Tuesday, January 13, 2009

Team Takraw Los

Team Sepak Takraw Los Jalan Hijau. Berdiri dari kerek. Jali Hj. Busran (Los Dibah), Pendi Liang (anak Tykoon Sin Liang Supermarket), Arwah Ali Pakhim, Arnie Buang, Jinie adik Chefdmulu, Late brother-in-law Aku (Roni), Philip (Masa tok sik pandei besar, nya hari hari makan, setengah nasinya di bagi ngan asuk sidak nok nama Untul),
Didepan dari kerek. Mohd Ashrul Azlan (Sabes Jueing), Boy Nanyon, Gerald adik Lloyd Dennis & Penyemes terhandal, Edi Belayong.
Posted by Picasa

229 comments:

1 – 200 of 229   Newer›   Newest»
nembiak los lutong said...

rasa kenak geletek perut aku bila nanggar edi belayong. kinek tok Edi dah mcm Bruce Grobelaar (golkeeper Liverpool dolok)....

nembiak Los said...

Adi. Ada ko meratinya masa kita di rumah dak kamal minggu lepas? Luka sia sitok ajak badannya lepas kenak lantak asuk. Dolok diLos nya tok lah nombor 2 Hj.xxx. Sik dapat nangar asuk, grenti dilantak atau dilestik nya. Sekali asuk melantak balit, dihospital baruk sedar, Agik rasa....

ateng said...

Di sney sidak bergambar tok hab, knak title pendi liang anak tycoon? Ya allah, title edi belayong pnyemes terhandal hab? sakit perut ku hab...

nembiak los lutong said...

Hab,
asuk siap makei helmet bila nanggar Edi. Aku sik pasti gilak seney dtg Edi tok penyemes handal, setauk aku mun nyabong manok nang benar nya handal...

Kamal said...

Idi tok secret weapon dak nya dolok,. Nya tukang spray aik lior, pakei nyuroh court licin.

Haji Amit said...

Wahap, kalo sik salah aku nok begambar dikerek sekali nok dudok ia bukan Alek Juing tapi adiknya Sabes Juing kinek tok nama Islamnya Mohd.Ashrul Azlan Bin Abdullah.

nembiak Los said...

Salam semua. Adi kau sik tau sekret Edi Belayong ya. Ko tanyak ajak apa jenis lipat penyemes, semua nya tau. Lipat Maut, Lipat Parek atau Lipat Siam, semuanya konker. Yang paling hebat bakat nya tok lah, Tukang Lipat Net lepas team kalah.....

Teng. Gambar kitak duak Mail masih di Lembaga penapisan filem Malaysia.

Mal. Jangan dipadah ngan Adi sekret Achai. Nok Edi Belayong boleh disusei ngan nya.

Hj. Amit. Terima Kasih. Aok, lepas diperati benar benar, ada juak macam Asrul(Sabes). Mukanya ngan Alex ada dekat rupa.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

As Salam semua,
Hab nang benar, Edi Belayong ya semua nama lipat nya terer.
Edi belajar dari manok sabongnya,teknik2 manok sabong ya lah dipakei Edi ya.

Dancy said...

Termasuk lipat kain ?.........

nembiak los lutong said...

Congr8 Hab,
kerana ngeluar isu2 baru untuk "diperbahaskan" dlm blog tok. isu2 mcm football, takraw memang isu2 utama bagi nembiak zaman marek. tetapi isu2 mcm tok lebih pada nembiak laki ajak. apakata kita sama2 carik isu2 yg boleh narit sidak pompuan (selain dpd yg dah ada ngekot blog tok mcm dak Dancy, dll)....

Dancy said...

nembiak los lutong ...tq ingat ngan mek pompuan ....nae nak molah ...main football ngan takraw nang aktiviti tak org marek...carry on jak ...kmk maca pun ada juak mek orang tauk something ....

hehehe...sekadar nangga gambar footballers pun ok lah ya ....baruk nak ingat nya tok siapa ..anak siapa ....rumah kat nae dll...

Mun selagik palak palak nembiak los laki ..ada jak issue mek org pompuan boleh join kelak ...don't worry ...

so far blog masih interesting ...belum gik masuk peringkat goblok !! Asal rajin madah ngan dak Nembiak Los lain...sama sama kita neropong dak nya ..sinae dak nya bertapok masa tok .

Ya ajak lok.

salam .............

nembiak Los said...

Op, Op, Cholop lok semua. Aku ada nangar Nembiak Los dibah jadi follower blog tok, Hussein anak Pak Ayub Udi. Terima Kasih Sen dan Selamat pulang ke Los. Disitok tempat kita bersatu sekali lagik Sen. Ne abang ko Rani senyap ajak tok.
Mun kamek nak nyewa kapal, kelak pon kau......

ateng said...

Hab, kalau Husen ayup yang rumah nya seleret dengan sekolah syed othman ia dolok kenal ku hab, nya tok lah partner aku sparing semasa kamek berlajar silat dgn bina di kuching dolok,

Tulong krmsalam dgn penyemes terhandal kita hab,mr edi belayong

nembiak Los said...

Nya lah ya Teng. Bapak nya sama kerja ngan aku/dol/mail sahat dolok.
InsyaAllah kalau aku jumpa penyemes ya, aku nyampea salam ko. Kau sik maok carik Philip kah?

Bila cerita pasal main takraw, teringat juak ngan dak Omet, penyemes Kahar Nembiak Sibo, Tekong Mat Kecik, Hj. Amit, Dolah Samat dll. Ingat ngan team PESTAS lok? Urang Brunei sampe ngambik filem pakei niru Lipat Kahar.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, benar kata ko...sampei kniek tok org sik dapat niru lpat kahar,lipat Omet dah byk org dpt niru...kira bangga juaklah si omet ya.
Dolok2 bol takraw makei rotan, yalah bila dak nembiak kaki takraw kenak pukul leh cikgu makei rotan daknya sik rasa sakit pun...dah sebati.
Dancy, kinek tok dak pompuan pun dah pandei main takraw,kedak org laki ak rupa daknya.
Yg lpat paling & susah nak ditiru, lipat si Edi Belayong...dak Thai pun sik dpt nak niru...lipat Edi gaya mcm manok cicas jak rupanya, terbangnya dasyat.

nembiak Los said...

Yang aku ingat, Ah Chye ajak orang Cina pandei main TAKLAW masa ya.
Banyak juak net putus kenak lipat Edi Belayong ya..

Kamal said...

Lipat Idi Belayong ya ditirunya dari manok ticasnya. Lipat ya yang paling susah, sidak pilipin nok empun manok ya pun sik dapat niru. Lipat ya macam melompat main high jump, melipat cara telentang, nang sik dapat dipolah orang, orang gila pun cah alak ikir.

nembiak Los said...

Nembiak nok Nama Philip ya, apa ndak kah diLipat nya?

Dancy said...

Hmmmm....lipat kain selimut ...kali ?

Kamal said...

Lipat Rimo dibah pokok nyior. Nya praktis kat KRP. sama dengan dak semandin nok di Labuan.

ateng said...

Malas ku cari philip ia lagi hab, balit ku msg dengan nya hab, sik knak layan,bila ku meliat gambar edi ia hab gelihati ku hab,ingat ku tiap kali kalau nya main nok di palak sik lepas

Kamal said...

Nok di palak nya ya bukan apa Teng, pakei ngelap aik lior. Setiap kali nya heading mesti menyembor aik lior. Philip gago kinek tok, nya tengah ncarik calon bini.

nembiak Los said...

Yalah susah nok nama Philip tok. Nok dikata Dancy melipat kain, sik ada kain nok diLipat, mun melipat Cawat, Nembiak Los Lutong ajak masih makei cawat! Mun Lipat kain bini nang jauh pak awi..
Lipat Rimo dibah pokok nyior ada dekat sikit lah.

nembiak los lutong said...

Idi Belayong kinek tok bukan calang2, dah jd bodyguard YB Rosi Yunus.....

nembiak Los said...

Kalau aku jadi YB Rosi ya, ADI. Memang ku lepas terus Edi ya. Ne ndak, baru dihendel asuk sikit dah terpelantin, camne nak guard YB camya!

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mun ktk org mok tauk, Idi kinek tok bkn kedak Idi dolok.
Coba ktk orm pikir lok, kenak Idi nyimpan somet tebal ya?
Pasal yalah nya jadi bodyguard YB ya, senjatanya ada kat somet ya, tp fungsinya aku lom tauk gik, yg pasti somet ya nang bkn sebarang somet.

nembiak Los said...

Sometya masih lom dapat melawan somet Mat Besar & Bang Osen. Somet arwah Bapak Moktar, Ali Somet pun lom dapat lawan somet dak duak ya. Apa gik Edi ya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab, bukan semua org dpt melihara somet kedak sidak ya...org tertentu jak, tapi somet brader Osen dah jarang2 kinek tok.
Marek dolok somet Usop pun lebat cam cdak ya juak kan.

Kamal said...

Hab, Mid, Nancy,Yalah kelebihan nok nama orang bersomet ya. Ada kedak orang somet sik maok tumboh, bulu ketiak pulang makin lebat. Macam Dollah Samat macam2 ajak cara nya nak melebatkan sometnya. Ada juak orang nang sik suka bersomet walaupun somet lebat, macam Usop mat, dolok sometnya tebal. Masa umur 20an nang minat nginag somet tapi bila angka 2 dah bertukar jadi 5, malas rasa nak nginag somet, lagikpun masa tok nya dah bertukar kaler. Eh, apahal cerita pasal somet, tok memang Idi Blayong empun hal.

nembiak Los said...

Aok, tiba tiba ajak loyar pasal somet. Masa main bol dolok ada juak makei minyak Somet. Pakei ngurut kaki krem. Tapi lepas migang minyak tok, jangan terus pergi kemeh! Berendam kenak nya!!!!

Kamal said...

Hab, yalah nok nama pengalaman. Banyak dah urang terkenak bahana minyak ya, termasok aku, nang berkipas kenaknya. tapi mun dah rat gilak nak kemeh terpaksa juak. tapi sik boleh megamng apa2, yalah nya mancar macam hos bomba. Eh!!! Apahal cerita hal kemeh pulang. Tok memang kerja Jidi Blayong lagik sekali.

nembiak Los said...

Camya lah bunyi cerita Edi Belayong dolok. Sik sunyek kita bila nya ada. Yalah nya senang senang ajak bekawan ngan urang lebih tua dari nya. Bila nya ngan sidak sebaya ngan nya, nya jadi bos. Bila ngan kita, nya jadi joker....

rediahamran said...

Benarkah org lebat somet koat hawa nafsu.Dolok sik berani mek pempuan ngr org lebat somet.Takut byk bulu.

nembiak los lutong said...

rasa kenak geletek perut aku nengar soalan rediah tok.... nang "question of the day" lah....

Kamal said...

Rediah, mun sometnya balance ok juak, tapi mun sometnya lebat sebelah, bahaya sikit. Coba kau cek dalam myth buster ney tauk ada sidak molah kajian.

Dancy said...

Molah Buak ari.....ajak kitak orang tok....

Sampei ke sitok dah cerita ..dari minum aik naga ...somet tebal...kak ya apa gik kah ?

somet ...sik ada komen kmk....tapi mun orang laki ya ada bulu dada kak ya di bukak bukak gik nya kanching baju belah atas ...tok nyuruh kmk gelik ....

Kamal said...

Nancy, aku pun mun nanggar ompuan kedak ya, nang gelik juak aku nanggar. Mun orang laki ada bulu dada 56 - 68 batang ajak kat dadanya pas ya nya mukak kancing baju sampei ke pusat, ditambah lagik dengan perutnya boroi sampei nutup buckle tali pinggang, nang gelik ati aku nanggar. Eh! duwei, cerita hal bulu dada pulang.
Rediah, camney rupa aik naga ya? Aik buah naga nang suka aku minum. tapi masa kamek gik kecik dolok sik ada buah tok, mun ada gerenti selalu kamek ngabas. Kebun jagong nok belakang los bujang dolok pun selalu kenak abas.

atengbuang said...

Rediah,aku rasa soalan tok suruh abang dol kita jawab nya baruk mahir benar dalam hal tok, bah dol tolong jawabkan Question of the day tok, kesian sidak tok dol ingin jua mau tau

rediahamran said...

Aih tok Dolt pun pasal, nya merik idea ngn aku nyuruh minum air naga tek, ne nya sik timbul timbul,sik tido malam aku mikir pasal air naga tok.

Seingat akulah d los dolok eh, Bang Osen ajak ada somet yg lebat ckit kan, yalah aku nangar nya mcm koat jak.Tough lah katakan.
Yalah musim org suka ngn somet lebat tok eh,aku ingat juak cdak Abu n Siman meli juak minyak bond , nak melebat bulu , apa apa jak lah kata cdak, tapi gine nak lebat, time ya cdak sik sedar cdak belum baligh bah.ih minak betul kenak marah bapak aku. anok sik paedah d keja takorang tok eh, katanya meradang,d suruh pegi ngaji malas.nak jadi apa takorang tok udah besar kelak.

Yalah Teng, Dolt, ne kau tek jwplah.

dr_poli said...

Dolt bertapok Rediah .....nya sik dapat jawap aik naga ngan nunok rambut . Kali masih kat library ncarik jawapan ...tunggu ajak kita ...tadik kamek jumpa nya kat blog Hj. amit ...cayak dirik ...sempat nya madah kamek dah berkuroh sambil melok bantal bau ....

Tok nya masih ngusal mata ...baruk bangun tidur lekak balit dari shift malam ...kak molah taik mata dari pagi tek ....malam tok banyak ilmu nya ...standby jak kita duak .....

rediahamran said...

Dolt tok eh, pandeinya snook kita d Blog org lain.Ada juak aku ngr nya nyampok di post lain , k ctok lom adanya.Ada kah patut, ya rupa fabulous kau, d padahnya berkuroh kakya pelok bantal. sik mainlah gya kan.ih Dolt, Dolt.Kak tok aku fokus nya masuk ctok. sedia jak. bayk idea dahnya tok.

Kamal said...

Siap kau Dol, Nancy dengan Rediah dah ngamok. Mun dolok masa Pak Wan ngamok dapat juak kau bertapok dalam kapal. Nang benar Nancy tidor berkuroh? Mun aku benar, sebab yalah aku takut tertidor dalam belon. Takut pilot molah emergency landing, sebab pikir daknya injin belon rusak.
Rediah, aku dolok pun ada meli minyak Bond, zaman ya semua nembiak los nyangka minyak tok nang berkesan. Kau tauk siney ajak tempat nyapu minyak tok. Hah, ada dua bahagian.... Mun nak tauk kau tanyak Wahab....

rediahamran said...

Tauk , tauk sene takorg engkah.sik payah nyk wahab. Aku pun ada nanggar sene cdak engkah bah.Ceridak, ceridak.

Kamal said...

Hehehe. Tau tak pe...

Kamal said...

Eh. Lain jak bunyi Rediah tok. Sigek kat somet and sigek lagik kat sideburn Rediah. Tapi aku suka cara kau berfikir......Hmmmmmmmmmmm

wahab said...

Benar ya Mal. Tempat sigek gik, nang di sideburn. Nembiak Los nang bercita cita nok melawan sideburn Prof Lo nok di Uni LSW ya..Kalau diengkah ditempat nok sensitip ya, susah nok main bol pakei loar pendek gik!

Kamal said...

Aok Hab, kusut berjarut nya kelak. Rediah sik dalam blog ari tok, nya ke Bintulu ngabas mentua nya sakit. Nembiak los tok nang laki ompuan bait ngan mentua. En. Hassan tek gago ngan mentua nya juak. Nang putih ati sidak duak tok. Cacatlah muka dak tok bila kenak puji.....

nembiak Los said...

Ne dapat posting sidak duak En. Hassan ngan Che Rediah masa tok, malar maca ajak pas ya nangar cermin...

Kamal said...

Takut idong cdak duak cam idong Tinggal

rediahamran said...

Bait juak ada idung, syukur juak, mcm ne mun lubang nya berpusing ke atas n masuk ujan. yanya,se jaik jaik idung Tinggal dpt juak nya bernafas tapi idung Tinggal berlobang lobang nak o.Kak kenak jerawat kalik ya. sian juak ngrnya.

Kamal said...

Hah, dah balit pun Rediah tok. macam nye tek, dah servis kereta? Yalah nok nama ciptaan Tuhan tok nang perfek. Manusia ajak selalu sik puas ati, mun nok teturun nak dinaitkan, mun nok pendek nak dipanjangkan, nok kecik nak dibesarkan. Contohnya macam pipi, mun dah terturun dioperate atau injek botok nak dinaitkan, macam ya juak bulu mata mun pendek dipanjangkan. Mata mun tang kecik jak rupa lalu jumpa doktor dioperate molah nampak besar lagik..hehehe Rediah I know wat you thinking....hehehehe..

nembiak Los said...

Mal jangan kau nak snook Rediah ya. Nya udah madah nya kenak snook diblog lain tek. Kenak tikam ngan kayu snooker kelak..susah carik doktor nok merepair..

rediahamran said...

Bagus juak kau nyokong aku Hab, besar paahala kau,tapi nya trus trang nyanyak aku ctok.n cakap omputeh nya,jadi aku jwp juak, How do u know what I am thinking.am innocent man.good people think about good things and I think we are good people, What say U.
Aduh bla dah umur gtok, sik percayak aku yg aku tok ingat gik ckp omputeh.

Mal eh, sik syukurlah namanya mun ciptaan Tuhan nak tukar ganti.Biarlah kta grow old gracefully bah, makin syg juak adik man sape ya ngn aku, malar juak nya ngabas aku bla aku d umah mak mentua aku.laki mithali juaknya ya. mcm ktak org juak bah.InsyaAllah. Bab cas mengecas tok maalas lah aku nak manjang ceta kerana aku tok bukan keta tapi motosikal yg mcm d pakei Lasa dolok ya. Motocikal German ya bah.Ada 3 seater ya. suka ku ngr motosikal Lasa ya dolok, pernah nya nak ngembak mek mak pegi kedai, tapi mak aku takut numpang, takut tang tempat duduknya tercabut dari motosikal asal nya. nyaya katanya.Tauk ndak takorg apa ceta aku tok bah.

Yalah jgn main snook snook gik takorg cya k.kelak mun aku manas d tukuk ku ngn bol snooker takorg kelak.

Dancy said...

Kak Reddy ...dah di Miri kah ? syukur selamat sampei .

Malas nak nanyak soalan apa apa...best dah kitak dapat join kmk sitok ...rasa dekat tapi jauh ....mekin wahab nun di tengah laut ..laut bergelora kata nya ...plus nya empun juak ....susei nya tek lah...

selamat malammm

rediahamran said...

Duak ari jak aku d Btu,syukur juak bait dah mak mentua aku.

yalah Cy eh, rasa rasa mcm kita tok melepak d tepi padang jak O. Kau gik lah jauh dari sudara mara, nasiblah ada blog tempat ngilang rasa sunyik ko, tempat berkelaie.dunia tok mun sik berkelaie mmg sunyi sepi bah.asal jgn bertampar ajak lah.he he

Kamal said...

Soalan nok nak ditanyak Nancy dah ditanyak aku...hehehehe...Ndak gia Nen?

Hab, sik nya makei kayu snooker. Parang bapanya banyak ya.

nembiak Los said...

Sik ada lagi parang katanya tek. Nya gik tengah ncarik.

Aok pandei Dancy mujok Rediah bila rediah nok nikam urang nganok nya pakei bol snooker!!!

Aku nang masih bergelora, sama ngan laut bergelora tok. 04/02 kelak baru sik bergelora lagi. Gelora Asmara dana ajak....

JB said...

Hab, Kamal,

Kamek takut dak nembiak empuan los tok nikam pakei batu seremban. Silap-silap pakei lesung batu bincut dai masing-masing.

Kamal said...

Hab, nancy nang pandei nukar topik. Ya aku madah nya tok pandei main side B. Orang cerita side A dibalitnya rekod pegi side B. Mun CD sik ada side, iboh nak pandei2 nukar cd side B.

Mel, sik sidak berani nikam nembiak los ngan batu. Nembiak los main lastik. Urang nok maca newspaper lagik kenak lastik......

rediahamran said...

Sian kakak ngn kau.hab.sbagai org senior ctok eh,nasihat kakak ko embak bersabar byk byk k wlaupun laut bergelora sekalik pun, ko mesti ingat ada hikmah d sbalik ujian tok. ikhlas n redha jak k .sik lamak gik 4/2 ya.

dr_poli said...

HAhahaha Kak Reddy ....itu dia ...hentam ajak si Wahab ya .... Maa masuk gik !!

rediahamran said...

Berani ko tetak Nen,cdak tengah carik idea tok, mun cdak bersatu nak ngentam kita, ko janji ngn aku,ko jgn lari , kita hadapi cdak dgn tabah.Give me five Nen.

Dolt Udin said...

Kamal....jangan di sebut agik newspaper ya, kelak aku kenak dendam orang,,,masa tok nya udah lupak ya, kelak nait angin agik nya kelak...Kau tauk, lastik nok molah hal ya masih ada dalam simpanan aku...tahan juak at i pokok temedak tok mal..masih ada duak egek lam simpanan aku..

Rediah,

Wahhhh...macam bunyi ustazah jak dirik tok eh...boleh masok TV join rancangan dak Dr. Fadilah Kamsah...Terangkat juak nama miak los..

Kamal said...

Dol, kinek tok nya maca paper online.
Rediah, masa 4/2 ya mun team Pakistan menang bait juak. Tapi mun team Jepon menang. naitlah bendera Jepon.

Redy A. said...

Lom layak jadi ustazah Dolt, Terempas cdak miak los mun aku join dr.ya.Sik payah ke cyalah .Relax jak d umah .Didik jak anak anak sendirik .

Kamal eh,
Mun Pakistan menang bendera Pakistan nait, mun jepon menang bendera Jepon nait.Apa bezanya.Sik ada juak, tanggar aku unless of course if u can see what i cannot see.

nembiak Los said...

Mel/Kamal/Dol. Kitak orang sia pakei jak helmet, takut sik paedah edah kenak peluru sesat Kak Reddy ya. Aku ngan Dancy jauh, sik dapat jadi sasaran. Tapi sik kan nya nok nuju arah Dancy, ngan Suma juak sidak ya sekutu. Paling jauh lesung batu ya gugok kerumah dak Dancy ajak..sak nya kenak marah bapak Dancy. Pak Meran sik berani ngambik parang nya dibah tilam, takut mak Reddy tau.

Kakak Reddy, apa kabar tek? Aku mesan ngan Jamel ajak tek. Aku tok nang jenis penyabar Kak. 4/2 nang ditunggu ku ngan tabah. Kalau belon kontet sik dapat singgah, sabar jak. Ada hikmahnya bila sik dapat pulang. Ne tau masa ya team Jepon menang kata kamal.....

Kamal said...

Reddy, sorry tek salah kerop, aku lupak kitak nok applicable ngan isu tok...

Hab, aku masa tok sik ada helmet, terpaksa ngerugak lemari carik periok lamak. Pun sik ada, jumpa kuali ajak. Mati leput kita kenak Rediah tok. Minyak nya dah abis.

Dancy said...

Wahab , tumpang lalu ...tukar side lok cerita ( manas Kamal / Dolt kelak mun motong sik tetu ).....nanyak ktk lok...takut salah . Chun ktk nyebut tentang baelon kontet ...helikopter lah ya kan ?

Masa tok baelon kontet ya di pakei ngantar tak org ke pulo besi nun . Masa dolok ...makei kapal nak Ooooo ? Kmk sik ada nanyak bpk ...ada kah kapal dak bpk di pakei ngantar org ke laut ? bpk di marine dept masa ya .

Confirm lok cerita sebelum kmk engkah dalam blog kmk ....

Tkasihhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Redy A. said...

Tok lah aku suka ngn kau Nen, masih terngangak cdak mikir nak jwp nok apa d tanyak kau tek.pandai juak kau ngesep aku . Terima kasih Nen.Mcm ya lah kita.
Tengah ngaaruk palak cdak tiga tok, sambil terkebil kebil bigik mata tanda confuse.

nembiak Los said...

Dancy. Ngam lah ya. Belon Kontet (heli) pakei kamek ke laut masa tok. 40minit ajak. Kalau pakei kapal 7-8 jam bab jauh gilak +-196km tengah Laut Bintulu.
Zaman dak bapak ko dolok. Shell operate di laut Miri ajak. Kapal sidak Marine di pakei. Tapi sik pakei ke Pulo besi. Pakei ngagak SBM (Single Buoy Mooring)-benda tok tempat Tanker berikat, hose besar disambong oleh sidak Shell Diver ketanker minyak tek. Minyak dipam dari Lutong menerusi pipe dasar laut sampe ke SBM ya.
Jadi tali nylon nok pakei ngikat Tanker ngan pakei narit Hose besar ya, selalu diembak urang Shell Marine pulang, pakei ngikat kem urang Kawin di Los dolok....

Kamal said...

Patut bapa Nancy sik pandei senyum. Tali kapal selalu kenak curi urang. Nasib tali sauh sik kenak ambik urang, mun ndak sik ada break kapal.

dr_poli said...

TK Hab . Ya cerita nya . Patut bapak kadang kadang akhir pulang malam . Ada juak awal turun pagi ...sekali duak ada Pak Juing datang ke rumah ...sik lamak kak ya ...masuk bapak uniform rona biru nya , ngembak bag canvas rona hijo ( buatan sendirik tok ...original ...tapi tahan lasak ...lam tok ada flask aik plus makanan ) , lalu nait atas basikal gentleman nya . Pilu ati ngenang and masa nulis tok .

Hab , Nang benar ....selalu nangga tali tok. Asal org nak kahwin...perlu lah tali tok pakei molah kem org kahwin . Ada juak nangga bapak ngembak tali balit ke rumah juak . Ada ajak lah pakei ikat .Recycle kata org .

Kmk rasa sik wujud lagik jenis tali tok lagik .

KAmal , sik mek maedoe muka bpk tension ..sik pandei senyum kata u . Officially ...bpk pun post tek as engine driver ...yg di tangga kmk dlam surat beranak kmk .

Ada sekali kmk di embak nya masuk ke dalam engine room kapal ...tug boat ( betul Wahab ? ) ....Dalam utak kmk ...nang bau minyak lah dalam ya ...macham garage kereta/ bas kat los perintah marek .

Berhati hati kmk turun tanggak ...kali nangga dalam ya tek ...nang bersih ...sedikit minyak tumpah pun sik ada ...arum bulak tempat ya mun di engkah joli ...nang dapat tidur . Tapi sik sesuai lah sebab bising .Tiap kali bpk plg kerja ...baju tetap amor ngan minyak . ( Zaman dolok nae ada mesin sesah . Paksa berendam baju tok lok...kak ya ada lah dengar emak atau bpk empun terkeraes keraes ngusok baju . )

KAk ya baruk kmk terpikir kenak perlu bersih ....baruk register lam utak ...safety comes first .

Nok nama kita tok nang jenis ngelepar pun org ...pergi ngechek gik dek kapal ....salute lah Hab / kamal ...bersih kapal dak tok . Ya kenangan kmk ngan kerja bpk masa di shell .

Mun palak sik sama dalam kapal ya ...maok maok ada sorang duak dikibar ke laut .

Salammmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, beg ya aku rasa semua dak urang tua kita dolok ada berisik. Nang macam kebangaan daknya, beg tok dipolah sidaknya sendirik. Nang sik ada jual dipasar. Aku sik tauk siney tuju beg ya, mun aku jumpa maok pakei aku turun kerja, pakei naroh laptop aku.
Sigek lagik, daknya mun tempat kerja mesti bersih. Bukan tempat kerja nok tempat daknya carik duit pakei merik makan kita ajak bersih, di rumah tempat daknya bertukang pun bersih. Iboh ajak pandei2 nak ngaco, memang kenak sedas bom meriam kabait.
Bulak aku madah bapa kau sik pandei senyum, nya mun jumpa arwah bapa atau geng2 nya nang berseri jak mukanya senyum. Aku pun, mun nanggar olah dak nembiak los nok macam bejit ya memang malas aku nak senyum. Apa lagik mun udah kenak lastik daknya....

nembiak Los said...

Nya lah ya Dancy. Nang Urang Shell Marine (Kerja Meren disebut kita dolok), masa kerja sidak sik tentu, ngikut time bila Tanker Minyak datang. Kalau Tanker datang malam, malamlah dak bapak ko turun kerja. Kalau Tanker besar sampei malam nunggu, sampei minyak penuh. Tug boat lah dipakei sidak dolok. Udah lam tahun awal lapanpuluhan, bot sidak tukar ngan Pilot Boat, pakei ngemudi tanker nuju ke Buoy tek, lalu di ikat.
Bag kenbes di cat ijo ya nang semua urang Shell ada. Bag Arwah bapak kamek ada signature:(Umat) Udin Mat.
Masa tok ngak di Labuan masih ada tali nylon ya.

Dancy said...

Dehhhhh...pandei ktk Mal ...mujuk ati kmk . Bukan main gik nganok bpk kamek .Kmk belum madah ngan bapak ...

Bagus dah ngakon ....nok jeraol cham tak orang ya nae dapat di berik senyum ....olah tak org ya macam kerak lepas ikat ....kata org tua marek .....

Hab ...thanks . Kenak canvas ya di chat ijo ajak ? Anok slipway sebut ktk ...apa ya Ooooo?

Kamal said...

Ada special nama pakei beg tok Nen. Sidak ngelarnya "kantong". Mun aku jumpa benda tok lagik sik tauk samada aku dapat nahan ati aku. Sedangkan nengar perkataan tok rasa nak jujoh aik mata. Nya selalu madah "Ambik kantong bapa atas meja." Dalam beg ya sama juak macam nok dicerita kau tek.
Arwah bapa dolok, masanya ninggal, aku nang terasa hilang sorang best friend, sebab mun ada apa2 berita nok exiting mesti nya the first person aku nyusei. Kadang2 aku macam sik dapat nerimak hakikat tok tapi macam ney pun aku kena redha.
Masa nya sakit kuat aku ngambik cuti seminggu nyaga nya di hospital, that was the closest moment aku dengannya. Nang terasa nar masa ya terlalu singkat and at the same time that was the very best moments in my life. Kamek duak banyak bercerita tentang kehidupan masa ya, sedangkannya tauk nya menuju ke jalan lain. Nyesal juak rasa bila aku dah masok alam remaja tinggal jauh dari daknya, both my parents. Kadang2 macam mengabaikan daknya..Tapi apa boleh buat tugas aku molahnya macam ya, aku terpaksa ngajar di pendalaman dolok. And bila aku transfer ke Miri, sik sempat rasa nak balas jasanya, nya pun pergi. Al Fatihah.

Dancy said...

sik ingat apa bpk nunggah bag nya .


Yang kmk ingat dak bapak sik pandei bersungut bila disuruh bekerja ..dalam ginae ginae keadaan pun ....masa tok baruk paham ngan word " teamwork " ....dak nya bekerja sepenuh hati ....dah faham apa job task dak nya .

Kmk rasa bila dah nangga bapak kerja cham ya .sedikit sebanyak style nya ...commitment ngan kerja ...jujur ...ikhlas ....rubs off ngan kmk juak . Kmk rasa dak nembiak los lain pun cham ya juak ...se antu antu nae pun ....kerja is kerja ...serious . Balit dari kerja ...jadu antu pelisit pun is another story .

Sik lah tauk berapa gaji dak bapak dolok...tapi syukur ...gaji ya bersih untuk diberik makan nagan anak bini ...pakei nyekolah kmk semua .

Bapak dolok ...sik ada lain ...anak anak mesti school ...ya ajak nya dapat merik ngan kmk orang . Apa kata bapak ngan kmk empuan ...jaik jaik tak org ada pemandei ....sik mintak lah kata nya ...tang mati laki tak org ...sik juak putus harapan tak orang ...dapat juak tak org ncarik kerja ...

Bapak nang very concern ngan anak pompuan nya ...nya sik maok kamek org bergantong gilak ngan laki ...nya suka nangga kmk berdikari ...ada duit sendirik ...nya bangga mun nangga mana mana ompuan berjaya dalam career masing masing ....

Bila kmk berenti kerja ...frust nya .....

Kamal said...

Nang benar Nen. Arwah bapa dolok nang concern ngan education mek urang. Kau bayang ajak, aku sekolah pel dari form 1 sampei form 5. Nya empun school fee bukannya murah, mun dibanding ngan gajinya masa ya. Aku ada tertanggar payslip arwah bapa, ya pun bila nya dah sik ada. Gajinya masa ya in the 70's, ngak enam ratus lebih. Aku empun school fee masa ya dah dua puluh lebih sampei tiga puluh lebih ringgit. Buk lagik, belanja dak pakaian lagik. Bila ngenang balit nang sik terbalas jasanya. Munnya sik peduli ngan education aku dolok, masa aku sik qualified nak masok sekolah urang pas, nang sik sekolah aku. Apa ndak jadi aku kinek tok, sik tauk.
So tradisi toklah aku kekalkan sampei kinek tok, aku nang concern ngan studi dak anak2 aku, sak daknya senang dudi ari kelak. Aku cerita ngan daknya hal ninek daknya nok ngambik berat hal pelajaran tok.
Sigek hal lagik, arwah bapa aku dolok nang suka maca, nya berlanggan magazine setiap bulan. Yang selalu dibacanya dolok Dewan Bahasa (tok nang sik miss), lepas ada dua tiga igek lagik. Sayang buk ngan magazine tok banyak yang dah rusak dalam stor rumah di luak. Aku nanggar tarikhnya ada yang dari taun 50an. Macam2 magazine, tulisan jawi, rumi nok dari Indon pun ada. Buk mun ada buk baru, normally DBP, mestinya meli.1st magazine nok disubscibenya ngan aku, Dewan pelajar dari aku darjah 1. Mun birthday aku dolok, selalu nya merik buku ngan aku. Anak aku kinek tok mun besday, daknya madah hadiah nok dimaoknya ngan aku. Anyway aktiviti maca tok masih lagik dalam family aku. Bini aku suka maca resipi ajak. Ada juak nya coba molah apa nok dibacanya, tapi mun dah masak makan ajak. Jangan komen apa2 kecuali mun nyaman. Pernah dolok aku komen pasal cakoi nok dipolahnya dapat pakei nikam asuk.......
Yalah last kamek makan cakoi nok polahnya.......

nembiak Los said...

Leka aku kenak cerita Bapak tok. Nang sama gia lah kisah bapak kita tok. Aku dolok terpaksa 2 taun cuti sekolah, taun 72 ngan 73, sebab bapak sik mampu mayar Uni LSW. Taun 74 baru aku masuk. Aku tukang jaga sapi bapak Asan Matkong ajak masa cuti ya, nama sapi ya Lalo. ya lah aku lambat 2 taun kuliah dari Kamal walaupun sama di Anchi sebelum ya. Tapi syukur juak, lepas 2 taun cuti, tengada ajak ada kuat ati nok belajar, pass SJC lalu pindah ke LGSS, sik payah bayar fee lagi...

Dancy. Nok nama slipway ya tempat narit Kapal nait/turun dry dock apabila Kapal ada maintainance. Banyak Nembiak Los kerja ngikis kerang dibah kapal. Kerja Bomo kata kamek dolok. Sebenar nya nama tauke ya Wong Moh, betukar jadi Bomo.

Kamal said...

Yalah hab nang besar pengorbanan daknya tok. Walaupun sidak sik pernah nerima anugerah bapa mithali, tapi di hati kita sidaknya tetap bapa mithali kita. Bagi nembiak los yang orang tua daknya masih ada jagalah, sayangilah, beri perhatian ngan daknya.

dr_poli said...

Hab ...syukur..... ati masih maok belajar .Tahniah ngan ktk ....sik terlambat madah ya tek ..sebab ruang utk belajar sentiasa ada .

Ya lah ko ...kmk selalu ngenang dak nembiak sama se kelas kmk ...nok fail darjah enam . Nak sekolah lagik ...fees terlalu mahal ...dak adk adik lain lagik nak seolah juak .

BAgus juak kerajaan abolish style ujian ya . Gagal pun dak nembiak darjah enam ...masih dapat masuk form 1 lagik . Bukan apa ...mun sik gia banyak lagik dak nembiak umr 13 tahun melepak and mengganggur . Sayang bah....question mark jadi masa depan dak nya .

Yang di ingat kawan dari los debah yg sik dapat masuk sama ke form 1 ...dak Yet / Idris , arwah Abd. Rahman Paelok ...dan nok lain lagik ..masa tok sik ingat . LAst bertemu ngan dak nya umur kamek 18 tahun . Tutur seperti biasa ....ya dak nya madah ...masih senang dapat negur kau , Dancy . Ada kawan lain ..sik maok .....Pilu ati kmk dengar .

Nang benar tok ko .....ninggal lah tek Abdul Rahman Paelok . Tauk lah tak org jenis kmk tok ...nok nang suka merik tauk member member yg tauk ngan nya .

MAdah lah kmk ngan sorang nembiak empuan los juak ....nya madah sik ingat nya tok . Coba juak kmk madah rah nae dak tok diam dolok ...sik juak nya ingat . Pada hal rumah dak duak tok sik jauh di los debah ;classmate gik di sayed othman ya ....Kali tok yg di sadu Yet... dak empuan se kelas sik maok negur dak nya ....jaik ati...

Mun tak org jumpa Yet ..sampei salam kmk ngan nya .


Abang kmk Louie pun ke Uni LSW after darjah 6. Bapak nanyak nya masih maok belajar kah sik ...? Nya madah maok. Ok ...kata bapak ...mun maok ,belajar bersungguh 2x...imagine tak org ...brapa ndak bayaran fees sia ...adik adik lain lagik nak sekolah .

Tapi nya kak ya berubah perangei sikit ....susei bapak memang nya main ...ppulang sekolah masuk panggong ...tapi bila nya dah di rumah nya fokus ngan studies nya ...dapat Grade 1 masa F3...kmk rasa masa ya teramat sikit lah dak melayu dapat pangkat ya .Dapat nyambong F4 kat St columbas . Dapat G1 Senior Cambridge . MAsa ya nya ngan Anak Abang Zain ..Dyg Farida antara org melayu dapat grade ya .

Sik tauk tak org lah ....mun ujung tahun ...mana mana book tulis nok sik abis ya ...ada tinggal beberapa lembar ajak ...sik di buang terus . Di suruh bapa ambik ...gumpul ngan dari book lain ...kertas tok lah pakei kmk molah rough work arithmetics . Pensil se kontot nae pun ...sik di buang ...simpan lok ...guna bila dah F1 ...makei compass set kelak . Tah agik baju putih ...nang turun temurun . Buku text pun cham ya juak .

Paksa berjimat ...dak emak pun pandei molah baju sekolah sendirik . Syukur ...baju sik ada lah bertampong sitok sia .....nang masih bersih plus gap turun sekolah . Unipom marek mesti dikanji ...kak ya di seterika .

Salammmmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, kalau sik salah aku Wahab mudak setaun dari aku. Nya masok sekolah awal, macam Tini kamek cam ya juak, kamek duak sama kelas dari darjah 1 sampei form 3.
Reason Tini sama ngan aku dolok, sebab aku penakut masok kelas, terpaksa Tini pakei neman aku. Makin lagik masa ada omputeh nok cikgu commonwelth program ya ngajar, nang keruk aku nangis dalam kelas. Mun kinek tok syuk pulang nanggar dak mem tok. Anak aku duak orang kedak ya (Nok eldest ngan 4th), nang fedap bini aku nunggu daknya masa mula masok sekolah. Bukan maok ditunggu luar kelas.
Masa sekolah rendah dolok, masa belajar lam kelas kamek makei tablet PC. Rona ijo tablet PC mek urang. Conteng ngan chalk molah up down...up down....
Pakaian sekolah, arwah mak molah. Nang best cuttingnya, apa guna Sparkmanshop.

nembiak Los said...

Nang benar cerita Mal. Ingat aku lagi, Bila Kamal nangis, Tini sik pasal pasal nangis juak. Bila Tini nangis, Kamal pun ukut juak. Yalah aku ngenang Cikgu Sharifah, nang penyabar Cikgu ya. Macam mak nya mujok Kamal duak Tini. Nembiak lain diam ajak, sapa tetak percuma kenak rusah Kamal......

Kamal said...

Masa ya lom pandei merusah urang Hab. Selalu kenak buli aku masa darjah 1. Bila darjah 2 baruk antu aku keluar. Malu juak rasa cerita benda tok sitok. Memang Nancy bergoleng2 tetak maca tok. Suma apa lagik, memang pakei modalnya ngentam aku. Rediah ok, masa tok nya gik cuti-cuti Malaysia. Mun dak DYM maca tok nang gugok saham aku. Apa lagik Juki.....molah party terusnya, banyak modalnya pakei ngentam aku...
Sik hal, aku tengah meraut gagang lastik tok....

dr_poli said...

MAsih santun kmk tek Mal..sik tergoleng goleng tetak ...tapi masih senyum ...adalah ngelakak sikit sikit . Sik salah kan ??.

Rasa kmk kitak gik kecik marek nang cho-ngek juak Mal Oooooo....Brutal gik Tini ngan Besah .....sorry Tini ngan Besah ...nunggah kitak gia ...tapi kitak duak nang active masa ya .

Hehehe...ya kisah ktk . Tedah Tini neman abang nya masuk school .

Kamek dolok ada kakak kmk BB neman pergi school . Sik ada emak duak bapak ngantar . Kali selalu nangga sekolah tok kah ..sebab sik jauh dari rumah ...jadi tang confident ajak lah masuk kelas .

Yang kmk ingat masuk kelas ...nang banyak nemiak kiak kaong nangis .Emak bapak sik boleh masuk ...nilit ajak dari penjan .Nang kepiyoh dalam kelas . Kmk maitain ...control ayu masa ya ....sebab first time makei school uniform ...makei skirt ngan blous Uuuuuuuuuu....masa tok lah kmk transform jadi pompuan .Kmk rasa Sitok director transformer dapat idea nya .

Kak ya masa ngambik attendance ...setiap nama disebut ....ada lah empunya nama ke depan ...ngambik name tag nya ....besar name tek zaman dolok ...panjang 6-7" , lebar 2". Di tebok lubang atas kertas manila ya tek ...ada tali di ikat rah lubang ya tek ...kak ya disangkut / digantong rah geruk kita .Setiap nembiak dapat ya ...gumbira ...bangga ...ada juak stop nangis .

Time turn kmk tek ...ada juak kmk dengar Miss Chang nunggah nama ...tapi " Poli " ya ajak nang kmk 100% familiar . Nama nok depan disebut ya sik chun ajak rasa nya . So kmk sik angkat .

Chun lah tek kakak kmk masih nyegok rah penjan ...ya nya nyunjuk nyunjuk ...nyuruh kamek angkat ...ngagak cikgu ....ngambik benda ya .

Masa ya lah baruk kamek tauk yang nama glamour kmk tek " Dancy " . Kali ada dak bpk ngan emak madah tapi sik register dalam utak masa ya ...sebab dalam rumah , kmk masih ditunggah ngan nama kpg .Nae sik Cahhhhhhhhh Lak ikir !!

Sehari hari ya tek ..kamek paksa adjust kmk empun yang kmk ada nama lain ....plus adjust skirt ngan blaus lagik ...happy lah masuk sekolah . Yang pasti kmk sik ada nangis !!

Miak lOs Lain ...tak org cham nae ...cerita lah sitok . Kamek duak Kamal dah bersusei kisah dolok . Asal jgn nganok kamek duak ...sebab kmk duak masih ada nyimpan goli ....jangan sik takut ....Kmk duak ber geng main goli masa kecik dolok .

Kamal said...

Bagus Nancy, kau dah warning dak lain. Mun sidak nganok, mintak goli kau, aku ada lastik, sak aku lastik burong sidak nok nganok tek.

Ok juak, cerita kita duak Nen, walupun aku chongek masa ya tapi mun dicerita balit pun sik berapa memalukan.

Ada juak geng lebih teruk, nok berak dalam seloar. Hah, diam-diam dak tok sik maok cerita daknya pernah terberak dalam seloar masa darjah 1 dolok. Nok kes terkemeh dalam seloar lagik banyak rasa aku. Sebab masa dolok mun sik pandei nyebut "Please teacher, may I go out", terpaksalah nahan aik kemeh. Bila bell bunyi nang laju rekodnya ke tamdas. Mun nok sik dapat nahan, yalah jadi kes terkemeh atau terberak dalam seloar tengah cikgu ngajar. Syuk2 ajak kita duduk atas lantei dalam kelas, ada tikar lagik ya. Tiba2 tang ada jak bau nok familiar ajak, pas ya cikgu gago kenak nya. Mana nok cikgu gik baru nang termuntah2. Hah, geng dak toklah mesti nyusei sitok. Kamek duak Wahab tauk sapa urang ya, mun nya sik masok dalam tok siap nya kenak heboh ke seluruh dunia.

nembiak Los said...

Hahahaha.....tektik dak KGB tok Mal. Sapa sik masok, kenak susei dari A sampei Z.
Ingat Ko Arwah Saharani, Mal. Ada nya dalam kes sik sempat kejamban lok.

Aku tau benar kenak name tag Dancy sampei 6 ke 7", panjangggg bah nama nya. Lom masuk nama bapak gik...

Dolt Udin said...

Kemeh lam loar nang sik ada lah aku tok mal, tapi ku rasa aku lah yang paling congek masa masok sekolah dolok....Emak aku terpaksa nungu sampey abis, mun ndak aku neriak sambil ngepong mak aku pulang...Tiap pagi berembak ngan mak aku...patah jak ndak pinggang urang tua ya tedah...Sampey darjah duak aku transfer ke sekolah Anchi. Jah satu di Syed Othman....Di sekolah Anchi, chegu Denin lah tukang pujok aku bila nangis...Suka aku nangar Chegu Denin masa ya.Nang smart jak nya tok....Rambutnya ada jambol sampey kinek tok...Yang aku gerun sekali ialah Chegu Bojeng.Matanya selalu merah, ganas nyatok...Chegu Abang bekilat jak sepedonya..ari2 ngembak rotan...

nembiak Los said...

Mal. Ada sekali Cikgu Catherine, masa kita jah 5. Kelas kita di korner sebelah kedei Nek Kot. Hari ya Cikgu ya "bocor", nampak dibelakang skirtnya. Semua Nembiak gago, tapi sik tau kenak apa ya. Ingat aku Rejeni ngan Rozi yang nanyak ngan Cikgu ya, ada kaler merah belakang skirt kata nya. Lalu merah muka cikguya keluar kelas....aku rasa Rajeni ngan Rozi pun sik tau apa hal ngan cikgu ...lom tau apa apa kita masa ya...

Kamal said...

Hab, tok aku nyusei ngan kau ajak, jangan padah dak lain. Sik lamak lagik KGB nak masok Sarawak. Sidak di Bintulu, namanya Kelab Golf Bintulu. Aok, cikgu ya. Rejeni aka Amoi ngan Rozi tok pun boleh tahan belebeh sidak duak tok. Hasimah Hassim siney kinek tokkah?

Dol, kira sik malu juak aku dipadah Nancy congek tek. Masa tok memang Nancy tergolek tetak. Sik apa Dol, dah siap lastik kau?

Lom ada nok geng sidak terbobok, masok dalam tok. Aku masih ngira tok, mun sampei sepuluh sik masok aku nyebut nama....

nembiak los lutong said...

Mal/Hab,

aku harap2 lah sidak Bank Negara sik tauk dgn blog tok. Mun sidak tauk sik dak nya maok membenar dak Bank makei CTOS lgk pakei molah reference. Dlm blog tok dah bnyk gilak info, org terror melastik, org congek, org bermadu, org ngemeh helmet.... dan mcm2 lgk

Kamal said...

Di, lom lagik kamek nyebut nama nok terberak & terkemeh dalam seloar masa darjah 1 dolok. Masa tok daknya, bertapok belakang monitor PC.

Kes nok ngubor anak manok, motong lidah manok, napok sapi baie macam2 ada sitok. Sik payah makei CTOS.

Ngak sigek ajak, jangan disusei sapa kamek urang kinek tok. Biarlah daknya kenal kamek sebagai nembiak los nok gaok dolok marek.

nembiak Los said...

Mal. Elly boleh ditanyak juak kes tok.

Kamal said...

Boleh juak. Nya sik berani masok sitok. Nya lagik coba flashback. Sebab dalam kes tok mun lagik terceret sikit ajak, retinya mun setakat ada residue coklat kekuningan kat seloar pelarut sik dikira.
Li, jangan takut masok sitok. Sebab nok sikit2 sik kira.

nembiak Los said...

Nok sikit ajak namanya tercirit ajak. Kalau dah terbobok, besar kes ya.

Kamal said...

Nok kes tercirit ya biasa jak Li. Jangan kau takut masok sitok. Camya jak sidak lain, jangan malu mun pernah tercirit dolok. tapi nok terbobok ya, jangan nak ngelentong nama2 ya masih tersenarai dalam black book kamek.

nembiak Los said...

Mal. Sikit sekali nama Elly keluar, sik dapat disensor agik. Tapi masa ya gik kecik sik hal.

Elly. Esok kau carik brooklet pakei merik ngan sidak Tahlil. Tapak aku jangan di engkah.....

Kamal said...

Kelak ada nya molah side B. Tapi bukan Elli, walaupun tempias tok ada sikit. Tapi dak ompuan pun sik kurang juak kes daknya Hab, terutama sekali masa darjah 6 sampei Form 1. Heran jak nanggar daknya kenak kumbuk oleh cikgu ompuan. Nama dak tok pun ada juak, ndak gia Hab?

nembiak Los said...

Ada Mal, nang Ada. Ya kes alamsemulajadi. Abis kumbuk cikgu pakei darurat.

Kamal said...

Stop ajak topik ya Hab. Ada nok sik faham atau sik tahan, melenting daknya kelak. Bukan apa mun pemikiran nok cetek ya nang susah nerima jokes macam tok. Pas ya ada juak nok lemah pemahaman, nok jenis slow ya dipikirnya nok pelik2 kelak. Bagus cerita hal macam ney nak molah perangkap burung.

Dancy said...

Setuju pok .....close topik tok ...

TQ....

nembiak Los said...

Aoklah...Tinggi tangan Dancy nyokong.

Dolt Udin said...

Baruk sik sendat napas aku mal bila semua ahli panel setuju usul tok tek..

Perangkap burong bukan semua sama mal. Mun burong achang rendam jak jagong lam Martel.Bila dah kembang jagong ya, ambor di padang seney burong tok selalu makan.Sik lamak kak ya mesti nya angol.Senang jak nangkap.Burong keruak makey jerat pecut, semua miak los campian molah jenis jerat tok.Manok pun boleh juak makey jerat tok...Burong Geroda jak aku sik pernah dapat..

Kamal said...

Dol, Martel berapa sebotol? Aku nanggar kat dalam cermin masa di labuan dolok, sampei seratus lebih. Burong acang sik mahal gilak reganya. Bagus lagik rendam jagong ya dalam aik naga nok made in Los dolok. Mun polah lubang, pas ya ambor jagung dalam lubang ya, susah nya nak terbang.
Burong Geroda senang Dol, kau pegi jumpa pilotnya. pas ya rampas kunci. sak sidak bersurong bila nak terbang. Boring juak cerita pasal molah trap tok... Best lagi cerita hal nok pakei molah hal, sebelom ya kita ncarik hal lok. Mun ada nok manas kita cerita hal hal lain jak.

Dolt Udin said...

Ney Suma tok kah lalu sik nampak2 tok?..Bah udah lah ya..masok gik...sik ujan lagik tok eh...maok musim bubok dah tok...coba kita kongsi molah belacan maa..

nembiak Los said...

Ada aku nangar Suma diblog Usup. Oooo Sup ne kau tek. Jangan Ko merajuk juak. Sik nyaman lah aku makan ciken wing Peri ngan Bibot kelak...

Kamal said...

Sik nya maok datang sitok lagik Hab. Sik apa, geng kita tok nang jaik. Dahlah jaik, miskin bertegar gik ya. Nanggar TV pun terpaksa numpang rumah urang. Urang lain dah makei motosikal scrambler, kita masih makei basikal handel tinggi.
Kajang pak malau kajang berlipat.
kajang hamba mengkuang layu.
Dagang pak malau dagang bertempat. Dagang hamba kertas kajang.....

nembiak Los said...

Mal, aku sampei kinek tok sik paham apa retinya nok kajang kajang tok. Rumah kajang kah Mal?

Ninggal Pak Malau nok diam dibah rumah dak kederi diKpg weles dolok ingat aku. Nya selalu ngagak Talip diwoksop depan dak Kaderi.

Kamal said...

Yang aku tauk kertas kajang. Ya pun masa ngajar di sekolah dato di piasau dolok baruk ku tauk. Ngajar sia dalam bahasa melayu, mula2 penin juak palak aku. Esp terms dalam bahasa melayu, aku ngajar Sains Pertanian.
Mun pantun bukan kacang sebarang kacang ya tauk aku.

Redy A. said...

Kamal, Dolt
Pempuan eh d umpamakan mcm kerak nasik bla d rendam lam aik pandei nya lembut, jadi sabarlah takorang lok .Suma tgh tenangkan atinya .InsyaAllah sik lamak gik OK lah nya ya.

nembiak Los said...

Yarabi... Kak Reddy....sejuk campur piluk ati kamek nanga kitak madah cam ya. Terimak Kasih Kak..

Kamal said...

Yalah Hab. Sik aku tauk ompuan tok macam kerak. Mun Rediah sik madah, sik aku tauk.

nembiak Los said...

Nok nea tok Mal? Kera atau Kerak?

Dancy said...

Ya lah best tutur swak ...sama spelling ...tapi sebutan lain lain...hati hati bila makei ...mana nok tauk ya ...eksen eksen nya sik tauk ....tok lah nyuruh Kak Reddy manas.....

Kamal said...

Hab, kera ya tutor malaya. kerak ya tutor sarawak. Pakei ajak mana2 nok aplicable.

Nancy, bukan eksen nang bukan sik eksen. Jangan manas Redi.....

nembiak Los said...

Aku kesejukan sitok. Nok main diluar, ujan ribut.....lam tok sejok gilak....ber beral beral ajak baju....

Dancy said...

Dah ok cuaca sia Hab ? Sabar Hab ...esok panas ari ...sik ada gelora ....

nembiak Los said...

Lom panas gik ari sitok Cy..... masih kuat angin... harap esok reda...ngantok dah tok.....

nembiak Los said...

Eh....benar kata ko Dancy... tangada panas ajak ari tok....malang nya pukol 4:25 petang baru belon kontet datang sitok. Pukol 5 lalu baru sampei apot Myy....

Elly said...

Hab..... ribut udik lah di ranto Pujut 6 kali Ooo, rasa rasanya ribut GREG kah kali.

dr_poli said...

.......semua ribut ada kak ya Elly ....Pujut 6 ajak lah.......

Redy A. said...

Pelik juak O. Pujut 7 sik da ribut pun.Apa jak polah takorg d laut ya Hab.Besar kah tempat takorg diam ya,ada pekerja pempuan juak kah.bergoyang kah tempat tinggal takorang mun laut bergelora.

Dolt Udin said...

Oi Rediah, lamak kita sik berimbai..Apa hal ribut di Pujut 7 ya? Ada kau nunok belacan kah?

mussjulai said...

Rediah,apa kehe lamak sik ada berita tok,gik molah belacan kah.
Sik jadi kamek duak Dol mindah pokok kedaong ya,Pokok ya dan meningal dunia.

nembiak Los said...

Elly/Dancy. Sik ada ribut sitok. Team Pakistan Kalah kenak Team Jepon.....

Kak Reddy, masa tok ada dua orang Technician pempuan permanent di sitok. Banyak lagik nok lain masih trainee. Dolok ada supv empuan juak tapi sik lamak.
Tempat kamek tok sik bergoyang, rasa berayun ajak, walau pun nenek gelombang datang. Mun dalam kapal baru bergoyang.....

Redy A. said...

Dolt, Muss, n hab, dan ndak lain.Ada bubok kah. lom ku pandei molah belacan.molah cencaluk pandei lah. Sikda nok d rajuk bah. dah umur gtok, bab rajuk merajuk tok sik guna bah, muang masa.lagik pun mun merajuk, org udah sik kongang nak mujok. jadi sikda paedah kan.Bagus agik embak senyum,supaya salu nampak mudak.madah ngan takorg eh. lam minggu tok aku jumpa byk cdak nembiak los secara personal . ari ya pegi tahlil adik chip, aku jumpa bujang sani ngn bini, norsiah bujang anak pempuan kak jijon.noraini kakak jamel,n cdak sik ku taok nama tapi perasan juak cdak dari los dolok.Rioh jak kamek sampei sik sedar org baca doa.kak ya marek gi makan arwah bapak dollah samat jumpa hj hamid hj gani depan umahnya.eh terkejut aku, masih handsome hj hamid tok eh, masih itam lebat jak sometnya.
Marek gi ngagak org ninggal d tudan ya eh,aku jumpa bang lampam.terkedu ku ngr bang lampam duduk di kerusi luar berdepan ngn aku d dlam.lam ati aku mdh, pjg umur bang lampam tok, sik nampak tua bah. pipinya gik tinggi.awal tek jumpa ngn amit hj sulaiman. sempat senyumlah.eh eh......Sedih juak aku marek eh, org ninggal ya msih mudak umur 26 tahun . eksiden dekat seberkas cya. ninggal seorg balu ngn 2 anak kecik.

Dolt Udin said...

Benar kata kau ya Rediah, bagus agik senyum ajak .Masa tok aku mngamal senyum tok 24 jam...Masa tidor aku senyum, masa berak sendat pun aku senyum tapi merah muka ajaklah..Sapa nok nama bujang sani kata kau ya? bukan Sani Bujang kah? Nok ningal tek sapa? Sedara kau kah? Sian juak nemiak ya..Nya tok makey motosikal kah?

Kamal said...

Redi, sapa ninggal kat seberkas ya? Nya makei apa, maksud aku makei moto atau kereta. Sik ada nenggar berita koh.

Redy A. said...

Nya makei motosikal,rudi namanya, bapaknya keja tukang jaga kubur d sgei baong kinek tok ya.anak buah yusuf nok RTM nok diam d lereng bukit cya. Maknya adik beradik ngn bini Abu kamek, bererti nya anak buah bini Abu lah tok.Nya eksiden pukol 11.30 pagi kedak ya petang Kol 4 baruk cdak dpt kontek parentsnya., pagi masih sedar tapi nya kenak head injury yg terok. Sian ngrnya ngr bini ngn anak2 yg masih lom tauk apa2. Gik mudak tapi nak molah gene dah ajalnya, mudah mudahan rohnya d cucuri rahmat.
Awok salah aku, Sani Bujang.Minta Maap eh.

Dolt Udin said...

Tekejut bapak Jamel nama nya dah jadi anak Sani lah pulang.Molah kerja Rediah tok eh.

Sian si Rudi ya tek.Tapi nak molah cam ney kalau udah ajal sorang sorang..Sabar jak..Cobaannnnnnnn..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Inalillahi wainalillahirojiun. Kenal aku ngan bapannya tok.

nembiak Los said...

Inalillahi wainalillahirojiun.

Bapak nya adik Jijah, kelasmet kamek duak Kamal di Anchi Lok....

mussjulai said...

Bukan nok melanggar kereta kancil nok lari dari JPJ semasa roadblock ya kah?Mun nok ya,menantu aku jumpa gan nya lalu nulong ngangkat nya ke hospital.Mun sik silap aku lah.mun nya inalilahwainahirahjiun.

Redy A. said...

Semua takorang betul Nong.Yalah, Tuhan mun nya nak ngambik nyawa sik duli umur.Yalah aku malas nak kelaie kelaie agik, redha n ikhlas jak lam idup, sekejap jak idup tok, Harta ,darjat,laki , anak2 semua nya tinggal , yg d embak amal perbuatan kita ajak.Makin umur gtok, makin dekat rasa nya nak padam.ada Ulama madah eh, Idup tok 3 hari ajak,Hari marek yg dah berlalu, Ari besok yg lom datang dan Hari tok saat kita menjalaninya. Jadi jalani aritok ngn bertaqwa kepada Allah.Bukan nak berkhutbah nong eh tapi ngingat dirik aku sendirik, supaya jgn lupak lirik, eh salah aku ulang JANGAN LUPA DIRIK.

nembiak Los said...

Terima Kasih Kak Reddy. Sukur kitak maok juak merik selingan sekali sekala cam tok...

Kamal said...

Sapa nak kealie Redi? Mun nak kealie sik kamek molah blog tok, sitok temapt ngumpol balit kawan2 kita di los marek. Nang stail kita mun betemu, suka pelentei. Sebab dah rasa macam adik beradik. Adik beradik mun berkelie sik lamak, 10 minit dah ya bermain lagik. Mun lamak gilak macam cerita batu belah batu bertangkup...........
Mungkin bahasa nok dipakei kamek agak kasar bunyi, maklumlah kamek tok bukan urang pakar berbahasa. main entam ajak. Tapi mun dah berjumpa jadi bisuk..

mussjulai said...

Diah awal juak ko latah ya,jangan ko selalu prektis latah ya kelak jadi ketagih latah kedak mak ku.

mussjulai said...

Nok nama bisuk tok adik beradik gan bebek.Bagus jangan bisuk,cam nei kita bekelakar lam blog tok cam ya juak bila betemu.Mun sik pecayak kelak ku jumpa gan diah mun mauk nangar aku macam dalam blog tok!

Dancy said...

Steaday...Moss.....cayak kamek un Moss madah gia . Gia rupa nya nulis dalam blog ...gia lah style nya ngelakar ...nang riuh ...

Hanya sekali ajak kmk nangga Moss santun berkelakar .....masa kat rumah bapak kmk d Pujut ....ya pun sebab bapak berdiri tepi kamek ........kisah 14 tahun yg dolok .....

nembiak Los said...

Aku pecayak nar ya Cy. Masa ya nya takut nangar bapak Ko. Mun rang tua ya sik ada sia, rioh rumah kitak orang masa ya...

mussjulai said...

Cy,masa aku ngelentong bapak ku,kau dan kawin kah belom.Nei ku berani kasar gan bapak kau ya,pecoma kenak kibar nya kelak.Waktu ya cun juak kau tangar ku.

Redy A. said...

Benarya, kdg2 emo juak kamek , tauk lah jiwa pempuan kan, tapi terpikir juak aku bila Kamal mdh kalau sik tahan sik boh masok.Tempat tok keras. Ada benar nya juak,Tok tempat forum org laki.Udah aku muhasabah dirik,baruklah aku faham yg kalau nak masok forum tok, sik payah emo ngn sensitif tapi perlu juak ada santunnya.Part tok I admire Dancy,Nya mmg bleh tahan.Give me five Cy.

Bab latah, sikda ku latah, tapi mak aku latah , dolok lah, kinek insyaAllah sikda agik.

Adeh !Bila jumpa bisuk, bukan bisuk tapi lidah kelu nak berkata kata.Ya nama nya kita ada sifat pemalu,OK lah ya. Sweet bah sifat ya.

Muss tok juak,memanglah Nen cun, sampei kinek pun masih cun. Aku ngr gbr cdak keluarga gi Thailand nait gajah.comel comel anak Dancy tok.

Dancy said...

High 5 to u , Kak Red .

Ikut jak perauk dak miak los ...kekadang dak nya mudit ke ulu ...kekadang ke hilir ....Kak red ...hati hati juak ...pandei cepat cepat ke tebing mun rasa palak pening ....hati hati takut anyut juak ....bila dah karam ya merbahaya ...

Kmk ko ...susah na nak respon mun org dah kelakar kedak ya ....kelak lah Moss ngan Kak Reddy ...mun jumpa ...kmk chia ktk makan cendol ....sitok pun cendol sik nyaman ...........


Ok colop ...awal madah ...kmk sik perasan okkkkk....setakat kembang kencup idung ...ada juak sikit ...aduhhhh...betapok kmk kak ya .......

mussjulai said...

Eksen Dancy tok malu,padah jak sekoh.Sene ko ndak brtapok,kelak di tapok antu baruk tauk!
Diah mauk makan cendol nok di cia oleh Dancy ya?Aku mauk ajak tok.

Redy A. said...

Bah tunggu jak Dancy balit Miri kelak , kita tiga pegi mkn cendol dekat Kedai cendol sik jauh dari kedai petronas Hj salam cya.Tambah Rojak sotong n kangkong nya sekalik.

nembiak Los said...

Oiiii... sik nyemput kamek kah?

Dancy said...

Bah....sama sama lah kita pergi....apa nombor hp KAk Red ...bisit ngan kmk lok .....kelak kita duak ngejut Wahab ngan Mos

nembiak Los said...

Kak Red gik mecah tabong renab nya. Tunggu lok, nya gik ngitong duit ya... Kau tok CY, kenyeron gilak, sik kenak belanja kelak...

Redy A. said...

Bah kita semua pegi lah.aku makei baju kebaya panjang, rona ijo berbunga bunga ngan bunga raya d tepi telinga.makei cermin mata itam. ko cy makei baju kaler apa tek.

mussjulai said...

Apa asak ko makey baju kebaya ya,bukan kita pergi begendang,kita gi makan cendol.Sik apa,ko makey baju ya wahab makey baju melayu,kamek duak dancy makey baju moden.Mun rojak plus kangkong ya huuuu,ko tok molah hal diah,nyuroh lior meleleh ajak!

nembiak Los said...

Moss. Kau ngan nok sorang ya pakei baju Hindustan ajak....

Redy A. said...

he he he aoklah benar juak , tetak jak org ngn aku kelak makei baju kebaya sambil nyedut cendol.Bah mun Mos makei baju hindustan ko makei serban taliban Hab.

nembiak Los said...

Redy. Sik dapat aku makei serban taliban, janggut sik maok tumboh tok. Mun makei janggut palsu, susah makan....menais ajak janggut kenak cendol....

mussjulai said...

Sik apa,Wahab makey cawat ajak.Embak ko sumpit pakey ko njumpit burong pipit.Terpaksa lah kamek duak dancy musin station petronas ko suroh makey baju industan.Redy makey baju kebaya gan bunga di selit di rambut belengang2,sik kelak urang madah kita urang gila kah?ho.ho.ho,jangan di coba.he.he.he.

nembiak Los said...

Jangan dicadang camya Moss. Kelak benar benar berekot kesia, baru gago urang meliat kita. Semua pelanggan kedei cendol keluar nangar urang datang pelek ditaman petronas stesen ya. Ndak lah marah juak apek cendol kelak....sik sempat merasa cendol... iboh jak ngagak sia Moss.

mussjulai said...

Pandey ko sik mauk.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cam ney ndak rupa kau makei cawat Moss?

Dolt Udin said...

Kamal, boleh ku bayangkan mun Mos makey cawat..Terkeluar palak burong Murai Batu mos kelak, nyengok, mencarik napas...

Kamal said...

Gam makei selotape, sik nya keluar. Petang tek ada aku jumpa Moss di Woksop Talip, nya madah malam tok nya masok blog. tapi batang idong nya sik nampak.
Hab, tek Brahim ipar Tn. Hj. Hamid pun ada kat Woksop. Nya madah syuk nya maca blog tok.......

Dolt Udin said...

Aok mal mun kenak cellotape, kelak melekat, susah mukak, ngiluk rasa nya..Sapa Brahim ya mal? Brahim Tuah kah?

mussjulai said...

Mun makey nok double sided pun tap mauk berantar kehospital,cam ney kita coba gan Kandar,suroh nya makey cawat!

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun makei gam gajah lagik bagus. Gam 2 ton ya kuat gilak.
Dol, Ahim Hj. Moh bah. Nya lamak di Trengganu, mun di sitok sik nya berserban.

nembiak Los said...

Terima Kasih Him. Ada gambar kau lam blog tok.
Lain kali bila pulang Miri, embak banyak banyak keropok Lekor juak...

Dolt Udin said...

Ahim, Kau tok anak Hj Moh kah?...Seney kau lamak sik nampak?.Bukan Ahim Pak Badol kau tok kah?Takut salah urang bah...

mussjulai said...

Anak arwah aji moh lah ya Dol.Nya tok boleh tahan pasal agama.Nya tok boleh di gelar Guru Yahya.

Dancy said...

Jgn disuruh gilak Ahim masok blog tok ....rusak nya kelak . Bukan nya betul gilak nok tulis kita tok ...mala ajak nya ngucap ...astargfillah kelak .....kan berdusak kita kelak .......?

mussjulai said...

Sik hal.biar nya belajar jadi antu sekejap.

Dolt Udin said...

Aok mos mun nya jadi antu, bagus nya milih jadi antu gulin...Tapi gulin mesti rona belang2 biru mudak ngan taris rona biru tua...Macam loar tidor apek mata...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada taris puteh ngan oren anatara biru tua ngan biru mudak ya. Bila kenak tiup angin macam bendera nya berkibar.

Dancy said...

Nok tok nama kain genggang nak ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok, ngam ya Cy. dari seney kau tek tang ada ngechoi di sitok.

mussjulai said...

Nya ya bukan apa Hab,selalu gilak ingat gan kueh gengang ya nya malar nyebut gengang ya.

nembiak Los said...

Nya lah ya Moss. Selain kain genggang, ada juak kain basahan... tapi sik juak basah kain ya. Kain belacuk ada juak....

mussjulai said...

Hab kain belacuk ya apek kelap suka,pakei nya molah seloar pelarut nya.

nembiak Los said...

Camne rupa kain belacuk ya Moss... bukan nok design macam book arismatik ya kah....

mussjulai said...

Ko tanyak gan apek kelap di pendam cina,mauk nya nyaut kau.

Dancy said...

Wahab....kain belacu selalu pakei dak cina molah baju plus sarong palak bila dak emak bapak dak nya mati ....kak ya engkah dak nya kain guni sikit ........

Mun nok design macam book arithmatic ya kain petak ..........

Mun kain putih cotton tapi ada lis biru tepi ...ya kain plaenen ...atau linen kata om putih .....

Mun kamek kain belacu pakei molah cushion / bantal ...kain tok tahan ..

adi said...

Dancy,
mun kain bepetak besar2 nok pkaei molah batang tilam ya pakei molah baju melayu best juak oooo.... dpat tahan lamak baju ya...

Dancy said...

Iboh jak Adi , kelak mun boring di ampar pakei main dam ujung nya.........

Dolt Udin said...

Pakey jak mungkus nangkak..ada juak pakey makan...

nembiak Los said...

Ohhh. Macam ya padu nya Cy. Mun kain petak petak itam putih, kinek tok urang madah kain Formula 1.

Nok kata Adi ya bagus pakei molah baju tidor.

Mun pakei mungkus Nangkak nang bagus nar. Leka Tupei main Dam, sik termakan nangkak lam bungkus.

Kamal said...

Aku dolok ada molah baju dari kain guni tepong. Ada gambar kunci gik ya. Nyaman makei baju ya, sejuk jak rasa. Mun ada kinek tok, aku rasa maok duak guni baruk dapat pakei molah baju aku.

Dancy said...

Kmk rasa jenis kain guni tepong bercousin ngan jenis kain belacu , Mal......

Guni beras pakei kmk main lombak dalam guni ......mun salah teknik ....mesti " onchet " .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Salah aku tek Cy, aku rasa 4 guni baruk cukup. Nyalah ya, nang kain belacuk. Dolok, mun mandi di kampong (rumah arwah nenek kat kampong dagang) bersabok ngan kain ya, nang sentiasa dalam bilit mandi jak kain belacuk ya. Kinek tok, paham2 jaklah.....

Dancy said...

MAl....nyebut pasal nenek kitak....ingat kmk org ninggal emak dak kak sayot ....nenek kitak juak nak Oooo? Tedah ....mun kmk berantar sedekah ke rumah Kak Sayot ....ada betemu ngan nya ....nang masih pekat tutur Brunei nya Ooooo?...Ada aunty ktk nok twins ya Mal..........Si Utih dolok selalu ke rumah di Pujut ...kak ya sik ada nampak gik nya ......pandei terselap ( bahasa ktk tek )ngan nya .....besar dah anak ompuan nya .....

Kamal said...

Nancy, ninek yalah. Mak arwah bapa aku. Kamek ngelar nya Nek gemok. Aok nya nang sik pandei tutor Sarawak. Mun bercakap ngannya macam manok duak itit. Nya tutor brunei, kamek tutor Sarawak. Dolok mun nya ke rumah kamek nang syuk kamek. Mesti ngerugak tin milo kecik nok selalu diembaknya. Dalam ya macam2 ada. Eh.. macam iklan Astro.
Nya masih ngelar Kuching ya Sarawak. Mula2 kompius aku.

Bukan aunty aku, kazen aku ya, kak Puteh ngan Kak Sitam. Puteh dipeliara nenek, kakaknya, Sitam, ngan dak parent nya empun. Yang best sekali, anak Kak Puteh pun twin. Nok sorang diambik Udak sayot, nok sorang ngan mak bapak nya empun.

nembiak Los said...

Ada aku jumpa/bersalam Udak Sayot malam marek di Boulevard. Nya nang ngelala ngan ingat benar ngan aku.

Dancy said...

Awok Kamal ...org tua marek mesti ada " sesuatu " pakei engkah barang dak nya .....dak nenek kmk sik juak ada gaya tok ...tapi kmk pernah nangga org tua lain kedak ya.

Baruk kmk ingat ...anak Utih diangkat oleh dak Kak sayot .

Hab....mun apek apek ngan nyonyah kelab gik hidup ngelala juak nya .....start nya nangga dah keluar " Ini anak mesti banyak sakit punya ..."

nembiak Los said...

Ya lah aku sik berani limpas kubor Cina dikrokop ya Cy. Takut kenak tegor Nyonyah ngan Apek kelab. Mun terpaksa limpas, main lagu rock nyerin nyerin, biar sik nengar kalau kalau ada sidak negor.

Dancy said...

Padah ' Ni how ma ' ajak HAb ....sik nyonyah ngacho .

Padu tek Hab , jalan nok selalu dilimpas kmk ...sebelah ya pendam cina . Nok seberang jalan tauk lah kmk pendam dak org India ..mana mana nok sik maok ditunok . Bila lekak ching Ming tek ....baruk perasan sebab dah luas kubur ya .

Tak org belum nangga kubur org hiffy dak Oooo?

nembiak Los said...

Dancy. Sik ada Hiffy nok ditanam di sitok. Lot pakei nunok sidak pun kecik ajak di plepos kem. Moss udah kira nok minjam kayu api pakei piknik diBekam.

Macam nae ndak kah atu cina ngan atu tambi bertemu di pendam ya..

adi said...

sik banyak berubah juak Hab, maseh juak antu tambi di ulun oleh antu cina....

nembiak Los said...

Adi. Kalau terjumpa Atu terhoyong hayang ditepi jalan. Memang Atu Hiffy kak minum Todi ya...

adi said...

sik mudah gik ada atu tehoyong hayang tepi jalan Hab, cdak nya bnyk di open air market sia...

nembiak Los said...

Sitok banyak dak Bangla. Sidak tok Muslim, sik main nok camya. Yang pelik sidak tok, selalu beribei sama sendirik. Berkain pelikat ke kedei. Ada juak udah pass tutor kita..

adi said...

ya tanda nya orang melayu tok kuat pengaroh Hab. Tok sik heran gilak sidak Bangla dtg sitok pass tutor kita. Coba ko antar nembiak melayu ke tempat sidak Bangla gerenti sik pandei nya tutor Bangla, sidak Bangla sekampong pulang pandei tutor melayu.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada bangla di woksop Talip sik pandei tutor bangla lagik. Nya pass tutor Baiee...

Dancy said...

Awok ...senang kita kenal dak tok...nang suka makei kain pelekat seranto ranto . Coba lah pakei skirt dalam juak ndak Ooooo.....sik juak kita alah alah nangga wayang kulit .....tapi baju terit baju planen ( shirt )...tangan panjang bekancing rah lugei dak nya ....

Kak ya dak nya kadang kadang nyimbak kain tok ke atas ...diengkah rah pinggang ....jadi macam mini skirt ....selambar ajak sidak ....

Mun dak vietnam sitok ....nang suka makei topi ...siang malam ...mun masuk meli barang rah dalam hypermarket pun dak nya gia juak . Sik juak hal lah ...semadi ngembak payung . Ada juak nang rinduk bepayong .

adi said...

mun orang laki bepayong masa hujan kira biasa lah ya. tapi mun orang laki bepayong masa panas boleh jadi tanda tanyak juak ...

nembiak Los said...

Urang laki nok siang malam makei baseball cap pakei napok helideck nya nok maok jadi apot...

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 229   Newer› Newest»