Sunday, November 23, 2008

penghuni Los perintah semasa masih Los Shell...

Cerita pasal Los perintah, kawasannya dari depan Pos opis kinek tok, ada public garden ya bah..hingga seluruh area Imperial Mall. Kak ya leret kedei dak Draman John, Madli Satay, ada lebih kurang 10 buah rumah sia termasuk rumah Cikgu Nen & Cikgu Abang. (Sapa sapa sekolah Anchi tau ngan cikgu tok - puas jua kamek duak Kamal kenak embat Cikgu ya!!!).

Jadi cerita nya tek, kamek diberanak dikawasan ya lah semasa los ya masih lagi kepunyaan Shell di alamat No 57B, Jalan Bunga Rose, 48 tahun yang lalu...lokasinya lebih kurang antara Kedai Tambi jual murtabak dan Bank BCB. (bangkali ya sebabnya kamek & anak suka makan murtabak kinek tok!!!)
Lepas berberapa tahun keluarga kamek pindah ke Los katon. Rumah kamek betul betul ditapak Kedai Telekom kinek tok!
Orang Shell masa dolok senang ajak kita tau bila sidak kena naik pangkat/promotion. Apabila sidaknya pindah kerumah lebih besar, naik pangkat lah sidak ya! Masa kamek tinggal di Los dolok, ada 4 kali kamek pindah rumah...ertinya 4 kali atau lebih jua lah bapak kamek promoted hingga nya retire dalam group 8. Rumah pertama kamek, tempat aku diberanak. Pas ya Los katon (sik ingat nombor nya), pas ya No 70B, Jalan Gertak (di ujung Persatuan Melanau, sik jauh dari gate depan dewan Suarah - pokok asam dibelakang dapur kamek masih idup sia). Pas ya kamek pindah ke Los cermin, No144B, Jalan Ungu. Last sekali pindah ke No.9B Jalan Bintang (lebih kurang dekat fountain Miri City Fan).
Masa early years pun term pangkat dalam shell (job group) sik sama ngan kinek tok. Rata ratanya kalau COE, di gelar Lebar(General Labour), upas (Office boy) dan ntah apa lagi kamek sik ingat. Ada jua pangkat RS (sik tau apa reti nya). Kalau udah senior staff, digelar pangkat Tuan. Rumah sidak tok detached house. Rumah Tuan mesti lah besar ndak!! Contoh nya rumah dak Hj Reduan, rumah dak Deraman John, rumah Freddy Carroll, rumah Che sayed, rumah AhChoi (asuk nya jaik, kuat ngepong urang) dan lain lain di depan padang Machinda ya. Rumah pangkat Tuan yang lebih tinggi/senior di Piasau Camp (masih sampe kinek tok.).

Jadi pendek cerita malam tok lok, esok sambung gik....harap kitak orang sik boring sebab panjang cerita pasal kamek ajak. Tapi penulis mestilah ada advantagenya jadi urang muder!!Kitak orang jadi pesauk jak lah!! Kalau mau jadi urang Muder, post new commentlah, kongsi kisah & pengalaman sendiri masa diam diLos dolok. chalo.....

195 comments:

Kamal said...

Panjang juak cerita kau Hab, aku dah lupa dengan Cikgu Nen, Cikgu Abang aku sik lupa sebab aku banyak kes di sekolah dolok. Bila aku jadi cikgu baru aku tau macam ney rasa cdak cikgu dengan kita dolok. Bila kita selalu kena tegur atau kena marah ya sebab sidak nya sayang dengan kita. Aku respek dengan Cikgu Sharifah Nafisah kalau sik ada nya sik kita semua jadi senang lenang macam kinek tok. Kesabarannya dengan perangei kita masa ya, terutama sekali bila kes nilit spender Cikgu ompuan. Perangei Mail Matusin nok kuat ngamok dalam kelas and macam2 lagi. Masa di los dolok kita pun bukan main aktif lagi, tapi semengat teamwork (kata datuk taip) ya yang paling ketara, bait molah kerja kebajukan atau sebaliknya. Mun ada orang kawin sik payah nak mencarik orang berbasuh tapak, tungah ajak nembiak los gerenti datang nulong. Setakat ya ajak dolok kelak jeles sidak Lereng Bukit nengar kebaikan nembiak los tok.

nembiak Los said...

Ya lah ku madah Mal. Advantage jadi urang Muder, boleh nulis panjang panjang. Benar juak kata kau Mal, bila ku ngenang masa ya, tah camne tahan kesabaran sidak cikgu ya. Sedang kan njaga 4 orang anak sendiri gik terkial kial....
Terpikir jua aku bila kau nyebut sidak Cikgu Sharifah dll yang telah membentuk/mengequippedkan kita dengan ilmu yang molah kita senang lenang masa tok. Semuanya sik dapat dibayar ngan duit kecuali dengan doa supaya sidak senang lenang dan sihat sihat ajaklah (bagi yang masih hidup)dan agar sidak dah kembali dirahmati oleh yang maha kuasa. Amin....
Boleh jua kita plan gi ngabas mana mana cikgu yang masih ada kinek tok????

Kamal said...

Cikgu Sharifah Nafisah masa tok di KL, nya sakit. Semoga nya cepat sembuh, jadi kita bekas murid nya sama-sama berdoa semoga nya cepat sembuh, Amin. Tadi tengahari sebelum ke airport aku ralax dengan Talip, Hj. Abang & Jali Foreman' banyaklah cerita nok di Los dolok marek keluar. Hj. Abang pun syok juak nengar cerita kamek orang. Lain kali cerita hal ya. Aku masa tok di Kuching, esok meeting lusak balit Miri. Yalah kerja aku kinek tok, minggu depan ke Johor, meeting lagik. Macam kita dolok, mun ada projek meeting dolok kat los bujang, baru start projek. Kadang-kadang menjadi tapi selalunya lain nok dimeeting lain jadi projek nya. Helen Veloo masih idupkah? Mun kau jumpa Hassan sidak Siyob suruh nya pegi blog tok.

nembiak Los said...

Bagus nar kerja meeting ajak ajak. Asalkan jangan lepas meeting terus Mating...ya kes naya namanya.
Hassan diKuching masa tok. Kalau aku jumpa siyop aku minta phone no. nya, kalau ada mail bagus gik.

nembiak Los said...

eh lupak tek. Helen Veloo dah innaliLlah dah!!!

Kamal said...

Mun meeting nak projek manok apek kelab bagus juak. Aku selalu di Kuching tapi ada 2-3 kali jumpa Hassan. Mun kau set public blog tok dapat urang lain nanggar, tapi cerita kena sensored takut ditanggar cdak nembiak.

ateng said...

Wahab,lawa lah gambar kau ia geng, 2 bulan lepas aku ada jumpa Taip Len terlantar di hospital, kesian ku nanggar anak ia udah sik sedar ke diri dah, ialah akibat urg banyak gilak nakak, subhanallah....
Rupa2 nya bini kita tok classmate hab, ada kau join sidak nya reunion ari ia kah?
Yang ku ingat peri jamel pernah ngetok kpala apek kelab, curi telor punya pasal sangup ngetok kapala urg tua, hehe...
duit siling dalam public phone di curi lepas ia makey beli rokok batang,masa ia kamek urg lagi under age jadi sik boleh bergaul dgn kitak urg, ia ja yang ku ingat.
Apa kabar dengan aceng masa tok? Kirimsalm dengan sidak k.

Kamal, pbila lagi kita mau practice? Sampey bila mau nunggu usup tok?FYI, bulan 12 tok aku dah.
fully booked.

Cheers....

nembiak Los said...

Mal, aok kita mesti hati hati ngan cerita nok panas. mesti d sensor lok.

nembiak Los said...

Teng, cerita nok kedak ya lah maok kamek dengar.
Aok, rupanya bini kita sekelas. Aku sik ikut sidak reunion dolok.
Aku gik mencari gambar lama lama di Los dolok. Kalau ada mail ngan aku.
Pasal Taip tek, yalah side effectnya kalau kita selalu main sorang sorang. Kalau kita bergeng ada juak geng nok palak OK nulong nasihat. Kalau geng sik steady, kita diri boleh jauhkan slowly slowly. Macam kita tok nampak nya OK lah. Dolok dekat semuanya kaki, tapi bila sorang start settle, yang lain cara automatik ikut belakang. Sik juak jaik Nembiak Los kan kan?
Slowly lowly lah kita menyusei cerita masa d Los. Diantaranya nangar wayang free di Machinda Club, wayang Milo di padang, main Wau termasuk Nguntal benang!, main ball (West Los Utd, Equitana, Brothers Utd, Terror(sidak Los dibah), sik kurang jua bertumbok dan banyak lagi lah product nembiak los lom dapat di cerita masa tok.
Dengan cara menaip/menyumbang macam Kamal & Ateng toklah dapat kita jadikan blog tok Sejarah kita nembiak Los.....

Kamal said...

Benar kata kitak duak, mun dah terlantar macam ya iboh nak nulis blog nak molah urang pun sik dapat. Nasihat tok tuju dengan member member kita yang masih lagi aktif dalam arena nok macam ya. Kesian juak aku nengar cerita Taip Len. Aku masih di Kuching masa tok, esok balit. Lelah juak rasa banyak nok dibincang tek tapi sik boleh dicerita di sitok. Nak keluar lok ada member ngajak pegi makan. Aku pun favorit di Kuching tok Mee Sapi, sedap kalah mee kolok open air.

hamidsul said...

Hamid here....testing my blog

hamidsul said...

Ateng, nang lamak mbenar sik jumpa.....mun ko datang ke Miri, contact aku k 017-8512291/013-8302291.
Ateng, aku kinek tok jadi student balit, masuk OUM di Miri ambik BBA, 2014 baru grade...dah tua baru nak ambik degree....

nembiak Los said...

Mid, Selamat maju jaya.
Baru tadik kamek duak Keria Zack bercakap tentang nombor talipon. Nembiak Los tolong simpan nombor talipon dibah signature lam email semua. Senang juak berhubung kalau kita sik dapat access ngan email/blog. Ne tau masa berita kecemasan, member tengah gi ngail kah! Tengah combat kah!.
Contohnya tadi terpaksa aku email ajak bila nerima berita terkini rang ninggal Taip. Barangkali ada member lom tau masa tok(02/12) sebab sik buka email. Aku hanya dapat talipon Mak Philip Dumol ajak tadi!!

Kamal said...

Ok. Kelak aku naruh nombor HP aku dalam E Mail. Sik boleh ditaruh di sitok kelak ditalipon oleh Queen Elizabeth, dolok nya crazy ngan aku. Kinek tok nya dah tua malas nak layan.

Kamal said...

Ok. Kelak aku naruh nombor HP aku dalam E Mail. Sik boleh ditaruh di sitok kelak ditalipon oleh Queen Elizabeth, dolok nya crazy ngan aku. Kinek tok nya dah tua malas nak layan.

nembiak Los said...

Amit ya kelak salah salah kena talipon oleh Kamang.....

hamidsul said...

Hab,auklah mun Kamang tauk no Kamal kompom nya call....biasalah peminat Kamal dari dolok2 gik...
Mlm tok tek aku pengilan rumah arwah Taib. Jumpa ngan bapa, mak & Is sekali, ada aku madah kitak org yg dlm blog tok kirim salam.Rupa2 nya Pak Len dah lamak tinggal di Kuching, nya dtg ke Miri tok dah 7 bulan, sebab nak jaga arwah Taib yg lumpuh. Pak Len madah, nya lah yg mandikan, basuhkan taik arwah masa idupnya. Respectlah Pak Len ya...

Kamal said...

Nang rasa orang ngan anak Mid. Yalah kita hidup belajar dengan perkara nok macam tok. Kau kan Ustaz lebih arif lagik. Kau madah aku, kau dolok selalu nilit spender kamang.

ateng said...

Hamid, wish you all the best, bagus otak kau ia mau nerimak lagi,, aku pindah ke brunei tok tahun 1993, masa ia bekerja di kuala belait & tnggal di belait,masa tok aku dah pindah ke bandar seri begawan tapi kerja di blng,seria, tiap2 hari turun nait, distance tempat aku kerja dalam 98 batu, estimate timing to and fro dalam 1hr15min daily. anak dah 3 orang pempuan semua, no hp ku
+6738711369,+6738852803

Kamal said...

Syukurlah member los tok ada kesedaran nak improve dirik. Ya lah nyuroh aku bangga jadi nembiak Los tok. Tahniah Mid. Kamek tok dah lama grad, Juki kinek tok ngambik Master kat Labuan. Terrer juak Juki, sik lama lagi ngambik PHD nya ya. Usop pun dah mula ngikut nya nak ngambik master juak. Selalu juak sidak duak berjumpa di Labuan molah group study mun weekend molah tutorial kat Blue Wave.

hamidsul said...

Thanks kekawan smua,atas sokongan ktk orgya. Mal, masih aku ingat Kamang ngepong kmk duak Adol (adik Awang Itam)sbb tersalah lastik kenak dinding rumah cdak. Sapa nilit spendar Kamang ya Mal?

Kamal said...

Yalah Mid. Kau masih muda masa depan masih panjang, mun kau senang atleast syok juak ada kawan nok jadi Director dalam Petronas nganti Dato nok rambut kaler putih ya. Mun kau ke Labuan jangan ikut Juki duak Usop tutorial. Kitak duak Siman juak suka nyakat kamang @ Siti Sepet ya dolok.

hamidsul said...

Yala Mal, mun diingat2 gik masa dolok masa nyakat si Kamang ya.....aduh, mun ada barang kat tangannya mesti barang ya lah makei nya nikam org...si Siman lh yg suka gilak nyakat Kamang ya..

Kamal said...

Sampei kinek tok Siman ya masih crazy dengan Kamang. Tah sik tauk senei pemanis Kamang ya. Kau kinek tok semester berapa dah Mid? Mun kau perlu bahan, ujung minggu pegi ajak kat Wheels. Kamek ada molah tutorial sia. Siman,Siman selagik kau sik masuk dalam blog tok selagik ya kau jadi mangsa kamek.

nembiak Los said...

Siman kinek tok dah nak jadi Tua Kampung Tudan. Tapi kalau mau cari Siman malam malam, pergi kitak orang depan Aseanika nok dekat Mega Hotel ya!!!Kat area ya banyak empuan Jawa...

Kamal said...

Baguslah Man, tapi jawa tok kuat ngerepak. Macam cerita Deden, mun kau miss Q, dipadahnya macam nok disebut bapak Deden ya.Berapa orang nembiak los bersekolah di Anchi Malay School? Mun ada angkat tangan. Masa ya sekolah nok jadi musoh ketat, Sekolah Sayed Othman. Ada slogan nok pakei kita nganok nembiak Sayed Othman masa tapi sik boleh disebut di sitok, takut ditanggar Cikgu Wan.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, ko molah tutorial apa di Wheels ya....Rock & Roll tutorial kah? Aku baru nak abis semester 1 Mal, jauh gik perjalanan aku tok....yalah sikda masa nak beronggeng gik tok. Maybe lekak 18 Dec to klk, aku ada free sikit. Maklumlah final exam semester Sept dah abis.
Aku rasa Siman tengah nuntut ilmu pemanis gik ya Mal, yalah nya sik kuar2 ke bolg tok.Siman, mundah ada ilmu ya klk share2 juak ngan kmk org k.

Kamal said...

Hah! Macam ya lah Mid, taruh gambar. Mun lama sikit sik ada gambar aku nyuroh Wahab naroh gambar gorilla atau gaban. Sik nya berasa ya Mid, sedar2 dah grad, cuma maok pandei bagi masa ajak. Molah assignment dengan kerja. Nok tutorial ya bagus juak pakei release tension, tapi sik boleh selalu. Biasanya Siman mun dah dapat ilmu, diam2 jak nya. Tekejut nanggar gambar sidak duak Kamang bersanding dalam newspaper cina kelak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mal, ya gambar aku masa 4 taun yg lepas. Maybe aku nak jenguk juak ktk org kat wheels ya klk.
Mal, nak silap aku cdak gang dak Zaidi lok ada molah Album kan...Heavy Duty.
Young Mixtures Reunion bila gik nak molah Album, boleh juak pakei anak2 bini kita dengar or molah mini concert kah, just for nembiaklos or family members....camne, ok kah?

Kamal said...

Sidak Heavy Duty ada molah album tapi pakei sarawak ajak. kamek young mixtures kelak kira nak molah album bermukun ajak. Tapi versi rock, belom ada dipolah orang gik ya mun cousin Idi Blayong nok nama Kirk Hammett nengar memang nya setuju. kirk hammet ya sebenarnya Kedaya kelulit kalau di kelulit sidak ngelarnya Si Lamit.

joQ said...

Coba kiat rockkan lagi Bengawan Solo ya! Belum dipolah orang lagi! Genei endah bunyinya? Sora mok macam sora Amuk. "Yeah..yeah!"

Kamal said...

Lagu Bangawan Solo mun dipolah Jazz bagus juak. Lagu Heety Koesendang yang betajuk Kasih ya pun kamek orang ubah jadi Jazz, asalnya keroncong. Pun menjadi juak. Lagu Gubahanku diubah jadi Bossanova. Camney mun lagu Elvis Presley diubah jadi Dangdut? Mesti gempak. Mun kitak orang nak naggar lagu orang kena rosak, pegi kat Youtube and taip Team Lo. Best2 cara sidak merusah lagu orang.

Haji Amit said...

Alhamdulillah....Walaikumusalam, sama2 kita tok dah macam di satukan agik. Nang benar, nembiak los memang hebat2.Banyak lalu kenang2gan yang lama teringat kembali. Kalo di sebut mememang sik abis dalam setahun dua. Ne nya cerita tentang bibliography pelakon-pelakon undangan los cermin seperti Apek Atem, A'on kurap, Nyonyah Sangong, Kamang, Apek So Chai, Nyonyah Karan rambut, Tambi Keson, Nyonyah pisang, Nyonyah togeh, Tambi kacang potet, Apek kelab ngan bini nya, anak Apek kelab (udah lupak aku namanya)Ah Choi,Ah Ho, dan kalo pelakon undangan Melayu ketika ia seperti yang sik asing agik Lasa Bacok, Hj.Bakar, Arwah Man Pxxxxx, Pak Abeng Chut, Merekan Polis, Wak Jamani, Minah Tunggit, Siah Gila, Ateng (Mokthar Dahari Kpg Wireless), Amin Katak. Kalo di out skirt sikit kat panggong Miri Teater pelakon terkenal adalah Play Boy Pusat, Dol Buya dan kalo di panggong Cathay pelakon nya adalah Saripah Tulah dan kuncu-kuncu nya.

Dari nama-nama yang tersebut di atas entah brapa kerat ajak lagi yang masih benapas. Kalo ada producer nok molah filem cerita tentang Los Cermin aku rasa memang box office sure punya.

Aktiviti2 pada tiap2 ari nang sik pandei abis. Kamek maseh ingat gine sidak emak kita dolok kalo nok pegi pasar. Masa ia banyak lorong di los cermin, seperti jalan hijau, jalan biru, jalan unggu, kelabu. Sorang mesti ngimpa di tepi jalan nok ngemak sine A'on kurap nderep. Apa lagik, nang berekot ke sia ke sitok emak kita nok nahan nya. Udah jua terok kedak ia...sampei kat kelab Macinda..di berentinya bas..alu berderok nya tidor. Nang tulah kerja A'on kurap ya.

Kalo nok molah re-union aku setuju benar. Rondeng bagus-bagus dolok, polah komiti, set timing. Pasti hot punya.

Elly, baruk aku teringat tentang tin kacang keluar palak rimo ia. Nang kuat ingatan kau.

Wahap - pls include me as a committe member for your re-union proposal and use my home as your meeting place or discussion. Pls set a working committe so that with joint effot we can make it better.

Kamal said...

Tuan Hj. Amit, lupak aku ngan kitak tek. Welcome, Hj. Amit tok salah sorang campiang main guli masa kat jalan puspa marek. Banyak lagik dak senior lom masuk dalam blog tok. Blog tok bukan kita nembiak los ajak yang nanggar, bahkan dak member aku dari Kuching pun ada nanggar, especially Ismail wasli dari BTPN sarawak. (Mail mun kau maca part tok sms ngan aku). Pas ya ada aku terbaca sigek blog ada nyebut2 pasal blog nembiak los tok.Diharap blog tok dapat menyedarkan dak adik kakak supaya bersatu hati lagik. Mun dapat bukan ajak nembiak los molah reunion macam tok, dak nembiak Kulas, nembiak kudei, Nembiak kampong Hilir Sibo. Harap kitak nok maca tok dapat nangkap apa nok tersirat. Hj. Amit, cadangan you tek nang cantek, aku rasa peringkat awal tok cukup mun kita dapat berhubung dalam email dolok. Mungkin semua gago dengan urusan daknya, ada yang masih di laut, dalam utan and so on. Bila dah ok then kita proceed. kamek duak Wahab tok jadi perintis ajak.

Haji Amit said...

Walaikumusalam Mid,Kamal, Wahap, Jo, Lapok, Yusup, Abu, Ateng dan semua member los cermin. Masa berlalu terlalu cepat sekali meninggalkan kenang2ngan yang bermacam ragam. Dolok kita bersatu seperti satu keluarga. Misalnya kalo ada majlis nikah kahwin, semua dengan hati terbuka melibatkan diri. Dari minggu pertama pergi hutan berdekatan orang tua kita pegi utan ngambi kayu pakei molah kem. Sampei minggu berikutnya ndiri structure kem dan minggu ketiga nait kem. Tapi bila udah masang kembes, yang seronok sekali kita main atas kem dan tidor dalam ujung lipatan kembes sampei pagi. Sambong cerita...waktu esok mauk kawin..rami2 pegi tempat melih kebo dekat sungei baong alu nangar sidak melih. Malam arinya rami2 lagik kawan-kawan nolong motong bawang, ngupak kulit kentang, motong dagin dan banyak kerja yang lain agik.

Ih..kalo nok di cerita...sik abis..
lain kali jak aku nyambong nya. Tapi sebelum aku close episode tok, aku ingin pesan kepada semua teman los cermin bahawa selalu ingat kepada Allah SWT..coba jinak kan diri ngan suro atau masjid kerana dolok kita pernah jadi biak kinek tok kebanyakan kita udah ada menantu dan ada juak dah jadi nenek. Kalo kita mikir benar-benar sine kesudahan orang-orang tua yang kita sayangi berada kinek tok..kebanyakan sidaknya udah berada di transit bay nuju ke Maha Pencipta. Kita doakan semuga mereka semua berada dalam rahmat dan pemilaharan Allah SWT dan di tempatkan bersama orang-orang yang beriman, Amin. Wajarlah kita sama-sama nekan berek sikit danlam perjalanan hidup kita dan sesiapa yang belum stat bersujud hendaklah segera berbuat sedemikian. Mudah-mudahan akhir hidup kita dalam reda Allah SWT dan dapat berkumpul semula seperti kita masih nembiak los satu ketika dolok. Yang punya nama-nama indah seperti Hamid, Kamal, Wahap, Zakaria, Ahmad, Yusuf, Mohammad, Ali, Ismail, Latif, Ibrahim.Ilias, Abu Bakar, Salleh, Omar, Abdullah, Johari dan lain-lain yang sik dapat di sebut adalah melambangkan nama-nama Islam sejati yang sudah semestinya mempunyai tempat yang indah juga pada kesudahannya. Bersujudlah diwaktu2 yang telah di tetapkan supaya kita tidak akan menangis di akhir perjalan hidup yang tiada penghujung nya.

Wasallam, ada masa Insyallah kita bersua lagi k, Amin.....

Dancy said...

Hj. Amit,

To quote yr post 'Yang punya nama-nama indah seperti Hamid, Kamal, Wahap, Zakaria, Ahmad, Yusuf, Mohammad, Ali, Ismail, Latif, Ibrahim.Ilias, Abu Bakar, Salleh, Omar, Abdullah, Johari dan lain-lain yang sik dapat di sebut adalah melambangkan nama-nama Islam sejati yang sudah semestinya mempunyai tempat yang indah juga pada kesudahannya. "

kira out lah kamek tek dari " tempat yg indah " sebab nama kmk tek plus nama bapak kamek.....sik melambang " islam sejati " as u put it .

But then what is in a name mun the person who bears the " islam sejati " name kurang akhlak and taqwa nya kpd ALLAH SWT ?

On the other hand who are we to judge a person ?

salammmmmmm

Kamal said...

Terima kasih Hj. Amit atas reminder you tek. Yalah selagik kita bergelar manusia selagik yalah kita sik perfect. Kita tok mesti saling ingat mengingati sesama yang lain. Dancy, ya kiasan ajak, metaphor dalam penulisannya. Nama Nancy pun indah juak seindah orangnya. Bukan dak Islam ajak, sebab dak nembiak los tok terdiri dari pelbagai bangsa dan agama, sidak lain pun taatlah dengan suruhan agama kitak orang. Mun semua orang taat dengan agama masing2, amanlah dunia tok. Sebab aku rasa sik ada agama yang menyeru umatnya ke arah keburukan macam mencuri, membunuh, memfitnah, nyakit ati orang lain and so on. Nok dipadah Tuan hj. amit tek panduan pakei dak nembiak los beragama Islam, mun dak nok bukan Islam nak ngikut pun apa salahnya.

nembiak Los said...

Alaikum Salam. Hj. Amit Terima Kasih ngan sumbangan cerita Nembiak Los nok sik pandei abis dan nasihat nasihat kitak di atas tek. Aku rasa lebih bermakna lagi Blog kita tok dengan ada nya sumbangan berupa nasihat dari kitak Hj selain dari ngambik iktibar dari ngenang kisah kisah kita dolok.
Terima Kasih sekali lagi...Wassalam...

Haji Amit said...

Salamualaikum kawan-kawan, jangan tersalah tafsir dengan apa yang saya maksudkan termasok juak nama-nama yang sik dapat nok di sebut...Insyallah..mudah-mudahan semuanya sik kan terkeluar dari "kesudahan tempat yg indah "

Apa yang kamek nok padah adalah sik kira sapa juak dan apa juak namanya...jangan hanya terhanyut dengan cerita lamak di los cermin tapi ambik lah iktibar dari apa yang telah kita buat, minta ampun ngan Maha Esa kerana kita telah membuat berbagai bagai perbuatan yang ada kedaknya nyakit orang, nyusah orang lain, ngambik hak orang lain, ncuri rambutan dan buah limo apek atem misal nya..semua ia adalah atas kejahilan dirik kita sendiri.

Tujuan kamek adalah ingin hendak ngambi pahala sikit dari blog tok dengan cara ikhlas ngingat mengigati dan sehat menasehati di antara satu sama yang lain. Ya udah, kalo sik mauk di beri nasehat..terpulang.

Nasihat memang lah besar faedahnya. Aku dah madah..wajarlah kita sama-sama nekan berek sikit(ini termasok dirik aku juak) dalam menempuh perjalanan hidup kita dan SESIAPA yang belum stat bersujud hendaklah segera berbuat sedemikian. Mudah-mudahan akhir hidup kita dalam reda Allah SWT (tok lah yang aku maksud kan smoga di tempatkan di tempat yang indah) dan dapat berkumpul semula seperti kita masih nembiak los satu ketika dolok. Yang punya nama-nama yang sik dapat di sebut jangan rasa kecewa...atau terpinggir. Ne lah aku nok dapat nyebut semua..sorry teramat sangat lah kalo nama kitak, nama kakak, adik abang, bapak, mentua, nenek,datuk sik di sebut. Yang penting kalo nya belum stat sujud...maka sujudlah...kerana sebesar dan setinggi gunungpun atau seluas lautan pun dosa yang telah di buat oleh seorang insan...jika kita kembali kepada Yang ESA dan benar2 mohon ampun dan bertobat kepada NYA nescaya akan di ampuni dosanya. Jangan bimbang, walaupun nama mu dan nama arwah bapak mu tidak disebut..

Sebalik nya Allah SWT tidak memandang keberadaan dan kemewahan sesaorang itu tetapi yang di nilainya adlah KEIMANANnya. Kerana kalo kita gol kelak cuma di bungkus dengan kain putih yang berapa ringgit jak reganya.

Ingatlah Rasulllah SAW pernah bersabda yang bermaksud...

Apabila matinya sesaorang anak adam, maka terputus lah segala-galanya kecuali 3 perkara;

1. Sedekah jariah
2. Ilmu yang bermanafaat
3. Doa anak anak yang soleh.

Who are we to judge a person tidak seharus nya timbul...kerana sapa-sapa pun sikda judging a person di sitok...aku cuma bermaksud...Marilah kita sama-sama bersujudlah diwaktu2 yang telah di tetapkan supaya kita tidak akan menangis di akhir perjalan hidup yang tiada penghujung nya.

Kamal,Wahap...thanks and my appreciation to both of you for being good readers.I believe many others are being so as well. Pls do not get me wrong as I am writing with good intention. How I wish to those who are not the intended recipient just do not read and best to ignore.Instead, opinions, conclusions and other information whatsoevere in this blog must be related to of the NEMBIAK LOS CERMIN only and shall be understood as neither given nor endorsed by others.

Sebelum aku mengakhiri episode to aku ingin mohon maaf sekira nya ada perkataan yang boleh menyingong perasan...kerana apajua yang jaie atau burok adalah atas kelemahan dirik aku sendiri semata-mata tetapi apa juak yang bagus adalah dari Yang Maha Esa jua

ateng said...

Tuan hj amit terima kasih di atas informasi kitak yang amat berguna jua buat semua yang join blog tok, walaupun ada nama yang sik di sebut kitak atau ada yang ketingalan namun kita semua tetap maseh hamba allah, cuma ia maseh terpulang pada setiap individu untuk menilaikan atau mengerjakan yang mana baik atau yang mana buruk. terima kaseh, wassalam.

Kamal said...

Benar ya Tn. Hj. Amit, macam nok dipadah aku dolok kita tok manusia nang sik lepas dari molah kesilapan, bait besar atau kecik jadi dengan adanya sikap meperingati satu sama lain dapat mengurangkan kesilapan2 tok (mun dah tauk segera bertaubat). Macam ya juak dengan blog tok kita coba mengingat kembali apa nok dipolah kita dolok nang banyak yang sik betul. Jadi nok kedak ya jadi sempadan kita. Kehidupan tok nang susah nak didefinisikan, kalau kita merati hidup manusia nang sama juak macam dak binatang, contohnya kalau kita makan, minum, membiak, berkawan, berintraksi dengan rakan2, mun kita nanggar dak binatang cam ya juak olah daknya. Bezanya, dak binatang molah semua tok ngikut kehendak hati daknya, sedangkan manusia ada yang molah dengan ngikut kehendak hati dakya dan ada juak yang ngikut aturan Allah SWT.Bila dak manusia dalam menjalani hidupnya tok hanya sekadar untuk memenuhi keperluan hidup daknya semata2, jadi siklah ada bezanya dengan binatang. Camya juak mun seseorang ya menjalani hidup nya sesuka hati daknya, bebas tanpa aturan, ngikut hawa nafsu daknya, serta lupak aturan Allah SWT, saat ya orang tadi sik dapat dibezakan dengan binatang. Berkaitan dengan tok Allah SWT ada nyebut di dalam al-Qur’an surah Al-A’rof ayat 179 yang lebih kurang bermaksud:
“Dan sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahanam itu kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai akal, tapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah), mereka mempunyai mata tetapi tidak dipergunakannya untuk melihat (kebenaran dan kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga tetapi tidak dipergunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah), mereka itu seperti binantang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itu orang-orang yang lalai” .
Aku rasa dak Nembiak Los kinek tok dah tauk beza yang baik dan buruk, dan tauk apa yang disuruh dan apa yang dilarang. Tapi sik salah juak mun kita sentiasa ingat mengingati antara satu dengan lain sebagai satu "refreshing" kata orang kampung bakam. Coba kita sama2 renungi Sabda Rasulullah dalam sebuah hadis:

“Bertaqwalah engkau walau di manapun engkau berada!” [HR. Turmudzi].

Untuk panduan hidup kita semua:
1. Dalam kehidupan kita mesti ada matlamat atau objectives:

“Tiap-tiap manusia terikat dengan apa yang dikerjakannya. (Qs. Ath-Thur [52]: 21).

2. Akautabiliti.
“Tiap-tiap diri bertanggungjawab atas apa yang telah diperbuatnya.” (Qs. Al-Muddatstsir [74]: 38).

Supaya jangan kelak kita jadi macam tok:
“Belumkah datang waktunya bagi orang-orang beriman untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.” (Qs. Al-Hadid [57]: 16).

Ayat nok di atas merupakan pertanyaan retoris bagi sidak yang tetap sik mauk patuh dengan hukum-hukum Allah SWT. Bila sudah tiba waktunya! Allah menyindir orang beriman “Belumkah datang waktunya…” Benar, sekarang sudah tiba waktunya. Bila lagi nak tunduk, patuh, dan taat kepada Allah SWT mun bukan kinek tok. Esok lusa mungkin nyawa dah sik ada.
Aku rasa banyak orang tauk dengan Sabda Rasulullah SAW tentang 5 perkara tok:
'Ambillah peluang lima perkara sebelum datangnya lima perkara:- Usia muda kamu sebelum tua, masa sihat sebelum sakit, harta kekayaan kamu sebelum papa, masa hidup kamu sebelum mati, dan masa kosong kamu sebelum sibuk.'
Jadi apa lagik just ikut ajaklah. Thanks.....

nembiak Los said...

Hj Hamid & Kamal. Terima Kasih dengan komen komen diatas. Semoga semua Nembiak Los dapat manafaat dan menghayati erti kata yang di hujah kan tadi.
Wassalam.

nembiak los satok said...

Salam Mal. Baruk baca bolg tok. 5 bintang. Seronok anak2 bacanya. Betul2 nostalgia. Takziah di atas kembalinya ibu tersayang ke rahmatullah. Semoga rohnya ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Al fatihah. Amin. Dari ziz dan keluarga.

Kamal said...

Terima kasih Nembiak Los Satok @ Aziz Taiee. Hab, anak cikgu favorit kita dah masok blog. Yalah Ziz walaupun berat rasa hati, tapi kmk kenak redha and banyak2 berdoa untuk kedua2 org tua kmk.

nembiak Los said...

Aziz. Selamat Datang. Terima Kasih kerna dapat singgah di Blog tok. Mintak Maaf juak kamek ada cerita kisah bapak kitak. Nang benar, Cikgu Taiee ya Favourite kamek di Sekolah Anchi dolok. Nya nang pandei ngambik ati Nembiak dolok.

Came tok Mal. Kenak bayar Royalti kah Jis? Kalau bayar mintak ngan Kamal ngan Dancy!!!

dr_poli said...

Hab....pandei u ngambik ati Aziz ....takut Aziz madah ngan bapak nya kisah kita meraepot pisok paena ya .

Sorry Ziz...mintak map( maaf ) juak.


Aziz , kamek pun ampit juak di ajar bapak kitak masa di Sayed Othman dolok . Nya ngajar BM . Nang gap Cikgu Taie bila masuk kelas . Di mata mata kamek ...bila nya masuk kelas ...kamek berdiri ...kak ya semua madah ' Selamat Pagi , Cikgu '

Selamat malam ........

Kamal said...

Bukan ngambik ati nen, nok nang benar, apa lagik mun kelas sebelum ya ada cikgu nok bukan favoret kmk orang. Bila ajak Cikgu Hj. Taie masuk nang lega rasa. Lagi pun orang tua tok nak prihatin dengan anak muridnya, nya molah kamek orang macam anak2 nya juak. Pasal gap, nang sik dapat dilawan, orang dolok2 nang smart cara berpakaian. Mun lagi Aziz tok sik dapat melawan cara bapanya berpakaian. Sampei kinek tok pun Cikgu Hj. Taie masih segak nampak.

Dancy said...

Awok tok ko...orang marek mun nak ke sinae sinae ...mesti gap . Rambut nang steady ...di tiup angin tsunami sik terpacak rambut ya .

Ingat kmk abang kmk luwie ada makei se jenis minyak rambut ...ya lah rambut ya di pesen macam ada jambul depan . Heran bin ajaib ...steady ajak rambut ya ...macam kenak spray ngan gam .

Mun bab pengilan ...kita dolok ada org special nyeruk dari rumah ke rumah . Orang ninggal Nek Baah tukang seruk dolok .

Kak ya ...bila ari org nak kahwin ...dak tok datang ke rumah jemput kita makei kereta ...tauk lah kita tek ya kereta pakei kita nak ke rumah pengantin ...sebab ada bendera . Selepas pengilan gago dak Nek Baah nyedia kereta nok nak di pakei pulang .

Puas pengilan dolok ...dari los Miri ke los Lutong ...dari kpg wireless and kpg dagang ke bukit sia pun ada .

Steady dak emak emak pengilan ....rantei emas plus gelang emas...dak laechar semua di pakei . Ada juak datang pengilan makei baju sepasang / sedondon ngan kawan . Sik juak zaman ya di lalek ....tanda kita tek best fren ...

Best lah masa dolok .

Kamal said...

Minyak rona ijo, minyak Tancho namanya. Baunya mun dipakei malam pikir orang dak semandin datang. Aok dolok nang ada transport ngambik masa orang pengilan. Mun masih, kinek tok sik orang datang lambat. Coba mun berani amkei baju sepasang kinek tok nang pakei anok orang.

wahab said...

Ingat kitak orang masa kain seluar bertaris taris puteh atau taris kunin dolok? Arwah Japar ngelar seloar tok, Sleeping Night! Bila hari raya, banyak juak sidak Nembiak Los pakei seloar Sleeping Night tok.

Kamal said...

Aok aku ada seloar cam ya dolok. Siney ndak aku naroh nya kah? Sigek kaler kuning taris itam. Sigek warna ijo tua taris cream. Kinek tok ada aku nanggar fesyen macam ya lagik, tapi taris nya halus sikit. Nancy, rambut Abg. Luie kau masih ada jambul kinek tok? Bujang aka N, selalu aku jumpa di Masjid Piasau. Nya tok nang jauh beza perangeinya dengan abang kau nok nama Juki ya.

Dancy said...

Kamal , kitak kat education opis kah ?

Mudahan abang kmk sorang ya berubah ....tiap kali kmk sembahyang ..sik lupak berdoa utk nya ....Berkat doa ktk org juak .........

Salam...........

Kamal said...

Aok koh. Nok nama abang kau ya nang pelik sikit. Coba kau cek kalendar, mungkin nya lahir masa bulan gerhana brangkali.

rediahamran said...

Aie, ada ku ngr nama Aziz Taiee tek,ne nya.Aziz tok classmate aku bah.Apa kabar ko ziz. apa polah ko knek tok. Bah cetalah perkembangan kau. berapa org anak ko.

aleed awg said...

salam nebiak los semua.kmk aleed adik den.mcm mcm juak di ingat masa los dolok.asal kawin ada main band sidak youngs mixstures. penyayi kedri,ekong,katuk dan lain2,rumah kmk tmpat singgah terutama sidak juki, bayas, dollah samat, katuk, jonny philip dan byk lagi.waktu nak raya musa atoh selalu main meriam dan emaknya mak hau dan pkck atoh nunok lemang.tok doloklah bye

atengbuang said...

Ziz, layan kan si rediah ia dolok nya tok stress di rumah ia kali, kaua paham2 aja lah, sabar ja rediah..

Salam leed, pa kabar kau? Last ku jumpa kau di kubur tapi sik ku ingat ninngal sapa kah leed? Krmsalam dgn sidak family kau leed, abas2 jua blog d young mixtures jua, kamek urang nok molah reunion DYM jua.

Kamal said...

Selamat datang Aleed. Khalid nok kerja bank tok kah? Apa khabar Den kitak orang, berapa orang dah anaknya? Teng, Aziz di Kuching masa tok, mencarik nombor duak. Ziz mun kau sik jawab siap kau kena jual dalam blog tok, sidak Rediah tok nang pakar bab tok. bagus kau jawab cepat.

Dolt Udin said...

Kamal,

Sapa aleed tok?? urang indon kah?Coba chek ada ndak kah paspot miak tok..

dr_poli said...

Udahhhhh kita ...dah bangun dah Dolt tok. Ganti dak imegresen ajak nya ..ngechek pasport urang .

Dolt Udin said...

Dancy,

Sapa nok nama aleed tok kah?? Tang pelek nama tok. Macam bunyi orang Kelulit ajak tok...coba kau nulong aku nyiasat lok..takut aku salah orang kelak...

Dancy said...

Laewat juak ktk sik ingat ngan aleed ...Khalid ...adik dak Jali ...adik dak Den ...anak Pak Awang ...jiran dak Rediah amran . Diam kat Piasau nun... rumah nya sama laeret ngan dak Ean kamek ngan Hj Amit kita ya .....terkepus kepus nyawa kmk madah .

Ya ajak lok...

Kamal said...

Betol lah kata aku tek Khalid nok kerja Bank tok. Hensem nembiak tok. Nya tok kira menantu idaman para mentua seantero dunia. bait budi bahasa, horamat ngan urang tua and yang paling bagus. Sik pandei apek kelab. Tapi sik pernah aku nanggarnya main bol masa di Los marek. Brangkali nya ngikot geng dak Idi Blayong nyabong manok ajak.

dr_poli said...

Ya lah Kamal ...

mun dah Aleed tok sik di temu you main bol ....sik ada juak kamek nangga nya main dango ngan kamek empuan..main rondes pun sik ...nangkap ikan dalam parit pun sik ...tah lagik main lastik ngan Dolt .....enggak nya ada...( bayang bayang di mata kamek tok lah )...nya main tangkap ...badan nya kecik ...ya senang nya ngelaechek ...

agree ngan Kamal ...nang miak tok bagus ....sik bujat macham Dolt ....antu penyakat pun sik ....kira selamat lah mun anak anak kita main ngan nya ....untung orang ya ...dapat menatu macham tok ...sik macham antu....betul sik Dolt ?

Kamal said...

Sik aku nak nambah pujian kau tek Nen. Kelak cacat muka nembiak tok, ney ndak kotan kembang gilak idongnya. Yang aku ingat, khalid tok lebih minat jadi penonton ajak, nya merati ajak olah dak lain. Yang ada muak sikit perangei, nok nam Den, abang sidak nok tua. Nya tok rupa pendiam tapi penyakat. Ney Wahab sik nampak2 tok kah, dah balit ke laut brangkali. Sik patut juak.. lom sampei dua minggu nya di darat tok. Jangan2 lagi gago nyembelih kerbo pakei sidak cina taun baru.....

JB said...

Dalam kita berbual-bual tok, jangan lupak singgah di blogs http://arounddcorner.blogspot.com/ ada informasi yang boleh dijadikan rujukan untuk nembiak los.

nembiak Los said...

oiiii Tok aku diLaut tok. Gago ngeluar Gas pakei nyuroh generator SESCO bintulu bejalan lancar. Kalau sik, gelap dak Dol sia.
Khalid. Selamat Datang. Nang boleh diPecaya Nembiak Los Tok. Baru minggu ya tek aku merik URL blog tok ngan nya.
Jamel. Ada ku nangar blog kau. Aku gik nenong gambar Los marek tok. Bila pulang kelak aku postnya di sitok. Boleh kah Mel? Kalau sik boleh, ku tukar gambar ko dibelakang rumah kamek kelak!!

Dolt Udin said...

Dancy,
Mun kau sik madah sik lah aku tauk aleed tok ada lah Khalik adik den awang..Ya rabiiii...ku pikir urang ney tek....Tang lom pernah ku dengar nana macam tok...

Bila kau nyebut antu, baruk ku ingat di belakang rumah kitak di Bintulu ada pokok Ara...besar gai ya...Utan lain2 dah luas pakey molah Taman Milenium...pokok ara tok sik dapat di tebang kata daknya..Tukang tebang ya balit rumah lalu mati...Sampey kinek tok sik ada urang berani nak nebang pokok ara ya...Dancy, mun kitak ada balit Btu kelak bagus kau ncharik orang pandey ngalih pokok tok...sik antu ya sesat kerumah kitak kelak...Macham kenal aku muka antu tok, marek nya joging ada ngembak asuk warna putih, sepasang jak muka dak duak...

dr_poli said...

Nok nae pokok ara ya ....jauh dari pagar rumah kamek kali ...kelak mun u off ...tolong lah ambik gambar .

SIk terkabir dah rasa kmk tok ....dah trapik jam utak kmk.....nae bantal ku tek ?

Kamal said...

Ehem....Nancy dah ncarik bantal busuknya. Mata aku lom maok tidor. Teringat aku lagu P. Ramlee nok ada madah pasal pukul tiga pagi ya.
Dol, iboh percayak gilak ngan cerita nok macam ya, kau tauk kenak nok tukang tebang ya sik maok nebang. Bukan pasal antu, payment sik berbaloi. Ney ndak nok sorang ya tek lom nebgang lagik lalu kojol, memang sahlah keja ya terok... Mun susah2 bom ajak pokok ya. Munlah benar ada penunggu, ada cara lain pakei ngereja dak penunggu ya.

Dolt Udin said...

Dancy,

Sik juak dekat ngan pagar lah pokok tok...Tapi senang di tilit dari tepi gate kitak orang ya....Kelak lah aku ngambik gambar kalau aku off..Tok aku kja 6 ari ganti dak rongan...

Kamal,

Bukan mati kojol nok nebang ya tek, nya coma mati akal, macam ney nak nebang pokok sebesar ya makey pisok gillet...Tokey nya tok bodo gilak....

dr_poli said...

Dolt ...sik dapat tidur kmk malam tek ....dah lah orang muda kerja malam ...ganti dak rongan kata u ....8 malam berturut turut .


Ingat kamek masa kerja dolok...ada di antar kursus ...team building ..tidur dalam hutan di Similajau semalam .


Bila dak nak malam ..baruk ngunjam khemah / hammock masing masng . Nang berebut ngan masa lah tek ...ikat ajak lah kamek di mana mana batang pokok .

Kotan lelah lekak sehari sehari tidur juak lah ...mala juak terjaga jaga antara ya .

Kak ya berayun hammock kamek ....kak ya kenak gonchang kuat ......kamek dapat dengar bunyi pokok plus daun daun plus ranting pokok kenak gonchang .

Kuat gonchang ya hingga kamek pun gigi rattling ...apa katak orang macham sejuk gilak hingga gigi kita pun berbunyi ...tapi kamek sik sejuk . Nang berkukut kamek ngan hammock nok berayun takut gugok .

Masa ya kamek sik mikir nok lain ...kamek merasa marah sebab kmk pikir dak miak laki ngacho kamek sebab dak nya dah warning ngan sepakat akan ngacho .

Ya lah sik berbunyi ...sikit pun sik keluar dari mulut ...sebab kamek madah jgn bunyi ..mun neriak ....happy dak jeraol tok...tanda kita dah takut . Biar sanggup diseksa hammock kenak gonchang ....tapi kmk nang sik berenti juak maca apa apa surah yg ditauk supaya dak tok jgn bujat gia gilak .

Kak ya sik ginae berenti . Kamek ngintae ajak bunyi kasut dak nya keras keraes berjalan lalu ...sik ada dengar.

Bila dah siang ...ya kamek ngagak nok in charge ...bertanyak siapa ngacho malam tek ....sik ada kata nya ...kamek berjaga di camp orang laki kata nya ...tanyak kamek ngan dak bapak bapak sia ...sik ada ...bersumpah indah dak nya ...


Bila dah nak break camp .. nak mukak tali hammock ...ya kamek nangga pokok ya ...besar sekali ...at least 1 1/2 badan dirik Kamal ...udah lah ya ...tinggi gik ya .

Ohhh ......dalam ati kamek madah bukan dak miak bapak bapak pun kerja tok ...nak ngonchang pokok ya plus bunyi keres keres daun plus ranting pokok ya ....bukan makei tenaga manusia .

Mun kamek neriak malam ya Ooooo...kali beubat besar panjang kamek kak ya ....

Sik maok gilak di pikir sebab perlu 4 malam lagik di Simalajau .

Dak lain pun sik maok gilak bertanyak .....

Salammmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, sik ada contoh badan urang lainkah? Badan Bibotkah, Minahkah. Aku pun dah kenak kes misteri macam ya, kira selau juak. Sebab first posting kat Ulu Bakong, dalam utan tua. So banyak yang macam ya terjadi, tapi aku jenis nok sik ambik pot dengan benda nok macam ya. tapi yang pelik ada juak aku kenak masa di bandar, masa aku stay on nite di kch sebelum ke miri (dari KL) Kesah tok berlaku di sebuah hotel di kuching. masa ya bilit hotel ya dah full, aku pun check in petang, so malas nak carik hotel lain. Kata dak recpt. hotel ada sebuah bilit ajak tinggal, aku madah sik kesah. Malam ya masa nak tido, ada nya datang, ompuan rambut panjang lurus. Muka sik nampak (sebab mun aku tido memang lampu aku tutup abis), mula2 aku sik perasan, bila nya tunduk merenong muka aku tido macam terasa rambutnya mengurei depan muka aku. Sik aku peduli, pusin sebelah badan aku, mata aku nang sik dapat ditahan ngantok. Bila nya naggar aku sik ambik pot, digoncangnya katil aku. Malas nak layan, tido ajak sampei pagi, bila pagi dak nembiak sia masing2 bertanyak ngan aku. Aku madah sik ada apa2, mungkin lepas ya bilit ya diopen nya ngan public. Sik lama pas ya kawan aku kenak aku sik sempat nak warning nya. Nya lgik teruk tiga ikok benda ya ngerjanya. Sebelum subuh packing barang pindah bilit...Hotel Mayfair Kuching bilit no. 104 atau 105 aku sik berapa ingat... Wahab pun pernah kenak nok macam ya masa nya tinggal kat sekolah telekom kuching. Coba tanyak wahab..

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Kamal & nembiak Los,
kenak org kita "Melayu" jak kenak sakat dak tok ka?
Mungkin benar juak ada lagu berjudul "Gadis Melayu...siapa bilang gadis melayu tak menawan.."
Tapi laki melayu sikda pun lirik lagu ya kan...

Dolt Udin said...

Hamid,

Memang lah daknya suka nyakat orang Melayu, sebab daknya tok keturunanmelayu juak...maok yang sudah potong ayam punya....lagik pun Kamal ya keturunan pak Sedek..arum bulak bealantan nya boleh pakey ngembat buah gop, ney ndak gian antu tok...

Kamal said...

Elly, Dol sapa madah urang melayu ajak kenak sakat. masa aku kat Mulu dolok kata dak kerja sia, urang puteh tengah malam lari ke base Camp takut kenak sakat dak tok. da kawan aku nok nama David kamek

ngelarnya dave dari England, pun udah kenak. Nya madah bila nya masok ke dalam bilitnya, nya nanggar macam bininya duduk atas katil. Sidak cina pun ada juak kenak sakat, tapi sidak sik berani nak ngelakar

hal tok. Takut kenak 2nd time. Aku nanyak ngan sidak kerja kat sia sebab malam ya (masa kat Mulu), aku nenggar bunyi orang narit kerusi meja depan bilit aku. rami gik ya so aku nyangka dak omputeh depan

bilit kamek yang bising. nya madah bukan, nang macam ya kata dak nya. Ku padah ngan dak cikgu sekolah, daknya nanyak ada ndak kamek ngambik batu dari gua, ada sorang juru teknik kamek madah ada.


Aok nok nyakat aku dolok ya pun ompuan cina juak. Kawan aku madah, nok 3 ikok nyakatnya ya cina katanya. 2 ompuan sorang laki. Nok sikok ya sama macam nok aku decribe ngannya...

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Ada juak nok nyakat tok bangsa cina dlm utan ya.
Macam ney cdak(antu cina) tok boleh sesat dlm utan tebal ya ohh.
Mun antu ya kelaka org ulu, patut pun sebab area ya cdaknya pun.
Kalik zaman jepon lok, org cina tok dipaksa ikut jepon ke utan tebal ndak.

Dolt Udin said...

Bukan kes sesat tok mid, kau perasan ndak segala kerusi pakey camp di sitok kebanyakan nya di polah dak cina..Neylah tauk cina tok mati mengkelan pakuk kah atau di timpak geraji kah.Maka sik eran lah rohnya ada nyakat lam utan tok...

wahab said...

Benar kata Kamal aku ada juak merasa kenak nok macam ya masa di TTU Batu Lintang Kuching lok. Aku ngan adik Sebli Juni sebilit tapi masa ya nya berambeh diKampung.
Malam ya aku macam biasa ajak tidor awal sikit. Tah tengah malam kah belum, tiba jak ada bayang ditepi katil aku. aku rasa nok neriak tapi sik dapat. nok angkat tangan pun sik tergerak. Lembaga ya pelan pelan ngagak aku sampei terasa rambut nya kenak muka aku..eh kembang bulu roma tok...tiba tiba aku kuat kan diri nok nyepak benda ya. Tah gine kah tiba tiba kaki aku dapat nyapak lembaga ya, betul betul kenak antara kaki nya............apa lagi lalu terduduk nya sambil nangis.......uhuhuh kata nya, plentea pun sik boleh.......lain kali sik maok main ngan kau gik eh.....

Dancy said...

Sik paedah kmk macha tek....ya ujung nya ......!!

Mun kamek sambung ....?

" Kuat jak tangis nya ...ginae ginae aku mujuk ...sik juak nya berenti . Air mata berjujuhan ...bagus juak ada baldi aku pakei nyambut aik mata dak tok ....

Masih juak sik berenti ...sampei penuh aik dalam baldi ...ya aku angkat manas ...kiak kaong sik renti renti ...siapa sik keluar tanduk bila dah malam cam tok .Angkat ku kaki ,ku tigak gik nya sekali ...

Lalu gugok dalam baldi ...ku pikir nya lemas dalam aik mata nya ...suspense juak aku ....tang ada nya timbul....bul...bul...bulak !! "

Gik ko !!

Kamal said...

Hab, ya lembaga melayu. Di kampung Dagang dolok pun ada juak. Nang besar kat simpang depan masjid di pasar ya, di sebelah ya ada pokok ara. Besar pokok ara ya mun orang berpeluk nang sik dapat. Di sebelah yalah aku selalu nanggar Lembaga Kebajikan Melayu Miri.

Nancy, kan aku dah madah dolok, mun nak macha biar hati2, takut kenak dirik empun. Tok apa ndak polah nya ngeram tok. nang sah molah TM.

nembiak Los said...

Dancy/Kamal,

Lepas malam ya, ada gik aku jumpa Lembaga ya limpas bilit aku, jalan terencot encot...masih sakit kali. Bila ku siol, di kobek nya aku!!. Ya nang salah nya juak lah, aku gelak gelak ngantung gambar WLUFC di dindin, ada tulis, aku main right wing, memang selalu nendang bol....

Masa tok aku dangar lembaga ya sik berani sia lagi, dah masuk bangunan nok kata Kamal tek, Lembaga Kebajikan Melayu Miri....nang sah lah lembaga tok Melayu..

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Dolt, kalik benar juak kata ko...tapi sampei ke ari tok aku masih sik tauk cney asal usul dak penyakat tok.
Yg di tauk aku, dak tok kelaka melayu lom penah aku dgr daknya kelaka iban,kelabit,melanau dll...mun di malaya ya, ada juak daknya kelaka siam...
Cdak tok ada kaitan ka,maksud aku...satu keluarga ka?

Kamal said...

Hab, nok Lemabaga kata aku tek Jamel nang pakar pasal Lembaga tok. Kinek tok sidak dah ada Persatuan. Sidak ngelar daknya Persatuan Melayu. Nok lembaga terhencot2 dikerja kau tek kenal aku nya ya. sampei kinek tok nya terhencot2, aku rasa pasal ya nya keluar dari Lembaga melayu. Kinek tok nya ngekot dak Persatuan Melanau. Nya tinggal di Piasau Utara dah kinek tok.
Mid, kau dengar lok kamek dua Wahab kelakar. dahlah susah nak carik huruf kat kibod tok, mata pun dah kedak sidak DYM ari marek.

Dancy said...

Sik pandei kmk nak nyambong gik cerita atu / lembaga tak org ya . Dah jauh melarat ...berjarut pun ada .

Sampei laki kmk nok tengah makan disusei kmk pun tetak juak dengar kisah atu lembaga tok .

Bila dak Lembaga dah di Persatuan Melayu ya ...sik sombong dak nya ; pandei berkawan ngan dak Lembaga persatuan Melano . Mana kedak dak nya pass ber telabau ...lagu lagu senabek sik nunggu ujung minggu lagik ...

Salammmmmmmmm

Dolt Udin said...

Adoh Dancy, wakinau kaau itau nabei spoting lalu eh..

Kamal, ku rasa sepakan wahab ya sik kenak gearbox atu tok tek,, cun kenak pangkal betis ajak.Maka ya lah nya ngenchot ajak..Mun solid kenak palak gear gerenty tekangkang jalan nya macam pakak bubok...

Kamal said...

Nang kat kaki nya Dol, mun kau di Miri maok aku nunjok ngan kau lembaga ya. Mun kena gearboxnya, aku rasa nang sik sempat ngucap. Wahab empun shooting ya, mun dari tiang gol ke tiang gol sebelah. Ney ndak terus gol mun kenak kotak gearnya.

Nancy, rugi kau sik pandei tutor dak hubby kau.

nembiak Los said...

Aok rugi kau Dancy.
Akau agai taau telabau melano. Nda kaau Malaw!!. Akau kalai Oop, akau pisak Nyauu tapi Nyauu akau beteih talai....

Dancy said...

Taau akau ...tapi jumik jumik angai.
Ya lah akau rindu ...nda dapat dengar lagu lagu senabik itau ...

Ya lah ko ...bila dah pulang ke Miri ...bukan main gik radio di tune ke radio swak ....radio Miri ...sampei dak iban and melano pun didengar .

Kak ya bila meli newspaper...meli Borneo Post...sempat jauk baca paper iban dalam ya ...baca nyerin nyerin ...nae ndak abang Ean kamek tetak dengar ..

Ya ajak lok ...lekak balit meli barang tek .

nembiak Los said...

Diak lah kalau macam itow. Belajer bahasa elai noew...kak miak miak.
(lebih kurang camtok retinya, untuk pengetahuan Kamal; Bagus lah ya. belajar bahasa laki kau...jangan malu malu). Padah ngan laki ko Dancy, kalau salah jangan marah..Nya ya HENSEM bah..

Radio kereta aku nang ada juak channel Iban ku tune. Ari nam & ari minggu baru ada lagu lagu Senabek..

Dolok di Los, kita selalu ada nerimak berita shell, SALAM. Borneo Bulletine hari nam baru ada. Ingat aku Hassan Matkong selalu ncarik Borneo Bulletin masa nya belajar di Uni Malaya dolk.

Kamal said...

Bonjour les amis. Son été un moment puisque je n'ai jamais aller à la pêche avec vous. Pour votre information, la météo de ma ville est vraiment bonne. Oui, la météo est très bonne pour la pêche. Pour ceux d'entre vous qui préfèrent rester au lit, s'il vous plaît le faire. Mais n'oubliez pas d'apporter votre petite amie. Il est préférable d'être au lit avec votre copine plutôt que votre chat ou le poulet ou le pire de tout, votre belle-mère.

rediahamran said...

Ih, Romantiknya bahasa tok, ingat ku masa mek d France.Duduk2 debah eiffel tower ngr org prancis bergerek.gtoklah bunyi cdak berbisit bisit.

Kamal said...

Hehehe. Maknanya pun romantik, coba kau translate makei google translator..... France to English

rediahamran said...

Malaslah aku nak translate.I know what U r thinking.

Kamal said...

Sik ada nok sik bagus, semua clean. Anyway I like the way u think.

nembiak Los said...

Mal. Aku selalu nengar nenek aku di Bekam betutur lam bahasa ya. Aku pikir nya maca jampi serapah ajak...rupa rupa nya kau ngekot kemek ke Bekam dolok, curi curi belajar ngan rang tua ya. Kelak ajar aku juak Mal. Kalau sik, sik payah kita pergi berulam di kebun Talip....

Kamal said...

Hab, bukan bahasa tok. Tok sidak dari Kelulit, dak kelulit tok asal usul nya dari Peranchis. Mun dak Bekam dari German, nya dekat nak sama juak bunyi. Sejarah daknya tok bermula dari zaman Vasco Da Gama dolok. Masa ya dak Portugis ajak pandei molah kapal nok besar2, dak german lom pandei. Bila sidak dah pandei ya sidak berjumpa dengan pulo borneo tok. Sebagai bukti kesan sejarah tok masih ada sampei kinek tok, mun ke bekam ada kita jumpa perauk nok pakei sidak ke pulo borneo tok dolok, siap ngan outboard engine lagik. Pas ya ada sorang nok macam koboi, tapi sik ada kuda. ada pistol ajak.

nembiak Los said...

Yalah kelemahan aku tok Mal. Masa sekolah Anchi sampei UniLSW, sik pandei pas pas subjek sejarah ngan geograpy tok. Subjek Ilmu Isap ajak aku pas. Yalah gigi selalu burok, malar makan gula batu isap. Nasib rajak mata batu sik tau....

Yang aku ingat sikit sejarah dak Potugis di kelulit lok ialah nok saki baki tertinggal sia dah bertukar nama jadi urang Bugis.

Redy A. said...

Ih Hab,Sekolah ne Kamal berlajar sejarah tok. san ku ngr,kenak muka org kelulit kedak melayulah.Tunggang langgang sejarah takduak tok eh.Marah YB Rosie mun nya maca info taduak tok.

Kamal said...

Hab, kedatangan dak portugis ya dudi. Ya pun lebih sepuluh kali dak nya ke imigresen nak nukar status ya, last2 kesian daknya nanggar diberi ajak nama bugis ya, asal ada bunyi sikit2. Ilmu hisab ya pun aku pas juak, ilmu alam misteri pas juak. Ngak sivik aku fail.

Rediah tok buakn sejarah tersurat, nok dicerita dari mulut ke mulut. Mun bulak orang tua, bulaklah kamek. Kelak ngecek urang tua ya, ney tauk nya tok jenis pebulak...

Kurang asam urang tua ya, pebulaknya.......
Masih minyak ko?

Redy A. said...

He he he,Udah kenak bulak.Ya lah LB kuat glak. anyway Good sense of humour.

nembiak Los said...

Mal. Aku dengar, dari bulak urang tua, masa sidak pergi imigresen nok register, kebetulan Louie, abang Dancy, cuti masa ya. Jadi nok tukang nyapu opis egeh egeh molah register ya...

Rediah. Sik YB ya marah sebab Nembiak Los Edi Belayong jadi bodyguard nya..

Kamal said...

Yalah urang tua ya tek Reddy, nang kuat pebulak. Sik apa, bak kata pantun urang meroyan, ada ubi ada batas...hehehe

Redy A. said...

Ish, bisin juak anak buah ku d umah tok, berkaraoke nak rak .tapi bagus juak soranya. anak dara siman tok,duhal pandei berlagu. bagus nya berlagu ngn band takorg. aku nak nyuruh berlagu kat youtube.gene cara nya. kelak ko nengar n nangar. syg bakat terpendam nya tok.

Kamal said...

Surohnya datang kat Creative studio di seberkas ari minggu jam 2 ptg. kamek orang praktis sia. Embak Siman ngan Abu sekali, sidak duak ya nang terrer berlagu dolok. Mun sik, sik nyonyah kelab suka ngan sidak duak. Mun sidak duak belagu di kelab dolok sampei Wak pun layap nengar.

Redy A. said...

Benarkah ya.Kelak aku nyuruh ngtr nya Cya, ada pempuan lain juak cya kah, mun nya sorang sorang jak cya, susah ati juak aku.Besar besar gik badan takorg cya.Bla juak belah aku tok pandei berlagu, nya ngambik belah bini Siman, cdak ya semua pandei berlagu bah.Abu mun berlagu, trus rusak lagu.bak kata hero, ada 4 jenis suara keluar.Aku juak, Hero trus meli panadol rona merah mun aku berlagu, yalah aku manas olehnya.

Dolt Udin said...

Rediah,

Jangan makan panadol...mun penin palak makan jak bigik temedak duak egek tiga kali sehari...minum pakey aik buah naga tek..

Redy A. said...

Apa apa jak Dolt.Makan temedak pun sik apa asal baitkan.

Dolt Udin said...

Yalah , menar ya asal bait dah lah...sidak di bekam semua ngamal nelan bigik tok bila penin penin lalat..Tang malas jak rupa naip tok, lelah kah?...Bah mbak relax lok...minumkah makan mee kah atau exersise dolok.Kelak stat agik...

Kamal said...

Mun sik silap aku masa doloklah, masa ya kamek main band kat rumah urang kawen, pernah Abu berlagu. Nya ngembak lagu Blues, sik tauk sapa komposer lagu ya. Boleh tahan juak sora nya. Dak manok ngan itit dalam kandang nang rioh nengar nya belagu...

nembiak Los said...

Mal. Yang aku ingat Awik ajak ada belagu dolok. Lagu blus Oh bangau..benar tok.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab,
Nang benar dolok dak Awik pun ada group band kedirik & Awik singer cdaknya.
Abu boleh tahan juak berlagu, tapi ny abelagu kat pub ajak, janji tmpt ya ada meja tinggi...tapi ya doloklah, kinek tok dah sikda aktiviti ya.

nembiak Los said...

Baru aku ingat Mit. Abu sik dapat dudok kat Bar dalam Pub. Tinggi gilak, sik nampak palak. Tengada tangan ajak nampak ngambik air atas bar.

Kamal said...

Aku sik pasti juak, tapi aku rasa nang Abu masa ya. sik pasti juaklah, aku tok jenis pelupak. tapi yang kompom sekompom2nya, nok belagu tek bukan Siman atau Rediah......

nembiak Los said...

Kompom Siman ngan Kak Reddy sik belagu. Belagu lam bilit mandik ajak.
Aku sik pernah nangar Abu belagu eh..
Fof pernah aku nangar ngembak lagu Kota Lama, Koes Plus, masa ada urang kawin di rumah dak Siman. Tapi kak ya, nya kenak ben belagu bab banyak mic jadi sot kenak nya......

Kamal said...

Fof & Keria Wahab dolok pernah jadi artis. Keria belagu ngan band dak Luak. Fof tok freelance, asal jumpa mikropon ajak mestinya nak ngetest spoilernya.
Lupak nanyak Abu malam ari ya... Nya nang bukan penyanyi sik tauk kenak malam ya tiba2 nya belagu. Awik tok nang bagus sikit belagu, aku bagus banyak.

nembiak Los said...

Fof dolok. Nasib sik ada Mal. Nya dah kenak tunggah interbiu ngan ujibakat iklan Colgate, tapi lambat gilak, lekanya main dirumah dak Keria lai...

Kamal said...

Mun nya datang pun gerenti sik dapat. Sik menepati syarat, sidak maok rona putih, nya empun rona kunin. Pas ya, nok depan ya ada rona coklat sepalit, kenak candu rokok. Mun diembak sand blast pun lom tauk dapat ilang nok coklat ya.
Mun dapat pun masa molah video terpaksa makei voice over. Sebab sebutan sik jelas, macam ada bunyi angin keluar.
Sik kos efektif, ambik urang lain ajak.

nembiak Los said...

Kali pasal ya lah nya nyepi dirik di KB.

Kamal said...

Bukan, nya supan ngan boyak. Nok boyak lagik putih dari nok nya.

nembiak Los said...

Kalau ingin nok makan undang galah, bileh kontek Fof...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik hensem udang Fof ya. Mun ditunok nang takut kau nanggar mukanya. Udang galah lain ney ada gigi.

nembiak Los said...

Mal. ingat ko basikal sepit undang panjang dak Fof, Jali, Mat Dawok ngan Rally lok. Sapa ada gambar ya boleh merik ngan aku.....

Kamal said...

Ingat. Ada gambar dalam newspaper dolok marek. Brangkali Rally masih nyimpan gambar ya. Coba tanyak Jali Buang, nya team dak tok. jali tok terus ilang.

nembiak Los said...

Gambar ya diambik oleh unkel bini aku. Nya reporter Borneo Post kah lok, udah ninggal diKuching. Mun ndak dapat encarik antu gambar ya...

Dancy said...

Unkel bini ktk tok...bukan nama nya Benard...Bandat kata dak Bang Louie ? Close friend dak nya marek ........sakit apa nya HAb ?

nembiak Los said...

Nyalah Bernard ya Cy. Sik tau aku apa penyakit nya lok. Bait nya ngan anak anak aku dolok. Aku sempat bertemu ngan nya di rumah mertua aku diPiasau Ph111.....

dr_poli said...

Bernard adik beradi ngan siapa ? Dolok ada 2 org empuan diam ngan dak org ninggal Ronny ........Betty ngan Jenny . kakak kmk Bb mala bertanyak ngan dak duak tok ....boleh u tanyak ngan bini ktk ? Ingin juak nak in touch ngan dak nya lagik ........

nembiak Los said...

Dancy. Untie sidak bini aku nama Betty ya diam di Kelang masa tok. Nya adik bunsu Bapak mertua aku.

Nok sorang kazen sidak nama Denning, masa tok di Kuching. Nya tok kata ko jenny kali. Nya ada tinggal ngan dak bini aku di Los lok. Nya berkuliah diUNI LSW juak..

Kelak aku mail segala nombor surat beranak ngan IC sidak duak ngan kau.....

dr_poli said...

Padu...Betty tek di Kelang ...berapa org anak nya Oooo? entah entah dah ada cucu ...

Kali juak Wahab....Jenny ya lah Denning .....ingat ndak dak nya ngan kmk org oooo?

Siboh jak ngantar dak surat beranak ngan IC dak nya ......susah susah...

HAb ....ingin kmk get in touch ngan Cecelia Rentis ........boleh tolon ?

nembiak Los said...

Dancy. Anak aunty Betty empat orang. Nok empuan dah berkorga ngan Mat Salleh diEurope. Anak laki tiga orang ngan nya di Kelang.
HP nya 0176610540. / 03 31682344

Denning (082 254281/243557).

Cecelia lamak dah sik nangar juak. Kalau aku jumpa adiknya Mengos, aku nanyak ngan nya. Mengos tok dah jadi draughtman ngan Ranhill. Kerja drawing plan pelantar.....

nembiak Los said...

Dalam Borneo Post ari tok tek ada gambar Los. Tapi sik tau area nae. Nampak macam Los Cermin lah. Sapa sapa ada geng di Borneo Post, boleh tolong mintak gambar ya. Boleh aku postkan sitok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Masa ya aku rasa belom ada Borneo post. Yang ada Borneo Bulletin.

nembiak Los said...

Mal. Gambar dak basikal sepit udang modipiet ya boleh jadi lam Borneo Bulletin. Tapi gambar Los ari minggu tek, ada macam di Jalan Ungu ajak....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Masa dolok marek Borneo buletin tok ajak news paper local kita. Selain ya dan berita harian atau utusan melayu nok tulis jawi ya. Ada sigek lagik, SHELL empun buletin. Talip dolok ada molah komen pasal gambar dalam news tok.

Dancy said...

Awok Mal ...ShELL pun bulletin ..." Salam " .....besar paper tok...sama saiz ngan Borneo Bulletin tapi nipis lah .

Kak ya bertukar wajah paper tok....kecik ajak ...diberik nama baru " Apa Khabar " .....masa bergerugak rumah bapak tek ...bertemu ngan papertok....sengaja disimpan sebab ada kisah bapak retire .....kelak kmk scan ngantar ngan tak org .....

Ada gambar kumpulan nasyid lutong dalam ya ...muka Amir jelas . Kak ya muka Yusup main band DYM ada juak rupa ......

nembiak Los said...

Dancy. Ada lah kau jumpa gambar Los Jln Ungu juak masa bergerugak disia. Masok jak lam blog ko. Kelak aku nyopet nya masok ke sitok.

Kamal said...

Email ngan aku juak Nancy. Apa ajak kau gerugak di sia? Mun jumpa gambar Juki gik kecik makei otto, berik ngan kamek. Mahal gambar ya, pakei engkah kat muzeum sarawak.
Aku tauk Juki ada maca blog tok tapi sik maok masok, geram aku oleh anak ya. Tapi mun nya masok lagik geram kita olehnya, tanggar ajak perangeinya dalam email.

nembiak Los said...

Ya lah, biar Juki maca ajak. Mun nya masok sitok, apek kelab pun latah kenak nya...

Dolt Udin said...

Ada aku nangar juki masok sitok tadik..Kak ya sik nampak agik...tapi mungkin bukan juki poli kelXXXXX tok kali..jangan jangan juki dak kaderi...

nembiak Los said...

Aok, Juki dak Awi Bujang ya. Juki dak Dancy gik gago....

adi said...

Juki,
ko maseh main motocross kah? Boleh diembak ke Bekam motocross kawu ya.

nembiak Los said...

Nya dilaut kali masa tok Adi. Sik nya main motocross lagik Di. Gago main ngan janggut ajak kinek tok..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bahaya mun main motocross berjubah.

Kamal said...

Maok nak terusuk....

adi said...

Talip Pulo tok sikda di Miri mungkin bnyk nembiak sik main motocross lagik, sifu sikda.

nembiak Los said...

Adi, bagus kita main moto bot ajak. Mun sik maok nok besar, meli nok remot kontrol ajak.

adi said...

ndak tauk kinek tok Hab, dolok rami sidak main di waterfront ya.

musatahar09 said...

Aku dengar esok ari kat riam ada bertanding motocross.Ya pun aku dengar dari kwn aku pagi tek.

adi said...

ada track sia kah Sa? seney track ya?

musatahar09 said...

Di,aku pun sik tauk tapi ada dak nok main motorcross madah ngan aku kat riam belakang JPJ.

nembiak Los said...

Ngam ya Sa. Dekat JPJ Lambir. Aku ada prog Miri fest diambik dari Otel tek. Siang tadi ada sidak bertanding Ngail diKuala...

adi said...

Sa,
sik nanggar aku motocross tadik, tertidor aku di rumah. Nasib sik tertidor di trek motocross....

nembiak Los said...

Mun ndak gago sidak Wong motor mencarik rim spare nok malar patah kak melanggar batang atas trek ya...

adi said...

jangan di dengar Dolt, kelak ada nya ngembak chainsaw nya. Nembiak tok bukan dpt nengar ada batang....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun ari raya, ney ada urang berani nak ngidang kueh batang burok.

nembiak Los said...

Takut kenak chainsaw.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bahaya juak kueh tok. Sidak nok suka ke Siam selalu ngembak kueh tok balit.

nembiak Los said...

Bahaya kueh ya Mal. Lom dapat resepi pakei ngubat.....

Mun ke Mexico kinek tok, ada juak merasa kueh Idong Burok...

mussjulai said...

Ya lah balasan dari Tuhan,Nok sik di suroh makan mauk juak makan.Suka makan nok di buat dari najis eh,nyaman kata sidak najis ya,eeeeyak

nembiak Los said...

Eh... jangan kau komen makanan urang ya Moss. Kau sedia jak umei banyak banyak, kelak kamek Kamal ngentam nya.....

mussjulai said...

Umey apa ko mauk,idong pemek kah atau umey ikan,pileh ajak.

dr_poli said...

Takut na sitok ....kes ya dah confirm kat Thailand . Dah cancel pegerem kmk org nak ke Bukit Kayu Hitam ....border msia ngan Thai. Ada lah 2jam gia perjalanan .

Kmk mala ajak ngingat ngan anak ...mun emak lamabat sampei ...jgn sekali nunggu rah tepi jalan ...tunggu jak rah kaki limak kedei ....takut na kenak kidnap orang . Org sitok ada gila sikit .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hati2 Cy. Iboh ke kawasan nok dah ada penyakit tok. Tok nama bala.

dr_poli said...

Ya lah ko ....nok dilawan kita tok jenis sik nampak ....unseen attackers .

Benar ya ....bila Tuahn nak merik bala sik ginae ginae .

nembiak Los said...

Balasundram diberik oleh bapak dak Hiffy.

Nok nama Bala tok... adakah singkatan dari balasan?
Ya lah dolok, Cikgu Abang, Cikgu Taiee (di Anchi), Cikgu Saiee, Cikgu Berahim Dawok, Cikgu Ilahi (di UNI LSW) ngan Cikgu Yakob (di LGSS) ngajar, sik nengar.

adi said...

Bala Dita @ Kuda Dita dalam kenangan.... (Olympian Sarawak yang pertama). Bagus orang tua tok, very soft spoken, polite & very humble.

nembiak Los said...

DiLos dolok, bradak sikit lagik dicalon jadi rep ke Olimpik lam acara body Builder....nya sik dapat cuti masa ya.

Kamal said...

Kurang 2 kaki lagi height nya dolok, baruk layak Hab. Sik dapat cuti ya alasannya ajak. Somet dah menepati piawaian antarabangsa.

nembiak Los said...

Ngam udah height nya ya Mal....olimpik nok sigek ya bah....

adi said...

aku rasa sidak PARA rakyat jelata sedia maklum....

mussjulai said...

Mesti mauk di lapor gan kelap sidak nya,kelap Kutot kata urang lah,bukan aku yang madah!

dr_poli said...

Lambat kmk pick up tek .....

nembiak Los said...

Maok dicuci kontek dolok Cy, baru kaw pick up... sidak ya bila part nok muji urang, nang cukup ngan Madah Berhelah dak nya.... sapa sapa kurang awas, nang sik paham...pelik juak dak penganok tok...

adi said...

Anok kan sidak nok penganok ya Hab!

mussjulai said...

Jangan,jangan di anok sidak penganok ya,tampa sidak sapa lah kita tok.Nya mesti ada penganok baruk cukup porem pakey nganok,he,he,he.

nembiak Los said...

aku setuju benar ngan chairman penganok dari pulo ya...

dr_poli said...

Tahniah Moss...jadi Chairman ya . Kmk nang sik ada masuk Jkuasa tok .

adi said...

apa cerita tak orang tok??... sik paham aku. jawatankuasa apa ya Cy?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Jawatankuasa Mesyuarat Tingkap. Moss pengerusi tetap.

mussjulai said...

Auk,aku pengerusi,Dancy setiausaha and Wahab tukang putit uras.Kamal tukang melestik nok sik penganok.Lestik pakey taik pusak kerin.Cerik rasa!

nembiak Los said...

Mal, jangan didengar nok kata pengerusi Moss ya. Bau belulang lestik kau kelak.... kalau makei lastik Moss boleh.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik dapat Hab, aku dah dirasuahnya ngan laksa sarawak di pulo. Terpaksa juak nengar tutornya. Mun nya minta jadi gabenor pun terpaksa aku berik. Jadi gabenor Pulo Melayu.

Dancy said...

Apa nama kedei ya , Mal? Lamak sik makan laksa swak yg nyaman ........

nembiak Los said...

Kedei Anak Arwah Hj. Moktar, nama nya...mun udah kau sampei ke Sarawak tok, semua laksanya, laksa Sarawak. Ngak beza nya, Laksa nok dipolah Cina atau Melayu. Laksa Sarawak Cina ditambah dagin kerin rona merah.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Laksa sarawak ngan Mee kolok. Sik ada di malaya nun. Banyak tempat sitok Cy, nok dimakan kamek duak Moss ariya kat gerai Arwah Hassan. Kat sia nang pemos dari dolok, gerai dak Jali adik kandar ya dudi. Tapi gerai Jali tok besar & standard jak rupanya.

mussjulai said...

Di gerai arwah kak Dara sebelah rumah Wa Hassan.Adik arwah kak Dara nok nama nya kak Chik molah mee laksa ya...Sodapppp.....

adi said...

Aku makan laksa sarawak dgn suntong kerin di tunok lekak ya di tutok cecah dgn sambal..... ya baruk sodappp.....

Di gerei Arwah Bang Hassan mee jawa nya sedap.

Dancy said...

Suntong kerin...ditunok...kak ya di tutok...lamak dah sik molah benda tok . Marek dolok cholestrol ya sik wujud dalam kamus kita Ooo ? Puncakkk...

Nelan aik lior kmk Adi.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Suntong kerin sik hal. Nisik ada kolestrol, semua kolestrol daknya pindah rah urang nok makan ya....

mussjulai said...

Selamat lah suntong ya nisik bekolestrol...sik selamat lah nok di jangkit kolestrol dari suntong ya,he,he,he...

nembiak Los said...

Suntong kerin nang sik ada kolestrol gik. Udah tus sama ngan aik. Nok tinggal ya dagin suntong ajak bah. Gak....makan lah suntong kerin banyak banyak, bila palak datang penin, padah jak kurang bitamin....

Dancy said...

sik dapat diturut nyawa , Hab. Munuh kita empun ....tapi mun disuak benda tok...nulak jak sik maok Oooo...?

Kamal said...

Aku nang sik makan suntong kerin kinek tok. mun nak makan juak terpaksa ngemak gocoh...

nembiak Los said...

Mun kedak ya, makan suntong nok dikedei cendol. Suntong campor kangkong....nok tok lembut, sik payah ngembak gocoh..

Kamal said...

Sik iboh disebut, dah jujoh aik lior. Tapi jangan diamal gilak, kelak jalan macam kuda. Percoma dapat title kelak.