Thursday, December 11, 2008

universiti Nembiak Los...

......dalam masa kita syok bercerita zaman kita dolok dolok, ada juak cerita pasal tempat kebanyakan Nembiak Los menuntut ilmu sampe dapat hidup berdikari kinek tok. Kita pergi ke Universiti Lau Siew Wai!!!!!!!! Institusi tok ada dua nama nya yang aku masih ingat. Urang tua tua dolok ngelar nya "Sekolah Seluar Itam" atau "Sekolah Pel" (failed kata rang puteh). Banyak juak Nembiak Los laki ngan pompuan menuntut disia hingga ke peringkat tinggi lagi.
Zaman aku berkuliah di U LSW ya, kebanyakan geng dari Los cermin, ada juak dari kampung dagang/wireless dan Los Lutong. Jalan kesia dari Los Cermin terpaksa pakae jalan Pasir di hujung Jalan Bintang dan masuk hutan lok baru sampe Universiti!! Sebelum sampe Jalan pasir ya tek, terpaksa berekot dolok sebab kenak kepong asuk Ah Choi, kurang asam asuk ya, patut juak nya kenak kepung Aruwah Hj. xxx dolok!!. Dari sia lah aku sangka kenapa kebanyakan Nembiak Los terror jadi Commando/Combat dan juak pandei main bol sebab masa sekolah udah terdedah di natural training ground ya!
Senang ajak ngelala Nembiak Los di Universiti ya dolok sebab Nembiak Los turun sekolah pakae kasut Safety!!!! Awang Itam pakae safety boot macam Phua Chu Kang bila hari ujan...
Masa tok Cikgu Kamal ajak masih bekerja dekat ngan kawasan ya. Tapak Universiti ya kinek tok dah jadi kedei belakang Petrol Station aruwah Hj. Salam.

214 comments:

1 – 200 of 214   Newer›   Newest»
nembiak Los said...

Sapa sapa nok sik berkuliah di Universiti ya boleh lah maca ajak atau ON ajak cerita berkaitan....Macam Cikgu kawin murid. Lloyd tau cerita ya!!
Ingat ko Mal?

Kamal said...

Mun sik ada Universiti ya sik kita jadi senang macam kinek tok. Terima kasih kepada cikgu2 yang ngajar kita dolok. Salah sorang nya Cikgu Jemat Hipni, nya tok nang best. Mun nya ngajar sastera nang sebijik macam Rosyam Nor, penuh perasaan. Aku ngambik Sastera melayu 1 tahun ajak (Masa form 5),sebelum ya aku ngambik English Literature (selau sik ada cikgu, jadi masuk Form 5 aku tukar) pun dapat kredit olehnya. Yang best mee nok dimasak cina kantin, masa ya bukan tauk halal haram semua main bedal ajak. Linyok ajak bibir pas makan mee ya. Lepas makan rilek ajak merokok dalam kawasan sekolah, bukan ada orang peduli. Yang best Universiti tok student makei kereta besar2, cikgu kebanyakan jalan kaki atau makei basikal. kinek tok rami juak dak grad dari U LSW tok yang dah sukses.

joQ said...

Adik aku, Jambali sekolah sia. Tapi ada juak kami main areanya. Sebab ada banyak lubok kerbau dan bergantung di wire besi derek. Loji Plant) nya dolok disimpang masuk apa mana nya dolok Merbau Estate. Sik masuk U LSW tapi dapat tempias main dekat area ya juak pun ok.

nembiak Los said...

JoQ, housing nok dekat sekali ngan University LSW ya namanya, Gilbert Estate. Belakang estate ya ada pokok buah mangga tempat Nembiak Los mukak kuliah sendiri atau pun work group!!! Pagi ajak penuh dewan kuliah, bila nok tengah hari tinggal kerusi ngan pensyarah ajak. Merbau estate hujung Berek polis. Ada Sky Room sia dolok. Sempat juak ngabas!!

Kamal said...

Sebelah petang kadang2 kamek ada physical Education atau kata nembiak kinek tok PJ. Selalu nya aku tukan sambut buah nyior ajak. Aku nang dari kecik sik pandei nekik pokok. Sky Room ya kalau sik salah aku sebelah area kawasan tabung haji ya. Ada ndak blok kedei nok jual sport rim banyak. Di gilbert estate ya ada sebuah rumah kawan aku nama Steven (nya empun nama cina lupa dah aku), nya ada full set instrument. Aku selalu praktis di sia. Steven tok dah mati, kena tembak di KL.

nembiak Los said...

bukan nok main lead DSQ ya kah?
Ngam lah tempat Sky Room ya Mal.
Berbalit kita ngan kisah para para graduan Universiti LSW dah maju masa tok. antaranya ialah Bob Angin dah jadi pengarah singei Kuala Baram hingga Marudi. Hassan Mohd, abang siop & Sidi, melanjutkan pelajaran sampe Universiti Malaya. Professor Jembali dah jadi Tauke Keropok Lekor, Professor Lapok ngajar urang German drawing, aku sendiri ngajar nembiak bersilat, tapi tukang ikat sabok ajak, bunga sik pandae, Professor Kamal jadi Pensyarah cum pemBlog. Professor Juki jadi pengarah pembangunan Pulau WP Labuan(Urang Sabah sik layak, ya lah sidak gomen ambik Juki!). Proffesor Eli ngan Mos jadi tukang buru Antu nok ngaco JoQ di bukit Song dan banyak lagi aku sik ingat.

Kamal said...

Bukan, nok main lead DSQ ya. Ya Micheal namanya. Micheal tok sama bangsa dak bini kau, kinek tok nya dah Islam. Steven tok nok maok ditampar oleh Mawi band polis dolok. Masa ya nya terpigang2 gitar dak mawi, lalu kata mawi" bagei orang pandei ajak, kau ku tampar kelak."
Nang benar Hab, nok pegi over sea pun banyak juak, cuma Dr. Bob ajak over the river. Aku jadi Pengarah kat rumah ajak, sebab selalu ngarah anak aku ngambik aik kopi masa aku nanggar berita kol 8 malam. Sebab ya mun aku nanggar berita sidaknya semua nait ke atas masuk bilit masing2 sebab sik maok kenak arah. Sidaknya pikir sidaknya pandei sik sidak sedar mak sidaknya kenak arah aku ngambik aik kopi. Kat U LSW ya aku suka main lintah. Tangkap lintah simpan dalam botol pas ya taruh minyak gas. Esok ari besar jadinya. Jadi sapa2 nak nyuruh nok daknya besar, iboh makei lintah, makei ajak minyak gas. Cerik rasa daknya pas ya.

joQ said...

Micheal Lom @ Safian Abdullah, guitarist and goalkeeper. Anak sidak PFF dolok, classmate kamek. Last aku ngendarnya di Treasury,Kuching. Just updating you guys with names.

Kamal said...

Nyalah ya JoQ, last aku jumpanya kat The Ship, Piasau Miri. masa ya aku main ngan sidak band Country. Nya pun grad dari Universiti LSW. First time aku jamming dengannya pada ujung taun 1974, masa ya ada party kat Universiti LSW, kamek form band secara adhoc and menjadi. Ari Isnin masa turun sekolah terus famous rasa, masa ya aku main bass. Pas ya lalu kamek form band DSQ.

nembiak Los said...

Oh ya. Kenal aku Mike anak PFF ya. Adiknya geng dak Eli di U LSW dolok juak.
Ne Eli tok kah. Tadi ada aku call nya diLambir.

Kamal said...

Eli main saremban dengan dak pocong di bukit song. banyak orang madah tempat ya keras, tapi sidak sik tauk yang di Los dolok lagik keras. Banyak cerita nok pelik2 dolok.

nembiak Los said...

Di utan belakang kelab ya lah banyak penyok dari Universiti LSW bertelur, masih ber uniform gik. Apa lagi sidak siswa dari Los, jadi keras keras lah kerja dak nya!!

Kamal said...

Banyak juak nok pelik2 berlaku di kawasan kelab. Pernah juak basikal apek pandei masuk dalam parit, kandang manok nya pandei ilang nang sik ninggal bekas. Yang paling saspen ada keranda nok udah dipakei disimpan dalam stor los bujang kosong, bila siang rami jak dak nembiak los makei baju belang hijo kuning.

Elly said...

Hab, aku baru timbul aku tok lamak gilak nyelam tek.
Sori geng aku masuk blgh UBI REBUS tadi, sebelum ya aku berbalas email ngan mail sahat dengar cerita nya balit 6/1/09.
Bila nok molah ReUnion tok, mun nok molah ya polah belah malam senang aku ngembak Mos sekali ko pun tau kerja syif tok kenak belah malam jak baru dapat jumpa sekali ( termasuk Mos )

nembiak Los said...

Nembiak Los nok pakae baju askar dah masuk tok. Adalah email melayang layang kelak bila nok reUnion. Masa tok banyak juak Nembiak Los gik molah kueh pakae X'Mas. Kesian juak kalau kueh sidak angus kelak.....

Di badminton court ya pun Keras juak. Ada sekali Amoi bebek dari rumah SAPO sesat di tapok oleh urang halus!!!. Nasib juak nya dapat dijumpa balit di Medical store Tg Lobang.

Jagung di kebun kebun sekitar kelab pun selalu dilaporkan pandei hilang tanpa kesan sampei sidak CSI pun give up menyiasat kes ya.....

Anonymous said...

macam cerita di los ya dolok maseh aku ingat mula2 nangar pilem biru bolok, bukan macam kinek tok sia sitok boleh dapat.masa dolok mun mauk nangar mesti tapok2 takut kena tangkap...mula2 kamek meliat dolok dengan dollah samat, nya jadi ketua masa ya kamek nanggar di los bujang.collection 5 ringgit sorang baruk boleh on.suuk jak masa ya maklum lah takut juak kenak tangkap...kelak malu maklumlah masa dolok2....

nembiak Los said...

Mail, engkah gambar ko nok paling hensem disitok juak. Sik urang keliru kelak. Ne tau kamang mau berkenalan.
Ada juak cerita kenangan kenangan mau di xxxxx kan juak. Boleh sisusei lam email.....

Elly said...

Salam
Hab, baru aku terpikir ney gambar mael sahat sik nampak pun
kamang yang ko maksudkan anok down sindrom (OKU) kah .
Marek aku tunggu jua kitak org kat blog tok sik jua ada.
ari tok aku keje syif gagi n balit ptg jam 6 ambik ot la.
Hab, mun ko maok jumpa Salim Mamat nya selalu d Hani Cafe, aweknya kerja d sia. Rupa2 nya lama sikda d sitok nya kat indon.

nembiak Los said...

Nya lah OKU ya Li. Lom kawin nya kinek tok Li, kalau maok kelak madah ngan AEM atau Temon. Sidak diam sik jauh dari rumah nya.
Sik payah ditunggu blog tok Li. Post ajak cerita cerita nok masa diLos dolok untuk kongsi bersama.

Anonymous said...

banyak gmbar aku di sitok tapi lom dapat d download agik. kelak lah akan di coba nae lah tau mun si kamang ya maseh berminat ngan aku yang dah tua tok..mun dah jodoh sik ke sinae...ndak macam ya hehehe tanyak pada bulan...lagu p ramlee...mun maseh ingat..sidak kamal expert pasal lagu melagu kita tok suporter ajak...nemiaklos memang komplete arum bulak dari A sampae Z kata orang tua...oh eli timing u memang sik ngam..
ari minggu Famili Day untuk nemiaklos semua cuti, sidak ngembak famili makan angin dan berihat sama macam aku mun OFF day ari minggu atau cuti am mesti ngambak famili berjalan...mun dapat jangan kontek...
munsik kelak pengilan rumah hj.tot atau hj.num hobi sorang2 nae sidak bang kamal belom masok campor tok? munkin maseh cuti....

nembiak Los said...

Mail, sik patut kamang sik maok ngan Graduan U LSW!! bakat main bol ada, jadi commando ada, molah lagu ada, nengar lagu ada, semuanya ada. Kalau apply nang terus diChop oleh Lei Tong passed.....

Anonymous said...

yalah hab bukan senang nok merantau tok hab munsik ada skill gerenti kenak rejek...oleh kerna multi skill tok lah senang nok cari makan...arum bulak semua boleh padah ajak...
dolok mun musim cuti sekolah bangun awal,orng tua kite pergi kerja, kita pun pergi bermain sampae sidak pulang baruk kita tok pulang, mun di sambong dengan main boll lagik memang boleh di kira overtime...
sampae lejuk orang tua negor...tetapi jangan lupa kita gerenti pulang ke sarang sik macam kinek tok banyak nemiak kena kidnap.

nembiak Los said...

Mael, sik ada urang berani Kidnap Nembiak Los dolok. "Kau ingin nok NAHAS!!", kata Lasa Tompok.
Kalau Nembiak Los kidnap urang adalah! Tanyak ngan Eli ya..abis empuan Universiti LSW dikontreknya..kita tok, Mail, pelik pelik mata nangar..

Anonymous said...

Benar ya hab masa ya eli tok gap ada gaya bah...kita nae ompuan mauk sik ada stail lalu lastik di gantung di geruk, nae ndak sidak ompuan U LSY sik ada minat...
Sidak ompuan nangar kita tok macam tazan masuk utan lestik burong belakang Universiti ya...lepas ya kelak main combat....starring vic morrow macam dalam TB conbat.
Eli tok udah awal dewasa dari kita jadi hobi nya lain sik masing2 punya hobi hab.

almera said...

hahahahahahaha...best alu maca cerita lamak marek tok ehhh....

nembiak Los said...

almera, welcome, selamat datang, huan ying, sawadee kap.
Tolong rasa percuma untuk melayari & beri komen Lam Blog tok!. (Please feel free to browse through this blog and give comment!!!). Lebih kurang lah kalau ditranslet kata kata aluan diatas.......

Elly said...

Mael,
Masuk Pintu Keluar Tingkap kurang lebih jak bunyinya macam orang Thai mbrik salam.
Cuba ko ingat lagi nama nama nembiak Los masa dolok dapat jua aku madah ngan sidak nya suruh masuk dalam blog Wahab.
Mael, ko pun blog belum aktif lagikah coz aku maok masuk comment tadi sik dapat.
Masuk Pintu keluar Tingkap.

nembiak Los said...

Eli, ngam bunyi urang Siam ko ya... cuba esok suroh Mos ngambar kau. pas ya tukarkan gambar askar tok. Bingong ku nangar gambar ya.

Ingat ko dolok Li, masa aku di Jln Ungu & kau di Jln Kelabu, selepas kita bersahur, berkareh jalan ke Padang Machinda, pukul 3:30 pagi, pergi merokok!! nak merokok dirumah lom ada lesen.
Lepas abis kuliah, putih ajak asap dalam utan dekat jalan Pasir. Nyamok tetap bertempiaran lari. Ne ndak semua lulus pengajian di U LSW!!

Elly said...

Salam'
Mael, Wahab & orang orang Los laki & ompuan.
Mael, kelak mun aku jumpa syif ngan Mos aku ngmbik gambar yang t`baru, Mael ko nanyak gambar aku, ney gambar ko ney ? Jangan ko t`kejut kerak kelak mun aku ubahsuai gambar ko jadi gambar kamang he he.
Hab, ney Joseph Lee lama sik nya ngabas blog ko tok

nembiak Los said...

Eli/Mail, Kalau ada gambar masa diLos agik canggih. Baru ada feel kita cerita pasal Los. Aku empun belum ada jumpa gambar lamak. Kelak aku tukar bila jumpa.

Eli. Joe Lee ada aku call nya. Masa tok nya tiap malam gago gi X'Mas Caroling. Kau ada ngan kamek LUFC U18 dolok kah Li? Sik ingat aku.

Elly said...

Salam Hab,
Aku sik lama main ngan LUFC U-18 lok, Tamit ngembak aku main ngan dak Malay Island under 18 ngan dak Likup ( AP Shell ). Lepas aku main ngan dak Pulau Melayu aku joint ngan dak Equitana. Equitana ya di ilhamkan oleh Mat Kecik la Hab, masa ya ramei kamek main dak Katuk, Acai Sarkawi ( jurulatih ).

nembiak Los said...

Eli, baruk aku ingat team Pulo ada juak join masa ya. Tok Baru dapat nyusun sekor masa ya:

LUFC (6) vs Pulo (0)
LUFC (8) vs Lollipop (0)
LUFC (5) vs JKKK Lut (0)
LUFC (4) vs BPR (1)
LUFC (1) vs Trade Avenue (0)

Euitana ingat aku ingat baby Aem ya Li. Ko tanyak ngan nya....

nembiak Los said...

ada salah sekor & sigek team lagi aku lupa tek;

LUFC (7) vs JKKK (0)
LUFC (5) vs SUPERMAC (0)

Kamal said...

Nang tajam utak kau hab, sampei skor pun kau ingat. Mun Ahok tauk kau terrer ngafal nombor nang maok jadi geng kerasnya. Mun kau maok aku modified gambar eli ya aku boleh molahnya Hab. Bila Dol nak masuk ke blog tok? Mun kau dah masuk Dol, cerita hal Mr. Loh masa di U LSW dolok. Aku ingat ngan Mr Loh tok masa kamek stay dalam kelas Chinese Literature, masa ya kamek sepatutnya masuk dalam kelas English literature tapi cikgu sik ada, so stay back ajak. Dak lain molah private study, aku layap merati Mr loh ngajar. Nang syuk aku nanggar nya ngajar, macam nanggar opera cina. Dengan intonasi soranya ala2 hero cina, sekejap rendah, sekejap tinggi tonnya. Tiba2 ada part yang chali benar (bila nya makei sora alus)apa lagik menyembur aku tetak, dak nembiak cina lain semua merati aku. kata Mr loh, " Kamruddin aa, are you intelesting ahhh. Go, go lid your book." malu nar rasa masa ya.

nembiak Los said...

Kamal, utak tajam selalu diasah Mr Lo!!!.

Panjang umor nya Mal, tadi aku ada nangar nya minum di sebelah kedei Awang Mahyan. Rupa nya sama macam masa nya di Uni LSW dolok! Taik lalat besar di jungor masih berkilat gik!!

Bila kita Assembly pagi, nya belagu "Negala ku, tana tung pa nyea lala ku, lalat idup..........", bila sampe rangkap ya, semua sik berani nangar muka kawan sebelah, takut nyembur....

Kamal said...

Aok lupa aku nya belagu negalaku. Masa nya tegugok atas rostrum ya pun aku sik berapa ingat. Mungkin masa ya aku escape assembly, aku jarang ikut assembly. Selalu ngando masa ya.

nembiak Los said...

Masa Professor Lo gugok sik ada aku sia.

Dolok masa Teacher's day, semua class terpaksa sedia makanan & minuman pakei ngidang pensyarah. ada kedak class terang terang botol brake kapal atas meja. sik sidak pensyarah nganok juak!!

Kamal said...

Masa ya sekolah ya nang berbeza dengan sekolah lain. Dahlah uniform rona lain dari rang lain (Aku nang sampei grad nang makei selor jean itam). Mun dalam kawasan sekolah suka hati ajak nembiak merokok. Kadang2 tengah2 cikgu ngajar dak nembiak keluar kelas terus pegi dalam utan praktis boxing.

Anonymous said...

Sori eli v-sat down 24 jam disitok sik dapat ke blog..Blog aku belom siap lagi..maok belajar silat ngan tok guru wahab kak ya kung fu dari sifu kamal lok baru boleh molah blog kedirik..msa tok cuma dapat molah blockhead ajak..
Jangan marah geng..kelak ngantar gambar ku ke wahab nok cari gambar di los dolok kata wahab...baruk kamang mauk.
Mun aku sik silap prof. Lo kinek tok kontretor molah jeraya..udah sucess dalam buisness nya pasal nya geng keras ngan Prof LSW.
Aku pikir wahab tok memang ada nyimpan dairi tahunan, ya nya tok banyak ingat kisah2 silam...patut wahab tok masuk bidang sejarah baruk ngam tok ke laut lah pula...mun dak jadi Prof. juak lah kau hab.

nembiak Los said...

Ngam ya Mail, bila ko pulang kelak sedia ko manok itam, kunyit ngan mangkuk putih nok kak pakei kamang! Pas kenyang baruk dapat besilat!!
Petua Kung Fu ko tanyak ngan Kamal. Resepi kamek duak sik sama. sik sama guru!!

Mail. Masa tok aku kenak ben masuk Museum Sarawak sebab sidak curator sia takut aku mecah rahsia sidak yang sidak sik berapa ingat sejarah sarawak!!!

Kamal said...

Mael pengeras aku simple ajak, sik iboh payah2 kau nak ncarik manok itam & manok puteh. Kau pegi ajak kat KFC beli ajak manok 1 barrel cukuplah. Sebenarnya cita2 Prof. loh ya nak jadi bintang filem, tapi masa ya Bruce Lee ngaco, kinek tok Jet Li dah masok campur. Last2 ngikot Lee Tak ajaknya. Mail tentang blog tadi, coba kau molah hal cara kitak orang kerja di laut, apa polah kitak orang & kenak kitak orang suka gilak kerja di laut and so on. Mun malas nak nyusei, taroh gambar banyak2. Sebab ada orang suka nanggar gambar ajak. Ingat aku masa sekolah anchi dolok, ada banyak book ditaroh cikgu depan kelas, apa lagi berebut2 jak dak nembiak nak ngabis exercise disuruh cikgu. Bukan apa, berebut nak ngambik book nok banyak gambar. Sigek lagi mun orang nok rajin berbisness, blog tok dapat pakei carik duit, bukan sikit2 duit munnya menjadi.

Anonymous said...

Oi hab iboh kata manok itam nok senang di cari, manok kolok atau itet serati pun boleh ndak eli...nae kau tek kah...asalkan dapat ilmu tok...
Mun macam ya sifu kamal senang lah molah blog tok paste gambar jak di sitok sik payah nyusei apa2...tepi kelak macam jadi pilem bisu ajak...susah org nok mikir ndak...mun untuk nemiak oklah tepi org tua macamnae? percuma aku tok kenak sue...

nembiak Los said...

Mail..jangan susah ngan dak nembiak atau rang tua nangar gambar. Carik ko gambar nok urang lupak make baju. Grenti melekat dak tua/nembiak kat screen sidak!!!

Kamal said...

Benar ya hab, mulut ngucap, tapi mata niat celah jari. Eli tek brangkali ngembak dak anak bininya jalan2, maklomlah seminggu sekali dapat jumpa anak bini, mun sik bertapa kat bukit song ajak.

maels said...

Ada eli ngemail aku tek...munkin masa tok nya lagi carik idea...untuk esok ari sambil ngambak family makan angin ari tok ndak...
macam nemiaklos lain juak masing2 ada prog. mun ndak pergi pengilan rumah pak aji dak nya...
ngembak ati ku marah ku kensel ku blog aku tek, kelak molah baru lagik mun ilmu kebal aku dah dapat dari prof/sifu2...

nembiak Los said...

Mbak bersabar Bang Mail! Ngucap, Ngucap. Jangan susah kelak kamek duak Kamal ada nulong. Sik patut masa diUni LSW selalu jak molah work group, study bersama sama, rancang sama sama dan bila dapat buah jambu air atau manok segar, kita bagi sama sama kan?

Dolt Udin said...

Assalamualaikom semua..mun di kenang banyak agik cerita cali dari University LSW tok. Masa kamek tinggak di Jalan Gertak Los panjang dolok, nagnsenang turun sekolah.Sik sampey 5 min dah masok kelas..Masa ya lam tahun 1972 selalu kamek nebok tangki minyak belakang rumah kamek....Selalu juak kenak marah Osman Untong bapak sidak Bayas..Marah pagi tebok petang sampey melubor minyak tumpah lam utan..Bila rumput dah kering, kamek tunok sampey hampir duak tiga kali murid terpaksa sik sekolah sebab asap tebal..Untong sik sekolah dapat nebok agik. Ya juak mencuri temaga bal derek..sikit agik kenak tangkap polis petang raya dekat waterfall..Duit temaga pakey meli mercun..

Masa aku form 1 1970, sama kelas ngan ninggal Tindin Kulok. Masa ya bakal bini Mr.Lo merotan Tindin pasal sik pernah mayar school fee.Sekali Tindin narit rotan ya, terus ngepong cikgu tok(Miss Lau)..kurang lebih tiga round sidak bekepong, menjelma lah hero dari Taiwan, Mr.Lo.Di ambiknya balit rotan ya terus nya madah"Ewen doh yor body stlong lite hardkulit if youh wan tobe laskal, wat fo, who suffer ....?? I suffer" kata Mr.Lo Maksud "Even though your bady is strong like Hercules, if you want tobe rascal what for, you will suffer...Sejak ari ya Tindin kenak halau dari University tok.

Ada satu hari Mr.Lo masok kelas kamek nya ngajar berenang gitok katanya"Any boly interesting in swimin I can tich you..Wen I wa in Uhnibisiti Taiwan, I lern swimin.Now I can swim breth stlok,fee styte,putterfy styte and I can ewen swim ninty legrees" Terjemahannya"Anybody who are interested in swimming, I can teach you.When I was in University Taiwan, I learned swimming.Now I can swim breast stroke,free style,butterfly style and I can even swim ninety degrees"..Sabilanya madad ninety degrees, aku nyampok."Sir you said you swim ninety degrees, you must be waliking not swimming...Terusnya manas terus aku kenak bediri atas meja sampey petang...

maelsahat said...

Selamat datang bang Dolt lamak sik jumpa aku tok maseh di laut berkrismas ngan sidak penyok2.

Mery x-mas & happy new year untuk pemblog dan bekas pelajar Uni LCY. Di harap tahun baru 2009 tok kita akan lebih cermelang dalam semua kegiatan kita di samping semuanya di dalam keadaan sihat selalu.

Jangan lupak berblog lah selalu supaya hati senang selalu umur lebih panjang.

Elly said...

Salam bro Mael,
aku mun ada free baruk aku ngabas blog tok, masa tok aku masuk syif petang lusa baruk balit Miri off dua hari pas ya masuk syif pagi, maksudnya tinggal kat sitok la.
Aku molah kerja lok kelak nyambong agik, okay.
Mael, Wahab dan pembaca pembaca blog tok, Selamat Menyambut Tahun Baru.

Dolt Udin said...

OOOO mael, bah masok nangar sapa gugok ke laut,Cabik padi tok mael, cobalah ...

Aok ba blog ajak kita jangan sampey kerja kayu blok kelak. Ada ole ole dari betnam kah mael?

Tadik ada Ateng email ngan aku tapi sik dapat ku balas sebab mail aku ada problem...

Ada ngail kah kau lamak tok? Mun ada jangan di abis ikan belokok takut dapat ikan nok nelan jam rolex joe yuk kelak.

maels said...

Selamat bersua lagik.
Oh macam ya cerita kerja shift kitak org padunya sama ngan uncla Mos lah ya. Kadang2 rindu juak bah kenak kau sik ada ngabas kamek tok.

Sampae kinek tok abang ahmad maseh ingat kisah ya tekejut aku di tegornya.

Dolt ada juak nemiak ngetes2 di sitok banyak ikan putih kak ya besar2 lagi dalam 5/8 kg sekok.
Palak nya kelak masak sop ngan tomato campor kicap ikan. Nyaman juak mun sik biasa sik dapat makan kerna rasanya lain sikit.

Udah dapat aku resepi ya kelak nagar kitak org mun sudi.

Macam2 ada di sitok, talip kitak org selalu dapat ole ole dari aku, nya minat topi ajak. Talkom pamos di sitok...Mun mauk pesan dolok mun aku ada masa kelak ngoder.

Elly said...

Selamat pagi sumer,
Mael aku selalu jua ngabas blog Wahab tok, ko yang jarang masuk mungkin tengelam kat betnam ( kali ko sedang neropong dak ikan jaws bak kata Dolt )Ikan jaw ya mun di masak kari baru nyaman pok ( mesti makei kari dak RAGHAVAN - nok kilangnya sik jauh dari Gloria Hotel ya bah ), soli lo pelentei ajak bah untuk pagi pagi tok.
Adios-Amigo.

maels said...

Sawadikpa nemiaklos..
Eli bukan sik mauk komen...tok lagik gago.

Ada anak buah di sitok sik dapat di arap gilak mesti kita jadi starring juak. Di sitok macam dalam pilem juak bah eli.

Bukan apa2 ada juak singgah kampong kita tok tapi maca ajak.Mun ada masa panjang sikit baruk dapat merik komen.Jangan marah...

nembiak Los said...

Mail. Ne gambar ko tek.

hassan bin lani said...

En. Kamal & En. Wahap, suk juak kamek maca crita ktk urang lam Blog tok, ada juak kenangan diZaman 70an. Teruskan agik crita nok best, crita dak Los cermin sik banyak dikeluar, carik gik bahan nok yang dapat di ingat ya, rindok juak kamek urang macanya k...

hassan bin lani said...

En. Kamal & En. Wahap, suk juak kamek maca crita ktk urang lam Blog tok, ada juak kenangan diZaman 70an. Teruskan agik crita nok best, crita dak Los cermin sik banyak dikeluar, carik gik bahan nok yang dapat di ingat ya, rindok juak kamek urang macanya k...

hassan bin lani said...
This comment has been removed by the author.
maels said...

Oi hab udah di kirim ke gmail kau 3ari lepas tek ntah sinae ndak tujunya kah?

Jangan2 ke gmail dak kamang ndak ataupun putus di tengah jalan maklum lah fibreoptic wayar putus kenak sauh kapal ndak lamak tek.

Klak komplan ngan prof Low kenapa kau sik dapat nerima...mustahil sik boleh jadi...

nembiak Los said...

Mail. Ada dah sampe gambar. Sok lah sempat kau komplen nya prof Lo. Bagus juak background lam ya. Kenak ko sik pakei ya diBlogger kau?

Kamal said...

Hab, sapa hassan lani tok? Anyway welcome Hassan....

nembiak Los said...

Hassan ipar Mail meden ndak. Ada nya malam Tahlil dolok.

maels said...

Ya rabbi hab dekat seminggu juak gambar aku sampae ke sia...munkin dari laut ke laut ndak, ya molah nya lambat.

Tok lagi belajar sikit2 berblog mun udah pro macam kitak org kelak baruk molah blog tapi mauk madah ngan mem rumah lok...

Kelak mun nya sik setuju susah aku...jadi worl war...

nembiak los lutong said...

mun hassan ipar mail meden ya, bagus2 kitak org address nya, jgn nunggah hassan ajak, ENCIK HASSAN TUAN MANAGER....

Dolt Udin said...

Kamal,

Apa khabar tek??Harap semua selesey dan lancar..

Mal, mun kau masih ingat guitar antik kau masa di University dolok.Ndak kah kita duak molah performance masa farewell party kelas kita Form 5B.Masa ya kau main Rythm, Davis Chia(Cucuk Dato Chia Chin Shin) main Bass aku belagu duak buah lagu Cina(Ching Ching Hu and Chui Kao Fung).Sekiranya Guitar ya "mungkin" dah reput, aku ada begambar di luar kelas kita ngan Guitar kau ya. Kelak aku ngantar ngan Wahab gambar ya.

hassan lani,
Selamat datang ke los...sik ingat sapa kitak tok eh...maklom lah udah faded tok.Utak dah penoh gambar2 lain, hingga susah nak ingat kalau takat nagar nama ajak.Mun ada gambar coba post kat follower column lok..Kalau di los dolok orang nama hassan yang ku ingat ia lah seperti Hassan Mat Kong/Hassan Pak Deraman/Hassan Buang/Hassan Sulaiman(Orang Labuan kuat main Ball)/Hassan Melanau(selalu juak main bol di los)sik temasok Hassan jaga lembu

Kamal said...

Dol, guitar ya aku sik atuk cney tujunya. Si Davis ya best friend aku di U LSW dolok, sik tauk siney nya kinek tok. Pernah sekali aku ngembak nya ke kelab, nang bergegarnya takut. Bila aku madah aku boss baruk nya rilex sikit, ya pun malar nuleh kiri kanan, macam orang masuk kandang rimo. Ingat kau dengan Abu Dam? Masa sekolah dolok dak ompuan cina banyak suka makei nama melayu, nang suka daknya dengan malay boys. Bila aku nanggar gambar lama, nang patut sidaknya geram nanggar kita, bukan nak angkat bakul. Rupa2nya nembiak melayu masa ya nang hensem terutamanya si Kadit.

Dolt Udin said...

Kamal,
Benar juak pasal ABU DAM tempat kita berenang hampir tiap tengah hari...Semua classmates kita pompuan laki nangar kamek berenang..Pada satu ari aku di marah Cikgu Jemat sebab mandik sik makey S-----r....Tapi udahnya suk nangar aku berenang last2 nya juak maok mandik....Sikit agik aku maok lemas masa belombak berenang ngan sidak Chan Man Kit, Davis Chia, Sin Boon Sui(Abu), James Chan(Buddha), Khoo Chin Ching....Sekali nangar ular terjun dari atas bukit, semua betaburan lari...Baruk jerak mandik di Abu Dam.

Davis Chia masa tok ada di Singapore, ntah apa polah nya di sia..Doris Lo ada di Hong Kong mukak bisness, dah kayanya. Mun kau masih ingat Raymond Chin nok Boy Fren Sue anak sidak Fatimah Hotel dolok. Nya dah mati meletup dalam Barge "Trojan" di laut Bintulu masa orang marepair SBM...Mayatnya hilang sampey kinek tok...

Adeni Usu, miak Bekenu yang selalu tidor rumah kamek di los dolok ada di Bintulu.Selalu juak aku jumpa nya.Kadang2nya datang rumah aku di sitok. Deni tok lah selalu ngembak kita masak Mee maggie ayam di goreng dalam Laboratory makey bunsen burner...Deni tok lah ngentam See Phin sampey tersungkur bah meja lam bilit Cikgu Jemat...

Pasal Kadid Bangol, yang sik dapat ku lupak masa lawan ball nya betumpu sampey meletup ball ya...

Chundi manan dolok suk ngan anak wak lai Mariani.Sampey sik tentu pasal nya bila sik nagnar Mariani.

Bah kelak sambong agik. Aku Kerja malam tok...

Kamal said...

Dol, yang sama dengan aku kinek tok (jadi cikgu), Basar, Chundi & Roger Brown. Sidak 3 ikok tok dah jadi kepala pengajar. Classmate nok lain ak sik tauk. Mun jumpa Deni kirim salam.

hassan bin lani said...

En. Kamal., masa ktk urang di Los marek nang sik pernah nemu kamek urang, coz kamek masa rapat ngan dak Mat Mahari (mat kecik) Mahmud, Dolah samat & banyak gik lain2 lom gik nak ngingat tok. En. Dolt Udin ne tok, kamek lah Hassan pak Deraman di Jln Hijau adik cikgu Bibi smkdp ya. & sapa Nembiak Los Lutong ya kah, best juak caranya ngantong manuk sabung ya takut juak kamek nangganya.., make cemin mata gik.., k lah kelak cita agik..

nembiak Los said...

Dol. Hassan pak Deraman dolok nang sik ada main jauh jauh selain Jalan ijo ajak. Kinek tok selalu kamek duak jumpa di McD.
Mintak Maaf, San, kamek dol selalu nguntal benang Wo arwah bapak ko dolok. Memang pemos juak rang tua ya main Wo.
Dolok kamek main Wo, bila lepas mutus Wo urang, gago lah nganti nama dirik jadi nama rang tua nok kaca tajam, macam Pak Leho, Pak Akup (bapak Tepol), Pak Tahak (bapak Minah), Pak Jemi, termasuk Pak Deraman juak!.
Asan, ada madah ngan bini ko blog tok. Nya Nembiak Empuan Los Panjang (Los Perentah)juak dolok..

Kamal said...

Hab, masih sik kenal aku dengan Hassan ya Hab. Pak Deraman ya pun sik kenal, mungkin benang kaca nya sik sehebat benang kaca Pak Leho & Pak Aku. Sapa bininya Hab? Ada juak geng dak cina terrer lawan wo marek. Ingat kau dengan wo besar Arwah Pak Akup dolok?

hassan bin lani said...

Hab, baruk ku ingat Dol kitak ya., sinenya kinek tok Hab.., yaarabii.., lamak bena ku sikda jumpanya bah.., ehh Hab, En. Kamal kita ya eksen nya sik tauk ngan aku., nya lom gik ku pasang teropong nok pake James Bone nyelam ya.., ada nya arwah bapak mek selalu di kelab macinda sama nagan Tuan Hj. Fihil., ingat dirik Hj. Fihil ya.., nya selalu di dirumah kamek molah dak moto Jenereta & apa jak.. Bapak I, Bapak dirik ngan bapak Su'ut taha nang sama speaking London daknya, aku tengangak juak nenga daknya ngelakar waktu ya, maseh blom paham gik bahasa daknya bah.., ingat dirik rah ne klinik shell masa ya, masa gik kecik nang main dalam parit ajak2, parit di Los masa ya berseh bah, ya lah pabila kenak Kudis, pegi klinik jumpa Misi Ros, ngeraong aku dirusahnya, ne ndak nok kudis kita digusoknya dengan kertas cam ya ajak, mun kinek tok maseh cam ya, ada giginya melekat rah jaguk. Hab, waktu main wo ya kamek slalu ngan Awang Samat disurohnya golong benang wonya munya menang ada upahlah.., ingat juak dirik dengan arwah bapak kamek.., cikgu Bibi sik dirik ingat Hab., nya di SMKDP sia... k lah kelak cerita agik...

hassan bin lani said...
This comment has been removed by the author.
nembiak Los said...

Kamal. Ada Asan datang bertahlil, sik ko kenal juak? Masa aku pulang, bini ngan adiknya tertungu tungu dijeraya masa nya gago bercerita ngan kau!!.

Awang Samat ya kamek nunggah Awang Panjai. San. kalau sik silap aku kitak orang ada kereta biru jenis wagon dolok atau kereta ya urang nama Sidup ujung rumah dak Su'ut empun. Hj.Fihil ingat ku San, dolok sama kamek tinggal diBarge masa nya lom "re tayar" ngan Shell. Dari Bapak sampe ke anak sama tempat kerja.
Ya lah San, urang tua kita urang...itai sama itai....uo'oh jaat..Su'ut nang tutor tok dirumah lok.
Sik ku kenal kakak ko San.
Klenek diLos dolok, diujung rumah dak Kamal diJLN puspa. Aku pun ada merasa rusahan misi ros ya dolok.

Dolok, Arwah Deraman Sapong, diam depan rumah Su'ut, ada Wo kelebar besar....

maels said...

Oi san kenal ndak kau ngan aku atau kenal ndak aku ngan kau lagikan? naendak lamak si bejumpa...

Mun sama jadi nelayan lagik kecik mesti kenal kan kita sama sama persetuan nelayan...nangkap ikan mas (guppy) dalam parit los dolok. sampae kinek tok ari aku suka ngan ikan...nang hobi dari kecik sampae tua.

Dolok asal rang abis nukar netting nyamok pintu atau penjan rumah los netting ya di pakae kita jadi jala...arum bulak abis parit di masok...nae ndah bekudis.

Kadang ada juak ngail ikan puyu di parit padang bol los kita...tangsi netting jadi tangsi joran kak ya jarum pakae nyait baju di panas kak ya di benkok jadi mata kail...

Dolt Udin said...

Hassan Pak Deraman, Benar ndak kata aku.Boleh tahan juak aku nekak hassan tok.

Nang benar juak kata wahab ya.Kamek selalu nguntal benang bapak kau dolok..Mun se petang dapat 10 meter..esok lusak nguntal agik.Jada bila di sambong macam nyamok benang kamek orang. San mun kau nak nageh balit benang bapak kau ya, sik guna juak san, sebab sik juak dapat ngantar balit ngan bapak kau. ndak...heheheee...guro ajak san.Lamak tok aku di Bintulu.Aku ngajar sidak bintulu kelakar ngan betol.Lamak tok muak juak dah ngam tajuit sidak nya di sitok. Kau masih ngan perumahan kah?

hassan bin lani said...

Dol., patut lamak ya tek sikda nangga dirik diMiri, aku lamak ya tek diLimbang dari taun 1996 sampe Januari 2008 baruk balit Miri. Ada juak aku travelling keBintulu tapi semalam duak jak, mun ku ada travelling agik ku carik dirik, aku ke Projek kameak diSungai Plan, ada Projek baru sik jaoh dari round about keMiri akan dibangun sik lamak gik., nee dak Really & Jini John kinek tok Dol.., daknya pun lamak juak ku sikda jumpa... Hab sine Hassan Mat(Kong) kinek tok.., & Dollah Sani ingat dirikah., baruk ku ingat Deraman Sapong dah ninggal nya, bukanya diPulo Melayu waktu ya kah.., aku madah nagan dirik nok nama Kamal Hj. Abd. Rahman Timbang ya nang sik tauk ngan urang gik, coz nya sama dibah sikit dak Koperatlah, bukan dirik sik tauk nyalah molah crita nok nyuroh kita menyimbor aik lior sorang dirik... Hab coba tanya nagan mak dirik ada siknya bau2 bacang dari keluarga dak kampong Buntal.., aku rasa nya ingat sik ngan Arwah Hj. Pein diLuak dak Kamal..., k Hab mun ada apa2 crita agik...

nembiak Los said...

Asan. Coba ko mukak projek meruboh stadiun Miri, public swimming pool & stadium tertutup Miri. Kak ya ko polah Los Cermin agi. Murah jak ya San, pakei kayu ngan atap asbestos ajak ya bah. Kelak kamek nulong free ajak...

Hassan Matkong diKuching kinek tok. Rally ngan Jini diBintulu. Dol kali selalu jumpa sidak duak ya. Dolah Sani ada ngan Blog tok tapi sik comment. Nya ngan Carigali di Lutong. Deden (dihi bapaknya nunggah) diam di Pujut Adong.

Sik ku tau sine arwah Deraman Sapong ninggal lok ko. Masa diLos, nya tinggal depan dak Su'ut. Rumah sidak juak tempat kugiran The Hunters praktis dolok. Nya pernah main ngan Belia juak dolok.

Kamal sik kenal bab kau sik engkah gambar ko sitok. Bini kau sama leret ngan nya diSatok lok. Mail abang ipar kau sama kelas ngan aku di Uni LSW.

Mak aku tek nang ada konek ngan urang buntal. Asalnya urang Kuching. Ada nenek kamek masih diBuntal. Sapa gik ko tau diBuntal ya?

nembiak los lutong said...

Encik Hassan,
coba engkah gik gambar hensem kawu ya. Jgn kata Kamal, aku pun dah jadi lupak ingat dgn En Hassan tok.
San, aku nanggar kawu ada nyebut nama Arwah Hj Pein. Aku nunggah rang ninggal tok Wa Epen (belah dak arwah bapak aku).
San, apa kabar sidak adik kakak kawu di Limbang/Lawas, ada kawu nyengok2 sidaknya?
Mal, ko sik mok belajar ngecap jari kah? kelak sama2 kita duak belajar dgn En Hassan....

hassan Los Cermin said...

Yarabbii.., Tn. Tim. Pengrs, ada laginya nak nyuroh kita engkah gambar dalam tok, kelak lah.., aku gik carik gambar masa ngan dak James Bone nok make cemin mata melintang bahh.., dirik padah ngan En. Kamal kita jgn nak merusah kamek dalam Blog tok ehh.., oii.., mun nak belaja cap jari sik susah tunggu malam urang semua dah jenak tido oklah ya, gerenti jadi punya.., eehh guro ajak bah mun kenak tauk sidaknya maca dalam Blog tok mati I dirusah sigek family ya jangan dirik nak molah hal, lalu macam urang kenak angin ahmar muka I tauk dirik, palis2.., Arwah Hj. Pen ya mun kata Arwah bapak mek madah Wa juak tapi kamek dah biasa bena nunggahnya pak aji Pen, coznya tunggal 2 kali ngan Arwah bapak mek.., bila kita duak pegi nyabuong manuok tek, padah jak kedong ada kawan pas bena manuok sabuong make cawat gik ya.... k lah ngan tok jak Boss...

hassan Los Cermin said...

Hab..,
Sorry.., kamek tek melompat balas, gik mbalas nok nembiak Lutong tek.
Dirik nak nyuroh meruboh dak Stadium & lain2 ya sik susah, suroh jak dak nok sik berasil meruboh nok diIraq semadi daknya munoh urang sik paedah2 mun molah Los Cermin baru suroh sidak nok dah siap molah flyover duak egek ya maoknya., suroh nok duak orang bekas tinngal diLos dolok yang sorang maseh miggang negeri masa tok, kelaknya ngarah sidak ya ajak gerenti ok punya ... Hab., Deden(Dihi)nee Hab, kelak lah nyiasatnya.., Hab.., nok dak urang tua diBuntal ya dah banyak sikda agik, Usu Jijah kamek dah sikda juak, cuma yang ku maseh ingat masa tok Sa'adia Joll (tukang Gendang marek di Radio Sarawak) tunggal sekali kamek, nok lain banyak sik ingat nama daknya.., kelak kamek nanyak lagik...

nembiak Los said...

San. Bila ku pulang kedarat kelak, aku nyiasat ngan mak aku. Nok nanyak ngan Doyong dilaut tok, sidak sik pandei cakap Sarawak!
Ada nenek cina kamek, Hj. Sajit (Buntal Seafood) masih ada kinek tok. Nok nenek empuan, kelak nanyak ngan Empuan Los Senior(Mak AKU).

Deden(Morshidi Sani) adik Dollah Sani. Nya ada jari extra sigek!!

hassan Los Cermin said...

Hab, nok nama Doyong laut jgn dirik tanyak nok Doyong banyak ngelayo dipasar tok boleh tanyak, tapi mok tuleh kerek kanan lok takut kenak sambar dak kilat disebelah, sikda guro jak Hab., padu dirik dilaut masa tok, mun Deden yaa tauklah I Hab, diriknya keja ngan Wah Tung mun I sik salah ingatlah.., nok Hj. Sajit padah dirik tok bukan nya diam dijalan ke Santubong musim tok kah.., mun nya mungkin bininya nok baru tok namanya Sa'adiah Joll (seh gendang dikuching dolok marek) oklah kelak dirik balit negeri nyiasat ngan dak csi k...

Kamal said...

Masih sik kenal aku dengan Encik Hassan tok Hab. Nya tok nang banyak projek kah? Sampei ke Limbang nya merojek pasya ke Bintulu. Nang kaya orang tok Hab. Apa bisnes kitak? Mun kedak ya dapat nulong sponsor reunion Nembiak los tok kelak. Encik Hassan coba taroh gambar kitak dalam tok, sik iboh malu. Mun dapat gambar masa di Los marek sebab mun gambar kinek tok susah nak ngelala.

hassan Los Cermin said...

En. Kamal..,
adoo, kan main gik baruk2 nak ingat rupa gayanya tok, Bos Kamal masa tok lagik nak nyelungkar sine ndak tempat gambar nok lamak dolok marek, mun dirumah urang tua kita baruk ada, mun gik umah dirikpun iboh jak pisan kita carik. Mal, aku madah ngan Dol nok kamek lamak ya tek sikda diMiri, dah diLimbang/Lawas & tok baruk balit Miri, tapi slalu travelling keBintulu lah. Mal timak kaseh ngan Tini nyaduak Adi ada ngabas bapak diUmah Awal Muharam tek, yalah nya nanyak ngan kau maok belaja cap jari, mati tok....

nembiak los lutong said...

Hab,

ada nampak bubok sik di laut ya? cdak madah dah ada bubok. lamak sik makan belacan baru.....

Dolt Udin said...

Ney ada bubok main di laut agik, Bubok masa tok masih mai di lereng bukit..Nya kerja kastam, coba kau pegi opis kastam.Kecualinya udah transfer tempat lain.Mun di polah belachan miak tok mesti pait rasanya...Baru kah lamak sama juak rasanya....

nembiak los lutong said...

Nang tulah....
sik tauk lah aku mun Bubok ya, tp ku rasa bukannya pait ajak, belacan pun bebulu-bulu....

Kamal said...

Ohhhhh! En. Hassan tok, ipar Mail Hj. Medin ya. Nya tok bukan En. Hassan tapi Wan Hassan. Jangan salah sebut, tulah kelak. Guro ajak bah San, sapa sik tauk dengan En. Hassan Lani tok, geng sidak nangkap ikan kaler dalam parit padang Machinda. Sampei kinek tok mun dicium bau badannya masih bau minyak parit kelab ya. Ari marek aku ada ngabas father in law kau, bukan orang lain aku nya ya. Sama2 kita berdoa supaya nya cepat semboh, ari marek nang bersemangatnya nak beloyar dengan aku tapi sik dapat ngelakar gilak. Dol, Bubok yang sik kaler mirah, mun molah belacan sik payah dijemor. Panggang ajak. Tapi baunya sik berapa best. Bau angit. Ingat kau kau dengan Amin pendek? aku dolok mati2 ingat nya adik beradik dengan Ahim Tom.

hassan Los Cermin said...

En. Kamal,
Timak kaseh banyak2 kitak & Family kena ngabas father in law kamek, adanya madah ngan kamek masa ngembaknya gi Columbia Asia disebelah malam.
Mal, nok crita nangkap ikan kaler ya bukan bau minyak., sampe anco tapak kaki kenak kaca lam parit ya, Su'ut Taha lah yang terer kerja ya...
Mal., nee En. Wahab kita sikda bunyi tok, kali gik ngamba dak
Doyong dilaut ya.., sorry Hab guro jak bah.., mun nya ada., ada ajak critanya timbol, ok lah kelak crita agik...

Dolt Udin said...

Kamal,

Amin pendek nang pemos do los dolok..Jalan nya out alignment sikit..tukang ngantar pegerem wayang..Sama tugas ngan pak Lamun..Lamak2 tugas ya di serah ngan Sanai sungey baong...Mun cerita industan Sanai lah selalu ngesor teror matah kayu sarah di hujong Miri Theatre.....Pak Mat Ngan Pak Wan orang senior pasal kja panggong...

Kamal said...

Masa turun kerja pagi tek, aku nanggar sorang nembiak nait basikal. Makei T shirt & seloar jean faded, mun sekali pandang macam biasa ajak. Rambut gik basah lepas mandi, tapi bila aku merati lamak2 teringat aku dengan kita nembiak los dolok marek. Life nang sik ada mikir apa2 masa ya, bangun pagi makan minum dah sedia. Lepas mandi terus ilang dari rumah, pas ya tengahari bila time lunch baruk balit, lepas makan turun lagik ke kelab. Nang macam dah diatur. Masa ya sik ada orang nyangka yang jalan hidup kita akan berubah. Ada sesetengah orang nang bersikap negatif dengan kita. San, bukan Suut ajak terrer nagkap ikan kaler, geng dak Jai pun terrer juak. Wahab masa tok gago di laut, munnya sik ada, aku jadi al-wakil. Mun kamek duak gago, pandei-pandei kitak oranglah. Aok masa dolok, mun luka kena kaca atau paku ya biasa ajak. Abis terok pun kenak jait ajak kat klinik lutong. Dol, sidak tok (Geng dak panggung) masih hidupkah? Sik pernah nampak lagik, makin nok nama Sanai ya, siney ndak nya kah. Tapi mun di Bintulu rami nok nama Sanai. Mun kita merati nama tok kadang2 sinonim dengan setiap suku kaum di Sarawak tok. Mun orang Ulu pemos ngan nama Ngau, Jok, Wan. Mun dak Kelabit, Laing. Mun dak Bidayuh, Jijep. Mun orang Bintulu, Sanai. Orang Brunei ngan Awang nya. Dak Jati Miriek, Lee Van Cliff.......

Dolt Udin said...

Kamal,
Sanai sik aku tauk siney nya...Mun maok coba chek list atau pelan2 check tiang kecik di tepi sungey baong,ney lah tauk ada terkeluar nama sanai di tiang ya...atau chek list orang2 nok di antar ke Irak mengkali ada...mun ada pun mengkali dah jadi rusip dak irak..

Kamal said...

Dol, lom aku ngecek kat sg. Baong namanya. Masa dolok mun nak nangar wayang rega tkt nang murah mun dibanding ngan kinek tok. Tapi suka lagik geng kita nak masok free. Nya empun modus operandi macam tok; Dua igek ajak tiket dibeli, pas ya masuk awal dalam panggung, duduk sekejap pas ya keluar balit eksen nak meli kacang putet, show keratan teket ngan nok tukang jaga pintu, make sure embak 2 igek tiket. Pas ya passing ngan member di luar sigek keratan teket tadi. Masuk balit dalam panggong embak kacang seposen atau lima sen. Member tadi sama juak. Pas ya keluar lagik sorang repeat macam nok mula2 tadik. Yang sik best bila ada cek tiket, penuhlah dalam tandas panggung. Bayangkan lepas berpassing ya, sampei dua row member masuk dengan 2 igek tiket ya tadik.

rediahamran said...

astafirullah...ih ngucap ku ngr keja takorang tok Mal eh.mun Bang Lampam msh idup n mgmt panggung masih ada, boleh d sue U tok base on ur written statemnt.tobat tobat.

Kamal said...

Rilexlah Rediah. Masa ya lom akil baligh lagik, nak sue macam ney. Kamek masa ya pun dah tauk law. Aku cerita balit tok pakei kitak orang mikir balit, mun nembiak los macam kamek orang masa yang rata2 dalam usia teenage dah dapat terpikir benda2 macam tok dan masa ya belom banyak pendedahan macam kinek tok, so apa lagik dak nembiak kinek tok. Jadi jangan heran mun nembiak kinek tok umur 12 taun dah boleh hijack belon. So bak kata nembiak nok besar telinga ya , Lu Pikirlah Sendiri....... Eh. Lampam dah ninggalkah?

Kamal said...

Lupa aku mdah tek. Masa tok aku rasa dah rami dah dak nembiak los bertaubat atas kesilapan2 lepas. Mun sik semua adalah dalam 98.9%, nok baki percentage ya faham2 ajaklah.

nembiak Los said...

Aok lah Tobat Nembiak Los ada pakei KPI. Pencapaian 98.9% udah di kira outstanding achievement kata sidak urang puteh Long Temala!! Nembiak Nembiak nok lam blog tok termasuk lam golongan 98.9% ya lah tek!!

Hasan & Semua. Aku baru pulang nangar darat ari marek. Terbayang bayang juak rumah kita marek bila belon engkabang melimpas area Imperial mall.

Adi. Bubok sik dapat sampei ke platpom kamek. Baruk setengah jalan dah habis minyak sidak nya! Sama juak ngan Lalat sik pernah sampei tapi lango ada, sebab tangki minyak Lango besar sikit.

Dolt Udin said...

Rediah,
Apa abar tek? Jangan di sebut arwah Lampam ya.Kelak malam ada nya ngetok pintu kitak kelak...Siak aouh ouh tatouk..Bur....bur..

nembiak Los said...

Hasan Pak Deraman. Udah aku siasat dak seh gendang nok kata ko dolok. Nang Sah lah bini Nek Sajit ya Mak pernakan kau San.
Nek Hj. Sajit baru ninggal minggu ya tek. Al Fatihah.
Jadi lebih dari bau bacang kita tok San, dah berbau Belachan dah tok!

hassan Los Cermin said...

Hab.,
Innalillah,hiwainna illaihirajiuun.,,"ALFAATIHAH".. sik mek tauk & sikda nengar lalu crita ya.., bininya pun sikda madah nagan kamek diMiri tok.., mun cam ya betol juaklah nok ditanyak kamek ya, Arwah Pak Hj. Pein nyuroh kamek nanyak, tapi belom ada masa sesuai gik nak nanyak bah.., ok lah Hab kamek nak nyampe hal Nek Hj. Sajit ngan dak diBrune lok k... timak kaseh...

nembiak Los said...

Neaaaa Gambar Ko San??

rediahamran said...

aoklah ,benar juak, kisah kita gik blum baligh x pat kiralah.almaklum otak rasional lom bersambung glak time ya.InsyaAllah,semuga Allah ampunkan dosa kita semua,sucikan hati kita n slalu tunjukkan kita jln yg lurus. Bila dah umur gtok,pandei geleng palak juak ngenang kisah msh mudak eh.biasalah ya.nak nyk lok , Dol tok eh,kenak ada tambah t hujung spelling nama ya.Dol tok macho bunyinya bla engkah dolt ih, sik ngam bah,.mcm bunyi keta tekan brek emergency .Hab,duhal bini ko Faridah ada saudara ngan laki Ina anak kak mas ya kah. Sama muka cdak bah.Kenak ko ari raya x pernah gi umah kamek bah ,mun ko pegi umah amoi, I mean. gik pun Faridah sama keja ngn Hj Abu.Slalu juak Hj Abu nyebut nama bini ko ya dolok, aku x tauk ya nama bini ko udah convert.tapi jgn salah paham,pasal keja bah.Tuhan empun kuasa eh, siapa sangka Ko dpt kawen ngan Faridah , pempuan lemah lembut n kaya ngn senyuman mcm kau juak. Syukur juak. Ya lah aku muji juak takorang nembiak los tok , bait bait ngn anak bini,setia, jgn nak nambah nambah.Tanggung jawap besar , didik jak yg dah ada ya,insyaAllah masuk lam syurga terang semua kelak.Aduh melelat ceta aku tok.Ya lah aku tok bla laki dah pegi cawangan , byk masa terluang.wasalam

Kamal said...

Rediah, cerita dalam tok kebanyakan berlaku ketika umur kamek urang dalam upper primary school hingga ke secondary school. Kira2 umur 10 tahun hingga 16 tahun. Lepas ya masin2 gago nak carik kerja, ada nok ngalik kebol (Cable), ada nok kerja kontrek. Aku masa ya kerja mekanik bas suria (umur aku 17tahun), lepas ya nulong uncle aku (Bosri), jadi driving instuctor. Bila umur aku 18 tahun baruklah aku keja ngan gomen, jadi cikgu kat SMK nok kat piasau ya. 2 taun aku kat sia. Pas ya aku nyambong belajar lagik. Sik semua nok dipolah masa ya jaik2 ajak. Bila dah aktif dengan futbol, nuboh team futbol, minta derma untuk team futbol, ikut pertandingan nasyid, belajar muzik and main band dengan DYM band, and macam2 lagik. Semua ya dipolah sebelum umur 18 thn. Nok ya diperolehi melalui pengalaman berkawan dengan nembiak los and perbincangan secara sik formal. Bukan ada PLKN atau rakan muda masa ya. Nok tok semua pakei perbandingan dengan nembiak kinek tok. Sidak nembiak kinek tok lagik banyak pendedahan. Nok bagus ngan sik bagus, jadi pandei2lah daknya. Mun sik....... Cah alak ikir.......

Kamal said...

Hab, engkah gamabr Gaban sebelah nama Hassa ya.

nembiak Los said...

Salam Semua. Dalam semua Nembiak Los lam blog tok, aku ajak masih lom baligh. Gik Nembiak.
Rediah. Sik ku tau ngan Ina atau Kak Mas. Air Asia tau ku! Sorri, guro ajak....
Aok nama asal bini aku Freda John. Nek tok dah Nor Fareda Abdullah. InsyaAllah bila ada masa kamek ngabas kitak urang sia. Sik payah nunggu Raya. Itai samah itai, uooh jaat...
Dancy ada nanyak dolok, anak aku dah empat. Semua lagi nembiak macam bapak sidak juak. Duak Lelaki, duak empuan. Nok Sulong, Empuan baru Form 2, nombor 2 Lelaki, darjah 5, pas ya Lelaki gik, darjah 4. Nok bungsu baru darjah satu. Kamek duak, lima tahun baru dapat anak sepas kawin. Yalah macam nok kata Kamal dolok. Urang Bugis ngajar nanam kelapa Sawit pakei spray baja, aku salah spray pakei racun rumput...

Mal aku carik gambar kera lok, pake engkah kat nama Assan.

Kamal said...

Hab, mun sik salah aku Kak Mas ya sedara dak Idris. Idris Jala, boss Mas ya. Mun kau nak ncarik gambar monyet carik monyet nok hensem sikit. Ney, nembiak los Lutong tok sik nampak, mengkali manok nya lepas.

Adol said...

Astahfirullah...radiah ngucap..bang lampam masih lagik sihat walafiat..kinek tok nginang kambing dan ngambik upah motong rumput..dadan pendek dan kurus msh maintain..kinek tok nya tinggal di lereng bukit..tanyak dgn amoi talip
hassan.. bukan kitak pernah jadi golkeeper d los dolok kah???...kitak org btu kan..kalau salah org kmk mintak maaf..sbb dolok kmk ada operasi d lawas..ada jumpa org nama hassan juak..masa iya nya ada molah business di lawas..mmg kenal lah..nya negor aku..org nya bersomet tebal..k iya ajak..assalamualaikum...

Dolt Udin said...

Rediah,
Nang nama aku sengaja di pasang brek,,aku sik maok macho lagik.Takut kalau macho gilak, manyak peminat kelak, susah nak nyaga..

Adol,
Jangan susah pasal Lampan ya...Lampan nok kata rediah ya mengkali yang dah benar2 ningal(Nok aji ya Bah)..Nok Lampam motong rumput ya ada duak kemungkinan.Pertama mengkali nang benar lom ningal atau duat, nya dah ningal tapi yang kau liat motong rumput ya nya mpun Burrrr ajak...

Salamat po...

Kamal said...

Hassan Lani,
Aku dah madah, coba kau simpan gambar kau sitok. Adol dah madah kau bersomet tebal macam Datuk K.
Adol,
Bukan Hassan ya, Hassan tok sik bersomet. Ada juak sikit sometnya, tapi sebelah kerek 27 batang and sebelah lagi ada 32 batang, jadi disuruh mak mentuanya cukur ajak. Nok kata Rediah tok Lampam keja panggung Dol, mun nya masih hidup, panjang umor rang tua ya.

nembiak Los said...

Adol. Nok dijumpa kau ya Sarjan Hassan nok bertembak ngan Komunis dolok. Hassan Pak Deraman tok ne pernah nangkap bol. Kalau ko mau jumpa nya, Dol, pegi ko McD Parkson masa makan tengah hari. Bila ko nangar Merpati Sejoli disia, Asan ngan Memnya lah ya.
Kamal. Manok Nembiak Los Lutong sik lepas, taji nya ilang! Jangan jangan ditapok oleh Tini. Ne ndak taji ya jak pakei nyabong, taji ya juak pakei becukur janggut, kak ya diberi ngan Tini pakei motong sayor.....

rediahamran said...

Adeh masih idup kah bang lampam. masa aku gik slalu ngr wayang dolok aku gik kecik bah n bang Lampam dah ada umur juak masaya. tok dah dkat 50 tahun . ih panjg umur bang Lampam ya. Minta maap lah byk2 ngn anak bini bg Lampam.Kamal tok , mcm mcm jak ada lam pikiran nya, sampei somet pun dpt d itung makei batang ,mun nak itung pun pakei helai bukan batang sori ngecek nahu ktak Dolt tok sgek eksen nyebut ctok sik maok macho.takut bini lah ya.

Kamal said...

Yalah mudahan juak umur nya panjang and dimurahkan rezeki. Rediah, munnya panjang boleh makei helai tok kontot macam tunggul, makei batang ajak. Sik hal, cek ajak. Aku dah madah dolok dalam blog tok sik iboh makei bahasa formal gilak, sik interesting kelak. Hab, apa khabar Pak John?

nembiak Los said...

Mal. Pak mertua aku OK juak dah. Sekurang kurangnya happy nangar kamek anak beranak datang ngabas nya. Sempat juak ngembak nya makan seafood diTaman Kereta. Nya ada ngidap diabetes, udah dua kali kena mild stroke. Masa tok jalan bertongkat.

Dolt Udin said...

Kamal,
Nang benar kata rediah ya..mun lampam masih idup kinek tok bermakna kurang lebih 75 taun umor nya..Sebab masa kecik auk jumpa Lampam masa ya umor aku kurang lebih 17 taun...tok dah agak2 35 yrs ago ketika umor lampam masa ya lam 40 taun.....Tapi sik dapat di nafikan kalau benar umor nya panjang....bukan kita tukang nyambong umor lampam tok.

Dolt Udin said...

Rediah,

Jangan salah tafsiran...bukan sik maok macho retinya takut bini..Ada tiga sebab sebenarnya...Yang pertama mungkin benar naok kata kau ya takut bini.Yang keduak sengaja sik maok macho agik and ketiga nang sik dapat di ejas agik..macam aku tok la, mandik lam drum make up pun sik ada effek...

Pasal petua nak ngontrol manas aku pun ada resepi juak...Sabila datang manas, off jak kunci ya...bukak radiator tambah aik paip. Gerenty sejok.....Jangan manas rediah..kelak sik aji abu maok meli sereh ngan kau agik...

Salamat Po..

Dolt Udin said...

Wahab,
Sik dapat di tukar kah setup blog tok? Pasal Comment Box tok sebelah atas, susah turun nak malas comment...Munbox tok directly di debah latest comment list baruk senang...

Kamal said...

Dol, mun masa ya umur lampam 50 tahun kinek tok dah 85 tahun dah. Nok kata kau tek nak benar Dol, bukan sik maok macho atau takut bini, nok nang udah sik macho lagik apa boleh buat. Tapi ada juak orang saknya berbelanja lebih asal nampak macho. Macam kamek orang tok nang dari dolok sik ambik kisah nok kedak ya, apa boleh buat dah ditakdir kamek orang tok hensem maok juak orang ngambik jadi laki daknya. Mun sik nang berlumutlah nok kamek orang.

rediahamran said...

Ih ya lah ku malas , pandei meroyan juak takorg tok eh.simtom nak menopos lah ya.Kata cdak lelaki eh Life start at 40 tapi jgn lupak semua penyakit datang at 40.dak diabetes, dak darah tinggi n everthing else.apa yg nak d bangga bla dah sampei umur 40 tok kan.Heran benar ku ngr trend org laki knek tok.Bukan nak carik kelaie tok , jgn salah paham k . kawan kawan.

nembiak Los said...

Ada aku nukar setup comment nok dibah tapi sik ada gambar pengomen lam setup ya. Nang senang jauklah setup ya. Tok aku nukar.

Walaumacamanapun, semua komen komen cukup pakei nyakat Rediah.....

nembiak Los said...

Coba ngan Pop-up comment tok.

Dolt Udin said...

Wahab,

Tok baruk bagus, sik lelah turun nait ngepong comment box tok.

Rediah,
Selamat datang semula. Aku rasa ada dah bukti life start at 40 dah sik di pakey agik...Coba jau babgar kiraan Kamal pasal umor Lampan ya...Bila umor nya 85 baruk nya stat motong rumput. Jadi kinek tok life stat at 85..

Ngam kata kau penyakit datang at 40.Kalau kau molah analysis, nok orang macho lah kebanyakan nya tergulong nok datang penyakit at 40,sebab ya lah kinek tok life stat at 40 dah sik pakey agik.

Sik mudah lah orang macam kamek keturunan los sejati mudah nak salah paham.Kamek arif benar ngan tektik guro harian nok di belajar di los dolok...

Kamal said...

Life begins at 40 ya mun kita kaji nang benar ayat ya Dol. Tapi banyak orang salah tafsiran. Life begins at 40 ya sebenarnya ngajak kita berubah bila umur dah dekat 40. Mun dolok kita jarang solat, masa toklah kita menghidupkan ibadah kita. Mun dolok kita selalu molah kerja nok sik senonoh masa toklah kita bertaubat.Mun kita belum berharta, masa toklah kita nambah harta kita supaya senang kita ngerja rukun Islam ke5. Bila semua tok dah teratur and bila umur dah masuk 40, kita mulakanlah penghidupan baru kita at 40. (Mun juak sik berubah, sad to say, it will be the beginning of a very sad ending). Ya, maksudnya life begins atau start at 40. Sebab pada umur kita dah sampei 40, kita dah matang benar. Matang dari segi berfikir and segala2nya matang. Jadi life begins at 40 ya sebenarnya menuju ke arah kebaikan bukan sebaliknya. Masa ya juak penyakit mula datang, jadi mun dah tauk sungei baong malar melambei ibohlah nak molah sik senonoh lagik. Kan kan kan ......

rediahamran said...

waseh,boleh tahan juak prof kamal tok eh. Nya Johan . Ko dolt Naib Johan he he.Tahniah > Bernas juak ucapan takorang tok. Ya lah aku suka join forum tok.

Dolt Udin said...

Rediah,

Jangan kau nyebut Johan selalu gilak.Nok nama johan tok pemanas juak. kelak di dengarnya abis kita..

Jaga jaga malam tok, kalau ujan lebat boleh jadi banjir.Weather fokas madah malam tok King tide tertinggi...Siap siap tikar bantal..

Rediah, kau masih di Btu kah? Mun masih coba kau pegi Farley, ada cina main rongan, sidak ngembak bendera tinggi makey daguk ajak...

Salamat Po...

nembiak Los said...

Yang aku ingat ada sorang ajak urang nama Johan di Los dolok. Nya tok sedara Minah dak Ijas.

Dolt Udin said...

Wahab,
Johan tok ndak salah aku abang dak ijas..Nya kja MLNG baruk retire tapi sambong kontrek agik...Coba tanyak ngan minah..Tapi minah terus lesap kak tanyak kamal soalan bonos dolok...Mun sik dapat jawab, coba guna tiga tailan hayat lok...

Kamal said...

Aok lupak aku ngan Johan tok, nang benar nya abang Minah. Handsome nya tok. Minah tok lalu tengelup, apa ndak polahnya ngeram ajak tok. Ari ujan jak lagik tok. Rediah, thanks sekadar berkongsi pendapat, ya aku empun personal opinion, lain orang lain tafsirannya. Macam tafsiran Dol tentang king tide tadi, aku pun dah ada tafsiran aku tentang hal ya. Apa lagik malam tok malam Jumaat. Tapi sik boleh dihuraikan di sitok.

Dolt Udin said...

Wahai nemiak los semua,
Sapa nok tauk nomor talipon Musa pak Tahak? Coba berik ngan aku lok..

Kamal said...

Minah, coba kau beri nombor hp Musa ngan Dol ya. Udah lagik berkumbuk ya.

Dolt Udin said...

Oiii. Minah Taha, Gan kaau neh? Nebei spoting lalu kaau eh..wak inau dengah?

hassan Los Cermin said...

En. kamal & Wahab..,
lamak na dah kamek sik maca crita ktk kurang tok, gago sikit bah.., En. Adol kita ya dah sik ingat agik ngan kamek tok., maka nyalah sama nagan kamek diLimbang/Lawas, tapi nya balit Miri awal dari kamek, dah lupak bena nya ngan kamek ya maka lagi mudak2 kedak ya.
En. Wahab., dah lamak na sik jumpa dirik & Family makan di McD lamak tok, harap Parkson baru tok ada jumpa & mungkin dak dari Bintulu ada datang juak harap cam ya lah.,
Hab.., pagi tek ada jumpa si Abd. Hamid Sulaiman & Abu Meran giLaku maya bilnya., nya madah lamak dahnya sik maca Blog tok.., K lah thanks for everything GENG SEMOA....

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

As Salam semua
Hassan, bukan Adol lupak gan ko...nya cuma confuse antar ko gan Sgt Hassan ya. Sik sempat nk nyayak ko, apa polah ko kat Mega ari ya masa opis hour gik ya?
Dolt, tok no Musa Taha 019-8562259.
Pagi tek aku jupa Tuah Taha kat Aseanita, workshop nya dah beroperasi baruk sebulan tok tek katanya. Faham2lah....sama2 kta nolong esama kita.

rediahamran said...

Dolt , dah pulang miri aku, ujan ajak2 d bintulu, x sempat nak pegi senesene.Umah takorg sene d btu.ada bini dollah samat ngagak aku , lalu ceritalah aku pasal blog tok, terus nak masuk nya tapi kakya ada masaalah .excited juak nya bla ngr gbrnya ctok.Bininya sepupu hj Abu. Aok Ne tuju minah O.Lamak nya x masuk ctok. tinggal mek duak Dancy jak, sunyik.Yalah Marah atau merajuk Minah ngn ktak org kalik.Laki Minah ya sepupu aku, pemanas juak ya,bait bait takorg eh.aduh sebut johan, johan pun pemanas.aduh panas panas pusing pusing.

Adol said...

Hassan...sori!!!Aku sebenarnya sik ingat nama bpk u.. apabila Lan madah dgn aku d siney rumah kitak di Los..Baruk aku tauk U hassan nok di Limbang iya ..aku konpius u dgn John(org btu sedara sidak amit)nya goolie kmk Los dolok..Kita duak maka selalu jumpa..kau udah di Miri dn sik di perumahan Limbang lagik lah..dah jd bos d miri lah...

Ktk nembiak los masih endak ingat dengan mandor taik lalat yg selalu meronda dgn moto nya di kwasan Los Bujang dolok..Mandor taik lalat tok lah pernah nampar Ali Wahab..mun sik salah ku hab di kerosi panjang dpn rumah ktk org..masa iya mandor taik lalat masih lagik panas bekas dikaco kmk siman dgn jepri..ditikam kmk dgn bestos dinding rumah los bujang semasa nya meriksa los kosong..manasnya lalu ngepong kmk tp sempat lari..betul ari iya nya melimpas di jeraya...Ali negor Oooii mandor taik lalat..lalunya terus belok di jambatan depan kerusi lalu nagagak Ali..lalu madah lu akon tidak terus kenak penanparnya... Seorang lagik apek botol..ingat sik ktk nembiak Los..nya akan musin los dgn basikal roda 3 nya meli botol...selalu nya lepas raya..kan bnyk botol lemenet..Apek iya makay cermin mata tebal, baju putih dan seluar sumbu biru bertaris dn beg kain kecil penuh dgn duit siling..nya akan musin Los dgn belagu botot...botot..botot..iya lah sensara apik ngohet d tumpang oleh sidak nembiak..sampey menungit basikal apek..dah iya d curi botol apek.. d jual balit dgn nya..Kesian apek..udah juak jauh ngohet dari kpg Dagang..kan ada kilang meli botol d sia..

Dolt Udin said...

Rediah,

Rumah kamek di quartes MLNG..Sama leret ngan Bangunan Talikom betemu belakang ngan Jalan Besar ke Tanjung Kidurong.

Aok nang tiap hari ujan sitok.asal petang hujan sampey pagi..Duak hari tok baruk ada sikit panas tapi sekejap ajak..

Yalah sik timbol timbol agik Minah tok..Nang merajuk benar lah nya tok.Sik Hal, kelak bila nya boring2 ada nya masok agik..Kali nya gago bah.

Dolt Udin said...

Adol,

Bukan Ali Wahab yang kenak penangan Mandor Taik Lalat....Masa ya aku ada duduk sama di kerusi main gitar....Bonie Lukas yang kenak lempang si Taik Lalat tok....Duak das di lepas oleh Mandor Taik Lalat..

nembiak Los said...

Adol. Apek Sugi kita nunggah apek nok meli botol ya. Bukan senang ncarik Cina pandei bersugi!. Nyalah kerja kita dolok. Botol apek dicuri didepan rumak dak Bonnie Lucas. Pas ya mbak dari belakang rumah, tunggu depan rumah kitak orang, jual balit ngan apek Sugi ya gik!
Nang Bonnie kenak tampar Mandor Taik lalat dolok. Ne ndak manas urang sik bersalah kenak tampar. Mandor ya pun nang dendam ngan Nembiak leret Jln Ungu, selalu ngacho nya & selalu merusah Los Bujang. Ada sekali kamek Awang, Geoffrey, Bonnie kenak kepong si taik lalat ya bila kamek pandei pandei nyambong pipe air ke kolam/pegong tempat mandi Los bujang depan rumah kamek. Masa ya Los bujang lamak maok direnovate jadi Los bujang senior staff. Air ngan letrik supply dah diputus.
Syuk syuk kamek berendam, tiba tiba bunyi motosikal taik lalat datang. Sik tentu lompat kamek, ada terjun telanjang bulat dari penjan kecik jamban, bonnie atau geoffry sikit nok belanggar ngan mandor taik lalat di beranda Los bujang. Semua sekelip mata ilang dalam kebun jagung Mak Bonnie dibelakang...

Kamal said...

Lama aku nak masok posting tok. Aku coba nak ngingat muka mandor taik lalat ya. Mun sik silap aku mukanya lebih kurang sama macam muka pengetua dalam cerita katun ninja boys ya. Crita nok ada asuk hemoh hemoh ya bah. Aku dolok minat crita ya. Mun sik sama salahlah.. taik lalatnya kat daiee kan?
Apek Sugi yalah lombong emas kita masa ya, nya suka meli botolnya empun. Nang kurang arithmatic apek ya, tapi kita masa ya lagik terok, kurang moral....Kesian apek ya, kotan susah idup malar kena sanglau botol, terpaksanya makan sugi ajak.

Dolt Udin said...

Kamal,

Taik lalat nya di pipi kanan kalau sik silap aku.Sik di dahi..Sik juak aku tauk cerita katon ya..Dolok aku minat nangar cerita Kombat ajak, kadang2 nangar orang belagu....Senang ajak kau nak nangar muka Mandor Taik Lalat...Ko chek album rumah mandor Amit, mesti ada group photo daknya semasa kja dolok...

Kamal said...

Ooooo. Salahlah ya Dol, aku kompius dengan tomber Zaidi. Aok taik lalat kat pipinya, mun kedak ya nang samalah macam muka pengetua ninja boys ya.Pengetua sidak Senbei, Shikamaru & Rantaro.Aku nang masih minat nanggar Kartun. Mun dibanding dengan drama melayu, minat lagik aku nanggar Mickey Mouse, crayon Shin Chan and so on.

rediahamran said...

Masih minat ngr kartun takduak kah, aduh,belum dewasalah benarlah ktak duakya. he he he sori sengaja nyakat.

Dolt Udin said...

Ya nya rediah dah bangun, sebenar nya orang minat katon macam kamek duak lah yang paling di carik2 orang...Sebab apa orang macam tok zahirnya sik pandey dewasa walaupun nya dah tua...mun sik cayak coba tanyak Hj Abu

rediahamran said...

Dolt, Aku manas ngn Hj Abu tek, bla aku nyk nya , nya setuju ngn apa yg kata kau ya.Sama palak lah takorg tok eh .Ih sik sangka juak aku , aku nak ngenak ktak org, aku sendirik yg kenak. boleh tahan ko Dolt, susah carik org mcm kau n Kamal N wahab eh.cdak ngak d blog nembiak los ajaklah.

Kamal said...

Rediah, benar nok kata Dol ya. nang susah nak carik urang laki kedak kamek tok, apa lagik mun muka kedak katon nang minat urang. Dapat pakei polah permainan pas ya mun dah lejuk simpan lam almari ajak.

rediahamran said...

Oh Sian nya , merajuklah retinya tek.Jaik ati ku nengar.O Dancy, Maa dtg ctok ktak duak.pandei merajuk dah katun katun kita tok.sik lah d simpan lam almari mun udah lejuk d buang ke sungei ajaklah.he he sori nyakat.

Dolt Udin said...

Rediah,


Jangan nungah Dancy ngan suma lok...Dancy maseh tido tok. Malam tadik nya bergadang pasal molah kueh resepi 'Laptop'.. Suma masih lam peti ais nak nyejok ati nya sebab terlalu panas duak tiga ari tek...kelak ada dak duak masok lagik...tungu jak.

Kamal said...

Dol, Suma sik ada tok nyaman nyakat nya. Mun nya manas embak cerita pasal molah meriam, sak nya meroyan. Nancy gik melipat kain. Lepas melipat kain, nganyam ketupat.......

dr_poli said...

NAng benar gago , Mal...lamak dak nembiak cuti raya tahun baru tok .

Nok melipat kain ya ...nang ari ari ...sik dapat di sebut kerja rumah dak mek ompuan tok....never ending kata orang ...kadang kadang merepuk juak kamek ...macam tok lah ...log in kejap ...ngechek tak org ...apa polah ....tak org sinun .

Dah lah ranto kmk sitok sunyek...kebanyakan bini bini org sitok kerja ....yg tinggal org gaji dak nya ajak ..bertegur pun mun chun terjumpa berjemur kain di luar .....kak ya masuk ke dalam rmh ...continue gik kerja lain ....

Ya lah mun di kenang kata kata kawan kmk dolok...best sik kerja ..jadi hsewife relax ...kmk rasa sik betul .....

Bukan nya kamek complain ....cuma nak madah ngan tak org ...mun kmk sik ada bunyi ya ...penuh lah pegerem kmk ya ...ada masuk pun sigek duak ajak dapat di reply dalam blog tok ....


YA ajak lok...nak masak lagik . Lusak anak sulong masuk balit campus ...mun nya ada ...riuh lah rumah ...ngan tetak nya ....ngan size badan nya , ngan masak nya di dapur ...kak ya dapur bersepah lekak nya ....lain gik newspaper lekak nya baca ...heran kmk anak sorang tok ...sik masuk book mun dipadah jgn ngambor rumah ...

Mun Dolt ada ...maok maok di lastik nya newspaper ya ....

YA last nya ...Dolt juak disebut ....

Kamal said...

Nancy. nang benar ya. Aku merati biniku, nang sik berenti keja, kadang2 penat mata aku nanggar. Ya, juak mulutnya ngereyang. Dolok bini aku tok sik kedak ya, pendiam ompuan tok. Kinek tok dah macam popcorn kenak goreng bunyinya. Tambah lagi dak nembiak nang sik pandei nak nengar ajar, mun daknya nait ke atas, mengambor/melampar di atas. Bego maknya, turun dibah molah lagik uras dibah. Turun lagi maknya dibah bising lagik. Tambah ngan bapak dak nembiak tok pun sama. Bukan pandei nak nulong..Eh. ya aku ndak?????

rediahamran said...

Pweet!Nyalah ya . Bapak borek anak rintek.

Kamal said...

Hab, lamak dah Mael Sahat sik masok, aku rasa V-sat down lagik. Tapi nok dua orang di malaya, Joe ngan Jai mustahil makei V-sat juak.
Hab, Pandei nya main pweet...Mun dolok marek nya main pweet ya, aku rasa nembiak los dengan apek kelab sekali sa'al olehnya.

rediahamran said...

Termasuk nonyah sanggong, kamang n ititnya juak.

Dolt Udin said...

Bukan apek kelab ajak sewel, apek peret pun boleh tumboh mata nok cacat sebelah ya..memang nya boleh gugok dari basikal nok pakey nya ngembak temaga di jual miak los dolok.

Kamal said...

Kinek tok Amy Search suka main pheweet ya..

nembiak Los said...

Mal, Mael lom balit Betnam ndak. Nya tok sik berBlog bila didarat. Nya main Plog Plog ajak.

Jai ngan joQ sik tau apa digago sidak duak ya.

Ada aku dengar, kalau apek bebek nok didepan rongan, kenak Peewet, lalu pandei turan meriek ngan Rediah...

Kamal said...

Biasalah si Mael tok. Mun di darat lain dibukanya. Mun di Betnam barunya rajsorang dirik.in mukak email ngan blog. Tapi bagus juak, mun di betnam nya mukak nok lain pisan kita.

Entahlah sidak duak tok. Aku tauk Jai tok mesti ada maca blog tok. sak nya tersenggih2.

Dolok kita empun signal pweet ya, mun ada bunyi ya mesti semua berkumpol, mun rami ajak bunyinya nang ada projek besar. Sejaik2 pun manok LSW.

nembiak Los said...

Aok Mal. Bob Angin jak sik dapat main pweet tok. Terlepas banyak gilak angin..kadang kadang nya nyebut nama dirik pun FOF....

Kamal said...

Hab, munnya nak main pweet, nang slow nya ngator spoiler depannya. Last2 terpaksa main masok jari jak, empat igek jari dimasok lam mulutnya baruk maok bebunyi. Ya pun tang madot jak bunyinya. Aku rasa sik sampei 12 desibel jak bunyinya. Hab, munnya masok dalam blog tok mati kita dipweetnya dekat telinga. Sound nya aku sik lalek gilak, tapi tempias ya molah kemaik ajak.

nembiak Los said...

Ya lah..dolok ada juak dak Nembiak madah nya ada gigi beracun....tapi sik berani madah depan nya....ne berani nanggar tangan nya besar talam....

Kamal said...

Arwah pak Alol dolok ney maok ngembak nya main hadrah. Sik sampei sebulan praktis, lima igek tar pecah dipaluknya. Dahlah kulit tar ya kembang kenak aik liornya..

nembiak Los said...

Stering kereta pun banyak jadi bujor kenak tangan nya. Yalah nya kenak cas mahal oleh Awang L masa belajar kereta dolok. Pak Bos sik berani ngambik kontrek ngajar Bob.

Dolt Udin said...

Kerbo Hj Ibi agik leput kenak penampar bob tok...Dak jasimah selalu juak nyewa nya pakey nampar mertabak bila ujong mingu..nipisss roti canai di tamparnya..

Kamal said...

Aok nang benar, kapal jepon parking belakang rumah dak nya di kampong wireless ya lagik tumbang di tamparnya. Mun nya masok dalam blog tok, maok jadi tin cola pc kita. Tapi mun lagik lastik ada di tangan siknya berani.......

Dolt Udin said...

Mal,
Kau masih ada lastik kah? Kelak ari raya kita ngambik ati kayu temedak nok ku tebang taun ya tek di kebon Talip...kelak aku molah segek ngan kau pakey melastik tekukor di janan bekam...Lamak tok bila aku dah di Btu, makin banyak tekukor di kawasan tok.Di tanjong pun makin banyak juak..

Kamal said...

Jangan nyerin gilak Dol, tauk Nancy kelak. Aku sik ada lastik lagik, ada aku nanggar nok buatan siam ya sik konfiden aku, nok besi ya sik selesa makei. Lastik aku dolok nok diberi kau tinggal di Los, cam ya juak dengan samurai & kerambit aku. Bom tangan lima igek, kereta tank dua buah masih parking dibah rumah masa kamek pindah. Peluru berpandu duak igek, tapi dah rusak dah. Sebab ya nya masih berpandu. Mun nya sik rusak sik payah berpandu, minak kitak nyebut ajak nama urang ya. Macam polong nok dipolah Liau Aguk.

Dolt Udin said...

Jangan di padah siney ada jual lastik ngan Dancy.Kelak di belinya susah aku mal..Mun nya stuju gencatan senjata sik juak hal. Atau paling kurang join kita melastik di bekam..Kau tauklah semangat Dancy tok macam cerita Mulan ya bah...

Kerambit aku dah di ambik polis dolok.Ku rasa masih ada di polis stesen Miri...lupak nyuroh walking tall ngambik balit masa nya masih kja polis dolok..Sayang kerambit ya....Keris temaga nok ku racun dolok ku buang lepas kita graduate dari ULSW dolok(1976)..

Masih ingat kau ngan sorang classmate kita nok nama Laura Litad dolok kah? Nya tok girl Donald Linggan dolok....nya sik lamak sekolah ngan kita terus balit Limbang...

Kamal said...

Laura Litad sik ingat aku, nok nama Bulan ya masih ingat aku. Tapi sik pernah jumpa ngan nya lagik lepas trip ke Kebuloh dolok. Kenak Laura tok Dol?

Kerambit aku dolok kacak, nya empun ulu dipolah ku dari tandok kerbo. Bila dimasuk kat jari nang macam cincin. Matanya tajam macam gilette. Tapi aku sik tauk ada berbisa atau sik.

Sik aku madah ngan Nancy kat kenyalang ya ada jual lastik Dol. Opps.....

nembiak Los said...

Mal. Lastik diKenyalang sik hal Mal. Madot jenis ya. Bagus gik nok dipolah makei batang pokok Engkodok...
Dolok, urang selalu molah gagang lastik pakei dahan(cangak) Bako. Dibuang kulitnya, pas ya diikat supaya nya kalok, pas ya dipalit ngan minyak rambut, kak ya di Uru atas api. Pokok Kayu tok banyak ditepi sungei dekat spetar miri lok. Sambil ngambik kayu bako, sambil ngambik buah pededa juak...

Kamal said...

Hab, ada nok polah dak Siam lagik madot, mun ditarit gerenti patah gagangnya. Maok semua nok makei ya kedak mata kawan kita di Los marek. Buah pedada tok mun dicecah ngan garam, pasya makan rami2 kat tangga kelab nang best. Pas ya nyonyah ngerepak nyapu uras. Berulam buah betik mengkal lagik nyaman, sampei terceret sebab overdose.

Masa di Los dolok ada2 ajak nok dimakan kita, kebun banyak. Mun nok perlu dimasak macam dak ikan tongkol, ikan tengiri abang Mat Dawok, pegi ajak Los Bujang.

Mun dak ex Los Bujang ada masok dalam blog tok, coba kitak urang molah blog kitak empun. Cerita pasal Los Bujang. Apa ajak aktiviti kita urang. Tapi maok ingat juak blog ya mestilah for under 18 ajak. walaupun aktiviti kitak urang kebanyakannya above 18 masa ya.

nembiak Los said...

Mal. Ada dak Los Bujang dah diPadah. Nok nama Wan Azhal. Nya gik gago kali, atau nya sedih gilak ngenang housemate nya Arwah Pak Onong.

Kamal said...

Dak Haji Bujang Hj. Ismail, abang Hj. Abraham pun pernah tinggal sia. Reduan Ayub, Erham Sahari, Romeo banya algik sik ingat aku. dak tok pun maok dipadah. Erham tok rajin nulis bolehlah nya nulis dalam blognya. Kelak mun aku jumpa adiknya aku madah, adiknya ngajar di sekolah jalan bintang.

Dolt Udin said...

Kamal , Hj Ruduan ada Hj amit madah.Nya tok ada di BCOT sama nnag aku.Tapi nya kja ngan dak PCSB..pasal ngaji jangan sdi lawan Hj Reduan tok..Dolok sampey sik boleh ngekot betanding agiknya....belagu pun pandey, main viola pun ada skill juak miak tok...Nya tok lah guru aku di laut miri dolok...

Tadik aku ada jumpa Ani adik mat kut sedara daj Minah taha di farley...Hampir sik kenal lagik nya ngan aku...Lamak aku introduce baruk nya ingat...Dancy kali tauk nya tok.Anak ningal japar...Ani tok kja Btu port. Jalan nya ada tempang sikit..

Kamal said...

Dol, masa aku ke rumah dak Elli tahlil tek ada Elli introduce aku ngan dua orang anak Hj. Reduan. Malam esok ada nya datang, lama dah sik jumpa nya to. Ingat ndak lagik nya ngan aku.

Dolt Udin said...

Ku rasa sik nya ingat mal,sedang Hj Reduan lagik malar ngaruk palak bila aku cerita nyebut nama2 kita di los.Ngak di ingatnya lah Mat Kong ajak...

Kamal said...

Bila aku signal main seruling ngan nya, baruk nya ingat Dol. Panjang loyar kamek urang malam ya. Nya madah ngisap rokok LA tok bagus pakei urang laki. Mun jumpa nya coba kau tanyak.

Dolt Udin said...

Banyak juak cerita chali Hj Reduan tok mal.Lom kau nengar agik kesah express di sungey Kemena.Ny tok lah jadi guru aku dolok masa pertama kali jejak kaki di pelantar di laut..macam2 cara nyakat di ajarnya ngan aku masa ya.Kinek tok nya sik tahan kenak sakat aku..Melawan guru kata nya.

Kamal said...

Dol, nya tok nang chali dari dolok marek. Ya nya sentiasa nampak mudak. Penyakat pun boleh tahan juak.

atengbuang said...

Dol, d sney hj reduan ayub masa tok, nya tok lah guru musik ku dolo dol, memang benar urang tok nang handal main violin and accordian. Erham ia guru silat aku masa kamek dalam BINA dolok, petang2 ada lah kamek urang lepak di bachelor qtrs sidak ia. Yang ku ingat tinggal di sia reduan ayub,erham, abeb, braim yg terror main aaccordian jua(saudara sidak arwah pak len) ada lagi sorang bangsa iban lupa ku nama nya.

Kirimsalam dengan dak hj reduan, erham kalau kitak urang jumpa sidak.

Salaam dr brunei......

Dolt Udin said...

Ateng , Hj reduan ada kja sama ngan aku di Btu tok.Nya ngan Carigali jadi OS dak nya..Erham ku dengar di laut Miri, sik nyual jamu agik nya..abeb sik ku pasti nok sorang ney maksud kau...Bukan nok kuat main bol ya kah?..Mun guru melukis Iban kau ya Philip Soreng ya teng...hahahahaaa...Banyak juak guru kau ya..Kakya guru masak kau nok cina ya Apek Kelab...Guru tari kau Achek Tandak....untong kau banyak guru....Macam aku ngak sorang guru aku, nok ngajar molah samtima, Mr Lo...

Kamal said...

Arwah pak Onong guru sejarah ngan model kat penjan.

nembiak Los said...

Abeb nok kata Ateng ya sebenar nya Abit Sulong. Nya tok laki YB Rosie nok dibodyguard Edi Belayong. Kamek selalu ngaco nya tok Datin Abit. Masih ngan Shell gik nya tok. Erham balit agi bertamu nok depan pasar ikan.

Dolt Udin said...

Ohhh Abittttt..Ateng tok madah Abeb,, ney ada lam hard disk aku..Jangan2 erham njual jamu di sia..sik pernah aku jumpa nya di tamu ya.Mona singh ada aku jumpa, ngembak cangkir besi rona cream ba selipar jepon...

atengbuang said...

Sori dol, kamek biasa nunggah nya tok abeb, sik lah ku tau nama nya tok abit, jadi erham sahari ia maseh kerja dengan shell lah? Jadi kau ke miri bro?

Dolt Udin said...

Ateng, Sik pasti aku Erham masih kja Shell atau sik...Lamau juak aku sik jumpa miak tok...Jangan2 udah tukar nama nya kali...Dolok Erham Sahari, kinek tok kali Erham Duak hari...

Jadi aku ke Miri...Esok kol6 aku berangkat.Nak meli sayoran di Bekenu...Kau sik datang prektis mingu tokkah? Aku maok ikot dak kamal prektis...nok ngetes belagu lok..

nembiak Los said...

Mun Elly ngan Nan pandei main Gambus, ndak lah lebih canggih DYM. Band lain nae pernah ada gambus, kecuali kumpulan Ghazal....

mussjulai said...

Boleh ya hab,aku setuju gan cadangan kau ya.

Kamal said...

Hab, sik dapat nya main gambus. Dalam bajunya ada gambus terbalit. Maok panjang tangan mun nak main gambus..

Elly said...

Ada teknik mun maok main gambus ya. Selalunya orang main gambus ya sik pernah orang main berdiri. Coba mun kita orang main gambus ya dengan berdiri gerenti kita orang sik dapat main benda ya. Mun lagi setakat lagu nok senang ya boleh jua aku main nya, ta`an tik tik.

nembiak Los said...

Mun Elly main gambus sambil dudok, macam dua egek ajak gambus di main Elly...

Dolt Udin said...

Sebelom kita main gambus, kita main nok lain dolok...Mula2 kita mesti ngurus badan lok. Esp perut mesti nipis supaya perut gambus boleh duduk selesa...Kakya jari mesti di mbat ngan ikan kelik supaya lembut...last sekali belajar ngeteng tali gambus sampey ada bunyi irama lagu..Kak ya baruk molah lagu gazal...

mussjulai said...

Boleh embak lagu Rock kah?

Dancy said...

Lagu blues ngam lagik ngan gambus ndak Oooo?

Dolt Udin said...

Mos lagu Rok makey gambus sik di galakkan.Sebab kalau irama rok ya terlalu ganas, sik ada napas bambus ya kelak...tebatok batok gambus di buat nya..

Lagu blues ngam makey gambus....tapi sik boleh di padah gilak.Kelak sik cukup gambus lam pasaran..Tauk lah kitak orang mentang nok nama gambus tok bukan nya banyak telor nya...mun sik duak tiga egek ajak..Kakya nya mecah abis abis segek ajak.....Sidak Elly ada nginang Gambus tok dolok, pompuan kah laki kah?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik iboh lagu blues, lagu techno pun dapat dimain makei gambus.

nembiak Los said...

Mun camya, iboh main gambus jak. Seruling senang sikit molah. DiBekam banyak buloh kunin...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Adohhhh. Lupak molah peletop ari marek...

mussjulai said...

Ney ingat apa2 leka kejeron ndak mandik.

nembiak Los said...

Tunggu ada free kelak, kita molah peletop... ada juak rasa rasa main di Los dolok.

Kamal said...

Ada aku molah kereta makei kerekan benang. Nya empun injin makei dian. Layap anak2 aku nanggar, tapi dian kinek tok low quality, bila dipusin kuat gilak, pecah dian ya.

Masa di bekam ari ya, lupa ngambik buah getah. Ngajar daknya molah belon kontet. Sik kalak daknya main benda2 tok.

Buah getah tok banyak guna, masa di sekolah Anchi dolok, pakei ngenak urang. Gusok lamak2 atas simen, pas ya dichop kat paha kawan. Gerenti neriak... tapi jangan diajar dak nembiak nok tok..
ya, kita ajak tauk.

nembiak Los said...

Kita boleh juak ngajar sidak nembiak molah jerat burong. Minggu ya tek ada juak aku ngajar anak aku molah jerat manok tapi sik mengenak. Excited sidak sidak kenak jerat ya..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 214   Newer› Newest»