Sunday, December 14, 2008

West Los United FC

Petang tek cuaca bagus nar, sik ujan, rame urang nangar Buccaneers lawan Belia XI. Hampa juak rasa bila keputusan nya draw, Kosong=Kosong.
Nembiak Los semuanya penyokong fanatic Belia XI sebab majority pemainnya anak anak urang Los juak disokong kuat oleh Aruah bapak Mat Besar/Kecik & Mamut (Aruwah Mahari Hj. Mokti). Kamek nanggar tek dari belakang tiang gol dekat Basketball court di ujung rumah dak Su'ut.
Terok juak rang ninggal Simon kenak boo oleh Nembiak Los, maka nya sik nganok sidak! Nasib ada bang Ramli Lani goalkeeper sidak Buccaneers tek, kalau sik, siap sidak kenak Mat Besar. Kalau reserve keeper nok cina dari bukit ya main tek, nang terok sidak.
Yang aku masih ingat player Buccaneers ialah Goalkeeper bang Ramli, fullback Abong ngan Bujang Morni anak Kak Jijon dan bapak sedara Awang Itam, Mos Taha.
Team Belia XI, Goalkeeper Ahok, fullback Harold Tan, Che Hassim (urang Semananjung), striker Mat Besar, Bujang (kerja material dolok)...ada sorang goalkeeper sedara dak Kamal sik ingat namanya(Man kah?). Aruah Moneng pun main ngan belia kalau sik silap aku.

Di tahun awal 70an dolok, apabila ada lawan bol di Los, tetap full padang Machinda ya. Nembiak Los masih kecik kecik sik dapat nangar bila urang tua tua/besar besar berdiri keliling padang. Sama juak bila hari hari biasa, dalam padang untuk sidak Belia XI ajak main. Jadi kamek urang main sesama sendiri dihujung padang antara basketball court ngan Rumah dak su'ut ajak. Bila perlawanan habis, kamek pun pulang juak, sik tau ujung pun!

Aku sik pasti gilak tahun bila Nembiak Los menubuhkan West Los United FC. Tapi mungkin 1974 kerna kamek engkah nama WEST di depan Los United selepas West Germany menang World Cup tahun ya juak! Idea ya pun dari Jali Buang semasa kamek berborak borak ditepi padang ujung rumah bang Osen. Katanya Los ada dua egek. Sigek diMiri & Sigek diLutong. Nok Miri patut digelar West & Lutong digelar East. Tapi sidak Lutong sik pernah ada nubuh East Los!. Antara pemain pemain yang aku ingat, mula mula ngan Los dolok ialah Jali Buang, Keria Wahab, Rally, Jali Pak Yak (Bob Angin!), Awang, Su'ut dan sik ingat.

Dalam tahun 1976 West Los Utd under 18 ditubuhkan dan jadi Champion Under 18 Miri League tahun ya juak.
Yang aku ingat players Under 18 ialah, Awang Itam (Goalie), Joseph Lee (back), Salim Mohd (back), Nan pendek (back), Rally(Right Wing), Aku, Deden, Katuk(Forward), Latip Osman aka A'em (right wing). Ada dua orang first team & berberapa orang reserve aku sik ingat. Sorry geng, berkarat.....sapa sapa ada main masa ya, angkat tangan tinggi tinggi!!! (sampok lam blog tok).
Selepas ya banyak juak kamek kenak promote ke team senior termasuk aku, Awang, Nan, Salim, Rally & Aem. Joseph Lee lepas ya pergi continue study di England. Dak Katuk, Deden main ngan Equitana sama ngan pengasas nya Aem.

Dalam masa West Los Utd ditubuh, team GEMAS pun ditubuh juak oleh Mat Besar. Team tok campuran ex-Belia ngan ex-Buccaneers dll. Sidak sik pernah ngam ngan Los Utd.
Lain lain junior team pun ditubuhkan dalam akhir 70an macam Brothers Utd, Eagle & Lobo. Sidak Los dibah pun ada molah team Terror nama nya. Sidak tok selalu nya friendly match pada pagi hari Sabtu & Ahad sebab hari biasa padang penuh ngan players Gemas ngan West Los Utd.

Selepas team Gemas berkemas!, Mat Besar, Tamit, Akbar bedul pun join West Los Utd. Antara pemain kamek ialah Jalet, Su'ut, Alim (Back), Tamit (left wing), Aku (right wing), Mat besar, Akbar Bedul(striker), Temon, Geoffery Lucas(centre back), Alex panggung Cathay (mid field), ada nok kerja MMC, lupa nama nya. Later years, Hj. Abu, Siman, Abu Ngap Sayot, Aman dari bukit pun ada main ngan Los Utd.

Selepas West Los Utd sik United lagi, Rally terus retire. Players kamek combine ngan Nembiak Pujut di pimpin oleh Aruwah Bohari Hj. Dolah tapi sidak Pujut sik lama ngan kamek. Time ya sik dapat kenak sikit, lalu nak manas. Satu daripada sebabnya ialah urang kuat ada back-up. Tambah tambah lagi Nembiak Los jadi suppoter dah besar besar dan berdarah gemuroh. Masa tok Nembiak Los & Los united betul betul United. Sine sine pergi main, memang keliling padang Nembiak Los. Pernah sekali West Los United semi final sebanyak 3 kali kena postpone!!. Semi final pertama di Padang MMC, belum sampe 15min, udah refree kena serbu. Semi final kedua di Padang Machinda Lutong, West Los Utd sewa sebuah bus, penuh supporter. Lom sampe 15min, refree Chandran kena serbu. Postpone lagi!. Last sekali semi final dipadang MMC dangan berterak terak Polis ngan Field Force jaga keliling padang! Baru lah aman. Masa ya West Los Utd menang, ya pun Mat besar tahan bol pakei tangan dan terus sekor. Terpinga pinga fullback team Urang Ulu nunggu refree tiup wistle & sik maok ngepong gik tapi refree sik nampak!!

Pada awal 80an, orang orang Shell start berpindah meninggalkan Los sebab area ya dah maok diberi balik ngan Gomen. Shell pun sik nok jaga padang Machinda lagi. Dengan semangat bol masih menebal, Nembiak Los sendiri tebas padang dan mengecat tiang gol Merah/Putih & Tiang gol pertama diMiri berkaler kaler!

Los cermin & West Los United pun hilang lesap entah kesine selepas semua penduduk pindah ke rumah sendiri masing masing.....lebih kurang macam Nasib Commando Palestin bila kem pelarian sidak musnah dan sidak nya berpecah belah sampe ke kinek ari..................di harap semua Nembiak Los jangan jadi macam PLO, jangan sekali kali di putuskan tali siratulrahim sampae kekemudian hari...................teruskan berkontek, berbicara, bertelepon, berblog dan ziarah menziarahi................jumpa lagi..uhuk uhuk uhuk....waaaa........

285 comments:

1 – 200 of 285   Newer›   Newest»
nembiak Los said...

sedara sedari Nembiak Los, alkisah tok adalah secara general ajak. Bolehlah kitakorang bersusei apa apa cerita nok berkenaan ngan nok lain juak kalau kitak orang masa ya sik Kaki bol. Jadi penonton pun ada cerita juak.

Dancy said...

Rinduk juak baca kisah Los Angeles kita . Nama glamour Los Cermin . Nama sigek gik bila orang dah manas and berkelahi is Los in space .

Ada juak sekali sekala ( duak kali water color )kamek dik beradik terkenang ngan dak nembiak los . Nama nama nok disebut semua nya di tauk .

Kotan dah los ya besar gilak ...kamek rasa sik gilak dak pompuan los ber talking ngan dak lelaki los . Leka gago kedirik kali .Tapi tauk lah yg kitak Los Boys ektip ( active ) ngan main ball . Walaupun cam ya kita tauk nyatok nyatok anak siapa and abang siapa and adik siapa .

Yang pelik and best nya bila dah keluar dari Miri and chun bertemu , baruk nak bertegur macam kamek ngan Wahab Udin di Bintulu .

Leput juak tetak bila baca malam tek . " Khatam " baca kisah nembiak los .

Salam dari kamek sekeluarga.

Anonymous said...

Dolok2 nemiaklos memang satu hati dan bersemangat(teamwork) sik macam orang kinek tok, walaupun sekampong tepi semangat kejiranan sik ada.dolok hobi nembiaklos laki banyak main boll boleh di kira 90% jadi apabila sidak westlos utd tok turun supporter nya pun ikut sama kira2 sekampong cuma sidak pompuan ajak diam rumah.
Apabila petang ari ajak penuh lah padang boll machinda dikerumuni oleh nemiaklos yang kaki bola dan ada yang bermain samape magrib nendak pulang kenak marah kenak suroh makan boll...tetapi bapak sidak nembiaklos tok semuanya sporting2 cuma marah masa ya ajak...besok ari start lagi...
banyak juak piala dimenang oleh nemiaklos ngan ada juak menghasil pemain yang mewakili state macam sidak adu amran ngan sidak chil.abu amran ada ku jumpa tapi si chil yang lefthanded tok udah lost...entah sinae ndak kah nya kinok ari..si chil tok mesti mauk di jejak kasih juak...masok kerja dolok kelak continue..

nembiak Los said...

Dancy, Selamat Datang balit ke Los. Abas abas lah Los kita tok selalu takut rumah kita jadi burok & rebuk bila lamak sik diAbas. Banyak agi cerita cerita Nostalgia lom dikeluar. Kalau ada geng geng pompuan dari Los, tolong padah juak OK, walaupun sik pernah bercakap dolok. Aku ada soalan cepu mas(1 million dollar Question) untuk kau tok Dancy. Kat ne rumah kitak orang dolok?

nembiak Los said...

Mail, aku lupak nok ne nama CHIL tok? Sigek gik, ingat ko semua players Los U18 dolok ka?
Nembiak Los lain, kalau ingat tolong padah ngan aku, kelak belanja Tahu & Maggi rebus campur telur di Machinda kelab..........

Anonymous said...

Hello nancy adik kepada marzuki kawan kamek ya kah? takut klak salah orang...ke'de...jangan susah hab kelak aku coba kontek dak spai kita untuk mencari siapa sidak pemain WL united...
mun belanja kelak diam2 ajak kelak mun banyak geng susah terpaksa share2... zaman dolok memang suuk...semua kongsi2...aloha hab

nembiak Los said...

Masa dolok, bukan makan Tahu ajak berShare, rokok pun mau 1/2 stick lah, 1/4 stick lah & sampe 1 sit, 2 sit sampe ke filternya tinggal!!!!

Lloyd said...

Wahap,

Player U18 Los united masa ia..
Ah cheng, Bonnie lucas, Pree jamil,
Jamau, Hussien sigat.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, yg masih aktif ngan ball kinek tok Awg Itam ngan Abu Amran jak...tapi jadi coach bukan player gik, mmg nya duak ya kaki ball dari dolok gik.
Hab, mun ko nak contact Awg Itam tok hp no : 0128464457 & hp Adol, adik Awg Itam 0198251567. Kalau dah jadi REUNION klk, contact jak, mesti datang punya.
Hab, mun sik silap aku byk juak cdak dr BROTHER dipromote main ngan LOS i.e Llyod,Adol,Siman,Temon,Jeffery (Apai),Boni, aku tp kejap jak.

joQ said...

Hab, jangan lupa bial Bucanners percah nya nubuh Bus Stop. Baju jersey belang hitam putih.

Aku time ya, yokong ajak macam arwah Pak Hj Moh! "Ne bai sporting!" Rasa2 ada sebagai reserve tapi sampei pencen.

Main dangan team Telekom ajak masa kerja. Sampei berjait dalam mulut 5050 dengan goalie Polis. Kena jait hidup2 oleh misi diseberang! Sambil nya jait, sambil ya juak nya yindir!

Aku ingat juak masa PFF lawan Tanjung Lobang, YB Aidin Wing tersungkor kenak stat sidak PFF!

Ingat juak masa team sidak Brunei main kat machinda..manusia jadi line padang. Goolkeeper Brunei "throw body" macam superman! Hahaha...masih clear...

nembiak Los said...

Mit Tq merik nombor HP sidak duak. Aok banyak juak sidak junior main ngan Los Utd. Ya lah pemain Los Utd banyak bertukar ganti.

Lloyd, Jamau ajak rasa aku ada main ngan Los Utd U18. Bangkali Bayas ada juak. Ada sigek gambar kamek final game diGCM dah hilang.

joQ, lupa aku sidak Bus Stop ya. Aok sidak pakei baju jalur itam putih. Abang su'ut nok bodybuilder antara pemain yang aku ingat.
Nasib juak kau joQ sik jadi doktor bedah selepas kenak jait idup idup.

Masa Kolej lawan PFF aku masih ingat sorang sidak pengsan kena inggap boot PFF di dada!! Sapa nama Principal botak sidak pakei cermin mata, terpaksa apply CPR, baru nembiak kolej ya sedar.

Kalau sik silap aku, sidak Muara Utd dari Brnei nok kata kau joQ. Masa ya Askar 5 Melayu & Gemas dah kalah kenak sidak Muara Utd ya.
Aku rasa masa ya semua orang termasuk kamek sendiri sik sangka West Los Utd dapat ngalah Muara United(5:4). Bayangkan Askar & Gemas nok kuat ya dikalah terok oleh sidak.
Aku ingat ada 3 Brunei International ngan sidak masa ya. Goalkeeper, Ali Hj Ismail, fullback Awang Daim & winger Pengiran Ramlee Bunut. Semua ada main untuk Piala Malaysia.
(Ramlee Bunut mula mula sik main, jadi cameraman ajak, tapi bila Muara Utd ketinggalan, terpaksa nya simpan kamera & sempat jua sekor si jeraol ya!!!)
Jadi Hero kamek West Los United petang ya........

joQ said...

Nah, memang semangat gila dolok! Viva WLFC! Dah kita buktikan dolok, team dan penyokong memang the best! Senei ajak main mesti ngepong penyokong nya.

Ada sekali Askar 5 lawan PFF, penuh padang GCM. Penyokong molak olah, polis betumbuk dengan askar. Mawi, ahli musik polis @ CID masuk tengah, keluar pistol, tembak keatas, berik amaran (belaku belakan rumah sabit merah dolok). Lekak ya, askar masuk landrover MP, dikepong oleh landrover polis!!..memang thrill dah betul2 gila bola time ya...susah nak carik suasana dramatik....

Kamal said...

Sori gang dua ari sik masuk blog. Ari marek mak aku sakit kuat. Nya kena admit ari tok, nunggu keputusan doktor esok. Anyway ari tok tek alhamdulillah nya ada ok sikit. Tadi petang Kaderi, Ramnah and adik kaderi ada ngabasnya. Terima kasih juak atas perhatian member2 and sudara mara. Masa tok anak aku nok ompuan ya jaga nya di hospital.Hab, aku ingat penubuhan Wes Los United tok, nya empun meeting di los bujang. Masa ya Aceng pengerusi, yang aku ingat logo WLFC ya dipolah dari kain baldu. Masa ya polah sendirik. Aceng mun main bol nang laju, kadang2 mun nya berekot laju dari bol, sigek lagik perangeinya yang best. Nya sik pandei nyerah kalah, mun bol sik dapat memang orang dikerjanya. Ya yang merik semangat dengan cdak lain. Dancy, welcome. Selalulah share dengan kamek. Tok Dancy adik Juki Polikah? Mun Dancy ya aku ingat sebab nya gang aku main goli di Jalan satok dolok, nya tok masa kecik nang macam nembiak laki. Nya sik pandei main dango macam dak lain. Gang aku masa ya Saodah (kakak kassim keram), Rose & banyak lagi. Aku dolok banyak berkawan dengan nembiak ompuan masa di Jalan satok, nasib bait sik jadi kawan Rajak Mata Batu.

Dancy said...

Kamal, Mael and Wahab, Tq for the welcome . Rasa supan juak nak join in ...rasa ngaegeh pun ada .

Wahab , salah lah kamek . Nok di jumpa d Bintulu is Dol ,,,laki Hori . Sekali sekala bertemu masa ya , hilang juak rindu ngan Los cermin kamek .

Mael and Kamal , adik Juki Poli lah tok .

Ya ku suk ngan Kamal ...habis rahsia gik kecik di bungkar nya ....hehehe.Lupak ingat tentang rumah di Los Satok . Yg I ingat rumah emak u ada pokok orchid yg besar .

Mael, u and kamek classmate kat sayed othman dolok . Madah ajak ngan u , kamek sayed othman girls ada reunion di rumah Heriah Sulhee this 24 Dec .

Tentang Los Cermin orang yg paling kamek ingat is Bor'an Lai . Nae ndak tedah tok ? Nya tok is the most ceria boy on the block ...sori tutur om putih sikit .

Kak ya yg I ingat lagik ...kakak ipar kamek and emak dak Den suka nangga wayang Hindustan . Amin dari Miri Theater ngantar program ke rumah . Masa ya Aon bas kadang kadang ada kadang kadang sik ada ..so berbigik bigik lah dak nya berjalan kaki nangga wayang pukul 3.15 .

Kamal , pompuan di Los kitak yg I ingat is Norsiah and Noraini Rajiee, Rosmawati Ibrahim ,Saudah Keram , aminah Taha ,Fatimah and Halimah Deraman and orang ninggal Zoi Reduan plus adik pompuan kitak .

Apa khabar emak u today ? Harap nya beransur bait . Marek dolok kamek tok slalu ngantar kain baju kurung Nek Udak Baah kamek untuk dijait emak kitak .Sampeikan salam kamek ngan nya .

Okay ...ya ajak dolok ...nak prepare barang nak diembak ke Mukah .Husband dari sia.

atengbuang said...

Salam semua and dancy welcome to our reunion club. Sori semua aku baruk baca kisah2 kita dalam blog, kalau nok pasal main bol tok ada kurang sikit cerita nya sebab masa ia kamek orang active dalam band aja ialah aku sik ada bahan mau di share dalam blog tok.

Dancy, ingat dengan aku kah? Classmate adik ko mohamad di syed othman dolo.
Kedong u dah bertanya pasal Borhan tok,kebetulan ari minggu ia tek 14hb dec lepas aku meeting dengan abangko juki,(meeting pasal mo reunion band DYM band) lepas meeting aku terus ke masjid depan sekolah syed othman, aku terjumpa dengan Borahan lai, allhamdulillah borhan tok maseh macam dolo, orang nya sik ada berubah, happy all the time, pakaian nya sentiasa segap aja oi...tuck in.Nya madah nya dari indoor stadium RTM ada buat show, mcm ia lah cerita nya....

Di lain masa kita sambung lagi.....

nembiak Los said...

joQ, nang susah nak cari semangat macam diLos dolok, apaboleh buat lah, zaman dah berubah. Kalau dipasar ya ada jual Time Machine, maok aku beli....tapi sik maok masuk dalamnya lah. Nangar dari luar ajak!!!
Masa dak Askar 5 rejiment kelahi di GCM memang hot masa ya. Banyak juak sidak kena entam urang kampung selepas incident ya, sampe sidak kena kurung diKem sik boleh keluar sampe abis tour of duty, kata rang puteh.

Mal petang kelak aku mbak Mak aku ngabas Mak ko.

DANCY, sik payah ko rasa janggal masuk Blog tok. Memang di Designkan untuk kita Nembiak Los, malahan aku mintak tolong introducekan Blog tok ngan mana mana Nembiak Los empuan yang kamek terlupa & sik tau sine tuju.
Ne tuju dak Bujang End, Mamat kitak orang tok. Juki ada tapi sik ada meri komen, gago beranok lam email ajak kerja nya ya!!! Luwie juak lom tau ngan blog tok. Kamek Nunggah nya Elvis dolok sebab nya selalu lagu ya bila limpas kelab dolok.
Haha, ingat juak ko ngan Aon Kurap ngan Amin pendek tukang antar pegerem wayang ya!.

aminah taha said...

terkenang masa dolok2 eh maca blog kitak org tok. coba lah sekali2 molah reunion nembiak los. best ya, aku rasa banyak dak nya mauk datang. eh kamal, sori baruk dgr berita mak kau sakit. oh tedah, sakit apa nya. mudahan nya lekas bait. ney cdak adik kau nok lain? lamak sik jumpa dgn dak nya. kim salam dgn cdak nya k. sama juak dgn kitak org nok dlm tok. salam dgn keluarga kitak semua.

nembiak Los said...

Minah, Selamat Datang. Cam ya lah kitak Nembiak Empuan Los...abas abas juak Los kita tok. Padah ngan dak Ijas, Abu, Tuah, Musa, Senah & Said juak Blog tok. Kalau kau maok, Bang Mamat dan kak Isot pun boleh juak. Asal nya suka main PC ajak. Jangan sampe Nasi Angus leka berBlog ajak lah...

Dancy said...

Okay . Alhamdullillah dah selamat sampei d Mukah . Nait belon MAS WIng ...cute...rasa nait personal jet lah tek .

Pagi tek ke hospital ...kata nak jenguk Kak Temah , mak sidak Kamal ...padu di hospital Miri very the strict ...sik boleh masuk mun bukan waktu melawat .

So terpaksa plg coz nak pergi Mukah jam 2pm . Insyaallah will try again sebelum plg ke Sg Petani , Kedah .

Ateng , tkasih update ttg Bor'an . KAmek rasa kita dolok sik ada nak mandang rendah ngan Bor'an ...kita terimak nya as he is ...nya main ball di padang ngan dak nembiak lain ; nya berkawan ngan semua orang di sia ...best lah Bor'an tok . Panjang umur jumpa nya lagik ...sampei salam kmk mun sesiapa jumpa nya .

Mohamad adik kmk di Beranang , Selangor kahwin ngan org sia ...ada 5 anak .

Sidak abang semua d Miri minus Juki yg d Labuan .Abang elwi kmk dah slow down ngan lagu Elvis nya . Tapi chali nya masih ada ....minat Elvis nya dah jangkit ngan anak laki nya .

Cerita tentang Los kita ...marek dolok mun demam terpaksa lah ke klinik lutong . Terpaksa nunggu kat kelab yg d cintai kita ...nunggu arwah pak hasan dtg ngan van nya . Ya kata org ..terkatok katok nunggu kat tanggak kelab .

Kita ada book marek untuk injection cholera ....warna kuning book ya . Cukup masa ...gago emak kamek ngembak kmk utk di inject .

Marek puas d inject sik juak ada kita jadi penagih dadah .Kali dah kebal ...ya sik masuk jarum .

Di Klinik lutong jumpa dak Misi Ros..kak ya time ngambik ubat ...pergi ke belakang ..ubat diberik oleh bapak cikgu kamek Irene Yap .

ya ajak lok cerita .

Salam dari Mukah .

nembiak Los said...

Dancy, baru lah nengar berita dak abang/adik ko. syukur jua sidak semua nya sihat. Kalau Juki ya eboh ditanyak...

Aok, baru aku ingat, kita terpaksa nunggu van di kelab bila nok ke "KLENEK" Lutong. Sik semua juak nok benar benar pergi berubat, ada nok sebenarnya pergi ke "kamiseret", kah namanya. Nok tempat urang Shell ajak dapat shopping sia. Barang nya pun murah.......

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam semua, nampak dah rancak nembiak los berblog kinek tok. Dancy, fyi kmk pun classmate Mohd ktk di Syed Othman dolok, mun dpt ktk contact nya suruh nya follow blog tok. camne ngan Nancy ktk, dah kahwin kah?
Kmk dolok tinggal sebelah rumah cdak Bor'an, kmk rapat ngan abgnya Taib.
Halo Min, REUNION DYM maybe akan terlaksana Insya Allah, mun jadi jgn sik dtg pulak...

aminah taha said...

hahahaha gelik ati ku nengar kemiseret ya. pande2 org tua kita dolok. ku rasa nak commerce trade nama nya tapi besa lah org tua kita nyebut nya jadi kemiseret. suk lalu ya dolok kalau demam sikit gi klinik sebab dapat nait van. maklum lah kita dolok sik banyak yg berisik keta. ya jak lah peluang nait keta berjalan jauh ckit. nang rasa jauh lalu lah lutong ya dolok. nah..kinek tok ku empun gik diam di lutong. aku dolok kalau demam baruk lah emak ku mauk meli jelly di kemiseret. bangga lalu dpt makan gula batu org puteh lah konon..hahahahahahaha....padah jak lah bila ada reunion insyaallah ku dtg.

rediahamran said...

askum Dancy n smua nembiak los.eh,apa kabar. Rediah tok bah,mula start supan juak nak masuk , samalah kta ya Dancy,tok blog cdak laki tapi geram juak nak cerita kisah kita di los marek.alkisahnya. Dancy tok tinggal sblah umah kamek.lamak udah x jumpa . adalah dlm bebelas tahun.sblah umah cdak, umah amoi talip, kinek tok amoi talip tinggal sblah umah kamek d pujut 7a Lutong tok.byk sbnarnya ceta kita perempuan nembiak los tok tapi x lah sehebat cdak laki.mak n bapak masa ya strict juak,tapi bab main rounders memang x miss tiap2 petang sampei meraung mak nyuruh buat baju dari jemuran pun x dgr.bab keluarga los yg minat main lagi industan, ya baruk berlawan lawan jak kita main piring itam lagu industan bukan nya alang2 paling nyerin, bengal jak x telinga,semua nya main lagu yg sama dari cerita yg sama.janji ada challenge nyerinnya he he. best juak dpt nengar berita dari ktak semua,

Dancy said...

waalaikumsalam Rediah.

Tauk u ...tiap tahun plg raya kat pujut rumah bapak ...mala madah ngan Bibi kakak kmk that mesti jenguk kak milah ...sik juak terjenguk jenguk .

Bab main rekod ya ...rumah kmk sik ada rekod hindustan ....mun nak dengar berkareh minjam dari kak yak bang derus belakang rumah kmk. Dak tok nang bait ati maok minjam .....Fyi...dak nya ada a good collection of rekods ...Beatles..P. ramlee...mun nak carik latest pun rekod ...agak jak sia .


Benar kata u ...cerita dak empuan los sik sehebat dak laki los ...but then belum juak tauk ...salah ari bulan kita empuan conquer blog tok ...ya baruk cah lak ikir ( pecah palak mikir ) dak laki los ...heheheh...

Main rounders ya paling best . bapak kmk nang keluar tanduk bila kita main ...sbab nya takut cermin penjan pecah .

kemiseret ya cam nae sebenar spelling ya ?

Abdul Hamid ..paduhal u se kelas ngan Mamat kmk. U ada adik ...sama kelas ngan adik empuan kmk . Sik ingat nama nya .

Setakat tok lok ....mikir gik kisah Los .

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Dancy, yup adik kmk ya namanya Hayati sekelas ngan Nanncy ktk. Mun si Mamat ya muncul dpn muka kmk pun blom tentu kmk kenalnya coz bertaun-taun sik jumpa , last jumpa ngan nya taun 1981...
Masih kmk ingat lagu Hindustan rumah kak Yak sengaja di nyeringkan, lalu jak dpn jln rumah cdak kompom dpt di dgr.

Dancy said...

Assalammualaikum dan selamat pagi Nembiak Los .

Hamid, saruk kitak ...adik kamek sama geng adik ktk ...namanya Salmah atau Sari . Masa tok nya d Petronas KLCC. Secretary to one of the General Managers d petronas. Masih single mingle . NAncy / Dancy sama org nya ...heheheh

Awok masih ingat kamek ngan Kak Yak main rekod nya ...kmk rasa nya tok nak berlawan ngan dak jiran nya ..ngeso kata kita . Sebenar nya KAk Yak tok is a very nice lady ...pemurah hati ....masa ya kamek sik ada TV lagik . Mun cerita " Planet of the apes " start ada nya nunggah kamek orang dari penjan belakang nya.

Bila d rumah Kak Yak ...gago lah nya nyedia minuman and makanan utk tetamu yg datang .

Mun sik nangga rumah nya ...nangga rumah dak Kalkani Aliaman. Orang Los marek sik beritung .... ada cerita yg popular diwelcome dak nya kita nok sik ada Tv tok .

Gua tabik lu , Orang Los!!

rediahamran said...
This comment has been removed by the author.
rediahamran said...

benar ya,jaga jak bla cdak perempuan dak masuk blog tok,salah salah x da ruang utk cdak laki gik tapi asal kita jgn meroyan oklah ya.mak ku x sihat, sakit tua, nya ada d umah aku d lutong tok,kak yak pun tang ada visit aku recently , terkejut aku nya dtg ngan ct hawa adik aku ya,masih lawa nya tapi x brapa sihat juak,anak2 nya yg cun cun cdak bibi, nor n lain2 pun aku ada jumpa, maintain cdak ya. masih cantik menawan.yalah kamek cerita psl idup kta d los , leput2 kamek tetak , x duli org ngr bah. mcm2 cerita jak keluar.makin umah kamek melihara 3 ekok herohero yg raja sakat, cdak siman,abu n awek, adeh ne ndak mak stress semcm time ya.makin awek , sampei kinek sakat masih tinggal lam badan.ktak ingat los bujang depan umah kta, miang juak cdak laki diam cya kan, x pat ngr kita jln depan umah cdak , tersiul siul,kita nok jln cat walk jadi x tentu arah jln.Romeo diam cya, knek tok Romeo diam dpan umah kamek, x malu gik ngan nya, dah berkawn bait ngan molly, bininya.aoklah cdak laki los cdak mmg gago kedirik, kta pun gago juak,x sempat nak tauk2 hal cdak.makin d los ya mcm2 aktiviti.tapi aku kawen juak ngn bukan laki nembiak los sejati. hj abu ya numpang umah chip , ya lah slalu main bol ngan cdak siman ,abu n nan.boleh tahan juak cdak ya.ngr bol slalu x lepas bla hj abu ada, lalu lah bla nya tackle aku, aku x pat nak reject. he he. duhal pemanas orgnya, dudi baruk tauk lah he he.ngan tok dolok, ada tetamu dtg umah time tok. adios.

nembiak Los said...

Oooo Minah, hahaha nang aku pun geli ati bila nganang kemiseret ya. Urang tua tua dolok nang nyebut nya camya. Pidgin English kata urang putih. Macam Mak aku sampe kinek tok nya nyebut; Hospital jadi SPETAR, Klinik jadi KLENEK, ice-box jadi ais-book, Lodge tempat kita inggal jadi LOS (tapi glamour!).

Bila Dancy cerita nunggu Van klinik, baru aku perasan yang bukan Nembiak Los lelaki ajak pernah duduk di tangga kelab!. Dak rang tua dan Nembiak Empuan Los pun ada juak!, walaupun tujuannya sik sama.

Sah lah udah juak kenapa kebanyakan Nembiak Lelaki Los sik terkonek ngan Nembiak Empuan Los bila Rediah madah sidak empuan Los gago main rounders ajak!

Bab wayang/lagu tambi tek, ada juak sidak Nembiak Laki Los minat ngan Hindustan ya! Tanya ngan Den, Keria, Dolah samat, Aruwah mak Peri Jamil. Dolah Samat tok lah tukang booking tiket!
Bila time nok nangar Midnight cerita Indonesia, suroh jak Katuk ngan Bayas booking tiket.

Lagu pun ada misim nya dolok, tapi kebanyakan nya Group dari Indonesia yang Pemos!!. Tiap tiap rumah kita dengar lagu KOES PLUS bila album baru sidak nya keluar. Selain dari ya, D'Mercy's, D'Lloyds, Favourite Group, Ge & Ge.
Neighbour kita macam dak Bonnie Lucas, Johnny Philip, Geringgu, Luntai, Mengos pun ada favourite Artist Iban dak nya empun, macam Michael Jemat, Christopher Kelly dll aku dah lupa....

Part TV tek. Yang aku ingat urang pertama berisi TV diLos ialah sidak Bohan Lai. Masa ya erel (Arial) nya tinggi sekali, sik cam kinek tok.

kadri said...

assallamualaikum radiah,apa khabar kitak sia.tok lah classmate kamek dolok.tauk omar kep dah meninggal kah?insyallah kelak anak ku kawin taun 2009 kelak jemput geng geng lamak.mun nok dah lalek ya ikut kumpulan berzikir jak.geng los nok pompuan berapa orang dah start melatah?apa khabar dak sadiah samad kah?masa tok aku masih ngan shell sama platform ngan wahab.kiatak masih kerja kah?

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Alamak Dancy...sori tersalah kerop, hehehe...auk Salmah adik ktk ya msh ngan petronas...lamak juak nya di kl ya, sik mok balit2 miri kah.
Had, masa nembiak Los gago main bol,raga,badminton,rondes...jgn lupak juak ndak senior kita cm abg aku Mohidin,Salleh Amit,Abong,Romeo dll main hoki, sampei main ngan Sarawak....kita masa ya sik gago gilak ngan hoki ya maklumlah sikda org yg ngembak main.

aminah taha said...

yaseh, mcm2 dah topic kuar dlm blog tok eh. aku masih ingat gik mainan kita empuan los dolok. main tangkap, main belon, main palak pek lah. tapi kan aku dolok suka juak main wo. kalau musim org main wo sik mauk kalah lah aku. main goli pun boleh tahan juak lah. mak ku madah aku mcm org laki, tapi dolok mak bapak sik kisah gilak anak main sama dgn dak biak laki. kinek sik dpt gik di biar kedak ya. biasa lah mcm2 dah pengaruh bah. ney lagik nembiak pempuan los tok. eh hab, sapa suhaimi hj salleh ya bah. sik kenal ku muka ya. org los juak kah ya?

Dancy said...

Wahab,senyum kambing I kejap tek ngenang perkataan Spetar , Klenek. Dolok kita sik makei word cuti sekolah ...kita ngata " pemisi " . Polis station ya tek " rumah pasong " , polis kita nunggah " mata mata " kan ?

Ingat kmk kisah kenak kepong Trapik Jem ....masa ya berembak atas basikal Sapiah Abang ...pulang dari sekolah sayd Othman ...makei jalan dak Kamal di Jln . Puspa ya . Ya baruk lintang pukang Piah abang ngohet basikal . Nae dapat di challnge motor trapik jem....Last last trjun juak kamek dari basikal ya ! Nasib sik masuk dalam parit ! Bukan main eksen lagik Trafik Jam nangga kita kenak buli nya .

Sorang gik trapik ....namanya Trapik Tikus . Soalan cepu emas ....apa hal nama nya Trapik Tikus ?

Minah Taha...hehehe....bagus juak u ingat main belon ....sampei brklahi pun ada . Udah ku ngenang dak miak ngepong wo ....apa lah diasak ngepong wo ya ? Bukan nya dekat nok d kepong . Nang boleh tahan laju nemiak masa ya ...kaki ayam gik ya !!...( kenak kita sik nunggah kaki manok ? )plus ada yang ngembak galah ...bila dapat wo dak nya berebut ; mun wo nyangkut d pokok ...sebiar brdekik ..., ya lah org pun pokok ya marah . Mun wo lekat kat wire letrik ....baruk semua putih mata ....

Pokoknya zaman di Los ...nemiak masa ya kreatif....ada ajak kerja d polah pakei ngibor dirik empun !!

Ya ajak lok .

Salam untuk semua ..

PS. Baruk teringat....ingat kitak orang news " Salam " yg di terbit oleh dak SHELL dolok ?

nembiak Los said...

Yaaaa..nyaaa, panjang dah cerita kita tok. Semakin banyak dak Nembiak Empuan Los join, semakin Nervous aku tok, takut diConquer sidak nya, cam nok dikata Nancy ngan Rediah tek. Nok Cah alak ikir dah tok...

OooooNembiak Los Laki, ne kitak orang tok!

Kaderi ngan Amit dah sampe tek, ada juak lega sikit.

Minah, sidak nunggah kau Amoi juak dolok ndak? Kitak orang empuan gila main Palak Apek, kamek Laki gago di kepong oleh Apek kelab!!

Nembiak nok nama Suhaimi ya tinggal dihujung rumah dak Peri/Seni/Aini/Bibot Jamel/Kak Hamsiah di Jalan Kelabu. Sebelah sidak rumah dak Berahim Tompel (sorry Him!)-kalau sebut berahim ajak, urang sik tau.....

Ingat masa urang kawin diLos dolok? Masa ya semua gotong royong start dari molah kem. Selalunya ari Sabtu semua urang Los bergumpul di rumah pengantin nulong molah kem.
Aku ingat sidak bapak Rediah/Amoi Talip & bapak Rang ninggal Ali Pakhim tukang supply tali nylon pakei ikat buluh kem, sebab selalunya sidak Shell Marine dept ajak ada tali jenis ya.
Bergendang pun masih ada masa ya. Live band pun ada....
Bila hari kahwin, kamek Nembiak Los lelaki lah selalunya tukang basuh tapak.

Bait ndak sidak Nembiak Los.......

Kamal said...

Hab, abis kita mun dak tok dah masok. Anyway welcome Minah aka Amoi & Rediah. Nancy thanks kerana pegi melawat mak kamek ari marek walaupun sik dapat masuk. Aok dak guard di hospital Miri nak strict, bukan ajak guard lelaki, nok ompuan pun terrer juak. Mun kita masuk bukan time melawat dikepongnya kita, macam asuk Achoi ngepong dak nembiak los nok gila combat dolok. Minah, mak aku sakit kencing manis, kakinya dah teruk. Ari tok aku terpaksa cuti lagik sebab tadi doktor nunggah kamek adik beradik madah condition mak. Harap2 nya recover cepat. Nancy thanks kerana remind aku tentang Nek Udak Baah, lupak aku. Aok mak aku masa ya tailor kat jalan satok. Aku sampei kinek tok mun molah baju melayu nang baju polah mak lah jadi benchmark aku. Setakat tok lom ada yang menepati piawaiaan aku, cehwah! Cam ya juak dengan masakan, she is still the best cook. Tentang dak Nor & Yak (anak rang ninggal Rajiee). Noraini mada tok di brunei, Nursiah aka Yak di Trengganu, adik nya nok nama Teh ada di Miri. Sidak tok macam sisters to me, terutama nok nama Teh. cdaka adik2 aku Tini and Bibah ada di Miri. Tini di rumah nya empun di Luak, Bibah ngan Mak di Luak juak. Besah di Kuala Trengganu, mun pegi Trengganu cari ajak nya di Pasat Payang KT, nya ada restoran di sia. Hab thanks kerana melawat Maka aku arimarek, kenak sik ngembak Pak John, nya kenal benar dengan dak Mak. Ok, ngan tok dolok nak pegi spetar kak tok. Moi mak kat wad 7.

rediahamran said...

kaderi eh,kabar bait,tauk ku omar dah meninggal,ajal n maut d tgn tuhan apa leh buat kan. kta pun lap lup dah stengah abad umur.eh dah nak kawen anak ko,insyaAllah anak ku pun sama.mun cdak kawen sampeilah kabar ngan semua kelak k. eh jgn juak ko, blum ada kwn kta yg melatah eh,aku tok blum beruban bah sgek pun x ada.ada resepinya rah aku.tapi slalu mood x bagus adalah, kdg2 tanggar aku muka laki kedak rimo, kdg2 kedak pusak.yalah susahnya bla dah umur gtok.ko tyk saadiah eh, dah jadi dr professor saadiah tok kaderi. masok ko facebook aku ada lah ko nanggar gambar cya.masih maintain. aku pun, perasan juak aku tok.ne gbr terbaru kau n bini n anak2 kau.tunjuklah, lamak ku x ngr bini ko.bait nya salam ngan nya cya.kamal tok , aku x ingat kedak ne muka nya tok bah. ada gbr, kecik glak, tukar2 jak posisen cermin mata aku, masih juak x nampak. coba engkah gbr besar kit bah.tapiku suka maca komen kamal tok,wahab pun .sgek keluarga cdak kak atong tok, anak2nya murah senyuman, yalah cdak x pandei tua. dari dolok sampei knek msh kedak ya. makin talip, maintain abis, x pernah marah muka talip ya, ari2 ku ngr nya.ya lah bininya amoi x terkabir dgnnya.eh takorang jgn takut x mek nak conquer blog tok, kan hawa dtg dari tulang rusuk adam jadi x bleh lah kamek nak over over.kan

Kamal said...

Dah aku madah Nancy tok lain dari nembiak ompuan lain masa di los. Dak lain ney ada cerita pasal ngepong wo. Rediah, aku pun sik berapa ingat dengan dirik tapi aku nang kenal benar dengan dak abu & siman. Yalah kita jarang berjumpa, kamang selalu kamek jumpa. Pas ya cucu nyonyah sanggong selalu jumpa, last aku jumpa nya dalam taun 90an kat Hock Hua bank nok dekat panggung cathay. Minah ada aku jumpa kat gerai hj. talhah piasau masa bulan posa tah taun bila. Yang aku ingat nya madah palak aku dah lasak, minah tok nang lazer mulut. Nya tok kategori mulut sik ada insuran. Aku masa tok kat tempat parking di sepetar miri, nunggu bini aku. Nya tek masih kat atas dengan mak aku, aku sik tahan nak merokok, buka laptop terus masuk blog. Hab, ada kau jumpa mak Kem tek? Tek masa aku masuk blog aku ada aki jumpa minah. Dak lain pegi juak, blog d young mixtures band. Rediah mun kau nak nanggar gambar aku ada dalam blog ya.

aminah taha said...

mal, sori lah mun kau kecik ati aku madah kau dah lasak. jgn gia lalu nak manas, sik lah kau ingat kita duak dolok geng bah, aku dolok selalu blaja main gitar dgn kau. kita duduk di bangku jambatan umah cdak wahab ya. hehehehe. dunia tok kecik ohhh. laki aku ya rupa nya second kazen rediah bah. dolok aku sik tauk mula2 begerek dgn nya.balit2 ke sia juak rupa aku tok. sik juak sangka aku tok kawin dgn kazen rediah. bah rediah bila gik anak kau kawin? kau madah dgn kederi anak kau nak kawin. bagus lah. anak kederi pun mauk kawin juak oohh. anak nya sama umo dgn anak ku nok no 3. eh nak nanyak kitak org dlm tok, aku tok tgh mencarik bini pake anak bujang aku. dah 27 taun umo nya. kitak org ada anak dara mauk di rekomen dgn aku kah?

nembiak Los said...

Ah baru ilang nervous aku, Kamal dah datang....
Petang tek, sempat lagi sekali aku ngabas Nek Temah(mak Kamal) & Ngah Sel-kakak bapak Nanny Hatta(Mak Asahari Bakar. Alhamdullillah dua duak nya OK. Dapat juak Nek Temah madah AOK bila aku madah makan ubat supaya cepat bait.
Dalam perjalanan ke sia, sambil driving, sempat juak aku bertanyak ngan sorang Empuan Los nok numpang aku (Mak aku Bah!!, sik pernah aku berskendel), pasal urang urang lamak marek yang pernah tinggal diLos. Terkejut aku bila nya madah, bekas Ketua menteri, Tun Rahman pernah tinggal diLos Panjang, Jln Bunga Ros tempat aku lahir dolok. Sidak Taip Mahmud pun tinggal berdepan rumah sidak mak aku! Bapak sidak duak ya kerja Shell dolok.
Jadi, bukan calang calang urang lah dak Nembiak Los tok. Sorang Pernah jadi Ketua Menteri & TYT dan sorang masih Ketua Menteri Sarawak kinek tok.........
Mal, coba ko siasat, jangan jangan Sultan Brunei pernah diam di Los..........

Dancy said...

Kamal ,

Cam nae khabar emak ktk tek ? Rasa ati nak jumpa nya that day bukan main lagik . Sampei salam kmk ngan nya and dak adik empuan ktk .

Experience ngepong wo sik ada ...cuma tukang tangga ajak ...memerhati and maok nangga alkasih wo ya .

Wahab....ingat juak u ngan band dak Koes plus ...D'lloyd. Ingat kmk abang luwie kmk nya sik ingat band D'lloyd...jadi nya tek mala nyebut band ya as D'lowek D'lowek ....

Ingat kitak org Nyonyah pisang ? nang power benar nyonyah tok...berat ya bah duak egek bakul penuh ngan pisang di embaknya dari sigek jalan ke sigek jalan di los dolok . Cute gik nya ya ...ada clip atas rambut nya ...square cut and makei baju original cina . Masa tok sik ada lagik kita nangga dak nyonyah makei baju tok . At least kita masih makei baju kurung ,,,

Ok ngan tok lok .

Salam dari kamek ...........

joQ said...

Assalamualaikum semua, kamek nangga ajak coretan rancak kitak lelaki dan pompuan los dari jauh. Nama semua kenal, tapi dah berpuloh tahun mesti ingin nok nangga gennei rupa semua kita orang lagik. Mun sik keberatan, enkah ajak muka kita orang dalam blog tok macam sidak laki2. Baruk ada Ummmph!

Johari, N9

Kamal said...

Sik aku kecik ati Moi, aku tauk stail kau, mun nak kecik ati pun memang kau sik ambik pot. Sama cam Besah adik aku, mulut lazer. Besah ada datang dari Trengganu malam tadi. Nancy, Alhamdulillah Mak ok pagi tek, malam tadi nya sik kenal dengan Besah. Semalaman anak aku nok ompuan ya maca Yassin tiba2 dalam pukul satu lalu nya madah nak minum aik kotak (nya nanggar anak aku minum), pas ya sidak duak beloyar. Pagi tadi nya terkejut nanggar besah datang, maka besah ada melawatnya malam tadi. Nang mujarab juak Surah Yassin tok. Hab thanks kerana melawat mak aku and tentang maklumat yang beguna. Mun kedak tok boleh nyuruh sidak duak ya join geng kita. Aku ada nyimpan gambar Tun Rahman masa nya sekolah Anchi dolok, nya sama kelas ngan arwah bapa aku masa ya. aku rasa dalam taun 20an, sebab dalam gambar ya bapa aku masih kecik. Nyonyah Pisang, kecik ajak badannya tapi dapat ngangkat bakul besar. Sorang lagik apek botol, nya selalu beli botol kosong di Los, tapi sik tauk ada ndak untung apek ya. Ney ndak masanya layap2, ada nok ngambik botol nok dalam bakul pas ya dijual balit ngannya.

nembiak Los said...

joQ, aku sik berani nyokong kau, nyuruh dak Empuan Los engkah gambar disitok. Kelak habis rumah aku dikelilin dak Laki sidak, sine nok lari!!!!!!Kau jauh di Nilai, sik hal....

Syukur juak nengar Mak kau dah beransur ok. Bila ada masa petang kelak aku embak girlfriend(Mak) aku sia lagi. Mak aku nang suka bila di embak pergi nok cam ya. bila sidak berjumpa terus ON lah Jejak Kasih version sidak nya..

Rediah, duak ekok lalat masuk lam Idong aku bila nya kembang gilak kena puji ko tek!

Nancy, yalah aku cadang ngan sidak Band Los D'YM ngembak lagu nok pemos zaman kita di Los dolok bila reunion kelak. Baru ada kick...

Minah/Amoi, dah molah gigi batu ko? Kamal ya lom gik. Nya masih nunggu special impot gigi emas dari USA. Dolok dah impot dari China tapi dikensel, takut ada banyak gilak Melamin!!!

Aku pun nunggu ubat pakei numbuh rambut tok....

ateng said...

Salam semua and welcom to amoi and all the rest. Aku masa tok di atas kapal di laut Brunei, ngambi kesempatan mo cek emel and blog kita rindu jua mau dengar berita dari kitak orang,perkembangkan cerita dari you all.

Kamal, very2 sori aku sik dapat singgah melawat mak kau, susah aku nok melayan kerenah anak bini ku, bini ku mau ke imperial mall, anak yg tua mau ke parkson, yang sorang lagi mbak ke boulevard, sik di layan kelak masam muka, kirimsalam ja lah dengan sidak mal.Aku berdoa mudah mudahan mak ko lekas sembuh, amin.

Wahab-Insya'allah mudah mudahan ada lagi sidak nembiak loss join sitok, kau keep in touch ja kalau dah ngam timing semua baruk kita arrange reunion tok kelak.

FYI, especially yang baruk join blog tok, kamek orang dah lantik Wahab jadi reunion president, masa tok nya lagi ngumpul semua member2 nembiak los semua.

Kadri- Kalau boleh aku plan DYM reunion 1st gig untuk anak ko kawin kelak, asal ko dapat provide sound system cukup lah. Setuju mal?
Aku boleh mabk personal equipment ku dari brunei tok.

Minah & Rediah-pa kabar kitak orang? Jangan malu dan jgn segan ikut blog tok, 'ON AJA'

Minah- aku ada anak dara umur nya 23 tahun tapi dah knak booking, kalau kau awal madah dapat jua ku introduce...hahaha...

Dancy- Sound dgn mohd kitak orang suruh nya join sitok jua.

Sampai jumpa lagi.

Kamal said...

Thanks atas perhatian kitak orang. Yalah aku masuk dalam blog tok pakei ngubat ati aku nok dah rusak tok. Bila baca balit cerita zaman kita dolok2 seems like yesterday benda2 tok berlaku and banyak yang kita terlepas pandang, macam kasih sayang dak orang tua kita terhadap kita. Walaupun masa ya kita selalu nak membrontak, sik maok terkongkong, tapi daknya tetap sabar dengan karenah kita.. Ateng & Amoi blog tok bukan pakei carik jodoh untuk anak2, pandei2 ajak kitak duak. Daknya dah ada pilihan masing2. Banyak juak dah dak nembiak los tok dapat anugerah datok. kamek duak wahab tok anak2 masih belajar. Hab, nok saudara kamek yang jadi goli belia ya nama nya Latip, aku sik tauk siney nya kinek tok.

nembiak Los said...

Teng, terima kasih kau selalu ngabas Los tok walaupun dari Lam Kapal.

Blog tok boleh pakei cari jodoh diri empun ajak!!! dapat juak kamek nangar perang dunia ke3!!

Mal terima kasih, dah nak Cah Alak Ikir aku mencarik nama pak sedara Latip ko ya.

Ada juak sekali kamek dapat coach dari nok ex-pemain England B. Sik ingat aku team EPL ne nya bermain. Tok Dollah Samat pun kerja, Nembiak rang putih ya ngam ngam sama office ngan Dolah dolok & lalu diIntroduce nya ngan kamek....

Sorang gik dari Australia, sama kerja Dollah Samat juak, pernah main ngan team Los.

Mintak ma'af sidak Empuan Los & sidak sik main bol, kamek cerita bol tek kejap. Potong Steam nar! Kak tok kitak orang gik.....ok ON

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Teng, aku setuju mun 1st Reunion ktk org, main band masa kahwin anak Kaderi, sik juak makei ongkos jemput band main. Pasal sound equipment ya, maybe Kamal boleh cari, kan si kamal byk contact.
Min, mun jadi cdak DYM main band masa kahwin anak Kaderi klk, bolehlah ktk embak sekali anak bujang ktk ya, ney tauk anak cdak nembiak Los ada yg berkenan klk kan...
Dancy, boleh dpt hp si mamat ktk org kah? Kmk selalu juak ke Kul nun.

nembiak Los said...

Boleh juak Mit tapi lepas Ngagak anak Kederi kahwin, semua footballer pergi padang MMC main friendly match!!. Iboh carik team nok kuat, team OKU pun lom tentu dapat dikalah kan.....sedia ajak ambulan ngan doktor specialist ditepi padang.

Masa ya tah kesine bol kesine dirik aku pun sik pat ikir....

Kamal said...

Kelak aku kontek sidak Hakka Association, ada pancaragam nok pakei sidak backing cina mati ya boleh dipakei. Aku cadang team kitak orang friendly match dengan team orang buta.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Gang smua, mun dah sik larat nak main cam dolok, tang iboh jak main takut selaut kaki.
Cadangan Kamal ya best juak...tapi kita tukar dati main bol, kita main makan2 hahahaha....
Hab, Siman ya bukan apa main pinjam2...Siman masih teringat masa merokok lok, main half2.....

Anonymous said...

ya rabbi baruk 2 ari sik ngabas kitak org dah banyak cerita paduya.sori geng v-sat down.Jangan lupak kontek si babek ketua sidak pencaragam ya dolok..
last time aku jumpa u, dancy di central point kat kedae rm5 taun lepas mun ndak silap...u nampak maseh macam dolok lagi...
mun ingat zaman masa kamek ngepong wau dolok2 ya...ada juak main rondes ngan abang sidak minah...
yalah pejam klip pejam klip anak masing2 udah nok kawin...
Ok mun masa tok, mun ajakkk tok belom sun lagi...masih ada Los munkin kita tok udah ada klub WLU football club, macam di england bah...macam luton town atau stock city...tok sampae di sia ajak...suratan takdir...manbai

nembiak Los said...

Yalah, biasa lah.

Dolok 22 orang main sigek bol. Sorang refree dan duak orang linesmen. Banyak penonton & penyokong ditepi padang.
Kinek tok duak orang main 2 egek bol. Sik ada refree ngan linesmen. Kalau ada penonton & suppoter kenak buru!!!

Kamal said...

Hab, lain jak bunyi cerita kau tok. macam cerita lampun on off ajak. Nang penuh misteri. Aku rasa masih ada dak nembiak los masih boleh main ball. Skill & tektik ya memang masih ada, napas ya lom tauk ada. Mun dalam padang gereti cekak pinggang. Boleh friendly match ngan sidak team league dolok marek, macam dak brighton park, supermax, dak pulo melayu, dak highlanders & so on.

kadri said...

Hab ku rasa sayang bakat bol los united tengelam camya ajak.Alim pun dah ada di miri,apa kata mun buka team los united veteran.coba friendly match ngan dak "Blind centre"lok,mun menang baru main ngan dak geng "home for the age"mun masih juak sik menang jumpa kamal jadi kumpulan "BINA" veteran jak.Kelak ngembak aji bebek jadi penyanyi solo....

Kamal said...

Kaderi kau tok sik pandei tidor lagik dah pukul duak dah ya. Aku pun lom tidor juak. dah dekat nak subuh dah tok. Ok juak cadangan Kaderi tok, tapi mun haji bebek belagu terpaksalah kitak 3 (kaderi, babu & Juki) backing.

nembiak Los said...

Ngam ya Ri. Aku cadang kitak orang carik penyanyi suroh belagu sambil jadi Pom Pom Boy/Girl bila kemak Los veteran main bol...

Dancy said...

Kitak orang tauk kah sik Adol jiran kmk kat 146 Jalan Ungu pandei berlagu ?

Boleh tahan sora nya ...confiden .....pitching ok lah ....sik gilak beraekot kulu kilir ...

mun kmk ngantar gambar nya ...rasa tak org sik d sue nya kmk ?

Salam..........

nembiak Los said...

Dancy, ON ajak. Ingin nok nangar adol belagu..

Dolt Udin said...

Asallam malekom warga blog, sorry aku lambat masok sebab sik ada masa..Gago molah parang di Bintulu tok.Kerja pun sik ada off sebab ganti orang Krismas...

Ya rabi memang nostalgia bila macha cerita nembiak los tok...Ku ras sik ada kenangan yang sehebat cerita tok....Asal di sebut jak los mamang di kait kan ngan Kelab Machinda.Kerna disitoklah tempat berkumpolnya nembiaklos besar atau kecik(cuma pompuan jak sik berani nak merapat kamek di sitok)Pompuan ney berani merapat, sedang anak Bay (Maylan) puas kenak kepong miak los.

Masa aku join team Los United dolok, se awal kol 5 pagi dah bangun jogging sampey tanjong lubang...Kadang stop di rumah Achai nok gila "Sepak Tago"(Main raga bah). Di rumah Achai kamek nyulok buah nyior sampey ruboh Jamban Achai di timpak buah nyior...Udahya anak laki Achai di tumbok bilanya melimpas Los bujang...

Waktu aku lam West Los United aku main Left Back, Awang itam golie,Nan mpel right back,Alim Mat center back, Jalet Mid field, Joseph Lee,Drahman Madli(Latom) inner left sama Jamil Hakim, Rally left wing, Right wing sik ingat, center forward Jali Buang ngan Mahmud Mahari....Kalau sik silap Mail(Acheng) main right wing tapi selalu ball tinggal bilanya pecut(race habis)...Setelah aku join team UM baruk aku sik selalu main ngan Los United...Memang boleh di katakan hebat team tok.Aku rasa bangga kerna pernah bermain lam WLUFC. Walaupun kebanyakan pemainnya gila gila, tapi lam padang cukup displin dan bertenaga..cuma kadang kala mudah nak manas...Pantang di cabar nembiaklos tok..

Agik segek sidak di los tok sik milih bangsa atau ugama..Raya,Krisma ,CNY,Gawai, semua sama bejarah asal ada tuak ajak..Teringat aku Nan tompel pala minum tuak di rumah Albert stu masa Krismas dolok..Sampey di masok miak los lam Coffin di rumah bujang kosong....malam baruknya bangun dari coffin ya...Nasib sik apa2.

Bila bulan posa gago lah miak los molah Meriam..Aku, Wahab and Talip ada segek sorang Meriam Paip ada tyre agik..Yalah di tarit sampey hujung padang Macinda....konon beperang lah tek...Sekali main meriam depan los bujang kena kepong Aji Moh, pindah meriam depan rumah dak Bonie, kenak kepong Lukas...Last2 hantam bah rumah sendirik di nombor 144B kah sik salah aku....baruk sik ada orang marah...Bah kelak sambong agik...Sapa sapa ada talipon Jalet atau Rally tulong merik ngan aku ok...

Dolt Udin said...

Dancy, dirik masih di Bintulu kah? Macam sik nampak mata idong lamak tok..Kalau umur panjang bila kita udah retire kelak mudahan kita dapat bekumpol agik.Baruk sampey pagi sik abis cerita lamak dari los cermin....

Masih ingat aku melastik Bapak kau sedang macha News depan rumak kitak di los cermin...Manas orang tua ya, sekalinya ngepong kamek duak Assan mat Kong sampey kamek lari ke los perintah..Dah ya kenak kepong asuk agik mek duak...Tulah kata orang....kesian orang tua ya, nok sik pandey ngacho orang bah..

Kamal said...

Dol aku kedak oarang gial aku tetak sendiri maca kisah kitak tiag wahab kenak kepong oleh rang ninggal aji Moh & Lukas. Thanks and welcome Dol. Nembiak los semua, Dol tok banyak cerita nok pelik2 di Los marek, kisah sidak nak pegi piknik dengan rang ninggal Johnny Philip, kisah dak Lapok Gemok apply kerja kapal jepon di belakang rumah Jali Pak Yak & banyak lagik.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam Dolt, toklah org yg paling terer molah lastic, melastic apa2 jak, merebus timah....
Dolt aku masih ingat masa kita tiga Talip pg melastic burung dlm utan belakang los bujang dolok.
Aku di tgh2 kitak duak Talip bersebelahan aku, lalu palak aku kenak lastic, konon disangka burung...nasib bait juak aku meraung lalu ngendap mun sik bertalu-talulah peluru lastic ya attack aku.
Dolt, apa aktiviti ktk kinek tok mun sik ke laut or mun off day?

Dancy said...

Assalammualaikum Dol,

Thanks masih ingat ngan kmk.

FYI kmk dah 2 tahun sik kerja ngan Btu Port ...kmk opt for early retirement as husband kmk kenak transfer ke Petronas Fertiliser Kedah , Gurun .

Tu dia ....hang nak tau aku dah jadi orang Kedah....noe. Cam ya lah bunyi tutur Kedah . Mai lah pi Kedah ...

Nok kisah ktk melestik bapak kmk ...apa di asak ktk molah kerja nok sik senunoh ya .....? Setuju kmk ...tulah ngacho org tua . Bagus sik cerit baeret .....nyusah Temon ajak kuang kuit ngantar tak orang ke spetar ..........

Rumah kat Btu masih ada ...disewa Cikgu Nurul pakei tusyen center nya .

Ya ajak lok .

Salammmmmmmmm

Dolt Udin said...

Dancy,
Suka nar aku nengar loghat Kedah, tapi memang sik dapak ku ikut sebab lidah dah keruk makan Belachan Bintulu...

Gelik ati aku ngenang kerja bodoh ya melastik orang tua sedang seronok macha news paper.Rupa rupanya terpaksa di kait ngan Temon juak akibat tulah tok padu..

Klasik juak gambar kitak ya.Black and white.Ya baruk original Miak los...

Jadi kopom lah maok jadi orang Kedah tok? Sik apa janji jangan lupak siney asal ajak...Kamek tok kalau retire, abis2 balit Piasau lah..Nak stay di Bintulu tok, tajuit bahasa Bintulu sik pas2 agik.Sapa maok nerimak.Agikpun keluarga semua di Miri...

Bah nak meli sayor lok.Kelak jumpa gik.Krm Salam ngan urang muda kau...Salam malekom.

Dolt Udin said...

Kamal,
Pasal cerita tok nang banyak,Tapi sik boleh di cerita abis.Takut kelak susah nak rewind bila dah keset jauh gilak foreward...

Ngak aku sik dapat lupak macam ney kamek duak Awang Itam ngemeh lam topi Bogel yang suk2 paking depan Kelab Machinda....Udah ya di tunggu agik sampey nya pulang main bola...Bilanya masok helmet ya....Ya baruk macam ujan nyimbur...Kesian Bogel sik bedosa..

Dolt Udin said...

Amit Sulaiman,
Pasal main lastik memang synonym ngan aku.Kau tauk sampey kinek tok aku masih nyimpan lastik yang ku raut di los dolok..Ada tiga set semuanya.Masa tok ku simpan dalam almari di Bintulu tok...Sssshhhh jangan di dengar Ateng kelak di sound nya ngan Soltan Bruney.Ndak kah susah aku kenak tangkap...Memang aku ngakuk mit aku terror main menatang tok.Mun ada pertandingan lastik tulong register nama aku mit.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Yalah Dolt, game lastic tok iboh jak calen u...mmg pakar, nasib bait anak2 ktk sik ngikut jejak langkah ktk.
Dolt sik hal mun Ateng tauk ktk masih nyimpan lastic ya, nya sik kan madah ngan Soltan Brunei tp takut Ateng pun berkenan ngan lastic ktk ya, maklumlah brunei byk kerak, dpt juak nya melastic dak kerak ya.

Kamal said...

Ada orang target lastik lamak2, pas ya getah putus, lalu ngentam matanya. Sampei kinek tok dapat title Mat Keceng. Dolt ingat kau Bang Osen main besi strong sebelah umah kitak orang dolok. Ngada2 jak org tua ya makei spender crocodile, kendor gik getahnya. nang sik best lalu.

nembiak Los said...

Nembiak Los NOK nama Yakub Madli @jenet sik berani pakei lastik kayu sampei kinek tok. Nya takut patah, terpesit kenak mata macam Mat Kecheng. Gagang lastik nya mesti maok besi juak.
Boleh tahan juak Nembiak tok main bol dolok, macam Letom abang nya juak..

Kamal said...

Hab, baruk aku tauk nama Jenet ya Yakup. Kitak orang di Los marek nang pelik, lain dalam surat beranak lain nama dipakei, ney ndak sampei kena tinggal Van Morni & Son. Ada juak nama nembiak los makei nombor macam nama anak arwah Hj. xxx. Nombor satu, duak, tiga. Aku ingat masa aku ngajar di Luak dolok, ada student aku nama datuk nya Dua. Bila aku madah dengan ustazah kamek yang ninek si Ramli tok lakinya Dua, terkejut ustazah. "Masih hidup suami dia?", nya nanyak. Aku madah masih, nya madah ney boleh orang perempuan laki duak. Bila aku explain fedup nya ngan aku. Kata kawan aku di Subis teruk lagik, Tujuh lakinya. Yalah antara nama nok pelik2 di Sarawak tok.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, aku rasa kenak org dolok makei nama Satu, Duak etc... coz senang ngira, bila anaknya lahir ari Isnin dinamanya Satu, ari Selasa dinamanya Duak dsb....ada juak makei nama Isnin bila anak ya lahir ari Isnin, Selasa lahir ari selasa kan...
Coba kinek tok, nama anak dirikpun susah nak nyebut....ada juak parents kinek tok sik tauk bila anak2nya lahir kan....
Hab, si Janet ya mun sik silap aku main ngan team Eagle ndak Pendi Liang.
Apa polah si janet kinek tok kah? Masih gik ngan Talip ktk org kah?

Dancy said...

Kamek ada kawan nama nya Khamis . sabtu pun ada . Ada juak nama Jemat ( Jumaat kali ), Maghribi pun ada .

Orang swak suka maesen nama anak ...sekati di encang nya ajak ...

Mun anak ya mala sakit gik kecik ..di berik nama timangan ...Putit atau Pungut .

Cikgu Wan Morshidi nunggah kmk Dansot dolok.....nyahut juak kamek . Salmah jadi Imot........., Milot ,Pae'ot, Bibah jadi Bot ....

Salam..........

nembiak Los said...

Lasa Tompok dilahir hari Selasa...
Dancy masa lahir disambut oleh Misi Ros. Yalah ada bunyi SI diujung nama nya..
Kamal dilahir masa rokok Camel pemos...

Amit. Janet kerja diBintulu. Talip masih continue ngan Worksop nya di rumah Arwah Ali Pakhim di Piasau Ph.2.

Kalau cerita pasal nama kedua Nembiak Los Cermin ada banyak sampe sik semua kita tau.
Dari rumah kamek lok - bracket nama benar; Wahab(Ali), Dol(Mohamad), Mail/Acheng(Jafar), Apai(Geoffrey Lucas), Awang Itam(Rosli), Adol(Abd Rani), Amoi(Halifah), Ateng-joQ(Johari), Lapok Buntuk (Morshidi Pawi), Lapok Kurus (Abd Rahman), Den sebelah Lapok kurus(Ibrahim Mohd), Elly(Juhaili), Suma(Aisah), Aem(Latip), Bayas(sik tau), Temon(Sulaiman), Pak AI(Moksen), Jenet(Yakop). Banyak lagi lah aku sik ingat macam Chom, Peot, Ayok, ada sorang gik Chom(lelaki) dll..
Adik beradik dak Ateng Pak Buang tok banyak nama kedua tapi arwah bapak sidak tetap nunggah nama macam lam IC.

Apek kelab terpaksa sik dapat ditunggah nama benar Chan Wan, takut urang sangka nya anak Pak Cik Wan kadir!!!

Dancy said...

Yg kmk ingat nama anak Pak Buang ...Katuk ( Rani ) ...Ikong ( Rony ) ...best nama nama kpg tok .

Terjumpa Katuk di Bintulu ( 4 tahun dolok )..chun dalam kedei makan ...kamek anak beranak tek dah nyaman duduk kat meja .

Sik juak nangga Katuk masuk ...kak ya tang ada orang nya-ra-oh nama ...Poli !! Poli !! Tersentak nyawa kamek . Ya bising nya ngagak meja kamek ...yg best ....nya sik tutur sarawak ...speaking uuuuuuuuuuuuuu!! Berapi........!!!!

Orang dalam semua merati nya ...merati kamek juak ...nok nama kita dah kenal lamak dolok ...maok sik maok ...bertutur juak lah ngan nya tek......speaking juak !!! Kira berasap lah tek kedei ya !

Moral of the story .....?? Lu pikir lah sendiri !

Kamal said...

Nok nama timangan tok kadang2 nimbul masalah, aku ingat masa aku ngajar di Luak dolok. Masa register nama anak adalah sorang bapak tok nya sik ingat nama anak nya nok diregister oleh nya sendirik. Dahlah daftar lewat. Tapi arwah mak & bapa aku dolok nunggah aku fullname macam dalam surat beranak. Tapi mun orang lain nunggah aku macam ya nang janggal rasa aku. Sigek lagik, ada setengah orang mun masa bergerek lain nama lepas kawin lain nama. Ya juak aku sik faham, apalah salah nunggah laki atau bini macam masa bergerek dolok. Mun dah gelaran berubah jangan heran mun perangei pun berubah juak bila dah kawin. Cah alak ikir. Sama juak dengan kita, termasuk aku, sak lelah ncarik nama anak sebelum lahir, pas ya register kat jabatan pendaftaran nama nok dipilih tadi. Pas ya bila nunggah anak lain dari nok diregister tadi. Lagik cah alak ikir. Contohnya,terit ajak nama dalam surat beranak Rabiahtuladwiyah, bila di rumah ditunggah Acoi...........

rediahamran said...

Kamal eh,yalah kerja anok bertanduk lam darah kta ya. nok bagus d tukar jadi jaik, yalah kta mesti siap siap siaga ngan cdak tok.Nanggar jak nama Sulaiman ,ya rupa gagah namanya, tapi d tukar jadi siman tot. Bila udah nama tot masuk,cah lak mikir. sori mencelah ctok he he.

nembiak Los said...

Dancy. Ada sekali kamek anak beranak gi Mega Mall di KL. Anak anak aku cakap Bidayuh sesama sendiri, tapi aku ngan anak ngan bini cakap Sarawak. Riuh ajak kamek dimeja makan sampe urang sebelah berbisit, nyangka kamek dari Indon...tapi sik juak hal, bahasa aku.

Part nok merik nama tek, nang dah jadi kebisaan urang dolok dolok nukar nama. Jadi kita nok tau tok boleh lah berpesan ngan anak anak supaya berhati hati milih nama cucu kelak supaya sidak sik cah alak ikir kenak buli pasal nama pelik.

Kamal said...

Hah, baruk timbol si Rediah tok. Sik hal, nang juak. Yang aku heran nama Siman ya dah kira semi rusak, sik puas ati ditambah Tot lagik. dari siney datang Tot ya aku sik pasti. Ada lagik nok kategori main tambah nama urang, contoh nama Mohamad. Dahlah dikontotkan jadi Mat. Pasya ditambah dengan benda lain yang sik mengambarkan keagungan tuan empun nama asal ya. Contohnya Mat Ak, Mat Kecik, Mat Besar, Mat Keceng and berapa banyak Mat lagik sesetengahnya sik boleh disebut di sitok sebab 18SG bunyinya. Eh, udah lagik cerita hal nama di sitok, tempat tok urang cerita pasal team los dolok marek. Kelak kenak red card.

Kamal said...

Hab, untung juak anak2 kau maok kelakar bahasa emak daknya. Anak aku sik maok. Mun mak dak nya cakap kenyah ngan daknya, nang sik ambik port daknya.

Dancy said...

Sama lah ngan anak kmk ...utai sama utai ...o ku ta'an ....

salam...........

Kamal said...

Hab, kau lupak dengan peminat bol no. satu dolok. Arwah Nek Haji Lani, mun ada main bol mesti nya ada, feeling lagik nya nanggar. Kadang2 pandei nyepak angin bila nya di luar padang, bila bol depan gol. Nancy untung anak kita orang pandei banyak bahasa. anak aku cuma nok ompuan ajak faham sikit2, tapi sik pandei ngelakar bahasa mak nya.

nembiak Los said...

Salam Semua. Rediah baru timbol nok "medo" adik nya ajak! Aku baruk free sikit.
Padunya Dancy ada nyangkut ngan Itai samah itai..sik dapat Rediah nganok kau pakei bahasa Jerman ya..

Aok juak Mal. Sik ingat ngan peminat setia WLFC dolok, Arwah Hj. Lani. Start dari Zaman Belia xi sampe WLFC, nya mesti ada dipadang, sampe nendang angin, kuatan terlalu obsesngan bol.
Ada gik nok lain, macam Pak Mat (bapak Alim). Kamek udah dikerepak oleh nya dipadang GCM masa U18 league lawan Pulo. First half seri kosong sama. Bila half time, nya datang dengan muka perasnya, yuroh kamek mandik air bubuk ajak sebab sik dapat sekor!. Mujor juak second half kamek dapat sekor 6 berbalas kosong. Udah abis main baru nampak lega muka Pakcik peminat setia WLFC......
Arwah Bapak aku nang sik payah cerita gik lah. Bila aku maok meli apa jak barang pakei main bol, memang ON ajak nya. Pegi jak kedei MALINDO. Bapak Adi Aseanika nang kenal ngan aku.

Dancy said...

Apuhhhhhhhhhhh...........salah kaerop tek .

Ya kata orang ...mun sik pandei ...iboh nak gago bertutur Miri. Sorry pok ..........

apa yg kmk nak madah .....anak anak kmk sik pandei tutur bapak dak nya . Laki kmk dari Mukah ....ya lah tek sayang ...telabau melanau nda taow ...akau pun masih bebel ....Hehehe....

Arwah Hj. Lani yg disebut ...nenek laki dak Jamil Hj. Bujang kah ? Kmk nunggah emak Jamil Ngah Yak .

Nenek pompuan kamek ( emak pun emak )adik beradik ngan nenek pompuan Jamil ( sebelah emak ).

Belah bapak Jamil pun related juak ....kamek nunggah bapak Jamil Ngah Edi ....emak Ngah Edi nama nya Ngah Hj. Saadiah ( bini arwah Hj. Lani) pangkat mak manakan kamek ...so actually kamek ngan bapak Jamil related ...mungkin 3rd or 4th cousins .

Sepatut nya kamek nunggah Ngah Edi ...pangkat Abang Edi ...macam kamek nunggah Bang Sani , Bang Lek , Arwah Bang MAn ,Kak Mot ( emak dak Jemi and org ninggal Joi )


Ya nyaaaaaaaaaaa....dah nyusun suku sakat ari tok . Cah lak ikir !!!

rediahamran said...

Interesting juak pasal suku sakat tok, besar kalik keluarga takorg ya,mcm kamek dah 3 tahun kumpul salasilah keluarga 4 keturunan.tiap 2 ari raya ada ramah tamah aidil fitri .Terkejut juak kamek bla perjumpaan yg pertama dolok, duhal byk org los ya saudara mara kamek.cya baruk kenal siapa saudara, dtg dari seluruh Malaysia, ada yg kedak tambi,ada kedak cina , ada juak muallaf.cuba suruh org tua ktak bukak silsilah masing2 sampei 5 keturunan jak .best juak bah asal jgn korek punya korek duhalnya lanun.turunan kamek eh korek punya korek asal nya nakhoda dari Brunei nun , kawen ngan org bintulu. netap d Bekenu/Miri ,jadi org mirek.Ingat aku eh tiap tiap jln di los dolok ada jak saudara kamek bah, dak peai, dak pak udin, dak abdul samat dak , pak ibrahim , kak rehan .dak kamal pun ada, belah brunei cya.jgn2 dak kamang pun saudara.eh memang pun kan asal kita tok nabi adam and hawa.cah lak mikir he he.

Kamal said...

Jangan kitak orang nembiak los nganok apek kelab ya, nya ada bau2 tahu ngan dak Rediah tok. Nang benar ya Rediah sebelah Arwah bapa aku orang Brunei. Masih banyak saudara mara kamek di sinun. Sik juak jauh gilak sebab daknya berhijrah ke Miri taun 1910, zaman minyak ditemu di Miri. Ada dua tiga orang daknya kerja dengan Syarikat Minyak Shell termasuk arwah datuk aku. Nok sik kerja dengan Shell, kerja jual minyak angau ajak. Sebelah arwah Mak orang Kuching. Pun masih banyak dak adik kakak yang masih in touch ngan kamek orang. Jadi yang untongnya kamek orang boleh kurapak/bakunyanyang dangan bisdangsanak sebelah bapak and bolen kelakar/ngerenyang ngan saudara mak. Mun dak anak aku, bahasa Sarawak ajak sidak tauk. Nancy, mun ndak salah aku, arwah Nek Hj. Lani and Nek Hjh. Saadiah (Al- Fatihah) related juak. Sebab orang dolok marek nang suka main padu ngan saudara mara. Mun nya asal usul orang KL (kampung Lintang), nang related lah. Ada aku nak coba molah salasilah, half way ajak. Mun pencen kelak nyabong lagik, mun nasib bait lom nyanyoklah.

Dolt Udin said...

Radiah Pak Meran,

Upeh seretak aouh? Kenak kitak sik maok nuleh2 bila melimpas rumah kamek masa di los cermin dolok? Tang lurus ajak mata macam sik ada manusia di kerek kanan....Mun aku nginang asuk masa ya nang ku Hus hus hus kepong miak cerminmata ya...guk guk guk, baruk aouh taan..

rediahamran said...

Askum,seritak jek yen.Depah aouh jakak itoi bei tirouk uoh ni an?.eh Dol,mcmne lah kmek nak negor ktak, belum apaapa dah ada iktikad jaik sampei nak nyuruh asuk ngepong kamek.aduh...Patutlah kamek x berani toleh2 time ya, duhal dah nampak asuk jadian cya he he On serious side, just last wk met yr sis, Raanah, panjg cerita mek duak , mcm mcm jak cerita.Memg nostalgia cerita kita di los dolok, sampei mati pun x pat lupak kan.the truth is,kita cya mcm adik beradik ,sakit senang sama2.Sedar x sedar dah lebih dari stengah cdak org tua d los ya dah x ada agik.Yalah anak aku heran , kamek nyebut pasal los, cdak nanyak sene los ya mak.ktak nmpak excited jak bla nyebut psl los ya.Mcmne x excited kata ku jawap, byk kenangan mak ngan org tua kita, kwnkawn n suku sakat cya.setiap lorong d los ya ada kwn2 , x pernah ada lwn ,ya deh, org bait bait lah retinya kta tok.anyway glad to hear from u n others. semuga sentiasa bahagia d samping keluarga masing2. ada masa cerita lagik.

nembiak Los said...

Kamal. Keluarga kamek dol ada juak masih tinggal di Brunei ya. Nama nya Hassanxx, bapak nya nama Bolxxxx, sik boleh disebut abis nama dak nya.....takut paspot kamek kena kensel!

Kamal said...

Hab, ingat kau kita kenak saman parking di Brunei dolok? Bila aku madah aku tinggal di rumah uncle aku nok disebut kau tek, lalu dikensel saman ya. Mula2 dak nya sik cayak, bila aku nunjuk paspot and borang sempadan, baruk dak nya percayak.

nembiak Los said...

Hahaha. Aku dah panik masa ya. Semua polis sik dapat dirondeng. Udah jak esok arinya terpaksa balit bab ari Satu nak ke laut. Nasib juak kau nyebut kita bermalam diIstana. Walaupun sik dalam main bulding tapi masih juak lam gate istana.
Ne Unkel kau ya masa tok Mal? Mun sik kerna nya, sik kita diam di Istana Brunei.......

Kamal said...

Hab, uncle aku ya masih lagik, sihat walafiat rang tua ya. Badan sentiasa fit, nya masih jogging. Yang best masa ya, saman polis ya pakei tiket kita parking sebarang kat sia. Aku sik lalek gilak masa ya sebab kazen aku masa ya KPN sia. Tapi mun mikir balit apa pedah nak ngembak tiket saman parking jumpa ketua polis negara.

Dolt Udin said...

Rediah,
Sorry lambat sikit..Jakak itoi koi akal bek Bintulu.Tirok huluk teloh taon koi berejeh diti..Carik makan nyih itai beh..

Nang benar rediah, masa di los dolok hampir semua warga los sik ngira apa jenis, bangsa dan sais selalu kerja sama...Mun kenduri kawin, nang sik payah di jemput, tauk datang ajak nulong molah kem, ngambik kayu, masoh tapak, ngidang makanan, dan macam2 lagik lah...susah nak di lupakkan kenangan di sia..boleh di kira kita di sia datang dari satu keluarga...

Pasal asuk ya tek, siklah aku nak nyuroh ngepong kau...Main2 ajak..tapi ada sekali Amoy di kepong asuk cina kurus ya(nok sebelah rumah Boni Lukas).Masa ya Amoi makey basikal nak turun sekolah tengah hari...kaong kaong nya nungak mak nya, terus melajak ke depan tangak rumah kamek...kebetulan aku ada di luar..Jadi aku nulong muru asuk ye...Bila aku tetak,,pecoma di marah Amoi..nang brutal Amoi tok.Ku ingat ada hadiah kah.Sejaik jaik merik segek gula batu sik lah juak...

Bah...salam guh Hj. Abu..

Salamat Po...

rediahamran said...

Dolt, duhal bei tirouk aouh d bintulu.koi saluk sak mai bintulu bah , kan dyen mak mentua bayei maduk koi.weekend toi seminggu koi d bintulu nulong jage anak kembar maduk koi, nyih maie kl course.Heman buleh auoh masa tutot mirek, loh lengan uoh masaa bah.mudjang lauh lengan ni an itai toi tutot mirek, he he. anak koi debeh2 uoh masa tutot mirek , anak aouh masaa kah?

Dolt Udin said...

Rediah,
Samah lah anak itai.Noh koi limah limah teros uoh masaa..Uoh kidih lah uoh masaa, tapi uoh melok belajer..Tiloh auoh gu loh lengan siak mudjang2 lak capat tua ak...

Ada segek comment kau diatas, cali juak ku dengar bila kau madah baruk tauk Hj Abu pemanas....Aku pun baruk tauk juak. Patut memancar mancar kilat ya kenak temperature terlalu tinggi kali...hehehe, jangan marah padah ngan nya...kelak kenak jual...

Salamat Po....

Kamal said...

Dol & Rediah,
Mun orang pemanas (lelaki atau ompuan) selalunya nafsu daknya kuat. Mun sik belajar ngontrol, mudah nak pendek umur. Senang ajak nak buang sikap pemanas tok, bila dah nait temperature ambik wuduk, Insyaallah cool down. Mun sik percaya coba sakat Hj. Abu ya, lepas ya suruhnya ambik wuduk. Hehehe.

rediahamran said...

Eh eh benar kalik ya.yalah aku malas nak melawan ya, udah umur gtok bagus agik aku mkn sireh n pinang , kak ya duduk depan blog tok,cerita ngn takorang. x cah lak kir.terima kasih juak merik resipi ya tek Mal.ada juak ku amal resepiya lamak lamak tok, tapi masaalah nya aku pulang yg berubah , jadi hilang terus pemanas aku tok.Tapi wlau mcmne pun syg juak aku ngn nembiak los ya.x juak aku nak jaik ngn nya. nok nama asam garam kita laki bini bah. aduh. bagus juak takorg tok pandei tolong bini d umah, tahniahlah.InsyaAllah hidup bahagia gya.

Kamal said...

Rediah, nok nama kita berkawan. kamek orang tok pun bukan bagus gilak, tapi sama2lah kita check and balance kata orang Suai. Nok nama idup berumah tangga tok sik semestinya sentiasa good weather, kekadang mendung juak. Tapi bila masa mendung ya , beri sikit flashback masa mula2 bertemu marek gerenti matahari mula nampak balit. Petua tok diturun oleh arwah Pak Onong marek, kotan nya malar nunggu matahari, senja baruk nya kahwin, tedah.

rediahamran said...

Terima kasih lah kitak nurun petua Pak Onong ya dgn aku. Besar lah pahala ko,sedekah fatihah kta dgn Pak Onong bah.Ya lah ada bagus nya juak forum tok pakei nasihat nasihati sama sama kita, takorg lelaki ada byk petua yg boleh juak jadi panduan kamek pempuan bah. sik juak jaik kamek ikut sama di blog tok kan, tapi kdg2 rasa terhegeh hegeh ada juak kamek tok.Ne tuju dak pempuan los lain o.Dak Tini n dak Amoi , dak Raanah kenak sik masuk o.dpt juak kita bertukar tukar pendapat sementara juak cerita kisah lamak kita.

Dancy said...

Assalammualaikum Rediah .

Kmk rasa dak ompuan lain masih rasa ' shy , shy cat '......cam rasa kita duak dolok ....

Tapi tempang blog tok mun kita empuan sik turut serta ....kita ompuan nembiak los juak .

Bila dah baca kisah dah delaki tok ...macam macam nok di polah dak nya ...kmk pun tertanyak ....kita empuan marek gago ngan apa kah oooo? sehingga macam sik ada aktiviti ajak kita zaman ya .

Tapi bagi kamek ,cerita ajak apa apa kenangan manis ngan pahit di kongsi ngan kita di blog tok...pandei juak kita nyampok lagik...sebab banyak juak al kisah dolok dah kamek lupak ...

Pakei molah blog tok lebih interesting gik bah.....

Salammmmmmmmmmmmmmmm

rediahamran said...

waalaikumslm Dancy. Duhal kau tinggal di malaya cnun o.eh byk lah kwn baru ko cya. Ya lah benar kata kau, masih malumalu dak ompuan lain tok kalik, yg kita duak tok main sembur jak he he. Aku tok baruk belajar juak nekan komputer . nangar cdak anak siang mlm dpan komputer, jeles juak aku, ya aku pandei ckit ckit.main entam jak lah, bukan apa biar jari jari lembut.nak nunggu dak hero ngurut x boh, cdak pun gago ke hulu ke hilir. balit ngn cerita kta, entah aku pun sik tau apa yg d polah sehari sehari d los dolok, yg aku ingat mek duak amoi selalu embak jala nangkap ikan kecik nok byk kaler dpan umah kita ya.kepak nangkap ikan ya main dango. kak ya main tapak . kakya cerita cerita dgn bibi di pdg d tgh tgh umah kita cya.tapi yg aku ingat eh kau nang ada tomboi cute ckit. jadi sik lah ko ikut kamek glak. Abg2 ktak pun bukan nya gaok gaok . hardworking n clever people.Yg kamek masih ingat dad kamek slalulah nyuruh kamek tok ikut contoh dak abg abg takorg.Rajin belajar katanya.nang benar juak lah.ya dolok cy eh, nangis dak twins nun baruk bangun tidor cdak duak. lain kali kta cerita gik k. salam juak ngan ktak cya. take care.

Kamal said...

Nancy, Rediah & dak nembiak ompuan los. Blog tok bukan dipolah pakei dak laki ajak, jangan takut nanggar banyak gambar main bol dalam tok. Mun kamek orang main dango masa dolok nang banyak gambar main dango dalam tok. Nang benar kata kitak duak, dak ompuan lain mungkin masih gago atau malu. Tapi aku rasa daknya ada maca nok dalam tok. Aku tauk Juki abang Nancy ada maca blog tok. Juki bukan kau dipuji Rediah ya tek. Nok dipadanya ya dak N ngan Louie , mun kau rajin juak, rajin nyakat.

Dolt Udin said...

Dancy,

Nang benar kata kau banyak lagik dak pompuan los masih shy shy cat...Tapi masih ramey agik dak laki los shy shy dog..ku rasa sik 100% betol nok kata kita tok, mungkin daknya masih ada banyak komitment lain yang lebih utama kali.Kelak2 ada sidak masok lam tok..

Pasal dirik pandey nyampok lah harus mendapat pujian sebab dengan cara ya automatically boleh hilang shy shy cat tak orang...Rediah pu sik kurang juak pandey beloyar burok ngan kamek orang, asal jangan manas lah....

Nok kata rediah pasal rajin belajar ya aku pun setuju juak. Sebab dari nangar kitak orang adik beradik selalu melimpas ngembak book, aku pun dapat ilham nukar cara idup aku nak merapat dirik ngan book juak..walaupun selalu lepak di kelab sempat juak nangar book 2 atau 3 jam sehari...

Kempang ati juak rediah madah Dancy tok tomboi ey,Siknya tauk ada secret admirer masa ya ada minat nangar gaya si tomboi tok bejalan(penuh tenaga and gaya tersendirik).Ada njit2 sampey tocang duak pun ngekot njut2.Mun ndak sik mat tok sanggup duduk di beranda sekadar nak negor Hai......Jangan marah oi....guro ari ujan tok...sik juak manas gilak rediah kelak..

Oi rediah, nok petua Pak Onong nok di padah Kamal jangan sik di amal..kelak sik ngasi ya...

Salamat Po...

Haji Hamid said...

Salam semua, kamek terbaca soalan Dancy di artikel nya di atas tetang trapik ....namanya Trapik Tikus . Soalan cepu emas nya....apa hal nama nya Trapik Tikus ?

Kamek njawapnya.....masa tok nok nama trapik tikus ia masih idup gik. Nya tiap tiap petang eksesais jalan kaki di Piasau Jaya Phase 1 tapi sik nderep motosikal polis lagik, nya kinek tok di anggong oleh sikok asuk putih ke sia ke sitok. Mukanya kinek tok nang gelak gelak kedak pelakon cerita 3D Animation "RATOTULLIE". Nya tulah bah..selalu jak nangkap nembiak los berembak pakei basikal. Ia lah muka nya jadi kedak tikus di tangar. Aku pun sik ngerti kenak kita takut di tangkap polis berembak di atas basikal. Aku rasa nisik ada dalam seksen sidak polis yang berembak basikal termasuk dalam undang2. Sidak polis dolok nang sik ada kerja bah. Sidak molah seksen sendiri...nangkap nembiak berembak atas basikal, namgkap nembiak main wo, nangkap nembiak main lastik. Kalo kitak orang nok nangar trapik tikus, coba jak jalan jalan kat Piasau Garden dan Piasau Jaya 1 petang ari..nasib2 terjumpa kita orang TRAPIK TIKUS....Sometnya, bulu matanya, alis matanya, rambutnya, dan bulu telinga nya semua udah puteh.. Nya kinek tok dah jadi Tikus Jadi Jadian dan sik lamak lagi jadi tikus hamster...cerik kao.

Elly said...

Hab,
Ingat ko masa Yem ngici/ lastik palak trapik Tikus ya, betul betul kena tengah helmet orang tua ya lalu musin balit motosikalnya sik jadi nya nok ke los cermin masa ya. Masa Yem melastik trapik Tikus ya, aku, Mat Kecik dak nembiak Los lain lain ( sik berapa ingat sapa lagik masa ya ) rilak debah pokok Rhu Los bujang rona merah ujong sekali dekat rumah dak Ah Choi dolok.
Ney Yem masa tok kah Hab ?
Adiosssss-----Amigosssss

Haji Hamid said...

Elly,

Yem cucu gabnor kamek last kamek jumpanya ria di Labuan. Nya udah steady kinek tok. Dolok nya di Miri di angkat oleh orang ninggal Pacik Onong. Tapi slalu juak nya kelaie ngan orang tua ya. Kinek tok kamek nengarnya udah balit ke Kuching. Mbuka bisness di sia.

Kamek kinek tok nang los konrek ngan Mat Keceng. Ada urang madah nya kinek tok nginap di KL dah dan kalo balit ke Miri pun kejap-kejap jak.

Nok nama trapik tikus ia nang panjang nar umurnya...nok lain yang sewaktu ngan nya dah banyak sebati ngan tanah. Nok nama tikus tok body immunity nya nang boleh tahan....kalonya nok jalan pun kelak ku pikir tegolek lam parit lalu padam pilim....kedak orang ninggal Simon Teo ria...nang tahan nyawanya....tauk2 tegolek dari bukit alu padam pilim.

Kamal said...

Mun kitak orang nak tauk trapik tikus tok laki bini nya jaik. Masa sekolah Anchi dolok, bininya pernah nampar Wahab sampei berdarah idong. Masa ya nya ngajar kamek orang. Pas ya nya sik ngaku, mun kinek tok siap nya keluar masok court. Aku pun sik tauk nama trapik tok, kotan selau ditunggah tikus sampei kinek tok muka nya macam tikus, sik lama lagik jadi hamster nya tok. Tentang Mat Keceng ya, kelak aku nanyak dengan adiknya, adik nya jadi kerani kat SK Jalan Bintang. Yem, last aku jumpa nya masa makan kat Restoran Mukmin Piasau, tiga taun lepas. Masa ya Idi Belayong sama kerja ngan nya, molah jambatan kat kuala baram. Sik tauk jambatan ney. Nang banyak bisness Yem tok, perangei masih macam dolok, suka kiak kaong. Orang nok selalu dicariknya, Ojek.

nembiak Los said...

Ada ku nyebut nama trapik tikus tok ari marek. Nama nya Shandu bin apa aku sik tau! Bangkali bin hemster. Bini nya nok molah idong aku bedarah dolok di tunggah Mrs Sandu ajak.
Aku pun selalu jumpa trapik tikus diIrit oleh asuk puteh di Piasau Garden. Asuk ya pun lebih kurang sama muka ngan nya.

Dolt Udin said...

Hj Amit,

Mun kau dapat nero jeraya ney exactly trapik tikus selalu bejalan, drawing ya kelak pos ke Bintulu.Kelak aku datang ke miri aku masang gum tikus, saknya melekat.Kelak kita ngembak semua miak los nok dah kemak kepong nya dolok...merejam tikus tok sampey keras..masok lam botol tuang spirit..kakya kita molah muzeum Los tempat kita nyimpan tikus tok..mun sik cukup koleksi muzeum tok kelak, kita korek pendam apek kelab cuci bangkey nya ngan spirit, taroh besebalahan trapik tikus....Apa macam?....Stuju?

Awina ako parey...salamat Po.

Kamal said...

Hab, Kau tauk kenak nya petang2 berjalan ngembak asuk? Nok nama tikus takut ngan pusak, jadi diembaknya asuk sebab pusak takut ngan asuk. Tapi cadangan Dol makei gam tikus ya nang aku senuju benar. Inutil Parey...

nembiak Los said...

Nampaknya nang marah nar nembiak ngan trapik tikus tok! Tapi nang benar juak lah, trapik Jem, Eugene, Wahap dll pun ada masa ya. Sik juak ada kisah kisah nok ngepong nembiak los Kecuali trapik Jem ngepong Dancy ngan anak Abang ajak....

Kamal said...

Sebab nya sik pandei senyum. Trapik lain pandei juak senyum, mun nya senyum pun pada masa yang nya sik patut senyum, ney ndak manas. Apahal nancy kenak kepong trapik Jem? tarpik Jem tok takut ngan roti. Aku dolok suka ngoder satay trapik Jem tok, tapi kinek tok nya dah pindah, so sik ada lagik makan satay trapik Jem tok. Mun aku ngoder sampei seratus cucok, ney ndak san arwah mak aku nanggar. dahlah meli mee goreng. Bini trapik Jem tok pun terrer molah mee goreng. Mun di rumah aku, wa'ima pun tunggol kau kau rebus gerenti abis. Ya yang best nya bila dak nembiak kuat makan. Mun pegi Hi Tea sik rugi.

Haji Hamid said...

Dolt,

Iboh jak susah2 kamek nero jeraya tempat exactly trapik tikus selalu bejalan nok di pos ke Bintulu. Kalo ko stuju suroh ajak Tuah Taha molah sangkar nok kedak jerat tikus ia tapi polah besar kit. Nok nama Trapik Tikus tok sik pandei nukar alor...tang tang ia ajak alor jalan nya petang petang. Engkah perangkap nok di polah Tuah ia kat alor ia...gerenti nya masok kedalam perangkap ia ngan asuk nya sekali. Jangan kuatir..idong nya sik sensitip lagik nok ngesan nok ne perangkap nok ne bukan kerna walo pun lobang idong nya besar..kinek tok udah di tutup bulu putih...maklom nok jadi hamster... Package lah katakan. Kak ia dah dapat..kamek terus tepon kau kerna kau lah pengasas mezium tok dan kau lah kamek serah Trapik Tikus yang udah dalam kandang tok..eee kamek gelik miggang nya..Lalu terpulang lah ko no merejam nya kah, ko nok membekuk nya kah terpulang...Kalo sidak Kamal, Wahab, Dancy, dak Minah Taha, Suut Taha, Abu Bakar Meran, Borhan Lai, dan banyak gik dak nembiak los setuju....teruskan ajak. Tuang speret sak nya melekat. Kita di sitok nisik ada mezium cuma mezium derek no.1 jak. Aku stuju nar ngan cadangan kau nok ngkah Trapik Tikius ia dalam mezium. Aku stuju juak cadangan kitak nok ngembak semua miak los nok dah kemak kepong oleh Trapik Tikus dolok nolong kita merejam tikus tok sampey keras..masok lam botol tuang speret. Tetang cadangan nok nambah koleksi kamek stuju juak apek kelab, bini nya, dan Timun (anak apek kelab), Nonyah Pisang, Nonyah Toge, Apek Atem, Kamang (kalo masih idup..jangan), Tambi Keson, di restore balit bangkey sidaknya ngan speret taroh besebalahan trapik tikus....Memang stuju 100 peratus. Padah jak....kelak masa kita meeting molah re-union jangan lupak masok dalam ajenda perbincangan k. Tunggah juak nok dah jadi dokter di kalangan nembiak los...ne tauk sidak ada pakar dalam DNA..walo pun sidak tok doktor falsafah.

Gerenti mezium tok sik kan lekang dek panas sik basah dek ujan kerana urang akan sik berenti renti ngunjong nya termasok Chefde Mulu dari German.

Awina ako parey...salamat Po...Juak.

Haji Hamid said...

Kamal,

Apa tek Mal...kao nok nanggar trapik tikus senyum??
Tauk lah kau tikus ney lah pandei senyum. Walo pun nya jadi Trapik.
Mun kau dah ada nangar tikus senyum..termasok trapik tikus...bait lah kau pergi masjid jangan keluar2...kerna takut dekat udah masanya ia.

Mentang2 kawan udah di tampar oleh bini trapik tikus...udah gik kau sakit ati ngan trapik tikus ia eh.

dr_poli said...

Dolt ngan Rediah ,

Baruk rasa usei ...ya baruk dapat duduk tok . Bak kata Dolt ...bait ...bait kelak laptop tok di suruh makan ...masak merah sedap kata nya ...ya lah ...nok di tegur orang tua ...perlu di dengar ....jangan di biar telinga penuh taik wik ....

Bab tak orang madah mek orang mala ngembak book and rajin belajar nyuruh mek leput tetak . Bukan apa ...bapak kamek mala madah ....tangga anak Meran ya ( Rediah lah ya ) ....sik ada bermain macam tak orang tok ...mala duduk rumah belajar .....( tok di sound nya ngan kamek pompuan )....apa tah lagik bila Rediah dah belajar di Kuching kat ITM ...mekin beberapa kali round tape bapak di dengar mek orang .

Tapi nang benar ...Rediah boleh dikatakan jarang bermain ngan kamek orang ....sik ada gilak sora pompuan tok kiak kaong di padang macam kamek orang ....macam kerak lepas ikat kata orang tua marek .Mun kamek orang taik nangga TV di rumah kakak Limah nya ...bait nait nangga kat rumah Kak Yak Bang Derus , atau jauh sampei rumah dak Kalkani Aliaman.... Rediah tetap sik ada ...missing in action .

Bab kamek di tangga Dolt ngembak book ajak ajak ....hehehehe....bulak juak ktk Dolt .....sik agree kamek . Salah tangga kitak kali .....kulu kilir ya plus jalan njut njut ....tanda ada cacing kerawit di debah tapak kaki ya ....ya mala kamek berjalan ( mun sik berjalan ...paksa kmek meranggong ) .....

Bab rambut tochang duak ...heran...sik ada paesan lain rambut masa ya ....mun sik stail ya ...stail pony tail ....nak di karan rambut ya ...kelak tak orang madah rambut macam sarang penyengat ....tok betul betul cah lak ikir .

Tapi masa ya muka mesti selambar dek...muka blurr and sik senyum ....masam cam cukak ngambik stail bapak kamek.

Bab Dolt madah ' hai' ...patut nya kamek jawab 'low 'ajak ....masa ya Dolt ...heran....kenak sik ada ngelakar ngan dak miak laki los masa ya ....kita sama sama sombong...

yang pelik bin ajaib nya ...masa dalam blog tok kamek beloyar ...nyampok gik ya tutur tak miak laki ....kmk pun ngaruk palak masa tok . Entah lah ...kali punishment cikgu kamek Miss Chang dah expired ...bisuk dolok ya ngerijik lagik.

Salammmmmmmmmmmmmmmmm

dr_poli said...

Bik datukkkkk...tumpang lalu lok...kamek masuk sekali lagik...........


Ya lah tok ko...apa hal Trapik Jem ya ngepong kamek duak Piah Abang ?...mun ikut undang undang ...sik boleh dak Trapik masuk kawasan perumahan ...nak oooo?...

Benar kata tak orang ...nang sik pandei senyum nya duak trapik tikus ....rasa nya duak kali dak nya tek starsky and Hutch lah tek...

Kelak Dolt ...mun kita duak jumpa ...embak lastik u ...lamak dah sik practis tok...maok juak ngenchang trapik tikus masa nya berjalan ...kak ya mun jumpa Trapik jem ..maok nanyak nya kenak nya molah kamek sampei kamek melompat terjun dari basikal ...?

Hilang terus eksen masa ya ...bagus Kamal ngan Dolt sik nangga ...mundak ada ajak di tambah dak duak ya ....tambah gik ngan Wahab ...lalu pekat lah kuah kachang ya .....

Eh..eh...malam Jemat tok...betul kah sik ya Trapik tikus di tangga tak org ...mun udah asuk nya macam Trapik tikus juak...entah entah asuk tok...trapik tikus ...kan dak tok percayak ngan reincarnation ...mun dah gia ....siapa nok berjalan ya tek ? sik kan bini nya Mrs. Sandhu ...?

jawab...jawab...!!! ....

Dolt Udin said...

Hj Amit, Kamustaka? Ako Mabuti parey..

Tetak sorang dirik aku ngenang nasib Trapik Tikus,apek kelab,nonyah ,timun,apek atem(sik ku ingat muka apek tok),nyonyah toge,nyonyah pisang.macam tok ramey lah kelak muzeum tok..Sementara waktu kita numpang Taman Tumbina dolok....Jadi trapik tikus mesti di tangkap idup2 supaya orang boleh merik nya makan pisang(Maok ndak kah tikus makan pisang?)

Mun nyuroh Tuah nangkap, kelak di simpan nya tikus tok dalam aquarium.Silap2 sik sampey Btu tikus tok kelak...bagus aku dirik ajak masang jerat pecut, nok macam pakey miak los njerat burong kruak dolok.Sak tikus begantong kak ya mbak pusak pakey nyeksa nya...Dendam nar aku ngan tikus tok.Pernah aku di kepongnya dari Pangong Miri Theatre sampey ke kerukup..Terjun lam parit kereta van aku.Nasib dapat keluar ke jeraya balit.Pecut aku sampey opis lalu betapok...Terpaksa Paul Vatsaloo kenak interview tikus tok...

Awina ako parey..Salamat Po....

Dolt Udin said...

Dancy,

Ya mudah kau baruk bangun tido tok..panjang lalu cerita, mesti tadik ada mimpi kali..ujong2 abis ink pakey molah cerita, payah top up kelak.

Coba kau molah tocang duak kinek tok, tah camney ndak rupa kah..silap silap serupa trapik tikus, pecoma kenak perangkap Tuah.Ndakkah naya temasok lam muzeum aku..

Nang benar sama sama sombong kita di los lok marek.Tapi sik juak aku medo kata orang, sapa2 pun sik berani bekawan ngan miak laki los masa ya, semua ganas2.Sik kompident dak pompuan nak geng ngan kamek orang....

Dapat ku bayangkan macam ney rupa merut muka Dancy kenak kepong trapik jem...ney ndak dendam kawan, dendam membara kata orang...

Haji Hamid said...

Dolt Udin, Ako Mabuti parey..

Kau dah lupa ngan apek atem kah....nang lah tegamak kau to Dolt..Nasib dolok kau sik ngekot dak Emi melestik kudis nya waktu nya berehat sambil ngitong duit sen sen kat rumah kosong di jalan bintang. Nang kempang sidak Emi ia...udah apek atem ngraong kesakitan..ia sidak purak2 nolong. Udah ia apek merik sidak buah limo ngan buah rambutan tanda trima kaseh. Kesian kalo kita ngenang nasib apek tok.

Kalo kau nok ngingat rupa apek atem tok rasaku susah kit lah...tapi aku dapat merik klu jak ngan kau..mudah2an ko dapat ingat ginea rupa nya supaya ko mudah ngorek nya kat pendam cina skali gus membekuk nya ngan speret pakei ngkah lam mezium. Klu nya gitok...
Cara ko nok ngingat apek atem tok...mula mula ko pejam mata ko...aleh kit ingatan ko kat jambatan kayu kat parit besar depan rumah Ah Choi sik jauh dari los bujang rumah ninggal pak cik onong...jam kurang lebih kat pukol 2 petang lah kedak ia....pasang telinga ko...sikit sikit kau akan nengar bunyi...ketinng..ketinnng...ketinng...ketinngg..ketTTTINNG KETTTINNG..

kak ia kalo dah dekat benar bunyinya tanggar ko nya kalo nya makei basikal gentelmen, blakang basikal ada bakul besar betutup kain burok, di depan endel nya ada dua bakul gik besangkut..diriknya makei seloar pontong baju lengan pended serta makei topi polis taun (nok dalam nya dipolah dari piabong)...apek tok makei cermin mata tebal juak kalo ako sik silap. Bait-bait ko jangan dekat gilak ngan nya..kalo nya suspek kau nok ncuri barangnya..ko di tikam nya ngan bell tembaga yang sentiasa di tangannya....bell ia lah bunyi ketinng ketinng tek...(jagan salah Dolt...kalo kat rumah jamal dekat sekolah anci dolok ada jua bunnyi ketinng tapi lembab...kadang kadang ada juak bunyi...apoooh enggai ku..besaii amat)

Nok nama Trapik Tikus ko lupak kan dolok...kau konsentrate ngingat apek atem lok k.

Awina ako parey..Salamat Po....

Dolt Udin said...

Tuan Hj Amit,

Tah macam ney file apek atem ter delete dari Hard Disk aku..Mun kau ngata apek atem selalu makey topi polis, jangan2 tok nok di gelar Achek Tandak eh...Kalau Achek Tandak, nya tok diam di Rumah Boy Scout di merbau estate dolok..Achek Tandak tok dolok mati duduk atas kerusi lam dapor....Rioh miak los pegi nangar Achek...

Kamal said...

Dol, Achek Tandak yalah Cina lelaki pertama nok pandei latah yang pernah aku jumpa. Mun nya bertandak macam orang latah, mun kinek tok memang kenak suspek ngambik dadah.

Dolt Udin said...

Kamal,

Mun aku sik mal, memang ku register Achek Tandak tok masok "Sehati Berdansa" Sejaik jaik boleh masok final...kesian kurus jak Achek tok..Mun di rebus berik sikit garam pakey molah Rusip nang power Achek tok....Nama nya bukan Rusip kelak, tapi RUCHEK....

Salamat Po...

Dolt Udin said...

Lupak ku tek, berik sikit RUCHEK to ngan Dancy...

nembiak Los said...

Gilbert Estate nama tempat Boy Scout tempat Achek Tandak lok, Dol. Merbau Estate tempat kita Talip, Asan Matkong ngan Jack Seran mandi lam parit dolok. Molah SCUBA tank makei botol Clorox...Masa ya lom ada urang diam di Merbau Estate, tengah molah rumah..bekareh kamek bejalan makei jalan pasir dari belakang rumah Jalan Gertak, limpas Los Cermin sampei ke sia...

Kamal said...

Dol, mun Achek ya join "Sehati berdansa", aku rasa partner nya memang nyonyah pisang. Nyonyah taugeh sik cun gilak, sebab gigi nok sebatangnya terjoir ajak keluar.
Hab, benar ya. Gibert estate dekat Universiti. Merbau estate kat Bilit Langit (Skyroom)...........

Dolt Udin said...

Aok,

Gilbert Estate tempat rumah Jackey Yong...pelombak speed boat terhandal lam awal taun 70an dolok...

Dolt Udin said...

Kamal,

Coba suroh Geng masok lam blog tok, nya agik banyak cerita di los masa ya...ingat ku dolok aku kenak swing anak apek kelab ngan parang panjang.Nasib miss, aku terus berekot tengah padang.Masa ya orang tengah main bol...Panjang bunyi trompet nyuroh aku keluar...kak ya malam geng datang. Entah sapa merik info ya, sekalinya mukol anak apek makey pipe jamban, terkeluar labi labi ngan stout dari mulut anak apek kelab. Sikit gik ninggal miak ya..Masa ya nang sik dapat di seruk geng tok, mesti berhasil..

Kamal said...

Geng gik gago ngan bisnes kayu balaknya....Masih terompak kayunya Dol? Terompak ya mun kenak palak nang tujuh keturunan sewel... Kamang kenak tempiasnya ajak lalu lari alighment.. Anak apek ya nang sik sedar dirik, nya sik sedar diriknya dalam kandang rimo, maok juak nak terhegeh2, nasib sik ngembak umor. Apek pun sik suka ngan anak nya tok. Suka lagik nya ngan dak nembiak los. Apa lagik mun dak nembiak los ngembak biawak atau ular sawa ngan nya.. Nang berseri mukanya, makin kuat bunyi terompetnya...

Dolt Udin said...

Kamal,

Ingat aku ngan apek kelab dolok, aku dapat munoh sekok biawak di belakang sekolah kita ULSW, besar kira2 4 Kg...Kan main agik asak ati aku angan2 nak nyual RM100.Sekalinya merik ngak RM3,,,tapi cukup juak pakey aku meli Tahu ngan aik F& N oren.. Ada lebih sikit pakey meli tahu sumbat di kedey dak Along anak Apeng...

Kamal said...

Dol, mun nok dah mati nang cam ya harga nya. Nok masih idup baruk ada rega sikit. Jangan jadi Jidi Blayong ngan iparnya nak nyual penyok ngan tokey sea food depan Marriot ya. Lalu ngucap cina ya (kira ngucap tapekonglah ya). Nang pantang dak cina tok munoh atau nagkap apa lagik mun nak majoh menatang nok nama penyok tok. Mun labi2 no problem.

nembiak Los said...

"Oowh Mee Topo" kira kira cam ya bunyi apek ngucap Mal.

Kamal said...

Tunggu mun jumpa Jidi Blayong boleh nengar cerita tok. Cerita tok lanjutan dari cerita nya nyual ikan duwei ngan cina ya. Hab, sama juak macam kes tokey ya nyembelih manok, nya belajar maca bismilah ngan orang indon. Tapi nya lupa, itu laman kah lahim dolok.

wahab said...

Kali bagus gik sikit nok disembelih apek ya dari nok kenak lastik..

Kamal said...

Hab, bukan apa. nya sik ada thrill nak munoh menatang tok. Mun agik idup rindok ati nya nak munoh. Aku kesian nanggar muka rabbit nok diselamnya dalam aik ya, 3 kalinya nyelam lalu terbalit bigik mata rabbit ya. nang kejam kerja apek kelab ya, nang padan mukanya makan sup gigi batu Temon... Nasibnya sik ngirup sirap stoking football Awang Itam. Ya lagik kaw.

nembiak Los said...

Tambah ngan baju jersey kak main bol Jali Pak Yak...

Kamal said...

Pait, masin, masam campur manis. Ngam dah ya, tambah lagik perahan jus baju dalam nyoyah Sanggong secukup rasa.

Dolt Udin said...

Jangan lupak jus stokin alip, ada juak rasa belacan pengkalan sikit..Baruk tinbol rasa lemaknya....selera kalau di sirup panas panas.

nembiak Los said...

Last sekali baru beri Aji No Moto ngan bawang angus ngan daun sop daun bawang...
Lepas kenak ya, sik ingat gik ngan kedei Seni ngan Pak Cik Wan Cafe...

Kamal said...

Mun diperam 2 minggu boleh sewel mun diminum. salah aribulan lalu ngembak umur....

rediahamran said...

ih apa benda ya. takut eh.

Kamal said...

Aik naga

rediahamran said...

Ih Dolt, udah udah gik ko minum air naga ya, kamal madah, boleh sewel kak ya mati.boring lah blog mun sikda kau.molah keja menar eh.

dr_poli said...

Best lah kitak Kak reddy ....Ada ada ajak kitak pakei ngerja dak 3 ya ............

Salammmmmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Nang nya Nen. Minyak nya dah abis..........

rediahamran said...

Lom tauk Nen, Tok minyak nyiur, makin tua makin berlemak.he he Yg kita.
Mun cdak malas ku madah. kong pun boyong.

Dolt Udin said...

Oiii rediah,

Apa hal kau nyebut Kong ya?Kong hanya boleh di sebut oleh keturunan mat Kong Ajak....Boyong boleh lah sapa2 nyebut...Apa tek? Makin tua makin lemak? Mun cam ya boleh lah kita bisness molah minyak sapi...Pakey molah kueh....

Redy A. said...

Aduh! Terkejut aku eh, Kau ya kah Dolt,emo juak kau aritok.Yalah mimpi ngerilah nya mlm tdik ya.Melelat ke minyak sapi apahal ? ish ish.Embak ngucap bah.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Sapa ada melihara sapi diLos dolo?

Dolt Udin said...

Rediah,
sik juak emo gilak, saja nak ngetes power aku bah...Hamid, ku rasa di los cermin sik ada orang nginang sapi...Kalau di los jalan gertak dolok, bukan nya sapi tapi kerbo banyak di belakang rumah kamek..Malam malam ramey dak nya bekeliaran.Kadang2 ada orang betopi besi nungang belakang kerbo tok...

dr_poli said...

Nang ada org nginak sapi / kerbo di ls...esp rah utan depan rumah kmk ...mundak sik Adol kenak gigit lintah .

Sapi/ kerbo ya mungin empun org ninggal syeikh Manak ..dimata ata kmk org tua tok narit dak sapi / kerbo kulu kilir ...make boot itam nya ...

Salmmmmmmmmmm

Dolt Udin said...

Benar juak, Syekh Manak banyak Sapi..Sama ngan dak mentua bang osen, Hj Gapur...Bila petang suka kau nangar Hj tok merah susu sapi..sip pernah aku merasa susu sapi fresh sampey kinek tok...jangan2 rasa minysk sapi juak kali.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Saja jak aku nanyak pasal sapi ya tek, masihku ingat kmk org ngikat anak sapi nok lepas di ujung rumah dak Lapok Gemuk di rumah org bujang
Gago jak Syekh Manak tok carik anak sapi ya, bego dak penghuni rumah bujang ya.

Dolt Udin said...

Amit kamek orang adik beradik pun pernah napok anak sapi singh masa di jalan Gertak dolok...Puas singh mencarik..Last2 bapak kamek nyuroh melepas anak sapi ya....Manok pegi rumah kamek gik di potong ku lidah kak ya gelik ati nangar manok sik dapat makan...Bodo kja ya.

nembiak Los said...

Aaaaa Rediah, Dancy. Maok jadi senasib ngan manok ya....jangan nok entam entam sebarang...camne nok betutor ngan laki kitak kelak bila dah sik berlidah...

Dancy said...

Sampei ati ktk Wahab / Dolt molah kmk duak Reddy cham manok ya . Apa kata atu ngan ktk tek Wahab...sik boleh pelentaer ....sik maok main agik kelak !!

Redy A. said...

Dolt, suka juak aku ngr kau ngakon kja ko dolok bodo, kira berdosa juak kau ngn manok ya.adakah lidah manok d potong kakya gelik ati nanggar manok sik pat mkn.mintak ampun ko byk2 ngn Tuhan eh, aku takut roh manok ya balas kau.anok sik paedah2 jgn d polah.Tang jak gine gine lidah kau terpotong, kakya nembiak pempuan los tetak ngr ko sik pat ckp betul ngn sik pat mkn nok keras. adui nyaya ya.tobat ko cepat cepat cya.

Hab, dgr kau kata ku ngn Dolt tek.Apahal pulang kamek duak Nen sik berlidah, kamek ne ada menyayak manok mcm nok d polah Dolt ya.Lainlah mun kau ikut sama molahnya juak. mun ko ada join nya time ya. kau pun tobat juak ya.Maok ktak duak d kepung ngn d seksa roh manok lam kubur kelak.Keja nok sikda paedah jgn d polah..Lain lah mun ko sekali agik muji tudung ku kacak.Gine Nen, support ko aku tok.

Dancy said...

Benar Reddy ......kmk pun san dengar kisah dak nya dolok . Tapi dak nya ngakuk ....molah kerja ya ...bagus juak . Ada juak org sik maok madah ....


Bagus kita duak sik kenal ngan dak nya dolok .....bagus juak urat menjus kita duak kental masa ya ...ya sidak sik nyingor kita .

Kamal said...

Hamid lagik teruk diikatnya macam anak sapi kitak duak. Ndak gia tek Mid, jangan kau lari Mid...

nembiak Los said...

Mun urang masok court, bila ngakuk, buang kes, macam kamek lah. Mun urang lari macam Amit, memang diantar dak Polis nangkap nya. Sama sekali ngan sidak nok nengar cerita walaupun sik molah kerja ya..bila urang nengar tapi sik merepot boleh di cas bersubahat, macam dak Dancy ngan Reddy...
Tapi walau macam ne pun, Dancy nang tetap anggun ngan kulit Hitam manis nya. Reddy tudong ngan cermin mata ko kacak Oooooo. Mamang mahal ya........sinbe ko meli....?

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Had/Dolt,
Mun anak sapi ya dijual gan apek kelab, apa nak jadinya?

Kamal said...

Wahab & Hamid jangan ingar gilak ada urang tidor awal malam tok...Tek nya madah sultan nya datang dari Inderavaiee. Tabik datuk....kata Nancy, ndak gia tek Nancy....
Hab, kita tok arap ngan Nancy ajak, mun urang manas serah Nancy, kelak nya nukar side B.

nembiak Los said...

Aok benar Mal. CD Dancy jenis SONY Blue ray model terkini. Dapat di main side B. Lom ditekan butang, CD dah pandei start sendiri..

Kamal said...

Hab, lamak dah En. Hassan Lani sik masok sitok. Aku nanggar nya malar lepak kat Kpg. wireless ngan Usop Armin. Apa polah sidak duak terendap2 kat tepi sungei sebelah rumah dak Matasan ya kah? Jangan2 sidak duak ngendap Yot mandi kali.

aminah taha said...

tulah kamal tok. sampe ke yot matasan dah nya. sak nya di agak yot matasan..

Kamal said...

Moi welcome back, ney kau lama sik namapak? Rindu nar rasa hehehe. Yalah, En. Hassan Lani ngan En. Yusop Armin sik nampak sitok.

nembiak Los said...

Eh Minah. Lama sik nengar cerita kau tok.

Dolt Udin said...

Mal,

Gian nar juak hassan tok ngan yot...kenak bentes yot baruknya jerak..Enau dengah Minah? Dengak keman kaau?

aminah taha said...

malas ku melayan kisah paloi kitak org dolok. hahahahaha aku jaik ati ngenang kisah kita dolok eh, kalau ada wayang di kelab ya beduruk lah kita pegi. kalau bos kita kenal dgn org jaga tiket dapat lah masuk free mun sik sian nangga kita 50 sen pun susah nak bayar. biak kinek tok pegi cineplek gik. sak jak mahal lalu.

nembiak Los said...

Aok eh Minah. Mahal pun masuk juak cineplex. Dolok 50C macam dapat tayar terak. Ya lah kamek duak Tuah dolok berbisnes molah Wo masa kitak orang di jln Puspa. Laku juak walaupun 30c ngan 50c reganya.
Ada nyonyah kerja tukang jual teket panggung Miri Theatre diam diujung rumah tak orang. Nya selalu merik tiket Free ngan dak Arwah Mak Assan/Siop. Kamek pun ampit tiket Free pakei nangar cerita Hindustan...

Kamal said...

Dol, Yot ya jangan kau ajak berbentes, Rajak Pondan lagik ngeraung dibentesnya. Lalu gugok smoke nya.

Minah, ney ada paloi kisah kamek dolok. Nok kisah nembiak ompuan numbok nembiak laki ya lagik terok. sampei takut nembiak laki ya.

Hab, ada berbayarkah nanggar wayang kat kelab dolok? Aku sik pernah pun mayar...

nembiak Los said...

Ada bayar mal. 20c ajak. Pak Len ngan Johari Pxxxxxxk tukang jaga pintu. Tapi kita nang free ajak dari belakang.

Kamal said...

Paduhal ada bebayar. Neylah aku tauk. Sebab mun masok sik ada urang nahan. Tambahan Johari Perodua selalu sik senter masa ya. Rokok Lucky Strike tangan kanan, aik naga tangan kerek.

nembiak Los said...

Ada sekali, masa main wayang. Sidak mulak nonyah makei duit palsu. Lepas wayang abis, roih ajak dak duak laki bini komplen ngan komitee kelab. Ne ndak, masa wayang main, dipasang nya lampu merah ajak. Semua duit sama rona. Duit 5 ringgit nok dapat nyonyah malam ya, nok main draw ajak.

Kamal said...

Sapa artist ya? Sik iboh kau madah aku nang sapek Dol. Sebab nya tok terrer melukis. Selain melukis nya terrer molah ukiran, kraftangan and yang paling pemos masa dolok statue nok diukirnya kat umah kitak lama, masa sebelah umah bang Osen. Nok bekas pokok tumbang ya. Besar statue ya.

nembiak Los said...

Mal. Mun nya terrer melukis ngan terrer berkeraftangan, nang sah lah nya tok dah jadi terrorists.

Kamal said...

Mun aku melukis duit ya, aku rasa banyak urang masok spetar. Ney ndak daknya pecah perut tetak..

dr_poli said...

Kita dolok sik madah melukis .....kita makei " draw " ....

bola sepak orang kinek tok ...kita madah main ball.....,

makei kereta kata org sitok ...kita madah makei motorcar ;

naik motor kata sitok ...kita madah makei motosikal ...( motorcycle )

....mun makei jalan sungei ...mudit ke hulu ke hilir ...makei perauk ...bila perauk ya di nait taraf makei engine ...nama benda ya tek motorboat .....mun boat tok lebih besar ...dapat ngembak banyak orang ......kita madah boat express .

Hehehe ya lah tutur swak ..banyak dipinjam dari dak om puteh ...gohed jak .....eh eh lupak tek mun makei basikal ...dak emak selalu ngingat ...ati ati ngohed basikal ya ...

Cah lak ikir ....

nembiak Los said...

Dancy. Ngam aku madah duit limak ringgit main draw ajak...dah aku kensel sigek line dalam buk tiga limak aku....tinggal emmmmm berapa igek gik tok.....esok aku ngira, banyak gilak.......

Kamal said...

Aok Nancy nang pandei kau. Nang pandei Nancy tok Hab.
Banyak juak bahasa omputeh dipakei kita tiap hari mungkin sebab dolok raja kita omputeh.
Mun frying pan, jadi perepan, baju singlet, toslait. gostan. gohed banyak lagik.
Yang paling klasik, " Siney laki kitak kak?' jawabnya "laki aku tek pegi mating". Mun jak nya tauk makna perkataan ya, mati leput kita.....

nembiak Los said...

Yalah Mal. Dak Ibu alaf lamak nama nyea. Kinek tok lain sikit. Bila sidak bini berjumpa sama dirik di Pasar Ikan. "Uuuuhhh, Laki kamek gik gago ngabas Blognya!" kata nya. Cabik mulut kelak......

Kamal said...

Hab, nya tiga peringkat. Nok zaman dolok, "Laki saya pegi mating."
Nok kinek tok, "Laki aku gik ngabas blog."
Nok akan datang, takut nya balit ke nok zaman dolok cuma situasi nya berbeza. "Laki I tek ada perjumpaan Kaum Laki, daknya molah kursus molah renda......"

nembiak Los said...

Aok mal. Belajar renda ngan Rajak semok aku gugok...sik sempat sidak laki kamek belajar molah kueh ngan arwah Cikgu Bihip....tapi bagus juak, ne alah, bila musim bubok, kamek disuroh sidak pegi makak....

Dancy said...

Awokkk terkenang ngan cikgu Bihip ... dah ninggal nya Oooo...oh...buah ati ...

Nya ada anak ompuan ... Tauk nama ajak ngan cikgu Bihip tok...kak ya sekali sekala nangga nya gago molah hantaran org ...nya tok nang benar cikgu kah ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun nya sik cikgu si urang nunggah nya cikgu. Mungkin nya pernah jadi guru sandaran. Macam Amid, ada orang nunggahnya cikgu sebab nya dolok pernah jadi guru.

nembiak Los said...

Sik tau juak ko...kali ngam juak teori Kamal ya. Tapi sidak Polis ada juak nunggah dak senior sidak, Cikgu...mun urang awam mintak kesian supaya sik kenak saman, nunggah Trapik, datuk.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bait arwah tok Hab. Nang macam2 pemandeinya. kalau aku sik silap nya tinggal di piasau phase 3, masa nya masih idup dolok.

hab, ada rupa layak bubok di sunun? Mun ada coba kau suroh sidak ke darat.

nembiak Los said...

Mal. Jangan kata nok nilit bubok, nok keluar dari Quarters gik susah tok, malar ribut ajak ajak. Ujan pun datang dari tepi, sik dari atas macam kita didarat. Angin kuat gilak. Tunggu ari teduh kelak aku nanggar lagik. Tapi mun bubok sampei sitok, sik dapat sidak balit keMiri gik, abis minyak sidak, jauh gilak, kalau sampei Miri pun, memang jadi semuan atau undang bubok ya.......

dr_poli said...

HAb...sik bergoyang pulo besi ktak ya kah ?

Awal madah ...kmk sik shambol....tapi once upon a time ...ada helicopter crash duak tahun yg lepas .....plantar nae ndak ya Ooo? Masa ya ...kmk tek anxious juak ...baca ...tapi nok nama disebut ...semua sik di kenal kmk ....

Ok...ktk take care .....

nembiak Los said...

Sik Pulo kamek pandei bergoyang. Tegap kaki nya dicacak kedalam tanah...tapi kalau gelombang ngan angin kuat, ada juak rasa berayun ayun, sik bergegar lah.

Aok. ada duak kali udah belon kontet kamek terjun kelaut. Nok pertama taun 2005, semua selamat, termasuk Lloyd nok bergambar ngan aku didepan ya. Nok kedua taun 2006 atau 2007, ada sorang ninggal.
Dua dua masa cuaca bagus.
Pegi ke Youtube, type, bakamboy, ada video aku ambik dari belon kontet masa cuaca burok....ada video anak aku main motor kecik ngan dol main meriam juak....

Kamal said...

Hab, bait sik banjir sinun, masa ujan lebat.

nembiak Los said...

Udah tedoh laut ari tok tek. Tapi lom nampak matahari. Ikan pun lom timbol. Lagik Angol kenak gelombang.

dr_poli said...

Apa and cam nae kerja ktk di laut ya ..ari minggu kerja juak kah ?

nembiak Los said...

Sik ada ari Minggu sitok. Hari hari Monday ajak. Bila pulang darat, hari hari Sunday......Yalah life urang kerja disitok. 14 egek Isnin ngan 14 egek Ari Minggu....tapi sik semua Mondays disitok gago gilak lah, kadang kadang jadi Sunday juak nya.....

dr_poli said...

Start ari tok..........ari ari ....ari minggu ...nak Oooo?

Elly said...

Aok Cy, start malam tok ari.... ari...lah ari minggu.
Ribut GREGG lah kat ranto sia malam tok

Dancy said...

Awok...kelakar kita duak ajak Elly ...mati kita mun di dengar semandin ya .....Ada nya medal kita duak kak ya Elly ....kmk ok lah sikit ...jauh sitok ...ati ati ajak u sinun ...Bah ya ajak lok ......maok ngemas dapur......

nembiak Los said...

Ari marek 6/3 masih Monday kamek bab ada workshop. Stat ari tok Sunday ajak ajak......

Bagus cuaca sitok Elly. Sik ribut....

Elly said...

Nancy
Mun dah sikda RIBUT udik, maknanya cuaca di sia bagus tambah udik Hari hari, ari SUNDAY kompom team dak Pakistan menang & dak Jepon kalah terok nampak gayanya.

Redy
Sik jadi ribut GREGG melanggar ranto Pjt 6 sebab team dak Pakistan menang.

Gerenti senyum memanjang kawan kita ya Oooo.

nembiak Los said...

Apa polah kau ngerepak tengah malam butak ya Ly....kelak diagak oleh antu sik berpalak kelak baruk tau....Mos dah sik kongang berblog dah tok....bekak kenak jelin antu bukit song ya...

Dancy said...

Tegisin nya se ari ari tok Elly .....
Gia rupanya mun dah di darat ...nae pian ngan orang .......

nembiak Los said...

Eh apa cerita kitak orang tok. sik dengar aku tek. aku gik gago tok...
Baru sampei, terus ngelap lantei, ngelap cermin, nukar langsir apa indah..... masak memasak, masoh tapak...nang gago, Al Maklom lah suami mithali .....bukan aku sorang kerja tok, sama sama ngan bini.......tolong menolong.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 285   Newer› Newest»