Tuesday, January 20, 2009

West LUFC Le Tour De Bintulu..

Pic 1. Bersiar siar di Pasar Bintulu. Depan dari kerek; Robert Dumol, Mat Mahari, Awang & Yahya Nembiak Lutong batu satu. Belakang dari Kerek; Aku, Suut & Ah Chye. (Mat ngan Robert posing maut!)

Pic 2. Gambar tok sebelum perlawanan ngan Team Champion Bintulu, Pelangi. Nampak ndak Berahim Sepico dudok antara Mamut ngan Lapok. Masa tok WLUFC draw ngan Pelangi. Ari sebelum tok kamek kalah lawan ngan Bintulu runner-up, team dari Kampung Jepak. Padang di berek Polis tok dekat ngan airpot lamak Bintulu. Nembiak Los masa ya baru kalak nangar belon landing dekat gilak. Ne ndak sekali belon landing, sekali team lawan sekor, Semua gago nangar belon landing.!!

Pic 3. Hah tok semua posing Maut masa baru sampei Bintulu.
Posted by Picasa

336 comments:

1 – 200 of 336   Newer›   Newest»
Dolt Udin said...

Achai Sepak Tago tok nang sama ngan Simon Teo, sampey mati masih aktif.Jangan2 dak duak ada bejumpa lam kubor...molah Team "Under Ground United Football Club"
Barisan pemain sidak: Achek Tandak- Golie, Apek Atem-Back kanan, Apek Botol-Back kiri, Apek Ngang-Center Back, Keson-Centre forward, Nathan-inner right, Apek Utih-inner Left, Tambi Gulalet(penganti Jalet)-left wing, Apek kelab-Right wing, Achai-Midfield, Simon Teo-Manager.

Rioh dak antu kubor jogging ngan dak team underground tok..

Kamal said...

Dol, Ahchai dah matikah? Lamak sik jumpa anaknya nok nama Man Chen. kacak juak anak Ahchai tok. Tok bukan nya tour kat Bintulu, tok namanya "Jalan-jalan carik pasal."

dr_poli said...

Ya lah ko....orang Btu tauk mun kita tok orang datang ....sbab mun berjalan round round ya mesti berkelumpok ...Kak ya style jalan ya semacam ...nembiak Los pun cat walk ....

Mat Mahari tok ada abang ...Mat Mahari juak nama nya ...apa nama dak tok sebenar ? Yang clear pun nama Mahmud . Apa nama adik dak nya empuan nok bungsu ya tek ? Kacak nya tok...nae nya Oooo?

Salam....

JB said...

Masih ingat disene rumah kitak.. liat photo tok...

Kamal said...

Nancy, cdak ya semua nama Mat, pusak daknya pun nama Mat juak. Guro jak bah..... ya pun nak manas....buah anggor buah nanas. Nok dalam gambar tok Mohamad Mahari aka Mat kecik. (Tapi kinek tok nya lebih besar dari Mat Besar). Abangnya nama Ahmad Mahari aka Mat Besar. Ada lagik sorang geng kamek nok terrer nekik pokok nyior marek, nama nya Mat Ak (short for mat Kerak). Abang Seniah, nama nya Mat Keceng.
Jamil, best map gambar los kau post ya. Kawan2 semua coba pegi blog Jamil (Klik ajak gambarnya, pasya pandei2lah kitak orang), ada map/arial view los dolok marek. berair mata aku nanggar...Emo...

Dolt Udin said...

Kamal,

Mun kau perati lam gambar Jamil ya, ada kau nampak sekok burong perak/puruk patah ujong sayap. Ny tok lah kenak lastik aku dolok..Nasib nya bagus agik panjang umor kata kita.

Coba flashback,, di sitoklah mak bapak kamek membesarkan kamek bersusah payah merik makan anakanaknya.Pagi2 dah emak kamek masok utan mancarik Midin, enparuk pakuk dan buah halokm kata bapak aku, untuk makan tengah hari....Untuk petang, masok utan agik mencarik sayoran lagik...berulang ulang sampey kamek idup kedirik. Miak kinek tok sik banyak yang merasa idup macam tok.Arum bulak daknya senang selalu..

Kamal said...

Dol, nyaman burong perak ya. Dolok aku ada sigek diary, dalam diary ya ada banyak catatan aktiviti kita dolok2. Sebab masa ya aku makan anggor so sik ada kerja, nulis ajaklah. Dalam diary ya juak ada aku naroh bulu2 burong nok kita lastik. Tapi mostly kau yang dapatlah. Aku bukan terrer gilak melastik tok, mun nak melastik palak urang terkenak perut. Mun nak melastik burong terkenak dahan pokok. Macam yalah lebih kurang. Aku sik tauk siney diary tok lagik, aku rasa dah dibuang bini aku. Pas ya masa sekolah dolok kita ada nyimpan buku otograph kawan2, buku ya pun ilang juak. Dalam book ya ada banyak gambar classmates kita dolok. yang paling best kebanyakannya black & white. Mun kau balit ke Miri kelak coba kau carik buku otograph kau kelak. Aku masih ingat kau empun buku otograph dolok tebal sebab kau makei buku tulis. Banyak gambar dalam ya. Brangkali nok nyuroh bini aku sik berapa berkenan dengan buku ya sebab ada banyak gambar dak amoi dalamnya. Kelak aku nanyak ngannya siney nya nyimpan.
Hab, kesian jak nanggar sidak Jalet berangkut beg, macam urang kenak halau bini. (Gambar #3)Robert straightnya badannya posing maut. Tanggar kau baju Awang Itam, mun Hj. Mat nanggar ya memang binasa Awang tok. Harap2 Hj, Mahmud Mahari ada nanggar blog tok, gambar2 nya dalam blog tok nang inocent ajak rupa. Seinocent nya minta halia ngan kicap kat rumah dak Alim dolok.

kadri said...

Dol,kau nang boleh tahan ngator pemain the underground united,nang cun lalu jak barisan pemain sampea terbayang ku geng dak ya.
Suut ada nagn kamek duak wahab minggu tok tek di f23 jadi pls,sik pian kerjanya malar jak di paksa kamek duak minum jak-jak.Rambutnya masih sama dol cuma dah banyak kuranglah.

Kamal said...

Petang tek lepas dipadah Suma pasal dak Seni ada berjual kat permyjaya lalu aku ngan bini aku pegi ke sia. nang benar ada daknya bisness, tapi sayang urang dah nak tutup kedei, anyway esok pagi sidak ada bisness lagik. saya juak tempat ya sik bisness sampei malam macam pasar tani kat Seberkas. Jumpa Bibot ngan Usup kat sia tek, slim dah sidak duak kinek tok. badan bibot kinek tok dah macam Wanida Imran. Seni nang sik pandei berubah nang masih maintain macam dolok. Thanks Suma pasal madah tadi.
Kaderi, Dol nang terrer pasal ngator nok kedak ya. Macam ney esok ari. Ada kau madah ngan Ateng kau nak ngembak lagu Kenangan Lalu oleh Flybait ya? Aku rasa Ateng no problem main lagu macam ya. Zaidi tok lom ada respon, sik apa faham juak kamek Di. Kamek tok bukan artist neylah sama standard ngan kau.

JB said...

Kamal,

Pagi tok tadik aku sempat singgah di gerai dak seni & pree Jamel kerana rumah aku di Permyjaya. Kalau ngekot cerita seni daknya bukan 3 kali seminggu (jumaat, sabtu dan ahad).

nembiak Los said...

Terima Kasih Mel. Sik kau kenak cabik oleh Seni?

kadri said...

Hab,dah cek blog DYM tek???tanggar kau dekat maok semua geng maju kehadapan.
Dol,aku petang tok tek pegi piasau phase 2 main waw,lepasya gi melestik burong terkukor.testing bakat lamak bah,sambil-sambil ngajar anak ku cara melestik dengan betol dan selamat.
Sigekgik ku maok ngajar sidak nebiak main peletop,senapang cherry jgn pandea main pc jak.

Dolt Udin said...

Kadri,

Jangan di ajar main wo ajak, ajar daknya molah wo supaya dak nya kenal menatang tok dengan lebih mendalam...sik juak hanya setakat pandey nerbang tapi bila bepusin atau ngegak daknya sik dapat troubleshoot..Kau patut mulakan dengan mencarik buloh yang ney sesuai pakey molah sayap gia juak nok ney pky molah tulang tengah...Dah ya sidak mesti tauk pisok macam ney sesuai gia juak benang size ney bagus pakey ngikat tulang..Bab ngikat tulang mekanik wo mesti taun sequence ngikat menatang tok..sama juak ngan berapa lambut tulang sayap ngan tulang tengah...Dah ya wo pakey besaok sik sama kelembutan dan shape kalau di banding ngan wo makan koci..Aku tok sik juak pakar molah menatang tok tapi selalu juak molah untuk dak miak betanding pesta wo di Apot bintulu...Hampir tiap season..Mun dekat maok aku molah tuition free ngan anak anak kawan2 kita supaya jadi lebih terrer dari aku..

Gia juak lastik, ajar makey nok tok dengan selamat dan professional. Kalau boleh jangan makey getah blader second hand, takut putus.Aku selalu meli getah blader motosikal baru supaya lebih terjamin kesalamatan penguna..

Jangan lupak ajar sidak main meriam.Sebab kalau sik pandey, neylah tauk daknya nguji di belakang kita...tup tup kemalangan(Palis2) ndak kah nyesal kita...Anak anak aku semua sampey nok bungsu ada segek sorang meriam pipe(Jangan sekali approve Buloh)..Senang hati bila dak nya pandey negor kawan2 lain bila main meriam makey PVC, bahaya kata nya...

Ada kau prektis ngan kamal kah?Jangan lupak lagu aku...ney tauk aku dapat cuti kelak....

nembiak Los said...

Ada aku nanggar Roslan Mohd adik Rosini tek. Selamat Datang Lan. Segak nar kau begambar makei pakaian seragam. Askar dari ne ya? Bukan askar upahan kah?
Rosini kakak Lan tok sama kelas ngan kamek Kamal di Anchi dolok.

Kaderi. Kelak aku gi ke blog ya. Aku ada molah Wo juak tapi pandei maboknya bila angin kuat. Minggu ya tek nangis anak aku nangar Wo nya bepusin pusin kenak angin kuat lalu sangkut atas atap dekat area dak Kamal. Terpaksa Talip merik sigek ngan nya..

Kamal said...

Dol, ada aku molah wo ngan anak aku. Bila dah siap, dah pasang terajuk, tiba2 wo ya bertukar jadi gasing. Heran dak anak aku nanggar, nang magik wo polah aku tek. Aku nak ngajar daknya molah lastik. Ada aku nanggar lastik besi nok kat kenyalang, tapi mahal gilak. Adakah patut lastik besi nok sik paedah ya sampei seratus lebih reganya. Pas ya aku nak ngajar sidak molah peletop, lepas molah peletop aku ngembak sidak ke pasar ikan nyuroh daknya nanggar mata Rajak Pondan. Mata Rajak ya butak sebelah sebab main peletop tok dolok. Jadi mun daknya main jangan target kat bigik mata kawan. Bukan takut butak..tapi takut jadi pondan, macam Rajak ya.

Hab, nasib juak ada Talip. Mun sik terpaksa kau pergi kursus molah wo dengan Dol ke Bintulu.

Dolt Udin said...

Kamal,

Aku ada spare duak tiga egek tulang wo di sitok.Mun kau dtg sitok dapat juak aku merik segek...Cuma kau lekayt kertas sendiriklah.

Rajak???...Bayang kan macam ney bunyi nya neriak masa terkenak peletop...mun masa rokok nya gugok di berek polis depan rumah Dancy tauk aku...Awwww semok ku gugok...katanya...

Kamal said...

Sik apalah Dol, sebab lepas aku nunjuk cara molah ngan anak aku. daknya terre lagik, nok dipolah daknya maok terbang. tapi mun kebetulan aku ke Bintulu jumpa kau maok juak aku nageh.

Rajak ya pernah nikam aku ngan batu, cun2 kenak tengah belakang aku. Tapi malam esok nya teruk sidak kenak tikam ngan telor malak. Apa polahnya ke berek polis Dol?

Dolt Udin said...

Kamal,

Rajak masa ya kja kontrek di construction site molah berek polis...sebab ya lah ada duak tiga orang polis bejalan sik berapa ngam..akibat semen nak di campor rajak..

Mun ada chan kalau aku ada ke Miri kelak aku ngembak tulang wo ngan kau...sedia jak kertas kau...

RM said...

Terima kasih Hab.Bila maca nok di tulis kitak rasa2 macam marek ajak ninggal los ya.walaupun kmk junior sikit tapi kmk idup dlm persekitaran dan suasana kenakalan dan kedajalan(sori)ktk org bahkan jadi idola masa ia.Dlm masa ia kmk nok nambah beberapa individu yg sama memainkan peranan penting dlos.jgn lupa ngan apek sombeng,apek jamban,mandor tai lalat ngan mandor amid. sidak tuk lah bersusah payah njaga reta benda shell yg di rusah kita.Askar nok kata ktk ia kata iban sedadu penebat..

Kamal said...

RM selamat datang ke Los balit. Jangan lupa ke blog aku juak, D Young Mixtures Band. Mula2 suspen juak nanggar sapa juak RM tok, aku ingat ada urang nak sponsor RM pakei reunion nembiak los, rupanya kau Lan. Adol ada juak masok sitok, tapi tok mungkin nya masih di sempadan ya nya sik nampak batang idong.

Dol, padu Rajak tempat ya, patut macam sik cun jak rupa tempat ya. Mun kau nak merik tulang wo ya ok juak Dol.

RM said...

Mal, terima kasih.doa semoga reunion ktk berjaya dilaksanakan. Dol. aku ada nyimpan gambar apek kelab tapi sik tauk sinei dah gambar ia,puas aku meruga .kalau sik silap gambarnya ngan komiti kelab.tanya ngan sidak lain kalau ada nyimpan .

nembiak Los said...

Lan. Sama nama adik laki kau sorang gik? Ada aku jumpa nya ngan bini nya di Maybank minggu lok. Sik ingat aku ngan apek sombeng ya. Kali aku sik ada ngacho nya yalah sik ingat. Dak Mandor Amit, Ho Cham specialist jamban block ngan Mandor taik lalat ingat gik.

Sine sidak Omar, abang ipar ko ngan Rosini kinek tok? Pernah kemek Nembiak Los, masa pemisi/cuti sekolah, bekerja sama ngan nya mbuang teritip dibah Kapal di Slip Way dolok. Nya mandor kamek.

Kamal said...

Lan, mun kau ada gambar apek kelab ya nang hebat. kau email ngan Wahab kelak wahab naroh dalam blog tok pakei tatapan sidak pemblog di sitok. Aku rasa ada yang nangis sampei jujoh ingus nanggar gambar mendiang ya.

JB said...

Lan, polahlah sigek blog.. pakei nambah blok nembiak los. Nampak gayanya komuniti nembiak los semakin bertambah. riuh rendahlah nembiak los.

Ya rabbi.. nang best lah kalau ada gambar apek kelab tok.. gambar kelab kesayangan nembiak los kalau ada lagik bagus.

Nembiak los,

Adik beradik sidak lan tok: Ahim, Now, Rosnani, Mong, Mel, ... (aku udah lupak)

Dancy said...

Kamal/ jamel / Wahab....

Lost kamek tok ...siapa RM tok Ooooo? Masa tok kamek nyebut RM ya as Ringgit Msia .....


Tolon...tolon....

Kamal said...

Nancy, Roslan Mohamad adik Now. Rumah sidak sik jauh dengan rumah dak Jamel tok. Wahab tauk, aku sik berapa ingat. Coba kau nyusei Hab...

RM said...

Dancy, kmk adik sidak rosimah,rosini.mungkin rosimah layak ktk.rumah kmk sebelah rumah hj salleh guru ngaji.mal/mel/wahab .. lak kmk coba cari gambar ia.gambar west los united banyak kat abg osen sigai.cuma gambar Bro united menang kat lambir ajak sik ada,sebab abis sigek pilim disnapnya sik jadi kerana nya lupa mbuka penutup lensa...Hab, ipar kmk diam kat permai.kita sama2 kerja sia dolok.masa ia nembiak los,mun sik kerja Bomoh kerja ngan chokan...

Dolt Udin said...

Lan,
Sinet kau lamak sik nampak?? Lamak kau jadi askar sik pernah jumpa kita, mungkin sik sama camp kali...Aku betugas sebagai askar juak. Masa angin koat tok aku nyaga timber camp kja nahan pokok takut tumbang....

Kakak kau nama Rosimah ku rasa classmate aku di sekolah Anchi dolok...Nya tok pandey belagu'Embun Menitis Dahan Jatuh Menimpa Batu' Kirim salam ngan nya lan...

RM said...

Dolt memang ktk sama kelas ngannya.ktk duak taun senior ari kmk.insyaallah kelak kmk nyampei.masa tuk nya kat marudi jadi cikgu.Ngenang arwah pa onong, masih terngiang ngiang awang itam neriak AMCO.. a man call onong tiap kali limpas los bujang..

nembiak Los said...

Lan ingat ko ngan AMCO ya juak. Baru aku ingat juak, Mong nok dijumpa aku ya. Mun Ko ada gambar antar jak Lan.

Dancy. Nang sah lah juak cerita aku pasal bang Osen ya dolok sampei lupa mukak cover camera bila ngambik gambar.
Tau dah kau ngan RM tek Dancy?

Kamal said...

Lan, kakak kau nok nama Rosini ya masa sekolah Anchi dolok nya duduk sebelah aku. Tiap hari berkelaie ngan aku. Mun jumpa kirum salam ngan nya, aku rasa nya masih ingat ngan kamek dua wahab, sebab kamek dua kira pemos juak di sekolah marek. Kalau kes kenak rotan cikgu mesti nama kamek duak selalu dalam list. Macam2 kes kamek duak dolok...Mun sik listed memang cikgu akan double check. Pelik dak cikgu zaman ya. Masa kes nilit spender cikgu ompuan, nang sik ada kamek nilit spender cikgu nok rona pink ya makei cermin sharpener. Bila kenak counter check, terpaksa juak kena listed. Macam ya juak kes nebok didin sekolah. tapi ya caught red handed. Sik iboh crita.

RM said...

Mal.. memang tak duak pemos masa ya.kmk masa ya baru rejah satu.Kmk sik sempat jumpa hj. lampam,cuma kantin hj dawek ajak.tak org cuma cerita pasal DYM ngan West LOS ajak.kalau sik salah ingat sidak nembiak los pernah coba bakat ikut betandin poster maulud awal 70 an.kalau sik silaplah.masa ia ktk ngan suut incas,molah kat beranda sidak alim.

Dancy said...

Ohhhh tedah ...kitak padu . Ada juak kamek terkenang ngan korga tak org . Nae kakak kakak kitak Oooooo ? Emak bapak kitak ? Cerita lok....kisah tak org bila dah pindah dari Los ...


Wahab...I get the picture ...tapi si RM tok...nok bungsu laki kah ?

Rah ya masih bel.........

Kamal said...

Lan, benar ya lan. Mun kau maca benar2 blog kamek orang. Ada dicerita aktiviti2 nembiak los dolok, ngekot dak sri tarina, BINA and banyak lagik. Selain ya, nulong dak PBB masang poster masa election. (erection kata YB XXXX) Lan, coba kau molah blog kau empun, kelak kamek ngaronya.

Nancy, ingat pun kau. Ada abangnya nok nama Ahim, Monk (macam cerita dalam TV)

nembiak Los said...

Dancy. Lan tok nombor 2 lelaki bungsu lam keluarga ya. Nok bungsu lelaki juak, laya dak JB. Jadi RM tok bukan lah Lelaki Melayu Terakhir Los lah...
Aok Lan. Ada kamek masok perarakan & pertandingan poster masa maulud nabi dolok. Ada nembiak nok nama Ali dari Kuala Belait nulong nulis jawi ngan kamek. Abang aku Acheng tukang draw....

JB said...

Kalau masih ingat dolok-dolok, Ahim tok kuat bersiul.. sene-sene nya pegi mesti trademarknya bersiul. Tempatnya suka melimpas rumah dak Keria wahab, kerana nembiak anak dara. Yang paling phobia dengan ahim tok ialah sapiah abang.. selalu dikepong oleh ahim.

Ngenang Ahim tok, tiap-tiap hari raya nya masih pegi ke rumah bapak di luak, awal-awal pagi agik nya udah sampei. Cuma sengatan siulnya udah ilang di telan zaman.

nembiak Los said...

Benar ya Mel. Ahim nang kuat bersiol dolok. Kinek tok sengatan siol nya lom ditelan zaman gik. Nya nunggu gigi batu nya siap. Kelak ada nya besiol lagi. Padah jak ko ngannya sine rumah Sapiah Abang kinek tok. Kelak nya melimpas....

Kamal said...

Mel, muak juak Ahim masih dapat bersiul. Aku sik dapat lagik, abis ruboh dah ranch Dallas.....

RM said...

Mel, benar ta ktk ya mel.tiap kali raya rmh bapak ktk ,kedua rumah sani,ketiga rmh amai baru ya baru rumah kamek.jgn lupa jasanya ngantar pogrem wayang.pagi nya ngantar, petang penoh bas aon suri rumah nanggar ndustan.Ingat ktk pagar begolong belakang geres bapak ktk.ya tempat kita miting dolok. Mal,nembiak los ndang unik,benar kata ktk.walaupun jaharu tap mau juak melibatkan diri dlm sosial.tulong menulong jgn kira, pernah kayu kem lekak widak arwah bapak kmk berpindah pindah.mula2 pindah rah sidak keria wahab,kak ya pakei aceng kawin,last sekali di pakei sidak arwah taip len. Hab,ada juak warga los ikut lomba perau.nama perau ia Janda Berhias.sapa ingat tuan punya perau ia...

Kamal said...

Kamek Wahab dolok selalu "minjam" perauk arwah wak Idi, pakei nyeberang sungei nuju ke pulo melayu. Selalu nya arwah bapa aku dolok tauk mun aku mandi sungei. Bila nya tauk, nang happy nya, lalu diberinya hadiah....
Bila aku ngenang balit nang patut juak nya sik suka aku mandi sungei, bayangkan mun apa2 berlaku ngan aku, lalu sik ada keturunan nya. Lagik pun bapa ney sik sayang ngan anak. Kita pun, mun masa tok anak2 kita perangei daknya macam kita dolok, nang sik senang dudok. Nasib juak anak2 kinek tok, layap dudok depan komputer & TV jak. Tapi takut juak nanggar daknya macam ya, sik inovatif macam kita marek. Kita marek bigik getah dapat jadi permainan yang thrill giler kata Suma. Apa guna PSP2....

nembiak Los said...

Lan/Kamal. Perahu Janda berhias sik ku ingat, tapi bagus jauk sik ada ikut belombak ngan perahu ya, kalau ndak udah jadi tukang ngias mak janda.....

Perahu Wak Edi nang macam ada share kemek Kamal lok.
Ada sekali kamek Elli, ngam ngam tengah ngayoh perahu ya pulang dari pulo, bertemu ngan Wak Edi sedang nunggu tempat parking perahu ya..apa lagi laju ngayoh gostan perahu ya. Nasib ada utan ditebing sungei, sik dapat urang tua ya ngepong. di parking kamek perahu ya di sungei kat rumah Apek Miskin, lalu berekot ke pasar Miri. Bukan dekat ya, limpas Kpg Weles, kpg Dagang, pusing ke jalan besar miri/lutong, baru belok dari belakang Uni LSW masuk ke Los. Kak ya baruk jerak ekor, jerak palak main perahu ya lagi...

Kamal said...

Aku pun sik ada nengar pasal perauk lomba tok. Tapi masa dolok nang ada dak urang tua los ngekot lomba perauk tok. Masa ya kamek nangar di atas jambatan kat kampong dagang.

Masa kenak kepong wak Idi ya aku ada ngekot. Mun ndak salah aku riwayat perauk ya tamat masa kamek Talip atau Dol karam tengah sungei dekat kubor ya. Semua berenag ke tepi, perauk ya di biar ajak. Aku sik ingat ngan apek miskin ya, sik tauk kenak kita ngelarnya apek miskin. Mungkin kinek tok dah kaya dah keturunannya. Masa ya lom ada banyak gilak rumah kawasan ya.
Hab, ingat kau siney rumah arwah Hj. Bol dolok? Bapa dak Nurjanah bah. Nya banyak nginang kambin dolok, tapi kambinnya jenis nok kecik. Bukan macam Si Awang aku dolok. Bini Awang nok nama Sitam ya nya sik dapat melawan.

nembiak Los said...

Mun ada jumpa rangka perahu ya, nang boleh antar mujium. Lelah jak urang tua molah, kita nulong ngetes perahu ya.

Rumah sidak Hj Bol mula mula dolok dekat rumah dak Adi tauke ASEANIKA di Kpg Dagang belakang Sekolah Anchi. Bila area ya diruboh pakei molah Kedei kinek tok, sidak pindah Krokop Sungei Baong, depan rumah Zali Buang. Zali ngan geng krokopnya nang ampit kenak taik kambin dak tok...

Kamal said...

dalam komen di atas ada JB madah komuniti nembiak los bertambah. Mel sebenar nok dalam tok sik rami gilak dak lain jadi tukang baca. Mun sidak semua masok....Kau tanggar ajak basikal di kelab dolok, nang penuh depan tangga kelab. Ya pun sik semua makei basikal, ada juak nembiak los yang sik ada basikal. Nok nama basikal tok dolok marek ada dua jenis, basikal laki ngan basikal ompuan. basikal laki ada palang. aku sik tauk kenak sidak madah ya basikal laki, sedangkan palang ya boleh memudaratkan nembiak laki. Mun terentak atas palang, ngam2 kenak dak semandin, ya gerenti julin mata sekejap. Sigek nok sik ada palang, digelar basikal ompuan. Basikal gentlemen ya memnag sik ada yang maok makei, malu nak makei. Kinek tok dah macam2 dah pesen basikal.
Masa tok kat blog tok ada 4 buah ajak basikal ompuan, sebuahnya dah poncet, sebuah selalu terlepas rantei.
Hab, aku rasa ada urang ngambik rangka perauk ya. Mun aku ngenang balit nang jaik juak olah kita. Aku sampei kinek tok sik tauk apa polah urang tua ya sorang dirik berperauk ke pulo melayu. Jangan2 nya merajuk bila kenak anok dak di rumah, lari nya ke sungei baong ya, lalu berkayuh ke tengah sungei eksen nak terjun tek. Walhal sungei ya nang selalu pakei kita praktis berenang nyemberang.

RM said...

Pada suatu ari pertengahan 70 an aku sempat nanggar apek kelab narit basikalnya dari parit dekat jambatan los bujang seberang rumah Achoi.Pada suatu malam taun 70 an juak masa aku berada disimpang antara rumah Alim ngan rumah bang Osen sigai tepi padang aku tertanggar orang metik lampu kelab dari ujung ke ujung.Esoknya gago apek merepot ngan pak Len. Sapa empun kerja kah?

Kamal said...

Entah. Sidak nembiak ompuan kali...

rediahamran said...

Dancy, Maa,Minah
Sampei ati Kamal compare kita tok ngn basikal.Sik apa lah. ada ubi ada batas.

Jgn jgn Lam ati nya madah basikal yg tinggal tok dah sik ada brake makei brake kaki ajak.

dr_poli said...

Sabar lok , Kak Reddy ...

Masa dak nya belajar makei basikal gentlemen sik di kenang ....dari sitok lah dak nya jadi serba serbi pandei ...

Ngohet basikal lepas tangan ....kak ya duduk atas selar basikal waaupun kaki sik sampei rah pedal ...

Awok lupak tek ...masa dak nya nak start belajar lok...susei dak Kamal , Dolt ngan wahab ...mala ajak terkenak bijik buah nangkak ....tok cerita dak nya ok...jgn marah ...patut time ya tang bertaburan ajak bigik bigik buah tok Oooooo....sumbat parit rumah pun ada ..nae sik Ah Cham / Ocham manas............


Aaaaaa un cara...buak ari ...

Kamal said...

Aoklah Reddy tok lekas gilak emo tikam ngan bigik nangkak kelak...

Kamal said...

Tanah runtuh, enam rumah di Miri ranap
30/01/2009 2:57pm

MIRI 30 Jan. - Enam buah rumah ranap dalam dua kejadian tanah runtuh di Kampung Lereng Bukit di sini, hari ini.

Seorang penduduk kampung itu memberitahu Bernama kejadian pertama berlaku pada kira-kira pukul 10 pagi manakala kejadian kedua pada pukul 12.30 tengahari.

Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata seramai 74 orang dari lapan keluarga yang terlibat berjaya menyelamatkan diri. - Bernama

rediahamran said...

Dahsyatnya, aku baruk limpas cya tek. san nyawa ku ngr, macm kak perang jak bah cya.
sik sempat nak ambik gbr, tanggar jak lam warta berita malam kelak Cy.

He he chali juak ceta kau tok Cy eh.mmg pun. mun d putit bigik nangkak ya kak ya d rebus campur nyiur nyaman d makan ya.kak ya berangin perut.

Dolt Udin said...

Dancy,

Bukan bigik nangkak ya ,bigik temedak sebenarnya menda ya..Tapi ada juak dak pompuan suka makey basikal gentleman....Bapak Dancy ngan bapak rediah ada berisik basikal gentleman, ada kala ku nangar dak duak belajar ngohet basikal tok...patut manok achoi selalu mutit kacang gugok di jeraya..Mujor juak kacang pandey tumboh balit....mun bigik temedak sekali gugok sik tumboh balit...

Rediah, nang sik ku sangka kau suka makan bigik nangkak rebus..Tah berapa egek kah tingal agik bigik nangkak Hj Abu? Jangan2 dah sik ada agik kali...kenak rebus ngan nyior...hahahaha.....hahahaha.. Satu sama.........

nembiak Los said...

Kamal. Mun Jemilah Edi ada datang ke blog tok. Mintak maaf banyak banyak.
Kamek bertukar ke main perahu sekejap dolok bab Basikal kamek poncet.

Lan. Ko tanyak ngan Kaderi sapa urang mbuang basikal apek lam parit depan rumah Achoi dolok.

Part nok nulong apek ngias kelab ngan lampu cabik tanyak ngan Awang Itam juak. Aku tukang nahan basikal gentleman bapak Awang ajak sambil Awang nekik atas sela Masang lampu ya.....

Kamal said...

Dol, Rediah salah ney ada urang makan bigik nangkak. Urang makan bigik temedak ajak. Bigik nangkak mun direbus berlendir sik nyaman. Mun makan bigik temedak best, malar ajak kentut. Mun berjalan, dua tiga langkah ada soundnya, macam bunyi injin turbo.

Reddy, aku lom pegi kat sia, aku masih di Luak, malam tadi ada tahlil kat umah arwah mak. Aku nengar lebih dari 6 buah rumah terkenak.

Tahlil malam tadi memang best. Masa jemaah maghrib Ustaz Nasrul imam. Lepas ya kamek maca surah Yassin & tahlil arwah. Sementara nunggu Isyak, ada tazkhirah oleh Ustaz Drs. Amin. Ustaz Drs. Amin tok diembak oleh Tn. Hj. Hamid. Borhan Lai pun ada datang. Jemaah Isyak diiman oleh Tn. Hj. Hamid. Kepada yang hadir terutama Tn. Hj. Hamid, kamek adik beradik ngucapkan banyak2 terima kasih.

RM said...

salam semua, ktk org tertanya tanya sinei Assan Matkong.Kinek tuk nya jadi Penolong Kanan Pengarah Kastam di kuching.Sebelum tuk nya jadi Ketua Stesen Kastam Sibu.Kalau sik ada aral melintang peluang jadi Pengarah Kastam Negeri ndang ada.Dolt.. Bubok kastam lagi ada di opis Kastam.sepatutnya pencen taun tuk,tapi sambung agik 2 taun.

Kamal said...

RM Assan nang di Kuching aku ada juak jumpa nya duak tiga kali dolok. Mun dapat jangan dihebahkan status peribadi dak nembiak los dalam tok. Takut daknya malu, sebab nembiak los kinek tok dah banyak dah high profile, dah jadi public figure. Cukuplah sidak dikenal sebagai nembiak los dalam tok. Anyway thanks Lan.

Dolt Udin said...

Kamal,

Benar Rediah salah...Bigik temedak baruk ada umh...mun cukup banyak di makan, boleh stim temedak oleh nya.. Ada sorang kawan aku di Btu tok dolok, makan banyak gilak nah...stim temedak nya...

Lan, mun nangar bubok kirim salam ngan nya...padah suroh nya masok lam blog tok...Masih kah nya bersiol macam dolok...

nembiak Los said...

Dol. Bubok nok kerja ncuci botol oren ngan dak Sulong abang Maa, Los Senior dolok ka?

Lan/Kamal. Senanglah kalau kita nok berurusan ngan Kastam diKuching. Jangan berurusan nok pelik pelik ajak lah...

Dolt Udin said...

Hab,

Sik ku pasti bubok tok pernah kja nyuci botol oren.Yang aku tauk nya kja di kastam opis tepi sungey dolok..Lamak sik nampak miak tok...Sorang agik miak los nama Jali Lajem, yang diam rumah Pak Osman Dollah depan rumah James Gringok dolok...

nembiak Los said...

Aok. Jali Lajem. Kali Ipar Pak Osman ya. Cuba ko tanyak ngan Man Panjang. Unkel bini nya ya kali. Bujang Blek juak sik tau sinea.

Dolt Udin said...

Bujang blek nok sorang ney tok.Mun Adik reny nya udah lamak gol..

Jali lajem kelak ku nanyak Man Long...

RM said...

Dolt,Bujang Blek bukan Alek nok diam di rmh dak pak Seman Dollah ya kah? Bubok pun pernah diam sia.Ny adik Pak Hj. Seman tapi lain bapak.Nya memang pernah kerja nyuci botol lemenet ngan Ahim kamek ranto sebelah kedei Bata kinek tok bedepan ngan Yoko Yoko.lekak ya nya kerja ngan PERINA.

Dolt Udin said...

Lan,
Sik ku ingat nok ney bujang blek nak versi kitak orang tok...Yang bujang blek kata aku ya adek reny ahmad diam di kpg weles dolok...ny tok udah ningal dalam taun awal 80an dolok.Nya ningal masa orang bicara kes rogol di long jetty dolok.

Kamal said...

Lan, Dol banyak juak nok nama bujang blek tok. Nok ditauk aku arwah bujang blek nok dikampung dolok. Nya dapat nama blek tok pasal benda nok dimakannya nama "blek", rupanya macam taik peladok. Sik tauk pakei apa benda ya, yang aku tauk nya nang suka makan benda tok sampei ngembak umur. Awang blek di Los, tok lain kes. Nya dapat nama blek sebab kulitnya blek. Opps, mati kita didengarnya. Nya tok pemanas sikit.
Lan, siney Monk kitak urang kinek tok? Aku sik mudah jumpa nya lagik.
Hab, mun dak Apai nang beguna benar ngan dak kastam tok. Sik cayak tanyak Lan, tapi jangan kau nyusei di sitok Lan, bak kata Lasa Tompok "Nahas" kau kelak.

nembiak Los said...

Lan. Nok diam rumah dak Ra'amah Pak Seman Dolah ya Jali Lajem. Alek juak kita nunggah nya. Ngam lah nya ngan sidak ahim pernah kerja nyuci botol lemenate dolok. Kinek tok dah jadi kedei Bata.

Bujang blek maksud aku tok bukan Bujang BLACK adik Reni nok ninggal ya.
Bujang Blek tok diam belakang rumah Yusof/Ghani/Mat Pak Nuhi dolok. Sidak ada court main raga tepi rumah. Bujang tok ada ninggal kisah ngan Kedei Syarikat diKampung dolok. Lepas sidak pindah, masuk dak Kassim Keram.

Kamal said...

Aok Bujang Blek ya, ingat aku. Tapi sik berapa clear gilak. Macam ney kisahnya ngan kedei syarikat ya Hab, mun nok syhhhh, kau signal ajak dalam email aku. Lepas daknya pindah masok dak Jemi Hj. Amin atau dak kassim aku sik ingat sapa dolok masok rumah ya. Mun Hj. Ghani atau Yusof ada maca blog tok, tolong masok padah ngan dak tok. Sebelah sidak ya rumah dak Ma'aruf dolok. Ada kakak atau mak saudaranya nok nama Hasnah. Nya toklah nyuroh Salim Hj. Anai pisan masa berlombak dolok.

nembiak Los said...

Ngam ya Mal. Bujang Blek ya lah. Kisah nya shhhh ngan kedai ya. Yang aku ingat lepas Pak Blek, dak Kassim diam sia.
Bujang ya Nembiak Los Senior. Boleh tahan pasal kelaie masa ngepong Wo.

Aok, adik Mak Ma'aruf lah nama Masnah Lee, nok nyuroh Kaki Zaidi krem sik jadi dolok.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam nembiak Los semua,
Aku ada nanyak Hamdan Osman (tinggal depan rumah James Geringgu)...Hamdan madah Bubok nok dicarik ktk org ya, namanya Borhan dah pencen gan Kastam.
Jali Lajem dah arwah.
Man Panjang di BSP kenak pinjam kata Dan tek.
Hamdan (Dan) coba juak nak masok blog tok, tapi sik dpt2 katanya.
Hab/Mal, coba ktk duak nolong si Dan tok masok blog.

Kamal said...

Mid, macam ney kau dapat masok? Mun kau dah masok, masa kat page nok mula2 tek sebelum kau masok ke sitok, coba tanggar kau nok http://www ya.
Highlight & copy ajak, lepas ya engkah kau dalam tupperware, tutup rapat2, jangan masok angin pas ya baruk kau merik ngan nya.
Hehehe jangan manas....
Suruh nya makei google browser, jangan makei yahoo sebab pantang nya makei yahoo. Dekat search ya taip ajak "nembiak Los". Bila nya pegi sebelah nang dekat nak dua page ya keluar hal blog tok. Klik ajak.
Mun makei kau e mail ekot ajak nok dipadah aku mula2 tek, tapi jangan engkah dalam tupperware atau kaleng. Paste kat link dalam email kau. Mun kau sik tauk siney nak dapat link ya, paste ajak suruhnya copy and taruh dalam address di atas browser ya.

Kamal said...

Hab, ngamlah ya Hab. Lepas dak Kassim, dak Sulaiman aka Pocot Hj. Amin tinggal sia.

nembiak Los said...

Ooooo piak....AlFatihah, padu dah jadi Arwah Jali Lajem. Sik kamek tau. Terima Kasih Mit ngan Dan.
Ngam lah nok kata aku, Bubok tok lah juak Borhan tek. Padu hal ea ea ea.

Kalau Dan susah nok masok, tunggu Kaderi pulang kelak.

RM said...

Hab,ranto dak Maaruf dolok ada rumah tempat kamek biak bebeli sekerim selain nyonyah sangong ngan nek Jijon kalau sik silap rumah Kak Diah/Pak Itam,belah nei kah Hab?Tentang Jali Lajem(Alek)ngekot kata Borhan@Bubok lamak dah ninggal di Kuching.Borhan tok sepatutnya pencen taun tok tapi sambong agik 2 taun...

Dolt Udin said...

Hamid,
Benar juak, lupak aku nanyak ngan Dan pasal Jali Lajem tok.Maka selalu aku jumpa Dan di BCOT...Padah ngan Dan kalau susah nok masok, masok dari kaki dolok...kak ya baruk melipat palak nya ....jangan di paksa kelak patah..

Lan, puas kita miak los makan skrem nyonyah sangong dolok...Sik kita tauk padu nya merah santan makey seloar pelarutnya, patut juak lemak semacam ajak rasa skrem nya..

RM said...

Dolt, jangan ktk sebut sebut loya rasa tekak kmk.

nembiak Los said...

Lan. Tempat kita meli skerim selain Kak Jijon ngan Nonyah Sangong, rumah dak Awang Sitam anak Kak Diah. Arwah Tinggal, tauke meli Tembaga, pun disia. Rumah tok dijalan Intan. Belakang rumah Kamal. Sebelah rumah dak Mat Kecheng.

Dolt Udin said...

Lan,
Mun nok ngilang loya, makan jak asam payak duak kilo...perah ngan asam jawa sikit,berik garam secukup rasa, tambah sikit kicap kuda terbang..bukak mulut besar2, picit idong baruk tuang and telan terus sekali napas ajak...

Kamal said...

Sigek gik Dol. Sos cabik mee kolok Imbeng. Nya sama ngan sos cabik mee kat kantin U LSW dolok.
Lan, aiskrim Kak Jijon dolok nang kelas, ada santan lagik. Ingan kau klinik Shell, kat area kamek urang dolok. Kat jalan Puspa, depan rumah dak Alan nguntin rambut. Klinik ya khas dipolah pakei ngubat dak nembiak nok sakit perut lepas makan aiskrim nyonyah sangong.

RM said...

Mal,sekerem kak jijon ya,warna ijo santan,warna oren ngan warna pink,kak ya jgn lupa ngan sagon nya.Auk mal agik kamek ingat klinik ya,bidan nya nek Pe'ah,misi Rose ngan Misi Wong.Dolt, kicap kuda terbang adalah satu2nya produk terawal keluaran miri selepas minyak.masa Shell agik di gelar SSOL.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Dan dah dpt masok blog kita tok, udah aku coba tek kat opis makei laptopnya...mun Dan ada masa klk nya ngekot blog tok.
Dolt, ada Dan madah nya selalu jumpa ko di BCOT ya.
Kmk duak Dan dah sigek dept kinek tok, masa di Los lok berdepan rumah kmk org.
Dolt, masa ko nyuruh Dan masok makei palak lok tek, dah dicoba kmk duak....lalu black-out laptop Dan....

Dolt Udin said...

Kamal, Amit, lan.

Mun cerita pasal mee, aku masih sik lupak mee goreng bini bogel di kelab dolok....Nyaman nya semacam, pa boleh buat sik ada duit masa ya....sik selalu ada peluang makan mee ya...Mun orang tua tok masih idup, memang aku dolok belajar ngan nya...Dah lambat. Masa ya sik ingat nak belajar, lepakkkkkk ajak di kelab, macam si bodo...

Aiskrem kak jijon memang sik adfa tandingan, hampir tiap tengah hari pegi meli...Gia juak ais krem nyonyah sangong, sama rona ijo(Sik pasti sapa niru sapa dak duak pakar tok) sama juak sedap makey santan..Ingat aku satu hari anak nyonyah sangong nok boy pren Suma ya nyual skrem di jaraya utan depah rumah LSW, sekali kamek mat tar merompak nya tok. Abis se tong skrem di ambik kamek.Nangis si gemok ya.Kesian,tok baruk nyesal.Sik guna guna kja ya...

Amit, Dan memang selalu aku jumpa di BCOT.Last week ada juak jumpa di Gate kamek orang ya....

Kamal said...

Lan, Nek Peah ya pangkat nenek aku. Nya ninek dak Es Sugus. Sblah bapaknya, sebelah mak nya pun ninek saudara aku (sikkan kazen aku), kamek ngelarnya nek Dayak. Dah ninggal dahnya nek peah pun gia juak. nek Peah dolok lagik, Al Fatihah. Arwah nek dayak tok nang terer molah ubat pakei jaga badan esp. dak ompuan. Bini aku dolok sempat makan ubat polahnya. Banyak kisah nok cahali2 arwah tok. mun nya ke ruamh nang happy anr aku masa dolok. Kenak kamek nunggahnya nek Dayak aku sik tauk, sedangkan arwah tok nang pekat tutor Brunei walaupun nya tinggal di kampong Lintang Kuching. munnya tutor sarawak macam kurang garam jak bunyi...
Mid, ada kau ncoba petua nok dipadah aku masa masok blog nembiak los. Mun kau pegi blog DYM dolok, banyak link aku polah nuju ke blog dak lain.

Dol, padu kitak urang jadi geng Kassim baba ya. Setegal yalah aku break ngan kakaknya. Nasib juaklah kakak nya tok lebih kurang macam Kamang juak...

Dolt Udin said...

Kamal,

Sik ku tauk lah geng ney aku masa ya.Kassim Baba pun boleh Ali Baba pun boleh.Masa tok aku join geng Matthew Baba, sedara ningal Ghapar Baba..Jangan kata aiskrem, kueh chakoi cina lagik se bakol di rampas kamek di utan kawasan ya juak...kinek tok tempat stesen minyak Petronas Hj Salam...

RM said...

Kamal,kmk di bidan oleh nek Pe'ah,nya juaklah meri nama kmk. Dolt,nyonyah sangong ada jual cakoi juak kah.ingat apek o'o' ngan achet tandak ajak bejual cakoi.

Kamal said...

Lan, Misi Rose tinggal kat Piasau Phase 3, nya selalu makei cermata mata itam besar. Masih single kali, nya tok.

nembiak Los said...

Salam Semua. Dah didarat aku tok.
Nek Pe'ah kan bini Hj. End. Anak nya Hj ada bergaul ngan Nembiak Los senior main Raga dolok. Geng dah Hj. Amit.
Misi Ros ada sorang adik atau kakak, sama sama Lalo.

Dolt Udin said...

Lan,
Nyonyah sangong sik ada nyual Cakoi, yang nyual cakoi ialah sorang apek makey basikal.Nya tok sama muka ngan Jon Dakik, nok tukang nyemem kubor cina...

Wahab, anak hj enn ya Hj Jenal kah? atau nok selalu belagu Biarkan Bunga Berkembang...

Kamal said...

Hab, aku rasa sidak duak tok lah ditunggu Philip dengan robert. Sorang ngambik kakak, sorang ngambik adiknya...

Dol, nang benar sik ada nyonyah sanggong nyual cakoi. Sebabkeadaan rumahnya sik kondusif pakei aktiviti masak memasak. Taik itit nang melampar ajak.

nembiak Los said...

Ngam ya Mal. Kinek tok semua urang mementingkan healthcare. Duak beradik ya bekak Misi dolok. Bagus juak ada tukang njaga Philip ngan Robert.
Dol. Sik aku ingat nana anak Hj. End nok selalu main raga diLos dolok. Dak Mat Kecik baru tau. Talip, Berahim Kawi, Tentawi, Jalet pun selalu bergaul ngan nya tok.

dr_poli said...

Kmk sampei kinek tok...mun tercium bau taik itit / taik manok...terpampang muka Nyonyah Sangong .

Perasan tak org ...nya , nyonyah pisang plus nyonyah togay makei baju traditional cina . Makei kasut itam flat kungfu ...pakei compkete seragam nya...esp Nyonyah togay .

Sik ada lagik nangga cina makei gitok lagik ...banyak dah makei 3/4 pants plus t shirt .

Kamal said...

Nancy kau ada nyimpan gambar dak nok disebut kau tek? Mun ada post dalam blog kau.

Hab, jangan ingar gilak, ada urang berkenan juak ngan sidak duak ya. Nan Tom cruise berkarek datang dari Kuching, bila tauk sidak duak lom kawin.

Dolt Udin said...

Hab,
Anak hj enn kalau nok pandey main raga ya nama nya Hj Zainal..kurus kurus nya tok...

Dancy,

Mengkali sik ada jual lagik kasut model tok.Yalah dak cina sik ada makey kasut tok. Seloar boleh di polah tapi kalau makey kasut addidas, sik lah ngam rupa dak nya kelak...Alik2 jak rupa..

Kamal,
Nan ada dtg Mirikah? Kirim salam ngan nya mal...Lamak sik jumpa Nan tok.Kudengarnya ada bisnes di kuching...Surohnya merik address tempat bisness nya mal.Kelak kalau ada g kuching bolehlah kita singah.

Kamal said...

Dol & semua nembiak los, tok email baru aku kamaluddin59@gmail.com. Email yahoo aku kadang2 ada problem. Dol email aku, ada barang maok ku padah.
kelak aku kompom ngan Es, sebab bapa es adik beradik nya. Nama bapa Es Salim, ada lagik sorang nama Salleh, dolok Salleh tok kerja kat Poliklinik. Aku sik tahu macam ney nak nunggah dak tok . Bapa Es ajak aku nunggah Mok salim.

Dolt Udin said...

Kamal,
Ada aku coba testing e mail ngan kau marek, lom kau mukak kah? emai aku pangnam999@yahoo.com

Ya lah mal, kompom ajak ngan Es. Nek hj Peah nang besar jasa nya di los dolok...Sik ada orang lain di tunggah bila nak beranak...Arum bulak 99.9% kita di los di bidan oleh orang tua tok...Kakya apa balasan kita ngan nya..???Bukan apa masa nya agik idup dolok kita masih brutal agik, ney lah ada idea nak malas budi ndak?Tapi sik apa janji kita ingat ngan nya udah lah....Ku rasa sik ada miak sezaman ngan kita sik tauk ngan nek Hj Peah tok...

maelsahat said...

Mal/Hab,
Untong kitak rang dapat ngabas rmh dak Eli/Amit...aku tok maseh di laut lagi...
Lagi 3 minggu baruk pulang...
Salam Takziah untuk sidak Eli/Amit sekeluarga...dari batnam...
Salam...tok ajak dolok

Kamal said...

Dol, sik hal. Munnya masih idup nanggar keadaan kita kinek tok, nok 99.9% disambutnya masa lahir dolok, nang lebar senyumnya. Semoga rohnya ditempatkan besama para Suhadah dan para Solihin. Al Fatihah.

Mael, mun ngagak masa nya dah ninggal sik guna juak. Aku dah berapa kali nak pegi jumpanya, ndak tauk senei masa aku. Tapi masa ya aku mun free ke Luak, ngabas arwah mak aku. Malam tok, kamek pergi tahlil di rumah daknya. Yang dah kompom pegi, aku, Wahab & Yusop Mat.

maelsahat said...

Mal,
Nang benar mal...apabila sidak maseh ada lah kita harus rapat2 nar ngan sidak...bagi2 kan masa ngan sidak...mun dah sidak pergi sik jadi sesalan....puas ati.
Macam aku mun di laut tok macam2 jak planning nok ngabas si anok2...kak ya sianok tok...apabila di darat lain dah jadi...gago kedirik.
Mal,sik apalah rice bekom porage... salam takziah untuk sidak

Kamal said...

Mael, aku baruk pulang dari tahlil tek. Wahab ngan nembiak Los Lutong ada juak tek. Abu Ngap Sayot pun ada juak tek. Dak lain mungkin banyak yang lom tauk. Semapt juak kamek wahab jumpa Nan Giok tek, panjang rambutnya macam Jamal Abdillah. Nan nyaga arwah mak ngan bapanya, so kamek ngabas bapaknya tek. Sebab pagi tadi nya ada ncarik aku, masa adik aku ngagaknya.

Dolt Udin said...

Mal,
Ada ko nangar Gambus bapak Elly kah? Mun ada coba kau ngambik gambar kakya post lam blog kau...Lamak aku sik nangar menda tok.Dolok aelalu aku nangar orang tua tok main gambus bilanya balit kja petang2....Nya dudok di tanggak belakang dapor dak nya di los cermin...Kalau boleh ambik gambar Nan Geok sekali...

nembiak Los said...

Salam semua. Kalau sik ada aral melintang, kita boleh berame rame datang kerumah Elly lagik malam tok.
Malam tadi sidak Salim Hj. Anai ngan Awang Raden pun ada. Dah berpuloh taun baruk jumpa sidak ya. Awang Raden dah macam snow rambut, sampe Kamal pun sik kenal. Salim betopi Hj, macam tambi Cha Cha nok jual roti diLos dolok...

Kamal said...

Dol, kesian nanggar keadaan Nenek Dol, dolok nya nang cergas. Kinek tok berbaring jak nya. Sidak Elly sorang pun sik ada ngambik kemahiran ya, sik tauk kenak, nang sayang skillnya ya. Nan masa tok sik maok bergambar. Nya tok yang jaga arwah mak ngan bapanya, nang besar jasanya tok ngan orang tuanya. Masa di tanah perkuburan batu satu, aku jaik ati nanggar Khayati, nya tok dolok nang manja dengan arwah maknya. Ney ndak, nya sorang ajak ompuan. Nya tok juak merupakan adik kesayangan sidaknya semua dolok masa di Los and aku rasa sampei kinek tok. Lakinya pun bukan orang lain kamek. Aku rasa ngan kitak orang pun lakinya ada related.

Hab, nang aku sik ngelala terus ngan Awang Raden. Salim mun jumpa di pasar memang aku sangka geng sidak nyual cermin mata atau nok mukak kedei roti canai. Masa dolok siknya kedak tambi gilak. Perkataan Tambi tok sik boleh selalu gilak disebut sitok, ada urang manas kelak.

dr_poli said...

Oiiii....hello ...colop sikit ....!
Panas cuaca sitok ...jangan macham macham ...udah juak baruk keluar spaetar ....apa kata incredible hulk ....' U don't make me angry . U don't like me angry...'. Padah ngan bapak kamek kelak ....kitak nganok kamek ....Moss pun cham ya juak ..eksen nya santun depan bapak ari ya .

Dolt ngan Wahab dah dalam book tiga limak kamek ...ada hutang ....Maok engkah nama duak orang lagik dalam book ya !

Kamal said...

Dol, aku baruk sampei rumah, pulang tahlil tek. Jangan heran nanggar akhir balit, sik kamek pegi siney2, mun dah nembiak los bertemu nang cam yalah rupanya. Kamek wahab tek panjang loyar, bila aku ingat anak aku ngekot baru nak balit. Syuk juak nanggara Hj. Hamid cerita hal2 dolok. Dak nembiak los lain, malam esok kenduri tahlil hari ke3, jemputalah datang. Tadai ada Tazkhirah oleh Ustaz Drs. Amin, Ustaz Haji Hamid ngan ada sorang lagik. Kamek nengar adari luar ajak.

Nancy, jangan marah ngan kamek sik ada kamek nganok kau tambi. Ngak Moss ajak madah kau anak tambi Keson..Opppsss

RM said...

Hab,terima kasih kerana nyampei berita kembalinya KeRahmatullah ibunda Tersayang sidak ELLY/Hamid.Kebetulan tengahari marik baru kmk ada masa muka blog.Kmk terus kesia pukul 2.30ptg tapi urang dah pulang semua,tinggal yati ngan anaknya ajak.Insya,Allah kalau ada masa terluang,kmk ngekot kenduri tahlil sidak.

Kamal said...

RM malam tok tahlil hari ke 3. Datanglah.

nembiak Los said...

Lan, Mbak gambar Apek kelab juak lan.
Dancy. Apa kabar Ko sia? Lamak sik nengar berita. Jangan jadi Incredible Hulk eh...sayang baju Pink ya abis bebei kelak, malu tangar bibot.

Dolt Udin said...

Kamal,

Sesal pun sik guna agik mal.Masa ya kita hanya mandang gitar ajak, nok nama gambus nang sik di tuleh lalu...Tok dak sik ada tempat nak ngambik skill bila sik ada orang nak ngajar lagik baruk nyesal....sepatutnya atleast sorang lam korga dak Elly ada nuntut skill main gambus dolok...Macam aku sik sia sia bapak aku ngajar aku molah parang hampir tiap hujong minggu masa di los panjang jln gertak dolok...Tok lom ada anak2 aku minat nok belajar parang tok..Cuma ada sorang Hji datang belajar.Ya pun sehari ajak, sik tahan kenak asap...

Dancy,

Boleh rondengkah? Kensel lok nama aku lam book tiga limak ya...Aku dah berubah tok eh....Ganti ngan Mos ajaklah....

Kamal, sayang sik ada gambar keson.Mun ada kan suk kita...sik juak sunyek kawan kita dapat nangar asal usol korga nya ndak mal?

Kamal said...

Dol sik berani aku nyebut Tambi lagi Dol, nang banyak geng dak ya kat rumah dak bapa Elly tok. Khayati ya pun sensitif nya nenggar perkataan tok, sebab dolok masa gik kecik sama kaler juak nya tok.

Lan,ney kau tek sik nampak. Kamek dah berangkut scanner tek. Yusop Mat saudara daknya banyak yang sakit masa tok termasok bapa mentuanya. Ya sik hal ada sebab nya sik datang.

Masa tok mun kita urang merah santan makeilah tapis nok paling halus sekali, tadi di rumah dak bapa Elly nang banya urang dah tauk tempat kita lepak tok. Dak urang tua pun ada kenak padah. Moss ney kau? Lagik berguro ngan antu di bukit song nun, mun ada rasa nok pelik2 ajaknya main dart...

nembiak Los said...

Mal. Leka kita beloyar ngan Hj. Amit malam tadik, terlupa Kupiah anak aku atas burit kereta Volvo Elly...Cikgu Ghani pun banyak ngeluar kisah dak Los Senior.

nembiak los lutong said...

masa pulang mlm tadik Tini nyerita ngan aku sidak ompuan Los pun bejejak kasih juak di dlm. aku numpang gelik ati juak nengar cerita dak nya tp sik boleh dicerita sitok, sensitif gilak...

Kamal said...

Hab Zaman dak Cikgu Ghani ya nok abisan happening daknya pergi bermukun. Coba kua bayang taun 60an. Masa datang ke rumah urang bermukun nak rioh jak bunyi vespa daknya, berumbei2 lagik kat handle. Lepas daknya masang stnd vespa, masing2 ngeluar sisir kecik adjust jambol. Makei seloar fit berkilat, ari kat kol 11.30 malam masih gik makei cermin mata itam sak jak beribei nait tanggak. Kasut mesti kilat, luncit gik ya.

Di, dak nembiak ompuan los tok tukang baca ajak, cobalah masok join sama. Ney tauk apa nok disusei kamek tok sik tepat atau ada nok tertinggal. Contoh, benar ndak Nyonyah sanggong ada nyual cakoi, atau benar ndak aiskrim kak Jijoh ada perisa santan. Mun salah fakta tok sik tepatlah sejarah Nembiak Los tok. Nasib bait juak Nancy empun memory ya 8 gig kata Moss, dapat juak nulong kamek.

nembiak los lutong said...

Mal,
buat masa tok apa cerita nok dlm blog tok ada ku susey dgn Tini, nya mcm endorse jak kesahihan cerita2 ya.

kisah pegi bemukun ya tek Mal, mun sik silap aku sidak tok pantang mun ari hujan. sebab bila ari ujan ada mana kedak sidak lari lintang pukang sebab jambol dak nya pandei bebueh.... rupa2nya di engkah colgate pakei nyuroh jambol keras...

Mal/Hab,
khusyuk juak aku nengar cerita Hj Amit mlm tadik. kesimpulan aku dpd cerita Hj Amit ya, nya tok tinggi skill nya melari dirik dibah rumah Los. sik bnyk urang ada skill ya....

Kamal said...

Yalah Di, Jamel pun ada madah dibah rumah tok memang tempat kubu nembiak los dolok marek. Mun nak nanggar sapa selalu main dibah rumah coba cek palak daknya, mesti ada kesan parut terantok gelegar lantei. Ndak gia Hab?

nembiak Los said...

Benar ya Mal/Adi. Hj. Amit sik pandei kenak palaknya bab nya tok licik sikit dari dak lain. Tapi mun dibah Los Cermin ngan Los Bujang nok rendah ya, memang bincut daiee. Sik dapat sik kenak. Bab berekot dibah Los Cermin, Siman ngan Adol lah champion, terutama sekali dibah rumah Polis, sebelah dak Bonnie.....

Kamal said...

Hab, Rally dolok kotan selalu main dibah rumah sampei kenak kutu asuk.
Di, bukan colgate pakei daknya dolok. Ada minyak nok rona ijo ya. Minyak Tancho nama nya. Sebotol ya abis lama seminggu daknya makei. Sidak empun perfume Minyak cap Doyong, besar botolnya.
Tapi ada juak nok sik mampu, makei minyak nyior ajak. Mun makei minyak nyior sampei ke daie daknya berkilat. Tapi sik kacak jambolnya, tang pepeh jak rupa....

nembiak los lutong said...

Mal,

bukan minyak tancho tok rah penutupnya ada gambar ompuan bogel kah? Tauk aku nok minyak rona ijo ya.

Dolt Udin said...

Adi,
Mun ada pompuan bogel, minyak bogel lah tok..Sik sangka bogel boleh ngeluar minyak..Mun di tauk dak shell memang kedak drill bogel tok dolok..Mun dapat jangan di padah siney kubor bogel, takut orang berebut ngambik minyak kelak..

Kamal, minyak ijo tok dolok nya dalam botol square mun sik salah aku...Kamek pun pernah makey minyak tok..Bukan minyak Bogel ya..

Kamal said...

Di, nok ada gambar ompuan ya aku rasa baruk kinek tok aku nanggar. Mun zaman dolok ada minyak tok nang bersusun atas pagu ditaroh daknya. Minyak tok dalam botol square. Tutup nya rona ijo juak.

Nyalah ya dol, kinek tok botolnya bulat rona puteh. Mun ditaroh rah rambut nang keras rambut. Minyak tok dipolah dari minyak sayoran. Mun sidak makei sayor sawi tumboh sawi kat palak, mun nya makei minyak sayor kacang panjang, tumboh kacang panjang. Yalah rambut geng dak tok sik pandei beruban. Kecuali mun minyak tok dipolah dari sayor togey. Tapi togey tok sik berminyak gilak.

Dol, minyak nyior pun banyak guna. Dak tambi suka mandi makei minyak tok. Mun nembiak kecik daknya, nok baru lahir disapunya ngan minyak bijan. Lepas ya dijemur, yalah anak tambi itam berkilat. Mun nya sik berapa itam ya reti masa dijemur mak nya ada nunggu sia, tapi mun maknya jenis pelupak campor pemalas, yalah nyuroh ada geng dak tok yang itam macam kuali. Ney ndak maknya lupak nak ngambik ngembak nya ke dalam......

nembiak los lutong said...

Mal/Dol,

mun makei minyak nok penutup nya ada gambar bogel ya tek, lamak skali jak merati penutup ya, belom juak minyak ya sampey ke palak...

Kamal said...

Hehehe...Ujong2 diengkah kat lain minyak rambut ya. Pisan kita...

Dolt Udin said...

Hahahahaaa...guntor ari kelak adi, bak kata urang nyual minyak lintah.Kalau ngurut mesti keatas ajak...jangan keatas kedebah....selalunya orang nak meli ya degil...Alang2 katanya...

nembiak los lutong said...

Dol,
kotan degil gilak nya tek, ada ndak rah ujong lekak nya ngurut keatas kedebah, nya nerais?.....

JB said...

Di, Kamal, Dolt & Hab,

Kamek rasa kesan minyak disebut-sebut di ataslah yang menyebabkan rambut kita tok nipis dan sik lamak lagi bogellah kapla. Tapi sik perlu riso minyak bon ada.

Kamal said...

Iboh lamak gilak cerita hal minyak, kelak ada urang nait minyak.

JB said...

Mal,

Nama nembiak los tok, sik dapat disebut pasal minyak.. mentang-mentanglah dak bapak-bapak dolok orang minyak(bekerja dengan shell) topik tok memang udah sebati. Otomatik ajak boleh gohet. Kalau nembiak los meeting kamek rasa nait minyak juak komputer kerana lelah proses cerita nembiak los yang sik abis-abis.

Dolt Udin said...

Bah sedia ajak kita kalau cerita pasal minyak tok...

Adi, sampey tegugok cermin mata aku nengar nok nerais kata kau ya...Eboh lah nerais, tahan ajak kelak nengar bang osen di sebelahya...

Jamel, ingat masa bapak kitak orang kja di darat dolok.Nya selalu ngembak gereda nok pakey daknya narit pipe dari dalam lubang derek...Dari pagi smpey petang daknya molah benda tok.Mun sik siap sehari, esok sambong agik..Masa gereda di tinggal semalaman lah kamek ngambik peluang mencuri minyak disel dari tanhki gereda ya..Pakey molah pelita..

Kamal, tah apa hal dari malam tadik sik berapa bagus line internet tok.Tadik dari pagi aku nunggu sampey tertidor aku.Tok baruk ada ok sikit..

Kamal said...

Dol, baruk balit umah. Banyak kerja ari tok. Dah start bergerak dah aku tok. Bulan ya tek molah planning, bulan tok start.... malas crita hal kerja. Dol apa benda nok nama gereda ya? Minyak disel mun pakei molah pelita nang banyak bidu nya. Streamyx nang selalu macam ya, sidak madah maok upgrade. Mun dah selalu gilak bukan upgrade namanya. Coba tanya Elli, kali nya tauk.

Mel, nok nama minyak nang macam ya, mun minyak nait ada urang nait minyak.

Dolt Udin said...

Mal, gereda di gelar kamek orang dolok, kereta kunin yang ada ngembak segala alat2 pakey well servicing masa dolok...Tiap cukup bulan memang ada gereda tok datang molah kja. Siok nangar dak nya ada jadi kerak nekik derek tukang ngator pipe bila di tarit dari dalam telaga minyak...kesian juak nangar dak orang tua2 masa ya betungkus lumus mencarik duit untuk nyara idup kita..Safety nang sik ada langsong masa ya..ada pun kurang lebih ajak...Minyak apa lagik ya mal.Jangan di sebut minyak ijo nok kata Adi ya..Bahaya minyak tok..

nembiak los lutong said...

Dol,
kawu tok nang pandey narit urang. aku dah diam2 sik crita pasal minyak lagik, maseh masok juak dlm topic kawu. bak kata urang, mun sik nyampok sik bagus tanggar urang ney ndak Dol.

Dolt Udin said...

Adi,

Kau tok macam cicak baja yang pandey nukar rona tiap kalinya hingap atas pokok...Di bekam dolok banyak baja tok....bukan apa, kadang2 migang manok, kakya bejangut, tok dah jadi miak kecik dah...Yalah adi, nang sik bagus minyak ijo ya eh.Nya boleh molah kita pilihanraya kecik tok...pakey milih wakil baru penganti nok narit dirik...heheheee...udah gik di, guntor ari kelak...

Kamal said...

Baruk dapat masok blog pagi tok. Balit dari main band tek. Sebelum balit tek ngencang mee hoon sup dengan anak Dollah paip tek. Aku dah madah jangan lamak gilak cerita hal minyak, ada urang nait minyak. Sik hal ya masalah daknya, biasanya urang nok cepat nait minyak tok rendah IQnya. Mun dolok nang sik bernapas lagik dikerja aku, kinek tok IQ dah tinggi sikit sik mudah nak kedak ya lagik.
Malam tadi masa tahlil ada Muss datang, panjang juak ceritanya, aku tek bergaut nak balit jadi aku nyuroh nya taroh dalamk blog ceritanya. Lom ada rupa batang idong nembiak ya. Kelak adanya berangkali.

nembiak los lutong said...

bukan nok nukar ke side B lah, kenak dudi2 tok blog tok kadang ada gambar kadang sik oh? tang sik brapa lancar jak rupa. Dol, coba ko nulong nilit ckit....

nembiak los lutong said...

Dol,

ya gambar anak bunsu aku. ko mok tauk kesah nok di ajar uncle nya (ku rasa ko mesti tauk sapa), ada kah merik Gud Moning dgn cikgu main angkat tangan ngeso sigek jari (f**k u)sambil ngucap gud moning. sekali udah nya kenak paluk cikgu, nang tulah uncle nya ya...

gambar dah brapa kali tukar, rega minyak sik juak turun2 lagik....

Dolt Udin said...

Kamal, sik ku tauk juak siney mos diam lamak tok.Lupak juak nanyak nya bila dah beloyar..cerita kamek duak mos nang sama dari dolok sampey kinek tok.Ya lah mun betemu muka jadi sik tentu pasal cerita kamek duak..mun orang sik tauk jangan campor kelak jadi sot

Adi udah ku tilit apa hal nya cam ya...rupa2nya kau lambat bayar tol..tok kja Sami V***u selalu delete gambar kau ya..coba kau nyuroh anak buan nya call unclenya lok..

Pasal gud morning ya, biasalah uncle nok kata kau ya...uncle nok termahal di dalam barisan korga kita...Mr Lo lagik hampir tiap hari nait taik lalatnya.

Segek gik, mun rega minyak sik maok turun2, kau jak turun asal jangan lupak nait balit kelak...

Kamal said...

Dol, mun jumpa Muss nang banyak ceritanya. Nya empun memory nya boleh tahan. Aku gelik ati bila nya cerita pasal Boss labeknya ya. Terbayang aku muka ikan manyong. Yalah, kalau sik tauk apa2 jangan nak nyampok, kelak sik pedah2 kenak lastik. Mun sik, sewel jadi.

Di, sidak Joe tok nang sik senonoh ngajar anak buah nya macam ya. Mun aku, ku embak sidaknya ngaji atau kadang2 ku antar berlajar bersilat ngan Bang Osen di Tukau. Jangan marah Joe, ada urang ncarik kau ya, nok selalu korner baring kat depan rumahnya empun.

Ney Muss tok, masih nunggu cerita nok disusei sidak malam tadi...

Dolt Udin said...

Kamal, ada aku ngirum segek rangka wo untok kau ngan dak wahad tek.Nya ada ngabas aku di Btu tgh hari tek....Lekat kau kertas kelak kak ya test makey tangsi 100 lb...Ko polah wo malaysia mal...Aku ada segek wo malaysia.Segek wo union Jack..selalu aku main di apot lamak btu...

mussjulai said...

ADA aku mal,don't worry,senantiasa nyiasat kitakorang beloyar burok...Pandei ko belalak negar cerita aku malam ya,sayang Dol sik ada mun ndak cali gik...Kesah berenti merokok ya bukan di paksa,nya kedirik pandei,mun di paksa bahaya.
Bahaya mun di paksa,sebab ada kesan sampinggan,mauk di serang primary Asma,aku udah kenak nya dolok,kinek tok dah ok sebab berubat.

Iboh main wo gik,berik can gan dak nembiak ajak,kita nonton ajak olah sidak.

Mal,tentang boss labek ya biar nya di kari urang cerik rasa nya!

nembiak Los said...

Mos. Bagus kau belajar merokok balit Mos. Masa ko masih merokok, maintain berat badan kau. Kinek tok muka kau dah tambam. Sik hensem lagi mos. Aku takut kau tinggi darah kelak....gak pegi ke maket lok meli rokok smuggle. Murah sia mos....

Dol. ku takut rangka Wo ya kelak dipolah Kamal macam Drum, dimbak nya ke Wheel. Ponan ajak Wo ya nak terbang......

mussjulai said...

Ha.ha.ha,takut wo ya pandei belagu...Hab jangan ko nyebut kuat gilak nok nama smuggle ya,di dengar Assan Kong kelak! ndak kah nya pengurus besar dak kastom mati kita di siasat dak nya kelak ne kita tauk!Takut ku merokok gik Hab,aku dah kenak sakit oleh nya! Kelak di anok oleh Doktor gik! Cukup lah sekali...

Dolt Udin said...

Mos jangan engar gilak kau nyebut Assan Kong ya.Kelak silap taip jadi ada King di depan ya kelak.Ndak kah kenak siasat agik kau kelak.

Jangan susah mos kamal tok lok marek pun pakar main wo juak..Sidak pak akup pun belajar dari kamal..

mussjulai said...

Pak leho belajar gan sapa Dol? Cina kerekan aku rasa nya ya nang molah kedirik kaca nya...Aku pernah nguntal benang nya...Simpel jan cara nya ngurut kaca nya,kasar2(bebukuk2 jak kaca nya)...

Dolt Udin said...

Pak leho belajar ngan Mr.Lo mos..hahaha ingat juak kau ngan cina kerekan mos...Cina tok lah betaroh ngan Bapak Minah Taha dolok..Duak kali cina to kalah oleh Pak tahak masa ya...terbang RM 2000...Nya ingat senang nak makan kaca Pak Tahak ya mos...Cina kerekan tok wo nya sama jak rona nya..Wo ikan rona pink...Merah jak paha nya pakey ngolong kerekan. nang kuno abis nya tok main wo...

nembiak Los said...

Wo cina kerekan semua nya Ngeagak macam urang kesejukan..

Ada ku jumpa Kamal, Edi Belayong ngan kawan sidak minum di piasau malam tek. Kamal gik demam dimbak Edi ke sia.

Kamal said...

Ari tok dah ok sikit Hab, 2 ari aku sik kerja. Sidak duak ya main paksa. Wailyn dengan kamek malam tadi, nya main kibod ngan band aku, ada juak nya nganti Ateng masa praktis ngan DYM. Ok nya tok.

Dol, belom aku ngambik rangka wo ya. Aku pun masih sik senter tok.

K. Maok relex lok... dah high lagik rasa palak tok.

RM said...

Hab,cerita pasal wo tuk kmk masih lagi melibatkan diri dlm bidang ya,selalu kmk main di luak.kalau ada petunjukan di BTU sik miss kmk nanggar di epot lamak ya,cuma kmk sik paham apa ditandin sidak wo bulan ya.Lom lamak tok ria ada sidak piasau utara nganjur pertandingan wo tapi sik ada masa nak ngekot.

Kamal said...

RM, masa di Bintulu taun lepas aku dah daftar ngekot main wo kat aitpot lama ya. Tapi sik dapat datang sebab masa ya makan hol arwah bapak. Mun sik ada 4 igek wo free berik dak pengelola. Harap taun tok nya ada lagik.
Dol, belom aku ngambik rangka wo ya. Kelak mun dah bait sikit demam tok baruk aku ngambik. Masa tok, rasa nyawa macam tok mun diembak main wo lalu meroyan terus.

RM said...

Dolt,bah apalagi,atur lah pertandingan wo tertutup los,meriah sikit,kakya baruk ktk nanggar sidak kaki wo los ya keluar.Masa dolok yg kmk ingat handalan wo tok,dak Dolt, Suut, Assan Kong,Madon,Akong(Anak Achoi,kinek tok njual ikan lrg 10) belah nun sidak Kamal,Deraman madli,Pak Akup(bapak Tepol)dan jgn lupa Nan dak Amit.

Dolt Udin said...

Sik hal mal, mun sik sehat jangan mbak bejalan gilak...masok angin kelak melarat...

Aku pun sama mal dah register main wo taun ya tek tapi aku pegi KL anak ku convo...terus aku ngambik peluang makan angin ke Spore, JB juak...Ada sepuloh ari aku di Malaya..Arap taun tok dapat join pesta wo lagik...Masa ya manyak student meli wo dari aku, temasok dak Petronas Carigali...maju bisnes wo aku tiap taun di sitok..

Lan, insyallah kakau aku dah balit k miri kelak, kita begabong molah pertandingan wo "Piala Dolt"..Hadiah kelak aku sonsor...

Kamal said...

Dol, brangkali wo polah kau diberik dak organiser ya. Mun kau nak molah pertandingan wo, masok juak kategori wo berpusing. Sebab mun aku main wo nang sik pandei steady wo dimain aku. tapi wo kain nok ku beli kat kedei jual mainan sik jauh dari survey ya steady nya. tapi ikornya panjang....

nembiak Los said...

Mal. Rangka Wo kau dah dirumah Mak aku diPiasau. Sedia ajak kau tangsi 100lb. Besar kereta Kancil Wo ya Mal.

Dolt Udin said...

Aok mal, macam2 kategori boleh di buat...Nok wo sik pandey terbang,wo paling ngegak,nok nyaok seranto ranto sampey terunjam, wo ngiris kerek ajak,kanan ajak tah apa lagik...Rangka yang ku kirum ngan Wahab ya nang besar mal..Sama besar ngan kau...4 egek kertas sik cukup...Kelak kau nangar..

Kamal said...

Hab, nunggu kamek urang ke Lua baru aku ngambik. Masa tok anak Bibah gik kenak kurantin. Di Piasau sik best main. Kat luak syuk dak sia nanggar. Antap bana, kata daknya.
Mun macam ya Dol, ada can aku masok. Terima kasih Dol, sigek lagik aku tageh. Gagang Lastik. Tok sik boleh nyerin gilak.

Dancy said...

Mal.....jangan nyerin gilak . Numpang sekaki . Ktk pintak duak egek gagang lastik ya dari Dolt . Mun nya nanyak ...kenak banyak gilak ...pandei lah ktk merik reason . Tok rondeng kita duak lok....

TQ....salammmmmmmmmm

Kamal said...

Dol, ada urang maok gagang lastik juak.
Nancy, meriam kabait kau sik maok?

dr_poli said...

Ishhhhh..sik boleh diembak berondeng org tok....

nembiak Los said...

Dancy. Kau sik maok gagang lastik dari aku kah? Aku pun pandei juak molah makei dahan pokok engkodok.. cun ngan bisa juak lastik jenis ya, mun sik kenak Kerak, kena Rusa....

Dolt Udin said...

Kamal, jangan sampey tercicir gagang lastik kau ya kelak...takut jatoh ke tangan dak semandin sorang ya...susah aku mal...Mun kau maok merik juak ngan nya boleh tapi berik nok getah nya dekat nak putus...Sak nya kedak mat keceng kelak...

Mal, mun wo ya besar gilak.Kelak aku coba molah nok kecik dikit.Tapi masa tok aku gago gilak..Buloh banyak sok aku.Di kebon talip masih manyak stok di sia....Mal di Luak senang main meriam kah? Aku ada banyak meriam, mun kau maok kelak aku merik segek...

Kamal said...

Dol, sik juak aku berani nak ngepos benda ya. Jadi isu kelak. Tadi aku nanggar news, pak menakannya kenak berik 2 butir peluru idup.
Lom aku nanggar rangka wo ya. Besar yalah best, dapat pakei ngail tenggiri. Sik maok ngembak ke rumah dolok, kelak diambik dak anak aku. Sik aku maok meriam Dol, aku dah phobia main menatang tok. sejak kes kamek duak Lamun dolok.

Hab, susah nak ncarik dahan engkodok nok kalok kinek tok. Makei dawei hanger boleh juak.

Nancy, coba kau molah sendirik lastik ya. Pakei kau kalido molahnya. Coba makei getah seloar dolok. Test ngan dak sebelah rumah kau, mun nya sik tauk sapa empun kerja, kira terrer lah kau. Mun nya tauk terpaksa kau betapok atas padong.

nembiak Los said...

Mal. Sidak sama sendirik, nea maok berlastik. Ne alah berkobek ajak ajak, bila bertemu diluar rumah.

Kamal said...

Jangan anok nya Hab, kesian nanggar. Uncle sebelah baruk ninggal. Mun nya dah ada niat nak makei lastik ya, maok bait2 sikit. Aku kinek tok sik berapa tahan kenak lastik.

nembiak Los said...

Aok lah Mal. Kesian urang tengah berkabong......maksud aku Tambi disebelah rumah dak Dancy bah.... kesian bini Tambi ya. Ndak Dancy Oooo....

dr_poli said...

Dehhhhh...pandei kesian.....putt dengggg....

mussjulai said...

Ooooo warga los,kedong tambi dah jalan,sapa maok gan janda nya,boleh suroh dancy minang bah,boleh kah cy?Aku sik payah,dah banyak nok aku tok,sik teritong.he.he.he.

Kamal said...

Gila kau Moss nok dah tua ya. dahlah tua betegar gik ya.

wahab said...

Eh sik ada Dancy madah, dah tua kah lom Tambi ya dolok....masih pakei dot ijo ndak.....

nembiak Los said...

Mal. Ya lah susah ku mikir tok Mal, cah alak ikir....bila kita Simpati ngan urang, diputt dengggg nya kita......bila kita nganok Tambi ya, nok ditunggah nya gengster tambi.......nok nea betol tok..

Kamal said...

Hab, nasib nya madah putt denggg. Mun nya cittttt tambeyyyyy.. camney.

nembiak Los said...

Sik hal nya madah lam bahasa Tambi, Mal. Aku sik paham.....sapa paham, alak nya dirik cah ikir......

dr_poli said...

Mal ....nya suka rona ongkodok ....kalas mudak juak ....tek kamek duak bertemu belakang rumah ...kmk merik pusak pendatang haram makan ...nya merik burung burung acang nok ngelepar ya makan .

Merati juak tek muka nya ...senyum mek duak ....sik ada juak dot rah daiee nya ..........

nembiak Los said...

Mun sik ada dot di daiee nya ya, sama lah ngan nok di atas tok....

Kamal said...

Nancy ajak nya nanggok ikan kaler dalam parit.

Hab, kinek tok sidak sik makei kaler. Daknya makei cip macam kat mykad ya. Mun nak berkenalan terpaksa ngembak cip scanner.

nembiak Los said...

Yalah susah nok bergerek ngan tambi kalau cam ya. Nasib juak kita tok dah berumah tanggak...

Mal. kalau nok betukar pikiran pun senang juak, minjam cip ajak...tapi jangan salah download..

dr_poli said...

sik ada parit besar .....Depan rumah kmk landasan keretapi ......ada pagar lah as a boundary .....

Kamal said...

Aok lupak aku tek, dak tambi tok suka tinggal depan rail kretapi. Sik tauk apa sebabnya.
Nancy bait sik bisin mun nya limpas? Kamek sitok lom kalak nanggar menatang ya. Dolok ajak masa gik kecik kat trade fair.
hab, kau ingat siney kawasan ya? Mun sik silap aku sik jauh dari rumah dak Arwah Hj. salam, di kampong dagang.

mussjulai said...

Mal,Hab mun tingal kat rail keretapi dak tambi,sah lah Dancy tok anak keson,nak gia mal!

Dancy said...

Ohhhhh...berat gilak gambar lamak ya Mal........ya kmk sik nyaman rasa ...........dah lah menjus /meroot muka ...sik tentu arah gik rambut ya ....sok nukar .....


kereta api ya ....kenak nya sik bising ......... sik lah melimpas setiap jam ...dalam sehari ada lah 5 -6 kali gia .......

Ngan tok lok Oooo....berat gilak rasa palak ........embak makan sireh nyaman tok ...tapi sik ada....cuaca kah Oooo? baruk ujan 3 ari tok ...sebelah petang .

nembiak Los said...

Trade fair dolok nok tempat banyak pokok niyor. Belakang rumah dak Rozi Nek Kayan. Kinek tok area seberang jalan dak Pendi, Sin Liang. Sik sempat nait kereta api ya lok...dolok ada sidak gusti juak datang sia.

Mun kamek diam disia, malar jak nunggu kereta api macam sakai...

Dancy. kenak ko sik mintak sireh disebelah ya...

Moss. Ingat ko di Pujut ada kereta api kecik juak dolok bah. Di bekam pun ada, pakei narit timber ke tepi laut.

Dolt Udin said...

Kawasan circus tok lah juak rumah dak Quintan Sepawi dolok...ada sekala aku ngan Mat Tar melastik buah kedondong dai Quintan salah tekenak sarang Lanyek...Medam lari tapi kenak juak jari kecik aku di sengat lanyek ya..

dr_poli said...

Awok ...circus nang ada di Miri . Ranto dekat rumah dak arwah Hsnah Hashim /Hashimah Hashim ....dak nenek Mastura Mokhtar juak( apa nama ex husband nya ...anak sepawi ) ...

Ingat gik kecik lok...nangga circus ...diembak kakak kmk Lili ....entah ginae pandei berdiri dekatkuda ...minak betul kuda ya berak kasut kmk ....

Suka kmk nangga basikal Quintan Sepawi dolok...masa nya turun ngaji ke rumah Wan HAmzah di los satok .......

Kamal said...

Nancy, bila Hasimah Hashim ninggal? Sik aku tauk. Kesian juak. Nasib kau sik berdiri dekat gajah.......

Hab, keretapi pujut ya tinggal rail ajak. Bagus besi rail ya pakei molah parang.

Dol, mun kau nanggar Quitan kinek tok sik kau ngelala. Badan dah berisi, nang jaik tubuhnya. Dahlah kurang tinggi, macam botol sta..... kicap kuda terbang.....

nembiak Los said...

Eh. Sik pernah nengar Hasimah ya ninggal. Baruk last week kita duak bersusei di rumah dak Elly, Mal.

Jangan macam macam nok nyusei saiz Quintan, padah nya ngan unkelnya kelak, jam blog tok....aku sik berani..

Sidak diam dibelakang rumah kamek dolok. Kamek diJln Bintang, Sidak nya di Jln Intan.

Dancy. Patut lah ada bau taik kuda hari ya masa kamek dudok di tanggak Machinda kelab....

Dancy said...

Ohhhhh...sorry mohon ampun dan maaf...sepatutnya arwah HAsnah Hassim...kakaknya HAshimah...sik tauk sinae ........

Apa sejarah keretapi Pujut ya Ooooo? Dak shell empun dolok nak ? Pakei ngembak charcoal dari Charcoal Plant ?

Ya lah ko...bagus sik kenak tendang kuda

Kamal said...

Panjang umor Shimah. Sik aku tauk sejarah keretapi Pujut ya. kelak nyuroh Suut nyiasat.

Hab, kita cerita hal Quitan nok lain. Nya ada banyak Quintan di Los dolok, nok nginang itit ya pun Quintan nama nya. Gelfren Katuk pun Quintan juak namanya.

Dancy said...

Sik kmk tauk ada nok lain nama Quintan ....suka kmk dengar nama tok ....rasa geng dak Queen elizebeth ajak ......

nembiak Los said...

Aku tau nok anak Sepawi ya ajak. Ada sorang nama Quincy Jones. Macam nama Dancy Paul...

Dolt Udin said...

Yem dolok pun selalu diam rumah dak Quintan tok masa di los...Kadang kadang nya makan rumah kamek di jln Gertak di depan ULSW..Gaok juak Yem tok masa ya.Tapi nya tok sik lupak kawan lamak...Mun jumpa gerenty nya sik susah2 nak ngingat kita..

Dancy said...

HAb ...terkenang ngan nama Paul ya

...dolok kawan kawan Juki ...bukan pandei nunggah nama Juki ...dak nya nunggah Juki ...makei nama bapak kamek .........

Alkisah lah tek ...dak nya ke Pujut ...terkiak kaong nunggah nama bapak kamek ...chun bapak keluar ....kali dak nya nangga bapak ...lalu sekerat nama ditunggah ...yg kamek dengar terkeluar jadi " Pol ( Paul )".....padei dak nya san sekejap ...

RM said...

as'kum, kawan2 lamak sik nyengok, gago r/block.Kamal ada nanyak pasal rel di pujut .Rel ya loko dak arwah Onong ngecek batang paip ngan pam air Shell di ulu sg Adong.Arwah Onong tuk lah nyaga air pinum kita nok di pujut ya.Tempat Circus alias padang kerbau kat South Yu seng road ranto dak Hashimah Hashim ya dolok milik Bakar nok diam sebelah dak Temon do los lok marek...

Dolt Udin said...

Dancy, sama kes macam aku masa diam di jln Bintang dolok...Manager UM, Encik Adib org Kelate datang kerumah kamek...Ngam juak bapak aku bediri di beranda, bila Manager nanyak Udin ade di rumah ke? Bapak aku nanyak balik, Udin yang kecik atau yang besar? Jadi kata En Adib, nya maok jumpa Udin yang kecik...Gelik ati kamek nengar dari lam bilit..

Lan, Mun gia nasib lah kita miak los dah pindah dari sia, sebab masa tok ney ada pak Onong nak nyaga aik pinum kita agik..

Kamal said...

Terima Kasih Lan. Sekurang2 tauk jak urang Pujut hal sejarah kereta api tok.
Dol, mun rail ya masih ada bagus pakei molah parang. Mun sik nyuroh Nancy mukak rail nok kat umah sidak di Sg. Petani ya.

nembiak Los said...

Rail Pujut udah dipakei molah Tungkuk dapor urang kawin.... Perati kitak orang, bila ada urang kawin di Pujut, kalau sidak bermasak di rumah lah.....

Dolt Udin said...

Mal, nang bagus besi rail pakey molah parang.Aku ada segek parang di buat dari rail tok.Tajam bukan main..Mun tauk dolok2 dah aku ngumpol rail tok.Rumah kamek dolok ada aku nangar tungkuk dari rail juak....Tah sapa ndak kah ngambik rail ya dolok..

Kamal said...

Jangan2 tinggal di Los. Besi lama ya nang pure besi Dol. Bukan macam besi kinek tok, banyak dah direcycle.

mussjulai said...

Mun mauk encarik besi rail gi sawmill,di sia banyak besi rail pure.Nak salah aku kamek ada maseh nyimpan besi tok mun sik di jual sidak.Mun maseh ada kelak aku merik kau Dol!

Dolt Udin said...

Aok mos mun masih ada kau simpan pakey kita duak molah parang...Bagi duak kita.Baruk kau nangar geney tajam besi rail tok..

mussjulai said...

Ok kelak ku encarik di sawmill.Kelak kita duak molah sigek sorang.

Kamal said...

Aku ada besi spring. Lamak dah nyimpan besi spring tok. Kinek tok anak aku dah besar sik sidak nak makei spring uyut tok lagik.

nembiak Los said...

Aku pun masih ada besi ya Mal. Nok jenis double spring. Di sampah kuala beram dolok banyak juak besi spring kerusi kereta. Tapi bila besi burok dah laku, sik ada lagi sia....

Kamal said...

Aku ada besi spring nok pakei urang molah muscle jadi besar ya. Dua tiga kali aku narit, makin besar jak rupa perut. Ku simpan dibah katil jak. Sik tauk siney bini aku nyimpan kinek tok. Malas aku nanyak, minak kenak senyum nok tang nyakit ati ajak.

Dolt Udin said...

Kamal, patut lah sik ngasi..Salah kau makey spring ya....Cara yang betol kau suroh sapa2 nok koat ngembat, suroh nya ngembat seberapa banyak kali ke perut kau...Bila rasa sakit memang kau sik selara makan..Jadi kempis lah perut kau ya...Mun kau ingat ngan apek kurus nok tukang nyaga kubor cina di kerukup..nya tok ngajar aku makey spring tok...Tok dah ningal nya kotan kurus gilak..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik berani makei teknik ya Dol, mun kenak kat nok sensitif ya NAHAS olehnya.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 336   Newer› Newest»