Sunday, November 30, 2008

Me & Lloyd

Kawan lamak sik jumpa di darat tapi terjumpa di tengah Laut Cina Selatan
Posted by Picasa

284 comments:

1 – 200 of 284   Newer›   Newest»
Kamal said...

Oklah ya. Mun Apek kelab masih idup respek nya dengan kitak duak.

nembiak Los said...

Jadi sapa sapa mau jadi starring, antarlah gambar ngan aku. Kalau pun ada nok muka sik hensem, sik hal juak. camne lah dah cam ya!! Macam kamek dua Lloyd nok hensem tok susah juak sebenarnya.
Aku harap janganlah sidak Miss Universe kah, Miss World kah, atau sekurang kurang Miss Fun Fair! terjumpa Blog tok. Kalau sidak jumpa....habis...malar penuh inbox kamek duak. Memang cerita nok meminang!!!!!!. Tapi terpaksa aku merik warning dalam bahasa urang puteh supaya sidak sik "PERAS" kelak. BOTH OF US IN THE PHOTO ABOVE ARE MARRIED TO THE GIRL FROM LOS ALSO!!! jangan mare.......

Kamal said...

Kelak aku ngantar gambar kamek Talip masa camping di long Jetty. Ada juak gambar aku masa masih remaja. Ada sigek gambar black & white aku sik ingat siney aku nyimpan. Berangkali dalam album rumah sidak mak aku, album ya banyak gambar di los marek.

nembiak Los said...

Ngam ya. Kalau kita post gambar atau berkongsi cerita/pengalaman(nok shhhhhh..sik boleh la) lam blog, nya sik ilang dan semua boleh nangar/maca nya. Kalau kita main email ajak, bila full inbox terpaksa di delete atau simpan tempat lain.

Kamal said...

Gambar group photo dengan rang ninggal Johnny Philip di Los bujang Pak Onong, kelak aku coba ncari. Masa tok aku masih meeting, sempat juak aku masuk blog. Sebab ada part nok boring malas nak nengar molah taik telinga ajak. Kadang2 dak lepeh tok belebeh sikit macam daknya ajak pandei. Mun sapa2 ada newspaper cutting gambar sidak Rally, Jali Buang, Bob Angin & ada sorang lagik aku dah lupa dalam Borneo Bulletin masa ya sidak makei basikal dengan sepit udang panjang, tolong berik aku atau scan and email ngan Wahab. Jangan lupa juak gambar D Young Mixtures Band, Los United Football Club (LUFC) aku masih ingat lagik logo Los dipolah makei kain songkok, T Shirt putih long sleeve. Mun antar ngan Wahab atau aku.

ateng said...

Wahab & Lloyd, boleh tahan kitak dua tok, wahab maseh mainten, lloyd dah makin tabam eh, hensem maseh ada bro, wahab ada mention bini lloyd dari los jua, boleh ku tau sapa kah?

nembiak Los said...

Aaaaaa..yalah kita mesti ber blog tok!!!baru kita tau sapa sapa diLos dolok..
Sorry aku mintak ngan Lloyd dolok lah sebab cerita kisah keluarga Bini nya. Grenti sik ada Shhhhhhhh pun.
Abang nya nama Danny Senaun, niang Jona, abangnya juak sama kelas aku diLutong GSS. Zaidee tau ngan nya tok juak. Aku pun kenal ngan Niang bapak sidak ya Niang Uncle Senaun. Sidak nya dolok tinggal di Hujung sekali Jalan Bintang, sama leret rumah dak Zaidee. Aku rasa bini Lloyd lom dilahirkan masa parent nya diam di Los.
Yang best sekali, aku rasa Lloyd pun sik tau bininya ompuan Los Miri juak!!!!!

ateng said...

Hab, Sik ku kenal dengan bini lloyd ia sal sidak tinggal di los kitak orang,ku liat dalam gambar loyd ia makin tabam, aper rahsia anda? Jangan mare.....

Kamal said...

Innalillahiwainallahirajioun. Taib Len dah kembali ke Rahmatullah.Member2 D Young Mixtures & nembiak los nok baca blog tok tolong sampeikan dengan sidak lain. Bagi member2 nok beragama Islam sama2 kita sedekahkan Al Fatihah, semoga rohnya ditempatkan bersama golohan para solihin dan syuhada. Sapa nok belum pandei baca Al Fatihah kontek Wahab. Amin.....

nembiak Los said...

Sapa nok belum pandei maca Al Fatihah, datang rumah aku. Kelak aku ngurut lidah ngan kulit ikan parek lok sebelum ngajar!
Kalau masih juak bebal, terpaksa mencari kubur Bujang Parek di Kuching dan bertapa sia 7 hari 7 malam........

Kamal said...

Ada adik beradik bini Llyod nama Rita kah? Rasa2 aku kenal dengan Danny ya. Sebab aku ada classmate nama Rita Senaun dolok tapi berapa ingat. Aku tok pelupak kuat gilak makan palak pusuk.

nembiak Los said...

Sidak beradik perempuan aku sik tau. Usop mungkin tau sebab nya spy Los Miri tapi tinggal diLutong!

Kamal said...

Hab, mun kau di laut, dapat kau buka blog tok? Mun dapat tolong polah laporan dak ikan-ikan di laut kelak.

abdulrahman said...

Assalamu'alaikum geng-geng semua...tok kamal cigku ka....Lapok kurus tok dari germany..aku baca pasal apek club sampai boleh remember kes kes lama

Lloyd said...

Kamal, bukan Rita. Tapi Redda. Masih single agi ya...

Kamal said...

Coba kau tanyak dengan nya, masih ingat kah sik nya dengan aku. Sebab masa di sekolah dolok aku pendiam, nang penuh disiplin. Banyak sidak cikgu suka dengan perangei aku. Mendiang Charles Fam dolok yang paling suka dengan aku. Pengetua St's Aidan nok muka penyek ya nang minat dengan aku, lepas ajak nya announce sik boleh throwing chalk. Aku start throwing lau diajak ajak nya Charles Fam merotan aku. Sik ada lagi suka sidak duak dengan aku. Convey my regards to Redda.

Kamal said...

Lapok you're welcome here. Alhamdulillah berjumpa juak kau dengan temapt lepak baru tok. Kelab dah kena roboh so sitok ajak kita lepak. Sorry sik sedar kau dah masuk blog tok tadi, sebab sik familiar dengan nama Abdul Rahman. Blog tok Wahab boss nya.

Lapok said...

nak sound sikit taib lian..apa sakit nya udah sampai aja...masih ku ingat lagi taip hari hari nya lapak ke kadai aku time ya...OBC stoppoint.Masih lagi ke kadai aku ya?

Kamal said...

Aku rasa hepatitis. Ya dah ketentuan Allah SWT. Sik dapat kita nak madah apa-apa pok. Lama juak nya sakit. Yang aku sedih sekali member2 termasuk aku sedar and tau nya kedak ya tapi sik pernah berupaya nak membimbingnya. Sampei kinek tok aku masih kesal. Sama-sama kita berdoa semoga rohnya ditempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman.

Kamal said...

Selamat Hari Raya Aidiladha untuk semua member Young Mixtures and Nembiak Los.

Labaikallah humma labaika
Labaikallah humma labaika
Labaikallah syarika laka labaika
Innalhamda wani’mata la
ka Wamulkalla, syarikala

Sama-samalah kita berkorban ke arah kebaikan.
Semoga hidup kita diberkati Allah Swt.

nembiak Los said...

Apa kabar semua tek? Memang OK lah kalau dapat berBlog.
Lapok, ingat ko kita dolok sama sama bersunat!. Ingat aku, kau terkembang dolok sebab baru sehari lepas sunat terus gohet basikal!!
Nasib baik kembang ajak, sik putus.....

Kamal said...

Aku dolok masa bersunat rang ninggal Hj. Bujang, bapa Lihi nyunat aku. Kinek tok nembiak bersunat senag ajak, 2-3 hari dah boleh ngohed basikal. Dolok 2 minggu berkain pelikat. Pas ya ada masa2 tertentu yang menyakitkan. Terutama sebelah pagi. Kinek tok pegi ajak jumpa Dr. haizam atau Dr. Arif polah appointment, cara sidak nyunat pun clean ajak sik banyak berdarah. Misi pun kacak2, rasa nak bersunat lagik rasa. Sik macam dolok nang macam orang nyembelih manok, lom lagik part nya molah takak. Tapi misi dolok apa kurangnya, tambah lagik mun kenak nok lanjie macam2 komen dak nya. Mun kita orang Raya di laut ada solat hari raya juak kah? Mun sik ada, ajak member2 nok free. Pas ya praktis kau baca khuthbah, best ya. Memang insaf orang nengar.

nembiak Los said...

Bila udah bait pas bersunat bukan main lagi.....dah jadi urang bujang kera kata rang tua.
Aku kena sunat Hj Mat(mat tukang sunat kata urang dolok)bapak lan sondal! bapak Lihi masa ya jadi assistant nya. Usup tau ngan Lan Sondal ya.
Kamek sitok sik lah dapat solat sunat Hari Raya sebab banyak sidak belum bersunat kerja ngan kamek sitok!!

Kamal said...

Hab ada Llyod ngantar gambar nembiak Los dengan kau? Aku ada nerima, tetak aku nanggar style kita dolok. Mun kau dapat molah cerita pasal perkembangan Fesyen nembiak Los bagus juak, Kes tawar menawar pasal nah nambah besar Bell bottom and so on.

Joe Lee said...

Los United, the best team ever lah, sik tauk senae budak kinek tok, dah jumpa wahap ja kat dinner gang2.los mamang LOST jadi nya, jarang nak jumpa kawan kat shopping komplex,tanya aja ngan orang kerja shell, tau sidak kali senae yembiak los, aku dah jumpa jalet kat sri aman,rally ada aku jumpa dolok, tapi lama dah,Connie ya yang kita tilit nya dating ngan B'friend kat lua rumah, eh sakit gigi pun si ada rasa bila nilit si dua ya, kamek tok macam komando, dari machinda club, lair ke rumah connie es kalah aska2, yemberang sungei agi, aku lupa dah, yang ku ingat, wahap, jalet, jali, siapa agi? oh..
mysteri!

Kamal said...

Joseph Welcome back to Los. Hehehe Connie, kat berandah.

nembiak Los said...

Hi Joe Lee, kita jumpa lagi selepas that night diMega hotel..
Kalau masih ada photo Los Utd under 18, masa kita received Champion trophy at GCM, tolong send. Aku pun photo dah hilang...
Yes you masih ingat banyak activities commando kita dolok. Ingat we went jogging awal pagi, masih gelap lagi, dan jogging ke Well No.1 tapi last last ginggah kat kebun you makan rambutan....

joQ said...

Masuk juak ko JoeLee..Mal/Hab ada masalah Joseph makei semaran JoeLee ajak..Oh..sik ko tau ko pun commando..oh..ko conbat si Connie ya..rumah ada asuk selalu ngepong mun lipas turus sekolah dolok..rumahnya mesti limpas sebab kenak lalu jambatan ya..

Kamal said...

Malam tadi aku jumpa Juki Poli kat Wheels. Aku weekend main kat D Wheels Pub & Bistro, tempat ya best. Aku main dengan band G Trax (http://www.gtrax.altpro.net/),5 piece band. Balit dengan cerita Juki tek, nya duduk sebelah Robert Jamau tapi nya sik kenal dengan Robert, so masa break aku jumpa sidak dua, bila aku madah dengan Juki, lalu dipeluk nya Robert. Sedih juak aku nanggar olah sidak duak. Tapi aku betul2 happy jumpa member lama. Harap2 dapat jumpa kitak orang semua.

hamidsul said...

Mal,selain dari Wheels cne gik ktk org main.....sikda main di KRP kah?
Hi Joe Lee, aku masih ingat ngan u....mun sik silap u ngan Alim is the best defender Los United lok.
Masa ya kmk org main team Brother United (Junior Team).
Apa polah u kinek to Joe Lee?

nembiak Los said...

Amid. Joe Lee memang fullback West Los Utd handal dolok. Selain Joe boleh nendang pakae kaki kanan, nya juak expert pakae kaki Kerek, heading pun susah diChallange tapi kadang kadang ada juak pakae tangan....shhhhhhhh. marah team nok dah kalah kelak!!!

joQ said...

JoeLee ada perangei melok tangan nya dibelakang bila drible bol. Terror memang terror main bol. Kamek classmate bah.

Aku sik berapa ingat main dengan team nei, kaki ku dua duak belah kenak tap oleh Mat Matasan! Gaok nya ya dolok main..

Kamal said...

JoeLee tok bukan ajak terrer main ball, aku ingat nya nang very "manas ati" empun fullback memang lepas ball lawan olehnya, tapi terrer jadi comando. Mid, kamek kinek tok lom ada main kat KRP, cuma gig kat Wheels ajak. Masa lain kamek molah kopilasi album Nasyid & video klip.

nembiak Los said...

JoQ, sempat juak Mat Matassan meri kaki ngan kau! Nya ya dolok kalau kalah sik kira sama team ditebas nya juak.
JoQ ingat ndak kau ngan Karim Ali. Nya diam di Los Perentah dolok. Kamek duak selalu gohet basikal ke GCM main bol kalau padang Los dah penuh. Padang Los dolok bukan penuh didalam ajak, diluar pun ramae Nembiak Los bermain. syok ndak.
JoeLee dolok ada pernah suka main rumah dak Zaidee di Jalan Bintang sebab ada "urang Brunei" di intae nya sia!!!

abu bakar amran said...

ha abu amran tok. shuk juak mek baca blog tok,mesti maok masuk, ne pat nak ketingalan...tok gambar aku knek tok blum brubah byk, masih maintain.ingat x ngan aku.

nembiak Los said...

Abu, Selamat Hari Raya Aidil Adha dan selamat datang keLos lagi.....
PemBlog semua, sila tepuk tangan rame rame manyambut ketibaan Abu dak Siman...Abu, apa sik nampak gambar kau sitok?
JoQ, terima Kasih kerana merik resepi nukar masa blog tok tek. Lamak dah aku terkial kial ngan benda ya.

Kamal said...

Paloi Abu tok! Ney gambar kau. Jangan kau nak carik nahas, kelak ditaruh Wahab gambar Gorilla baruk kau tauk. Abu tok salah sorang pemain kebangaan Sarawak, team Ngap Sayot dolok, sik payah gambar pu sik apa.

joQ said...

Abu dah masuk! So ada lagik kelak! Abu, mun you not simpan gambar ko dalam blog tok, ko kenak hantar gambar pada Wahab. Nya megang kunci blog best tok!

Dengar Siman lagik gago..

Welcome Abu..

joQ said...

Hab, aok eh, senei tuju sidak Karim Ali ya? Nya Shell kan dolok?

Kamal said...

Bapak karim ya kerja custom kalau sik salah aku. Hab, ingat kau masa aku nguntin rambut kau fesyen David Bowie? Aku sik ingat sapa nok suka fesyen Slade dolok, sekali aku travelling ke Ulu Baram nang bertimbun sidak Slade di sia.

Kamal said...

Aku pegi Blog lapok tek ada gambar Abu. Dalam blog nembiak los tok kena sensored, pasal perut nya lucah gilak rupa.

Azhar Ramli said...

Salam Perantauan dari JAI, congrats pasal meng"create" nostalgia zaman dolok2...anak hj ramli sitok cucu hj lani anak buah kesayangan abang kamal...ahaks..ahaks..ahaks.. antara goalkeeper terhandal dilos dolok..pernah terimak tendangan dari abu bakar amran..

Kamal said...

Welcome Jai. Nya tok juak golongan nembiak los kena tendang ke Malaya.

Kamal said...

Jai jangan lupak pegi blog D young Mixtures band. dari sia kau dapat link ke blog Lapok kurus di Jerman. Blog Johari Mana belum aku link. Ada juak link ke website band aku G Trax band, mun nak nengar lagu kamek main masa kat Mall miri. Dalam youtube ada video kamek main di Wheels.

JAI said...

No problemo bro kamal..gambar2 lamak marek ada dirumah maklah..mun sik buleh scan pas ya post kat blog sitok..anyway thanks pasal berik tauk pasal blog tok...

Kamal said...

Warning kepada Nembiak Los semua, mun mukak blog tok semasa di Public place (Di opis atau tempat Hot spot/wifi), pastikan sik ada orang dekat kitak orang. Takut nya madah kitak orang gilak mun tetak sorang dirik. Sebab kebanyakan olah kita semasa di Los dolok nang sik senonoh. Mun aku ada masa kelak aku nang molah buk dari cerita dalam blog tok, lekak ya suruh bini Lapok translate dalam bahasa Jerman. Mun ada gambar2 lamak nembiak los bagus juak, tapi jangan ada nok gatal2 nak ngantar masa nya bersanding dalam blog tok, mun ada siap nya ku modified kelak.

JAI said...

Bro kamal,

Kamek suggest bagus molah forum lagi best bercerita..mauk download gambar pun senang..kamek baru try molah forum atas nama nembiaklos..belum habis polah lagi..kelak setup betul2 amacam..

tok forumnya:

http://nembiaklos.smfforfree.com/

Kamal said...

Suka ati kaulah Jai. Nok kedak ya dak ku tolak campur plus minus, aku tauk nar style nembiak los. Dak nya termasuk aku jenis "Che Mu Che Tam", nok ya ditemu nok ya dihentam. Mun dalam blog tok sik berapa nampak dak nya, mun cek e mail sampei tumpah inbox. Lagipun nok dalam blog tok pakei eksen jak nunjuk bait, coba mun kau nanggar e mail. Sejaik-jaik George Bush ya pun pandei ngucap mun nya maca.

JAI said...

hahahahahaha....ok bro..mauk balit lok esok sambong..kelak malam pikir-pikir cerita-cerita marek dolok di los...teringat dengan arwah ngah man pun sabit besar ya..nok sidak pesauk motong palak urang marek dolok....

Kamal said...

Ok Jai see u again tomorrow. Jai tok aku rasa dolok geng sidak Tuah, sebab geng sidak ya sik berapa gilak main kat kelab Machinda, sidak nya main kat tepi parit besar ajak. Team sidak nya dolok macam Gurkha, main bol kol 12 tengahari, sebab ya lah Jai tok lain sikit kalernya. Nya tok rajin, ada molah bisnes juak. Anyway all the best to you Jai, asal jangan jual VCD/DVD cetak rompak dahlah.

wahab said...

Oooo Jai, Selamat Datang.....panjang umur. baru 30/11/08 tok tek aku ngan keluarga makan di stall adik ko AZ di tanjung lobang...sempat kamek dua bersembang pasal orang tua kitak orang nok Goalkeeper terhandal masa kita di Los dolok.
JoQ, Karim Ali masih ngan Shell di Miri. Den sebelah dak Lapok pun masih diMiri. Sidak duak ya dolok sama sama bermain tapi siang ajak kak ya belajar hingga sampe Universiti Oversea tapi Nembiak Los kebanyakan nya main terus bermain hingga sampe Universiti Lau Siew Wai ajak.....
Kamal...lepas nangar rambut berdiri macam david bowie, terpaksa palit minyak rambut banyak banyak pakei nyuroh nya rebah balit. nyesalllll.....

joQ said...

Hab, kinek banyak kita kerja 'over and on the seas!. Sik ada hal, masing ngembak dirik, pandei pandei lah. Jangan lupak kawan ajak!

Kamal said...

Hab, Azlan ya bukan adik Jai, abang nya ya. Jai tok nampak tua sikit sebab nya tok tua eja. Masa di Los dolok aku cuba nak celen Wak, Lapok Gemuk dolok aku juak nguntin. Siney ndak Lapok Gemuk ya kinek tok. Hab, mun kau dapat kontek Dol kitak orang suruh nya masuk blog tok. Nya ya banyak lagi cerita, sebab dol dolok antara Sifu di Los.

JAI said...

Bro wahab,

Kamek tok adik az lah..az ya abg kamek..utak dah berkarat mauk ingat kisah2 silam..kelak kamek recall balit cerita zaman marek dolok..mmm..jangan dilupak refree terhebat di los..arwah moneng...anaknya ada dikuching jadi audiotr..namanya mohd johari morni, still contact dengannya...

Kamal said...

Hehehe. Kesian Jai selalu orang madah nya tok abang Azlan. Si hal Jai, ada bagusnya juak. ada lagi sorang refree, anak kak Jijon, sik ingat nama nya. Jai, dah kau pegi blog aku tek, aku ada ngajar cara compose lagu.

Kamal said...

Ada aku nanggar ada gambar Suhaimi Hj. Salleh tek. Tapi sik nampak pun batang idungnya. Nya tok pemalu sikit. Suhaimi atau nama glemer nya masa di los marek, Sani tok diam di Los juak tapi sik bercampur dengan kamek orang di kelab atas sebab-sebab tertentu. Arwah bapa nya dolok guru ngaji, rami juak nembiak los belajar ngaji dengan arwah bapanya. Masuk dalam Mi jangan malu, sik ada orang nganok kau sitok. Tapi kadang-kadang maok tebal telinga juak.

yusopm59 said...

yo bro,
Brita terkini, bila dgr Wahab crita psl Charles Fam tek, ingin jua mok bgtau d sitok, Coach Simon Teo pass away yesterday Tuesday,9th. December. Dgr crita nya gugo kat arong, mbak student hiking.
aok, kalau psl pompuan mesti tanya ngan aku, mcm la aku tok pakar pompuan..he2 kelak mesti kamal msh kecik2 leka brgaul ngan pompuan ja auw..he2 kenal ku dgn famili Senaun ya Hab tp adik bradik laki ja la.. paduhal kau skolah LGSS jua Hab? Bilamasa? He2 sik ingat ku Hab. Sama la aku pun d sunat oleh bpk Lan Sondal jua (tukar nama dah Hab..Lan Soleh dah kinek tok he2) Aku dolok 3 ari dah kerin Mal, d berik bpk ku pil 693, d tutok2, simpan kat btg masa tukar bandage ya... part ya la best gilak..he2 Gambar sdk Loss United ya best gilak Mal, macam taun 70+ zaman sdk Moktar Dhari dolok, muka Mat Mahari pun sikit2 macam Santokh Singh, somet mlintang ja he2

Kamal said...

Usop tok nang sik ada lain cerita ompuan ajak, susah juak jadi lelaki melayu terakhir. Sup, dah pasang tali gitar kau ya? EFX kau dolok masih lagikah? Boss ya nya empun casing ajak maok seribu lebih harga. Aku nunggu kau tek nak ngembak pegi minum teh tarik kat bulatan cafe.

nembiak Los said...

Ooooo sidak abang abang adik adik kakak kakak...
JoQ, benar juak ya. Nembiak Los kinek tok banyak mencari makan di tempat related dengan SEA tapi yang aku ingat, sidak pun sik pernah masuk RED SEA LODGING!!
JAI, sori JAI, sik aku ingat kau rupa nya adik AZ. Tapi bila kita disangka abang bererti kita lebih mature dari abang sebenarnya lah...sempurna rupa muka kau ya!!!
Baru aku teringat refree Aruwah Moneng tek. Nya juak fullback BELIA XI dolok. Team mat mahari mula mula dilok.
Anak kak Jijon ya Morni nama nya. Full back Buccaneers. Jadi rang ninggal Simon Teo cerita Usop tek lah manager/coach Buccaneers.
Sani, Selamat datang & terima kasih jadi Follower Blog tok. Kita pun Blog tok, jangan malu buat komen. Jangan ragu ragu, tau kamek ngan kau anak Usu Deot ujung rumah dak Peri Jamel sebelah rumah dak Berahim Tompel...tol ndak?

joQ said...

Adik urang ninggal Morninya, Mat Ramlan, nok botak kerja pores di Miri ya, adik ipak kamek. Bini urang ninggalnya, anak Pak Sait, sama sekolah dengan kamek dolok. Nya senior lah.

So mun di susun kita tok sik ada orang lain. Sidak Wahab mun betul susun kenak sebelah arwah bapak kamek dan sebelah mak Wahab). Sik ada orang no nyusun lagik. Anak kina lagik lah sik tauk pureh sidak sendiri..so yalah mun ada rejeki kamek raya di Miri ngabas semua kelak..

nembiak Los said...

Ngam ya Teng, eh JoQ(terkejut Ateng Buang kelak). Ramlan ya aku kenal nya masa aku kerja TM (Rehab). Office aku di Telegraph ngan Vincent Kuek lok. Dak Ramlan di building belakang.
Betul kata kau JoQ, Mak aku nunggah Urang tua kitak urang ya Udak. Jadi kamek nunggah nya Nenek. Jadi sepatutnya aku nunggah JoQ tok WA jo. Tapi oleh sebab umur lebih kurang, anak anak kamek nunggah JoQ WA ajak lah.
Sama juak ngan Kes Cikgu Kamal tek. Mak aku nunggah Mak nya Usu. Kamek nunggah nenek & sepatutnya cikgu ya ditunggah Wa Kamal juak!!
Sama juak kes Mail Sahat. Sebelah mak nya juak. Aku patut nunggah Mail ya Ngah. Sidak Deden/Dolah Sani pun sama. Kamek nunggah Mak nya Unggal diot. Mak Aruah Taip Len pun bukan orang lain ngan Mak aku. Sidak Siman pun ada sebelah Bapak aku, urang Meriek. Sidak Nanny Hatta, Bapaknya sebelah Mak aku. Kamek nunggah bapak Nanny Usu Ata. Sama ngan Bapak Jabot, mertua Usop Mat juak. Bapak Usop Mat pun sebelah Bapak aku juak. Dak Juki pun sebelah Mak ngan Mak juak. Mak Kaderi pun sebelah Mak aku. Aruwah PakHim bapak Lias/Mail pun sebelah Aruah bapak aku. Jali Buang, masih ingat ngan nya?, pun ada kaitan ngan aku juak. Banyak lagi juak aku sik tau....jangan jangan dak Kamang ngan Apek kelab pun ada tempias sikit memandang kan Mak aku setengah Cina setengah Jawa...

Kamal said...

Ngam ya Hab, mun sebelah cina apek kelab, mun jawa sebelah wak gunting rambut. Bapa dak Neni ya bukan seranikah? Yang aku atuk Juki tok sebelah dak John Lennon. Aku terkenag masa kat U LSW dolok, patutlah masa ya kita sik pernah rasa gago nak bebeli kasut sekolah. Padu kita masa ya turun sekolah makei kasut safety. Patut dak cina sea scout ya gelik2 rasa nyawa sidaknya nanggar kita. Kinek tok asal buka sekolah gago nak meli kasut anak, 2-3 bulan pas ya bebeli lagik. Dolok sampei graduate sik gago pasal kasut. Mun hari raya beli ajak voucher kasut dak orang tua Shell, berik RM50 maok daknya. pegi Mee Hua tukar ngan Adiddas. Mun seluar embak ajak Katuk shopping kat Ngiu Kee. banyak jimat kos kita masa ya. tapi bila dah start kerja mula taste berubah. Ingat aku kau bekareh ngoder Levis dari US sebab maok jait 3 benang. sak sik sama dengan orang lain. Aku dolok minat dengan Lee & Texan.

joQ said...

Ya, dah betul kira susun Wahab. Sampei ampit sidak apek kelab dgn wak gunting! Leput! Leput! Aku tetak pasal susun si Kamal tok!

Nei Lapok tok? Bini nya bagus molah cerita kita nok pelik2 tok. Dalam bahasa Jerman..

joQ said...

Mal, genei molah anaak buah kita duak tok?

nembiak Los said...

Aok WA joQ & WA Kamal. bila dah tau aku tok anak buah, jangan lah molah planning nok sik semporna!. Ku padah ngan Unkel Wak Gunting kelak, biarnya nguntin gondol palak kitak duak!

joQ said...

Ha Hab, asak ati lamak sik di susun. Tok sigek nama lagi belum disebut, Joret Busran, lamak nya sik nyebut nama ya...

nembiak Los said...

joQ, JARET nama nya, bukan Joret. Kau dimarah nya kelak. Abang nya Jedek masih ngan Shell di Bintulu. Sorang Kakak nya kawin ngan Abdullah Hj. Webb(saudara kita juak!). Sidak Jaret ya saudara kita juak. Sebelah Mak nya. Nya ya geng Los dibah. Sama sidak rang ninggal Jenal Bageng, Mos/Kep Baharen, Ninggal Bujang Kip, Salleh Lanun, Abu Bakar Mandor Amit...ada ku sik ingat juak.

Kamal said...

Masa di Los dolok almost everbody connected, cehwah! Kelakar rang puteh gik ya. Nang kebanyakannya related, nok sik related direlatedkan. Macam Wahab konek tok dah related ngan dak rang ninggal Ronny. Ronny tok nang nembiak bagus, aku berkawan dengan nya dari jalan satok marek. Keluarga dak Siman dan related ngan dak Hj. Abu. Aku dolok sikit lagik nak related ngan keluarga sidak dot dot dot. Nok sik jadi sik boleh sebut.

joQ said...

Mal, Jasmi cousin ko dari Brighton (macam lah negeri orang putih), ada dalam facebook aku. Nah..memang benar kata kau, pusing2, memang connected!

nembiak Los said...

WA Mal/joQ, ewah kembang idong! bab cerita konek mengonek tok, ingat kitak orang ndak berapa orang Nembiak Los terkonek sesama Nembiak Los melalui perkahwinan?

Selain Bapak ngan Mak aku lah!!

Anok sebaya kita yang aku tahu, Aku sendiri, abang aku Talip/Amoi, Hj.Abu/Radiah, Kaderi/Ramnah, Hj. Khalek/Adik Mat Mahari, Amit Hj Ghani/Salmah Hj. Moh dan sik ingat lagi. Tolong kitak Nembiak Los nok tau bagi lah tau.....ada sorang Nembiak Los Lutong bernama Usup Mat/Kakak Jabot termasuk juak senarai tok...

Kamal said...

Ustaz Jasmi ya ada masuk blog Young Mixtures, blog tok sik tauk ada ndak nya pegi. Nang benar kata kau Hab, nok cina rumah tepi padang ya, lom kawin lagik dah terkonek. Tok cerita pasal nok lepas-lepas ajak kita tok, macam ney mun kita molah reunion. Mun nak reunion jangan alang2, kedung ada orang nak sponsor. Boleh molah kat Eastwood Valley, di sia murah dari tempat lain, nya empun makanan pun ok. Kelak band D Young Mixtures main.

nembiak Los said...

Sik ada masaalah reunion ya tapi taun baru kelak lah. Tunggu jak Mail pulang, Juki balit dari Lbn, Ateng dah ready, bila Jali Buang ada, Bob Angin ada free, joQ dah meli teket, Awang itam Off, Eli/Mos Off, Su'ut dapat di kontek dan banyak lagi lah nok dikonsider.
Mail mesti adalah sebab nya balit dari Vietnam selalunya ngembak duit sekurang kurangnya 4 guni...aku selalu nengar 3 guni di donate nya ngan anak yatim Vietnam......

Elly said...

Hab, sapa Bob angin sik ingat aku.
Jali Buang dah kawin n nya kerja dgn Johan Bakar.
Mun molah ReUnion kelak jangan lupa madah awal awal ko pun tau mun udah kerja syif tok ada susah sikit mau minta kawan cover syif.
Sik banyak nembiak Los masuk blog tok , kenak sik iklan kat Astro ke RTM 1&2 ke atau TV3.

nembiak Los said...

Bob Angin lah striker West Los Utd terhandal dolok. Mula mula nya milih nama glamour nya "TOM" tapi kena sensor oleh rang ninggal Japar!!. Sik ingat ngan Jali Pak Yak kah? Nya tukang jaga Sungei Kuala Baram kinek tok. Sapa mau ngail undang mesti dapat cop tngan nya dolok. Kalau sik mau nya meludah muka lok, baru boleh ngail!!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
nembiak Los said...

Syukur lah Mail, kau dah dapat nulong menyumbang kan kisah kisah Nembiak Los tok. Tapi cerita nok sumbang sik dapat diSumbang lah. Jadi sumbang blog tok kelak!!
Masa tok ada Nembiak Los pompuan dah neropong blog kita tok juak. Selamat Datang untuk sidak nya semua......

joQ said...

Sidak pompuan sebaya umur kita dolok ada lagi selain dari nok di ingat kita, macam Rediah, Sadiah, Kelkani adiknya Salmah, Dancy (baruk ingat balit), Salmah (anak Hj Moh, bini Amit)...sapa lagi?..Anak Juwing ada duak orang. Anak John dan jadi bini Wahab..cuba kita orang ngigat balit sidak nok di weeeeewit! kitak orang lok?

Kamal said...

Aku sik berapa ingat & sik berapa kenal dak nembiak ompuan masa di los dolok, kecuali cucu nyonyah sanggong. Masa ya ney ada dak nembiak ompuan los berkenan dengan kita, perangei macam berok. Perangei pun anak jin pun sik sudi nak berkawan. Lagik pun masa ya aktiviti ko kurikulum kita banyak gilak sampei sik ada masa nak berkenalan dengan cdaknya. Masa ya nang hyper active, dari start buka mata awal pagi dah ada aktiviti nunggu, sampeilah ke tengah malam. Aktiviti2 ya bermusim and ikut peringkat umur. Makin meningkat umur makin kurang aktiviti, tapi setiap Xtiviti lebih complex and elobrated. Hehehe......

Anonymous said...

Hab,joQ,mal,pasal ompuan nemiaklos los tok mun aku nanggar muka memang kenal tapi nama sik tahu cuma yang aku tau nama yg sama sekelas sekolah ngan aku di syed osman ajak.
Benar kata kamal nae ompuan nemiaklos mau bekenalan ngan kita...telampau busy masa ya...banyak gilak pogram...sik pandae abis2...mun kitak orang makan di atas bolovard shoping komplek ada nemiaklos ompuan buisness nual nasi ayam...muka kenal tapi nama sik tauk. Ada juak ompuan nemiaklos maseh di jumpa kinek tok di miri tapi banyak yang udah bermastautin ngekot laki masing2 macam sidak yon adik rally, jakiah adik jadek hj busran, saodah adik sidak kassim ekram, yon juak tok adik sidak zaidi geng young mixture, nancy adik juki. mikir2 lok kelak nyambong lagi..

nembiak Los said...

joQ, Mal, Mael, aku pun sik berapa ingat. Maklom lah masa ya kita terlalu gago ngan dirik empun.
Tunggulah disegment lain kelak kita jalan dari rumah kerumah Nembiak Los. Kalau bapak dak nya ngepong lari ke belakang kelab, grenti bolos.........

Kamal said...

llyod tok gambar besar terpampang dalam post tok, tapi nya empun sekali ajak masok. Bila aku nyuroh nya kirim salam ngan kakak iparnya lalu takut nya masok lagik. Sik aku ngerek kakak ipar kau Lloyd. Aku dah ada bini.

Anonymous said...

Oi josep lee apa kabar u tek..maelsahat tok sik u ingat ngan aku.kita tok sama diam di jalan bintang rumah u di ujong sekali sebelah rumah zaidi rumah kamek tok di tengah2. walau pun kita dua mun betemu bahu sik u kenal ngan i munkin sama2 cam ya.
Yalah untung kita ada kamal ngan wahab tok dapat juak kita ingat2 kisah zaman marek...
Bagus juak ada blog ngan blockhead tok dapat juak kita nyambong2 cerita sik juak boring i di laut...
Mun dak main ngan ikan2 ajaklah kerja...
sorang lagi geng yang aku mis ari ya sama sekolah ngan kamek di syed osman sampae ke UniLSY. Aminah taha.. o tedah jauh di mata dekat di ati..rumah sidaknya tempat kamek lepak juak dolok.

nembiak Los said...

Kamal, Lloyd gik gago njait baju bini nya pakei X'Mas tok. Biar nya konsentret lok. Kelak singit baju bini nya abis rumah aku kenak aro!!bukan jauk gilak rumah nya dari sitok..Joe Lee pun gago juak masa tok.
Aok, rumah dak Minah masa di Jln Puspa lok tempat kita molah Wo juak. Kamek duak Tuah berjual Wo masa ya. Nasib perkakas sik cukup, kalau ndak dah pandei molah Belon kamek duak kinek tok.........

Kamal said...

Aok tok iklan bisness juak. Member kita, Tuah (Abang Minah) nak buka woksop nya empun di rumahnya di piasau utara. Aku jumpa nya masa aku dengan dak family aku breakfast kat restoran Nur Ezzyan kat depan sekolah Anchi, Restoran tok pun nembiak los empun. Hj. wahap Ghani empun restoran tok.Jadi sapa2 nak pimp my ride, pegi ajak kat woksop Tuah. Talip pun continue woksop arwah Ali Pak Him. Talip tok Sifu dak Arwah ali and tuah.

Anonymous said...

Rumah sidak minah macam headquaters juak dolok kerna sia banyak nemiaklos laki...macam2 ajak aktiviti.
Ada aku jumpa tuah 3 minggu lepas mal...
Ada banyak juak nemiaklos tok berbisness banyak juak yang suksess macam Mahmud abang mat kechik...
kita yg sik berbisness tumpang bangga mun sidak suksess..ndak macam ya mal/hab, numpang sekaki ayam..

nembiak Los said...

Kita pun numpang bangga bila nangar Nembiak Los maju ber business. Tapi jangan tumpang sekaki ajak, datang ke kedei kawan pun mintak diskount, bila kawan nok maju.......

Kamal said...

Benar kata kitak duak ya. Mun dah maju dalam bisness jangan lupak sponsor pakei reunion nembiak los. Apai pun ada bisness juak, nya bisness nok 3 sepuloh, geng dak Temon, dak juki & dak Philip ajak dapat merapat sia. Lupak aku madah kau tek Hab, mun stremyx down (masa tok nang nyakit ati streamyx tok), kau pakei deconnexion. Power deconnexion tok. Tapi maok register dolok. Free ajak. Mun hal kena mengena dengan internet tok perkataan "Free" yalah yang paling orang suka.

nembiak Los said...

Nok business Free cam tok lah aku tunggu tunggu Mal. Camne resepinya? brapa ekok manok KFC tok?

M aa said...

Hap nyumpah bibot nangga gambar nya kau masuk.Sakit perut nya tetak.

nembiak Los said...

M aa. Lom dapat aku neka sapa tok. Bukan Munah uh?

M aa said...

Hai hap sik kenal kau salah sorang ank arwah pak jamil.Rumah kamek tempat sidak biak los selalu lepak.Yg aku ingat benar ateng,bayas,temon,lapok gemok,katuk,ikong,yusop mat,mail sahat,zaidi,philip dan ramai lg.Ateng dan ikong menetap terus d rmah kamek.Saja mauk berkongsi cerita utk menambah koleksi nembiak Los.Rindu sngt2 dgn LOS.

M aa said...

Hap sik kenal kau dgn alah sorang ank arwah pak jamil.Rmah kamek tmpat budak2 los lepak dolok.Kita berjiran di los jln gertak dolok.aku selalu bermain rmah tak org jumpa ranah kakak kau.Cuba kau ingat balik pas ia baru kita sambong agik.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

M aa tok Aini Jamil ndak? Cubalah engkah gambar, iboh ndak dimalu2, kita tok nembiak Los dah macam adik beradik bah....

M aa said...

Akum semua nembiak Los.Maa bukan aini tapi senior nya.Masa kamek d los kau lg kecik mid.Terkejut mek nangga kau dah jd bapak org cepat nya masa berlalu.Mid bukan nya malu tapi segan.Umur dah nak dekat hujung separuh abad.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mael, mun dpt kita undur ke belakang gk kan bagus...anyway, mun bukan Aini, mesti anak Pak Jamil tp anok ney sorg tok?
Mun dpt suruh juak ndak Peri, Aini, Bibot dll ya masok blog tok...Brader Osen ada aku madah, tp nya kinek tok gago ngan kebun buah2nya.
Yalah Mael, aku dah jadi bapak ngan 4 org anak...ko sik nak nambah anak gk kah?

Dolt Udin said...

Hai anak pak jamil,,,aku tekak tok mesti Suma tok ndak....Apa khabar tek ney sidak seni? Rasa aku ada jumpa sidak sekeluarga di dekat parking Boulevard bulan posa dolok...Mun sik kenal aku coba tanggar benar2 gambar tok

maels said...

salamolokom semua... yang baru selamat datang yang lama jumpa agik. Sumaa lah ya benar ya dolt.

Mun di kenang kisah rumah sidak di los dolok mun banyak cerita2 yang suka suka kata orang eh.Ya headquaters kamek dolok juak bah, tempat makan minum juak, macam second house kata org putih.Pulang dari laut ajak mesti landing rumah sidak peri ya.

Ya lah Maa memang lamak sik jumpa kitak orang...ada jumpa kelak belasan tahun sekali...maklum lah aku tok kerja jauh mun off kelak ngan famili ajak.Kirim salam ngan semua kita orang.

Bang willie kitak orang kadang2 ada aku jumpa ngannya...ada juak aku menanyak berita kitak orang dari nya...di harap semua kitak orang sihat walafiat,panjang umur dan murah rezeki.

kak tok nambong cerita lagi panjang gilak cerita tok boring org maca kelak.

nembiak Los said...

Bah ne M aa tok. Kalau kakak peri nok senior, seni ngan Suma ajak lah. Tapi surrender dah aku, sik tau juak nok ne. Seni ndak?

M aa said...

Pandai pun mael.Terima kasih kerna msih ingat semua family kamek.Kamek semua alhamdu...sihat.Sakit sikit2 biasa lah maklum semua dah nak menuju senja.Mael apa kaba?Hap kau ingat semua adik beradik aku.Aku sorang jak kau sik ingat.Maklumlah aku dah 25 tahun ninggal bumi Swak.K.....nanti kita sambung lg.

M aa said...

Dolt pande kau neka.Apa kaba famili kau?Lama sik dengar kaba kitak org.Ingat lagi masa d Los jln gertak aku selalu main rmah tak org.Walaupun Ranah senior aku,kamek duak rapat.Banyak kenangan manis bersama Ranah tak org.Kirim salam rindu ku untuk nya.

nembiak Los said...

Suma. Sori aku sik sangka kau padu nya tek. Kau sik mau di gerek aku dolok, ya lah aku sik ingat!!!. he he, marah bang Ariff kelak.
Selamat Datang keLos lagi. Maklumlah kau dah lama diseberang, ne aku sangka kau dapat terkonek tok. Salam ngan Bang Ariff.

Aok ingat aku keluarga kita selalu ngambik midin diutan belakang rumah dolok. Kadang kadang pegi ke bukit ngabas dak mak Dee & mak dak Mos/Lias julaihi.
Ninggal mak ko selalu pengsan dolok! Bila datang jenjangnya, gago lah kitak orang mencari mak aku pakei engkah minyak wangi cap Doyong di hidong.
Kalo ko ada contek dak Salus ngan Sulong, suroh sidak sitok. Kalau dak duak masih ingat tutor Sarawak lah. Maklum lah lamak diBrunei.....

M aa said...

Hah...ingat pun kau hap.Ingat lg kau dgn kisah minyak doyong ia.Abg Arif kirim salam balik dgn kau.Trm ksih kata nya.Sulong dan salus dah sik pande ckap swak lg.Sulong selalu gi Miri.Nya dreba container bawa brng dr brunei.Hentian nya d EMART DAN Partson.K.....renti dolok mauk masak tok.

maels said...

Mun di pikir nang benar kata2 yusop mat. Kita tok udah meninggal kampong los munkin udah 20 tahun lebih, masing2 ngan haluan kedirik...mun di pikir balit di los ia lah tempat kita dibesarkan dengan banyak kenang kenangan dan saudara mara.

Ya lah Maa sik dapat nok di lupakan kenangan2, kawan2 yang serumpun dari kecik dolok, cuma perjalanan hidup kita semua berbeda kerna tangong jawab masing2.

Sukur Alhamdulillah kabar bait macam biasa, maseh di laut, 6/1/9 baruk pulang ke miri.

Memori wahab ya Maa macam komputer, maseh ingat kisah di los dolok2 yang kamek tok udah lupak. Maka ya lah nya tok jadi ketua kampong tok.

Kirim salam ngan bang Ariff.

Oi amit bertahan ajak dolok lagik kegawatan ekonomi masa tok...sik dapat venture.

nembiak Los said...

Aaa...macam ya lah Maa. Bila masa nok masak, stop dolok. Sik bang arif marah berBlog.
Teringat juak sidak keluarga aruwah Pak mail & Mak Isah sebelah rumah kitak orang masa kita di Jalan Gertak dolok.
Geng kamek Dol/Talip nok nama Salleh dah lama jadi Aruwah juak. Nok lain ya Isah/Jeriah, minah, jenab. Nok empuan bunsu sik aku ingat.

Minggu ya tek, masa aku ngan Mak ngabas ninggal mak Kamal di spetar, ada kamek terjumpa kakak sidak nok nama Rosnah (lakinya nama Rawan). Aku rasa yalah kali pertama aku dan mak bertemu ngan nya lagi semenjak sidak pindah ke Pulo Melayu tahun awal 70an dolok. Mak aku nang sik ingat ngan Rosnah masa berjumpa ya. Bukan main lagi sidak duak berpelukan, tapi bila dah dalam kereta masa pulang, mak nanyak ngan aku "sapa empuan nok melok aku tek hap?!!!"

M aa said...

Akum Mael.Trma kasih kerana msih ingat lg dgn kamek suami-isteri.Rasa mcam baru semalam kamek tinggal kan bandar Miri.Sedih dan sayu rasa ati bila teringat kan kitak org d Miri.Tmbah2 lg aku baru balik dr Miri.6 thn aku sik balit setelah arwah bapak aku ninggal.Aku dah sik kenal nembiak los.Aku jumpa Nuai,Chom,Tuyah and sisters ia pun sidak tegur dolok.Trma ksih pd Ketua Kmpng(Wahap)dan Kamal kerana usaha sidak duak kita dpt mengeratkan siratulrahim.

M aa said...

Hap,tok aku free.A.Arif tidur sebelah aku berBlog sebelah.Aku pun msih ingat dgn arwah Nek Limah kamek nungah.Nok bunsu ia Modiah.Setahu aku nok lakinya nama Rawan ia Jeriah cousin dgn laki Minah Johnny.Aku pun sejak sidak pindah pulo,sik pernah jumpa kecuali Jeriah jak ia pun dah berzaman.Hap bnyk kenangan kita masa d Jln Gertak dolok.Pergi belakang rmah tak org naik tangga dkt derek keluar minyak.Masa ia rumah kita depan belakang ada derek.Bising jak bunyi nya.Ingat ko trak putih?Asal lalu jak trak ia betapok lah kamek.Ada org madah trak ia nangkap nembiak mauk motong palak.Org gela trak German.Tanya Dolt klau kau sik ingat.Masa ia selalu dengar cerita nembiak ilang.Pnjang cerita aku tok.Kau sambong lg Hap.

M aa said...

Hap mata ku sik mauk tidur lg jadi boleh lah cerita lg.Aku ingat lg asal tak org balit dr Bekam jak mesti ada embak buah temedak dan terap.Kinek tok msih agik kah
?Apa nama anok mcam planta ia kitak org mkan dgn nasi?Aku nangga tak org makan ia nyaman jak.Mata aku pun dah ngantuk so kena berenti dolok.Laytop tok ank ku mauk embak gi balit UITM Shah Alam yg d rmah ada problem sik dpt internet jd aku kena stop dolok.Sampai jumpa lg.Asslam......

nembiak Los said...

Suma. Terima Kasih. Lamak aku mencari nama Mordiah sik jumpa sampe kau madah.
Ada juak nembiak nok nama Jali ngan Kassim diam ngan sidak aruwah Salleh juak dolok. Kita selalu ngacho Jali tunang Timah dak Deraman! Kitak orang ngacho aku tunang Aini! macam macam kerja nembiak dolok.
Aok, ingat aku kereta Jerman potong palak dolok. Seorang drebar nya bapak kawan kamek duak Kamal masa diSekolah Anchi Kpg Dagang dolok. Aruah Pak Metali bapak Mail. Orang ngelar rang tua ya Pak metalek. Selalu ngan Aruwah bapak ku pergi hunting dolok.
Kebun kamek masih lagi ada diBakam. Masih lagi lah kamek ke sia. Buah temedak, asam embang, terap dll, masih ada.
Nok minyak ya tek, Minyak Engkabang namanya. Kinek tok susah nak cari benda ya.
Ingat ko nama jalan melintang didepan rumah dak aruwah salleh. Jalan Bidadari kah? Ada rumah dak Malik nok pertama sebelah kerek berjual ice-cream.
Rumah dak Midi/Leman/Piah bujang (Wa Anggot kamek nunggah mak sidak) yang paling dekat ngan derek dapan rumah kitak lok.
Selepas semua orang diLos Katon depan kita pindah, mak mak kita lah selalu ngambik Kapok pakei molah kabu kabu tilam/bantal.
Kamek orang pun takut ngan Wak Edi nok diam sebelah dak Rosli Panjang jauh sikit depan rumah kamek. Selepas pukul 4 petang, semua sik berani main depan rumah, takut ditangkap oleh Wak Edi........

nembiak Los said...

Kamal. Salah ku madah Pak Metalek tek bapak Mail. Nya abang Mail Matussin sebenarnya. Maaf Mail...

M aa said...

Hap sementara ank ku belum balit nyambong agik tok.Suk gilak bercerita bah.Nama jln ia aku sik ingat tapi jln dan tempat2 ia,aku masih terbayang.Rmah dak Piah ia tmpat org belajar ngaji endak?Kamek selalu skodeng ada org tua prmpuan dlm bilik ia.Nya sik pernah kluar bilit.Dengar cerita nya krang sihat masa ia.Wak Edi ia aku sik ingat.Hap kitak org lupak dgn org yg setia dgn kita d los dolot.Ho Cham(Ah Cham)dan Mandur cina ia lupak aku nama nya.Kalau complen jak rmah rusak pagi esok ada nya dtg check.Di pangkah nya anok rusak ia mcam cerita 40 penyamun ia.Ah Cham ia klau sumbat jak ada nya dtg dgn trak kontot nya.Ah Cham ia dolot diam sebelah rmah org ningal ninek ku sebelum rmah dak AP.Rmah ninek ku betul2 dpn rmh nyonyah togei.Betemu dapo rmah dak Juki Poli.Dolok dak Juki berjiran dgn org ningal ninek kamek(Deraman John dgn aku)rmah dak Rani (Peace org nungah nya dolok).Sik salah aku nya pun ada main dgn los dolok.Panjang gilak cerita aku tok Hap.Kalau mauk di ikut banyak lg mauk d cerita tapi beri can dgn org lain agik.Jemu tak org maca kelak.Sampai jumpa lg.

M aa said...

Hap alang2 tok kelak sik dapat agik bercerita.Ingat kau dgn pak gat anok jaga rmah kosong dolot?Ingat kau cerita nya ada jumpa antu tinggi dekat pokok kabu2.Terlanjang bulat nya.Kata nya petua kalau jumpa antu,bukak baju dan seluar lari lah antu ia.Bila dah cerita cam tok mula lah satu2 di ingat balit kira Refresh balit lah.Dolok kita molah topi pakei straw ingat kau.Gago jak kita nganyam straw ia dah siap kita anta kedei sruh jahit.Ranah dolok ada jual pin baju kurung.Nya molah pakei straw juak.Sik salah aku nya jual 20 sen.Kreatif org dolok2.Aku ada jumpa Minah tak org d Jaya JUSCO Maluri dolok.Nya sik knal aku.Masa ia nya mileh seluar nembiak.Ok lah Hap abg pun mala jak jeling tanda suruh berhenti.Masa untuk ke dapur.Kalau ank ku lambat balit boleh ku sambong agik.Boring juak ari2 kerja rmah sik abis2.Se2kali mauk juak berkongsi cerita dgn kawan2 lama.Tangan tok gian mauk naip jak koh.K.......insha.........jumpa lg.

Kamal said...

Assalamualaikum Suma & Arif. Bila kau nyebut Ah Cham ya, ingat aku one day nya tengah merepair tangki najis kat umah kmk di jalan puspa. bila nya ngangkat kayu dengan papan, ya nya ngan kawannya nanggar anak tikus nok masih rona pink. gago jak cdak duak nangkap, lalu ditelannya idup2. Aku tercengang nanggar, pas ya diambik nya arak cina nok dibekal lalu diminum. Ada dua tiga ikok nok lom ditelan, dimasuk ke dalam botol arak ya. Ingat kau dengan arwah Pak Adam, tukang kayu merepair rumah los dolok? Zakiah Anas nok dalam TV3 ya cucunya. Anak arwah Anas. Kamek duak Wahab nang kenal nar ngan arwah pak adam ya.

M aa said...

Waalaikumsalam Kamal.Ingat gik kau dgn Ah Cham ia.Klau sikda nya susah kita dolok.Dari sia lah kekuatan Ah Cham.Muka nya sik pandei senyum.Nei endak hari2 cium baja asli pemberian org los.Betul kah Zakiah Anas ia org Miri?Aku pun sik tahu.Apa kaba Tini kinek tok?Berapa org dah ank nya?Kamek dolok sama club (BINA) Angkatan Nahdatul Islam Bersatu tlg betul kan aku klau aku salah.Sama dgn sidak Reduan Ayop.R.Ayop ia cikgu kamek dolok.Tukang aja nasyid.

Kamal said...

Bapa zakiah Anas orang Miri, nya empun dibesar di malaya. Nei nya pandei kelakar kita. Anak Tini kamek 4 org, nok tua kat UITM Kuching, nok lain semua gik sekolah di Miri. Aok, aku pun dolok dalam BINA juak, sama dengan dak Limah Bayoh, dak Mariam & banyak lagik. Kau brapa orang nok dipolah kau di sinun?

M aa said...

Aku ada lima org termasuk nok ningal ia.Yg sulong dah ada sorang ank umur 3 thn.Nok no 2 ningal.Klau ada umur dah 25 thn.Nya ningal umur 2 1/2 thn.Nok no 3 masa tok ambik degree d UITM Shah Alam.Bulan 6 tok nya abis terus practical.Nok no 4 baru masuk UITM Merbuk Kedah.No 3 tgh tunggu pmr.Esok baru keluar.Sik berasa kan Mal ank2 kita dah besar2 menanda kan kita dah semakin tua.Cepat masa berlalu.Klau baca kisah dolok2 dlm blog tok terhibur rasa ati.Hilang rasa penat.K...lah Mal marah Bibot kelak.Bibot ada baca tapi nya sik mauk join.

Kamal said...

Bibot siney kinek tok, cute ajak gambar nya ngan mak wahab. Masih gemok nya kah? (Soalan tok sengaja pakei nyakit ati Bibot, sapa nyuroh sik masok blog.) Yalah, anak2 aku pun dah besar2, kinek tok musim cuti semua daknya di rumah, bila dah start belajar kelak, tinggal 2 orang jak. Aok PMR keluar ari tok, apa ndak result anak aku. JoQ lama sik masuk dalam blog, Jai pun cam ya juak. Mun ada masa masuklah, setakat merik salam pun kamek terima juak. Wahab masih di laut masa tok. Mael Sahat nok di betnam ya pun sempat masuk dalam blog. Lapok dah balit kampong bininya di Hamburg. Lalu sik sempat jumap Lapok ariya, tapi sik hal Lapok tok loaded, nya balit Miri macam kita pegi Batu Niah ajak.

JAI said...

Salam Semua especially kat bang kamal ucapan takziah sekali lagik dari kamek sekeluarga disitok...

Gago sitok bah sidak urang lepeh sitok suka bekerja yalah aku terekot dgn cari sidak lepeh sitok..nang meriah blog tok..rindok ati nanga gambar marek dolok..bang kamal coba engkah gambar group band lamak kitak dolok,drum kitak ya jadi mangsa kamek masa kecik, nang kalau kamek mukol kalah sidak drummer heavy metal..baruk kamek ingat kamek pernah main bol dengan team LOBO..boleh katakan tiap ujung minggu pagi2 dah keluar pasal ada friendly match..bang wahab gambar mak kitak ajak kamek ngelala dengan gambar arwah bag zainal..gambar kitak sik berapa ingat gilak mungkin time ya kitak belom glamer lagik..ahaks..ahaks..apa2 hal post lagik gambar2 lamak..nang classic lah...oklah sidak lepeh nyuruh aku berkerja agik tok..kelak sambong cerita..don't worry hari2 kamek baca blog tok walaupun jarang post comment..lastly good job guys

Kamal said...

Mun ada dak lepeh nganok kau padah ngan kamek Jai, kelak kamek molong daknya. Kelak nyuroh Jidi Belayong, nya masih ada skill molah polong tok. Coba kau pegi blog aku,http://dyoungmixtures.blogspot.com/, di sia ada banyak gambar lama. Video aku main band kinek tok pun ada. Mun kerja ya jaga2 juak kesihatan, jangan akhir tido.

nembiak Los said...

Lalu ilang cerita apek Ah Cham Suma tek. Ingat aku nama apek ya Ho Cham. Aku sik sempat ngambik nombor IC nya dolok. Walaupun Ho Cham ya sik hemsem tapi anak empuan nya boleh tahan semua.
Nok mandor cina dolok, Mandor Apong kita nunggahnya (mungkin Ah Fung nama benarnya). Yang best nya nama apong ya jadi Mandor Taik Lalat bila kita pindah ke Los Cermin. Mandor Amit pun ada masa ya.
Lepas Mandor apong mangkah segala papan, esok ari datanglah Aruah Pak Adam nok cerita kamal tek. Cerita Pak Adam merepair rumah kamek, ingat ku Mal. Nok cerita diKapg Weles sik ku ingat!!
Ingat ko Mal, masa bersanding, rang tua disebelah rumah madah "JADI JUAK KO MAL" nerin lagi sora nya.
Aku ada sigek gik gambar Bibot ngan mak aku. Tunggu lok...

Jai. Bagus ko spray ajak lepeh sia ngan baygone. Kalau sik kelak kamek cari Pak Aguk di bukit wayar sembilan sitok. Terrer rang tua ya molah belon sik pakei minyak, sik pakei pela tapi api ekjos nya nampak. Malam jemat ajak belonya dapat terbang..
Mun ko ada main ngan LOBO, sama ngan Amit lah kau Jai.

M aa said...

Mal,Bibot di Piasau Jaya mun sik salah aku nama tempat ia.Aku pegi Miri tdur umah nya lah.Sebulan aku d Miri tp sik jumpa tak org.Mungkin ada jumpa tp sik kenal agik.Hap,taruh jak gambar Bibot ia biar nya jd Model of the Blog.Sigek gik tak org lupak.Apek simpang nok depan Community Hall(dolok).Nya pun air tebu sik bleh d tanding.Buah lai dan buah senkuang nya manis.Ingat agik dolok pun kmek demam ada lah org ningal mak suroh arg ningal bapak mek beli air tebu apek ia,Kata nya bagus pakei buang panas.

M aa said...

Hap,nei mail tak org kinek tok?Mail pun pandei Art.Dolok nya best friend Sulong kamek.Mail ia mcam ank mak aku.Sejak sidak Sulong jd askar Brunei terus sidak putus hubungan.(sik jumpa lg)Sidak nya selalu gi bukit belaja silat dgn dak Lias.Ada sorang lg geng sidak kau lupak Mat Mumin.Dolok nya makei basikal racing silver dgn rambut Bitel nya tambah lg dgn rantei besar nya.Pun kau sik ingat refer dgn Dolt.Masa ia rmah kamek tmpat geng dak Senior bergumpul mcm juak d los jln kelabu.Maksud aku dak Mus,Lias,Mail(Acheng),Mat Mumin,Awng mandur Amit,Awang (bpk nya PFF) bnyak lg aku pun sik ingat.

M aa said...

Sambong gik Hap.Baru ku ingat 2 org agik.Tom dgn Robert nok d krokup ia bah.Lupak tak org sebelum nyonya sanyong sidak Apeng diam sia.Apeng anok ada scandal dgn ???Ingat ko?Kak ia baru N.S pindah sia.Aku baru mauk nyebut Pak Aguk kau dah nyebut.Dolok klau nmpk nya jak betapok kmek.Org mdh nya pandei ilmu itam.Nya suka dgn nembiak.Kata org ningal nek limah(mak dak jenab)klau nmpk nya lalu baca Shubahanallah aku pun sik tahu kenak apa.Masa ia kecik agik sik mengerti.Eh pnjg gilak crta aku tok mata pun dah ngantuk so kena stop dulu.Assalam.......

nembiak Los said...

Salam Suma & Bang Arif.
Ingat aku ngan apek simpang kita ngelar nya. Dolok jauh rasa bejalan kaki dari rumah kita ke kedei simpang ya. Kadang kadang meli barang di Plet (Gilbert Estate)jalan Merdu. Kedei runcit nok dirumah cina. Depan nya rumah Pak Mumin (Los Katon belakang rumah kitak orang), Sebelah rumah Pak Mumin jadi Rumah Sea Scout. Ingat ko Los katon ujung rumak kitak lok. Ada anak empuan nok nama Sisik diam sia. Sidak Brodie kah.
Tunggu aku balit kedarat kelak aku posting gambar Bibot gik. 7/1/09 baru aku pulang dari Laut.

Mus masih gik diam diBukit, Lias nereba Taksi diam di Tudan, Mail(Acheng) diam di Bau, Kuching, Mat Mumin aku lamak sik jumpa, Awg mandur Amit jarang dijumpa, Awang Zaidi (bpk nya PFF) kejap ada kajap sikda ngan Shell. Ada gik dak lain, Mat abang lias, Dee, Tani, Sal(lalong), Kadir. Mos ngan Kadir dolok ada motosikal besar.
Rumah kitak orang dolok headquarters Geng Nembiak Los senior, BLACK EAGLE.

Tom & Robert ingat ku juak. Tom dolok lamak diantar ke Pulo jerejak, penang, pasal nya munoh cina di Krokop.

Baru aku teringat ngan Apeng tapi skendel sik ingat. Urang Jawa, Pak Semen, tukang enjen rumput kita ingat ko?. Apek sampah dipalit ngan buah gatal sampe marah kenak kamek Dol dolok.
Ada sorang juak apek Ook, tukang jual roti. Nya selalu ngembak container besi square.

maels said...

Salam semua...di harap semua sehat sejahtera, Malas not nagco berbualan kita rang takut kata rang motong stim...

Maa masa di miri sik di carik kamek tok...nemiaklos sik pandae buang batu...cuma nunkit batu jeraya untuk lastik burong.masa dolok batu jeraya bulat2 macam goli...ababila nangar trak german betapok...

Maa di kl kitak rang diam disinea, aku setiap bulan ada ke kl udah lebih 10 taun tok...

Sori hap potong stim dolok...klak Maa pikir aku tok muang batu...

nembiak Los said...

Ndak nya hal ya Mail. gohet ajak bercerita ya Kalau potong stim, kelak nyetim nya balit...

M aa said...

Aok..ingat ku nyonya plet ia.Kemek duak Peri selalu nuka nasi sejuk dgn roti d plet ia.Arum bulak cina ia dah kenal dgn mek duak.Asal nmpk jak mek duak ada cina sedia roti.Masa ia lum tauk reti malu asal free jak semua d beduk.Jln pegi sia kena lalu dkt derek lg.Kaki selalu kena mnyak klu sik berhati2.Ingat ku sisik ia.Dekat rmh sidak ia ada org nama Clark mun sik slh aku.Nya mati tertembak masa memburu binatang.Masa ia nya dah pndah d los cermin.Hap suk juak kita imbas balit kisah dolok.Sorang2 nama sidak kita sebut pada hal masa ia kita baru under 12 thn.Kira ingatan kita masih tip top lg.(jgn marah)Sidak veteran ia masih sik ingat ngan kita.Hap,klau bercerita kisah dolok tangan tok ligat jak menari.Ada jak keluar dari palak.Mael nei boleh iklan di sitok kelak sik muat train LRT.(Ops gurau je)Klau mauk tauk tanya Peri.Nya selalu dtg.Klau sudi dtg lah.Rmah kamek rmah kerajaan je.Tapi sik lama gik mauk pencen.Belum tauk gik mauk diam sinei sebab rmah kmek kat seremban ia mauk d jual.Ank2 sik mauk jd org N.S.Jadi terpaksa cari rmah dkt dgn bandar KL.Inshaallah klau jadi.Aku klau bercerita mesti pnjang kan.Sorry lah sik merik can dgn org lain.Ok bye........

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam M aa, ktk mungkin sik kenal kmk tapi kmk kenal ktk...hahaha.
Sebenarnya Aini ktk classmate kmk dolok, tp kmk rapat ngan Peri ktk & pernah jadi cikgu Pian ktk juak.
Bibot ada juak aku jumpa coz lakinya kawan main bol masa sekolah lok (Yusop Hj Armin Leong).
Aku rasa nembiak los lain2 pun kenal ngan laki Bibot tok, nya keja di Bank RHB Miri.
Hab, Jai dolok main ngan tea LOBO jadi keeper...cam bapaknya juak.
Aku main ngan Brother lok, ninggal Taip Len team kapten kmk org.
Masa kmk org pindah ke Jln Intan, aku main ngan Belia Campuran (campur ngan dak kpg wireless).
Lekak ya, aku sik berapa minat main bol, aku main raga...masa ya sanggup ke Niah, Suai, K baram mun ada tournament.Aku tukar game hoki taun 1988 sampei kinek tok.

wahab said...

Maa. Bila ko ingat ngan nyonyah plet, mesti ingat ngan Geikie Yong. Rumah nya sama leret ngan kedei plet tek, hujung sekali dekat Uni LSW.

Dolok sidak Scout ngan Girl Guide selalu ada molah camp fire di belakang WI. Rame lah kita dari Los nangar dari luar pagar. Di idang air Milo gik....

M aa said...

Kumsalam Mid.Kenal ku dgn kau adek dak Nan duak Eli.Nei Nan kinek tok?O...rupa nya kau pernah jd cikgu Pian kmek.Aku pikir kau sama umur dgn Pian.Betul Yusop ia laki Bibot.Org nya kelakar suka berjenaka.Sik boring klau bercampur dgn nya.Ada nya madah dirinya mcam Reduan Hashim(pelakon).Tang nei kau faham jak lah.(ops sory Sop)

M aa said...

Akum Hap baru dpt nyambong agik.Sapa sik kenal dgn Geikie Yong ia?Sebut jak nama nya masa ia semua org kenal.Kalau sik salah aku,kuda nya patah kaki terus d tembak nya.Dengar cerita org jak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam semua,
M aa Nan kmk tinggal ngan dak mak babap di Pujut Adong....
Elly, keja ngan Telekom....tinggal di Senadin.
Auk, aku ngajar Pian masa di Sekolah Anchi kat Piasau jaya lok.
Aku resigned cikgu taun 1999, join petronas.
Usop ya (ipar ktk-laki Bibot) mmgpun serupa Hashim Reduan, padah ngan Usop jgn byk gilak mikir duit org lam bank ya...ujung2 sik beram...
Nei Aini ktk kinek tok?

maels said...

Salam semua....gelik ati aku macam Reduan Hasim benar kah Mit, jangan kau ngada2 mit, munkin dari jauh ajak kali ndak...laki bibot ya kawan kamek...arum bulak semua adik beradik nya kamek kenal daripada Ayub si penunggu sekolah anchi...gelaran kamek dolok.

Ayub tok dolok ngamok lalu mukak bunga rose...mungkin wahab maseh ingat kisah tok...

Oi Maa lamak juak cuti taun baru tok...wahab masa tok lagi betapa si boleh di kacho...kelak si mustajab ilmu nya...salam semua...

Sambong sikit mun sik silap nama jakie yong tok kerna nya suka main jet ski ndakkkkk///????

Kamal said...

Mael, zaman dolok ney ada Jet Ski. Nya tok terrer main speedbot, masa dolok kan selalu ada regata kat kampung. Masa ya nya ngeso skilnya. Sapa macam Reduan Hassim? Mungkin juak, atau pun Reduan Hassim macamnya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mael/Mal, laki Bibot kedak Reduan Hashim coz rambut nya duak sama panjang.
Usop jgn marah ah...walaupun rambut mcm Mawi/Reduan Hashim, muka Usop ya sentiasa berseri-seri jak Mael....apa org madah, baby face...
Mael, aku pun rapat juak ngan keluarga Usop tok, mcm adik-beradik juaklah...kan Sop.

nembiak Los said...

Pandei kau ngambik ati Usop lepas madah rambutnya macam Mawi!! Usop dah bersilat pas maca ya tek, dikit gik kenak palak Bibot!

M aa said...

Akum...smua.Kesian adik ipar ku ia jd topik kita.Sory Sop kamek berguro jak.Jgn mrh klak hilang seri bak kata Amid tek.Mid,Aini mek kinek tok ada di Labuan.Dah lama menetap di sia.Ilmu apa d tuntut Wahap lamak gilak ia Mael?Betul kata kau Kamal G.Yong ia dolok ada speed boat.

M aa said...

Hap,Apa kaba mak kau?Lama sik dgr berita nya.Bila kita baca blog di sitok baru kita tau berita terkini tentang keluarga nembiak2 dr los dolok.Muklum kita dah lama terputus hubungan.Ada di barat,ada di selatan ada di laut ada darat tapi di dalam blg bertemu jugak.Rasa mcm kita dekat jak.Sekali lagik tabik untuk kitak duak Kamal.Boleh juak kita betanya kaba berita.Yg dah pegi,kita sedekah fatihah yg masih ada kita doakan mudah2an di panjang kan umur di murah kan rezeki dan sentiasa sihat walafiat.Amin..

Kamal said...

Sik hal M aa, tulah sidak kelak. Tapi Usop tok nang peramah, aku kenal benar ngan nya tok. Abang nya nok nama Ayub ya pun aku kenal dari kecik. Ayub tok nang pandei bersilat, masa dolok kalau cerita pasal Ayub tok nang semua orang Miri tok tauk yang nya tok terrer bersilat.Nang benar tujuan kamek orang molah blog tok, pakei nyambung siltulrahim kita. Masa duduk relak2 di rumah, aku nanggar muka bini aku, bini aku nanggar muka aku, boring juak rasa. Pegi depan PC nanggar muka dak Pamela, boring juak. Mun dah selalu boring terpikir juak masa dolok2, sebab masa dolok2 sik ada dalam kamus hidup nembiak los perkataan boring. Simple thing macam helmet Atoh pun jadi bahan yang penuh dramatik bagi kamek orang. Basikal Apek Kelab ya nang suatu entiti yang penuh bermakna. Apa lagik mempelam sidak sapa namanya? Pun jadi bahan eksklusif masa ya. So cobalah nak mencarik kawan2 lama di los marek. Nak kontek sik tauk siney, jadi tok ajak cara yang paling senang. Nok dicerita aku tok semuanya kisah bulak ajak, jangan kitak orang percayak......

ateng said...

Suma, ingat maseh dgn aku kah? Penghuni tetap di rumah belakang kitak orang dolo. Apa kabar tek, ktak org maseh tinggal tempat lamak ia kah? Bang arif maseh krja ma? Ku rasa sidak anak ko dah besar kali ma, aku lamak tok menetap di brunei, rumah ku sik jauh dengan sidak sulong ktak orang, dalam 15 min pun boleh sampey jua, Salus tinggal bersebelahan dengan kakak ku di kb. Apa lah polah anak ko yang tua maa, lupak ku nama nya..
Aku dengan ramli selalu brmsg ja, ada jua ku baca cerita ktak org di blog tok tapi aku sik ada bahan yang mau di share, banyak yang aku sik ingat, kalau cerita pasal peot adik nuai ia ingat ku,haha...
Krmsalam dengan family ktak ma ah....

Salam dari brunei....

Kamal said...

Aok M aa, ingat kau ngan Ateng? Mun sik ingat, aku ingatkan kau. Ateng tok selalu umah kitak orang di los marek, nya tok ada udang di sebalik batu kat sia. Nya nak nginci orang depan umah kitak masa ya. Mun kau sik ingat juak, nya tok ada banyak tomber kat tangannya. Terrer main piano.

nembiak Los said...

Maa. Lamak aku sik beloyar kat sitok. Mak aku masih di piasau ya. Nya tinggal sama ngan Ranah & anak empuannya. Rumah nya bersebalahan ngan rumah Ros kamek.
Maa. ingat ndak ko ngirum surat ngan arwah mak ko, nyuroh nya datang keSemenanjung nyaga kau beranak!. Masa ya sidak di Piasau Ph3. Kebetulan aku disia disuruh nya maca ngan nya.
Kamal. Nang ada nok diInci Ateng masa ya. Sidak duak Kong Lee (Fadzlee) sama projek. Baruk lah aku tau kenak sik ada orang takeover main keyboard bila DYM break time...

dr_poli said...

Bab pasal nulong baca surat tok...jaik ati kamek ngenang .

Kamek dolok selalu nulong mentua Bang Osen ...laki kak jijah ...rumah nya rumah biru ...sebelah dak Suma masa ya ...nulong baca surat yang dikirum oleh anak nya Siti ...

Masa ya Siti belajar kat universiti malaya ...tiap minggu siti ngirum surat ...diembak emak nya ke rumah kamek ...Kalau sik kakak kamek Bibi ...atau kamek tok lah tukang baca .

Abis ya ...di keluar orang tua tok writing pad nya rona biru ..siap ngan pen nya sekali ...suruh nya mek orang balas surat tok...marek dolok surat penuh adab dan sopan....

" Bertemu kembali anakanda siti yang dikasihi . Harapan Bonda , semoga anakanda berada dalam keadaan yang sihat ........dot dot dot "....cam ya lah tek .

Salammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Bila mek orang pindah Pujut ...sik ada berkontek gik ngan Mak Siti tok ....dak Bang Osen ngan Kak Jijah ...nae ndak Kak Siti tok kah ...last mek bertemu di Btu ..masa nya singgah ke rumah kamek ...

salam .......

ateng said...

Ha..ha..Nang bagus benar memory kau ia hab, langsung aku sik ingat dgn fadley(kong lee)

Mal,kalau dolok kau nangar banyak tomber di tangan aku tapi kinek sik dapat lagi dah, sebab kinek tok jari nya dah mcm ketam bila main piano ia....pernah kau meliat jari ketam bila nya lari mau masok ke lubang tanah nya mal? mcm ia lah jari main piano mal, sik jua terer lah maseh banyak gi mau di belajar...

Salam

Kamal said...

Nancy, cam ye lah lumrah hidup. tapi mun jumpa lagik dengan daknya nang happy sehappynya. Cehwah.
Teng, nang juak kau macam ketam, bukan dapat nanggar lobang. Hehehe. Gik rasa kau.

nembiak Los said...

Bertemu kembali saudari Dancy yang berada diKedah. Terlebih dahulu saya menyusun jari sepuluh...
Patut lah kau kuat beloyar sampe kinek tok, Dancy. Puas gilak praktis maca surat Siti.
Mak Kak Jijah Osen ditungah sidak Palak Paku, aku pun sik tau kenak camya. Bait rang tua ya ngan kamek adik beradik. Kamek berjiran masa di Jalan Gertak. Sidak No.70A, kamek 70B. Urang tua yalah ngajar kamek makan Ikan Buntal masak kunyit!

Dancy said...

HAb ...jangan lupak nyusun jari kaki ...

Ok dah kmek kinek tok Hab ...dah pandei control ( ayu ...? )....ingat gik primary 3 dolok...di suruh Miss Chang berdiri depan kelas ( sebab kmk talkative )...suruh nya kamek ngelakar ...u talk ..kata nya ...talk lah....why u quiet ?...

Aiya ....gua cakap sama lu...gua tak tau apa maok cakap.... kuat takut ooooo....itu teacher kuat jahat punya orang ....!!

kak ya kmk jadi bisuk...........sikit lah !

Salammmmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Di akhir kata anaknda nyusun jari kaki sepuloh andaikata tersalah kata kata anaknda diatas. Anaknda akan kembali ke Los masa cuti kelak..

Masa sekolah rendah nang sik dapat diLEK dari kena denda cikgu. Aku pernah bedarah idong kenak cikgu tambi, nok bini Trapik Tikus (Mrs Shandu). Ya salah kamek Kamal juak, bising gilak sik nengar apa nok diajar nya didepan!. Nerbes juak nya bila nengar aku nangis sambil bedarah idong. Sik lamak pas ya nya pun kenak transfer ke sekolah lain.
Baru aku teringat soalan cepumas Dancy dolok. Trapik tikus kenak gelar camya sebab nya macam Tikus Puteh, idong panjang sik mancung. Masa tok nya diam di Piasau Garden.

Kamal said...

Boleh juak dipadah,"Di akhir kata anaknda nyusun langakh seribu, lain kali jangan suroh anaknda maca surat lagik, sebab anaknda bukan Karam Singh Walia." Masa sekolah dolok nang kamek orang selalu jadi target cikgu, kadang2 orang lain molah salah. Kamek orang juak kenak. Nang ada kumpulan kamek tok nanh boleh tahan, kira hyper active dalam kelas and luar kelas. Geng kamek dolok, Aku, Wahab, Yusof Pawi, Mail Matusin, Abdullah Julaihi, Salim Mohamad, Madon, Suhaimi and ada lagik nok lain aku sik berapa ingat. Hab, mun kau free petang2, pasang trap tikus kat piasau ya.

dr_poli said...

Kamek pun ada kenak rotan ...kira belelat juak tapak tangan kanan kamek...bab sik tauk timetable ...9 times 9 ....Miss Chang pun hal juak ya ...besar rotan ya ....

Sik berani madah ngan bapak .....takut di padah ...gik ko !!( kata Hj Amit )

salammmmmmmmmm

M aa said...

Testing

M aa said...

Akum semua.Hai apa kaba semua?Baru dpt beloya balik agik.Dah lama sik dengar berita tak org tek. Teng,ingat ku dgn kau nok tergila2 dgn sidak ia bah.Ops sik boleh di sebut nama bini org.Apa kaba kau dgn Lena tek?Berapa org dah ank kau Teng?His...banyak gilak soalan tok,maklum lah dah lama sik jumpa.Abg Arif masih kerja lagi.Nya sambong dua thn agik.Ank2 ku alhamdu...semuanya dah besar panjang.Nok no 5 dah pun dlm tngktan 4.No 4 belajar di UITM Kedah.Nok no 3 ambik degree di UITM Shah Alam.Bulan 6 tok pratical.Aku rasa no 2 kau dah tau kan!Meninggal masa umur nya 2thn 6 bulan.Klau nya panjang umur,kinek tok umur masuk 25 thn.Ingat kau nya selalu main dgn Lena dolok.Nok tua ia dah bukak bisnes sendiri.Nama nya Izz,lewat juak kau sik ingat. Hap,wah...!untung nya Ranah duak Ros ada emak dekat sidak.Sakit pening ada emak jaga.Macam aku tok umur 24 thn dah merantau tempat org.Bila sakit pening dah teringat kan emak.Kalau rindu dgn family tahan jak sendiri.Kadang2 rasa menyesal ada juak kawin dgn org jauh tapi dah jodoh kan.Apo nak di kato.Ia dolok masa pemikiran agik muda.Masa muda dolok belum berakal kata kita.Kinek tok sik pikir mcm ia agik.Kinek tok rasa bershukur.Se-sekali terasa juak rindu dgn adik-beradik di Miri.Lagi2 baru balit dr Miri.Mujur lah ada telephone,hilang rasa rindu.Arum bulak tiap2 ari kamek duak Bibot bertelepon.Nasib juak adik ipar ku nok nama Usop paham.Thank you Sop.Terima kasih atas layanan kitak org ank-beranak dgn kamek duak Baby masa kamek ke Miri.Layanan tak org tip top.Termasuk family di Lereng Bukit.Org Miri memang no 1.Sik lupak juak dgn family Ngah Dara(Madli Satay)dpt juak embak satay pulang ke KL.Terima kasih banyak2 sekali lg.I miss my family very much. Sory Hap,aku emosional gilak bah.K..lah kita stop dolok cari mood lain pulak.Bye...

ateng said...

Hi ma, hi bang arip, ada pun kitak, lama jua kamek nunggu berita dari kitak, knak bang arip sik nyuruh kah?Haha.. Jangan marah bang arip kamek berguro ja, maseh pandey bang arip ia cakap kita lagi ma?

Alhamdulillah, kamek dua lena sehat2 aja, anak dah 3 orang(charlies angels) yang tua 23 thnn, dah jadi stewardest dengan rba, dapat jua setahun sekali tambang free ma, yang no.2 dah 19thn, maseh belajar and part time model, yang baru tok baruk 2thn 5 bulan ma, kurniaan allah swt, walaupun accident, sik jua kamek dua lena kesunyian di rumah, dolo kalau kakak nya sik ada boring ma, kinek tok happy jua dah ada baby,syukur lah. Kalau kitak mau tok emel ku ateng_kybd@yahoo.com, dapat jua kita betukar tukar gambar famili ma.

Rupa nya izz dah bznes, syukur lah ia ma, sik ku ingat yang ninggal dolo suka main dgn lena ma ah, aku pun sik ingat tahun brapa kah kamek dua lena berambeh rumah kitak kah.

Insya'allah ma, plan tahun tok kamek mau ke kl, kalau jadi ada kamek madah lah, bila masa lagi makey tambang free and tambang murah dari rba ma,mun dak anak dah kawin kelak ney dapat lagi, krmsalam dengan sidak semua di rumah, jumpa lagi.

Salam..

nembiak Los said...

Salam semua. Baru nengar berita Suma tek. Alhamdullillah semua nya sihat. Suma, kinek tok bila rindu ngan boring, masuk ajak keLos tok. Aku bila ngenang kita selalu ngambik Midin ngan Emparuk dolok, ingat aku rasa masak tumis belacan arwah mak ko. Nya selalu masak sayor ya pedas pedas.
Masa kitak orang diJln Kelabu, kitak duak Seni tukang molah sambal pakei kita berulam sulor batang pisang. Sampe berdenging telinga makan sambal ya!

Dancy. Nampak nya kita duak ada nyimpan sik-faborite cikgu. Kau selalu kenak Miss Chang, aku kenak bini Trapik Tikus. Bila diLGSS Doraisingam nama cikgu sik faborite aku. Duak duak Tambi! Bangkali sidak duak jeles nangar aku puteh sikit dari dak duak!!!

Teng. Bagus kau belajar nereb belon....dapat ko ngembak kamek Kamal, suma, dancy, rediah & semua Nembiak Los round round.....

rediahamran said...

Askum. Teng .Maap nanyak, aku x ingat dgn kau eh.Kau anak pak buang kah.ada sorang salu gi umah kamek lepak ngn cdak abu dolok. Tinggi kurus, muka selalu senyum, ya kau kah o.Ne gambar kau n family.gbr aku n family ada lam blog . Suma. ingat Kau dgn aku kah?Ada sorang yg aku ingat muka bulat, rambut ikal mayang, muka manis sekalik jak, ya kau kah o.Aduh coba juak aku nak rewind memory aku tok.mcm 2muka jak timbul ya lah aku nanyak tok.

M aa said...

Akum Teng,bukan abg sik suroh cuma laytop tok selalu beralih tangan.Kalau ank ku balit baru dpt beblog.Tok pun nungu masa nya mauk balik.Sementara tok berayas lah aku.Pun aku sik balas tau jak tak org,gigit jari lah aku.Ketageh baca blog tok Teng.Anak kau stewardest ia mesti kenal dgn ank Solong kamek,Nya pun steward RBA.Tapi nya senior sidak.Nama nya Mohd.Norfaizal@Boy mungkin nya kenal.Untung kau dpt tambang free.Selalu kau pegi oversea? Jauh juak jarak ank kau no duak dgn no tiga.19 thn pegi duak thn lima bulan.Jgn kata accident,rezeki nama nya Teng.Umur masih muda boleh tambah duak tiga org agik.Kalau ada rezeki kau,mungkin dpt hero sapa tauk kan.Susah mauk beemel Teng,tok pun lom tauk bila dpt nyambong agik. Teng,masa kau dtg KL dolok,mun sik salah aku hujung thn 84 ataupun awal thn 85.Masa ia ank ku duak org jak.Sorang boy sorang girl.Nok girl ialah ninggal.Masa ia heboh masuk surat khabar.Masa ia headline semua cerita anakku arwah Fiza.K. lah Teng,pas is pas.Kelak banjir blog tok. Klau kau sudi dtg,sila kan.Tapi rmah kamek bukan mcm rmah tak org di Brunei.Rmah kerajaan kata kan.Masih menumpang rmah kerajaan.Kata abg alang2 biar ank ku nok bungsu ia abis belaja dolok.Malas mauk pindah sekolah. Hap,ialah lah koh,baruk nok suk beblog dah kenak ambik laytop.Sik sporting lalu sidak ia.Benar kata kau Hap,bila baca blog tok hilang rasa stress.Sik boring terhibur rasa ati.Kinek tok susah mauk merasa suyur emparuk ia.Makin di masak arwah emak ku tumis kering belacan,sik cukup sekuali.Ingat ko?Belalak kena nya.Makan agik dgn linut berebut2 kita masa ia.Masa ia sik tauk malu agik.Besusun kita makan di beranda rmah tak org di Jln Gertak. Oh..ingat kau Hap.Abis batang pisang di ulam kita masa ia.Sambal,kalau sik pedas bkan sambal nama nya.Menu kamek nang pedas2 Hap.K..lah Hap,ank ku mauk balit dah.Tunggu minggu depan kalau nya balit insha.. kita beblog agik.Bye...

ateng said...

Wa'alaikumsalam rediah and suma,
Rediah,kalau nok kurus tingi2 ia yang selalu senyum lah ateng nama nya, tapi ia dolok lah, knek tok jarang nya senyum, sidak , takut crew ku pun pandey komplen atau takut naangar muka ku serious. Krmsalam dengan sidak abu & siman.
Kelak aku nyimpan gambar ku rediah sal aku belum brapa mahir makey blog tok aku mo belajar dgn anak ku dolok.

Suma, kenal nya dgn anak sulong ia, sidak ia senior, nok baruk kawin ia, jarang jua aku belayar ma eh insya'allah hujung bulan tok lah aku mbak sidak lena ke singapore ngambi piano ku, balit hari ja lah.
Baruk ku ingat ma kamek ke kl masa ia sama dengan band ku main di south east asia hotel, masa ia baruk hangat bercinta mcm2 ja problem, ingat ktak ma? Yang nok dah lepas ia biar lah berlalu ma moga roh nya di cucuri rahmat, amin. Aku pun teingin jua mau anak laki ma tapi umur dah mningkat mcm tok sik ada konfiden lagi ma, cukup lah apa yang ada.

Hab, mun sik dapat nok nereb belon jadi passenger pun syukur jua lah..
Mun ku ingat arwah mak peri masak ayam yg nok kita ??? dolo ia memang sik dapat di tanding masakan nya,di rumah ia lah tempat kita beroperasi,apalagi sambal nya,maseh ku ingat lagi suma pun kadang2 pandey terbangun dari tidor bila dah cium bau masakan nya, ingat ktak maa?

ateng said...

Rediah
Baruk ku liat profile ktak tek, ktak tok dah bercucu kah? Laki ktak ia mcm pernah ku liat..aku maseh ingat dengan kitak, rupa kitak ia pun sik dapat di lupak jua, kalau aku sik silap kitak senior kamek urang di sekolah syed othman sampey ke saint columbas, ngam kan?

rediahamran said...

Askum Ateng.Nah! ingat juak ktak ngn kamek.kamek classmate Lamun bah.Kira kakaklah kamek tok.Memang ktak kenal laki kamek ya. Haji Abu bah, sapa x tauk dgn nya, main bol dgn cdak los dolok. Gabrnya juak ada lam blog kta tok.Kamek ngamal poligami, ya madu aku empun anaklah ya twins.anaknya anak aku juak lah kan.Yg duduk ssblah ya bini no 2nya.Kamek insyaAllah bait bait ajak, byk hikmahnya. udah anak kamek besar besar tok eh, life dah start nak boring jadi bla timbul twins tok , tang best juak rasanya, ada org baru,mcm ada energy gik badan nangar baby baby tok.Yalah cdikit kesah kamek tok.Ktak nang diam d Brunei kah.Bini ko org Brunei kah.Syukur juak teng , ktak pun dah settle down n bahagia lam hidup.Sama samalah kta . salam ngn wife n anak2 ko k. Dolt, eh sama leret kalik umah ko ngn umah madu ku d mlng qtrs cya.umahnya pun membelakang jln besar tg kidurung cya.Salam juak ngn bini ko cya.

ateng said...

Wa'alaikum'salam rediah, O...mcm ia padu cerita nya,kenal lah aku dgn laki ktak ia adik man sapek, sori lah rediah aku pikir cucu ktat, rupa2 nya... tapi allhamdulillah lah ktak yang anggap anak ia sama mcm anak ktak jua,sik pileh kasih, Krmsalam dgn laki ktak k, kamek lama tok tinggal di brunei dah deakt nok 20 thn, bini ku lahir di brunei tapi knak aangkat di miri, lepas mak/bapak angkat nya mninggal nya balit ke brunei tok dgn family nya pun.Insya'allah kelak kamek nyampey kan slam ktak.

Salam dari brunei...

Dolt Udin said...

Ateng,

Mun jadi reunion kelak boleh nungah Man sapek.Ada juak kita nebgar bunyi sapek melayu bintulu. Sik juak nengar Sapek dak Kayan ajak...

Kamal said...

Aku baruk tauk Hj. Abu tok adik beradik dengan Man sapek. Man tok nang kawan aku sampei kinek tok. Dolok masa di los selalu kamek round dalam landcruiser, bila balit ajak gereti baju mesti disesah. Ney ndak nang harum jak bau ..... Nya tok kira sifu aku part setting PA System, sebab dolok aku ada organized kursus setting PA system pakei dak juruteknik opis kamek orang. jadi aku jumpa dengan bossnya, minta bossnya ngantar dua orang fasilitator dari opis daknya, kebetulan Man dengan julai diantarnya... Apa lagik nang enjoy kamek orang berkursus di Marudi. banyak juak skill nok aku dapat darinya, mun sik ney aku berani setting system tok kat Bintulu masa ada stage show untuk aktiviti state level. Mun setting kat dataran Marudi ya nang selalu. Aku nang minat kerja sound engineering tok, banyak molah experimental. Try macam2 style sound, ada nok nama running, FAS and banyak lagik. lagik pun pengalaman dengan DYM selama tok banyak nulong. Yalah kadang2 ada juak geng nok baru2 jumap benda tok, bila daknya cerita pasal setting aku dengar ajak. Ada kedak teori nang kacak ajak bunyi bila part praktikal, hancusss.

M aa said...

Akum semua Nembiak Los. Rediah,ingat ku dgn kau.Kan kita sama2 pergi nasysid BINA dolok.Kau,aku dan Saadiah Samad.Semua org Los aku ingat,kecuali yg baru pindah.Yg baru pndah thn 83 jak aku sik ingat.Sebab awal thn 83 aku dah pindah ke KL.Aku masih terbayang muka kau versi di Los dolok.Maklum lah,kita dah sama2 meniti usia. Rediah,berapa org dah anak kau?Hero kau adik laki Tuyah kah?Maksud aku Man Tuyah.(adik Mat) Rediah,aku pikir 2muka timbul ia muka aku dgn adik aku kali.Sebab adik ku madah,org selalu tanya nya bila kau dtg Maa.Sebenar nya yg kitak org selalu jumpa ia Bibot.Bibot ia tinggi sikit tapi Suma pendek.(tau takpe)Kalau tak org jumpa lain kali,tanya dolok.Suma kah Bibot tok.Ataupun tangga,kalau ada lesung pipit Suma klau sikda Bibot lah ia(jgn marah Bot)K...Rediah insha...kelak kita sambong agik.

M aa said...

Teng,sebenarnya Boy ia dah lamak kawin.Anak dah 2 pun.Nok tua ia mun sik salah aku dah sekolah.Wah..untung nya kau,pegi Singapore balit ari jak.Mun kau tidur tek,boleh aku pesan ambik sabun dan shampoo hotel.Sebab aku kumpul barang2 kedak ia.Hobi bah Teng. Teng,mesti lah ingat dgn masakan emak.Masakan emak kita sik boleh challenge.Apa lagi nya pun lempah ikan.Ayam masak kicap nya ingat kau Teng? Teng,dah terlanjo cerita pasal makanan,aku mauk promosi sikit.Kalau kitak Nembiak Los free ari tok,pergi lah ke kedai baru di PermaiJaya dekat Petronas.Ada kedai Fama di sia lah Seni dan Peri berjual mee goreng,chicken wing dan ayam bakar.Mee mcm2 mee.Sidak berjual dari pagi smpai kul 6 petang.Setiap hari jumaat sabtu dan ahad.Pergi lah,sambil makan boleh lah bertanya kabar.Bawa lah geng2 yg lain mana nok Nembiak Los sik baca blog tok.Tlg lah padah dgn sidak.K..jgn lupa pegi tau......

Dolt Udin said...

Suma,

Baruk timbol kau tok....Aku sik di jemput makan mee kah???Nasib kau sik diam di Bintulu, mun ndak tetap kenak sewa lesong pipit kau pakey nutok belachan...ada juak kantau. Macam ney PC kau tek dah repairkah?

Kamal said...

Ma, sampei pukul berapa dak Seni mukak kedei. Kebetulan aku free tok, ngak kamek duak laki bini ajak di rumah. Tok baruk pulang bejalan ke pasar tani.. Mun daknya masih kamek duak nak ke sia... Boring juak di rumah.. Anak aku nok dua ikok ya main bowling tek. Aku malas nak nanggra daknya main. Maa Rediah gik tidor ya.
Dol, eksen Suma madah PCnya rusak.....Ada nok lain dipolahnya ya.

Dolt Udin said...

Kamal,
Aok nang benar kata kau ya,,Suma tok nang pakar lam hal tok..memang nya selalu nyalah PC ajak...maklomlah musim ujan tok mal....Suka lah ikan kelik carik makan....bubu pun tengah rindok kesejokan...

M aa said...

Ewah..ewah Dolt dah pandei loya burok juak.Sikda benda lain di pikir nya.Hoi..tolong sikit,di Kl tok,hujang sik mcm di Miri.Pandei2 jak kitak duak Kamal ia.Kamek org perempuan tok makei musim jak bah.Ikut mood kata org.Kalau mood sik bagus nahas tak org.Ha..ha..agik kau!!!

Kamal said...

Dol, Suma sik bagus mood ari tok. Meroyan kata Rediah...Hiiiii takut aku..

nembiak Los said...

Ya lah Suma tok....senapang gajah pakei nya nembak tek...
walaupun nya ada lesung pipit. tapi jangan kitak orang main, kalau dekat, kitak orang ditikam nya ngan Alu kelak...

M aa said...

Heeeeeee.......geram aku dgn tak duak tok.Tapi benar kata kau Mal,aku sikda mood ari tok.Jgn salah faham!!!!!Sikda mood pasal ari tok sik bejalan bah.Semalam dah rancang mauk pegi melawat biras di Manjung Perak.Tiba2 ari tok Abg kita ia nukar mauk pegi Negeri 9 rumah ipar nya.Nei boleh,kamek dah plan dolok.Jadi duak2 tempat sik jadi pegi.Ialah sebab aku sikda mood tok.

M aa said...

Mal,tok nyambong agik sik puas rasa.Mauk melepas geram di sitok bah.Mun sik di lepas geram tok takut makan diri aku.Kecewa rasa ati dgn org lelaki macam tak arg tok.(bukan semua)Mauk ikut kata sidak jak.Mentang2 lah kamek tok bini,semua cakap sidak kamek mesti ikut.Dalam hal aku tok(che....mintak kesian),coba kau pikir,siapa salah?Kamek dah plan ari marek,nya baru madah ari tok.Lagik pun Negeri 9 selalu pegi.Biras ku ia baruk bait sakit.Cuba kau renong2 dan beri pendapat dgn aku.Patut kah sik aku hot.Anak2 aku pun kecewa tapi sidak sik berani bantah.Tok sehari2sidak nonton CD cerita Harry Potter dari siri 1 sampai 5.Tapi berenti2 lah sekejap.Pas ia sambong agik.Ari tok semua mogok.Tok baruk lega rasa dah lepas geram.Kalau aku masih di Miri tok,sik juak boring sebab Aini baruk sampei pagi tadi.Eeeee jealous nya aku Aini ke Miri.Aku boleh bayang kan apa sidak polah di Miri.Makan bergumpul apa lagik sidak makan linut(pun...cak).Seni lagik masak ia Lempah ikan nya macam arwah mak aku masak.Di tambah lagi dgn sambal belacan,sayur kacang masak kicap ikan panggang kembang air lior Hap.Cuba kau pegi sia Mal teropong dgn aku betul kah sik.Ayam masak kicap halia sik miss.Wahap biasa dgn masak kamek.Tapi awas,sedia jak air se baldi kata Wahap. Cerita pasal makan ingat ku dgn arwah Haji Salleh,nya suka suruh arwah emak ku panggang ayam turkey nya.Asal nya sembelih ayam turkey,mesti di antar nya ke rumah kamek suruh panggang.Kak ia baru di bagi nya duak.Selalu lah kamek merasa ayam panggang turkey.Alfatihah untuk nya. Tok baruk panjang cerita ku Kamal.Lepas stress kata kan. Dolt,Wahap ,sekali aku dah on sik dpt berenti.Baruk tukar batery baru bak kata Dolt.Dah mauk Magrip tok,berenti dolok.Insha..kelak nyambong agik.Asalam...bye.

Kamal said...

Alhamdulillah Ma. Nok yalah cara yang betul pakei ngilang stress, curah ajak nok terbuku di hati ya kat siney2. Ada urang ditulisnya banyak2 atas kertas pasya ditunok. Tapi cara ya sik bagus, bagus lagik kau nyusei dalam blog tok. Ada juak pakei tetak kamek. Nok nama kitak ompuan nang lekas gilak emosional. Bila dah laki molah keputusan nang adalah sebabnya. Aku bukan nak medo abang Arif, atau nak masok campor urusan kitak orang. Tapi aku tok nang suka juak nak nyaga tepi kain urang. Dah jadi hobi aku sejak berzaman. Mun ada masa lapang nang sukalah aku molah aktiviti nok sik berfaedah tok. Berbalit kita dengan agenda kita tadik. Aok masa tok masa perayaan. Mun ke Perak ya agak jauh juak, lagik pun sebelah ya banyak Cina, sidak ya nak balit raya daknya. Nya ngembak ke N9 sebab mun dah janji nak bejalan oleh sebab sik jadi ke Perak tek, sekurang2nya ke N9 jaklah. Jangan suka gilak nak melawan cakap laki, yalah nyuroh tak urang tulah ngan laki. Bila dah tulah, kembong perut.......Wadeh..bestnya nyaga tepi kain urang.

Dolt Udin said...

Suma,

Ya baruk lepas geram kau ya...sikit nak abis kertas blog tok oleh posting kau...jangan manas gilak maa, kelak di beli laki kau kereta baru baruk kau tauk..hehehe...petua nok pakey melawan panas tok ia lah kau bayang kan Achek Tandak(Bot kau dolok bah)sedang senyum ngan kau.Gerenty hilang panas kau..

Nang betol tekak kau ya,Seni masak ayam kicap halia....kebetulan aku ada berambeh di sia juak...Sedap masakan tok.Tapi lepas makan aku ada nangar palak biawak lam peti ais, jangan2 nok di kicap nya...

M aa said...

Mal,bukan emosional tapi sakit ati bah.Mun sik mauk pegi(sambomg agik bah),padah awal2,sik juak aku hot.Geram dalam ati jak.Dah pagi baruk nok tukar plan.Pegi Negeri9 ia arum bulak sebulan 2-3 kali.Kedong cuti panjang anak2 pun mauk juak pegi bercuti.Tok sik abis2 Negeri 9.Boring nya......Bangsa tak org tok(bukan semua ),makin tua makin kuat ego.Sik pandei beralah tauk mauk menang ajak.Tauk lah di sia ada adik nya.Selalu gilak nanga sidak ia,boring juak.Masih agik aku sik puas ati tok Mal.Nya selamba jak macam org sik bersalah.Esok aku mauk balas dendam,pun nya embak keluar aku boikot.Biar sama2 adil sibuh keluar.Duduk rumah ajak.Biar cuti abis di rumah ajak.Lepas geram agik bah. Wah...Kamal ambik kesempatan juak nya.Sik sah kalau nya sik beloya burok.Ia salah kitak org juak.Jgan salah kan kamek.Ops!jgn mula kan. Ya udah ku madah Dolt.Mun aku udah start,susah mauk berenti.Kedong laytop masih di rumah berayas lah aku.Kelak sikda,cari tak org aku. Apa kata kau Dolt?Cari kereta baru???Jgn cari pasal,patah gaer box kelak.Mun dah patah gaer box,ginei mauk drive.Merepek lah. Sapa Achek tandak ia Dolt?Lupak2 ingat ku Dolt.Cuba kau refresh aku balit.Banyak gilak mauk di pikir bah.Nasib juak ada tak org boleh juak aku minta nasihat.Terima kasih aku ucapkan dgn PAKAR2 dlm ilmu rumahtangga.Terima kasih sekali lagi kerana sudi memeberi nasihat yg sungguh2 BERNAS. Nyaman kan Dolt,ayam masak halia ia.Kalau ayam kampong lagi nyaman.Salah ice-box tangga kau ia,bangkali ice-box apek kelab ia.Mun betul,untung lah kau ia.Sik sebarang org boleh nampak benda ia bah.Merepek lagi.....

Kamal said...

Dol, mun kau molah meriam makei paip besar 8", berapa besar lubang tempat nunok ya? Ada sidak madah mun lubang ya besar gilak sik bagus juak maok nak madot bunyinya. Mun kecik gilak kelak jadi kes kamek duak Lamun, sikit nak pelanting palak Lamun dirusah aku. Macam ney ngan panjangnya? Semua sukatan tok ada efek ngan bunyinya.

Maa, stop lok cerita ya. Kat sitok seluruh dunia dapat nanggar. Abis nok tepi kain, tengah kain & dalam kain ditanggar urang. kelak ditanggar dak nembiak sik best juak. Ndak gia tek Nancy. Mun nak nyusei pun jangan direct gilak, berkiaslah sikit.

dr_poli said...

Ya aku sukkkkkk...kita juak di kait nya ..........

Wahab , kedong sik ada dak org di darat ngacho ..polah gik u kisah lain dalam blog tok ...bab ari raya kah ...mana mana bab ....

Panas terit kamek sitok .....cham nae di laut nun ? Bergelora ?

M aa said...

Ooooo.....tang kitak duak Dolt cakap bukan2 sik apa.Bukan main leser lagi mulut tak duak.Bila kena sikit jak,terus surrender.Siapa yg mula dolok?Kitak duak Dolt cakap nang sik betapis.Heeee..Bagus kau cerita pasal lestik kau Dolt.Kamal,kau cerita pasal drum kau.Atau cerita macam nei mauk milih wakil rakyat utk geng nembiak los.Ada juak wakil untuk pegi ke parlimen.Aku suggest Haji Amit jadi wakil kita.Macam nei dgn Dolt duak Kamal?Sapa kau pilih.Dapat juak kita mintak tanah pakei molah dewan untuk reunion.Haaaa... .

Kamal said...

Maa, bukan surender. Aku takut kau kenak amok dak lepeh kelak. Kamek duak Dol sik apa, Dol ada meriam. Aku ada pistol tapi peluru sik banyak, ngak 2 igek. Udah gik cerita nok pelik2, kelak mun Rediah pulang dari Bintulu dipadahnya kita tok meroyan kelak. Nya gik ke Bintulu servis keretanya.

Nancy, bukan nak ngait kau tapi nang sengaja juak nak molah cam ya. Kau dari malam tadik sik berbunyi, kenak. Sungei Patani ujan kah?

nembiak Los said...

Dancy. Nang bergelora dilaut tok. Hujan sik renti renti. Banjir dah kamek sitok. Banjir sitok lebih dahsat dari diMiri, sik pandei surut surut dari aku stat masuk kerja dolok gik. Lloyd pun ada datang sitok. Kesian nangar sidak terpaksa kerja dalam ujan ribut, kalau sik siap kerja terpaksa tinggal sitok sampe 3 ke 4 minggu.

Maa. Wakil nok dipebret aku dah ninggal, nok nama Chan Wan ya. Terpaksa aku ikut ajak sapa sapa nok dipilih kitak orang.

Dancy tetap pilih Miss Chang, cikgu pebretnya...

Dolt Udin said...

Suma,
Bukan surender, aku agik gago..Kja siang tok sik pian nak masok...Bak kata sedara kau di seloi dolok....Agik Idup Agik Ngelaban...Nak cerita pasal lastik takut ada orang merasa kelak...lukak lamak bedarah kembali kata orang....kita tingal jak gear nok patah ya dolok lah...

Laki kau org N/S kah? Menantu aku pun asal N/S juak...Dari kpg Bahau...

Dancy said...

Wahab ...ada kmk cerita ngan kakak kmk BB tentang antu lembaga ktk nok pandei ngobek ktk balit ya .Leput kmk duak tetak dlm taepon .

BB madah lain kali mun nya melimpas lagik ...berik " peace " ngan nya . Abis cerita ...

Salammmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, siney BB kinek tok? Nang pandei kau main side B, Nen.

M aa said...

Dolt,bukan org N9 tapi org Johore.Org Kota Tinggi,Johore.Adik ipar nya org N9.Adik nya perempuan kawin org N9.Org Rembau.Tadi pun kamek mauk pegi Bahau.Tapi abg ada kerja sikit sik jadi lah.Mungkin minggu depan,Insha.... . Oh...anak kau perempuan ke lelaki kawin org sia.Mesti menantu kau tahan pedas sebab org N9 kuat makan cili api.Hari2 sidak masak bersantan.Menu speacial sidak masak lemak cili api.Nyaman ayam masak lemak cili api sidak.Favorite aku ia.

dr_poli said...

Ohhh...sorry Kamal . Sik sempat nak encarik post blog nae nok cerita atu si Wahab ya ...ya lah engkah ajak sinae sinae ...begaut ...mundak lupak .

Kakak BB kmk di Pujut ...nya tedah adik beradik ompuan kmk yg jaga bapak .

Maa...BB nanyak ...kak Seni ktk diam di sinae masa tok . Ada kmk madah tentang bsiness nya tek . Awok lah Kata BB...ada masa kelak nyengok kakak seni kitak ...

Ya nya madah sik heran ktk org pandei berbusiness ...bab nenek laki ktk cham ya dolok bah ....dah diexpose dalam dunia berniaga tak org .....Salam ngan nya kata BB.

YA ajak lok.

Salammmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Maa masa kamek orang meeting di NS taun lepas nang fedapa aku makan masakan dak sia. Aku bukan tahan pedas, sama juak masa di penang. Ngak aku dapat makan & kira oklah, masakan dak Pantai Timor. Tapi masakan urang Sarawak masih dalam top list...
nancy, Bibi tok boleh dicalon anak mithali...Berapa orang anaknya?

Elly said...

Suma :
ada sorang nembiak Los tinggal di Nilai N9 kinek tok,nya di sia ngan family dan cucu cucunya, nama beliau Tn Haji Johari Haji Abdul Manan. Nya tok marek tinggal di Jalan Ungu, mun sik salah aku Joq tok marek sama sekolah ngan dak Rediah. Joq tok kerja ngan TM, post nya di sia sebagai AGM, moga satu ari kelak nya transfer balit ke Sarawak dan jadi GM di sitok.
Sorry Teng AKA Joq aku buka cerita kitak di blog tok.

rediahamran said...

Ellie Eh , ada juak Ateng tok masuk blog kita.Nya veteran juak ctok. aku pun malar ngenangnya. ne tuju nya kinek tok kah O.Mun takorang nak tauk, nya tok Smart boy dolok, dreb basikal pun laju macm speedy gozales,tapi basikalnya kecik darinya. ku rasa eh nya brek makei kaki.Sori Teng. wlaupun classmate, mek sik pernah bertegur sapa. entah aku pun sik tauk kenak .tapi knek aku berfacebook juak ngn nya. Very successful person , bahagia ngn keluarganya .Join facebook , dpt takorng ngr gambar mek org cya.

M aa said...

Akum..Dancy Seni kamek kinek tok di Lereng Bukit.Ari tok nya gago berpindah barang sebab dekat sidak ia ada tanah runtuh.Kesian dengar cerita Bibot kamek tek.Mun aku ada di Miri,boleh juak nulong sidak.Teruk juak bah tanah runtuh tadi.Tapi shukur sikda kemalangan jiwa.Cuma rumah org sia ajak teruk.Ialah Seni kamek tok pindah sementara rumah arwah mak di Piasau.

M aa said...

Elly,aku baru pegi Nilai 3 ari ahad ia tek.Aku meli barang Bibot.Aku sik kenal sapa Johari ia.Anak Pak Manan kah?Aku lupak2 ingat bah.Adik nya nama Lela kah.Kalau sik salah aku,sidak tok adik beradik muka cute2.Kalau aku salah,betul kan aku.

Elly said...

Suma :
Betul lah ya,Johari tok abang dak Jambali ngan arwah Norlela, dolok masa di Los biasa nunggah nya Ateng ( bukan Ateng dak Katuk ). Kita ada dua Ateng di Los sik termasuk Ateng nok berlakon di pilem Indon ya, eh terlabih sudah .

Memang benar ada tanah runtuh di Miri berdepan ngan Grand Palace Hotel, aku di beritahu oleh dak TM Miri nyediakan talian terus untuk dak RTM/TV news molah LIVE, ada juak nenggar cerita ada rumah diatas bukit nyunsur turun ke debah udah. Maa, kira sik jauh dari rumah dak Willie lah ya.

Elly said...

Suma :
cuba kitak masuk dalam blog tok, nampak kitak orang meliat gambar rumah yang ngelunsur turun bukit ya, kira rumah kpg Hj Wahed.
williamtingcl.blogspot.com

M aa said...

Sory lah aku sik tauk Lela dah meninggal.Alfatihah untuk nya.Benar, dekat rumah sidak Seni.Ada keluar dlm TV1 tadi.Kesian kan nangga rumah sidak ranab tadi.Bencana Alam semuanya dari Dia.Bersabar ajak kah.

Dolt Udin said...

Suma,

Macam ney rumah dak seni ? Abis runtoh kah???Siney dak nya pindah masa tok? Lamak juak kau sik masok blog tok....Merajuk kah?

M aa said...

Dolt,rumah Seni sik kena tapi sik selamat di duduki buat masa tok.Sidak nya pindah umah bapak ku sementara ajak. Bukan merajuk,gago sikit.Cuti panjang tok kau tauk ajak lah.Anak2 semua cuti seminggu jadi macam2 program di plan.Ari marek sorang dah balit.Esok pagi sorang agik.Tinggal kamek tiga beranak di rumah.Bila cucu ku dtg,baru riuh rumah.

Dolt Udin said...

Suma,
Syukor lah rumah dak seni sik apa2..Sik ku ingat siney rumah dak bapak kau...Masih di Piasau 4 kah?

Gambar sapa nok kau post ya? Coba pasang gambar dirik masa kenak timpak basikal di los dolok.Kan lebih manis agik..Taku aku ada orang melarang kau makey gambar sendirik, nya takut kelak berebut orang ngan lesong pipit kau ya..

M aa said...

Dolt,rumah bapak ku di phase 3.Sebelah sidak Senah Abang(Sapiah Abang).Sebenar nya anak ku pandei2 jak naroh gambar ia.Gambar kenak timpak basikal ia udah tertimbus masa di Jln Gertak dolok. Ingat agik kau Dolt aku selalu kena timpak basikal dolok.Bila malam ajak,ada lah geng rempik basikal keliling los.Masa ia aku baruk belajar gohet basikal.Ingat gik aku Dolt,masa ia Sulong kamek mauk gi kerja,kunci basikal nya ku tapok.Bila nya nanya aku madah sik tauk terus aku pegi sekolah.Masa ia aku numpang dak Deraman gik sekolah.Bila pulang sekolah jak terus main basikal.Sekali kena bantei arwah emak ku lari rumah sidak Minah sebelah.Sidak ia lah selalu jadi penyalamat kamek. Cerita pasal basikal tadi Dolt,emak kau duak Ranah selalu bergilir2 dgn aku pusing los dibah dolok.Tanya kau dgn Ranah macam nei aku gohet basikal.Baruk pandei jadi kian lah.Banyak kenangan manis aku dgn Ranah dolok.Walaupun nya senior aku,tapi nya best friend aku masa di Jln Gertak dolok.Kirum salam peluk cium dgn nya Dolt.Rindu aku dgn nya bila cerita pasal Jln Gertak.K....stop dolok mauk minum lok.

M aa said...

Dolt,lupak aku tek madah ,dolok aku selalu mintak ikan masin gelama mak kau.Ikan masin polah mak kau nyaman Dolt.Balik sekolah jak,belum mukak uniform terus pegi rmh tak org minta ikan masin.Masa ia Ranah jd supplier.Lauk di masak mak ku sik laku kena ikan masin mak kau.Masa ia sik tauk malu mintak umah org.Sampei kinek tok aku suka makan ikan masin.Ari merek baruk Bibot kirum ikan masin kembomg dgn aku.Walaupun sitok ada ikan masin kembong,aku tetap mauk Miri empun.K......bye.

nembiak Los said...

Oooo Dancy. Bila aku jumpa antu lembaga ya kelak aku cuba merik "peace" ngan nya, tapi aku rasa sik nya maok settle sebab nya cacat dah kinek tok. Lamak juak aku sik jumpa BB.
Maa. Syukur rumah dak Seni sik kenak tanah runtoh ya. Kalau sik ponek ajak kamek nok makan mee goreng nya. Mun arap mee nok dimasak Peri.........

M aa said...

Hap,jgn kau nangga Peri cam ia,nya pandei masak.Pun nya molah sambal tumis nasi lemak,nyaman bah.Belum kau rasa satay nya agik.Masa nya gi KL,sempat ku nyuroh nya molah satay.Satay nya kelas.

Kamal said...

Kau lom cerik telor goreng aku Ma a...

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 284   Newer› Newest»