Sunday, January 18, 2009

Nembiak Los Tahun 80an

Pic 1. Tau kitak orang ngan tiga sekawan tok bah!

Pic 2. Dari kerek, Robert, Aku, Awang Itam, Mail, Juki & Kawan sekuliah dUni LSW, Sayed namanya.
Posted by Picasa

263 comments:

1 – 200 of 263   Newer›   Newest»
Dolt Udin said...

Juki,
Apahal baju kau ada basah ya???Apa ndak di tapok lam baju ya?....Ney Record Rainbow aku juki?...Lamak juak kau minjam ki? Berapa ndak cucuk rekod aku yakah??

Ingat kau kenak sangka mencuri basikal Bakom dolok, nok Iban baruk pindah sebelah rumah dak Suut.....?Sebab basikal kau nok warna steel lis mengkodok serupa ngan basikal Bakom....sikit agik jadi lagenda Bakom masa ya akibat pertikian basikal..

Salamat Po..

Dancy said...

Mun Juki nanggar...leput nya tetak ...

Ada jak cerita nya .....

nembiak Los said...

Ya lah Dancy. Masa ya Sinea sinea ajak urang jumpa, mesti semua muka nok lam Pic 2 ya ada.

Dancy said...

Awok...baruk ingat ngan Syed ....selalu nya tidur di rumah kmk lok...bait di Los atau di Pujut ..

Last kmk dengar tentang nya ...nya di Bekenu atau Bakam...bini nya orang ulu...kacak kacak anak nya .

Untung tak orang ada gambar kedak tok...kamek empuan sik ada ...

Tapi bapak kmk dolok ada camera ..nangkap pilim ....ya lah kmk janji ngan bapak merepair projector nya ...best juak dapat diat pilim lamak ...walaupun ya tek pilim silent movie ...mesti ada muka tak orang ...sebab ingat kmk ...juki ada makei ...kmk juak plus abang kmk Ennn . Ada pilim sigek...umur kmk masa 7 tahun.......tok lah kuat nak di tangga kmk...masa rumah di Jln satok..........

Masih sik tauk sinae nak merepair ...mun kt tauk sound sound ngan kmk .........

Salammmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy mun masih silent film ya boleh dipolah jadi DVD. Dolok masa di Los selalu ditayang.
Hab, kemas ajak tangan kitak orang megang gelas ya, macam ada nok ditapok. Ingat kau jaket Peavey dipakei Jidi Blayong ya? Aku artist molah cap Peavey ya.

nembiak Los said...

Mesti dipegang kemas kemas gelas ya Mal, kalau tumpah, ponek atau ponan kelak, Puuuun cak....
Masa ya, Edi sik ada lain brand nok ditauk nya, sikit sikit Peavey.
Dancy. Aku rasa specialist merepair projektor filem nok silent movie, pun dah silent juak..

Dolt Udin said...

Dancy,

Jangan kau ngantar ngan sapa2 lok projetor ya.Kelak aku nanyak ngan arwah Pak Mat Pangong mengkalinya masih ada tool pakey merepair menda tok.

Ataupun kau tunggu ada van dak techcician nok selalu tekiak kaong"Sulat Kaba Lamak, Tin Kola, Besi Bulok, Batli Kelata" Dak tok memang pakar bila masaalah cam tok...

Salamat Po...

nembiak Los said...

Bila Projektor dah siap, boleh kita nangar cerita Trapik Tikus berjalan ngan asuknya di piasau...

Kamal said...

Iboh kuat gilak part projektor ya Hab. Ada orang phobia ngan menatang tok, bila lekak kenak angkut ngan landrover cdak geng trapik tikus.
Tadi aku jumpa Mail, abang Arwah Ali pak Him kat Mall. Masa lunch tek aku ke Mall, nya madah ada nya pegi blog kita. Dari blog tok lah nya tauk mak aku ninggal dolok, besar juak jasa blog tok. Terima kasih Mail, mun maca ya jangan lupak masok, you empun geng kat Los Senior. Hab, maok syhhh sikit.

nembiak Los said...

OK Mal. Shhh nang diutama kan!.

Mail pombreget Apot, Selamat Datang ke Los. Aku sebenarnya ada gambar Mail masa kamek main diMDC padang lok tapi kenak sensored oleh badan penapisan filem negara!. Ingat kitak orang Mail ngelap Champion Trophy (Cup) Los menang dolok makei baju serampang nya, pas ya dituang air lamya. Kerana Happy gilak, banyak juak urang minim dari Cup nok lekak lap Mail ngan baju serampang nya ya!! Uweeeeek..masam masam masin rasa air ya...Uweeeeeek.

Kamal said...

Hab, kembang bulu ketiak aku ngingat cerita minum aik ya Hab. Yalah, banyak juak nembiak los nok masok dalam blog tok, tapi ada yang sik maok merik komen atau kongsi crita masa di los marek. Brangkali daknya takut saham gugok. Tapi aku rasa lom pandei nak nyusei atau pun dah biasa gilak ngan Bahasa Melayu Standard. Sik hal mun sik biasa makei bahasa sarawak, makei jak bahasa melayu standard mun ingat nak kenak sakat. tadi aku ada merik khuthbah sikit ngan dak Juki, cerik rasanya. Aku tauk nya ada nanggar blog tok. Tengahari tadi lepas lunch aku ke pasar, biasalah meli rokok. Aku jumpa Lasa Tompok. terhencot2 jak jalannya, janggutnya panjang ajak rona putih, macam janggut Awang (Awang tok nama kambin nok aku pera di Los dolok marek.)

Dancy said...

Hensem ajak si Awang ktak ya , Kamal . Dah lah malam malam makei gas free shell . Bagus Awang sik mintak tidur makei air cond ...mun dah letrik free juak !

Salammmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, Awang tok sik tahan sejuk. mun kau nyuroh nya tidor lam air cond, lalu krem kantong nya. Ney ndak embak nya begegar semalam-malam. Tauk kau nok nama kantongnya ya, nok antara kaki kanan
ngan kaki kerek belah belakang ya. Gialah cerita nok nama Awang ya tek, bila aku nyambong blajar. Dikorban sidak arwah bapa aku korga dak Awang tok, jaik ati aku ngenang, tapi sik hal pakei kekah ngan
korban. Redha jak. Ada aku masih nyimpan gambar awang tok. aku mun mera binatang nang sik akan jadi makanan. Bait nok nama manok sekali pun, sebab binatang tok semua ku polah macam pets, mun dah
diberik nama ney kempang ati nak makannya. Pas ya bigik matanya betak2 jak macam nanggar kita dari dalam tapak.

wahab said...

Awang Kamal ya lebih kurang sama besar ngan Awang Ketik, adik Madon..Sine ndak kah Madon masa tok. DiLos dolok sidak tinggal di jalan Biru belakang rumah dak Mat/Mamut Mahari.
Sorang gik empuan Los, adik Madon tok kahwin ngan Alot adik Abong Che Sayed. Mak sidak nama Che Normah (pandei tutor Pilipin). Che Normah tok guru tari masa kamek di Jalan Gertak lok. Hassan abang Jali Buang, Jimi Bujang & Kakak Asan/Siop Matkong diantara anak murid nya dolok.

Dancy said...

Awok ...ingat kmk ngan adik empuan nya tok . alot tok ada adik empuan juak nama Fauziah . Sinae dak tok Oooo?

Emak dak nya Cik Normah masih ada di miri kah ?

Kamal ...ada sigek gik family kat rumah alan rambut los debah ...Maknon nama nya ...Morshidi ? nama bapak nya ?

Ingin nak berkontek ngan dak tok juak .

Salammmmmmmmm

JB said...

Wahab,

Dari sumber yang sahih, Cikgu sait tok urang singapor yang bekerja dengan dak shell. Kinek tok cikgu sait tok masih idup lagi dan menteap di pujut adong bersama isterinya no2 selepas bercerai dengan cik normah (tinggal di pujut padang kerbau)

Kalau kita ke tamu bumi, kadang-kadang madon ada bertamu di sia bersama-sama dengan maknya.

Dancy,

Maknon/dora tok sepupu aku (anak ngah kamek di luak). Kinek tok nya tinggal di Permyjaya (Bluebell) berhadapan dengan SMK Merbau Miri.

Dolt Udin said...

Jamel,

Masih ada kah bapak dak Yahya tok? Dolok semasa dak nya diam di rumah merah Jln Unus kah...ada pokok biansu di tepi parit depan rumah dak nya..Ranting pokok tok pakey orang ngusok gigi nyuroh putih...kadang kadang orang makey kulit pinang juak la..

nembiak Los said...

Dancy, Sik tau sine dah Fauziah kinek tok. Cik Normah kalau sik silap dah ninggal. Alot kerja di sportshop di Imperial Mall. InsyaAllah, bila jumpa Alot aku nanyak sine Fauziah.

Jamel. Manai(Yahya), abang Maknon pernah sama kamek dilaut tok. Lepas nya gugok di boat landing, nya sik dapat kerja lagi.

Pokok biansu selalu didekik kamek lok...tapi mesti nanyak ngan nonyah lok. macam cerut tapi rasa colgate...

Kalau sik silap, diujung rumah ya, rumag Pak Said. Bapak dak Memon/Hasbi/Yahya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hab,
Makcik Normah masih idup gik. Makcik Normah tinggal gan dak Alot & Fauziah di Pujut Kerbau, sik jauh dari rumah dak Abu Amran. Masih cakah org tua tok Hab, rajin ngemas bunga ptg2 depan halaman rumah.
Alot selalu juak service mesin gym di KRP (dolok KSL).

Kamal said...

Hab, nang benar hab. Aku ada juak bebrapa kali jumpa Alot, nya mdah mak nya masih ada. bapaknya kawin baru, tapi aku sik pasti nya cerai atau sik. Adik Alot kan kawin dengan Brahim Shebli, abang Roslan shebli DJ RTM Miri ya. Cousin dak Suhaimi. jamel tauk lagik hal tok. Aok Mak Cik Normah tek nang masih cakah, nya kinek tok giat bershufle di Pujut Padang kerbo.

Dolt Udin said...

Kamal,

Jangan salah Alot.Alot nok anak cik normah tok adik abong...Nok kata kau ya kali alot anak pak usup, yang abang nya nama bujang...kakaknya ayah kawin ngan miak kelabit nama john...

Elly said...

Dolt :

Nama asal arwah abang Alot ya Abdul Rahman tapi kita biasa nyebut Bujang ajak kan.

Adiosssss-----Amigosssss

nembiak Los said...

Panjanggggg umor Mak Alot, Che Normah ya. Minta Maaf. Mun dah chakah sampei shuffle nang masih muda lah urang TUA ya.

Sidak Alot Usup diam sebelah rumah dak Hj. Amit di jln Bintang dolok. Ada juak sidak nunggah nya Alot Wik. Ada sekali dolok topi koboi apek pelantin ditembak Alot ngan senapang Angin....

Dolt Udin said...

Alot tok lah nyebut gunong jadi gulor dolok....kes lidah alignment out lah tek.

Elly dah arwah kah si Bujang abang alot tok??

Kamal said...

Elly tok selalu salah kerop.

Ya Alot lain Li, nok dicerita kamek tok Alot lain. Tok Alot adik beradik Abong RTM.

Tadik Mail. Mail pak Him dipadahnya Mail Sahat.
Bagus kau minta transfer balit ke Miri tok, lama gilak dah tinggal atas Bukit ya. Dah meroyan kata Rediah.

Dol, betullah ya Alot che Normah. Alot nok sorang lagik kira pangkat Uncle aku. Alot rungak.

Adik Alot Che Normah tok kalau sik silap aku kawin ngan abang Roslan shebli... Nya ngan mak nya di Pujut.

Ada sorang lagik Alot di Los marek, Alot denis. Dah lamak nya sik masok dalam blog tok. Sik patut nulong bersesah setaun. Ya dah kira kes dera laki.

Hab, nang medam jak kakinya shuffle.

nembiak Los said...

Bangkali Elli tok dah kenak Meroyan kata Rediah...ya lah kau Eli, dolok lepas bersunat sik makan jamu. Mak aku masih kali nyimpan minyak meroyan tok tapi nok pakei Empuan pun.

Elly said...

Wahab/Kamal :
Ngam bah apa yang di padah aku sitok, Alot adik beradik dah Yah/arwah Abdul Rahman Yusop. Yah ya bini Iswandi aka John Paran anok kerja ngan TM. Sidak Alot tok marek diam di jalan bintang sebelah dak haji Amit.

Elly said...

Kamal :
Mun Alot ya pangkat uncle dirik, sik kan ko sik tau Abang Bujang aka Abdul Rahman ( abang sidak Alot ) udah lama meninggal. Masa arwah ya ninggal aku ada pegi ke rumah sidak nya di Taman Tunku, masa ya John telefon aku nanyak di sinei ada jual tikar be'ban jadi aku nanyak John balit sapa ninggal terus nya madah Abang Bujang ( abang ipar John ) Aku madah ngan John di kedei jual barang barang kraf ada jual tikar macam ya. Arwah ya kira uncle dirik jua mun macam ya endak Mal.

Kamal said...

Aok, ada sidak madah sebab bininya kakak kawan aku nok nama Azhar. Azhar tok anak buah tokey Kadir nok ada berkedei di piasau dolok. Kinek tok nya sik berkedei lagik. Nok kedak muka geng dak Shahrukh Khan ya bah. Mun di piasau, rumah anaknya kat palak simpang lorong masuk ke rumah aku. Seberang jalan depan rumah arwah mokthar khan. Aok John ya iparnya. Walau macamney pun, bukanlah Alot tok nok dicerita kamek urang. Alot sorang lagik. Adik Abong nok kerja kat RTM ya.

Hab, mengkali juak. Mun pas bersunat maok disapu minyak meroyan ya baruk nya ampoh sikit. Macam nyepoh parang. Dol tauk cara nyepoh parang tok. Mun sik disepoh, puah jadi parang. Pakei netak batang macis pun nya tebik, apa lagik nak netak pokok ara lalu tinggal ulu parang ya tek.

Dolt Udin said...

Sapa roslan shebli tok mal? macam pernah dengar tapi sik ingat aku..

Kamal said...

Dol, Roslan tok juruhebah RTM Miri, nya tok cousin Suhaimi nok di Los marek. Suhaimi anak arwah Hj. salleh Hj. Hassan, guru ngaji di Los marek. Bapak Lan tok Hj. Shebeli. Dolok nya tinggal di jalan satok, bila nya resign ngan Shell, Uncle John Nuap pindah ke rumah sidak di jalan satok ya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Dolt,
Aok Roslan Shebli tok cousin dak Suhaimi aka Sani gan cdak Keria/Taip Hj Lai...Bapak Roslan gan bapak Sani &mak cdak Keria/Taip adik beradik...
Roslan Mohamad tinggal sebelah rumah cdak Sani...

Dolt Udin said...

Lelah jak kitak orang xplan pasal roslan tok.Sik juak aku ingat macan ney muka miak tok...nungu esok lusak kali aku ingat...

nembiak Los said...

Amit. Camne cerita ko tok sampei dua orang Roslan dah tok.
1) Roslan Shebli
2) Roslan Mohammad.

Kalau Roslan Che Sayed, Alot.
Kalau Roslan Ismail, nok main bol ngan Sarawak.
Kalau Hassan Sani, kak main bol ngan Sabah....

Dancy said...

Padu ...ya kisah nya ...

Dolt ...sorang dari adik beradik dak Roslan ...nama nay Abdul Rahman ...kerja ngan shell Btu ...bini nya kat SMDs.....Dak ya bah Dolt . Bini nya org pengkalan Lutong...

Banyak adik beradik dak tok...mun sik salah lah kamek tahun ya tek ada cucu Pak Shebeli tok yg ninggal lemas kat Luak atau tg Beach ...sik pasti ........

Kamal said...

Nancy, ngam cerita kau ya tek. Sik payah reformat hardisk kau. Defrag ajak.

Dol, Wahab nembiak los tok nang banyak nama sama. Bagus juak idea Hj. XXX nunggah anak makei nombor.
Eg. Roslan 1. Rslan 2. Roslan 3.

JB said...

Nembiak los,

Roslan shebli (RS) tok nembiak luak yang bekerja sebagai juruhebah RTM, selalu dijemput sebagai juruacara majlis-majlis rasmi di Miri. Suaranya udah komersil. RS tok kazen dak Sahimi aka sani (adiknya nama noi)anak arwah Hj salleh hassan.

Roslan Mohamad (RM) diam di luak juak kinek tok. Kalau kita ingat dengan ahim siul, monk, now. ingatlah kitanya tok. Di los RM tinggal bersebelahan dengan Hj Salleh dan dak Joing (kalau sik silap)

Dolt Udin said...

Dancy,

Mun Deraman Shebli tauk aku, sebab nya kja sama ngan aku di Bcot..Bini nya Masni Bujang pun kja di Bcot, bukan di SMDS...Tapi nok nama Roslan nang langsong sik ku kenal...sik pernah nangar miak tok dolok..

Kamal said...

Dol, Lan tok gik muda. Adik dak man. Coba kau kompom benar ndak Berahim abang Man ya kawen ngan adik Alot Che Sayed. Sebab aku nanggar nya ada kat umah sidak Mak Alot di Pujut. Sigek juak, coba kitak orang carik sejarah nama Pujut tok. tang pelik bunyi nama nya. Sejarah Senadin tauk aku.

rediahamran said...

Dolt, doraman shebli tok eh Abdul Rahman shebli ndak, aku nyk kau eh, jgn bising, aku bisit rah telinga kau tok. nya tok pemanas bah, masa sekolah dolok takut mek dgn nya pemanas audzubillah. ada ada jak molah nya manas, rasa rasa aku cikgu pun gerun ngn nya.masih nya gya kah.

Kenak aku sorang jak berblog, ne cdak dancy n Maa tok.

Kamal said...

Nancy gik masak. Maa sik tauk, nganyam ketupat kali....

Dancy said...

Kamal ....anok Alot sorang ya ...famili siapa Oooo ? Nok kerja kat Hornbill ...

Mun kmk ke Miri so far selalu bertemu ngan nya ....sik berubah size badan nya ....mulut nya masih laser maham tak org juak ...
Salammmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Sik aku pandei nak nyusun, bapak nya nama yusop. Aku rasa sebelah mak nya related. Urang Kuching. Arwah abang nya nama Abdul Rahman aka Bujang. Alot tok nang bisin mulut, tapi mun disuruh nang rajin.

Dolt Udin said...

Dancy,Kamal.
Salam....lamak aku sik masok sebab manyak kja...Alot Rungak tok sama ngan Wak guntin di kelab dolok..Nya duak sik pandey besar sebab ada makan jamu...Dolok nya duak ada intro jamu tok ngan aku, bila ku amal duak bulan, badan turun jadi kecik...Sampey soender pun out size juak...ujong2 aku give up...Ada sekali Alot tok kja kontrek ngan Dyg ent di BCOT...Roah orang di canteen BCOT nangar Alot tertidor di lantey depan opis besar kas makan tgh Ari..masa ya Lias ningal Pak Ahim ada di sitok juak..Manager kamek pikir nya sakit lalu di tungah ambulan, bila nya sedar pelik2 mata Alot nanyak apa hal tok???

Kamal said...

Nang sik senonoh Alot ya. tapi urang suka ngan Alot tok, nya tok mun nak madah rajin kerja sik juak, macam biasa jak. Tapi mulut nya nang sik berenti ngerenyang ya nyuroh urang rindok.

Dolt Udin said...

Kamal,
Mun sik salah aku ada nya kja di Royal Righa dolok..bisin mulut nya jumpa aku..Sik tentu check in aku oleh nya...Nang friendly menar miak tok...

dr_poli said...

Nang benar tok ko....nya tok nang peramah . Semua org di Miri ya di tauk nya . Nya tok senang berkawan ...sinae sinae u nikam nya ...nya senang dapat teman . Arum bulak mun nya tikam ke dalam hutan tebal ...dak kerak / mayas pun bolehjadi geng nya .. Bukan nganok lah ...nya tok sik lupak kawan .

Pernah kerja nya tek chun di Btu ....terpaksa bermalam ...chun nya bertemu ngan Hakim miak Miri ....ya lah nya diembak Hakim ke rumah kmk . Lalu makan indah lah di ajak kmk makan .

Bagus juak laki kmk kenal ngan nya ...sebab pernah main hoki sama dolok..tapi nya team lain .

Kmk rasa Alot tok ada related ngan dak nenek Maaa...ndak ? Betul kah Maa ?

Dolt Udin said...

Aok benar kata kau Dancy, Alot tok kuat main hoki dolok, baruk ku ingat juak...Hakim nok kata kau tok mengkali adik Alip anak Drahman Fair Oak nak?Mun sik salah aku bini akim tok orang malaya....Bait bini hakim tok.selalu jogging di laut ABF..

Kesian Alot ko tikan di hutan, coba kibar ke laut agik. Ney tauk nya boleh kawan ngan dak Jos..

nembiak Los said...

Alot dolok tinggal diKpg depan Airpot, belakang kem askar. Ada juak nya datang keLaut tok dolok.

Kamal said...

Aok Alot tok nang related ngan dak Suma, coba tanggar lesong pipit sidak duak. Nang sama.

Dancy said...

Sik perasan ngan lesung pipit Alot . Kelak lah nenong lagik .

Kamal said...

Jangan lupak nenong giginya..

Dancy said...

Dah rungak benar nya kah ? Sama lah tak duak ..........sungguh pun gia masih jelas sebutan nya ....pitching pun sik lari ....mun suruh masuk nasyid ...masih boleh di arap . Belum ngetes nya bersiul lagik ....

Kamal said...

Mun nya bersiul jangan kau berdiri depannya. Nang kedak gelumbang jet ski aik liornya. Aku masa tok gik mileh pesyennya. Nok emas tok mahal gilak, aku kira nak makei batu marmar ajak, carik nok rona biru air laut, kacak sikit. Lom ada urang berisik gigik rona biru aik laut. Mun embak makan rusip ngan kasam ari2, maok juak gusik bertukar rona biru tua. Baruk match ngan seloar jean faded.

Dolt Udin said...

Mal, bagus agik makey besi spring, boleh di sepoh, baruk tajam. Kak ya tiap nak raya boleh di spray rona lain...puas ati alot makan dagin kelak..

Boleh tahan juak Dancy ngetes pitching alot.Kelak mun Ogy mat Daud cuti boleh lah Dancy ganti jadi pengkritik AF..

Kamal said...

Nancy lagik jadi pengkritik sidak tahlil sebelah rumahnya. Nya gik ngecek tajwid dak ya.

Dol, mun molah parang makei besi lain, selain dari spring keta, bolehkah? Macam besi uyutkah atau besi mata chainsaw. Sebab kinek tok susah nak dapat jeni spring panjang tok, urang dah banyak makei spring bulat. Mun molah pisok makei paku 6 inci pandei aku...

maelsahat said...

Hab
Di sinae kita bergambar tok bah bukan di pulo melayu kah?
Sigek kau lupa di sebelah sayed arab tok Abu Amran..nok nekan pingang macam dick adik robert nae ndak mun silap...tok mesti dalam taun 83-85 pasal rambut aku maseh kriting...
Memang dak DYM ada main di sitok ndak?
Nok nama alot rungak tok diam di sinae bah mal? Nya madah ngan aku nya diam di taman tenku tapi ari ya ada aku jumpa ngan nya di e mart...
Mal, mun mauk besi bagus pakae drill pipe...di sitok betimbun tapi susah nok ngembak pulang...

Kamal said...

Mael, nok nama Alot nya macam jet, nasib kau jumpa nya di e mart. Mun salah ari bulan ada kau jumpa nya di betnam. Entah, sik aku tauk siney nya tinggal.

Apa function tok aku sik ingat, tapi ngekot label nok dipolah wahab, nya madah besday adik Robert. Brangkali besday Philip. Sik aku ingat samada DYM ada main atau sik.

Dol guna besi, pakeinya molah parang. Aku ney pandei molah parang, molah wo lagik sik maok terbang. Sori akhir masok tek, aku ngator printer. Lamak sik dipakei berolah, dah abid ilmu ku pakei tek terpaksa aku makei ilmu nok last sekali. Pegi kedei komputer beli ajak printer baru.

nembiak Los said...

Mael/Kamal. Gambar tok masa Melati 21st Besday dirumah dak Robert. Yalah sidak molah besar besaran. Masa ya Bapak Lloyd tukang maca doa. Tanggar ko tuan rumah Robert berkaki ayam ajak. Lom ada DYM masa ya. Ngam lah Dick nok nekan pingang ya. Abu ngan Sayed arap, sik pasti juak. Ada macam Edi Belayong juak....

Kamal said...

Aok Melati ya antara gadis puajaan dak nembiak los marek. Patut tang rami jak dak nembiak los pegi party tok, mun besday Entool gerenti sunyek. Sampei Sayed Arab pun nak coba nasib juak. Tapi sorrylah sayed, Arab bukan taste Melati...

nembiak Los said...

Sayed masa tok diGaza city kali...nya cuba maok nanam hutan disia. Tah maok tumboh kah ndak. Mingkin dah kenak bom benih kelapak sawit ngan pokok belian dimbak nya.....

Kamal said...

Hab, anak2 sayed tok keturunan Larab, neyndak bini sayed Kelabit pas ya nya empun Arab.
Mun besday melati ya dalam taun 1980 - 1995 dah ada DYM. Sebab aku nanggar baju nok dipakei juki ya macam baju nok selalu dipakeinya berlagu ngan kamek. Nya tok macam Mr. Bean, nang sealmari baju ngan seloar sama jak kaler. Baju kain jean, seloar seloar jean, perangei macam Jin...

nembiak Los said...

Taun 80 something lah ya Mal. Kalau camya, dah ada DYM. Juki masa ya selalu ngan kamek, walaupun DYM ada main. Dah akhir sikit baru nya join DYM belagu. Aku ingat taun 82 aku masuk kerja kompeni, masa ya kamek Juki ngan semua lam gambar Pic2, selalu bersama.

M aa said...

Sory lah aku nyampok di sitok.Memang benar Dancy,Alot ia pangkat Pak menakan kamek.Arwah bapak nya dgn arwah Ninek perempuan kamek adek-beradek.Ninek perempuan sidak Yusop Nuhi kakak sulong, bapak sidak Alot no 2 dan Arwah ninek perempuan kamek bongsu.Sory sekali lagik kerna aku main terjah jak.

Dolt Udin said...

Kus semangat, ya rabi rupanya suma datang dari tepi tek, sikit gik ku langar...Lain kali tekan hon sebelom motong...Lamak juak kau sik ada bunyi maa? Kau tok mudah nak merajuk, coba kontrol sikit...mbak relax ajak bila kamek nganok...Sik juak sakit nak.....Bila kau dtg miri agik? Mun datang kita bekumpol di kedey dak peri kelak...

M aa said...

Dolt,bila aku merajuk?Aku tok bukan macam tak org ada laytop(bak kata cucu aku).Arap ank empun klau ada nya pulang,adalah. Aku tok baruk balit bulan 12 ia tek.Org suruh pegi Miri 2 minggu jak.Tapi aku ke Miri sampei sebulan.Jadi susah lah dpt pasport agik.Inshaallah, mun ada umur panjang kita begumpol di gerai Peri.

Kamal said...

Dol & Suma, Aku sik maok pegi sia mun Wahab di darat, abis makanan dibedal sidak anak beranak ajak. Ari marek dak nembiak Los Lutong jumpa buntut manok ajak.

M aa said...

Kamal,biarlah beri can dgn Wahap.Nya jarang ada di darat.Buntut ayam pun nyaman juak banyak lemak.

Kamal said...

Ma kamek baruk pulang tahlil tek. Ada jumpa Wahab, Abu Ngap sayot, Adi ngan ada lagik dak lain. Aku sik ngelala ngan Awang Raden tek.
Rediah, mun kau maca masa tok aku nak madah aku dah jumpa Salam pagi tadi masa di tanah perkuburan batu 1. Nya ngan abangnya Udak Hassim Busrah. Sik jauh juak beza Salam tok, masih sik maok besar macam dolok. Ada nya merik no hp ngan aku tek, insyallah mun ke Bintulu ada aku konteknya kelak. Awal Taun tok aku belom molah planning ke sia, tapi work scope aku memang sampei ke Bintulu juak.

Dolt Udin said...

Jangan di amal buntut ayam ya Maa, kelak betaboran jerawat di muka...Tapi nang benar kalau di goreng deep fry...

Suma coba tukar gambar ko ya...Mun ada gambar itam putih kau makey basikal lagik umphhh...

Kamal said...

Dol bukan setakat jerawat. Dolok Lasa Tompok tok nang minat makan buntut manok tok. Sik lamak aku rasa 3 taun ajak, idongnya jadi kedak buntut manok juak. Dolok idongnya kedak idong Prince Charles.

M aa said...

Dolt,dolok aku memang sik suka makan bontot ayam.Sejak aku selalu nangga org mkn tang nyaman jak.Pandei teringin ku tapi mesti di goreng kering2.Makan masa panas2.Aku makan pun setahun sekali jak Dolt. Kamal, bagus lah sambil beramal jariah boleh mengeratkan siratullrahim. Dolt,kelak lah aku begambar atas basikal cucu ku.Ha..ha..ha..

nembiak Los said...

Maa. Nasib kau sik di sitok. Kalau sik abis juak buntut manok Peri, lalu sik sempat lah Nembiak Los Lutong makan.
Nang sedap lah ciken wing di jual Peri ya. Masa aku pulang dari warung Seni/Peri/Ramlee ari marek, ada aku nangar 4 ekok manok nyemberang jeraya sik bersayap...aku sik sempat ngecek buntutnya...jangan jangan Peri pun kerja tok....

M aa said...

Hap,sebenarnya,aku sik suka bontot ia cuma teringin jak.Aku lagik suka paha nya.Nasip juak kau nampak ayam ia nyemberang jalan.Kalau nya terbang,mesti kau madah paha nya di ambik Peri.Sebab aku suka paha.

Pusat Teknologi Pendidikan Bahagian Miri said...

M aa, bukan "bontot", ya dak urang berpangkat ajak makan ya. Kita nok sik berpangkat tok makan buntut ajak.

M aa said...

Helo...kamek dah biasa guna bahasa bontot ayam.Kalau di S'wak kita madah buntut tapi kamek di Kl bontot ayam bah.Paduhal nya tek bontot ia di makan org berpangkat.Macam nei dgn kitak org yg sik berpangkat? Tengok dan jeling jelah?

Dolt Udin said...

Kamal, nang benar ya mal.Babyalah dak shell ngan petronas nak explore minyak di idong lasa ya...lemak mal...

Suma, sama lah selera kita duak.Mesti garing and panas baruk selera...pasal nya kalau dah sejok sik rangup lagik..

Aok maa, ngkah jak gambar kau sia baruk rasa kita ngelakar face to face....Tok rasa ngelakar ngan miak kecik...singkol aku...Kamek duak kamal selalu datang KL.Apa sik jumpa kau maa?...

M aa said...

Dolt,test kita memang sama suka "bontot" ayam yg garing dan panas.Tapi "bontot" ayam ia sik boleh di makan selalu sebab banyak kolestrol. Sory Dolt,aku sikda gambar buat masa tok.Kelak lah,aku cari gambar nok itam putih.
Bila kau pegi KL? Aku tok jarang keluar umah.Mun keluar pun dgn family.Tapi ada masa2 aku ngelayo di Jln Tar atau Masjid India dgn ank ku.Klau pegi sia naik LRT jak.Tambang cuma RM2.50.Naik LRT senang sik jam.Parking pun susah.

Kamal said...

Sidak Dato Seri ajak makan bontot ya, kita makan buntut ajak.

M aa said...

Kitak org kalau di beri peluang pun mauk juak mencoba kan.Sik semua Dato Seri suka bontot ia dan sik semua org macam tak org sik pernah mencoba kan!!!

Kamal said...

Coba apa?

M aa said...

Tepuk dada,tanya lah selera.Lu pikir lah sendiri.

Kamal said...

Apa main tepuk2. Kita maan bukan betepuk. Kau tok M aa, nang muak sikit.

Dolt Udin said...

Suma jangan lekas marah, kalau sik di kontrol nok manas2 tok boleh jadi tinggi darah kelak eh...Mun rasa stress gilak, pujok jak Abg Arif ya...Kelak nya sain pasport kau terbang ke sitok.Tapi jangan sampey sik ingat pulang kelak....nya pun maok minum ginger beer juak...Haus bah..

nembiak Los said...

Buntut manok sik pandei aku makan, tapi kaki manok masak sop nang fabret aku....nya mesti maok dipotong biar sik ketara gilak macam kareh uras. Mun begala gala kaki manok, ilang juak selera makan nya.

Kamal said...

Hab, mun kaki manok tok dipolah sup, mesti maok campor kacang tanah ngan laeyak. Direbus lamak2, sampei licak tulangnya baruk kick. Tapi sik boleh banyak gilak, mun sik siap mun berjalan nang sebijik macam antu nok kau sepak dolok.

M aa said...

Malas ku layan tak org.Apa-apa jelah.

Kamal said...

Jangan merajuk M aa. Kau tok makin tua makin kuat merajuk. Yalah AA makin sayang lagik.

M aa, anak kau nok dah kawin ya jauhlah tempat daknya diam? Maksud aku jauhkah dari tempat kitak urang?

Dolt Udin said...

Kamal,
Suma tok kalau nya hot nya pun taik lalat pandey beraleh macam Mr Lo juak nya tok....

Dolt Udin said...

Kamal, pandey brek cerita kita sitok eh..Jangan ada jeraya putus di depan nun?....Suroh Mos sabey lok..

nembiak Los said...

Aoklah. Kalau camya kita buka cerita antu nok kenak sepak ajaklah...
Baruk aku ingat kenak antu lembaga ya sik takut bila aku maca ayat ayat masa ya, Mal. Rupa rupanya doa makan dibaca aku. Patut lah antu ya makin dekat, pikirnya aku ngambak nya sungkei......

mussjulai said...

Landing time di blog tok,Suma,maseh kah kau inggat gan aku!Lamak juak sik nangar kau,padu nya tok di KL...Apa kabar tek?Aku tek merik can gan tak orang bekelaei lok,bukan apa,aku ndak nangar sapa kalah...Suma juak kalah oleh sidak,he.he.he,lalu merajuk jak suma tok dikerja dak nya,setegal buntut manok tek.Nok apa gago gan buntut ya!..Tapi nyaman juak Oooo....Aku rasa dengan ada nya aku nyampok tok maka setel lah alkesah buntut tok tek...Kita minum duluuuuu.Minum oren.Kesah Alot menggalot pun kira setel juak,Kiat makan duluuuuu.he.he.he,cerik rasa kitakorang,dah kenak setel...

Untuk kau Suma hendak lah besabar gan kamek tok,bukan ko sik tauk gan kamek orang,mun dancy dah madah(jeraol,jahok gan antu)kesia juak buah guli ku kenen.Kali tok sik dapat ko ngelek guli tok cy?Palak pek pun ongko gik salah umah ko tikam....

Dolt Udin said...

Mos, dolok kau sempat main bol makey tanah kah? Selalu kita molah bol tahan tok makey pasir bah rumah.Campor sikit aik kakya di gesel gesel makey tangan sampey nya jadi bulat.Kakya pakey main laga.Sapa pecah kira kalah lah.Ada juak nok nipu di ngkah nya batu lam pasir tok...

nembiak Los said...

Ada juak petua Berahim Sa'ar dolok, tanah dicampur ngan taik manok sikit, pakei nyuroh nya keras. Sine ndak kah Berahim tok gik?
Tempat berpangkak tok, ada alor nya dirik. Dipolah macam bukit di ujung duak duak alor ya. Bol tanah ya dilepas ajak, biarnya bertembong ditengah tengah kelak.

Dolt Udin said...

Aok, berahim Saar dolok terok selalu di rusah oleh Sedek abang Jamil masa di los katon..Kak ya masa nya diam di kerukup, kenak tudoh miak los mencuri manok apek agik..pad hal serumah manok apek kenak sembelih oleh geng.Masak kicap di los bujang Pak Onong.

nembiak Los said...

Ada aku nangar Lan RM madah sidak pernah diam didekat opis kastam kat simpang Jln Gertak dolok. Kalau cam ya, depan rumah kamek lah ya. Ndak salah aku, jln Bidadari nama jalan ya.

Dolt Udin said...

Ngam lah Jalan Bidadari sia Hab..Tapi sik ingat gilak nok sgek ney rumah dak Lan tok..Ngak ku ingat lorong tok rumah Wak Edi Bapak Lehot.Kakya di ujong sekali ruham Embros Kubong bedepan rumah dak Cina Apat.Rumah Wak Guntin pun kawasan ya juak tapi masok lorong lain..bedepan ngan rumah dak Jali Panjang..Cina No Loi Potong Anjing rumah rona Biru di corner jalan..

nembiak Los said...

Rumah Mrs Kuini berdepan nga rumah dak Hasbi/Memon Hj. Said. Ada juak rumah Tambi nama Thomas leret ya dolok.

Dolt Udin said...

Tambi Nama Thomas ya mun sik salah aku sebelah rumah Wak Guntin, bedepan ngan rumah Jali panjang..Bapak Thomas nama nya Penandis..

Dancy mesti tauk Thomas tok, maklom kaum korga daknya...

dr_poli said...

Sik kenal kmk......dari pelusok lain dak tok.....

Kali geng dak Elly ...nya ada nyebut Vanekem tadikkkk......

Kamal said...

Saudara dak arwah mak aku ada keturunan dak tok. Ada kedak nya masih kelakar tambi. Masa aku bujang dolok ada dak nya introduce ngan aku dak ompuan dari benua daknya. Ada album kecik ditunjuknya ngan aku, kedak urang jual direct selling jak.

Dolt Udin said...

Kamal, ingat kau ngan anak tambi kari nok makey kereta Austin rona oren dolok?Bila malamnya selalu roun di los cermin...Asal nya sampey korner jeraya ke rumah Ali Aman, gerenty pecah lampu di ujong ariel kereta nya kenak lastik...lejuk nya molah lampu ya..

Elly, ney kau lamak sik nampak?Kau balit indiakah?Ngagak Thomas kata Dancy...

Kamal said...

Anak tambi kari ya ndak?
Aku dolok ada sorang classmate tambi. Nama nya Francis Sadsivan. Masa form 3. Ada geng dak nembiak gila molah tatoo masa ya. Kent Adam ketua daknya. Apa lagik nya nak ngekot. Sik tauk berapa igek dipolahnya kat lugeinya. Sigek pun sik nampak, sampei fedapnya. Last2 yang boleh nampak sikit nok kat antara thumb ngan jari telunjuknya. Sia jak ada cerah sikit. Kulitnya sama kaler ngan bidu. Yang best si Francis tok, aku rasa lebih 30 taun sik berjumpa nya masih ingat ngan aku. last aku jumpanya dua taun lepas kat KK Bookcenter. Nya meli barang sekolah anakknya, aku pun sama. Tekejut aku ditegornya. Lamak juak kamek duak beloyar. Mun nya sik negor aku sik aku ngelalanya, sebab nya dah berisi badan. Masa sekolah dolok kurus.

Dancy said...

Dolt ...anak tambi kari nok delaki bongsu ...ada bejual kari kat kedei sayur btu nun . KAri dak nya sik best lagik .....

Mun nya nangga kitak inga nya kali ...

Abang dak tok marek bejual kacang potet kat panggong cathay Oooo?

nembiak Los said...

Kalau sik salah aku, Abang sidak nok jual kacang potet dolok, dah berjual kari di Tamu kedayan kinek tok. Nok bebini ngan Iban ya. Kacak anak dara nya, gelak gelak macam tambi tapi tutor Sarawak ngan Iban pass sekali....anak lakinya pun sama juak.

Dancy said...

Kmk rasa dak delaki jual kari tok..sik ada kahwin sama dak empun ...semua nya org swak nun .....

Nok empuan ya ajak kahwin ngan org nya empun...tapi di spore ....

Kamal said...

Hab mun dah bapak nya tambi, gerenti anaknya macam tambi. Apa juak kurang dak semandin tok.

Nancy, lejuk nya nanggar TV black & white.

nembiak Los said...

Eh Mal. Aku sik lejuk nangar gambar B&W Dancy ya....rasa rasa aku masih diLos bila nangar gambar ya...nampak atap Los bujang sikit juak...

mussjulai said...

Kesian gan dancy ya,malar jak guli kita ngenen guli nya,ehhh,kau ada guli kah cy?setauk aku kamek urang laki jak ada guli,padu kau ada juak buah guli!he.he.he.

dr_poli said...

Wahab...pedal si Moss tok lok.....sik masuk masuk book nya tok ....nak kecik ati org kmk kelak....

Keson juak nya tok....

Kamal said...

Hab, bukan gamabr B&W Nancy. Aku suka gambar ya. Teringat aku nya medam berekot di tengah laman rumah sidak dolok marek.
Maksud aku dak tambi kari ya sik maok berbini ngan nok sama kaler daknya juak. Mun daknya kawin ngan bangsa lain ada cerah cikit kaler anaknya. Coba tanggar kau anak daknya nang cun. Lagik pun anak nok lahir dari intermarriage tok ada tinggi ckit IQ daknya.

Moss, apahal kau ncuri guli Nancy. Coba berik balit.

Nancy, Moss ya nang nya. Nya tok bukan tahap meroyan lagik, dah tinggi gilak standardnya. Minyak Rediah pun sik dapat pakei ngubatnya.

nembiak Los said...

Yalah Mal. Patut juak kita Medo Dancy masa tok....tapi jangan senyum ko macam Tepedo, Dancy....

Moss tok nang sah dah kenak Meruyan....apa lah polah cerita benda nok cam ya...bagus ko minum aik tanah kunin lok mos. Bekakak ko terpinum aik juruk dolok, lom disertu gik ko ya....

mussjulai said...

Lalu ndak manas Dancy ya,ya ku madah.Setegal guli ya nya hot,sik apa,ko minum stout duluuuu,he.he.he.Rasa kau keson!ha.ha.ha.

Sayonalaaaaa,alikatuk,wakarimaskak.

Kamal said...

Moss, sebarang ajak kau tok. jangan kau sebut stout ya, ada urang sik suka.
Jumpa rumah Elli ari jumaatmasa tahlil kelak. Aku nak nenggar cerita kau. Nancy demam ari tok. Lepas gulinya kau curi.

nembiak Los said...

Mal/Mos. sakit geruk aku baruk bait ari tok tek, tapi timbol flu ngan demam dah tok......pedas pedas rasa mata.....

dr_poli said...

Duhal .....berjangkit juak dalam blog tok.....

Ari tok dah ok...alhamdullillah...sik ada angol gik...diembak rest ...pelek ooooo...mun sik naman rasa ....apa apa nak dipolah semua sik menjadi ....nak nulis dalam blog pun pandei lelah ...ada idea apa nak ditulis masa ya ...nak engkah jari atas keyboard ya pun rasa lemah.

Take care .......

nembiak Los said...

Alhamdullillah. Dah reda demam aku.

Nya lah ya Dancy.... tang macam pandei berjangkit dalam blog penyakit tok. Jangan jangan Moss ngan Elly pun kerja nyebar kuman diwayar talipon....

dr_poli said...

Oiiiii...jgn nyerin gilak ...kelak dak duak ya sepakat ....

apa khabar Moss tek Oooo? Tok demam bubok kata orang ...iboh makak Moss....suruh jak Elly di Bukit nun dolok .....

Dolok marek ...ada benda tok...kmk nyebut nya ...remis....bentuk shell tapi halus ....ingat kmk ngambik dalam pasir di beach...kak ya dicuci ...direbus ....emmmmm...nyamannnnnn

Elly said...

Nancy
Aok kinek tok aku udah di Bukit dari jam 0600am sampei 0700pm tok. Mungkin sidak Mos,Dol & Kamal pegi Bekam kali mun ndak sidak makak buboh di Kuala Baram. Malam tadi Dol ada madah nya nak ke Bekam ngambik kayu temedak pakei nya molah ulu-ulu parang.
Orang masa ngambik remis ya bukan musim ujan gerimis kah Cy ? Tapi mun sik beroleh remis, boleh sik koyong (snail) di rebus kak ya dimakan, ginei rasanya Ooo.

Kamal said...

Hah, semua jangkit aku. Lain mun depan PC jangan dekat gilak, maok nak jangkit. Moss tek sakit, aku sik berani cerita. Tanyak nya empun. Teroknya sakit. tapi tek ada nya datang nanggar kamek praktis.

Nancy, nok nama remis nang nyaman. tapi kuah ajak mun nak makan isi nang sik ada. Kinek tok sik berani nak makan nok macam ya lagik. Takut ada batu karang. Mun belian bait juak.

Li, mun tekoyong sedut nang nyaman. Tapi susah nak jumpa lagik. Nok di tamu ya sik konfiden gilak aku. Takut diambik daknya nok melekat dibah jamban tepi sungei.

nembiak Los said...

Mal, Kita Usup Mat dolok ngambik kuno dibeach Luak sampei malam. Kak ya direbus dirumah takorang.

Depan Teachers college masa tok masih ada remis jenis besar.

Kamal said...

Aok, manis kuahnya. Rebus ngan serei. Masa ya kita sik tauk gilak, rupanya kat sungei kecik depan masjid luak ya, kat muaranya, nang banyak kuno. Besar2 gik ya. Kuno tok nyaman dimakan mantak.

nembiak Los said...

Kinek tok sik nyaman lagi kali kuno disia....nae ndak, air sungei ya dah jadi juruk....jangan jangan udah pupus kuno ya...

Kamal said...

Kuno nok belah darat sikit masih nyaman Hab. Masa aku ke Limbang dolok banyak kuno tok. Sidak ngelarnya lokan. Yalah En. Hassan rajin ke Limbang, banyak lokan di sia. Mun dicampor ngan mee bandung nang nyaman. campor lagi cabik padi...

yusopm59 said...

Hab,
ingat kau kita carik kuno kat laut berdepan ngan kubo kedayan kat kpg. Lusut dolok, makin aher, makin banyak jumpa kuno ... nasib bait ada member sedar ari dah malam, sedar ada kubo kat sia, apa lagi...terus cabut la he2

Dolt Udin said...

Sup, Banyak agik kuno kalau kau mencarik di dekat tepi sungey rah kubor cina di kerukup...Kau chek segek2 pendam nok ada gambar pompuan, mesti ada sekok kuno lam ya...Tapi sik ku tauk manis kah ndak kalau di rebus kuno tok..

Kamal said...

Ya kasam kuno Dol.

Dolt Udin said...

Tekoyong isap pun banyak di sia.Janji kau pandey milih ajak lah sup.Liat benar2 gambar di depan pendam ya...Memang ada sekok sorang dak nya ngembak tekoyong..

mussjulai said...

Tekoyong jepon,ha.ha.ha.

nembiak Los said...

Usup. Ingat aku masa ya. Kita pulang ahir. terus masak dirumah dak Kamal di Luak.

Tepi laut dekat kubor luak ya juak arwah Ali terjumpa urang macam plepos ngagak nya. Bila diengkah tangan dibahu urang ya tek, angin ajak, terus ilang macam ya ajak... sampei terperok Jeep aku mbak kelang kabut lari....

Dancy said...

Lamak sik makei word terperok tok ........org sitok madah apa Oooo?

Sik kan kmk madah terpelae-ot .....

Kamal said...

Hab, dolok masa kitak pegi ngaseng kat depan Maktab perguruan ya pun pernah jumpa dengan orang makei baju askar tok. bila balit Sik ada lagik. Aku sik saspek urang lain, memang Lan ya.

Nancy, terperok ya, ada dua makna. Sigek mun tayar kereta atau tayar basikal, motosikal atau kaki kita empun, tenggelam dalam tanah. Lepas ya sik dapat bergerak. Sigek lagik, mun nunjukkan perbuatan. Kedirik ajakk, samada molah kerja atau malas nak ambik port ngan urang. Contoh dalam ayat;

1. Kereta Zaina Zain terperok dalam lumpor di belakang kebun Talip. Terpaksa nya bermalam di rumah dak Joji.

2. "Apa polah kau terperok di dapor tok, urang bercarik ngan kau di depan nun." kata Su Limah ngan adik nya nok sik senter ya.

Ngan tok ajak dolok pelajaran Bahsa Sarawak ari tok. Majulah sukan untuk negara.....

dr_poli said...

Awok MAl .....ganti word terperok untuk ayat 2 ya tek ...." Nya ya sik ada molah lain...berperam ajak dalam bilit nun ...."

nembiak Los said...

Eh...Kalau lamak gilak berperam lam bilit terus jadi Param.... Buah nok dah tua baru boleh masak bila diperam.

dr_poli said...

Ya ku madahhhhhhhhhhh.....bukan ya ajak HAb ....mun lamak gilak berperam ...maok maok berlendir ngan berkulat ...mun sik bertelor ....

Awok Oooo....word peram dipakei utk " peram " dak buah buah ......

Kamal said...

Ada gik sigek word, "ngeram". Mun manok ngeram telor. Mun nembiak, memang sah nya terbobok dalam seloar. Sik berani madah, ngeram kat telok.

Dolt Udin said...

Ada agik segek word merap...manok nok ngeram telor selalu pandey merap bila di kacho..Mun bagong pandey nyuduk..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku nang takut nar ngan menatang nama bagong tok. Mun manok merap sik aku takut gilak. Mun Nancy dah manas maok nya merap juak Dol.
Mun main perang ada juak istilah "rap". Maksud nya serang rami2. Mun main bol stail tok digelar urang main bol stail kampong.....

nembiak Los said...

Aaaa...Mal. Ngeram baruk ngam pakei madah urang betapok lam bilit ajak....

Mun manok laki nok gaok, dibentes nya kita. Mun main bol, stail Changkok penjara lok, mentes kaki urang ajak kerja nya.

Masa main goli lok...bila goli dekat line, chakai.... chakai Nengel, bila sikit ajak kenak line. Line nok tempat kita nikam goli....Kai. Kalau ninjak Kai masa nikam Ongko, terus No eat....

Dancy said...

Sik berani nak masuk ....kelak keluar lagik " Picturetale " .....

Mun "ngeram " ya ditambah gik sikit , jadi " ngeramek " atau " geramek ".....contoh ...." Nae sik basik ....anok mala digeramek ngan tangan...."

mussjulai said...

Nok apa di repak tak orang tok,coba udah2 gik ngerepak.

Redy A. said...

Bait dah Ko Muss, Syukur Alhamdullillah. Ya ampun.... mereka ngomong apa sih.....

mussjulai said...

Bila ko pandei ngelakar indon ya diah?Silap2 kenak tekel ko oleh aku sangka ku ko pompuan indon.Jangan mcam2.Dah ok lah mun aku bunyi cam ya diah,maklom lah lamak belawan gan nok ngaco aku ya.Sik ada masa nak beguro ngan kau bah.Aku wakel kan Dol beguro gan tak orang.Neng mereka ngomong kosong,engak ada isi nya neng.Eh pandei juak aku ngelakar ya,ya lah kau tek diah,dah melelat kesia aku tok,Ya ampunnnnn.

nembiak Los said...

Moss, apa ko nunggah nya diah ya.... nama glamer nya Kak Reddy...

Redy A. said...

Jeles lah wahab ya koh, Diah pangilan time kamek makei loyar bell bottom dolok, Reddy time kamek reddy for love dolok. he he.Nah pandei pelenter dah aku tok. ya lah aku malas. kelak pandei manas aku. malas aku bah mun dah umur gtok.Dalam sehari empat kali tukar cuaca. Jgn bilang ngak ada isinya.byk isinya pak.

mussjulai said...

Nok apa nak di manas ko ya diah.Mun mata aku nangar kau eh lam gik tua ko ya,agik Ommm ko ya.Jangan takut embak ko narit nafas panjang2,pejam mata and astagafar banyak2 inshaallah.Mun pasal berisik ya nang sik di eran ya,pekara biasa ajak.

yusopm59 said...

Mus,
jangan cerita pasal berisi2 ya..sensitif issue, belum nya nanga geng2 dak DYM terkini, semua nya dah bulat2, cute2 alu, ada dah 'roboh pagar nya' he2 tok sensitif issue jua tok, kelak kau dah ambik video, suruh ja sidak nya nanga..wassalam

atengbuang said...

Sup....., control... sikit nyebut nok bulat ia,sensitive ia geng..

Mus, kalau kau mau tau sapa yang hilang pagar dalam band kamek tok datang ja ke studio kelak, haha... awal ku makey gigi batu....

Kak diaah, apa nok di manas ktak i kan? Mbak banyak2 bersabar eh...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku manas nanggar koboi minum makei gelas plastik...

mussjulai said...

Teng asal ko datang jak kol aku.Mauk juak aku nangar tak urang main di krp sia.Aku selalu gi makan di KRP sia gan kawan.
Mal,koboi brunei nang suka minum pake gelas plastik.Sebenar nya sidak takut pecah mun dah mabok.

atengbuang said...

Mos, pening palak ku baca cerita kau dalam blog tok ah, blog reunion pakey ko cerita hal main wo, blog tok pakey ko cerita hal lain, minuman dalam cawan plastic ia bukan nya ayer mabok ia... walaupun pun urang nya berpakaian koboi tapi urang nya sik mcm koboi geng...
Masa tok aku lagi nunggu philip konpom dengan kmek urang, mun jadi 20hb ia klak ku madah dengan kau k.

nembiak Los said...

Kak Reddy...jeleslah aku ya...nangar kau sik maok bertutor ngan aku...bagus aku nyuroh nya nunggah kau Kak Reddy, mun aku nyuroh nunggah kau Radi, ndak lah manas jadi kau...hehehe.. jangan marah kak. Apa kata Moss tek, tarit napas panjang panjang tapi jangan dekat urang berkentut.. mutah juak kau kelak...

mussjulai said...

Jangan jak kentut bau petey jak,gereti meruyan.

Redy A. said...

Hab, mun pat delete ko kak dari nama aku bah.sik best jak munyi nya.sik glamer. mun ko engkah kakak cya, rasa nak berceramah ngn berlagu nasyid ajak aku tapi mun Redy ajak, pandei aku nak berloyar macam macam ngn takorang.tang ilang jak manas aku. delete K.

Kamal said...

Ehem!

mussjulai said...

Benar juak ko tok Hab,cantek2 urang di tungak kak,tungah jak dengan nok bunyi manjak(Redy) nak kah umpppp.Sik nya nangar urang gik steady di tungah kak.
Tangar ko aku nungah nya,Redy ko coba tulis senikata lagu Maya gan aku,(ha tangar ko hab,cam ya kita nungah nya)baruk nya macam sekuntum mawar merah!he.he.he.

nembiak Los said...

Ok lah K.. eh salah...delete lok, Reddy. start ari tok sik ada Kak di depan nama kau lagik. Nok posting dolok dolok terpaksa dibiar ajak lah, ok, mun di delete, terputus ajak lah jalan cerita ya tek...sik meriah lah blog kita....

Kamal said...

Kau tok benar jauk Hab, urang gik cun kau tunggah kakak. Nasib Moss sik latah nenggar. Patut kau minta " a thousand apology"... Notty notty...

mussjulai said...

Hab,Reddy tok nang maseh cun,mun sik pecayak ko tangar gambar nya makey tudong.Mun ompuan alang2 iboh melawan.Tok bukan ndak ngambik kesempatan.Hab mun ko nangar dak adik2 pompuan,semua cun2.

nembiak Los said...

Benar juak kata kitak duak ya. Thousand opology Redy... I owe you a mangkok of cendol, tapi mintak ngan Moss ngan Kamal... kelak sidak duak bayar...

mussjulai said...

Sik kesah,mun cendol anytime aku boleh belanja temasok rojak and kangkong.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss, kat Marriot nyaman cendolnya.

Dolt Udin said...

Mos, dak Jali di restoran di Pulo sik ada molah Cendol kah? Mun ada minggu tok kelak kita mamam di sia..Mbak kamal sekali...

Kamal said...

cendol Apek kelab nyaman. Ijo ajak cendolnya.

mussjulai said...

Sik ada cendol di sia.Jali sik pandey molah cendol,mun nya molah habis kita meruan oleh nya.

Dancy said...

Ooooooohhhh....paksa mikir 3 kali mun nak ngembak Kamal makan cendol....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Jaik kau Nan. Mun sik makan cendol, ajak aku makan linut ajak. Polah sambal pedas2, bila makan sak keluar ingus. Nyaman mun bercampor ngan linut.... Garam asli.

nembiak Los said...

Bagus juak kita molah rancangan makan linut minggu nun kelak. Tunggu dak Moss, Elly, Musa Off. Cendol nok di padah Kamal sik payah lah, Dancy dah sik rekomen makan ya....

Elly said...

Aku on ajak Hab mun nok makan LINUT ya padah ajak kelak.
Masa tok aku OFF day, tadi sempat jua singgah rah tempat parking Boulevard beli pulut palas ngan rendang daging negeri Perak. Aku nanyak ngan sidak Yop tadi nak sidak jual Serondeng, jawabnya petang marek udah abis. Dak Johor jual Otak Otak, Penang jual Cha Kueh Tiaw, Perlis jual Laksa Perlis etc..... Rugi ko Hab sik merasa aneka rasa masakan orang orang Melaya termasuk dak Terengganu, Kelantan ....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik best makanan dak tok Li, aku dah lejuk makan makanan dak tok. Sik dapat ngalah linut ngan ikan tunok di Bekam ari marek. Tanggar kau video kat Moss, tapi jangan kau delete lagik.

Dolt Udin said...

Bukan 2 banyak makanan kita ari marek Mal....Sik terpilih aku nok ney maok di ambik.Ya juak kejeron nak mandik sungey, ya juak lom abis motong kayu...Ari tok tek dah ku antar ke somel kayu aku...Dah di belah jadi papan.Dapat 82 keping ....Sekeping di cas nya RM1...Ok juak lah...

Elly said...

Mal, bukan aku yang delete cerita rah video h/phone Mos ya, nya sendirik yang delete. Ya kotan nya kejeron gilak mintak aku Bluetoothkan cerita pasal ngajar cara cara berxxxxxxx.

Kamal said...

Tulah kerja kitak duak Moss.

Dol, banyak ya Dol. Dapat pakei molah kerusi sport.

Dolt Udin said...

Aok mal dapat pakey molah kofin juak...Mal, kali tok kita nyuroh Mael molah Linut di wharf nya mun nya off kelak...Umey sik boleh miss...

Dancy, kau sik ingin join kamek makan Umey kah?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bagus cadangan kau ya. Tapi mun kita duak ajak makan sik best. Mesti maok rami. Tapi taku wharf ya ruboh. Harap nok dicadang Mael ya menjadi.

Dancy said...

Puncak ........tang nyaman ajak umei tak orang ya ....sik pernah juak makan main cicah .....selalu digaul semua... Maok juak encerik kelak ..puncak . Dolt / kamal/ Moss....maok juak nak belajar dari tak org molah umei yg kaw....

cam nae ktk molah manok nok diembak kitak piknik ya tek , Mos ?

sitok sik ada gilak ikan ...biuk juak makan manok....maok juak nak tauk cara lain molah manok tok .

Share juak style cicah tak org ........sitok tok ko ......dak sambal ngan cicah cicah ...nyaman nyaman .......tapi ya lah ....berasap juak telinga kotan pedas nya .

Dolt Udin said...

Aok Dancy, coba kau merasa sayap manok nok di polah bini mos..Nang kau sik maok angkat dari meja kalau sekali kenak...

Pasal umey cecah, tanyak jak ngan Mael Sahat.Kelak nya nulis resepi nya...ngak syarat nya makan umey cecah,mseti ada saguk...Di Kedah ada saguk kah? Mun sik ada kau carik jak tanah liat nok rona kunin..Kau golong bulat2 kakya jemor pakey molah saguk...Jangan di padah ngan org cara molah saguk tok..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Boleh juak carik kat kandang kambin, tapi itam saguknya. Neylah kamek tauk Nancy, kamek tok pandei makan ajak. Tapi rasa2 aku dapat aku molah sambal umei cecah ya. Coba kau molah umei manok, ney tauk menjadi.

Dol, nang benar Dol, manok dipolah bini Moss ya nang kaw. Kelak nanyak ngan Moss resepinya. Aku ngak makan sigek chicken wing ajak, aku ngentam linut ngan ikan parek tunok ajak. nang favoret aku. Sayang sik ada saguk. Mun ada urang pegi Mukah, boleh kirum. Tapi kata dak di Mukah, saguk dari Dalat nyaman.

Dolt Udin said...

Masa Hj Bol molah kilang saguk di kubor sungey baong, sik engah engah kitak orang nak makan sagu. Mun masa ya senang2 kita mutit saguk jenis rona ijo tua di sia....Maok di jemor dolok lah supaya nya jadi rangup..

Dancy said...

MAl.....nang benar ...sagu dalat nyaman ...lebih lemak dari sagu dak mukah .

adi said...

apa ndak dicampor dak nya kah nyuroh nya nyaman ya....

nembiak Los said...

Sidak diDalat, semua belajar molah saguk ngan Kamal. Ya lah saguk sidak lemak lemak ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ney tauk Di. Mengakali aik asuk bodo.

Ada aku ngajar Hab, sik maok sidak ngekot nok diajar aku. Mun sidak ngekot gerenti saguk Mukah nait gred.

yusopm59 said...

Geng,
sidak Dalat masih molah sagu cara asli, ambik aik dari sungae kat belakang rumah ja, mereme ngan kaki2 dak nya ne ndak nyaman, dak Mukah dah moden, make machine, dah sikda natural quality dah..he2

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nang benar Sop, tapi bersih. Macam dak perancis molah wine. Main tinjak juak. Tapi sebelom molah kerja tok sik boleh makan broklet, takut pait saguk kelak.

Dolt Udin said...

Walau pun di cuci kaki dak nya tapi mun kaki nya kedal, memang banyak kerupin melekat rah saguk ya...ada macam perisa barley jak..

Apa lagik nok kaki bebau belacan...Tok lah nambah lemak...

nembiak Los said...

Mun urang ninggal Aon Kurap masih ada, boleh mintak tulong nya ngeramek saguk ya. Baruk alus....

Dolt Udin said...

Aaon specelis molah kueh tebaloi ajak...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nya empun kerupin ya macam tabaloi...

Tapi nang benar mun makan umei mesti maok ada peluru peletop tok. Mun sik macam sik orijinal jak rasanya.

Dol, mun kau ke Miri kelak kita coba molah umei cecah tok. Mudahan ada iakn fresh di bekam.

Dolt Udin said...

OK mal, kelak aku coba ngambik cuti...mun jadi kelak aku kol kau kita sama sama pegi meli ikan di bkam....Molah di rumah aku kelak...Saguk aku mencarik di btu jak.....Mun sik ada saguk, antam ajak peluru lastik tanah liat kita ya..sapa tauk..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Asal jangan peluru taik pelandok.

Mun Moss tauk tok nang kejeron nya. Ari marek nang malar nya telipon aku madah nya boring. Apa boleh buat nya di bukit song, mun sik diembak aku berenang di piasau. Rumah aku banjir ari marek.

nembiak Los said...

Mal. Ari tok tek semua urang Piasau ngambik cuti banjir kilat. Tengah hari tek semua dak kerosi meja, kapet berjemor, bercuci rumah dak Piasau.... macam suasana bulan Puasa, nok nyambut Hari Raya.

Kamal said...

Aok, firstime rumah aku masok aik. Tapi bagus juak, bersih jadi laman rumah aku. Pusak aku ketakutan, semua daknya nait tingkat atas.
Pagi tadik masa, turun keja, gago jak urang seleret rumah aku berjemur karpet. Ada juak aku nanggar urang nyemor tilam. Banyak jak map atas tilam ya, aku rasa firstime tilam ya berjemor.

Dancy said...

Ya rabbi ...baruk kalak juak kmk dengar piasau pandei acap . Nang betutoh benar lah ujan ya Oooo?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sekejap ajak aik nait, hujan macam kenak curah (curah ngan besen, mun makei gayong, kecik ajak curahannya), ngam2 masa ya aik pasang raja (King Tide). Ney ndak nang *semius aik nait.
(*word tok aku belajar dari kawan aku dari ranto pesisir di kuching. Maksudnya nang laju. Sidak lom kalak nanggar jet.)

Dancy said...

Hehehe...mun mandik ngan cousin masa gik kecik and kenak curah aik makei besen ....memang best ....kak ya bego dak emak bapak nyuruh cepat mandik ....jgn buang aik ..........

Kamal said...

Kamek selalu mun berkumpul mandik gik kecik marek mesti kenak marah, sebab memang sik sah mun sik masok dalam dram tempat urang ngandang aik.

nembiak Los said...

Urang di Los bujang Pak Onong nang puas mandik aik pegong kak Nembiak Los berendam. Udah abis mandik, pandei molah aik nescafe indah. Macam molah rumah dirik empun.

Dancy said...

Heran bahasa kita tok Oooo...ngandang aik...? Nok nae betul...nyalut aik ? takong aik ?

Masa di rumah nenek di Kuala Niah ...sempat juak merasa ngambik aik dari telaga .........

Elly said...

Nancy
sapa ajak saudara kitak urang rah Kuala Niah nun ?
Mun camya bini haji Bujang Lani ya saudara kitak urang lah.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 263   Newer› Newest»