Thursday, December 18, 2008

West Los United FC

Pic 1. Seorang daripada Full Back handal LUFC, Salim Mohd

Pic 2. Selepas draw 1:1 dengan Wah Shin. Aku sekor...yessss....lalu dapat seringgit dari Hj. Abu.

Pic 3. Lihat rupa pesen D'Lloyd sidak Nembiak Los tok.

Pic 4. Tok selepas lawan di GCM. Kenal semua muka nok Hensem hemsem tok?

Pic 5. Team West Los United FC dan sebahagian dari penyokong Hardcore. Nampak tenang, tapi boleh jadi Rimo bila Players ada hal. Huru hara kenak sidak ya!!!

306 comments:

1 – 200 of 306   Newer›   Newest»
nembiak Los said...

Tok sebahagian daripada gambar yang ada rah aku. Sik dapat tunggu lama nok publish. Sapa ada lagi boleh beri aku...termasuk sidak Empuan Los.

Dancy said...

Gambar nok nombor duak dari dbah ya ...ada sorang yg kmk chun trus kenal...Bor'an kan ?

Classic gambar kitak ....

salammmmmmmmm

nembiak Los said...

Dancy, Ngam. Ada lagik datang kelak......mun sik Kerak, Rusa...

Kamal said...

Dancy, gambar abang nya sik nya kelala. gamabr Ali Wahab rambut panjang cutelah. banyak yang aku sik ingat nama, coba polah caption nama daknya Hab.

Dancy said...

yarabbi ...benar ati juak...abang kamek empun ter miss tek .

Ok ...kmk pun ada gambar ...cam nae nak antar ?

Komen kamek ...kita kenalpasti muka muka yg hansem dalam gambar gambar ya .....

Wahab....mun engkah gambar especially mun nya tiga empat egek ...label kan as specimen 1 , specimen 2 etc...or Los 1 , Los 2 ....senang untuk refer.........bila ngantar komen .

Madah ajak bah.........

Salam dari Mukah

nembiak Los said...

aikkk masih diMukah! Ok terima kasih Nancy/Kamal. Bila senang kelak aku editkan. Aku nok ambik Mok Atong ko pegi ngabas Mak Kamal...
jumpa lagi.......

Kamal said...

Hab, nancy minta email kau, nya nak ngantar gambar. e mail aku khar_ptpbmyy@yahoo.com.my . boleh juak kau e mail ngan aku, esp nok gambar kmk orang main band.

rediahamran said...

siman tok kenak sik ada gbr aku d dlm team ya o. tok aku numpang blog rediah

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab gambar no 3 ya macam kat rumak kmk org kat jln kelabu kan...
Siman, gambar ko mmg sikda masa ya, aku rasa ko masih main ngan Brother ndak...

nembiak Los said...

Dancy, dah berlebel gambar. Gambar lain kelak mesti aaaada label punya...
email aku :

ali69862003@yahoo.com
ali69862003@gmail.com
aliudin@streamyx.com

semua active. Tapi kalau antar gambar bagus pakei gmail, besar space.

Dancy, kalai ka'au pulek?

Siman, apa main pinjam pinjam? masih perangei diLos lagi. Ada minjam loar dalam Nembiak Los dolok ka?

Kamal said...

Hab, bahasa apa ya Hab? Siman coba ubah perangei kau ya, dahlah kenak karan dolok. Ney Abu sik masuk2 ke sitok. Masih kau minat dengan dak Indon Man? Mun minat join Alim.

aminah taha said...

pande2 jak wahab ya ' kalai ka'au pulek' merik malu bahasa malano jak.
'paya ka'au pulek lah' eh hab, sapa nok makey baju long sleeve jadi goalie ya. aku geli ati jak nangga muka kitak org semua dlm ya. muda2 belaka. makin hj abu, kurus lalu jak patut pun rediah terpikat. tang penuh jak rambut di palak nya banding ngan kinek tok. jgn marah rediah ahh.
ateng, eh sayang anak kau dah di book org. kalau sik berbesan lah kita tok. rapat lagik silaturahim nembiak los.

Kamal said...

Moi ya bukan bahasa malano sarawak, ya bahasa malano pilipin. Juki poli ajak tauk bahasa pilipin, nya kursus di labuan. Nok jadi goalie ya Llyod dennis, nya tok cute baby face sampei kinek tok nya masih baby face kadang2 bininya kompius nok ney anak, nok ney bapak. Lamak sik nanggar Hj. Abu, nya dah gemokkah? Ya tandanya rediah ya terrer masak.

nembiak Los said...

Ooo Minah. Gun senapang ka'au?Kamal dah nulong aku njawap kau tek. Aku belajar masa aku di Pilipin belakang rumah dak Philip dolok!
Ada lagi gambar datang, kalau sik Kera, Rusak.........

Mal, pucak dibah pokok buyoh & kau maok siup kah susu?

nembiak Los said...

Mal, baruk aku ingat kenak Siman sik ada lam gambar ya. Masa ya nya lom bait lepas kenak karan talipon....

nembiak Los said...

Kita ada sorang tetamu dari Los Senior, Hj Amit. Terima Kasih Ji. Selamat Datang Kembali ke Los.

URL nya:

nembiaklossenior.blogspot.com

Adol said...

Assalamualaikum..aku nembiak los yg tinggal di no.146A,jalan Unggu.Wah bnyk dah nembiak los msk comment.Tapi zaman kmk cuma amit sulaiman ajak yg dlm blog.Bnyk geng geng zaman kmk yang blm muncul seperti siman,bonnie,philip,joseph,jepri(apai)mat poli,taib,nanny,dn bnyk lagik susah mauk ingat..wahab dolok bkn hobinya main wau..main lastik..nya sik dapat nangar burung memang goodbye burong iya..sik sempat nak inggap..aku pun main dgn west los tp jarang bergambar..ingat endak west los lwn polis fos(PGA)kita keluar sik mauk main sbb sidaknya main kasar..ingat sik pemain sidak nama jasman dan rantai..woo tok kaki tebang..sapa berani lwn sidak nya konker padang..sampey beterak2 turun..ada lagik sigek p'lwn dgn shell..aku ngentam paeng(sapri Ramli)main d pdg GCM..lalu kita menang dan juara..sampey kinek tok paeng ingat bila aku jumpa nya ..nunjuk bekas luka d kaki nya dgn bini aku..bininya cousin bini aku..aku msh ingat siapa yg tinggal d jalan ungu..mula dari kelab ialah hatta pekok,Bujang,Abang kuda,wahab,philip,udin,lucas,ah kau(cina),Mat(kmk),poli,amran,awg juling,atoh,manan,buk jamak(Bini)lapok gemuk(Bpk Sik Ingat)..ok tok ajak dolok..klk cerita kisah2 kita d los lagik..bye

Dancy said...

Semaekom Adol !

Jiran kmk ...kmk 146B Jalan ungu .

Dak pompuan dari rumah rumah di Jalan Ungu ..dari padang ..

Hori Hatta , Noraini Bujang , Sapiah and Hasnah Abang , Dot Wahab nagn adik pompuan lai; sik ingat nama kakak org ninggal Johnny , Rannah Udin plus adik pompuan nya , Roslyn Lucas ; Cina tok sik ada anak ; Amoi , Nani , Lia , Lela and Sita Mat ; Lili , Bbi , Dancy and sari Poli ; Rediah ,Jaisah and Siti Hawa Amran ;Lim , Sanah , pong Awang ; Siah Atoh ; Arwah Lela manan ngan adik pompuan nya ; laeha Mak Jamak ...

Ok ya ajak lok .

Salammmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Alaikum Salam, Adol Selamat Kembali ke Los kita yang terCINTA!!!! Terima kasih juak ngan kitak duak Nancy nyebut nama nama dak Nembiak Los laki & empuan di Jln Ungu. Tapi dol ada juak nama nama gelaran rang tua nok disebut ko tek sepatut nya di Shhhhhhhh!!.

Bapak Lapok gemok tek nama nya Pawi. Kak ya, Kakak rang ninggal Johnny Philip ialah Ungin.
Nok cina sebelah dak Bonnie/Geoffrey Lucas sik sempat beranak sebab selalu gilak kenak combat dak Lloyd ngan Siman!!!

yalah Dol, entam punya entam, kenak saudara dirik!! Nang hebat juak lah team kita dolok, sapa sik tau. Ingat ko masa kita lawan Medical, kau bertumbok ngan Norden adik Ayub Kpg dagang!
Banyak gik kisah kisah nok hebat hebat lom dapat didownload dari palak tok. Bila ko ada gik jangan lupa post ajak....Ne Awang Itam tok?

Ada yang ingat penghuni penghuni diJalan Kelabu, Hijau, Biru, Bintang, Intan, Puspa, Gertak etc...??? Sik kira tahun bila. Kalau rumah ya ada urang berpindah randah, bracket kan.......Sama sama kita ngabas sidak selepas Jln Ungu tek............

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam Adol, at last masok juak ko dlm blog nembiak Los tok, lamak dah aku nunggu ko...Taib Lai pun madah nak masok juak tp blom nampak batang idongnya.
Hab,seingat-ingat aku tok org nok tinggal di Jln Kelabu lok :Alim/Nuai, Brader Osen/Peri Jamil, Ah Kok/Usop, Sani/Lan Mamat, Nangkai/James Gringgu, Stanley Arthur/Osman Hamdan, kmk org/Taib Lai, Luntai/Lasa, Llyod/Kak Yak, Mos/Rintis,...Lapok Kurus, lupak dah, sapa boleh ingatkan...

Kamal said...

Selamat datang Adol, kmk duak tok selalu berjumpa di masjid piasau. bukan tiap ari, ari jumaat ajak. Pas ya masa tarawih bulan posa. Mun dah tiap ari, sik kitak orang nanggar aku kat Wheels. Hab, hj. Amit ney ya tek Hab. Setauk aku datuk aku, bapa dak salleh ya sik pandei makei internet. Nasib bait juak dak nembiak ompuan los sik ngikut aktiviti kita dolok, mun sik nahas Ahee. Bila aku nanggar nama2 nok disebut oleh Adol and nancy ada clear sikit ingatan aku. Thanks Adol. Padah ngan dak awang and amoi juak pasal blog tok. Adol jangan lupak pegi blog aku juak. Hab ingat kau dengan Christ & Alex dua orang pemain cina dalam team los?

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, Hj Amit (adik beradik dak sameon Hj Gani) nya tok menantu Hj Moh...gang cdak tok dolok mun nak silap terer main takraw, gang dak Mat Kecik. Kinek tok dah jadi Imam dah, betulkah Hj?
Mal, mun sampei ari Minggu tok, masih ko sik kenal ngan Hj Amit tok...sahlah ko nak di datangi oleh penyakit pelupa.....

Kamal said...

Dah aku masuk dalam blog nya tadi. Bila nanggar title Haji ya tek lupak aku. lagik pun sik banyak nembiak los ada title haji, selain dari haji Marzuki and Haji yusop.

ateng said...

Salam semua, Adol mohd yang baruk masuk tok kah, kalau adik awg itam yang kerja kastam ia classmate aku tok, dancy, bila gi mohd ktak urng join sitok?

Min, tok bukan ruang untuk mencari jodoh, marah kamal & wahab kelak,hahaha...brapa orang dah anak ko min?

Siman TOT-knak msg ku sik di reply? Maseh perangey mcm di loss dolo kah berpinjam blog pun mau berpinjam jua, sekali sekala ia join lah bukan berbayar geng...

Hamid-nang lain dah muka kau dalam gambar ia berisi dah,kau dah lawin kah? Soalan cepu emas mid....

Aku Gelihati meliat gambar lama ia hab,especially borhan, sney2 ja ada muka nya, soir lah sik apa2 nok ku komen, cerita nok pasal bola tok pun sik brapa gilak, yang ku ingat masa kita orang main bol kamek bz dengan band jua

Sampai jumpa lagi

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Ateng, aku dah kahwin ngan sorg bini + 4 org anak (2 lelaki & 2 pompuan)...
Teng mmg masa tok aku dah tembam pun, dah sikda aktiviti sukan gik....semua dah ku simpan ke tepi tp seminggu sekali aku ad juak jogging (45 mins).
Dancy, dah ktk contact si Mamat ktk tek suruh nya masok juak blog tok.
Mal, alhamdulillah ko dah ingat ngan Hj Amit Ghani ya.

Kamal said...

Baruk pulang pengilah rumah Tuan Hj. Wahed. Imam Masjid Piasau. banyak juak nembiak los aku jumpa tek, Arni Hj. Nor pun jumpa juak tek. Bujang Poli, Chip, Hj. Amit and ada lagik nok lain malas aku nak mikir. Aku dah madah ngan dak nya tek, Hj. Amit pun ada kempen juak. harap2 daknya masok dalam blog tok and kongsi idea daknya. Iboh malu, masok ajak. Camya juak dak nembiak ompuan, dak adik aku pun dah ku padah, tapi sik maok nak masok dalam. Saknya lekak lekik tetak maca nok ditulis dalam blog tok. Bagi dak ompuan, mun malu nak kelakar dengan kamek duak Wahab, kelakar ajak denagn Dancy, Rediah atau pun Minah. Sidak tiga tok kira Al wakil dak ompuan. Genay pendapat kau Hab? Sik ada bunyi Wahab tok dari arimarek, apa ndak dipolah nya ngeram tok. (Favorit word pakei orang tua dolok marek mun anak daknya berak dalam seloar).

nembiak Los said...

Salam semua. Aku gago ngabas rumah dak Nembiak Los Senior arimarek. Dari pagi tadik juak, streamyx aku sik sihat....

Amit, kau lupak rumah dak Metali bapak chong, Bogel, Pak Mat (sebelah dak Lapok Kurus, bapak Den Mohd), Rajak Moksen & Pak wasli depan rumah Lapok Kurus. Ada juak satu masa Andy Carroll ngan William Kaun leret dak Bogel.

Kamal, aku tau kau maok Nerik aku. Eksen nanyak Hj. Amit ne? Aok aku lupa juak nyebut rumah dak Hj. Amit di awal cerita dolok. Aku engak ingat masa sidak tinggal di Jalan Bintang. Lepas sidak pindah, sidak Hassan Matkong, Lepas Hassan sidak Juweing diam sia, rumah Biru..Rumah sidak dolok pemos bila waktu Maulud Nabi. Rumah sidak selalu champian bertanding poster masa ya. Masa Malaysia Day ada starring juak molah kereta berhias untuk kontigen Shell.
Bila kamek urang dah besar, ada juak bercampur ngan Hj. Amit. Kalau cerita bertumbok, tanyak ajak ngan Hj. Hamid ngan Hj. Sidik, adik nya. Sik kurang juak cerita bertebuk main bol...

Mal, aku setuju ngan Nembiak Empuan Los bersusei sama sendiri kalau malu malu ngan kita...

Adol said...

Hello embiak los..kita bersua lagik..ateng lewat juak sik kenal dgn aku..maklumlah padang rumput dah luas (rambut) apa polah kau kinek tok?? msh kat brunei kah...sbb dolok aku ada jumpa kau masa aku roadblok di jln Kuala Baram/sg 7..

siman..sama lah kita duak sik pernah ada bergambar..kalah oleh borhan..ingat sik dgn Ah Meng,si terror main guli iya..ank mangkai..ingat endak main guli dibah pokok rumah sidak lan(kak nya now )udah mlm incuri buah mangga mangkai dpn rumah lan dgn geng jidi belayong..ingat kau sbb mangkai tauk(Now nanggar kita lalu berlagu ..curi curi curi curi buah mangkai) lalu ditauk dan di kepong mangkai..aku terlanggar wire tiang arial sidak sunny bujang..hehehe..padan muka..kan masa iya di los setiap rumah ariel nya semua tinggi2 kalau bergumpul dgn jidi belayong sik lain diceritanya mmg kisah iya..abis iya nya leput2 tetak.

Iyalah kamal kita duak selalu jumpa d masjid piasau..tp jarang berkelakar, cuma bersalam ajak..mal ada adik kitak dolok sama sekolah dgn aku di St. columbus..sineynya kinek tok..sik pernah jumpa di miri bah..

Cukup untok ari tok..salamulaikum

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Adol, ya cita curi mangga Mangkai...camne cita kita belajar silat ngan brader Osen lok...sapa yg numbuk brader Osen ya.
Dol, ko ada contact si Mamat cdak Dancy/Juki kah?
Gang2 semua, aku rasa Adol, Siman,Wahab masih menten badan cdak, cuma rambut jak ada kurang sikit.
Siman, ney tuju ko, lamak sik ngabas blog tok.
Taib bila gik ko nak masok, Adol dah masok blog tok.

Kamal said...

Adol adik aku nok nama Besah ya di Trangganu. Masa tok ada nya di Miri, baruk datang ari dolok, Mak aku sakit kuat. Mid, macam ney kita orang belajar silat dengan guru macam ya. Mun dah anak murid dapat numbuknya, sik iboh ajak belajar silat dengannya. bagus lagi praktis berekot dengan mangkai. Aok, mun jumpa di masjid salam ajak, sebab biasanya khatib dah kuthbah ney boleh bercakap lagik. Mun bercakap juak, kelak sik tauk apa nama sembahyang kita ya. Ney ada orang sembahyang Fardhu 2 rakaat tengahari terit.

ateng said...

Adol- masa kau molah road block ia 2 tahun lepas dah, lama udah ia,sik berasa dol ah, masa tok aku maseh kerja di lumut, tapi tinggal di bandar.Tiap2 hari lah turun nait ke bandar.Sney awg kitak urg masa tok, pa kbr nya dol?
Macam2 kesah kita di los ia dolo banyak aku sik ingat, masa gi sekolah di syed othman dolo kamek selalu berjalan kaki short cut ikut padang, bila sampey di parit besar ia lah problem especially bila hujan lebat sebab jambatan nok di titi ia langsung sik nampak knak ayer pasang, ada2 lah alasan sik mau turun sekolah,

Hamid, kau dah kawin kah? Apa kabar kawan kita ibrahim ragi yang depan rumah sidak temon, ada kau jumpa nya kah? Yang ku ingat sidak pindah ke pulau melayu,

sekian dolo....

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Teng, aku dah kawin...anak 4 org (2pompuan & 2 lelaki). Ibrahim Ragi dah lamak aku sik jumpanya Teng, tapi adiknya ada juak ku jumpa nok keja bank ya.
Gang2 smua, ari tok aku ke Labuan gik sampei 31st tok, ganti staff nok nak nyambut christmas.
Mun si Usop & Juki ada di Labuan, siklah sunyik klk, ada juak nembiak Los bergabung di sia.
Mal, pasal berguru ya, Adol lebih ariff...jerat tok guru nak ngajar murid2 camya...

Dancy said...

Adol ,

Raya ya tek sempat kmk ngan Amoi and Lela bertemu d rumah bapak kmk .Ya baruk cerita ....

Syukur dapat brtemu ngan dak nya bila dah senja cam tok . Sempat dak nya bersalam ngan bapak kmk . Ingin juak nak bertemu ngan bapak kitak .

Adol , ingat u dolok kita nangkap ikan dalam parit depan rumah ? Trutama bila ari hujan lebat and ayek penuh di padang los bujang ?

Al kisah suatu ari ya tek ...tangan kaerek u di gigit lintah . Lalu lintang pukang kita pulang k rumah mintak tolong .

Chun org ninggal Nek Baah kmk ada ....ambik nya tembako ...kunyah nya sikit ...terus di engkah nya tembako ya atas lintah ya . Sik ginae ginae lintah ya gugok ....bukan main besar and bulat jak lintah ya ....ish ...ish ...ish...sampei kinek tok kmk gelik ngan lintah .

Masa ya ...baruk lah pertama kali kmk nangga ktk nangis . Bukan air mata ikan duyung u.....air mata org macho nangis ......nae nak carik..


Salam......

nembiak Los said...

Ha ha Adol Nangis kena gigit lintah. ye! ye!
Aku pun ada merasa activiti nangkap ikan bila air besar didepan rumah di Jln Ungu dolok tapi kamek Awang (abg Adol) ngail dari beranda belakang Los Bujang depan ya.
Adol tok dolok, atap los bujang nang nya pun area. Bila Wo putus gugok atas atap, iboh mimpi kitak orang nak dapat!

Ateng. Air parit kelab ya selalu deras bila ujan lebat. Ada sekali dolok, jembatan nya anyut. Ingat aku ada sorang berbasikal gugok masa ya tapi sik lemas. Udah ari petang, kemak Rally, Bujang Badihi & rame gik aku sik ingat, bermain atas jembatan nok anyut kedepan rumah Lam Yoke di hujung parit dekat basketball court....

joQ said...

Koreksi pak Wahab..nama nya Alex Lam Kong Yoke...

Sori semua, kamek pantau sik pandei nok motong steam cerita "baik punya" dari semua nembiak los laki pompuan.

Nangga gambar Dol. terkejut juak, dah cam airport, palak nya. Yalah kau Dol, kuat gilak heading bol dolok!

Aok, sebelah rumah kamek sidak Musa Atoh, kaknya sidak Pak Hj Derahman (sidak Bok Jamak, bang Bohari, kak Leha) lekak ya sidaknya pindah. Masuk sidak Cina Khan (sik berapa ingat). Anak2 nya semua pompuan cun2 amoi di los dolok. Alice diantaranya. Ada abangnya geng mafia Miri. Nya ya lah kenak combat nembiak los, dalam bas a'on kurap ber......ahem ahem dengan conductor nok cun...

So setakat tok gosip lamak..

nembiak Los said...

Sori joQ, malar jak salah nyebut nama bes pren ko Alex tek. Kamek selalu nunggah bapaknya Lam Yoke ajak.

Cina nok sedara dak Kublai Khan tek nama nya Paul Khan. Duak orang anak lakinya Mafia. Nok hensem Ah Hee geng abangku Acheng dolok. Nok sorang sik tau nama tapi selalu kamek Mail Sahat main snuker ngan nya di Pot Black dolok.
Sik kau tau ngan Pot Black tok kali. Tepat snuker tok betul betul depan Sekolah Anchi, sik jauh dari rumah kitak orang di Kpg Dagang dolok.

Adol, ingat gik camne ko nendang bol ka?

Adol said...

Nancy, ingat juak kitak tragedi tangan aku digigit lintah..padu kitak ada masa iya..ialah gara2 sik dpt nangar ari ujan kawasan parit dpn los bujang banjir..ya rabi masa iya rekot aku ke rumah nangis..iya lah nasib ada nek baah ktk..sampey kinek tok aku gelik lintah..Kalau di los dkt kita iya yang terror nangkap ikan puyu masa banjir ialah usup sidak molly yg rumah sidak belakang rumah kamek... mamat ktk org d siney...d KL kah sbb aku mgkn pegi KL ujung bulan tok..

Minah..lamak sik nangar kau..dolok selalu jumpa kau di market lorong 10 sbb mak mentua kau jual manok sembleh sia..kinek tok tingal bini jack juling ajak jual manok..dah tukar bisness kah???

Hab, tauk kau dengan Ah choi nok rumah los sidak triple s di hujung pdg iya..di belakang rumah sidak Radi(Bpk Boy ) dan Gani(Bpk Mat
Mahari)Anak Ah Choi iya..Ah Kong endak kah njual ikan d pasar lorong 10.. ari iya aku nanyak nya..Lu ah kong anak ah choi kah..Ya lah kata nya..dah jadi taukey ikan,aku ingat muka nya sik berubah

Lapok kurus(Chef de Mulu) aku ada jumpa Khamis ari iya di masjid Miri..sama sembahyang
zohor..terkejut aku mcm ustaz ..nya dtg malaysia katanya pasal buku yg mengesahkan diriknya
bertajuk Die Frau Des Schamanen yg ditulis oleh bininya org german dan
dah msk m'sia dan keluar d TV 3..diriknya masa tok artis d The Malaysian Embassy Hamburg, Germany
Kirinya nak junpa adiknya yg balik dari mekkah tapi sik sempat

Joe..lamak sik jumpa, siney ktk kinek tok??? Jamali selalu nangar...taukey lekor
Ingat sik dolok d los kitak ada nginang kerak d belakang rumah..aku masih ingat Borhan nangis kiak kaung di gigit oleh kerak kitak org..udah dipadah bpk ktk jgn di kacaunya..tapi si Borhan degil..masa iya siman pun ada..start ari iya lah Borhan jerak/takut dgn kerak ktk org..kalaunya ke rumah ktk org..nya sik akan pegi ke belakang

joQ said...

Betul Dol, memang dolok rumah kamek macam2 ada, tikus bulan, burung acang, itik, manok dan ZIMBO

Kesian, Borhan pak Lai....

joQ, N9

joQ said...

Kamal,

Takziah dari kami sekeluarga di Nilai, N9.

Al-Fatihah...

Johari Abdul Manan & family
Nilai, N9

Dancy said...

Alhamdullillah dah selamat sampei d Miri ari marek . Best juak bercuti d Mukah ...tapi ran juak ati makei belon kecik dari Mukah .

Jaik ati kamek . Kamek dapat sms dari abang kmk Juki madah kembali nya ke rahmatullah emak Kamal .Niat kamek nang nak jenguk nya bila sampei ke Miri ...dah d takdir kamek sik akan bertemu ngan nya .

Syukur kawan lamak kamek Aminah Taha tang chun talipon ngajak kamek sama pergi. So bila sampei ke rumah bapak , terus kmk berkemas nunggu Aminah ngambik .

Berpusing juak kmk duak bercarik rumah dak KAmal . Ada bertemu ngan adik nya Besah , Bibah ngan Tini . Dah nak balit baruk bertemu ngan Kamal .

Salam takziah dari kamek sekeluarga , Kamal . Semoga roh emak kitak diletak di antara orang orang yg beriman dan yg soleh . Amin .

nembiak Los said...

Salam semua. Dancy, nasib juak pilot ya terrer, mun nok kurang awas terlanding atas airpot Adol! Aku masa tok pun tengah molah airpot...
Yalah, aku nengar cerita dari kamal malam tadi. Rioh rumah sidak kenak kitak duak Minah ngan adik adik Kamal. Sekurang kurang nya terhibor juak ati sidak semasa dalam keadaan macam tok.
Kamek Nembiak Laki Los pun sik kurang juak rioh lam kem didepan.

Kamal. aok ingat aku ngan Christopher Kho ngan Alex panggung Cathay. Christ dolok centre back. Alex midfield. Terrer dribble Nembiak tok. Main nya relax macam Soh Chin An.
Ada sorang nok diam rumah dak Ibrahim ragi di gelar kamek Bebalan. Boleh tahan nya main. Bila nya sik main gik, Akbar bedul pun join kamek. Tinggal rumah Ibrahim juak. Bangkali dak berahim tok tukang Impot/Export players dari Mukah......

Dancy said...

HAb, Hehe...buak ari ...baruk juak ari tok encelit matahari . Mun org ninggal Nek Baah kmk ya tek suruh nya kmk cabut sigek rambut pakei tunok ...sambil nunok kita nyebut ...buuuuurak bungkang .


Mun style Nek Udak di apply ngan u Hab...lamak dah aport u bertebas .

Awok ko...udah d kenang kisah marek ...supan juak aku ...mala ajak ngingat sesama kamek duak Minah...jgn bising gilak ...tok rumah org ninggal ...sempat kmk duak ngucap ...astargfirllah ....lekak ya sambung lagik tutur...ngelakak lagik . Nang hilang eksen aku marek, Hab .


Bila nak plg ada juak kmk mohon mintak maaf ngan Kamal ...

Ya ajak lok .

rediahamran said...

ih. apo polah hj abu berdiri giya bah.byk gbr gtok rah kamek hab,aku carik lok kak ya merik Talip dpt Talip merik kau kei engkah lam blog tok.Pinjam lah bukan merik.Gbr mek pempuan malas ku merik,posing x senonoh.kedak nampak loar katak. maklum kta dah umur gtok siklah manis anak2 nanggar eh. ya ampun ya ampun.

nembiak Los said...

Ha ha Dancy yalah kita tok serumpun. Mak aku pun sama formula ngan Aruwah Nek Baah. Mun nya pandei maca blog tok, jadi lah airpot aku tok!
Tek berjumpa lagi kamek dirumah Kamal. Rame lah sidak ahli sejarah ngan cerita nya sendiri.

Rediah. Posing Hj Abu ya OK juak bah. Nampak hensem. Mun Nyonyah kelab nanggar dolok, sik ampit kau! lagi pun nya merik seringgit ngan aku, terpaksa nyokong gambar nya ya........
Ko antar jak gambar ngan dak Amoi Talip. Kelak aku masang jampi!!!

abu bakar amran said...

hab hab, ko tok mcmmcm,cobalah nyonyah sangong ya ngambik nya riya, bermaduk dgn nya lah aku,kamang anak tirik kamek.he he. tapi kinek kenak maduk juak aku oleh hj abu ya , hab, boleh tahan juaknya. ko x maok join kelab nya.

rediahamran said...

bukan abu merik komen ya hap, aku rediah tek jwp ko.abu minjam blog aku tek

Kamal said...

Thanks Nancy & Amoi. Terhibor juak hati kamek nok dah rusak tok. Hari tok nyelepat masok blog. Tapi sik dapat lama gilak.

Dancy said...

Kamal,

Memang kita rasa sedih ...selagik sebulan duak tok memang kita tercarik carik ngan emak kita ...mimpi tentang dak nya pun ada .

Slowly the pain will go away and yr life goes on . Walau cam nae pun emak sentiasa dalam ingatan .Sabar ajak lah . Kita pun akan ke sia dudi ari.............

Lamak sik bertemu ngan ktk and adik beradik kitak . Pelik ...masa anok gitok and masa kahwin baruk lah kita pandei bertemu balit .

Salam .

nembiak Los said...

Ha ha Rediah, sik ku maok masok kelab Hj. ya. nyaga nok lima orang (plus bini) dah nak jadi Padang Belon palak!!

Nancy. Masa tok sik jadi masalah gik sidak Nembiak Los. Sik dapat jumpa pun, dapat juak NGERRENYANG di sitok.

Kamal said...

thanks nancy, yalah aku masuk dalam blog ari tok. malam tadi sampei kol 2 pagi aku maca blog. Nembiak los dapat ngibor ati aku. Walaupun hanya dalam blog tapi keakraban nang kuat rasa. nancy, masa kecik kita sik ada ke sinei2, pas ya masing2 ngembak haluan masing2, ada nok kontiniu studi, ada nok belaki (nembiak los laki kebanyakan lambat kawin, kecuali nok lanji), yalah nyuroh kita baruk kinek tok dapat berjumpa balit. Rediah, sik terniat kamek nak join kelab ya. Kesian nanggar bini & anak2.

Kamal said...

Gambar Alim ya mun diprint pas ya dilekat kat pendam cina nang best.

nembiak Los said...
This comment has been removed by the author.
nembiak Los said...

Yalah aku gik ncarik pendam apek kelab pakei melekat gambar alim ya.
Abu ada merik gambar LUFC tapi besar gilak bite nya. Cho ko tulong nampas nya lok Mal. Mun sik dapat, ko pinjam tampas aruwah Pak Adam nok selalu merepair rumah Los dolok...

Kamal said...

Hab, sik ada aku nerima gambar ya dari Abu. Bu coba kau email ngan aku. Coba kau buka dalam Adobe Photoshop, kat menu klik image, pas ya image size tukarkannya. Kat menu image ya kau dapat adjust color & so on. Try ajak. Aku pun main entam ajak bukan ada orang ngajar. Nok nama nembiak los tok suka main entam ajak, istilah kita dolok main "aseng" ajak. Mun dah "ngaseng" ya siap nok kenak "aseng" ya. Ingat kau dengan Honda Belalang aku dolok, lalu sik idup2 nya bila kenak 'aseng'.

nembiak Los said...

kalau aku pakei letop aku dapat ku ngaseng nya. Tok pc kompeni, banyak prog kenak tampas dah. berBlog pun curi curi ajak....

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Abu, mun susah glk ko agak jak Kamal kat Wheels ya, beri jak gambar ya then ko terus reunion ngan nembiak Los nok selalu ke sia...Aku gerenti jamau mesti ada sia.
Hab / Mal, Abu tok eksen jak ya, tauknya cara nak ngantar gambar dlm blog tok...aku rasa Abu tgh cari gambar Kamang sekali ya, baruknya ngantar one go...

nembiak Los said...

Haha Honda belalang kau dolok nang starring dijalan dolok. Nengar bunyi enjen ajak dah tau motosikal sapa datang.

Ne rediah lamak sik muncoi tok...kali nya gik main tapok dirumbu depan rumah dak Amoi Talip...

Dancy pun gik cuti.

Amit, Happy Besday. Makan banyak banyak, sak lekas besar...

Kamal said...

Honda belalang ya banyak kenangan. Nya empun masalah tiap bulan sik ada lain, nukar handle. Tiap bulan patah handle. Ney ndak handle tinggi gilak. Aku ingat kamek duak Lapok Gemok eksiden di Pulo Melayu masa nak pegi camping, duak2 melecur kaki kena ekzos moto ya. Pas ya masa kena kepong polis masa berlomba dengan dak Bayas & Rally di pasar. Banyak lagik kenangan ngan Honda ya.

nembiak Los said...

Testing. Gambar ku ilang.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, thanks wish besday aku mlm tok....aku part makan iboh cita gik, nang boleh tahan, perut pun dah boroi & makin tembam...hehehe....
Aku masih ingat masa mula2 aku pandei nait motosikal, aku ngetes vespa dak Jamali, yapun pun masok parit kat padang bol.
Lekak ya iboh padah gik lah...terer...

nembiak Los said...

Aok Mit. Bespa jemali ditest KO. Sik ko minjam bespa abang ko..
Di Los Cermin dolok aku ingat sidak nok ada bespa; Dollah Samat, Jembali & Arwah bapaknya, Mangkai, Abang Kxxx sebelah dak Keria Wahab, apek sebelah dak Bonny Lucas, Arwah Pak Buang. Mat Mahari besar pun ada. Dijalan Puspa apek sebelah nyonyah Sangong ada juak.

nembiak Los said...
This comment has been removed by the author.
nembiak Los said...
This comment has been removed by the author.
nembiak Los said...
This comment has been removed by the author.
Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, bukan apa sik mok minjam bespa abang aku, bespa ya sentiasa sikda di rumah....maklumlah org bujang gap masa ya bah, malar jak berjalan.
Lekak aku pandei makei bespa dak Jamali ya, ada juak aku minjam bespa abang ku round2 di los dolok, ya pun mun abang aku tgh tido...
Kinek tok nang susah nak nangga bespa model kedak ya Hab.

Kamal said...

Mid, aku ada vespa dolok. Masa aku di Luak. One day aku coba maok kreatif, so aku antar kat woksop nyuroh spray vespa ya kaler merah ngan puteh. Body rona mirah, part nok tepi ya rona puteh, depan ada puteh sikit. Bila aku round kampong, sidak nembiak madah macam itik serati, lalu malas aku makei vespa ya. Tapi binatang nok nama vespa tok nak hebat, sapa ada berisik benda tok memang rajin jaganya. Mesti maok berkilat. Pas ya macam2 aksesori dipasang. Mun cara ngembaknya pun ada style, posture mesti betul, burit maok ditongek sikit baru macam A. Mahmud....

Kamal said...

Mid, kat posting tok orang cerita pasal main bol. Kau cerita pasal vespa. Kau kenak tiaw kelak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, bukan apa aku cita pasal vespa tok....ndak nembiak main bol blom kuar gik bercita pasal main bol tok, so cita jak pasal apa2 jak lok.
Pasal drep keta, aku dah pandei masa form 2 gik...masa ya kmk org tinggal di Jln Intan, masa bapa sik makei keta pegi keja, balit jak sekolah, terus drep ketanya ke arah padang bol jam 2pm.
Ney dak nembiak Los lain tok, sik masok2 blog tok.

Kamal said...

Mid, ujung taun tok daknya gago ngira bil. Sebenarnya daknya ada nanggar blog tok, tapi malas nak masok. Heran aku nanggar. Sah nya tersengih2 maca. Nak masok daknya sik maok. Brangkali takut dengan dak ompuan los.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, kalik benar juak kata ko, dak nembiak laki Los tok masih malu2 ngan dak pompuan Los tok.
Maklumlah masa kecik2 gik dah sik berani rapat dak pompuam tok kan...
Aku ada jumpa Doris anak Luntai (depan rumah kmk di jln kelabu lok), alamak badannya iboh katalah...tapi masih peloya juak kedak dolok2.

Kamal said...

Sidak nembiak los tok malas nak naip. Mun nanggar ada sidaknya, tapi sik maok masok. Besar ney badan Doris kinek tok Mid? Aku rasa Kamang nang masih maintain.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, Kamang sik pernah aku jumpa lagik, dolok adalah kat GH.
badan Doris mun ko mok tauk, lebih besar dari badan aku...hahaha...
Doris, mun ko ada mbaca blog tok, minta maap k, maklomlah dak nembiak Los tok mok tauk saiz badan ko.

Kamal said...

Doris, aku no komen. Hamid ya, mun kau nak tag team ngentam nya padah ajak. Tapi Doris tetap maintain cun & sexy. Babra sidak Molly lamak aku sik jumpa. Mun jumpa Boy, surohnya masok dalam blog tok juak. Apai ibohlah, nya gik gago ngan bisnessnya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, nang benar kata ko...Doris ya menten jak, selalu senyum...camya juak kkanya Niah ya, aku rasa dak nembiak Los tok nang kuat senyum ndak, yalah muka daknya terit jak....awet muda kata org kinek tok.
Auk, dak Molly, babra gan Boy lamak benar sik jumpa...sapa tauk daknya tok tinggal cne masa tok kah? Mun jumpa family daknya tok, suruhlah join blog nembiaklos tok.

Kamal said...

Mid, mun kau jumpa Niah suruhnya masok blog. Lamak sik jumpa daknya lagik.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

OK Mal, klk mun jumpa dak duak Doris gan Niah, aku suruh masok blog tok.
Lamak juak aku carik si Doris ya, dolok nya cashier di Servey Tmn Tunku...kinek tok dah berenti kata membernya.
Tapi yg aku tauk nya tinggal kat Tmn Tunku tok, klk2 jumpa juak ngan nya.
Gang2 lain sik dgr berita pun...Llyod, Philip, Nanny dll.

Dolt Udin said...

Kamal,
Benar kah Alim Pak Mat masok warga Indonesia? Jangan2 Nya mukak football team di sia..West Indo United....

Oiiii Jali Buang menjelma lah kau lom blog kamek tok..

Kamal said...

Ntah, aku pun sik tauk Dol. Jumpa Alim pun aku sik ada kinek tok. Yang aku tauk nya tok nang keluar masuk Indon, sama macam dak Siman. Ari marek ada Jali Buang, best ceritanya tentang penubuhan team Los. Mun sapa sik kenal Jali Buang, coba pegi blog D young Mixtures, ada gambar kamek orang tepi laut & dalam gambar ya nembiak nok megang perut yalah Jali Buang.

zaly said...

salam a com smua.
dol, apa khabar kau. aku tok bkan x mauk nak masuk slalu dlm blog ktk orang, masaalah nya aku x brapa pandey nak nekan2 tok.
tok pun elly dtang ke rah ngajar aku.

nembiak Los said...

Jali. Selamat Datang. Tekan tekan ajak, lama lamak pandei lah kau. Kamek tok mula mula semuanya main entam entam ajak, kak ya sik payah nangar jari gik!!!
Mun sik pasal Land Cruiser BRISTOW kau dolok, semua Nembiak Los sik dapat nangar Lasa Tompok ngan Ah Ho bermukun sampei ke Lambir, Bungai, Luak, Kuala Beram & banyak lagi. Ingat masa di Kuala beram, Mat Kecik maok belanggar ngan Lampu terbang?

Dolt Udin said...

Jali,

Ya rabi susah nar nak jumpa kau tok eh..Senang agik jumpa Presiden Bush..Aku sehat selalu jali.Kau apa khabar? Siney lamak tok Ada di Miri kah? Aku di Bintulu tok.Dah 13 taun aku ngajar silat di Bintulu..

Dolok aku ada jumpa Hassan kitak orang di ospital Miri...Sik berasa nya udah retire dari polis....Ny lah ngesep aku kenak rompak di Apot Kuching dolok....Kirim salam ngan Hassan kelak.Kau masih main bol kah?? Aku sik pandey agik nendang bol, molah parang makin mahir kinek tok...

Kamal said...

Dol, nang benar Dol. Aku berapa kali nak jumpa Jali, bila ncarik Jali, terjumpa Bush. Bila jumpa Bush sik jumpa Jali. Jali Hassan kitak orang masih aktif dengan tariankah? Benar kata Wahab ya Li, tekan ajak. Tapi jangan macam Deden, kau kenak marah kelak. Nok nama kita belajar tok nang sik pandei abis, bak kata orang mun kita dah masuk dalam liang lahad baruk abis kita belajar.

Dolt Udin said...

Kamal,

Bagus kita keruk kan jali tok.Simpan lam cermin baruk senang nak jumpa nya.

Jali rumah kitak orang di sungey baong masihkah?..Berapa anak kau kinek tok??Aku ada limak semua laki..Ngak sorang pandey main bol, sorang pandey main lastik...

Salamat Po....

Dolt Udin said...

Suut,
Depah aouh uoh adeh munyih? Uoh patot baruh balik tad laud uoh masaa muak alem blog itoi....Upeh di dem aouh? Akal madei kah aouh? Cubek aouh myie diti, samah2 debeh madei udang,akik undang bek likoh kemena.Tapi akik sa bajeh.Rayak rayak bajeh tirok tenian koi..

nembiak Los said...

Suut gago masa tok. Nya njaga mertua nya di Piasau. Tok baruk lah dikatakan Menantu mithali!. Biar ditinggalnya kosong rumah di Lutong. Semua anak beranak nya diPiasau masa tok. Yalah nya kejap ada, kejap ilang....

Kamal said...

Suut nag Hassan Lani gago njaga mentua masing2. Nok nama menantu mithali nang kedak ya. Asal jangan gago ngambik cap jari dahlah.

Haji Hamid said...

Kalo setia ngan mentua ia memang sifat terpuji....Kamal tolong kitak nulis ngan sidak Gomen, rekomen sidak duak tok supaya di berik anugerah Manantu Mithali masa nyambut Maal Hijrah 1430 akan datang tok kelak.

Kamal said...

Hj. Amit ada dah dipadah ngan dak gomen, tapi mun calonnya ngak duak orang, sik maok daknya. Rugi mayar hotel ngan sidak duak ajak. Yalah, mentua pun sama macam orang tua kita sendirik juak.

nembiak Los said...

Eh Hensem gambar baru Kitak Hj. Benar juak oh, bila selalu senyum ngan Tetak nang banyak manafaatnya.

Mal, mun sik dapat dicalon taun tok, taun depan pun boleh juak. Ne tau Nembiak Los nok lain, nok dah jadi Menantu, tertarit ati ngan sikap perihatin ngan mertua juak.

Kamal said...

Boleh, nunggu lok, mun dah banyak boleh kita molah masa reunion nembiak los kelak. Masukkan agenda tok, kelak carik trophy pakei merik calon terbaik and nok banyak afundi. Lain jak rupa muji ya Hab, adalah nok dimaok nya ya Hj. Amid. Memang nak nuntut ilmu terbang. Aku ada juak ilmu terbang Hab, nama nya Jurus MAS and Jurus Airasia.

nembiak Los said...

Ada juak cerita kawan. Bagus bagus ngan Mertua, ne tau nya merik sorang gik anak empuan...

Sebelum belajar ilmu terbang Mal, bagus belagu "Terbang lalat2 inggap di Dahi...." dolok.

Haji Hamid said...

Hab, jangan ingar gilak kita madah nok hensem ia. Alhamdulillah, syukur nikmat....kitak apa kurangnya...Gambar Alim nok diembak sidak nya belarak ngelilin Miri sempena ngingat Miri City taun 2009 bulan May tok kelak...ia gik hebat. Sayang xda duit pecah tek...kalo ada dapat juak aku bleanja kau makan ais kompal kat kampong dagang, depan kedai syarikat, xjauh dri rumah dayak kat skul anci ia. Tauk kau, Sebenarnya ais kompal ia yang molah nya nyaman ialah jari jemari dan tapak tangan apek ia ada ngeluar sejenis cecair yang nyuroh dak mbiak gian. Tulong pesan ko deng Dolt Udin...survey seluruh pendam cina..cari bangkeynya nok di masuk sama dalam mezium yang di cadang oleh Dolt. Suruhnya nambah order speret lebeh sikit key mbekuknya....

nembiak Los said...

Hahaha Hj Amit. Aku rasa ada juak beratus gelen air ais kompal di telan aku dah! Kira jak 7 tahun disekolah ya. Padahal selalu juak arwah Nek Kot, bini arwah Nek Dawek melarang makan ais kompal apek ya. Sik juak dengar.

Kelak madah ndan Dol nyuroh ncarik speret lebih sikit. Kita ada xtra apek ais kompal dah tok. Apek Pelandok nok dekat rumah Jamal, sik maok kah?

Kamal said...

6 taun Hab, kecuali mun repeat. Tapi dolok mun fail sik nait kelas, ney ndak bila masok Form 1, dah bebulu kaki. Hj. Drahman nok jual ikan di pasar ikan Miri ya classmate aku masa form one dolok. Kamek ngelar nya "bapak", sebab masa ya nya dah besar dah. Masa dolok form 1 masih makei seloar puntong, kau bayang kinek tok kau makei seloar puntong American Style, baju tuck in pegi pasar. Aku rasa nang layap urang merati. Aok, Arwah Nek Kot (Al-Fatihah), selalu melarang kita makan ais kompal Ah Beng ya, tapi sik kita peduli. Sak jak berebut2 ngambik aik dalam jamban sekolah Anchi pakei nukar ngan ais kompal ya. Tempat makan ais kompal ya pun strategik juak, belakang jamban. Kan kau sik ingat nok rona kunin & coklat dalam lubang jamban ya.

nembiak Los said...

Tah salah taip nombor atau sik ingat kita sekolah sampei darjah 7!
Tapi ingat aku kita sik ada repeat lah. Ngak Awang Raden, Yassin(achen) ngan Minah Abeng (Adik Mak aku) ada repeat lam kelas kita darjah 6 dolok(1971).
Nang nyaman juak ais kompal Apek Ah Beng ya. Tambah tambah gik air dari jamban, di supply kita, pakei nya nyuchi ais block ngan nyuchi gelas. poooooh nang nyaman......

Haji Hamid said...

Eeee Hab...kalo ngenang ais kompal Ah Beng ia nok mutah ku...gelik..

Dolt Udin said...

Tuan Hj Amit, Magandang Umaga Parey.

Sebenar nya ais kompal apek Ah Beng ada manyak hasiat dan tarikan nya hebat.Mun ndak ney kitak orang ngan Awang Amit sanggup datang dari Sekolah Syed Othman ke sekolah anchi, melimpas asuk besar depan rumah jamal sahaja nak meli ais kompal ya tek...Apek tok di gelar Apek Utih juak sebab waktu pagi2 nya nyual roti.Nya selalu berteriak Tihhhhh...Tihhhh..Short form roti lah tek...Kakya tengah hari baruk nya nyual ais kompal...Berkat ais kompal tok lah manyak anak murid Cikgu Abang and Cikgu Wan jadi berjaya lam idup...Alham dulillah.

Kelak ku nyuroh sanai pangong atau sidi pangong nulong ngechek di pendam cina..Cam tok penohlah muzeum aku kelak..Mun sik cukup spirit aku makey gula jak Hj..

Ada sorang agik Tambi nok nyual Gulalet.Nya tok selalu makey topi melayu ngembak tin ijo.Nyaman juak menatang tok...Dolok menatang tok berkeping keping, tapi kinek tok macam kapas ada handle agik..

Dancy said...

Tambi nok jual gulalaet ya ...dah ninggal ( Al Fatihah ) ...diam di Btu ...bab bini nya org sinun...kpg jepak.

Dolt...sorang anak empuan nya librarian di perpustakaan btu sia ....

cucu pompuan tambi gulalet tok nya jiran kamek dolok kat ABF....dari org tua tok lah dak arwah emak bebeli tudong sarang / saji ...dolok sik ada tudong saji plastik...............semau dari daun ( daun apa kah ooo? ) kak ya di chat antara daun daun tok .

tok tudong sarang btu ....jangan saruk ngan terendak mukah........

salam.

Dolt Udin said...

Dancy,

Baruk timbol kau bila nengar Tonseh jual Gulalet..Rupa nya sama sebutan kita ngan menatang tok..Sik ku tauk siney perpustakaan Btu...kelak aku coba ncharik.Ingin nok nangar keturunan tonseh gulalet tok.

Benar kata kau tambi tok memang selalu ngembak tudong sarang..ntah daun apa asal tudong tok....tapi rona nya selalu belang merah, hitam, kunin dan putih...

Nembiak Wireless said...

Assallamuallaikum semua nembiak los. Saya sudah sekian lamak mengikuti blog tok.Sebelum aku cerita lbh pjg, aku nak ucap sekalung taniah dgn wahap & Kamal kerna dpt mencipta ekperimen blog ktk org tok utk ktk org bertemu kembali walaupun sik brtemu muka sudah skian lamak.Aku tok nembiak wireless numpang sekaki sebab (ada sebabnya) bini aku nembiak los juak.Harum bulak tiap2 ari aku mengikuti blog tok.Lupak nak madah nama bini aku tek.Namanya Habibah Jamil (Bibot) nok gmbr nembiak dgn emak wahap d blog tok.Aku rasa semua dak nembiak laki dlm blog tok 100% kenal dgn aku, maklumlah org kaki bola juak dolok marek.Dolok mula u18 aku main dgn cdak BPR (Brighton Park Ranger) lekak udah masuk senior main dgn Wah Shin United & Trade Avenue. Puas juak main lwn cdak los united tok,Gemas etc. Hab utk pengetahuan ktk aku ada juak gmbr dah belah bini aku klk mun ada masa aku pos d blog aku (nembiak wireless). Aku juak lah yg madah dgn kakak ipar aku d KL (Suma) tentang blog ktk tok. Aku rasa cdak empuan x tauk dgn aku, mungkin bini aku cdak nya tauk. Setakat tok lok, klk nyambong agik


Wassallam.............

ateng said...

Ada pun kau suf,welcome to the reunion club, apa kabar kitak urang? Bibot, pa kabar kau? Suma ia memang setia suf walaupun nya ia seorang suri rumah tangga tapi nya sik kentinggalan dgn blog tok, aku salute suma ia aku rasa sehari mun nya sik buka blog tok memang nya gelisah, dak gia ma? Jangan lupak abas blog DYM jua, klak kecik hati kamal.

Salam dari brunei.....

Kamal said...

Selamat datang Yusop Armin Leong aka Nembiak Wireless. Terima kasih kerana masok dalam blog tok, udah aku masok dalam blog kau tek. kelak aku link dalam blog DYM, benar kata Ateng ya, jangan lupa ngabas blog DYM juak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Usop, welcome3...
Wireless gan Los bukannya jauh gilak kan. Dolok nembiak Wireless ke Los, nembiak Los ke Wireless...mun sik ney nak jumpa jodohkan...guro jak Usop.
Camney bisnes ko kinek tok?

Dolt Udin said...

Kamal,

Sik ku ingat gilak sapa Usop tok.....yang ku kenal ajak ialah Pak Usop nok watchman los kosong dolok..

Salamat Po..

Nembiak Wireless said...

Dolt,
Best friend Epen Mansor.Dolok masa sekolah selalu juak tidur rmh dah epen d Pengkalan

nembiak Los said...

Usop, Terima Kasih datang kerumah kamek tok. Tahniah juak bini ko Bibot dah jadi star diblog tok!. Terima Kasih ko madah ngan Suma blog tok sampe nya sorang daripada pemblog yang aktip...

Nembiak Wireless said...

Hab,
Sama2.Aku madah dgn cdak nya ajak.Lekak ya mun udah aku nangar gmbr lamak ktk org d los aku nanyak cdak nya, sapa tok sapa tok.Klk cdak madah dgn aku.Nok gmbr team bol ya,eboh ajak dak nya explain nang d tauk aku semua.Lagi mun Peri pun berambek d rmh aku tok.Mun ada gmbr baru d post, aku madah dgn nya.Gia juak gmbar baru yg post,nya dirik pun ada d sia juak sama dgn ramlee....

dr_poli said...

Oh HAb ....lain juak nak di padah kamek ...jangan kecik ati....Halim...

so far ok lah ya tak org engkah gambar football tak org ...sik ada masaalah ...

Yang masaalah kamek ialah ...problem nangga muka Halim Mat ...tang terjentang ajak tiap kali sampei ke blog ....sian nangga nya ...tang sik kenak ajak tempat nya sia ....ya lah tek...mun ktk ada masa ....boleh u resize gambar nya ke 20% ajak ....Kamal juak dolok madah engkah ajak gambar tok kat p..d...m cha ya nun alip ....

...Kmk madah ajak bah HaLim...barangkali ktk pun san nangga gbar ktk terpampang rah tok...tang on the wanted list ajak ... ....

Ya ajak lokkkkkkkk

salammmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy iboh dikaco gambar ya. Aku lagik syuk nanggar lubang idongnya.
Dol, Usop tok adik Ayub nok kat sekolah Anchi dolok. Aku rasa Dol tok ingat, sengaja nya nak ngetest ajak.
Sop, apa polah peri kat umah kau? Nya masih kerja di Labuankah?

Nembiak Wireless said...

Kamal,
Peri masih dgn cdak Petra, masa tok stanby nunggu org nungah ajak.Sebab masa tok laut masih bergelora x dpt kelaut.
Benar kata ktk ya Mal, Dolt sengaja nak ngetes ajak.

Elly said...

Salam,
Usup sik di heiran kalau Dolt ya memang nya tok penyakat kata orang kinek tok. Kirim salam ngan Peri kelak.
Adiosssss-----Amigosssss

Dolt Udin said...

Usop,

Hahaha....tensen juak kau kenak test aku....Sapa sik kenal ngan usop tok...Siney ayub kinek tok? Dolok mek duak sama kja UM di Piasau...Dak ningal Bujang Black, Mos Buyau, Dahani, Nuar, Rainy, Mat Tuakija semua dak tok kas kja UM sama ngan aku dolok...Ney nok nama Muas tok, masih di Miri kah?

Dolt Udin said...

Usop,

Mun Pri sik tahan kenak gelora laut, suroh nya standby lam deram ajak baruk lah sik ada goyang...Jangan salah paham, bukan Goyang gerudi Inul kata aku...

nembiak Los said...

Dancy. Aku tau kenak kau madah gambar Alim besar gilak disitok, dolok Alim sik maok senyum ngan kau ndak...ndak...
Aku ada nyimpan gambar Alim gik kecik masih pakei loar katak tapi nya sik nyuroh aku engkah sitok...

Usop. Kau lah abang Ipar nok paling bait hati. Dolok kamek ada juak nunggah Peri "Tambi Serupa". Ingat ndak kitak orang ngan Tambi tinggi tinggal dirumah kotak kat kawasan Jamban public kinek tok!!

Nembiak Wireless said...

Salam.....
Elly,udah lamak brtapa tok nang kuat dah ilmu ktk blh brtukar jadi mcm2.
Dolt,Ayup dah jadi ketua kpg dah.Ktk tok nya nyewa d Pujut Pdg Kerbau.Muhad ada, nya d Lbh Hijau. Maju benar dah bisnes dak abang aku tok, Ayup ngenang Kerbau,Muhad tukang merik mkn sebab d lmbah Hijau rumput nya nya Hijo Hijo maseh fresh Ha..ha..haaa...
Hab,Amin mudah2an murah jereki. Tok masa nya, nei tauk esok lusak anak2 aku gik.

Dolt Udin said...

Usop,

Padah ngan Ayub duak Muhad, kalau merik makan kerbo, berik jak jagong...lekas nya beranak....Dolok aku ada ncoba formula tok, duak ari kak ya mati kerbo aku...Kirim salam ngan dak duak kelak..

Kamal said...

Sop, bagus petua Dol ya. Tapi mun merik makan pelet makanan rabbit lagik bagus, lebat bulu kerbo ya. tapi pakei apa juak guna bulu kerbo. Kirim salam ngan Peri, padah ngannya what is past, pastlah....
Hab, mun ada gambar rang ninggal Jonny Philip lagik best. Sayang nya tok awal gilak ninggal, belum puas rasa nyakat nya tok......

Dolt Udin said...

Kamal

Mun maok gambar urang ningal Jonie Philip, ko pegi mintak dari ningal bapak nya, kelak nya merik kau se das atau duak das..memang nyangidang ngan kau chap kapak..

Ney ndak dak miak los lain tok eh?...Mael sik juak ada...mun nya di laut baruk nya cerdit laom bolg tok, bila sampey darat sik bekokok manok Jalak Lenteng..

Kamal said...

Musim ujan tok dak nembiak los nang macam beruang. Sidak gik hybernating.... Mael gik betapok ngan Pak Cik Wan.. takut kenak bunga kuntau no. 15 urang tua ya. Mun bunga no. 25 lalu masok ICU..

nembiak Los said...

Usop. Mudahan juak dak Ayub ngan Muhad berjaya. Pesan aku, jangan mbak Peri kekandang kerbo sidak ya. Abis kerbo abang kau sik berekor kelak. Nya suka makan sup ekor ya!!
Mal, gambar rang ninggal Johnny susah dicarik masa tok. Mak Bapak nya pun dah jalan.

Kamal said...

Yalah Hab, kira pupus dah species ya. Kelak aku coba ncarik lam kotak umah dak arwah mak aku. Ney tauk mun lamak2 kelak mahal harganya, biasanya mun species nok pupus tok berharga. Aok Sup, bukan jak setakat sik berekor. Mun kerbo laki lalu sik bergear box, nya tok nang suka makan benda tok, sup ekor ngan sup gear box....

Dolt Udin said...

Jangan kata gear box Mal, anok batang ada duak goli bearing pakey nukar2 gear pun di sop orang kinek tok juak, ney ndak pendek umor orang kinek tok..

Kamal said...

Dol, nok ya lah kata sidak sup gearbox. Sapa nak majoh benda ya. Aku bukan suka gilak makan dagin tok, mun dagin mantak suka aku.

Dolt Udin said...

Bagus agik ngambik sarong gearbox...Banyak rumah dr mat tukang sunat dolok.Boleh di polah sambal goreng..

Kamal said...

Polah serondeng pakei makan ngan kelupis. Mun nak merik komersial sikit, boleh taroh nama "kulupis".

Elly said...

Kamal :
salah ko nyusun/ngeja nama serondeng ya tek, mun mok ngejanya di enkah dash ( - ) di antara p ngan i di sia betul sik, aku rasa Dolt pun setuju tentang ejaan ya, setahu aku Dolt tok lah tukang molah huruf huruf jadi ayat.

Kamal said...

Whatever.....

Dolt Udin said...

Elly,

sik hal salah sikit tapi yanh kau naroh gambar katuk di sia apa hal??

Kamal said...

Benar juak kata kau Dol, dah meroyan nembiak tok. Coba kau tanggar gambarnya.

Dolt Udin said...

Elly,

Coba kau mintak sikit minyak ubat dari rediah..Nya lamak ytok dah jadi bomoh ngurut urang meroyan...yalah nya kenak oder ke Btu mingu ya tek..

rediahamran said...

Dah abis minyak meroyan aku,dah d buang d sungei semazau d bintulu nun malas aku nyimpan gik. sik guna, agik pun aku tok sik beranak agik n sik mungkin akan meroyan. takorang yg tanggar aku makin tambah meroyan. obat lah sendirik mun nak berobat, mun sik , sik juak hal meroyan tok. terhibur juak nengar ckp org meroyan tok eh. he he

Dolt Udin said...

Rediah,
Awal juak dirik bangun pagi tok...macam belom mandik lagik tok....ada bau ngang sikit...coba mandik lok...kelak betegar PC ya..

Kamal said...

Aoklah..

rediahamran said...

Astafirullah.awal bangun , murah rezeki kata Nabi, nah, kak solat subuh bah apa pulang sik mandik.kak ya bersiratrahmi ngn takorg , makin tambah murah rezeki.Pagi pagi dah fokus nak buat yg terbait utk ari ini.

Takorg dah mandik cya.Almaklum yg Dolt d laut paham juak aku apalah yg nak d polah,bukan ada Supermarket cya kan.Nak terjun ke laut, ada jerung ,cobalah ada ikan duyung cya o.Dpt juak Dolt berlagu Aspalela.sik juak boring glak kan.

Yg Kamal tok.Tauk aku memang rindu salu ngn kampung halaman.Yg Kau keja jauh jauh d Johore apahal, kenak sik keja di Miri tok bah.Ada keluarga ctok, ada kwn kawan kan.ko nang sampei pencen di Johore cya kah.Ih . pernah aku pegi Johore , boring semacm cya. ada aku pegi Danga Bay. n Pegi Museum Sultan yg bertimbun timbun emas d dlm almari. jumpa ngn sudara sultan yg jaga museum ya d cya.Yg aku ingat mek duak kwn ku jak d museum ya ,, ne tuju org lain o.

dr_poli said...

Sian kmk ngan kak reddy kmk tok . Paksa juak ngator alignment nya sikit ...kali jalan dari btu ke miri sik bagus kali ...berjarut dak urat urat badan nya ...ya lah awal ktk buang minyak meroyan ya ...mundak dapat kmk ngurut ktk .

Ok ..Kak Reddy ...nok bujat di laut cina selatan nun si Wahab ...bukan Dolt ....bab nya kaki sakat ya lah nya ditikam ke laut ...bagus masih nyangkut rah pulo besi ya ....


Nok melambei lambei ngan ktk masa di Btu ...kak ya bertanyak pasal parang bapak kitak ya ...Si Dolt ....tok bejit di Mlng Btu ...byk org sik tauk ..Dalam blog tok ...bukan main gik nya nyakat kita duak ....last kmk jumpa nya depan rumah kmk di Btu ...kmk yg ngeraetes berkelakar ...nya tek tang diam ajak ...sik gilak nyahut tutur kamek ...di tanyak kak ya ...nya madah nya san nangga kmk ...nya madah nya mala nechek kaki kmk ...berjungkit kah sik ....maksud nya tek sik confident nya yg kmk nok berdiri depan nya ya Dancy ... nok selalu di 'hi " nya ajak dolok ...sebab Dancy dolok kata nya menjus ...sik pandei senyum ...tok urat masam muka kmk dah putus kata nya ....Mun jumpa nya di Btu kak reddy ...tolong berik ngan nya chabik jarum ...paham lah nya ....


Nok nama Kamal ya .....memang ada di Miri nun....ati ati ktk ...mun terjumpa nya awal belok ke lain....macam kita ngan arwah Pak Hj Moh dolok bah ....nya tok Reddy ...mun jumpa first time .....lambat juak starter nya ....berik nya 15 minit ...kak ya ...ready jak kitak....ada ajak nok diloyar nya ...

last kmk duak jumpa bulan Disember ya tek .....sama sama san kamek duak ...ok juak lah ....nae dapat nak berterkam terus ....sik gilak dapat bersakat tok ko...sebab depan famili nya ....kita pun pandei lah ngembak santun kita ...apa jak kata bini plus anak anak nya ....Kamal masa ya tek ...jadi bapak mithali ...hormat plus kemas ajak nya duduk ...mun marek ...putttttt dengggggggg...bukan nya renah nya tok ...ke hulur ke hilir ajak nya pergi ..last last mukak periuk belangak org ...jumpa nya tok padah bikkkkkkkkk datukkkkkkkkk....

ya ajak lok...masuk ofis gik..offfis kita besar Kak reddy Ooooo....

Kamal said...

Kemas dah profile kamek urang dipolah Nancy.
Bukan apa Dol terbungkam nanggar Nancy, mulut nya nang sik ada brake. Laju gik ya macam bullet train nok di Jepon ya. Aku apa boleh buat dah biasa ngan stail nok macam ya sebab aku dibesarkan dengan 3 orang adik2 ompuan, nang sik lalek aku perangei nok cam ya. Tapi aku nang san nanggar Nancy, dolok nya tok nang lelaki, bila jumpa balit bik datok nang anggun sekali. Cah alak ikir...

Rediah, aku ari ya meeting di Johor, nok nama keja aku nang selalu travelling. Kadang2 dalam sebulan, ngak seminggu aku ada di opis di Miri. Laptop ngan henfon ajak jadi penghubung........

rediahamran said...

Cy, cy san aku ngr info aku ttg nembiak los tok tunggang langgang. makaseh lah ko memperbetul info ya. Nyesal ku muang myk meroyan aku ya.

Bukan apa ya, cdak duak terkejut ngr ko masih sik berubah malahan tambah bergaya ya atau cdak duak takut bini.Dolt dah cnfirm ngn aku riya nya memang takut bini. bagus juaklah. sik pat nak lanji.selamat rumahtanggak kan.Lambat juak kau masuk blog tadik ? gi sene.

Aku pun sama kalik mun cdak jumpa aku., mun aku ngn org muda aku santun lah aku kerana aku tok takut ngn laki.
Kita serupa rupanya.he he.

Dancy said...

Reddy , chali juak kitak tok . Udah di ingat ingat ,,,kitak nang senang tetak ....sama juak ngan Kakak kakak kitak . Ada ajak cerita pakei kmk org ngelakak juak masa di los dolok . Udah diingat , masa kali kmk pun urat menjus mupok putus ....sentiasa ceria bila ngan tak org .

Ari tok nang akhir masuk ...banyak nak di sesah ....ada ada kerja ajak nak di polah .

Nok kata kitak ya tek ...bab laki / bini ( mesti Wahab , Kamal , Dolt terduduk / terjegat masa tok ) , Kmk rasa kita ngan laki ...bait dak laki ngan bini dak nya ....kita semua pandei napok olah .

Maok rasa kita nak bertutur macam keretapi express ...nok kata Kamal ya ...bila bertemu kawan tapi paksa lah ngembak maintain ayu sikit ...takut dak org muda kita tersingguing perasaan ...lagik pun mun sik kedak ya ...salah ari bulan kita empun kenak lastik dak nya juak . Jadi water face ...mesti lah kita pandei jaga .

YA ajak lok .

Salammmmmmmmmmmm

JB said...

Nembiak los semua,

Apabila dianalisis komuniti nembiak los tok, nampak gayanya telah didominasikan oleh nembiak jalan ungu (Dolt udin, Wahab nembiak los, Adol, Dancy, rediahamran dan JB). Nampak gayanya presiden Obama pun terpaksa sarender. Eh lupak 'apek kelab', dikira kerana carta boxoffice dalam blog nembiak los

dr_poli said...

Dak jalan lain ada JB....mupok mupok masuk ....masih gago dak nya ...so far RM dari jalan sebelah kita ....ada mupok aktip.

Salammmmmmmmmmm

Kamal said...

Aku dari Jalan Puspa, wakil nyonyah sanggong. Nya sik dapat masok blog, bulum blaja..titak pandei..sya cucu manyiak pandei wo..katanya. Tapi cucunya susah nak kontek. Gik gago meri itit makan.

rediahamran said...

Kerana Jalan Ungu , umahnya berdepan Utan,fresh air dtg dari cya, N permandangan kacak dari Canada Hill apa sik penghuni Jln Ungu semua nya aktif aktif belaka.

M aa said...

Sory lah nyampok sikit tok.Kamek dari Jln Kelabu pun ada.Tapi sik dpt challenge sidak Jln ungu.Tahniah Nembiak Los Jln Ungu.Terus kan perjuangan anda.Sepakat Membawa Berkat.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Suma,
Aku,Elly,Lan,Llyod pun Jln Kelabu.
Keria/Taib Lai, Sani,Nuai,Mamat (Pak Kitang),Doris Luntai....cdak tok ada mbaca blog tok, cuma blom nak masok campor gik. Cdak pun tauk dak Peri/Seni/Bibot niaga di Pasar Tani cya.
Ada cdak masok klk, tunggu jak lok.

Redy A. said...

Sporting nya kau Maa. Terima kasih byk2.Boleh tahan juak ko, salu ko masuk blog, ko wakil nembiak pempuan los jln Kelabu.

Dolt Udin said...

Rediah,
Kamek arap ngan kau jak tok.Jadi wakil tungal Jalan Ungu...sebab apa, sebab kau masih nyimpah parang nok di polah bapak kau dolok..Ku tauk ko simpan dibah tilam...Coba kau cek lok..

M aa said...

Mid,suruh sidak masuk join sekali.Kalau sidak masuk agik banyak cerita.Kali sidak takut dgn Dolt duak Kamal.Takut kenak bahan bah.Tauk juak kau sidak duak ia lain di tanya,lain di jawap.Pasal merepek nombor satu.
Rediah,sama-sama kasih.

dr_poli said...

Benar kata ktk ya Maaaa...kita tiga ngan Reddy tok...masuk telinga kaerek keluar telinga kanan ...

Tok ajak pesan kmk ...andai kata tak org berjumpa mana mana dak tiga ya...embak ajak buah tangan ...beli duak tiga ringgit chabik jarum ....

Dak tok mun sik diberik cham ya ...kecik ati ....teruk gik kiat dicerita dak nya dalam blog tok ...

YA ajak lok

nembiak Los said...

Maa. Kalau sidak sik berani betutor ngan Dol ngan Kamal, suroh jak ngan aku.
Di antara Nembiak Los, nok nama Wahap lah paling bait, sopan santun masa bercakap.
Aku pikir benar juak kata Reddy, jln ungu selalu kenak fresh air, yalah urang nya selalu ceria... Jln Kelabu tercemar kenak bau taik manok sabong Pendi Liang, James Gringgu ngan Song.
Jln Hijau, kenak bau itit dak kamang ngan Edi Belayong.
Jln Biru, kenak manok dak Ambrose...

Dolt Udin said...

Dancy,

Mun nak merik buah tangan, jangan lah cabik ajak ajak, ney tahan .Sekali sekala, buah dabey kah , durian kah atau paling paling buah nyior...

Suma, bukan daknya takut ngan kamek duak kamal tapi daknya malu ngan kitak orang tiga ya...kan ada kala posting kitak tiga maok team up maok ngentam kamek kamal...? Kamek sik ada nak ngemtam sapa sapa..makin suma nang nak marah ajak ajak lamak tok. Ku tauk nya tension pasal laptop nya selalu kenak ambik ya...dah ku madah potostat ajak laptop anak kau ya maa.

Dancy said...

Yarabbi ...dabei ....puncak ...mun musim buah tok kelak ...mun chun tak org tavelling sitok ...embak ngan kmk ok !!

Durian sitok sik se best durian sinun . Mun durian changkok ...nang sik ada bau . Rasa pun out .

Kamal said...

Maa, bukan lain ditanyak lain dijawab. Mun kamek sik jawab retinya ada nok sik berkenan ngan kamek. Kata urang, cakap siang pandang2, cakap malam dengar2. Sebab blog tok banyak urang maca, mun sik cayak. Coba tanyak ngan Ngah Hj. Mail di Kota Samarahan kinek tok. Contoh yang nyata, masa rediah pegi pengilan ari dolok, kan banyak urang tauk hal blog tok. ndak Gia tek Rediah? Sampeinya nukar namanya jadi Redy.A.

Nancy mun cabik jarum ya dipecah dalam rusip nang umph benar. pandei kau nukar topik.....Buah dabei konon......

Dancy said...

Sorry Mal ....apa cerita tak org tek ?

Paksa kmk scroll up nangga apa kisah tek .....

Bukan apa Mal ...bila di sebut dabei ya tek...baruk kmk teringat ngan benda tok .....

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Petang tek aku e gerai dak Peri...masa ya Peri gan Ramli jak ada, Peri ngipas sayap manok, Ramli jul air.
Masa aku nak balit, jumpa Bibot.
Cdak pun gago juak nolong Seni mindah barang2 dr rumah di bukit ya ke Piasau.
Sik merasalah aku mee Seni ari tok tek, tapi sayap manok Peri sedap juak.

Kamal said...

Mid, aku tek sik sempat nak ke sia. kamek orang praktis tek. Best juak praktis tek Yusop ngeso skill nya main gitar. ada singer baru tek, Ramlah namanya.

Nancy, Suma ya nganok kamek dua Dol

Dolt Udin said...

Ooooooo... Suma tembah ekau yak? lamak juak kau mandik tok? sik patut juak maa...buah angor buah nanas, lom di tegor terus nak manas eh...kelak tin sadin chap nanas, di bukak lobak masin, ati sapa sik panas...

Kamal, Ramlah ney tok? Bukan nok belagu Selamat Jalan Romeo kah?Kenak sik jemput Inul, dapat juak kita belajar gerudi...

Kamal said...

Slah taip Dol, Roslan, abang ipar Asah rambut afro. Nasibnya sik makei baju kebaya tek. Dol, mun Inul nya suruh berlagu nasyid masa tilawah nang gerenti rami urang datang.

Dolt Udin said...

Yalah mal, ku rasa betukar corak nyasid kenaknya tok, sik agik kedak dolok bila belagu nyasid nang bediri tegak penyanyinya....Mun Inul dalam nya benaysid, sambilan nay bergerudi atas pentas.Memang bepeloh sejok dak pak imam nangarnya..Ada yang terus masok ospital kali..sik kurang ada yang temedak kenak gerudi Inul...

Kamal said...

Aku rasa yalah first time orang Tilawah berjual tiket, mun sik ada tiket sik dapat nanggar Tilawah. Kinek tok free ajak, ari ya kamek molah dalam Dewan Suarah ada aircond lagik ya, pun sik banyak urang datang. Boleh diembak ke dalam Parliment usul tok Dol. Geney pendapat Tn, hj. Hamid tentang hal tok?

Dolt Udin said...

Sik macam zaman kita dolok mal, biar berujan dah ya kenak kepong asuk gik.Dahlah rumah jauh di los, sangup bejalan kaki ke masjid di tepi sekolah anchi nak nangar tilawah...tapi masa ya sik konsentrate gilak ngan orang maca koraan kita...gago nangar orang ramey..Tapi atleast kita hadir me ramey kan majlis ya, kira ok lah juak...

Kamal said...

Yalah Dol, aku ingat lagik masa ya, dak urang tua kita berbekal tikar pakei dudok atas rumput. Lain lagik bekal, macam piknik. Bila dah besar sikit, sik maok sama ngan dak mak bapa, ada agenda sendirik.

dr_poli said...

benar tok ko ...org ninggal Nek Baaah plus emak selalu ngirit kmk ke masjid nangga Tilawah . Sak berbekal newspaper . Sik ada org merungut mintak disedia lebih best lagik tempat duduk .

Sekali sekala ada dengar sora org madah " ALLAHHHHHHH......" bila dah rinduk dengar lagu peserta ya tek .

Sik ada gilak dak nasyid masa ya Oooo...

Kamal said...

Yang sik bestnya zaman dolok aktiviti agama tok sik ada di sekolah. Bukan macam kinek tok, ada kelas kafa, kelas jawi, kelas bahasa arab macam2 lagik. Dolok arap insiatif dah urang tua kita.

Sedih juak ngenang zaman ya. Kadang2 sekolah tok tempat experimen manusia.

Macam ya juak msa daknya upgrade sekolah vokasional jadi sekolah teknik. Nya empun output, tanggar apa jadi ngan nembiak melayu kinek tok. Mana nok sik lulus and nok sik minat bidang akademik, apa polah daknya. Last2 mati tepi longkang kat lorong belakang overdose dadah atau mati putus palak, tangan semasa merempit, sebab sik ada peluang nak nyambong belajar masa ya.
Kinek tok dah dipolah daknya tempat latihan pakei sidak nok kurang berjaya dalam akademik tok. Macam di Miri ada IKBM, ILP and banyak lagik. Sak dak nembiak tok tadik diberik 2nd chance.

Sama juak kelak mun dak nya memansuhkan PPSMI tok kelek.
Masa aku belajar dolok, kebanyakan reference dalam bahasa omputeh, geng dak orang malaya meranggong maca sigek buk. Pas ya siap berbekal kamus ijo kecik, english - malay dictionaty pakei daknya translate. Kamek urang berlonggok jak buk dibaca pakei ref. Ney ndak sekejapa ajak ngabis kerja. Masa tok semua IPT dalam English, ndak mati leput keja ya.

Eh, apahal aku pandei crita nok macam tok. tok sah kenak sumpah sapi baiee....

M aa said...

Dolt,bukan manas tapi sikda mood.Mood aku belum datnag agik.Cari ilham lok.

M aa said...

Lupak tek,cari ilham sambil makan koci itam.Kedong ada.

Dolt Udin said...

Mun sik ada mood senang ajak maa, ko pegi sungey Klang. Terjun sia .Beranang kau sampey lelah...Balit umah tido...Kak ya bila bangun gerenty ada mood...Jangan di layan mood maa, aku bial sik ada aku pegi ngeluar peloh sampey kerin...Semua mood sik bagus gerenty keluar sama2 ngan peloh jaik ya...Kak ya relax jap dan mandik aik sejok...Minum aik ginger ngkah ais sikit...Sik lamak memang ada mood balit...

M aa said...

Dolt,dah puas ku berenang tapi peluh sik juak mauk keluar.Makin malas jadi nya.Sebenarnya aku tok rindu dgn sidak di Miri.Rasa belum puas bermanjak dgn sidak.Mood ku di telan tanah runtuh di Lereng Bukit.Kenangan dgn sidak Seni masih segar agik.Tolong pulih kan semangat aku balit.

Kamal said...

Dol, sungei kalng ya bau ngang..

M aa, iboh diikot gilak perasaan ya. Mun kedak ya sakit kau kelak, relax ajak, mun rindu call sidak, atau masok blog tok atau blog Usop laki Bibot. suroh Bibot masok blog. Aok, mun kau masih juak rindu, kelak kamek masok gambar terkini Bibot dalam blog tok. Ari marek ada sidak ngambik gambar daknya berdagang.

nembiak Los said...

Maa. Ari marek aku madah ngan bibot maok ngembak kamera ari tok. Nya madah nya sik maok bedagang ari tok. Takut kenak spy kamera, tapi Adi dapat gambar nya udah. Sik ku berani madah ngan nya bila maok ngembak kamera lagik, kelak lelah Peri ngan Seni sik ada urang nulong.....Nok kesia lok tok....

M aa said...

Mal,rasa mauk terbang ke Miri tok.Bibot gik gago bejual nasi lemak nya.Dah tiga ari Bibot sik tepon.Bangkali lagik ngitong duit. Hap,tentang Rambli ia,lupak aku promote bah.Wah!empat beradik bejual di sia.Baruk ku sedar.Terima kasih dgn semua Nembiaklos atas sokongan anda.Mudah-mudahan tak org semua di panjangkan umur,di murah kan rezeki dan sentiasa dlm keadaan sihat selalu.Amin...

nembiak los lutong said...

Hab. Mal, Dol,

ada aku ngantar gambar sidak Peri bergerai ke gstring eh salah! ke gmail kitak org tek....

Kamal said...

Di, ada aku nerima gambar ya. Nang boleh tahan rupa manok BBQ ya, tapi abis dibedal dak Wahab, kita tinggal buntut ajak.
Tokey nya pun boleh tahan, tapi aku sik berani ngengkah dalam blog. Bukannya nyaman kenak pile driver oleh sidak WWF.....

nembiak Los said...

Aok eh. Jangan diantar keblog tok gambar ya. Dak WWF dah madah, sidak ya endangered spesis. Kelak sik sidak bejual disia lagik. Kita juak lapar.
Ari marek 08/02 ada aku mborong cikenwing ngan mee dak duak ya lagik. Pakei kamek anak beranak, ngail dikuala Miri. Dapat dua ekok ikan ajak. Jali Pomen terkejut nangar kamek ngail dapat ciken wing....

Kamal said...

Hab, Jali Pomen ya semua jak pakei terkejutnya. Pusak beranak pun nya terkejut nanggar. Coba kau nyusei lok siney nya dapat title Pomen ya. Aku sik berapa ingat, yang aku ingat nya dapat title ya masa kerja kontrek dolok.
Doa semoga bisnes dak Seni adik beradik maju.

nembiak Los said...

Mal. Ngam lah, Jali dapat title Pomen ya masa kerja Narit kebol di Piasau kem dolok. Tauke masa ya, Ah Fatt, ndak salah aku nama nya. Arwah Jenal kamek pun ada ngekot kerja masa ya. Jadi Jali tok tek selalu negor sapa sapa nok rest lamak gilak. Kelak aku dimarah tauke kelak, katanya. Dari sia lah Den Awang ngan Lapok Buntuk start nungah nya Pomen.

Kamal said...

Cam ya padu critanya. Ada sigek lagik jali Pomen empun trademark, nya empun cara numbok. Ada pengait kat ujongnya. Mun nya numbokk gerenti sik dapat lari musoh, neindak kenak kait jari kelinkingnya. Dol masih ingat kali.

nembiak Los said...

Aok Mal. Kuda kudanya macam anak kuda nok baruk diberanak masa ya. Jari kelingking ya pakei ngekau idong musoh.
Ari dolok nya belajar ngan Talip camne nok nyerampang undang ngan ketam.

Kamal said...

Besar nar projek dak Talip. Lamak dah aku sik landing sia. Tapi mun aku nak ngekot nang sik setuju daknya, lebih2 lagik Jidi blayong nang sik setujunya mun aku nak ngekot aktiviti ke laut atau nok ke utan. Sik tauk apahal dak tok.
Brangkali jidi tok masih jerak masa kamek mukat di Luak dolok. Masa ya kamek makei pukat tarit, aku sebelah laut, Jidi ngekot aku. Masa tengah2 narit aku main tune lagu wayang Jaws. Fedapnya ngan aku. Sigek lagik masa kamek ngail kat tempat nok digelar sidak "Takat Mayat". dalam suk2 ngail aku cerita hal nangkap pelandok. lalu ngembak pulang daknya. Yang paling thrill masa kamek kenak gelombang di laut. Masa dalam perjalanan pulang, aku madah mun karam 3 ari baruk urang jumpa kamek, ya pun dah kembong perut. Brangkali pasal ya sidak nang pantang besar nak ngembak aku. Neylah aku tauk pantang larang urang...

dr_poli said...

Awok lah ...nang patut di gam dari ngekot . Cabol gilak mulut ....

Kamal said...

Suk nanggar urang san macam asuk berak sendat jak muka daknya. Macam masa aku ngajar di ulu dolok. Weekend kamek selalu makei perauk jala ikan atau ncari sayor dalam utan. Ada sekali kamek pegi masang pukat kat tepi sungei, tempat tok nang banyak ikan. So bila nak balit aku ngan ada sorang sidak urang bujang rumah panjang ngan aku ngecek pukat. Sambil berenang2 ngecek ikan , ya aku ngeluar soalan cepumas. "Bisik bayak dituk?" maksudnya "Ada boyak sitok." Yang nama nembiak tok melompat dalam perauk nang laju sekali. Aku rasa mun acara tok dimasok dalam olympic nang sigek dah pingat emas dapat malaysia. Pasya nya ngerepak ngan aku, nang sepanjang jalan balit nya ngerepak. Madah ya pantang datuk ninek daknya. Sebenaqrnya aku dah tauk, aku nak nyakat nya ajak..........

nembiak Los said...

Haha. Pakak ndak merah muka Nembiak Iban ya Mal. Kalau ngan Fof, "shambol" gilak ko tok kata nya...mun salah urang merik soalan cepumas ya, memang kenak berik talam terus....

Kamal said...

Fof ya mun ngan aku sik nya berani. Sebab aku dolok ada penyakit itam juak, sik pedah2 kenak empas ngan kerusi besi. Tapi kinek tok lamak aku jadi cikgu dah bait benar penyakit ya.
Mun kau nanggar muka nembiak iban ya nang pucat ketakutan. Relax ajak aku kontiniu ngecek ikan. Ya nya kiak kaong ngembak pulang. Fedap nya ku tetak.
Cerita ya sik berenti singan ya. Malam ya bila aku relak kat rumah panjang, ya nya nyusei ngan dak nembiak lain. Tapi ada juak daknya nyokong aku, bila aku madah nya tok nadai b****.
Oklah masa di darat nang terer dak nok nyokong aku ya. Tapi bila aku ngajak sidak ke sungei, sama juak macam kes Jidi blyong tek. Sik kenak ambik pot. Sik hal aku dah biasa sik kenak ambik pot.

nembiak Los said...

Aku dolok sik shambol. Aku suka ngaco Edi bila kamek pegi nembak (Hunting). Bila masuk utan, aku selalu volunteer ngembak air bekal. Air nok diembak aku malar ku pinum, jadi bila dah jauh, makin ringan. Dak edi ngembak makanan, sentiasa berat sampei lepas makan. Sigek gik, aku madah ngan Edi, bila dapat rusa, Edi ngembak palak, aku ngembak sebelah paha ajak....mun sik maok berat, jangan tembak rusa. Bila jumpa rusa tembak rah lain, biar rusa lari jak. Kita tembak pelandok, ada ringan sikit....ya lah muncung ajak mulut nya madah aku cabol gilak...

Kamal said...

Masa kita duak ngembak senapang di Bekam dolok sikok binatang pun sik berani keluar. Iboh kata tupei, cicak pun sik ngechoi...

nembiak Los said...

Ne ndak, mulut duak duak shambol gilak kata Bob. Tok dah lamak sik nembak ngan senapang Talip, memang sakit bahu kenak tendang senapang. Aku nang sampe kinek tok sik berani ncoba nembak pakei bug shot...boksot kata kita lok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Buckshot Hab. Buck tok maksudnya rusa laki. Peluru ya pakei nembak rusa laki ajak, mu rusa ompuan makei peluru lain.
Embak senapang angin kau juak Hab. Aku ada senapang ceri ajak.
Dol, kau ada senapang angin?

nembiak Los said...

Kalau kebekam, memang aku ngembak senapang angin pellet ya Mal. Senapang ceri boleh juak diembak, mun rusa nangar nang leput rusak tetak, time ya kita nyerbu nya....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Burong pun gugok nanggar. Ney ndak, terpaksa terbang sebelah sayap. Sebelah lagik pakeinya nutup mulut tetak.

Dolt Udin said...

Kamal, ada aku senapang Angin...Kau maok makey kah? Tapi peluru sik ada banyak agik...nak meli susah peluru tok...

nembiak Los said...

Dol. Aku masih ada banyak pellet tok. Boleh lah pakei testing sinun kelak.

Aok Mal, pokok pun bergegar kenak burong nok udah inggap, ngentak ngentak kaki sidak mbak tetak.....
Mun dak Dancy ngan Kak Reddy ikut, puas sidak mutit burong ya gugok....

dr_poli said...

Wahab...buak ari ...kmk tek tang ada ngikot laki kmk ke driving range ...ya ...nok nebas nebas ya .....sik jauh dari rumah kmk ....

Last last ...mukol juak kmk tek ....dalam 50 ball ya tek ...ada sigek duak nya tang betul bunyi ....ngan betul paluk nya ...

100 ball RM7/....mun buah nangkak dapat dipakei Ooooo?....rugi zaman tak orang main basikal dolok sik di putit ...dipedak .....dapat juak dipekei masa tok...

nembiak Los said...

Eh bait bait ko main benda ya Dancy.....kenak palak urang kelak, ndak pecoma.

Cho ko baca betul betul acronym G.O.L.F: mainan tok untuk Golongan Orang Lemah Fikiran......bukan maksud untok kitak orang tok Dancy...

Kamal said...

Pikir aku mukol apa tek. Molah sapen ajak.

nembiak Los said...

Dolok ada aku ingin juak nak main menda tok. Mahal jadi member, tapi kalau join Btu G Club bagi Shell, free ajak. Kinek tok bebayar udah.
Takut juak aku tersuing palak caddy...

Kamal said...

Aku selalu main golf tok, nang minat dari dolok marek.

nembiak Los said...

Ada kita main dikebun kitak orang didibah bukit dekat stesen petronas Pujut lok Mal. Camne cerita tanah kitak orang ya gik Mal? Sik jauh dari rumah dak Jamel bin Bujang bin Lani.(maok disebut sampei nama nenek, takut keliru ngan Jamil Bujang dak Sani/Sidek.)

Kamal said...

Malas nak cerita Hab, nyakit ati ajak. Dah kenak ambik Shin Yang. Bukan jak salah Shin Yang, sebab aku nanggar dalam plan tanah kat Land & survey, nama arwah bapa aku dah kenak padam. Sik juak kaya daknya ngambik tanah ya.

Mun aku sik kerja perentah, dah sampei PM hal tok. Kamek urang kerja perentah tok kadang2 suka ati urang molah, mun bersora sikit, datanglah surat kelak. Bukan takut, malas nak panjang cerita. Mun aku rajin banyak cerita dak tok pergi BPR. Tapi bukti mesti maok kukuh, mun sik kenak tikam urang ke ulu Baram. Percoma ajak.

Malas nak makei dak PKR, aku gik sayang ngan BN tok. Sejaik2 daknya, masih juak urang kita di atas.

nembiak los lutong said...

Mal,

ada aku coba ngembak plan nok maseh ada nama org ninggal bapak pakey aku jumpa org yg boleh coba usaha pasal ya tp lom ada news gik. selalu juak aku folow up dgn nemiak ya. ney lah tauk, mun ada rezeki tang behasil jak usaha ya.

dr_poli said...

Once upon a time dolok ko Mal....ada lorong kecik nak ke rumah bapak kmk di Pujut ya sik di tar ...mala ajak bapa meli batu ngan tanah ngator jalan ya ....

mun ari ujan nang licak lah jalan ya ...sengsara lah kamek org mun nak masuk ke rumah bapak .last last fed up ...nya ...

disuruh nya adik kamk Sari ngambik gambar nya ...berdiri tengah jalan ya ....nya empun tek makei boot ...ngan topi pakei org biasa bila kerja dalam panas ....ngan cangkul ngan spade ya ....jalan masa ya nang teruk sbab ujan ...

dicuci gambar ya ...tulis nya surat ngan Dr Chan ...antar nya surat ya makei handmail ke opis Dr Chan ...

Kak ya dalam masa se minggu ada dak JKR molah jalan bapak ...siap ditar gik ya .....lamak kak ya baruk jalan jalan lain dalam Pujut mupok ditar juak .

nembiak Los said...

Boleh dikira Pioneer jeraya pujut Bapak ko Cy. ada juak aku Wa pioneer....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 306   Newer› Newest»