Tuesday, December 23, 2008

LOS dolok marek 2


Pic 1. Bergambar di atas air terjun berdepan ngan Parkson kinek tok. Awang Itam pernah terlincir dari tempat tok. Nasib aku dibah sikit dari nya, terus nyambar geruknya sambil berpaut di cable derek. Disitok juak tempat dak grad Uni LSW bermesyuarat agung harian bila ada subject diajar sik suka ngan sidak!!

Pic 2. Pump minyak tok lah banyak diliat sekitar Los dari tahun 60an hingga akhir tahun 70an. Tok jenis ada engine pun. Kamek orang nang pakar tukang stop pump tok. Ulor jak kayu di counter-weightnya, grenti stop. Esok pagi gago dak bapak Bayas/Temon & Aruwah Hj. Bujang Mansor (bapak Chef Lapok/Jali Pomen) ngalih kayu dan start nya lagi.

Pic 3. Pekan Miri dolok marek. Area atas kanan lah playground kamek (Canada Hill). Tengah Kanan tempat urang tua kita Nembiak Los Veteran berkerja dolok.

Pic 4. Nampak Long Jetty? Di pantei tok lah tempat kamek selalu Camping. Biasanya turun, jalan kaki dari Los!, pada petang Jumaat. Pulang petang hari Minggu. Camping sambil mukat. Di pantei tok juak urang tua kamek selalu Makak bubuk bula tiba musimnya.
Posted by Picasa

268 comments:

1 – 200 of 268   Newer›   Newest»
nembiak Los said...

Pic2. Tangki nok dilatarbelakang lah tempat nyimpan minyak mantak (crude Oil). Segala Valve nya ada tembaga di dalam, jadi sumber rezeki bila menjelang Hari Raya!!. Minyak ya juak pakei kamek molah pelita. Kayu penyukatnya selalu ghaib. Carik ajak dibelakang rumah dak Los, mesti ada pakei jemur kain!. Selalu nya Bapak Chef Lapok mintak balit....

abu bakar amran said...

Hab, aku ada scan gambar kita los, geney nak ngantar gambar ya rah kau?

Kamal said...

Hab, aku dah nukar gambar aku. Tok gambar masih gik masih virgin. Lepas sekolah taun 1977, masa ya gago nginang rambut panjang, rambut Talip yang paling panjang masa ya, singan pinggan. rambuta aku setakat tengah belakang ajak, tapi rambut Suut yang chali, makin panjang makin ke atas. macam sik ada graviti. Aok jaga dak nembiak ompuan Los, sapa nok sik masok blog tok siap gambar dak nya, setakat tok gambar Amoi, Nancy, Nana (adik jai atau nama glamernya RJ Nana), Kamang and cucu nyonyah sanggong makei seloar katak ada dalam kolesi aku. Aku masih mencarik lagik tok, kelak ada aku masuk dalam blog aku, D Young Mixtures band. Tunggu................zasssss

Su'ut said...

Salam Nembiak Los. Su'ut Taha tok. Selamet Berjumpa kembali di Kelab Los.
Aku jumpa blog tok dari Wahab.
Masa tok diLaut.

HP 0135764434
email; suuttaha@gmail.com

Su'ut Taha said...

Testing Gambar lok..

Elly said...

Salam bro Su'ut,
Selamat datang & pulang ke Los kembali. Siney kitak lamak tok sik nampak batang idong bagus lah dah tau jalan pulang abas abas la Los kita tok lagi.
Bro, masih di Laut lagik kah masa tok. Mun dapat, suruh/carik lagik nembiak nembiak Los suruh daknya pulang ( masuk Blog Wahab tok ).
Tok ajak dolok kelak nyambong agik, nak molah kerja dolok tok. Selamat Maju Jaya Sumer. Adiiiiioooooosssssssssss .

Adol said...

Jumpa lagik..apa khabar semua embiak los..siapa ingat dolok sidak embiak los mandi te???????g lagik iya(endak salah aku lah)di jeti belian di sungai miri..pagi iya ayik pasang..jeti iya sik salah aku sik jauh dekat gerai makcik siti(kak mat keson)dan ada tempat landing sidak ngembak sapi dari australia..yg ingat aku masa iya awg kmk,jali pakyak,suut,dolah ramey lagik..iyalah bercelen mauk nyebrang sungai..terjun dari
jati..kmk masa sik berani terjun...berkukut di tiang jati..berenang dari tiang ke tiang ajak..maklum sik panday berenang..cuma berenang stail asuk ajak..

Nancy..dolok bkn rumah kitak kah selalu main wayang cerita katon ..sik salah ingat aku..cerita katon donald duck,tom & jerry dn bnyk gik..tapi masa iya kmk jiran terdekata ajak nangar (Limited).. area kmk taib,siman ajak..Kalau bukan kitak mungkin sidak abg Aman/kak Dayang (sidak los org lamak mesti ingat dgn anaknya yah,lan,mat anak buahnya Amin) Sidaknya tinggal sia sebelum ktk org..

Org los juak dolok kalau masih
ingat endak dgn Amin pendek( Abg Aman) ngantar program Wayang (pangong Miri theatre)makay basikalnya nglilin los..sik ada lain mmg cerita hindustan.. berduyun-duyun lah sidak empuan los keluar midnight..apa sik nangar cerita hindustan..

Suut,apa khabar ktk..lamak sik jumpa ktk..slamat datang ke blok nembiak los..Lan ktk di siney masa tok..

Abu..Slmt dtg ke blok nembiak Los..cuba udah gik main bol..mcm aku bah abis dah rambut..ingat team beradak lok..manager kita yg somet nya tebal(Pak Osen)aku ingat ada gambar kita menang..sik salah aku main 7 aside kah..4 org kita bergambar..cuba ncarik dolok siney aku nyimpan..
Apai(Jepri)pernah jumpa? Kalau kau mauk jumpanya..nya tokey bergerai minuman di belakang EMart sia..nya ada kontek aku dolok..tauk tauk lah kau kalau njual minuman cap rimo..takut kmk ada operasi..

k...klk cerita lagik!!!!!!!!

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam smua nembiak los, Adol ko ada nombor tel Apai (Jeffry Lucas)?
Abu kinek tok dah kurang sikit main bol tapi byk ngan jadi coach jak. Nya duak Awg Itam jak masih ngan bol tok (jadi coach), tp Abu ada side business, sapa2 mok molah wiring tunggah jak Abu.
OK setakat tok lok, aku masih di Labuan sampei 31.12.08.
Kamek duak Juki selalu reunion kat labuan tok, maklumlah tmpt keja sama.

abu bakar amran said...

Adol, geney nak molahdah di takdir kaki bol mcm ya ya lah jadi nya.Tean ya ney dapat di lupak.... rasa rasa nya dak bercelona pun terlungkup oleh nya. Pasal bisnes yg dipadah amit ya... ya bukan bisnes tapi nulong ajak....

Adol said...

Amit, kalau kau jumpa juki padah adol kirim salam...no hp Apai 0148877744 yg diberiknya dgn aku dolok..sik tauk masih endak nya makay..kau cubalah dolok..kelak u balit Miri carik nya digerai belakang iya..kelaknya serve u dgn aik rimo atau aik bulldog..dolok selalunya invite aku ke sia..tpi aku malas nak ke sia sbb sik ada org islam berjual d sia..jadi yg di panggang sidak sia ayam dan kerbau kaki pendek..
Abu, ada aku membaca dalam news tadik,u melatih sidak pskn Miri..statement Bujang saif..k lah kelak kalau aku ada kabel dasar laut putus aku nunggah kau nyambung nya..hehehehe
k..ada masa lauyar lagik!!!!!!!

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Abu, aku terima call dari David Usop (assist coach Swak), 30.12.08 nya datang ke Miri, ada program katanya.
Adol, Abu tgh prepare team Miri pakai selection for Swak team ya, ylh nya gago sikit...tp so far nembiak yg di rekomen oleh Abu,mmg dpt di accept dak swak.
Bangga juaklah, ada nembiak Los tok jadi peg hubungan FAS.
Abu, ney ada keja upah free? Iboh malu2, wiring cable ya ko pun expertised bah...mun pasal telepon, Elli kmk gurunya, kalau pasl tukuk menukuk, tanya jak Kamal... pasal enjin keta Talip orgnya,jadi pendek kata nembiak Los tok serba serbi terer bah macam zaman kta masih tinggal di Los lok...

maels said...

Oi Abu, Amit jangan kitak orang berani ngabas Apai sebarang di gerai nya mun sik cukup ilmu...petang2 penuh ajak org di sia.

Aku ada melimpas di sia dari jauh ajak nae tauk jumpa si Apai ya. Di sia macam negri betong atau semangang bah, jadi mun mauk jumpa si Apai bagus appoinment ajak dolok.

Oi Suut/Adol selamat bertemu lagi di kampong kita yang di rinduaii selalu.Adol sound juak ngan Awang pasal blog nemiaklos tok.

Memang benar kata kau ya adol banyak nemiaklos pandae berenang dari swiming pool kampong wireless ya. Dolok sempat juak mencari diut jepon di tepi pantae ya.

Maseh ingat lagi aku mula2 training ngan shell dolok pagi2 dah pergi berenang. Apabila instructor nanyak apa stail kau pandae? sik ada lain lah jawab "frog style sir"

Oi hab/kamal udah nerima gambar aku yang hansemkah? Ari marek aku post kan ke kitak duak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Adol, dah ku nyampei salam ko ngan Juki tek, nya pun ngirim salam balit ngan ko.
Mael, aku bkn nya nak ke tmpt Semanggang ya, aku nak jumpa Apai jak, klk aku call nya lok...baruk aku ngembaknya duduk tmpt lain.
Gang2 yg lain, ney ktk org tok, sik muncul2 dlm blog tok.
Mael, ko selalu juaklah ke tmpt Apai business ya kah?

maels said...

Salamolokom ada orang di sitokkah?
Masok ajak lah niboh kira gilak blog nemiaklos tok bah...

Oy amit apa kabar tek? pernah dolok aku jumpa Apai di pasar miri, munkin 2 taun lepas katanya masaya nya buisenss kat emart nyual pangang2.

Aku sik pernah ke kampong semangang ya cuma nangar dari jauh ajak maklumlah aku kinek tok diam dekat ya juak. Ngintae2 nay tauk bejumpa ngan Apai.

Mun ingat ngan long jety dolok mesti kita ingat ngan ferry makae wayar ya ataupun MGH dolok.

Dibah long jety tempat nemiaklos kamping macam dalam gambar dak kamal ya.

nembiak Los said...

Salam Semua. Masa dua minggu tok sik dapat berkaol gilak ngan bolg. Pakei PC co. tok...
Abu, sangkut di yahoo email aku ajak gambar ya. Kelak aku merik ngan Karam Singh!
Eli, Su'ut sikda access ngan blog masa tok. Marek nya minjam PC aku di laut tok. Tunggu nya balit baru dapat cerita panjang. Baruk aku rasa macam diLos bila meliat gambar KO ya!!
Kamal, gambar camya baruk ada suasana diLos marek.
Adol, wap (wharf) Wak Edi nok tempat kita mandi dolok. Bila timbol, pas terjun terkejut nangar ada benda kuning anyut didepan muka!!! Mandi ajak sik duli...
Amit, kau cari apai nok beli 10 / 3 ka?
Mail, kelak aku check gambar Ko. Masa tok masih gago mau Start Up selepas Plan SD. Apai dah jadi tokei besar KEDAI KOPI NYAMAI depan emart ya..

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mael/Hab, aku nak jumpa Apai jak...dolok kmk duak pernah bergaul di Btu...kak ya sik pernah jumpa2 gk, Boni pun aku jumpa di Btu juak lok, yalah nak jejak kasih gk tok.
Hab/Kamal, camney tek date REUNION dah kompomkah?

nembiak Los said...

Mit, lom kompom gik memandangkan dak Kamal gik berTafakur. Sabar lok. Lom 40 hari ya brada....

nembiak Los said...

Nembiak Los semua. Sambutlah kedatangan Nembiak Los Lutong, Suhaidi, ipar Kamal. Anak buah Kak Los. Jadi sama sama Los!!!!!

Edi, Selamat Datang ke Los Miri. Masok ajak ke Los tok, sik ada Nembiak Los gaok bah!!!

maels said...

Siapa gerangan yang megang manok sabong ya kah? Puas aku mikir muka ya macam kenal macam sik...

Muka macam Is nemiak lutong, sik juak. Background di rumah panjang???Mun zaman dolok pernah juak kamek tok ke rumah panjang dak Jon dak pendi liang....

Paduhal suhaidi ipar kamal nemiaklos lutong...ok lah selamat datang...mula2 pikir aku kawan wahab nok sama kerja shell di laut,
naelah tauk sidak dari semangang.

nembiak Los said...

Mail. Kawan aku nok nyabong manok kerja diLaut sikda disitok masa tok. Sidak gik gago ber Krismas.

Ya aku maok nanyak ngan ADI apa jenis manok nok dipegang nya ya. Aku tok sik juak expert pasal manok tapi ada pengalaman nangar manok di rumah Sakai kat Sekolah Anchi dolok. Ada kah jenis bereng kah, cicas kah, labang kah, tapi dengan mata kasar ada macam manok Kari, atau manok masak itam atau pun manok pansuh!

Kamal said...

Assalamualaikum semua. Suut & Suma selamat datang ke dalam blog nembiak los. Macam ya juak dengan adik ipar aku Adi. Mun banyak lagi dak nembiak los masok dalam tok, lagi meriah. Hab, dekat waterfall ya aku pun pernah terlicir juak, tapi sempat aku nyambar tali, mun sik, lamak dah jadi arwah. Batu kat dibah waterfall ya tajam2. Ada sigek lagik aktiviti kita dolok. Nekik derek. Sik tauk apa nyuroh kita gila gilak nekik derek sampei ke puncaknya. Mun gugok kompom jadi arwah. Suut masih main moto cross? Malam tadi aku ada pegi ke blog Dolt, nok macam ya lah aku madah dengan Mael. Mun malas nak nulis taroh ajak gambar. Iboh ikut kamek duak wahab , kamek duak dolok pernah kerja kat surat khabar, tapi kena fire sebab sik ada ruang pakei reporter lain nak nulis....

nembiak Los said...

Benar kata Kamal ya, sik bulak. Karam Singh ya lah dolok resign! Nya jeles.

Kalau sik salah aku, Minah pun ada join nekik derek di atas bukit dekat derek No.1 dolok.

Ada juak sigek derek depan rumah dak Arbi yahya ngan dak Kassim Marhaban diJalan Unus dolok. Kita selalu kenak sauk burong kekek bila limpas dibah derek ya.

Kamal said...

Aok, kurang asam burung kekek ya. Aku sik ingat lagik mukanya, mun aku ingat ku intei nya kinek tok. Tapi best juak ngaco burung ya. Dalam row yang sama, sebelah rumah dak Hasimah Adenan, burung acang dak Simon nak puas jadi target praktis. tapi yang paling best dapat nyelok tangan celah pagar tempat packing aik botol oren gas. Syuk minum free, sik tauk mun aik ya expired atau rejected, hentam ajak.

nembiak Los said...

Dikilang air oren ya sidak Los senior kerja dolok termasuk Sulong abang Suma. Pulang sekolah nang limpas sia ncarik peluang kalau ada botol oren nok 'chakai Nengel'!, kata istilah main goli...

Ada juak cina bujang tinggal leret depan dak Hasimah banyak burung acang juak, namanya Ah Leng. Tempat target praktis juak.

Kamal said...

Mun ngingat balit zaman agik mit dolok, akulah yang paling sik ada skill. Molah gagang lastik sik pandei, arap terlanjor antu ajak jumpa dahan pokok bunga engkodok nok kalok. Molah wo nang sik pernah maok terbang. Nekik pokok sik pandei, jadi tukang sambut buah nyior ajak. Mun main tarzan dalam utan kat jalan bintang, selalu tergugok dari pokok. Disuruh nyembelih manok nang sik kempang nak munuh binatang, tapi part makan terrer. Banyak lagik yang aku sik ada skill masa ya, tapi sekurang2nya aku ada skill makei basikal.

Dancy said...

PAdu hal....pandei juak u bungkar rasia ktk ya tek ...ingat tek ktk nang brutal ..arum bulak semua tauk ...hehe

Yg kmk ingat masa dekat rumah Nek Ayot ...los jln satok dolok...tauk kamek mun ktk demam ...sebab kitak mala nunggah emak ktk ...kak ya merintah dak Tini , Besah ....pirak and manjak kata orang . Tok kmk rasa skill semula jadi ktk.


Bab ngohet basikal ya ....mun ada orang sik pandei nang belukuk abis lah org ya .Byk cara mun nak start ngohet basikal .Kita dolok berkongsi basikal ...mun beli baru pun ...nok lamak ya di turun ngan adik . Dolok sik senang macam kinek tok...basikal mu basikal ku ....semua kongsi . Sebab ya kita sampei kinek tok rapat sesama adik beradik .

Sambong gik Mal....cara makei basikal laki and basikal empuan ...


Salam.

Kamal said...

Brutal nang brutal masa ya, tapi skill sik ada so orang lain jadi mangsa tukang polah apa nok aku maok. Aku the only boy dalam keluarga, jadi semua kerja dak adik-adik molah. Nok nama nulong di dapor, jauh pak awi. Sebab ya masa first posting dolok terpaksa ngembak Lapok Kurus ngajar aku masak. Masa ya masak nasik pun sik pandei, 2 minggu Lapok merik kursus. Ya pun ada 4-5 kali nasik jadi arang (bukan setakat angus, nang itam macam arang). Tapi kinek tok dah terrer masak dah. Nasib juak dah kawin aku sik cerewet macam dolok mun sik, leput bini aku. Aku dolok masa bujang semua mesti perfek, sampei tilam aku mesti cun materialnya. Kain cadar, selimut mun sik cun memang aku bisin. Macam ya juak part makan. Sayur ada pilihan aku empun cam ya juak ikan. Sik semua ikan aku makan. Masakan mesti masak taste aku. Nang cerewet nak mapus. Kata orang Buso, "spoilt brat". Aku berubah bila aku jadi guru, pengalaman hidup sendirik banyak mendewasakan aku. Makanan yang aku sik suka masa dolok dah semua aku bedal. Part basikal ya jangan kuat gilak sound, ada orang sensitif di sitok, mun sik tauk tanya wahab.

nembiak Los said...

Dancy. Kamal tok bila part nok nganok urang, diserahnya ngan aku!! Nang benar juak lah sensitip part cerita basikal sik maok digohet.
Elly abang Amit, arwah bapak Keria Wahap ngan Philip sureng nang specialist khas pakei nyuroh basikal sik dapat berjalan!!kecuali di surong ajak....sidak tiga tok training sama dirik ajak, sik maok kongsi skill ngan kamek duak Kamal. Ya lah basikal digohet kamek berjalan!

Ada juak part makan, Kamal sik milih. Di Bakam dolok kamek makan bubor nasi campur sambal belacan. Maggi mee campur telor dimasak apek kelab pun lesap bila didepan muka nya...kali dimakan nyonyah!

Kamal said...

Bukan cam ya Hab, kedong di sitok kau boss, part anok menganok ya kena serah ngan kau. Aku part mukak jalan ajak. Jadi terpaksa aku ngeluar skill pakei nerik kau. Mun kau sik perasaan lalu tersebut nok dot dot dot. Tentang belajar basikal tok Nen, nang susah, dolok marek bukan ada kedak basikal kinek tok. Basikal kinek tok ada roda kecik dua igek, bila dah pandei baruk dibukak roda kecik ya. Dolok masa aku blajar berbasikal, sidak Tini yang jadi mangsa tukang tahan basikal, mun gugok siap sidak kenak marah aku. Dolok mun nak blajar basikal terpaksa nunggu arwah bapa aku balit kerja, sebab basikal "gentlemen" yalah pakei aku blajar basikal. Caranya, masuk kaki kanan dolok celah palang basikal ya, sebab kaki lom sampei mun nak nait atas sela (saddle). Bila dah dapat ngohet nang laju ajak ngohet. Mun nak berenti main terjun tepi rumput sebab lom pandei micit brek. Entah brapa kali aku landing dalam parit. Parit kat jalan satok ya bukan macam parit tempat lain. Parit kat sia nang itam aiknya, nang aik juruk. Mun kamek pegi rumah ninek kat jalan puspa barulah merasa makei basikal ompuan, basikal ompuan tok senang sikit makei sebab nya sik ada palang. Yalah medam ajak sehari2 ngeliling Los Katon. Masa ya dah pandei makei brek. Nang susah juak blajar basikal masa ya, sebab ya mun orang sik tahan sakit nang sik pandei nya makei basikal. Mun nak blajar kinek tok terpaksa meli basikal nok ada roda kecik dua igek ya. Tapi rasa aku nyaman lagik tergugok daripada kena tetak orang.......

Dolt Udin said...

Su'ut taha,
nembiak los ney sik kenal ngan suut tok.Masa aku main ngan West Los United dolok, kamek duak suut tok selalu jadi fullback..Su'ut tok kakinya di buat dari pada besi.Pantang dicabar.Sapa kenak bentes suut pasti keluar padang. Mun baju pehak lawan alang alang jangan berebut bol ngan Suut tok, memang jadi kendor kenak tarit oleh suut....Tapi memang hebat miak tok. Mun nya di belakang, jangan takut jadi golkeeper, susah nak melepas nemiak tok...

Ooooo Su'ut..apa kabar kau tek? Upeh seretak auh? adeh mayie malestek manok auh??...depah Mat Tahir loh itoi?Pah bei tirok uhoh niaan jabih Mat...akal berejeh kapal kah nyeh?

Kamal ingat kau ngan tinggal idong merah?Tempat kamek nyual temaga dolok.Nya nimbang makey nyiruk.Suka atinya madah ajak....Mun kinek tok nya molah aku cam ya, gerenti sik benapas nya kenak aku...

Dancy said...

Lalu lekat nama nya Tinggal Idong Merah ....tulah ..tulah...

Kamal said...

Dah ninggal rang tua ya, sedekah Fatihah ngannya.

Dancy said...

Oh gunung ...dolok nya diam ngan Awang Sitam ...Dang Diah .

Dang Diah dolok berjual kat sekolah kamek sayed othman ngan Kak Ham ..rumah hijau tepi padang ...berjiran ngan Pendi ? ...mun sik salah ...apa nama family tok tek ?

Emmmmm...yg hari hari kmk beli pulut sambal . Ingat gik kecik Cikgu Wan morshidi ari ari nyuruh kamek meli kuih dak nya ...berik nya 50 sen ....nya pun minat makan pulut sambal Kak Ham Sapong ( baruk ingat )

Salam.............

Dolt Udin said...

Dancy,
Boleh tahan juak kau tok masih ingat ngan Ham Sapong....anak pompuan nya nama jenot, nok main bol nama Deraman.

Pendi nak kata kau ya mengkali Pendi Dak Pakcik Liang ndak?

Masih aku itok ngan nok mama tinggal idong merah ya tek..Masa nya kerja Chokan(Sik ku tauk nama sebenar cina tok). Satu hari ada order maok ngantar barang dari Shell Gate Miri ke Lutong.Jadi Cina tok madah "Saya maok duak Iban Satu Tinggal" Jadi Tinggal Idong Merah terus nait ke belakang Trak, tapi ngak sorang Iban ngikotnya.Yang sorang sik nait2 sebab cina ya tek madah satu tinggal...Rupanya maksud cina ya tek duak ekok Iban dengan Tingal Idong merah, semua yang mesti nait ialah tiga orang...

Awang Sitam masa tok ada berdagang di simpang Niah jalan coastal baru...Aku selalu singgah sia bila ulang alik Miri Btu...Masih kenalnya ngan aku.Ya baruk kawan setia kata orang..

Eh, lupak aku Selamat Tahun Baru semua...

Dancy said...

Dolt...sik ingat gilak ngan dak Deraman and anak pompuan ya ...tapi Kak Ham ada anak anak lain ...nok bungsu pompuan ...kak ya atas nya tok ...duak lelaki ...sorang nama Latip rasa kamek .............sinae sidak ?

depan rumah dak tok dolok ....sidak Suut ngan Borhan kan ?

Betul lah ya ...Pendi Liang ...nae nya ? ( Kasar sekali ...macam nak numbok ajak ...hehehehe) ...........Rasa kamek pendi di St columbas dolok .

Pindah Kak Ham ...masuk dak Molly ngan Barbara ....sik ingat nama bapak nya ...

Kat nae tek rumah dak Marjory ...adik beradik ngan Robert Dumol ?

Dancy said...

YA kmk confuse ...ada duak org Awang sitam masa ya ..........

Awang Sitam Dang Diah ...apa nama nya sebenar ?

Awang Sitam sebelah kamek dolok ...Rosli Mohamad ............

Elly said...

Assalamu'alaikum Dancy & Dol,
Latip Sapong kinek tok di Lundu udah jadi Kontraktor. Kamek jumpa Latip masa kamek ( tentera-PAKAR semboyan ) molah aktiviti Tahlil Malam Jumaat di masjid Sematan ( kpg Melayu ). Arwah Abd Rahman abang Latip cancer usus.
Pembetulan : bukan awang sitam tapi Awang Itam aka Mohamed Itam, dan bini nya mukak warong depan rumah sidak ( kpg Muhibbah, Niah ) jalan persisir depan SMK Suai.

Dol, kamek dolok diam di quarter's atas bukit dekat warong sidak Awang Itam. Arwah bapa mertua Awang Itam ya dolok kounselar di sia dan kira saudara bini aku jua. Bini aku bangsa Dalik - kira ideh Miriek jua. Aku ngan abang ipar aku tutot miriek di rumah. Kinek tok kira fasih lah tutot miriek.
Dol, dupah amin a'ow ( belik embah umah naw ) --- tulong jawab soalan cepumas ya. Email aku juhaili09@gmail.com.
Adios----Amigo DAN Jumpa Lagi. Wassalam.

maels said...

Cah lak kir...kamek pun confus maca komen kitak rang nae ndak nya awang itam,awang sitam. macam tok ajak awang itam nama benar nya rosli mohd.adik beradik ngan adol, awang sitam nama nya si awang benar ndak...

Si awang tok dolok ada mukak kedae di sebelah rumah kitak rang Elly masa di los...masa tok nya mukak kedae di simpang niah...benar ndak...si awang tok memang di sayang rang tua nya pasal nya ajak anak laki...kamek tok puas di belanja nya masa lagik kecik2...nya tok kira jadi tokey apa lagi kunchu2 nya...malar makan free...

Mun macam ya boleh lah jejak kasih ngan si awang tok kelak udah tauk nya ada warong di SMK suai nae tauk nya maok belanja lagik ...salam semua.....

Lat time aku jumpa si awang tok dekat seberkas nya masa ya lagik kerja di brunei...

Kamal said...

Kan aku dah madah, pasal nama tok banyak orang jadi kompius. Anyaway Awang Itam Goalie Los. nya paling sik suka orang ngelarnya Awang Itam. Bait2 kitak orang nyebut nama Awang Itam dalam blog tok, nya ada sejarah ngepong orang dengan parang bengkok. Awang Itam sorang lagik, sik berapa pandei main bol, nya main bol kecik ajak. Mael, sik ada mak bapak yang pilih kasih dengan anak, sorang atau rami semua disayangnya. Awang tok sebab adik beradik sik banyak mungkin nya dapat lebih. Aku pun pernah makan kat Warong Awang Itam kat Niah.

Elly said...

Salam,
( pembetulan )
Pandei pandei jak Kamal ya nyusun cerita. Mohamed Itam aka Awang Itam ya ngak nya sorang ajak sik ada adik beradik, kira anak tunggal ( anak angkat Pak Itam ) . Adik beradik originalnya banyak di Brunei, nya di angkat oleh Dang Ham ngan Pak Itam.
Sapa madah Awang Itam sik pandei main bol ? Awang Itam tok dolok stricker kamek masa main ngan Pulo/Telekom. Mun nya main di sayap kiri gerenti 100% bol ya tertinggal belakang nya pun sebab nya tok berekot memang laju susah maok di kepong.
Sorry Mal aku molah correction di sitok supaya cerita tok sik bercelaru.

nembiak Los said...

OK lah Nembiak Nembiak. Kalau ada masa, aku pulang kelak, aku pegi simpang Niah ambik gambar Awang Sitam. Aku pun selalu singgah di warung awang bila ke Niah atau ke Bintulu. Nang benar kata Dol, Awang Sitam tok nang bagus. Taun ya tek, puas aku makan Durian di warung nya. Arwah Tinggal, meninggal didalam pangkuan Awang kata nya ngan aku.

Dancy said...

Bagus lah ya ....mun jumpa si awang itam tanyak nya ...ada kah nama nya awang bin Itam atau mohamad bin itam ?....ya lah kita...pandei pandei merik nama glamor ngan orang ...kita empun konpius kak ya .....sik tauk nama sebenar .

Banar kata Elly ....Awang tok anak tunggal ...nang dang diah tok nang bait ngan nya ....dak nya marek ada molah kedei runcit dalam rumah dak nya empun ...rumah dak nya rumah rona ijo ( hijau ) bertemu tepi ngan rumah Pak Rentis .

Sik heran nya jadi bisnesman ...dolok pun nang nya sik pandei merik diskaun .....

Mun kmk empuan kelahi ngan nya ...kamek nunggah nya awang mata merah ...sebab mata nya sentiasa rona ya .

Oh gunung .....ninggal dalam pangkuan nya tek arwah Tinggal ...

Mun jumpa nya kelak Hab...sampei salam kmk ngan nya ...

Salam............

nembiak los lutong said...

Elly,

aku rasa aku tauk dgn awang striker telekom ya. nya ya laju mun berekot dribble ball, kadang2 oleh kerana laju gilak bol tinggal olehnya. biasa nengar urang nunggah nya awang jd sik lah ku tauk namanya awg itam juak (tp nya ya nang itam juak lah) Awg Itam goalie West Los United ya nok main dgn AP Shell dolok....menar bdak Hab?

Elly said...

Salam,
Hab, Jali Buang ada call/nanyak aku pasal cerita Nembiak Los. Aku nyuroh Jali masuk blog tapi nya belum reti lagi, kelak lah mun aku free dan jumpa nya kelak, aku register gmail nya dolok pas ya suruh nya berblog ngan kita nembiak los. Aku ada nanyak Jali sapa yang bergambar selalu megang perut--- ngakuk nya Hab/Mal nya madah ya pesen dolok dolok marek. Aku jumpa Akbar Bedul, nya tahu pasal blog tok, nya madah mun senang atau bila bila masa kelak nya masuk berblog jua. Tok soalan cepumas dari Jali, sapa kah orangnya bernama Bob Zul dan kenak nya makei nama ya ?
Dancy- memang benar nama Awang ya Mohamed Bin Itam, pasal nya di tunggah Awang sebab nya berasal dari Brunei. Nya tok dolok sama sekolah ngan aku, pas ya sama main bol under 18 di Pulo dan terus main bol ngan Telekom Miri. Sik sangka jua aku berjumpa di Niah, masa ya aku transfer ke Batu Niah, selalu makan di kedei bininya ( Muhibbah Restoran-Batu Niah ). Latest news dari member/saudara di Niah, Awang masa tok ada di Brunei, mungkin nya kenak offer kerja balit ngan company communication di sia. Masa Mael jumpa nya dolok di Saberkas masa ya nya masih lagi kerja di Brunei. Aku memang tahu/rapat dengan sidak Awang n family sebab bukan orang lain mem aku, lagipun berjiran ngan mertuanya.
Ya ajak dolok, salam dari Aku di Bukit Song.

Kamal said...

Nang kompius bila part nama tok. Elly Awang Itam anak Dang Diah nang sorang ajak, tapi adik beradiknya banyak di Brunei. Masa aku meeting di Sabah ada sorang officer kmk di sinun macam muka Awang Itam tok. Mungkin saudara daknya juak, sebab nya tok keturunan Brunei juak. Masa di Los sik ada nembiak Los nok sik pandei main bol, tapi ada kategorinya. Kalau Elly dah madah nya berekot di depan bol, pandei2lah kitak orang mikir. Aku dolok pun main bol juak, tapi aku suka naji kaki orang. Pun pandei juak, pandei naji, last2 kaki sendirik kena taji orang. Elly, sik ada aku nanggar nok nama Bob Zul, nok nama Zul ari ya , aku. Aku makei laptop anak aku, kebetulannya online, aku malas nak ngambik laptop aku. So lupak signout,bila posting keluar namanya. banyak juak nama2 nok disebut Dol aku sik ingat. Mun ada sidak nembiak los nak berblog dalam tok, please makei nama kitak orang di Los marek, jangan nak pandei2 ngubah nama. macam keria lai dolok pandei2 nak nukar jadi Zak. Apa sidak Llyod sik masok lagik? Llyod mun ada gambar, passing ngan Wahab lagik.

Dolt Udin said...

Samekom,semua.Sorry lambat malas posting kitak orang, aku baruk off pagi to.

Dancy,
Ngamlah kata kau rumah Pendy Liang sebelah rumah Dak Moly, depan rumah dak Su'ut Taha.Nama bapak dak Barbra ialah Mr.Apai Nayon.Nya tok bekas guru kamek duak Mael masa training di laut dolok.

Pasal Deramah Sapong, Elly dah nulong menjawab, jadi Elly berhak nerimak hadiah cepumas minggu tok.

Elly, moyok kau tok tinggal atas bukit.Ya mudah Elly puas nilit dak Awang berak dari atas bukit ya..Pitan mata kelak oiii..

Elly sebelom aku nyawab kau tok sikit habuan untuk kau....Upeh seretak nyih loh? Udeh aouh myie Sebab?

Amin koi uoh jauk bek noh yen, upis Talikom jalen Kidurong...Kalau aouh myie ditoi, siak uoh ingat talipon guh koi. Lak koi natad aouh guh Taman Tumbina nyadih Hallang Halun....

Bah coba udah agik bekalie pasal Awang Itam tok..Awang Itam nok kata kita di simpang Niah anak Kak Diah,,Awang Itam sebalah rumah dak Dancy nok jadi golie Los United.Nya tok Awang Boncoi...

Ada agik orang confuse ngan Bob Zul tok Mal...

Kamal said...

Dol, bini Lapok ajak tauk tutor kau ya. Dah settle dah pasal Awang Itam ya, persoalannya, kenak sidak duak sama nama. Coba nok sorang ya Awang Puteh atau kelabu taik asuk. Elly ya disuroh nyaga sidak pocong. Sigek ajak guru kau @ bapa pak Molly, sik ngajar. Nya sik ngajar macam ney nak nangkis silat Pak Cik Wan.

Dolt Udin said...

Kamal,
Sapa bapa pak molly tok? sik ku ingat.Dah ku carik2 lam diksenery sik ada lam list.

Dancy,
Apa hal sik dapat comment blog kau ya?Selalu ada message keluar cam tok"Ulasan anda telah disimpan dan akan boleh dilihat selepas kelulusan pemilik blog." Jangan2 kau block kamek tok...atau ada orang napis blog kau?..Adalkah maok approval dolok, serupa itu apply pasopt malaysia jugak...

Dolt Udin said...

Su'ut Taha,

Upeh seretak ouh? Adeh belumek kah loh itoi? Pah bei tirok uoh niean nyihloh? Pah Bapak aouh? Akal bek Pujut dien kah ideh yen? Mat Tahir pun bei tirok uoh niean, akal rejeh kapal kah nyeh???Koi akal berejeh bek BCOT...Kalau uoh naan upeh2 adehla teloh taaon setangah asin koi berejeh.

Kamal said...

Bapa Molly ya nama Nayon kan. Kau juak madah nya guru kitak orang dolok. Dol, blog nancy ya disimpannya dalam tangki dolok, bila nya puas ati sik ada nok sik bagus baruk nya ngepos dalam blog. Antar ajak komen, mun nya cepat nanggar, cepatnya keluar, mun nya lamak nang jadi tapei komen kau. Dol cuti taun baru cina tok panjang, kau sik ke Miri ngabas kubor Apek Kelab?

nembiak Los said...

Dancy. InsyaAllah bila jumpa Awang Sitam, ku nyampei salam ko ngan nya. Aku pikir komen aku ajak sik nampak lam blog nea tek!. Aku malar ter-nea tek, nea tek, carik komen ku polah sia. Sikit gik letop aku dibabak ku, ikir nya usak!!
Adi ngam lah Awang Itam goalie Los dolok.
Jali Buang, Selamat datang ke Los lagi. Ingat ko kita main perahu pakei kotak fibreglass disungei baong lok. Tengah main gitar lam perahu ya, tiba tiba semut keluar dari lantei perahu. Kelang kabut semua. Udah dah ditengah sungei....
Dol. Su'ut masih di laut tok. 08/01/09 baru barge sidak nya pulang Miri. Sampe ndak sampe 12/01/09.
Kelak aku pulang madah ngan Boy Nayon pasal blog tok. Boy kinek tok kawin ngan ipar aku. Adik bini aku. Nok nama Christina John.

Dancy said...

Dolt , Kamla and Wahab ...

Sorry mphon ampun dan maaf ...selamat Hari raya ... .

Padu ada kitak orang singgah rah blog kmk . Kmk pikir ktk org sik betah .

Ada juak mek check emel blog kmk ...sik ada org yg madah apa apa ...sinae tuju komen tak org antar ooohhh?

Dah disembur Dolt tek...di conteng conteng nya Pc nya ...check gik kamek ...macam pebulak...ada komen enggah Dolt .Padu Dolt padu nurun pemandei emak nya bab ngubat berubat tok...

Udah kmk luluskan paspot ya tek...kelak mek reply , Dolt .

Trimak kasih pada yg sudi singgah ...mala ajak abas ...sakit angat kah blog kmk ya ...jenguk jengukkan ...

Ok...masa tok dlam cybercafe kat sekolah anak mek ...ya lah nyelepat ...bayar RM1 tek utk setengah jam .

Balit ke rumah crita panjang ...ya pun leknk abis molah kerja rumah .

Wassalam .

Kamal said...

Best juak sekolah ya ada cyber cafe. Sekolah lain ada makmal komputer & sesetengah sekolah ada pusat akses. Setauk aku mun Pusat Akses sik payah bayar, free ajak. Sebab kamek orang monitor penggunaan benda ya. Nancy ada aku nanggar gambar black & white dalam blog kau (Nae Tek),ari marek . Jaik ati nanggar gambar Arwah Kakak Awang dalam ya. Gambar nok macam yalah nok dicarik kamek duak Wahab, dapat pakei simpan dalam blog tok. Pas ya sapa beguna boleh download. Macam gambar Alim Mohd. ya, best nar mun didownload pas ya print & lekat kat pendam cina. Hehehe, guro ajak bah Lim. Cdak nembiak, jangan molah keja cam ya sik bagus and sik bermoral.

nembiak Los said...

Benar ya mal. Kerja camya nang sik bujang kata rang marek.
Tapi ada cerita pendam Cina di Kerukup lam episod Nembiak Los. Dolok bila bulan Cina sembayang dipendam, banyak juak buah buahan ilang.
Disebelah sungei dekat Tepekong pendam ada buah BINJEI. Kamek Dol, Talip, Suut selalu juak nekik pokok ya. Ada sekali Suut tergugok atas pendam sampeh pecah, termasuk kakinya kedalam. Lepas ya semua berekot lari ke Padang, pucat muka semua. Bekak ya sik berani gik nekik pokok di pendam cina.......

Dolt Udin said...

Kamal,
Selepas Suut temasok kaki lam kubor cina lah kaki nya tahan tebuk..Sapa2 maok nuntut lemu tahan tebuk. mbak Suut pegi kubor cina ya...Ku rasa pokok binjey ya dah sik ada lagik..Nang sedap buah tok dipolah sambal bilanya masak...Tapi masam bukan main agik.

Puas makan buah buahan bila cina sembahyang antu bulan tujuh tiap tahun..Sempat juak kamek berebut buah epol ijo ngan Siah gila masa cina semyahang dolok..Masih ku ingat aku nyulok ayam sampey guguk supaya dapat ngambik tebu.Masa ya apek(Merbot Cina) masih maca yassin agik....nagn kalah antu cina kenak antu miak los masa ya.

Kamal said...

Dol, masa dolok nang percaya benar dak cina dengan antu kubor. Ney ndak, lom masok keta lagi buah epol dah ilang kenak makan antu nok betapok belakang nisan. Masa pengilan sidak singh kawin di kawasan perumahan Sapo ya kau adakah Dol? Masa ya sidak nembiak los main redah ajak, masa daknya berdikir pun kita ngikut ajak tapi mata malar nangar aik minum.

Su'ut Taha said...

Ceretak koi jek ajek,na'an ubeih2.
samalah bak auh.U'oh temauh2 ceretak Mat Tahir,nyih akal berjeh kapal(pelaut) nyih mulaik 5-6 teka sedulik.Upaih seritak auh degih,padeh tirouk rakyat Malaysia tad auh.Bila kitak balik miri, jangan lupak contek kamek. senang2 jumpa kitak di keday kopi dekat2 seberkas.Kamek baruk balit pagi tadi,mesih angol2 agik tok.Betul ndak betul laptop singit rumah pun singit tapi sik singit.Tok ajek seritak koi... Salam bek nyinauhZzzz.....:-)

Elly said...

Salam Su'ot,
baru baliq berejeh teros makel sebab uoh cukop makel bei kapal nyih.
Ta'an a'uh koi itoi kah ? Dupah amin a'oh, akal bei piasau phase debeh kah ?

Kamal said...

Suut, ngam ya, aku kadang2 ngan Usop Mat, selalu relax kat Bulatan Cafe kat Seberkas. Biol kenak sidak tok, coba on subtitle.

Elly said...

Mal,
Tok aku ngajar ko ngira dolok.Lain kali belajar bahasanya mun sik ko belajar ngan Su'ot kah ataupun Apek Kelab. Debah tok belajar ngira dolok :
Seh----satu
Debeh--Dua
Teloh--Tiga
Pat----Empat
Limah--Lima
Ne'm---Enam
Ujuh---Tujuh
Madik---Lapan
Supieh---Sembilan
Huluk----Sepuluh
Sekian lah saja pelajaran kita hari tok murid murid.
Aku maok rilak dolok esok nyambong agik.
Adiossssss------Amigossssss

Dolt Udin said...

Su'ut
Bo aah...pah bei tirok uoh temoh bek aouh...Koi pun samah2 seretak jek2..

Rakyat koi tirok limah.Semua lakeih.Naan turai la ah...Kasian Mat Tahir,nyih lah kawan koi sekulah nek...gaok nyih uoh koi taeimat....tapi jek anak yen tatouklah setia...

Masa tok aku lom dapat balit Miri, masih ganti orang Raya Cina...sambong dari Krismas dolok..

Bah, makil lah aouh, siak akik ceritak...

Salamat Po...

Dolt Udin said...

Kamal,
Sik ada aku pengilan Singh kawin..Mengkali aku pun dah kawin masa ya...sik ada keluar2 agik masa ya...ada nok lain di gago aku...Aok...dagin gik manis kata orang...sik ku eran..

Miak kinek tok ku rasa ada ndak kah sidaknya berebut duit raya di kubor keramat bebek di sungey baong? Mun sidak Geng dolok nang sik mis...Dapat duit pakey daknya main liaw...ney ndak geram bebek..Apaboleh buat nya udah di bungkus, mun sik nyelepat juak nya main sama ngan sidak geng..

Kamal said...

Elly, cam ney nak nyebut 999? Suruh Mazidul nyebut ya dalam TV3. Aok, kubor bebek ya. Aku sik pernah ikut, tapi ada nengar pasal ya. Mungkin masa ya aku sik perlu duit gilak. Aku nang sik pandei main liaw, main goli pun selalu karos. Mun nak belanja nang jarang benar sebab mun minat barang kat kedei surong nok di simpang ya, sik payah beli.

Dolt Udin said...

Kamal,
Malam tadik ribut di sitok,,bangun pagi tek nangar banyak pokok tumbang di jeraya rumah kamek adn jalan ke Tjg Kidurong..Ada juak kereta masok longkang...

Semalam malam tadik internet sik active...Awal pagi aku ngetes pun sik maok.Tok ada ok lah...

Harap kenduri kitak malam tok lancar,takut ribut lagik..Mun cuaca sik berapa bagus mungkin dak bini aku sik dapat hadir sebab nya ngembak cucuk aku. Sik ada orang nyaga...Harap lain kali aku dapat peluang hadir sama sama dak niak los lain...

Elly said...

Assalamualaikum Kamal,
Sorry Mal aku sik dapat ngikot kitak orang berjemaah & tahlil coz aku masih di Bukit masa tok, anyway kirim salam ngan dak nembiak nembiak Los, insya Allah lain kali mungkin aku ngikot aktiviti kitak orang.
Hab, mungkin Kamal sik baca comment aku dalam blog tok, kelak ko sampeykan ngan nya.
Adiosssssss-----Amigossssss

Dolt Udin said...

Elly,
apa dipolah kau di bukit ya??Tok dah duak ari aku susah nak online, jangan jangan kau ngacho Streamyx tok...Sik Uja kah sia elly? Btu tiap malam sampey pagi ribut aja.Sik nampak matahari lamak to...

Salamat Po..

Kamal said...

Elly,
Sik hal aku tauk kau kerja, cukup dengan ingatan & doa kitak orang. Amit, Usop, Abu, Talip, Hj. Sani antara nembiak Los yang datang malam ya.
Dol,
Elly bertapa di sia. Nya kinek tok jadi penunggu Bukit Song. Ada juak orang minat Iban Song. Di miri tok pun sama juak, hujan tiap malam. Aku nengar di kuching banjir. Di Piasau banjir dalam parit ajak. Tapi khuatir juak nanggar ujan cam ya, kebetulan king tide.

nembiak Los said...

Eh pakabar semua? Aku baru pulang dari Kch. Sinun pun ujan sik renti renti. Lam belon pun nerbes, malar bergegar gegar.
Masa tok aku masih gik gago ngan kerja rumah lok. Lom dapat posting cerita baru. Sabar lok ah....

tooedgejar said...

aik..diam2 pg kch eh..brapa hari ktk pg kch bang?rumah kmk masok air ptg marek.sengan bukuk lali..betimbak juak oleh nya..

nembiak Los said...

Ooo Bang Zam. Terima Kasih datang ke Los Kamek tok. Camya lah kita.
Nembiak Los semua. Zam tok geng kamek diPulo Besi. Nembiak Kuching.
Kamek keKch ari Jemat malam, Pulang malam 11/01, ngabas pak mertua kejap. Nya besday ari nam tek. Kamek tinggal diHotel dak Stevai.

Kamal said...

Hab, camney cerita di Kch. Aku nengar banjir, sebab dak anak aku nak ke serikin ari sabtu ya tek terpaksa kensel.

nembiak Los said...

Aok Mal, Banjir sia. Start dari Batu Kawah terus keatas nun. Apa lagik nok nama serikin ya.

Di Bandar ujan hari hari. Masa kamek pulang keMiri, belon macam Wo Ngegak.....banyak Nembiak dibelakang belon termutah mutah.

Su'ut Taha said...

assalammualaikom semua nembiak los..... kmk tok x dapat buat pa2 ngan aptop tok kali rosak nya....
sine profile ALI UDIN-WAHAP susah ku carik.... gamba nembiak los sitok banyak tapi x dapat kirim.... ya jak dari kmk lah... salam semua..

nembiak Los said...

Suut. Apa hal ko carik profile. Kau dah dapat antar komen, ok lah ya. email aku.

ali69862003@yahoo.com

Kamal said...

Ok. Baruk balit meeting tek, masa lunch tok sempat pegi blog skjap. Banyak juak sekolah tutup masa banjir tok. Aku ingat dolok mun masa ujan ada aik bertakong tepi jeraya, di sialah kamek orang molah aktiviti. Brangkali nancy ingat, mun masa macam tok.
Zaman dolok jarang banjir, kalau sik silap aku dalam taun 1962 ajak ada banjir besar pas ya sik ada. Tok lah nama hadiah dari pembangunan, bila dah banyak balak ditebang, cam toklah jadinya. Suut, carry on ajak, iboh peduli dengan profile Wahab. Bukan kau sik kenal ngan Wahab. Aku rasa internet connection slow tempat kau ya, yalah sik semua nok dalam blog keluar. Kinek tok internet dah berolah, brangkali penunggu di bukit song dah lepas.

Dolt Udin said...

Suut Taha,

Ku rasa Laptop ya sik rusak, bagus kau pegi Medikal Cekup.Mengkali ada segek duak screw kau maok di servis..atau kau jumpa bomoh nama Tiger Tank mengkali nya boleh molah aik tawar..

Salamat Po, Siak Mudjang2 ut.

dr_poli said...

Kmk pun masa lunch rumah tok...tengah nunggu anak kmk pulang dari sekolah lok . Relaax duak minggu ..abang dak nya ada ngambik and ngantar dak nya school...abang nya cuti dari campus .

Baruk abis masak .....tempoyak goreng ...sik masuk rumah rusip Mal...paham paham lah ktk...ada member arwah bpk ktk rumah tok

...sik ada ikan gilak ...goreng ajak lah ikan gembong tek ...RM8 se kilo ...ikan temenong kata dak sitok...kak ya sayur kangkong ...favourite anak kmk .........madah ajak ....sik ada cerita lain bah ,,,,,

ikan banyak makei kontek lens rona kelabu ari tok...ada juak udah mupok makei lens rona merah .... esok ada kali dak nya makei cermin mata " reben ".....buakkkk ari....

Dolt tok ko...asyik na nya ending komen nya ngan tutur nok sik di belajar kmk .....coba tak orang nyembur nya lok....ngan sireh kah ...mun maok power ..meli tembako hitam dari nyonyah pisang ...

Kelak Mal ..cerita pasal main masa ayek banjir cam tok .........

Maok down load file lok......sorry siapa yg tengah makan .......

salam....

Elly said...

Kamal nun dengah ?
Akek tega/sayu la.
Kamal & Suut,
aku propose kitak duak upgrade kan streamyx ya ambik speed 1.O meg, kamek orang di TM minimum kamek makei 512 kbps tapi kinek majority kamek orang makei 1.0 meg -- laju you. Regarding streamyx kitak orang ya slow boleh jadi server atau gateway nya sik cukup so aku propose kita orang apply/upgrade ke 1.0 meg ajak, ataupun mungkin Suut makei Dial-Up endak?
Ya jak dolok, kelak kelak nyambong lagik.
Adiosssss-----Amigosssss

Kamal said...

Elly aku empun Streamyx make 25 horsepower, Suut makei injin seagull. memang sah Elly tok ada dak semandin orang ulu, mun sik, siknya pandei kelakar ya. Nen, mun setakat nya makei konteks lens sik hal, jangan ajak mun nya dah jadi mat gian, mirah mata. Y nang sik dapat dimakan, tapi kalau ikan senangin nang best dipolah long. Ikan masin kategori kelas A. Mun di Miri mahal long tok.

nembiak Los said...

Coba kitak orang makan ikan Duei campur ikan Bawal. Ikan Long nang best best, ada nok jenis telinga panjang juak.

Eli. Aku makei streamyx nok 1 meg juak, laju nang laju tapi login lamak gilak. Yalah aku ON 24 jam. Sik payah nunggu login lamak lamak macam nunggu Bas Aon.

Elly said...

Hab,
Ikan duei ngan ikan bawal apa bezanya you. Kalau ikan tenggiri batang di polah LONG baru la ada ump sikit you.
Hab, kena you sik makei auto connection ( configure modem you makei AUTO connection ) and one more thing, kitak orang ada sik masuk kan DNS server nya : 202.188.xx.xx. Aku lupa DNS ya, kelak ajak aku email ngan you nombor DNS ya.
Hab, jangan di ON 24 jam MODEM streamyx you ya takut modem you kelak kenak strike by lightening, sorry you, aku makei bahasa rojak. Kita tok lah banyak merosakkan bahasa, nei endak ya, sikit sikit di campur ngan bahasa Inggeris kelak marah Cikgu Kamal mun nya tauk, he he he sorry Mal pelentei ajak bah.
Adiosssss-----Amigosssss

Dolt Udin said...

Dancy,
Apahal file nok di download kau ya ada bau tempoyak?

Jangan di anok nyonyah pisang, takat tok lom ada orang dapat nganti nya tok...Maka sik pernah makan jamu, tapi power nyonyah pisang sama dengan orang makan jamu sepuloh taun.

nembiak Los said...

Eli. Modem aku memang dah dikonfigerkan OtoSemitek. Anak Dol nok tua tukang molah ngan aku.
Bagus juak kau sik keliru ngan ikan Bawal ngan ikan Duei. Jangan salah ikan Tongkol ngan ikan Puyu ajak.

Dolt Udin said...

Elly,
Sik ku eran bahasa kau rojak.Kan kau dolok di angkat apek rojak kat pangong Miri Theatre?..Masa ya ,in maok makan rojak free, senang ajak.Tumbok jak anak nya masanya ngidang rojak.Memang maknya settle.Terus merik makan free.Tapi sik sangka anak apek rojak tok sama join Shell ngan aku..sama kelas agik ya...sayang kedey rojak daknya dah tutup.Mun ndak boleh sambong agik makan free.

Dolt Udin said...

Kamal,
Ku rasa sik ada long yang lebih best dari Man Long. Mun ndak ney Pak Seman Dollah nyuroh anak dara nya kawin ngan miak tok.Di biarnya makan long tok tiap hari sampey berhasil duak ekok keturunan long...haha...Jamgam hot man, aku tauk kau selalu masok blog kamek tok.Tapi kenak kau sik maok komen man?..sama juak kita dari los walaupun kau dari los lutong...

Awina ako parey....Salamat Po,...

Dolt Udin said...

Wahab,
Mun lambat connection, call free tol KL kelak daknya mokah report dan lam 2 ari ada support team datang.Last week aku ada poblom tok...sikit gik pecah modem ku mpas...Sekali sidak ngecek, rupanya telephone connection box dag betegar nya pun connection..Tegar toklah molah resistan tinggi jadi signal flow slow...Kak tukar nok baru terus laju connection aku...sik payah bayar kalau ada report dari KL...

Kamal said...

DNS 202.188.0.133 kah Li? Hab benar kata Dol ya, aku ada problem cam ya juak, pandei lost connection, sekali aku cek, konetion dari line telefon ya sik cun lagik. Bila diatur ok. Tapi Wahab empun masalah tok lambat login, ya aku rasa kau cek kat PC kau. Kadang2 ada Awang Kenit bertapok dalam ya ngaco nya.

nembiak Los said...

Yalah. Poblem aku tok lambat login ajak. Bila dah masok, laju macam kita kenak kepong asuk Achoi nya...

Kamal said...

Apa OS kat PC kau? Mun kau makei opis XP, pegi kat Local Area Connection Properties, pegi kat Internet Protocol (TCP/IP).(Mun kau naroh cursor kat dibah ada nok belah kanan ikon gambar komputer kecik berkembar ya, right klik ajak, pas ya klik open network connection. Right klik Local Area Connection, Klik properties. Pas ya kat general carik kau Internet Protocol (TCP/IP),highlightkan, klik properties. Pasya tanda obtain an IP address automatically. Pas ya klik ok.Mun kau makei Vista, kelak aku ngecek lagi, part tok aku lom pakar gilak. Laptop aku makei Vista, sik ada problem gilak.

nembiak Los said...

Aku pakei Vitara, eh salah Vista.

dr_poli said...

sengsara ...kenak tak orang tok.

Vista ...short form vistagen...? susu nembiak kan ....atau vespa ...di pusing belit dak om putih tok ....?

salam..........

Dolt Udin said...

Dancy,
Dirik nyebut Vespa..Lok marek lam taun 60 an sapa ada vespa nang glamorlah...tiap petang roun roun pusing kelilin los lagak gaya A mamud...mun malam macam2 rona lampu di gantong daknya kelilin vespa...

Masih ku ingat kamek duak Bujang Stan pegi Bruney makey vespa...rasa nak mampus ngangkat vespa melangkah batang kalau nak makey jalan laut bila nak ngambik lekas..jerak ekor aku makey vespa lagik...tapi trill juak, ada juak kenangan..

Sik ujan di Kedah kah? Sitok tiap malam ujan sampey ke pagi....nasib sik banjir rumah MLNG....

nembiak Los said...

Yalah aku nok latah nangar TCP/IP. Mun nok MDC/KFC/KLCC senang sikit molah nya. Berik ajak Master atau Visa ngan sidak, grenti laju.

Ada juak urang nunggah Vespa ya, Sekota..Dolok sekota Dolah Samat selalu pakei kamek Den Awang round kelilin Los Cermin.

Kamal said...

Mangkai ada Lambretta, lagik antik. Bapa mentua Hassan Lani ada banyak Vespa atau sekutar. Tapi arwah bapa aku dolok makei basikal gentlemen ajak. tapi ada blessing in disguise kata orang Daro, mun sik ada basikal ya nag sampei kinek tok aku sik pandei makei basikal. Ya pun sampei patah sepit undang tedah basikal ya ku kerja. Hab, mun kau makei Vista sama juak caranya tapi mun kau nak pegi ke tempat ya ikut jalan lain. Yang paling senang makei Vista tok, kau dapat diagnose and repair. Nya pandei merepair sendirik. kelak nya buang nok sik perlu nya ngagak masa login. Mun masih sik maok, carik kunyit, tawarkan kunyit ya pas ya gantung kat PC atau laptop kau. Aku cam ya aku molah. Nency, Vistagen ya susu nembiak. Ada lagik nok sigek ya pakei orang tua.

Dolt Udin said...

kamal,

Ku degar ada tanah runtoh di atsa filing station Shell d tepi bukit...Bukan rumah dak Pak Mos kah ya? Coba kau carik info sikit Mal.... Kalau jau maok minuak free, mbak hose ke sia..

nembiak Los said...

Tanah runtuh dibelakang Shell station sebelah Waterfall tempat kita selalu main dolok. Sungei kecik dibah waterfall tersumbat juak kenak tanah ya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Aku dgr 2 org Indon ninggal terimbus, time ya daknya tido & cdak nok tinggal atas bukit ya disuruh pindah.
Kemunginan tanah runtuh berlaku gik. Tok info yg aku dpt dari member yg bekerja gan bomba Miri.

Dolt Udin said...

Wahab,

Bukan rumah dak Rajak Pak mos kah di atas bukit tok?

nembiak Los said...

Bukan. Rumah dak Rajak jauh diatas gik. Rumah Sting Garden diatas ya. Pak Hakim, rang tua dreber kereta klenek Lutong dolok juak disia, tapi sik kenak.

Dolt Udin said...

Nasib sik kenak rumah Beliau Aguk.Mun kenak ku rasa sik dapah ngeluar minyak benjen agik stesen tok kelak.....Paling paling ngeluar minyak nyior ajak bila di pucau Liau Aguk...

Mun sapa2 miak los masih ingat ngan beliau Aguk tok.Nya selalu makey kasut sebelah kiri lain sebelah kanan lain....Baju itam long sleeve. makey topi melayu, ngembat tungkat...Mun miak kecik nangarnya mesti demam...Pas ya nya datang ngubat....baruk ada kantau..

nembiak Los said...

Nya tok juak bertarap Roket Saintis tapi roketnya lebih canggih dari nok omputeh. Sik payah makei turbine, minyak, drebar, radar & airpot. Janji malam Jemat sik dikensel oleh kerajaan!

Dancy said...

Nok org gitok di ambik pakei nulong dak Palestine nun....sayang power dak nya sik di pakei cara positive .

Salammmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, power nya nang kuat tapi short range. Mun jauh sik dapat, telor ney dapat kenak panas, masaknya, mun masak sik ada efek. Ujong2 ada game baru kelak. Game Bush kenak tikam telor. Nok nama Liau Aguk tok antara pelopor Black Metal di Miri, tapi nya sik makei darah kambin. Makei darah manok ajak. Pakei jimat kos. kadang2 mun dah sik ada modal lagik, makei pencelup kueh, tapi terpaksa betapok takut kenak tauk bini.
Dol.Sik berapa tauk aku perkembangan nok tanah runtoh ya. Tapi aku rasa dah terjawab dah persoalan kau tek. Aku nengar 3 orang, nok Cina ngan Indon ya mati tertimbus sik sempat lari. Sorang lagik bangla. Bangla tok sempat lari. Nok nama bangla nang laju berekot.

rediahamran said...

testing

Dolt Udin said...

Dancy,

Nang brutal juak kau tok eh.Sik dapat nengar urang ada power sikit, lalu nak di chuk nya terus...hehe,,,sebenarnya sik dapat di pakey power tok di Palestine sebab software dak nya sik compatible...nok sorang cakap arab, nok sorang cakap Kedayan, ney lah effektip..ujong ujong menetas telor di palestin, sik juak terbang2>Molah Liau Aguk stress ajak kau tok..

Kamal,

Bukan apa orang Bangla laju, dak nya minum susu sapi...Kau tauklah mun sapi nait angin, pikup nya bukan2...Dak Indon stat beranak dak nya minum aik sejok ajak, ney lah laju..

Dolt Udin said...

Rediah,

Ya rabi ensem juak gambar kitak ya eh....ney lamak sik nampak? Bila lagik dtg Btu tok? Mun kesitok jalan lah rumah kamek, Rumah kamek No.49 JS2/17 Persiaran Pangeran Matusin, MNLG Quarters, Kidurong ...

Kamal said...

Rediah, apahal main testing2, bukan buah rambutan nak ditesting2 ko.
Dol, nang benar kata kau ya, sorang makei jampi Arab, sorang makei jampi kedayan. Nang sik betemu jakok. Last2 lalu malak ajak telor.

Dolt Udin said...

Kamal,

Rediah testing mike tok....mengkali nya dah ready segek lagu untok DYM kelak....Lagu apa ndakkah di mbak Rediah tok?...Suroh dak duak Dancy beduet lagu Kongsi ...kongsi ajak mal..

nembiak Los said...

Praktis lagu dangdut...kalau ndak nok berPoco Poco.

rediahamran said...

Bla gi Bintulu, InsyaAllah ada lah kelak limpas umah ko Dolt, Nak nyk ko Benar benar eh, ko minum air buah naga kah? Kamal minum juak kah?Bukan apa. aku nangar fikiran taduak terang bah, mcm mcm cerita lamak lamak ingat.nok baru lebih agik.Aku pun carik resepi supaya dpt ingat kisah lama, dpt cerita ngn takorg. tok eh semua dah mcm nak padam.Yalah main testing dolok. mun sik d test , keluar merapu n melelat jak cerita aku kelak.Ne ada aku eksen cya , nang pesen muka aku,jaik bah ne ndak Hj abu carik baru he he. Aku ngembak lagu selimut puteh baruk takorang tauk.he he

Dancy said...

Ha ...itu dia ...Rediah dah keluar taring ...tak orang jangan macam macam ngan nya tok.....

Dolt ...sik main lah lagu kongsi kongsi ya ....cam nae mun lagu ...London Bridge is falling down ?

Rediah ...jangan madah cham ya ....nong ....kitak special to me ....orang jak sik tauk the golden part of u ....


Salammmmmmmmmmmmm

rediahamran said...

Terima kasih lah ngn ko cy, berik semangat n sokong aku . bukan semua pempuan suka ngn keadan kamek tok kerana kata org eh aku tok mcm promosi jak.Bila ari raya mek sklurga jln be raya eh ada juak org laki bini berkelaie ngr kamek tok.Ada juak org mdh kamek tok sik pandei jaga laki yalah laki carik lain.Nasiblah ada juak kamek temu org cam ktak tok n byk muhasabah dirik juak. Ingat kmek juak dunia tok jambatan ke akhirat. Allah sentiasa ngetest kita n sik akan berenti ngetest. jadi perlu ikhlas jak lah kan.eh apalah aku melelat dah ceta tok.Apa ndak kata cdak laki tok kelak.adeh .Keluar topik dah tok.

Kamal said...

Rediah, jeles aku nanggar ketabahan dirik. Kau special, sik semua ompuan cam kau. Makin banyak kita kena test Allah SWT makin baguslah ya, ertinya kita diberik perhatian lebih. Mun masa kita kena test ya kita berdoa aku rasa 88.79% hingga ke 98.69% akan dimakbulkan doa kita. Tapi selalunya siklah diberi secara direct. Mana nok dah merasa nerimak dariNya, faham2lah maksud aku tok. Tapi above all, keikhlasan yang paling utama. Mun sik, sakit jiwa. So be happy and jangan lupa Allah SWT.........

Dancy said...

Sebeum melarat tutur kata kita close jak topik Rediah tok....Sik manis didiskusi secara terbukak cam tok ...tersinggung kawan lain yang mungkin sama keadaan .....

BAk kata Kamal ...be happy ....

Setuju kamek ...ALLAH SWT sentiasa ngetest kita ...contoh cham kamek tok .....diberik Nya rezeki ...maksud kamek , dolok kerja ...career woman ...boleh tahan lah gaji ...syukur ...sik gilak lah kita nak bergantung ngan laki kita mun nak meli barang and mun nak merik ngan korga kita .....

Sik ginae ginae Nya ngambik balit rezeki kamek , di test nya kamek duak laki bini ... trandsfer nya laki kamek ke sitok ...suruh Nya kamek mikir ....career atau family ....

Sik juak susah nae ngambik keputusan ...Kmk retire ...bungkus barang ...terbang ke sitok..start lagik hidup as a manager kat rumah .

Ya pun banyak kekawan yang madah kmk takut laki kmk berolah ...sorang duak ajak yang salute keputusan kamek ...yang lain madah kamek bodoh ..melepas kerja .......macam macam lah .....

Whatever ...kmk percayak ada hikmah ...ya rezeki laki kmk ,ya lah rezeki kamek juak ....pandei pandei lah beridup di tempat baru ...berhijrah ....

hehehe...sireh pulang ke gagang kamek tok...berlanggar batang hidung ngan dak sedara sebelah tok...sik tauk dak nya sedara ...

salammmmmmmmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, benar kata kau ya. Tutup ajak topik tok. Tapi aku rasa Rediah bukan nak nyalah sapa2, just to remind kamek orang laki tentang perasaan dak ompuan. Thanks. Aku tauk kenak Nancy nak ke sinun, sebab kat kedah banyak geng daknya, kat penang lagik banyak. Geng anak mami. Aku heran dak sia suka makei kain rona gadong. Masa kat pasar, dak ompuannya nak suka makei pakaian nok sik pandei aku nak madah. Brangkali daknya tok color blind. Nang sik ipak kata urang sibo, mun kulit gelap makei baju rona kunin, nang macam ikan keli masak kari. Kaler nang sik matching, rona gadong ngan kalas. nang sakit mata aku nanggar. Sik tauk kinek tok, last aku ke sia 2007. Of course not all, yang aku tanggar ya kat pekan rabu dak nya.

Dolt Udin said...

Kamal,

Jangan kuat gilak nyebut rona gadong....mun dolok kalau geng nengar rona gadong, merah atau kunin, siap kenak penampar nya....sik ku tauk apahal cam ya..

Ikan kelik zaman tok sik berapa gelap mal,, Ikan sembilang baruk flat black..mun masak kicap pun nya masih gelap dari kicap..

rediahamran said...

Dancy n Kamal ..Benar juak , tutup jak sensitive issue tok. Anyway thks for support n encouragement takorg.This r what frens r for.Semuga Allah tabahkan hati kta untuk menghadapi test testnya d dunia tok.Maju sukan untuk negara he he.

Elly said...

Wahab,
bagus juak ko jadi ketua penari poco-poco. Mun ko udah nait atas pentas aku gerenti dak lain lain ngekot ko berpoco poco. Kinek tok poco poco tok pamos lah, even mun kamek ngekot latihan tentera, poco poco memang ektiviti harian sik kira pt pagi ke ataupun masa mok menembak di lapang sasar.
Esok aku Off day dan masuk balit ari sabtu pagi, kira boleh rilek 1 hari ajak.
Adiosssss-----Amigosssss

nembiak Los said...

Eli. Sik dapat aku imagine kalau dak askar tegiang gilak ngan Poco Poco di kawasan musoh. Ndak lah naya kes ya!

Dolt Udin said...

Rediah,

Lamak sik ada bunyi, abis battery kah? Coba ngkah gambar black & white nok lamak marek, baruk ada power..dirik mesti ada gambar masa sekolah...

Elly,

Kau masih di bukitkah? Jangan lamak gilak elly, kelak runtoh bulit ya baruk tauk...Poco2sik bagus, coba lagu Madu barukada Ump...

dr_poli said...

Aiiieee...dah bangun kitak Dolt ?

Dolt Udin said...

Dancy,

Dah bangun, tadik dah..Tok dah maok tido balit dah....Ney kawan kita tek? Ada lam tok nya kah....macam sunyek jak blog tok...Ada Atu....

Kamal said...

Apa jak polahnya tido lama gilak. Ujong2 keruk......
Dol. Rediah gik charging baterinya, nya nak ngintei kau ya...Sebab kau nyuroh nya minum aik naga.... Aku lom pernah jumpa aik naga tok, mun aik nok dipolah oleh rang ninggal Philip Sureng dolok tauk juak aku..Bila kenak aik ya lalu masuk hospital gila oleh nya.

rediahamran said...

Cy, Dolt dah bangun ! tok kita goreng nya. Dolt, Udah lah tido ya, kembang muka kelak, umur gtok bagus pegi exercise.Dolt Dolt, masih juak ko nyuruh aku engkah gbr hitam n putih, apa di asak ngr gambar ya, eh out of date benar ko tok eh.Zaman digital tok bagus ko mintak gbr photofinish aku. cantik juak gbr aku wlaupun palsu.lom ko niat gbr aku ya lam blog aku kah, cdak kamal n dancy dah niyat, terkedu trus cdak duak. gi lah cinun.

eh, cgek agik , ko mdh air naga tek molah koat,sene ko dpt naga ya, jgn jgn ko ada miara naga ndak.Atau pun time ko mdh ya ko tgh mimpi. Jgn gya Dolt eh.

nembiak Los said...

Naga ya nama Prof kamek nok di Uni LSW dolok. Nagaseron nama panjangnya.

Dolt Udin said...

Kamal,
Padunya Rediak tok makey battery....sik lah aku tauk lamak tok..

Aik Naga nok di polah Philip Sureng ya mal, sik dapat sebarang nak minum nya...Mun sik betol2 boleh join Philip pegi kampong nya kinek tok...Kau tauk lah nya udah migrate...

Dolt Udin said...

Rediah,

Ya rabi,..panjang umor kau ....Abis debah meja, lam lemari, debah kapet ku carik, siney pegi kau lamak gilak sik bunyi2 tek?...Kau tauk aik naga sik boleh di amal gilak...Mun urat sik tahan boleh bebelit olehnya....Coba kau pegi pendam Cina di krukup ya...Ada duak tiga orang daknya pernah ngamal aik tok dolok...Ku larang sik nengar..tok dah daknya dah meli kerosi spot di krukup ya...Tapi mun kau maok nchoba, apa salahnya.Tapi jangan banuak gilak...duak suduk tiga kali seminggu ajak...sebelom minum, baca selawat tiga setengah kali dan penutupnya sebut nama aku tiga kali...jangan tangar kirik kanan lagik terus ngap...

Dolt Udin said...

Rediah Lupak tek, siney/apanaka blog kau...

rediahamran said...

Ha ha ha ha, Meroyan kau tok Dolt eh.Mun gya, , biar lah aku idup gtok,setakat ne Tuhan merik aku tenaga sampei abis nyawa, nyebut gik nama kau sebagai penutup nya, malas lah aku.Mun nyebut nama Aon tek sik juak apa, sebangsa ngn cdak krukup cya.Tauk reti juak aku.

dr_poli said...

Sorry geng , baruk balit dari beli barang tek . Kata bila pergi akhir sikit ..sik gilak orang turun bebeli ...kali nanggar banyak yang sama wavelength ngan kmk...se luas luas tempat parking ya ...penuh juak ngan kereta .

Apa tah lagik dalam mall ...nang berlanggar trolly . Lain lagik dak emak emak ngembak dak miak baby ...heran kmk ...tang tinggal ajak baby ya di rumah bah ...iboh nak di irit kaerek kanan masa malam gitok .

San kamek bila nak meli gula ...kali nangga shelf gula ...nang luas ...tinggal duak tiga pek ajak . Baruk teringat ada baca dalam paper madah rega gula nait lekak tahun baru cina .

Jalan jalan pun penuh ngan kereta .... orang banyak pulang kpg ...jadi slow lah tek ...mala ajak stuck kat trapik light ....

Apa hal kmk ngeraepak ?

Anyway , nyawa lagik masih semput tok...kelak lah berloyar ngan tak orang ...tq singgah kat blog kmk ...esok ..insyaallah sambong lagik


Salammmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, masa ku ada aku ke Sg. petani duak taun lepas. ada aku pegi ke tempat nok macam hypermart rona gadong ya. Masa ya macam lom siap ajak, besar juak tempat ya. Kira ok juak barang2 kat Sg. Patani tok mun dibanding ngan KL. Kat KL, kamek orang biasa tinggal kat ranto Bukit Bintang ya. Berus gigi darlie nok bodo ya rega rm5.80. Di kedei kent di piasau, ngak rm3.20. yalah nyuroh aku ingin nak ke sia lagik, bukan apa ari ya sik sempat ke Bkt kayu Itam. Sidak madah kat sia murah gik. Mun panjang masa kira nak ke siam terus dapat meli bom tangan duak tiga igek, pas ya duak buah keta tank cukuplah. kapal selam nunggu ada duit. Aok lupak aku gula nak nait rega tok, esok nak meli banyak2. Aku rasa 10 kilo cukuplah.
Rediah, apa reti meroyan ya, dirik selalu nyebutnya. Ada juak aku nengar urang tua nyebut perkataan ya....
Dol, spescies cdak P.S ya kira dah pupus Dol. Nasib juak kita tok ada anak laki, mun sik kira masuk kategori pupus juak.

dr_poli said...

Sitok hypermarket Tesco ngan Giant berlawan . nok rona hijo kata kitak ya Giant pun store...bab ya Doraemon sik berani datang sitok .

BAruk sekali kamek ke Bukit Kayu Hitam ...sigek gik Padang Besar ..paling kmk suka rah tok...dak bunga nya murah ...esp orkid nok dah besar and berbunga lebat enggak juak RM8-RM10 . Mun datang padah ....

Banyak keta Thailand masuk sitok...minyak murah ...dak Thai ngikot rega pasaran ...

Sg Petani dari segi makanan mun di banding ngan tempat kita ngan Penang juak ...kira murah . Sekali sekala ada makan kat kedei nasi kandar ...sik dapat selalu ...biuk nyawa ...sik lawan masak org melayu juak ....simple plus ulam nya , direbus , ditunok....

Betul lah org di tanyak tak orang bab meruyan tok...Rediah pun dapat jawab ...emak dak Dolt pun ok ...mek rasa nya pun dapat ngubat . Lamak kamek ber blog ngan tak orang symptom symptom meruyan lebih ketara dalm dak nembiak los nok nama Dolt , wahab ngan Kamal .....mun tak orang jumpa dak nya suruh lah dak nya berubat ....sebelum terlambat ...susah kita jenguk dak nya mun dah confirm ......


Salam dari Farmer's River .

Dolt Udin said...

Dancy,

Susah2 pegi jauh nak meli okid bebunga lebat.Coba kau datang di Kampong Hj Wahed, di rumah ningal Pak Mos ada maseh jual bunga spring 12, sik payah di siram, baja pun sik ruak...Lagik pun sik pernah jem atas bukit ya...Lancar jak kereta bejalan...sambil nangar orang main wo...Minyak pun murah juak di derek No.1, ko minjam jak kunci enjen derek dari Minah Taha...

Kamal said...

Dol, kampung Hj. Wahed dalam bahaya kinek tok, bukit ya dah nak runtoh. Sik ada lagik daKnya nyual bunga spring ya. Kinek tok daknya nyual bunga kobes ajak.
Nancy, macam ney ngubat meroyan ya? Ku rasa Rediah pun ada kenak tempias penyakit ya. Aok nasi kandar ya nang kuat rasa buah palanya... pedar jak rasa.. semua masakan makei benda ya, mun di penanglah, mun kedah aku sik tauk. Tapi ada dua jenis makanan nok aku minat di sg petani, cara daknya masak ikan kelik & roti jala. Barang2 kat sg. petani nag murah. kat pekan rabu minyak gamat sedozen ngak rm10. Kat penang jeruk buah pala, minyak buah pala and apa2 benda yang bersangkut paut dengan buah pala nang murah. Buah berangan pun murah juak, sekilo rm8 jak, nok dah direbusnya. Kain iboh dikata lagi. Mun nak shopping embak ajak duit banyak2 plus extra beg. Ada sigek tempat lagik aku minat. Kuala Trengganu, kat sia batik & songket nya murah and kacak2. Nang susah nak milih, semuanya kacak, termasuk dak nok nyual ya.

Dancy said...

Bunga nae ya Dolt ....bukan bunga taik manok ya kah ...bunga nerjas kita ....bunga taik ayam kata orang sitok ...nama glamor Marigold ....


Mun kitak datang kinek tok ..banyak dah kedei jual kain...embak jak beg spare tak orang ...dah sik pandei gik nak nangga kain sitok ...rabun mata ....

Masa anak Minah kawin sitok tahun ya tek....sempat kamek anak beranak pengilan .....makan roti jala di polah on the spot ...mun milih kuah dari kelantan ...nang manis ssssssssssss...tapi best rasa nya .


Masa ke Terengganu dolok marek....ada sekejap ke pasar tempat Besah berjual ...sik round gilak ...mun tauk Besah rah sia ...nang bercarik sampei ke lobang kmk ncarik nya ...kak jak kepioh kamek duak bertemu Ooooo...?


First time kamek ke Terengganu ...nait rumah second cousin ...berjumpa ngan arwah emak pun uncle ...org tua tok dah umur 103 tahun ....macham itik ngan manok berkelakar ...kamek tek ngan standard BM kita lah tek...tapi slang swak tetap tebal ...dak nya tutur dak nya empun ...


kak ya pulang kamek ke htel...baruk masuk bilit hotel ...telepon berdering ...cousin kmk madah orang tua ya baruk ninggal ...

Nang ngembak belukuk lah kamek ....tapi kata cousin kamek ...." kebetulang ...( kebetulan )".

Next day ngagak ke sia lagik ...baruk lah nangga cham nae dak sitok maera orang ninggal.............

Ya ajak lokkkkkkkkkkk

nembiak Los said...

Dancy. Masa kau ke Trengganu, ada nanggar A. Mamut? Rambut nya ada macam dongol manok didepan, makei Vespa. Ingat aku nya tinggal di Dungung...Nombor HenPong nya bila aku tau kelak merik kau.

Kamal said...

Nancy, arwah mak kau urang Trengganukah?
Hab, A. Mamut dan sik ada, vespa nya pun sik ada. Aku jumpa sisirnya ajak kat Pasar Payang. Sisir besar rona gadong pucok pisang, kaler favorite orang kedah.
Mun dak nya madah "selalu', bukan maksud malar ya. Maksud nya "kinek tok". Contaoh, kalau daknya madah "Nok makang ikang selalu." maksudnya "Nak makan ikan kinek tok." Nasib sik berbini ngan urang sia mun sik susah, communication breakdown. Mun daknya nak mintak nok ya selalu, pas ya kita relax ajak, menang kenak tiaw......

Dancy said...

Bapak arwah emak dari Terengganu ....Ibrahim nama nya .

Emak kepada arwah emak, nama nya Saptuyah Abdullah ...Abdullah tok dari Penang . Emak dak saptuyah tok orang Kuching nun .

Saptuyah tok adik beradik nok lain nya arwah Nek Baah , arwah nek Napisah ...nenek dak Jamil Bujang ( emak Jamil pun emak ).

Dari nenek orang Kuching tok lah ...kamek related ngan Ngah Edi ( Bang Idi / Bujang Hj. Lani ), Bang Lek ( Bapak dak Azlan ngan Jai )....

rediahamran said...

Aieh, cy, baruklah aku tauk duhal belah mak kau org trengganu,Adalah kau jumpa saudara mara ko cya. rinduknya.....

benar ya Cy.Dolt dgn kamal ada simtom meroyan, tok menurut pengetahuan akulah, meroyan bagi pempuan bla cdak bunting kak ya beranak kakya sik cukup mkn ubat. kan kak beranak, rahim kosong, jadi tempat ya lah dak jin bertendang masuk, lalu tido cya, ada effectlah dgn yg empunya rahim ya tek.Yalah kdg cakap merapu n meraco raco.tok pempuan lah

mun cdak laki,ada juak kenak tempias, apa gik mun cdak sik sbr nak ehem ehem ngn bini tek, jadi jin ya tek ngangkut juak lah ngn laki ya tek.simptom laki yg meroyan tok ialah bla nya pandei merapu ckp, aku rasalah Dolt ada simptomnya, Kamal ada juak ckit. tapi masih boleh d ubat, ktak duak eh mkn buah kundur cepat cepat.Buah kundur kan sejok, jadi larilah jin dari badan yg sejok ya tek.paaham kah takorg ngn kata aku tok, jgn 2 aku tok pun meroyan juak.......aduh.baruk perasan juak aku tok eh.betul endak Cy.


Anak buah aku nak kwen ngn org trengganu eh bulan enam tok, mun sik ada apa pegi kalik kamek..Byk dah anak anak buah aku kawen ngn org sblah cnun.

Ujan jak jak ctok Cy eh.bah ngn tok dolok lah, aku nak ke btu ngagak mak mentua ku sakit d btu nun.petang tok pegi, lamak lah aku sik jumpa ngn takorang tok. tunggu ku fokus meli Iphone, dpt ku ber blog ngn takorg k.

Elly said...

Dolt & Kamal
Gik rasa tak duak udah kenak tembak Rediah. Dolt kelak kitak balas pakei meriam buluh laraskan ke rumah dak nya Kamal sik dapat nak nembak sebab terlalu jauh lagipun sik dapat di trace makei GPS, mun dapat memang Kamal setting GPS nya nuju ke Vaiee.

Adiosssss-----Amigosssss

Dolt Udin said...

Rediah,

Lain kali mun rahim ya kosong, cepat2 suroh Rahim Maarof masok nyewa, baruk Jin Shamsudin sik berebut juak nak nyewa...

Ney lah boleh kamek makan buah kundor...buah kundor tok hanya boleh di makan dak pendekar ajak..Macam dak eman manan la..Tapi mun maok molah sejok agik, telan Ice Cube atau masak kan Air con asam pedas....memang jerak jerak tandok jin tok..

Siney rumah mak metua kau Rediah?? Jangan kau merik nya makan buah kundor kelak...vibrate mertua kalek..

Dolt Udin said...

Elly,

Rediah ney ada senapang pakey nembak...papan target ada nya...

Elly said...

Dolt
maksud aku, Rediah nembak ko & kamal makei bahasanya bah, cerik rasa tak duak udah kenak tembak .
Dirik masa tok agik di tempat kerja kah ?
Aku malam tok pukul 10 kelak pulang ke Miri esok masuk syif gik pukul 2 petang & balit ke Miri the next day.
Kongsi Fatt Choi, angpau na'lai......

Adiosssss-----Amigosssss

Dolt Udin said...

Elly,

Ari tok aku balit awal.Mun ndak kol 7 baruk ada di rumah...kau sik ada dtg Btu kah? manyak orang ncharik kau di sitok..tah apa utang kau ngan dak vaiees segan tok kah.

Kamal said...

Tabik datok.. Bait2 sikit ngerenyang tok, tadi ada aku terbaca yang nancy madah dak kakak2 kita dari dak ompuan los senior ada masok sitok. Selamat datang kakak2 semua. Mun ada nok dikelakar dak adik2 tok nok sik berkenan di hati tak orang iboh ditandah, tegor juak..Makin nok nama dak nembiak ompuan nang suka daknya nak nyakat nembiak los...cah alak ikir.

dr_poli said...

Kamal ,

Kmk rasa memang dak nya ada coba nak engkah komen ....sik dapat masuk slang kita ......terlalu brutal bagi dak nya . Dak tok dolok ...santun Kamal ....mun nak berkelakar ..nuleh kaerek ...nuleh kanan ....bik datukkkkkk lok....


Walau apa pun dak nya memang ada baca ....senyum kedirik ...ngelakak sikit pun ada ..mana mana cerita yg ada ngelaetek nyawa dak nya .

Sik dapat ngikut alun tutur kita ...sebab kebanyakan dah ada cucu ...semua nok dah pandei baca ...san dak nya mun tauk cam nae nenek dak nya empun childhood .

What ever kakak kakak ...tq singgah ....mun baca ...hati hati ...and jangan kecik ati juak .

Dalam blog tok wujud tiga orang bejit ....dak tok yang ngidup suasana blog ...mundak madot tek ...

Nang bujat olah dak tok zaman marek ...masa tok pun duak kali limak ....kisah dak nya lah ngembak kita semonel kisah kita dolok ...tapi dak nya berani bersusei ...pakei tetak kita ...pakei rewind pilim pilim lamak nok dalam utak kita .Mungkin ada sedikit sebanyak ada kaitan ngan apa yg pernah di polah dolok marek .

Whatever ...terima kasihhhhhhhhhhhh singgah...

Dolt Udin said...

Salam Dancy,

Ney ku nengar kau tidor tgh hari tok tek? Ya lah aku sik berani nak ngacho....rupanya masih bangun...

Bukan takat kakak kakak ajak, dak abang abang, nenek nenek datok datok pun kalau dapat jangan nangar ajak lah...berik lah duak tiga egek komen atau cerita lah sikit apa2 yang belaku di los lok marek nok ney sik sempat di tangar mek orang masa ya..

Kamal said...

Aok, jangan maca ajak. Antar komen sik kisah nak makei bahasa melayu standardkah atau nak makei bahasa omputehkah. Sik hal.

Mun kitak urang pegi ke blog Lapok Kurus ada kitak urang nanggar aku ngantar komen makei bahasa German. Aku bukan pande bahasa ya, senang ajak cara. Pakei kitak orang google translator, taip dalam bahasa english, mun bahasa jati miriek atau bahasa mukah. Lalu krem komputer kitak urang. Pas ya tekan ajak translate...Sebelum ya set dolok bahasa apa kita urang maok. cam ya juak mun nerima dari urang, mun dak nya makei bahasa spain, portugiskah entam daknya. Copy nok di tulisnya, paste dalam benda tok tek, pas ya translate ke dalam bahasa english atau indon. BM lom ada.

Nancy jangan kau amal tido tengahari. Ada kau nanggar badan Besah kamek? Lom lagi kau nanggar badan Bibot...

rediahamran said...

Byk kah dak nembiak los senior nak masuk, ih best juak ya, dpt idea baru.Mun dpt mintak Hairiah Hj Busran masuk, kawan rapat aku dolok. best nya tok.sene nya kinek tok, prof Saadiah juak, masuklah. Ada cerita aku ngn Hairiah tok chali tapi aku sik ingat mcm ne ceritanya, yang aku ingat, mek duak tetak tergoleng goleng tepi jeraya. Apa yg d tetak sik lah aku ingat bah. masuk ko Hairie eh, ne tauk kau ingat ceta taduak ya.Sene kau kinek tok bah.

nembiak Los said...

Aok bah. Sidak kakak kakak abang abang senior. Sik sidak bejit tiga ekok nganok kitak. Bangkali bila nengar komen komen kitak orang, sidak bejit ya boleh betukar jadi empigit...

Dolt Udin said...

Salam Rediah,

Ya baruk kau sik maok negor aku masa di Btu...lelah jak aku melambey lambey kau depan Farley, sik ada respon langsong....

Nok tetak tegoleng goleng ya mengkali cerita pasal stem rol kali..sebab menda tok ajak suka bagoleng....Apa abar mentua kau tek? Dah sehat nya??Sik kau singah ke rumah masa di Btu..

rediahamran said...

Aie, Duhal kau ya melambei ya, sik aku ngelala eh.mun aku taok ya kau, memang meraong ku nunggah nama kau, trus embak makan d Restoren Pon cnun.Pikir ku tek ada Apai melam
bei Wainya cya .Eh miss shoru lah aku tok.Lain kali embak speaker bah.Mun melambei jak ne lah aci, tauk tauk umur gtok mata dah rabun bah.

Benar Dolt eh, mek duak Hairie tetak sampei tergoleng goleng d tepi jln besar tempat ramei org lalu lintas.Ingat aku sampei berenti org ngr mek duak tetak sampai basak skirt. pasal apa kah ya, bukan pasal steam rol eh. Tlglah Hairie , masuklah kau.Bla aku limpas jln ya, ingatlah aku peristiwa ya.
Ada juak rasa aku nak singgah umah kau bla aku blit umah honey aku tapi duhal ada keluarga honey ku dtg dari Sibo, lalu sik lah sempat.Laen kali lah k, Bini dollah samat tauk ngn bini kau kah.Mek duak salu lepak d sene sene kedai makan d bintulu cya.Dollah malam baruk pulang bah.

Kamal said...

Aok hairie masoklah dalam blog tok tolong susei ngan kamek cerita nok chali gilak sampei molah kitak dua Rediah terkemeh2 tetak.

Dolt Udin said...

Kamal, sapa haire tok kah? Sik penah aku nengar nama tok, serupa nama fireman kamek di BCOT ajak..

Rediah,

Bini dolah Samat sik nya kenal ngan bini aku, aku pun sik berapa ingat macam ney muka bini dollah tok..Dolok ada juak jumpany masa dak nya tingal di piasau 2...yalah ingin juak nak nengar cerita nok misak skirt kitak ngan Hairie ya tek...coba replay lok..kelak kamal merekod dan burn lam cd...

Kamal said...

Dol, aku pun sik ingat. adik Jaret kali. Nya madah anak Hj. Busran tek.

Dolt Udin said...

Kamal,

Ku rasa ngam kata kau Hairie tok adik Jaret..aku pernah nengar nama tok lamak marek...

rediahamran said...

Dolt n kamal,Betul Hairie tok anak Hj Busran, kan hj Busran tok byk anak pempuan.Hairiah nama pjgnya, kamek nunggah Hairie jak.Adiknya tok Feridah ya kawen ngn Lan,ist cousin aku.Sapa takorg cya tauk ngn nya sene,suruhnya masuk blog tok, frenly nya tok. insyaAllah sik lamak gik adanya masuk ya mun kta selalu nyebut nama nya.

Ih ujan dari mlm tadik di Miri tok, ada banjir kelak ya.Mun time d los dolok, suka kita musim ujan, apa sik, dpt berenang n nangkap ikan.Mun ikan dpt d mkn muak juak, tok sik ,dah lejuk nanggar d buang. ish ish buang masa n tenaga benar kita dolok kan.

dr_poli said...

Hah...ingat ya JAmel ...,Wahab ...jangan nyebut nama kamek sorang ajak bab nangkap ikan dlm parit tok...kecik ati kak reddy kelak ....


Tapi best masa ya kak redd ...kita team work ngan member member ...tangga masa tok...sampei kinek tok kita rapat ngan jiran los ...pandei bercarik ngan kawan lamak bila dah senja cham tok....sebab ada connection ....bila berkelakar kisah lamak .\

Yg kmk heran si Dolt ya pun pandei bergeng ngan kmk balit ...Wahab ...tah agik si Kamal ...dlok nae ada nak berkelakar ngan dak nya ....kali kita tok sama sama meroyan ...dah jangkit dak tiga tok .Palis ...palis ...

Maok juak mintak parang bapak kitak pakei pengeras.....


Salammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Benar ya Dancy.
Aku nang sah benar tok. Kita sik pernah bekelakar dolok. Jangan kata sePATAH perkataan, seBENGKOK perkataan pun sik pernah.
Ngan dak Minah(Amoi), Helen Reddy, eh salah, Reddyiah ada lah, tapi cara nok tegur-saut-ajak.., nok tegur-sik-nyaut pun ada.

Dancy said...

Banyak tegur sik nyaut pun ...........

Sampei kinek tok kamek tertanyak tanyak ...kenak ? kenak ? kenak ? Apa faktor nya Ooooo ? MAlu ? Sik suka ngan tak org ...? Menyampah ngan tak orang ? .....Sik ........kamek rasa ....kali kita semua sekoh plus gago plus ngaegeh ngan dunia kita empun . .....atau nang sik ambik pot ....?

Masa tok kmk senang kelakar ngan tak org dalam tok...mun jumpa kali ...sik tertutur ...paksa lah ngembak letop kelak mun nak kelakar ngan tak org ...baruk ada respon....

Mesti Dolt madah ...apa rasa rasa ....? Maok rasa oren ...rasa rusip ? ...tang padah ajak kitak...dot ...dot...dot ...

Kamal said...

Masa di los marek ada sorang ajak ompuan kat los yang selalu kelakar ngan kamek orang. Nyonyah kelab....

JB said...

Mal, Hab & Dolt

nampak gayanya kita terpaksa molah parit dalam blog tok. Tok musim hujan.. apabila banjir dapatlah kita sama-sama nanggok ikan sambil bertegur sapa, berkelakar ngan dak empuan los.

rediahamran said...

Hab, Kamal , Dancy ,Pakei pengetahuan ajak lah ceta aku tok, Helen Reddy ya eh , ya nama glamor aku masa dolok bah, tauk tauk jak zaman, Me and You and The dog name Boo.kan lagu Helen Reddy mpun lagu Ya Top of the world, aku suka menar ngn lagu ya. almaklum kita suka motivasi sendirik ,jadi lagu ya tek is my motivation. salulah aku berlagu, lalulah dak kwn2 gelar aku Reddy tapi knek tok bla dah umur gtok, mcm nak nangis aku bla ngr nama tok keluar
balit .Sedih bah. brapa cepat masa berlalu , dolok bukan main enjoy life , knek tok dah terperok d depan komputer berloyar ngn takorang ndak nembiak los .Ada paedah ke sik keja aku tok.Tapi ati aku terhibur juak, mun sik eh, sik alah alah mkn pinang ngn sireh sampei merah gigi. Ih agik lah boring idup aku tok.Mun aku ada cucu kelak laen lah cerita kan. Ewah JB, dah pandei pok pek berkias, sik sangka aunty, sik sapa, sak kita sama sama meroyan .

Aku suka Dancy, memory nya tok bleh tahan .nang bersembur jak idea cerita, bleh jadi writer pilem.Ya lah aku nak ikut nya, sik pat juak.Baruk ku perasan mun sik di idup otak fikiran kta bla umur gtok eh, mati gya ajaklahnya, ya mudah d agak penyakit Alzheimer. Benar ndak ya.?

Kamal said...

Mel, aku dah nak warning kau arimarek, kan kau dah kenak padah meroyan.

Reddy, ada juak paedah kita berblog tok. Sebab peringkat umur kita tok, umur kaler kunin. Utak kita mesti selalu diaktifkan, mun sik bekunya. Munnya beku macam2 jak penyakit datang. Salah satu cara yang paling bagus adalh maca. Sebab ya urang nok rajin maca sentiasa bertenaga and panjang umur. banyak contoh, tapi yang paling bagus Dr. Mahathir ngan Prof. Ungku Aziz. Bukan setakat maca ajak, tapi boleh faham apa nok dibaca and boleh menghuraikannya. Jadi nok kerja kita dalam blog tok ada juak paedahnya dari duduk depan TV nanggar drama melayu pasya nganok urang. Padahal sidak ya berlakon ajak.

rediahamran said...

Kamal , benarya,yalah aku takut bnar mun aku jadi babo kak ya tang senyap jak kakya tang padam .Bagus juak kta berblog tok, bla coba nak ngingat balit ceta lamak,dpt juak ku rewind tape aku tok , tapi slow lah.sekali sekali jaknya keluar.kdg kdg pandei jam.ih bahaya nya, jadi sik apalah kita berblog tok o kei mengaktifkan otak kita.Makaseh byk byk, sekali lagik ko merik semangat ngn kamek yg dah masuk kaler kunin tok.Aku nang suka maca, mcm mcm buk jak d baca, ada ko maca cgek buk namanya ESQ , Emotional Spiritual Quotient.by Ary Gunanjar Agustian, suka juak aku maca buk tok, hebat.Lam Youtube pun Nya ada.Coba U maca/ngr kakya bleh juak diskusi....dpt juak kurang kita tok nganok menganok sama sendirik.kan kan kan.Aku tok sik suka glak ngr ceta melayu, sik alah2 ceta pasal keluarga bermaduk, ceta mcm nyindir aku.Bagus ku ngr National Geog cerita Binatang lam utan, tauk juak aku mcm ne cdak ngesep anak urang Utan d Indonesia nun.

Dolt Udin said...

Rediah,

Mun pasal binatang di Indon, jangan kau lekas pecayak gilak, sebab orang Indon selalu ngamal Ilmu nok sik tentu pasal maka yalah dak nya kadang2 jadi Boyak, orang Utan, ular dan sebagainya..Yang banyak nya jadi boyak..Sebabyalah spender chap boyak sik ada jual agik...Semua di borong dak Indon.

Redy A. said...

Dolt, pagi pagi manas manas tok apahal, kenak suruh duduk luar malam tadik kah.Sapa madah spender chap boyak sik ada, byk jual di Parkson nun, mahal gik reganya Dolt.

Ih Embak sabar bah.Kamek duak Kamal cerita pasal buk, sik ada nganok kau pun.

Nen, Bangun ko, Dolt ngamok tok.Tolong aku nyejok nya. Tiup ko dari cnun sak nya lembut kit.

Kamal said...

Reddy, kelak aku carik buk tok. Aku suka macam buk hal cara2 berfikir, cam buk dak edward De Bono, Dak steven corvey, and so on. Sik tauk kenak aku suka buk cam ya. Nang benar kata kau ya, aku nang fedap nanggar crita drama melayu. Nang sik ada keja lain bekalie laki bini, anak beranak nang sik ada nok positif. Bagus lagik nanggar national geo, nanggar dak gorilla mengawan. Pas ya ada crita geng dak nok di Papua new guinea, nok sik makei seloar ya, tang dimasoknya labu panjang di depannya. Bini aku layap nanggar pas ya nya leput2 ati tetak bila aku madah macam ney rupa daknya mun kenak masuk semut api dalam ya.

Dol, dak indon sik heran aku laki ompuan nya ada berisik ilmu tok. Nok laki jadi boyak nok ompuan jadi cicak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Reddy,
Aku ada ikut serta ESQ di Hotel Nikko Kul & kmk org merupakan ahli kump ke-3. Masa ya Pak Ary pun mberik ceramah / syarahan.
Hebat Pak Ary tok...mun ktk org pernah ikut serta, ktk org tauklah camney hebatnya Pak Ary tok.
Aku ada mbeli buk dr Pak Ary tok & ada nyimpan address group ESQ kalau ada yg mon order.
Ajaran dr ESQ tok...membersihkan rohani, keajaiban ....dsb...

Redy A. said...

Ih Benar Mid, Untunglah kau dapat pegi, Aku nengar pasal buk n Pak Ary n course tok dari Honey aku d Btu, nya baruk last two weeks pegi masa aku pegi btu tlg jaga twins ya.

Ya nya mdh the best course she ever attended.apa lagik aku excited, minjam buknya n ngr youtube, byk d Youtube syarahan Pak Ary tok, very motivating n inspiring.Tok lah missing link lam idup aku. wlaupun IQ tinggi, EQ tinggi tapi mun SQ sik ada sik guna juak.Mun nya ngada di Miri tok maok ku attend ya.Ko dgr dgr Mid mun ada cdak organise d Miri padah jak ngn aku, kelak aku ngembak bini2 cdak nembiak los.Terima kasih mid for your Info.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Reddy,
Kmk org selalu terima email dr ESQ organiser. Selalunya cdak molah di Kul jak (Nikko Hotel)coz dwannya besar.
Masa group kmk org attended lok, jumlah peserta lebih 700 org.
Kmk org di petronas tok kira untunglah, company sponser.
Ada juak kmk tanyak kenak sikda molah di area borneo, Pak Ary jwb sikda permintaan dr Sabah/Sarawak. Mun ada permintaan mmg cdak datang.

Kamal said...

Aok ada aku nengar pasal ESQ tok masa aku ngekot konvesyen pendidikan di Malaya dolok. Tapi aku sik brapa ingat gilak. Masa ya kat Kuala trengganu atau penang kalau sik silap aku.

Mid, Bukan urang Sarawak sik minat ngan benda cam tok, kos nya ya nyuroh daknya sik minat. Mun ada dak agensi atau kerajaan sponsor ok juak, mun stakat motivasi dirik yang sik mendatangkan pulangan RM, nang sidak sik ambik pot. Sebab di sitok nya ada lebih sigek lagik komponannya, nok nama BBQ. Mun kau jumpa Apai Jef, nya boleh merik kau BBQ.

nembiak Los said...

Sapa maok molah BBQ set, agak jak Tuah dak Minah di Piasau Utara. Lepas makan BBQ nok dimasak pakei set Tuah, grenti minda kitak orang terbukak luas...Apek nok selalu neropong bulan kat Pelita Tunku Miri, udah termakan BBQ ya dolok.

Kamal said...

Tuah dah mukak woksop di rumahnya. sapa nak molah keta macam pimp my ride, pegi ngagaknya. Nok BBQ tek Hab, sidak tok tengah berbincang hal buku nok ngajar hal ESQ. Macam ney bertindak, berfikir cara spiritual dalam konteks tok mun kita urang Islam, secara Islamlah. Macam dak omputeh nok buk ku baca ya, nya cerita hal cara berfikir secara literal and so on. Cara nya madah pun lebih kompleks. Tapi dak tok ngajak kita balit pada rohaniah kita. Banyak giklah malas nak nyusei sitok. Kita tok ngak tauk hal Q nok pakei main kenen ajak..

nembiak Los said...

Aok Mal. Ada aku disc ngan book ESQ ya. Tapi nok kak bini ku wokcop diKL dolok, kali sama ngan dak Amit. Nang bagus content nya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab,
Nyalah ya....bagus book tok tapi mun kita attend course tok lagik real...

nembiak Los said...

Mit,

Lain kali lah kita Nembiak Los rame rame ngikot course tok. Kak ya kita pegi Mujium Negara, ne tau ada sejarah Los disia.....

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab,
Iboh jauh gilak ke Mujium Negara ya...embak jak dak nembiak Los ya ke Mujium Petroliam atas bukit nun, kakya rame2 kita nekik deret No.1 ya.

nembiak Los said...

Aok Mit, benar juak. Sik berani aku nekik Derak ya....takut ditulak oleh coach dak Jamil kelak...

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, sikda coach dak Jamil berani nak nolok nembiak Los kinek tok...coba ko nangga saiz dak nembiak Los ya...
Tapi aku respect gan Adoll tok, menten jak saiz tubuhnya...apa nak petua Adoll ya kah.

Kamal said...

Mid, coba kau organise course tok kat Indon, lagik berlipat2 ganda bestnya.

nembiak Los said...

Benar ya Mal. Polah diBali. Sorang tukang book belon AirAsia. Mun kita Nembiak Los rame rame, salah salah, kita yang merik krusus ngan pensyarah ya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Memang ESQ dak pensyarah ya kenak kita. Lekak ya BBQ kan. Amid pakar part tok.

nembiak Los said...

Camne tek Mit? kedong kau pakar ya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, dah tukar gambar. Tok gambar rock aku ambik makei hp ari pagi marek. Lom mandi gik ya, makei spek Amy search. Hehehe....

nembiak Los said...

Aku pikir geng dak dari Los lain tek. Tekejut aku nanggar.

dr_poli said...

Mal....ptut bau ...betekih ajak nya Oooo? Ndak gia Hab ?

nembiak Los said...

Aok lah Dancy. Ari tok kita duak geng.............................. nang kacak rupa Kamal cam ya.......

Kamal said...

Hehehe. Terima kasih nang terharu aku nengar pujian kitak duak. Kelak aku nyuroh bini aku ngambik gambar aku tido macam dak semandin nok dibego urang ya...

nembiak Los said...

Bait bait ngambar ya, angus pilem kelak...

Dolt Udin said...

Kamal,
Best gambar kau makey spek Amy ya...Macam Labi2 rupa kau lam ya.Mun apek kelab nangar siap kau di masak nya mal...Bagus kau tukar gambar lain jak..

Dancy said...

Iboh Mal......bukan dirik sik tauk ...dak tok jealous .........ngan spek Amy ya ......

nembiak Los said...

Ada Pondan tukang masak kamek dilaut tok dolok nama Amy....badan bukan main kereng tapi pandei molah sora macam empuan....ya aku gelik gilak ngan urang nama Amy tok.....jangan makei cermin mata ya selalu gilak Mal....

Kamal said...

Bila kau nyebut Pondah tek Hab, lalu ku buang cermin mata ya. Bukan aku empun, anak aku empun ya. Nembiak kinek tok suka makei cerminmata nok besar2 macam tembakol.

mussjulai said...

Asalammualaikum,Emak angkat kepada awang itam(Mohamad itam)Taukei simpang niah dah kembali kerahmatullah(Alfatehah)Jenazah selamat di kebumi.(arwah Bok Diah)Arwah menghembus nafas terakhir di pulo melayu umah adik nya.

Dolt Udin said...

Mos, innalilla hiwainna lilla hi rajiuun...semuga di cucuri ramhat ke atas rohnya...Bila nya ningal mos?

Dancy said...

Al Fatihah....Semoga rohnya dicucuri rahmat dan diletak bersama org yg soleh dan yg beriman .

Oh buah ati ....banyak kenangan kmk ngan org tua tok ....asal kmk nak makan pulut sambal ...mesti terkenang ngan pulut sambal nya ......

Thanks Moss for info ........

mussjulai said...

Minta ma'af gan kitak duak lupak madah.Dah seminggu nya ningal.Mun sik becerita hal awg itam sik lah aku ingat ndak madah!Lekak Wa Assan Peto ningal nya pun ningal.
Lepas ya ada lagik sorang ningal(pompuan juak).Mingu ya nang sik berenti urang ningal.

nembiak Los said...

Terima Kasih Moss. Alfatihah....

Dah seminggu baruk madah....

Kamal said...

Al Fatihah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama Para Solihin dan Para Suhadah. Salam Takziah ngan Awang.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 268   Newer› Newest»