Saturday, November 29, 2008

Machinda Club Miri.....

Ari tok kita ngabas Apek kelab.......bila kita sampae di kelab, basikal selalunya di sandar kat tanggak atau didindin kelab atau disandar ke tiang bendera! Tengah tengah depan main door sik dapat parking sebab ada motosikal Atoh, motosikal Bogel, Rajak dan geng sidak nya dah parking sia sejak pukul 4:30 PM (lepas pulang kerja! - tok hari biasa tok. Kalau hari 6 & hari minggu memang keliling kelab!). Tau tau lah kitak orang apa kerja sidak ya lam kelab ya. Kita Nembiak Los biasalah, lepak kat tanggak ajak. Kalau Su'ut dah terimak gaji baru dudok rah meja.
Apabila kita masuk pintu kelab, kita terus tertanggar kebelakang. Kita nampak dua pintu, nok sebelah kanan tempat Apek bermasak(Nonyah sik pernah aku nangar nya masak! ingat ndak kitakorang?). Pas ya ada sigek gik pintu belakang nuju ke bilek tidor apek!
Sigek gik pintu kiri tempat apek molah Rojak/Tauhu. Apabila kita pusing ke kiri lagi sikit, kita nangar pintu ke toilet/shower tapi selalu berkunci (tempat apek nyimpan/nginang Labi-labi). Kak ya ada bilit, berkunci juak, dah ya baru kita meliat bilek tempat main bola. (Apabila Pak Bakar/Pak Bol matshah jaga kelab ya kamek selalu main kenen disia!). Masa Apek kelab jaga, urang tua tua ajak boleh main antu sia.
Udah kita meliat sebelah kiri tek, kita pusing kekanan meliat Bar kelab ya. Didalam bar ya ada bilek kecik.(dibilek ya lah Apek terlantar sakit selepas tersungkur ditarik kakinya oleh Nan Tompel-cerita Keria lai tek).
Dibelakang bilek ya lah tempat seorang Jawa yang terkenal diLos masa dolok. Orang tua ya lah yang pernah memulae mulae semua palak orang lelaki Los, baik tua atau Nembiak. Ya lah lagenda Wak Jemani tukang guntin namanya.
Sigek lagi bilek disebelah salon Wak iaitu bilek yang banyak nyimpan rahsia orang laki bini masa ya. Bilek ya tempat sidak main chut. Pernah aku ter jumpa dua bini sidaknya ngamok datang kesia. Bini ne sik manas kalau lakinya tiap tiap hari 6 & hari minggu, main chut dari pagi bertemu ke pagi!!!! ada sorang bini ya madah "apa, nok tok sik nyaman lagik kah, dah berapa hari dah kerin tok" Aku pikir kitak orang tau lah bini sapa nok paling mulut laser masa ya. hehe..
Last sekali bilik belakang adalah public toilet.
Berbalik kita ke Bar tek. Belah kirinya ada talipon coin box. Coin box ya lah sumber duit sen pakae meli rokok batang ngan apek gik!. Caranya, geng lain bergendang mukul meja supaya sik kedengaran bunyi duit gugok semasa sorang geng molah operasi!.
Di belakang tempat talipon ada ice box. Kak ya ada show case didinding. Sebelah kiri show case tempat apek nyimpan liquor dan sebelah kanan tempat nyimpan rokok. Rokok yang paling tepi penjan yalah paling sik selamat!!
Selalu ndak kitak orang terdengar apabila orang order minuman beer ngan nyonyah? Nyonyah selalu tanya balit. "Lu mau itu KisiBug (Carlsberg!) atau Anker?". Dolok selalu juak Nembiak Los ngacho nyonyah. Bila boring boring, berludah ke lantai. Yalah bila nyonyah tau lalu dikepung nya ngan penyapu! "Itu olang memang Kuat Sakit"......itu memang anak.....punya keleja.............

311 comments:

1 – 200 of 311   Newer›   Newest»
Kamal said...

Aku masa ya suka nanggar apek masak sabil sirok2 idong nya narit ingus. Pas ya maok juak kita meli maggi dimasak apek. Tapi maggi dimasak apek nang special, kalau nyonyah masak nang sik nyaman. Berangakali nyoyah tok bekas bohsia zaman ya. Apek selalu kena queen control. Nok orang berkelahi laki bini ya kena syhhh dolok. Takut anak nya nanggar blog tok, tau aku sapa ya. Syhhh ajak. Sapa empun kerja ngemeh helmet atoh and naruh gula dalam tangki minyak motosikal bogel? Tadi ada aku neriama email dari Llyod Denis. Ada aku nyuroh nya masuk blog tok. Mun ada member nok masih lom dapat ngantar komen dalam blog tok, ikut ajak langkah-langkah yang diberi. Hab, tolong buka komen for all user.

Lloyd said...

selamat pagi kepada semua nembiak los, Bila maca kisah kita di machinda club tadi..pandei senyum seorang diri aku, nasib sik ada orang dekat.. nang enjoy masa ya..bila lapar balit rmh makan.. sik ada stress agi masa ia, w'lapun sik ada duit.

nembiak Los said...

Shhhhhh......peringatan untuk semua sekali lagi. Kalau ada cerita nok sensitive, tolong sebutkan secara general ajak. Kalau mau cerita sik bersensored, lamak ne lah login email dan ceritalah panjang panjang sia!.
Ada juak terdapat karakter disebut lam kisah Machinda tok atau kisah sebelumnya atau kisah diCerita akan datang dah meninggal kecuali Atoh aku sik pasti. Bangkali Keria Lai dapat tolong jelaskan.
Jadi Nembiak Los mintak Ma’af dan Ampun kiranya ada sedara mara terasa tersinggung hati sanubari sidak apabila yang tersayang sidak yang dah pergi tetapi ada disebutkan dalam blog tok. Mintak ma’af sekali lagi dari ujung rambut(rambut pun dah nipis tok!) hingga ke hujung jari kaki (kaki nok banyak menyekor gol Los United dolok bah). Ada pun laman tok pake ngenang kisah lama dolok ajak dan bukan untuk Mengumpat dan nyakit ati urang. Okey...
Lloyd, aku tau kenapa kau tersenyum maca kisah Machinda Kelab tek. Sebab nya ialah, kau sik dapat parking basikal kau tek kan kan... dah ku madah motosikal Atoh dah parking sia. Lain kali parking diLos Bujang Pak Onong ajak, atau numpang parking rumah Bradak Osen atau rumah dak Peri Jamil atau rumah dak Alim. Siknya jauh gilak jalan kaki ke kelab dari sia. Exercise lah sikit. Kau malas gilak exercise kinek tok, ne ndak badan dah macam botol xxxxxx(sensored)...........
Eh sigek lagi aku lupa. Barangkali sik semua orang termasuk Nembiak Los tau dari sine datangnya perkataan Machinda tok? OK sik payah kitak orang berpikir panjang. MA(Malay), CH(Chinese), IN(geng dak Tambi Kari, bangkali ada juak dah join Hindraf!), DA(Dayaks lah siapa lagi!!). Paham dah?????
Jadi bagi sapa sapa lom dapat antar comment, ikut lah resepi tok;
-mula mula mesti ada email account. Mana mana ajak, yahoo kah, gmail kah asalkan dah register.
-pas ya gi blog tok atau D young Mixture pun.
-pas ya type/tulislah apa apa comment termasuk cerita nok kitak ingat.
-pas ya tangar betul betul character nok dibah ruang comment ya dan ikut apa nok ditulis sia.
-pas ya typekan dalam USERNAME complete email account kitak orang (e.g ali69862003@gmail.com)
-pas ya typekan password yang kitak orang pake muka email ya.
-pas ya klik rah kotak PUBLISH THIS COMMENT (nok rona oren ya bah!)
-pas ya ikut ajak arahan dialog box computer kitak orang. Kalau nya madah pergi Tidor, apalagi tunggu Tidor lah. Kalau nya madah muka kau sik Hensem, apa boleh buat lah, dah nasib badan...........

Kamal said...

Aku baruk pulang dari Luak. Pulang pengilan tek terus ke Luak, biasalah ujung minggu memang ke luak ngabas emak aku. Masa pengilan tek aku jumpa Aziz Taiee ada aku madah pasal blog tok. Aku nyuroh nak nanggar & join. Sori aku tok pelupak, ada nama2 dalam blog tok aku dah lupak. Sapa Alim ya? Anak sapa & kat ney rumah nya? Mun Alim nanggar blog tok, sori Lim aku sik ingat kau. Sama juak Nyoyah Sanggong mun Wahab sik madah sik aku ingat. Bila dah ingat masih terbau semerbak taik itik di rumah nya. Tapi masa ya sik ada orang komplen walaupun Mandor Amit selalu round. Aku selalu jumpa Misi Rose kat piasau phase 3, dah tua Misi tok dolok masa kat klinik Shell di Jalan Puspa kan main seksi nya.

nembiak Los said...

Mal, lewat juak lupa ngan Salim Mohd abang Ayok and Yatie. Rumah sidak sebelah rumah dak Peot Hj Garip. Kan Alim ya sama kelas kita diAnchi dolok. Mungkin masa Young Mixture active dirumah dak Peri Jamil, sidak Alim dah pindah ke Kampung Wireless, seberang jalan rumah dak Kaderi. Atau bersebarangan ngan workshop dak Talip kamek. Alim ya lah harapan Fullback West Los United dolok. Lain sekment kita cerita West Los United......

Kamal said...

Mun Alim ya tauk aku. Tapi masa di Los marek ada nama glamor nya(Syhhh juak). Sapa sik ingat dengannya, aku ingat masa Mahmud Mahari minta kicap atau halia dengan bapanya masa kita makan besar dolok. Pengalaman yang sik dapat aku lupa di Los marek banyak tapi kebanyakannya syhh. Jadi sik adalah yang dapat dicerita sitok. Ada kau madah pasal blog tok dengan anak gangstar sibo, tapi bait2 sikit sidak ya mengancam kinek tok. Bukan macam dolok nak nanggar pun malas.

Kamal said...

Wak masih nguntin rambutkah? Wak tok yang paling ajaib mun ditunggah sekali nya jadi orang kalau dua kali sebut jadi binatang. Aku sik sempat main deng Los United dolok, ada problem dengan lutut aku. Dalam tahun 1977 baru sedar tulang lutut aku pecah. yang aku ingat masa main ball di los marek aku suka nebang kaki orang last2 kaki aku kena tebang.Masa di universiti Lau Siew wai dolok pun aku suka nebang kaki orang, bukan masa main ball ajak, main softball nok bodo ya pun sempat nebang kaki dak nembiak cina. 1978 aku dah ngajar di sekolah Dato permaisuri, masa ya umur baru masuk 18 thn. Turun ngajar makei seluar jean dah lah rambut panjang. Malar kena warning pengetua. 1980 aku nyambong belajar.

nembiak Los said...

Clear dah Alim tek ah. Lepas sidak pindah, rang ninggal Ibrahim Koboi tinggal rumah ya.
Aok baru teringat aku pasal mintak kicap dari bapa Alim!!
Sidak Gengstar Sibo ya lom aku madah. Senang ajak ya, Gangster ya Uncle bini aku!! Geng kamek dua...
Wak Jemani sik nguntin lagi kalau sik silap aku. Nampak salon nya di Pangkalan selalu tutup ajak. Dolok aku selalu ngambak rang ninggal adik ku Zainal berguntin di sia.
Dolok kau mula ngajar di SKDP turun pakae Honda Belalang second hand dibali dari Wan anyus fireman kah kalau sik silap aku!
Tahun 1978 kamek duak Zaidee masih Form 5 di Lutong Govt. Masa ya Nannie Hatta masih Form 3 di sekolah ya juak.

Kamal said...

Dah clear. Mun wak ya masih nguntin rambut maok juak rasa nak bergunting dengannya sambil cerita pasal blog tok dengannya.Tauk kau Omar di Los dibah dah ninggal. Abang Mat Bodo nok dekat rumah cdak Jenal Kawi. Banyak juak nembiak los dah ninggal ada nok disebabkan penyakit. Ada juak nok disebabkan dadah & arak, yalah sidak nembiak kinek tok janganlah sidaknya nak mendekatkan diri dengan Dadah & Arak ya. Nembiak los dolok ney pandei molah kerja nok kedak ya.

nembiak Los said...

Sorry Mal, sik aku kenal ngan Rang ninggal Omar ya. Alfatihah...
Omar B***(sensored tek konok!) ya pun aku sik ingat. Kalau nek Mat Kaloi ingat aku. Bapa sidak Madi sebelah rumah Mandor Amit. Kamek duak Madi selalu juak molah kaca wau dolok. Bila dah Los United ada, Madi pun sempat main ngan Los Utd masa sidak dah pindah diPujut. Madi pun ada main ngan band Laser Beam dari KK dolok.

Kamal said...

Aku pun sik berapa ingat kawasan ya, tapi rang ninggal omar ya aku ingat. kalau sik silap aku rumah sidak belakang rumah sidak Angie (Mak nya Nyonyah Alan nok molah rambut dak ompuan Los macam rambut Saloma ya. Termasuk dak Udak Sayot aku) Adik nya sorang sik berapa betul, aku sik ingat sapa lagi adik beradiknya. Sidak Mat Kaloi ingat aku. Mat Sembilan ingat kau?

Kamal said...

Baruk aku ingat adik beradik nya ada nama Yed sorang.

nembiak Los said...

Ohhhhhh. Omar Kip namanya. Abang Yet. Baru aku ingat bila kau madah rumah sidak belakang rumah Alan gunting rambut. Anak Alan nama Ah Ngee, Ah Ang dan nok lain aku sik ingat. Bapa sidak nama Panjang!
Sebelah rumah dak rang ninggal Omar tek sidak Zainal Kawi.
Kak ya nama Mat sembilan masih aku ingat tapi mukanya sik ingat. Anak nya nama Leman. Kalau sik silap aku sidakya sebelah rumah kau di Jalan Puspa marek, atau pun memang rumah sidak didiam kitak orang bila sidak Mat9 pindah ke Brunei.
Mal, betul ndak jalan dibelakang rumah kau dolok Jalan Intan?

Kamal said...

Aku dah di Johor masa tok. Sik apa selagi ada wfi dapatlah berblog, aku lom terbeli wireless broadband nok macam dipakei ipar aku. Rumah kamek kat jalan puspa ya lah rumah Mat9, aku pernah numbuk muka Leman anak nya. Masa ya aku darjah 4 & Leman darjah 6. Bila nya komplen dengan Allahyarham Cikgu Abang, sik jadi nya merotan aku sebab Leman jauh lebih tinggi & besar dari aku. Nasib bait sik pecah perut nya teta'. Belakang rumah aku sebelum Uncle Bini kau pindah sia sidak Awang Itam tinggal sia. Kita selalu jual tembaga dengan Tinggal dolok. Pas ya bila sidak pindah baru sidak Kunos pindah sia. Sebelah rumah nya rumah Johari Pelandok (opps tersebut aku nama ya). Sebelah rumah kamek sidak orang ninggal Rajiee. Bila nya resign, cina nok ada bomoh ya tinggal sia. Jalan ya rasa aku namanya jalan Intan.

nembiak Los said...

Baru ku teringat Leman ya sama sekolah ngan kita. Ada sorang gik keluarga sidak ya nama Dollah. Selalu ngan kamek main perang lam rumah kosong depan rumah kitak orang ya. Apa ndak nama jalan dua egek melintang ngan Jalan puspa ya. Kalau sik silap sugek Jalan Bidadari. Jalan Unus masih ada kinek tok disebelah Masjid.
Konfom lah Jalan Intan dibelakang kitakorang ya. Rumah senior staff dolok sidak Pawi Pendek(Ipar Tun Rahman). Pas sidak pindah, Ah Kong (Fong Chee Kong) diam sia. Sama juak ngan rumah Hj Reduan. Lepas sidak pindah, sidak Deraman Letom, lepas ya baru last sekali sidak Udak Sayot.
Leret kamek Jalan Bintang, sebelah kamek Mat Hj. Uni. Hujung kamek the one and only Sunny Rock.
Nama nok pernah tinggal diLeret seberang rumah kamek dari hujung Esso; Mail patoi, Bini Lloyd, Joseph Lee,Zaidi/Ecky, Awang Itam, Lam Yok, Brahim Sebli, Yus, Tieh Ding Siong, Edi Blayong, Rally Badihi/Jalet, Awang Raden, Tuah/Ejas/Abu/Minah Taha, Alot, Hassan/Siop Mat Kong, Amit/Sameon Hj Ghani, Alex/John Juing, Aden(tok bapak Zainab Aden - Zaidi Tau nya tok classmate aku di Lutong GSS, Radie, Mat/Mamut Mahari...

Kamal said...

Sik berapa ingat aku. Mun dipolah map baru senang. Sapa bini Llyod? Bukan cucu Nyonyah Sanggong kah? Jangan marah Llyod. Ingat kau jalan pasir tempat kita mencari rezeki bila musim ujan? Kat sia lah opis aku. Zainab Aden, macam familiar ajak nama ya. Rumah sidak Boy Radi ingat aku, sidak Zaidi suka main sia. Ada parit besar di belakang sik jauh dari padang Machinda. Dalam parit ya lah banyak ikan kaler panjang ekor (Ikan Guppy sebenarnya). Pagi tadi masa di airport aku jumpa Badruddin, akuselalu jumpanya. Nya tok pun nembiak los juak walaupun sik tinggal di los. Walaupun nya tok selalu tersengih2 senyum, kuat bertumbok juak nya tok. Ingat kau dengan Mona Singh, nya kinek tok di hospital Miri, kena kanser. kesian juak tambi ya.

nembiak Los said...

Benar kata kau, kalau pakae map baru senang. Maklomlah CPU kita tok dah empat puluh lebih tahun. RAM masih pakai 16MB....dolok sik dipasang bluetooth!!...
Cerita ikan dan di area ya lah nok dicerita aku lam new post tek!!
Kesian juak nengar Tambi Hindraf ya tek!

Kamal said...

Tok Nembiak los yang sik pernah ditemu lagi: 1. Jamil Hakim 2. Awangku Ali 3. Awangku Yusuf 4. Timun (Anak apek kelab) 5. Kamang (Girlfriend Juki) ........

hamidsul said...

Had, masa kamek org tinggal di jln kelabu lok, palak sapa kenak lastik dlm hutan......duak beradik di kiri / kanan, org nok kenak lastik ya di tengah2 (disangka burung)hahahaha.....

nembiak Los said...

Sik ingat aku ada urang kenak lastik dolok. Boni Lucas ngamok nebang pokok jagong ingat ku.
Siman masih lom ada lam blog tok. Dolok ada sekali nya kena karan bila ngemah telepon receiver di Los bujang depan rumah nya.......

Kamal said...

Sampei kinek tok nok Siman bengkok.

hamidsul said...

Org yg kenak lastik ya akulah.....hahahaha....masa ya aku Dol & Talip ktk org pergi melastik burung dlm utan belakang rumah bujang. Masa kmk org berpecah, aku di tgh2, bila nangga rumbu bergoyang lalu Dol lastik arah rumbu ya, rupa2 nya palak aku yg benjol.

Kamal said...

Aok. Masa ya rambut Amit macam ekor burong bubut. Aku masih ingat lagik Nan Tompel jadi Dracula, tidor dalam keranda di Los Bujang kosong. Masa di Los marek banyak ajak aktiviti ko kurikulum kita. Sik payah ngikut PLBN. Awal pagi jogging, tengahari relax kat kelab. Kadang-kadang ada indoor game, main kenen atau main chut ada jauk masa main bandat kat Los Bujang. Bob Angin selalu napok daun. Ada musim ngabas kebun atau ladang manok. Jadi Tarzan dalam hutan kat area jalan pasir (Kinek to SK Jln Bintang). Pas ya main bol. Mula2 main luar padang ajak sebab sidak senior (Masa ya geng dak Mat Besar) main. Bila main dalam padang pun biasanya sampei 20 orang sigek team. Bila dah ada team Los barulah proper sikit.

joQ said...

Bestlah ngenang cerita mensia tok! Aku macam nampak lagi apek terkelip2 mata, bahu sekali sekala terangkat, lekaknya " serooook' bunyi ingus di tariknya! Memang sedap tauhu nya! Main chut atau toi di bilik belakang memang sarang sidak geng veteran masa ya! Hidup kenangan manis tok!

joQ said...

Kamal, N/los..cerita dengan nama2 almost all ingat, orang ninggal dah Omar Kip, hmm nok nam umur..Cikgu Aziz Taie (Riam), Joseph Lee (Samling), Jenal Kawi dolok pernah jumpanya kerja di Holiday Inn DamaiBeach, Kuching dolok (mesti dapat discount!), tapi kinek tok sik tauk senei nya.., Alex Lam Kong Yoke, dah jadi tokey besar dengan rangkaian kiosk hp dolok kinek tok into manufacturing household products, kilang di Johor pasaran Asia Pacific,..lerek rumah kamek di Jalan Ungu Los Cermin....dari unjung padang...Arnie Hatta,Sani Sidek, Keria & Ali Wahab, (goal keeper LOS United~lupaklah, bapa menakan nya dolok main dengan Bucaneers),Marzuki Poli, Nuar & Abu Imran, Den Awang, Musa Atoh, Kamek, Lapok Pawi. Belankang rumah Lapok Pawi ialah Lapok Kursus!

Pak Hj Moh, Mail Kerbo, Pak Bogel.ingat?

joQ said...

N/Los..setting jam blog tok kena adjust....

Kamal said...

Goal keeper Los united, Awang Itam. Bapa nya nama Hj. Mat. Bapa menakan nya nama Mostapha. Blog tok Wahab boss. Wahab masih di laut masa tok. Nya raya dengan sidak ikan minggu depan. Ada pegi blog d young mixtures band. Blog ya aku molah.

joQ said...

Kita orang ingat sik masa ada main wayang bayar berapa sen kah (sik ingat)di Machinda. Ada kadang2 magic show..bayar juak..rasa2 time ya boleh tahan juak apek club mun kinek tok jadi event promoter! Tapi ingat pasal wayang ada sekali, sidak senior LOS (geng2 bapak kta) ada project tersendiri, main BF di club! Yang molah aku tahu, ada polis raid malam ya.. malas nok sebut nama you orang pun agak2 tahu siapa....dengar lintang pukang melarikan diri nok escape dari dicekop polis..

ateng said...

Jo-wahab madah hj moh dah sik ada lagi.bogel, mail kerbo sik ku tau lah.
Se leret dgn kamek di jalan hijau yang di hujung padang ia Sidak nayon, bapak molly,lepas ia fendi liang,lepas ia joni (anak cina tok,masa tok nya di BLNG,seria sama dengan aku tapi lain company)sebelah rumah sidak joni sik ku ingat,ada 3 buah rumah yang aku sik ingat,lepas ia sidak a'em,bayas,temon,sebelah rumah sidak a'em ia sidak pilip,robert dumol,lepas ia rumah sidak arwah taip len,is len, rumah kamek,lepas rumah kamek rumah sidak romeo,rumah pungut(bini nya sharifah aini)lepas ia rumah roni,john nuap.(anak nya si freda masa tok bini wahab)sebelah rumah sidak john nuap rumah sera,anak nya yg lawa bernama rosnah,tiap hari beli ice cream sidak,lepas ia rumah yusup jack and yang hujung sik ku ingat lagi.Belakang rumah kamek sidak rintis bini nya mandok, pernah nya terkena electrik shock bila di tanya nya jawab kena "KEERN"(karan kata kita org miri)

nembiak Los said...

Hahaha..payah juak nok mengingatkan rumah sapa sapa diLos dolok.
Kita dah ada dua orang Ateng tok, terpaksa gugok nama glamer Ateng nok diKL. Pake nama Jo jak lah.
Jo, kau missed rumah aku tek. Lepas rumah Keria & Ali wahab ialah rumah dak rang ninggal Johnny Philip (bapak nya gol juak). Lapok udah kenak ludah urang tua ya! Sebelah Johnny lah rumah kamek. Pas ya rumah Bonnie & Jeffry Lucas. Sebelah sidak rumah CID nok selalu diCombat dak Siman.
Ada juak wayang free sebelum nok di kelab ya. Wayang Milo kata kamek dolok, selalu main di Padang bol kita.
Nok kisah sidak senior kena raid Polis bila nangar "wayang kulit" ya sebenarnya ada Nembiak Los co-starring masa ya! Masa ya Nembiak Los ada bising bising di jeraya, biasa lah, tiba tiba sorang dari sidak marah dan nyuruh kamek lari. Kamek pun lari tapi pergi rumah dak Amit minjam talipon!. Kak ya leput leput kamek tetak nangar olah sidak lintang pukang lari!!!!

Kamal said...

Mun sik salah aku dekat nak semua sidak masuk dalam landrover polis termasuk projektor sekali. Nok nalipon ya aku rasa orang yang selalu berkursus di Lambir. Dah esok ari sik lagik nembiak Los kenak anok macam koboi. mail Kerbo masih idup, cuma masa tok nya lari sebab lusak Hari Raya Aidiladha aka Raya Qurban. Kitak orang empun memori nang tajam. Aku tok sik tauk, mun masa yang selalu kena serang virus rem aku. Yang aku ingat Klinik Shell ajak sik jauh dari rumah kamek (76A Jalan Puspa). Lapok masa tok tengah nyenyak tidor. Ada lagik nembiak Los yang belum dapat dikontek. Mun ada kenal sapa-sap nembiak Los padahkan dengan sidak nya. Jo, aku rasa Japar Sidek ada di KL ya, mun jumpa padah juak dengannya.

joQ said...

Aok eh, Hab, missed rumah kitak orang. rumah nok diCombatnya cina laki bini sik beranak! Bininya jalan macam nok terkangkang! Hahaaha!

Terok betul Siman (plse confimn Nuar Imran?)time ya! Rupanya jadi State player! Rumah sidak Siman produce 3 state players..betul? Nuar, Abu dan Nan Tom--l!

Best malam tek Lapok skype aku dari Germany, lamak kamek berkelakar. Pagi tek Keria dari laut Btu call aku. Marek 4 missed call dalam hp dari nya..bz di opis..

More Machinda stories..

Wak Jawa tukang gunting rambut..best kan..bunyi gunting rambutnya sik berenti..nya tengah neropong, balancing palak kita pun guntingnya sentiasa dibunyikan...pesen disukai dolok..pesen 'square'!

Kamal said...

Aku jarang bergunting dengan Wak dolok, sebab Nenek aku ngunting rambut. Bila dah masuk sekolah secondary school dah pandei escape bergunting. Sebab orang tua ya pesen nya stail cina hongkong. Masa ya orang dah pesen Square, bila masuk Form 4 dah sik pandei bergunting, masa yang zaman rambut panjang. Aku ada nerimak gambar lama dari Llyod, kebanyakan nembiak Los berambut panjang macam Indon kerja kat kilang kayu di kuala baram. Hab coba kau cerita perkembangan fesyen nembiak los. dari zama seloar pelarut sampei ke zaman bell botom tambah seringgit seinci.

Lapok said...

sound sama members yang sik ada skype..macam nik mahu (downlord) skype..boleh call fee bila bila masa....kamek punya name dalam skype nyalah....chefdemulu....together with my cam so everybody boleh tengok rumah kamek kan..garden dan berbagai bagai lagi....tengok kamek lukis life in my gallary.

nembiak Los said...

Lapok, memang seorang diantara Nembiak Los sik tidor bila login skype sebab jam kita sik sama.
Ingat aku udah aku meliat kau melukis di Gallery kau di dinding Los bujang dolok!!!!
Pok, ingat lagi kau ngan Bennet GCM dolok. Puas kita minum air nok di mbak nya pulang dari Club ya. Kalau nok pegi Dating, rajin nulong cuci seluarnya!!!!

Kamal said...

Aok benar, lupak aku Lapok dolok molah Master di Los Bujang. Salah sorang prof nya mun sik salah aku Pak Onong. Kitak orang masih ingat dengan Mat Dawok, nya tok suka berbincang tentang sejarah jepon dengan rang ninggal Pak Onong ya.

nembiak Los said...

JoQ..boleh merik resepi nok nukar jam tok kah? Bangkali Kamal pun boleh.
Benar juak Mal, lom abis Lapok kuliah, pak Onong pun ninggal!!! Kak ya, Mat Dawok masa ya baru nok exam sejarah jepon. Lalu terbantut lah kuliah Mat juak, tedah!
Lapok, masih ingat kita selalu "ngabas" kebun jagung & tebu Merah di ujung rumah kitak orang dolok?

joQ said...

Sidak anak, cucu, ipar datang rumah tek, so gago sikit. Ada lagi nok datang tapi sebelah petang/malam kelak. Sik sempat nor nolong sidak di masjid numbang sapi.

So Hab, resipi nok ngejust jam blog ko..

1. Sign in di blog cerita nembiak los tok(user id & password)
2. Cari tab 'Setting'
3. Then cari tab 'Formatting'
4. Ubah 'Time Zone" ke (GMT +8.00) Kuala Lumpur ~ carik guna drop window ajak
5. Last 'Save Setting'

So jam sik kelam kabut...

Kamal said...

Ikut jak nok dipadah JoQ tek Hab. Mun kau sik merik password bertuah ninek datok, sik nya nyuroh kau masuk. Bukan kedak manok apek kelab dolok, ada password pun dapat kena hacked.Aok aku ingat tebu mirah ya, nang best tapi kinek tok sik dapat makan benda ya lagi, bak kata kawan Zaidi, "Tauklah keadaan". Aku ingat masa konsert rumah dak Lapok Gemuk, komplen Helen Velu. Masa ya mun kita konsert mesti ada orang komplen. Konsert kat rumah kitak kenak ban oleh Kakak Ejas. Susah maok carik makan masa ya. Bila konsert di padang kena marah sidak komando.

nembiak Los said...

JoQ, terima kasih. mujarap nar resepi ko ya. stedey dah jam Nembiak Los tok.
Nasib juak ko sik sempat nulong sidak masjid numbang kambin tek, kalau sik ada lebih juak urang kampung nait kolestrol sidak nya ari tok!
Nok kisah dak komando Los ne dapat di lupa Mal. Sedangkan tempat tergugok lagi dingatkan, apa tah lagi semasa ngepong manok apek kelab ngan merik baja tebu merah!!!
Aok benar juak mal, nang susah nok berkonset masa dolok. Banyak urang "jeles" kena bunyi bisin gilak!!! macam ne bumiputera Los nak maju.........

Kamal said...

Mun dah sora macam bunyi sora Giant dalam kartun Doraemon, sapa sik manas. Bak kata Awangku Ali, Tin2 sardin, cap2 nanas, dibuka !@##@$%! masin, ati sapa sik manas. Ya pantun Awangku Ali, nembiak nok nama awangku tok nampak ganas and brutal tapi orang sastera walaupun kadang-kadang sasteranya ada unsur2 warna diRaja. Hab, aku dah lupa penghuni Los cermin nok row last sekali, nok dekat Wisma Sapo masa ya. Sidak Madon ada di siakah?

joQ said...

Aha! Ok dah setting jam nembiak los tok!

Kita tok macam besi betega. Kena saling nolong sama sendiri. Mun generasi anak kita nok macam tok ..kacang ajak...

Kita dolok banyak aktiviti sekitar kelab Machinda tok. Sigek lagi, sepak raga pun kita on juak. Time ya Kahar (lipat maut)top. Kahar bukan dari los tapi selalu jadi role model.

Hmmm..baruk ingat sebelah gelangang sebelah hutan lok banyak sidak commando..

joQ said...

Aok Mal, sidak Madon, jangan lupak juak Mat Cemei!

Kamal said...

Sekali lagik kau salah JoQ, Mat Keceng. Ada cerita juak Mat Keceng tok.

joQ said...

Hahaha! Endang dah bertegar otak kita tok! Mat Keceng, betul ya! Lagi kaw bunyinya!

Kamal said...

Aku pun kadang2 ada kureng juak memori aku, masa tok aku tengah catch up dengan cerita nembiak los. Tadi masa dalam blog Lapok, ada aku nanggar nok nama Rediah, sapa ya kah? Mun dapat nok nama Rediah tok sertakan gambar kitak. Hamid juak sikok, nei gambar kau Mid. Aku nanggar kau ke hulu ke hilir ngembak kemera SLR, gambar sendirik sik ada. Msa di Los dolok jarang kita nanggar sidak nembiak ompuan ke kelab. Bearangkali sidak sik suka makan maggi & tauhu apek kelab. Mun sidak tauk nikmat maggi & tauhu nyesak sidaknya. Tambah lagik dengan sound efx idung apek, nang kaw benar.

joQ said...

Mal, Rediah nya kakak sidak Siman dan Abu. Nya classmate kamek di SCS dolok. Kamek selalu cerita dalam facebook. So pun ada madah blog kita tok pada Siman dan Abu..

Kamal said...

Sik ingat aku. Anyway sidak Siman & Abu ya bukan orang lain kamek. (Mun jadi dengan Rediah ya dolok. Hehehe berguro ajak bah.) Dayang hajijah tauk aku, nya dolok athelet, badan nya slim dolok kinek ok juak dah berisi sikit. Jangan marah Jot. Abang Jijot dolok footballer juak, sama main di Los.

joQ said...

Badan kita dolok semua slim..kinek tok, susah nok madah..rasanya JoeLee dapat maintain..

Jeejot ya dolok memang banyak peminat.

Kinek tok kamek jumpa juak di Miri, di rumah kamek di Nilai..

Kamal said...

Yalah JoQ, nok muscle dolok semua dah transform jadi lemak. Kalau lemak manok senang juak nak buang. Tapi ada juak sidak nembiak los yang masih maintain, macam dak Wahab tok masih maintain. Juki Poli pun masih macam dolok perangei nya. Ada aku gambar nembiak Los dolok,esok aku email ngan Wahab. Pakei naruh dalam Blog tok.

joQ said...

Bang Ramli, bapak si Jai tok dolok kah ada, Honda 250? Sik ingat lagik apa model nya. Ekjoznya dua-duak belah motorsikal. (sik ingat nok konfirm ajak cerita lamak)

Jai, nei tuju petunggal ko, Jamil?

Bapak menakan ko, Pak Bujang masih ada kah?

Lapok said...

ya...joQ...masih i remember i lah selau tupam honda nya ....kalau mahu pergi miri....jam ya selau tuggu di club kalau ada orang mahu pergi miri...wait at the club in the afternoon buat muka sadin.....dapat sapatengok wayang musuk....fee time nya ada orang check ticket lupa aku nama nya joQ....lampaa..betul ke sik joQ nama nya tapi remember habis lah history..time ya...somenight i show my wife and kid about Nembiak los...and i had to tell some fuuy about the story..she told me bagus..boleh buat story...kalah Kampung boy..by Lat

Kamal said...

JoQ, sik ingat aku motosikal ya. Arwah Wa aku di Lutong ada BSA siap dengan sidecar lagi, selalu dirusah kamek orang dolok. Dolok aku pernah numpang kereta Mangkai mun ke Pasar, mun sampei pasar jauh turun takut ditanggar orang. Hj. Bujang Lani bapa Jamil ya masih sihat, selalu jumpa sidak duak laki bini makan roti canai kat Restoran Mukmin. Pok, Lampam selalu kena tipu kita dolok masa nanggar wayang.

JAI said...

Bro joQ,

Pak sedara kamek sihat bujang alhamdullilah sihat lagik, anaknya jamil kinek tok dilabuan..single balit coz arwah bininya (habibah urang labuan) ninggal kenak kanser..gambar motosikal 250 ya masih ada lagik..kelak balit miri kamek scan..geng2 sidak bapak kamek masa bujang ganas2 wehh..kategori mat rempit 60an...

Kamal said...

Pebulak kau Jai, ney ada nya bujang. Nya nang sihat, mun lari 100 meter pun lom tauk Llyod menang. Nama nya Hj. Bujang anak nya nok nama Jamil ya barulah bujang aka duda. Belum ada penganti lagik, mun nya jumpa Juki di Labuan cepat nya dapat penganti.

nembiak Los said...

Nembiak Los...aku masa tok masih gik maintain size macam masa Los Utd dolok tapi berekot sik macam dolok lagi lah.
JAI, sik aku ingat samada kitak orang pernah tinggal diLos Cermin. Yang aku ingat masa di Jalan Bintang & jalan Intan ajak. Bos kau ya, Production Supv kamek di laut dolok. Bila minta cuti Hari Raya, agak jak nya. Grenti approve. Kalau mintak ngan sidak lain, sampe bedarah idong kau nangis grenti sik kena approve!!!.
Lapok, bapak mertua aku pun selalu kena kita tumpang Koboi dari CLUB dolok. Ada sorang nok motosikal besar nama nya Lasa pun kena koboi juak.

JAI said...

Salah jalan ceritalah bro kamal sik sengaja..

Sik berapa ingatlah..los cermin nok sama jalan rumah sidak haji garipkah..anaknya ked,jeff yakah??
Los cermin depan padangkah??
Sorrylah memory berkarat..bukan lupak tapi sik ingat..

rasa2 kamek mcm pernah tinggal disia..sik berapa ingat, tapi masih ingat bila time banjir best wooo..terjun dari beranda rumah kedebah berenang..kan rumah dolok2 tinggi debah rumah boleh simpan barang2 ganti store..bila hujan lebat gerenti banjir..

Tempat favourite masa kecik2 flying fishing kat parit besar sebelah padang machinda..perghhh bila ikan puyu narik kail macam rasa ikan GT narik..nang adventurelah..2nd favourite place ada sebuah kolam besar depan rumah sidak ngah kamek(Umah parent bro kamal) baik punyerr dicover oleh lalang2 tinggi..disialah kamek berendam sampai kenak tauk ngah perempuan kamek,lalu kena krepak..galah panjang dipakai paksa kamek keluar dari kolam ya..

Rumah2 yang kamek betul2 kamek ingat ngak nok rumah jalan bintang..pas ya berdepan rumah jalan bintang jalan apakah?? Nok rumah sama leret dengan uncle bb, sidak patrik,sebastian anak juwing,sebelah rumah sidak taden,moktada,julia & kakaknya sorang lagi sik ingat nama (rasa2 ABTAH kah apa nama kakaknya (urang bintulu ya) bapaknya masa ya kerja dengan shell kerjanya nyelam rasa2 aku..

isyyyy..banyak lagiklah nama nembiak los kamek lupa..hope semua join the club....

Kamal said...

Bukan salah jalan cerita Jai, kau lama gilak sik kelakar Sarawak. jadi sitoklah tempat kau praktis. Rumah sidak jai di los cermin dolok sik jauh dari rumah rang ninggal Bogel, Jai sik ingat nya lagik kecik masa ya. Masa pindah kat rumah jalan Bintang ya pun nya masih lom sekolah. Nang benar cerita aku ari ya, geng sidak tok yang selalu main kat parit besar tepi padang ya. Geng sidak Jai tok bukan dapat nanggar aik, gerenti berkubang macam kerbo. Balit rumah kenak kerepak.

nembiak Los said...

Patut juak Jai sik ingat. Masa ya lagi kecik. Rumah di Jln Bintang depan rumah kamek rona Kunin. Pas ya pindah belakang rumah kamek gik, Jln Intan. Ujung rumah sidak ada Electrical sub-station tempat kamek Tuah, Ejas, Abu adik beradik, Mahrof, Kassim Keram, Yusup, Ghani dll bermain Jadi & main bol..

Kamal said...

Kassim Keram, Gahani & Yusof patut dipadah pasal blog tok. Kitak orang nok kerja Shell iklankan blog tok, sebab nembiak los banyak kerja dengan shell.

nembiak Los said...

Aok lah. Ghani bangkali dapat aku madah tapi usop tok susah sikit bab nya ngan carigali.
Aku dah mail ngan Dol tek.

Kamal said...

Baguslah, harap2 siak duak jangan baca ajak. Beri komen pakei remind kita kisah nok dolok2.

Anonymous said...

Tok mail sahat tok nemiak los dolok tok nok yang lain semua aku ingat exept Jai. sori lah jai belum ingat lagi mun kitak orang mau tau si timun anak apek kelab selalu ada dekat maket ikan dolok nya kerja di kedai basikal sebelah dengan tamu/asianeka tempat mee kolok kick ya.aku selalu bersua dengan nya dolok. masa tok kadai basikal ya lagi di polah baru. Mun aku nanggar si timun ya ingat lah aku nya selalu di anok oleh apek dan nonah kelab. Maseh kah sik kitak orang ingat dengan cina yang selalu minum bir di kelab mechinda dolok...kadang2 ada aku meliat nya di tamu ya juak.macam nae mauk di suroh sidak ya nangar blog nemiakloskah? mun mauk kelak aku madah ngan sidak....

nembiak Los said...

Mail, sik ingat ngan Jai kah. Anak Ramli Lani bos kita dolok.
Aku pun ada jumpa Timun ya. Nya berambut panjang kinek tok. Jalan macam sik cun ajak.
Apek maksud kau ya Mail Ah Sang nama nya, Welder Lee Tak.. Ada sorang gik namanya Ah Po, sedara dak Lei Tong. Udah nya kena penumbok rang Ninggal Japar di Kelab dolok...

Anonymous said...

AZ yang berbisnes di tanjong anak hj ramlee aku tau..si jai adik nya sik berapa ingat lah hab maklum lah computer tok model lama maseh window 98...udah lama sik bersua yalah sik berapa ingai.sapa nyuroh nya pindah ke malaya nae ndak sampae kita tok lupa ngan nya..
sori jai jangan ngambi ati telak aku ke KL jumpa ngan kau, boleh begambar kita dua kak ya pos di blog tok sak sidak wahab jelos ngan kita ok
Oh hab nok dolok makae kreta Volvo automatik ya bah...

nembiak Los said...

Mail, nok pakei volvo sik aku ingat. Masa dolok kita gago pakei basikal ajak. Kalau rosak padah ngan Katuk. Nya boleh order baru atau merik spare parts free.

Anonymous said...

kebanyak nembiaklos pandae makae basikal dari basikal gentleman orang tua kita...masih lagi aku ingat masa ya, ababila makae basikal gentleman kaki di masuk di antara bar basikal gentleman ya oleh kerana kaki sik sampae apabila mauk ngohet dari atas bar.
pernah juak motokar bapak sidak draman john nok paking kenak langar aku dari belakang oleh kerana selekoh nok belok ya terlalu tajam.masa tok sidak draman ada kereta toyota station wagon warna hijau...bengkok speed undang basikal gentleman ya oleh aku.

Kamal said...

Jangan cerita hal basikal, Eli sensitif ngan isu ya.

nembiak Los said...

Eli dolok sama main seremban ngan Aruah bapak Keria/Ali Wahab hingga lupak belajar sikal.....oh lupa aku tek bapak rang ninggal Johnny Philip juak geng sidak nya.

Kamal said...

Cara apek kelab bunuh asuk itam. Mula2 asuk dimasuknya ke dalam guni (bodo juak asuk ya). Lepas ya diikatnya guni, mun sik diikat guni asuk ya keluar (bodo juak orang maca cerita tok). Pas ya dituangnya aik panas atas guni nok berisi asuk ya tek, sampei asuk ya mati, bila dah sik bergerak lagik, dibukaknya ikatan guni tek. Magik asuk tadik dah gondol, embaknya ngerebat dalam guni masa dikucor aik panas. So dengan senang lenang apek melapah daging asuk, sebahagian disimpannya dalam peti ais. Sebahagian dipolahnya sup. Sik lama ada cina nok kulit warna pink ngembak kaleng ke kelab pakei meli sup daging asuk. Resepinya lupak aku minta dengan apek kelab dolok. Kelak mun ada masa aku madah macam ney nya molah Ular sawa & Biawak.

nembiak Los said...

apek motong Ular Sawah ada aku nangar. Ular diIkat ngan tali kat geruk nya. Pasya di gantong di pokok belakang kelab. Kak ya, dipotong keliling geruk ular dan ditarit nya kulit ya. Putih jak isi ular kak ya....
Baru aku ingat juak apek rona Pink ya. Nya selalu minum Stout botol kecik dari pagi sampe petang! Sik balit modal apek kelab. Aku rasa ada juak rasa ati apek kelab nok, nangakat apek Pink ya keluar tapi nganang urang nya tua.......

Kamal said...

Yalah pesan aku ngan sidak nembiak los jangan kuat makan asuk ngan minum aik nok ada gambar asuk, kelak kulit jadi warna pink. tadi amsa kamek duak wahab di sepetar ada juak kawan kita nok minum aik ada gambar asuk kat luarnya. Sik lama pink rona kulit kawan kita ya. Tapi mun dalam kartun Pink panther namg sik pandei mati panther nok rona pink ya. Ada ajak muslihatnya.

nembiak Los said...

Ada juak kereta VW anak empuan Lam Yoke dolok kaler Pink.

Steday ajak loyar Temon tek. Masih sik berubah dari dolok dolok.

Ne tuju Nembiak nok pakei baju askar tok?

Kamal said...

Wahab dah cerita hal melapah ular sawa tek. Biawak tok lebih kurang sama jauk. tapi yang best nya munuh rabbit, dipigangnya telinga, kaki & tangan rabbit, pasya diselamnya sampei binatang ya mati. Pasya diselornya dalam aik panas pakei buang bulu, and then barunya motong dagingnya kecik2. Selalu dimasaknya dengan kicap and halia. Aku selalu berdiri tepi pintu dapor merati apek masak. Tapi ada juak member nok sik bagus, nyimpan gigi palsu dalam beer (atau mee aku sik berapa ingat) apek kelab. Nembiak nok empun gigi palsu ya pun aku sik ingat. yang aku ingat masa ya nyonyah yang paling bisin mulut.

nembiak Los said...

Aok Mal, baruk aku ingat cerita Gigi Palsu apek disimpan dalam mangkok sup Nyonyah. Aku pun ada masa ya. Kalau sik silap aku, Temon pun kerja ya. Ingat aku rupa muka Nyonyah terkejut nangar Gigi lam supnya. Memang keluar lah fabret word nyonyah; "Ini olang memang Kuat sakit!".

Dancy said...

Hi Geng .

Sik kmk tauk cam nae nak komen tentang ktk org ngacho Apek and Nyonyah kelab . Ngurut dada kmk kejap tek baca al kisah tak org esp kisah apek pun procedure munuh dak binatang .

Rasa kmk nang berkilo kilo sumpah nyonyah ngan ktk org . Syukur kitak semua ok ...sihat walafiat and sik jadi batu belah batu bertangkup .

Nang berani hati ktk org nangga apek bersih binatang binatang pakei makan nya .....nok tok kata tutur kita ...ngindin .. ?

I say man ! Kisah ktk org nang full of adventures ......mun ndak , nae ada ilham pakei nulis dalam blog tok .

Nok nae Temon ?

Nok nyimpan gigi dalam beer ya ....nang .....sampei hati ....Sik dapat kmk imagine muka nyonyah . Kebal nyonyah tok ...mun jenis nyonyah lain ...dah lamak nya mati leput kenak ktk org .

Salammmmmmmmmmmm.

nembiak Los said...

Dancy, Nembiak nok nama Temon ya adik dak A'em(Latip Osman) & Bayas. Sidak diam belakang dak Niah Luntai. Masa tok nya kerja di spetar Miri. Urang sakit di spetar ya pun disakatnya.

Yalah kadang kadang ada juak hasilnya bila kita lepak lepak! Kalau sik ne kamek tau kisah kisah Apek ngan Nyonyah kelab.....hasil pakei molah Blog ajak lah!!!

Kamal said...

Aku pun sik tauk kenak kamek orang nang suka nyakat pasangan sejoli ya. Mun nak madah cemburu sik juak, yang patut cemburu ngan sidak duak ya Wak tukang guntin. Mungakin sidak duak suka ngepong kamek dengan penyapu. Sigek lagik sidak duak sik pandei ngambik ati, ari tok kamek nyakat, esok ari baitnya ngan kamek orang. Especially bila kamek ngembak biawak idup ngan nya. Nok nama ular sawa tek nancy, walaupun dah dilapah kulitnya, masih bergerak juak. Even mun udah dipotong, isinya macam pandei idup. pelik binatang ya. Sik kamek nak nginding sup biawak ngan sup ular ya, pandei juak geli tapi maok juak makan mi megi ngan tauhu nok dimasak apek. Yang herannya apek tok ngan dak cina di los marek tutor melayu, mungkin nya sik pandei cakap mandrin. kalau sik salah aku apek & nyonyah tok cantonese, sama dengan dak Jackie Chan. Nama penuh sidak duak pun kamek nembiak los sik tauk. Jangan2 nama apek tok Bo Ing Li, uncle Jet Li.

nembiak Los said...

Mal nama apek kelab, Chan Wan. Sampe part nama ajak dah disiasat aku. Aku rasa juak nya tok memang Cantonese sebab ada anak nya tinggal di Hong Kong selain nok nama Abi ngan Timun.

Ada sekali kamek kenak kepong Nyonyah ngan penyapu masa Apek terisak isak nangis bertalipon ngan anak nya di HK. Nyonyah madah jangan bising, Apek tepon ngan anak di HK. Masa ya Temon juak starring, makin dipadah camya makin kuat gendang meja kelab sampe nyonyah ngambik penyapu, baru semua bertaburan lari..........

Kamal said...

Kan aku dah madah apek tok memang ada konek mengonek dengan dak filem star. mun kedak ya sahlah nya tok Uncle, atau datuk Jackie Chan. Nyonyah sapa namanya Hab?

nembiak Los said...

Nyonyah jak sik dapat disiasat, tapi kelak aku nanyak ngan timun bila jumpanya kat pasar. Nya selalu lepak kat taipekong kat pasar ikan ya.

Mesti mau tau juak. Kan nyonyah ya Nembiak Empuan Los juak kan?

Dancy said...

Awoklah ....setuju kamek ...nyonyah ya lah super duper senior pompuan nembiak los kita. Carik jak apa nama nya .....

Nyesal sik ngembak Nyonyah main jadi ...main colop colop ya .....Minah sepatut introduce nya main belon ...Rediah ngembaknya main rondes....mun nok lebih brutal lagik ....kitak org ngembaknya main wo ...dapat juak nya belajar nekik atap rumah dari Adol........

Cuma kmk sik dapat imagine Nyonyah berlagu dalam D'Mixtures Band ktk org..............
Salam.

nembiak Los said...

Dancy n semua. Masa tok sik ada idea aku tok. Baru pulang dari ngantar Jenazah Mak Kamal tek. Rame jauk Nembiak Los aku tangar diRumah dak kamal tek. Malam tok kamek ber Re-union lagi dengan bertahlil di rumah dak Kamal di Luak Bay.

rediahamran said...

Duhal nembiaklos laki tok eh byk lepak dikelab, patut cdakduak apek n nyonyah meroyan x da privacy.tapi benar juak nak kesene gik, time ya ne byk tempat hiburan,tv salurannya kacho,skejap nampak terang skejap blurr.Ya pun x semua org ada tv.Yg lain malam ari nengar radio cerita syair ayu radiman,abis ngr syair,sorang nangar sorang,ya kalik org dolok byk anak o.

nembiak Los said...

Rediah. Sebenarnya Nembiak Los tok "Very Resourceful" kata rang puteh! Hari hari ada ajak hiburan baru. Bila boring Lepak didalam kelab, pergi belakang melastik rumah manok apek. Bila apek rioh, semua lekik lekik tetak.
Kalau sik ada urang main raga atau badminton di court kelab, kamek urang main belon lam ya. Jadi bila dah besar tok semua palak nak jadi padang belon juak!!.......

Kamal said...

Rediah dalam nya sik ada privacy ya nyelepat juak dak duak tengahari terit. Ngan ya ajak dapat disusei sitok nok lebih2, email ajak. Nancy nang super duper Puteri Hang Li po ya, mun sik, sik apek kelab kenak QC. Nok nama apek kelab ya selagik benda nok di darat, tolak dak meja, kerusi, kereta tank, steamroll nang dipajohnya. Mun palak keretapi dapat dipanggangnya pun brangkali dibedalnya juak. Camya juak mun nok terbang, tolak belon ngan belon kontet, suma dimakannya. Nok di laut, tolak dak kapal, kapal selam & rigs, nang gerenti masok periok nya dolok. Pakaiannya simple ajak, baju getah puteh & seluar pendek itam. Mun nanggar apek makei loar panjang nang buak ari. Nei Minah Tunggit sik masuk2 tok?

nembiak Los said...

Minah udah kenak cabi oleh laki nya!!

Mal, ingat ko manok apek kenak makan biawak lok. Masa ya apek sempat mburu biawak. Tah berapa lamak kah udah bangkei manok tinggal kerobong ajak lam kandang. Minak betul apek mutit nya balit mbak kedapor pakei nya masak. Bangkali pakeinya ngidang nyonyah ajak. Nya empun eksen sakit perut, sik dapat makan!!!

Kamal said...

Hab, sik Rajak berani ngan Minah ya, ada nya kenak tumbok Minah. Nya tok terrer bertumbok dengan nembiak laki dolok. Patut juak apek kelab molah kedak ya. Bukan nak medo apek, kau bayang dari pagi sampei ke malam apek berkerja. Bangun pagi bersesah, lepas jemor kain baju, meri manok makan lepas ya ambik basikal lalu pegi pasar meli dak barang dapor. Nyonyah masih ngando. Balit dari pasar masak, sik pernah aku nanggar nya relax. Pernah juak duak tiga kali aku nanggar nyonyah nyapu lantei, ya pun sebelah tangan ajak. Mulutnya ngerenyang.

Dancy said...

Pok...mohon respek sikit..... Kmk tok ngingat ajak .

Nok nama kmk empuan ada laki masing masing...apa kata jgn over gilak berpelentaer terutama nyebut nyebut dak nya dalam blog tok ?

Bagus dah dak orang muda nyuruh ngikut dalam blog ....tapi ya lah pandei pandei lah kita jaga ' kesopanan dan kesusilaan ' dak nya.

Madah ajak and ngingat se sama kita . Susah juak mun dah berkecik ati and bermasam muka di rumah ...gara gara kita terlebih tutur ..

Salam .

Kamal said...

Aok eh! Sori tek Moi. Bak kata Stacy, "Terlebih sudah!". Harap kita orang faham perangei kamek orang. Macam kamek orang tok pun, bukan juak kamek orang takut dengan bini kamek orang, tapi dak nya sik pandei takut dengan kamek orang. Peringatan untuk dak nembiak nok maca blog tok, kitak orang nilaikanlah sendirik. Ada contoh teladan nok sik bait dalam tok, contohnya bila zaman kamek dolok kamek suka nyakat orang tua. Mun kinek tok kitak orang nak nyakat kamek, atleast kamek dah tauk. Sebab apa nok nak dipolah kitak orang kamek dah tauk T&T nya. Nancy jangan kau ngambik ati.

nembiak Los said...

Dancy. Terima kasih kau nulong narit handbrake. Kamek Kamal nang termbak mbak cara kamek berguro sampe lupa ngan "sensitiviti" kata lagu Rahim Maarof.....

Dancy said...

Okay ....mala ajak check handbrake ya ...kadang kadang pandei lupak di tarit ...rusak pun ada ...apa kata om putih ...brake no eat .

Selamat Tahun Baru 2009M ngan kitak orang Nembiak Los semua .

Ya ajak lok . Nak molah buns ngan dak anak lok ...nok macam di jual di sugar bun....polah sendirik sik rasa was was .

Eh eh ...ada miak nama Was dolok di Los ...anak siapa ya tek ?

nembiak Los said...

Selamat Tahun Baru 2009 semua Nembiak Los Lelaki, Empuan, Junior, Senior & Semua nok Ngabas Blog tok......

Dancy. Kadang kadang walaupun brake eat tapi bila Tyre no flower, masih jalan juak keta ya!!!

Nembiak nok nama Was ada duak orang. Sorang Was anak Gagok tinggal dirumah bekak rumah kamek di 144B Jln Ungu.
Sorang gik Nembiak Bukit tapi selalu main ngan kamek diLos ya. Masa kamek dah diJln Bintang.
Depan rumah dak Lapok Chefdemulu rumah rang ninggal Pak Was.

Dancy said...

Ngam lah ya ...brake no eat ...tayar no flower ....Gohed ajak ...Gostan mun dapat ...ya tutur org putih di rusak kita !!

Awok...Was anak org ninggal Pak Agok . Nae ndak tedah tok ? Dak tok org Btu rasa kamek . Patut nya Dol belajar ngan dak tok tutur Baie Btu ...sebelum nya berhijrah ke Btu .

Mun nama Dol di Bintulukan ...kenak tunggah ' Sedol ' ya tek . Kamek tek ' Sedan ' ( ambik nya depan ' Dan ' ajak .)

Sik ingat kmk nok Was sorang ya ....

abu bakar amran said...

Salam Nembiak los, selamat menyambut maal hijrah ngan tahun baru,
lamak sik singgah di blog tok.
Dancy, was anak pak gagok ya masa tok kerja di KPSU dekat dgn sekolah st columbus.
Dolt, dgr cerita tek, kitak byk molah parang, sarong & ulu parang. benar tek.... nang skill yang sik dapat di nafi.
lloyd, lamak sik nengar berita dak gerald ngan boy, apa polah sidak kenek tok? Ajik ada jumpa di Lbn. Yalah tek mun sidak dapat join, boleh lah kamek mukak cerita zaman kamek. nama nembiak seangkatan kamek mcm edi belayong, arni buang,alex/john/sabe/ juing,org ninggal ronie ipar wahap,awg ketik,borhan taha, musa/said taha,nuai/jep/ked garip & byk lagik. yalah kita nak coba nok kontek sidak semua, nyuruh sidak join blog... ok lah ya ajak, maok ke pasar, meli barang lok

nembiak Los said...

Salam Abu. Nang lamak nar kau sik keBlog tok. Lamak kamek nunggu.
Pesan pesan lah geng nok ko ingat masa diLos dolok.

Kamal said...

Abu, nok nama nembiak los sik ada peringkat2, dolok mungkin tapi kinek tok kita nak molah reunion. Mun dapat kontek semua. masih ingat kau lagu blues nok diembak kau dolok? Mun masih kelak masa reunion kamek DYM nyuroh kau belagu.

Kamal said...

Nancy & Wahab, ada sigek brek lagik kitak duak lupak. Brek kapal.

nembiak Los said...

Aok lupa aku ngan breka kapal ya Mal tapi bunyi brake bus Aon Kurap masih aku ingat. nyeeeeet nyeeeet bunyinya bila sampe Machinda Club. Bila dengar bunyi ya, reme lah Nembiak Los nilit dari cermin Club, nok nangar Conductornya, bukan nangar Si Kurap ya...........

Dolt Udin said...

Dancy,
Nasib sidak bintulu suk sedar aku ada di sitok.Mun ndah udah kenak tukar nama aku..

rediah,
rumah yang kamek selalu numpang nangar TV, rumah pak abang, bapak dak dara...kadang2 rumah wak lai...cerita yang selalu di tunggu ialah Voyage to the bottom Of The Sea...Rumah dak alim pun ada TV juak..Ingat aku nangar Boxing Mohamad Ali lawan sapakah,di rumah dak alim.Aku sik berani nait di rumah, hanya nangar dari atas pokok ujong rumah ya..kinek tok setiap bilit ada TV, sik payah nekik pokok.

Abu amran,

Nang benar pasal molah parang ya...skill sik boleh di buang...sik tegaya aku molah. Terlalu banyak peminat di sitok...Kinek tok sampey ke Kelantan, betong, sibu, kucing apa lagik bintulu....Tiap hari bangun awal nukuk besi.Paling banyak nempah parang aku dak iban ngan orang ulu.Bukan ngata sidak sik pandey molah tapi sik ada pekakas.Masa tok aku nak mencarik power hammer supaya sik lelah nukuk agik.MUN KAU ADA NENGAR ORANG NYUAL Power Hammer secondhand, padah ngan aku.Bagus juak lah untuk exercise aku..Nak main game semua joint dah longgar...

Kamal said...

Dol, ipar aku pun molah parang juak, tapi yang peliknya parang daknya semua ilang. Dol, kau ada molah keris? Power hammer ya macam ney rupanya? Mun power drill tauk aku. Hab, cney konduktor bas Aoun ya kinek tok? Aoun ya tauk aku siney nya kinek tok. Apa hal Minah sik masok dalam blog tok? Kecik atinya ngan kita brangkali. jangan kau ngambik ati gilak ngan kamek tok Minah. nang stail nembiak los cam ya, tok pun kira dah bagus sikit perangei, kira2 ada 16.78% ajak perangei lamak masih nyangkut.

nembiak Los said...

Masa kamek diam di Jalan Gertak dolok selalu nangar TV dirumah GE sebelah dak Kamal diJln Puspa. Petang petang selalu cerita katon Marine Boy. Bila malam nangar cerita Hawaii Five O di rumah dak Kassim Keram di Jln Intan.
Konduktor bas Aon kinek tok ada di Lutong, kedei repair basikal, leret nok angus taun ya tek. Ndak kah lakinya nok pakei kereta cap CASTROL selalu ngepong bas Aon ya di Los dolok. Aku tau sebab adik lakinya sama kerja Telekom ngan aku dolok. joQ kali tau ngan Nembiak Lau Mun Ngien.

Kamal said...

Aok kereta nok ada sticker castrol ya kenak tikam kamek Talip dengan tin cat dolok. Masa kat Federal Building. Rumah dak Nursiah ya mun masa cerita melayu iboh dirapat, nang macam konsert jom heboh. Sapa masih ingat ngan cerita Monster from outer space?

Elly said...

Hab,
Nama abang Lau ya James bini nya konduktor bas Aon. James tok dolok ketua trup kamek masa di Sea Scout. Lau resign dari Telekom masuk Uniphone. Masa tok Lau udah sik kerja gik nya molah business ngan keluarga daknya. Lau tok dolok rah PMG section ( Planning Group ), boss daknya Morshidi Johari mungkin ko masih ingat lagi.
Tok ajak dolok.
Adiosssss-----Amigosssss

Kamal said...

Elly, ney Uniphone kinek tok, lalu sik ada bunyi. Ada Jali Buang tek masok dalam blog tok. Berapa orang dah anak Jali tok? Dolok di Los ada tiga orang nama Jali, Jali Buang, Jali Pak yak & Jali dak Den. Jali sidak Rally terpaksa ditukar jadi Jalet. Jali nok lain aku sik ingat gilak. Ali ada 3 orang Ali Wahab ngan Ali@Wahab, boss blog tok & Ali sidak Awang Itam. Arwah bapa kalkani ya Aliaman.

dr_poli said...

Kmk pun ter-ce-ngang ....Jali Buang nae tok ? Jali dak Den kmk tauk...jiran dekat and sama sekolah lok . Jali Badihi kenal juak coz adik nya Yon sama sekolah juak .

Lupak ingat Jali Pak Yak ngan Jali Buang tok .

salammmmmmmmmmmm

dr_poli said...

Apa emel Dolt ?

nembiak Los said...

Kamal. Kenak kau lupak ngan Jali Pomen, adik Chefdemulu.
Dancy. Ko pegi blog DYM Kamal. Ada ko nangar Jali Buang nok migang perut! Jali Pak Yak @ Bob Angin.

email Dol; pangnam999@yahoo.com

Menurut cerita hikayat Hang Tuah dak Minah, pangnam tok lebih handal dari Panglima......

Elly said...

Hab,
Mun ngekot istilah di dalam askar dak pangnam tok kira lebih one step dari pangkat Panglima, he he he sorry Dolt pelentei ajak ( itai sama itai uoh ja'at ).
Tadi aku ada jumpa Ajma'ain di opisnya di Pujut 7 terus aku tertanggar gambar kitak orang masa sekolah di LGSS *( form 5B ), aku kenal zaidi, dirik Hab etc. Mun nya udah ngantar/email ngan aku kelak aku forward ngan dirik Hab.
Adiosssss-----Amigosssss

Kamal said...

Aok lupa aku ngan Jali Pomen. Sori Jali. Sapa lagi yang ada sama nama kat Los marek? Mat nang banyak. Amid Hab?

nembiak Los said...

Hahahhaha...ko jangan Lupa ngan Penasihat Agama kita, Hj. Amit Gani.

ateng said...

Ada lagi sorang mat hab, nya tinggal di belakang rumah c dak bini ko dolok,mat kilau kah nama nya, tapi sidak awal pindah,lepas sidak pindah jerry carol yang masok ke sia, sebelah menyeblah rumah sidak tok dolo sidak kadir anak razak, sebelah nya lagi pak onong kah..

Kamal said...

Hj. Amit ya nama sebenarnya Hj. Sulaiman mun aku sik silap. Hamid nok sorang lagi Hamid Hj. Sulaiman. Teng ada sorang lagik Mat kitaorang lupak. Mat Tong Tong.

nembiak Los said...

Hah, nang banyak nama nok dipolah polah sampe nok sensitip pun ada. Tapi ada juak kita nyebut nama kawan dikaitkan dengan nama abang atau adiknya. Sik dikait ngan nama bapaknya. Misalnya. Amit Sulaiman. Kita selalu nunggah nya Amit dak Nan Giok!. Jali dak Den (Sik Jali Awang), Jini dak Lapok, Lan Ukoi dak Suut, Abu dak Siman. Bangkali dak Nembiak Los empuan nunggah Dancy dak Juki atau Rediah dak Siman....

Dancy said...

sik mustahil ....sebab nak ngambik pantas ngingat ...

Gia juak bini orang los ...esp mun nama dak nya banyak sama ....macam arwah emak kamek ...sik org nunggah nya Timah Ibrahim...org nunggah nya Timah Poli...emak dak Jaret ngan Jali...org refer nya as Timah Basran...emak dak saduan / Jali/ Rally ...org nunggah Timah Badihi ..., kak ya Kak jijah Awang ..emak dak Den ...Kak Hau Atoh ...Kak Jijah Bogel...., Kak Hamsiah Jamil...byk lagik...

Mun dak arwah emak Kamal ...Kak Temah ..emak Tini ....tauk lah ya nok nae yg dimaksud

Tapi emak dak Geoffrey Lucas ..kmk org sik tauk nama ,,,sik kan nunggah mem Lucas .....tang sik kenak ngan budaya kita ...jadi nunggah nya as emak Jeppreyyyy...emak boni ..sama lah ya

Tapi yg mantain nama ..sik dikait ngan sesiapa ...kak Atong ....nama tok unik ..........orang nya pun special ...salam ngan nya HAb ...ingin nak jumpa nya ...

Salammmmmmmmmmmm..........

Kamal said...

Ngikut stail orang puteh, Mr and Mrs Smith hehehe. Yang jaik gilak nama Kak Jijah Bogel.

nembiak Los said...

Dancy/Kamal. Nama Mak aku Kak Atong sebenarnya ngekot nama Cina. Ah Thong. Bila nama diMelayukan, jadi lah Atong.
Shhhhhhhh. Mal, Nama ya Unik ajak. Kakak Deden pun ada nama Bogel.

Aku sik tau kenak Nembiak Los nunggah anak apek kelab ya TIMUN.

Bapak Geoffrey dolok di gelar kamek Lucas McCain(Koboi Lone ranger), Bapak Keria Wahap (Starskey & Hutch), Luntai (Ching Kuan Tai-cerita cina kung fu), Geringgu (Koboi Gringo), bapak dak Haini (Gangster Sibu)..

Elly said...

Hab
Coba ko molah sigek artikal tentang Lasa Tomxxx shhhh, aku baca dalam blog ko ya tetak sorang dirik aku di polahnya sampei kawan aku di Bukit tok nanyak aku kenak aku tetak sorang dirik terus member advise aku, ko jangan macam macam di sitok.
Aku terbaca pasal Lasa & Aho bermukun sik kira igek dan sik kira sama ujong asal jak apa apa keluar dari engine daknya, mesti direct ajak di keluar dari mulut nya dua.
Masa aku makan rojak & cendol di belakang Bank Utama ( RHB Bank ) ada aku tertanggar Lasa ya, aku lambei tangan macam sik ambik pot ajak nya. Mun kitak orang mok jumpa Lasa nya selalu rilak area sia, kira tempat kedei Ah Beng/Wah Shin dolok. Kinek tok makei tongkat member kita ya.
Hab, polah artikal tentang Mr. Lasa di sitok, mun aku ada kesempatan kelak aku ambik gambar Lasa dan aku email ngan you apa macam boleh kah you.
Adiosssss-----Amigosssss

nembiak Los said...

Eli. Terima Kasih ngan cadangan Ko. Antar jak gambar Lasa Tompok ya, kelak aku nyusei nya.

Kamal said...

Kau tauk apa polah Lasa kat sia? Nya ngajar matematik kat sia. Aku ada jumpa Ah Ho 2 taun lepas kat kedei kopi dekat tamu lama, kedei kopi cina. Lama juak kamek duak beloyar, nya masa ya kerja kapal. Dah setel down dah nya tok, sik macam dolok lagi. Boleh dikategorikan dah insaf. Nya dah ada famili. Katanya kinek tok nya focus ngan anak nya ajak, nuruh daknya belajar jadi orang pandei sik maok jadi macam nya dolok. Senang juak ati aku nengar cerita Ah Ho tok. Nya nang masih ngenang jasa aku jamin nya dalam lokap dolok, masa kes bunuh kat lojing. Mun aku sik jamin sik nya dapat keluar, kawan2 nya (geng dak cina) semua sik maok jamin. Last2 geng nembiak los juak nulong, masa ya nang diwarning aku benar2 nya, takutnya molah hal, percoma aku nganti tempatnya. Tapi nasib bait nya tok ok.

dr_poli said...

Sik tauk siapa Ah Ho ...cousin Ah Hong ? Tang bunyi geng ajak perangei dak nya ?

Hmmmmm...Lasa ...tang familiar nama tok.....selalu main catur / chess kat rumah kamek dolok kan ?

NAe Hj. Baebek ? Salute ngan nya tok...bab nya pandei baca ngan nulis ...nya sik ada madah lain ngan kamek ...kisah cinta nya ngan si polan lah ...jumpa gik sekali ..kisah nya ngan nya tok lah......standby jak kertas ngan pen u ...

Nok si cina special ( cousin Kamang tak orang )nok ngan dak band cina mati dolok...tedah ya dah ninggal kali ooooo? Kamek ngan Saudah Keram nuggah band tok...Deep Purple ....

Di mata mata kamek nya makei baju kemeja...tuck in ...makei lowar puntong ...ada belt ....ada pen dalam kochek nya ...makei stokin ...plus kasut ...kak ya ngembak payong ....

Bab payong ...di suruh emak nya ngembak ...pakei nangkis lastik Dolt....sorry Dolt..guro ajak ...

Sebanar nya ...kitak bait ati Dolt...mundak sik u bekareh madah Hi ...( jawab kamek ...Low ...)

salammmmmmmmmmmmmmmmm

Dolt Udin said...

Dancy,

Hj Bebek masih ada di lutong kampong pengkalan..Nya selalu motong rumput rumah mentua aku...sebelom motong nya mesti ke dapor dolok..Abis makan minum baruk nya molah kja...Rajin bebek tok...Be umor juak tedah tok..masih cergas nya.

Bab cerita payong bebek special ya, kau molah aku gelik ati jak...tang macam bernas jak musabab nya makey payong ya...pasal apa, dolok aku nagn selalu suka melastik rongan...jangan kata rongan, bapak Law Siew Wai semayang agik kenak lastik aku.Nasib sik kenak mata...Bodo kja ya...tulah tulah

nembiak Los said...

Dancy. Nembiak nok nama Ah Ho ada diatas lam gambar kabor nok nuci tapak ya. Ah Hong ya tau aku nya geng kau dolok.

Nang benar Lasa Tompok ya selalu main chess. Bila malam urang kawin atau masa malam urang ninggal, ada nya berjaga juak sambil main chess.

Dolt Udin said...

Dancy,

Lasa Tompok tok dolok Boxer selalu sparring ngan Lias anak Julaihi Becha...Masa aku sekolah Anchi dolok dak duak selalu prektsi boxing. Yalah idong nya sik ada tulang agik dah di operat nya,takut sakit bila boxing...Sebab ya lah aku phobia nak makan sop tulang agik.Takut di campor ngan tulang lasa tok...

Kamal said...

Dol ari dolok ada aku jumpa Lasa T. Masa aku balit makan tengahari ngan kawan aku. Panjang nya empun goatie macam janggut kambin aku dolok. Makin chali mukanya, sebab janggutnya rona puteh. Coba dye mirah janggut ya baruk matching ngan idong. Nya tok masa di Los dolok, kira urang sastera. Sidak dua Ah Ho ya kira macam rang ninggal Lolok, nok tukang polah lirik lagu ya. Tapi sidak duak tok tukang nganchor pantun masa bermukun, apa ajak nok ditanggar nang jadi pantunnya. Pantunnya sik ngikut ritma lagu, main entam ajak. Kadang2 nya empun pembayang bunyi "cak" kat ujung (Mun nya tetanggar cicak kat siling), kat maksudnya kelak bunyi "rah", mun nya nanggar mulut mak gendang rona mirah makan sireh. Nang rusak abis pantun.

Dolt Udin said...

Kamal,
Kau ingat Wan Morshidi kah.? Nok selalu makey basikal lombak kelang kelus di jalan bintang dolok....Ny tok pun ada jangut rona putih...mukanya macam Osama Laden...ku rasa sama guru ngan Lasa T tok...Lagik segek ada miak dari Betong madah Ah Ho dah ningal...benar kah sik mal??

Kamal said...

Dol, sik aku tau crita pasal Ah Ho tek. Mun benar kesian juak nanggar nya tok. Last aku jumpa nya, nya madah nya keja kapal. Dah kawin, anaknya masih sekolah rendah lagik, nang bersemangat bila nya crita pasal anaknya. Nya madah nya sik maok anaknya jadi macamnya and so on.....
Nok nama Wan Morshidi ya sik aku ingat, tapi Wan Morshidi guru besar dak nancy di Sayed Othman tauk aku.

dr_poli said...

Awok....guru besar kmk orang dolok ...Cikgu Wan Morshidi . Sekolah sayed Othman ya diasas oleh nenk laki nya Sayed Othman . LAst kamek jumpa cikgu Wan masa raya ada 10 tahun yg lepas . Ya pun kamek empun ngegeh pergi rumah nya .

Rinduk juak nya ngan cikgu Judy nyambut kamek orang . Panjang ajak cerita . Yang chali nya ...nya sik ingat nama kamek ...semua di pau nya " poli " . Yang best nya ....kamek ok ajak .

Insyaallah ...mun pulang raya tahun tok...kelak ngajak kawan kawan empuan lain ke rumah nya lagik . Mudahan panjang umur .

Salammmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Aku masa tok diLaut, kira nok pulang awal sikit, esok, nok kongsi pa chai, tapi kensel bila nengar Ah Ho ninggal..

Kamal said...

Yalah kesian juak ngenang Ah Ho, sik hal nang udah janji Nya macam ya. Hab, tadi petang aku ke Permyjaya, ada aku jumpa Bibot dalam gerai dak Seni. Seni ngan Peri ada mukak gerai makanan kat sia. masa

aku ke sia tek, Peri gik meli sayap manok. Boleh tahan jak bisnes daknya. Bibot tek awal2 dah warning aku pasal blog tok, jangan molah crita nok pelik2. sayang sik ada kamera tek, mun sik ada juak bahan

blog tok. Bibot kinek tok dah slim dah, nang macam Wanida Imran badannya.....
Bot, sik ada aku crita nok jaik2 pasal kau kan... Sik ada aku madah badan kau macam Enotkan....kan...kan.

Dolt Udin said...

Dancy,

Mun kau ingat cikgu Wan Morshidi tok ada gelaran dolok....Dak Hj Amit ngan Awang Amit ku rasa molah nama nya masa ya...Coba tekak apa nama nya,,,kelak ada hadiah angpau..Mun sik tauk coba makey talian hayat...

wahab said...

Minggu depan 04/02 aku pulang baru dapat singgah sia. Masih ndak kah Seni ngoreng mee macam di Piasau Ph.111 lok. Masa ya nya makei dapor minyak ajak. Awas juak bila Seni masak, sedia air sejuk banyak banyak. Ada juak lebih sederam air lior aku meleleh kenak pedas masak seni ya dolok...
Aku sedia kamera kelak, nok ngambar Bibot...

M aa said...

Hap,Seni berjual di sia tiap hari jumaat sampei ari minggu jak.Start pukul 7 pagi sampei pkul 6 petang.Tapi chicken wing Peri cepat abis.Kalau kau pegi lambat sik merasa lah kau.Buat masa tok Kamal dengan Jamel Nek Tura (kamek nungah emak nya)ada bergunjung di sia.Kalau kau gi sia jgn lupak embak duit lebih sikit.Beli lah lebih sikit pakei buah tangan dgn sidak emak kau di rumah.

Kamal said...

Hab, ada aku meli mee goreng seni, masih kick macam dolok. Cuma chicken wing Peri aku sik jumpa, dah abis. Nagan Peri pun aku sik jumpa. Minggu depan mun free aku nak ke sia lagik, tapi kenak datang awal mun sik putih mata. Macam mata nok nama Tu'en di Los marek. M aa, ada Bibot cerita nok pelik2 ngan kau?

nembiak Los said...

Eh Suma, kalau camya, tepaksa aku nunggu sia lepas Subuh ajak takut sik ampit.....emmmmm tapi aku malar jak nok kesia, tempat ya lom tau gik sine!!!
Kalau sampe sia terpaksa pakei cermin mata itam, takut mata jadi tebalit kenak pedas..

M aa said...

Hap,aku pun sik tauk tempat ia,Tanya kau Kamal,nya udah pegi sia.Kalau lau mauk pegi lepas subuh boleh juak.Boleh kau nulong Peri nunok arang.Masa ia nya gago benar.Bulak juak kau,sik juak sampei kedak ia gilak.Start ari jumaat tok,Bibot ada jual nasi lemak.Pegi pagi macam2 ada.Tok aku nulong promote jak bah.Kedung kitak org ada di sitok.Mun madah makei mulut payah sikit sebab kitak org jarang jumpa.Dapat juak aku pahala kan. Mal,masa kau gi sia,Peri keluar sekejab ambik stok bah.Ohhh...kau dah takut kan.Org berdosa tauk takut.Ada Bibot cerita tapi sik boleh di cerita balit.Macam org dolok2 madah TST bah.

Kamal said...

Hab, tempat ya kat depan leret kedei baru lepas jambatan pujut 7 nok ke IKBN. Mun dari Miri tuleh kau belah kanan, mun kau nuleh belah kerek utan. Sidak makei khemah rona maroon.

Ma, sik ada aku takut apa2. Kan aku ada nganok Bibot. Ngak aku madah nya kinek tok dah slim, dah macam Warnida Imran.

Dolt Udin said...

Suma,

Aku udah nulong promote kau di Sitok...Banyak dah dak nya booking...Kali lepas Chap Goh Meh tok kelak memang full house lah kau..sebab bubok dah nait time ya...jadi alat nok pakey molah belacan sik cukup...Jadi sidak nak nyewa lesong pipit kau ya...

nembiak Los said...

Oooooo di sia tempat kedei ya. Sik jauh dari rumah aku padu. Jalan tempat aku pegi ngambik midin ngan sayur paku di go-kart trek ya. Aku ingat dekat kedei Geoffery Apai Lucas tek..
OK lah Maa, ON. Bila aku pulang Miri kelak, aku ke sia siap ngan tuala "Good Morning" sekali, pakei ngelap air lior ngan air mata...

nembiak los lutong said...

Hab,
bila kwu balit ke Miri? kita polah appointment pegi rami2. dapat kita ngempak dak arang dak kuali belangak skali....

nembiak Los said...

Ahhh Adi, Aku balit 04/02, kita gi sia 6/2 atau 7/2 lah. Boleh ka?

Elly said...

Adi/Hab :
maok di embak dak kayu api kah ? Mun camya ambik ajak kayu kayu bekas dak kontraktor Naim Cendera molah rumah di sia, sik jua jauh gilak nak masok utan carik kayu api ya.

M aa said...

Bagus juak plan N.L.Lutong ia.Pegi rami2 serbu tempat Peri.Mesti nya kelang kabut nunok wing ia.Nok kata Elly ia pun masuk akal juak.Sik Peri susah2 beli arang.Save baget lagi kan.Pandei kau Elly.Elly tok dolok mun limpas umah kamek,tunduk jak palak nya.Sopan jak bila lalu.Tapi bila aku baca dlm blog tok,sik seperti yg aku nampak dolok.Mungkin dah berubah mengikut zaman.Usia bertambah pemikiran pun dah matang.Sory Elly,aku terlebih sudah.

nembiak los lutong said...

Hab, Elly,

aku on jak. call jak aku mun mok pegi.... 019-8554236

Mal, kwu jgn sik pegi....

Kamal said...

Aok, lepas ke sia, kita ngagak Jef Apai kat area Kedai Kopi Nyamai. Nya ada juak nyual nok panggang tok. Panggang rusa kaki pendek......

nembiak Los said...

Mun kita pegi pagi, sik ada chan makan rusa di Kedai Kupi Nyamai si Apai ya. Nya manggang petang ajak.

Ney tuju Usop laki Bibot tok kah? Nok nyuroh nya mesan ngan Seni ngan Peri ada sidak Transformer nok datang sia..

Kamal said...

Elly nak ngembak dak semandin dari bukit song. Sigek ajak sayang tempat dak seni tok bedagang. Tempat ya buka sbelah siang ajak, malam sik ada. Mun macam pasar Tani kat sberkas ya best lagik. Tapi mun buka sampei malam polis mesti maok ada. Tapi dak Seni sik payah, Bibot ada....
Siap aku tok kenak rusah Bibot kelak. mun ke sia ari minggu tok terpaksa makei fullface, mun sik cah alak.

nembiak los lutong said...

Hab,
transformer rona kunin kah? bnyk jenis transformer mok dtg ya....

Kamal said...

Power rangers dari ladang sawit semua rona itam

Haji Hamid said...

Dolt/Kamal/Hab,

menar Ah Ho udah ninggal kah? Sedih juak nengar...ninggal kenapa kah..sakit atau kes lain.

Dolok memang kamek kawan rapat ngan nya. Kalo benar lah cerita..kamek turut simpati dan rasa sedih juaklah.

Nok nama Ah Ho tok nang masa bujang nya suka bercampor ngan nembiak los. Mukanya tok sikit-sikit mirip orang ninggal pelakon lamak dolok...Alahyarham Mahmud Jun.

Dolt Udin said...

Tuan Hj Amit,

Tah benar ndak kah nya dah ningal..sik pasti sebab kawan aku nok sama kampong ngan Ah Ho yang madah.Ya pun nya nengar cerita dari orang lain..Kelak nyiasat agik takut kelak sik pasal2 kita jumpa Ah Ho minum di kedey kopi...

Yang aku terkenang ngan Ah Ho tok semasa hari raya di rumah mentua aku di kpg pengkalan...Palak dah stoing, Nya nak numpang bekemeh jadi ku tunjok jamban di tingkat depah. Nya terus mukak pintu Alip di bukaknya zip lalu nak mancar.Nasib bini alip cepat nangar....

Kamal said...

Aok nang pelik nembiak tok, mun nya dah stoing. Jali Pomen madah ngan aku masa nya (Ah Ho) tidor rumah sidak di piasau phase 2 dolok (masa gik bujang), nya stoing masa ya. Nya madah nya sakit perut nak berak, bila Lapok kurus nanggar nya lamak gilak lam jamban lalu diceknya. pintu sik kunci, nanggar nya duduk atas jamaban masih berseloar, rupa2 nya tertidor lam jamban. Bukan setakat ya ajak. Bila dicek bertelur dalam seloar. Ney ndak gago sidak duak beradik jadi bomba malam ya......

dr_poli said...

Tutur kita nang unik Ooooo...mun anak embiak nak baerak ....bertelur kata kita . Mun dak nya badan besar ...gemuk ...kita madah " jaik tubuh ".

Kak ya masa dolok mun anak embiak ya gaok gilk and sik berenti nangis ...senjata dak emak emak ...mesti madah cham tok " Polis ...polis....nya tok nangis ...polis ...sik renti reni ...dari tadik nya nangis . Datang sitok Polis.... " Berenti anak tok nangis ....

Mun nok tok di apply masa tok ....muang masa kita ajak ....polis ya dikentut dak nya .

Salammmmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Aok, buak ari. Tapi tutor dak Kuching lagik pelik..Pisok dipdahnya "ladin". Pintu jadi "lang". Tapi kinek tok jarang kita nengar perkataan nok macam ya.

nembiak Los said...

Aok Dancy. Ada kamek cuba apply nok Polis tok, masa sidak anak sik maok makei safety belt tapi makin dilambei sidak Polis Trapik. Aku dirik pulang jadi nerbes kenak sidak ...Trapik ya pun serba salah, terpaksa melambei balit ajak...

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab,
Trapik kiek tok sik kedak dolok2. Cdak trapik kinek tok kuat senyum, sik kedak trapik tikus ya.
Mun ko kenak trapik nok nama Sukran/Yong, masa nya nahan ko, bukan apa ngembak beloyar buruk jak. Ya lah trapik kinek tok....Mesra macam nok disebut Bob AF2 ya.

nembiak Los said...

Aok Mit. Sik macam zaman dak Trapik Tikus dolok. Sidak kinek tok sentiasa Mesraaaaa.
Kenak sik ada Trapik Empuan Oooooo?

Redy A. said...

Sik lawan trapik ngn polis brunei, lagik lanji.

Gago juak kau Hab,Mun ada vacancy Trapik Empuan dolok, Dancy kalik dpt masuk.Eh ya lawa ya.Aku dolok gerun ngn Trapik tikus ya, ne nya O? Dah Gol kah?
Tapi Trapik nok nama Jem giklah kuat nyakat n nyayak,mcm sik da keja lain booking org jaknya.Mek duak Saadiah lah salu d booking nya, sik tauk mcm mcm jak kesalahan kamek berbasikal.Brake sik mknlah, bell basikal sik adalah.Ish, seksa idup oleh cdakduak trapik tok .Yalah musim ku ngrnya serve ku minum bla mek mkn d restoren nya dolok, mcm sik percayak , ya rupa gagah nya dolok, tapi ariya ngidang aku. ih time ya aku senyum sendirik tanda puas ati .

Dancy said...

Kak Reddy , iboh lok klakar tentang trapik tikus ..kelak nyigor malam tok .

Ok ...nak masuk tidur lok ....

Salammmmmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Dah bangun Ko Dancy? Ari minggu sik payah berblog lok. Mbak keluarga bejalan jalan pakei ngurang kolestrol.

Reddy. Udah ready ko?. Padu ada juak kau kenak tempias Trapik Ooo? Duak duak laki bini Trapik tikus udah nempias aku. Masih hidup nya masa tok. Nunggu Dol datang ngembak gam pakei nangkap nya diPiasau Garden nun.

Dolt Udin said...

Dancy,

rediah tok suka nanyak udah gol kah sapa2 tok...nang tukang gol ajak kja rediah tok eh...makin di padah gol makin panjang umor dak nya...mengkali tuhan merik kau chan malas dendam kali...

Awal juak kau tido malam tek dancy, nang lelah benar lah kau tek..lain orang driving lain orang lelah...

Dancy said...

Reddy ,

Hehehe...dapat kmk imagine mun kmk join dak geng trapik tikus ....jadi trapik empuan .

Yang kmk tauk palak kmk binchut ....los cermin sik dapat di masuk ...sbab Dolt dah nunggu ngan lastik nya nge- aim helmet . Wahab dah standby kat padang ...nunggu masa nak nigak ball arah kmk ....Kamal ngan rusip nya pakei nikam rah kmk ....cancel ajak ....banyak gilak nok ngintaer . Ya baruk 3 org ....mun semua dak miak los ....?

Tapi kmk rasa trademark " menjus " ngan " masam " muka tetap ada ....mesti Dolt madah awok...cayak kmk ya !

REddy ..sik u nanyak trapik jem masa ya kenak nya selalu stop ktk . Mun panjang umur .andai kata kmk duak bertemu lagik ...maok nyoal nya . Whatever ...nya berbisnes jual satay ...kamek tabik .Suka kmk dengar sebab kmk sik se berani macahm ya ...macham besah ...dak Maa ...Talip ....plus member lain yg ada bisnes ...mudahan sentiasa berjaya dalam bisnes dak nya .


Dolt ...malam tek dah sik terkabir ...tidur ajak lah sebab anak anak sekolah ari minggu . Anak kitak start esok .....Boring Dolt ...duduk lamak gilak lam kereta ...sik ada molah apa apa ...mun pandei bertatting tek macham emak kitak ...banyak oleh .

Ya ajak lok. Panas malam tok . Lamak dah sik ujan .

Redy A. said...

Ya Dolt, Sian ku ngr Nen, lelah kak travelling jauh.Rehatlah Nen.Malas ku nak berdendam ngn Trapik Jem tok tapinya kenak balas juak.maksud aku partnya ngidang aku ya lah.Puas ati juak aku.sebab ya kita mesti jgn nyayak urang,mun urang sik balas, keadaan balas.Kaliknya stress jadi trapik kah time ya, bukan bidangnya kah.Nya suka ngn uniform trapik ya kah.Tunggu lah ko dtg ctok Nen, taduak ngagaknya.nanyak nya face to face.

Kamal said...

Redy, ada aku cerita ngannya pasal bisnesnya. Nya madah munnya tauk untong berniaga tok, sik nya betah nak jadi trapik. tauknya banyak urang sik suka ngannya, mun aku jadinya, polah aku sigek blog pakei minta maaf ngan semua urang.
Dol, Rediah tok nang prihatin. Tapi soalannya tok macam sik kenak ajak. tang semua urang dah gol.
Nancy, sik dapat dibayangku mun kau jadi trapik. Tapi mun ngenang olah kau lagik kecik nang sik mustahil, ney ndak mun lagik dak nembiak laki nok alang2 iboh dilawan.

nembiak Los said...

Mun Rediah madah ngan aku dolok, nang puas juak bol aku inggap dimotosikal Jem ya. Macam Antu nok ngoncang Joli Dancy ya....kira nok ngesor terrer diKuching. Udah jalan terencot encot baru nyesal...

Kamal said...

Hab, dah kau masang helmet kau Hab. Mun moodnya sik bagus menyembur pelurunya kelak. Macam malam tadik, lepas nya nembak tidornya. Nasibnya sik jadi bidan, mun sik menyembor jak sireh sampei ke muka urang. Tapi aku rasa ari tok bagus moodnya sebab ada kalebar masok rumah. Awal pc shut down malam tok....

Redy A. said...

Bila dah madah tido lah permaisuri, sik bohlah di sindir sindir. Sultan ada, kita perlu jaga penampilan. sikda bab mkn sireh U bla Sultan ada..Sultan buka PC cigek, Permaisuri buka cgek .sama sama bukak PC.

Ih.Kuat juak kau nendang bol Hab, boleh kau jadi hulubalang permaisuri tok.

nembiak Los said...

Boleh boleh. Jadi Hulubalang kah, Hilirbalang pun boleh. Janji dak Sultan Ngan Permaisurinya aman beradu...tapi kalau nengar bunyi keres keres kat penjan jangan ditilit diluar....dak hulubalang tengah ngasah sangkoh.....

Dolt Udin said...

Kamal, Mun dancy jadi trepik dolok, nang jadi duak ekok lah tikus, sekok laki tikus putih sekok lagik pompuan tikus itam..jadi nok itam tok kita gelar trepik kalebar tikus lah..senang cerita. Duak ekok tikus tok sama padan juak, menjussss ajak...Ngah Rediah sik boleh jadi trepik, nya layak jadi misi ajak...

Rediah, aku jadu Huluparang ajak lah...nok paling rendah pangkat jak...

Redy A. said...

Sik kareh nak nilit2 , sik kan ada bunyi keres keres , Hulubalang jaga dibah nun.Istana Sultan tinggi.Tutup rapat.Apa jadi pada hulubalang jadilah,Hulubalang ya gol , ganti nok baru.

Gine boleh jadi misi,jauh glak pangkat ko merik aku, aku dah jadi permaisuri tek nak.Ya aku sik suka ngn kau.Dolt.Jauh glak melencong bah.Bila Dah jadi huluparang duduk renah cya.

Dancy said...

Abis ko Dolt ...kenak sembur Kak Reddy awal pagi tok . Duduk diam ajak ktk sia ....Kak red belum ngeluar taring nya gik...

Dolt Udin said...

Adoh manas dah ngah rediah tok...bukan apa aku nyuroh kau jadi misi.Kan kau ngak sorang ada nyimpan minyak ya?...syukor lah ada kja, mun sik kau jadi penari lam istana ajaklah...boleh tahan juak gaji nya eh...ada vespa free agik pakey roun petang ari..Ada juak pakey kepong dak trepik duak ekok ya kelak...hakhakhak...bunyi pak tahak tetak...

Dancy, sik hal taring ya...ku tauk dah hilang sepoh taring ngah kita ya. Sebab nya selalu makan bawang...

Kamal said...

Tetak aku nengar hal trapik ya tek Dol. Dari mula berblog dolok, toklah 1st time aku tetak. Jangan marah Nen, kau diabas oleh antu tambi sebelah rumah kau kelak. Ada tahlil malam tok Nen?

Redy A. said...

Aduh, penat dah aku manas manas, ckp sembur2 tok, sbnar nya semua tok bukan aku.Baruk aku sedar aku bukan permaisuri , aku hanya Redy, anak Pak Hj Meran.Tobat tobat.Nak Cuti ku lok, pegi muhasabah diri.Umur gtok ne nak dpt ckp berlawan lawan kan Dolt.Kita berdamai jak k.Assalammualaikum.

Dolt Udin said...

Ngah rediah,
Benar kata kitak ya, ney lah patut kita belawan lawan.Yang patut kita damai, bersatu padu kita nangkap nok bayie ngembak asuk ya...potong kecik kecik, masak asam pedas cili api...

Kamal said...

Dol &v wahab. Syuk juak Rediah, puas round. Malar jak cuti. Ya lah best jadi bini orang kaya. Macam bini aku nak ke Bekenu pun susah, ney ndak laki selalu sik berduit. Kesian juak nanggarnya. Tapi patut juaknya bersyukur, mun lakinya kaya kelak lain cerita....

nembiak Los said...

Yalah Mal. Bini kita tok terpaksa maok banyak bersabar ajak. Nok ke KL, terpaksa ke Kpg Luak ajak, nok ke USA, mbak ke ulu sungei adong ajak. Ingin rasa nok ke Canada, mbak jak ke bukit, nangar tanah runtoh. Kaya dapat juak dinikmati sidak nya, tapi nok dibeli di Kenyalang....udah kita banyak duit digumpol, kelak kita rame rame ngabas Dancy disinun....ingin nok nangar Tambi kenak tunok.

dr_poli said...

Yaaaaaaaaa ....dah hidup si Wahab tok . NAe u tengah malam baruk nak angkat . Pelek na juak . Terbalit dah dunia tok .......


Orang tok mun nak masuk berik lah salam dolok ....tok terus nyerang ...nae sik kmk san ....

Bangun bangun lalu nak nanggar dak sitok kenak tunok .....nyigor kali ktk tok .

Ya aajak lok .

selamat pagi ngan tak org .

Kamal said...

Nancy, wahab tok munnya di darat nya jadi kalebar tikus. Siang tidor, malam berjaga.

Nang benar kata kau tek Hab, jangan peduli Nancy maok side B ya. Setakat aku tok ngak kaya dalam tin ajak. Mun kaya lain sik ada aku. Eh, lapar perut aku bila kau nyebut kaya tek, pas tok aku ke kenyalang meli kaya ngan roti paun. Rumah aku mun meli roti paun sik dapat sikit, mesti maok 4 bantal. Aku rasa rumah kau pun sama. Sebab aku nanggar size anak kau lebih kurang ngan anak aku. Anak aku nok form 4 ya, nya empun kasut sekolah size 9, sama ngan size kaki aku. Seloarnya dah slim lamaknya suka bershuffle. Dolok 34 tok turun 32. Nancy kalau kau mauk nurun berat badan embak kau bershuffle. Kau senang lagik nak bershuffle, balu nok ninggal ya ada pakei teman kau. Embak nya bershuffle sama, tapi jangan over gilak takut reput tulangnya kelak.
Berbalit kita dengan cerita orang kaya tek Hab. Eh, boring aku cerita ya, side B ajak....

nembiak Los said...

Assalamualaikum WaRahmatullahi Wa barakatuh.....Sidang pendengar yang dihormati sekalian,

Mal. Suka Dancy nengar ko madah aku jadi Kelebar Tikus.

Roti paun ngan sekaya kamek pun baruk abis. Kelak meli lagik. Nang benar Mal. Anak aku Empuan, nok sulong ngan Lelaki nombor dua dah overweight masa tok. Termasok mak sidak juak. Tapi pikir aku ringan sikit dari Dancy....

Dancy said...

Kmk lekak betimbang pagi tek...sik putus spring timbang sia ...masih ok ........ok lah berat badan kmk ...

Dolt Udin said...

Mun makey timbang ada spring boleh nipu Dancy, coba kau makey nyiruk macam Tingal nimbang temaga nok di jual kemek kamal dolok...baruk gerenty ngam.

Kamal said...

Aok benar ya Nancy. Kadang seringgit, kadang2 limapuloh sen, mun masa nya jatuh tiga puluhsen ajak. Nya ngikot pasaran semasa. Golong batu dalam temaga pun sama juak reganya.

Nancy, sigek ya ajak masalah aku, over berat. Nya nyuroh diet, mun dah kenak rusip nak diet cam ney.

dr_poli said...

Ya lah Mal ...doktor madah marek ...we will work out a diet for u kata nya .

Kmk pikir tek jadi hsewife ...bertambah kurus badan ...paduhal sik ....bila dah jadi tukang masak ...semua kita yg encerik dolok ....ncubit ya sikit ...sia sikit ...nok tok lah nyuruh gemuk .

nembiak Los said...

Salam. Dancy, Harap Doktor ya iklas. Jangan nya work out diet pakei nyuroh berat lagi. Dapat juak nya kantau bila banyak urang berat datang ngagak nya berubat.
Aku pikir, sik kau mencerik sikit ajak bila Ko masak......lain lagi kes bila merik makan anak masih kecik. Lepas niup nasi anak nok masih panas, test lok, pas ya baru beri, pas ya test lagik. Sesuduk beri anak, dua suduk masuk mulut dirik....

Kamal said...

Nancy, dolok aku ada ngekot diet kaunseling kat Poliklinik Miri. Aku volunteer, nang berkesan. Nya empun cara senang ajak. Dalam masa 90 hari aku turun 20kg. Tapi perlu konsisten, mun sik balit lagiknya. Bukan posa, nya sik boleh lapar. Kau mesti makan, sik boleh sik makan. Becoz mun kau lapar kau akan makan lebih dari yang diperlukan oleh badan kau. Cuma kau kenak calculate food group dalam kau empun diet.
Kurang kan carbohydrate, more vege esp nok banyak serat, sikit protein. Makan ikut fix masa, for instant kalau pagi start dalam kol 6.30 pagi. Makan pagi tok heavy nasi 100g, sayor banyak, sikit ikan atau manok. Mun nak makan dagin mesti well cook. garam sikit ajak. Gula sikit ajak. Cooking oil sikit, jangan makei minyak sawit. Kol 10, aik teh atau susu plus creamcrackers lowsalt 4 igek. Tengahari 12.30 makan nasik lagik. Menu cam makan pagi tek. Minum petang dalam kol 3.30 sama macam nok kol 10 tek. Makan malam sik boleh akhir, around 6.30 atau 7, sama macam makan tengahari. Malam sik boleh makan lagik. Mun lapar makan timun ngan aik mati ajak.

The idea is less carbohydrate more fibre intake. Sebab peringakt umur kita tok, metabolism dah slow. Makan sikit pun nya cepat jadi lemak.
Semua nya less sugar, less salt. Ajinomoto nang sik boleh. Belacan, cencaluk, rusip and nok sewaktu ngannya nang pantang nek datuk. Aku sampei kinek tok sik makan ajinomoto, dah biasa. Tapi belacan, cencaluk & rusip, Tuhan jak tauk ........

Pasya ada lagik aku nengar latest method. Nya ngelar teknik tapping. Mun rasa nak makan, just tap kat muka kat dibah mata & kat dada. Sampei urge nak makan ya ilang. Mun masih juak rasa lapar, tukar jangan makei tangan, pakei lesong batu.......

nembiak Los said...

Nok latest method ya paling berkesan, Mal. Mun ngam ngam kenak tengah daie, terus ilang selera nok narit napas lagik.

dr_poli said...

Ya lah ko ...susah nak di ikut nok method dudi ya .....bagus lesong batu ...mun aluk dipakei ...nak jadi gunung santubong gunong sejenjang kita ...tebik sebelah daie .

Kamal said...

Coba jak dolok, lom coba lom tauk. Mula2 makei lesong kayu dolok. Mun dah ada skill baruk makei lesong batu. Mun dah terer baru makei aluk macam urang nutok bubok.
Nancy sik lamak lagik ada bubok di Miri, selalu aku nanggar nya terkayo-kayo kat Masjid Besar di Miri

Dolt Udin said...

Pasang ko lengkong di sia mal...ney tauk dapat.Ada juak pakey kita molah cencaluk...

Ku rasa taun tok paling banyak bubok...Sebab ujan taun tok luar biasa lebatnya..memang gemok gemok bubok kenaknya..

Makey alluk kira stage 3 lah mal.Mun terrer agik, pegi rah construction site.Pinjam tukol nok di pakey daknya madat piling ya...Memang terus ningal..

nembiak Los said...

Mal. Bubok dah pencen ya sik nyaman dipolah belacan. Pakei kita molah encaluk ajak. Mun sik, pakei molah umpan ikan lumek.

Kamal said...

Mun aku nanggar Bubok tok, rasa2 nya tok dolok pernah terbobok juak dalam kelas. Lom nya pencen Hab, tapi nang sik dapat pakei molah belacan, pakei molah cencaluk pun sik dapat. Dijemor ajak, molah bubok kering...

Dolt Udin said...

Sayang di kerin miak tok mal...Kira rare specis nya tok.Bagus molah aquarium ajak kita..dapat kita nangar nya berenang tiap ari....tapi apa nak di berik kita manannya kelak....cacin sik patut..

nembiak Los said...

Tah lah, apa makanan bubuk tok. Tapi sebelum nangkap, tanyak dolok apa makanan pebret nya.

Kamal said...

Mun nya madah bubok kerin nak leput kita. Bubok makan bubok, sama kes macam cerita tambi tergugok sabun masa mandi di hotel Ming court.

Dolt Udin said...

O mal, jangan di sebut Tambi ya lagik. Kelak main tarit tali agik kita..Bubok tok dah biasa makan nasik mal, sik susah gilak pasal makanan nya.Ngak susah merik mandik miak tok.Nya sik tahan sejok, jadi aquarium kelak di pasang heater lah.

nembiak los lutong said...

Dol,
mun dah aquarium ya ada heater, panaskan sampei aik ngeredak. kak ya minak naroh dak serey, bawang, cabik & apa2 yg patut...
engkah tom yam paste pun boleh juak.

nembiak Los said...

Eh. Kesian bubok ya Di. Jangan cadang nok camya. Bagus polah umei jak bubok ya.....

Dolt Udin said...

Adi,

Jangan lupak taroh minyak ijo sikit.Sak nya sik melekat lekat kelak.Mun ndak bejarut nya kelak.Tapi jangan lupak nyimpan tinggi2 botol minyak ya tek.Takut di ambik bubok kelak abis stok semingu lam sehari kelak.

Kamal said...

Dol, Talip tek madah dah ada bubok di Miri. Nya madah di Bekam ada urang jual bubok. RM3 sekilo. Aku sik tauk benarkah endak Talip tok. Sebab nya madah bubok keluar ari minggu ajak. Kelak aku kompom balit, mun kedak ya cunlah masa kau balit ke Miri kelak Dol. Sempat kau molah cencaluk. Kinek tok sik iboh makei botol molah cencaluk lambat gilak. Makei tempayan susah nak monitor, takut ada ular sawa. Makei aquarium bagus lagik. Betullah cadangan kitak urang ya tek.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 311   Newer› Newest»