Tuesday, January 20, 2009

WLUFC Le Tour de Bintulu....


Tok masa kamek WLUFC Le Tour de Bintulu di depan berek Polis Bintulu. Sapa madah Chefdemulu sik ada main bol ngan LUFC?
Barisan belakang dari kerek; Ah Chye Taklaw, Bayas, Robert Dumol, Awang, Aku Laa, Nan Tompel.
Depan dari kerek; Lapok Chefdemulu, Rajak Batao, Mahmud Mahari, Suut Taha, Jalet & Sik ingat nama Polis Bintulu tok (Nawi atau Mawi).
Posted by Picasa

259 comments:

1 – 200 of 259   Newer›   Newest»
Kamal said...

Mun kau nanggar jamau kinek tok nang sik ada lagik rambutnya. Licin ajak macam kojak. Dolok bila lapok ngembak bol, takut rasa nak merapat. Takut tulangnya patah. Nya macam tekurok berekot.

nembiak Los said...

Mal. Lapok ya pakei nyukup korum ajak masa ya bab banyak nok pemain original sik dapat ikut sama.
Jamau kinek tok sik dapat heading gik...

Dolt Udin said...

Kamal,

Lapok ya pakey ngertak ajak...mun kira body kontek nang sik mengerikan...

nembiak Los said...

Yang paling diguna kamek lah nok Polis nama Mawi masa ya. (lam gambar, sebelah Jalet). Kool juak players nangar nya tok. Sorang gik Berahim Sepico.

Kamal said...

Dol, mun dalam padang Lapok tok sik payah berekot. Nya melayang kenak tiup angin.


Hab, mun nak nyuroh sidak kool lagik, suroh nya makei uniform masa main bol. Baju ngan topi ajak pun sik hal, makei selor pendek ngan boot. Aku rasa referi pun sik berani masok padang.

Elly said...

Hab,
Ibrahim Sauni ya cousin kamek, masih lagi kerja ngan Sesco, diam di Kampung Baru, Bintulu. Sidak tok lok geng ngan Man Sape, Abdul Salam, Wan Mos ( geng dak Bintulu )

Dolt Udin said...

Kamal,

Mun gia bagus pasang terajuk ajak lapok tok...Kan bagus nya jado wo pandey senyum agik ya..Rindok miak main wo cam tok..Kalau di ulor sampey atas pokok nyoir boleh pakey ngambik buah nyior..

nembiak Los said...

Ngam ya Eli. Masa kamek sinun, nya ngan sapek lah ngembak kamek masuk kampung. Rajak Batau, nok sebelah Lapok, sikit gik kenak 1 swing 5 ton kata sidak geng dipanggung Bintulu lok. Nasib Man Sapek ngan Brahim datang. Yang best nya, tiap rumah disinggah kamek, ngidang air Milo ngan kueh. bait sik mabok Milo.

Lapok pikir aku sik dapat di pasang tali terajuk, Dol/Mal. Ngegak Wo ya kelak. Terpaksa di pasang ekor panjang nyuroh nya stabil.

Kamal said...

Li, Brahim ya adik serina kah?

Hab, bukan ajak ngegak pandei babo.

rediahamran said...

Elly. Abdul Salam nok d sebut kau , sapa nama bapaknya. bukan apa, nak jejak kasih ajak bah.

Org Bintulu memang salu ceria nerimak tetamu.Ya lah trademark org Bintulu.Bukan kerana hero aku org btu tapi yg aku heran mun time pangelan cnun eh memang cdak tauk ngn Kita, cdak madah Parei telew esa yak.Yg aku kdg blurr juak , ramei glak yg tauk ngn kita bereti cdak ada study atau memerhati kah kita yg dtg dtg ke Btu cya. siap merik hadiah gik dak belacan , pekasam. eh eh terfikir juak aku mcm tok lah bla kita diam d los dolok.

picturetale said...

Elly ,

u confirm cerita tok dolok .....org ninggal Pak Hassan drebar van kita ke klinik dolok marek ....lepas bini nya ninggal ...nya kahwin ngan org Btu kan ? Ada cerita kmk dengar dolok nya kahwin ngan emak dak Cikgu Serina Sauni tok kan ?

Salammmmmmmmmm dari kmk sitok .

Kamal said...

Rediah, kamek ngelar bapa Salam Nek Busrah. Orang Brunei, mak dak salam urang Vaiee.

Picturetale, welcome and please introduce yourself. Don't be shy, if shy finish mat pillow.

nembiak Los said...

Nok ne nama gambarcerita tok kah? Jauh, dari sg. petani ya..Terima Kasih, Selamat Datang.
Nok ditanyanya Arwah Pak Hassan Abil kah? Tok kenak tanyak ngan Chip atau Hj. Abu atau Sapek atau Usup adik Hj Abu atau Rediah.

Nang benar ya Rediah. Nang mesra urang Bintulu bila sidak tau ngan kita. Kamek Nembiak Los lah dolok sama sama nulong didapur ngan Hj. Abu masa Dollah Samat kawin disia lok. First time lah aku merasa ngiling segala rempah pakei molah kari. Hj. Abu jadi cikgu....sidak empuan tukang tetak nangar kamek terkial kial....

rediahamran said...

Oh, Mun gya Abdul Salam ya, ipar aku lah ya.nya kawen ngn adik Hj Abu, tempat mak mentua ku tinggal knek tok, anak menantu mithali juak nya.Baruk balit dari cya last week.Salam related juak ngn aku.3rd cousin gya lah.Aduh Tauk lah takorg ngn Salam tok.eh coba mana yg tauk ngnnya singgah umahnya.Org masjid dah Sallam tok eh. Syukurlah.Sudara ndak kamal lahnya tok.mun aku mdh ngn nya tauknya ngn kau kah Mal O.

Betul Pictrestale,ih sapa engkah nama gtok bah, susah aku nak naip, tukar nama melayu cya bah. Betul mak Serina Hj Sauni tok dolok bini Arwah Udak Hasan Abil.ninggal bini pertama nya pempuan los paling senior , udak sisi, kak ya nya kawen ngn mak Serina tok.

Hab, eksen lah kau pandei giling tek ngr pempuan bintulu ramei siap, nasib hati kau sik sangkut ngn adik Hj Abu, mun sik beripar biras lah kta.hehe.nasib sik tergiling tgn kau.ha ha ih baruk ku perasan tauk juak ngn Usup kah. ih boleh tahan Usup tok , pun pasang duak jak Hab.

Kamal said...

Rediah, bukan ipar tapi biras. Bininya, adik Hj. Abu ya baruk ipar kau. Mun nak kompom coba kau nanggar cerita Ahmad Albab.
Nembiak Los masa ya sik pandei bergerek, selalu dak ompuan suka ngerek nembiak los tok. Susah juak bila ditakdirkan hensem gilak....Wekkkkk!!!!

Kamal said...

Rediah, lupak tek, mun jumap Salam kirim salam ngan nya. tapi nya dah ada salam, eh susah juak. Convey my regards to him, chewah! Nya tok pangkat uncle aku macam dak Elli, tapi dah biasa nunggah nama ajak, so macam urang sik tauk bahasa ajak. Abangnya Hashim Busrah, siney kinek tok?

Elly said...

Salam sumer
baru bangun masa tok kira bejaga lah sampei pagi.

Kamal,
betul lah ya Abang Berahim ya adik beradik ngan cikgu Serina.

Picturetale,
kitak sapa kah, soalan kitak udah di jawab oleh Rediah so sik payah lah kamek jawab.

Rediah.
pasal Abdul Salam, Kamal udah nulong jawab kitak, so meaning to say Abd Salam is your BERAS kata P.Ramlee, upek seritak ? Abd Salam ya my 2nd cousin bah.

rediahamran said...

Terima kasih cik Gu Kamal,aok, biras aku lah C Sallam ya , laju glak naip ialah jadinya.All rite, I will convey your regards to him on my next trip to Bintulu.His Bro, Hashim dah pencen staying sik jauh dari umah cdaknya.

Ellie, Sallam related to you belah mak nya kah.
Kamek eh belah maknya ada belah bapaknya pun ada. I think we r all related. kan. patutlah sama palak kita tok, itai sama itai lah itoi. ideh.

nembiak Los said...

Rediah. I know Usop masa he masih working with CariDrill(gali) dolok di laut Miri. Kalau aku not mistaken, he work ngan Celcom at this masa. Aku sik sempat belajar skill nok nambah cawangan ngan nya dolok......

Kamal said...

Dolok masa gik muda belia remaja, kamek duak Salam tok nang best friend. Kinek tok sik tauk ingat ndak Salam ngan aku. C. Hashim aku kenalnya sebab sama profession. Masa nya jadi Pegawai pelajaran Daerah Subis dolok, aku ada tinggal rumahnya masa aku ke Subis nak melawat sekolah. Best & sporting urang tua tok. Salam tok ada pendiam sikit sik tauk kinek tok. Mun urang laki nang sik jauh beza. Munnya penyupan masa bujang sampei kinek tok pun penyupan juak, macam kamek urang tok. Mun ompuan lain sikit, dak tok macam kereta, gik baru senyap ajak mun dah lama, macam2 bunyi.....

rediahamran said...

Come on Hab,U r out of date,now Usop working with Port Authority Btu as Security Inspector cya.Sik payah bljr skill darinya. salu jak nanggar Ceta P Ramlee Madu tiga , byk skill cya ada.Manas trus aku eh.minum aik lok.kakya sambung.

Sejuk ati ku dah, mun dpt sik boh lah nak mcm mcm Hab eh. Bak kata Kamal tek , pempuan tok all the same. mcm keta katanya, betul lah ya.maok ko bla dah tua kelak, dua bini bersatu ngemtam kau. Mun duak bini sik ngam lain cerita, mun cdak ngam pun lain cerita.tok dari pengelaman akulah.Bait ko jaga jak rambut ko ya supayanya sik luruh.malas ku mjg ceta sensitif tok, dah janji ngn Dancy rya.

Kamal eh. Salam tok masih pendiam juak, mukanya nang ada sour sikit tapi atinya nombor satu.Ceria nya bla kamek dtg cya, aku tok suka bercerita ngnnya.Nya bait juak ngn makmentua aku.Alham .Susah nak nemu anak menantu gya.

salam bahaggia.

rediahamran said...

Come on Hab,U r out of date,now Usop working with Port Authority Btu as Security Inspector cya.Sik payah bljr skill darinya. salu jak nanggar Ceta P Ramlee Madu tiga , byk skill cya ada.Manas trus aku eh.minum aik lok.kakya sambung.

Sejuk ati ku dah, mun dpt sik boh lah nak mcm mcm Hab eh. Bak kata Kamal tek , pempuan tok all the same. mcm keta katanya, betul lah ya.maok ko bla dah tua kelak, dua bini bersatu ngemtam kau. Mun duak bini sik ngam lain cerita, mun cdak ngam pun lain cerita.tok dari pengelaman akulah.Bait ko jaga jak rambut ko ya supayanya sik luruh.malas ku mjg ceta sensitif tok, dah janji ngn Dancy rya.

Kamal eh. Salam tok masih pendiam juak, mukanya nang ada sour sikit tapi atinya nombor satu.Ceria nya bla kamek dtg cya, aku tok suka bercerita ngnnya.Nya bait juak ngn makmentua aku.Alham .Susah nak nemu anak menantu gya.

salam bahaggia.

Kamal said...

Rediah bukannya out of date, nya dah madah if nya sik mistaken. Jadi tok kira mistakenlah.
Nang benar mun manas embak minum aik sejuk, jangan minum aik naga. Baruk cool.
Sik ada kamek macam ya, sebab masa mula2 kawan ngan bini kamek dolok. The first thing dak nya nanyak, betulkah Malays can marry more than one. Sebab bini mek duak tok bukan asal Islam, daknya mualaf.
Aku jawab, "It depends on individual. For some they really feel comfortable with one, but there are others who prefer more." Bila nya nanyak, "How about you?" Aku apply teknik Nancy tek, tukar topik lain...Hehehe bulak aku, adalah cara aku madah. Sikkan semua nak dipadah sitok...

Tapi sik kempang aku nak molah cam ya, sebab kasih sayang ya sik dapat dibahagi2. Mungkin ada urang pandei nak bahagikan kasih sayang. lagikpun banyak dah pengorbanan daknya. Ninggal korga, nukar agama and sebelum proses ya mungkin kenak anok dak sodara mara daknya setegal gatal nak belaki ngan nembiak los....

rediahamran said...

Gyalah Mal eh, ya baruk termasuk suami mithali lah kau tok.Untung bini kau dpt laki mcm kau .Duhal bini kau org muallaf, anak sapa , nembiak pempuan los juak kah.mcm yalah berkali kali udah ku mdh, jaga bait bini cya.ktak suami akan di pertanggungjawapkan d akhirat kelak.apa lagik mun bini muallaf, besarlah pahala kau mun kau dpt didik nya ke jalan yg benar n betul.mun sik ,jln senget lah kau .
Allah pun tauk takat ne kemampuan kita mikul ujiannya .Mcm aku tok mmg jenis pemanas di berik nya ujian idup gtok kei nguji n ngilang manas aku ya. ertinya aku perlu byk byk sabar lam idup.Minum aik n ambik napas lok.......
Jadi bla d temu ngn honey aku ya ,sama duhal karekter and muka mek duak pun dekat dekat nak seiras.aduh ilang lah manas aku, mun nya tek kedak hema malini n seksi kedak Pam.Nampak juak dot dot dot ikut hawa nafsu. tok semua nya kedak aku, ngak umur beza.bait gik ngn aku.alham.Phew udah udah gik ceta aku tok eh.

Dolt Udin said...

Selamat pagi, magandang umaga rediah,

Jangan salah guna aik buah naga...Kalau manas jangan sekalik di sentoh aik naga...Aik naga sebenarnya untok memanas kan badan bila dah sejok, bukan sebaliknya.Ubat yang mujarab untok masa manas sik lawan ngucah banyak2, mbak bezikir panjang2. Ikut rasmi katak, bila panas, daknya bejikir bunyi nak rak.Lamak2 turun ujan, jadi sejok lah daknya termasok juak kita sejok sama2.

Kamal said...

Dol, nang best dikir katak. Aku suka nanggar dalam Youtube dikir barat nok ada katak ya. Gelik ati aku nanggar. Aku nang ngembak sidak DYM praktis lagu dikir katak esok. Kamek tiap ari minggu praktis, ney tauk Gawai kelak ada urang nyeruk...

Reddy, berdoalah supaya hati kamek duak Wahab sik berubah. Sebab berat tanggungan kamek duak. Aok bini aku bukan nembaik los. Nya tok ompuan. Bangsa kenyah dari Lio Mato...

nembiak Los said...

Salam. Apa nok dikata Kamal ya nang macam duplikate copy nok lam palak aku juak. Pengorbanan bini kamek dah cukup bagi kamek melupakan sigek dari sunnah nabi nok pemos ya....

Redy A. said...

Dolt, suka benar ku ngr bahasa kau ikut resmi katak ya.Dekat stengah abad dah umur aku, baruk ctok ku ngr,ish tingginya IQ katun ko Dolt.

Kamal n Dolt,
InsyaAllah mun ikut dari bahasa n kata2 taduak, taduak sik kan berubah.
Bini Abu pun org Bedayuh, bait juak.Yalah kamek rinduk ati cdak tok eh sehati sejiwa ngn adik beradik n serumah pjg bah. penuh jak umah Abu time ari raya.Ya sirahturahmi namanya.Setiap kegiatan yg bait hendaklah di niatkan sebagei ibadah, Jgn ngerepak n mengeluh kerananya ngilangkan kekuatan.Buang ego n gambong kita tok kerana ia adalah beban.

Elly said...

Salam sumer :
Redy, sorry baru aku tertanggar soalan you tentang Salam ngan kamek ya tek. Gitok jawapan soalan you ya, Arwah Bapa Salam ya 1st cousin emak aku jadi aku ngan Salam ya 2nd cousin gia la ceritanya, jadi dak Kamal pun tersangkut jua ngan kamek tok belah Brunai.

Kamal said...

Rediah, dah abis minyak kau? kamek duak wahab, bukan Dol. Bini Dol ya melayu, anak arwah Hj. mansor, adik Nancy.

Elly, thanks for your info. Sapa lagik adik beradik Mak kau Li? Anak2 nya. Nok kedak tok maok dicarik kita, pakei merapatkan persaudaraan kita. Bayangkan macam ney anak2 kita kelak mun sik tauk ngan adik kakak. Sidak tok dolok, macam anak sidak hamid ngan anak kau, very close. Tiba2 sidaknya empun genarasi sik kenal sama sidak empun, nang sedih juak ngenang.

Elly said...

Kamal :
benar kata you ya.
Adik beradik emak aku yang masih ada di dunia masa tok Abang emak kamek nok di Muara ( orang tua tok dolok ada sejarah, masa Sarawak maok Merdeka dari omputeh-geng dak nya Rosli Dobby, Osman Untong, Awang Matusin & ngan Abang emak kamek ya ), adik emak kamek yang di Lawas ( Bapak dak John ) sidak 3 orang yang lagi ada masa tok.

nembiak Los said...

Di Los ada juak urang nama Osman.
Osman Untong, bapak dak Temon.
Osman Dolah, bapak sidak Ra'amah/Ya'ani, ujung rumah Luntai.
Osman Sulong, bapak sidak Jemi.
Osman Basri, bapak Aruah Zenal Bageng.
Ada sorang/sigek gik jadi Sekolah Sayed Othman..

RM said...

Elly.ktk madah adik mak agik di lawas kah?Anaknya John nok bekas askar kah?Org tuk ada kmk jumpa masa kmk dilawas dolok,nya beradik angkat ngan imam hj Deraman lekak kerja Pores please clarify....

Kamal said...

Elly, nama sidaknya. Aku maok tau nama daknya. Nek Was adik beradiknya kah? Orang tua tok bait ngan aku dolot, tapi kinek tok munnya tauk aku suka berblog tok cuak juak rasanya.
Lan, nok nama John di Lawas ya nembiak lun bawang, adiknya jambu....

Hab, ada sorang lagik, Osman Hamzah nya tok nok ngembak lagu Gadis Melayu.

RM said...

Kamal,Joni maran geng ktk ia dolok marek embiak los cermin juak.Rmh sidak belakang rmh dak Wahab sebelum sidak James Gringgu diam.Sebelum dak Wahab pindah dari los belah nun,rmh ia sidak Debet Gudum diam.Sidak Joni ia pindah ke Belait sekali ngan dak usup Pa'ai.

Kamal said...

RM, Joni Maran tok sik pernah tinggal di Los, Nya tok Melayu, pangkat uncle aku.

RM said...

Mal.. Joni tuk org pujut kah?Kalaunya diam dipujut,ada abang nama Johan kompom.Kalau sik ,kmk dah salah orang.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Lan, auk abang Maran aka Joni ya namanya Johan, cousin kmk org and uncle si Kamal ya.
Cdak tinggal di Pujuk Corner dolok, kinek tok masing2 berisik rumah sendiri.

RM said...

Hamid.. sigek gik ,abg mak ktk nok kata Elly ada di lawas ia anakya nama John bekas askar kah?

Elly said...

Salam Nembiak Los

RM :
Arwah Imam Hj. Drahman ya abang sulong dak emak kamek & bapak John anok di Lawas ya bukan nya abang angkat. Memang pun John tok bekas askar (TUDM), kira kinek tok nya udah retire ( pencen muda ).

Mal :
Arwah pak Wasli enggak 2 orang adik beradik, daknya tok 1st cousin emak kamek. Abang arwah pak Was kamek ya nama pak Yusuf bapak dak Jijan, masa tok pak Usof di Saratok.

Kamal said...

Elly, apa polah Nek yusuf di Saratok? Sapa ajak anak2 Arwah Nek Was? Suatu hari kelak mun dapat berkumpul, kau tolong introduce ngan aku. Ney tauk Nan kawen kelak.

Lan. semua soalan kau dah dijawab sidak. Mun kau ada soalan tanyak ajak sitok. Mun ada soalan peribadi, kelak kamel duak Dol jawab...

Dolt Udin said...

Benar kata kamal ya lan, jangn nanyak orang lain kelak sik ngam di jawab dak nya...Mun kamek duak kamal gerenty 2 taun jawapan ya betol..

Kamal said...

Lepas ya nya empun KPI semua above 94.25%. Nang tinggi KPI nya, sama dengan tauhu di polah apek kelab marek. Nya empun maggi telor dah masok ISO/TS 11133-1.

RM said...

Mal/Dolt, bila ktk nyebut tauhu apek kelab, kmk teringat sigek peristiwa.urang ya njual botol ngan apek botol,tengah apek gago ngikat guni yang lain ngambik anok atas basikal.Bila apek musin jalan kelabu botol tadi dijual balit.bila nak penoh beca apek ya.Lekak ya urang ya tek begasak makan tau apek kelab. Hab,ktk duak kamal ndang pakar pasal sejarah los.

Dolt Udin said...

Lan,

Ganas juak rupa muka kau lam gambar ya..coba senyum sikit..Mun ngembak senapang sik juak hal...Patut lah Suma sik berani masok bila kau ada lan..

nembiak Los said...

Lan. Apek sugi lah ya lan. Nya meli botol nya dirik empun.
Keria Wahab paling pelik makan Tauhu apek kelab ya. Di belah nya kecik kecik, kak ya dimakan sigek sigek, kamek selalu lilih airlior nangar nya makan. Ne ndak, kamek pun dah abis, nya masih. Udah abis selalunya tapak kecik ajak ditinggal atas meja. Cerpu nok kiut diambik pulang pakei molah cincin.

Kamal said...

Bila kitak urang nyebut tauhu tok nang terlior2 rasa aku nak makan tauhu. Apa boleh buat dah kol sebelas tok, ujan lebat gik ya. Esok ajak.

Lan, dolok aku molah diary apa nok dipolah aku. Tiap hari aku nulis. Mun kau sik percayak tok aku maca muka surat nok ada cerita interesting. Contoh....2hb Mac 1977 bersamaan 12 Rabiulawal 1397; Hari Maulud Nabi, pagi kamek nanggar orang berlarak depan Masjid Miri. Aku pegi dengan Brahim Kawi, Dol, Talip, Wahab & Rally. Lepas ya kamek round2 pasar(Nok lain syhhhh).

Petang pegi melastik burung. Dol dapat sikok burung keruak. Ada aku lekat ngan selotape bulu burong tok dalam diary aku tok.. Hehehe cayaklah..12hb mac, hari Sabtu petang Dol dapat sikok lagik burong punei, ada juak bulu burong tok aku lekat.

Pas ya sepanjang tahun 1977 sebanyak 53 buah wayang aku nanggar. Antaranya , Live & Lets Die, eager sanction. Cerita cina Gonna get you, dak kumpulan Wayners berlakon, masih ingat kumpulan ya? 27 april wed. Cerita Jaws.....Siap ngan title wayang plus date gik ya.

Dalam taun tok juak aku operation lutut kerek aku, tulang pecah. 16 hari kenak admit spetar. Dapat surat interview PI tapi aku masih di sepetar, Dol pegi interview, mun nak tauk cerita interview PI ya tanyak ngan Dol. Yang aku tauk Dol manas lepas interview. Mun aku dapat datang interview masa ya gerenti dapat.

Banyak lagik sampei kes nok syhhh pun ada tapi handwriting nang teroklah.
Best ndak mun ada diary. kan kan kan...
Dokumentasi hidup aku masa dolok...

Dolt Udin said...

Kamal,

Sebelom kau kenak operate ku masih ingat kau sparring ngan Fu Kung di ULSW....Bila aku sampey, wayang dah abis...Kak ya lah ku nangar kau dudok ngator palak tut , mun ndak di ator sik dapat di bengkok kaki kau..

Bagus juak kau masih nyimpan dairy lamak2.Nok aku dah ku tunok dolok, sebelom ku kawin...Sayang mal.Ku rasa sik jauh rencana lam dairy kita duak zaman ya...

Kamal said...

Ada sigek tinggal, nok taun 1977. Tok pun sikit lagik kenak tunok, bila aku nanggar ada bulu burung keruak dalamnya sik jadi aku nunok. Aku masih ncarik book autograf dolok, ada banyak gambar classmate dalam ya. Mun ilang sayang nar.
Lutut aku ya lamak dah pecah tulang, aku sik sedar masa sparing ya pun aku sik tauk lutut aku sik bagus, tapi setengah mati juak nebiak cina ya aku kerja. Bila nya ngangkat tangan ngakuk kalah sik kempang juak aku nak ngabisnya.
Aku jumpa balit nya tok di Sibo taun 80, masih ingatnya ngan aku. Masa nya jumpa, dari jauh nya kiak kaong nunggah aku, nya ngan gengnya, aku ngan kawan aku nembiak malaya, nang pucat muka nembiak tok. Dalam ati aku nang ancor aku masa ya. Nok nama nembiak los bukan pandei takut, aku agak daknya, bila aku sampei, lalu disalam tangan aku, pas ya jadi kawan kamek duak. Lupa aku namanya.

RM said...

Kamal,bila ktk madah ktk ada dairi kesah ktk lok marek,heran becampo kagum kmk.Ndang jarang mbiak masa ia ada masa nok nulis dairi. Dolt, masih juak ktk ngan mee Jijah Bogel ya.Tapi sik lamaknya bejual sia.

Kamal said...

Sik tauk apa gila aku masa ya, dari sekolah lagik aku nang ada diari. Dol ada juak diari, tapi nang benar kata Dol kamek duak empun aktiviti nang sama, bial aku maca balit mesti ada nama Dol, tapi bila Dol dah kerja tinggal kamek duak wahab. Masa yalah kamek duak ngepau rokok Nan Giok...
Kinek tok dah malas molah diari lagik, molah catatan harian dalam buku harian nok diberik parentah ajak. Mun dalam ya dimasok cerita nembiak los mati leput sidak macanya.
Mee kak Jijah ya nang nyam, bukan Kak Jijah ajak, bahkan banyak urang di los dolok nang terrer masak. Mun masa urang kawen dolok ney ada nunggah caterer kedak kinek tok. Sayang sik ada peluang nak mukak restoran, mun sik nang banyak nok macam Madli Satay Corner ya. Sidak adik aku dolok ada mukak kat Luak, tapi bila nya molah jeraya sehala sebelom bisnes lingkup nanggung sewa kedei ngan gaji pekerja, ditutpnya kedei ya. Ada cina nak molah restoran tempat daknya dolok tapi sik berjaya macam daknya mula2 start dolok. Yalah masalah jeraya ya. Urang kampong sik daknya nak berkareh musin sampei Ocean park sinun setegal nak makan mee jawa setapak. Mee jawa daknya dolok nang kaw, favorit aku. Kinek tok nya molah katering urang kawin atau mun ada aktiviti dak opis kerajaan. Ney tauk dak opis kau nak molah jamuankah, atau kau nak kawen lagik kontek ajak aku atau Nembiak Los Lutong..

nembiak Los said...

Eh bagus pakei reunion ya Mal.

Dolt Udin said...

Kamal,
Masih kau nyimpan Autograph sekolah kau kah? Aku masih ada di piasau..Ku simpan atas padong lam kotak.Ku harap sik di makan kalebar tikus..

Kamal said...

Hab, boleh juak, tapi aku ada cadangan bagus lagik.

Aku ada maca dalam blog nembiak los senior, Nancy madah daknya ngambik masa 3 taun pakei molah reunion kelas daknya. Dalam kelas ya ngak ada tiga puluh lebih orang murid. Mun nembiak los ada lebih seratus orang, mun nak ngikot fomula Nancy tok, sampei kiamat pun sik reunion.

Cadangan aku kita molah reunion kat rumah kaderi masa anaknya kawin kelak. Masa ya DYM main, siang anaknya kawin malam kita molah reunion. Taun depan mun ada lagik anak nembiak los nak kawin, kita molah lagik. Mun ada dua tiga orang nembiak los anak nya kawin, lagik bagus duak tiga kali juak kita reunion. Kita sponsor juaklah....

Macam ney boleh diterima atau sik? Tapi mun ada nembiak los nak kawin 2nd time, iboh masok campor. Sik pasal2 kita jadi orang tengah kelak.

nembiak Los said...

Setuju Setuju. Aku angkat tangan tok. Bukan apa, kedong anak Kaderi nok kawin juak, kita ambik peluang yang tersedia. Part nok makan/minum masa reunion, kita boleh sponsor.....
Ber Reunion masa ada Nembiak Los nok maok 2nd time, mesti dimeeting besar besaran tapi Alim boleh, sebab nya dah lebih dari 2x.....

Dancy said...

Eh eh...ngacho pegerem org jak tak org tok . Apa kata dak korga Kederi kelak ? Tauk juak kita mun dah Wahab ngan Kamal betemu . Lain gik Dolt ngan Dancy ...maok maok belastik dolok .

Carik tempat lain ....

Kamal said...

Nancy, cadangan aku ajak tek, Kaderi pun sik tauk menauk hal tok. Sebab nikah anak Kaderi makei Hotel, jadi malam sebelum ya biasanya kat rumah sunyek ajak. So why not kita meramikannya..

Mun sik setuju kita balit ke cadangan asal dolok, makei hotel jak.. Tapi masa kat rumah Kaderi kelak tentu rami nembiak los datang, mun sampei masa ya kita lom meeting, jadi boleh juak kita meeting di sia. kelak meli gula2 Hudson, kata Bradak...

Calau apa pun, cadangan masih terbuka ngan sidak lain untuk merik cadangan...

Dolt Udin said...

Kamal,

Nang cantik cadangan ya tapi kita mesti mintak restu tuan punya majlis dolok.Sebab apa ada juak orang sik suka majlis nya di overshadow oleh majlis sampingan macam tok..atau mengkali atleast kita consider perasaan sedara Kaderi yang lain(Orang tua maksud aku). Kan jadi cerita kelak...kecuali kaderi merik green light lain lah mal...Yang pasti lebih manasabah ialah ianya di buat saperately sejauh yang dapat dari majlis kawin anak Kaderi....Tok pandangan peribadi aku lah...ajak..

Kamal said...

Ok kira sik setujulah Dol. Bila nancy nyusei tek aku terasa juak, mun Kaderi merik green light pun, dak sedaranya mungkin sik suka. tapi atleast masa ya kita berjumpa, dapat kita bincang hal reunion tok.

Aku rasa kita balit ke idea asalnya, molah kat hotel ajak. Lagik pun apa juak setakat mayar dalam RM250 - RM350 semeja ya. semeja 10 orang. Paling tinggi pun Rm35 sorang. Band free. Mun ada orang sponsor semua free..

dr_poli said...

Polah lah kat hotel , Mal . Sebab macam kmk nok jauh tok nae dapat nak bertulong mun tak org molah di rumah sesiapa . Lain gik nok dipolah sebelum acara ya . Lain lagik nak berkemas lekak ya .

Mun molah kat hotel nok kedak ya kita sik perlu molah . Dapat kita fokus apa aktiviti pakei ngisik masa function ya .

Ya ajak lok .

Kamal said...

Nancy, nang aku nak molah kat hotel, cuma masalahnya kinek tok jumlah urang. Sik hal ya, dudi meeting. Aku dolok cadang nak makei Eastwood Valley, tempat tok ok, harganya flexible ngikot apa yang kita maok. Mun minum aik mineral, pas ya duduk tepi kolam, ya free ajak. Tapi aik mineral ya beli sendirik.

Last year aku ada molah function ngan staff kat sigek Hotel (sik iboh sebut sitok, marah urang kelak), aku nang selalu makei tempat tok. Pasya kawan aku molah function ngan staffnya kat Eastwood tok, nya nyeruk aku datanglah. Aku nanggar makanan & layanan dak Eastwood tok bagus. Lebih bagus dari hotel tempat aku selalu molah xtiviti. Aku nyangka mahal, bila aku nanyak & nya merik quotation yang diberi dak Eastwood tok nang murah.
Tempat tok kemudahan pun banyak, macam masa kamek main band masa dak Hamid empun function. Kamek dak sewa instrument fullset including PA system. Bila nak sound check, PA system sik ada, malam nak main, nak manas pun sik guna. jadi aku approach dak techniciannya, mada aku perlu microphone lineout pakei instrument plus untuk vocal. pas ya aku minta monitor speaker. Semua diberik daknya.

nembiak Los said...

Yalah gunanya ada Dancy tok. Cadangan yang cukup bernas. Tapi buat masa tok, camne kalau kita buka cadangan maok menetapkan hari re-Union tok...Aku setuju di Eastwood Valley.
Tok nok nanyak Mail, bila ko pulang Miri?

dr_poli said...

Betul lah ya ...kat Eastwood Valley . Tunggah Clint Eastwood juak ...

Sorry geng mun masa tok nak molah sik lah kmk dapat dtg . Insyaallah ...masa raya kelak ada plg . Maybe dak nembiak los lain pun ada juak byk plg masa ya .

Ngan tok lok .

nembiak los lutong said...

cadangan tarikh :
1) masa cuti sekolah
2) cuti raya

masa cuti raya rami adik kakak plg kampong....

nembiak Los said...

Geng. Bila cuti raya, rame juak adik kakak pulang kampung luar dari Miri. hehe sik juak. Urang Miri nang balit Miri bah.....macam Dancy R ya.....

maelsahat said...

Salam... udah ngabas rmh dak Eli/Amit tek?
Memang pintar tak rang...kontek si jamau klak nya ngator di Eastwood...jamau tok boleh di arap...mun sik silap nya maseh lagi kerja di Eastwood..

Aku tok kira2 bila2 masa ajak...mun udah konpom boleh aku sponser 1 atau 2 meja mun taun tok, mun taun 2010... 3 atau 4 meja sik hal semengat mesti mau kuat...ndak macam ya Dolt/Mal..

Mal, bagus kitak rang wahab molah komitee dolok...mating pakae rmh Hj Hamid...kan kah nya udah nuroh dolok...mun nya sik ngubah pikiran...mun ndak w/shop talip (tok bila2) ...kelak mun aku op dapat juak aku nyingor kitak rang...
Salam semua...

Kamal said...

Nancy, Wahab & Adi, bagus juak plan kitak urang. kelak kita embak dalam meeting. Aku tengah mikir bila nak meeting. Cek planner lok.

Mael, terimak kasih mun kau nak sponsor meja, setakat tok, kau sorang ajak volunteer sponsor meja. Mun aku jadi sidak lain malu rasa aku. Mun di Jepon nak nyedia samurai pakei upacara harakiri (seppuku). Kamek duak Wahab sik boleh sponsor sebab kamek duak kira penganjur ajak. Mun sik maok juak sponsor meja.

Hab, taktik KGB lagik.....

Dolt Udin said...

Mal,
Mun gia aku maok juak jadi penganjur...hahaaa...kelak lah cerita sponsor ya mal...Kalau boleh cerita tok lam meeting agik bagus...Lagik segek, kalau booting table jangan sik diinclude anak2 daknya sekiranya chose to bring them...Kalau sik kelak banyak terpaksa bediri, worst still ada yang terpaksa ngembak meggie mee..Lain lah cerita kalau strictly members only.Tapi jangan sik ingat ada anak2 dak nya yang umor alang2 yang terpaksa di mbak....Jadi cara rambang, faktor tok mesti di ambik kira sekira nak narit banyak crowd kelak...Jadi kesimpolannya, jangan terperangkap antara sik cukup meja/makanan atau terlalu over booked meja/makanan kerana sik cukup corum masa last minute...kenak jaga sikit..

nembiak Los said...

Dancy. Jangan susah kau. Reunion tok nang sik dipolah diHari terdekat tok, masa tok kita carik idea/bincang lok. Bila dah banyak idea baru kita molah komitee pakei meeting. (sayang kelab dah diruboh, kalau sik, dapat kita meeting ditanggak kelab, sambil negor nyonyah/Apek).

Mal. Taktik paling berkesan nok diapply tok Mal. Bila aku nengar 2 meja dah sedia, lalu aus geruk aku..

Kita boleh juak explore option, makan cara buffet. Bab ngan cara tok, family/anak2, boleh berinterasi masa ber q, lagipun kita sik gago ngan berapa igek meja kita maok, kita mintak kerusi ajak banyak2. Selain dari ya, interaksi berkurangan bila tiap keluarga duduk dikeliling meja dirik empun, kecuali MC ngagak setiap meja sambil introduce lah.....

nembiak los lutong said...

apakata kita tubuh dolok protem. kita brain storming dolok. mun dah dpt apa2 basis baruk kita go into finer details, etc. mun maok start berondeng aku offer molah dirumah aku sambil makan mee jawa....

Dol tok dah nampak nya pun skill dlm logistic. boleh lah jd committee....

Dancy said...

Nembiak Los lutong ...Hmmmm...mun kmk pegi pun ...sekadar nak makan mee jawa ajak ...


Benar kata Dolt ya ...mun dah specific meja ...memang sik angkat dari meja ya ....bila buffet ...dapat juak bergaul ...kata kita .

Sigek gik tok ko ....kadang kadang ...muka di kenal ..tapi nama dah lupak ...supan juak mala nak bertanyak nama ....so ...se siapa yg datang perlu engkah sticker rah baju ...nama nya plus nama bapak nya ...plus los nae nya dolok ....or maybe ada cadangan lain pakei kita senang berkenalan lagik .

Kamal said...

Colop. Lom lagik meeting dah banyak cadangan, yalah aku suka gilak, mun macam ya mungkin kita boleh netapkan hari mesyuarat tok secepat mungkin. Tapi jangan awal gilak, macam ney mun sebulan atau 45 hari dari hari tok? Mun setuju angkat tangan.

Di, ari ya , Tuan Haji Hamid ada juak offer rumahnya, tok kau nak offer. Aku sik dapat nolak dua2 offer. Terpaksa kitak duak Hj. Hamid kompeng, rumah sapa sapa dolok pakei meeting. Sebab meeting tok bukannya sekali ajak.

Pasal meja tek boleh diatur, mun nak makei buffet pun boleh juak. Mun buffet nya ngira kepala. Yalha benda tok akan kita embak dalam meeting kelak. Masa tok pun aku dah teruja rasa. Aku baru nengar perkataan "teruja" tok, tapi mun di sitok kita madah "kejeron", mun di kampong kamek daknya madah "exiceted".

maelsahat said...

Salam semua...
Mal,Hab,Dolt,Nancy & NLL...memang kitak rang tok riginal nemiaklos...semangat kitak rang nang kuat...mcm di los juak dolok.

Nang salut aku ngan kitak rang...plan betul2 apa yg kurang boleh di pertimbangkan...mesti banyak tolong menolong dan berkomperami...baruk best.

Aku tok kira2 macam Ah Chye supporter kitak rang nangar dari sitok...mun dapat ambik Hj Amit jadi advisor kitak rang...nya tok rang berpengaroh boleh dikatakan.
salam dari batnam

Kamal said...

Mael, ada sorang lagik nak sponsor meja. Hj. hamid tek madah nya nak sponsor meja juak. kamek masih nunggu lagik. esok lusak aku merik name list ngan Amid, pakei carik no hp, mana nok lom ada hp number dalam ya. Pasya baruk kita ngantar SMS ngan sidaknya.
Alhamdulillah juak Mael, setakat tok perjalanan ke arah reunion tok on the right track, kata orang kampung Narum.

nembiak los lutong said...

Mal,

sik payah main kompeng. aku kira back up ajak. mun Hj Amit sik dpt aku boleh nampong. janji kita contribute dgn apa cara skali pun, cewah nang benar2 besemangat jak bunyi.

aku stuju nok kata mael tek. Hj Amit boleh jd advisor. dpt juak nya nulong maca doa makan. aku tok sik apal2 lagik doa makan, malar jak maca doa Allahummalakasumtu... rupa2nya doa bukak posa padu....

ada apa2 sound jak dlm blog tok atau sms.

Kamal said...

Di, akhir gilak kau naroh gamabr tok. Mun sebelom taun baru Cina tek memang diembak sidak belarak.
Oklah, mana2 ajak. Malam tadi ada juak kamek discuss hal tok sikit. Mun kau free malam tok tahlil hari ke3, boleh kita berjemaah pasya bertahlil rumah nenek. Lepasya dapat kita meeting atau loyar burok.
Malam tadi Cikgu Hj. Yakup dikelentong kamek duak Hamid. Nang percayak nya Elli, ketua kampong dari Bukit Song.

nembiak Los said...

Adi. Jumpa kau disia malam tok. Malam tadik kamek Kamal ngan Hj. Amit tercarik carik ujung camp nok belipat. Kira nok tidor lam ya, macam diLos dolok.

Dolt Udin said...

Adi, Aku suka ngambik peranan jadi overviewer supaya kita sik ter mis apa2 lam agenda kita kelak...Tugas tok tukang nangar apa apa nok mis atau nok maok di tambah lam aktivity kita.Kak ya nya feed back ngan advisor untok pertimbangan sebelom di lulus kan...sik juak nampak kelang kabut program kelak...Sik kan semua idea nak di implement kita sehingga kucar kacir diliat orang.Biar lah nampak organised...

Dancy, sik ada aku madah cam ya.Wahab yang madah ya...Cabik mulut kelak....Baruk semalam lam sapetar terus rabun mat..hahaha...Coba pungas muka lok..

Mael, mun kau suka main peranan sebagai Ah Chai, kau mesti prektis sepak tago kinek tok juak...Sabila reunion kelak, kau molah persembahan, Libas parek, smash maut, screw, lipat maut(Nok di polah kamal masa sekolah dolok - sampey kakinya kenak operate kak ya), rambut kau mesti di krenteng macam rambut Ah Chai.Muka bolej ajust sikit..

Adi, bagus juak kau maseh ingat doa mukak posa. Aku doa motong manok pun sik ngam agik.Pandey out nya pun kode...gelik ati manok kenak semelih..

Kamal, sapa cikgu hj yakup tok? Cikgu Bakar masih ada kah mal?Tok cikgu aku dolok...yang sik pernah ku dengar lagik ialah Cikgu Latip..

nembiak Los said...

Dol. Sik kau tau ngan Cikgu Yakup ya. Nya tok Cikgu kamek duak Adi di LGSS dolok. Puas juak aku nebas rumput kenak nya pasal lambat datang sekolah.

Kamal said...

Dol, Cikgu Hj. Yakup tok cikgu dak wahab masa di Lutong dolok. Orang tua tok boleh tahan bab berguro. Masa nya berguro ngan dak Wahab dolok, disurohnya nebas dak Wahab. Cikgu Hj. Bakar masih idup, lupa madah ngannya Ninek ninggal. Nya gago bisnes kinek tok. Cikgu Latip sik aku pasti sineynya.

Hab, mun ada pun tempat nok berlipat ya sik dapat lagik aku tidor dalam ya. Sebab min aku tidor dalam ya gerenti ruboh kem ya.

nembiak los lutong said...

Dol,
bagus tugas kawu ya pakey check & balance kata org.
Hab,
Nasib kawu lah puas kenak denda cikgu Yakup tok. aku sik pernah kenak marah nya. cikgu Bakar ngajar kamek org di SRK Lutong dolok, masa ya nya mcm A Mamud....

nembiak Los said...

Adi. Ngam lah Cikgu Bakar macam A Mamud. Cikgu Latip macam pelakon Ahmad Mamud nok selalu jadi paksauk dolok.

Kamal said...

Cikgu Abang macam nok "the plane, the plane." ya. Masa aku jadi cikgu dolok nang macam2 juak gelaran nembiak ngan aku. Sik hal, asal daknya happy.

Dol benar kata Adi ya, kerja kau cek nok balance ajak. Eh saruk tek, cek & balance. Tinggi sikit dari dak auditlah. Kira macam Mandor Taik Lalat.......

nembiak Los said...

Macam macamlah gelaran cikgu kita dolok. Cikgu Daiee, Cikgu Taik kera, Cikgu cermin mata katon, Cikgu tambi(tok biasa lah bab nya nang Tambi bini trapik Tikus). Nok paling glamer, Prof Lo..

Mal. Ingat Cikgu Yakub tek, aku selalu kenak nebas rumput oleh nya. Nya gelik ati bila ngenang aku ngan Sapuani adik East/Anoy, kenak guntin sebelah ajak oleh principal Ricky Ho di LGSS dolok..

Kamal said...

Hab, urang tua ya kuat palentey. Nya empun jenaka tahap triple x. Boleh tahan lanji nya ya.

Dolt Udin said...

Mal, nang sah sik ku kenal sapa cikgu akup tok...Nok nama akup yang di kenal aku ngak nya Pak Akup nok terrer main wo di los dolok..Sama seangkatan ngan bapak Minah Taha, Pak deraman, Pak Jemi...

Kamal said...

Memang kau sik kenal ngannya Dol. Sik hal, lain kali mun ada masa maok aku introduce nya ngan kau.

Dol, masa tok dah ada bubok di Bintulu? Ikan aku rasa dah ada di sinun. Muss tek madah nya pernah merasa umei ikan bedukang.

Dolt Udin said...

Ada bubok mal tapi masih mahal. RM18 se gantang....nunggu nya turun sampey RM3 duak gantang baruk meli.Pakey molah mencaluk...

Umey ikan bedukang sik pernah aku merasa...mun dapat jangan di rasa...Nok bau nak mampus ya...Rasa kita masok lam jamban...

Kamal said...

Dol, ya berita bagus. Retinya sik lamak lagik ada dak bubok tok berambeh di Miri. Munnya mahal gilak, jangan dibeli. Pakat rami2, mun dapat kempen depan pintu masok pasar ikan ya. Sak bubok ya buntuk. Cerik rasa daknya. Tapi pasar ikan Bintulu ney ada pintu.
Ney taul Muss ya, nok pelik2 kerjanya. Macam sik ada benda lain nak dipajoh. Ney nya tek. Syuk nya kedak padah macam Ito Blues Gang. Perasan juak Muss tok....

Dolt Udin said...

Aok mal, mula mula nang mahal apa2 ajak mal...Ikan pelayak nang banyak taun tok tapi harga mas...tepaksa meli juak rasa nak makan...

Ney dapat kempen sebarang barang di Btu tok.Kelak kenak one blow 5 ton kelak....Ingat kau masa kita sekolah melawat btu .Kita tidor di sekolah org kaya Mohd...Malam Miss Teng pandey nangis tidor bejalan....Kak ya miak nama pendi di ikat kita kakinya ngan buah nyior tua.Sekali bangun tido sampey terempas miak ya..

Mosss...bangun gik.Orang lain kja malam juak sik juak tido sampey petang..Kelak gugok mata kau mos..

Kamal said...

Yalah di Bintulu sik ada pilihan. Terpaksa meli. Di Bintulu Pak Haji awal pagi dah pegi PUB. Tapi dak tok pegi PUB meli sayur ikan. Pasar Utama Bintulu. (PUB)

Aok, masa ya ada geng sidak pegi bermukun di Kpg. Cepak kenak bocor perauk. Pelik main sidak sia, kita dolok setakat pamcit tayar basikal ajak.
Miss Teng ya pun satu juak sebelum tidok sik ngucap. Nasib nya masih bernapas bangun pagi, mun sik, ndakkah sik sempat ngucap.

Muss, bangun lagik. Jangan biasa tidor lepas Asar, mudah kenak migrain....atau gila. Mun nak tidor, tidor lepas Zohor sekejap. 5 -15 ajak, sik boleh lama.

Dol, mudahan juak banyak bubok taun tok. Aku kira nak nyuroh bini aku molah belacan banyak2. Aku nak molah cencaluk juak. Bukan apa, pakei merik ngan dak member di Kuching, dak tok nang bait ngan aku.

Dolt Udin said...

Taun nun tek aku banyak molah mencaluk..Ku kirim ke kucing sampey 40 kontena nok 450 gm ya untuk besan aku di Kpg Sungey Bedil Besar..sejok ati daknya..

nembiak Los said...

Cerita pasal belachan, teringat nembiak nok nama Achan dilos dolok. Ndak salah aku, anak Nek Blek ndak Dol. Adik Bujang. Aku gik kecik gilak masa nengar nama Achan tok. Kali keluarga dak Anjang Endon.

Dolt Udin said...

Achan bukan anak Nek Belek.Anak nek belek nama jelani ngan bujang..Achan adik dak man tahak..Rumah dak Achan tok dolok pernah di diam oleh dak Hj Amit mun sik salah aku...Ada adik beradik ngan Achan nok nama Mat dolok selalu main rumah kita sama ngan dak awang mandor amit masa kita diam di los jalan gertak...Dak Achan di Jln Bintang..Mun maok jelas hal korga Achan, coba tanyak Hj Amit..

mussjulai said...

Baruk ku teringat gan Acan ya,sene nya kinek tok,Nya tok lost in space sik ada berita gik,Maseh bernyawa nya tok kah Dol?Tok mun ko sik tauk paksa jumpa Amin pendek mungkin nya tauk...Sapa nama besan ko nok di Sungei bedil besar ya Dol.Aku lamak tingal di sia gan nenek Mail Sahad marek...

Kamal said...

Mun sidak nok sama laya dak Tahak, Luei, Achan, Bujang Blek and ada beberapa orang lagik nang aku sik berapa ingat. Dolok sik berapa gilak ambik pot hal urang lain sebab gago ngan aktiviti sendirik.
Mos/Dol, dolok masa kat Jalan Puspa, kamek Usop, Ghani & Tuah ada molah pondok pakei kamek main. Macam2 aktiviti kamek masa ya. Tapi ada urang tukang ruboh pondok kamek ya. Kitak duak tauk sapa empun kerja. masa ya Los Kton dah kenak ruboh, ada tanah lapang depan jalan Puspa ya. Siang kamek repair pondok kamek, malam kenak ruboh.....

Dolt Udin said...

Mos, sory lambat tek.Aku baruk bangun tok Lom mandik agik...Kja malam tadik.Ari tok off...

Nama besan aku di sia Supardi bini nya eton nok bapaknya nok orang tua suka main angkat berat.Botak orang tua tok selalu makey scooter..Nenek aku pun ada di sia juak nok nama Mahidi kja lam kapal marine polis dolok..Banyak juak sedara kamek di sungey bedil tok mos..Nasib sik jenis diam lam sungey...

dr_poli said...

Patut bau ngang .....iboh ceridak gia Dolt .

nembiak Los said...

Mal. Masa tanah lapang lepas Los Katon diruboh, kita selalu ngambik akar Celorot. Nyaman akar tok. Daun nya macam daun bemban, buah celorot ya macam kunyit tapi puteh. Wangi ngan lemak.

Ada juak kita Tuah molah pelita besar pakei minyak mantak (crude oil) diambik dari derek sia. Batu bata dipecah lebih kurang seinci besar. Kak ya minyak mantak dituang lam tin roti keben nok square sama ngan batu bata tek, ujung(tip) batu bata tek ditunok jadi sumbu. Sik pandei padam pelita besar tok. Selalu marak sampei pagi.

Dolt Udin said...

Heheheheee...ada2 kau tok Dancy....Ada kah bau ngang sampey kesia...Bukan apa Dancy, kotan gian nak kelakar, sebelom ke tandas, melimpas lok kejap...

Dancy, ada segek gik korga diam di depan sekolah syed othman nama nya Osman Bunsu..Rumah Ijo sik salah aku...Mengkali kau kenal sebab kitak orang di kawasan ya dolok...Kak ya dak Alip Deraman Fair Oak, tauk kau kah?

mussjulai said...

Mal mun dango nok di polah kitakorang di sia marek sik perasan ku,sebab jarang ke sia...mun gambik buah ceri di umah nek Takip selalu...
Dancy,sempat juak ko ganok Dol ya bau ngang,bukan ngang bau tengik bab sik mandi!

Fair Oak ya kapal dak Shell nok laju ya ndak Dol mun sik silap aku...

Hab,nok buah celorot mcam kunyit ya mun sik silap aku di gelar sidak entemu pauh,nyaman diulam ya Hab...Kinek tok susah nak dapat nya lagik kecuali mesan gan dak kedayan tamu lamak ngembak nya...Dimerudi banyak pokok tok mun sik salah ku...

Dolt Udin said...

Aok mos kapal Fair Oak ya kapal jet boat lok marek..puas main lam kapal tok masa kja laut miri dolok..Ada sorang apek lam kapal tok macam Mr Maggoo, katon lam TV lok marek.

Mos buah celorot jak buah celorot.Mentemu pauh jak lain dari celorot...Buah celorot tok putih , bentok nya macam carrot...Mentemu pauh bentok nya macam kunyit atau liak...rona nya hampir putih nang nyaman di ulam...kalau dah pupus mentemu pauh tok mos tepaksa lah kita ngulam mentemu Sauh ajak..

mussjulai said...

Ya tebik gigi oleh Mentemu sauh,ne ndak keras ya bah...Kapal fair oak tok di pakei dak shell masa ya kamek dah di pulo...mun nya datang dari jauh dah dengar bunyi,semua urang tauk...selalu limpas kat kamek di pulo masa ya.Coba ko carik atau ko tanyak gan sidak bintulu sapa ada nanam entemu pauh tok Dol,aku mauk nanam beneh nya takau pupus...

nembiak Los said...

Moss, di Bekam banyak entemu pauh tok, asal kau rajin encarik lam utan....tapi sedia ko map ngan kompass bila encarik. banyak udah urang sesat kenak nya tok...

Dolt Udin said...

Aok mos, kelak aku mancarik di tamu Btu.Selalu hari minggu ada macam2 ulam di jual di sitok..Mun ada ku meli...Kakya jangan kau lupak ngambik benih pokok kedaong untok ku tanam di bekam.....

Kamal said...

Dol, nok apa buah celorot kata wahab ya tek? Ada dijual urang kinek tok kah? Ingin juak aku nak merasanya.

Dancy said...

Kuih tradisional swak ...celorot juak kan ? ...lamak sik makan kuih tok . Di swak marek ...Mun kmk terjumpa org jual kuih tok...mesti kmk beli .

Pun cak ..cak...

Kamal said...

Aok, nyaman kuih tok mun dipolah cara tradisional kita. Bulan posa ajak bertemu kuih macam tok. Jarang dah urang nak nyual kuih tradisional macam tok. Rasanya macam kuih kusoi. Buah celorot nok kata Wahab/Dol tek aku dah lupak.
Ada lagik sejenis binatang nok dalam busut ya. Nya macam scorpion tapi besar, nyaman juak rasanya. Aku pernah makan binatang tok. Ngeruang kah, tang cam ya jak bunyi namanya.

Dolt Udin said...

Kamal, buah celorot ya sama bentok macam kueh celorot nok kata Dancy.Ngaknya isik buah tok putih,nyaman di makan gia ajak mal.Daun nya kurang lebih daun bemban, rendah pokok tok macam kunyit tumboh be kelompok..sik jauh rasa buan mengkuang tapi ada lemak sikit...sekali kau merasa memang kau sik datap tido ngenang buah tok....

Dancy, di kawasan rumah kita di Btu tok dah ada dak dari Mukah bejual kuih tradisional.Kadang2 sebulan sekali daknya datang sitok..Kuih tebaloi memang sik mis..macam2 perasa tebaloi.Aku minat tebaloi perisa asli...

dr_poli said...

sagon dak nya best Dolt ....mun pulut panggang dak nya ...hmmmmmm...sik terkata kmk nak madah..nyaman...............

Kamal said...

Nancy mun kau makan sagon jangan depan kamek urang. Gerenti menyembor. Masa anak aku nok nombor 3 ya belajar di Mukah, asal balit selalunya ngembak Tabaloi. Nya tok pandei bebeli nok macam ya. Sik pandei lejuk makan kueh tok.
Minggu lepas Zaidi, anak arwah Hj. Nor ada kenduri doa selamat (Nya nikah di mukah 2 minggu lepas) di rumah mak nya. Sebelah umah aku, ada dak nya ngidang kueh2 tradisional dari mukah, nang macam2 jenis. Apa lagik nang berayas aku makan.
Kinek tok kueh2 tok banayk dijual kat E mart, sebelah luar. aku rasa nok diimport sidak dari Mukah.

Nency, umei dak nya nang kaw. Makan ngan saguk Dalat.......

dr_poli said...

Sinun ....kmk selalu meli ikan umei nok dah disedia dak nya ...so cut short lah tugas molah umei ..


Kamek suka sagon nok original ..kinek tok dah macam macam paesen and rona dah dak sagon ya ....

Mal...ikan di Mukah lain rasa dari ikan di Miri ....kali ikan Miri banyak gilak ngirup aik minyak kali .....

Lupak madah tek ...nok kedei angus 3 malam yg lepas di Mukah ....kedei emak mentua kmk juak kenak.....kedei tok disewa dak nya ....

nembiak Los said...

Gago lah dak Pombreget madam api ya Dancy. Banyak lah sagon angus juak.
DiMiri ada juak jual kueh tradisional kat tamu Kedayan, nok depan pasar ikan ya..tapi sik sehebat cam nok Btu lah.

Kalau encarik kueh di emart, bait bait terbeli nok kueh panggang dikedai Apai Geoffry ya.

Dolt Udin said...

Eh, udah aku cerita sagon mamal tadik, kenak sik ada keluarkah? Ok lah aku ulang semula sejarah aku makan sagon....ku rasa last sekali aku makan sagon masa sekolah anchi lam taun 1966/67...Masa ya sagon tok di bungkus lam tube kotak sama besar macam kotak coklat smarties kinek tok(Banyak jual di Sing Kwong)....Di luar tube sagon tek ada gambar kumpolan Beattle...susah juak aku nak makan benda tok.Gerenty meransak olehnya..Mun di chap makey pisang baruk kaw sagon tok...Pernah kau coba trik tok kah Dancy?

Kamal said...

Nancy, kat ney kedai dak mentua kau? Sik aku tauk kes angus tok. Aku dah 3 kali ke Mukah tok. 1st time deptment kamek empun family day. Bermalam di pantai Harmony, tinggal kat chalet sia. Makan best. Adakah daknya ngoder umei ngak semangkok, terpaksa daknya molah lagik bila aku madah sik cukup semangkok. Makan ngan saguk Dalat. Nok BBQ sik ku tanggar, berik urang lain jak. Tapi ikan tunok aku empun. 2nd & 3rd masa anak aku belajar sia.

Hab, aku nanggar ari ya ada van ngembak. Nya empun paket masih nok orijinal dari Mukah. Tapi sik tauk reganya. Mun dinaitnya seringgit duak pun sik hal, sebab jalan ke Mukan ya teruk mun nak pegi sendirik. Mun jalan coastal ya tembus ke Bintulu baruk best.

Dol, ada juak sagon nok digolongnya dalam tube makei kertas wo. Mun begaut gilak nang merangsak ulehnya.

Dancy said...

NAng benar ....makan sagon mesti slow and steady ...sik dapat gopah gapah ...mesti meransak . Sigek gik ...pandei sendat geruk mun sik betul gaya makan ....

Sik ingat lah sagon diengkah dalam paket wo....dalam plastik kecik ...macam paket samboi ya ...ada di ingat kmk .

Makan sagon ngan pisang pun nyaman ...mun sagon dah habis ...pisang masih banyak ...carik jak Milo pakei chap. Mun milo dah habis ...pisang masih gik ada ...polah jak cucur renyok ...

salammmmmmmmmmm

RM said...

as'kum,kawan2..cerita pasal sagon tuk ,jangan lupa ngan sagon nek Jijon nok dijualnya dalam pelestik sekerem.Tapi nyonyah sangong ada njual Koyak(tepong beras) bebungkus ngan kertas wo..

nembiak Los said...

Lan. Kinek tok masih ada Kuyak dijual diKenyalang. Masih stail main bungkus pakei kertas Wo.

Dancy said...

RM....tq...kmk ncoba ingat apa nama kuih tok . Suka makan masa dolok...cam nae dak dak nya molah Oooo?

wahab said...

Nok tau camne cara molah Kuyak ya....mula mula beras di aruk, kak ya dikisar alus alus jadi tepong, kak ya dicampor gula sikit, kak ya diengkah lam loyang, sik boleh tebal gilak lah, kak ya adunanya dibiar camya ajak sekejap, sambil ya pegi keluar rumah, nangar kalau ada WO putus, mun ada ikut nembiak ngepong Wo ya dolok, tapi mesti maok kepong sampe dapat Wo ya, kan kita maok ngambik kertas Wo pakei mungkus tek ndak....mun sik dapat tunggu esok ari jak molah kueh ya......sabar jak lok..

Dancy said...

arek jak bekuap ngan belendir kuyak ya .....leka nunggu kertas wo .....

Kamal said...

Kuyak tok nok bekeping square rona putih ya ndak? Mun beras aruk tek macam ney nak molah nya jadi keras berkeping macam ya? Mun campur jem kahak aku lagik nyaman.

nembiak Los said...

Aok Mal. Lupak aku madah maok dicampor air tek. Mun dicampor Jem kau ya Ok juak....sik payah nyampor garam ngan santan ngan daun pandan.....rona Jem ya dah ijo..

dr_poli said...

BAh ...cancel lah nak makan benda tok lagik . Kamal ya ngacho ! Baruk juak nak mesan ngan Wahab meli ngan kmk mun nya tang chun datang belah tok . Puncak jak Hab ..

mussjulai said...

Ooooo warga los semua,mun kuyak tok jangan di amal selalu makan nya,cepat di serang kencing manis,mun kencing bediri sik apa,dapat gik berjumpa.Makin gik nok lembut,ya lah cepat nyuroh kita di serang kencing manis.

Kamal said...

Nancy, sik ada ada naroh resepi aku. Order jak. Sik hal, asal jangan sampei ke tangan aku. Mun sampei ngan aku, tingal bungkus jak kuyak ya.
Moss, buka setakat kencing manis, kencing berdiri. Sakit buah pinggang, lemah jantung, tinggi darah, kenser nang macam2 lagik. Mun nak makan iboh mikir ya gilak, tang makan ajak. Tapi janganlah lebih gilak. Mun lagik sekilo kuyak ya sik hal.

nembiak Los said...

Bila udah Kencing manis, boleh lah nulong sidak diKenyalang, molah Kuyak tok.....sik payah sidak meli gula ndak...

Kamal said...

Hab, banyak guna nok nama kencing manis tok. Pakei nyampor air naga, pakei molah kuyak. Pakei molah inti apam balek. Banyak giklah.

nembiak Los said...

Aah, ya lah kata aku tek. Ada banyak kebaikan nya juak.

Dancy. Punnnn Cakkk ajak kau sia lok....

dr_poli said...

Punnnn cak cak . Kansel jak order ya .....

nembiak Los said...

Baruk jak nok bekembang bisnes impot expot aku, dah dikensel order....

Kamal said...

Sik dapat kau nak celen Pak Odek Hab. Sik jalan bisnes impot expot kau tek.

mussjulai said...

Pasal apa nok di order dancy ya di kensel nya,takut kenak kecing manis ha.ha.ha.Dolok gik mudak boleh,kinek tok dah senja iboh jak lah.

nembiak Los said...

Muss. Mun aku molah, sik engkah gula banyak gilak. Kertas Wo nok kelas pakei aku mungkus. Kalau sik ada kertas Wo, kertas tisu jamban pun boleh juak pakei.....ada lembut sikit.

Kamal said...

Sik nyaman mun sik manis Hab. Mesti mauk manis. Pas ya rami2 injeksen insulin.

nembiak Los said...

Kalau sik ada injeksen, makan garam banyak banyak pakei belen rasa nya...

nembiak los lutong said...

lekak ya sedia kain kapan, kapor barus, batang pisang, dll....

Kamal said...

Mun pulor pisang ya nyaman pakei ulam. Masak lemak ngan ikan salei pun kaw juak. Tambah lebih sikit cabik padi.
Kapor barus ya bagus pakei ngubat ketiak nok berbau angit.
Kain kapan ya kapan2 makeinya.

nembiak Los said...

Eh Mal, minggu aku OP ya tek, aku ada terjumpa sulor pisang dipasar malam Saberkas. Yarabi, terus dingap aku 2 tompok. dimasak lemak..sik nampak telinga....teringat juak berulam rumah dak Peri dolok....

Dolt Udin said...

Yang ku tauk pokok keladi ajak ada sulor..Mun pisang nya ada umbut atau jantong...Sulor tok akar keladi yang mudak kalau lamak2 sik di ambik nya boleh tumboh jadi anak keladi...Nyaman di masak rebus sulor keladi tok...simpan belacan sikit...sik nampak tengkok bila makan menda tok.

Kamal said...

Ney tauk namanya Dol, janji nyaman. bedal ajak. Jantung pisang nang feveret aku. Sama juak ngan lempah keladi.

nembiak Los said...

Malam esok aku pegi ke Pasar malam Saberkas lagik....nok encarik sayor utan nok kaw kaw....tang ada jak jual emparuk.....

Kamal said...

kau siney kinek tok Hab? Malam esok adakan? selalu ari jumaat dak sia berjual.

mussjulai said...

Jangan sik tentu meli sayur utan,takut berjumpa urang utan.Tok juak nyaman,cabik ijo,ko tumis gan belacan gerenti kaw punya.
Mal,Hab,Dol coba kitak orang beli kacang panjang,kak ya hiris kecik2 dah ya tumis gan kulit ayam nok dah di goreng,Huuuuuu banyak sodap Ooooooo.Kak ya berulan kangkong,celaka nyuroh aku kembang aik leyor jak.Apa boleh buat ajak aku atas bukit song tok,mun aku di rumah gerenti turun gi tamu encarik benatang tok!

Dolt Udin said...

Apa guna kulit ayam.Coba kau campor kulit 'Nokya' apek kelab, tapi maok di goreng rangup sikit, mun sik liat nya pun belulang..Selauk gigi makan nya kelak.Kacang panjang ya tek eboh di iris, biar nya panjang2 sak lambat abis, nang kaw2, sampey tebalit mata, napas pun stop sekejap,nyaman nya bukan main agik...

mussjulai said...

Nok kulit apek ya dol,boyak pun sik mauk makan,muntah nya nangar.Tang pelek jak kulit ya di tangar boyak ya.ha.ha.ha.

Kamal said...

Moss, kacang panjang diselor pakei cecah ngan budu atau rusip nang nyaman juak. Tok mun malas molah sambal. Aku sik payah jauh ncarik sayur, daun singkel ngan pucuk ubi nang feveret aku. Belakang rumah aku banyak. Ngak kobis ngan karot ajak dibeli. Sebab dak anak aku makan sayor ya. Aku sik suka. Tapi kinek tok pucuk ubi dah sik ada lagik. Singkel pun dah gondol. Terpaksa juak meli. Kulit apek ya mun dipolah kasam pun bagus. Macam kasam ambal rupanya.

Yarabi lamak dah sik makan kasam ambal. Mak Adi terrer molah kasam tok. Kasam undang polahnya nang kick rasa. Kasam perut ikan terubok, banyak lagik makanan kategori fear factor tok.......

mussjulai said...

Mal,aku selalu meli kasam udang kpg pusa Betong,simpang nya sik jauh dari umah mentua ku.Mcam2 ada di sia,nok sik pernah kita liat di bandar ada di sia.Rusip,ikan buntal masin,ikan masin gonjeng,ikan masin terubok,lemantak,ulat nibong dll.
Ada juak makanan tradisi sidak nok udang di gaul gan tepong lemantak kak ya di tunok atas barak api sampei masak,Hemmmmmm sedap and mantap rasa nya.Nya pun sambal cecah sepesial rasa nya.

nembiak Los said...

Eh Moss, bait bait juak kau meli kasam disia. Sidak ada juak molah Kasam Honda Civic. Kata sidak, nok masih ada bulu lebih kick...

Kamal said...

Moss, nang best2 nok dicerita kau tok. Tapi ulat mulong ya jangan kau makan. Aku ada nengar mufti negeri sarawak madah ulat ya dikategorinya sebagai najis. Jadi haramlah mun dimakan. Aku pernah makan benda tok dolok, tapi masa ya aku sik tauk. Nang nyaman. Dalam TV3 minggu ya tek, tang nyaman jak dak Urang Malaya makan benda tok di Johor.

Hab, ada kau nengar camney urang molah kasam semalam? Daknya merik asuk makan undang banyak2. Nang sik ada benda lain undang ajak. Lepas ya diberiknya sejenis tumbuhan nok nyuroh asuk ya muntah. Lepas ya muntah asuk dibungkus dalam daun & dikubor dalam tanah. Esok ari dah ready dah kasam ya.... Selalunya mun kasam ngak sikit cerita tok pakei aku monopoli kasam ya. Urang lain gelik nenggar cerita tok.

wahab said...

Aok, pernah aku nengar. Pemos di sebelah kuching nun. Sidak disebelah kita tok lain sikit. Daging honda civic disimpan lam daun, kak ya dikubor, dua tiga hari ka seminggu, digali balit, simpan lam tempayan....harum semerbak bau nya...nya pun ulat paling sedap kata sidak ya..

Dolt Udin said...

Bukan udang ajak, ikan lam Oxidation pond (Kolam Saripah Aini kata dak Bintulu) pun boleh di polah kasam sehari...Suroh asuk makan kakya berik daun nyuroh asuk perut nya bebual..Bila termuntah terus kira boleh di hidang...Di belakang Rumah dak Dancy di Btu ada kolam tok tapi dah di timbus pakey molah taman mellinium..

Dancy said...

Awok Dolt .......dah kenak timbus kolam ya .......Cam nae ngan taman millinium ya tek ? Dah siap sepenuh nya kah ?

Ya baruk ...Taman belakang rumah kmk empun ...ya mun sik pergi exercise ndak lah kmk tauk ........

Mun balit sinun kelak terpaksa di polah tembok cina belakang tanah kmk ya Dolt ....susah mala kenak teropong orang ...nak jemur bubok pun susah ...dedek nak molah belachan .......belakang rumah kmk ya best pakei bejemur bubuk ......

Dolt Udin said...

Udah Dancy,di tembok daknya sekali ngan ikan lam ya...Dolok aku selalu numpang molah kereta di ujong kolam ya sebab ada rack kereta konkrit di sia...Di sia lah aku selalu nukar minyak itam kereta aku dolok.

Masa tok taman ya dah 70% siap.Dah ada orang makey jogging.Kelak slim lah kitak bila balit btu...

Memang wajib di polah tembok tinggi sia sebab terlalu open space, bila malam bahaya senang orang masok..lagik pun pakey nutup pokok ara yang sik jauh dari gate belakang rumah kitak ya.

Nyemor belacan bukan sik boleh di sia, tapi takut orang balit jogging semua ngembak bungkus belacan duak kilo sorang...

mussjulai said...

Bagus juak,ada pakei bisnes,kau tok sik berapa juak cy.Nok nama belacan tok dimana2 boleh ko carik,cuma di negeri urang puteh jak sik ada benda tok melainkan di embak studen ke sia.

nembiak Los said...

Di Semenanjung ada juak belacan dipolah pakei Undang tapi sik Kick rasa nya. aik rebus undang pakei molah Pitis nok pakei molah Rojak ajak..

mussjulai said...

Hab,selalu nya sidak molah pitis ya makei palak udang.Udah nya jadi pitis campor gan gula apong kak ya masak sekali gik,nang kaw2

nembiak Los said...

Mos. Dolok masa kamek di Jln Gertak, Mak aku selalu molah pitis. Bila buah timun nonyah didepan rumah dak Sera dijln Unus, udah besar, ada kamek Dol ngabas pakei ulam ngan pitis....

dr_poli said...

Ada juak ati nak molah pitis tok ko .....tapi udah ngenang bau palak udang ya direbus jadi lekat dalam rumah .....cancel ajak pegerem ya ....tapi tok ko....puas ati molah dirik empun ...dijamin kebersihan nya .......

mussjulai said...

Ooo cy,dapor ko betemu gan ruang tamu kah?Rugi ko sik molah pitis kedirik,jangan takut bau,kelak mun nya dah jadi pitis sik ada gik bau nya.Ko ulan gan buah mangkuang,timun,tahu goreng nang kaw rasa nya.Jangan lupak campor gan kacang goreng nok dak di belender.

Kamal said...

Moss tauk dak urang puteh ngan belacan tok. Daknya ngelar "shrimp paste". Dolok ada omputeh attach ngan kat opis kamek orang, nya selalu jumpa aku mun diskas hal kerja. Ada sekali nya ngekot meeting, biasa mun lepas meeting kamek ada makan kat opis. Ngam2 ada berulam. Ya nya nanyak aku ada sik daknya naroh belacan dalam sambal ya. Aku nanyak nya apahal, nya madahnya sik makan "shrimp paste" atau belacan, aku madah sik ada. Tapi nang gelak2 ada belacan, lepas nya makan lamak nya merati aku, aku madah ya pusuk (anchorvy)... Percoma omputeh ya makan belacan, kakya aku nunjuk sign good ngannya nya pun madah good juak.

mussjulai said...

Aku rasa urangputeh ya tauk tapi purak2 molah sik tauk.Nya ya sengajar nak makan belacan juak.Tapi boleh tahan juak kau mulak si bodo ya.Gelak2 belacan nyaman takut makan!

nembiak Los said...

Nang ada juak urang puteh pandei makan belachan terutama nya sidak South American. Ada sorang dolok dari Venezuela kerja ngan kamek sekejap. Nya pandei berulam. Mula mula masa makan malam, aku nangarnya ngambik daun ulam, kak ya ngambik sambal....aku takut nya silap, terus aku madah ngan nya benda ya belachan/shrimp paste... ya nya madah, sidak sinun pun ada benda ya......

Dancy said...

Pernah cousin kmk kerja ngan dak om putih diPiasau nun . Mem tok nang mem gedempot pun....mun laki nya travelling ...rinduk ati nya ...sebab masa tok lah nya ngembak cousin kmk masuk utan ngambik lemidin ngan dak sayur utan lain....berulam nya duak kak ya ...Kak ya mun masak ...makan dak ikan asam pedas .......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, nya to British. Kan kau sik tauk pureh tok, jenis sombong bodo. Nya lekak kenak aku aku bodo, ya nya bait ngan aku.

Nancy, ingat kau masa di komisiret lutong dolok marek. Dak Belanda ada produk ikan belut kasam. Sik semua makanan dak omputeh tok senonoh. Mun dak American ngan Belanda nang sik heran mun nya nak ncoba makanan kita. tapi dak British ada snobby sikit..

Moss nang kedak kerak muka omputeh ya makan salad sambal belacan. Suhaimi Salleh tauk nya tok, eksen Sani tok. Nya ada maca blog tok, tapi sik maok masok..

mussjulai said...

Ya ku madah Sani tok,nya madah gan aku nya ada gi blog tok tapi sik mauk join,maca ajak.
Sebenar nya omputeh tok sombong sik betempat kata urang.Leka nya ndak jajah negeri urang ajak.

nembiak Los said...

Aok Mal. Urang putih Britis nang sombong. Sidak sik ngam ngan Belanda sampei kinek tok. Tapi diantara sidak britis, sidak English ngan Scot sik ngam juak. Bagus gik Scotish...sidak tok pun kenak tindas dak English.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab sidak irish ngan scotish nak ok. Ingat kau Paul ferrel nok main gitar ngan DYM dolok? Nya tok Irish. dak British sik berapa suka nya rapat gilak ngan kamek urang. Tapi bila nya molah party kat umahnya dolok, dak mem British suka jak ngan kamek urang.

nembiak Los said...

Nya lah ya Mal. Kinek tok nok berperang lagik dak British ngan Irish tok(IRA). Tanggar News lagi malam tok..

nembiak Los said...

Coba kitak orang pegi blog Hj. Hamid, Nembiak Los Senior... posting nya ari marek 16/03 bagus pakei pedoman kita.....

mussjulai said...

Iboh kita gago gan dak omputeh ya,sak sidak sama sendirik bebunoh asal jangan urang kita jak di kaco nya.Dah berapa banyak urang kita di bunoh dak nya,sejak zaman hang tuah lagik sampey 1957 baruk nya berenti.Kita beblog jak lagik bagus.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada maca Hab, sik berani nak komen. Kelak disurohnya nyampei tazkhirah rumah dak Elli kelak.

Moss, mun sik salah aku sik banyak Moss. Yang banyak munoh orang kita dak jepon. sampei kinek tok jepon masih munoh urang kita. Munoh ngan kereta daknya....

mussjulai said...

Jepon ya sik boh ko heran,ya nya kalah.Nya ingat raja nya nak kongker dunia tok tapi bodo,kenak bunoh dak omputeh juak,ney ada urang lain,omputeh juak munoh. Ndak gia Mal!

nembiak Los said...

Jepon duak orang di Los dolok sik nganok urang. Arwah Pak Onong jadi guru molah table lamp. Jepon sorang sedara dok Ateng di Los perentah. Arwah Pak Buang pun pass tutor Jepon.

Kamal said...

Aok dolok mun DYM main kat umah urang kawin, mesti ada Arwah Pak Buang ngembak lagu keroncong ngan lagu Jepon. Nya empun sora nang unik. Nang benar2 minat muzik arwah tok. Aku rasa masa reunion dak DYM Kaderi mesti ngembak lagu Keroncong ngan lagu Jepon tok. Mun sik tauk, embak ajak lagu Doraemon.

mussjulai said...

Boleh di prektis lagu duak egek ya mal,mun kedri mauk.Cam ney ndak kedri belagu jepon kah,mun keroncong sik juak apa.

RM said...

Jangan lupak Mat Besar ngan lagu cenderawasihnya.

Kamal said...

Lupak aku lagu ya Lan. Coba kau lagu sikit, aku nak nengar.

mussjulai said...

Bagus lagu tok Mal,kelak mun kita prektis minggu tok aku gembak nya,mun sik selsema lah.
Cam tok bunyi nya!
Cenderawasih burong di angkasa
cenderawasih burong di awan
Terbang melayang segenap desa
Terbang melayang segenap desa
Cam ya lah bunyi nya,kelak ku ngembak lagu tok mun ada prektis gik.

Dancy said...

Tabik spring ( kata Adi ) and suspek lah Moss........kamek tek dapat tune ...tapi sik dapat lirik .......

Ada sigek lagu ....tok ajak lirik yg diingat .." Oh bulan dimana kamu berada ....."

Tolon sambung ......

Dolt Udin said...

Salam Dancy, lamak sik jumpa kitak orang lam tok...Ku dengar kitak ada dtg Miri mgu ya tek...Kamek Mos and Kamal macam belangkas jak seminggu minggu ya...Seney seney jak bertiga...Tiga Abdul. Abdul-Mos, Abdul Kamal dan Abdul-Dolt..Mun tauk kitak ada dtg, senang ngekot kamek prektis..Dapat juak kitak jadi second voice...Eboh lain, kitak madah ya ya ya ajak dah cukup...

Dancy said...

Abdul Wahab di pulo nun ......

Nae nok di janji Moss? Dah diupload nya recording tak org belagu tek ? Sik dapat nak madah ya ya ya Dolt .....dolok tetak kmk ........no..no ..no..

nembiak Los said...

Tok Abdul Wahab baruk free sikit. Sidak Abdul Musa, Abdul Elly ngan Abdul Yusup ngan Abdul Lan, abdul JB gik gago ari tok. Dancy ada tapi Abdul Minah sik ada.....

Dolt Udin said...

Ku rasa Abdul Minah agik ngilat kasut twistnya...Tah dapat kah ndak nya betwist agik?ku tekut nya terusuk kelak...

mussjulai said...

Jangan ko minah ya dol,maseh kaw2 nya ya.Maseh boleh betuis gan agogo nya ya.

adi said...

sik berani aku komen apa2, kelak ada diketok oleh Minah mun jumpa dipasar.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun kita organise lagik, padah ngan semua member nembiak los. Sapa setuju angkat tangan....

Dolt Udin said...

Minggu tok kelak aku ke Miri, eboh kita piknik dolok.Aku maok motong pokok temeak di Ocean park ngan Kamal duak mos...Mos jangan kau sik nulong aku kelak...Sik siap sarong parang kau kelak..

mussjulai said...

Ok,kelak aku nulong kau.Jangan takut.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Polah sarong bantal ngan aku Dol. Moss jangan kau escape, dahlah sekolah kuat escape....

Dolt Udin said...

Tapi mos kja tgh hari ari nam kan? Macam nay mos maok nulong aku tok...

RM said...

Dolt,dpt dah ktk motong teras temedak kat ocean park?

nembiak Los said...

Lan, Udah Salam udah ugak temedak ya....minggu baru jadi sarong parang lah nya. Mun kau pandei nyangkok temedak, mintak ko nok lebih ngan Dol.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

belom abis gik Hab, ugaknya lom dapat lagik. dua pemelok besar pokok temedak tok. Mun ditebok dapat pakei molah rumah.

nembiak Los said...

Pakei kita molah perauk jak Mal.

mussjulai said...

Ney dapat pakey molah perauk kayu ya,berat kayu ya.Pakey molah sayap belon boleh kayu ya.Pakey molah dungun cina mati boleh!

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dapat pakei molah perauk Moss, tapi lom yauk timbol. Perauk perhiasan boleh, kacak kayunya.
Mun pakei molah gitar karan bagus ya, tapi sik dapat dipigang, ada karan.

RM said...

Sik dolt mauk nengar cadangan tak orang ya.bukan senang nak cari kayu temedak kei molah ulu/sarong parang.sebab ya nya sanggup susah payah motong kayu ya.

Dolt Udin said...

Benar kata kau Lan, berapa banyak udah hutan ku redah, bukit ku nait, arong ku turun sik pernah aku nangar pokok temedak sebesar nok di ocean park...Jadi sik lah aku maok mensia sia kan pokok tok..mun dapat daun nya pun ku ambik pakey molah jamu siti temedak...hhahahahaaaaa....sapa makan jamu tok jadi terit bigik temedak nya.

Kamal said...

Mun terit gilak susah juak Dol. Terbungkok2 jalan, kontan nahan nok terit gilak.

Lan, bagus cadangan kamek ya. Kenak aku sik ngikut ke Bekam, minggu lepas? Rugi kau Lan. Lain kali ikut, jangan sik ikut. Embak dak anak2 kau.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 259   Newer› Newest»