Tuesday, January 13, 2009

West Los United FC continues...

WLFC 1. Team Los di Padang MRC. Berdiri dari kerek. Awang Itam, Chip (Masni Sual), Lupa nama Apek tok!, Goalie Mos Nembiak Lawas (muka nya imbas Mat Besar (Ahmad Mahari)), Sebli Hj. Lani.

Di depan dari kerek. Abu (Paling besar, tuaeja lam team tok), Adol, Siman nok kenak karan talipon!, Geoffery Lucas & Nan Tompel.

WLFC2. Cuba kitak orang tekak sapa nama nok di kenal sitok. Gambar diambik di MDC Padang dolok.
Posted by Picasa

204 comments:

1 – 200 of 204   Newer›   Newest»
nembiak los lutong said...

yg paling senang di kenal, Suut....

Kamal said...

Muka apek ya macam AR Tompel. Bila masa Mat Besar jadi goalie.

nembiak Los said...

Aku rasa masa kecemasan atau sidak main 7 a side. Jadi nok dekat pencen sik dapat berekot lalak lamak...
Nok nama Sebli Hj.Lani sik dapat di Ikot. Bila palak nya senget ngambak bol, iboh dikepong, mesti sampe dalam net. Boleh diumpama bus diesel, grenti mencium bau asap kitak orang ngapongnya..

JAI said...

Perghhhh..sebli hj lani ya usu kamek adik bongsu bapak kamek...lom nanga anak buahnya lagi(kameklah ya....huahahahaha)..dari debah sampey ke tiang gol..grobler pun style ngamok mat mari bila aku drible bol sampey tengah padang masa main dengan shapadu..apa2 hal nice picture..post banyak lagik gambar lamak2...

ateng said...

Hab. apaa crita nya dengan gambar aku, ko hantar ke tv3 kah?

Kamal said...

Jai siney kau lama sik nampak. JoeQ pun lama sik nampak. jai ngelala kau muka manok nok diembak Abg. Adi ko ya?

nembiak los lutong said...

Mal,
dirik ku empun motong dongol debah-atas manok ya. mun maok belajar ngan Edi Belayong...

JAI said...

Sorry bro kamal,

Gua sitok gago sikit..aku ngak baca ajak apa kitak urang cerita dalam blog tok..nang bestlah..
Sinea bro adi dapat manok sabong ya..dah ada hobi barukah nyabong manok???wahh dah berpolah kandangkah dibelakang rumah..hahaha..Bro JoeQ gago juak rasa-rasa akulah..biasalah nama kita kerja di KL tok ada banyak kerja..polah-polah banyak kerja pun ada...walaupun aku sik selalu posting dun worry gua hari-hari masuk blog tok...apa2 hal cerita ajak...ok sambung kerja lok...adios bro

nembiak Los said...

Jai. Sik dapat ko lawan Usu ko ya. Palak ko sik singit bila berekot.

Teng. Gambar ko diambik oleh Karam S. TV3.

Adi. Apa paedah ko motong dongol ajak. Cuba ko potong geruknya sekali, ada juak makan Kari...

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, keeper dak WLFC 1 ya cousin aku dr Lawas, nama glemernya John (Mustapha), masa ya nya tinggal ngan kmk org di Jln Intan, lekak awg Itam gatal nak jadi striker.

Haji Amit said...

Kalo kamek sik salah...apek ia namanya Rev.John Leong. Lama dah nya ninggal.

Gambar WLFC2 kalo kamek sik salah (maaf kalo salah k) Berdiri dari kerek ia lah Mat Mari, Suut Taha, Adik Senan Bakar (lupa dah kamek nama nya), Adam, Mail Lai, Senan Bakar, ?, Temon. Dudok dari kerek ia lah Lucas, Tamit, Arnie Buang, Adul, Nan, dan Abu Bakar Imran.
Semua gah gah dan hensem hensem belaka masa ia tapi kinek tok dah...kendor semua kulit...cuma Abu Bakar Imran ajak masih liat isi.

nembiak Los said...

Salam. Silap aku ngan goalkeeper ya. Muka nya nang sebiji macam Mat besar tapi Nembiak tok ada Gigi jarang didepan. Mat besar ne ada pernah jadi goalkeeper!. Baru aku teringat masa ya kitak orang(Jln Intan) dibelakang rumah kamek (Jln Bintang).

Hj. Amit. Ngam lah Mendiang Rev John Leong. Perlawanan ya pun, kalau sik silap, disponser oleh nya.

WLFC pic2. Adik Senan Bakar namanya Keria. Nembiak nok dekat temon ya Siman. Nembiak dudok kerek sekali Geoffery Lucas.

Kamal said...

Yalah aku mada tek, sigek lagi Mat Besar sik pernah nginang rambut macam ya. Rambut nya pendek ajak dolok sebab masa ya nya kerja pobreged kata Ah Chai.

nembiak Los said...

Aok Mal. Mat Besar kerja pobreged pun sik lamak. Pas ya nya ngajar urang L Terak. Sama ngan Awang Boncoi ngan Pak Bos ko.

Kamal said...

Masa ngajar terak pun tetap maintain smart nya tok. Mun main bol, rambut urang lain dah ruboh pesen, nya masih tetap smart jak rambut. Ingat kau, masa bang Osen jadi repree, duak kali nya kenak bol kat muka oleh Latom. 1st time sik hal, 2nd time manas juak orang tua ya.

nembiak Los said...

Aok Mal. Letom pun satu juak! 1st time kenak, sori katanya. 2nd time kenak, aiee kitak lagi kenak bradak katanya. ne ndak tambah merah muka bradak.

Ingat ko masa bradak tinggal di rumah bekak dak Mat/Mamut Mahari diujung Jalan Bintang dolok. Cerita pasal urang mencuri. "kalau ku meliat urang patang patang dakat kandang ayam ku, memang ku Respek yak pencurik"...si Temon ada laser juak mulutnya. "kenak pencuri maok direspek, bradak?". Senyum juak bradak kenak nya."Sangka pencuri bah" kata bradak....

dr_poli said...

Hahahahaha...lambat nangkap kmk tek Hab ...tentang respek ya tek ....

tang ada ada cerita kitak tok...buak ari...kuat angin di luar nun masa tok ....

Salammmmmmmmmmmmmmm

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

As Salam semua,
Masih ktk org ingat gan Man Code 10 ka....
Bak kata ko Hab, Mat Besar pun rambut tetap menten kalau kenak angin tapi Man Code 10 agik power rambutnya, gine2 ribut pun rambutnya cam ya juak.
Kinek tom Man Code 10 di Perak, masa main hoki gan team Sarawak lok, aku ada jumpa gan nya.

nembiak Los said...

Amit, man Code 10 ya sedara dak Jalet/Rally Badihi. Sama sekolah ngan kamek Kamal di Anchi dolok. Nang boleh tahan Nembiak tok ngelecek bol.

Salam Dancy. Nang rang tua ya tutor camya. Asal sound nya ngam, gohet ajak. Ada sekali, masa sidak diam sebelah rumah dak Peri/Suma. Semua Nembiak ditunggahnya kerumah, meeting. "Kitak akan mengadakan koleksen lima ringgit seorang, untuk membali anok, membeli apa?, membeli bola". Nya juak nanyak, kak ya nya juak jawap. Sekali nangar, dah dapat duit, berkaler kaler macam gula batu bol nok dibeli nya!. Tah apa ndak brand, semua kamek sik tau. Kak ya kamek madah sama sendiri "Koleksen untuk membalik bola gula batu".....

Kamal said...

Temon ya nang laser dari kecik sampei kinek tok nya ya lazer. Mun di spetar miri, orang gila semua takut ngannya. Kecuali nok baruk masok. Bradak ya nang stail nya macam ya, main lantak ajak. Bola gula batu Hudson!!! Man code 10, nok ada adik kembar ya, kah Hab?

nembiak Los said...

Temon ya, mun urang gila alang alang, terus bait kenak sakat nya.
Aku sik tau Man C10 ada adik kembar kah sik? Sidak diam dirumah ujung Masjid kat sekolah Anchi dolok. Ingat ngan Hasnah Bohari kelas kita lok. Nya pun diam sia juak. Hasnah kak ya migrate ke Australia. Maok tanyak ngan Rally.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, Man Code 10 bukan main bol jak terer, main hoki pun terer pernah main gan Sarawak.
Masa perak tuan rumah Razak Cup lok, ada nya dtg...nya sengaja nak jumpa nembiak Sarawak katanya,yalah nya jumpa ngan kmk duak Gurmeet.
Tapi pesen rambutnya dah modem sik kedak dolok gik hensem you...macho kata org kinek tok

Elly said...

Hab/Mal,
Masa lagik sekolah di Anchi, Abdul Rahman ( code 10 ) tok diam rumah dak arwah Zainuddin, betul lah ya nya ada adik kembar, sorang mun sik silap aku udah ninggal masa mandi di Long Jetty dolok marek.

nembiak Los said...

Eli. Ngamlah ya. Baru ku ingat sorang adik kembarnya ninggal di Long Jetty dolok. Partner Adik kembar sorangnya masih ada diMiri.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Man Code 10 bukan adik beradik dak Rosli Bachok, nok tinggal sebelah masjid Miri lok ka?
Aku masih ingat aku ngantarnya balit ke sia lok, lekak abis main hoki di GCM.

nembiak Los said...

Bagus mintak sep Rally atau Yon, bangkali nya ada ngabas kita diLos tok.

Dancy said...

Elly ...mentang mentang ktk kat Bukit Song sinun ....lamak betapa ...rupa pun dah berubah cam tok ...bagus u cepat mintak penawar ...sebelum si Dolt melastik u ....nya tok sik boleh niat nok pelek pelek ...semua pakei di target nya .

Sorry ...pelentaer kita ajak ....tok utak dah lelah ...nya nyuruh tutup gik laptok tok ....molah taik mata gik .

Salammmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, gambar diengkah Elly ya sebenarnya gambar dak semandin nok disimpan nya kat bukit song.

Dolt Udin said...

Kamal/Dancy,

Ku ras nang benar Elly tok...Nya dah berubah sebab banyak gilak makey Code 10..Coba kau cuci makey omo lok palak kau Elly, mengkali maok balit pegi asal??Mun sik maok terpaksa lah kau nukar IC kau...

Elly said...

Salam semua,
Dolt, pabila aku nyuci makey omo tekejut aku gambar ya udah jadi FERRY, anok pakey dak Kamal nyemberang sungei Miri masa daknya mok camping dolok.

Dancy said...

hahahahaha...leput...leput ..kenak tak org tok. Bab pasal tak orang lah ari sentiasa jaik sinun .


Dolt , tunok sigek rambut ...padah burakkkk bungkang ...

Elly ...u tunok apa apa yang ada ....

Kamal said...

Dol, Elly tok dah lebih pemandeinya. Aku rasa molah parang punnya terrer, sigek ajak pemandei yang sidaknya adik beradik sik ada nyambut. Pemandei molah & main gambus. Part tok aku salute ngan ninek aku ya (Hj. Sulaiman Aman).
Elly, coba kau iboh berolah gilak nancy dah nyuroh nunok rambut ya. Bukan apa aku dah sik ada rambut nak ditunok.
Nancy, sapa ngajar kau asal jaik ari mesti nunok rambut. Mun kau merati ujong taun lepas ngan awal taun tok, nang sik berenti ujan ribut. Mun macam ya kes, lalu macam palak tutlah palak kamek orang.

Dancy said...

Dolt / wahab ...tolong jawab soalan Kamal ya ......tak duak lebih arif....

Salammmmmmmmmmmmmm

Elly said...

Nancy, giney rupa kalau rambut di tunok endak kah anggus abis kelak, ujong ujong sik berambut aku, ya baruk buwak ari. Sik berani aku nok nunok rambut ya takut buwak ari lagipun kamek kerja di atas bukit, ujong ujong runtuh bukit tok kelak, tabik dato' ( kata orang marek ).
Mal, dekat ney kitak orang praktis/jamming ya ? Aku jarang jarang ke saberkas, aku selalu rilek ngan family di Pak Cik Wan Cafe, Lutong mun aku Off day. Menu yang tip-top selalu aku mintak ialah Kue Tiaw goreng belacan, sampey 2 tapak you.
Adiosssss-----Amigosssss

Kamal said...

Elly kat Studio Creative, sebelahnya ada jual telur manok.
Nok dasan kau parking keta mun kau nak pegi pasar tani ya bah.
Kau selalu makan kat Pak Cik Wan Cafekah Li, sik bagus makan sia Li.
Sik bagus makan sik ngembak member.........Hehehe

nembiak Los said...

Pasal nunok rambut, aku sik arif gilak tapi pakei guideline kita ajak, jangan tunok sebelum dicabut! Tangar kitak orang rambut Suut, apa dah jadi ya......

Eli. Kalau kau madah makan di Pak Cik Wan cafe, ok lah, asal jangan makan di Tip Top. Tip Top jual mee campor ngan kerbo pendek ajak...

Kamal said...

Dolok sikit lagik rambut Siman nak jadi macam rambut suut. Masa nya kena karan dolok. Setakat bengkok ajak sik hal, orang pun malas nak nanggar benda ya.

Elly, aku minat ngan Mee Kolok ngan Wantan soup Hj. Wan tok. nang kelas... Mun ditaroh idung nang sejibik macam sup kat Restoran Imbeng.

Elly said...

Kamal,
ya lah kelebihan Pak cik Wan bebini ngan orang cina dapat jua kita sama sama merasa masakan cara orang cina. Aku salute ngan Pak Cik Wan, moga maju jaya dalam bisnes beliau.
Kamal, restoran Imbeng ya di siney, bangsa apa dan halal kah ? Jawab cepumas tok Mal.
Adiosssss-----Amigosssss

Kamal said...

Elly, soalan kau tok Wahab ajak boleh jawab. sama juak ngan sup gearbox ya tek. Yalah, kadang2 dalam hidup tok pun main trial & error juak, macam Wan ya dolok macam2 dah dicobanya, bila kenak bisness tok lalu meletup.....Alhamdulillah.

Dancy said...

Siapa orang tok Pak Cik Wan tok ?

LAki kamek suka makan mee kolok . Sitok sik ada mee ya ...manok kolok tah agi....!!

Salammmmmmmmmmm

Elly said...

Nancy
mun kitak balit ke Miri kitak orang pegi ke Lutong kedei Pak cik Wan ya opposite car wash.
Macam macam menu ada di kedei tersebut tapi jangan pegi ari 6 ( saturday ) sebab kedei daknya tutup ari ya.
Adiosssss-----Amigosssss

Elly said...

Hab,
tadi cousin aku John ( keeper WLUFC-gambar diatas makei baju kuning )tel aku madah nya ada jumpa ngan Mat besar. Memang nya sik ingat sapa Mat ya, masa cousin aku pegi pengilan orang kahwin di Kuching ari tok tek. Mat besar negor nya lalu nya duak cerita pasal blog tok, Mat madah kelak nya nanggar blog tok.
Adiosssss-----Amigosssss

nembiak Los said...

Eli. Kau sik tau ngan Restoran Imbeng ya kah? Sitok lah tempat sidak pakar makanan dan masakan ajak bergumpol. Mun kau setakat pandei ngoreng telor atau pusuk ajak, mintak maaf lah. Kau mesti tau lebih kurang 50 jenis masakan, baru boleh sia. Pakar masak macam kamek duak Kamal ajak boleh. Kinek tok sik boleh lagi sia.
Aku nang salute Pakcik Wan Cafe pun Mee kolok ngan Mee kolok SAPI. Tapi jangan lupa ke kedei Seni ngan Peri.....

Elly said...

Insya Allah Hab, kita mesti support, mun bukan kita sapa lagi mok support dak nya. Mun udah Peri molah bizz di sia, sik la nya kerja lagi.

Pasal makanan di kedei Pak Cik Wan ya Hab, aku memang salute abis, memang sedap mee kolok, mee sapi, wantan tapi sik lawan Kue Tiaw Belacan memang ada taste, ump dan lain lain. Selamat maju jaya Abang Wan @ Ami Wan.

Adiosssss-----Amigosssss

wahab said...

Ataupun kita buka bisnis sendiri jual sup ekor. Kelak Usop ngan Bibot tukang supply ekor sapi bang Ayub. Peri pandei juak ncari supply nok murah di lembah hijau...

Dolt Udin said...

Tetak ajak ekor asuk trepik tikus, kikis bulu nya licin2 sapa tauk...mun benar nya power kelak, senang kita mencarik supply...Ada nok pok selalu ngembak asuk di pasar Miri dolok, sain jak kontrek ngan nya...Nya tok geng keras Dancy dolok...jangan2 ada ilmu di turun nya ngan Dancy..

nembiak Los said...

Ilmu pakei molah Sup power ada Dancy ya, nya sik maok nyusei ajak. Anak rang Terengganu molah keropok ekor pun pandei. Keropok Lekor sik main agik lah. Jembali adik joQ belajar molah keropok ngan nya dolok....

Kamal said...

Masa aku ngan kawan aku minum kat Mukmin masa dak nya ngambik order. Kawan aku ngoder "mee rebus", blur ompuan ya. Sik kalaknya nengar mee rebus. AKu nang sik tahan, menyembor tetak depan ya juak. Ney lah dak urang melaya tauk ngan mee rebus. Mun mee sup tauk nya. Mun sik cayak coba order "mee rebus", kat mana2 restoran di malaya nun.

Elly said...

Kamal
abis laptop kenak sembor aku pabila ko madah mee rebus ya tek, ngam ngam aku sedang makan sambil baca posting takorang ya. Lagik aku ingat masa aku ngembak kawan aku nembiak Kuching & KK makan di depan kem ( Kementah-KL ) nya duak ngoder mee anok di padah ko tadik, makcik ya terbelik belik mata nanggar muka nya duak nasib bait masa ya aku belum makan lagi mun endak sure kenak sembor aku, lalu makcik ya madah anak datang dari mana ( hairan nya duak makcik madah gia ). Sik sampei ati lalu aku madah ngan makcik ya, depa mintak mee sop. Tapi makcik ya macam sik puas ati ingin nak tau nya duak tok dari sinei, so aku jawab la, depa ni orang Sasar ( pening makcik ). Sasar tu kat mana nak, sik sampei ati jua molah makcik ya pening lalu aku madah Sasar tu - seorang dari SAbah dan seorang tu lagi dari SARawak, punya tetak makcik ya tadi molah kamek di warong sia jadi rioh sekali.
Mun kitak orang maok ke Malaya, ati ati mun nok ngoder makanan, apa kata Kamal ya memang betul, aku udah mengalaminya.

nembiak Los said...

Mail PakHim dak lias ada cerita masa nya training di KL dolok. Sidak nya mintak tapak pakei makan. Urang ya pun terus ngesor tangannya lalu madah Tapak kanan atau Tapak kerek..sik sedar urang sinun madah Tapak tok Pinggan....

Tau ko ngan Mail tok gik Eli?

Kamal said...

Butterfly = kalebar
bat = kalebar tikus
batman = batman juak, jangan nak pandei2 ngubah......

dr_poli said...

YA lah ko ...tutur swak kita tok nang jauh bunyi nya dari BM standard

Mun nak meli barang ...mikir lok ...takut salah sebut ...

Angsa - bagong ( cam nae boleh jadi cham tok )

Udang - undang

itit serati , manok kolok ,

mun rambutan ya tek kopek , dak sitok madah lekang .

Tetak kita ...sitok ....mati kenak tetak .....

Tikam kita ...sitok baling ...

MAsih saruk ...kenak slow and steady bila tutur Bm sitok ....slang swak kmk masih pekat ...sik dapat ngembak slang malaya ...tang mantak ajak bunyi .

Sitok dak nya sik tutur perfect Bm ....tutur dak nya di capor capor ngan slang kedah ...ya cah lak ikir .

Salammmmmmmmmmmm

Dolt Udin said...

Dancy,

Senang ajak pasal tutor sik lurus ya...memang lidah ada poblom sikit, sik lembut agik bah...Coba beli kian kelik, pakey ngembat kidah, pasti seney seney bolah masok...sik sangkut..Sebenarnya semua boleh betutor Malaya, yang ngacho atau jadi penghalang ialah psychology sorang2..coba lantak ajak mesti lurus.Jangan di coba2 maok lurus gilak...

Kamal said...

Nancy, senang ajak mun nak nuroh sidak sik perasaan kau urang luar. Embak kua tutor macam urang sombeng, sebab slang ya universal...
Dol, nang benar kata kau ya...

Dolt Udin said...

Yalah mal, teringat aku masa aku di India dolok...susah aku nak kelakar ngan sidak, jadi satu petang kotan lapar aku pegi keday sparepart. Ku beli lidah tambi terus ku pasang ku test ok, baruk sidak pandey senyum kelakar ngan ak sambil gelek gelek palak kamek duak..

nembiak Los said...

Jangan disebut gilak nok nama Tambi, kelak marah Kak Lema. Ingat gik ngan dak Malaysia(Buya), Latip indah. Latip tok drebar terak ngembak barang turun nait Miri/Sibo/Kuching. Sidak tok diam diJalan Biru dolok.

Kamal said...

Sik ingat aku Hab, cam ney cerita nya. Ngak aku ingat ngan anak2 Hj. sanai ajak masa di Los dolok. Pas ya Ahim Guna...Dak mona, sarjit & buth ya singh orijinal. Tadi aku nanyak ngan adik Mona nok kerja sama ngan aku pasal anak tambi nok nama Bibi. Sik nya tauk, nya madah dak kaka nya sik ada jaga sapi. Nya tok dah masok Islam. Adik beradik Mona tok 2 orang Islam, Nok nama Iskandar tek ngan kakaknya. Nya nyebut "kaka aku"..

dr_poli said...

Tang familiar nama LAtip ya .

Dolok di Jalan dak Ateng Buang ...ada miak nama Siti ...rumah dak nya rona merah . Rasa kmk emak dak nya kerja tukang nyesah kat Fatimah Hotl dolok . And then bapak nya org jawa ...mun sik salah . Dak tok ada nama abang Latip kan ?

Wassalammmmmmmmmm

nembiak Los said...

Mal. Singh empuan nama Bibi ya digelar kamek Bibi puteh juak. Kamek ada meli Sapi ngan nya tok masa dijln Gertak dolok. Bujang nama sapi ya.
Ada sorang adik Mona Singh nok KERJA DI LAKU DEPAK BOULEVARD. (SANGKUT CAP LOCK AKU TOK).

DANCY. SITI YA ADIK DEDEN/DOLAH SANI. MAK SIDAK LAH KERJA DOBI DIFATIMAH HOTEL DOLOK. SELALU SINGGAH RUMAH KAMEK DIJLN GERTAK ON THE WAY KE FTH HOTEL.

Kamal said...

Nancy Siti adik Deden ya kacak, hitam manis nang jenis OJA (Ompuan Jawa Anggun)...

Hab, nok nama begaut nak ke darat nag gia, sampei tersangkut cap lock. Macam2 juak penyakit PC kau. malam tadik merah matanya. Kata Iskandar, brangali Baie Bomba, nok nama Bibi ya. Kat jalan Satok dolok ada juak nok nama Bibi, tapi bukan anak Singh, ya kakak Nancy. Macam dak tok juak mukanya, kacak, macam Kajol.

Elly said...

Salam Hab :
aku nenggar cerita, kat ranto pujut 6 ngan pujut 7 ribut malam tok macam ada angin greg lah rasa rasanya.
Coba ko tanyak ngan Ajma`ain Saini di pujut 7 ya, benar sik kah.

Sik Cayak Kah, kata dak Lundu nun.

Kamal said...

Asalamualikum Li. Sunyek juak malam tok. Brangkali dak nembiak los tok takut on PC malam tok sebab ramalan cuaca nok dipadah Elli tok. Sik betul ramalan cuaca kau tek Li, aku round kat Piasau tek ncarik kedei nok masih bukak nak meli rokok tek, rokok aku dah abis.

Oklah, kedong urang sik ada tok, mun kau masih depan PC atas bukit Song nun Li, kita duak beloyar burok ajak.

Masa kamek DYM mula2 praktis dolok, Zaidi Col ada komen pasal spelling kita dalam blog tok. Sik betul katanya. Malas aku nak explain ngan nya masa ya sebab aku gik nerves nak praktis. Nya madah spelling "Tomber" ya salah, and banyak lagiklah.
Bagi akulah, spelling tok ngekot sebutan dalam BM ajak. Tapi kadang2 nang ada juak salah tekan huruf kat kibod ya, sik heran sebab mata makin stedi kinek tok.

OK, balit kita dengan sabjek nok dibincang kita tadi....Kalau bahasa Inggeris, ada sebahagian huruf sebutan nama huruf sama dengan bunyi huruf ya. Contohnya mun huruf "e" ya sidaknya nyebut "ie", contoh dalam perkataan "because". Mun sebutan tok dieja dalam BM nya jadi "bikos".
Dalam bahasa melayu tok ada pelik sikit bila melibatkan huruf "e". Nya ada dua bunyi sigek "e" macam dalam sebutan "emak". masa kamek sekolah dolok huruf "e" macam tok ada garis di atasnya, masa ya disebut " e taleng". Sigek lagik bunyi nya "ae" as in "berak". Nancy selalu makei ejaan tok, tok sebutan phonotactic (cara nyebut perkataan dalam bahasa inggeris). Contoh Nancy nulis "kaerek" aku nulis "kerek". Pun sik salah juak, tapi mun urang dah biasa ngan BM, nya nanggar tang pelik rupa nok ditulis oleh Nancy tek. Nyalah nok nama ejaan dalam BM tok mengkompiuskan urang, contoh perkataan "berak" nagan "beruk". Dua2 huruf "e" dalam perkataan ya disebut bebeza. Mun bahasa inggeris lagik jauh lari bunyi dari huruf nya. Contoh perkataan "Quay". Mun kita ndak mesti kita madah bunyi nya "quey". Tapi dalam bahasa Inggeris nya di sebut "ki". Nak cak alak ikir ya.

Bahasa melayu tok masih ok, senang nak nekak cam ney bunyinya, sebab kita penutor asalnya. Cuma mun ada perkataan nok jarang kita sebut macam "peta' urang sarawak selalu nyebut nya "map" ajak. "peta" tok pun ada dua perkataan dengan dua cara sebutan yang berlainan. Maknanya pun berlainan. OK, untuk tugasan kitak urang malam tok coba carik perkataan2 ya, lepas ya sesuaikan dalam ayat. Lepas ya kita baca ayat yang udah kitak urang karang tek dengan inonansi dan cara sebutan yang betul. Baca kuat2, mun dak mentua kita urang tengah wirid atau ngaji, baca kuat lagik dari daknya. Pas ya coba jelinkan, mun nya sik ambik pot, baca lagik sekali. Mun nya nikam kitak ngan rehal, aku merik 'A+" ngan kitak urang. Selamat mencuba.....Hehehe boring bah, sorang sorang tok.

Kamal said...

Hab, ya pakei aku side B Elli tek....

dr_poli said...

Selamat Pagi Bumi Los Cermin .

Harap tak org sinun sihat walafiat . Kmk sitok alhamdullillah ...dah ngantar anak ke sekolah ,...baca newspapaer ( madah ajak bah ....nervous na bila nyebut benda tok )kak ya buka cputer ...baca blog ...nunggu masuk " ofis "jam 0900 kelak .

Take 5 lok .

Ya lah tok Oooo...marek dolok sik ada cputer sik juak kita tercarik carik ...kinek tok bangun pagi ...benda tok dolok di bukak ....dudi mukak tudung sarang .

Nang hidup kita tok dah terpelae-ot sikit ...nae sik kmk madah gia ...mun HP tertinggal di rumah ...bekareh musing balit ngambik benda tok . Mun barang lain tertinggal ...dapat dimaafkan .

Sorry MAl ....malam tek nang rasa lelah ....kali diembak cuaca terlalu panas ranto kmk tok . Makan pun sik berselera ...sungguh kmk molah tempuyak goreng ya . Ya lah tek ...jam 9.30malam duduk depan TV...belum lamak kak ya TV nangga kmk .

Awok lupak madah tek . Bla kmk nulis / naip dalam blog ...nang sik ada kmk nak ngechek ejaan / spelling . Mana mana nok keluar di screen ya ....mun dapat dibaca and dipaham nya lah ya ...Tapi bagus juak teguran kawan kita tek ....ambik pot atas ejaan ...ada lah kelas blog tok .

However on the other hand takut juak nok member lain rasa janggal nak masuk bila dah terlalu formal blog untuk kita berkelakar .

Sik apa lah kita terimak apa apa yg ada ....sik ada masa nak ngechek tulis org ...janji kmk dapat baca and faham apa nok nak dipadah penulis .

Wassalam .

Elly said...

Nancy, pandei Kamal nukar piring itam ( rekod ) ke side B, ko perasan sik nya nukar ke side B.
Aku rasa mungkin benar anok di padah aku pasal angin GREG ya sebab Wahab sik ada dalam blog tok mungkin jua nya terkena ribut ya kali, giney pikir ko Nancy, iboh madah ngan Kamal kelak di tukar nya udik side B ya.
Ney ko Hab, agik jait cuaca kat sia kah, ngechoi udik.

Kamal said...

Nancy yalah aku sik maok molah benda tok formal gilak, takut urang boring maca. Nok formal dah bertimun urang moah, nok merapu pun banyak juak. Tapi nok santai macam tok jarang kita jumpa. Tapi jangan juak kau, masa nak mula dolok susah juak nak mikir, kadang2 nok simple macam tok sik terpikir kita. Tambahan bila dah selalu molah nok formal. bab ya dalam penulisan aku kadang2 ada juak terembak unsur2 formal tek, terpaksa diubah dua tiga kali. nang benar masa tok kita nang dah terikat gilak ngan benda2 ICT tok. Kadang2 benda tok boleh nyusahkan kita, contoh macam aku, aku dah biasa molah kerja online, kebanyakan bahan aku aku simpan di cyber space. cam ya juak mun nak ngantar duit ngan dak nembiak even nak reload hp pun makei internet tok. jadi mun system down, hah masa toklah kita madah "Technology kills".

Elly, kauk maok aku cerita hal apa lagi. Hal kenak cicak jalan terbalit,kenaknya sik berjalan macam dak boyak atau biawak? Boleh tapi tunggu malam kelak.

Kamal said...

Nancy, Elly lupak madah tek. Di sitok ujan lebat, nang sejuk nar. Yalah banyak typing error, jari numb rasa. Masa tok mun tidor nang nyaman, apalagik mun ada teman......

Elly said...

Kamal
kedong ko maok nukar cerita tek, tok sigek teka teki ( binatang ney nok paling kuat ) ????

Dancy said...

Awok Elly ....tauk kamekkkkk....

Ehhh...jangan padah ngan nya ...kelak kembang hidung nya sik tentu pasal ...sebenar nya Miss Chang cikgu kmk dolok pun perasan juak .....nya madah dah improve Kamal ...dah pandei nukar side . Miss Chang maok merik nya A++ . Kmk madah kmk sik setuju ...Jadi Miss Chang madah nyuruh Kamal nulis 100 lines " I will not change to side B anyhow only .... "

Berani u madah ngan nya ?

Kamal said...

Elly, Nancy lamak aku dah pandei nukar side B. Mun kitak duak maca blog tok betul2, dah berapa orang ku side B kan....Termasuk Suma ngan Rediah hehehe. Jangan manas Rediah, ari sejok tok sik bagus manas. Elly pun dah berapa kali kena side B. Nancy sik ada, tapi nya banyak side B kamek duak Dol tauk aku. Aku nanggar Dol tek tengah nukar getah lastiknya. Maok jaga2 kitak duak, nya tok terrer melastik. Burong punei nok hinggap kat pucok pokok rhu lagik gugok dilastiknya. Bayangkan pokok ya dekat 30 kaki tinggi. Apa lagik target besar badan kitak duak ya, kacang ajak. Nok maca news paper dolok, kecik ajak huruf "O" nok ditarget nya ya.......

nembiak Los said...

Yalah kau lamak gilak absen lam kelas tok Elly. Sebelum aku kesitok tek ada ku madah ngan Kamal, dicomment atas nun, team Jepon kalah.....memanglah bergegar stadium meraikan team favourite aku....

Kamal said...

Hab, Nancy madah nya ada molah tempoyak goreng, nang terlior aku nengar. Mun ada undang nang best nar. Kak tok ncarik di tamu. Tahniah Hab, team kau menang sekurang2, tenang juak team manager daknya masa kenak tunok. Sik nya kiak kaong minta eyemo...
Mun daknya kalah tek terpaksa kau nguntin rambut. Kira bernazarlah. Tapi wak dah sik nguntin rambut terpaksalah pegi saloon Alan....

dr_poli said...

Esok Thaipusam . Gunting jak rambut ya Hab. ....

Esok esp sebelah malam jangan ajak keluar ...sebab tuhan dak nya diembak pulang ke temple ...lekak sehari hari round tek .

Sik semua kawasan temple ya terang tok ko . Dak tok suka nak bertapok dalam tempat petang . Masa driving terkejut kejut padu ada manusia tepi jalan . Tok pengalaman benar . Jangan tak org senyum .

Kamal said...

Eh, dah Thaipusam dahkah, sik berasa juak masa berlalu. Aku empun kevadi belom repair lagik, alighment lari. Patut juak kau bercucok jarun Nen.

Sebab ya masa di Sekudai dolok aku sik berani jalam malam, ealaupun jalan kaki. takut terlanggar urang, dak tok bukan nampak lam gelap. tang ada bigik mata ajak kelip2, macam bol pingpong.

nembiak Los said...

Sidak Alan ngan anaknya pun sik bukak kedei esok. Sidak maok Chap Go Meh. Malam tok pun awal kedei tutup. Jadi sik payah berguntin lok.

Dancy sik ada masaalah bila jalan lam gelap. Nya boleh membeza sapa teammatenya, sapa manager baru walau pun gelap.

Tutup jak gate ngan pintu penjan rumah ko Dancy. Takut tuhan dak ya salah urang...

Kamal said...

Terpaksalah pegi kedei gunting lain ajak. Nok depan market pisang ya pun dah tutup. Kat sia best, complete ngan ngorek telinga lagik. Pas ya, dipusing2 nya palak sampei berbunyi geruk. Mun salah ari bulan julin mata.

nembiak Los said...

Mal/Dancy. Ingat aku Awang itam melanggar lampu apek tengah ngorek telinga urang di dibah Park Hotel. Mula mula manas apek ya, bila nya nanggar Awang berenti sambil meratinya lamak lamak, lalu mutit balit lampu stand. kontinue ngorek lagi. Nasib sik tercucok telinga urang ya.

Kamal said...

Sik ada lagi salon apek ya. Dah ganti ngan nok lain. Hab tok just nak remind nembiak los nok maca blog tok. Coba cek diving lesen kitak urang, takut dah expire. Cam ya juak ngan road tax. Bukan apa aku tek sebulan dah lesen aku expired, nasib sik ada road block.

nembiak Los said...

OK Mal. Aku pun lesen nereb kereta bulan semilan taun tok baru mati. Rotax bulan sepuloh. Esok maok cek quit rent rumah. Udah aku limak taun lupak bayar. Belipat ganda bayarannya...

Leasn ahli KGB udah aku cek tek. Kita duak pun masih idup lagi....nunggu nembiak nok terbobok tok.

Kamal said...

Lesen main rongan aku dak mati. Taun tok sik masok kantau.
Nok nama Japar dolok pun pernah tebobok juak, tapi nya bukan nembiak los.... Ingat kau Japar tok Hab?

nembiak Los said...

Aok, ingat aku ngan nya. Abas kita nunggah nya. Adiknya nama minah. Nya kerja ngan JPJ kinek tok. Dolok sidak diam diKerukup.

Kamal said...

Aok. Nya tok yang paling terok dolok nang selalu ajak kes terbobok. Nya digelar kita terbobok dolok.

nembiak Los said...

Kinek tok segak nya dah Mal. Mukanya masih macam dolok gik. Potongan rambut berdiri pun masih sampei kinek tok.

Kamal said...

Ada aku jumpa nya jual chicken wing kat survey airport dolokk. Sik tauk kinek tok masih kah endak. Yalah macam2 jak cara urang nak carik duit, kita tok tukang buang duit ajak.

nembiak los lutong said...

Mal,

syukor gik masih ada duit nok pakey buang, sik bnyk, sikit.....
mun langsung sikda duit nok pakei buang tepaksa muang tebiat ajak...

nembiak Los said...

Eh Adi. Aku kinek tok selalu buang tebiat nok ngail di parit kelab dolok. Ujung minggu ngail diKuala Miri, tapi bekal makanan sik boleh kurang. Diparit kelab dolok, bekal cacin atau belalang ajak dah cukup. Kinek tok maok dua, tiga egek keropok, air ngan apa ajak nok dapat dikunyah.....

Dolt Udin said...

Hab, dah dapat meli joran tek kah? Ada sidak madah ngan aku tek udang banyak timbol di sungey tatau..Macam pesta dak nya ngembak seledok ngambik udang mabok...Mengkali mabok kenak aik banjir dolok.Mun tauk awal, memang aku pegi pagi tadik..Esok aku ada kos agik sehari hari..Sik siap,lah kja aku..Petang tadik dah ada orang dtg nagih pisok, parang , pedang...Ney pandey siap macam tok..

nembiak Los said...

Dol. Sik ada aku meli. Aku singgah di SingKwong, Farley & NgiuKee ajak. Semua sik ada nok bagus. Kedei tepi sungei sik sempat aku ngagak, dah kol 4 masa ya. Ari marek (17/02) ada aku meli diMiri, jenis Seahawk, kategory Heavy. Tok bagus pakei di Kuala kelak.

Dancy said...

Heran...banyak banyak kedei di Miri ...di Btu juak tempat meli joran ya ...

Cam nae Btu tek , HAb ? Kmk masih belum maok nak ngagak Btu lagik ..masih pilu rasa ati .....

nembiak Los said...

Dancy. Apa hal Ko pilu ati sampe sik maok ke Btu lagik? Pilu ngenang sik dapat mbalas urang main lastik ya ka?
Barangan nok pakei ngail murah di Btu. Kedong aku nok kesia, yalah aku nyelepat encarik joran ya. Banyak juak kueh tradisional nok sik ada dijual diMiri, dijual sia. Mun Ko maok meli Ulat mulong, nang belambak sia.

dr_poli said...

Eh thanks Wahab....dah ada idea kmk ....standby lastik lok.....mun ke ranto dak Dolt ....serang hendap terus . Maok diimpak lok ...takut nya masa ya nya tengah molah parang nya . Standby juak parang bapak dak Reddy ....pinjam lok Red....

Dolt Udin said...

Parang bapak Rediah ney lah ada lagik...Udah jak rusak pakey Rediah motong bawang dolok masa nya kawin...sik tajam lagik...Sik susah kalau nak matah serang ndap tok....Aku dah mayar gaji ngan dak komando iban sebelah rumah aku tukang neropong kelilin aku masa aku ngetok besi...silap2 orang nok nyerang ya kenak ndap dak nya...

Redy A. said...

Bah, nak mula nak berserang hendap takorang tok eh.udah gik berperang ya, bagus gik kita bergendang n berbalas balas pantun, sak Dolt n ndak lain bertandak.

nembiak Los said...

Anak Kelabar Terkelan Batu,
Bapak Kelabar dilantak Kereta,

Apa lah Kabar Kawan Dahulu,
Sik ada Khabar, sik ada Berita....

kayoh kayoh, jangan potong...

Dolt Udin said...

Rediah, bah jawab lah.Aku tok betandak ajak tok...lamak dah mak sanggam nunggu tok..

Dancy said...

Wahab.....balas pantun kitak lok...


Sik ada khabar sik ada berita
Nok nama jauh beribu batu ....
Dalam blog tok cerdit berkata
Sik tauk cam nae bila bertemu .......

Aie...Dolt...masih nopeng kitak tek...?

Redy A. said...

Tuan tuan
Yang berdiri silakan dudok

Yang d tangga silakan nait

Yang berlunjur d minta bersila
Yang d belakang sila ke dapan

Yang d luar silakan masok ke dalam
Sebentar lagi upacara bergandang nak bermula,
Awal juak ko start bertandak Dolt, Wahab trus berpantun bah.

Dua tiga kuching berlari
Mana sama si kuching belang
Dua tiga dah blog lain ku carik
Ne sama ngn blog takorang.

Bersih dan puteh si bunga cina
Maok ku tanam sik berbenih
Kasih sudara sik kemana.
Buang yg keruh ambik yg jerneh.

Bah bertandaklah sampei pagi. jgn minum aik naga he he

nembiak Los said...

Eh urang bermukun ne boleh minum aik naga. Singit rumah kelak....

Dalam blog tok cerdit berkata,
Kisah Jalan Puspa selalu dicerita,
Bila bertemu, bertapok dibah meja,
Macam terjumpa antu sigek mata.

Duak tiga kucing belari,
dikepong oleh anak benggali,
Duak tiga dah blog ku pergi,
blog toklah menyatu kita kembali,

sampei pagi....

Dancy said...

Good morning selamat pagi
Wahab sinae u pergi ........?


Heran benar ngan Si Wahab tok...
Mun bertemu nya bertapok ....
Bukan selalu bertemu kedak tok...
Terus terang kamek kecik ati , pok.


Duak tiga dah blog ku pergi
Blog tok dapat ngibur hati
komen komen banyak diberi
Nok bagus ajak boleh diikuti...

nembiak Los said...

Good Moning Dancy. Baru free sikit, maklomlah ari minggu...

Rumah dak Dancy diujung Rediah,
Kelab diberi nama Machinda
Jangan Kecik ati, ndak paedah edah,
Kelak sik jadi reunion kita.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Jam manok atas lemari
lampu gas atas dapor
wahai cik adik sapa nama
ingin kamek nak berkenalan

(Pantun Lasa ngan Ah Ho, nak sik ada ngekot stail urang)

nembiak Los said...

Ahhh ya baru ngam pantun klasik Ah Ho ngan Lasa Tompok.

Redy A. said...

Hantu Jerangkung giginya kuning
assalamualaikum , good morning.

Kalau berkelah d Tanjung Keling
Ngutip siput kei hiasan
Ya lah istimewanya mun mata julin
walau d tenung sik perasan.


Dua tiga kuching berlari, Ne sama si kuching belang
Ngan kuching boleh lah ko embak berlari lari,
Mun dengan Pak belang tek sene ko nak lari .

nembiak Los said...

Buah Lai, dalam Talam.
Alaikum Salam...

Ada Lamun dalam Bas,
Ada mukun, ada balas.

kelak sambong lagi...keja lok....

dr_poli said...

Kamal ko...spoil na .....ngan pantun Ah Ho / Lasa....

" Pecah gelas , pecah cangkir.....
Lekak kmk baca tek....cah lak ikir...."

nembiak Los said...

Dancy/Kak Reddy/Kamal....masa tok aku gik sakit geruk, sik dapat bermukun. Esok aku bermukun lagik, nok tidor lok.....Selamat Malam...

Kamal said...

Nancy aku ney pandei bermukun. Apa lagik nak bertandak. So entam ajak. Coba pantun tok;
Anak ikan dalam perigi.
Anak Cek baba mengail ikan.
Mengapa ikan dalam perigi.
Sebab dikail anak Cek Baba.
Dah ok sikit bunyi pantun aku tok. Esok aku berlajar ngan Moss.

Hab, mun bermukun kinek tok makei mikrofon, sik payah kiak kaong macam pusak nak berbini.

dr_poli said...

Mal,

Hehehe..pantun gitok nyuruh sih gendang latah .....mati akal nya sik terjawab ...


Kelab diberik nama Machinda
Tempat nembiak los duduk melaepak
Jangan nuleh melimpas dak nya
Ada yang nyiul ada yang tetak ...


Apek kelab pandei ngolok
Nyonyah kelab madah colop
Tok gambar zaman dolok
Tangga ajak , jangan nganok ....

Kamal said...

Ehcekolok, terkejut aku nanggar gamabra kau cy. Pikir anak Kabil tek. Coba pantun tok lok cy.

Berapa jaoh rumah pak aman
duak hari hari keliling bukit
kenapa pak aman berumah di atas bukit
tak takut ke kena landslide

Hab, balas hab jangan sik balas....

dr_poli said...

Kenak Pak Aman berumah di bukit
Nait ke atas ya tertunggit tunggit
Tempat kedak ya nok nang ngutik Sitok lah camping dak antu bangkit ..


PAk Aman nae takut ngan landslide...
Tiang rumah terpacak dalam dalam
Bukit Song ngan rumah tok side by side ...
Mun ke sia mesti merik salam


Ehhhh...kitak nyuruh Wahab tek ? Sorry ..potong lowan .

nembiak Los said...

Utang Ko Dancy....motong lowan. Lain kali kalau maok motong, tepok tangan lok......las waning U...

Kenak Pak Aman berumah dibukit,
kenak sik dipolah dibah bukit,
Nang Pak Aman tok paloi sikit,
ndak lah ncarik penyakit...

Mari kebendang berselipar kertas,
Lada dibukit dilapit dibungkus,
Sekali ku pandang gambar diatas,
Ada sikit macam Mrs Trapik Tikus..

dr_poli said...

Kkkk...kamek nak masuk...( ada dengar tepuk tangan kmk tek ? )


Mari ke bendang berselipar kertas
Sampei ke sia bermain boyok...
Nae sik Mrs Trapik Tikus manas
Suruh belajar muka tak org monyok.....


Sekali ku pandang muka diatas
Ada sikit macam Mrs Trapik Tikus
BAgus test mata tak orang lekas
Pasal tok pemandangan sik jelas...

nembiak Los said...

Camya lah kita, tepok tangan lok sebelum motong. Sikit gik ujung kaki kitak kenak tinjak ngan kasut high hill aku tek.

Bola rondes diminta apek,
Kamang limpas, mbak plastik bungkus
Udah kutest mataku tek,
Nang jelas, bak Mrs Trapik Tikus.

Ne tuju Kak Reddy tok Mah....?

Dancy said...

Hab ....ingat masa Ah Cheng kahwin ...ada bermukun di rumah ktk org ....kamek disuruh dak Raanah datang ...datang lah tek ngan kakak dak Jamil / Sani Bujang ....duduk kamek duak sekejap ....terit jak ada tabir ya tek ...dah dirintang ....gendang dah ready ....sekali sekala ada di tukuk ...testing lah tek ....sik juak start start ...last last ...kamek duak masuk ke bilit ...lalu bertaekok ....tidur ....

Ya ajak lok....

tok..tok...pintu diketok
mata pun dah ngantok ....

Kamal said...

Sik maok makei pantun Pak Aman lagik. Marah bininya kelak. Makei pantun burong ajak.

Burong belatok dalam talam
Mun ngantok, selamat malam.

Redy A. said...

Ado rehat sekejap, bla dah umor gtok nukuk gendang pun lelah.Mata pandei julin,sik nampak agik takorang bertandak.

Berkayak beribu batu.
Mintak ku kopi O satu

Ikan merbok berekok panjang
Anak gelamak menari malam
Bukan bertapok diam menghilang.
Tengah duduk bertapa mcarik ilham nak melawan pantun takorang.

Kain batek baruk d beli.
D beli dari cgek kedei nun d Luak.
Ya Rabbi cunnya muka Dancy.
Macam Kajol ada juak.

Kamal said...

Dalam gelas ada langau
malas tah ku ingau....

Dolt Udin said...

Sumaaaaaaaaa, ney kau tok? Cobalah basal pantun dak tok...Aku sik pandey menatang tok...Udah gik marah ya maa....relax agik..Bah cerita lah maa..Masih besusun agik tangan2 mek orang mintak maap ngan kau...jangan kedak ya maa..kelak lekas tXX.

nembiak Los said...

Suma lagik ngarang pantun..

Perahu Siman harta beharga,
kapal sontat dirompak Lanun,
baruk nyaman rasa nyawa,
boleh setat kita bermukun

Ikan gelamak reganya turun,
Emergency get ready bila dilaut,
udah lamak kita bermukun,
Dancy ngan Reddy sik ada nyaut

mussjulai said...

Apa sebab tidak ke deli
Sakit kaki sebelah mana
Apa sebab tidak berbunyi
Sakit hati pada siapa

Sayang terajuk melangar jawa
jawa lari sebelah bukit
Jangan merajuk emas ku nyawa
Tidak boleh salah sedikit

Khas untuk tuan puteri duak orang ya pantun tok.Tolonnn jawab!

nembiak Los said...

Moss, susah gilak pantun kau ya Moss.

Sidak tok, pantun jenis tok pandei sidak jawap;
Manok berkokok atas batang,
Ada rokok mintak sebatang.

nembiak Los said...

Moss. Kotan lamak gilak sidak sik dapat njawap Mos, udah beranak Pengantin Empuan.....

Bagus pegi carik rumah lain jak Mos.

Kamal said...

Pantun dak kabong....

Buah boi dalam bakoi
Ambik sigek berik ngan Doi
Apahal hai lamak sik ngechoi
Mo mo gik mato dah ngecedoi....

jawab jang...jangan sik jawab...

nembiak Los said...

Eh dirumah urang Kabong dah kita tok padu Mal...patut lah aku sik tau apa nok disebut sih gendang tek...

Dancy said...

Hehe Hab ......susah nak mbalas balit pantun Kamal ya .....mun dah ncedol bigik mata ...jgn lah dirapat org gia ..........jgn di jawap Hab ...kelak betarabur gigi .

Elly said...

Hab
Kamal ke Kabong nun nok nangkap NAGO ( kata dak Kabong ). Nyaman di polah umei nago ya Hab.

nembiak Los said...

Apa benda tok? Binatang kah rumput?

Kamal said...

Lamak juak aku di Kabong dolok marek, sik ado aku nengar menatang nok nama nago tok. Mun "payak" ada aku nenggar, dalam taun 81, kita sik bercampor gilak ngan urang luar dari Miri. Jadi banyak word daknya sik aku faham. Nya dak nyo ngelakar baso daknyo, nang sik paham aku.
Dol, keluar pantun Miriek kau.

Dolt Udin said...

Lom AGIK AKU datang antu nok bepantun mal.Kelak mun dah reda segala kja aku baruk aku molah pantun miriek aku...Takuk sik banyak orang pandey meli pantun tok kelak..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun pantun kayan lagik kick. Cusah maok panton. Macih makan cireh.

mussjulai said...

Manok bekokok atas batang
Hisab rokok penyakit datang
Ndak gia Hab.Sik wahab maok dengar tok,kerna nya hisab rokok,rasa kau!

Elly said...

Kamal & Dolt :
nok jawab pantun Kamal tok tek.

Cusah maok panton;
Macih makan cireh;
Masok amin (Dol) nyeh sopan santon;
Na`an upeh upeh itai jati Miriek.

Suba suba kitak jawab pantun koi itoi nyeh, mun sik kerak, rusak buleh jawab "nyeng aie koi".

nembiak Los said...

Mos, kelak aku ngantar rokok sekaton ngan kau, pakei muru nyamok ngan rengit bila gi ngail..

mussjulai said...

Lalu nak manas gantar sekaton gan aku.Hab kau minggu tok ada di darat kah?Munmaseh ari minggu tok gi nangar sidak prektis main muzik di piasau garden sia.

nembiak Los said...

Moss. Ari minggu tok aku pegi penggilan adik kawan bini aku di Mega Hotel.. mun aku awal pulang ada aku kesia. Kelak standby rokok ngan kau....

mussjulai said...

Kelak ku ngembak rokok rotan gan kau.sama juak rasa nya asal nya berasap ajak.

musatahar said...

Mos,bkn nya rokok rotan jak nok mok diembak ko mos.Jgn ko lupak masa di los dolok.Buah pinang dipolah lubang & diraut bagus2 makei molah rokok paip.Sik patut juak wahab sik tauk pasal ya.

Dancy said...

Kulit pinang di potong potong kak ya pakei bersih gigi ...tauk kmk Moss ...

mussjulai said...

Aok sa,baruk ku ingat.Lekak di raut lubang di pasang pait makei buloh,Kak ya simpan temako siam,sampei mabok aku dolok ngsap makei paip ya,merepak mak aku nangar aik lior ku meleleh mabok.Lain mabok ngisap rokok paip makei buah pinang ya!

nembiak Los said...

Hahaha... nae boleh sik ingat ngan pipe nok dipolah pakei pinang ya. Mak kamek dolok ada nanam pokok bunga Buloh. batang buloh ya lah selalu dicucok ke pinang ya. Tekejut ajak Mak aku nanggar rungak pokok bunga buloh nya.....

Geng sidak nok makan sireh selalu merus gigi makei kulit pinang, Cy. Mun urang Ninggal Mak Suma, nya makei sugi ngusok giggi...

mussjulai said...

Auk lah tauk lah kau ya,selalu ngaco urang tua makan sireh ney ndak tauk,mun nangar urang tua ngunyah sireh mupok lah ndak mintak nok dalam mulut dak mak nya,tauk aku ya dancy pun kerja.Nunggu nok di kunyah dah hancor baruk mintak.Ya kerja dancy masa kecik marek!

nembiak Los said...

Uwekkkkk...

Dancy said...

Wekkkkkkk!!!

Hehehe....ingat juak si Moss tok...ya nya mudah pernah nangga kmk mintak sireh nok udah di kunyah dari org ninggal Nek Baah ..

Udah dikenang ...apa diasak makan taik ogek org Ooooo? Ya lah ko ...mun nak mintak dari nenek udak ....bertapok ...takut di tangga bapak kmk...memang nya marah ....Sik gelik kah tak org ?...kata nya .

TApi Moss ngan Wahab.....masa ya tang rasa nyaman ajak sireh nok dah dikunyah ya ko...kinek tok mun diberik...tobat nenek nak makan...

nembiak Los said...

Aok Cy/Moss, dolok nang nyaman sireh nok udah dicampor air lior urang tua....

Pernah kah kitak nanggar urang tua makei menatang nok nama Gocoh pakei ngancor pinang. Tok bagi urang tua nok sik bergigi makan pinang. Udah gian gilak, walaupun sik bergigi, ada juak cara nok ngancor sireh pinang tok. Ada juak sidak makei lesong batu pakei nutok sireh pinang lok...

picturetale said...

YA padu nama benda ya . Org ninggal nenek pompuan ada makei ya ...bapak empun emak . Masih ada disimpan oleh cousin kmk . Sik suka org tua ya mun kmk nak nulong nya .....

Syukur kmk sik gian makan sireh . Dolok masa emak kmk masih ada ...asal lekak makan ...mesti ncarik dak sireh pinang ....kak ya kepas kepus ngan rokok apong sambil bersandar rah dinding .......memang high ......gia rasa org makan dadah / heroin Ooooo?

Lekak makan sireh ...jgn sesekali minum aik teh ..........memang sik best rasa teh ya .....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kitak urang nyindir akukah....

nembiak Los said...

Mak aku nang ahli makan sireh juak, tapi aku sik suka makan benda ya. Mun rokok, nang mula belajar ngan rokok share kemak dari Kelab Machinda.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun kacang digocoh camney ndak rasanya.
Hab, dolok aku suka makan sireh. Bila arwah mak stop makan benda tok, aku pun stop juak. zaidi Col, nang suka makan sireh, sik tauk kinek tok. Nya makan sireh awal pagi sebelom berus gigi. Lepas makan sireh, baruk nya gosok gigi.

Dolt Udin said...

Mal, mun makan sireh jangan lupak campor sikit gambir, baruk merah aik lior kau...Pakey nyembor perut nemiak masok angin..

nembiak Los said...

Makan sireh tok depend ngan urang nok makan ya. Ada sidak dikunyah ajak, kak ya air diludah. Ya lah merah ajak tepi rumah. Ada terus ditelan....

Dancy said...

kembang aik lior kmk HAb . Kmk nang telan semua ......

MAsa anak gik kecik dolok ...sempat juak anak kmk bsembur ........betapal indah.....kmk pun kakya makei paeles ...ngan bekasei belah malam .........

Kamal said...

Mun kau bekasei jangan kuar rumah, takut pikir dak jiran kau sedara daknya.

nembiak Los said...

Berkasei ya, masa nya gik basah sik apa apa, tapi bila dah kerin, jadi gatal kenak pinang nok gik kasar ya..

adi said...

terima kasey..... kata David Arumugam

Dolt Udin said...

Adi, apa hal kau sik ngekot kamek org piknik ari marek...un kau ada memanhg susah tinik mujok kau ngembak pulang...Kamek duak kamal sampey kenak warning org bekam sebab mandik sampey ari maok gelap...Kata org ya kalau petang gilak selalu nya ada ular belut besar batang pinang....Aku madah nyaman di pais ular belut, Kamal madah boyak goreng campor asam jawa agik sedap...Lalu lari orang ya tek...Kamek duak maseh berendam...Rasa sik maok balit...

adi said...

Yalah Dolt,
nang rugi aku sik join. syiok aku nanggar gambar kitak org mandik ya. Pagi minggu ya tek aku bnyk urusan mok di settle. Cuti Good Friday 10hb tok organise lagik. Wahab dah balit ke darat sik?

Dolt Udin said...

Boleh juak asal maok ajak...Lagik pun mun aku ada off boleh, Mun sik aku piknik di taman tumbina ajak ngan dak Rimo...

Kamal, masa aku balit Btu ari ya aku jumpa org nyual daging Rusa di simpang Berayak..Ku beli segek kaki and some isik nya...RM20 sekilo...best pakey masak sop...Ada aku madah ngan mos masa ya. Nya ngata maok nyuroh Edi Belayong pegi meli.Tah sempat ndakkah?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Di Bekam ari ya ada duak ikok, kau sik melastiknya. Aku sik suka makan dagin Dol, mun ikan minat aku.

Di, bagus juak cadangan kau. Kelak ngatornya. Mun sik dapat di sungei bekam, kat sungei kat jambatan luak ajak.

Elly said...

Adi & Kamal
mun sik dapat juak di sungei Bekam ngan sungei Luak polah ajak di sungei Baong sik jauh gilak kelak madah ngan Barudin & Salim nyuruh nya duak adik beradik rezap tempat pakei piknik lagipun dekat juak ngan stadium ( outdoor & indoor ) Dekat sia selalu juak ada urang jual durian sik payah masok utan carik durian ndak Ooooo.

Dolt Udin said...

Mun ndak kita piknik di tepi kolam Sharipah Aini jak.Di btu banyak kolam tok...Dapat juak mukat ikan dalam kolam ya...

mussjulai said...

Ada juak nok nama kolam sharifah aini di btu ya.Bagus eh.Mun mauk mandik sia tepaksa telanjang bulat.Aik sik nyangkut di tuboh,mun makei seloar mandik takut telucut.Mun mandik disungei baong takut putus berader kita kelak di sambar dak biawak.Biawak ya pikir umpan udang galah.he,he,he.

Dancy said...

Eh eh ....kmk tok lamak juak di Btu ........sik juak pernah dengar kolam sharipah aini ........

adi said...

macam2 kolam ada di Btu ya Cy. Kolam Sharifah Aini, Kolam Renang, Kolam Kabut dll.......

mussjulai said...

Eh,mun urang melanau madah kabut ya lain,tanyak ko gan laki dancy,nya tauk kabut tok.Mun di lambir tempat aku kerja tok ada tujoh kolam,tapi aku sik berani pergi carik nya takut.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lapan semua kolam ya Moss, nok kolam last sekali pakei sidak masoh kaki.
Ada sigek tempat lagik, nama tempat tok Abu Dam. Kamek duak Dol ngan dak nembiak cina kelasmet mek duak dolok selalu mandik di sitok.

Elly said...

Nancy
mun ko mau tauk kolam sarifah aini, ko tanyak ngan Lan sebab Lan sorang ajak lebih ariff tentang kolam sarifah aini ya.
mun dak sojar/soldadu selalu ajak kenak suruh masok lam kolam ya, maka adalah sebab musabab nya tek.....

Dolt Udin said...

Adoh Dancy, Dolok di belakang rumah kitak ada duak egek Kolam Sharifah Aini..Tok udah di timbus jadi taman Mellinuim....Banyak ikan Talipia lam kolam ya dolok pakey dak BDA munoh nyamok lam kolam ya...Aku pernah ngail lam kolam tok.Satu hari aku jumpa anok kunin timbol lalu kembang lior aku nangar...Kak ya sik maok ngail di sia agik....

Sebenarnya 9 semua kolam ya..Segek nok nama kolam Broery...

Aok Kamal, nang benar kolam Abu Dam sejarah kita masa sekolah di ULSW dolok...Asal tgh hari semua classmate 5B pegi sia nangar kita berenang....Sekali ada ular terjun baruk jerak..

Dancy said...

Ohhhhh kolam ya ......hehehe...creative tak org merik nama ngan kolam kolam tok......

nembiak Los said...

Awal ko ngabas kamek ari tok Dancy. Ada sigek gik kolam jarang dipakei kita kinek tok. Sidak pendatang ajak makei Kolambu..

adi said...

ney ndak awal ngabas Hab, kelak nya nok pegi ngatur poster nok rusak. Ari tok udah kemas rasa aku sidak Dancy tok mukak poster, bnyk lah kantau nya ya....

Dancy said...

Pagi tek melimpas jalan besar kmk ....ngecek ajak ...sekoh sik tentu pasal .....belum gik lekak kerja dak nya .

Masa nak election ....seranto ranto jalan macam rebak anyut .......

Dolt Udin said...

Apa reti rebak ya dancy? macam bunyi gerabak kereta api jak ya..

Elly said...

Dol
kotan laju gilak Nancy menaip rabak jadi rebak. Nya tok biasa ngekot dak nelayan ke laut sebab ya nya tau pasal rabak tok.

Nancy
rabak ya tek daknya ( bala bala sebelah rumah kitak urang ) molah makei daun apong ndak Oooo, sak cepat ikan ikan bermain debah ya.

adi said...

kamek org biasa nyebut rebak juak bukan rabak. Mun rabak retinya tek bisak (bisak-rabak).

Dancy said...

Adi...expalin lok benda rebak ngan Dolt lok .....

Mun word rebak anyut dipakei ...makna nya " chaotic " lah keadaan atau tunggang langkang ....sik kemas ...

nembiak Los said...

Nah... semua kitak orang ya salah, lom sempat aku nak explain tek.
Ada juak kawan aku nama Anyut di sitok.

Kamal said...

Rabak dalam bahasa malaysia bermaksud bisak. Mun tutor sarawak, maknanya, rumah ikan tiruan dipolah dari pelepah nyior atau nipah. Biasanya terapong dalam aik. Sigek lagik tukun, tukun tok kira macam mall sidak ikan, rabak ya kira macam kedei Kent di piasau.
Mun rebak, maksudnya uras di sungei, biasanya dalam kuantiti yang banyak. Mun sikit ya kira sampah ajak belom kategori rebak. Benak, gelombang aik pasang dalam sungei. Biasanya gelombang besar, kira2 macam mini tsunamilah. Mun nok kecik ya, kira gelombang injin seagull ajak.....

adi said...

lepas aku noleh kerek kanan, ngam lah makna rebak nok kata kawu ya Mal.

nembiak Los said...

Mun ditukar jadi reban, rumah manok Edi lah ya...

Dancy said...

Mun ditukar jadi reben ( sebutan as rae- ben ) .... jadi reben rambut atau reben ikat alus alus yg nak diengkah rah dada dak Hiffy....

nembiak Los said...

Berani kau engkah reben rah dada Hiffy ya Cy. Jadi macam cerita masa Primary school dolok, sidak Tikus meeting nok masang Bell di geruk Pusak.....

Dancy said...

Sik Hab...........jgn carik pasal ...

nembiak Los said...

Bagus juak jangan dicadang, apa tah lagik di coba. Nahas kelak. Udah makan Hol dak jiran kau ya Cy.

Dancy said...

Udah HAb .......sik ada kmk madah ngan tak org Oooo?

Disedekah kmk dak buah buah ngan dak nya . Sebab ari ya dak nya vegetarian .

Kak ya rah dinding rumah dak nya di polah macam pelamin ....penuh ngan bunga ....bunga plastik ngan bunga hidup . Tengah tengah pelamin tok diengkah gambar org tua ya . Sik sempat gilak nangga sebab masa kmk ke sia dak nya tengah sembahyang ...belagu ada juak ...Hare rama ..hare krishna ...OooooRam....siva....bunyi cam ya tek lah .

Ada juak anyut bunyi lagu dak nya ...pitching out pun ada .Nok group sigek ya tek ...nada rendah da nya sik berapa lah .

adi said...

Dancy,
Bagus ko embak meja dgn kerusi letak depan rumah jiran Hiffy ko ya, lekak ya ko jadi pengkritik masa sidak nya sembahyang. Sebut jak lah mana-mana nok patut.

nembiak Los said...

Oooo Bunyi AF juak padu. Ada nengar sidak nyebut Haathi mere Saathi ngan evening in Paris kah? Kelak Adi encarik Lias bekam pakei jadi pengkritik.
Sidak Sikh, pernah aku nangar sidak sembahyang di Sikh Templa dekat padang MRC dolok. sidak ada makei gendang....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sepatutnya masa Tilawah AlQuran ada pengkritik. Senang kita tauk mistake daknya. Tok idea aku ajak, aku rasa rami setuju, tapi janganlah komen pasal pakaian ngan gaya daknya.

nembiak Los said...

Eh...kelak digelar urang bukai, AF tilawah kelak, susah juak. Sidak jajal diluar ya, nunggu silap sikit ajak, terus jadi issue....

nembiak Los said...

Aku baru pulang mandik swimming pool di Imperial Hotel tek. Ramei gilak urang. Apa lagik rioh dak anak anak jumpa kawan anak Tambi. Macam manok ngan Itit, tapi boleh paham sama sendirik...eran juak ooo.

adi said...

bait sik karoh aik pool ya Hab...

nembiak Los said...

Sik karoh Di. Banyak gilak klorin diengkah sidak Otel ya. Bau klorok. Kalau sik cam ya, berbidu ajak jadi aik...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bahaya mun selalu gilak mandi sia. maok nak berkedal kulit ulehnya.

nembiak Los said...

Jangan di amal. Kulit ngan rambut jadi kerin kenak klorin ya. Mun nok rambut tinggal sikit, jimat jimat jak mandik ya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku nang allergic nang aik swimming pool tok. Mun mandi memang gatal rasa. Mata mirah macam pemantak.

nembiak Los said...

Aok, sik pasal pasal kenak cas beliau. Kelak kenak test ahli Pantak benar benar baru tau...
Bagus mandik di sungei pang ajak..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun sik, kenak irit ke Pusat serenti. Percoma ajak kenak sangka geng dak stim siang malam....

dr_poli said...

Bila dah ke sitok ...baruk lah nangga nok nama Pusat Serenti .

Halus bahasa dak kawan kmk bila adik dak nya berambeh rah tempat tok ....Si anu tek tengah betapa di universiti nun ....terkebil kebil juak mata kmk mula mula ....kak ya baruk paham .

Palis ..palis....

Note: Belum juak nangga benda tok benar benar ...masa pameran ...sik di show dak nya ....cuma gambar ajak .

Kamal said...

Palis palis. Minta jauh malekat epat pulohpat......

dr_poli said...

Ginae boleh epat pulohpat ya ooooo?

adi said...

boleh tanyak dgn Hj Amit....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 204   Newer› Newest»