Tuesday, November 25, 2008

Los tempat sidak Kamal.....

Kitak semua diluar ya mungkin hairan kenapa cerita rumah Kamal???. Sebenarnya kawan kawan semua, jangan manas! Sebenar benarnya, Kamal lah meri aku idea molah blog Nembiak Los tok.(refer ngan http://dyoungmixtures.blogspot.com/D Young Mixture Band pun blog). Jadi bagi ngenang jasanya, jangan kembang idong Mal, aku introduce kitak orang sine rumah dak Kamal di tahun akhir 60an hingga tahun 70an. Masa ya kamek sama sama di Sekolah Anchi Malay School dari tahun 1966 hingga tahun 1971.
Rumah nya di Jalan Satok, lebih kurang dekat parking space nok berumput antara Masjid Besar ngan Imperial Mall. Jalan satok ya parallel ngan Jalan Merpati. Kalau sik silap aku rumahnya berdepan ngan rumah mertua aku.
Los sidak ya Los panjang nama nya. Sama leret ngan Los perintah sik jauh ngan rumah Dr Haizam. Rumah dak Lihi, abang Em Scorpion, di ujung sekali dekat workshop bus dolok.
Aku pun sik sure samada Kamal dilahirkan disia juak dan tahun bila sidak pindah ke rumah terakhir sidak, sik ingat aku nama jalannya, tapi sik jauh dari rumah dak Kak Jijon jual ice cream? Tanya lah sendiri ngan nya kelak!!!!! Klinik Shell lama terletak di corner lot leret rumah sidak ya jua. Rumah dak Usop Nawi lat sebuah rumah dari rumah Kamal sementara rumah Nyonyah Sangong di hujung sekali................dari rumah Kamal terakhir ya lah mulanya kamek berkecipung ngan geng los nok sik dapat dilupakan tok...............lain kali cerita lagi.

264 comments:

1 – 200 of 264   Newer›   Newest»
Kamal said...

Lepas di jalan satok kamek orang pindah ke jalan puspa. Area City Fan & Dewan Suarah kalau sik silap aku. Kat jalan satok wahab lupak dengan rumah cikgu Taiee, sik jauh dengan rumah bapa mentuanya. Aku dilahirkan di jalan satok. Kat jalan puspa yalah aku mula aktif bergeng dengan nembiak los. Best banyak kawan. Ngantuk gilak mata aku, esok cerita lagik. Baru balit dari jalan-jalan tadi.

nembiak Los said...

Aok ohh, lupa aku ngan Cikgu Taiee. Teringat ku masa kita darjah 5, nya bercerita sambil ngesor pisok lipat. Apabila nya nok explain sayap burung ya tajam, terus dibukanya lipat pisok!!! Nakal jua bapak dak Aziz ya. Kalau sik silap aku, sidak Kassim Keram pun ada kat sia. Kak ya diakhir tahun 70an, saudara dak Ateng bernama Jepun ada diam disia juak.

ateng said...

Wahab, very2 sori kalau gambar yang sik ada dalam simpanan ku lagi. Bagus jua memory kitak orang tok maseh lagi ingat cerita lama2 yang di los di bah, masa di los di bah kamek orang berjiran dengan sidak kamang, belakang rumah sidak Taip len berdekatan dengan rumah cikgu Taiee. Apa yang ku ingat ialah bila aku mliat band sidak arwah bapa ku practice, time ia maseh hot dengan lagu keroncong, yang unik nya sidak ada makey botol kosong, botol kosong ialah yang nyaman di dengar, original keroncong, time ia aku maseh beringus2 geng.Udah pindah di los cermin start lah dengan mcm2 activity, tempat operasi nya biasa lah,machinda club,alamat kamek orang No.122A, jalan Hijau. Cerita yang best sekali bila lepak di bus stop yang di tengah2 antara rumah sidak taip len and philip dumol, ada yang berebut dengan gitar tong. Kadang2 bila dah sik ada kerja driver bus Aon kurap di kaco.Setakat ia aja lah cerita yang ku ingat, kalau ada lagi insya'allah kita share sama.
By the way, apa kabar sidak mail sahat,suud, jidi belayong,lloyd denis, ada sapa tau sney sidak tok?

nembiak Los said...

Teng, Terima kasih. Kalau ada banyak urang macam kau ngan kamal, kan lebih meriah lagi blog tok. Aku langsung sik ingat rumah kitak orang di Los dibah dolok tapi ingat general area nya ajak. Tok baru clear sikit.
Kitak orang ingat ndak Talipon Public di depan rumah dak Kassim Marhaban di Los dibah lok? Kamek selalu ngaco pon ya bila balik sekolah!!!

ateng said...

Sik ku ingat lagi hab, kassim marhaban ia ingat ku, bila kamek pindah ke los cermin sidak nya dekat kamek jua, sebelah rumah sidak menggos rintis. Ada sigek cerita yang baruk ku ingat, kamek zaidi pun projek,nait atas ceiling(padong kata kita lah) sidak bachelor quarters yang di sebelah machinda club, ngintip orang brscandal, kau tanya dengan zaidi mungkin ia masih ingat cerita nya.K lah geng aku mau balit dah tok, jauh perjalanan aku tok hab, kol 5.30 ptg baruk ku sampey ke rumah ku d bandar tok.Insya'allah esok lusa kita sambung lagi. Cari lagi member kita yang lain dapat jua join kita, ok bro, cheers.

nembiak Los said...

Hahahaha, aku pun ingat cerita projek atas padong Los bujang Pak Onong ya! Tapi aku sik ikut sebab aku masa ya udah kerja Telekom diKuching. Nengar cerita ajak!
Sori juak Teng, lupa aku cerita sidak Mail, Lloyd, Su'ut & Edi Belayong yang kau tanya.
Mail kerja diLaut Vietnam. Bila Off pulang ke Miri. Kalau sik silap baru sorang anak. Suut dak Lan ukoi masih tinggal diPujut padang Kerbau. Edi Belayong dah jadi Bodyguard YB dari Bekenu(Saudara sidak jua bah). Lloyd masih tinggal diPujut. Nya masih kerja Shell masa tok. Esoklah aku antar email & CC ngan nya.....

Kamal said...

Ok. Aku dah sampei Miri. Aku masih ingat dengan Nan Giok, kamek duak Wahab selalu ngepau rokok nya. Hehehe. Setegal selalu lepak rumah sidaklah aku jadi cikgu. Kinek tok mun jumpa Nan aku nak merik rokok dengan nya, pakei bayar balit rokok nok dipau kamek duak Wahab.

nembiak Los said...

Hahaha. Rokok Rothman ya pun oleh Nan smuggle dari mak nya!
Teringat aku kisah Nan juak. Aku ada terpolah tatoo "US Army" dibahunya! Sebenarnya masa ya aku sik tau IQ nya. Ada sehariya, Nan ada ikut aku molah tatoo cross(terSingit!) ditangan rang ninggal Johnny Philip (Johnny Bojo digelar oleh Katuk!). Lepas siap, Nan pun maok juak molah. Apa lagi aku tek, molah lah! Kedong aku ada pengalaman selalu meliat sidak Sakai molah tatoo di Rumah sakai di Kpg Dagang masa masih bersekolah di Anchi dolok (dolok Kamek dua Kamal selalu pergi rumah Mail Matussin atau saudara dak Nuar bila School break time).

Kamal said...

Aok lupa aku dengan rumah sakai ya. Sik jauh dari sia, rumah cdah arwah nenek aku. Mak, arwah bapa aku, Nek Gemok kamek ngelarnya, bukan pandei makei selepar orang tua ya. Mun nya ke Los (mas ya rumah kamek di Jalan satok), nya selalu nait bas Aon Kurap. Aok, pasal rumah sakai ya, mun break kamek dua Wahab selalu ke rumah Mail Matusin (Mail ya pangkat Uncle aku, mak nya nenek saudara aku). Masa ya bukan peduli nok bau lesin and entah apa2 bau dari rumah sakai ya, asal dapat pegi rumah Mail. Bila sampei rumah mail selalunya kamek kenak hidang teh & nasi aruk. Pas ya main burung kingfisher Mail. Jinak burung ya. Bila kamek dah pandei projek kat corner shop di pasar sik kamek duak ke rumah Mail lagi. Kelak cerita hal projek ya, nya empun hero Yusof Pawi.

Kamal said...

Lupak aku madah dengan kitak orang, tadi aku ada SMS pasal blog tok dengan Aziz Taiee. Bait2 kitak orang cerita pasal bapa nya. Tapi Cikgu Haji Taiee ya memang aku empun favourite teacher aku (aku rasa kitak orang pun). Bukan pandei marah orang tua ya, walaupun masa ya perangei kita macam monyet.

nembiak Los said...

Benar kata kau Mal, & semua bakal pemBlog Los, kalau ada cerita nok sensitive kita sebut ajak secara General. Kalau nok cerita pun, email ngan member samua. Banyak kisah sensitive kita diLos ya dolok hingga nok Super-sensitive pun ada. Kalau Datuk Yusof Haslam tau, memang dimasuknya dalam filem Gerak Khas!!! Lainlah kalau Sir Alex Haley(penulis/pengarah cerita "ROOTS"), terjumpa Blog tok & pandei tutur Sarawak....Ingat cerita Roots ya? Masa kita masih diLos nya ditayang.......

ateng said...

Hab, aku maseh ingat cerita roots ia, orang yang pertama sekali ada tv d rumah masa ia orang kuat Ali Aman, yang berjiran dengan dolah samad atau awang bucoi, tepat jam 6 ptg semua lari ke rumah nya mau meliat cerita ultraman,masa ia TV lagi maseh black & white.

Kamal said...

Masa ya kita dikategorikan orang susah, nanggar TV pun numpang rumah orang. Alhamdulillah juak jiran2 kita masa ya semua bagus2. Mun kinek tok nembiak rupa macam kita dolok sure kena tutup pintu. Dahlah bau semacam ajak, kaki penuh tanah mun duduk diam2 ajak sik juak hal tok ada nok ngeluar gas beracun. Tapi ya zaman TV b&w. Berangkali sidak nembiak los lain sik tauk blog tok. Sik apa lama2 tauk dak nya. Selalu sikit kempen. Blog Young Mixtures lain cerita, sidak member band tauk tapi malas nak nulis. Contoh macam Juki Poli, nya suka mbaca ajak pas ya nya tersengeh-sengeh sorang diri. Tin Tiger lagi di tangan nya. Philip Dumol iboh nya ke hulu ke hilir ngepit ompuan sik juak kawin2. Kaderi brangkali masih di laut. Mun Nan Giok pandei surfing internet, gerenti nya join. Peot apa polah kinek tok Teng? Gemok udah nya kali. Biasalah ompuan mun dah kawin badan macam dram. harap2 Peot sik jumpa Blog tok, mun nya jumpa sik hal. Mun Blog tok dipadah dengan Lapok Kurus syuk nya. Aku lupa dah email dengan website nya. Ada aku pegi dolok ke website nya, tutur Jerman, mun tutur Kenyah pandei aku.

Kamal said...

Aku baru pegi ke website Lapok Kurus sapa nak nanggar pegi sitok http://www.gtg.cc/

nembiak Los said...

Terima Kasih Mal. Ada aku ngabas website Lapok tek. Aku cuba cari ruang merik comment tapi sik jumpa. Rupa rupa nya nang sik ada. Yalah bagusnya Blog, dapat dicomment pakae berkelakar kisah lamak macam tok.
Juki & Zaidee ada balas email aku tek. Yang peliknya hari 6 baruk meng email dari tempat kerja! Nak madah ngan member semua sidak 2 ya rajin kerja lah tek! ataupun nak escape dari kena suruh bini masak!!!kah kah kah......lamak dah dik berguro ngan Nembiak Los...
Teringat juak kisah dak Ateng nangar TV b&w tek. Masa ya kamek pergi rumah dak Keria Lai. Kalau hari bagus, sik ujan, semua berderak ke rumah dak Alim. Kadang kadang lepas main ball, terus lepak rumah Bang Osen Sigai. Sana sinek ajak tempat nangar TV. Kamek masa di Los Cermin belum ada TV lagi!!! Bila pindah ke Jalan Bintang barulah Boss mampu meli TV, ya pun b&w. Bayangkan Nembiak kita kinek tok. Buka ajak mata, semua dah ada!!!.....

Zak said...

Masih lagi ku ingat masa kita diam di Los dolok. Yang aku sik dapat lupa Apek Kelab jatuh sakit bila Nan Klayie ngakat kaki apek lalu lama apek jatuh sakit. Pak bogel di jerat makay benang wau depan rumah Mat Tong Tong. Ngipak orng dating di Pandang Los Lau Ah Kong beromen dan lain lainlagi. Kelak aku cuba nulis panjang hal kita diam di los dolok.

Kamal said...

Sapa Zak tok? Nembiak los ney ada nama ya. Jangan2 spy dari Kpg. Hilir sibo. Mun ada dah nembiak kpg. hilir sibo kamek minta maaf mun dolok kamek org pernah tersepak, tertendang, terpukul kitak orang masa ya kamek lom jadi orang. Tapi mun kitak orang sik dapat maafkan kamek rusah ajak Jamil Idong Mirah, aku tauk nya ada dengan kitak orang di Sibo.

nembiak Los said...

Zak ya nama Glamour Keria Wak lai! Kau sik introduce nama benar kau tak ya. Nasib bait kita tok dalam blog ajak, kalau sik percuma biru muka kena tangan Nembiak Los!!!hahaha..kelaklah kita cerita kelab Machinda.

Kamal said...

Hissh! Pandei2 ajak keria ya. Mun Nan Giok apa ndak nama glamornya.

ateng said...

Mula2 aku pun hairan jua, tertanya tanya sapa Zak tok rupa2 karia.

Kamal- sik ku tau apa kabar si peot masa tok, yang ku ingat ari iaperi madah nya di labuan, kawin dengan orang labuan, tapi syukur lah kalau nya kawin dengan kita entah apa nok di beri makan...

nembiak Los said...

Kamek duak Kamal selalu limpas rumah aruwah rang tua sidak di Piasau Link.

Kamal said...

Frust jak bunyi Ateng ya. Iboh cam ya Teng nok nama bukan jodoh. Aku dolok pun crazy juak dengan cucu Nyonyah Sanggong tapi bila aku ngenang bau taik itik dipeliahara nenek nya putus hati aku. Takut bila berbini dengannya jadi tukang beri makan itik. Mid welcome to Blog nembiak Los, mun nak cerita kat sitok ikut kata SM Salim, Pandag2 Dengar2. Takut terkantoi, sebab blog tok sampai ke Uganda pun dapat ditanggar orang.

nembiak Los said...

Bob Angin pun ada minat ngan anak dara Stu nok belakang rumah Nyonyah Sangong dolok!

Kamal said...

Aok lupa aku dengan sidak Stu ya. Sapa nama anaknya tek? Masa ya Bob yang loaded tiap bulan tukar kereta, tapi sik lamak. Kita masa ya makei basikal ajak. Ya pun selalu slack, bearing dah abis. Juki sik pandei makei basikal masa ya, nya jalan kaki ajak. Dari jauh dah madah half stick.

joQ said...

Tauk genai Mat9 dapat namanya? Tok kisah benar sebab kaku ingat arwah bapak ku cerita dan ngembak aku confirm sekali. So pergi rumah Mat9, sedang bapa cerita aku perati, memang betul jarinya ada 9 ajak!! Wakakah!!

Eden, nembiak los, depan rumah orang ninggal Taib Len, ada 11 jari! Sik ingat sebelah nei ada jari 'tumpang'.Kenak kiat sik gelarnya Eden11?

Kamal said...

Mun Bang Osen ada 11 jari, kena gelar Ocean 11. Deden ya lain kes. Aku ingat Dol sidak Wahab cerita Deden kena marah bapa nya masa sidak duak molah paip. Bapa nya (aku sik tau samada bapa nya masik idup atau sik)anyway tok falshback ajak, kata orang tua ya (dengan slang jawa nya ala-ala Brad Pitt gitu), "Teten, Teten kok belum masuk sudah ditekan!!!!"

joQ said...

Lepas magrib terus nangga blog tok, kaou Mal, memang chali habis..leput aku tetak pasal Deden dan bapaknya pasang paip!! Kinek tok sorang menantu ku jawa di Sepang..tapi sik berapa kuat slengnya..generasi atasnya masih kuat!

Kamal said...

Benar Jo. Kan kau sik tauk orang tua ya. Tapi nang perangei jawa mcm ya suka ngerepak. Mun nak chali lagi tunggu kau bertemu Jawa berloyar dengan Tambi.Huhh! Real wa cakap lu beb. Kira da cucu dah kau Jo, anak aku gik masih belajar. Nok sulong di Penang, no. 2 di Kch, no. 3 di Mukah, no. 4 & 5 ajak di Miri tok. Nok sulong ya mun balit Miri selalu lepak dengan anak Jemali ktk orang. Tapi sik anak aku minat main dram, nok tua main bass, nok no. 3 gitar. No. 2 ya ompuan ada juak nya ngarut2 main gitar and dru. Tapi semua sidaknya boleh main drum cuma sik minat atau sik dapat challange bapaknya. Aku masih main kat club, malam minggu ajak. Pakei release tension dah seminggu kerja.

joQ said...

Oklah ya Mal, kinek tok dah 5 cucu aku Mal. Sik sangka..klip..klip dah bercucu!! Duak anak ku main gitar ngekot bapa sidak..

Dolok band ngekut keturunan macam Jackson 5 di Amerika. Di Miri, the Hunters sidak wire9 (anak2 Sili Beca), di Los dibah geng sidak famili Jamil Bujang, di Los cermin sidak pak Buang (Rosli abang Ateng endah salah ku main drum)

So at least ko adalah happy hours kinek tok..aku..ngabas sidak cucu ku di Sepang dan di Seremban mun sik berjalan senei2..

Bah ya lok..

Kamal said...

Bang Young Mixtures dah lam berpecah. Aku, Ateng, Zaidi & Philip masih main tapi lain-lain band. Ateng main dengan band di Brunei. Zaidi dengan Heavy Duty, dah ada album Zaidi to. Kira artist lah nya ya. Philip main dengan sidak KRP (KSL dolok), aku dengan G Trax band. Yusop sik main, infact Jemali kitak orang dolok pernah ngikut kamek sekejap tapi sik tauk kena nya sik carry on. Eh, Jijot (Dyg. Hajijah)sama team kau dalam blog St. Columba.

nembiak Los said...

JoQ,
Ingat ndak masa kitak orang Philip Kallang, rang ninggal Wilson take over main lagu Highway Star masa orang kawin dolok? Kalau sik silap Wilson main drum bunyi rentak marching!!, kau dan Philip main guitar. Habis berkecai bunyi malam ya!!!!

Kamal said...

Bukan Philip Hab. Masa ya aku main Bass. Rasa sukan sekolah rasa nengar drum Wilson. Yalah pandei2 ajak take over. Dalam taun 75-77 aku main bass. Masa ya band aku nama nya Drug Store Queen, Micheal Lom (Nya dah Islam kinek tok) main lead tapi mun Victor main lead nya main bass, aku main rythm. Mun Micheal main lead,victor main 2nd lead and aku main bass. Lee main drum. Vocalist masa David Reggie. Selalu main kat dance Stella Maris and sewaktu dengannya.

nembiak Los said...

aok Baru aku ingat ngan DSQ ya...time ya juak ada 1st Experiment concert di basketball court padang MMC. Banyak juak dak Nembiak Los ngaro tempat ya dolok...

joQ said...

Hab, aku ingat masa penggilan rumah di Aem/Bayas/Temon. Masa ya sidaknya nunggak The Hunters main, jadi bila sidaknya rest, geng2 amature took over, so diantaranya Phillip lah tangkap muat geng lepas geram. Sapa molah intro masanya sik ingat, nama adhoc...Mark2! Aku disuruh main guitar rythem lagu chord A,D dengan E ajak..lagu Venus lah..hancur juak rasanya..so sik praktis nei endak..rasa frust juak.

Sidak Lias, anak Sili Beca jeling kamek!

joQ said...

Lagu favorite Kadri Ali, Kamalia (Sweet Charity)..cuba kinek tok..boleh lagik kah nya?

Kamal said...

Selalu kau madah Sili beca. Bukan Sili Beca (walaupun bunyi dekat nak sama dengan cilica) tapi julaihi beca. Masa kamek di Jalan Satok marek beca orang tua tok yang paling famous. Nya antara beca yang terpantas di Miri masa ya. Kinek tok mun ada beca kedak ya nang best, sebab aku rasa dalam sejarah beca tok cuma di Miri ajak ada beca makei enjin. Kaderi aku rasa masih dapat ngembak lagu Kamelia nanggar dari selection lagu nok diberiknya (pakei reunion) kebanyakan tinggi2 pitching nya. Kalau sik salah aku nama band ya dolok "Coffin Vibration Mark II", mun Darcula ada memang pecah perutnya tetak.

nembiak Los said...

Udah kau JoQ, kenak cek Cikgu Kamal! kau kena banyak belajar "NAHU", ayat Khas & ayat Majmuk!!!!!
Beca Aruah Pak Julaihi ya lah paling laju diLos dolok. bila ujung bulan urang tua ya lah paling gago disewa urang shell pakae ngantar barang dari Kedai Syarikat diKampung Dagang dolok.

Kamal said...

Mun salah sebut marah warisnya kelak. Sebab semua karektor dalam blog tok akan dapat royalti, sekurang2 pun ais kompal Ah Beng. Semporna rupa tangan apek ya, tapi nyaman juak ais kompalnya. Tok sidak sekolah Anchi ajak dapat. Masa ya berebut-rebut ngambik aik dari tandas nembiak laki di Anchi Malay School.

Kamal said...

Aok lupa aku dengan Philip Kallang. Laju sekali lagu Highway Star masa ya, drum macam drum askar marching.

joQ said...

Mal, aku lok dah nok sekolah Anchi sebab, rumah kamek di kampung betul2 sebelah sekolah Anchi. Tapi arwah orang tua kamek, tukar kamek ke St. Columbas's Primary.

Rumah kamek dolok dikampung berdepan dengan rumah sidak Jenek dan sidak Fatimah.

Mun kitak selalu kesekolah,mesti kita orang limpas "Rumah Jamal"..ha..orang lamak ajak tauk apa ya rumah jamal!

Kamal said...

Jarang kamek limpas "Rumah jamal" kamek makei jalan mun kinek tok kat Restoran Aseanika sampei Imperial Mall, lurus ya terus limpas Sekolah Sayed Othman. Sik aku ingat rumah kitak orang di kampung dolok. Rumah dak nenek aku di kampong Dagang, sik jauh dari rumah Sakai. Dolok pernah ada orang berbunoh di sia. Wahab masih ingat "Rumah Jamal" ya brangkali.

nembiak Los said...

JoQ/Kamal,
Ingat aku rumah dak JoQ berdepan ngan rumah Jenek Nek Kot dolok!!. Puas kamek kamal juak makan mee hoon goreng Nek Kot ya.
Rumah Jamal ya dekat bent hujung sekali sik jauh dari rumah Apek Pelandok. Ada sebuah rumah repair aircong/fridge depan rumah Jamal masih ada kinek tok!
Dihujung rumah dak Jenek ya ada jalan kecik tempat kamek kamal mutit buah kedondong lok.(cina empun pokok ya ada juak ngisar susu kachang soya ngan molah tauhu). DiJalan kecik ya juak tempat Kamal bertumbok ngan nembiak cina dolok...

Kamal said...

Aok baruk aku ingat Nek Kot ya. Dolok mee hoon 5 sen ajak sebungkus, kinek tok kata anak aku RM1.00-RM1.50. bekal aik teh dalam botol sos. Kes bertumbok ya nang best, tiap ari berentam dengan nembiak cina ya, last2 bila nya dah selalu gilak kalah. Nya ngembak abangnya, tapi geng kita ada lastik. menang juak lagik. Usop Pawi rajin tukang embang beg kita masa balit sekolah. Ingat kau kes nya kena kepong Cina Tarzan dolok?

joQ said...

Ha Mal, ingat pun. Nek Kot, betul. Terima kasih Hab, ningat balit nama orang tuanya. Bila ingat nama ya, terus ingat sidak serumah ya. Nek Dawi, lakinya, Dewen abang Jenek..ada kakaknya sorang.

Rasa2 Mal, mun anak Cina diam ujung jalan ya, dekat bend ke kampong wireless, nya ya classmate aku sampei pom 5. Kok Boon, namanya. Kinek tok jadi kontraktor sendiri..aircon juak!

nembiak Los said...

JoQ aku tau apa sebab Kok Boon ya udah maju dan jadi Kontrektor.
Utak nya jadi lebih tajam bila selalu gilak kena entam Kamal!!!

joQ said...

Ialah Hab, bukan kenak embat si Kamal ajak, disekolah palak nya kenak landing discus Liew Chiew Hwa (anak Miri ke sukan SEA dolok)..makin geliga!!! (Tapi ada sewel sekejap nya masa sekolah lok!).

Aok eh, Mal, bila ko cerita pasal ais kumpal Ab Beng, nok disimpang ke Kampung Dagang dari Masjid lamak dolok, ko ingat sik ada kedei syarikat. Dolok nok mbungkus pusuk, tepong (assistant kedei) ya orang nama Morshidi. Kenek tok dah kaya raya di Miri..millionaire kan..kan..kan..Hj Morshidi...nasib badan..

nembiak Los said...

Aok JoQ, aku pun ingat ngan kedei syarikat ya dolok. Syarikat ya Persatuan Melayu Miri empun. Disebelah kedei Syarikat lah bangunan PMM. Di depan ya Rumah Sakai nok cerita kamek dua Kamal lok. Banyak urang tua diLos dolok berbeli barang disia. Time ujung bulan lah aruah Julaihi Beca gago ngantar barang ke Los. Syarikat ya ada basikal roda tiga pakae ngantar barang juak.
Hj. Mos ya dah ninggal bulan Puasa tok tek. Nang benar Kaya Raya nya ya. Nya ada empun store sama leret ngan kedei Jambali di Piasau Ph 11.

joQ said...

O..tedah, ninggal dah nya.

Kamal said...

Hab/Joq, di sebelah kedei syarikat ya ada sebuah bangunan dolok. Aku sik ingat nama bangunan ya. Basikal roda 3 rona mirah ya selalu dirusah kamek orang dolok. Mun dah arwah Ninek aku empun peti ais dah sik sejuk so nya nyuruh kamek orang pegi kedei syarikat ya meli ais. Masa ya ney ada talipon jadi kamek orang jadi mangsa. Bukan free sejaik2 pun sebungkus samboi mirah, masa ya 5 sen harganya. yang best peti ais ya, sik payah makei karan. Aok JoQ, Arwah Hj. Moshidi empun jawatan terakhirnya ialah Temenggong. Mun sik salah aku masih kosong jawatan ya. Aku rasa Kaderi layak jawatan ya.

nembiak Los said...

Mal. Bangunan rona puteh lis ijo ya lah kata aku tek, bangunan Persatuan Melayu Miri. Di bangunan ya juak pejabat kebajikan & pengurusan jenazah dolok.
Ada sungei kecik di sebelah nya. Seberang ya lah rumah sidak Zainal Ibrahim. Adik empuan nya classmate kita, Faridah.

Kamal said...

Aok baruk aku ingat, nang tajam memory kau Hab sampei kaler bangunan pun kau ingat. Dalam otak aku semua nya black & white ajak. Dolok depan kedei syarikat ya kadang2 ada bangsawan kata orang dolok, adalah band sidak D hunters main. Faridah ada kedei makan Hab, nama restorannya E-Dot Cafe. Boleh tahan makanan di sia. Aku sik maok cerita detail gilak, lapar perut aku ngenag mee jawa nya. Sebelah rumah dak zainal ya kalau sik silap aku rumah Temenggong Muip. rumah ninek aku depan rumah temenggong Muip ya. Mun salah kau betulkan Hab. Aku tok dah terkenang dengan Mee Jawa E-Dot cafe tek.

nembiak Los said...

Nyuroh aku ingat gilak ngan rumah ya sabab ada kawan kawan dolok madah rumah ya tempat nyimpan urang mati....jadi selalu takut takut bila limpas sia.
Rumah Tua kampung ya Ngam lah mal.
Gambar lamak rumah dak Rajeni pun ada rah aku tok. Nunggu ada senang kelak baru post sitok.

joQ said...

Mun di los, ada macam2 season. Ada season wo, semua main wo, besar kecik tua muda, main wo.

Main bol sibok cerita. Takraw, badminton, ya biasa.

Time nanam jagung, habis hutan belakang los bujang, jadi ladang jagung dan sayur sayuran.

Sabong manok? Hmmm..rasa2 ada juak ..tanyak si Bonnie..

Time belacan..se los los nya bau belacan!

Syukur, kita banyak aktiviti macam ya..

nembiak Los said...

Bila musim nanam jagung, ada juak Nembiak Los nulong menuai, tapi malam ari!!!

Bab musim nyabong, berguru jak ngan Edi Belayong. Sampe sidak pindah ke Luak, masih gik nginang manok sabong.
sidak James Gringgu, belakang rumah kamek, Bonnie Lucas pun ada juak kegiatan ya.

Musim main Badminton, pernah kamek Lapok Kurus, Hassan Matkong & banyak lagi ku sik ingat, main sampe pagi di court Machinda ya!!!. Pandei & jadi wakil Miri jak sik dapat...

kadri said...

cerita pasal main badminton,selalunya kita sik di suroh main,dak shebli pendek jak boleh.tapi ku masih ingat kerana sik puas ati geng los kita curi bulb court jadi sama sama sik dapat main badminton.sidak tok sik putus asa,di kunchi sidak court.lepas ya nebiak los babak semua dinding court.kalah juak geng dak shebli bapak ibrahim.kesian juak masa ya cuma ada duak ayun dan duak tungang tungit pakea main di kelab.ya lain activiti nyakat apek kelab.siapa ingat gik apek kelab sakit lepas gugok kelahi ngan nan?

Dancy said...

Salam nembiak Los .

Awal awal lagik kmk tabik spring ngan kitak org ...atas usaha molah blog tok .

Kamek rasa bukan nya sorang duak nmbiak los teringat kisah lamak dolok .....memang banyak yg trknang knang and tertanyak tanyak ...nae dak orang Los dolok ?

Syaaaaabas.....!! Nyebut word tok mesti ikut style pesaok hindustan , Prem....sambil nya nepok tangan .

Bagi kamek bila dah nulis kisah kisah lamak tok....sedikit sebanyaknya ngubat penyakit lalek dari berlaku ....payah di sembur ngan sirih mun utak dah brtega. Susah juak mun dah start brbayuh kelak !

sigek gik ...mun fon tulisan dalam blog dapat di besar ...best baca . Nok nama mata dah start nak pencen tok .....susah nak di kata . Takut na cermin mata jadi macam Pak Alol ! O gunung...nae dak anak anak nya ....?

Wahab...teringat nagn cikgu Taiee...sampei kat sayd othaman pun nya ada ngeso pisok lipat ya ...gagang warna merah hitam kan ? ...pisok paena kata emak kamek . kenak nya ngmbak o ? Ish ! Ish ! Ish ! San juak nangga ! Sik konsentrate kak ya leka ngenang pisok paena ya !


Ok ...kelak nulis lagik kisah mainan kat kelab nok disebut oleh Kedri .

salam dari kamek anak beranak .

nembiak Los said...

Ri, cerita apek sakit ada kat dalam cerita Machinda kelab.
Bulb spotlight pun sik tahan lamak, malar kenak inggap peluru lastik kita......
Di Ayun ngan Tunggang tunggit ya tempat mula mula Nembiak Los practice main gitar. Masa ya Rally ngan Jali buang ajak pandei main.

Kamal said...

Dancy, kenak nama kau bertukar jadi dancy, masa kat jalan satok marek aku selalu nunggah kau Nancy. Sik iboh dibesar fontnya, tang pakei jak cermin mata iboh nak malu. Mun dah besar font payah nak scroll maklumlah tulang2 jari dah mula sakit. Tok semua penyakit orang2 tua. Rabun ngan arthritis. Bak kata Minah o tedah....
Hab, mun kinek tok nembiak los masih main lastik, gago sidak MMC nganti bulb traffic light. Ya best lagik pakei target. Dolok gitar Rally ya brand Hofner, mun kinek tok mahal gitar ya. Aku 1st dapat gitar masa besday aku ke15 (1974) (Arwah bapa beli). Sebulan pas ya aku dah pandei main lagu House of the rising sun, malar jak ngeso dengan orang. Aku belajar main dram masa umur 17 thn, tapi masa ya aku main bass dengan band DSQ. Sik minat gilak dengan main dram masa ya. Bila kamek Ateng & zaidi selalu merusah instrument dak BINA ya lah aku mula main dram (mun sik silap taun 76/77). Lagu nok dipraktis kamek tiga ikok masa ya lagi FBI. Ateng brangkali masih ingat lagu ya. 1st time main band depan public masa recording live di RTM Miri(75/76), pas ya kamek duak Zaidi berlagu, aku ngembak lagu Eddy Silitonga (Sik ingat tajuknya) and zaidi ngembak lagu Lancang Kuning, bagei nak ruboh auditorium RTM masa ya, tapi keluar juak dalam radio.

nembiak Los said...

Nancy, nang SAH lah cerita Cikgu Taiee ya. Mintak ma'af Cikgu Aziz, kamek ngenang kisah bapak kitak, Cikgu tersayang kamek tok. Kamek pun sik tau kenak nya ngembak pisok pena ya?
Kelak aku cuba mintak tulong John/Alex Juwing atau Musa Atouh pegi mencari urang pakei berbayoh sebab sidak urang melano ajak pandei main benda ya!

Dancy said...

Kamal, yarabbi lamak marek dah kamek makei cermin mata ...sik u ingat kamek tok keluarga John Lennon ?....kan u juak confirm story tok dolok ? Hehehe...

Sik di lalek ya . Byk yg confuse ...
kenak nama kmk start with a ' D ' . Kmk rasa nok nulis nama kmk di opis pendaftaran ya sik pandei spell atau nya tok kali ada wik dalam telinga nya jadi nok di sebut lain nok di spell lain ...ya lah jadi cam ya nama kamek .Al kisah .

Wahab ...lamak sik nyebut nama emak kitak .Salam ngan nya .Klasik nama org dolok ...nama orang swak tulen .....Kinek tok sik ada lagik nama cam ya . Nama kinek tok esp anak anak kita bukan main ...glamor .

Baca blog kamek http://naetek.blogspot.com/
http://jocysjottings.blogspot.com

Lamak dah molah blog tok ...kinek tok blog tutur swak kamek lelap ...entah bila nya nak bangun .

Marek dolok mun ngekut emak kamek k e rumah ktk ...pandei juak curi makan sireh nya . Bagus sik ketagih sampei bersugi . Kan cah lak ikir !! Masih molah tatting emak ktk ? ( Baca betul betul ....bukan tattoo ).

I say man ...ya ajak dolok !!

Salammmmmmmmm

Kamal said...

Yarabbbiiii!!! Lama sik nanggar muka partner main guli kamek. Aok lupa aku kau tok dolok makei cermin mata. Yang aku ingat nancy tok sik pernah rambut panjang masa gik kecik, sama cam Besah kamek. selain dari nama antik, ada juak gelaran2 tertentu di Los marek, contoh nok nama Mat. For example, Mat Besar, Mat Kecik, Mat Keceng, Mat Tong Tong and macam2 Mat. Nok lain Pun ada juak tapi sesetengahnya terlalu sensitif nak disebut di sitok.

nembiak Los said...

Dancy, bila nangar gambar ko, terkingat juak aku, kau ada poney tail dolok! Background gambar pun macam bumbong rumah diLos marek.

Aok nama anak anak kinek tok kebanyakan nya panjang panjang. Glamour tek konok. Tapi bila sidak sekolah baru tau susah nak molah name tag sidak! Mak aku sampe kinek tok sik pandei nyebut nama penuh anak anak aku semua! Semua di tunggah nya nama ujung ajak, stail sidak dolok.
Mak aku sik molah tatting agi. Aku molah Tattoo masih pandei lagi!!Sik berapa nampak kata nya. Lagipun nya ada kencing manis. Kenak makan PEL hari hari. Tiap 3 bulan gi check darah ngan Mata juak.

Mal, Awang pun ada juak, Awang boncoi, Awg itam, awg ketik (nang nama benar!), ada nok kawan kita gemok ya, Awg Kuali & Awg Shhhhhhhhh. sensitip...

Dancy said...

Okay gang ,

Lamak duak tiga ari kmk aktif naip dalam blog tok....dah slim slim jari jemari kamek .

Mun kita tek bertemu , nang panjang lebar cerita kita tok ...arum bulak sampei berbuih kali mulut ....mun sik ya sela-uk kali mulut and terlepas screw jungo kita .

Over and out....till I dapat ilham on what to write ...( sori tutur om putih kejap )

Salammmmmmmm

nembiak Los said...

Sik nya hal tutor rang puteh sekali dua kala ya Nancy. Tutor melano pun boleh! Masa tok aku nerbes dah bila nangar kau lam blog tok. Padu hal nya kau tok geng dak AhHong dolok!!!!

Kamal said...

Mula2 dolok aku sik nyangka life kamek nembiak los tok very intelesting (minjam vocab mr loh). Bila masing2 cerita hal nok dolok marek dikait sia sitok, makin lama makin nampak jalan ceritanya. aku rasa bagus aku nulis book hal nembiak los tok, pas ya dipolah komik, lepas ya dipolah animation macam cerita crayon Shin chan. lepas ya jadi nembiak Los the Movie. Tapi setakat tok belum abis lagik cerita dalam tok, kisah2 dalam tok baruk part induksinya ajak. Lom sampei klimaks. Banyak lagik yang belum masok dalam blog tok. Mun dicampor cerita dalam e mail. Tapi nok dalam e mail ya too colorful.

nembiak Los said...

Cerita dalam email banyak kaler dan Shhhhhhhh...
Yang lom dapat dibangga kan lah, sidak geng email lom ada masuk sitok. Ne dapat Ko molah book tok Mal...Paling paling molah macam Pegerem wayang hindustan nok di antar Amin ke Los dolok ajak.

JAI said...

Kamek mewakili abg kamal kamek mauk berik tauk berita yang Bonda kepada bang kamal telah kembali ke rahmatullah pada hari isnin 12.20 pagi. Semoga Allah mencucuri rahmat kepada Bonda Beliau..Al-Fatihah...

nembiak Los said...

Terima Kasih Al Wakil...rame juak Nembiak Los kesia tek. Sambil ya kamek ber Mini reUnion.

Kamal said...

Thanks Jai. banyak kenangan kau ngan Ngah Aji, simpankanlah. Yalah aku selalu nyuroh kau balit ke Miri, jaik rasa mun orang tua dah sik ada. Masa ya baru kita terasa yang kita terlalu sikit meluangkan masa dengan sidaknya, sedangkan masa kita kecik sidaknya nang sik maok jauh ngan kita.

nembiak los lutong said...

Jai,
coba ko dgr menar2 tutor kamal ya, nang pedas....

nembiak Los said...

Apa lagi urang nok nimang manok sabong....biasa melepas manok!!!

Kamal said...

Di, coba kau dengar kata wahab ya, kira pedas juak part nok last sekali ya.

JAI said...

Bang adi,

dengar aku...sampey terembak-embak dalam mimpi..sedih gilak aku sorang disitok..ramai urang2 tua yang dah ninggal sik dapat aku jumpa..tuhan ajak tauk..mmmm..

kitak nakpa nyabong manok camya gilak..tauk sidak lepeh sitok riuh kelak..ahaks..ahaks

Kamal said...

Jai, mun sidak lepeh jumpa cawat ya, nang sah diframe pasya digantung di dindin. Mun sik pakei daknya sabok. Genay nak molah Jai, mun dah sik dapat balit. Lagikpun dah pilihan kau, kotan ngemabk gatal dolok.

Anak Los Shell said...

Samekom all,
pa kabar kawu hab & mal.
kamek mok nyuroh kitak duak orang cah alak ikir, sapa kamek tok------

Kamek maseh ingat ginei papa ROCK Ramli Sarip negor kamal kat Civic Centre ( masa ya kamal main drum kira baru jak pandei sikit sikit ). Ramli masa ya nyuroh kamal tukuk ikut lagunya tapi kamal blank. Masa udah abis concert nya repot ngan kamek duak Mos Julaihi, nya madah budak tu tahukah main drum, masa budak tu pukul drum pun tak ikut rentak dan dia pukul pun tak kuat, tapi apa apa pun di tu ada minat kamek duak mos madah ngan Ramli.

Mal, kalau boleh belajar la kat kumpulan TUKU KAME kah Adol heavy duty kah ataupun Ojek Sul, he-he-he jangan maraaa nanti cepat tua-----dah TUA pun, tau takpa.

Nanti kalau hangpa nak buat reunion jangan lupa email kat saya mana la tau saya lapang pada masa tu boleh le ikut sekali.
Okay, nanti sambung lagi saya nak piii bayan lepas dulu.

Kamal said...

Aok masa koncert kat dewan suarah Miri. Banyak mistake dibelajar dari sia, organizer kira cikai, maok cut kos. yang jadi mangsa band boys, monitor sik ada, dahlah main kat dibah, ada feedback.Pas ya madah last moment, bukan ada skor pakei panduan, dua band digabong jadi sigek. Dari Young Mixtures, aku, Joni Maran & Ateng. Jasmi & Zaidi dari Heavy Duty. Tapi konsert kat Subis ok. Nok tentang belajar ngan drummer lain ya, ok juak mun ada peluang. Pas ya madah last moment, bukan ada skor pakei panduan, dua band digabong jadi sigek. dari Young Mixtures, aku, Joni Maran & Ateng. Jasmi & Zaidi dari Heavy Duty. Tapi di peringkat tok kita sik madah belajar tapi kongsi idea, mun nak madah tahap berguru nang sik relevan. Mun sidaknya (Dol dengan Lan) maca part tok pun aku rasa daknya tauk apa maksud aku. Kau tok sapa? Aku rasa kau tok bukan nembiak los, sebab mun nembiak los benar sik ada nya bertapok macam tok.Nembiak Los sik ada sifat bacol macam tok, berdepanlah kalau berani. Nembiak ompuan los lagik lebih berani dari kau.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam nembiak Los,
Mal walau apa pun aku bangga ngan ko, kinek tok dgn nukuk dram ya ko dikenal ramei, masa Hari Raya Open House PETRONAS lok, semua org muji persembahan ktk org, org putih di wheels nok dihiburkan oleh group ktk org respect abis kak ya ada side income gik ya...teruskan bro.
Walau apa pun, nembiak Los tok masing2 ada bakat...Abu Amran, main bol ngan State menang FA 1992...nembiak Los juak.
Lapok Kurus, artis antarabangsa kinek tok bermastautin di Germany...nembiak Los juak...
Ateng pemain keyboard..kinek tok main di Brunei....nembiak Los juak.
Syabas nembiak Los.
Nok, created blog tok....Wahap/kamal, nembiak Los juak.
Wow...blom dak pompuan gik.

Dancy said...

Hamid ,

Setuju 1o1% ngan apa yg di padah kitak ya . Macam saudara kita Kamal ya ....mula mula start memang lah sik terror main ....lamak lamak praktis ....pandei lah nya . Pokok pangkal nya ...kita berani coba sesuatu ....apa apa nok di dengus orang , jngan ambik pot .

Jgn lupak juak ...banyak dak nembiak los berjaya dalam bisnes dak nya ...mun dak empuan kmk ...yg berjaya mukak restaurant dak nya si Besah ...adik Kamal ...mukak di Terengganu nun

Nok ada pangkat Doctor ...si Saadiah Samat ...adik org ninggal Awang Samat ngan Dollah Samat ....

Nok jadi bini orang diplomat msia ... General counsel di New York tahun ya tek... si Jakiah Basran adik dak Jaret Basran ...Si Jakiah tok terror ngan computer nya ...ada degree / bachelor dlm bidang tok ....

Kmk empuan lain pasal main rondes ...main belon ...jgn chelen ( challenge)...

Last last jgn lupak juak ...jaguh peng-lastik...Si Dolt .....nembiak los juak ....

Kamal said...

Pada pendapat akulah, sik bagus mun nak compare antara musician. Sebab di tahap kitak tok lom apa2 lagik. Lagik pun mun sidak nok disebutnya nama ya tadi maca mungkin daknya pun sik setuju kenak compare macam ya. Masing2 ada kelebihan & kelemahan, lagipun sebagai manusia kita sik lepas dari kesilapan. Mun nak komen biar jujur, jangan napok dirik, padah nama. Jangan takut. Sebab ya aku madah nya tok bukan nembiak los, nembiak los ney ada sifat penakut macam tok. Aku sik kecik ati atau marah, sebab penilaian ya bukan aku yang molah. Lagikpun sebagai musician atau apa2 ajak bidang yang kita ceburi, never ever madah kita dah bagus atau the best, sebab mun kita madah cam ya thats the end. Dengan erti kata lain ngan ya ajaklah pemandei kita. Macam dak Dr. Saadiah ya, mun satisfied dengan apa yang nya ada dolok, setakat 1st degree ajaklah. Sik nya sampei ke tahap kinek tok. Cam ya juak kita, mun kitak dak berpuas hati ngan pencapaian kita, ngan ya ajaklah. So, mun nak komen mesti jujur, jangan napok dirik.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Bro Kamal, btavo...bravo....pendek kata bak kata ko, masa kecik2 dolok, bukak mata ada sarapan pagi, balit lunch dah terhidang.
hah kinek tok, zamannya lebih menabar...kita kenak usaha dgn sendiri untuk berjaya....maknanya semua nembiak Los nok nang ditauk terernya dlm bidang masing2 dah berjaya, boleh ngumpul harta utk hari tua & org yg akan kita tinggalkan....
Dolt, nang dah sebatilah lastik sik boleh rengang dari nama DOLT, org yg paling terer...hahahaha...
Mal, walau apapun aku nang bangga benar jadi nembiak Los...

nembiak Los said...

Orang penang ne nok pandei pandei madah nya anak Los. Ne da Nembiak Los cam ya. Nok Ramli Sarip katanya kali Ramli Jual daging Sapi, partner bapak Berahim Ibi. Rang tua ya ne tau ngan Main Drum, nya nukuk deram pake muru sapi ajak.
Benar kata kitak orang Dancy, Kamal, Amit pasal kejayaan Nembiak Los. Nembiak Los pun berjaya migang Negeri Sarawak.

Kamal said...

Hab, Dekan di UPM Bintulu ya pun nembiak los juak. Geng dak Los senior, abang Hj. Sani Hj. Bujang. Mun jumpa nya pada pasal blog tok. Ingat kau nok nama Sluhi dolok, nya ada ngikut geng nembiak los juak, nya dah jadi Pengetua sekolah Seni di Kuching.

nembiak Los said...

Mal. Nembiak Los nok Dekan ya Sidek, abang Hj. Sani kah mal? Sik aku ingat ngan Sluhi. Kali masa ya sik ada becampur ngan nya. Bila nangar, baru kenal.

Kamal said...

Aok, Japar Sidek ada di Bintulu kinek tok, nya kira macam Boss sidak UPM ya. Sluhi ya nya sik lamak bercampur ngan nembiak los, aku rasa dalam taun 80/81 cam ya. Ada aku nanggar gambarnya kat Talip. Masa ya nya selalu bergeng ngan sidak Lamun ajak. Main bol, mungkin ada. Mun kau jumpanya, memang kenal kau. Mun ada member nok rapat dengan nembiak los nok jadi boss sarawak kinek tok, tulong sound ngan nya juak. suroh nya masok juak. kelak aku madah ngan Wa Hassan aku di Brunei.

nembiak Los said...

Aoklah Mal. Kalau aku jumpa anak buahnya Ajit atau Waini (Aseng), kelak aku madah. Bila Wa Hassan kau dah tau rioh gik blog tok!

Masa tok Hj. Sani ada ngabas blog tok. Hj. tolong madah ngan Sedek ngan Jamek kitak orang. Padah ngan Jamel, nya jadi star lam tok...

Kamal said...

Malas juak aku nak madah ngan Wa aku. Nya tok lanji sikit. kelak blog tok pakei nya ncarik bini lagik. Dak Ajit nag Winik ya bukan anak buahnya Hab. Nya empun Kazen nya ya. Aok selain Sedek, Hassan Kong pun maok dipadah juak. Aku ada list nama nembiak Los. kelak aku email ngan kau, setakat tok sik termasuk Kamang, ada lebih seratus nama dah. Aku nak email ngan Amid juak pakei naroh nombor hp dak nya. Senang berkontek, mun sik terpaksa makei smoke signal.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

As Salam semua,
Kalau boleh sapa2 nembiak Los yg ada di tanah Sarawak tok, yg mbaca blog tok ajak...harap ktk org mberik contact no ktk org gan Kamal.
Mal, mun dah dkt 100 org dah kira okay lah tuuu....
M aa, suruh dak Bibot ngan Aini ktk org ikut serta blog tok juak, siklah dak Rediah, Dancy, Minah ktk pun sunyik.

Kamal said...

Bukan dekat seratus Mid, dah lebih seratus. Kelak aku e mail ngan kau. Aku lom masuk no HP lagik. Bukan nok di Sarawak ajak, dak di Luar negeri and luar negara pun diwelcome. Teringat aku lagu Welcome to my paradise oleh kumpulan dari Indon. Mun nak nenggar lagu ya datang ke Wheels, kamek ada ngembak lagu ya. Rentak Reggae campor dangdut......

Dolt Udin said...

Selamat petang Minah Taha,

Gan kaau neh? lamak juak kau kenak sanction tok eh? Coba rondeng bait2dapat kau masok agik, janji jangan gaok ajak..

Suma pun sik ada bunyi agik...apahal PC kau Suma? Mun ada poblom, kau cuci lok PC ya...Ko masok lam mesen sesah, tuang sikit omo campor Confort.Saknya lembut sikit.. Kak ya jemor sampey petang...Dah malam gerenty sik dapat di pakey agik PC ya...

Kamal said...

Dol tok musim ujan, kau faham2 ajak Suma ngan Minah ya Dol. Bukan kedak Rediah ngan Nancy. Sidak duak tok cergas. Makin Nancy mun depan komputer sak jak dipeloknya bantal busuknya. Minah mengkali gik umrah di Mukah masa tok.....Oooooooo Suma, udah gik ya.. kelak madah berik can ngan dak mudak..

nembiak Los said...

PC Suma udak Kurap, eh dak korupt nya madah lok. Letop pun dah diembak anaknya. Paspot nok pegi cybercafe sik kenak chop. Tepaksa lah nunggu ajak.

Dolt Udin said...

Kamal,

Sik ku ingat sapa laki Suma tok. Kau ngata nya kja pilpos dolok...ada nya main bol kah? Dah ku zoom muka nya tapi sik pernah ku nangar miak tok...Aku dolok pun kerja pilpos, tapi bahagian Meriam..sebabya aku sik pandey nembak senapang lain2...Apa lagik mun di suroh nikam bom han grenet..

Kamal said...

kamek dolok ngelarnya Abang Arif, geng dak Ito Apo nak dikato. Bait urang tok sik ngigit kedak asuk Ah Choi. Dolok boleh ngelar nya Abang Arif, bila aku neropong gambar nya, nang sik berubah mukanya, muka kita tok nampak lebih tua darinya. Sik nyaman juak nak nunggahnya abang. Aku cadang nunggahnya "bro" ajak, rock sikit bunyi. Wahab dah ke laut kah, sik berasa.

nembiak Los said...

Mal/Dol, aok aku dilaut tok. Yalah sik dapat gilak berblog tok.
Cerita bang Arif tek....nya ada mirip mirip nacam A.RAMLEE...

Kamal said...

Aok nang benar Hab, nang macam A. Ramlee. Arwah bapa mentuanya macam A. Mamut. Bila aku terkenang ngan Arwah bapa Suma, arwah Pak Jamil tok nang respek aku ngan arwah tok. Nya tok paling sporting, kadang2 kesian juak nanggar dahlah anaknya banyak, pasya kamek urang tok selalu menenggek kat umahnya. Tapi nya sik kesah juak, yalah macam2 ajak nok diembak kamek orang di sia masa ya. Di sia juak kamek orang molah studio young mixture dolok. First Studio, rumah kosong depan rumah dak Ateng. @nd rumah dak peri tok. Last sebelum berpecah kat rumah kamek di Luak...

Dolt Udin said...

Aok benar juak, baruk ku perasan nang mirip A ramlee miak tok tapi nang aku sik kelala ngan nya...Suma senang kelala, selain lesong pipit nya idong sebelah kanan nya di berak lalat lango...sik dapat di cuci..

wahab said...

Aok, taik lango ya lah nyuroh A.Ramlee nangkut ngan Nembiak Empuan Los..

Kamal said...

Dol, wahab. Masa gik dara dolok digelar taik lalat, bila dah berumur sikit digelar taik lango. Bila dah season digelar taik unta. Lesung pipit sik aku tauk gilak. Mungkin jadi lesung bubut.........

nembiak Los said...

Mungkin Lesung Manok Kolok lebih tepat bab manok kolok bekedut kedut muka nya..

M aa said...

Ewah..ewah..ewah..sidak tiga org tok menjadi2 ngumpat aku.Untuk pengetahuan tak org,gambar ia gambar lama.Kinek tok dah season sik macam A.Rambli agik.Nya senior tak org so kena tunggah nya Abg.Nya lebih jauh tua dari tak org.Cuma bini nya sama laya tak org.So from now on,jgn segan2 call him Abg. Wah! tak org tok sik kesian dgn aku mala jak kena buli.Mentang2 lah aku jauh. Dolt apa agik sikda ingat lain.Masa tok ku merik can dgn tak org bah.Tak org gik biak2 bah.Cam aku tok dah tua .Kamal ia pun nombor satu pasal ..... .Tapi sikapa kau gik under age bah.Aku paham nembiak under age tok active sikit.Ha..ha..jgn marah.....

Kamal said...

Aok Hab lupak aku ngan manok kolok. Turkey kata omputeh. Jiran Usop Mat dolok ada nama Teroki, sik ingat aku lebeh kurang cam ya bunyi namanya. Rupanya pun macam menatang manok kolok tok.

Suma jangan kau hot. Bukan kamek buli kau nang benar Abang Arif ya masih mudak nampak. Mun kau sik cayak tanyak ngan Dol. Dalam gambar kitak orang kat blog Nembiak Wireless nang nampak jauh mudaknya dari nok empun blog ya. Dirik madah nya tua mungkin juaklah, sebab dirik ajak tauk prestasinya...

Dolt Udin said...

Suma,

Benar kata Kamal ya...aku mula2 sik cayak yang laki kau ya masih mudak...bila dah ku cek kat opis rupanya surat beranak nya salah ari bulan...Bila ku kira balit umornya jauh lebih mudak dari aku...Jadi stat esok nya nungah aku Pakcik ajak...hhahahaaaa...Makin Hot Suma...Tapi Suma tok yang bestnya segek ajak..Nya serupa Rafeah Buang, patut nya mileh laki macam A Ramlee...nang sengaja suma tok..

M aa said...

Adui..adui..Jadi nya kitak duak nyakat aku.Makin di layan makin menjadi.Iboh gik cerita pasal topik ia boleh tak.Kita cerita pasal benda lain.Dolt,Bibot ari minggu ia tek ada gi Bintulu.Nya pegi meminang untuk anak buah Usop.Lupak aku pesan dgn nya mintak belacan dgn kau tek. Ya...apa endak polah Kamal tok?Sik kau pegi kolek ang pau tek?Rumah kamek tok banyak limo dgn kuaci itam.Pun tak org mauk dtg lah makan kuaci sambil beloya.Lenok makan kuaci tok rasa sik mauk berenti. Dolt,di Bintulu banyak pinang kah?Lamak sik makan pinang koh.Ari 4 kelak baruk Bibot kirum pinang.Sik sabar ku nunggu koh. Nah,pandei ku kan.embak cerita lain.Sik juak boring kan.

Kamal said...

Ma, iboh kau molah kerja, aku sik ada gigi cam ney nak makan kuaci. Makan kueh koci bolehlah. Aok, belacan dak sinun kan dapat diarap gilak. Abis segala dak anak ikan bedukang dicampornya sama.

Dol, Suma sik maok kita muji lakinya over gilak. masa tok nya dah rasa cemburu dah nengar komen kita....

Dolt Udin said...

Suma kenal sik kah aku rupa Bibot agik kah? Belachan aku sik pandey molah.Mun molah stokin bebau belachan pandey juak aku sikit2..

Yalah kamal, nya takut dalingnya masang duak kelak...Tapi nang benar nya masih mudak ku tangar..Boleh pasang 4 skali...tapi Suma masih tahan tebuk katanya tek...ujong ujong sik ada kja lain dak nya di rumah, betebuk ajak tiap ari..

nembiak los lutong said...

Wahab, Kamal & Dolt,

lamak juak aku sik posting ke blog tok. aku maca crita tak org tok tek, senyum2 sorang lalu ditanyak Tini apahal senyum. Lalu aku cross reference pasal nok dicerita tak org tok.

tok kata2 dari mulut Tini dirik mpun, "Aok, Suma ya nang menar kacak. Jambol bapak nya marek begolong golong jak.".....

lom dpt juak di aleh crita tok....

M aa said...

E....eeeeeeeeee geram nya aku.Ada lagi org baru nyambong.Boleh tak org berenti cerita fasal LAKI aku kah.Tang ada2 jak nya famous di sitok.Dolok Bibot,,tok laki jadi bahan.Tolong lah renti kan loya burok tak org.Sikda faedah bah.Sikda cerita lain agik kah?Udah abis modal tak org?Cuba cerita pasal anak murid kah atau pasal kerja tak org kah atau pun pasal keinsafan kah.Banyak lagi bahan mauk di cerita.Jgn cerita pasal aku agik.Bukak topik lain.

Kamal said...

Di, semua dak tok kacak2, Peri ajak macam Mat Sentol.

Mun kau pegi kat blog kakak Abu ngap Sayot nok nama Rediah ya, ada kau nanggar gambar dak Tini di Los marek. Aku sik ingat apa function ya. Coba kau tanyak ngan Tini. Aku rasa sidak pegi mandi safar brangkali, sebab aku nanggar kalkani makei baju tidor.....
Mun kau pegi ke blog aku ada linknya. Ada gambar kamek praktis kat studio creative Lai ari marek. lain dah style muzik kamek kinek tok, sik ada main rock macam dolok lagik.

nembiak los lutong said...

Mal,
nok ya gambar cdak ngantar barang org betunang di Lutong. Ada aku ngantar dgn Wahab versi lain gambar masa ya.

lupak aku kitak org ada praktis minggu ya tek. mun ada praktis lagik, mok aku dtg nanggar.

Kamal said...

Di, kamek orang praktis tiap hari minggu mun sik ada halangan. Sebab kamek nang booking 2 jam praktis, sampei kinek tok ngak 1 jam ajak mampu kamek bertahan. Jadi studio ya masih berutang 1 jam ngan kamek. Mun datang lagik kelak, book lagik 2 jam.

Dolt Udin said...

Mun datang nangar cuci lok tangan kau ya.Kelak abis bau taik manok studio lai...

nembiak Los said...

Aok Juak Adi. Cawat pakei nok baru. Jangan pakei nok dah seminggu. Kesian ngan dak Kamal, udah jak napas sik tinggi lagi.

Kamal said...

Aok, ada aku nanggar nok betaris oren ngan ijo atas pak di rumah.

nembiak los lutong said...

Takut manok ya berak, sumbat ajak burit nya makey piabong.... Merah padam dongol manok nahan sik dapat berak. Bekokok pun tersendat-sendat sora manok ya.... kesian.

Dol,
mun bau taik manok sik hal juak, tapi mun kenak amak manok camney? Imagine kawu sidak praktis sambil tegaruk-garuk gatal kenak gigit amak. Ya baruk jadi best performance sidak DYM, music siap dgn body movement...

Kamal said...

Dol,Wahab Nembiak Los lutong ke KL ari tok, sik ada urang ngan aku masa kenduri 40 hari arwah Mak tok kelak. tapi sik hal, Jidi belayong madah tek nya datang. Nyuroh nya qamat ajak jadilah.

Dolt Udin said...

Kamal,

Aku pun sik ada peluang nak datang. Masa tok aku ganti dak cina raya...Sik ada off aku duak bulan tok....lamak juak rasa aku dah sik ke Miri..insyallah lain hari kelak ada aku datang...

Kamal said...

Sik apa Dol, aku faham... Dak lain ada juak. Hj. Hamid pun datang, Talip, Idi Belayong, Yusop Mat, Zaidi Col, Keria Lai banyak lagiklah.. Doa ngan ingatan kita urang nagan arwah mak ya dah cukup bermakna bagi aku.

nembiak Los said...

Ne Adi tek. Udah pulang dari KL?
Mal, syukur dah selesei Tahlil 40 hari kitak orang.
Ne Suma, Dancy, Reddy sik ada tok?

Redy A. said...

Tok Aku ada, sejak ku tukar nama Reddy tok aku sentiasa everready. yalah aku heran mcm d tunggah tunggah jak aku ke blog tok.Ari ujan d luar, anak ngak sorang di umah ya pun dah jln ngn kwn.hero gi cawangan.sik da apa nak d gago gik.Dancy pun lmbt masuk, suma ada sekejap sekejap masuk.mun cdak duak ada, ada juak ngn aku lepak ctok.Sik tauklah mun cdak tok boring ngn aku .

Dancy said...

SEMEKOM ....SYUKUR DAH SAMPEI ... baruk sampei dari cyberjaya ...ngantar anak sulong masuk semester baru ...

ngan tok ajak lok ....

salam..........

Dolt Udin said...

Rediah,
Sitok pun ujan lebat,,,Sejok aku. Yalah sik tentu aku ngetok keybod tok...Mun sik terang tulisan aku tok jangan marah aku ok...Marah jak ngan ujan ya...

M aa said...

Rediah,aku tok makei laytop org belajar jadi sik boleh lah selalu beblog.Tok anak ku cuti ambik kesempatan lah aku.Esok anakku balit S.Alam susah lah mauk beblog agik.
K........jumpa lg.Isha....

Kamal said...

Hab, best tahlil. Hj. Hamid ngembak Ustaz Drs. Amin, selepas tahlil ada masa sikit nya merik tazkhirah. 3 orang sidak merik tazkhirah, Ustaz Drs. Amin, Ustaz Nasrul ngan Hj. Hamid. lain kali maok molah cam ya lagik, layap jak dak nembiak nengar.

Walau pun kau nukar nama Elizabeth taylor sekali pun. Mun lagik gambar kau terpampang sia semua jak urang tauk. Sik hal urang tauk bah, lagi glemer. Macam kamek urang ney peduli. Mun ada rasa malu masa jumpa urang, tutup mata.

Nancy, Alhamdulillah. Tidorlah dolok. Aku tok baru balit main band tek.

Maa sik hal, mun ada peluang masoklah blog tok. Tapi mun aku sik aku tahan aku. Aku bukan juak nak ngasut kau Maa, kat lowyat ya murah Laptop. Aku sik ngasut kau, tapi mun aku nang aku minta beli sigek. Ney tahan sik masok blog. Seribu lebih ajak kat sia, dapat installment lagik ya, mun makei kredit kad setaun, seratus lebih jak sebulan, sik ada interest gik ya. Aku bukan ngasut kau Ma...

nembiak Los said...

Salam Semua. Ada dah Dancy, Suma ngan Reddy tok.

Betul kah jam blog tok? Jam Suma/Kamal posting kol 2+pagi.

Dolt Udin said...

Suma,
Sik susah, kalau anak kau ngambik laptop ya, kau photostat lok, baruk release ngan nya....Nok copy ya berik ngan anak kau, nok asal ko pakey beblog, kan senang...

Redy A. said...

Ih! mcm ceta katon Tom n Jerry ya.

Kamal said...

Hab, aku pulang main band terus log in. Boring mata sik maok tido. Suma, login lepas ehem-ehem.

Redy, katon Tom & Jerry, mickey mouse, pink panther banyak lagik semua aku masih minat. cerita Bob The bulider pun aku minat. SpongeBob apa lagik.

nembiak Los said...

Musim kita selalu nangar wayang Milo dipadang kelab lok, bila masa nukar pilem roll, ramei nembiak neriak minta macam macam katon, ada madah katon sik berpalak, katon sik ber bxxxtlah, macam macam ajak. Wayang information dolok ditungah wayang komisen kah....

Kamal said...

Dolah samad suka katon makan gandum. Entah sik aku tauk katon ya. Masa nya nukar filem yalah banyak shadow puppet keluar. Yang sik best bila balit semua basah burit, pas duduk atas rumput.

nembiak Los said...

Katon makan gandum nok kata dolah ya, katon burong pipit, patok besar lok ndak. Time ya wayang dimain di padang depan rumah Ahcoi.

Dolt Udin said...

Ada sekali tengah wayang bemain, tiba tiba tumbang layar nya di bukak dak geng tali....manas dak tukang wayang...masa tok dak ya main wayang lam kawasan belakang sekolah Syed Othman. Bila wayang abis, semua cepat2 pulang takut antu nek jubaidah(Antu Payong)

Kamal said...

Masa nya main kat sekolah sayed othman sik ada aku pegi. yang aku ingat masa wayang tok main kat padang ajak. maok aku nanyak ngan sapek kelak, masih ndak filem katon tok kah. Aok hab, katon yalah, jarang jumpa katon tok lagik. Dalam chn 615 pun sik ada gilak.

nembiak Los said...

Masa wayang di sayed othman ada aku ngan Rally dolok Mal. Masa ya Rally masih dijalan Satok. Masa setengah jalan wayang, kamek duak pulang kerumahnya, ngambik Roti Keben. Suka ati ajak, macam rumah sendirik, sidak urang rumah semua leka nangar wayang.....

Dolt Udin said...

Mal,

Coba kau nyuroh Sapek main wayang di piasau tempat miak futsal...Ku rasa banyak peminat datang sebab miak kinek tok sik pernah nangar wayang style ya...

Kamal said...

Dol, nembiak kinek tok nanggar projektor daknya sik pernah. Kat opis kamek ada projektor lama tok, bila anak aku nanggar, herannya. Mun projektor ya masih idup maok juak aku ngembak ke Piasau ya. Sik main pun sekurang2 nya madah ngan dak nembiak macam yalah rupa projektor nok diangkut dalam landrover polis masa ada tayangan perdana dolok.

Hab, lupak aku dak Rally pernah tinggal di Jalan satok, aku jarang makei jalan ya, sebab dolok mun aku nak ke rumah neinek aku di jalan puspa, aku mintas kat rumah dak Kassim mahaban. Pas ya main telefon, baruk melimpas los katon. baruklah sampei ke jalan puspa.

nembiak Los said...

Aok Mal. Bila limpas depan rumah dak Kassim Marhaban mesti kenak sauk burong kekek nok besarang dipuncak derek tiang empat egek depan rumah dak Arbi Yahya (pak Odek selalu sia).

Belakang rumah dak Kassim, rumah dak Gangster Ah Hong nok kenak bunoh loh.

Dancy said...

Apa kaitan Pak Chik Odek ngan dak Arbi Ooooo?

Kassin Marhaban tang familiar ...sik ingat siapa . Dak tok ingat kmk ...dak Maimon ...Hasbi ...ada sebut tak org rah post lain .........

Salammmm

Kamal said...

Entahlah Nancy, sik juak aku terfikir sampei ke sia. Buka mata ajak dah nanggar Pak Odek di rumah sidaknya. Brangkali uncle atau nenek sedara sebelah bapanya.

Kassim Marhabah tok.....Hab ney kau tek....Kassim tok susah nembiak tok, nya tok suka main Marahabankan......
Hab tolong kau explain.. Kakak nya nama Tuyah, bini Len Gusni. Mun ndak salah aku... Kelak Wahab madah ngan kau Nen. dah kol 2.25 pagi tok, nak tido lok.

dr_poli said...

OOOOOO......baruk register sikit Kamal ....tapi sik pasti ....dak tok dolok bila di Los ...rumah hijo ...depan dak Munying ....bertemu tepi ngan dak Pak Rentis ........

Masa kat Los satok dolok ...rah nae rumah nya tek ?

M aa said...

Akum Dancy.Pak Odek ia Ninek sidak Arbi.Mun sik salah aku bapak sidak empun bapak.Sory nyampok agik.

Dolt Udin said...

Suma, tok aku nyampok lok.Mun Pakcik Odek tok Bapak sidak empun bapak, tentu nama bapak sidak ya Yahya Bin Odek.Tapi yang aku tauk, Yahya Tok Bin Ibrahim adik beradik ngan Geok nok Koboi Paris Room dolok...Lagikpun Pakcik Odek tok capak Jawa sik langsong pandey Cakap kedayan....Entah2 nya tok dak PATI kali...hahaha...

Dancy said...

Kmk rasa Kak BB pun bapak tok . barangkali anak angkat Pak Odek ...sebab kak Bb asal usul nya nang anak cina .

Tapi sik juak tauk siapa emak dak Kak Bb.

Dolt ...Geok tok masih ada kah ? Bukan apa terkenang ngan nya makei motosikal nya ngan topi koboi nya .

Ada sorang gik anak laki di rumah dak kak bb dolok . Kmk rasa nya anak cina ...tapi sik ingat nama ....

U ingat Maa ?

nembiak Los said...

Salam. Pak Odek tek sebelah Mak Arbi. Tapi bukan Mak Arbi pun bapak. Ada anak angkatnya, anak cina nama Darling. Nya tok ada lembut sikit dolok. Masa tok dah kreng kali.
Dancy, Ngam lah dak Kassim Marhaban diam dijalan Ijo dolok, Pak Marhaban pun ada Kantong ijo juak. Ngak basikal gentlemen nya sik kaler ijo......

Kamal said...

Rumah dak Kassim masa di jalan Satok dolok, depan derek nok ada burong kekek ya. Kamek suka berekot ngeleling derek ya, pas burung tok nyerang kamek. Thrill gilerrr, kata suma. Aku sik tauk senei asal usul Pak Odek tok, atai aku ingat lagu hindustan nok selalu dilagu kamek urang bila limpas rumah ya. Lagu an evening in Paris. Bila part dekodekodekodeko ya rami jak nyaut...

nembiak Los said...

Pak Odek tok ada bisnes Impot Export juak dolok. Selalu malam malam penuh ajak kereta Nissan Bluebird model lamak.

Kamal said...

Hab, masa ya Haji Latip belom motong dagin lagik. Jadi terpaksa nya import dagin, supaya dapat sidak di Miri merasa daging import. Tapi dagin2 ya sik fresh lagik. banyak dagin ais....

nembiak Los said...

Bila nok makan daging fresh masa ya, arap ngan Pak Ebi ngan Hj. Ramli ajak. Mun sidak sik njual, laku lah daging nok impot ya...tapi daging tok pakei makan malam ajak...panas...

dr_poli said...

Wahab / Kamal Sik lah ingat ngan Kassim Marhaban tok...tapi dak adik empuan nya tauk kmk . Sinae dak tok masa tok Oooo ? Bila Kamal dah nyusei anak Pak Gusni delaki ada kahwin ngan anak empuan PAk Aban ...baruk lah ingat .

Sebelah dak Pak Aban dolok ...dak Arni / Rebi Yahya kan ?

Kamal said...

Eh kenak side B lagik. Apa tek Nancy, oh Kassim ya. Aku pun sik berapa ingat ngan Kassim tok, mun kau nanggar kartun Mr. Margoo, lebih kurang cam yalah mukanya lagik kecik dolok. Tapi kinek tok hensem dahnya. Lekak mandi aik bunga 7 jenis. Ngamlah ya, depan rumah dak Kassim tok ada Eifel Tower tempat belagu "An Evening in paris" tek. Rumah kitak masa kat jalan satok marek depan rumah kamekkan? Sebelah rumah kamek, rumah dak Rose. Saodah ngan Rose tok best friend aku masa gik kecik, selalu main dango ngan daknya. Tapi bila aku dah ada member laki sik aku aktif main dango lagi. Lapok Buntuk dolok baruk terrer main dango, nya selalu main dango ngan dak adik Musa Atoh masa di Los Cermin marek. Kamek masa ya dah start main lastik.

Dolt Udin said...

seingat aku, sik ada aku main dango tok dolok.Yang paling ku minat masa ya nangkap ikan puyu lam lupak kerbo di utan belakang rumah kamek di jalan gertak..Tok pun kira kja sambilan bila burong dah sik berapa bekeliaran kenak lastik aku..Yang peliknya bila dah banyak ikan puyu, terus pulang dan di ngkah atas dapor.Bila aik dah panas, suk nangar ikan puyu tok ngerbat lam tin....Bila dah mati buang macam ya ajak.Ndak kah bedosa kja ya..Esok ulang lagik kja yang serupa..Sampey lejuk...

Kamal said...

Patutlah nok nama Puyu adik Pendi Hassan ya takut nanggar kau Dol. Nasib Beradak sik direbus kau juak. Aku dolok dah sik ada aktiviti lain, main dango ajak. Lepas main dango berkelaie. Nancy masa ya gago main goli ngan nembiak laki.

Dolt Udin said...

Hahaaa, malas aku maok cerita pasal goli ya mal.Takut manas Dancy kelak, ujong2 penoh book tiga 5 nya kelak....Lain kali ajak mal...

Siklah aku berani nok merebus beradak masa ya...Nya dolok bodibilder mal...bebigik bigik masal nya..Cuma spendernya jak sik terit..nasib nya sik ada ngamal ilmu Incredible Hulk.Mun ndak pecah spender nya bila nya tukar rona ijo...

Kamal said...

Dol, sapa ajak geng nya main strong dolok? Dolok masa di kampong dagang, geng sidak arwah udak sidek aku (Al Fatihah), main strong tok. Dak Hj. Deraman Ambal pun team sidak. Tapi masa praktis sik ada juak sidak nak ngegeh makei spender ajak. Dolok, masa ada pentas kat depan kedei syarikat ada masa daknya bertanding strong tok. nang berkilat jak badan daknya disapu ngan minyak. Tapi masa ya aku sik berapa nak merati gilak, leka berkepong ngan kawan, dibah pentas. Tapi min ada urang berlagu nang minat benar aku, tambahan mun band D Hunters main.......

Dolt Udin said...

Mal, geng daknya ada sorang nama Suki, sorang gik nama Latip.Yang lain sik ku ingat gilak...Masa ya aku pun suka nangar orang belagu juak.Tambah lagik dak Hunters selalu jem di depan rumah kamek di jalan gertak...rumah dak bujang gitar nok bininya nama banun...Best juak dak hunters tok, Achai main bass,pemain lain sik ku ingat...Kadang2 lias dak mos anak julaihi becha belagu Gelisah(Lagu Ahmab Jais)..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol, aku ada nanggar gambar band tok kat umah udak Sayot aku dolok. Kelak aku nanyak ngan sidak, mun ada aku nak scan post kat blog DYM. Urang dolok mun minat sik alang2, sampei nyimpan gambar.

nembiak Los said...

Aok. Bila udah minat, sampei gambar Pusak pun disimpan.

Dolt Udin said...

Kus semamngat, kenak kau jadi pusak tok mal? Kenak sumpahan sapa ndak kah tok...Lalu datok lalu..Aok mal, mun ada bagus simpan lam tok pakey tangar...Masih kah dak anak kak sayot tok bedagang di Tanjong mal?Masa di miri dolok selalu aku makan di sia.

Kamal said...

Pusak aku nok nama Otan ya Dol. Ada aku naruh dalam Youtube nya belawan ngan ular. Inalillah juak ular ya oleh nya.
Ada 4 ikok tinggal pusak aku kinek tok semua laki. Nok paling senior namanya Abu, bulunya rona kelabu. Mata rona ijo, nya empun hobi ncarik bini. Nok no. 2 , Tomok, bulu rona Itam & Puteh macam kartun pusak nok nama Sylvester. Nya suka tidor telentang, pasal perutnya besar gilak. No. 3, rona Oren nama nya Otan, pusak tok paling blur sekali. Nama nya sendirik pun nya sik tauk. Dak lain semua tauk nama masing2, nya bila ditunggah buat don't know ajak. Nya tok penangkap, macam2 jak binatang diembaknya balit. Ari ya ular nok masih idup diembaknya ke dalam rumah.
Nok last, sikok tok favoret aku, rona nya itam seluroh badan, ikor macam rabbit. Nya tok pun penangkap juak. Nama nya Kojak, hobinya nekik.
Sidak tok semua bukan adik beradik, Tomok ngan Kojak tek adalah bau-bau bacang sikit. Nok lain sik ada langsung. Ada sikok rabbit nama Adol, nya tok sik macam rabbit lain. Nya suka nak keluar main macam pusak, pas ya nya suka nanggar cerita Jelita dalam TV3 ya. Masa tok aku gik ncarik bini ngannya. Sikok lagi, manok sabong pilipin nok diberik Jidi Blayong ngan aku dolok, namanya Didi. Nya tok gaok sik dapat dilepas. Mun aku free maok aku melayan nya tok mun sik malas aku. Bukan nyaman kenak tajinya. Tembus seloar jean. Mun kenak dak semandin lalu biru muka.

Dolt Udin said...

Aku sik ada pusak lagik, dolok ada sekok ajak pusak orang sesat terus diam sitok.Malam tidor sama atas katil. Pagi nya bisin nyuroh mukak pintu...nya berak lam utan nama nya Let....kak ya pandey ilang sampey kinek tok sik datang2....

Ada pernah aku nginang sekok burong tekukor yang ku jumpa atas pokok nyior depan woksop Talip..Masa ku jumpa nya agik sik ada bulu...ku inang sampey besar...sik payah di kandang, lepsa gia ajak...Bila aku kja Di Pasir Gudang JB, setahun nya hilang sebab aku setahun di JB....Bila aku balitmiri, lam seminggu gia datang balit nya ngigit anak jari kaki aku...pandey juak nya balit...nya selalu tidor atas peti ais ....dah tok sik ada agik>mengkali dah bekorga...Stat dari ya lah aku sik berani melastik burong tekukor takut tersalah kenak nya.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nok dalam gambar sebelah tok, namanya Abu. Nya tok lanji sikit. tuan nya lanji banyak.
Dol, masa aku ngajar kat ulu Bakong dolok, aku ada nginang anak rimo dahan. Mula2 susah juak maera binatang tok, sebab nya sik maok makan binatang nok dah mati. Mun ikan nya maok ikan nok masih ngerebat. bila dah selalu ku pigang, kira dah jinak, maok juak nya makan ikan nok dah mati. Pernah nya lepas pasya masok dalam utan. Bila malam ada nya kiak kaong balit. sejak dari yalah aku makin konfiden dengan nya tok. Bila ku embak balit ke Miri terpaksa disimpan dalam kandang. Bila kamek pindah di Luak, ku lepasnya. Brangkali dah selalu pindah pandei kompius nya tok, bila ku lepas sik nya maok balit ke rumah. Bila malam ada bunyinya tapi sik berani dekat. Lalu ilang gia ajaknya. bagus juak nya ilang mun sik payah aku, binatang tok besar asuk, ikornya panjang lagik. Nya jinak ngan tuan nya ajak.

Dolt Udin said...

Apa hal Abu tok itam gia? Selalunya abu rona grey...abu dapor...Aku pun pernah mera rimo dahan masa di piasau dolok.Di berik mentua aku..Ku campor ngan pusak...Kebetulan pusak aku beranak, nya tok pun masih nyusu juak..Patih nya ngan mak ousa aku..Lamak2 nya mati makan racun lalat nok bigik2 di campor ngan nasik...

Kamal said...

Mak nya scandal ngan negro dolok. Light sik cukup, makei kamera hp. Mun kau nanggar nya idup2 lagik sik kacak mukanya. Nok nama Tomok ngan manok lom kenak gambar.

Dolt Udin said...

Coba kau suroh Abu kawin ngan manok...ney tauk dapat telor klon baru....bila telor mecah, tang keluar jak pusak sekok ada bulu ayam, berisik patok lagik..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol, dah tukar gambar. Marah Abu makei gambar nya. Terpaksa aku ngambar dirik aku sendirik pagi marek. Lom mandi gik ya masih makei baju singlet apek kelab. Mun kau klik gambar tok, dapat kau pegi ke blog nembiak los jalan puspa. Ada gambar dak member abu kat sia.

Dolt Udin said...

Sehat juak pusak itam putih ya mal..Mun di Thailand siap nya di masak dak nya kicap..

dr_poli said...

Pusak pendatang haram belakang rumah kmk tok pun 3 ekok..malam tek belebih jak anak anak dak nya datang ...baruk pandei makan...buntuk dak perut dak nya .....


Sik berani ngan kita ...tapi te meow meow mintak makan ....ya lah mun bangun pagi ...sak jak ngeluar ikan dak nya dolok...pakei rebus ...campur ngan nasi....tiap kali ke pekan tani ...bebeli ikan juak ngan dak nya ...chun ada ikan RM2 sekilo ...bebeli banyak ...pakei dak tok....

nembiak Los said...

Syukur ada tuan rumah macam Dancy tok....mun aku pusak, rumah ya lah tempat aku mengadu nasib...ne ku maok ngagak rumah Tambi disebelah ya....

Kamal said...

Nancy pandei kau kelakar bahsa pusak. Tapi salah ya, mun nya minta makan, "meeeeoww meeeowwww," bunyinya. Tapi mun "meow meow" ya retinya madah, samekom madam.

Hab, mun pusak tambi lain sikit tunenya. Nya empun fasahah nya lain sikit. "meeeyolww meeyolw"' bunyinya.

nembiak Los said...

Lidah pusak ya bergolong golong nyebut nya....kadang kadang sampei nyangkut lidah pusak di pagar belakang rumah sebelah....

Dancy said...

Ya lah ko...pusak pusak ya ....mun rah kmk nya islam...sekejap kak ya ...jadi Hindu ...mun dak nya ke darat sikit ...Buddha ....

Memang ada point tak orang ya ...ada sekali kmk dengar .....bila dak nya rah ranto dak cina ...dak nya berbunyi " leow...leow...." . Tersentak juak kmk ....terkezut .........

Kamal said...

Nang pandei pusak ya. Mun kat rumah omputeh pandei madah good morning.....

nembiak Los said...

Pusak apek kelab lok, sik sempat nok ter leow leow. Lom sempat mukak mulut dah kenak lastik Dol....ter aduh aduh jak pusak ya....

Kamal said...

Lekak lekik asuk apek tetak ngan pusak ya.

nembiak Los said...

Nyonyah pun sakit perut tetak. Nae ndak Peras Apek nangar....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Petang Jumaat (ari dolok), aku lepak di woksop ngan Talip, Dr.Shabli, Jali Pomen & Iskandar M. Khan. Banyak cerita nostalgia masa di Los dicerita oleh daknya. Mun dirakam masa ya nang best. Dari cerita dibah rumah sampei ke cerita main ragbi ngan Radi. Cerita HBO kat padang pun ada juak.

nembiak Los said...

Ada aku kesia pagi ngan petang sekejap ari ya Mal. Ngambik roti canai dijual oleh Kandar. Sik dapat lamak aku bab nok ngantar anak sekolah.

Kamal said...

Ada kau nanggar perauk kebanggaan daknya?

musatahar said...

Mal,
Pg esok jgn lupak lepak kat workshop talip.Perauk ya dah mok di polah atap.

Dolt Udin said...

Musa, sapa pun perauk ya? Aku ada enjen duak egek..Segek Yamaha 60 kuda, segek Honda 90 kuda...Ngam kah ngan perauk ya?Mun ngam kelak kita masang enjen tok...Pegi ngail di batu salam kita. Banyak ikan merah sia masa tok.

musatahar said...

Dol,ya bot dak geng talip.mun sik salah aku hj usup kah nama nya.nok ada pick up ya.tp dak talip ngan kandar anak arwah hj moktar khan yg bnr2 gago ngan bot ya.kinek tok dah siap d cat.
Mun kata ko pasal enjen ya.ku rasa 30-40 kuda cun ya.petang tadik kamek urg gago motong/drill besi paip pakei molah atap nya.

Dolt Udin said...

Macham bunyi nasik jak nama nok di sebut kau ya musa, Kandar(Nasik Kandar)..

Sik ku nenal ngan Hj Usup, mun tuan hj amit kenal nar aku..Ok juak mun ada enjen dapat ke laut ngail atau mukat..Ada enjen kah perauk ya?

musatahar said...

Dol,ya lah plan daknya sebenar.mok g mukat/ngail sigek gik.merawei.nunggu masa jak gik.prem atap baruk siap petang tok tek.

Dolt Udin said...

Ok juak ya musa, asal jangan sik cukup persediaan ajak..Enjen spare penting and segala spare mesti ada di mbak..berapa panjang perauk ya musa?Ada 18 kaki kah..?

Dolt Udin said...

Ok juak ya musa, asal jangan sik cukup persediaan ajak..Enjen spare penting and segala spare mesti ada di mbak..berapa panjang perauk ya musa?Ada 18 kaki kah..?

musatahar said...

Lebeh kurang cam ya lah panjang nya dol.bila ko op tek.mun op kelak balit miri ko nangga bot ya.

yusopm59 said...

lain macam ja cerita2 geng2 kita kinek tok, topik gik bujang laen, topik dah berumo tok laen he2 alhmdllh la, semua mok jadi nelayan bila dah pencen kelak.. jumpa Mael Sahat lepas smbyg jemat ya kat Madli, nya pun dah ada perauk, ada anak buah njalan bisnes nangkap ikan nya. okey la macam ya, dapat jua berik peluang geng2 laen buka restoren seafood, jadi tokey ikan ka.. mem Jamali pun dah bukak kedae molah keropok lekor..wassalam

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku ada enjen rumput, kira boleh join kitak urang juak kan???

nembiak Los said...

Tangar aku ari marek lom ready gik bot ya. Tayar nya lom dipasang.... ada dua egek pakei melapit bot ya pun gik poncet....

musatahar said...

Hab,aku dgr ptg tek.dak nya mok open serimoni ari sabtu tok.

Hab,ko kenal ngan kasri ros kah?Nok sama ngan ko d baronia dolok.nya sama shift ngan aku.kmk duak keja mlm tok.nya madah kenal benar nya ngan ko.

Dancy said...

Mal .....kitak enjen rumput ...? Kmk ada enjen jait .....cam nae ...di terimak kah ...?

Kamal said...

Petang tek daknya ngangkat perauk ya. Aku ada nulong juak. tapi sik ada kenak offer. Esok sidak ke laut, malam tok sidak meeting kat kedei Hj. Wahab.

Nancy, lupak aku nanyak ngan sidak tek. Aku empun cadangan nak ngembak dapor gas pakei masak tengah laut pun enak reject.

mussjulai said...

Sik boh jak tak duak nak ngikot dak nya kelaut,minak pakey dak nya umpan tak duak,nisik pedah2 ajak.Ikan di laut mileh nok berisik ajak mcam tak duak ya he.he.he.Jadi umpan aler tak duak oleh Kandar kelak!

musatahar said...

Mos/Mal,aku dgr daknya balit ptg tek rusak enjen daknya.ya pun ngam2sampei kat wap nya rusak.

nembiak Los said...

Musa. Kenal benar juak aku ngan Kasri Ros ya. Sama kamek diBaronia lok.
Tekejut aku tek Sa, kalau aku sik maca benar benar. macam ko madah sidak mukat dapat Rusak.....

Mal/Dancy. Aku, walaupun dioffer sidak mbak pegi mukat pakei bot ya, nang aku rejek. Sik konpident nangar nembiak macam Tambi nok nama Kandar ya....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Best nait bot ya Hab, bila sampei tengah laut karamkan. Lepas ya berlomba berenag ke darat. Mun kat batu satu lagi thrill, sia banyak ikan yuk.
Aku pelentei ajak nang sidak, ney aku ada masa ujung minggu. Program aku wkend nang pack.
Kandar ya juragan daknya...

nembiak Los said...

Aku selalu meli Roti Canai segera ngan Kandar. Boleh tahan juak di makan ngan kari lam tin Chef Wan...
Kamek Mak selalu juak makan Roti Canai ngan Cencaluk atau sambal ber bawang merah...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kelak aku cerita camney nya molah roti ya Hab.

nembiak Los said...

Cerita jak Mal asal jangan makei resepi nok pelik pelik, takut sik laku Roti canai Kandar kelak...

Kamal said...

Bukan cam ya Hab. Perkataan "kelak aku cerita" tok nang very sensitif masa urang tengah makan. Mun sik cayak kau boleh try. Mun jumpa member tengah makan kat kedei kopi atau restoran, masa nya tengah makan apa2 ajak. Contoh mun nya makan mee goreng, co kau padah cam tok, "Eh, kau makan mee tok? Sik apa makan jak dolok, kelak aku cerita." Gerenti semadi jak rupanya nak nelan makanan ya tek..... kadang2 lalu nulak tapak.
Aku sik tauk kenak frasa tok very sensitif, dah banyak kali aku coba. Nang nya empun reaksi nang sama.

mussjulai said...

Maok aku encoba gan kandar kelak,embak nya makan nok nyaman,kak ya padah cam ya,mun nya berenti makan kita makan nok sik abis ya sak nya sak ati,ha,ha,ha.Pakey nyakat nya bah,nya tok kaki penyakat!

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 264   Newer› Newest»