Sunday, January 18, 2009

West LUFC ..........

Pic 1. Hj Abu merik seringgit ngan penyekor (Aku).

Pic 2. Tok baru first team WLUFC masa lawan Wah Shin. Berdiri dari kerek; Adol, Tamit, Jalet, Aku, Dolah Samat, Mat Mahari & Hamdan.
Dari kerek depan; Suut, Alim Mat, Awang Itam, Temon & Nan Tompel
Posted by Picasa

249 comments:

1 – 200 of 249   Newer›   Newest»
Kamal said...

Hab, nok nama Nan, mun marah pun senyum juak.

nembiak Los said...

Nya lah ya. Tangar ko Pic 2., muka paling serious lah dipakei nya ya, tapi masih cam urang senyum juak..

rediahamran said...

Aok eh benar juak, baruk ku perasan.Nan ya sepupu aku. org nya mmmg cool tapi kinek tok sik tauk nya g sene bah.

nembiak Los said...

Yalah Rediah. Kamek pun Los Kontek ngan Nan dah. Aku masih ingat dak Nan, Jenal, Yusop, Osen termasuk Adam pernah tinggal dirumah kitak orang lok. Nang ku respek juak keluarga kitak orang sunggoh perihatin ngan sedara mara. Pakak ndak penuh rumah bila dicampur ngan kitak orang lagi.

nembiak los lutong said...

ada aku jumpa nan sekali sekala di kedey kopi. mun aku ada jumpa nya lgk kelak aku nyurohnya masok blog tok.

Kamal said...

Nan kinek tok dah jadi orang politik. Nya selalu relax kat kedei kopi politik.

nembiak Los said...

Terima Kasih Adi. Bila jumpa nan, padah ajak, tapi sik tau, camne ndak nya nak ncarik blog tok.
Bila nan udah jadi urang politik, susah juak nok ngabas blog, bab urang politik selalu gago ngabas rakyat konstituensi nya, terutama nya nok dikedei kopi ya..

rediahamran said...

Mmg sentiasa penuh ngn saudara mara d umah kamek ya.Hab eh.Lain gik saudara dtg dari sene sene , smua parking d umah kamek.Tapi aku respek dad aku. sik pernah merepak , mak aku pun , cdak duak laki bini ya,bukan aku nak muji eh, tang ikhlas jak nerimak tetamu dtg. , wlaupun umah sendat.tauk tauklah umah los ya ngak 2 bilit.Tapi sykurlah kita org Los nang idup gya. sentiasa terbuka umah nerimak tetamu yg sudi dtg.Ya lah aku slalu mdh ngn dak anak2,bla tetamu dtg berik salam kakya nyk abar cdak,jgn leka ngn komputer jak siang malam. Abg Nan jenal ada juak ngagak aku ari raya lah.Umah aku tok ikut stail umah mak mek dolok, mmg slalu d agak tetamu.Umah taduak Freda gya juak kah?

Dancy said...

Nang benar ...rumah dak Rediah nang murah rezeki...sentisasa di jenguk sedara mara dak nya .

Yang ingat nok selalu sia dak Nan ngan abang nya Zainal , Adam , Mat Noor ngan Adik nya Yusof ....dak anak Mak Ngut ..Laeha dan lain lain...tapi sik ingat ngan laki Rediah tok...related juak ngan kitak kan ? Beradik ngan dak Mat noor juak kah laki kitak ? atau ada related ...

Nae dak tok Rediah ?

Salammmmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Aku rasa nang semua jak keluarga orang los macam ya. Aku ingat dolok mun ujung minggu ada kita berkumpul makan rumah jiran. Masing2 jak ngembak masakan dari umah, for what reason aku sik tauk. Tapi sik kesah janji kenyang and puas bermain. Mun nak berambeh ya pun makei musim juak, ada masa nang selalu jak berambeh. Aku dolok mun lapar sik peduli rumah sapa, mun lagik rumah dak Wahab suka ati jak mukak periuk belanga rumah daknya. Pandei gik ngambik tapak. Muka slamber jak ngaut lauk pauk dalam belanga. Mun aku mikir kinek tok, even anak buah aku sendirik, payah berseruk nak nyuroh makan masa daknya di rumah.

rediahamran said...

Yang aku ingat eh, umah mek sentiasa ramei . weekeend keluarga dtg, nak nyesah baju, nereka baju almaklum time ya eletrik n air d los ya free.Aku numpang suka juak ngr cdak riuh d umah. time mkn berhidang besar panjg jak kamek.Arwah dad aku rajin berkebun dak sayur sayur d tanah blakang kat krokop knek tok ya.Kak ya nenek dak Amoi rajin ngembak aku gi ngambik midin d utan depan umah kita cya.Sian org tua ya. Ingat juak aku ngn nya. Pandei embak mek beridup bah.Jgn arap nak melimeli jak sayur.

Sbnarnya Hj Abu tok ,dudi dtg, bla udah aku balit dari ITM, kiranya udah graduate lah aku time ya.Nya sik pernah juak diam umah kamek, nya diam ngn cdak chip.Jadi nya selalu tulong mak aku ngantar duit belanja ngn aku time d ITM. Nya kira anak buah mak aku tapi kamek sik juak pernah jumpa , nya org Bintulu tek.Kak ya mak aku berkenan ngn nya.Aku time ya gangster juak, sama feel ngn cdak abu, ceridak semacam, ne pandei pesen.Tapi duhal aji Abu ya pun gangster juak, sama mcm aku. tang ngam juaknya.Gyalah kisah aku tek, sik boh pjg2 cerita ya. boring cdak lain baca kelak Cy eh.

Kamal eh,ya lah tanda ko ya friendly n d suka org lah ya, ya lah org sik melarang ko ngaut brg mkn cdaknya .tnda cdak nerimak ko mcm keluarga sendirik. Benar ya anak2 knek tok perlu tauk juak mcm ne org dolok melayan tetamu.kan. Cdak Keluarga Kak Atong ya , friendly juak ya,Aku slalu ikot mum aku lepak ke cya, sik sampei lima minit duduk, udah ada ayek kopi ngn biskut sekalik terhidang d dpan mata.Pulang pulang mesti kenyang. ndak keluarga lain d los ya sama juak sbnarnya. yalah nostalgia yg plg best idup d los dolok. ih.Tapi knek tok susahlah nak dpt idup gya, kawasan kamek tok blah depan umah cina, blakang umah cinaa, sblah kanan umah pakistan, sblah kerek kosong berhantu.sunyik sepi jak, tempat org pencen diam kata mak aku.ya jak lok eh. askum/

nembiak Los said...

Nang benar kata kitak orang ya. Rumah kamek sampei urang Bugis dari ladang pun ada tinggal ngan kamek. Sidak Nembiak Cina pun ada bila Acheng mula bekawan ngan apek bayat dipasar ya. Macam dak Kamal nang sik eran lagi lah. Rumah kamek, rumahnya, rumahnya rumah kamek. Masa diJln Gertak, keluarga dak Suma nang macam keluarga kamek juak.

Rumah kamek di Pujut 6 masa tok lainlah sikit. Macam keadaan rumah Rediah juak, diKelilin rumah Cina Pucau. Ya lah aku petang petang mbak dak anak anak ke rumah mak aku dipiasau, supaya sidak anak berjumpa ngan nenek sidak sambil dapat bermain sama ngan anak dak Talip, Ros & Ranah sia.

dr_poli said...

Kamek pun ampit makan ngan dak empuan Los . Tempat ...tepi rumah dak Rediah . Berampar dak tikar . Sorang nyedia sambal ...sorang gik nyedia ulam ...ngambak aik pakei minum ....sitok lah kamek baruk di introduce makan batang pisang ngan jantong pisang . Masih dilior lior kamek sambal kacang ngan kangkong .

Ada sekali se bulan molah cham tok...kak ya tang hilang ajak hobby tok .

Kak ya yang di ingat lagik ...rumah kamek pakei kawan dak abang kamek main chess ...dak Sebeli Bujang , ada cousin dak Sebeli ya ....nok ngajar truck ...sik ingat nama ...ingat kamek Yem pun ada nyaruk nait , Lasa kawan Dolt pun ada .....bila dak tok dah conquer beranda ...sik ada chan lah orang lain duduk sia ....termasuk bapak kamek . Rah lain lah nya ngembak newspaper nya ....bagus juak ...mundak dilastik Dolt lagik ...Dolt ya bukan nya boleh nangga orang duduk aman dan damai ....

Lejuk main chess ...main scrabble ...tok lagik aktiviti yang ber jam jam ...sampei akhir malam ...pandei stop indah ....kak ya sambung lagik ...bila dah makan ngan mandik ....

Ya lah kamek jadi kenal ngan muka dak kawan abang abang ...nok nang nait kelang kelus ke rumah ...tapi di beranda ajak ...sik ada lah macam dak Kamal / Dolt / Wahab ....rumah mu rumah ku ..., dapur mu dapur ku , belangak mu belangak ku .....jangan marah geng ...

Kamal said...

Rumah aku kat kawasan Piasau phase 2 tok nang jiran2 aku melayu tapi coba mun nak molah macam dolok memang dapat jelingan manja dari daknya. Ada masa geng keluarga kamek dolok suka makan linut, dekat nak every weekend berkumpul makan benda tok. Aku sampei kinek tok nang minat benda tok. Apa lagik mun ada saguk ngan umei ikan pirang (Umei ikan yu pun best, Manis). Adoh mak oiii, nang sik nampak telinga. Sambalnya aku suka dikuah dengan lempah asam pedas, sebab pedas & masam. Sigek lagik, bila nak molah aktiviti macam tok, asam payak mesti ada. Aku tauk Nancy dah terkecor2 nengar ingredient nok aku mention tok. Nasib kaulah Nen, di sinun bukan ada asam payak & linut.

Dancy said...

masam aik lior kmk , Mal. Ikan asam pedas ...sayur keladi ....polah gik dak ulam ulam lain....best nya sampei sik nampak mak mentua melimpas .

Linut ada diembak ke sitok ...carik member dak swak gik nok pandei makan tok . Org ninggal nenek kamek ada special penyepit dari buloh pakei nya makan . Sik semua org pandei makan tok .

Kamek adik beraddik di Miri selalu bergumpul di rumah bapak di Pujut ..mun nak makan benda tok makan sik kira malam atau siang ...di ngap juak benda tok...se hingga lah laki kamek negur ...Mun kamek org Mukah nun...sik makan tok belah malam .....Ya benar ...kak ya lah berubah waktu makan ...makan belah tengahari ajak .

Umei lamak sik molah ...ikan nang sik ada fresh ....ikan empirang ...jauh pak awi jenguk sitok...mun ada kali nang buak ari ....pun chak chak .

Apa tah lagik strawberry kita ya ...asam payak ....nang sik wujud dalam utan sitok .

BAruk tok kamek nangga ada pakuk di jual di pasar tani . Midin belum ada lagik .

Benar ya Mal...mun u ngembak style dolok ke masa tok...maok maok tangan ktk kenak ketok ngan sendok ...mun dah di jeling jeling sik faham ! Salah ari bulan kenak tukuk ngan tudung belangak ...tudung sarang sik ada effect gilak.

Tapi makan rumah orang nang nyaman ...walaupun di hidang ngan pusuk ..ngan kichap plus chabi ...tok makan ngan nasik sejuk ...hmnnnnnnnnn

Miak kinek tok nangga kerak nasi pun sik ada ...sebab dah masak ngan periuk karan .

Salammmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Ya rupa perubahan zaman............

Kamal said...

Nang benar Nancy, ney nyaman makan benda tok sebelah malam, tapi mun dah terlior bedal ajaklah. Tapi sikit ajak. Nok nama sikit ya 2 paket ajak. Tedah, jaik ati nengar kitak urang di sia, sik apa, polah ajak umei ikan kelik. Kembang lior aku nengar umei ikan kelik.....Mun ada emparuk lagik best, mak Wahab nang terrer molah sambal emparuk. Mun sik ada asam payak, makei buah epol ijo ajak. Crap apple ya pun masam juak, bayangkan mun molah sambal belacan ngan epol, nang buak ari. Maok betunok rambut lagik olehnya. Nok nama makan free nang gerenti nyaman. Masa dak arwah mak & bapa masih ada dolok, kamek urang kira selalu juak makan kat tepi laut, lebih kurang macam peknek, tapi siap ngan pukat sekali. Nang best juak makan tepi laut. Masak sik iboh ngikut protokol gilak, mun ikan just cuci pas ya tapuk dalam belanga, engkah dak bawang & serei. Sayur main patah2 ajak, semua main rebus. Ikan nok besar2 ditunok, lepas makan gerenti tersandar. Dalam pada ya ada juak nok sik pandei berenti meratah ikan tunok. Aku sik maok madah "those were the days", sebab kinek tok aku pun ada korga aku empun & kamek adik beradik pun masih ada. So mun ada masa maok juak rasa aku nak molah cam ya lagik...............

wahab said...

Dancy/Mal. Kinek tok kamek selalu juak berulam diujung minggu bila keBekam ngabas kebun kamek Talip. Tiap tiap hari Raya kedua juak kamek seluruh keluarga pergi ngabas sedara mara sebelah bapak kamek sia. Pas semua rumah dah diziarah/dilanggar, kemak terus ke rumah Talip lam kebun ya. Berulam, manggang ikan & ncarik sayur midin, pucuk bandong & apa jak sayur utan dapat dimakan. Dol selalu ngembak meriam nya dari bintulu....lain kali lah Mal kita kesia ujung minggu..sapa maok ikut...?

Dolt Udin said...

Kamal,

Join jak kamek orang ke bekam kelak...nang enjoy kamek main tarzan lam sungey dekat rumah dak Talip...Meriam kelak aku suply ngan kebait sekali...Last year aku ngembak 10 KG kebait..bengal telinga Koboi Bekam kemak kamek orang..

nembiak Los said...

Kita embak Linut juak. Lestik sik payah lah. Talip ada senapang Gajah.....

Kamal said...

Dol & wahab passed. Mun ada program talipon ajak. Aku rasa cuti sekolah nang best. dapat aku ngembak dak anak2 aku. Maok Talip minjam senapang nya ngan kita duak lagik Hab?

nembiak Los said...

Mauk nya Mal. Asal ada target ajak. Jangan sampe ancor pokok buloh ajak...

Dolt Udin said...

Kamal,

Mun jadi kita mbak Dancy sekali.Kita nangar nya berenang di sungey...Agak2 aku macam duyong nya berenang.Kak ya kita tungah Boyak ngepong nya, gerenty nya berenang atas pasir...jangan marah geng...kan kau ada experience di kepong Trapik Jem dolok..

Kamal said...

Hab, embak peluru banyak2. Ney tauk ada rusa.

Dol, aok mun Nancy ada di sitok. Tapi nya tok ngan geng nya ngekot ke Bekam, nang rioh kampung ya nengar tekak kerabak daknya ajak. Tambah lagik mun dak Minah & Besah ngekot. Nang san urang kampong ya.

Elly said...

Kamal
mun ko maok carik rusa di Bintulu banyak, ko pegi ajak ke kampung Tumbina embak ko Dolt sekali nya tau di sinei tempat anok di padah aku tok.

Dolt
mun ko maok beli peluru bokshoot atau penabor, ko beli di Bintulu di sia murah sikit tapi mun aku ada di sia senang aku nolong beli sebab yang jual ya cousin aku.

dr_poli said...

Mun nak ngembak kamek ...jangan bising gilak ...mun dengar dak orang kampong sia ...maok maok kenak tahan kamek tiga ..putih mata ajak ...terpelik terpelik mata nangga tak org mandik rah sungei ...

Ya lah ko ...ingat masa kamek ngabas rumah dak Kamal masa emak dak nya ninggal ....sik pernah juak kamek tiga di testing sora...kamek pun terkejut juak bila tiga tiga sora ya 'On '...tekak kamek tiga nang macham loud speaker ...

Takut na mun ke sia ..pokok ari berubah jadi petang ....dak ikan ikan nok nak dipagang tak orang idup balit ...tah agik dak kerak sia ....ngagak dekat sik berani ...main teropong dari jauh dak nya ...ganas dak tok ...jangan di agak dekat ...

Pikir pikir gik tak orang mun nak ngembak kamek ....

Mun Kak Reddy di seruk ...sah nya ngembak minyak meroyan ...masa tok lah di tunggu nya .....


Salammmmmmmm

nembiak Los said...

Dancy. Sik hal ya. Mintak tulong Eli madah ngan Nan Giok abang nya. Kelak aku ngambik Nan mbak ke Bekam. Nan tok boleh tahan Silatnya. Sik juak Nembiak bekam berani ngutik kita bila bisin bisin...

Eli. Aku maok meli peluru penabor ya. Kalau kau boleh kontek cousin Ko suroh rondeng ngan Dol. Kelak aku ke Bintulu ngambik. Serta bayar juak lah.....

Kamal said...

Elly mun nya ada nyual bom tangan aku maok 12 igek. Peluru berpandu jarak dekat 10 igek, nok jarak jauh 5 igek jak. Kereta tank ngan kapal selam dudi rondeng.

Hab, sik payah ngembak nan, mun sidak 3 tok datang aku rasa urang Bekam sik berani balit ke Bekam, masing dak nya terus ke Berayak.

Nancy, bsgus juak mun Reddy ada..dapat minjam minyak meroyannya pakei nyepoh parang..

rediahamran said...

Askum takorg, tok aku baruk dtg adeh , jauh udah cerita takorg tok, sampei nak ngembak Dancy berenang, kenak sik ngembak aku juak,tapi aku nunggu tepi jak lah , sapa antara takorg yg kenak gigik boyak, kelak ku nyapu ngn minyak meroyan.

Pernah juak ku pegi kebun talip ya , eh, besar kebun Talip.byk buah cya,Berambeh ngan cdak kak Atong d cya pun pernah.mun musim buah adalah Talip ngtr buah ngn aku. Murah rezeki cdak Talip n Amoi tok.

Kamal eh, sikda masa aku nak ngecas battery cnun kan aku gago jaga mentua aku,aku tok nak jadi anak menantu mithali.Sik lalek lah aku . lagik pun kamek ada keta lain kei spare.Dah ok juak mak mentua aku blanya ngr mek man sape n keluarga dtg, n d urut ku ngn minyak meroyan juak mak mentua aku, syukur juak ya molahnya bait kalik.

Dolt Udin said...

Elly,
Kazen kau sik maok nyual kedey ya kah? Mun nya maok boleh rondeng, senang aku bisnes peluru..

Dancy,

Mun kau sik maok berenang sik hal lah.Kau nunggu di tepi pantey ajak, jadi tukang sep...macam dak Bay Watcy ya bah......Tauk2 lah pakaian dak Bay Watch macam ney....Ya baruk tegugok koboi dari atas kuda nangar kau...hehehe...

Kamal,

Ku rasa mun dak tiga tok datang, alamat sik bebuah lagik pokok buah Talip, jangan jangan cacin pun pupus dari sekitar tanah tok bila nengar sora dak nya..

Rediah,

Benar kata kamal, minyak meroyan kali bagus pakey nyepoh parang..sak mata parang sentiasa panas.....

Kamal said...

Rediah, alhamdulillah mak mentua kau dah ok. Masa tok ada tiga orang dah dicalon anugerah menantu mithali. Mujarab juak minyak meroyan kau ya. bagus pakei merik Suma di malaya nun.

Dol, mun nancy ya makei style dak Bay watch, aku rasa sik ngimam pak imam kampung bekam ya. Ney ndak terpelik2 matanya dari suboh sampei maghrib.

Dancy said...

Buak ari Mal ...nok lain sik ku takut ....bab mata nya enchedol kelak kmk ada san ...sik ada insurence ...

rediahamran said...

Dolt . kenak kau nak nukar Dancy jadi Pamela anderson. sah benar kau tok meroyan.Mun kau maok tauk ,dad aku molah parang dolok, parangnya semua tajam tajam , d engkahnya debah tilam supaya sik d pakei mak aku ngupak bawang. sik tauk kenak parang sik bleh pakei ngupak bawang bah.

Tapi kamek sik bleh dekat bla nya molah parang. bila timenya nunok besi n kak ya nukuk besi sampei lepeh jadi parang, ih ngeri ku nanggar. merah jak apinya.
nya molah sarung parang juak .sehari harinya molah. ada damar ada mcm mcm. ya lah cdak abu paloi sik da ambik petua darinya. mun ndak pandei cdak molah parang, sik payah meli.Aku tok suka ngr parang, mcm mcm pisok jak aku beli.Mun aku lelaki eh, memang aku pandei molah parang. aku yg salu duduk sik dekat glak dgnnya lah ngrnya molah parang.Tekun kaliknya.

Dolt Udin said...

Selamat pagi semua,

Dancy, mata nya encedol sik hal ,yang ku takut nya terus berenti narit napas, ndah kah rioh pilihan raya baru mencarik ganti nya kelak..

Rediah,

Sik lah aku tauk bapak kau pandey molah parang, mun aku tauk memang aku dudok dekatnya masa ya...Sebenarnya parang nok udah di sepoh sik boleh kenak bawang merah...mun kenak memang hilang sepohnya ...sik lah boleh tajam agik....Sebab yalah pisok pakey molah bawang di buat dari stainless steel...Mun ada bekas parang buatan bapak kau boleh aku meli kah? Pakey koleksi untok kenangan...

Yang pelik nya apa kenak parang ya di engkah beh tilam...Silap2 lukak burit oleh nya, ndak kah naya...Coba simpan rumah kamek, kelak aku nyaga nya..

rediahamran said...

Oh, ya duhal sebabnya parang sik pat kenak bawang, jadi kei apalah molah byk parang mun sik kei motong bawang.Heran juak aku. sik berani ku nyk dad aku time ya.sebab nya d engkah debah tilam kerana nya takut parang ya d pakei mak aku motong bawanglah. di tapoknya supaya mak aku sik nampak.
Smart juak dad aku, nelah makku sangka debah tilam ada parang, jadi selamatlah parang parangnya dari d pakei motong bawang. aduh pjg juak cerita parang tok eh, kepak jari ku naip tok.

kelaklah aku carik adakah sik agik parang2 ya,kerana parang 2 d umah kamek ya semua sik tajam kerana udah d pakei motong bawang.mun ada kelak adalah aku sound ngn kau k

Dolt Udin said...

Nagn benar parang sik boleh kenak bawang...mun maok molah bawang beli ajak pisok steel...sik akan rusak walau seguni bawang do polah...

Lom todo lagik kah? Aku tok kja malam...sempat main blog juak eh..Ujan sitok...sinun macam ney sik ujan kah?

Kamal said...

Bukan mata parang ajak sik dapat kenak bawang, mata kita pun sik dapat kenak bawang. Mun sik cayak coba..
Dol, parang arwah bapa aku, nok dipakei masa kita "bertest" kat quaters dak Don dolok ilang, sik aku ingat siney aku nyimpannya. Parang ya nang disayangnya dolok. Parang ya nang khas pakeinya motong dagin.

rediahamran said...

Coba petua tok C Awang,Bila nak motong bawang ,ambik cgek bawang engkah d ujung parang memang guarantee mata sik sakit kenak bawang.

JB said...

Bercerita pasal parang tok, sik lawan parang bengkok. Orang dolok-dolok memang teror sik perlu ke driving range / eastwood / Piasau Golf Club, setiap bulan ada kita ndiat daknya main gof depan rumah. Dak nya selalu mula depan rumah horiah hatta lepas ya rumah kamek, rumah dak sapiah, keria, joni ...... sampei ke ujung. Sehari suntuk dikerja daknya. Tetapi zaman kinek to udah diupgrade daknya.. Zaman dolok daknya motong rumput kedak main gof, kinek tok daknya motong rumput macam cari bom di Irak.

Dancy said...

Bapak JAmil ada special pun parang pakei nya nebas rumput dolok . Apa nama parang tebas tok Ooooo? Nang rata ajak rumput depa rumah ...........

JB said...

Kamek urang gelarnya `PEDANG', hanya urang yang mahir ajak dapat makeinya tok. Kalau sik pandei rumputnya sik putus. Teringat pedang tok, teringat cerita melayu `panglima besi'. Kamek rasa nembiak los kenak belajar balitlah makei pedang tok untuk ngekot pertandingan wushu.

Kamal said...

Rediah, nang banyak petua urang pasal ngupak bawang tok. ada nya madah makan chewing gum, cucok bawang kat pisok, taroh bawang dalam aiklah, atau pasang kipas angin and so on. Tapi petua yang paling ngasi, mun makei cermin mata nok dipakei kau dalam gambar black & white nok diposting kat blog kau ya.

Nang benar Mel, aku dolok aku pernah nebas makei benda tok. kadang2 mun petang masa arwah bapa balit kerja mestinya ngembak aku ke kebun nulong nya nebas di kebun kamek di pujut. Masa ya tuhan ajak tauk rasa ati aku, nang hepi...

nancy, dah kamek cerita dalam posting lain. benda tok namanya pedang. Nang tajam benda tok. Tajam dari gigi boyak.

Redy A. said...

testing

Dolt Udin said...

Rediah,

Apa nok di test dirik ya? Ooooooooo testing nik name baru konon...Sik best nama ya...Tukar nak lamak jak, agik kelasik...mun ko tukar kelak sekali imbas kata orang Radhi Hj Dolah kelak...

Kamal said...

Dol, nya tok nang suka ngetest. Mun nya di dapor, semua nok dalam periok ditestnya. Bila diembak makan, nya madah maseh kenyang.

Redy A. said...

Bukan apa , nak jaga nama jak. takorg tauk sik aku gi pangelan rya riuh dak cdak tauk ngn kita psl blog tok.Pandei segan juak, jgn sik tentu kita berloyar eh,nok apa kata kata kita ctok jadi gurauan cdak. baruk ku perasan yg blog kita d baca semua org.Takorg sik pa lah, yg aku umur gtok ish ish yalah engkah nama ya.nama nok lamak expose glak kan.Maok jaga ati semandin juak bah.paham kan takorg ngn aku.

Kamal said...

Tau tak pe.
Kamek urang lama dah tauk. Kan dolok aku ada madah blog tok bila diset oleh Wahab open to all, sampei ke Uganda nun dapat dibaca urang. Kadang2 malu juak, maklumlah kamek tuk jenis penyupan. Sebab yalah aku madah cakap berlapis atau berkias jak. Lom lagik sidak maca nok dipolah geng nok sik open, dalam email. Aku rasa abis dah X dalam dunia tok pakei ratingnya.....
So kongklusinya, sik iboh nak malu, bak kata geng dak Suma, "Buat derk jerrr..."

Redy A. said...

Aie benarkah sampei Uganda pun dpt org maca .Timbuktu dpt juak kah.Tapi cdak sik paham bahasa kita kan.no problem juak lah.kau pandeilah ckp berkias, yg aku tok, apa yg ada lam palak nyalah ya.Yalah main entam,tapi adakah takorg rasa aku tok nganok/nyentuh ati org.Mun ada tlg tlglah tegor.Ckp ikut mood adalah, time mud manas lainlah bahasanya, time cool, cool juak bahasanya.Penyakit dah umur gtok bah, paham paham jak lah.

Dolt Udin said...

Rediah,

Jangan kata Uganda, ari marek awal pagi aku nerimak phone call dari President Bush.Nya madah di kampong dak nya masa tok musim buah mbang..Buah dabey pun banyak kata nya...suk lalu nya macha blog kita,Yalah nya nyuroh kau nulis panjang2, suk nya kata nya..

Kamal said...

Benar kata Dol ya, Rediah...
Aku empun kawan nok nama Enuitkeruit, nembiak eskimo dari Iceland pun ada call aku. Nya madah masa tok banyak ikan lumek di kampong daknya. Bubok lom nait lagik. Nya nanyak aku dapat ndak lumek pakei molah rusip, aku madah sik dapat mun daging walrus ya dapat pakei molah kasam.
Presiden Obama ya masa gik kecik dolok sama main guli ngan kamek. Masa ya nya selalu nangis kenak ketuk oleh Dol daiee nya. Mun sik cayak coba tanggar gambarnya, masih bebekas lagik sampei kinek tok.
Cam ya lah lebih kurang cerita kawan2 kamek dari seluruh dunia. Dalam blog tok mun nak pebulak jangan alang2.
Tapi nok padah aku tek sik bulak, coba kau makei google search taip nama aku atau nama wahab. Atau taip nembiak los, coba kau tanggar apa yang keluar....Retinya seluruh Miri, Sarawak, Malaysia, nusantara atau dunia dapat nanggar. Mun sik, sik lapok dapat masok blog tok.

Dolt Udin said...

Rediah,

Sik bulak kamek duak Kamal tok...Malam tadik ada bunyi Tit...Tit...Tit...kuar dari debah meja PC aku...Lam ati aku sik patut ada bunyi sedangkan udah off semua....Rupa2 nya singal dari pendam kerukup...bila ku translate morse Code ya tek, rupa nya apek kelab kirim salam ngan Rediah....katnya...Ali ali loklok kablab, tikat cekolah, kacau kacau...lu tim tim loklok...

Redy A. said...

Yalah aku ngeso gbr aku d blog spaya kazen aku yg d papua New geinea kenal ngn aku gik.Nya keja Balak d cnun.Penin palak aku dah tok. apahal Kamal ngerepak nun,ada lah sesi soal jwp ngn anaknya sik pandei atau sik ngam d jwpnya tek ya.

Kau jgn gya Dolt.Yg kau sampei dpt signal dari Pendam krukop apahal.mun juak benar , sampei slm balit ngnnya ,ngn bini nya juak.

Dolt Udin said...

Bini nya sik ada pc ada susah sikit....Masa mati apek kelab sempat loan PC makey EPF....Nyonyah sik lalek masa ya .Mun maok salam ngan bini nya terpaksa nulis surat ajak...eboh be stem..

Kamal said...

Dol, nyonyah dolok kuat ngerepak.

Redy, padu kazen kau nok makei labu ya.

Redy A. said...

Aduh malas ku takorang tok tek, melawan ckp org tua bah.bagus ku pegi tido, bertaik mata.

Kamal said...

Tidorlah permaisuri.....

nembiak Los said...

Bangun Pagi pagi, Mesti cuci gigi, jangan lengah lagi, Hari sudah tinggi...pesan ibu bapak, jangan bersekolah...eh salah, lupak dah lagu tok....

Redy A. said...

Permaisuri bangun awal aritok,Sultan nak dtg.Nak kemas rumah, Sediakan makan minum, makei minyak kasturi.Wanita yang bijaksana mampu mengubah sahara yg gersang menjadi taman yg segar menghijau.

Mun lupak lirik,sik boh berlagu.Gi jogging cnun, get some fresh air, kak ya mun nak berlagu go ahead. sik rusak lagu.Ya pesan ibu.

Kamal said...

Yessssss!!!

nembiak Los said...

Oh Ibu...damailah engkau disanaaaa....Yalah tujuan DYM nok berpraktis tiap minggu sebelum menyumbang kan lagu...Puas juak udah jogging ngan Asuk Achoi ngan mandor Taik lalat, lagipun masa tok aku dah cukup stamina pakei 4/2 kelak........

Kamal said...

Hab, 4/2 ya tarikh keramat mun team Pakistan menang. Harap sidak empun fullback kuat lawan team Jepon tok kelak. Mun ndak, rugi jak kau jogging....

nembiak Los said...

Kuat fullback Pakistan Mal. Right back nama Sumamoorthi Ranasinge, Left back Maryanne Dancyrajoo, Penyerang sidak Reddyramasari Amranivellapan.....Pemain lain aku sik ingat Mal. Kali kitak duak Dol masih ingat........

dr_poli said...

Nang ngada ktk Hab ....main balas balit Oooooo...lekak kmk madah nama cina ktk ....

Kelak ko !!Hutang , hutang !!

Dancy said...

Hab ...lupak madah ....ya lah kitak nunggah kmk cham ya ...lalu ninggal tambi jiran kamek .....heart attack tengahari tek .

San juak kamek nangga depan van putih nok ngembak mayat ya ke rumah makei chop ...Van Jenazah ...tapi bunyi lagu yg keluar dari van ya tek ...dak sembahyang hindu pun . Kak ya bila van ya mansang sikit ke depan ....lalu berenti depan rumah kamek.... baruk kamek nangga tulisan togay dak nya .

First time juak kamek close encounter ngan dak tok pun kematian . Ya rabbi ...paksa bertutup pintu plus penjan atas debah ...bau entah minyak apa endak kah di tunok dak nya ...( bau aik naga tak org sik ada kick ) rah nae di engkah sik lah tauk ...tapi yg pasti benda ya di engkah luar rumah . Siapa yg sik meroyan pun meroyan juak jadi nya bila cium benda tok .

Sik da juak kiak kaong dak nya nangis . Sunyek ajak ....

Kak ya kmk terpaksa keluar rumah ngambik anak dari sekolah . Dak anak org tua tok ada di luar ...madah lah juak tek condolence kita . Masuk lah juak ke dalam rumah jumpa bini org tua tok ..

Nangga lah kmk mayat org tua laki nok ninggal ya tek . Dah gap dalam coffin...ada kain coklat kapas nutup badan nya tek sampei ke dada nya .Adalah makei baju ...ada kalong bunga nerjas rah geruk nya . Dahi nya bertempel ngan paeles dak nya rona putih ....banyak ...mun dak nya makei kapor sireh nang betuk dahi org ninggal tok . Kak ya di engkah juak dot rona merah rah dahi nya . DAh ngesep lah tek....rupa nya macham org tidur ajak .


Atas palak nya tek ...ada macham meja kechik ...atas ya ada garu ...buah pisang ..se sisir...atas buah pisang tok ada sigek buah apel ...kali nok sik abis di makan nya masa di hospital kali .

Sambil kmk berkelakar ngan dak saudara nya tek ...sempat kmk terkenang ....mujur style dak tok engkah keranda ya lam rumah . Mun di luar nun tek ...sah buah epal ya di lastik Dolt ...kak ya buah pisang di enchang Wahab ngan KAmal . Kamal ok lah juak ....ada santun mun nyawa nya ok ...si Wahab ya ada bahaya ...nok nama lamak sik encerik ....takut na nya telarok ....sik lamak gik 4/2 ya .

Jgn gik nunggah kmk cham ya HAb ...ngembak belukuk na .....sik kesian nangga anak tambi yatim piatu .

YA ajak lok .............

Dolt Udin said...

Hab/kamal,

Mula tek aku nak madfah sapa2 juak nama team dak Dancy , tapi bila nengar berita team manager dak nya dah gol sik jadi...Esok lusak ajak lah....

Dancy,

Jaga jaga kitak sebelah ya,,Nok nama antu tambi tok nya akan melawat rumah dak sedaranya tiap malam sik kira malam jemat kah apa...Bukan macam antu Melayu...Antu tambi selalu suka dudok di dapor nungu ada lebih makanan pakey nya nyebal tengah malam ari..Mun dirik sik maok di agak nya, esok kau ngambik sikit aik juruk bangkey tok pakey jimat..bila rasa demam panas, culit sikit kak ya ngkah rah idong.

Kamal said...

Hab, nok pemain midfield sik nama Kim Jun Ang, nya tok urang korea. Bukan apa pakei guide daknya mun lampu stdium black out, bab nok lain semua nampak bigik mata ngan gigi ajak. Bila dah penat daknya nutup mata jadi sik nampak dalam gelap, nok korea tok jadi guide daknya.

Nancy, nang kira nasib juak kau nanggar nok kedak ya. ada juak pakei nambah pengalaman hidup. tambi tok cacat kali, selalu daknya naroh dua igek epol di celah pisang tek. Kat daie nya rona mirah, kadang2 ada rona itam atau ijo. Mun nok mirah tok biasanya inti kacang, nok ijo inti nyior nok itam tok dah lupak aku. Coba kau nanyak daknya.
Benar nok kata Dol tek, biasa antu dak tok merayap sampei sebulan, sedia jak toseikah atau roti canai telur, jangan nok kosong. Mileh dak tok jangan kau. Mun malam tutup semua lampu biar gelap. Mun gelap sik nampak antu daknya. Mun kau mukak lampu nang nampak nya berdiri kat penjan dapor ya.

Dol, mun Nancy tok kreatif dimainnya lagu Hindustan kuat2, ngambik feel sikit. Mun dimainnya lagu cerita Hindustan nok ada cerita hal gajahnya mati lagik umph. Suka daknya nengar. Antu dak tok sik seram gilak Dol, sebab sik nampak dalam gelap.

Dancy said...

Pukol duak kelak baruk di tunok . Sik tauk lah apa dpolah dak nya ngan debu ya .Malam tek rami dak nya duduk di kem depan rumah . Se terang terang lampu di luar ya ..plus gik ngan lapu rumah kmk ...masih namapk petang juak ko....

Ya lah ko .....bila sekali sekala kamek bergumpul and bertutur / bertegur ngan kumpulan dak tok....baruk terasa juak .....ok lah kmk ya ...ada putih juak ...hehehehe...

Mesti Dolt madah ...perasannnnnnnnn

Dolt Udin said...

Dancy,

Nang kau ya sik maok ngakuk sama rona ngan dak nya...Apa lah salah ngakuk ajak.Tok ndak, masih madah nya putih dari tambi ya juak eh...nang benar perasannnnn ya..

Kamal said...

Nancy mun kau makei sari pas ya duduk sama2 bertahlil ngan sidaknya malam tok sik daknya perasan kali. Aoklah kau ada cerah sikit dari daknya.Sik hal Dol, kelak dibangkitnya kes lastik kelak.
Sidak tok mun nya berkumpul ya mestinya minum arak, kunci jak pintu kau malam tok.

nembiak Los said...

Dancy. Aku sik ada berutang ngan kau. Sebenar nya aku mayar utang mercun kau taun baru cina ya tek. Tapi sik hal lah......masa tok aku tengah sedih nengar team Manager kawan kamek orang ninggal. Tambah lagik bila kau madah rang ninggal nok dituxxk....sik kempang aku nyebut, sedih gilak tok, sampei selera makan pun hilang. Masa sarapan tadi sik termakan roti canai bila ngenang asal usol roti tok.
Kamek tiga Dol ngan Kamal nang perihatin ngan nasib kawan walaupun setakat ditinggal Team manager ajak. Sebagai bukti, Dol sik jadi madah nama nama team mate team Pakistan ya bila nya dapat berita sedih tok. Kamal ngak sanggup nyebut nama player impot dari Korea ajak........ngak pesan aku ngan players Pakistan ya, berilah bantuan ngan kerjasama ngan penganti manager baru kelak....majulah sukan untuk negara.

Aku nang 100% setuju ngan Dancy madah nya puteh dari dak sebelah rumah nya. Sik nya perasan ya bah, Dol/Mal. Walaupun kalau lampu padam malam tek, Dancy sorang ajak boleh diliat. Nok lain nampak gigi ajak.....

Kamal said...

Hab, jangan kau putus asa walaupun team manager daknya dah uhuk uhuk uhuk ninggal. Harap daknya menang lawan Jepon kelak. Mun sik terpaksa kau pergi berguntin rambut. Wak dah sik nguntin rambut lagik. Cam neylah...

nembiak Los said...

Uhuk uhuk Mal, nasib kau ada ngibor aku sedih tok, ngenang team manager dah sik ada. paling sedih nya, nok lamak ditunok sidak, uhuk uhuk uwaaaaaaa......

Dolt Udin said...

Mun udah masak nak di tunok ya kelak, perah ngan limo cecah ngan Tabasco, sik nampak telinga...mun di peram duak tiga ari lagik best...

Kamal said...

Mun aku jadi Nancy ngekot aku nanggar sidak nunok tok, nang best. Mula2 digurin daknya mayat tok atas kayu api nak disusun tinggi. Biasanya terlentang, nang gap makei pakaian tardisional daknya. banyak gik bunga ya. Masa tok ada geng daknya nok maca talkin daknya. Pas ya nya mula nunok api, masa tok nang saat yang paling sedih. Perlahan ajak api ya marak, macam sik sanggup nak memamah jasad mayat ya tek. Lamak2 makin besar. Nang berkepol2 ajak asap. Bila part api ya dah marak benar, tiba2 ajak pandei dudok mayat ya. Part tok lah nya kiak kaong madah mata nya pedih kenak asap...

dr_poli said...

Ari marek sempat juak nangga upacara dak nya . Dak nya ngagak kamek ...maok makei aik paip depan rumah . Pakei lah kata kmk .


Leka gago berblog ngan tak org ...sik lah tauk dak nya tek dah start proses dak nya . Bagus juak half way ...sebab aik paip kmk tek pakei merik mandik anak laki nya plus cousin cousin yg akan merinjis aik special ke atas mayat nok ninggal tok tek . Sik lah dak nya mandik pong pong..tapi sik bebaju lah ...makei kain putih ngeliling pinggang dak nya .

Kak ya dak 5 org tok tek mikul aik special ya tek masuk ke kem lagik . Makei special bunga ngetis ngetis sekeliling mayat tok ....di curah juak aik debah keranda nya tek ...aik se lebih ya di curah atas palak balu nya ...balu nya dah duduk tepi keranda . Basah kuyub org tua tok ....kenak simbah ayek ...bagus ari panas ...sik sejuk .

Part tok lah tanda tek ...putus lah udah perkahwinan dak duak ...masa tok lah boleh di bukak " tali " nok di pakei di geruk dak ompuan hindu .


Panjang gik lah .....terpaksa kmk masuk rmh ...sbab nak ngambik dak nya plg sekolah ..

Dengar juak cara nya tek embahyang " Ooooooummmmmmm......Siva ....." berulang ulang lah tek ...ada part nya slow ada part nya laju ....

teringat ngan cerita Hare Rama Hare Krishna ..........

Kamal said...

Bestnya...Bukan best tambi ya mati, jaik jak bunyi aku. Best kau dapat nanggar nok macam ya. Kau sik ngekot nanggar sidak nunok mayat ya? Mun di Miri tok, di sebelah kubor kristian, nok kat berek pelepos, jalan pegi airport ya. Sia dak singh pun tempat.
Ada urang ngambik videokah? Tapi ngambik video masa urang ninggal tok bahaya juak mun kita sik kuat semangat. Kawan aku, Bujang Marzuki ada cerita ngan aku masa nya disuroh urang ngambik video masa upacara ngurus urang ninggal. Tok nok bukan Islam. Ada juak pengalamannya nok ada unsur2 alam misteri. Yalah, mun kalah semangat mudah nak kenak rasuk..
Nancy, kalau kita ngelar baby pig, piglet.
Baby eagle, eaglet.
Kalau baby singh........ Singlet.....

nembiak Los said...

Mal. Udah aku madah Team Pakistan kuat. Tapi sebenarnya, bukan jepon lawan sidak. Jepon dah kalah semi final minggu dolok.. Salah Match fixture ditangar kau ya....
Dancy. Bukan nganok kau tok. Ada nengar lagu cina tek?

Kamal said...

Hab, aku awal tidor malam tadi. Aku nanggar kau molah komek tok puku sebelas lalu. Sik tahan gilak mata aku. Bila aku nak mukak laptop nak masok blog, dak manager team pakistan nunggah aku ngembak friendly match main futsal.
Nancy ya ney suka gilak nengar lagu cina, jarang kita nanggar tambi suka lagu cina. Oppsss..mati aku...

nembiak Los said...

Malam tadi aku post comment masa first-half futsal ya Mal.

Eh suka Dancy ngan lagu Cina, Mal eh. Nya banyak belajar lagu Cina ngan Maylan ngan Munying dolok. Lagu febretnya; Maylan2 wo ai nee, wo ai te nee, chin chey puhui chia, su su liam liam, chai na li.

dr_poli said...

Hab...bukan main charge dah betteri ktk ....keluar lah antu sakat nya ya .

Hab ...thanks ...lagu cina ya lah nak diingat kmk .....mun sik dak Munying main ....cina dak hujung dak Adol main . Apa nama cina kurus tok tek ? Sinae nak dapat lagu tok lagik kah ?

Kelak masuk lagik ...tangan sebelah ajak active ...tangan kaerek masih bercucuk ngan jarum . Pakei injection ubat . PAgi tek ke spetar...molah medical check up ...sik complete ..sambung gik ari minggu tok ...molah stress test .

Macam power rangers kmk ngembak jarum dalam tangan sitok sia .

Salam

Kamal said...

Nancy apa hal kau bercucok jarum. Insulinkah? Yarabi jaik ati nanggar kau Nen. Yalah nok nama dah season tok, aku kinek tok dah masok kategori warga mahal. So jaga2lah kesihatan ya. Iboh stress gilak, embak macam kamek urang tok, happy ajak. Jangan serious gilak dalam hidup tok, tapi part jaga kesihatan mesti maok serious. Amal jak minum aik mati awal pagi. bangun tidor belum berus gigi, belum berpungas terus minum atleast 2-4 liter aik. Mun urang Islam baca Bismillah ngan Selawat dolok. Simple ajak, cost you nothing, cuma beli water filter atau mineral pot, mun mampu lagik beli RX water filter. Macam nok diminum oleh Dr. Nordin Darus pakei nya ngubat kanser darahnya.
Aku dah almost 2 taun dah ngamal, alhamdulillah bila aku cek sebelom posa tek BP normal, colestrol normal, urik acid normal ngak palak ajak sik normal ada senteng sikit. Sebab bila nurse ya offer program berenti merokok aku madah ngannya aku gik suka merokok, sik ada moodnya ngan aku.
Wahab nang dah segar bugar kinek tok. Teamnya menang. Nya team Pakistan so naitlah bendera Pakistan. Mun team dak jepon ari ya menang, gerenti melopongnya.

Hab, lagu lagu nok dipadah kau tek tang familiar jak bunyi. Mungkin nok selalu dimain oleh Prof. Lo dolok masa di U LSW. Lupa ajak aku nak pegi Parkson. Mun aku nanggar Parkson tok, nang sik berapa suka aku tempat ya, susah parking.

Dancy said...

BAb abnormal palak ya MAl , susah maok di ubat . Sik cayak tanyak ngan Wahab ngan Dolt . Duak kali limak kitak tiga ya .

Sik ada kemanisan kekencingan kmk ....BP ok....dipendek ajak cerita ...Doa ajak kmk ok .

Kamal said...

Insyallah Nen. Semoga semua bagus2. Besah kamek aku bingung, nya empun sugar level tinggi, pas ya nya sik maok cek up. Dolok masa gik kecik, Tini yang takut ke klenek,kinek tok semua kamek takut.....

Bab abnormal ya ada dua kategori, sigek below par, sigek above. Jadi aku tek dikategori nok nomor duak ya. Eh, ney dak tok? Asal malam ilang, asal ilang malamlah ari...

Dolt Udin said...

Kamal,
Pasal minum aik pagi ya dolok aku pun ada di ajar oleh ningal Hj Mokthar depan rumah aku di Piasau..Sampey kinek tok aku ngamal tapi sik dapat banyak gilak...Jadi mabok aku minum aik banyak gilak...mun di campor special brew sik mabok pulang...salah control card kali di pasang sidak dolok..

Sabila ku nengar Dancy bejarum jarum mal, jaik ati ku nangar gambar nya ya...Doa jak kita nya cepat semboh supaya kita dapat terus beplentea lam blog kita tok...ngak tok jak cara paling bekesan untuk kita miak los brsama walaupun berjauhan....Mun nak nungu bersama macam dolok2, sik mungkin dapat lah...Hanya tingal kenangan ajak lah....Those were the days...jadi gunakanlah sisa sisa hidup kita yang sik seberapa tok untok mengeratkan silaturahim antara kita selain beramal...Guro plantey nang sik boleh di ketepikan lah...

Kamal said...

Yalah Dol, dak tok semua macam adik2 kita. Adik aku pun sorang di sinun. Mun dalam tok nyaman sikit pelentey, mun sidak marah embak cerita hal moalh meriam kabait. Mana nok sik tahan pelentey, jadi tukang maca ajak. Tapi mun jumpa siap kenak sakat. Macam dak nok terberak dalam seloar masa darjah 1 dolok. Masa tok dak nya tengah berdebar2 takut kenak sebut nama dalam tok....

dr_poli said...

Thanks guys . Jujuh juak aik mata tek bila baca . Se gila gila tak org nyakat orang ...ada urat kesian juak tinggal .

Kadang kadang terasa down juak ....feel good bila ada tiupan semangat dari kawan .

KAk ya pegi spaetar gik ...injection ....ya lah jarum tok di pakei . Sik gilak rasa sakit bila di injection .

Salammmmmmmmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Relax Nancy, iboh dipikir gilak. Embak happy jak doa banyak2.
Geney nak molah mun dah hobi kamek urang macam ya, mun sik ada urang abis dak manok, dak sapi ngan kambin disakat. Macm Dol, sak nya berkareh nangkap manok pas ya dipotong lidahnya. Sampei mati manok ya sik berbini, manok ompuan sik maok ngannya, sik hensem. Dah lah sik hensem, sik pandei berkokok, mun berkokok, ngelakak manok tetak lain nengar. Kesian manok ya.

nembiak Los said...

Eh panjang dah kelakar tak orang. Salam semua.
Dah full charge lah tok. Malam tek aku gago nangar berita Politik di Perak, kak ya nangar Mr. Bean, Kak ya nangar Misteri Nusantara, kak ya ngantok lalu tidor. Pagi awal bangun nak ngantar dua koboi aku Ko-Korululum. Kol 1.30 tek antar gik dak duak pergi Tiution. Pulang tiution terus pergi kedei Peri ngan Seni. Berayas kamek makan Chicken Wing. Nang kelas rasa nya.Sik sempat makan mee Seni. Puuuuun Cakkkkkkk. Esok aku datang lagi.....Suma lupa madah, Ramli, adik Peri, disebelah, berjual air.

Dancy. Bait bait lah kau main jarum ya. Jangan sampei berayan, dijumpa oleh anak kecik kelak, bahaya. Doa aku, Mudahan kau cepat sembuh.....

Aku ada soalan Cepu Mas untok kitak orang disia? Masa diLos dolok, ada kawan kita, namanya bunyi penyanyi Rahimah Rahim. Tapi sebutan nya Ra'imah. Mahal prize tok. Sapa dapat jawap, grenti dapat Kaya........

dr_poli said...

Hab....aku tauk .....Nae prize aku ?

Kawan kmk tok madah...U mintak tukuk daie ?

nembiak Los said...

Eh kenak prize tukuk daie lah pulang? Urang belum dapat jawab lagi tok. Sik aci lah kau tok Dancy...Kan aku madah, sapa dapat jawap dapat Kaya....nea boleh tukar tukar....sik cayak urang ngan penganjur kelak..

Dolt Udin said...

Dancy,
Ney kitak tok, jangan menyepi dirik..Molah kamek orang nervous ajak...Ceritalah...Dah sehat kah belom...Doa kamek nemiak los semoga kitak cepat2 lah sehat macam sedia kala..

Dancy said...

Tokkkkk akuuuuu....

Tadik dah nak masuk....mala jak sik dapat . Dak misi sitok bila dak nya tek tauk kita org swak nun...semua nak rapeh ngan kita . Paksa lah bertutur juak ngan dak nya . Tok baruk kosong bilit .

Masa tok nunggu nak check out dari spaetar...kelak at 2 petang baruk laki mek dapat ngambik .

Nunggu result lagik ....next week baruk dapat ...hopefully ok lah ...mudahan sik ada apa apa nok sik maok di dengar kita .Palak masa tok gik rasa berat ...kenak bius ya .

Wahab/ Kamal Jarum rah tangan tek dah di keluar dak nya ...tanda dah habis taipusm ...hehehe...

Kamal said...

Nancy berapa ari kau ditahan di spetar? Apahal sampei ditahan indah? Semoga semua ok, sehat walafiat. Jadi sik dapatlah kau ngekot sidak belarak ari tok. Dak misi sia macam ney, ada nok boleh direkomen nya kamek urang di sitok, Ney tauk ada yang maok jadi bini angkat, eh salah tek, adik angkat.

nembiak Los said...

Salam semua. Syukur kau dak keluar spetar. Nok bait lah ya. Jarum pun dah dicabut termasok kail nok pakei narit kalvadi....

Dolt Udin said...

Ya rabi Dancy, lemas kamek orang nungu posting kitak...tapi syukorlah dah hampir selesey kitak ya...arap sik ada apa2 lagiklah...Siklah sempat kitak nangar uncle keson kitak di arak orang di Batu Cave ya...sunyeklah nya...

Kamal, susah ngambik adik angkat dari Perak.Mahal mal.Kau tauklah logam perak kinek tok dah pupus...Bagus agik nok dari Pasir Mas...Resale value nya tinggi...

Kamal said...

Mun lagik Perak sik berapa kaca gilak Dol. Mun kau pegi kelantan nang melampar mas kat pasir. Kat kelantan tok lagi kaw emasnya.

Dolt Udin said...

Mal, mun ada temaga pun dah ok.Eboh kata mas, best agik spring. Boleh pakey molah parang.

Kamal said...

Dol, dak malaya ya nang kaya. Mun di kelantan naya da Pasir Mas. Tapi mun di Perak kesian juak nanggar sidak nok tinggal di Parit. Nok paling terok nok tinggal di Bukit Berapit ngan Batang Berjuntai.

Dolt Udin said...

Di Sarawak gik best. Orang diam sama ngan antu...Di lubok antu.Patut lah kita semua ada darah antu sikit..Macam mos ada darah antu gulin, antu payong, antu kubor(Rajak antu kubor), antu pocong...Yalah mos terpaksa diam di atas bukit supaya nya boleh merati sedara nya dari sia..

Kamal said...

Ada juak nama tempat di sarawak tok sik bagus terpaksa ditukar. Macam Binatang ditukar jadi Bintangor. Sialah kampong Ting Pek King. Sigek lagik Nonok, dah ditukar jadi Asajaya. Nang benar juak besar tempat tok, dah membangun. Mun sik malu kita mun urang madah Nonok di sarawak tok besar.

Dancy said...

Awok...mun kuat gilak nangga wayang ...antu wayang ....mun suka gilak keluar berjalan ...antu jalan . Kak ya tukar paesen gik dak swak tok ...mun sik antu ...dak nya makei taik ....wayang ....taik wo ....mun dah manas benar benar ,,,taik palat ko.....!

Sik ada gilak nembiak makei word tok gik .

Salammmmmmmmmm

nembiak Los said...

Sik ada gik urang makei perkataan taik.. bila manas semenjak Apek Kelab ninggal dunia bab Apek yalah lelaki Los terakhir lom bersunat......

Dolt Udin said...

Dancy, mun dapat jangan mintak2 dak nemiak makey taik nok pakey manas ya tek...tapi nang benar juak dolok sik kira miak atau orang tua suka daknya makey word ya bila manas...Kononnya tek dah maximum lah manas nya tek..

Hab, bukan apek sik maok di sunat masa ya.Tapi sik ada guntin yang boleh nyelesey tugas ya...Abis2 makey pahat besi waja baruk dapat, ya pun maok di tunok dolok baruk sik keras gilak...yalah apek ninggal dolok sabila nya nengar nak kenak pahat ya..

nembiak Los said...

Nonyah jumpa Apek ninggal lam keadaan bertekong. Duak duak tangannya berkukut migang bendanya. Ku pikir nya tengah takut kenak pahat kau Dol.

mussjulai said...

Bukan takut gan pahat dol,aku rasa kulit nya tekepit kat zip nya kali ya nya sampei mati coba ndak mukak nya,he.he.he.Cali apek ya...

Mun Dancy nengar tok cepat nya nyambong tok,tegugok kesia ongko palak pek ku eh....

Dolt Udin said...

Mos mun sekira aku bejaya motong kulit pisang apek masa ya, memang ku masak sambal goreng campor kacang panjang mos...Berik kari sikit macam kita numis ambal..

Dancy said...

Oh Dolt ...betap - betup ajak nya mun digoreng......

Bah ...dah gik ...buak ari ...

Dolt Udin said...

Hahahaaa...kau ya molah buak dancy...tang macam bunyi telor ikan bedukang kenag goreng jak ya...awawawa...nun pucok ara kata dak mak aku lok marek...tah apa kah retinya..

Redy A. said...

He he he he , numpang tetak ajaklah aku.Chali juak takorang tok.

Kamal said...

Angol lagik palak aku kenak kitak urang tok. Nang benar kali kata Muss ya Hab, apek tok mati bukan sebab takut kenak pahat Dol. Memang kes tekepit zip seloar itam. Seloar ya bukan makei zip plastik, nya makei zip temaga. Nya ada cap Talon 52, macam zip Levis

nembiak Los said...

Bangkali benar juak kata Moss ya Mal. Lepas urang merik mandi mayat, Moss tukang mungkus ninggal apok ya Mal. Memang nya ada nangar. Masa ya Nyonyah gago encarik seloar Itam apek ilang....jangan2 masih diPulo Melayu loar ya.......

Dolt Udin said...

Mos bagus kau ngakuk seney kau naroh seloar ningal apek ya?...Banyak guna seloar tok selain pakey muang jerawat, nya boleh pakey muang panas juak...Kamal masa tok perlu nak muang panas ya mos...Mun ndak kau rendam semalam kakya ambik aik nya berik ngan kamal..Seloar tok bolah juak pakey nundok boyak....Kau tepas jak sekali, memang macam kenak gam mulut boyak sik dapat makan kita.Abis2 nya boleh nyondol ajak.

dr_poli said...

Bertangas jak Mal. Kak ya ...sesiapa yg pandei nyembur ....sembur jak makei sireh .....

Kamal said...

Dol/Hab ada aku nanggar Muss makei seloar ya masa nya ngepong wo putus di pulo. Berkerut jak kat pinggang nya, dijerutnya ngan tali bondong. Pingga apek besar dari pinggang Muss.

Nancy, tedah.. Sik ada lagik urang berisi pemandei macam ya kinek tok. Ubat aku senang ajak, minyak nyior dicampor bawang mirah pas ya disapu seluroh badan.
Nok bersembur ya sik juak aku berani. Urang tua kinek tok banyak dah makei gigi palsu. Ujung2 binasa aku kenak sumpit ngan gigi palsu. Sakit ya sik berapa gilak, tapi malu ya yang lebih......

dr_poli said...

Masa di Los dolok...emak Dolt selalu jadi bidan dak kakak ipar kmk ....esp bila malam....datang lah nya maera dak tok....bersebur rah perut dak nya ...kak ya dibalut perut ya tek .....esok ari datang gik nya ...

Dak anak anak Bang Louie ngan arwah Bang Long sempat di paera emak dak tok .

So bila kmk beranak tek ...kmk pun maera anak kmk cam ya ...bertapal kata org ....tapi kmk makei aik sireh ya ajak rah perut anak kmk ....dak hampas sireh sik diengkah ...takut gatal perut dak nembiak . Kak ya Coincidence kah ...apa kah ...tapi masa anak anak kmk gik kecik ...sik ada sakit perut dak nya ....

Anak kmk sempat makei oto .....

Dolt Udin said...

Dancy,
Ada mak aku ngajar aku jadi bidan, bukan aku sik minat tapi susah nok mencarik orang laki beranak.Mun cam ya ney lah ada bisness aku kelak..Jadi sik lah jadi aku belajar...

Kamal said...

Nancy, mun ada contoh oto ya aku maok. Sebab band member DYM termasuk aku perlu benda tok. Benar2 urgent. Semua dah masok angin perut.

Dol, sidak DYM dah banyak nunggu ari. Perut macam urang buntin 8 bulan. Dak nembiak los pun banyak juak, coba kau cek perut Elli, rasa aku nya tok dah lebih 10 bulan.

wahab said...

Mal/Dancy. Anak aku semua empat empat sempat mekei oto. Betapal pun ada. Nang bagus juak idea urang marek dolok Ooo...

Dancy said...

Rinduk Wahab Oooooo...mak masih cakah maera cucu dak nya ....

Kmk mun nak beranak ..biar plg ke Miri nun....suka nak manjak ngan emak duak bapak bah ....

Mun anak kmk nangis malam malam...ada bapak nulong ...biar nya turun nanyak ...kenak anak ktk nangis , Mah ? Kak ya ...awal awal pagi gik...ada batu batu di angat nya ...engkah nya dalam kain kain...diberik nya ngan kmk ...pakei engkah rah perut ...sebak rasa ati ngenang ....

Kamal said...

Nancy payah jak makei batu. makei streka lagik cepat. Ney sample oto tek?

Hab, anak2 aku pun sama juak, buka kau sik tauk arwah mak aku. Sama pesen macam mak kau. Nang banyak pantang larang. yang terok sekali, bini aku kenak ikat kaki juak. maksudnya no entry.....
3 bulan makan kangkong ajak.

nembiak Los said...

Aok, makei batu panas ya, aku ingat Mak aku beranak ngan Ros kamek ada makei ya. Masa bini aku, nya ditapal oleh Rahanah kamek. Ada juak nya makei jenis container getah nok diisi ngan air suam, diengkah ke perut.
Hari hari sidak makan manok kpg berliak. Aku nanggar pandei lejuk...
Haha Mal. ari tok diulam, esok dimasak belacan, lusak ditumis tapi masih juak Kangkong...

mussjulai said...

Malas ku cerita pasal beranak tok,nyuroh aku bepuasa 44 ari jak,Nyuroh kita meruan jak ndak gia mal?hu.hu.huk.

Kamal said...

Moss, Rediah ada ubat meroyan ya. Apa takut bedal jak. Mun kau kenak tahan kat dalam kandang di spetar, ada Temon nyaga kau.

Hab, sik dapat melawan kangkong belacan Imbeng. Masa tok lapar perut aku ngenang kangkong belacan Imbeng ya. Makan ngan bubor pas ya ada telor itam campur liyak, garlic jeruk.

nembiak Los said...

Lebih kurang ngan rasa emparuk nya Mal. Aku selalu nilit nilit kat Miri by-pass, dikubang kerbo ya, ne tau ada emparuk sia.....

Kamal said...

Sorilah Hab, mun ada sidak sia dah medalnya. Reseve ajak nok dalam parit depan rumah bapa Elli ya.
Aku suka makan umbut nok keadk tongkat rona ijo. Selalu dijual kat tamu. Nya ada du jenis nok rona ijo panjang sigek gik rona coklat tapi pendek. Duak2 nya nyaman. Antara nok favoret aku kinek tok pucok singkel, pucok ubi, pucok labu, pucok timun, picok periak, banyak lagi pucok. Nok sik diminat aku mati pucok.

nembiak Los said...

Nok pucok last sekalik ya, ngak usup ada resepi ngubatnya.

Aku selalu masak maggi kari campor ngan pucok singkel. Kalau sik ada, pakei pucok bandong. Nang kick Mal.

Dak Dancy ada ndak kah pucok singkel di Kedah nun...

mussjulai said...

Mal kau madah semua pucuk ko bedal,sigek gik pucuk belum ko coba.(pucuk jongtas)carik ko pucuk tok.Mun Kedah rasa ku betaburan kali.

Kamal said...

Moss, apa pucok apa ya? Sik pernah aku nenggar nama ya. Di pulo adakah? Berangkali aku pernah makan. sebab aku suka makan sayuran utan. Nok ditanam dak cina tok gelik aku nak makan. Daknya nyiram ngan aik kemeh, bodo kita mun terminum aik kemeh daknya. Mun sik aik kemeh, baja kimia.

Hab, pucok singkel, rebus gia ajak pun nyaman. taroh bawang putih lebih sikit, gerenti malar kentut pas ya. Pucok cepak juak nyaman. Pucok singkel tok mun dimasak ngan labu kunin nang kick.
Banyak lagik makanan nok nyaman2 di keliling rumah kita, sik payah nak berbeli sayor di pasar. Mun maok jimat lagik tangkap ikan puyu ngan ikan haruan pakei sumber protein. Ikan kaler nganti pusuk. Cam ney ndak rasa ikan kaler mun dipolah rusip?

nembiak Los said...

Ada juak jenis rumput namanya Lepak Itit....nya tok banyak dipadang Los berdepan rumah Ah Choi lok. Di tepi tepi derek pun banyak sayur tok. Kinek tok di Go-cart trek ada banyak. Di masak tumis belachan, kick benda tok..ada rasa buah kuini juak nya sikit...

Bah...pucok apa nok nama jongtas tek Moss?.

Kamal said...

Fof ya jongtas. Jongang sebelah atas.

dr_poli said...

Mun jongang ...jongang manis kata org ....tompel lebih extreme rupa jungo org ya .........

nembiak Los said...

Apek Ngang nok tukang nebas kelilin Tangki ngan derek dolok paling extreme tompel yang pernah aku jumpa. Gigi atas, depan nya macam shade baseball cap....

Dolt Udin said...

Hab, apek ngang selalu mandik di tangki radiator derek belakang rumah kita di jln Gertak dolok...ada sekali aku melastik nya mandik, ngeleparnya lari tekenak buan simpor..

nembiak Los said...

Aok Dol, ingat aku masa ya, kita ngipak nya mandik dari dibah tangki. Udah jak apek ya telanjang bulat, terkenak buah simpor, lalu ngelepar.....

Kamal said...

Nek ndak ngelepar mun dah buah simpor bertemu buah kundor.

Nancy, nak jelas nok dipadah kkau ya. Tapi "jongtas" tok aku masih lom paham. Ney Moss tok? Aku bukan dapat nengar benda nok dapat dimakan.

nembiak Los said...

Maok di tunggu diKedei Lutong ajak Moss tok. Esok aku cuba tepon nya. Kali "jongtas" tok bahasa Jawa...

nembiak Los said...

atau bahasa Tambi....cho ko nanyak ngan nok sorang ya Mal....

dr_poli said...

Nok sorang nae ....Elly kah ? Elly ...standby dictionary ....

Kamal said...

Hab, awal nya cover line. Mati kita. Maok pasang sfety buah simpor. Mun sik nahas kenak lastik.

mussjulai said...

Ya allah,jongtas ya pun sik tauk.Pucok nok diulam ndak kah di ujong atau di atas,jadi semua tanaman pucok nya di ujong,ndak kah di atas.Bukan apa aku cuma ndak encoba minda tak orang bah.Jong(ujong)Tas(atas).he.he.he,cerik asai.

Kamal said...

Mayonis kau Moss.

mussjulai said...

Buah engkudu buah nanas
Lalu ndak manas.
Mal ko pernah ngulam pucok simpor,nang best mal.Rasa nya ada kelat sikit.Ko ulam gan cencaluk gerenti tumboh rambut ko."jangan bisin gilak dengar Dancy kelak"

nembiak Los said...

Aok Mosstas, urang madah sik bagus makan pucuktas, simportas ya banyak gilak. Nyuroh sakit pinggang kata urang lah...

Daun engkudu bagus juak pakei campur ngan ikan apap. Di hiris alus alus, campur kunyit, bawang, garam. Geramek dibadan ikan, kak ya lapit ngan daun simpor, kak ya steam atau pangggang......boleh cuba resepi Chep Wahap tok..

Kamal said...

Moss mun banyak gilak makan pucok simpor, muka macam pelandok. tapi nyaman juak pucok simpor tok. Moss dah kau ncoba pucok tuba. Ya lagi nyaman. Sama macam pucok renggas rasanya.

Ada sigek lagik jenis maskan makei daun engkudu tok Hab. Botok nama nya. Betolkah? Cam yalah lebih kurang. Buah engkudu tok mun diblender pakei minum pagi2 pun bagus. Tapi seksa rasanya. Dolok ada aku molah, tapi tiap pagi rasa fedap nak minum, stop ajaklah.

Dolt Udin said...

Benar ya mal, kalau banyak makan pucok simpor muka macam pelandok>Sik kau ingatkah Mos..Dolok apek pelandok suka juak makan pucok simpor tok.Sabila dah jadi pelandok, kita di marahnya bila melimpas rumah daknya...Sapa nyuroh...

Mal daun mengkudu sik boleh di amal gilak..Ada sorang miak di kampong kamek sampey kinek tok banyak bintik2 muka nya makan banyak gilak daun mengkudu..

Kamal said...

Pucok renggas pun nyaman diulam.

Dolt Udin said...

Pucok pokok mengkodok agik nyaman pakey ulam ngan kasam semuan..Pucok ara pun nyaman juak, tapi sik boleh banyak takut sik cukup untok dak antu berulam malam ari...Ada di kerbok nya balit perut kita mun dak nya sik ampit ulam ya..

nembiak Los said...

Ngam nok nama Botok ya Mal. Nang kick juak benda ya... sitok sik ada urang molah ya ndak... mun di bhgn 2/3 macam macam produk ikan dak nya..

musatahar said...

Mos,
Nei ko mos.aku mok dgr cerita ko.

mussjulai said...

Aku gik time sekejap,tok dah ok jadi ko mauk dengar cerita apa,kungfu ada,tambi ada,hindi ada,iban betetak ada,burong ada,manok sabong ada and apa lagik,semua ada,pileh ajak kau musa.
Mal,kau dolok encoba ngulam pucok rengas, kamek mok nangar cam nei rupa kau lepas berulam.he.he.he.gerenti mcam dolpine ko!

nembiak Los said...

Mbak cerita nangkap burong... asal jangan tertangkap burong Musa jak..

Kamal said...

Pucok tuba pun nyaman juak Moss. Jidi belayong ada ncoba ngulam pucok tuba tok.
Musa kau cerita hal main dart ngan Moss. Atau cerita hal batu. Rajak Pondan suka mun kau cerita hal batu ngannya.
Hab, ada aku ngetest skill melastik aku, masih ada sikit2. Mun lagik tin minuman dalam jarak 20 kaki masih boleh, mun lebih lom tauk. Minggu depan aku ngetest di Luak. Minggu depan aku cuti.... Sik nbest di luak, di Pulo best....

musatahar said...

Mal,kalau cerita pasal main dart.kmk duak mos ya lah the best double main dart kat sarawak tok dolok.Nok pasal batu ya lain mal.kmk duak cerita pasal burong murai batu.burong apa.burong murai.burong apa....

mussjulai said...

Mauk juak aku ngetes lestik ko ya mal.Kelak mun dol datang kita ngetes di pulo.
Musa mun ada masa kelak kita duak nyebak burong.Agik encarik tempat yang ada murai dolok.Mun dah jumpa tempat nya kita duak pegi.

musatahar said...

ok mos,no probrem.tp kelak dah ada tpt lupak ko ngan aku.aku dgr kwn ko si aloy ya makin byk mb nya.

musatahar said...

Mos,lupak aku tek.mlm tok aku xdpt beloya ngan ko.aku keja mlm tok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Musa, burung murai nok mirah dada yakah? Kat sg. Rait banyak. Mun kat perwira di pasar nya tutor Indon. Nang cerdit burong tok....

Moss, mun kau ngetest lastik Dol tok gerenti kau berkenan ngan lastik tok. Nya lain dari lastik urang lain. Mun Robin Hood masih ada sik nya berguna ngan panah....

mussjulai said...

Ngam Mal,nok merah dada burong tok.Dolok di luak ya banyak burong tok.Kenek tok dah kurang tangar ku di luak ya.
Kelak kita duak ngetes lestik ko Mal.

musatahar said...

Kalau ktk urg mok ngetes lastik ya jgn lupak juak ngan aku.mun masa d los dolok sik juak aku tok mok ngakuk kalah bab nok main lastik ya.

nembiak Los said...

Sikda apa apa lestik kau ya Sa. Mun kenak burong pipit pun, nyuroh nya sakit perut tetak ajak....

mussjulai said...

Jangan ko hab,sik pernah ku nangar burong pipit tetak,ningal dunia ada kenak lestik ya.

nembiak Los said...

Moss. Burong pipit lemah jantong ajak mati kenak lestik ya....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku jarang melastik burung. Urang pernah aku lastik, dari sekolah Anchi marek aku suka melastik urang. Tapi kinek tok aku suka melastik tin ajak.

mussjulai said...

Ya bagus Mal,selamat urang gan burong.Bukan macam wahab,pantang nangar pipit gan perak sebab nya duak tok makanan wahab.Mun dapat burong layang2 ya mauk di lestik nya.

nembiak Los said...

Aku sik ada lastik gik kinek tok Moss. Senapang Pellet pakei aku ngentam burong kat rumah aku. Mun kenak daiee manusia, bincut juak..

Kamal said...

Burung Bubut nyaman dimasak kari Moss. Masak kicap pun nyaman juak. Sama juak ngan burong layang. Burung layang tok dipolah sup nyaman.

mussjulai said...

Suroh ajak Yot masak kari burong bubut kak ya suroh kau makan.Cam ney pikir ko mal.Dol dah start bekemas nak berngkat ke miri kali?
Tunggu jak nya sampey,ada nya tel kelak.

Kamal said...

Yot sik makan burong bubut. Rajak Pondan suka makan burung bubut tok.

mussjulai said...

He,he,he,Rajak pondan,gelik ati ku gan nya ya,nok sik pondan molah dirik pondan,bodo eh!Mun burong bubut nangar nya,gerenti idup balit burong ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kinek tok nya sik pondan lagik. Dah bakaheng, dah jadi tokey ikan.

Dolt Udin said...

Mos.OOOOOOOOOoo mos, jangan kau madah nya pondan. Burong bubut rajak agik idup mos eh..Mun nya ngeluar patoknya ajak udah panjang sejengkal...Lom agik nya ngeluar geruk nya mos...Arum bulak boleh pakey nyulok buah asam di kubor cina ..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kandar madah burong bubut pandei ngubat orang patah.

Dolt Udin said...

Bulak Kandar ya mal..Apa juak aku selalu jumpa burong bubut patah mematah di langar kereta...Mun benar burong bubut pandey ngubat org patah, tentu banyak di stok dak ospital ndak...

nembiak Los said...

Nok kata Kandar ya sebenarnya, ada sorang Doktor dari India, sedara sidak, namanya Dr. Bubut Singh.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Brangkali juak Hab. Masa kamek Moss ngan Elli minum kat bulatan cafe, ada juak sedara dak Moss datang berjumpa kamek. Nang sama macam Moss kalernya. Idong sama macam patok burung kenyalang.

Dol, brangkali kandar sik pernah nanggar burung bubut bersimen sayap, ya nya madah burung ya pandei ngubat urang patah.

Dolt Udin said...

Cina nok nama Changli baruk pandey nyambong patah...Selalu aku nangar nya nyambong segala pipe patah masa aku molah kereta di woksop Talip di kpg weles dolok...Sik juak ada aku nangar burong bubut nyambong pipe patah,...

nembiak Los said...

Man Patah dolok pun Doktor tukang molah air jerango makei tebu di Los Bujang Arwah Pak Onong. Banyak juak sidak Nembiak Los senior diubatnya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada juak nok gian makan telor digoreng Man Patah tok...

nembiak Los said...

Ya Hj. Amit pun kerja...

Kamal said...

Sik juak aku medo Man Patah, Hab, nok sikok ya rangkak gilak.

musatahar said...

Kamal/Hab,ari marek aku ada kol jali buang.aku cerita ngannya pasal kita bepiknik di bekam.Suk lalu nya dgr cerita aku.kata nya lamak dah sik jumpa ngan geng2 lamak lepas pencen main bol.

nembiak Los said...

Musa. Lain kali kita mbak juak Jali ya.

mussjulai said...

Hab,jangan ko embak jali ya berat tubuh nya,ko ajak nya gi Bekam ya baruk betol.

musatahar said...

Hab,ada aku madah ngannya.Mun nya ada free mok nya ikot kata nya.

musatahar said...

Mos,nok kata wahab mbak ya aku sokong mos krn ya bahasa nembiak los.Nok ajak kata ko ya mos mcm bunyi org tanah melayu jak.Coba ko pikir,selalu nya kata org sinun 'ajak2 ayam' sik pernah pun org nyebut mbak2 ayam.Jgn mare...

mussjulai said...

Nok ajak2 ayam ya Sa bahaya sikit,mun sik kenak panggang ayam ya kenak lestik oleh Dol kelak.Mun embak2 ayam ya kelak kenak berak ayam nok taik bebau baruk tauk,he,he,he.

nembiak Los said...

Terima Kasih Musa, nang ngam "embak" ya bahasa Nembiak Los. Bahasa Moss tok dah bercampor campor.
Nae ada juak urang embak ayam diSarawak tok. Urang sitok ndak madah binatang ya Manok....sik berapa juak kau ya Moss.

mussjulai said...

Kitak duak ya salah,bahasa dirik empun sik tauk.Embak gan ajak ya bahasa sarawak mun kitak duak mauk tauk,rusak2 kitak duak ya.

nembiak Los said...

Apa hal lari ke rusak lah pulang.. bekak cerita manok, melelat ke cerita rusak...

adi said...

mun urang sitok nyebut rusak ya Payau....

Elly said...

Aok macam to ajak kita sitel kata Yasen :

MUN SIK KERAK......RUSAK

Dolt Udin said...

Bapak aku utong, nya nimbak rushak dekat pukok buruh, mesh kenak buran...seraka purish nakap urang nyuri beras purut...bahaya merayu punya barang pandey makan uram...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada pucah dibah pokok buyoh....

Elly said...

Aok daknya ngambik buruh ya pakei sidaknya morah lemang ngan manok pansoh, kita urang seh paham paham bah.
Macam nei rupa barang Merayu ya blikok kah luros, panjang kah pendek, Dol ? Kitak belajar morah barang ya ngan sidak di Ladang Kosa ndak, sidak tok banyak di Ladang ya.

nembiak Los said...

Ceraka preypos ya, carik seruar raram....

Kamal said...

Maok ciup kah cusu? Jangan nganok tutor urang, kelak tulah.

Elli iboh diekot, nang penganok nembiak ya. Mun di bukit song, tiap2 ari sidak sia nanggis disakatnya.

Bukan setakat manusia, dak pontianak ngan antu bungkus pun nanggis ulehnya. Toyol ibohnya, nang malar dibulinya.

Elly said...

Kamal
seh ada aku nganok tutor urang bah, memang aku besakap macam tok mun ka'o seh pacayak soba ka'o padah ngan Dol.

Dol
apa kabar ka'o dey sia, pakanak seh masohk blog, kitak gago kah.

Kamal said...

Aok lupak aku, nang stail sidak penunggu bukit song betutor macam ya.

nembiak Los said...

Kenak rasok tarap setengah kritikal Elly ya.... Bagus kau carik Moss Ly... nya tau petua nyuroh atu bukit song lari...

Kamal said...

Elly, mun kau masok blog masa di Niah, maok hati2 sikit. Tuleh kerek kanan, ney taok tang ada jak pontianak sebelah kau. Mun muka nya kacak sik hal, tapi mun muka nya macam Maya Karin ndak susah kau di sia. Mun sik pontianak, dak antu tinggi, antu jepon & antu apek kelab. Tapi kawasan Bukit Song tok nang pemos ngan Pontianak, banyak dah aku nenggar cerita urang. Banyak juak urang berjumpa ngan pontianak tok.

Dancy said...

Palis ...palis...jgn dipeletei nok benda tok ....

Dudi tok tek ...anak kawan kmk empuan disah dak doctor nya sczophrenia ( betul kah spelling ? ).

Miak tok bagus result form 5 tek ...masuk tingktan enam sitok ...lamak tok ada nya madah ngan emak bapak nya ...nya ada dengar sora org berkelakar ngan nya ajak ajak ...sik diambik pot oleh dak emak bapak nya ....dipeletei atau di engkah tepi ajak bila anak empuan nya madah cam ya ....

Entah ginae satu malam ya ....anak tok tek tang bangun malam ...nak keluar rumah ...disuruh " org " ya tek ....

Payah belarak anak tok dari keluar ...chun juak laki kawan kmk tok shift malam ....pian nunggu laki nya dtg dak jiran jiran nulong . Betenong indah lah tek ...kata bomoh ...nya tok diminati oleh dak penunggu di pokok ara ....on the way nya ke sekolah ...nya melimpas 3 egek pokok tok ....

sik lah tauk sama ada dak kawan kmk terus berubat kah cara kita ....tapi yg last dengar diembak ke specialist ...dak nya confirm nya sczophrenia tek lah . Makan ubat lah tedah anak tok ....

Kesian ...kacak anak tok plus nang geliga utak nya .....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 249   Newer› Newest»