Tuesday, December 23, 2008

LOS dolok marek 1

Los awal tahun 70an
Los 1. Gambar diambil depan rumah kamek 70B Jln Gertak Miri. Perhatikan Los Katon di latarbelakang. Kenal ngan Bibot adik Peri Jamil ngan Mak aku? Awas kitak Nembiak Los Empuan. Tok gambar Bibot pakei skirt pendek. Kamal ada simpan gambar nok lain pakei loar Katak ajak!! Awas.


Los Tahun 60an
Los 2. Duak orang Nembiak Los veteran, uncle aku dari Bakam. Gambar tok di Los Katon di Imperial Mall kinek tok. Perhatikan Rumah Manok dibelakang. Masa ya, di Los Katon, Shell ada merik Rumah Manok Free untuk semua rumah Los Katon. Tangar juak tempat jemur kain dipolah dari kayu. Urang kinek tok semua stainless steel jemur kain sidak.

Los tahun akhir 70an

Los 3. Gambar di belakang rumah kamek No.144B Jalan Ungu. Nembiak depan, Jamil adik Sani Bujang. Eli sentiasa Gap Nembiak Tok. Dari kiri belakang; Nembiak duduk atas pagar, Aruwah adik ku Zainal, abang ku Ah Cheng, Roslan (Cousin, Guru silat dari Kuching) & Mak tersayang.
Posted by Picasa

234 comments:

1 – 200 of 234   Newer›   Newest»
Dolt Udin said...

Coba nangar juak guntin nok begantong di dindinya....Yalah guntin yang selalu ku pakey motong getah lastik dolok...masaya selalu melastik burong lam utan belakang kelab.Kadang kadang sempat juak ngentam manok law siew wai pakey goreng...

M aa said...

Salah kau hap bukan kakak peri.Adik peri lah.Bibot adik peri.

M aa said...

Hap kirum salam dgn ranah kakak kau.Nya mesti masih ingat sapa selalu minta bunga rumah kitak masa di los jln gertak dolok.Asal mauk pegi sekolah pagi jak aku selalu mintak bunga raya dan poding umah tak org.Guess who?

abu bakar amran said...

OOOO dol, bila kitak nyebut lastik, tersengeh-sengeh dirik pun bila ngenang cerita masa ya. Kamek lagi kecik masa lalu molah muka kesian mitak polah sigek. kedak ya juak bila nak minta peluru timah, abis batery kereta dipecah nak ngambik timah dlm nya.Mun dak burung siboh cakap lagik, mcm2 jenis dah dirasa, dari buru tekukur, puney sampaey dak pipit, cuit pun dibedal. semau nya nyaman, dipanggang kak cecah dgn garam campur air sikit. Teringat juak dgn jidi belayong bila pegi melastik di tjg, area rumah kerajaan. Adol dgn awg ingat benar cerita tok.

nembiak Los said...

M aa. Rasa aku Munah dak Asan tok. Ngam lah Bibot adik Peri. Tulis di gambar ya salah tapi ditulis ku di dibah gambar ngam...Kelak aku cuba cari rubber nok madam nya....

Abu. Muka kau nang sik pemalu dari Los dolok! Sembelih burung pun lom tentu ngam. Ada kedak nya berekot dalam rumput lepas kenak sembelih!!Burung acang Ah Chok selalu kenak inggap timah Edi belayong.

nembiak Los said...

M aa tok Aini, bukan Munah.....

abu bakar amran said...

Sapa manusia M aa ya hab, ingin juak nak tauk, mun ada gambar boleh juak ingat.
Kamek ada ngantar gambar main bol nerusi gmail kitak... coba check & mun ada simpan dalam blog tok...ok. Ada lagik gambar... masih dalm scanning, kelak ngantar ke email kitak.....

Elly said...

Salam sumer,
Hab sapa M aa ya, nya sorang jak sik maok engkak gambar lam blog tok.
Lalau kita maok lurus mesti la jujur amoi oi.
Al'hamdulillah dapat jua kita jumpa tadi Hab walaupun kejap ajak dan bergumpul ngan dak Usop, Benjamin S, Sani dan lain lain gik.
Sik lama bekas ko balit aku pun pegi balit ke stesen bukit song,
Dol, nama berita nuan ba Bintulu diak, apu lama ndah meda nuan, mua nuan agik baka suba nadai mauh berubah you. Kemaya nuan pulai kitok you, kati nuan kitok ulih kitai lastik burung baru, aok nyak ajak luk lagi nyambung baru.

Dancy said...

Awok...ya rupa belakang rumah los dolok . Untung kitak orang ada bergambar di sia .

Yg kmk ingat ...tiap minggu kamek pun tugas ngasak tanggak and beranda kecik di rumah dolok .Berik emak kmk berus dawei ngan serbuk cuci lantei ...sik ingat jenama apa ...berbigik bigik bersih lantei ya ....hehehe...ya kali rasa Cinderella ....

Abang kamek Luwie ada baca blog tok kejap tek ...nya tanyak nae terompak nok di pakei abang kitak Ah Cheng.....Banyak juak kenangan nya di los .....

Ya ajak dolok ....

Malam tok kamek ada reunion ngan kawan pompuan sekelas di Sayed Othman dolok .Madah ajak ...

M aa said...

Hap kamek bukan aini.Marah aini kelak.Tanya ranah sapa ank pak jamil rapat dgn nya dolot masa d Los jln gertak.Main masak2 d pondok kecil belakang umah tak org.Ingat lg tak keluarga kita selalu ambik sayur midin dan sayur emparuk d hutan.Pas ia kita semua makan beramai2 d umah ktak.Masak linuk(lemantak)berulam.Masa ia kita masih kecik lg.Best nya....

joQ said...

Rumah manok ya klasik, sik terpikir orang kinek tok. Ya sebenartnya ngikot model dari London! Mun dah apa pedah bergambar posing maut dekat kadang manok! Berkareh..bekareh!....

maelsahat said...

Gambar nok macam tok lah nok dicari dak mesium atau akib negara tok hab.
Mun aku pulang tok kelak aku encari lagi naelah tau ada gambar lama marek pakae kenang kenangan kita bah, sama2 ngan dak lain juak mun ada gambar antik antar ngan wahab (gumpol2)dapat nya molah album untuk kita.

Oi Dancy ganey reunion kitak orang tek...ceritalah sikit2 mun sudi. Harap semua classmate kita di sekolah syed osman sihat walafiat.

Merry X-mas and happy new year.
See u all next year.

Dancy said...

Mael ,

Alhamdullillah...berjaya juak program kmk malam ya . Syukur Adik Zaidi ...Heriah Sulhee offer rumah nya pakei tempat kmk bertemu and ......makan ( embak sendirik ) . Apa lagik berloyar kisah zaman dolok .....nang sik kering gusik tetak...bagus kamek semua masih ada original gigi .

Nok dapat datang .....Saduan Badihi , Norain Ghani , Saptuyah Kawi , Norsiah Rajiee , Hapiah Mokhtar , Zaranah Zawawi , Hasnah Dawok , Latifah Amoi Mohamad , Aminah Taha , Saudah Keram , Zubaidah Talip , Heriah and kmk empun .

Nok sik datang tapi ngantar salam ...Jakiah Basran , Kalsom Adenan , Juita Junaidi , Halimah Gusni , Sapiah Abang ( demam ) , Halimah ngan Hajijah Bahrain, Rosmawati Ibrahim

Kawan lain yg sik dapat di kontek ...Jeriah , Mary Gan and Baidah ( miak sibuti )plus Salmah Morshidi ( miak kpg wireles)

Rinduk ati dengar ....anak anak kawan kita berjaya .......pukol rata mesti ada anak anak yg dah graduate dari university jadi engineer , geo scientist , askar pangkat leftenen dan lain lain . Banyak lagik anak anak masih belajar di university ....

Ada juak rakan kita dah ada cucu .....syukur umur panjang bertemu jodah anak dak nya and sempat kawan kita nimang cucu....

dan ada juak kawan kita as single mothers ...jodoh dah ngan ya ...ngan ya lah nya ...tapi kmk bangga dak tok sik lemah semengat
....malah anak anak tetap berjaya ....walaupun laki sik ada disisi...


Pasal saiz saiz badan iboh dikenang ...tapi muka masih dapat di kelala .

Syukur ...banyak banyak syukur kamek dapat bertemu ...cuma terkilan juak arwah Jamilah Piee sik ada .

Apa kata umur panjang ...bila kita 50 tahun kelak ...reunion miak sayed othaman ...kali tok kita polah plus dak lelaki juak ?

Salammmmmmmmmmmmm

Note : Boleh tahan anak anak pompuan los ....berjaya dalam pelajaran dan kerjaya masing masing ...sik juak tercicir walaupun emak dak nya main goli , main rondes , main dangor , main belon , main tapok , main jadi masa zaman mensia marek ,......pengalaman ya pakei cerita ngan anak anak .

Dolt Udin said...

Abu Amran/Elly dan semua.Sorry lambat malas pantun kitak orang.Aku kerja siang malam ganti orang Krismas..

Benar kata kau abu, pasal lastik jangan melawan geng kita dari los..Aku memang pakar molah menatang tok..Sampey kinek to maseh ada ku simpan lastik antik dari los dolok....Masa ya Sekolah tulak tepi janji pegi hunting belakang Kelab...kadang2 sempat mencuri Jagong Mak Piu atau Mak Bonie Lukas pakey tunok...Sedap juak eh..

Elly, Apuhhhh....amat jaku nuan. Amat lamak kitai ndak berimbai. Diak tuk sigi nadai ari aku ka ke Miri.Mayuh pengawa kaban..Ka aku nanya nuan, berapa iku mensia udah di gaga dik? Aku bisi lima iku belalai ngau 2 iku uchu..

Apahal relly adik Jalet sik masok2 tok? Jangan jangan di blok oleh Dolah pipe ndak?

maels said...

Dancy tahniah di atas reunion kitak orang. Memang Salute aku kepada semua kitak orang, Kamek nemiaklos baruk planning nok berunion tapi kitak orang udah selesai. Jauh panggang dari api ndak.

Sukur Alhamdulillah juak apabila kamek tahu semua kitak orang udah berjaya dalam kehidupan di dunia tok. Kamek turut berbanga (tumpang sekaki lagik) semua anak2 sedarjah/sesekolah udah success dalam pelajaran tok juak.

Kitak orang boleh dikatakan sehidup semati bah...naendak nya udah berpuloh tahun pun maseh konek. Kamek nemiak lelaki sederjah ada juak maseh konek tapi sik banyak.Masing2 dengan kehidupan sendirik.

Mun ada berkonek/berjumpa dengan sidak lain padah aku kirim salam.
Sik dapat panjang gilak komen tok kelak sidak lain jeles...

maels said...

Dancy lupak tek. TERIMAK KASIH banyak2 atas berita/news nemiak sedarjah kita di SYED OSMAN dokok.

Dancy said...

Assalammualaikum.

Alhamdulillah ...dah selamat kmk anak beranak sampei d rumah kmk d Sg. petani , Kedah tengahari ari tok tek ....

Sik rasa ...3 minggu d Sarawak ....rasa sik maok pulang ke sitok . Ke Sarawak sarat bag ...pulang pun cam ya juak .


NAe sik ...cukup nok d embak balit ...lain nya kek lapis swak , ikan terubok , gula pong , pasu pasu kecik swak ( pakei kmk engkah dak garam , aji no moto , kunyit ngan belacan ), kain design swak ...belacan Btu ajak sik d embak .Bagus lesong bau sik d angkt sama .

Bukan apa ...kental gilak darah swak dalam kmk tok ....eksen swak mesti di show ....Sik cah lak ikir U ....!!!!???

Tok lah kata orang tua ...Kejeron !! Sak nya berempas pulas ngikat kotak berisik barang barang ya .

Lain lagik laksa swak diberik Heriah Sulhee plus mee hoon nya sekali ...ya baruk kawan . Plus dak kain Pashmina ( selandang org India ya bah ) yg di berik nya plus Norain Ghani .Thanks , kawan !!

Cuma udang kering nak d berik Minah Taha sik ampit d embak kmk tek ...Minah pikir kmk plg minggu depan ....hehehe.Sik hal ...belum rezeki kmk .

Ya ajak lok . Kelak cerita lagik .

nembiak Los said...

Dancy. Sukurlah kau dah selamat sampe sia. Terima Kasih kau sik lupak ngan kamek Nembiak Los disitok.
Kau sik sempat singgah rumah dak Dol. Kalau sempat dolok, ada juak ngembak lastik Sarawak dua tiga egek!
Anak Ranah kamek nok sulong ada tinggal diKL. Laki nya dari Kedah kerja diKL masa tok.

Kamal said...

Wadeh, macam muka Pelakon charlie's angel mak kau gik muda Hab. Bila nanggar gambar los katon ya ingat aku masa dolok kita selalu terjun dari atas atap ke tanah, macam tupei ajak. Masa ya bukan pandei rasa sakit. Abu, aku pun pernah ngekot Dol melastik burung kat tanjong lobang. Pernah kamek kena marah oleh saudara dak keria wahab pasal melastik burung kat rumah kerajaan. Hab, malam tadi Talip kitak orang ada ngembak album gambar lamak kat rumah kamek, banyak gambar nok best2, ada dua tiga igek apersonal, aku minta tolong kau scan & email ngan aku. Nancy, bila balit ke Miri lagik? Mun balit jangan lupak madah ngan kamek orang. Nyalah ya, dolok orang los nang rajin, nang haus kayu tanggak diberus dengan berus dawei. Anak aku ada di Penang, nya belajar sia.

Dancy said...

Assalammualaikum .

Kepada semua Nembiak Los yg beragama Islam " Selamat Menyambut Maal Hijrah 1430. Berhijrah lah untuk kebaikan .Semoga tahun tok membawa keberkatan kepada kita semua dan umat Islam se dunia .Amin "

Hehehe ...di mata mata kamek ktk org nekik ...kak ya terjun dari atap los katon....kalah dak tupei ngan spiderman plus cicakman . Mun dak kerak tah agik...memang dak tok san nangga olah kitak orang !!

Wadehhhh!! LAmak sik makei perkataan tok ! Apa lagik style kelakar kita dolok o....selain dari cah lak ikir ? , shaddap u ( shut up ), tukuk daie ....

Mun berkelaie kak ya beranok ranok ...mek empuan makei .....gago !!!...ngaegeh....!!

Sambong gik siapa yg ingat....!!

Kamal said...

Nen, ariya ada aku nanggar kau makei perkataan colop, nembiak kinek tok sik tauk apa ya. Masa sekolah anchi dolok mun mintak minta blanja kawan, minta jamen. Well, Selamat Tahun Baru Hijrah 1430. Semoga taun tok banyak merik kita kesempornaan, bait dari segi ibadat, rezeki & pemandei.

Dancy said...

Kamal ,

Awok...colop ....Mun dah lelah gilak kenak kepong...bila nyawa dah tercungap cungap..kita ngata ' rilek " lok...kak ya kepas kepus ngambik napas .

Mun marek bila dak miang bujang nyi-ol, apa tah lagik mun kenak kaecheng mata tek...rasa nait lah saham ....salah ari bulan nait serungan pun ada ...tok apabila dak miak laki ya main main ajak ..suka nak ngatik kita .

Tang Bang Osen ya makei seluar dalam ajak ......burak bungkang ...tak orang sik madah ngan kamek ....maok juak cuci mata ....masa tok kitak org sik melestik dak bur____nya . ( censored )....Haha...mun ada dak empuan masa ya ...nok sik pandei melastik ...jadi pandei kali ...tedong ada nok di target...tutur kita ajak bah, Kamal.

Salammmmmmmmmmmm

Kamal said...

Nasib bait nancy tok sik ngekot nembiak laki main lastik. Mun sik bukan setakat burung terbang dilastiknya, burung dalam sarang pun kenak juak....burak bungkang...... Nembiak laki los masa ya sik pandei nak ngeceng mata kecuali nok nama Mat Keceng ajak. Mun kamek maok kamek padah terus terang, macam kamek madah ngan Mak Mei Lan, anak Bay. Tapi mak nya sik suka ngan kamek orang. Jadi malas nak buang masa, main lastik lagik bagus. dapat juak makan burung acang, burung punei kadang2 manok kat Universiti LSW.

maels said...

Memang muji aku ngan dolt pasal main lestik ataupun hal nok yang lasak2 macam rocky..memang terror... mun main leletop belom tauk lagik...hehehe

Dancy
Mun umur panjang klak boleh reunion ompuan laki,masa kita umur setengah abad...asal sik ada halangan.

Lamak juak sik nengar nama geng kita di syed osman, nama dotdotdot nok bermastautin di kch ya macam nae ndak rupa lagik kah?hehehe...macam u sik banyak berubah dapat di kelala lagik.

Tok nok komen sikit, mun ompuan bekerja memang sidak nya nega badan dan rupa daknya...mun udah 24jam didapor ajak memang dak nya dotdotdot.Jangan marah...

Selamat menyambut maal hijrah 1430 (macam no rumah dak kamal 1403)untuk muslimin. selamat taun baru 2009 untuk semua penghuni LOS KITA

Kamal said...

Mael, jangan kau sebut pasal size badan ngan dak ompuan sensitif. Bini aku sik keja, bila part size badan tok nya nang sensitif. Ney ndak takut laki lari, tapi aku sik peduli semua ya. Yang penting hidup mesti happy. Mun pasal melastik Dol iboh dicelen, sebab ya nya kena antar Shell keja kat Bintulu, mun nya masih di sitok abis traffic light dilastiknya.

Dancy said...

Rasa kmk nak minjam lastik Dol tok ....pakei standby lastik dua ekor asuk jiran belakang ...jenis rottwelier lagik ya . Asal nak buang uras dlm tong sampah ada lah dak nya nyalak ...gelik na rasa .

Maok kah sik nya jamek ?

Salam.

Dolt Udin said...

Dancy,
Pasal minjam lastik sik ada poblom.Asal kau jangan malas dendam aku melastik Bapak kau dolok..Mun melastik asuk sik hal lah.. Mun aku sia grenty duak hari jak nyawa asuk jiran kitak ya..Bukan kau sik tauk, aku campian melastik lok marek oi...Manok Law Siew Wai puas jadi mangsa..Tapi eran juak, sorang pun anak2 aku sik pandey main menatang tok.

Lupak aku nak nanyak siney kakak kau Lily kinek tok? Ada sorang agik kakat kau sik aku ingat nama nya..yang diam diam selalu makey basikal chopper merah dolok.

Dolt Udin said...

Dancy,
Baruk ku ingat, mun sik salah aku kakak kau nok kata aku ya namanya Nuri(Mun salah ngan marah eh)..Adik kau sorang nama Sari.Doloknya tok masih kacik.Kecil molek si Sari tok,Itam manis...Siney sidaknya kinek tok kah? Bujang En ada sekali sekala aku jumpa di Miri.

dr_poli said...

Oiiii....Helikopter Nuri kah ?

Adik kamek Sari kat Petronas KLCC...secretary to sorang dari dak SM sinun .

Kakak mek sorang ya ...nama nya Bibi. Nya lah tedah neman bapak di rumah Pujut .Syukur ada nya .....

Kakak mek Lili di USA . Pindah sinun.

Bab lastik ya ...hehehe...ada ubi ada batas ...ada budi ada balas ...ada lastik ...tetap balas.


Adik ktk Ros sinae masa tok ? Last temu ngan nya kat Mall kita d Btu ...Sing Kwong di Tanjung Batu .

Salammmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, berapa orang anak Bibi? Lily dolok masa nya ngajar kat St. Joe selalu aku jumpa. Aku pun terkejut juak nengar nya dah kawin and pindah ke Ulu Sungei Adong. Kazen aku, Salbina Sidek pun kat sia juak, nya di Miami. Selalu juak nya balit ke Miri tok, sebab lakinya selalu ada keja kat Miri. Dol & Nancy, mun orang ninggal Hj. XXX tauk kau suka melastik asuk nang nya jadi peminat no. 1 kau.

Dolt Udin said...

Dancy,
Adik aku Ros ada di sebelah rumah mak kemek di Piasau.Mun dirik jumpanya di Sing Kwong, ya retinya sidak ada ngabas aku di Btu.

Jauh juak kakak lili kau pindah?Laki nya mat salleh kah?...Bibi rupa nama kakak kau sorang ya...Lupak aku..Dah tua kata orang.

Sabila aku nangar pantun Ubi Batas ya, sik lah jadi aku merik pinjam lastik ngan kau.Ada benjol palak aku kelak..Apa khabar bapak dirik?Maseh cakah kah nya.Mudahan juak nya sehat selalu.Mun dapat kirim salam ngan nya..Padah ngan nya lupak kan ajak kesah lastik dolok..Nang tulah aku masa ya.Sik semporna...

Kamal, jangan di sebut HJ.3X ya, kelak nait manas dak sebalah ya..

Kamal said...

Aok Nancy, apa khabar bapak kau? Harapnya sihat walafiat. Aku sik ada problem ngan orang tua ya, ngak aku bingung nya sik pandei senyum. Yang best Arwah Nek Udak Baah kau, nang banyak petua diturunnya dolok masa kat Jalan satok. Tapi sigek pun aku sik ingat. Mun kau masih nyimpan atau ingat ngan petuanya, polah sigek blog pakei naroh petuanya, ney tauk ngasi. Boleh kita amalkan. Dol, aku rasa nya dah lupak ngan kisah lastik ya melainkan mun nya jumpa kau lagik. Bagus jangan kau lepaskan lastik ya dengan Nancy. Nya ya suka nak melastik burong orang.

Dolt Udin said...

Kamal,
Ingat aku masa diam di jalan bintang dolok.Bila petang nak ke kelab, terpaksa melimpas rumah achoi kat jambatan kayu parit besar.Satu hari aku kenak kepong asuk achoi...ku lepas basikal gentleman bapak aku....aku terus nekik tiang lampu..Bodo juak asuk ya,Nya ngepong basikal nok bejalan tampa pilot...coba kepong pilot yang nekik tiang lampu ya..

Ada sorang anak achoi pompuan nama nya Ani..Berebut miak los nak ngechong nya...sik ada pot kata orang...

Dolt Udin said...

Maa,
Ney kau lamak sik becakap? Mulut penoh atau abis battery?....

Kamal said...

Dol, banyak orang kenak kepong asuk Achoi ya, aku rasa Hj. XXX pun dah kenak kepong sebab ya nya manas gilak ngan menatang ya. Sik jauh dari Sekolah Sayed Othman kalau sik silap aku sebelah rumah Nyonyah Taugeh, ada nginang dua ikok asuk jenis boxer atau bull dog, aku sik ngelala gilak muka menantang tok. Jaik nak mampus asuk jenis ya, nya sik pandei nyalak, terus ngepong. Aku dah kenak kepongnya, tapi nasib bait tuannya ada. Lalu ditunggah tuannya, aku rasa tuannya nanggar ada lastik kat tangan aku masa ya. Aku dah sedia timah pakei narget palak asuk ya. Ooo M aa, dapat adik lagiklah nok kecik ya.

Dolt Udin said...

Mal,
Asuk Achoi pernah dolok kenak tembak polis sebab nya ngepong sorang pompuan cina makey basikal.Sampey bebueh mulut Cina tok kenak gigit asuk tok..Kesian pompuan ya..Macam macam ada di inang Achoi dolok.Beruang pun ada, Burong tiong pun ada.Burong Tiong nya mati kenak miak los...Bila melimpas rumah Achoi, padah jak ada orang mati ngan burong tiong tok...ney ndak mampus tiong tok .

nembiak Los said...

Aok. Ada sekali beroknya lepas nait atas atap. Sik banyak cerita. Sekali ajak Achoi merik penabor, malam terus makan sop berok sidak serumah!!

M aa said...

Hoi....betuah Dolt duak Kamal tok.Pandei2 jak tak duak ia.Aku baru dpt On tok maklum masa sikda.Bila nembiak dh mula sekolah,kerja rmah pun bertmbah.Masa cuti sklah ada juak pmbantu.Bleh lah On selalu.Celik mata jak tugas sedia menanti.Pelik nya tugas ia berulang2 sik pandei abis.Contoh nya basuh kain,masak,kemas rmah,angkat kain,lipat kain mcm2 agik.Tok lah kerja rutin kamek org permpuan.Sik pandei abis2.Kesian kan dgn org prmpuan.Sik juak kurus badan.Senang cerita kitak org lelaki ringan2 kan tangan ia.Kamek org prmpuan tok segan mauk minta tlg tapi klau di tolong apa slah nya.Dolt dgn Kamal tok pandei endak nulong bini nya di rmah kah?Ialah kau Dolt madah battery ku abis.Tok baruk tukar battery baru.Hai....Kamal dah tua tuk,beri can dgn org mudak2 gik.

Dancy said...

Salam Maa...harap u ingat ngan kamek .

Kita duak perlu ber geng dalam dunia cyber tok Ma a.Nok kata kitak ...benar ....dak laki tok kadang sik tauk reti ...nangga makei mata ajak mun rumah macam kapal tongkang pecah ....macam rebak anyut...macm bilit pusak beranak ....

Ati ati Ma a....kelakar maok bertapis kata orang ...bikkkk datukkkkk...Kamal jangan di padah t__ kelak nya angkat jabar ....terjun tajo kelak ....ginae nak nulong u ....hehehe...

Salam.....

Kamal said...

M aa, benar kata Nancy ya, jangan lekas madah dah tua, kelak dapat sleeping partner baru kelak. Sebab orang laki tok sik pandei tua. Hehehe, guro ajak M aa. Sik semua orang laki cam ya. Kau ingat Yusop Mohd, nok main gitar ngan kamek dolok. Nya tok nang laki mithali, bila aku ke rumah sidak nang sentiasa nya bekerja di rumah. Bersesah, nyapu & ngemas rumah. Kekadang masak. Wadeh!!!! Kembang idong Usop. Aku pun selalu juak nulong bini aku. Nulong makan. Hehehe. Ada juak aku nulong masak, mun bini dah penat gilak, tapi orang rumah aku sik banyak gilak kerja. Setakat bersesah, masak & kadang2 nebas rumput.....

Dolt Udin said...

Ma,a

Kalau pun batery baru, jimat jimat sikit..kelak plet kan susah besurong tengah jalan..

Pasal nulong bini aku nang pakar Maa..kalau aku off, akulah tukang masak untuk makan bini aku...mgemas rumah pun sik ada poblom...Sebenarnya orang lakilah banyak nulong dak pompuan.Mun kau pikir, yalah kamek laki kawin ngan kitak pompuan sebab bila dah jadi laki kitak orang, kamek meli washing machine, kereta and segala alat nok memudahkan kitak pompuan molah kerja.Kadang2 ngambik orang indon agik untok membantuk bini kja...Sama juak pompuan nulong laki masoh baju, masak, ngurut2 kaki termasuk lah senyum manis bila laki balit kja....pendek kata sebenarnya kita tulong menulong...Pasal kerja berulang ulang ada kesamaan routine kita pompuan and laki. Hanya beza nya laki kja berkumpol satu kawasan kja di mana boleh happy masa kja.Pompuan naturally kja sorang sorang di rumah...Mun kitak setuju, apa kata bila laki gi kja, tak orang bini2 bekumpol satu rumah besar molah routine masing2(ku rasa rouitn yang sama) and mengkali kitak orang sik komplen agik....Ngak problem besar kalau dah bekumpol, kja sik siap2.Terpaksa Over time dak pompuan setakat hanya masoh se helai stokin laki nok akan di pakey kja esok ari....heheheeee...

Maa
Coba tarok nama benar, aku conpuse kau tok ku sangka aini, tapi bau bibot ada juak selain Suma...jangan mare...Siney kitak diam kinek tok? Aku sekorga masih Di Bintulu...ngajar sidak sitok molah belacan dengan betol..

Dancy tok pandey nya batu asap Maa tok.Baruk nak aman kamek duak Kamal ngan maa tok, kelak nait angin agik miak tok...

Kamal aku setuju kata kau sik semua laki cam ya....Macam aku tok bak kata orang macam milih kuman lam pasir...Ewah ewah angkat bakol eh...Malam tok ku tutup PC.Grenty Dancy dah ada idea nak ngentam aku....boleh ku baca apa lam palak nya....hehehe....

Salamat Po....

nembiak Los said...

Salam. Aku lamak udah juak main bol tapi sik sampei main ngan Miri apatah lagi ngan Sarawak, tapi bakat jadi repree boleh tahan juak. Mun sidak Suma ngan Dancy perlu khidmat repree, no problem. Free ajak.

Kamal said...

Dol, nang kacak gilak offer Wahab tok. Lom, lagik nembiak los lutong datang melepas manok. Hab, banyak dah game aku main, sampei basketball pun aku pernah main, nok nama main golf yang aku minat sekali.

nembiak Los said...

Aok Mal. Dolok ada juak main basketball diujung padang depan rumah Lam Yok tapi bila udah lejuk, abis nya pun tempat masang gol di dekik sampe ruboh. Camne nok pandei.
Bila selalu kena buru sidak senior bermain badminton, abis spotlight dilastik. Dikunci sidak Badminton court, abis dindin dibabak sampei sidak surrender...
Padang bol ajak dijaga rapi.

Kamal said...

Nok basket ball court depan rumah lam Yok yalah banyak kenangan. Tapi court ya sik rata, mun malam best lepak sia siap ngan HBO agik ya. Mun dalam tournament, sakit juak main basket ball tok, sebab pergerakannya sik berenti. Mun sik ada stamina nang muntah angin.

nembiak Los said...

Aok Mal. Ingat ko ngan cina nama Yu Liang diam leret Lam Yok ya?

Kamal said...

Si ingat, bukan nok depan sekali kat entrance masok lorong Lam yok kah? Tempat Rally kenak kutu asuk ya? Mun ya ingat aku, tapi mukanya sik ingat gilak, jarang nanggar mukanya.

nembiak Los said...

Hah yalah kau mal. Nangar HBO ajak. Yu Liang nok muka sentiasa merah ya lah bapak Connie, star HBO masa ya.....hahaha. Yalah akibat selalu masok panggung free, betapok ngan Lampam ngan Anai.

Nok tinggal diujung sekali, bekak rumah Achoi ya lain Mal. Chai nama nya. Dah retire dari Telekom Shell tapi masih sambung. Geng kamek duak masa tok. Bila tel kamek diLaut rosak, aku nunggah nya datang. Bila nangar mukanya, teringat aku Nan Tompel dapat melompat parit besar di kepong Radi.....

Kamal said...

Eh, bapak Connie bukan Lam Yok kah? Apek ya lah nok dikata aku rona pink ya. Aku pun sik ingat juak, nanggar HBO ajak tapi urang muder ya sik diingat. Tapi HBO ya nang sik best, mun sidak berperang sekejap ajak terus diambushnya dak pak saok. Tapi best lagi masa kita duak nembak di Bekam dolok, abis peluru Talip sekotak, sikok binatang pun sik dapat.

nembiak Los said...

Anak Lam Yoke empuan lain nama nya. Kakak Alex Kong Yoke. Apek rona pink ada sia.
Tapi dak Pak saok ya sik pandei kalah Mal. Malam tok kenak ambus, esok datang lagik. Kadang kadang urang muder nangar banyak gilak pak saok, eksen nya sik tau, tutup panggong ajak.

Aok Mal. Abis pokok buloh pun ditembak.

Kamal said...

Kadang2 mun lambat nembak, kenak tikam ngan tin cat. Masa ya sik ingat juak kita nak makei lastik, mun sub mesingan melawan lastik lom tauk juak sapa ngeraung.

nembiak Los said...

Udah kamek Dol nyumbat ekzos pelakon utama HBO makei buah pinang. Bila abis wayang, semput kereta urang muder!!

Kamal said...

Yang best tempat kita bisnes bilqa ari ujan kat jeraya pasir kat jalan bintang kinek tok. Modus operandi, polah lubang dalam2 di tempat yang nampak macam sik bahaya. Selalu sebelah tepi jalan, pada hal nok di tengah ya sik dalam, jadi mun kereta nak ngelek tengah jalan, masuklah daknya perangkap kita. Lepas ya kita jadi orang muder nak nulong nolak kereta ya, tapi mesti ada upah. Mun ada urang madah kita nipu, sik juak sebab kita dah bersusah payah ngorek lubang tek..... Mun sik ujan, sebelah tengahari kadang2 ada juak orang main perang kat sia.

M aa said...

Wa..salam Dancy.Sory lambat balas.Mesti lah aku ingat dgn kau.Arwah ninek ku pernah berjiran dgn tak org dolok.Cik Zaimah ku sama sekolah dgn kakak kau Lily.Terima kasih kerana sudi menjadi teman untuk menghentam sidak lelaki dlm blog tok.Macam Dolt duak Kamal ia.Sukahati sidak jak nganok kita kan.

nembiak Los said...

Nyak ya, kata Luntai. Geng dak Dancy, Suma dah datang. Aku sik berani tok Mal, bini urang pelpos juak lagi ya.

Mal, ada nok pelik di jalan pasir jalan Bintang ya dolok. Ingat ko ada seksen lebih kurang dekat Uni LSW, ada banyak batu karang. Kita selalu main ngan benda tok. Nya pandei melakat dirambut.

dr_poli said...

Kutu rambut...?

Dolt Udin said...

Suma,

Anak nyonyah sangong nok gemok ya kirim salam ngan kau...Nang setia nar nya tok ngan kau.Nama nya Kam Kam...Ku tangar ada gambar kecik SUMA begantong di geruk nya..Mun kau nak ngontek Kam Kam kelak aku merik E mail nya..Atau Kamal boleh nulong, aku tok nyampey salam ajak...jangan manas...

Dancy, Hai!!!..

Pa hal rengkas gilak posting mlm tok? Mun nak tidor, tidorlah dolok eboh gago nekan2 Laptop ya..Tang ada Kutu rambut...? ajak...

Batu nok kata wahab ya pakey miak los ngutik sapa baruk kas beguntin rambut..Bila di surong nyunsong keatas, rambut akan melekat, sakitnya bukan main agik..Sik ada Pak Jemani(Wak Guntin) ngajar benda tok..

nembiak Los said...

Nyalah batu ya. Heran dari sine datangnya. Banyak macam didalam laut.

Nok kutu kata Dancy ya, Malam ajak nya ada disia, Suut jadi starring.

M aa said...

Wah.wah..Dolt,Wahap pasal kutuk aku nombor satu.Plepos lah anak sangong lah.Bila pulak aku meri gambar aku dgn ank sangong ia.Kau salah tangga kali Dolt.Gambar Bibot kali.(jgn marah Bot)Tok ketok puas2 Dolt kelak sik dpt ketok agik.Ank ku mauk ambik balit laytop nya.Pun kitak duak Wahap free dtg rmh aku format computer di rmh aku.Apa masaalah nya sik dpt masuk internet.Suruh anta di kedei abg Arif sik mauk.Banyak kali dah di anta kitak org sik pandei cermat kata nya dgn ank nya.Tok lagi nya tau aku dah pandei beblog.Bila aku muka laytop lain lah muka nya koh.Ialah slow sikit tok.Nya jealos bah masa ia nya sikda.K..mun laytop tok belum berangkat,boleh nyambong agik.

Dolt Udin said...

Suma,

Siney rumah kau? Sik jak hal beblog, jangan bepelok ajak bah...Padah nga nya jangan jelous, kita ngelakar sebagai sedara se los dolok...

Mun laptop sik dapat coba kau makey Hilltop atau Tiptop, mengkali mengasi..

Sik salah maa, nang muka kau ya serta ada nama lagik..

nembiak Los said...

Suma. Senang ajak nyuroh nya sik masam muka bila kau berblog. Padah jak, nyalah orang yang paling bertuah, berjaya mikat kau. SeLos Los Nembiak Los ngerek kau, sik berjaya! Jali Bob Angin sampei heading tiang Gol, nok cuba mikat, sik juak berjaya! Pecah jak ndak palak.

Dolt Udin said...

Suma,

Ney kau tek? Mun ada lebih2 minyak bkerim bapak kau jangan di abis....Aku maok nyimpam sikit lam muzeum sejarah aku kelak...

Nasihat aku suma, mun urang muda kau suk suka nangar kau babelog, jangan di lawan lah..kelak jadi kelaie sik sabela juak maa..kamek urang pun paham juak.Sik semua urang sama penerimaan nya bah...

Kamal said...

Suma,Blog pakei urang dah season macam kita tok. Mun nak berblog jaga juak ati urang rumah, mun laki minta apa, tinggal lok komputer ya, layan lok laki. Macam kamek urang laki tok sik hal, lagik pun suka dak house mate kamek nanggar kamek berblog, sik lelah daknya nak melayan permintaan kaum bapak.
Hab/Dol, lupa aku ngan batu ya. Dolok aku nang suka nyimpan batu ya pakei ngasak palak Bucor.

Dolt Udin said...

Suma,

Benar kata Kamal ya, tok Blog untuk orang dah faded, Jangan bingong padah ngan rang muda kau....hanya sebagai hiburan ajak bah...

Mal, batu guntin ya kinek tok dah pupus, sedang kan kawasan ternakan batu tok lok marek sik ku tauk agik. Pakey jak batu bata lok mun ada bucor..

rediahamran said...

Benar ya mmg byk pempuan ada problem nak berblog pjg2 . Bukan apa ya.cdak laki neves ajak bah.almaklum kinek tok mcm2 terjadi d internet.Cara nya trus trg jak ngn laki yg kita tok nak bersiratulrahmi ajak. Brgkali juak neves cdak tok dtg dari Allah.Ne kta tauk ndak. jadi selalulah juak berpada pada, jaga diri , hiasi peribadi kata TV3.

Kamal said...

Whatever....................

Dolt Udin said...

Rediah,

Ada benar kata kau ya, jangan betapok kalau nak ba belog. kelak terjumpa memang kenak saspek nok lain2, ndakkah susah...

Suma,

Lamak juak merepair PC kau ya? Beli baru jak Maa...di lo yat ada sale masa tok..

nembiak Los said...

Kalau nok betapok berblog, aku cadang beli PC nok besar kotak macis ya. Eksen sakit perut, gi jamban. Kak ya berblog lah sampei bateri abis......

rediahamran said...

Whatever............wherever......

Kamal said...

Dol, sik semua barang kat Lowyat ya murah. Mun kau pegi simpang Ngu lagik murah. Nya jual laptop makei tumpok.
Hab, nang ada komputer besar ya Hab, orang ngelarnya kalkulator. Sik dapat pakei berbelog.
Rediah, aku suka nengar lagu Never on Sunday, tang lanji jak bunyi lyric nya.

Dolt Udin said...

Kamal,

Lagiklah lanji lirik lagu The room at the top of the stair.

Di Farley lagik lah murah Laptop Mal, suka ati kau ngaut ajak.Tapi Laptop dah di masin daknya...sik bagus pakey bebelog sebab wire betegar kenak nya kelak.

Kamal said...

Ada Farley dah kat Bintulu, lamak dah sik ke Vaiee. Taun tok aku kira nak molah program kat Bintulu, so mun sik ada halangan selalu kau jumpa aku di Bintulu kelak. Tapi lanji lagik lirik lagu Mr. David Sparkle (M. Daud Kilau)...

Dolt Udin said...

Kamal,

Farley dah lamak ada di btu...sebalom aku transfer sitok dah ada tapi masa ya kecik agik, kinek tok dah besar...Sitok lah bak vaiee selalu shopping, susah nak parking..Bagus agik pegi Sing Kwong...

Mun pegi Btu, carik aku mal, Call aku lok 086251449 atau hp 0198748766

wahab said...

Ada juak Farley tok brand roti pakei nembiak kecik makan. Ingat aku Mat Kecik pernah smuggle Farley pakei makan anak Mat Besar ke kelab dolok! Masa ya anak gembar Mat Besar nama Zul gik baby. Benar ndak Mat...

M aa said...

Akum Dolt,sory lambat balas.Tok nyampah aku dgn laytop tok.Lelah aku naip bila mauk send pandei hilang ialah coba dolok.Mun sik dpt agik malas lah aku bukak blog agik.Kitak org jgn salah faham,bukan nya abg marah atau jealous tapi nya mauk baca news bah.Di internet sik payah bayar.Semua akhbar boleh di baca.Kata mauk save baget.Kinek tok paper dah mahal jadi baca dlm internet jimat sikit. Wah..wah..Wahap loya burok nombor satu.Kenak kau sik madah dgn aku dolok Jali mauk dgn aku.Kalau ku tauk sik payah ku cari org jauh kan.Tok dah terlambat.Ha..ha..jgn marah Jali guro jak bah.Aku pun pandei loya burok Hap.Wahap ia bukak cerita dolok,aku pun ikut. Kamal tok sikda pikir lain jak.Aku pikir lah Kamal tok romantik giler.Betul sik Mal?Asal org sik on jak,adalah di pikir nya.Untung bini kau Mal,dpt laki romantik giler(kata org KL).

nembiak Los said...

Salam Suma & Semua.
Kita sik loyar burok tok, becerita ajak. Kisah Suatu hari di Los Cermin....tapi yang sebenar benarnya, semua Nembiak Los nok masuk UNI LSW maok belajar jadi lawyer dolok...tapi subjek ya sik ada masa ya. Jadi kamek orang terpaksa dengan cita cita yang tinggi, belajar sesama sendirik ajak di tangga Kelab, di Los Bujang Pak Onong, di tepi padang kat rumah dak suut, di ujung Los bujang kat rumah Achoi dan kadang kadang belajar sampe malam di tengah padang bol Los ya...malangnya certipiket kamek sik di terima....jadilah kamek loyar lam blog ajak...kalau sapa sapa maok minta nasihat cara percuma...sila kan. pintu blog sentiasa terbuka. pilih ajak loyar laki atau empuan..

Kamal said...

Hab, dolok masa dak anak ku gik kecik, mun meli roti tok nang aku beli lebih. sebab aku pun suka makan benda tok, sama juak dengan nok nama mamalite. nyaman mun makan ngan bubor. Tapi kinek tok dah lejuk aku. nyaman lagik makan rusip. Hab, sijil kombat kita sik laku, sik ada nembiak los nok dapat masok askar kecuali Elly ajak masok askar reserve. Tok retinya Elly dolok nang pakar ngombat.

Ma, pandei nya nak muji aku. Aku tok sik masok terik Ma.

M aa said...

Mal, bukan muji tapi benar kan?Aku tuak Kamal tok org nya romantik sik cayak,tanyak bini nya.Apa bintang kau Mal?Bulan berapa kau lahir?Aku rasa Kamal dgn Dolt tok sama bintang kali endak.Haaa....guro jak bah.Jgn ambik serius.Macam ialah rasa aku di anok kitak duak Dolt.Nasib juak aku tok tahan tebuk.

nembiak Los said...

Aok Rusip juak boleh jadi menu kita di Bekam kelak.
Ngam lah kita tok, nang tukang ngetes roti makanan anak. mun sikit ajak sik apa...
Eli nang pakar combat dolok Mal. Nya sik payah pakei baju/topi celoreng bila masuk utan..natural ajak.
Sabar Maa. Kalau kau rasa manas, tangar ko gambar Alim sebelah ya...bulu mansu nya tebal masih sampe kinek tok.

Kamal said...

Hab, Lapok gemok dolok ada nyukor bulu mansunya. Lepas nya masok salon aku, esok ari lalu dicukornya bulu mansunya. Chali jak rupanya, dahlah palak bertompok2 hitam puteh, kat muka selembar bulu pun sik ada.

Ma, baruk aku tauk kau tok tahan tebuk.. Aku pikir setakat penalti ajak. Hehehe...gik rasa ko..

Dolt Udin said...

Suma,

Nang setuju benar aku kau ya tahan tebuk.Mun sik tahan tentu abis bebendes dak kau kenak tebuk mial pelpos ya..Bukan kau sik tauk orang pelpos nang kuat nebuk..

Udah lagik kau betebuk ya maa...kelak ngenchot jalan baruk kau tauk..

M aa said...

Malas ku melayan kitak org tok.Makin jadi birah tak org.Udah2 agik mikir anok bukan2.Coba tak org ngucap.Pahala sik dpt dosa jak dapat.Sik abis2 loya burok cuba serius sikit.Madi tak org loya burok di sitok bagus tak org layan bini tak org.Dapat juak pahala.Aku jak ajak di makan tak org.Kalau tak org loya burok agik,malas ku beblog.

dr_poli said...

Maaa...Maaaa....Jangan tinggal daku ...Maaa.....Esok masih ada ..Maaa...Tiada maaf bagi mu ...mun ktk ninggal kmk sorang sitok .

Dak tok...nang antu Maaa....Mun ktk nak manas ngan dak nya ...sik paedah ...buang masa ajak .

Sik ktk perasan ...abis kt disakat nya ...kamek gik di target .

Apa boleh buat kakak kita duak Si Reddy ya di Bintulu ...mun nya tauk tok....maok maok bisuk dak nembiak laki los di sembur nya , Maa...

Sabar jak ....See uuuuuuuuuuuu....

M aa said...

Jgn takut Dancy,aku sik kan berenti malam tok.Dolt duak Kamal ia dah kemaruk kata org KL.Kemaruk apa sidak nya jak tauk.Kali sik di layan org rumah sidak endak.Kau tok Mal,udah2 gik.Dolt,relax dolok Dolt.

nembiak Los said...

Eh Maa, gambar sapa ya?

Dancy jangan cerita antu lagi....sik dapat tidor kelak...

M aa said...

Hap,ia gambar anakku nok sulong dgn anak isteri nya.Nya ia lah sikit agik mauk butak sebelah mata nya kena smash dak Eteng.Masa nya kecik2 dolok.Seminggu tahan di speta(kata org dolok).Aku boleh bayang kan macam nei perasaan Eteng masa ia.Tapi aku faham bukan nya sengaja.Emergency aku tepon abg suruh balit.Masa ia abg di Sabah. Hap,sebenarnya anak ku bunsu ia masuk kan gambar ia.Sidak duak laki bini ia bisness.Kalau kau ataupun sapa2 mauk join anak nembiak los bisness,boleh contek aku.Nya molah ID ataupun interior designer and civil work dan ada juak supply barang T.shirt,Medical equipment untuk hospital2.Apa jak tak org mauk order semua ada.Sidak supply barang di Kem Lumut,Putra Jaya dan banyak lagi.Promote lagi...K...lah kelak boring tak org maca.Bye...

Kamal said...

Member semua aku baruk nerima SMS dari Ateng Buang, nya madah bapa tiri nya baru ninggal dunia di Kuala Belait. Al Fatihah....

nembiak los lutong said...

Ateng,

Salam Takziah. Semoga dicucuri rahmat & ditempatkan bersama para solihin. Amin

dr_poli said...

Al Fatihah ....Salam Takziah dari kamek sekeluarga , Ateng .

Elly said...

Ateng
Salam takziah dari kamek sekeluarga moga rohnya di cucuri Rahmat-Amin.

Dolt Udin said...

Ateng,

Salam takziah juak dari kamek sekorga, semoga roh nya di tempatkan dalam sorga terang dan semoga di ampuni segala dosa dosa nya...Aminnnn...ya rabil alamin..

M aa said...

Innalillah....... . Teng,takziah dari kamek sekeluarga dari KL.Kami doakan semoga roh nya di cucuri rahmat dan di tempatkan dengan org2 yg beriman.Amin....

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam Ateng & Keluraga,
Innalillahi wa'innalillahi rajiuun...Al-Fatihah
Salam takziah dari aku sekeluarga, semoga roh arwah ditempat bersama org2 yg beriman...Amiiiinnn...

nembiak Los said...

Teng. Innalillahi wa'innalillahi rajiuun..AlFatihah.

JB said...

Ateng,

Al-Fatihah. Didoakan semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama para salihin

nembiak Los said...

Terus ninggal juak komen disitok...

M aa said...

HAP,apa lagik,sambong lah.

Kamal said...

Suma sambong cerita kau... sori aku motong dolok, sebab ngam2 masa aku maca kat posting tok, aku nerimak sms dari Ateng. Terus aku antar dalam posting tok. Bukan sengaja nak motong cerita kau....

nembiak Los said...

Suma, cerita pasal promosi adik kakak ko Peri ngan Seni ya tek. Kau sik madah Ramli pun ada juak air disebelah Peri padu nya. Ada dah aku ngabas sidak ari marek. Kelassss.

Kalau sik ada aral melintang, kata urang tua, boleh juak kamek kontek kau kalau maok perkhidmatan kompeni anak kau Maa.

M aa said...

Hap,boleh..apa salah nya.Kalau kau mauk molah T.shirt kah atau apa2 boleh kontek aku.Sapa2 Nembiaklos yg ada di Kl kalau mauk perkhimatan boleh lah cal 012 .......(eiz ,tanya Peri).Ceh.....promote lagi.

nembiak Los said...

Tunggu lah Maa. Bila Freddy Air asia nurun rega teket belon kelak, rame rame kamek Nembiak Los kesia.

Ne sidak Aini sik ada masok sitok Maa. Kau sik ada madah kah? Sadali, laki nya sempat juak main ngan kamek dolok.

M aa said...

Hap,aini kamek di Labuan kinek tok.Jali selalu juak dtg ke Miri.Aini kamek sik berapa sihat masa tok.Sidak gago bercatering.Masing2 sibok cari duit.Sik hal lah Hap,aku dgn Usop jak wakil.

Kamal said...

Apa kenak Aini M aa? Sik ada cara lain kita tok bertanyak khabar. Tok ajak cara, tapi bagus juak. Sekurang2nya ada juak cara kita berhubung, selain ya dak lain nok tukang baca ajak pun tauk juak berita. Harap Aini cepat sembuh. Dolok Peri selalu juak ke Labuan, masa tok mun ada apa2 nok urgent atau nak minta tolong, surohnya kontek Juki.
Juki ada di Labuan masa tok. Juki tok walaupun nya tok jenis penyakat macam kamek tapi pasal nulong nang nya sik pernah nolak. Biasalah nok nama nembiak Los.......

nembiak Los said...

Ada Sadali, laki Aini merik nombor HP ngan aku lok, tapi dah ilang. Bila senang kelak aku carik Shell emailnya.
Kesian tedah Aini. Harap nya sembuh.
Benar juak kata Kamal, kalau ke Labuan, carik ajak Juki. Bulan ya tek, aku keLabuan, rioh ajak nya nangar aku. Eran urang Labuan nengar kamek duak tutor Sarawak di Opis...

M aa said...

Kamal,Wahap,doa jak mudah-mudahan Aini cepat sembuh.Tok nya masih dalam rawatan di KK.Biasalah penyakit kinek tok.Terima kasih banyak2 atas simpati dan doa kitak org.Inshaallah kalau kamek perlu kan pertolongan,mesti kamek cari Juki sebab nya ajak Nembiaklos yg kamek kenal ada di Labuan. Bagus Hap,jgn malu dgn bahasa kita.Macam aku,dah lebih 25 thn diam di KL arum bulak 24 jam tutur Malaya tapi sik pernah lupak tutur S'wak.( Ops!perasan )

nembiak Los said...

Maa. Sik ko perasan ya....sama kitak duak Dancy. Sik lupak ngan bahasa ibunda. Disitok juak lah kitak duak berpraktis supaya sik ilang slang Sarawak.
Eh..Maa. Bagus juak nombor 4D diberik kau ya. 2524. Nasib aku sik kaki nombor.......

M aa said...

Hap,Benar kata kau ia di sitok lah tempat kita praktis.Kadang2 aku lupak dgn bahasa S'wak nok lamak2 ia.Aku nangga sitok yg kuat agik bahasa S'wak lamak ia Dancy dgn Dolt.Suk aku baca tutur S'wak sidak.Lamak udah sik dgr bahasa cam ia.Contoh macam marek dolok,ngelaka dll.Bila baca tulisan Dancy (maksud aku cakap S'wak nya)rasa mcm aku di Miri.Ada aku jumpa Iban di KL tok,nya berjual sayur ikan dibah rmh kamek.Bila ku ngembak nya cakap S'wak,belagak sik maok cakap sinun.Tutur Malaya dgn aku...pun tek lurus sik juak hal tok ( lu pikir lah sendiri).Gago jak kamek duak tutur Malaya padahal duak2 org S'wak.Geli ku dgr tapi terpaksa layan.Dah 2-3 org ku jumpa kedak ia.

nembiak Los said...

Gohet ajak kau kelakar s'wak ngan sidak ya. Kalau sidak sik maok, mbak tutor Iban. Mun ko sik ingat tutor Iban, keluar jak speaking London ko, Maa.

Kamal said...

Aku dah lebih 40 taun di sarawak tok. langsung aku sik ingat cakap bahasa kamek urang lagik. Dah lama gilak ninggal Uganda ya.

M aa aku tauk kenak nya sik maok tutor sarawak ngan kau, nya takut kau nawar sayornya. Mun geng kamek urang meeting ke sinun sik lalek nak kelakar malaya. Nang kiak kaong tutor sarawak, mun ngan dak Sabah kelakar Sabah atau cakap Brunei di pasar.

dr_poli said...

Ya lah Maa ....tutur swak kmk tok masih pekat ....mun grenek tutur kuching nang masih ada...bila tutur malaya nang anyut bunyi nya ...tang mantak ajak ....

Cayak tak org ...masa kmk dalam operation theater di spaetar dudi tok tek ...betemu ngan nurse dari swak juak . Rinduk rasa ati betemu ngan org kta ...harap tek nya tutur swak ....ngembak slang bidayuh nya ....sik ada tok ko ....keluar slang kedah juak .

Nae sik kmk kamek ngaruk palak.....

M aa said...

Yalah koh Dancy heran kan.Bila pegi Jln Tar,selalu jumpa org S'wak,Brunei sidak selalu shopping sia.Bila dengar daknya betutur rasa kamek tok mcm jakun(kata org KL).Pegi dekat2 dgr apa di tutur sidak.Maklum lah,jarang dgr tutur sinun.

nembiak Los said...

Nang camya Maa/Dancy. Aku pun, bila keluar dari S'wak, nengar ajak urang tutur S'wak, mesti aku ngagak dekat dekat. Ada sekali sengaja aku tutor nerin2 dekat sidak. Kak ya pandei bertegor. Tok kes sama sama baru datang lah. Kalau nok dah lamak diam diluar s'wak dijumpa kita, jadi macam kes kitak orang lah kali.

Ya baruk sekejap ajak Aku keluar dari Miri, apatah lagik macam kitak orang nok lamak disia..

Kamal said...

Sik juak Hab, macam aku melawat sekolah di KL, ada aku jumpa sorang guru dari sarawak. Nya dah lama di sia, bila nya jumpa aku and aku ngembaknya kelakar Sarawak sik ada pun nya ngegeh cakap dak sinun. Tapi kadang2 ada juak nya tersasul. Cam ya juak, masa aku di negeri sembilan taun lepas. ada sorang pegawai dari Pahang, nya tok nembiak Iban dari kuching. Masih juak kelakar Sarawak. Aku tauk nya dah lamak sinun, sebab kadang2 nya terkeluar slang Pahang.
Dalam taun 2000 aku ngekot karnival kamek urang di KL, biasalah aku main band wakil Sarawak. Masa nunggu turn aku jumpa cikgu nok beksa ngajar di sarawak. nya nembiak NS, sik maoknya ku embak tutor malaya, takut lupak kkelakar sarawak kelak katanya.
Mun ada urang kita nok ngegeh sik maok tutor sarawak di sinun, nang sik tauklah aku.. serah ngan Muss ajak, sak nya merik petua Fof ya tek...

nembiak los lutong said...

Coba kita tanggar dak Kelantan dak Kedah dak Tganu, seney2 dak nya pegi mesti dak nya sik ninggal tutor kelantan dak nya. Kita mbak mcm ya juak lah.

Aku pernah sekali dlm lif hotel di jln masjid india, ada org kuching ngelakar sarawak bebisit-bisit jak dak nya. Bila aku negor dak nya tutor Swak tekejut dak nya rupa2nya rami juak org Swak mengarey di sia.

Kamal said...

Yalah Di, mun kau ke Piasau Kem. Sik ada dak omputeh sia gago nak kelakar Sarawak. Masing2 ngembak kelakar daknya. Apa ndak khabar Lapok Kurus di Jerman masa tok. Lama nya sik masok blog tok.

Dolt Udin said...

Adi, Sama macam aku masa makan angin di luar negri dolok...Nak balit ke bilit jumpa ngan sorang mat salleh...Rambutnya merah mata gadong..Bial ku greet good evening, nya terus jawab lam bahasa mireik..Rupanya tok Pang Julin dari Bekam.Rumah nya sik jauh dari kebon Talip..Baruk ku ingat padu rambutnya merah sebab selalu mandik sungey brandy di sia...

Dancy said...

Tahun ya tek ko ...makan lah kmk duak lki bini kat kedei nasi kandar . Chun waktu makan tengahari ...nang penuh lah dak meja meja tek .

ada lah meja sigek ...tapi org tok sorang ajak sia . Bila nya nangga kmk tek tercarik carik ngan tempat duduk ...pakei nya bahasa isyrat madah duduk ajak sama se meja ngan nya .

Jadi join lah kmk duak laki mek tek . Tutur malaya juak tek ngan org tok...madah tksih ngan nya .Kak ya along the way kmk duak tutur kita lah tek ...ya nya nanyak kitak org swak ...nang tutur swak kita nun bila nya nanyak tek ..

Apa lagik ...bila nya tauk ...nang berayas nya tutur swak ...ya nya nyusei ...nya tek lamak di Kuching ...ada 10 tahun kerja sinun ...nang diam ngan kpg org melayu juak ...chun juak tek bini nya org kuching ...

Ya nya nyusei ...kakak ipar nya org Miri ...siapa kata kamek ...Bariah Ali ....

Ya rabbi ...lalu jejak kasih kmk duak ...bertanyak khabar berita Bariah ...

Kmk rasa ingat tak org Bariah tok ..diam di Los perintah ...bapa nya kerja telecom dolok ....kmk rasa nya pun kat Uni ya juak .

salammmm

nembiak Los said...

Hah Dancy. Bariah ya kelasmate kamek duak Kamal di Anchi dolok. Aku tau nok 4 beradik ajak. 2 laki 2 empuan. Abang nya Narawi pernah kerja ngan Shell. Kakak ngan adik Lakinya sik ingat aku nama. Kali nya ya tek laki kakak Bariah.

Dolt Udin said...

Bariah Ali sama sekolah ngan aku di ULSW.Kamek duak Kamal ting.5B, Bariah 5a..Tapi masa kelas Sastera ngan BM kemek bekumpol lam kelas 5c.Nya tok pendiam lam kelas, rajin belajar.Jarang betegor ngan nya.Tapi bila udah tua masa di piasau selalu juak nya negor aku...Narawi Ali dolok kja di LCOT, kemudian transfer ke BCOT tempat aku kinek tok.Kakya nya keluar dari SSB lam taun 1996 kedakya...tok lamak sik nengar berita Narawi.Jangan jangan di Quatar..Sorang gik kakak bariah tok nama nya Norsiah Ali...Mun sik salah pernah betunang ngan Berahim poji(Berahim Kerapuk)....

dr_poli said...

Hab ...tanyak ngan emak kitak...arwah bapak dak Bariah tok berkazen ngan Nek Baah ...second or 3rd kazen cham ya ...mesti org tua tok ada juak ngan tak org ....

ada kmk duak Bariah betaepon...nya di Kl nun...anak anak nya berjaya ...baruk dapat menantu nya tek ....

Baruk first time lah kmk duak bekalakar benar benar . Abang nya Narawi berbini ngan org Marudi...

empuan marudi tok ada adik ......nama nya Halimah ...kahwin ngan Henry ...abang Henry nama Joji ...bala dak Pak Ai di los marek mun sik salah . Henry ngan Halimah ada di Btu ...sik jauh dari rumah dolt ...Henry tok kerja ABF

Ya ajak lok...maok landing lok...

nembiak Los said...

OK Dancy. Kelak aku nanyak Pak Ali ya juak.

Eh sensitip kali cerita Berahim abang Deden ya. Nya duak Dolah udah bergusti ngan Kamal dipadang ujung rumah Su'ut dolok. Friendly match kali.

Henry ya sama main bol masa Pujut kombine ngan Los dolok. Kamek makei baju Adidas Ijo.
Joji ada kereta galant merah diam rumah Pak Ai.

Kamal said...

Bariah ya kecik ajak badannya. Matanya besar, very smart girl. Tapi smart lagik dak nembiak laki. Ingat kau masa kita malit buah gatal kat kerusi cigu dolok. nang mirah ajak paha dak cikgu ompuan cina.

Best bergusti ngan sidak duak. Nasib arwah bapa Minah jamin aku keluar, mun sik tidor semalam dalam lockup.

dr_poli said...

Awok Mal...nang nya kacak ...manis ...macam org malaya tok muka nya . Last kmk jumpa nya kali umur kmk 14 / 15 tahun gia .

Salammmmmmm

Dolt Udin said...

perasan juak akan jawa tok eh...tapi nang benar manis, itam manis..mun sik mandik bersih, di agak semut tido malam.

nembiak Los said...

Anak urang Jawa nea ya Dol?. Bapak nya kak Polis dolok, direpotnya kelak........

Dolt Udin said...

Ada anak jawa selalu makey baju kurong rona kalas ya...sik hal nya marepot, bapak nya sik ada hand cuff lagik...

dr_poli said...

Ok lah kelak nyuruh miak nok kata kitak duak ya nukar baju nya . Kae rona lain gik . Mun padah ngan pak chik odek kamal ....setuju nya mun nembiak nok nama Dolt ngan wahab ya diantar balit ke Jawa nun . Ngacho ketenteraman awam di sitok jak .

Dolt Udin said...

Pacik Odek juak di kait nya tok eh.Kelak nait angin nya di tapok nya paspot Dancy, kan susah nak balit indon kelak...Lamak aku sik nangar vankel kau dancy nok nguntin rambut di kelab dolok...dah besar kah nya kinek tok...?Coba kau antar masok tadika kemas lok sementara nunggu ULSW bukak..kursus melurus rambut...

dr_poli said...

Awokkk...nok nama bonding ya ...mundak dapat melurus rambut ktk Dolt ...sedang kan mee maggi gik dapat dibonding ...jadi spaghetti dak nya .........

Dolt Udin said...

Ya lah aku nak mencarik orang pandey teknik tok..Aku nok melurus rambut kawan kita nak Afro ya..sik juak banyak gilak makan space lam gambar ya...tang penoh jak gambar ngan rambut nya....

nembiak Los said...

Eh.. sine tuju Paspot aku kah? Moak ditapok lok. Ada empuan Jawa nok ngantar kamek ke negeri sidak...nya takut bila huru hara diMalaysia, nya kenak antar pulang..

Kamal said...

Hab, bukan paspot. Pespot.

nembiak Los said...

Baru aku check Paspot tek, padu nya nak expired padu. Lamak udah sik ke Seria ngan Belait. Rumah Los sia lain sikit dari kita empun. Aku banyak gambar lamak Los Seria diberik kawan masa aku kerja sia taun 2005 lok.

mussjulai said...

Mun dak sidak urang pernah diam di los seria jengok blog tok boleh lah di pos lam tok,mun sik ada pakei apa,kacak gik los kita.

nembiak Los said...

Benar ya Moss. tapi, nae tau ada kawan kita nok ada gereknya diSeria dolok.....,nangar atap rumah pun jadi juak.., nok ngagak dekat, takut kenak berik Pemarang...

mussjulai said...

Boleh juak Hab,pake kenangan sidak nya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dolok ney pandei nak bergerek. Mun ke Seria sik ada keja lain, nak makan roti canai ajak. Sebab dolok di Miri lom ada roti canai, di Seria ada.

Dolt Udin said...

Aku dolok mal mun balit dari Seria, aku suka meli buah epol ijo...Di Miri masa ya sik pernah jumpa Epol ijo..rare specis masa ya..kak ya suka meli kasut mekanik..Sampey di Miri, kasut mekanik di sapu ngan dian sampey bekilat.Water proof konon tek...

Kamal said...

Epol ijo mun diulam ngan belacan nang nyaman Dol. Macam kau makan buah mempelam muda. Nok jenis crab apple, lagik masam.

Dolt Udin said...

Mun di goreng ngan minyak ijo pun nyaman juak mal..Asal jangan di goreng ngan telor ajak..takut ada org ngambik ati kelak...

adi said...

ada lagik keluar pasal minyak ijo dgn telor tok.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nyaman telor bagong mun digoreng ngan minyak ijo ya..

Dolt Udin said...

Ya lah Adi, minyak ijo tok nang synonim ngan telor...Mun sik di pasangan dak duak tok nang sik serasi...Tapi mun di gembar minyak ijo ngan telor nang panas di dalam kata org.....Ney ndak kah Suma lamak sik datang tok kah? Yalah lamak telor nait rega tok kali...

nembiak Los said...

Kalau maok molah scramble egg, goreng ngan Minyak Zaiton. Memang kaw. Bukan Zaiton Sameon lah.... Olive Oil.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku pandei molah scramble egg Hab. Kadang2 nya jadi scrambler egg. Olive oil extra vurgin nok rona golden ijo ya nyaman. Reganya pun nyaman juak.

Dolt Udin said...

Mun kau maok scramble egg tok lebih sedap, cuba kau goeng makey minyak M..Tapi mesti nok baru pun minyak.....Mun nok udah itam gilak kelk telor scramble jadi brittle, kenak sepoh..boleh jadi dart nok cerita kungfu dolok marek...

Dancy said...

Mal , bila kitak nyebut scrambler ...terkenang kmk masa gik form 1 atau form 2 ..ada orang ya suka makei scrambler ko . Tapi nyatok sexy mun makei scrambler ya ...hot short pants ...., rambut panjang ....dak nya nunggah nya sharipah aini . Mun kmk plg dari sekolah petang ada terjumpa ngan nya tok ...dak nya madah nya sharipah dari btu .......ingat tak org ngan nya tok ?

Bukan apa tok ko.....rasa kmk sampei kinek tok belum ada miak empuan miri makei scrambler se brutal nya tok.........

Elly said...

Jangan ko nyebut Saripah dari BTU ya Cy, masa tok nya udah jadi bomoh, ( pengamal ilmu itam )

nembiak Los said...

Kinek tok, nya makei Kapcai. Ada anak nya bertudong selalu numpang nya...

Dancy said...

Elly .......benar kah nya bomoh .....?

HAb.....oh tedah...masih di miri nya kah ? Sik kmk kenal nya gik ......pikir tek nya migrate ke negeri om putih nun.....

mussjulai said...

Saripah tok,nya dian di kpg senadin kuala beram.

Elly said...

Nancy
mun ko kejeron gilak nok jumpa nya, kelak kamek duak Mos ngantar ko ke sia tapi kamek duak Mos sik maok nait rumahnya, ko sorang ajak nait.

nembiak Los said...

Dancy. Nae urang puteh maok lagik ngan nok dah kerepot ya. Moss duak Elly ajak masih ngipak nya ya. Mun dak, sik sidak duak tau tempat nya diam.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kotan banyak gilak keriput nya, dapat pakei anei2 molah sarang.....

mussjulai said...

Nya ya bukan apa,tulah bah.Baruk nya tauk mun udah kerepot sapa mauk.Lain lah mun nya makei ilmu(minyak senyonyong)palis2.

nembiak Los said...

Mbak nya ke Bekam jauk Moss. Kelak kau merik ceramah ngan nya.

mussjulai said...

Sik berani aku Hab,ingat aku masa aku gik bujang dolok,nya tok exsen gan kita bila nya minum gan omputeh.Nya tok omputeh ajak di taget nya,mun lokal sik di ambik nya pot.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Patut berkeriput kotan selalu kenak gemarek omputeh..

nembiak Los said...

Macam ikan Kenak polah kasam sik cukup garam, Mal.

Dancy said...

Bah udah gik....sik tauk apa apa tedah ya ............bedusak ...!!

adi said...

Aok lah..... apa cerita tak orang tek??...

Dancy said...

Colop terus serita tok , Adi . Sik dapat disoal gilak ........melarat........

Dolt Udin said...

Nya tok lah geng rapat aku dolok...Bila dak urang putih ke laut kamek duak selalu relak di kedey politik...Nya tok tauk, sehingga kaki platform E-11 nok nomor berapa yang retak...senang senang nya cerita di meja kedey kopi politik ya......Mngkali nya sik suka ngan kau mos pasal warna kitak duak hampir serupa...Aku puteh nya coklet.Buah mbang nya montok ajak......kelang kelus jak mos ngepong nya tok dolok...ney ndak nya hot..

nembiak Los said...

Aok lah. Carik cerita lain ajak kita tok. Kelak buak ari. Malam tadik udah banjir piasau kenak Elly.

Kamal said...

Tunggu lok Hab, aku lagik syuk nengar cerita buah embang tek. Kelak nanyak ngan Talip, bila pokok embang nya berbuah. Manis buah embang sia.

Mun musim buah kali tok, sik iboh meli tempat lain, kontrek ajak nok kat kebun Talip.

Aku nanggar pokok durian pun banyak juak. Best ya.......

Dancy said...

Bel kmk sekejap tek Kamal . Baruk juak kmk nak nyokong meli asam bang rah Talip ....sebab ngenang sitok sik ada benda ya ....kak ya scroll ke atas ....padu....masih topik ya ....

Kulit buah asam bang dapat di ulam ...tapi mun salah ari bulan gatal plus angus juak tepi bibir ....

adi said...

buah embang (jgn disebut slang org puteh, lain jadi makna nya) tok nyaman dipolah sambal, pakei makan ngan linut...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ngam ya Cy. Nok dipadah Dol ya lain, ya buah embang nok dah dikupak kulit. Ngupak kulit buah tok pun ada seni juak. Mun dak malaya memang nya ngupak kedak nya ngupak buah epol. Ney ndak pedar rasa. Mun buah embang kita di Miri biasa ajak saiz nya. Ada jenis buah "embang bulan" digelar sidak bini aku. Buah emabng tok besar buah nyior. Manis gik ya. Di kampong dak bini aku banyak buah embang jenis tok. Buah embang sidak sia nang besar2, bukan kedak buah embang di Miri.
Dol, aku baruk nerimak SMS dari Wailin. Ada urang mintak batang temedak ngannya. Aku rasa nya pun geram nanggar batang temedak nok besar gilak ya.

Dolt Udin said...

Kamal, padah ngan waylin ..jangan suroh orang ngacho...padah jak udah di booking kita .....Mengkali mgu depan aku nak motong lagik..

Dancy said...

Adi.........lamak tok sik terlintas nak nyebut makei slang om putih.....hehehe........

Awok ....ngupak buah tok sama style ngan buah limo cina besar ya .....pamelo?....Klit limo tok di jemur .....dah kering benar ...pakei molah perabun.....harum bau bila ditunok ....

Kamal said...

Padu nya. Dak cina madah, mun nak muang sial, mandik aik kulit limo tok.

nembiak Los said...

Benar ya Mal. Ilang Sial, timbol gatal kulit...

adi said...

Dolt,
ada aku ngalakar dgn Mos mlm tadik. Mun ada org ngaco kayu temedak ya kamek duak Mos maok netak nya tp nunggu parang di embak kawu.

nembiak Los said...

Minjam parang ilang Kamal dolok Di.

adi said...

Parang ilang ney dpt di pinjam Hab, dah ilang dah...

Elly said...

Hab
mun PARANG ya udah ILANG, pinjam ajak DUKOK ngan dak apai apai di rumah panjai ajak.

musatahar said...

Benar juak.Nok nama parang dah ilang tok sik lah dapat di pakei agik sebab nya dah ilang sik tauk sinei nya pegi.
Mun maok pakei PARANG ADA jak.Baruk betul nei ndak.

nembiak Los said...

Minjam parang Beradak ajak lah...

Kamal said...

Mun sik ada parang, makei pisok pena ajak. Mun kitak urang nak nyuroh dah nembiak kinek tok ngambik pisok pena atas pak, gerenti daknya blur....

musatahar09 said...

Mal,cerita pasal parang tok eh.Aku ada parang baru.

Dancy said...

Pena pun sik ada di jual lagik , Mal. Rumah bapak di Pujut masih ada pak ....

nembiak Los said...

Pisok Pena nok gagang nya merah ya ndak?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada taris itam. Nyalah ya. Kinek tok sik ada lagik, yang ada nok canggih2. Ada segala screwdriver indah.

Cy, apa beza "pak" ngan "pagu"?

Dancy said...

Shelf tutur om putih , Mal.....tutur kita " pagu ".

"pak " ya selalu rah dinding ...kayu rangka dinding . Mun dinding bilit ya tek sik dilapis lagik ngan dek ....nampak lah " pak " tok .

Pisok pena tok pakei kmk org nulong mak motong kuku nya dolok ...sik maok nya dipakei tap kuku....kmk sik biasa gilak makei ...takut nya empun lukak .

nembiak Los said...

Nok nama Pagu, sengaja diPolah. Rah Pak, selalu kita nyimpan dak minyak Geliga/Kapak indah dolok. Kalau radio kecik, maok dipolah Pagu pakei engkah nya....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Pak dibah rumah dolok, pakei napok rokok. Kadang2 dalam lampu basikal tempat napok rokok.

Dancy said...

Awok Mal...sitok ktk nyimpan goli juak ...engkah dalam tin milo kecik ...

Pak debah rumah macam macam boleh disimpan .....kamek nyimpan bekas guni beras sia dolok ...mun benda tok berayan dibuang bapak . Sik dapat main belombak dalam guni bila dah sik ada .

nembiak Los said...

Rumah kamek diJln Gertak ngan Jln Bintang ada dipolah Joli makei guni beras. Guni beras dipotong dua, kak ya dilantak diGelegar... bila pagi maok di kebo dolok sebelom gurin lam joli ya.... banyak nyamok relax sia juak...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lom lagik termasok dak asuk ngan pusak relax sia....

Dancy said...

Awok eh ...semacam bau guni beras tok ....sik pernah molah debah rumah . Bapak pernah molah dekat pokaok asam ngan pokok jambu dolok . Mun tengahari best tidur di ulit oleh angin .....Sik tahan juak mun dah selalu kenak ujan .

Masa di los cermin ...bapak pernah molah ayun tepi rumah ...kak ya dibukak nya empun ....bila nya nangga kmk orang main ganas gilak ....main tinggi tinggi ngan laju ...putih mata kak ya ...sik dengar kata

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bukan juak sebab ya aku rasa Cy. Nya mukak ayun ya bila nanggar badan kitak urang dah "jaik'. Takut runtoh atap rumah.

nembiak Los said...

Yang aku tau, Juki ngan Mamat sik ganas main ayun ya lah.....

dr_poli said...

Masa ya masih ngeledin , Mal . Kmk rasa banyak gilak miak bujang singgah di beranda rumah masa ya ...nae sik ...mun dah kawan Abang Louie kmk datang main chess ...se malam malam lah ya dak nya main .

adi said...

Aok menar ya Hab. Juki ngan Mamat sik ganas, jadi sapa lah yang ganas ya Hab?...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku sik maok kenak tukuk ngan kelido. Aku rasa geng dak abang Louie nok main chess ya ganas....

nembiak Los said...

Benar ya Mal/Adi. Geng abg Louie ganas.

P/S (pesanan sikit); Topi keledar aku udah diberik ngan anak Dol....sik ada septy aku tok...jangan ingar gilak.

adi said...

ssyyyyyhhhh..... mun nembiak Los rami jak pegi sia sinek makei helmet ya tanda nya ada balit Hab....

nembiak Los said...

Aaaaaa...time perentah bekurong lah ya...
Bila bejalan malam, mesti dua orang. Sorang nanggar parit kanan, sorang parit kerek.... shhhhhhhhh.... geng sidak expet betapok lam parit.

Dancy said...

Apa bisit bisit .....?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hah.Gik rasa kitak duak. Aku sik masok campor.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 234   Newer› Newest»