Saturday, January 17, 2009

West LUFC U18 1976 League Champion ..........



Sikit gik nok sampei deck aku melompat bila jumpa gambar tok tek. Ne ndak, 33 Tahun nan lalu, muka muka lam gambar tok lah berjaya menangkat nama West Los United Football Club. Pertama kali main league, terus jadi JUARA. Masa ya ngak Brighton Park Rangers ajak dapat sekor melawan kamek. (4-1). Team lain semua kenak beri telor ajak. (Kpg Dagang)TradeAvenue (1-0), SuperMac (5-0), Pulo Melayu (6-0), JKKK (7-0), Lollipop (8-0, first half ajak sidak sanggup). Masa ya Aku, Katuk ngan Deden striker. Aku sekor tiap tiap perlawanan kecuali masa lawan Tradeavenue, Nan Tompel sekor 1-0.
Berdiri dari kerek, Lapok Buntuk, Aem, Aku, Ah Cheng (coach & Insurance!), Rally, Deden & Zack. Dudok dari kerek, Nan Tompel, Draman Letom, Alim Mat, Goalie Awang Itam, Joe Lee, Usup Pawi & Katuk.
Posted by Picasa

202 comments:

1 – 200 of 202   Newer›   Newest»
nembiak Los said...

Dari start molah blog tok aku ncarik gambar tok.
Adi mintak maaf, team kitak Supermac kenak beri 5 egek telor!!. Aku masih ingat, Peter Peck goalie kitak orang. Ajah main back bertebuk ngan aku. Sik kira Cousin masa ya!. Arwah Kelana malar nok bersilat ajak.

nembiak los lutong said...

ngak ya ajak kitak org merasa under 18, lepas ya kebanyakan players dah melebehi had umor. maka trade avenue & supermac yg bnyk conquer under 18.....

ateng said...

Katuk dalam gambar ia kah hab. lain jua muka nya? Nang muka anak arwah pak buang aja dalam blog tok ah, main bol ada, taklaw pun ada, band band pun ada,

nembiak Los said...

Adi. Last U18 WLUFC lah ya. Pas ya U18 7 a-side kena organise. Banyak pemain dah main ngan senior. Mula mula 7 a-side U18 main di Machinda Lutong. Ada kamek ikut tapi dekat semua pemain baru. Semua game seri ajak. Ingat aku Supermac champion masa ya.

Katuk lah ya Teng.
Anak anak Arwah Pak Buang nang spesel Teng. Selain dari main band, main rongan pun ada.

Dancy said...

Ateng , apa nama u sebenar ? Ikong ngan Katuk tauk lah kmk ...Lamun ?

Whatever Teng , famili tak orang sik sombong ...

Salammmmmmmmmmmmmmmm

ateng said...

Dancy,
Nama aku sbenar rienie, nama benar lamun ranie, terima kaseh lah dancy atas pujian ktak ia, semua nya berkat didikan dari arwah bapak kamek jua,
Hab, mun kau mau tau masa aku baruk kawin & tinggal di pujut sesco dolo, aku pernah join cina rongan nok dekat rumah sidak razak satay ia hab sik jauh dengan kedai cina ia jua, syok jua hab tapi sik dapat lama sebab mem sik nyuruh.
Nang terrer jua anak2 arwah pak buang tok hab,mcm2 bidang ada sampey yang knak hantar kursus di luar negeri(lambir) pun ada jua, haha

Kamal said...

The best Team, mula2 masok league terus jadi juara. From Zero to Hero. Semangat diembak oleh team manager/coach/insuran nok gambar tengah2, belakang Awang Itam.

Kamal said...

Nancy, adik beradik sidak tok ngak Dan ajak sik ada nama glamor.

ateng said...

Bah...ada dah nya masok ia dancy. ada2 aja nya tok..

nembiak Los said...

Salam Semua. Teng, Malam sebelom sidak pergi krusus, kamek malar berulang ulang main lagu D'Lowek(kata Dancy)di bus stop antara rumah dak Philip ngan rumah dak Arwah Taip/East Len.
Teng/Kamal. Rumah ninggal Pak Buang kenak banjir minggu ya tek. Tiga hari sidak pindah kerumah dak Kaderi. Semua barang barang dibah rumah sik dapat disep lagi. Ne ndak, air nait sampe limpas lutut!Tok dak balit sia lagi lah.

Team Los United ajak ada potfolio Team Manager/Coach/Insuran Manager dolok!. Ne ndak sine sine ajak pergi main rasa selamat.
Ingat ko Mal, cina nama Eseng ngembak geng belakang panggong Cathay (Rally ada lam kisah tok). Sorang luka mata kena pisok lipat kau. Tangan kau pun luka juak kena pisok ya! Sidak Insuran lah settle kes ya...di tg. beach.

ateng said...

hab, ada kadri madah gengan aku jua pasal rumah sidak di pujut ia, thanks for the info.

Kamal said...

Ada Kderi madah pasal banjir masa praktis. Nok nama aku lupa yang nya empun mentua mak Ateng. Siklah aku nyambong cerita nya. Sori Kaderi, lupak aku. Kira cuai juak aku ya.
Hab, 2 orang jadi mangsa aku malam ya, sorang mata and sorang belakang. Sik tahan sakit geng dak ya, lepas kenak pisok ngelepar macam manok kenak sembelih daknya. Syuk aku nanggar. Malam settle ya pun aku ngembak samurai nak nebas daknya lagik, nasib Aceng melarang.

nembiak Los said...

Nasib Suut udah kerja masa ya, dapat juak jadi banker kita.
Dah siap cerita ya, Rally pun kawin. Geng kita puteh mata ajak lah....

Kamal said...

Geng kita putih mata. Geng cina ya sampei kinek tok cacat. Aku pernah jumpanya masa aku main kat Pub nok kat area Survey airport. Sik nya ngelala aku, tapi aku masih ngelalanya. Sebab masa ya nya yang lebeh gilak, nasibnya bagus malam ya aku sik ngembak samurai, mun sik lama dah gambarnya melekat kat batu. Tapi kinek tok nya sik cam dolok, kira dah insaf dah, tapi masih ngan geng daknya.

nembiak Los said...

Yalah kerja kita dolok. Alhamdullilah juak dah settle semua termasuk Nembiak Cina ya. Kalau masih macam dolok gik, tah apa jadi ngan kita kinek tok. Geng dak rang ninggal Ah Hong (kelasmate Dancy) pun selalu aku jumpa jadi tukang jual Durian.

Kamal said...

Aku rasa mun masih macam dolok, nang sik sempat nak berblog kita. Aku sik tauk bila turning point kita. Anyway syukur benar2 kita tok. Nok nama kehidupan tok nang macam jeraya. Ada trafik lightnya, ada tempat U turn and nok paling jaik roundabout. Ney ndak aku madah jaik, mun "round" dalam bahasa orangputeh tok tauklah kita. Bulatkan...kan..kan. Mun "abot" dalam bahasa Miriek ada juak maknanya tersendirik. Mun di gabung jadi "round abotnya"..... Macam ya juak mun orang nok suka makei shortform, contoh nya talipon jadi tel... coba mun pegi bekam kau madah nak minta nomor .... auoh. Sik pedah kenak tampar.

Dancy said...

Wahab / Dolt / Kamal ngan nembiak Los semua ...

NAk share ngan semua emel yang di dapat kamek tentang blog tok :

1 ) Dari Kakak Kamek Lili

"..Sari said you called her on friday.I told her about yr latest blog and the rest of the blogs of other nembiak los. Hebat blog kitak orang, tahniah. ...."



2 ) Dari Kak Minot Hj. Basran ( kakak dak Jaret and Jali Basran )

" Hi there, apa khabar???

I read your article at your blog.nembiaklos... pecah perut ku nahan geli hati ...trafik tikus ...I can visualize who's that guy ...anyway I have gone tru all . It was introduced by Hj Hamid ...I really enjoy reading. Its fun and sad those were the days......"


Syukur....blog kitak orang di baca juak oleh dak empuan los los senior ...mun dak tok rajin nyampok...kamek rasa banyak lagik kisah kisah Los marek . Kita tunggu ajak ....ada dak nya kelak join kita merik komen ...........


Salammmmmmmmmmmm

Elly said...

Salam Nancy,
mun sik salah aku anok nama Minot ya adik beradik ngan dak Jedek endak, masih nya ngan TM kah ? Mun betul so sama lah dak tok ngan cousin aku anok kerja di TM ( dak Mordiah Liu-TM di Miri kinek tok ). Mordiah ya adik beradik ngan dak Bujang, Maimunah & Jamilah semua dak tok ada di Miri.
Adiosssss-----Amigosssss

dr_poli said...

Elly ,

Nya lah ya . Masih ngan TM tapi based di Kuching masa tok.

Ohh....Maimunah Liu nok RTM miri kan . ....cousin kitak padu hal. Masih sia nya kah ? Sik tauk cam nae muka nya ...tapi famous dlam radio ...

Selamat Tahun Baru Cina ngan u...dah sik apa nak di padah lagik...

Salammmmmmmm

Elly said...

Nancy
Kak Mai masih lagi kat RTM Miri ( juruhebah Radio ).
Sik kan kitak ngucap Selamat Tahun Baru Cina ajak, ney angpau sik di surong ke sitok pakei kamek meli merecun maok nembak Dolt di Vaiee nun.

Dolt
Kongsi Fatt Choi angpau nalai ? Kenak sunyi sepi ajak dak cina di VenTooLu ( Vaiee ) nun, kali dak nya makan besar masa tok endak Nancy.

Adiosssss-----Amigosssss

nembiak Los said...

Dancy/Elli & Semua. Silamat Tawun Balu Cina....Kembang bulu roma aku nengar dak Kak Lili ngan Kak Miot ada ngabas blog tok!!. Sik juak ku sangka dak Empuan Senior maok maca blog tok. Terima Kasih kakak kakak Los semua...termasok juak Hj. Amit nok madah ngan sidak..termasok juak Dancy nok nyusei sitok... termasok juak nok sik ku tau ada maca blog tok...

dr_poli said...

kalah mercun mun ngan si Dolt ya elly ...surrender jak kita duak ... .Kali mun ktk kat Bukit Song ya ok lah ...selamat ...sik sampei Dolt pun meriam asker nya ke sia .


Kong Xi Fatt Chai ...ang pau mali mali ,lai lai .., mai mai ....

Dalipada ,

Li Deng Xi ( nama cina kmk )

Mun elly tek...Su Eai Li

Wahab...Wong Hai Hab

Dolt....Eng Hock jak kita berik ...

Salamm

Elly said...

Salam :
teringat ngan nembiak nama Eng Hock masa lagik belajar English subject di primary school dolok.

Adiosssss-----Amigosssss

wahab said...

Haha Eli/Dancy, ingat aku ngan Kassim, Aminah & Eng Hock lam English class dolok. Salam..
Dolok Dol ada merik nama Cina bapak Jini/Deraman Letom. Wong Mata Lee namanya....

Dancy said...

Nang benar ...

This is Aminah .

This is Kassim .( Bukan Ali kah ? confirm lok ? )

This is Eng Hock .

Aminah is walking ( Aminah makei tapeh ).

Kassim is running ...( makei songkok nya )


Eng Hock masa ya main apa Oooo? ( Ngambik carbite kali ...nak main meriam )

Salammmmmmmmmmmm

Dolt Udin said...

Dancy,

Eng Hock sik nya pandey main meriam(Tok nyendir aku tik).Nya tengah servicing Controller..Jangan di kacho Eng Hock tok, kelak trip stesen...tempa Goh Hin Seng kelak...Lee Boon Liam boleh di loyar...

Elly said...

Salam sumer :
lalu melelat cerita pasal Eng Hock lam English class oleh Dolt, ya la kitak orang mabit Eng Hock main mariam.

udah bangun Eng Hock tok kah,
mun nya udah bangun, ucapkan selamat pagi ngan nya, iboh ngucap salamat pok kelak melelat udik, bak kata orang Sibo.

Adiosssss-----Amogiosssss

nembiak Los said...

Jalan jalan Ngechoi Udik....retinye, jalan jalan muncul lagi kata sidak dari Saratok..

Nang bukan Ali ya Dancy. Kassim & Aminah & Eng Hock nama star masa ya..
Kalau Ali, memang aku nok nama Ali Udin tok selalu kembang idong, malar jadi star dolok..

Kamal said...

Hab, encedoi ngan ngenchoi sik samakah?

Sidak ranto ya nang pelik sikit cakap daknya. Mun perkataan nok ada "L" diakhirnya, disebut bunyi "ai". Contoh mun daknya madah botol jadi botoi, bantal jadi bantai, ikan buntal = ikan buntai, mukol = mukoi, sambal = sambai. Mun somboi jujoh aik lior. Mun "A" jadi "O", contoh meja = mejo, mata = mato, nya = nyo.

Mun di polah dalam ayat jadi cam tok,
"Mun ko makan ikan buntai yo, ngan makan gik mato nyo. Pan lam botoi jak, kei molah sambai kelak"

Ertinya, mun nak makan ikan buntal jangan dimakan bijik matanya.simpan dalam botol jak, pakei molah sambal kelak.

Singan tok ajak dolok pelajaran bahasa bako kita.

nembiak Los said...

Mal. encedoi retinya terkeluar, macam kita madah, Mencedol bigik mata..ngechoi retinya muncul.

Mulo mulo nang rupo, lamok lamok encedoi bigik mato...

Nasib kena dado, mun kena mato, lalu buto..

Dolok aku belajar ngan Usu Piee Kamek Dol, sedara Arwah bapak kamek. Wan Azhal, nok sebelah bilit Arwah Pak Onong dolok pun ada sedara dari sebelah ya diam ngan nya dolok. Mula mula terit ajak tutor sarawak cam kita dak nya, lamak kelamaan, terlepas juak sebutan nok L jadi i, A jadi O....

Dolt Udin said...

Dolok marek mal dak tok selalunya kja Batang.Dak nya madah kerjo blok..Ada sekali masa kamek diam sebelah Pak Hj Gapor(Mentua Bang Osen Sigai), jadi adalah sedara dak pak Hj tok keturunan kayu blok tok singgah sia...bila jamban sebelah sik cukup, daknya numpang mandik di rumah kamek...Sebelom mandik daknya duduk atas handrail sambil berokok.Jadi bila kamek nyuroh mandik dolok..Nya njawab..sik lantang ngentam okok lam jamban...

Nama dak nya pun ada pelik2 juak. Sorang sedara bapak aku nama nya Sojar..

Dancy said...

Hahaha...lamak sik kelakar tok ...Nok apo yo ....ehhhh...banyak dah word kmk lupak ...

Kelakar gik Hab...asal mata sik enchedol keluar bila


Ada kawan laki kmk kelakar kedak tok sitok ...tapi dak nya laki bini diam jauh dari kmk ...ya jarang bertemu ....

Salammmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, yalah hebatnya kita di sarawak tok, ada banyak bahasa. Masa aku praktikal di Kabong dolok, aku ada korga angka di Kabong. nak jadi cerita one daya adik angkat aku nanyak, "Dah embeng, tek?" Blur juak aku kenaknya, rupa nya nanyak aku "Dah sembahyang tek?"

Kadang2 ada perkataan tok sama tapi maknanya lain, mun di Limbang maok hati2 mun ngelakar ngan dak Bisaya. Nok nama "tali" ngan "tonton" jangan disebut di khalayak rami. Sebab yalah di sebelah utara Sarawak, sidak sik madah pertandingan 'Tarik Tali." Sebab bisa makna permainan ya. Instead sidak madah pertandingan "Tarik kalat".

Banyak giklah. Macam mun kita di Sarawak tok tekiak kaong madah "burit". coba mun di Sg. Petani nun, memang kenak jelin, tapi mun sidak madah "ada lalat di pantat gajah" nisik ada apa2.

Sidak DBP patut molah kajian bahasa tok takut ada pihak atau kaum lain tersinggung bila kita tersebut. Contoh mun ada dak Datin2 dari semenanjung melawat ke rumah panjang, sampei ajak depan pintu nya madah ngan tuai rumah, " Jauhlah tempat ni Pak Cik rasa nak putus urat keting saya." Coba bayangkan muka apai tek mun cdak ompuan ya dengan penuh sopan santunnya madah urat keting daknya nak putus...........

Dolt Udin said...

Kamal,

Mun kau ingat dolok selalu dak pelpos molah road block di sungey Keting di jaraya bekam...Kalau kau ada masa coba siasat apa hal nama sungey ya Keting, sedangkan sik ada Iban pernah tingal di kawasan tok.Jangan2 sungey tok tempat dak nya merepair keting masa dolok..Maklom masa ya sik ada jamu rapet...

Kamal said...

Kelak aku ngecek Dol. Sik dapat sik tentu kat area ya, urang madah keras tempat ya. Mun tempat nok ada nama macam ya nang keras olehnya.

Dolt Udin said...

Kamal,

Aok memang design menda tok untok ngeras apa juak di kuala nya..sebab ya lah di jaga pelpos tempat tok....Mengkali Dancy tauk asal usol nama sungey tok..

nembiak Los said...

Aku sik pernah nengar nama Sungei tok. Mungkin aku belom diberanak masa sidak nyebut nama sungai ya. Maklom lah, aku tok anak bungsu lam blog tok.

Redy A. said...

Bah mun tauk sungei ya keras jgn d agak tempat ya. gago juak takorg ngn sungei ya.Bagus ngagak Sungei baong cya.Sik jauh jln.

Kamal said...

Dol, Wahab, berani nya masok kat tok. Mun nya tauk sik nya berani masok. Sik nya tauk tempat tok keras..

nembiak Los said...

Mal. Lom nya tau sungei tok. Ngak urang keras keras ajak dapat sampei sia.

Kamal said...

Aku rasa mun minta tolong Bradak pun sik dapat. Nya ya banyak gilak mistake, dahlah getah spender kendor masa main besi strong pas ya ngambik gambar lupak mukak tutup lens kamera. Mun digital kamera sik juak rugi, tok kamera nok ada filem.
Kuat lugi oooooo..

Redy A. said...

Man! is my face red! Let me put it this way.I screwed up!Mixed up with the wrong crowd eh.

Kamal said...

Its ok Red, no harm done. Keluar cepat2 sebelom urang nanggar. Ya aku baca dolok komen sebelom join.

Kamal said...

Kaco jak Rediah tek. Hab, ada sigek lagik nok nama sungei Beluboh. Aku sik tauk macam ney dak tok molah nama sungei tok, maksud aku siney asalnya. Macam nok sungei keting ya tek, tauk juak aku asalnya, nang dari keting. Maok disiast juak, kes tok. Ari marek ada aku jumpa Talip, lupak aku nak nayak bila musim buah di kebunnya.

nembiak Los said...

Mesti maok tanyak Japatan Parit dan Taliair. Eh kenak aku pun screen Merah. Kali ada urang tumpah chat tok. Tunggu lok mal, aku mukak belakang monitor lok...........................eh ada tudong urang nyangkut sia. Mal, screen Ko bagus?

Bunga durian ukak bulan dolok banyak, tapi Talip madah minggu dolok abis luroh kenak angin kuat ngan dimakan Tupei. Tunggu kita kesia nembak Tupei ya. Mun sik ada peluru, dol ada lastik......

Dolt Udin said...

Kamal,
Nasib aku sik jadi ke Miri mungu dolok.Mun ndak siap aku tekandas kenak tanah runtoh di jln bekam..

Masa tok kebon talip musim buah oren mal,, dari sia lah dak cina ngoder buah lokam sebab bunyi nya sama nnag bekam/lokam...

Kamal said...

Sayang jak oren ya Dol. Ney dapat diambik, terok banjir di bekam kah? Aku nanggar di Niah lagik terok, ngan dada aik. Ya syuk nanggar dak ompuan meredah aik. Nang bergelumbang jak aik nok di depan dak, nya. Di bakong pun dalam juak. Tapi aku sik tauk nok ney benar, sebab driver kamek urang nok nama Sylvester ya madah limpas palak, ipar dibah paras dadanya ajak.

Hab, lain kali jangan kau bukak monitor ya, takut keluar antu korea, nok mata sik pandei berkelip ya.

Dolt Udin said...

Sik ku tauk juak ada bajnir kah sik di Bekam.Coba kau nanyak talip baruk terkini mal...Last aku pegi bekam duak ari raya taun ya tek..Kak ya sik ada cuti lagik sama panjang ngan cuti raya aku...Biasa aku cuti dari mula posa sampey 10 hari raya...baruk puas..Petang Raya selalu kamek duak biras aku nunok lemang sambil molah pansoh di belakang rumah aku di Piasau...

Mengkali driver kitak orang ya sama tinggi ngan Param yalah limpas palak...Bukan nya pendek tapi sik cukup tinggi..

Kamal said...

Lamak sik makan pansoh, Dol. Dolok masa aku ngajar di ulu, ada juak aku molah pansoh. Selalunya, ikan kelik, ikan nok kedak lampam jawa ya dipolah pansoh. Mun ada urang jual ikan tapah, lagik best. Mun di bandar tok, pansoh manok. Masa apek kelab dolok nya sik pandei molah pansoh, mun sik ada sidak merasa pansoh asuk, pansoh biawak atau pansoh ular sawa. Ihhh. kemabang lior aku..

Naag juak driver kamek ya macam Param, tapi tinggi sikit dari Lokman nok di Piasau ya. Nya tok ada lesen bas, munnya ngembak bas tang sik konfiden aku nanggar. Nasib bait bas kinek tok kebanyakan makei power stering, mun macam bas Bedford zaman aku kerja mekanik dolok. Gerenti berdiri nya musin stering bas ya...

nembiak Los said...

Aku baruk jumpa Juji diApot Miri masa aku pulang dari kepulauan besi 4/2 tek. Nya madah air sungei nait sampei jaraya depan rumah nya. Jambatan masuk kebun Talip lom tau masih ada atau sik kah ndak kata nya.

Dolok kamek selalu makan manok kampong pansoh dikebun kamek diBekam. Masa ya Arwah bapak banyak manok dipera dirumah atas bukit ya Mal. Lepas nya ninggal, sik ada urang ngaja, manok ya jadi liar, masuk utan. Yalah jadi target praktis pakei peluru penabor. Dol banyak juak oleh melastik. Bila dapat, tebang buloh, mbak ketepi laut molah pansoh.....

Dolt Udin said...

Mal,
Mun kita jadi ke bekam raya tok kelak kita meli manok kpg ngan mok aku..Kita molah pansoh...memang sik nampak telinga makan nok tok..masak gik sayor bayam utan...adohhhhhhhh...kak ya dah relax kejap, mandik sungey kita...Arap jematan ke rumah talip sik anyut lah..

Kamal said...

Dol, mun jambatan ya anyut terpaksa kita gotong royong dolok molahnya. Kelak nunggah dak urang kuat Bekam pakei mikol balak. makei balak baruk tahan sikit.

Kamal said...

Hab. lupak aku tek mun manok naok kat rumah kitak urang nok atas bukit ya sik aku berani nembaknya. Ingat kau sikit lagik sik berpalak urang Bekam oleh kita duak dolok... Pandei pucat muka lepas ya, malam ya aku nang sik dapat tidor olehnya. Nasib juak kita duak tang ada maok nengar cakap arwah bapa kau dolok mun sik.....

Dolt Udin said...

Mal,
Ku rasa sik ruboh jambatan tok sebab hampir tiap taun kenak aik besar masih juak kuat...Mun benar nya runtoh sik sempat kita dtg molah sebab dak Bujang belabot pun perlu jeraya tok..Ku rasa dah siap di repair daknya...kita datang nyemerang ajak..

Kamal said...

Terima kasih Bujang. Apahal namanya ada belabot ujung ya Dol. macam speedbot jak bunyinya.

Dolt Udin said...

Mal, nang nama bapak nya belabot, Bapak nya tok Iban masok selam...mak nya orang mireik...adiknya sorang nama seli nok kenak lastik talip di los dolok...melekat timah battery di belakang nya.Bunyi nak mampus nya neriak....ku coba ngorek makey pisok tapi dalam gilak...terpakas pegi ospital....Baruknya jerak buli talip....

Kamal said...

Oh nya ya.. Nasib kenak belakang, mun kenak mata ada pakei teman Rajak Pondan.

Dolt Udin said...

Ha haha mun nya join Rajak pondan, gugok juak lah semok dak duak...Nasib mukan aku yang melastik masa ya mun ndak nang tembus ke sebelah oleh aku....

Dancy said...

Ingat ngan Rajak tok ...Nae nya kinek tok ? Org Mukah nya kan ?

Kamal said...

Dancy, Rajak kinek tok nyual ikan di pasar ikan Miri. Nya sik jadi amphibian lagik. Yalah nyuroh boy friendnya frust gilak.

nembiak los lutong said...

Mal,
ikan d jualnya masih ada mata sik?

nembiak Los said...

Adi. Ikan nok kecik kecik masih ada mata. Tapi ikan kerapuk semua tinggal kerobong. Yalah mata rajak ari ari bertukar kaler.
Rajak ya tinggal di Kpg Dagang dolok. Kebanyakan urang Melano lah disia termasok Rajak tek. Abang nya kelasmate kamek duak Kamal. Aruah Boniamin. Sedang tuff abang nya tok. Jauh gilak beza ngan Rajak ya.

Dolt Udin said...

Sik pernah aku nangar Rajak nyual ikan di Miri...Ku rasa keras ikan dijualnya.Liat maksud aku, macam muscle di paha nya juak..Macam ney nya boleh bisness di belakang majlis islam dolok?Ada juak kastomer rajak di sia..

Hab bukan samen kah? mun nya tok dah gol kenak pukol orang di belakang Plaza Hotel Btu dolok.Masa ya nya jadi bouncer di Labamba...

nembiak Los said...

Dol. Samen lah ya. Nama benarnya Boniamin. Nang nya dari Anchi gik dah ada bakat jadi bouncer.

Kamal said...

Nyalah ya Dol, masa sekolah Anchi dolok udah berbedal ngan aku. Jumpa cikgu Abang, aku dapat hadiah nya sik sebab nya nangis. Bisnes di majlis Islam sik laku ya nya nukar profesionnya jadi penjual ikan. Brangakali masa kau ke pasar ikan nya op.

Dolt Udin said...

Ngam lah samen ya dah gol kenak pukol orang di belakang Plaza Hotel Btu...Nya ada abang nama Mael, selalu kelaut mukat ikan...Ada sekali aku ngan miak Carigali numpang perauk nya dari ferry point sampey ke wharf Shell Kol 4 pagi...Ferry dah sik maok ngantar waktu cam ya...paking pun tengah sungey dak ferry bila tengah malam

nembiak Los said...

Kinek tok Ferry ya disimpan Elly di bukit song. Petang petang sidak duak Mos ngelap nya dolok sebelum masok kerja.....

Kamal said...

Kesian juak nya Dol. Yalah nok nama ajal. Yalah Rajak terpaksa "mondan" diriknya takut kenak tumbok. Mun kenak tumbok gugok smokenya kelak. Sik kau tunok ferry ya.

Hab, bukan ferry ya ajak dilap sidak duak, banyak nok lain juak dilap sidak duak ya.

Muss ney kau tok? Malam jemat tok Muss....

Dolt Udin said...

Ada juak rasa nak nunok mal tapi kesian ada duak tiga orang tua lam pery ya kawan aku..Ada sorang veteran kja ferry dolok nama nya Pak Umar..Nya tok bila nangar biawak nya akan neriak Laong...Laong kata nya...Maksudnya kali lauk lah...boleh di masak...

Dancy said...

PAk Umar tok...bapak dak ahmad nak ? Dak tok di lereng bukit ...?

Dolt Udin said...

Sik pasti aku siney Pak Umar tok diam dolok...Pak umar nok kata aku tok orang Lawas atau Limbang mun sik salah aku...nya selalu makey basikal gentleman bebaju coklat mudak macam dak Hospital assistant lok marek...

mussjulai said...

Aku juak di carik kau mal...Malam jemat ya sik ada apa2 gan aku,relek jak maca surah yassin...Dancy sebarang jak ko madah gan dol pasal pak umar ya,nok di padah ko lain,nok di padah dol ya lain,mun ko nyanyak aku gerenti sik tauk,sebab dah lamak gilak...

Dolt Udin said...

Aku rasa talip kamek baruk tauk ngan pak umar tok, sebab lok marek kamek duak selalu nangar Pak Umar kiak kaong madah Laong.... laong.. bila nangar biawak melimpas di ferry ....Jangan jangan Pak umar tok gian makan biawak kali.

Kamal said...

Aku rasa tauk aku ngan Pak Umar tok. Urang Pulo, ada sorang anak laki. Kelak nanyak ngan dak udak Sayot ku.

nembiak Los said...

Mal. Lamak juak kau nak nanyak tok...

mussjulai said...

Baruk ku ingat gan pak umar tok.Nya nang diam di pulo sik jauh umah dak Ajamain saini nok kerja telekom,Wahab tauk gan nya tok.Nya tok di kira urang sarawak,kawin gan urang melanau.Nok di sebut nya laong ya sik ku tauk apa maksud nya.

Kamal said...

Hab, arimarek aku pegi rumah Udak Sayot aku, nak nanyak kes Pak Umar tok. Nya sik ada, anaknya, Lin beranak. Jai ada anak buah baru, lelaki gik ya. Nang hepi Lin tok. Aku nak pegi ke rumah dak Lin, sik aku ingat sesat dipujut last2 pulang ajak. Siney Jai duak JoQ tok sik nampak batang idong.

Moss, macam ney nya tok dikira urang Sarawak. Nya sebenarnya urang siney? Yang aku tauk di Sarawak tok cuma ada Orang Ulu, Orang Hilir, Orang Bandar ngan Orang Utan...

nembiak Los said...

Tah, apa cerita Moss tok. Ada urang ngira pak umar tok bukan urang Sarawak kah? Nya tok sedara dak Albert Einstein kali. Sikit sikit, kira. Sikit sikit, kira. semua makei Arithmatic..

Kamal said...

Hab brangkali maksud Moss tok nya urang Kuching. Sebab dolok arwah ninek aku madah Kuching tok Sarawak. Masa aku belajar dolok mun aku ngagaknya mesti ada nya nanyak,"Bila kau kan ke Sarawak?" Blur juak aku ulehnya. Kita tok di sarawak kata aku...

Moss, jangan lupak 27hb tok.....

nembiak Los said...

Yalah Mal, Moss tok pandei tutor campor campor. Sedia jak kitak orang macam macam lagu diembak Mos kelak.

mussjulai said...

27 hb sik dapat aku gi tahlil,kerna cover shift,kawan cuti.Feedback jak gan aku apa2 cerita nok nyuroh aiklior mancit kelak!Mintak maaf jak Mal,kirim salam gan dak nya sia kelak.Inshaallah tahlil 40,mun di izin Allah.
Pak umar ada duak urang anak,duak2 laki,nok tua ya kurang upaya(Tangan kanan nya pilaei)tapi dapat encarik rezeki.Masa tok sidak tingal di Piasau Utara sia.

Kamal said...

Yarabi, wahab sik ada, kau sik ada, boringlah tok. Tapi Usop Mat janji nak datang. Dol, brangkali ada juak. Munnya awak sampei Miri, takut nya layap nanggar boyak di Niah.
Moss, Pak Umar ya masih idupkah?

Dancy said...

Muss...reti nang ari ari lah kitak di Bkt song nun Ooooo? 12 jam kah shift tak org ? Tauk nang ada kereta TM ngambik ndak Oooo?

Dolt Udin said...

Mos sik payah di ambik Kereta TM eh...muang minyak ajak ngambik mos tok.Kan nya boleh numpang burong bango, burong achang, burong kekek...Apa ajak buronglah...sik payah rodtax..Minyak pun jimat juak...Tapi mun burong kekek nyaok, gugok mos...

nembiak Los said...

Malar jak nganti kawan....Jangan jangan ada nok di Inang Moss di sebelah Bukit Song ya!...., rumah panjang mak bapak Pendi Liang dibukit ya lah, Moss.

Dancy said...

Aieee...pendi Liang ...sik melano kah miak tok ?

nembiak Los said...

Nya diangkat dak Bok Janis, urang Btu. Pak Liang ya nang asal Iban lah. Sik tau ko kah?.....inou kaau nda taau...

Dancy said...

Nda taau akaw....

Sinae Pendi masa tok tek ? Sik tauk ngan adik beradik nya lain......

Elly said...

Nancy
Kakak Pendi ada di Ipoh (Ipoh Mali) ngekot laki nya. Laki nya tok orang Penang.

nembiak Los said...

Aku pun lamak sik jumpa Pendi ngan adik laki nya nama Zam. Dolok Pendi diam di Taman Bumiko.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Had,
Zam dak Pendi keja gan Awan Insprasi (nok ganti MHS)di Airport Miri.
Pagi2 adanya jual air gan kuih-muih depan airport (rah dak taxi nunggu duit). Steady business belio tok.

Kamal said...

Mid, aku kompius nya kerja ngan Awan Inspirasi atau jual kueh kat sia.

mussjulai said...

Pendi liang kinek tok diam di pujut 6 perumahan sia.Nya ada kereta D'max biru.
Sorry lambat masok kerna gik off panjang.

nembiak Los said...

Terima Kasih Mid. Kenak aku sik jumpa nya. Maka tiap duak minggu aku ke apot Miri ya. Ooooo nya jual pagi ajak kali Mit. Kamek crewchange selalu tengahari.

Pendi pun sik pernah aku jumpa lagi kinek tok. Bukan nya jaoh rumah aku ke perumahan Pj6 ya.

Mal, Zam tok sambil kerja sambil jual kuih.

Kamal said...

Mun jumpa nya padah pasal blog tok. Tok ajak cara kita berjumpa. Mun dah rami masuk kelak nyuruh Amid meli daun chut. Guro ajak bah, tapi serius tok, tolong padah ngan dak lain. Rindu ngan member los, apa lagik bila nanggar gambar kelab dalam blog Jamel.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Auk Zam bejual blah pagi jak Hab.
Mal, aku sikda molah crew check di aport gik, kinek tok molah check di wharf pulo melayu.
Mun jumpa ngan cdak lagik klk madah pasal blog tok, ada juak teman Ramli Sapong...cdak bejiran lok bah.

nembiak Los said...

Aok Mit. Ramli lom ada merik komen. Cerita lah Li. Cerita camne molah WO kelebar nok besar ya kah. Cerita The Hunters praktis di beranda rumah diLos ya kah. Aku kenal juak ngan adik ipar Ramli ya. Nok nama Maharip ya....

dr_poli said...

Ramli Sapong ...anak Kak Ham ndak oooo? Sik gilak rapat ngan dak delaki ....tapi ngan dak empuan betegur tegur gia ajak ...sik gilak close ......nok nama rumah ...kira jauh la tek ....

nembiak Los said...

Nya lah ya Cy, Anak Kak Ham Sapong. Abangnya, Arwah Deraman lok, sama kamek diTelekom, main bol pun sama. Udah sidak pindah, dak Molly, Barbara Nayon diam sia....

nembiak los lutong said...

udah ada didarat padu nya tok....

patut susah menar nak nampak bubok!

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dah di darat wahab Di, tapi gik sedih. Team pakistan kalah terok.

nembiak Los said...

Yalah Mal/Adi. Banyak Pemain rezeb ajak sari ya. Striker sidak masih bercuti di Kedah.....

Kamal said...

Kesian, sedih juak nanggar team kitak urang. Mun dah sik ada pemain lagik, coba ajak dak Indon atau Pilipin, dak tok terrer juak main bol..

mussjulai said...

Kenak sik nyuroh dak bangla main bol gan tak orang,gerenti menang punya.

nembiak Los said...

Sidak impot dari Bangla lah ya Moss....

mussjulai said...

Ya lah kau,mun mauk main bol pasti kan bukan lawan dak jepon.Pecoma ajak lah kau melungak langit.Kan team dak cina banyak,pake sementara waktu!Kau tok Hab sik berapa juak.

nembiak Los said...

OK Moss. Nampak gaya team ya maok dirombak. Aku nok nyewa Awet ajak jadi fullback. Urang nengar nama ya, pikir sidak Mosidi Awet....

mussjulai said...

Leka kita nyuroh awet main bagus gik nyuroh nya jual ikan lumek ajak.Ajal nya di jual bini nya pakey kilo baruk tauk.he.he.

nembiak Los said...

Aku sik dapat merasa ikan lumek masa tok Moss.... arap ikan ya masih ada bila aku pulang kelak. Punnnn cakkkk........eh punnnn cakk juak ngan Dancy...

Kamal said...

Mun sika da lumek lagik sik hal Hab, ikan sebelah gerenti ada.

mussjulai said...

Ikan sebelah ya Mal nang peberet aku.Nya tok di steam,goreng,panggang and sup boleh.Aku ngelar ikan tok ikan Nabi.Panjang kesah cerita ikan tok.Kelak mun ada masa aku cerita gan kau.

Dancy said...

Punnnn cakkkkk....

nembiak Los said...

Eh.. sempat Dancy makan ikan tok kali. Nya juak baruk pulang dari Miri. bangkali bubok goreng pun sempat.....

Dancy said...

Sik sempat , HAb . Bapak enggak ke pasar ikan debah nun . Sik ada ke pasar pasar lain . Pun cakkkkk.

Bubok pun sik ada lagik. Dah jadi belacan di rumah bapak nun . Masa sia ....maok dtutok sekali lagik ....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nancy, kau datang sik pandei madah. Ambik no hp kamek urang dalam tok. Aku ada molah cencaluk ngan kasam semuan. Masa kau datang ngam2 kapal ikan Mael Sahat balit dari laut, banyak ikan fresh. Kamek 3 Moss & Dol, puas makan umei. Pas ya diberik Mael ikan tongkol fresh ngan kamek.

nembiak Los said...

O tedah, sik sempat kau makan ikan Miri. Lain kali jak. Mun ndak sempat juak makan cencaluk ngan kasam dipolah Kamal ngan resepi spesel nok ijo ijo dolok....

mussjulai said...

Rasa lah ko cy sik sempat and sik ampit.Sapa nyuroh pulang sik kol kamek,di berik no tel sik ngambik.Mun ndak penoh belon gan ikan,bubok and belacan.

Dancy said...

Thanks Moss.....singit ajak baelon laeka ngembak dak ikan ngan bubok , belacan berik tak org . Mun dah bubok diembak ...paksa ngembak aluk ngan lesong nya juak .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bila aku nenggar Nancy dah balit sungei petani, abis cencaluk ngan kasam ku makan. Tinggai botoi jak.

Dolt Udin said...

Ya rabi Dancy, baruk ku ingat, mun kau jumpa aku mingu ye tek eh, dapat aku merik kau segek lastik pakey mbak balit..Dapat pakey kau melastik Asuk Tambi sebelah rumah kitak sia..

Dancy said...

Dolt ....tkasih ajak ngan lastik ya . Simpan ajak dalam lemari tinggi ktk sinun .

Potong lowan dak nya Dolt ......udah dipolah nya tembok tinggi belakang rumah kmk ......sik ada lagik nampak dak asuk tok .....salak dak nya pun kurang juak ...

Dolt Udin said...

Wah mun tembok tinggi, ya udah macam tembok Berlin...Coba kau main lagi Wind Of Change, mengkali dak nya moak meroboh tembok ya kelak...Bila dirik datang Miri agik? Minggu tok kelak kamek Kamal mos and kawan2 miak los lain pegi piknik di Bekam....Mun dirik ada dapat juak ngekot kamek org piknik...

Dancy said...

Hehehe.....thanks .......piknik jak tak org .......asal jgn molah huru hara di kpg org ........

Dapat imagine lastik dalam poket seluar belakang tak org...........nang miak kpg benar lah ya ......leput tetak anak anak nangga olah bapak dak nya ......

nembiak Los said...

Aok. Mun bejemor dari pagi sampei petang masa piknik kelak, semua pulang sama kaler. Sik kenal urang rumah kelak. Jangan sampei kenak suroh makan lastik masak sop....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sekorga pegi Hab, nang best. Anak aku madah ada nya nanggar rusak lalu ngambik lastik. Sekali dicek, rupanya asuk rona coklat. Mun rusa pun gerenti tetaknya kenak lastik, macam kenak keletek jak rasa.

Dolt Udin said...

Lain kali kita molah pertandingan melastik di bekam Mal..Acara tok untuk ngetes dak akak2 kita sapa paling cepat belajar melastik..Kelak meli hadiah...Masa tok aku agik mencarik tanah liat pakey molah peluru...Tahan nok di ambik di seungey bekam ari marek sik berapa promising sebab banyak becampor kayu....

Kamal said...

Tanah liat nok rah aku, banyak campor pasir. Gik ku rendam tek. Bagus cadangan kau tek Dol. Aku ada ngetest anak aku melastik ari marek.

Dolt Udin said...

Kelak aku mencarik seney ada org meruntoh bukit...Memang ada tanah liat kunin...kelak aku molah banyak2 peluru pakey kita main2

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun sik ada juak, minta tolong Temon dak bayas ngambik plaster nok pakei mungkus kaki urang patah ya. Plaster ya pun bagus juak.

Dolt Udin said...

Plaster ya nang bagus tapi impak nya terlalu keras macam batu...Tanah liat bagus sebab nya boleh pecah kalau kenak cermin rumah...Tadik ada aku udah molah goli tanah liat nok di ambik kita lam sungey Pang....Ada lah lam 300 egek..Esok aku continue lagik...

adi said...

Dol,
mun ko ada lastik lagik aku maok juak....

Dolt Udin said...

Masa tok lom ada extra agik Adi, Kelak mun ada aku merik kau segek.Janji jangan di ngkah sebarang ajak...segek agik asal jangan melastik org tua sedang macha news paper juak...

Dancy said...

Mintak tukuk daiee ...Dolt ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok Di, ada kes ya dolok. Sigek lagik Di, jangan dilangkah lastik ya. Nya sik dapat nanggar burong, sik nya peduli burong apa. Mun kau langkah siap burong kau.
Malam tok aku tido di Luak, kelak aku ngembak lastik nok diberik Dol ngan aku.

Dolt Udin said...

Aih sik lah aku nangar Dancy bediri di sia tek....Nasib sik benjol daie aku di tukuk nya...Dancy , tadik pagi kol 11.00 cam ya aku ada chat sekejap ngan Lili tak orang...Nya ada di Miri padu...Nya madah kelaknya masok blog kita mun ada masa...

Kamal, nang bnar ya jangan di langkah nok nama lastik tok..Dolok Apek ngang pernah melangkah lastik aku, sekali nya mandik di tangki derek belakang rumah kamek di jalan Gertak....One shot ajak ku lastik, ngerbat nya bila kenak palak tekoyong nya....Agik kau melangkah lastik aku...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bait sik tebik tekoyong nya Dol...

adi said...

Dol,
kayu temedak pakei molah lastik nang kacak benar ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol tok sik paham, dah kenak puji polahlah sigek ngan urang muji ya. Tek Uus nyuroh aku molah lastik, ari sabtu tok aku molahnya.

Dolt Udin said...

Kelak lah Adi aku molah segek asal tahan nunggu ajak...kayu memang banyak...Ari marek ajak dah ada 118 keping ku potong di somel...Kamal lastik nemiak jangan di ajar molah makey besi...Sak sidak ada skill meraut kayu senang dak nya nurun ilmu meraut ngan anak cucuk kita kelak...Ada cerita Kayan meraut lastik dolok...Kelak ada masa remind aku pasal cerita tok..Mun ada masa aku molah cheklist pasal cerita2 aku...Selalu aku lupak pasal banyak gilak cerita aku...

adi said...

sementara lastik belom siap, nunggu cerita kawu jak dolok Dol. Ari ya aku dah nok rekoding cerita kawu, sik juak ada cerita.

Kamal said...

Aok Dol, minggu lepas kau lupak nak cerita. Aku skill meraut nok sigek ya expert aku, mun meraut kayu tok ada kureng sikit.
Di, coba ko polah design gagang lastik kau. Nok macam palak eagle, macam boyak atau macam landak.

adi said...

Hal lastik tok Mal serah dgn Dol ajak. Mun sik cukup kepakaran nok molah lastik minak pakei tetak Dol ajak kelak.

mussjulai said...

Dol mun pasal tetak jangan ko takut Di,nya ya mun tetak ada sikit sentimentel,mcam lagu scorpion nok di embak aku selalu ya?(Holiday)

adi said...

kira mcm jenis tetak orang kaya lah Mos.... tetak besopan santun.

Dolt Udin said...

Ada kesah kayan meraut lastik di ulu baram dolok...Nya tok nenek Emang kawan aku di laut dolok...Lain kali aku cerita jak...Rezep pakey kita piknik kelak..

Dancy said...

Tetak eksen ngan sekoh ya , Adi .

Dolt Udin said...

Bukan tetak sekoh ya, tetak kontrol kata kita...

adi said...

Dol,
tetak kontrol tok selalunya dua harakat ajak, sik boleh lebih....

Dolt Udin said...

Aok Adi sik boleh lebih, kak ya muka mesti maok masam sikit...Jangan juak macam cukak...kelak jadi master vineger....

Kamal said...

Kotan ngontrol tetak, ujong2 nok lain berbunyi. Serta ngan bau telor malaknya.

nembiak Los said...

Mun bekak makan Petei atau Jerin, best ya.....

Kamal said...

Tapi sik lawan telor rebus. Aku dah jadi mangsa Zaidi Col. Dari Miri ke Niah masih OK, bila sampei simpang Ngu, nya meli telor rebus. Sik sampei 10 minit nya ngeluar gas nya. Nang sepanjang jalan ke Bintulu aku kenak serangan peluru sik berpandu zaidi tok. Nak manas sik dapat, takut kenak suroh jalan kaki...

nembiak Los said...

Mal. Nya ya nang dari dolok gik dah berisik senjata sulit. Masa kamek diLGSS dolok, nya selalu molah senjata makei minum ENO banyak banyak....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Patut nya tumboh tomber di daiee. Ya berangkali kata urang, bila gas dah nait sampei ke palak. Lalu tumboh tomber kat daiee.

nembiak Los said...

Nae tuju Ani (Zaidee) sik pernah nampak sitok. Mun nya ada, dapat nyimpan gambar anaknya, macam Usop engkah gambar cucuk buah nya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nya ada maca blog tok Hab. Tapi sik maok masok, takut kenak sakat. Bagus kita cerita kisah silam Ani tok.

Tadi, masa aku ke Inland revenue nak molah E Filing, ada aku jumpa Arni Buang. Nya ada nanyak aku hal reunion. Nya tok pun sama, ada maca tapi sik maok join.

adi said...

ari aku jumpa Hj Abu pun nya madah adanya masok maca. sik hal lah, bahgian sidak nok maca biar dak nya maca, bahgian nok berkarya tok teruskan berkarya.... cewah....

Dancy said...

Hehehe...karya kita tok banyak loyar burok ...penyakat nombor satu ....apa boleh buat jauh ...mun sik bekobek juak kita ...

Tapi sik hal ......kita continue nok di ajar oleh Miss Chang kamek ... nulis diary . Marek dolok ari ari ada diary ....kak ya baruk di tunggah composition . My favourite subject .

nembiak Los said...

Syabas! karyawan karyawan semua. Tok kira dairy ngan composition sekali.

Mun kita nerimak anugerah karyawan terbaik kelak, jangan lupak nunggah Dancy juak. Kita sebagai karyawan nang bait ati serta perihatin ngan rakyat jelata dari Los...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Petang tadi kamek molah sayembara Kayan kat bukit rumah Wailyn. Dol jadi pemuisinya.

Pesan Dol tek masa bersayembara tok, jangan minum aik. Takut terbatuk.

adi said...

jaik menar muka asuk Wailin senyum nanggar Dol mandik petang tek....

Dolt Udin said...

Asuk waylin bukan apa, nya mengharap benar aku mukak spender depan nya.....ingin nya nangar temedak aku kali...Mun nya nangar grenty di paksa nya waylin telanjang tiap hati...

nembiak Los said...

Ataupun asuk ya dah lejuk nangar nok Waylin...

adi said...

aku rasa asuk ya boring ngan Wailyn, malar jak di suroh nya main besen, lekang lekung jak bunyi besen di main tedah asuk ya. Coba lah berik lastik kah dgn asuk ya....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Besen ya ajak tahan Di. Dolok ada nya meli kereta remote control ngan asuk ya, sik tahan lamak.

Dibeli nya senapang, asuk ya berebut ngan bapa mentuanya. Last2 berik besen ajak.

Masa Dol mandi ya bukan asuk ya senyum, nya lapar masa ya. Pikirnya Dol ngembak sosej pakei merik makan.

nembiak Los said...

Ponan ajak asuk ya nok makan sosej. Ada nya mintak ngan Waylin kelak...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nama asuk wailin ya Bakit. Mun ngecek dalam internet ada lagu Philipine bertajuk "Bakit". Bagus lagu tok, irama slow.
Bila cerita hal lagu tok ingat aku crita kawan aku. Nya tok dari Tebelu, ranto pesisir kuching. Masa dolok selalu ada konsert kat kampong daknya. Ada life band, dak kampong juak main, atas insiatif dak cikgu sekolah. Ada sekali ya tengah show, tiba2 vocalist dak nya nak ke tandas. Lalu diannounce oleh MC ,
" Sementaro nunggu Badoi gik kemeh, kita main lagu sentimentoi dolok."

nembiak Los said...

Yang aku ingat, di Los dolok, arwah mertua Bang Osen, bercakap tune macam ya. Kak ya dak sedara belah bapak kamek nok pernah tinggal ngan kamek di Jln Gertak dolok. Ya lah nama kamek bertukar tukar kenak nya.. Dol jadi Doi, Mail jadi Maei, Arwah Jenal jadi Jaenai. Nama kamek duak Talip sik dapat diubah nya...

mussjulai said...

Biasa lah mun urang diam di ranto laut memang cakap dak nya cam ya bah.Macam di seratok,kabong gan kpg pusak cakap dak nya cam ya.Mun urang sik biasa gan dak nya sik paham nok apa di kelakar dak nya.Macam aku tok dah biaso gan dak nyo,sik pio!

nembiak Los said...

Ngam jak bunyi spaeling nya, Moss. Sedara dak Mak ko tutor camya ndak Mos....

mussjulai said...

Auk,mak ku banyak petungal peduak nya di ranto laut sebelah kucing ya Hab.Marek masa aku di kucing nang becampor gan dak tok,betutor macam dak nya juak.Sik susah bahasa dak nya tok...mula2 nang dak tetak oleh,dah lamak2 sik gik.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Petungai. Mun pio nang banyak balo tak urang di sio. Daknya madah jambatan, "jamban". Mun kau madah kau nak berak di "jamban", percoma kau kenak jelar gik mato.

dr_poli said...

Awok ko...sik senunoh jamban org sinun .....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Chali jamban daknya CY. Dindin ya rendah ajak, lebih kurang atas sikit paras lutut. Sik beratap. So mun kau "dowload", liar jak mata nuleh kerek kanak. Ney ndak palak sik berdindin, nampak urang kerek kanan. Tapi dak sia sik lalek, tengah nya downoad, sempat negor dak balo nya.
Tapi kinek tok dah berubah dah, siap ada flush lagik. Dah dekat rumah daknya. Dolok jauh, terpaksa jalan kaki ngembak baldi, mun jenis nok sik dapat tahan, lepas ajak kat jambatan ya.

dr_poli said...

Nyaman kmk tetak , Mal...bab tengah download tek . Dapat kmk imagine mata liar kaerek kanan . Lain lagik merati takut dak semandin matok kita . Takut ngan katak melompat pun ada . Salah ari bulan sama sama melupat .Ya baruk Oooo...seluruh kpg tauk mun kita nak pegi donwload .

Nok part sempat negur ya tek ......leput kmk tetak . Mun nembiak los dalam suasana gia ...macam macam nok ditegur dak nya ...." Apa polah ko sia ? "

" Meram " sahut nok download .

adi said...

mun kenak nok mata julin ney kita tauk nok di download nya sendat kah sik.

mussjulai said...

Mun nya download lam sungey dapat kita tauk sebab mun nya sendat nok di buang nya gerenti kuat pancit aik nya,mun nok ceret belepek atas aik,ho,ho,ho.

nembiak Los said...

Adi, aku rasa, kalau nok julin, boleh jadi normal matanya masa nukar low gear....kaler muka juak maok dipaham...mun pink, sik keras gilak, ongkodok keras sikit, mun Merah, jangan ditegor....limpas ajak...

dr_poli said...

Mun gia tiap kali nak download paksa tutup muka ngan kain ....bukan nya senonoh muka mun dah sendat ya . Sesiapa negor ...maok maok dikobek . LAin gik rasa kaki mun dah sendat .....Kepak juak .

MAsa tok nyaman ada smoke ..........rokok apong .

Kamal said...

Aku masa di sinun dolok sik sempat nak ke jamban. Nak download siang malu ditanggar urang so terpaksa nunggu ari gelap sikit. Masalahnya jamban ya lebih kurang 50 meter dari rumah, so takut terdownload dalam seloar, landing ajak tepi jambatan sik jauh dari umah ya. Plop2 jak floppy disk gugok lam aik.

Dancy said...

Banyak ajak ikan berebut nyambar dak disk ya tek Oooo? Dak ikan pikir ada sik cerita baru dalam ya ......

Kamek pun pernah cam ya juak Mal...rah Kuching nun ...tapi rami rami kamek nak download ...betaetaer ajak kmk duduk rah jambatan ...berokok apong ...sempat beloyar ...smepat bepintak daun rokok mana nok abis ya tek ....bejamek rokok ngambik api ..sebab sik ngembak macis ....

adi said...

Dancy,
iboh jak kawu ngagak Besah di Trengganu sia, kelak hancor tanah Malaya oleh kitak duak. Ada duak orang gengster dari Los ada di Malaya nun, sorang ngembak kelido, sorang gik ngembak telinga lembeng....

mussjulai said...

Ha,ha,ha,cali juak kau tok Di.Sorang gengster kelido and sorang gengster lembeng.
Jadi bunyi nya(kelido lembeng)

Dancy said...

Sekali sekala bejumpa sik hal Adi . San laki nya ....plus laki kmk juak .

Sik kmk duak gaok .....bebisit kmk duak berkelakr ....mun nak molah kerja nok sik senonoh punn...slow motion ajak nya .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Iboh Cy. Pasar Payang yalah mercu tanda Kuala Trengganu, mun nya ruboh, gago Menteri Besar baru kelak. Ya jak nya gago nak settle bil maintanance kereta... Ney lagik nak merepair Pasar Payang ruboh oleh kitak duak. Mun bertemu lagik ngan si Minah, ya nang bertabor botol budu di pasar ya....

adi said...

palis... palis....

dr_poli said...

Besah ....Minah ...dak tok nganok kita tiga .....cam nae tek? ON nok di plan kita ? Padah jak .....

Kamal said...

Ada sorang lagik geng ktk urang. Misi Rose boleh tumpang sekaki.....

Tadik pagi ada aku jumpanya, makei gaun rona mirah sesuit, spek itam besar dreb keta kancil rona mirah. Nang sedondon jak. Mun masa taun baru cina, gerenti kenak kepong rongan....

nembiak Los said...

Bukan macam baju pink pakei Dancy ya kah Mal?

Dancy said...

Ya ku madahhhh...rona pink ya juak disebut ....

nembiak Los said...

Anak empuan aku suka warna pink. Mun nya makei baju pink, sandal pun mesti sama kaler. Minggu dolok aku nyuroh nya milih baju sendirik di Mall, aku leka nangar tempat lain. Sekali nya datang ngembak tiga pasang baju rona pink. Ya baruk gago kamek duak bini nukar balit nok kaler lain juak..

Dancy said...

adoh ha .....baju rona pink pakei kmk ya ...anak kmk empuan lah milih rona ya ....sedondon pagi raya tek ....mun kmk empun milih ...lambat sikit cerita ......

Kak ya nya empun juak bising ..banyak na juak rona pink baju kmk tok ..........? Mun ikut nyawa kmk bilit nya di chat pink juak ya ....pandei sik maok nya .

mussjulai said...

Mun keturunan tambi nang minat rona pink heran aku.Macam bapak mentua Mail,nya ya bekas boss kamek nang suka rona pink (Tambi)Mun sik pink Ijo.

dr_poli said...

Sik berani nak ngamin ........tapi mun sik salah ingat pernah juak nangga Muss makei pink ...mensia dolok ....

Cepat betapok lok....

mussjulai said...

Benar cerita aku tok Cy...pernah aku bejumpa kereta rona pink...Aku pikir sapa empun...rupa gaya tambi nok kerja di jabatan land and servey...Ya aku berani madah dak tambi suka rona pink...Kau tambi kah CY suka rona pink?...Betapok atas padong lok...

Dancy said...

Ya rabbi.belebih nya ko...Hutang.....!

mussjulai said...

He,he,he......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Berani kau Moss, mun kau kenak antar kursus ke Sungei Petani baruk kau tauk. Sik keluar hotel kau... Duak igek kelido ya...

dr_poli said...

Sik kmk jaik ngan nya MAl....setakat sik betegur ada lah ..........

Awok lupak nyusei ngan tak org ....masa tok Majlis Sukan sekola Misia di Sg petani tok...acara bowling ...ada juak njeguk sekejap nangga dak miak swak main ....nangga nangga dak muka cikgu nok dikenal....sik ada juak ....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada nok dari sarawak Cy? Anak aku baruk join game tok. baruk setaun lebih join kelab bowling. Yalah aku terpaksa meli ball bowling tok. Bukan murah padu menatang ya.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 202   Newer› Newest»