Friday, November 21, 2008

Selamat Kembali keLos company Miri

Salam dan Selamat berjumpa kembali pada semua member ex-penghuni Shell Quarters di Miri yang lebih dikenali dengan nama LOS Miri. Perkataan LOS adalah datangnya dari bahasa urang putih iaitu LODGE, yang bererti, carilah sendiri lam Dictionary!!!!

Penempatan nok nama LOS ya masa dolok melingkungi area Los panjang (masa tok dah jadi Imperial Mall), Los Katon & Los perintah (area Pos office & Telekom), Los dibah & Los SEDCO (area Syed Othman School & Masjid Besar Miri) dan Los Cermin (dah jadi Miri City Fan, Public Swimming pool & Stadium Bolasepak dan Stadium tertutup).

Dalam banyak banyak Los disebut diatas, LOS CERMIN & MACHINDA CLUBlah banyak meninggalkan kenangan manis. Kita jumpa lagi dimasa akan datang.....

543 comments:

1 – 200 of 543   Newer›   Newest»
nembiak Los said...

Site tok untuk semua geng geng nok pernah diam diLos Miri dan mereka meraka yang bergeng dengan kamek dolok, baik yang lelaki atau pompuan. Sapa sapa maok tambah comment, silakan. Kalau ada cerita Los bergambar bagus gik.

Kamal said...

Best masa ya. Makan manok free. Masih ingat dengan apek kelab, mangkai, gangstar sibo and last but not least bapa mentua kau. Hehehehe.

wahab said...

Hahahah..Nasib bait sik beranok ngan rang tua ya. Kalau ndak, jadi bujang lalo lah kinek tok. Sigek ya juak cerita aku lupa tek, tinggal di los, berbini pun ngan pompuan Los...
Bila udah tinggal diLos cermin ya lah puas makan manok free. Habis manok Lau siew wai diprojek. Ingat kitak orang ngan Awangku Ali..lagi bedarah manok dipedalnya!!. Bila malam habis betik belakang rumah dak Suut di ngap...

Kamal said...

Awangku Ali ya sparing partner aku. Siney ndak si belukuk ya, ingin aku nak berjumpa dengan nya. Kalau sapa sapa tauk cney nya kinek tok padah dengan aku. Aku masih ingat lagik muka Mahmud mahari blur bila ditanyak bapa alim pasal manok nya ilang.

nembiak Los said...

Mal,

Aku pun lama sik jumpa nya. Last sekali aku bertamu ngan adiknya Awangku Yusup di Kuching. Masa ya pun tahun 1981!!!!!masa aku training Telekom dolok. Besar kemungkinan Awangku Ali ada diKuching lah.

Kamal said...

Sik jauh dari Sekolah Sayed Othman ya rumah nyonyah taugeh. Aku masih ingat sebab aku pernah dikepong asuknya. Sik sempat buka pagar rumah aku masa ya, dari tangga terus melompat ke dalam rumah. Lepas ya aku dendam dengan asuk yalah sampei kinek tok aku sik apndei takut dengan binatang ya. Sayang aku sik ingat lagik muka asuk ya.

nembiak Los said...

Kelak madah ngan Awang Itam. Kita intei asuk ya....

Kamal said...

Awang Itam the best goalie di Los dolok. Sayang masa ya sik ada semi pro, mun sik dah kaya nya.

abdulrahman said...

Budak los ...Jalan Kelabu...141 A

Kamal said...

Yup. AKA Lapok Kurus, the greatest artist di Los dolok. Pok dalam blog tok Wahab coba nak cerita balit apa aktiviti kita masa di Los marek. Detail juak nya cerita. Nostalgic.

joQ said...

Rumah kamek 148B Jalan Ungu, Miri 9masanya postcode sik ada). adah ajak dengan a'oun kurap (bas MTC)..tahunya nei rumah kamek! Masa ya a'oun kurap ngelar arwah mak kamek 'pendek'! Diriknya kurap pandei nok adah orang pendek!

Lapok said...

Kamek tok tahu benar lah dengar a'oun kurap tu....tengahari ada lah nya parking bus nya bawa pehon kelapa depan rumah kamek...sama nya punya conduter nya!Nak sound wahab lapok gemuk sik ne masa tok..ada di-miri?

nembiak Los said...

Yaaaaaa. Salam Semua. Baru ada free sikit tok.
Ateng, Selamat berblog. Benar ati juak a'on kurap ya sik sedar dirik. Tapi conductor nya boleh tahan teng. Kelak nyuruh apek kelab marah nya!
Lapok Welcome back to Los. Lapok Gemuk @ Buntuk diam diPulo Melayu. Nya kerja diLaut(oversea). Ali adiknya ada di Miri. Aku sound kalau jumpa.

Kamal said...

Susah juak nak kelakar ngan Lapok tok, dah lama diam negeri orang putih tutor pun sik betul. Sik apalah asal kau jangan nalipon kamek jam 6 petang di sinun, sebab masa ya kamek sitok dah berkuroh tidor. Teringat aku masa kamek Talip kombat konduktor Aoun kurap kat Federal. Sapa nikam tin cat masa ya?

joQ said...

Siapa ingat best kite man masa ya? In my opinion Pak Akup #1, Pak Atoh #2, ingat cina terekan?

Lapok said...

Tok pasal nembiak nama Ali wahad masih ada,temom,dollah samad,.....siapa tahu numbur tel Hj muhood mahari,adik mat,dan awang goli yang bagus masa nya...dan zakaria wahad the telikom man?....munkin kamal ada semua information...nya cikgu kan kan mesti tahu punya....kamek sampai kuching on the 12/12/09 tengan hari...kalau ada masa stay miri one day and bintulu jumpa my mother one day!back on the 17/12/09..to Hamburg.siapa nahu fellow me back..sound awal awal....masa saji!Selamat hari korban...

ateng said...

sapa yang makey ID nembiak los sila simpan nama senang kamek tau, jo,nembiak los- baruk ku ingat ah conductor a'on kurap bukan main cun masa ia ah.....

hamidsul said...

Salam semua.....Lapok, aku ada nyimpan no tepon Mat Kecik ngan Hj Mahmud.
Mat Kecik : 019-874-1391 & Hj Mahmud : 019858-7587. Geng2 semua, fyi.....Hj Mahmud dah sukses dlm businessnya.....wow dah jadi org kaya lah...

Kamal said...

Pok aku ke Kuching on the 15 - 18. Sik jadi pegi KL. Ateng, Nembiak Los ya sapa lagi, boss blog toklah, Ali Hj. Udin aka Wahab. Pok kalau kau maok any infmation just post dalam blog tok, gerenti ada nembiak los nulong. Tok Amit ada naruh nombor talipon sidak duak di sitok. Amit tok nang bagus perangei suka iklan nombor talipon orang dalm blog, mun Kamang nangaar gerenti nya call sidak duak kelak.

Lapok said...

Hello Kamal,telong put you handy number in this blog..easy for me to copy it...malas mahu turn the next page...Thank u..Ustaz Ahmid...kamek dolok berlajar quran rumah nya tok..sampai now masih lagi remember...kamal kita jumpa di-kuching ok..insa'llah jangan marah kamek pun bahasa sik bugus..jawi boleh?

Kamal said...

Dah tadi dalam blog aku. Kat sitok sik boleh Kamang ada pegi Blog tok. Hab, padah dengan Dol pasal blog tok. Dol kitak oarang ya lagi banyak cerita, nya yang antara Sifu dalam Los dolok. Kau empun bahasa ya ok pok, blog tok sik perlu makei bahasa formal. Mun kau nak masuk bahasa Iban pun boleh. Tapi ada some cerita maok sensored dolok. Sbab takut ditanggar sidak nembiak, kelak diikut sidaknya.

nembiak Los said...

Ateng dua egek gambar nok hensem aku lam blog tok kau masih sik tau! Gambar kamal gik main tangan ya kau kenal. Pelik juak kamera kau ya teng.
Jo, bagus cerita dak pak akup, atoh & cina terekan. Dilos cermin ya juak banyak rang tua tua main Wau masa ya. Kita masa ya tukang nguntal benang sidaknya ajak kerja. Ada sehari ya, atoh, tah kenapa nya ngolong benang pakai botol beer!, sekali sedang nya berulur, tergugok botol lalu pecah. Apalagi terus berjarut benang kawan!!!!.
Masa ya juak semua orang diMiri main wau. Angin pun petang petang datang dari Kampung Dagang & Wireless nuju keLos. Peluang Nembiak Los berebut wau putus.....

joQ said...

Ateng, senei dah aban ko, Rosli? Sama kerja dengan aku di Telekom Miri dolok. Keria Wahab sama juak di Telekom. Orang ninggal, Deraman Sapong ~ referee dari los.

Sapa lagi belum disebut...hmmmm..anak Ali Man, orang Brunei, kan anak nya dua duak cun! Kalkani dan..sapa nama adiknya..macam bollywoods..sekalilah dengan emaknya!! Nei tuju sidaknya semua! Sorang nembiak los pun sik sangkut!!!

nembiak Los said...

Jo, masa dolok Nembiak Los semua gik gago jadi commando, ya lah sik sangkut ngan anak Aliaman lagi pun Aliaman ya orang kuat(body builder!) Kalau ingin nak Nahas boleh cuba!!!!!!!

Kamal said...

Jo, Bang Aliaman dan ninggal. Sidak kalkani sik tauk siney. Sidak nembiak ompuan los dolok sik pernah jumpa lagik, mun jumpa pun sik kenal lagik. Sebab dolok badan macam tiang talipon, kinek tok dah macam dram minyak. Tapi nembiak Los nok lelaki masih maintain macho. Terutama sidak nok berguru dengan Bang Osen.

joQ said...

Ada sorang pompuan neropong blog tok! Redian Amran kakak sidak Siman dan Abu. Keluar air mata tetak katanya maca alkisah kita dolok. Nya dalam facebook. Kelak nya madah dengan Siman dan Abu pasal blog kita tok. Lagik sorang pompuan belum respond. Sadiah Samat..dah ada title Dr. kinek tok di DBKU, Kuching.

joQ said...

Aku merik rangkap pantun tok, siapa kitak urang boleh nampak....

Bukan kacang, sebarang kacang
Kacang melilit dibatang kayu,
Bukan datang sebarang datang,
Datang melihat pengantin baru..

Tekak sapa, sapa..sora power..cermin mata tebal..gigi sik banyak macam ikan gelamak!...

Kamal said...

Dah ninggal komposer lagu ya Jo. Aku suka nanggarnya berzapin, kalah Micheal Jackson dalam MTV Beat it.

hamidsul said...

JoQ / Mal, aku sempat juak training hadrah ngan org tua ya...
Tapi bila dah gila main bol, dah sik mok gik belajar ngan nya....

nembiak Los said...

Masa rang ninggal ya diam diPiasau Link, rumah nya Hangus. Berkat semangat jiran sekampung, semua penduduk Piasau Link Ph1/2/3 dan badan kebajikan yang ada seikhlas hati menderma. Jadi dapat lah membina rumah baru. Masa tok rumah nya ajak unik diPiasau Ph1.

joQ said...

Masa kita cerita pasal nya, aku masih nampak, sik dapat dilupak, urat geruk nya timbul, sora power dan mukanya merah..peluh eboh cerita...Alfatihah..

Mid, rumah ko sebelah rumah Keria Lai? Mun gia ko tok adik Eli? Aku nok ngingat semua, sebab mun sik salah kamek pindak ke Pujut tahun 1980.

ateng said...

Joe-sori eh lambat reply your Q, abang ku rosli masa tok ada di ocean park,miri.Lamun ekong and arnie maseh di miri,katuk di bintulu and myself dah dekat 20 tahun di brunei tok. Boleh tahan jua you tok ah dah ada bercucu,brapa lama dah you di kl joe? Kalau kitaak mau tau anak aliaman adik kalkani salmah nama nya di brunei tok dah kawin bini ku kenal dengan nya,adik nya marali pun ada di sitok joe.

Kamal said...

JoQ, Hamid tok dolok masih kecik masa kau di Miri. Nang benar nya tok adik Elli, pangkat Uncle aku Amit tok. Tapi nya jauh lebih muda dari aku. JoQ aku pun masih ingat dengan arwah komposer tok. Tapi masa ya nei ada nembiak berani pelentei dengannya, mun nya nampar gerenti masuk ICU paling kurang pun menanah telinga.

nembiak Los said...

aok, kalau urang tua ya nampar olok olok pakai tangan kerek, lalu BABAK ajak tapi kalau kenak tangan kanan nya lalu BEBEK......

Kamal said...

Bukan takat bebek, mun full throttle lalu hi hi bye bye. Kamang ya dolok dipesit nya dengan jari kelingking ajak lalu lari alighment nembiak ya.Ada lagi partner Kamang nok selalu jadi konduktor band cina mati ya pun sama, nya ya sik kena tampar tapi distepnya ajak.

joQ said...

Cerita arwah Pak Alol, mengamit nostalgia kita di los dolok. Macam kata Mal ka (dalam posting dolok) sik payah ada rakan muda atau PLKN. Kita pandei ngator dirik kita.

Nok jawab Ateng lok. Teng kamek di KL tok udah masuk 8 tahun. Entah, sampei bila nak sitok. Asalkan kita masih berkontek macam tok, sik juak rasa jauhnya...

Kamal said...

KL - Miri bukan jauh gilak, ngak 2jam lebih. Jauh lagik pegi Lio Mato, 8 jam. Menantu kau semua orang sinun JoQ? Kita mun berjumpa tok memang sik alri dari cerita hal anak. Tapi mun kau jumpa Juki Poli sik nya maok cerita gilak hal anak. Sebab susah nya nak ngira, nya banyak gilak bini. Hobi sorang2 JoQ, ada orang suka ngumpul setem, ada nok suka ngumpul duit syiling lama so Juki tok suka ngumpul bini. Mun nya masuk sitok mati aku. Sik hal nya tok ada rabun sikit.

joQ said...

Mal, anak tua kamek lelaki, kawin orang Seremban. Kinek tok dah ada 2 anak. Anak kamek keduak pompuan, kawin dengan orang Sepang ada 3 anak dah kinek tok. Ada lagi dua orang belum kawin No 3 lelaki, baru grade dari MMU, Melaka dan nok bongsu baruk habis SPM.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

JoQ, auk si kamal ya pangkat anak buah aku tp aku mudak darinya. Eli abang aku masih di telekom, kinek tok jadi penghulu Telkom di area Bukit Song. Dolok kamek org tinggal sebelah rumah cdakKeria Lai,belakang rumah kmk org cdak Boni/Jeffry Lucas, depan kmk org cdak Nangkai, sebelah kmk org cdak James Gringgu.

JAI said...

Ingat lagik sik kedai sapo..tempat jual mercun..dapat duit raya ajak pegi beli mercun di kedai sapo..musim paling best masa musim main wao..abis telor pakey molah benang kaca...benang kaca paling famous masa ya si udin..rumahnya sama leret dgn rumah sidak abang kamal..belum lagik masuk bab gila Basikal bmx..suhaimi ingat lagik bapak kitak ngajar kamek ngaji nait basikal berlombak dari rumah..hope ramai akan masuk blog tok so kita boleh share pengalaman masa kat los.....adios guys

Kamal said...

Sik ingat dengan Udin ya. Aku ingat dengan nyonyah sanggong ajak. Jai, hensem nar gambar kau ya. Macam geng dak Hindraf ajak.

JAI said...

Bro kamal...ngakuk ajaklah muka aku hensem..ahak..ahak..atas sikit dari hindraf..hindustan..ahak..ahak..ahaks..ney lagik sidak nembiak los tok???Aku selalu masuk miricommunity pun website bahagian education..tapi didalam ya banyak pasal zaman2 sekolah ajak..kelaklah aku promote blog tok kat mana2 nembiak los..kita namakan acara jejak kasihan..amcam..

Kamal said...

Mula2 dolok tujuan blog tok pakei mencari Puteri Cina nok nama Kamang, tapi oleh sebab sik ada nembiak Los nok minak dengannya, jadi kinek tok pakei jejak kasih ajak. Hab, ingat kau Jai tok Hab, anak udak sayot aku bah. Dolok nya tok beser, suka kemeh dalam tidor. Kinek tok dah ok, dah berbini ngan orang Malaya. Sik maok balit ke Miri lagik. Macam JoQ juak.

JAI said...

yeah..sik dapat dipecayak urang tua tok ehh..abis cerita aku lamak marek dipecah ehhh..bukan sik mauk balit miri..KL sik ada urang mauk nyaga..aku kira urang malaya mixed sitok..dolok kecik2 sik dapat jadi mixed pan-asian jadi mixed malaya-miri jadilah..hahaha..mmm..muka2 dalam tok semua dah berubah especially abu..bila tangga tang perut nang sik ngelalalah abu tok bekas player sarawak..kenak perut gia gilak..pakey bengkong jak pok...hahahaha

Kamal said...

Ramli Hj. Lani bapak Jai tok (Aku ngelar nya Udak Lek), one of the best goalie di Miri. Zaman sidak Bucaneers dolok. Lepas ya sorang lagi goalie, nma nya Hj. Sharkawi aka Ahok. kinek tok nya sik nangkap bol lagik, lain nok ditangkapnya. Di padang Machinda toklah banyak ngeluar jaguh-jaguh futbol masa ya. Sayang kinek padang-padang bol dah banyak ditutup and dijadikan kedei. Sebab yalah nembiak kinek tok pandei shopping ajak. Mun terrer main bol pun main bol dalam komputer atau PSP. Syukur juak semenjak dua menjak tok ada dipolah sidak nok nama padang futsal. Dapat juak dak nembiak belajar nyepak bol.

JAI said...

Bro kamal, awang hitam golie di los dolok sinea kinek tok kah?? Abdul hamid ya masa bujang sik pakey cermin mata nak?? Kaki main bol juak nak..yarabii..lain lalu muka bah..plastic surgerykah??hahaha..

joQ said...

Har(JAI), senei ko di KL, walaupun rasa sik berapa rapeh kita duak sik hal janji nembiak los. Tok dah ada di KL senang kita bebusiness...jual cermin mata..rayban!

Aku di TM, Bangunan TM, Jalan Bangsar. Mun senang datang!

joQ said...

Pak Hj Lani, berkedei dolok depan library..di gelar orang "Kedai 6 Jahanam"..sebab ada 6 buah ajak..jangan marah..kisah marek..

Sampei kinek tok berkat nenek, cucu pun kaki business!

juhaili said...

selamat Kembali KeLOS company Miri
Apa khabar kitak sumer tek ?

JAI said...

Bro johari,

Nang benar ya keday nenek kamek ada urang ngelar 6 jahanam..he.he..anyway kamek kerja di KL juak dekat jalan raja chulan, MIDF Amanah Investment Bank..

Rayban ya partime ajak..just a hobby collecting barang-barang lamak..

Sik juak jauh opis kitak ya dekat bangsar ajak..tauk-tauk ajaklah kalau sik jam sekejap ajak sampey macam dari pujut ke lutong tapi kalau jam terok macam mauk pegi brunei..kelaklah ada masa kita jumpa..kalau abang kamal ada sitok kelak embak abang kamal jumpa sekalik...

Kamal said...

Julaihi? Elli kah tok? Tang pakei ajak nama dilos marek, tanggar kau Lapok Kurus, masih lagik makei nama Lapok Kurus. Welcome Li, aku tok bagi pihak Wahab, mun masa pengilan digelar orang sebagai Al-Wakil, tapi envelop sik boleh masuk kocek dirik empun. Jo, masa kau di Miri marek Jai tok masih makei seloar pelarut ingan pusat. Beringus, nang jaik rupanya. Abangnya nama Azlan, kinek tok tokey besar, perut pun dah besar juak. Masa lagi kecik dolok sidak duak selalu disabung aku, suruh bergusti. Siap kau Jai, habis rahsia negara ku keluar di sitok. Apa hal dak nembiak Los tok sik banyak masuk blog and mail ari tok. Memang sah ada yang layan ghout sebab banyak gilak makan daging ari marek.

Elly said...

Kamal, memang nama aku Juhaili dan di los memang aku di tunggah nama elly dan yang peliknya di tempat aku kerja aku di tunggah makei nama JOE, aku pun sik paham ginei boleh camya. Ko di sinei kinek tok kamal?
Ateng, ada apa2 berita bagus di TM kah, agik ingat bahasa LEZAR ( NIAH ) Diroi mean di si nun.

joQ said...

Mal, tengah ari tek, aku email dgn Elli nyuroh masuk..masuk juaknya. Geng2, kamek duak Elli masa kerja TM, orang lamak di TM..

Kekal dalam blog tok, makei Elli ajak. Ateng pun dah dipakei anak pak Buang, ya, hahaha (Sorry Teng)

Tutur Bintulu ya lagi susah dari Jerman. Lapok sampei kinek tok belum pass lagik!

Welcome Elli..

Kamal said...

Oklah Li. Sapa madah dengan kau pasal blog tok? Mun kau ada jumpa nembiak los lain padah juak. Aku kinek tok masih di Miri. Berapa orang dah anak kau Li? Bini masih sorangkah? Aku nanya sebab dolok masa di Los dolok kau tok nang popular dengan cdak ompuan. Kira Mr. Romeolah. Kamek orang tok nang sik diguna ompuan, sapa nak guna dengan komando. Berguro ajak bah Li. Aku dolok nembiak Perak ngajar tutor Iban & bahasa Niah.

Elly said...

Kamal, bini aku sorang jak sik lebih dan anak 3 orang elders ngambik degree 2nd sem, no 2 baru abis spm and no 3 bongsu next year form 1.
Tadi masa aku retreive email aku terima email dr joQ, so maok sik maok ikut jak berceloteh dlm blog tok lagipun kita tok nembiak2 los anyway tq ngan wahab bcoz menghidupkan nostalgia nembiak los,
ney wahab kinek tok kenak nya diam sik ada bunyi.
Kamal u kat umah di Luak kah kirum salam ngan sidaknya di rumah mah kitak.
Aku masa tok kerja syif ptg di Bukit Song jaga Pemancar TV/FM untuk RTM dan jam 10mlm kelak br pulang.
Cam tok la kerja joQ dolok kat Lambir,dan masa ya lagi guna eqpt lama. Masa tok udah teknologi digital .

joQ said...

Ada juak nembiak los ngambik alih kerja aku awal 80an dolok di Bkt Lambir.

Elly, dolok aku, Bujang Liu selalu 'berdepan' masa tidor di dooms atas. Don't play, play, tempat ya, 'keras' kata orang sitok!

Baguslah ko dah masuk sitok. Keria Wahab masih kerja?

Kamal said...

Baguslah Li. Iboh nak nambah2, mun duit boleh bertambah. Aku di Piasau, sidak Mak di Luak. Insyallah mun ke sia kelak. Berangkali next week Mak operation lagik, dolok dah dipotong jari kakinya. Nya diabetes. Kesian juak nanggar nya. Aku semenjak dua menjak tok selalu travelling, biasanya dalam sebulan 1 minggu ajak aku di opis. Anak aku 3 orang sambung belajar, nok tua di politek sebrang prai, penang ngambik diploma dalam Programming, Nok no 2 (My only daughter) final year kat Unimas, nya ngambik Civil Engineering. Nok no 3 kat Politek Mukah ngambik Civil juak. Nok no 3 Form 3 taun tok and nok bungsu tahun 6. 4 Lelaki, 1 perempuan. Dekat Bukit Song ya ada "Jangan Pandang Belakang", tapi aku rasa kau dah biasa ngaknya jangan cabol ajak. Aku dolok masa first posting di Sg. Lutong, Bakong pernah juak jumpa nok cam ya. Jangan ambik pot ajak, mun kita sik layan, boringnya sik nya ngaco kita. Tapi maok ada pendinding juak, mun kau nak belajar aku boleh ngajar. Tapi pengeras nya sik makei manok kaler itam atau putih kinek tok. Nya ngambik mudah ajak, berik ajak manok KFC 1 barrel. Hehehe! Wahab nya offshore masa tok. Kinek tok nya relax pakei nyimpan tenaga sebab esok nya balit ke darat.

Elly said...

Salam
FYI keria Wahab masih agik dgn TM, kinek tok nya bujang balit.
Ingat sik dgn Simon Teo, beliau gugok dlm arong kat bukit no 1 yg di kenali dgn bukit Canada ptg marek.
joQ.sape agik tinggal kat pujut corner kinek tok, jambali kat sinei kinek tok ?

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hi bro Jai,yup nang benar aku lok sik makei cermin mata & main bol ngan cdak brother lok.Jai, mun mok tauk camne nyuruh muka sentesa mudak, ko tanya ngan Kamal petuanya...dolok Kamal belajar dari Kamang

joQ said...

Elly, Jambali ada di Piasau 1210. Mun petang2 ada didepan Chinese Chamber jual manok panggang dan kuih2..promote adik sikit...

Kenak si Simon Teo nerjun dirik?

Pasal Keria dah bujang balit, sik ada hal. Suruhnya masuk blog tok. Consultant banyak sitok. Bak kal Kamal, pengerasnya..manok KFC...!

JAI said...

Aihh..simon teo nok jadi cikgu dolokkah??Kenak gugok??Nya sama main bol dengan bapak kamek nak..bro amit bang kamal sik pun ilmu sik dapat pakey..ada mintak hari ya..ya muka kamek nampak tua eja pasalnyalah ya...ahaks..ahaks

Elly said...

Cikgu Simon Teo yg mengajar di St Joseph Miri. Dengar cerita mendiang masa ya sedang melatih nembiak Sek Men Riam Road dipercayai t`gelincir lalu gugok ke arong sedalam 30 kaki dan beliau parah serius di kepala dan meninggal on the way to hospital.

JAI said...

yarabbi urang tua ya dari dolok sampey ninggal masih ngajar nembiak..kesian..teringat kereta opelnya..geng keras sidak bapak kamek ya...mmmm

Kamal said...

Innalillahirajioun. Nok nama ajal. sapa ninggal ya tek? Mid, Jai ya sik percaya dengan ilmu aku. Aku makei ilmu Adobe Photoshop CS3, mun muka ada lubang jerawat boleh jadi licin. jai dolok sik cukup pengeras, jadi aku ngajar nya setengah ajak.

mustapha bin said...

"Selamat Kembali KeLos company Miri
Nama aku Muss julai jln satok miri

Elly said...

Mal, yg ninggal ya Simon Teo rakan guru ktk marek

Kamal said...

Mos Selamat datang. Ney gambar kau? Nya tok terrer main wo marek. Li, ada aku nanggar dalam Borneo Post tek. Kesian juak, nok nama cikgu nang cam ya , dah tua pun masih ngajar. Bukan pasal duit, nok dah dalam darah dagingnya. kamek orang ada juak molah kelas malam, datang ajak ke Wheels ujung minggu. Simon tok aktif dalam football masa di Los dolok. Aku masih ingat nya bertengkar dengan Awang Itam. Sikit lagik nak nemu ajal nya masa ya.

Elly said...

Mal, nok pa polah ko di wheel
ko main di sia kah, sapa gik ikut ko main di sia

Kamal said...

Sik boleh dipadah di sitok Li, kau datang ajak. Tempat ya open macam kedei kopi politik. Mun dipadah di sitok, kelak charge oleh Wahab. Iklan sik berbayar.

Elly said...

mal,
minggu tok kelak aku ke sia arap jua jumpa wahab sekali.

Kamal said...

K. Embak dak member Los lain juak. Wahab sik pegi tempat cam ya lagik kinek tok, sebab sebelah malam nya ngajar nembiak ngaji lepas ya ngajar nembiak bersilat. Sidak member banyak lom tauk aku main sia. Kat tempat ya dak mat & Minah Salleh banyak, nok celup pun banyak.

nembiak Los said...

Terima Kasih Mal, kau nyambut Mos ngan Eli semasa aku bersilat tek!!!
Mos, masih ngan TM di Pujut 7 kah? Selamat datang ke Los lagi.
Sapa sapa sik tau, sidak Mos tok dolok diam depan SK Sayed Othman. Mak ngan Bapak nya lah tauke besar kedei runcit depan sekolah ya dolok. Sidaknya awal lagi dah pindah ke Pulo Melayu. Abang nya Tahak ya lah senior geng Los yang pertama dolok. Sama sama ngan abang aku Ah Cheng, anak anak Aruwah Pak Julaihi beca, nok di bukit dan sidak beradik dak Emi di kampong dilok..Geng Black Eagle dari Los.
Eli Selamat datang balit keLos. baru aku tau kau dah jadi urang bukit Song kinek tok. Keluarga kita selalu jak tinggal bertemu belakang rumah. Semasa kamek di Jalan Ungu kitak urang diJalan Kelabu. Bila kamek pindah di Jalan Bintang, kitak urang pun pindah di Jalan Intan depan rumah Ah Kong. Sik clear gambar kau Li. Masih maintain pesen Rhoma Irama??????

Kamal said...

Sama-sama Hab. Nok nama kita jadi Al-wakil tok, tapi kocek mauk diclear lok, takut tertinggal envelop sigek duak dalam kocek kita. Aok ingat Illi dolok suka pesen Omar Irama. Omar Irama atau hail Amir Hab? Hehehe, kasut 4 inci, bellbottom size 28 inci. Bila nak nambah 30 inci, kena tambah RM2 extra. Lom lagi nanggar kolar baju, panjang macam telinga kambin. Masa ya size pinggang kita hampir semua sama, 26,27,28. Sidak nembiak kinek tok masa darjah 6 dah size 28. Anak aku form 3 dan makei size 33 seloar. Seloar aku masa gik bujang marek sik muat ngan dak nya.

Elly said...

Hab, aku dah email ngan kassim pawi nyuruh nya masuk dalam blog kita, keria wahab udah d email tapi belum ada jawapan agik, Mos kinek tok ngan aku d bukit song. Hab, soli lo aku sik ada gambar lain d komputer tok hanya gambar makei baju batek lepeh aja. Gambar ya pun aku nyuruh kawan aku kat Penang hantar guna email. Gambar ya masa kamek molah latihan tentera d Perak dan terus buat lawatan d TLDM Lumut, dan bergambar d atas kapal TLDM yg baru ajak balit dari Somalia, besar kapal ya Hab, bayangkan 200 anak kapal selkali belayar maksud aku 200 askar2 di dalam ya ( Laut, Darat & Udara ) Tingkat debah no 2 9 egek kereta tank atas di belakang 2 egek heli.

nembiak Los said...

Mal, sik hal kalau ada envelope tertinggal lam kocek. Boleh pakae belanja di Wheel lam tok.
Eli, aku sikda add email & tepon kitak duak Mos.
Patut lah kau pakae baju seragam askar lam gambar ya. Aku ada gambar kau sitok. Cepat kit merik email address.....

kadri said...

Jo,apa khabar kau,lamak sik nengar berita.Aku masa tok masih kerja ngan Shell sama platform ngan Wahab.Lima tahun gik kerja pas ya retire.Dak Den bapak nya Awang dah meninggal tahun lepas.Mak nya masih ok.Den masih kerja Sesco ngan Jali.Khalid kerja bank CIMB Miri.Berapa dah anak kau.

joQ said...

Kadri, allahamdullilah, bait aku sitok di Nilai, N9. Kerja di KL, ari2 60Km x 2 driving. Banyak di cerita pasal aku dalam segmen2 blog dipolah oleh Wahab tok, lekaknya berguru dengan Kamal.

Sama kita pencen. Aku dah submit borang pencen. Sebab dilok sebelum TM swasta nya JTM so adalah pencen sikit dari gomen.

Ada ku ngengar pasal Pak Awang ningkal dari sidak adik2 ku.

Baguslah kitak orang dah masuk sitok. Jadi tauk juak khabar pasal Miri.

Hab, mun ko ingat sebelum sidak Den Awang, diam rumah ya, sidak Nuar/Lela (nok nginang asuk dolok) diam sia. Kenak sidak nginang asuk ya kita sik tauklah. Mungkin ada mazhab lain ya...

Elly said...

Hab, add email & no h/set aku juhaili09@gmail.com & 0138302982. Mos pun mussjulai@gmail.com & 0178570168. Mun ko mau makei add email TM pun boleh jua, aku pun email juhaili@tm.com.my dan Mos pun mustapha.julaili@tm.com.my.
Hab, aku sik tau yang mertua ko orng los jua, sapa nya ya. Adol kitak orang d siney kinek tok, Talip selalu jua aku jumpa.
joQ, sapa sidak Nuar/Lela ya sik ingat aku sidak ya.

nembiak Los said...

ahaaa, JoQ/Eli, kalau sik tau ngan urang urang di Los dolok, NGAM lah Pakar nok ditujukan soalan tok.
Pak nuar ya dolok tinggal di Jalan Gertak, ujung sekali depan rumah Mat Mahari(Jln Bintang) sebelum pindah ke rumah nok dak Den diam ya. Lela ya digelar kamek dolok, Lela Bantut, sebab nya Tomboi. Nasib sik diMbak berdango!!! Masa tok sidak di Brunei.
Part nok nginang Asuk, aku sik tau lah sebab masa di Jln Gertak, sidak nginang Pusak Siam...

nembiak Los said...

Eli, sori sik jawap soalan cepu mas kau tek..
Mertua aku John Nuab. Sidak tinggal ujung rumah dak Ateng/Katuk lok. Bini aku anak nok nombor dua. Ronny, abang sidak udah ninggal masa Shell Teambuilding di Danum Valley Sabah. Dol masa tok masih ngan Shell di bintulu.

Elly said...

Hab mun sik salah aku d jln gartak sidak nenek aku awg Radin, sidak Abong & sidak Mail.
Sidak Den d jalan satok mun sik salah aku.

Kamal said...

Aku dah kompius dah tok, yalah orang Shell dolok suka berpindah randah macam pusak siam beranak bungas. Hab, aku sik berapa ingat Lela bantut ya. Nok dipadah elli dolok pun aku sik ingat, nok nama udin yang terrer molah benang kaca ya. Elli tok nang dari dolok minat nak jadi askar. Kassim Keram kinek tok kat JPJ Miri.

nembiak Los said...

Mal, Nok nama Udin ya ipar Wan Azhal. Sidak diam belakang rumah maarof, rumah yang didiam dak Tuah dolok.(sebelah rumah Yusof/Ghani Nawi).

Rumah Awang Raden mula mula Jalan bintang, rumah kining sebelah dak Rally. Pas ya pindah rumah dak Lela ya, Last sekali Jln Gertak. Masa dak Nuar/Lela diam sia, rumah ya masih semi-d. Sidak Awang Raden pindah sia selepas rumah ya di Renovate jadi Detached.

Rumah dak Mail sahat di Jalan Gertak pun sama juak. Mula mula rumah ya semi-d. Hujung sekali sidak Peri Jamel, sebelah nya sidak Aruwah Salleh Ismail. Sidak Mail diam sia selepas rumah ya diConvert jadi detached.

Masa tahun 70an dolok Leret ya (Jln Gertak) semua nya semi-D.
Kalau dari ujung nuju ke pasar:
1. Rumah Pak Nuar/Lela sebelah Hassan/Siop.
2. Tengol/Paul (dah pulai Sri Aman dak tok) bersebelahan Pendi Liang(Bok Janis).
3. Jack Siran(kes Pistol di pengkalan lok) bersebelahan Yusup Pawi.
4. Osen Bradak Sigai bersebelahan Kamek.
5. Salleh Mail bersebelahan Peri Jamil.

Bila tahun 80an semua rumah sia tukar jadi detached.
1) Freddy carroll / Awang Raden
2) Chik Sayed(Abong/Alot) / Radie
3) Vincent Chia (Jerome Chia) / Ibrahim Sebli.
4) Mail Sahat.

Elly said...

Hab, Roger adik ipar ko kah /
Mal, bukan Kassim ya, Kassim yang d maksud aku keeper dak Gemas dolok bah. Usop ya dolok diam d cney Mal kurang ingat aku, muka nya sama jak ngan Johan anak usu Bakar aku.

Kamal said...

Masih aku sik ingat Lela ya, tapi nama ya macam kenal. Pernahnya main sama dengan kitakah?
Li, kassim pawi, abang Yusop pawi, tauk aku. tapi sik tauk seney sidaknya kinek tok. yusop ya best friend kamek wahab masa sekolah anchi, nya tukang embak beg kamek masa pulang sekolah. Sorang lagik nok nama Bucor, wahab kenal kali nya tok. Rumah aku di piasau berdepan dengan kakak yusop pawi tok. Arwah salleh Ismail ya pangkat bapak saudara aku, aku nunggah bapanya Ninek. Li, ney ada sama muka Johan dengan yusop, Johan jak itam, yusop ya putih sikit pas ya yusop ada taik lalat kat bibirnya.

joQ said...

Mal, sik banyak orang ada Lambretta masa ya di los, bapa kamek ada sebuah (M1458), sorang lagik nok tauk kamek bapak sidak Nuar/Lela bantut tok. Tapi nya model baru sikit lah...mun kinek tok duak duak dah antique..

nembiak Los said...

Mal, Bucor kita ngelarnya. Nama benar nya Zahari Jariee. Sidak diam diLos dibah dolok, leret dak Mos Baharen. Masa tok nya masih ngan Shell di Bintulu sama ngan Dol kamek.
Eli, adik beradik bini aku sorang ajak lelaki, abang nya nok dah ninggal di Sabah. Nok nama Roger Moore ada tapi saudara dak Kamal!!!

joQ, kau lupa Apek Mangkai pun ada jenis ya juak. Dolah Samat masa ya ada pakae Vespa, dah moden dah la. Kalau jenis motosikal antik, Paul Khan sebelah rumah lapok buntuk ada sigek, Lasa, bapak Su'ut pun ada. Kereta pak mertua aku pun steady juak, masih ada di Kuching masa tok.

Kamal said...

Pandei2 jak Eli tok. Nama ya dah sik cun, Roger John, nang sik ngam bunyinya. Mun adapun diam2 jak, ney tauk oarng tua ya ada talian hayat tempat lain kelak perang dunia ketiga rumah dak mentua Wahab. Aok Lambretta mangkai dolok, Lapok Gemok ada numpang Lambretta ya. dak nembiak Los lain semua sik sanggup numpang. Mun koboi kereta Fiat ya pun dah kira tebal muka, apa boleh buat begaut nak naggar wayang pukol satu tengahari, baru koboi kereta Fiat ya. Kereta dak mail Patoi pun antik juak. tapi yang best kereta kamek dolok. Pakei sidak stuntman berpusing dekat airport Lutong.

Elly said...

Hab, aku sik ingat sapa lela ya.
Mal, Kassim kinek tok diam d lutong n Usop sidaknya d Bintulu dah kawin baru.
joQ, bila aku buka blog ko Memo Ubi Rebus aku tertanggar ada gambar aku di sia masa aqnak kak Rohani @ bang Mud kawin. Bang Mud ya abang didak Hasan, siop & sidi.
Nok sebelah aku ya biras aku Cikgu Amri, masa tok daknya d Batu Pahat. Amri ya laki Kadariah sidaknya nang biasa ngan usu endon, ngah mak dak mawi. Lagi kecik dolok daknya diam rumah dak wa arwah wa Awg Salleh bapak dak kak Rohani.
Adiiossssssssss

nembiak Los said...

Eli&joQ, kitak duak tok padu ada bersedara ngan MAWI juak!!!

joQ said...

Salam semua, duak hari sik masuk, sebab gago nok nangtar bini dan anak2 balit sekejap ke Kuching kedong cuti sekolah. (Aku sik dapat; banyak nok dipolah sebelum abis tahun) Lagik pun mun sempat sidak nya terus pengilan di rumah menantu lelaku anak bang Mahmud Kong ari tok tek. Udak molah sebelah perempuam di Luak pada 23/11.

Dah mula geng banyak masuk dalam blog tok Hab, bagus, harap2 kita semua boleh berkongsi idea dan nasihat, pengalaman, Elly wakil TM Miri dalam tok, nyuruh geng TM masuk...

Anonymous said...

selamat kembali ke los company miri.lamak sik nengar berita sidak nemiaklos. untung kita nemiaklos ada kawan macam kamal dengan wahab dapat juak kita tok beringat kembali kisah2 bersama semasa di los.ada juga nemiaklos maseh aku jumpa di miri tetapi ada juga yang lost terus...di harap dengan ada nya blog tok kelak kita dapat berkongsi kisah2 di zaman nemiak, angkat bujang sampae kinok tok...sebelom bercerita selanjutnya i want to thanks kamal and wahab for their efford and friendship (susah nok cari kawan macam kitak orang)oh ya hab/mal aku ada berjumpa dengan lapok gemok munkin 2 tahun lepas. Kata nya masa ya nya diam di Mukah kerna nya kerja di oversea, masa aku jumpa nya, nya makae topi kabaret (topi yang pepeh di depan) tetapi munkin kita boleh kontek adiknya ali kingsar di pulau melayu.joQ munkin sik ingat dengan i kerna masa kecik dolok i selalu bermain dengan jambali.minggu lepas i ada singgah di nilai kerna flight ke HCMC transit di KLIA ya lamak.ok lah masa di los dolok kamek tok sukan pergi bergendang, di sinae2 ajak mun ada nengar bergendang mesti pergi arum bulak kata orang di langit pun boleh sampae...tukang memukun kamek tok si kamal lasa dengan awang itam.apabila pergi bergendang mesti pulang pagi...pun ndak tau masa ya udah ada dyoungmixtures atau sik.ya lah mun dipikir2 pompuan nemiaklos masa ya pun cun2 guak cuma bukan kitak orang sik tahu otak nemiaklos tok lain sikit sik minat pompuan cuma minat triller...naendak lambat kawin..

nembiak Los said...

Terima Kasih Mail. Akhirnya dapat juak kau singgah di rumah Los kita tok. Walaupun lom banyak Nembiak Los singgah tapi banyak juak udah kisah kisah kita dicerita disitok. Sidak lain bangkali gago molah kueh...
joQ pun jadi rang bujang minggu tok. Aku sik dapat penggilan anak Bang Mut Kong minggu ya tek. Gago jait baju kurung...

joQ said...

Hab, sidak anak pompuan ku dengan laki dan anaknya berambih dirumah jadi sik juah rasa bujang. Ada juak nangga cucu bila sampei rumah.

Kepada Kamal, harap makan antibiotik secara beterusan sampei habis, aku pun sebenarnya baruk bait dari deman selsema lepas balik dari Jogja duak minggu lalu. Dalam hati memang rasa takut, sebab duak minggu selsema belum hilang, tok Allahamdullilah. Selain dari ya..hari hari kena telah pil darah tinggi!! Dah terpaksa mun sik bp nait!

Kamal said...

Thanks Mail, kau tok molah pasal ajak, dan macam idung Ahmad Nisfu dah idung kamek duak wahab. Yalah tujuan blog tok dipolah selain nanggar sejauh ney setia kawan nembiak los. Ney tauk ada ari kelak ada orang nak "ngamit2" kita, dapat kita berkontek lagik. Bukan aku sakit JoQ, mak aku sakit. Terima kasih terhadap keprihatinan member2, tadi petang Kaderi ada ngabas nya. Alhamdulillah nya ada ok sikit ari tok tek. Aku masih sihat, sebelum posa tek aku kenak suruh medical check up oleh cdak poliklinik. And the result semua normal kecuali gula aku ada tinggi sikit, aku madah dengan nurse orang manis nang cam ya. Paras gula aku 7.2 ajak, ya pun daknya riuh. BP 120/90, kolestrol, urik asid semua normal. Aku selalu exercise, weekend aku main dram. Main dram dapat burn 1500 cal. Masa tok kat office kamek dah ada Gimn, sik lamak lagik mun Malek Noor jumpa aku nang tunduk supannya.

nembiak Los said...

joQ, bukan apa sidak berambih sia, memang dah dipesan mak nya pakei merati olah bapaknya!!!!!!ne ndak malar terpacak depan PC, ne tau ada dak heroine bollywood ngan bapaknya chatting...
yalah joQ & Mal, bila dah semakin mudak tok, macam macam ajak penyakit nok Jeles nangar kita. Sidak ya tau nar bila duit pencen nok keluar!!

Kamal said...

Yalah Hab. Kita tok macam seloar jean, makin lama makin season, dah season makin nyaman dipakei. Mun dak ompuan maca T shirt makin lama dipake & bila dah season malas nak makei. Ney JoQ tok lama sik nampak, nak kenak monitor benarnya tok.

nembiak Los said...

Sempat ko pakei seluar AMCO, TEXWOOD di Los dolok. Aku nang sik ampit. Masa ya gik sekolah. Sidak Rally ampit pakei, ingat aku gik. Seloar jean pertama aku lok LEVI'S. Masa aku dapat melinya, kamek Nembiak Los kerja Bomo masa cuti semestar Uni LSW!(Wong Moh sebenar nya!), kerja ngikis kapal di Shell Slip-way lok. Best juak kerja rame rame dari Los. Masa kerja bertapok ngan Mandor Said....aruwah bapak aku ngam kerja sia jua, bila break time nya lah supply kueh dibeli dari sebelah pagar belakang kedei Malindo...

Kamal said...

Nembiak kinek tok ney ada berjumpa jean nok nama sedco & saddleking. Aku sempat makei AMCO & Texwood. Masa aku kerja jadi aprentice mekanik kat Woksop bas suria. Kamek duak Bayas keja sia. Chief kamek masa ya arwah Hj. mail. Sebelum aku keja mekanik aku nulong arwah pak razak jual satay di open air, best duit dapat satay pun dapat. Dolok mun gaji sebulan ya khas pakei meli pakaian ajak.

nembiak Los said...

Sluar jean Seleco ada juak aku ampit Mal. Ada lagik, Ferron ngan Jax. Baju pun kurang kurang jenis Orlando, Durban atau John Master. Baju Arrow sik sempat pakei. Dolok nang pemos diLos baju tok. Rang ninggal Bujang dari Kpg, hari hari pakei baju Arrow sampe kenak gelar Bujang Arrow.
Ada musim Nembiak Los gila ngan Kasut Mekanik, dibeli di Kuala Belait. Pesan jak ngan Dolah Samat, nya tukang pegi KB, Numpang Koboi dari Kuala Baram!
Yalah bila Nembiak Los kePasar, semua kasut sama rona Coklet!!! Rugget tek konok.......

Kamal said...

Aok bukan Sedco, seleco, salah aku tek. Kamek duak wahab malar ngira duit nak pakei meli seloar jean ya. Tapi last2 Wahab meli Levis aku meli Lee, sebab aku sik pernah muat makei Levis kecuali nok orange tab ya. Aku ada t Shirt Hara dolok, tapi malas aku makei sebab kata Rahanah dak Wahab nama Kak Ara, bini arwah Hj. Shebli. Macam macam ajak cara modified kasut mekanik ya. Sigek lagi Hab, nok molah tiang lampu makei buloh dolok, sapa nurun ilmu ya? Ya pun kacak juak hasil kraftangan dak nembiak los.

nembiak Los said...

Aku pikir aku dah ketinggalan zaman tek bila sik tau ngan seloar jeans jenis Sedco! Brand Hara sik minat aku ngan potongan nya selain nama nya tek.

Aok, kraftangan molah tiang lampu ngan table lamp buloh adalah teknologi ciptaan Aruwah Pak Onong. Dol kamek best student nya. Jadi Dol masa ya ada dapat duak egek scroll, selain dapat dari Uni LSW, sigek dari Aruwah Pak Onong!.

M aa said...

Akum budak2 los cermin.Kamek tok salah sorang dari ank arwah pak jamil.Ingat lg sik tmpat kitak org prtis band dolok.Alamat kmek dolok 126,B jln kelabu.Seronok nya baca kisah dolok2.Kamek dolok ada exra rmah d belakang tempat kitak org lepak.Yg jadi penghuni tetap rmah ia Ateng.Ingat sik kau teng dgn kamek?

nembiak Los said...

M aa. Aini kah tok? Sik patut juak Seni, atau Peri, atau bibot, atau Pian, atau Helmi. Kalau Sulong ngan Salus nang jauh sekali diBrunei nun.
Camne ko tau blog tok. email aku ada d depan.

nembiak los lutong said...

Hab, selain dpd ngenang balit nostaljia, jumpa balit geng2 lamak, blog tok bagus juak pakei refresh balit tutor sarawak (bagi cdak yg dah lamak ninggal bumi sarawak tok....)

- anak buah udak los-

nembiak Los said...

Edi. Ngam ya. Sambil kita ngerenyang dapat juak bergumpul sekali lagik. Ada juak praktis nulis lam bahasa Sarawak.
Camne kau, masih dapat nangkap bol gik kah? Sempat juak kita sama team bol masa di Lutong GSS dolok. (1977-78). Cikgu Louis nok putus jari coach kita.

M aa said...

Hap,utak aku dah tumpol maklum lah dah senja.Aku cuba mauk email kau tapi selalu gagal.Macamne ek!!

nembiak Los said...

Suma. Baru baru aku tau kau padu nya.

email aku:

aliudin@streamyx.com atau
ali69862003@yahoo.com atau
ali69862003@gmail.com

nembiak los lutong said...

kwu dah tambah Ram kah Hab? bagus menar memory daun pisang kwu tok, aku dah sik ingat lgk dgn cikgu puntong jari ya. cuma aku ingat LGSS kalah final dgn kolej sik silap aku.

aku tengah ngumpol gambar2 sidak bini aku masa cdaknya di los marek, kelak aku email dgn kwu.

nembiak Los said...

Adi. Aku pun sik ingat kalah kah menang LGSS masa ya. Yang aku ingat bas kita kena pecah sidak kolej masa ya.

Antar ajak gambar gambar nok antik ngan aku.

Kamal said...

Aku ingat salim hj. anai, pengsan masa 4X400 m relay. Team dak wahab dah leading, nya mun sik salah aku last runner, tiba2 nya pengsan setegal nanggar amoi red cresent kacak. Manas dak lain dengan salim.

nembiak Los said...

Aok Mal. Tiba tiba ajak tambi ya motong steam urang belombak.

Zaidi pun ada belombak masa ya. Dolok geng kamek diLGSS, bila pulang sekolah selalu nyakat adik Brawi Lee, Hasnah. Jadi masa inter-house Zaidee pun krem ngam ngam didepan Hasnah(Red Crescent). Bila Hasnah nok ngesepnya, lalu angkat, sik jadi krem!!...udah jauh baru Zaidee terduduk lagi, ngurut kaki dirik......

dr_poli said...

Baruk umur juak kmk dengar krem kaki pandei di cancel ....

Kali Zaidee allergic ngan si Hasnah tok ?

Ish...ish...ish ...nebei sportinnnng lalu....

Kamal said...

Bukan krem benar, krem lanji. Sebab Hasnah ya antara ompuan yang dikira cun masa ya, selain Kamang and cucu Nyonyah Sanggong. Hab, apa hal JoQ lama sik masok dalam blog, jangan2 kenak marah bininya. JoQ jangan banyak gilak download gambar dak actress Bollywood, kelak kenak sangka macam2 oleh orang rumah kau. Mun nak download download ajak gambar nembiak los, especially gambar Bibot. Hab, mun ada gambar Bibot makei seloar katak upload dalam blog tok. Nok rah aku tok tok gambar nancy makei seloar katak berteremen ada.

Dancy said...

Hehehe...mun lah ya benar gambar aku ...censored kan ....

nok nama kita dah macam tong dram tok...tang sik kenak ajak gambar ya di show se dunia . MArah dak Miss Universe kelak . Potong stim ...kata kitak orang .

Salam .

nembiak Los said...

Dancy. Tetak sorang aku nangar gambar ko ngesep tok..Mun aku jumpa kau kinek tok, sik ku kelala!! Aku ingat rupa kau nok rambut berekor kuda ajak...

joQ, bila ujung taun, memang gago ngira bill talipon pelanggan nok sik terbayar..cah alak nya ikir masa tok.

Mal. Tunggu balit kelak aku antar gambar lagi.

Dancy said...

Nang sik boleh ngesep ajak kmk .... Sik patut u sik ngelala...selagik nok muka anak Pak Poli ...semua nya sama chop !!

Kmk rasa ktk masih dapat kmk ngelala....selagik anak KAk Atong. Mun dah si Dol dapat di kenal ...( Cam nae tek kita sedara ? )

Ingat masa kecik dolok , mun emak makei bichu ...( inchi kata dak cina ), banyak la soal ya ...nya nak ke sinae , apa polah ...last last boleh ikut ?

Marek nae berisik kereta ...mun nak ke sinae ...ngintir best fren Los ...Aon Kurap ...pulang makei beca org ninggal Pak suhaili. Bertenggek ajak duduk depan beca ...kesian............

nembiak Los said...

Dancy. Ada kurang dah tetak aku nangar gambar canggih ko ya. Masa tok lebih sikit dari senyum kambin dah aku, sedang senyum Kerbo sambil typing tok...bukan nganok kau, geli ati ajak! Jangan marah. Esok taun baru urang puteh. Kita pun Awal Muharam dah lalu.

Yalah, kita dolok macam jak trik dikeluar bila nok ngekot sidak mak/bapak bejalan. Aku udah lukus jari kenak ekjos beca Pak Julaihi ya.
Anak anak aku masa tok, bila nengar bunyi kunci kereta, terus berekot kepintu depan...

Dancy said...

Betapa kejap tek . Nak start school tok ...macam macam ajak .

Anak ktk brapa orang ? Sinae mak mertua kitak ...kamek nang terit nunggah nya Kak Liang ...bapa mertua kitak Pak John ...Kak Liang tok nang bait org nya ...bersih ...last kamek jumpa nya masa krismas entah tahun brapa ...umur kmk masa ya 13 atau 14 tahun . Salam ngan nya mun jumpa .


Salam ngam bini ktk...kmk rasa sik nya ingat kamek .

Kamal said...

Nancy tok ada double standard. Lakinya digelar Pak John, bini digelarnya kakak. Tang padah ajak uncle & auntie. Mun sidak duak nanggar tok memang berperang sidak duak. Tapi mun kau nunggah Abang John lagik hebat perang daknya. Aok minggu depan dah nak sekolah, terpaksa juak meli baju & seloar baru dak nembiak. Masa cuti tok nang cepat dak nembiak membesar. Pakei abang ngan kakak daknya lagik, plus tambang belon. Makin luas airport aku.

Dancy said...

Ya lah ko.....cukup ajak nak di pakei hujung tahun tok....lain lagik credit HP dak nya.

Petang tek kmk meletup ngan anak pompuan coz nya makei my HP ...nae sik bill kmk melambong nait bulan ya tek . Bila bill datang ...haaaa....tu dia .....habis nya ku lecture petang tek .

susah hati kmk ngan anak dara zaman tok ....mun ktk org tek cam nae tindakan ? Mohon share ideas ?

Ada sigek family lagik kamek tunggah cam ya ...Kak Dara ...emak dak Timah ngan Halimah .....bapa dak nya kamek tunggah Pak John juak ...

Salam.............

Kamal said...

Sik aku pandei nak madah pasal perangei nembiak kinek tok nancy. Nak share apa, anak aku pun cam ya juak. Aku rasa sidaknya mikir dalam laci meja kita ada alat pakei ngecop duit. Tapi sigek perkara yang aku masih ngekal, perkara tok nak diturun oleh arwah bapa aku dolok. Mun perlu duit you've to work for it, sik tauk nebas rumputkah, nulong mak daknyakah atau mun nak lumayan lagik, must exel dalam studi daknya. Tapi nembiak kinek tok lebih cunning lagik. Yalah, cah alak ikir. Tapi sik hal asal daknya enjoy masa muda daknya, tapi kena monitor ajaklah. The most important thing kenal sapa kawan daknya, sebab kawan2 sidak besar pengarohnya. Jangan dikerepak gilak, daknya jadi membrontak. Mun nya nunjuk daknya membrontak sik apa, mun nya membrontak dari dalam jiwa daknya lagik bahaya. Kesannya banyak and almost permanent. Tegor ikut peringkat umur, mun nya gik kecik lain cara, munnya dah besar lain cara. Tapi walau apa peringkat umur, they have the right to earn respect from kita sebagai mak bapak. Maksud aku, mun nak marah atau negor jangan sampei memalukan daknya. Esp dak ompuan. Mun daknya menjawab balit, cool them down jangan diembak bertengkar. Eh, kitak orang lagik arif dalam hal tok bah. Aku tok apa jak ada.
Ada sorang kawan aku, nya empun stail nang dari anak2 nya kecik nya nyuroh dak anaknya ngira bil perbelanjaan rumah, termasuk bil aik, letrik and so on. Resit2 dari supermarket pun disimpannya, macam ya juak shopping list mun nya ke pasar ikan/sayur. Dah ya dibahaginya tugas sapa ngira bil utilities, sapa ngira belanja makan and so on. So dak anak2 nya, tauk setakat ney prestasi perbelanjaan keluarga. So daknya pun sik nak minta nok bukan2. Mun anak aku, Jauh Pak Awi.......

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

wow....anok nama cikgu, cikgu juaklah. Mal, ko boleh jadi motivatorlah...aku rasa yalah kelebihan ko jadi cikgu, lamak mengajar, lebih banyak pengetahuan hal ehwal pembelajaran.
Steady bro...

zaly said...

Salam kepada nembiak los,
Aku Zaly Buang geng dak Nembiak Los.
Sejarah awal Los United di tubuhkan masa ya kamek lepak malam malam di tepi padang rumah broder Hussin, kalau sik silap aku, masa ya aku, Rally, Keria, Salem, Suut ngan Jamil Akim merancang molah team main bol.Masa ya semua bersemangat dan terus setuju dan seterusnya keesokan hari kamek molah collection ngan nembiak los lain minta 10.00 ringgit sorang pakei meli baju putih pakei main bol. Masa ya mun sik salah aku baju T ( round neck ) biasa pakei dak lain jalan jalan tapi untuk kamek baju ya pakei main bol maklum lah masa ya ney ada duit mok beli jersi. Masa ya semua setuju pakei t-shirt wana putih ngekot dak team Leed United konon, so masa ya jua Keria di suruh/di beri tugas molah logo LUFC makei kain beludu kurang lebih macam songkok itam kita masa tok lah. Masa ya Ah Cheng lah banyak nulong Los United dari segi kewangan & moral support. Idea dari Ah Cheng masa nya jumpa Datuk Chia, nyuroh Datuk Chia molah surat pakei meri derma dari kedei ke kedei pakei kamek meli jersi, sik di sangka sangka rupanya idea AhCheng ya tek berjaya sampei kamek dapat meli jersi ngan bol untuk Los United, mun sik salah aku 2 set jersi kamek dapat beli hasil dari duit derma ya tek.
Aku rasa team Los United lah pertama kali mungut derma dari kedei ke kedei mok molah team main bol, sungguh bersejarah. Time ya nembiak Los memang aktif main bol sampei arwah abg Bohari ( adik beradik Radi ) sanggup jadi manager kamek ngan sponser semua alat alat pakei main bol hingga kamek Los United berjaya. Masa arwah abg Bohari menggang Los baru lah teratur dan arwah ya lah jadi jurulatih kamek sampei kamek berjaya. Sigek jasa arwah sik dapat dilupakan oleh nembiak Los United masa arwah meli jersi yang jenama " ADIDAS " wana ijo, sampei kinek tok aku nyimpan gambar baju Adidas/Los United ya.
Masa ya lah team Los United bergaya, bersemangat berkobar kobar dan berapi main bol sampei bol ngepong nya. Mun sik salah aku masa ya, team Los United lah yang pertama kali makei jersi ADIDAS di Miri masa ya tek-GLAMOUR YOU. Pernah arwah tok dolok bercadang/bercita cita mok register Los United tok di dalam Club di Sarawak. Banyak jasa arwah kepada kita nembiak Los, minta kitak nembiak Los ataupun yang kenal ngan arwah, kita sama sama mensedekahkan Al'Fatihah kepada beliau, " Semoga roh arwah di cucuri rahmat-AMIN "
Takat ya dolok lain kali aku cerita lagik.
Salam Dari Sg. Baung.

Kamal said...

Selamat datang Zaly Buang. Wahab masih gago ngasah parang ari tok, so aku jadi wakilnya. Terima kasih atas perkongsian kau tek. Mun ada gambar, pinjamkan dengan Wahab atau kau scan & email ngan wahab atau aku. Email aku khar_ptpbmyy@yahoo.com.my. Mesyuarat pertama dengan Aceng aku ada ngikut, kat los bujang. Memang masa ya idea nok pelik2 banyak keluar, macam molah logo, derama & so on. Idea2 ya sik tauk macam ney boleh keluar. Nok ya semua disebabkan semangat berkobar2 nembiak los nak mukak team football. Aku ingat lagi masa belum ada proper coach, sidak nembiak los banyak berpandukan book pasal football untuk main. Macam ney nak praktis "wall pass" & banyak lagik. Nang benar arwah abg Bohari banyak nulong dak team los. Al-Fatihah. Mun ada lagik nembiak los lom masok dalam blog tok, tolong padah. jangan lupak pegi ke blog aku juak. Blog http://dyoungmixtures.blogspot.com/

zaly said...

salam a com,
mal/hab aku tok x brapa gilak nok berblog blog gitok.Mula mula aku nengar cerita dari Mat kecik pasal blog tok masa kamek dua berjumpa kat kedai tambi dekat Imperial Mall. Syabas lah kitak orang molah blog tok supaya dapat merapatkan lagi kawan kawan yang lama lama dolok.
Hab, aku ada ngantar makei email gambar kita masa main ngan dak Los United dolok, ada kau nerima email aku kah.

Ok kelak nyambong agik.

Dolt Udin said...

Jali,
Ney tek madah sik pandey nekan2...tok kan main gik panjang cerita kau..Baju ijo dolok sempat juak aku makey No.2...back kiri..Pakcik Mahari juak banyak mimpin kita masa main ngan West Los dolok.Ku masih ingat ada kita bermesyuarat ngan Pakcik Mahari di persatuan Melayu bila nak register main open league...

nembiak Los said...

Jali. Selamat Datang. Part nok minta derma, ada aku ikut. Sampe kena buru masa mintak di Park Hotel. Di Pasar no problem, asal sidak nangar chop Chinese Chamber of Commerce ajak, terus berik duit.

Pasal kain itam pakei molah logo LUFC, abis kupiah dak Keria & Kamek orang jadi korban.

Nang bangga masa ya jadi team pertama pakei baju Adidas!

Aku nang puas kenak padah arwah Boh, tendang ko Mandol!, bila bol ditendang dari corner sik sampe ke tiang Gol. Ne lah tahan, Mat Mahari disurohnya tendang ke korner, aku ngepong dari tengah padang, bila dapat bol, terus tendang ke tengah!. Bila nyawa dah tersingap singap, ne dapat nendang lagi. Tapi syukur juak, bila selalu praktis, berekot sampe overspeed....

zaly said...

dol.mmang benar aku x brapa pndey nak berblog2 tok. msa tok aku tnggah berlajar gan elly.dh tua tok baruk kan main bnda tok,jari tngan pun dah keras.naip pun sigek2 nekan.mun salah dan lmbat jngan marah ok

Kamal said...

Jali, kau siney kinek tok? Ada kau nyimpan ho hp aku? Mun kau maca blog tok, kau kumpul ajak no hp kamek orang. Kau dengan Elly kat Bukit Songkah? Ada aku ngecek email kau tek, sik aku ingat muka nok dalam gambar ya. Mun dapat kau tulis nama daknya.

zaly said...

hab.nang bnar kata kau,msa ia nang banga bla mkey baju adidas ia. mun ada friendly match msa ia awal dh turun padang.los united dolok bak kata orang knek tok adalah all in one.ney ndak nya apa ajak activiti msti ada nmbiak los. msa gan los united dolok peristiwa yng paling x dpat aku lupak msa kia friendly match gan team dri limbang kris emas f.c
awang goali kta one by one gan stricker sdak terus patah kaki nembiak limbang ia. bunyi mcam buluh pecah cos aku dkat ia msa ia.
takut aku nanggar.lom lama ambulance pun datang. aku rasa los united lah sejarah main sampey ambulance datang

zaly said...

mal. aku d rmah msa tok. kau mseh main d wheel kah?

Kamal said...

Masih. Li, aku rasa bukan team Limbang nok patah kai ya, bukan team Bruneikah?

Elly said...

Zaly,
mun sik salah aku team sidak Bunut FC yang patah kaki,stricker sidak nya one by one ( kira 50-50 la )ngan Awang goolie Los United dolok, masa ya lah sejarah sebab 1st time ambulance masuk padang Machinda Club, Miri.
Zaly & all nembiak los, aku masa tok udah masuk balit dalam kandang di Bukit Song. Mun aku ada masa kelak kelak lah aku ngabas agik blog kitak orang.
Ney Mael & Lapok sik ada bunyi nya duak tok.
Dolt, sik jadi aku ke Vaiee cuti aku ke tangguh masa tok, kelak lah mun aku ke Vaiee ada aku talipaon ( cakap orang dolok ) dirik.
Adiossssss-------Amigossssss
Orang Bukit Song.

Kamal said...

Elly, Muara FC, nok patah kaki ya anak Pengiran Bunut. Nya pemain negara Brunei Darussalam. Bukan orang kitak orang, kazen kau ya. sebelah Nek Siti (Mak kau), kalau Pengiran Bunut nok aku tauk yalah. Sebab di Brunei banyak nama nok pelik2.

zaly said...

mal/elly.team limbang nok patah kaki ia, bnyak cdak madah team dri brunei bcos players nya cakap brunei.

mal,
kau tiap2 mlm main kat wheel kah?

Elly said...

Mal,
Aku pun sik ingat mungkin jua Muara FC tapi yang ingat aku sidak ada nyebut Bunut sebab ya aku madah Bunut FC. Cerita ya terlalu lama gilak sebab ya lah memory card tok maok di upgrade molah nya jadi 10meg supaya nya dapat store cerita lama lama dan di tambah ngan kelajuan nya sekali, ndak nya gia-Mal.
Kelak nyambong agik, mok molah kerja lok.
Adiosssss-----Amigosssssssss

zaly said...

mal/elly.team limbang nok patah kaki ia, bnyak cdak madah team dri brunei bcos players nya cakap brunei.

mal,
kau tiap2 mlm main kat wheel kah?

nembiak Los said...

Jali, Eli, Kamal. Nok patah kaki ya dari Limbang. Team sidak nama nya Bukit Mas FC. Aku lah nok berekot ke Los Bujang ngambik kayu pakei ngikat kaki Nembiak Ya sebelum Ambulance sampe. Keesokan ari semua WLUFC pegi ngabas nembiak ya di Hospita. Sidak ya diembak oleh Matussin, anak buah Pak Kitang. Ingat ngan Matussin ngan adiknya Sidup? Rumah Pak Kitang diujung rumah Apek Mangkai. Belakang rumah Keria Wahab.

Kamal said...

Brangkali juak, lagikpun masa ya aku gago molah filem ngan dak Sani brothers, kalau sik salah akulah. Hab, bagus Khuthbah Jumaat ari tok tek hab, pasal dak Palestines. Lepas Solat Jumaat tadi terus Solat Hajat. Aku rasa sik komplit mun kita sik kontribute juak ngan sidak tok. Kawan2 nembiak los semua, coba pikir sesuatu pakei kita nulong dak ya. Dalam blog DYM ada aku molah link ke Window of palestines and yayasan amal Malaysia. Kesian nanggar dak nembiak kat sia. Sidak Israel Laknatullah ya nang jahanam!!!!

ateng said...

Salam semua, Jali...... pa kabar tek, kau sik datang ke brunei tok lagi kah? Kalau aku sik silap last kita jumpa di kb tok tahun 2003 kah, eli madah kau dah kawin, kalau benar perempuan yang bertuah ia pok, boleh kamek tau jua kah?

Wahab, apa jadi dengan gambar ku hab, ada jua ku emel arah kau hab, jgn2 ko beri dgn nok di tv3 ia...

zaly said...

alhamdulilah smua nya bagus teng,msa tok blum gik aku ke brunei,mseh gago. ateng, kau mseh keja gan company lamak kau kah? auk, dah setahun aku kwin gan staff dak elly juak,telekom. apa ada d brunei msa tok?

zaly said...

slamualaikum mal,
udah kau msokan gambar2 nembiak los ia? mun udah dlam blog ney kau nyimpan? mal, tok no hp aku,0198463599,0146816359
ateng, ney kau tek?

dr_poli said...

Assalammualaikum .

Apa kbr kitak semua Nembiak Los ? Ari tok semua tak org senyap ...apa hal ? Sik ok kah internet tak org ...nanyak ajak .....nae lah tauk kita tok nama ajak se negara .....tapi kitak di pulo mek org di utara tok...sakit angat tak org sik lah kmk tauk mun tak org sik bersusei nganj kmk .

Ok di Miri kah ? Nangga lam brita TB ( TV ) madah hujan sinun ...kak ya Kuching , sri Aman banjir .....

Ya ajak lok ....Take care ...

Haji Amit said...

Asalamualaikum semua member2 los cermin. Kamek doakan semuga kitak semua di dalam keadaan sehat wal afiat, amin. Alhamdulillah, blog tok telah sekurang2nya berjaya mempertemukan kita balit dan dapat berceloteh, bercerita tentang kesah lamak, dan yang suknya kebanyakan event2 yang berlaku molah kitak senyum dan ada kalanya nyuroh kita tetak sorang2. Sebenarnya kamek sik mis mbuka blog site tok tiap-tiap ari, mbaca nok di tulis kitak orang. Sik dapat nok di nafikan...very interesting. Bila ajak kamek mbaca artikel kitak orang, ingatan kamek melayang balit masa kita maseh berekot kesia kesitok makei seluar pontong, nisik makei baju, nisik beselepar, nisik takut nok nama kaca kah, duri kah dan macam2 lagik.

Sedikit kesah yang kamek nok kongsi ngan kitak orang...dolok lagik dah kamek pandei nok molah pahala. (Dolok dak radio sik ada nyiar cerita dakwah, yang di dengar adalah lagu2 sidak penyanyi yang keseluruhannya udah jadi arwah. Bunyi musik pun bukan kedak bunyi nok di main dak Kamal ngan gengmya..banyak bunyi trompet dan accrodian ajak.) Yang ngajar kamek molah pahala ia lah sidak orang-orang tua dolok, nyuroh kamek munoh cicak tiap2 petang Jumaat. Apa lagik, nang jadi routine job, bila tiba jak petang Jumaat dah gago geng neki pokok ceri pakei peluru lastik. Yang kamek ingat geng-geng kamek terdiri dak Awang Amit (Abang Salleh Amit), sidak arwah Ramli Nuar, Rosli Nuar, Jalet, Bujang (abang Jalet), Hj.Wahap, Sameon, Emi, Jini, Michael le'ngak dll. Udah cukup peluru..stat jalan dari rumah kerumah, mata nugak ke atas kat bumbong sukut atap...bila nangar cicak jak lalu ancor kenak peluru buah ceri. Gia lah cara kamek molah pahala dolok. Tapi kalo udah kita mikir, nok nama munoh tok (walo pun cicak) kira dosa lah ia. Entah dari hadith ne sidak orang tua dolok-dolok mbaca nyuroh munoh cicak kalo nok ngumpol pahala. Namun sedemikian, mudah-mudahan orang-orang tua kita yang telah jadi arwah di ampun dosa semua dan di cucuri rahmat Allah SWT.

Cerita hal melestik...abis ajak nisik batu jeraya los cermin nok dijalan biru, kelabu, ijo, ungu di congkel ngan paku 2". Kak ia banyaklah dak burong prak, cuit, pipit, kruak jadi mangsa.

Semua cerita2 lamak nang nyuroh kita TETAK. Nok nama "tetak" tok nang nisik dapat dinafikan adalah sangat bermanfaat bagi kehidupan manusia. Nang udah di kaji bekurun-kurun yang tetak tok adalah juak obat dan penawar bagi segala penyakit dan juak selaku elemen pendorong dalam kehidupan seharian. Sidak doktor pakar udah ngkaji dan mendapati yang tetak tok mempunyai ciri2 faedah terhadap physical dan emosional sesaorang. (Jangan tersalah...bukan pempuan nok nama Tetak (nama sebenar sik ingat) bini arwah Salleh Kirong di los cermin ria)

Kamek rasa setakat tok lah dolok, dan sekali lagi kamek ucapkan tahniah dan syabas kepada sidak yang punya brilliant ideas untuk memulakan blog tok kerana mereka telah berjaya menghidupkan perasaan kita semula dan sekali lagik kamek madah artikel yang menyebabkan kita tetak akan membuat kita gembira dan dengan perasaan gembira...secara natural menolong kita semua jadi AWET MUDA.

Sebelum kamek mengundur diri kamek mohon supaya semua member-member los cermin mendoakan semuga bapak mertua Hassan Lani (Hassan Derahman) ia itu Pak Hj.Maidin sembuh dari sakitnya dan di panjangkan usianya, Amin.


Sekian dulu buat kali ini, Wassalam.

Dancy said...

Waalaikumsalam Hj. Amit .

Assalammualaikum , selamat pagi bumi kenyalang dan selamat semua Nembiak Los .

Hj. Amit ...entah sinae tuju dak nembiak los lain ari marek ...nang sik nampak batang idung ...apa tah lagik jungo dak nya . Kmk madah mak seh sudi nyengok los kita .Nok lain kawan kawan se los ...apa khabar ...harap tak org semua sihat .

Bab kitak orang nyungkel batu dari jalan ya ....hehehe...kamek pun ada juak molah kerja ya . Sik boleh hilang pakuk 2"....mun sik ada paksa ngembak muka 20sen mintak dari arwah Pak Mud atau Pak Adam . sik ingat lah samada bedengut kah dak duak bila dipintak ...tapi pakuk tetap ada di dapat .

Ya baruk jalan kita marek...batu nya kacak ...kamek empuan pun pandei milih ...tang bulat ...kak ya besar sikit ...nok kedak tok best pakei main seremban .

Kamek Main seremban di beranda rumah ....sik kira rumah siapa lah . Kadang kadang belum mandik gik dah ada muka di beranda orang .

Banyak style main seremban ...main melayu ...tujuh egek batu ...main cina ...limak egek ...main tambi pun ada . Gak style iban ajak sik ada . Main tok paling best pakei belajat arithmetic lok marek .

Jangan tak orang ...dak miak laki pun ada main . Sik best main ngan dak tok ...mesti main boyok......ujung ujung berkelahi kamek ...lalu stop main . Ada yg jaik akal lalu buang batu ya ...abis cerita main seremban . ( Heran juak kamek ...baruk perasan tek ...kali Seremban di negeri sembilan ya dapat nama dari main seremban kali...nak ooo ?)

Ya jak lok...nak ke klenek gik ...check darah mek lok . Mudahan mek ok .....


Salammmmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Sori geng baruk nampak muka. Gago sebab ari sabtu tek sebelah malam ada tahlil ari ke20 arwah mak. Malam ya lelah gilak malas nak balit umah di piasau, tido ajak di luak. Di Miri ujan ajak Nen. Mun malam ujan, mun ujan malamlah ya. Wahab pun masa tok di Kuching, bapa mentuanya, Pak John sakit kuat. Oleh kerana dak Freda sik ada adik beradik laki setelah Ronnie ninggal dolok, jadi Wahablah jadi abang tua daknya. Hj. Amit terima kasih kerana masih setia dengan Blog Nembiak Los, insyallah reunion kita akan jadi kenyataan suatu masa kelak. Masa tok banyak hal yang perlu perhatian segera kamek orang so hal tok kita simpan dolok. Insyallah kelak mun ada masa sesuai kita akan bincangkan.

ateng said...

Waalaikumsalam Hj. Amit,

Ateng Buang tok,ingat maseh dengan aku? Sama lah kita tok kadang2 aja aku cek di ruang blog tok, bila baca kesah lama2 di blog tok pandey senyum sendiri. Sik sangka2 jua aku mula mula nya 3 orang aja yang join blog tok, tapi sik sangka kinek tok dah rami dak nembiak los join, alhamdulillah dapat jua kita berhubung lagi sambil bercerita kesah2 lama. Mula2 aku dengan kamal bermsg plan nok reunion D YOUNG MIXTURES band, lepas ia tercipta lah blog nok reunion oleh kamal, apabila wahab join maka bermula lah blog kesah nembiak los dan bermula adengan jejak kaseh.Macam ia lah cerita nya.

Aku rasa kitak pun pernah join band kamek urang jua masa di los marek cuma aku lupa lagu yang selalu kitak mbak.Urang lama......

Dancy-kau nang setia tiap kali aku baca blog tok you jarang ketinggalan, ada2 aja cerita yang mengelikan hati. Pa kabar mohd tek, sik nya mau join blog tok kah?

Elly-pa kabar kau tek, pandey dah kau main gambus kah? Pun dah pandey dapat jua join kamek urang reunion kelak, boleh bro?

Zaly-sori bro, marek aku sik dapat lama ada jemputan. Patut lah aku jarang jumpa kaudi kb tok rupa2 ja kau dah balit ke miri.

Masa tok aku dah kerja dengan QESS, specialist coating, blasting and painting di BLNG, tapi aku dah pindah ke lambak kanan, bandar, terpaksa lah aku turun nait tiap2 hari, tapi alhamdulillah lah jua ly jeraya ke brunei kinek tok dah okay sik macam dolo lagi, boleh makey highway. Walau macam ney jauh pun terpaksa jua lah, cari makan.

Part time macam biasa lah, aku maseh active dengan band main kybd, boleh di katakan laku aku di sitok ly,tiap hujung minggu ada ja function, rezki dari allah.

Insha'allah hari minggu tok mun jadi aku ke miri, kamek D YOUNG MIXTURES 1st reunion, kamal madah sidak booking di saberkas, aku pun sik tau siney tempat nya. Kalau kau free datang lah.

Kita jumpa lagi di episode yang akan datang....

nembiak Los said...

Alaikum salam bagi yang memberi diatas dan Salam Semua.
Doa dan sedekah alfatihah ngan Pak mertua Hassan Pak Deraman, semoga sembuh.
Terima Kasih Al Wakil Kamal, ko nulong nyambut sidak semua masa aku diKch. Bapak mertua aku masa tok dah OK. Dapat berjalan dah tapi slow, bertungkat. Sempat juak ngantar kamek ke Airpot ari marek.
Terima Kasih Hj. Amit. Lamak sik nulis lam tok, tiba tiba jak ngembak SENYUM. Ya lah, pasal munuh cicak ngambik pahala tek. Tah sapa pun idea ya.
Sama juak ngan kisah mandi Sapar dolok. Masa ya, penuh ajak urang atas Long Jetty. Urang nang macam semut dari Pulo Melayu sampe ke Kuala Miri. Mana nok sik sempat keLaut, terpaksa merendam daun Selamon, ditulis ayat ayat suci, lam tangki air pakei mandi. Sampei ada Nembiak mati lemas di Long Jetty ya dolok. Tah ajaran ne ndak ja kah. Astagafirullah.....

Kamal said...

Aku ada cerita nok munuh syaitan ya, tapi sik boleh disimpan sitok. Hj. Amit brangkali tauk juak cerita ya. Syukur juak Uncle John ya dah sihat.

Haji Hamid said...

Kamal,

syaitan ne nok disuroh kau munoh tok? Dolok pernah kamek ngan Yem coba nok munoh Syaitan nok marak atas pokok nyior waktu ujan kilat petir malam ari ia. Tapi udah di tanggar benar-benar padu dak genster kirong ncuri nyior tengah2 malam butak. Ia baru terror pencuri. Patutlah di baca Ayatulkursi sik pandei guguk2. Pikir aku mula2 kurang tajwid. Mun nya juak teguguk tegal curi buah nyior kan kah sik bebaloi....mun ncuri buah durian D24 sik juak nyesal.

nembiak Los said...

Hahaha Hj. Amit. Saitan Gengster Kirong masa ya ada masang EAR PLUG. Sik kedengaran ayat kursi kitak duak Yem, lagi pun guntor kilat bisin gilak!

Ada kisah arwah nenek ku di susei oleh mak aku. Sidak laki bini ajak masa ya. Masa tahun 60an dolok bila party Shell, selalu di kelab GCM. Apabila pulang party, nenek empuan nengar cakap nenek laki macam sik betul, mata pun merah!. Nya pun berekot ngagak dukun di belakang rumah. Apalagi lah, macam macam ajak dibaca, ditiup, dijampi oleh dukun ya. Sape nya madah kenak urang alus lah, macam macam, sampe tertidor nenek laki sampe ke pagi. Udah pagi steady balit rang tua ya. Kesian nenek empuan sik tau kisah aik saitan masa ya........

Kamal said...

Cerita nok munoh syaitan tok pasal cerita laki bini munoh syaitan malam jemat. Last2 laki nya madah mun macam ya bukan ajak syaitan yang mati, aku pun boleh mati juak. Ney ndak mun dah bini nya malar ngajak munoh syaitan sampei manok berkokok. terrer juak Gengster Kirong ya, ngalah Gengster Tamil.

nembiak Los said...

Haha Mal, cerita nok Munoh saitan tok ada aku nengar, tapi keras gilak nok dicerita sitok....

Kamal said...

Yalah Hab, aku merik clue ajak ngan Hj. Hamid tek.

nembiak Los said...

Ha ha sebenarnya maok juak rasa aku nok nusei tapi sik jadi!

Kamal said...

Jangan2 aku kenak terik Hj. Amid, Hab. Kadang aku tok pandei tersilap juak. Mudah maok kenak terik urang.

Haji Hamid said...

Kamal, mun ktak orang nok tau juak nok munoh setan malam Jemat..kalo sik cukup katan...subuh Jemat gerenti sik bangun...kecut bxxx pxxxx di isap dak setan. Ne ndak..kita dah lah sikda stamina nok njampi serapahnya lagik...sekali mbaca dah nok leput..ha ha

Kamal said...

Ya jenis setan brutal ya. Sik berani aku nak nambah crita tok. Mail dak Lias ada maca blog tok. Nya lebih pakar lagik dalam hal munoh setan tok.... Mail apa tunggu lagik, jangan jadi tukang baca ajak..

nembiak Los said...

Sik dapat juak sik nyampok. Kejap gik nok meeting pagi.
Mail banyak cerita munoh setan brutal tok. Dolok mail ada berguru ngan Kepten Mohd dari Pilipin. Kalau nya ingat tutor Pilipin, dapat dipakei gik jampiya sebab Kepten ya ngajar lam bahasa Tagalok.....ok gi meeting lok..

Elly said...

Hab,
Mail sik pandei tutor pilipin lah nya pandei tutor betnam ajak. Lama Mail tok sik timbol anyway tq Mail ada Mos Julai nyapei ngan aku, kebetulan kamek duak syif malam@sama syif la.
Adiosssss-----Amigosssss

Dancy said...

Elly ....Mos Julai nok sebut kitak tok...anak Pak Julai di Los Satok dolok kan ?

Mun nya ya ...sampei salam kamek ngan nya .Lupak ingat kmk ..emak bpk dak nya masih ada kah ? Masih kat pulo melayu dak nya kah ?

Salammmmmmmmmmm

Elly said...

Nancy,
Betui apa yang hang cakap pasai Mos ya, bapak daknya udah sik ada lagi lama dah meninggal dunia. Masa tok mak dak Mos masih di pulo.
Mos masa tok sekampung ngan aku di Senadin, perumahan anok dipolah oleh LSW.
Adiosssss-----Amigosssss

Kamal said...

Hab, kau pegi meetin, aku baruk pulang pengilan. Anak jiran bertunang. gik kenyang perut tok. Mun kenyang nak tidor ajak kerja.
Nancy, dalam kesah nembiak los tok ada banyak nama serupa. Maok diperati benar2. Kadang2 ada juak ayat nok double meaning, maok baca benar2 takut kenak idong sendirik. Mos nok dicerita kitak dua Elly ya Mos telekom anak Arwah Pak Julai di Jalan satok marek. Sorang lagik Mos Julaihi, nembiak Lereng Bukit anak Arwah Pak Julaihi Beca adik Lias teksi. Ada lagik sorang, nya tok best friend Elly, Mos gila....
Elly, kau tinggal kat Senadinkah? banyak juak nembaik los tinggal kat area ya.Kinek tok kau masih di bukit song atau di senadin? Bila bersembang dalam blog tok kadang2 aku lupak yang kita tok dah jauh2. Sik macam dolok, sebelah rumah ajak. Nancy dah di Sungai Petani, kedah. Lapok di Hamburg, German. Ateng di Brunei. Johari Manan di Nilai. Suam di KL. Dol di Bintulu. Wahab, Mael Sahat & Kaderi di Laut. Suut kadang2 ajak ada. Rediah di siney???

Elly said...

Kamal
sapa Suam ya aku sik ingat.
Masa tok aku di bukit, jam 10 malam tok kelak aku balit ke rumah ( esok TBC ) di Senadin,esok sambung lagik jam 2 petang masuk syif balit next day kak ya sambung syif malam the next day gik.
Adiosssss-----Amigosssss

Kamal said...

Elly, salah spelling tek, maksud aku Suma. Aku bergaut nak praktis tek, dah abis praktis. Ada sessi bergambar tek, kelak mun sidak dah email baruk aku masuk dalam blog. Kat aku ada sigek ajak, ya pun gambar makei henpon sik brapa clear.

Elly said...

Kamal
mun ko ngambik gambar makei henpon ko download ke pc/Laptop nya akan automatik jadi terang kelak.

Tek ada dak nya ngembak lagu Cik Mek Molek Mal. Mun lagu ya di masuk dalam agenda tak orang, memang melatop bah. Suruh ko Usop ngembak lagu ya coz Usop tok mun nya perform 100% nya bergoyang Inul kelak kira penuh dengan perasaan betul sik Usop.

Adiosssss-----Amigosssss

wahab said...

Eli. Kau salah Mail ya. Mail nok kata aku Mail dak Lias Pakhim. Mail Pombreget Apot Miri. Ada juak kamek nunggah nya Mail Pare dolok. Nama gelaran Mail nok lain Kamal masih ingat.....

Elly said...

Hab, mail anok di padah ko ya dolok sidak nya diam di sinei ? Aku sik berapa ingat ngan nya tok lah.

Adiosssss----Amigosssss

nembiak Los said...

Sik ingat ko ngan arwah Ali Pakhim ka? Kan abang nya nama Mail Pombreget Airpot Miri juak. Dolok nya ngan Kepten Mohd dari Pilipin ada share Merry Garden. Masa dolok lah, kinek tok dah dijualnya share ya ngan rang ninggal Ah Ho.

Elly said...
This comment has been removed by the author.
Kamal said...

Hah... baruk free. Lepas nulong bini bersesah, jemur kain, ngankat kain, mukak kain lalu melipat kain tek. Lepas ya masak, lepas masak tek berbasuh segala tapak. Tok baruk free nak berblog. Sik tauk mun bini nunggah minta picit palak pas tok.
Hab, Elly iboh tak duak bertengkar pasal Mail ya, mun Elly sik ingat kelak aku ngembak nya jumpa Mail. Aku rasa Elly tok sengaja nak nerik kau Hab. Udah lagik molah olah macam ya Li.
Sik hal mun kitak orang sik dapat datang tahlil kelak, doa ngan ingatan kitak orang ya pun dah cukup bermakna bagi aku. Aku masih ingat bila Wahab sik dapat bercakap dalam talipon masa nya tauk arwah Mak ninggal dolok, nang pilu rasa ati aku. Sebab nya setiap petang ngabas arwah mak di spetar dolok. Nang sik dapat aku lupa budi kitak orang semua.

nembiak Los said...

Eli. Boleh juak ku nyimpan gambar Mail tapi maok si edit lok.

Yalah Mal. Sik banyak lagi tinggal urang tua dalam keluarga kita tok. Sapa sapa nok masih ada rang tua, tinggal dekat, abas abas lah selalu. Luang kan sikit masa ngan sidak walaupun gine gago kita. Nok jauh bertalipon ajak pun cukup. Jangan diembak ber blog...latah sidak kelak.

Kamal said...

Part ney nya maok diedit Hab?

Mun daknya latah ajak sik hal, mun direndamnya laptop. Puteh bigik mata kita.... Eh, free narv kitak orang ari tok Hab. Malam tadik sik berapa rami bunyi mercun, sebab ujan lebat. Mun tempat kitak orang ya main mercun nang best bunyi nya...

Dolt Udin said...

Kamal,

Dekat rumah aku pun sembab mercun kenak ujan lebat...Mun sik aku dah plen nak main meriam pakey malas mercun dak nya...Sak dak pok sebelah aku melompat sampey ke dek..

nembiak Los said...

Mal, part nok ngembak air naga nok diEdit.
Yalah Mal, ada free sikit bila ari urang darat cuti, sik ada email dari opis datang, sikda opis tepon tepon.....

Mun sitok main mercun, ada kitak orang nengar berita Bintulu gelap lam CNN.

dr_poli said...

Wahab ,

Patut ktk free tek Oooooo....dak di darat cuti . Bukan main gik tak orang nyakat Maaa...kamek terpaksa berdiri tepi ajak ...sik berani nak masuk...ada tertembak kelak .

......biar ajak Maa manas ...diam ajak kita ...ngamin ajak ...abis cerita .....

Maaa...jangan dilalek ngan dak tok ...Dak tiga tok perlu kita berik award

" Antu Penyakat Los Cermin "
atau kitak ada nok lain kah yg dipikir masa tok ?

Ya ajak ...Selamat Malam ...tutup pitu ...masuk atu kelak ...........

M aa said...

Aku meri nama baru sidak Dancy.Antu utak kuning bah.Faham ajak kau apa maksud aku kan.Kamal ia nombor satu.Dolt nombor duak.Nok bongsu ia Wahap.Wahap, nya belum matang agik bah.

nembiak Los said...

Terima Kasih Maa. Award aku ya sepatut nya sik sama kaler bab aku lom matang. Aku ngekot dari belakang ajak. Ko carik nok rona oren kah, boleh juak.

Kamal said...

Nancy, Suma...Aku suka kaler engkodok.

Elly, mun dah henfon ya 1.2 mp, walaupun kau edit makei adobe photoshop CS3 atau corel, nang sik maok nya clear. melainkan hp kau ada atleast 5 megapixel.

Hab, aik naga ya tukar ngan aik zam2.

Kamal said...

Sigek lagik lupa aku madah tek. Mun dak member pegi ngabas kwn2 atau saudara mara. Ngam2 nya ngeluar gambar lama2 masa di los marek. Sik payah kita nak minjam gambar ya konon nak discan. Iboh, aku tauk ada kedak dak nembiak los tok, mun minjam reta urang nang sampei beranak. jangan ngambik ati mun ada nok terkenak termasok aku sendirik. Senang ajak, tapi tok merlu digital kamera nok ada function "macro". Kitak orang set pegi macro and gambarkan. Jangan makei flash atau makei zoom in. Engkah ajak kamera ya dekat2, munnya ada auto focus lagik senang cerita, mun sik terpaksa kitak orang neropongnya. balit rumah engkah lam PC, mun perlu edit editkan. Aku suka makei adobe photoshop, sik kisah photoshop 7 tau CS. Mun sapa masih lom pandei makei program tok aku boleh ngajar mun aku ada mood.

nembiak Los said...

Ari tok tinggal sikittttttt lagi tinggal free aku. Esok start lah gago banyakkkkk.
Aku masa tok lagi mikir sine nok carik anak apek kelab nok nama Abi ya. Dolok nya diam dipengkalan Lutong. Pulang kelak ncarik nya benar benar..sedia ngan digital camera nok ada macro sekali. Mun sikada kamera terpaksa aku embak kertas karbon kopy pakei trace muka nya....

Kamal said...

Mun kau ngambik gambar Abi ya jangan makei macro Hab, kelak lubang idongnya ajak nampak. Clear lagik ya.

Dolt Udin said...

Suma,

Aku suka rona pelangi, baruk suka ati mileh..kunin tok pun bagus juak macam rona dak raja raja...

Kamal, ingat kau ngan miak piasau satu nama Lebak kah?..Nya tok ada cerita caly masa di bekam rumah kamek atas bukit.....kau ingat miak tok lok baruk suk aku cerita..

Kamal said...

Dol, mun Lebak adik said nok ngajar kereta ya uncle aku. 1st cousin arwah bapa aku, nya tok nang chali.

nembiak Los said...

Ada aku jumpa si Lebak tok masa ninggal arwah mak Kamal lok. Adiknya nama Akup. Sapa nama adik sidak nok kecik kecik ya Mal. Lupa dah namanya.

OK mal sik payah pakei macro. San aku dirik nangar benda ya dengo dengo lam kamera...

Pasal kaler nok diberik Suma ya, nang aku maok kaler oren ajak. Kalau Suma sik ada, minjam ngan Dancy. Dancy ada madah nya ada duak egek water kaler masa nya baru masok blog tok dolok....

Kamal said...

Nama arwah adik nya Abdul Rahman kamek nunggahnya Adol ajak. Dolok nya kerja kerani JPJ.

Mun kau jumpa Abi, tanya sapa nama penuh Mak nya. Aku rasa nama penuh nyonya kelab tok Theresa Teng. Nya penyanyi carbaret masa bergerek ngan apek dolok.

Aku suka kaler engkodok tua. Deep Purple kata omputeh. Ada juak band omputeh nama engkodok tua, lagu nok pemos diembak daknya nama "asap dibah aik."

Dolt Udin said...

Kamal,

Lebak tok dolok ngikot aku ngan Abang Ahmad ngipak babi di kebon bapak aku di bekam di atas bukit...mun kau jumpa nya kelak coba kau tanyak macam ney nya maok nangkap babi beranak lam kebon ya dolok,.

Kamal said...

Dol, cute anak babi ya.
Mun kau merati anak babi berjalan mesti nya tunduk. Kau tauk kenak nya berjalan tunduk Dol?.....

Sebab nya malu, mak ngan bapa nya babi......

rediahamran said...

astaf, kenak nya gya ujung ceritanya .Ning lak kir.

nembiak Los said...

Ahhh Rediah cepat cepat minum air Naga, bila Ning alak..mun sik air biawak dapat dicari lam utan dak Tuah depan rumah dak Talip..

Kamal said...

Di Los marek bapa rang ninggal Johnny Philip expert molah aik naga tok. Nang bau ubat kat spetar ajak baunya. Munnya masih idup aku rasa memang nya Jef Apai maok ngajaknya joint venture.

dr_poli said...

Sik perasan gilak org tua tok molah aik naga . Yg diingat nya artist ...kachak dindinng rumah dak nya di draw ngan dichat nya . Selalu nangga nya duduk di beranda ..........sentiasa ada rokok rah mulut nya ...........

Salammmmmmm

rediahamran said...

Sik ku berani minum air naga Hab eh, bleh sewel kata Kamal.

JB said...

Kalau sik silap, dak kria / ali wahab ada ilmu tok. Ne siknya hampir setiap minggu ndiat demo cara-cara membuat aik naga.

Kamal said...

Aku di luak masa tok. Rami jak anak bauh aku ngerundong masa aku masok blog tok. Baruk diam sidaknya, mun sik macam ribut rumah tok. Mun diberik aik naga baruk daknya tauk. Pas tok daknya ngaro masjid Luak.

Dolt Udin said...

Jamel,

Ku rasa sik ada dak duak sempat belajar ilmu tok..Sebab nya duak gago belajar tuition di kelab masa ya...Ngak ku sangka sempat belajar mengkali ningal bapak nya.Oleh kerana terlalu konsentrate balajar ilmu tok, nya sik ada masa belajar ngohet basikal.

Dancy,

Nang benar orang tua tok artis dolok..Mun nya awal2 ngekot Lapok Kurus ke Jerman dolok, memang pemos dah nya...Mengkali sik sempat nya ningal awal gilak...tapi silap silap kenak ngkah lam spirit nya kenak keruk.Pakey ngkah lam cermin...sebab badan nya ada banyak bunga, bunga nok sik payah di baja..

Kamal said...

Ali duak keria bukan setakat molah aik naga, ngajat pun sidak duak pandei.

Redy A. said...

Ih, kenak pandei melelat rah cdak Ali n Keria molah air naga tok.Sapa ngajar cdaknya?ish Ish. bahaya nya, makin byklah org sewel tok kelak.. Perlu carik penawarnya........cepat kit

nembiak Los said...

Mal. Sik aku tau Adol adik Lebak dah jadi Arwah.

Rumah kamek nang tiap minggu terkena bau hawa air naga rang tua ya. Nya ada distiller nya empun. Ninggal Johnny tukang smuggle ke Los Bujang.
Nang rajin juak rang tua ya melukis didindin rumah sidak.
Aku dolok ada juak molah gelang steel. Dawei steel ditukuk sampei flat, dikikir, pas ya dibengkok bulat ikut saiz tangan. Bila dah bulat, baru dikertas pasir ngan diBrasso sampei berkilat.
Sekali rang ninggal Philip tau, nya molah pakei steel 1/4 inci, diukir nya macam nok drawing rumah nya juak...lebih canggih lagi....lalu tutup industri molah gelang aku..........

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 543   Newer› Newest»