Friday, January 16, 2009

Tok gik sorang Nembiak Los. Anak Nek Usu Sahat kita. Kerja diBetnam kinek tok. Masa tahun 80an dolok banyak gossip gossip sidak artis madah Aman Shah macam muka mail. Apa jak cara Mail di ikot oleh siAman ya. Bukan Johnny Aman! Kalau kitak orang sik cayak, tanyak ngan Awang Itam, sedara dak AliAMAN atau tanyak ngan Lasa Tompok ipar Pak Bol matSHAH.
Posted by Picasa

191 comments:

Haji Hamid said...

Mail,

kenak kitak posing kedak ia? Macam Jaybon nok di pasang roket sangkut kat belakang....nok terbang ke Miri dari Betnam kah...dah sabar nok jumpa dak nembiak los kah?

ateng said...

Hab, haji hamid ney tok hab, urang los tok kah? Sik pernah ku dengar urang nama haji hamid di los tempat kamek tinggal ia dolok..

nembiak Los said...

Ateng. Mata ko maok di sembor ngan air penawar bersireh pinang lok. Atau kelak nyuroh Hj Hamid molah air penawar pakei kau berpungas supaya kenal ngan gambar nya.
Masa diLos dolok lom Haji gik.
Mustahil kau sik kenal ngan Laki Salmah Hj Moh tok.
Kita gik beringus, Hj Amit dah berkepong ngan Tambi Keson & Apek atem...Kamang kali lom beranak masa ya.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Ateng, Hj Hamid tok senior dak nembiak Los.
Mun ko sik kenal dan belio tok, benar kata Wahlom Haji gik.
Mustahil kau sik kenal ngan Laki Salmah Hj Moh tok.
Kita gik beringus, Hj Amit dah berkepong ab ya, ko kenak penawar sireh, tp sapa nak ngunyah sireh a Hab.
Hj Hamid tok bala dak Samion Hj Gani Teng. Mun nak silap rumah cdak lok kat Jn Bintang, leret dak Rally.

Dolt Udin said...

Ateng,

Sik ku nyalah kau mun sik kenal ngan Hj Amit.Aku tauk kau keliru kerana somet nya terlalu mengancam....Banyak guna somet miak tok teng, selain jadi aik penawar demam panas..

Dolt Udin said...

Jangan kitak orang sik tauk ngan Mail tok...sikit ik jadi allah yarham Pak wan oleh nya di wharf Miri dolok...Adakah awal pagi maok betumbok ngan rang tua ya..Sekali Pak Wan mukak bunga, duak2 kamek betapok lam engine room Mutiara 1...

ateng said...

Awu geng, baruk ku nangar blog nya tek, sori Tuan hj amit aku takut tersalah urang, bila ku nangar gambar nya nang sik pandey muka urang tok dari dolok2, bagus resepi nok di amal nya ah.
Bukan2 kerja ktak dua mael ia dol, sapa sik kenal dengan paak wan ia, salah urang di cabar ktak urang ia.

ateng said...

Maksud aku ia tek muka Tuan hj amit ia sik pandey berubah, mainten ja dari dolo

Kamal said...

Hab, Ateng nak nerik kau ya Hab. Tn. haji you tauk kenak mail posing macam ya? tangan sik dapat dirapat lagik, ada bol dalam bajunya. Nok gambar koboi dibah tok lagik semporna rupanya, macam Giok.

nembiak Los said...

Aku dah masak benar ngan terik cam ateng ya!
Yalah Mail. Lain kali sebelum bergembar, pegi kemeh lok. Tok biar berapat kaki, bukuk lima digengam, pakei nahan!

Kamal said...

Yalah Ateng tok, see the leg first Teng.. kamek orang tok lebih dolok makan ajinomoto, dah tauk asam garam, cuka kicap, sos cili sos tomato. nang sik dapat kau nak nerik. Brangkali sik ada jamban kat sia, jadi nya nunggu express ya jalan. Siney tempat tok Mael? Mael tok mun di darat sik nya rajin mukak blog. Nok lain dibukaknya.....

dr_poli said...

Yalah kitak Mail ....dah kenak tempias .

Sik kmk maedo dak bloggers los tok....bila dah di darat ,nyingor nyingor juak kamek sitok....jangan buang batu ...mun buang kayu tek , bagus juak...pandei timbul .

Sah ktk buang makei batu bata ...

salammmmmmmmmmmm

Kamal said...

Mael siap kau kenak silat nancy. Tangkis Mael, jangan sik tangkis....

nembiak Los said...

Mail sik dapat nangkis masa tok. Nga gago berblog ngan anak bininya. Tapi mun aku cam mail, bila maca kisah tok kelak, terus aku terjun ngan kayu di laut betnam ya... biar sik tenggelam.

Kamal said...

Rasa kau Mael......
Hab, mun kau balit minngu depan, dapat kau pegi tahlil 40 hari arwah mak. Kenduri tahlil ya pada 30hb, ari jumaat. Biasalah sebelah malam, so semua nembiak los dijemput datang. Bait nok tukang baca ajak atau nok masok dalam blog tok. Jangan sik datang......

nembiak Los said...

Adoh Mal, mis lagi lah aku tok. Aku pulang 04/02/09. Salam ajak ngan sidak semua. AlFatihah...

Kamal said...

Sik hal Hab, doa ngan ingatan kitak orang nang cukup bermakna bagi aku.

Haji Hamid said...

Kamal,

so kamek boleh datang majlis tahlil emak kitak juak kah?

Kamal said...

Hj. Hamid, alhamdulillah mun kitak sudi datang. Semua dak dalam blog tok, ngan sidak nok maca blog tok dijemput.

nembiak Los said...

Hj. Hamid. Syukur kitak nawar dirik tok. Sik juak sunyek dak Kamal kelak. Dah jak kamek duak Elli sik dapat datang. Mudahan hari sik ujan malam ya kelak, dapat kitak orang bersembang lepas Tahlil....makan....Kamal pun boleh belajar muru Setan kirong...

Kamal said...

Aku ari tok dari pagi di woksop Talip, repair keta aku. Ngam2 ada jumpa Idi belayong tek. Ada aku nyeruk sidak duak Talip tek. Esok aku ke sia lagik. Kazen aku nok paling cute pun ada sms ngan aku tek. Retinya, nya ada maca blog tok, tapi sik maok masok. Nya tok geng dak ompuan los.....

JB said...

Mal,

Aku ada jumpa Bibi Sabariah, ngekot keterangannya daknya tok dolok empuan los senior. Aku ada madah dengannya tentang blogs kita orang.

Bujang poli pun aku ada jumpa, dak duak tok aktif dalam persatuan melayu miri.

Kamal said...

Mel, banyak lagik dak lain yang lom tauk. Maok dipadah, sebab kamek ada rancangan nak molah reunion. Aku lom lagi masok persatuan melayu tok, ada sidaknya nalipon aku, kelak mun ada masa aku ke sia. Masa tok aku ngekot persatuan nembiak los ngan persatuan pemuzik tua ajak.

nembiak Los said...

Jamel. Terima Kasih ko madah ngan sidak Nembiak Los lain. Sedek kitak orang kali ada maca juak. Kamek adik beradik boleh join duak duak Persatuan Melayu ngan Melayu Meriek.

dr_poli said...

Hehehe...kamek join Persatuan Melayu plus Persatuan Melano ikut laki kmk . Mun laki kmk nya join juak Persatuan Heng Hua...tapi persatuan tok kat Kuching ngan Sibo ajak ada .

Dolt Udin said...

Kamek duak kamal udah register persatuan KCA dari marek lagik.Ya lah senang minjam alat muzik bila perlu...

Kamal said...

Dol siney opis dak ya kinek tok. Aku empun yuran pakei main rongan dah expire. Lalu sik jalan bisnes taun tok. Tambah pingang aku sakit, sik kongan nak mikol rongan lagik. Main dram ajak boleh juak, Yusop mikol rongan, Juki migang ikornya.

Dolt Udin said...

Mal aku pun sik tauk siney daknya pindah...jangan2 dah close kali...ney ndak apek mata dah gol sapa agik nak membela KCA tok..Aku masih ada skill main nok macam kuali temaga ya..

Kamal said...

Nok ya nama Cymbal China. nok tok lah di carik aku, ada aku jumpa di penang dolok kecik gilak. ngak 12", aku guna no atleast 16". Kuat bunyi simbal tok. Anak aku nok bongsu ya selalu minta beli palak rongan ya, kinek tok nya dah besar sik minat lagiknya.

Dancy said...

Masa kmk jadi pengetua kat tadika bintulu dolok ...tiap tahun kmk nunggah dak rongan tok datang ke sekolah . sik ada bayar apa apa ...free ajak .

Rinduk nangga dak nembiak happy ...dapat megang first hand dak palak rongan ...main ngan palak tok...main ngan dak drum plus cymbal .....kak ya nangga secara " live " tarian tok ....

Kak ya sorang duak emak bapak complain ngan management ..madah kmk sik tauk gilak agama ...nunggah nok rongan tok ke sekolah ...macahm bersubahat lah tek nak nyesat anak anak dak nya ....Sedih kmk masa ya ....terlalu sempit pikiran ....sedang kan objektif kmk lain .....

Bagus juak management memihak ngan kmk ...

Dolt Udin said...

Dancy atleast kau dah nampak ngan mata sendirik macam ney masih banyak masyarakat kita bepikiran sempit...Mungkin daknya sik sempat di berik tauk dolok dolok yang kita semua mesti maok tauk dan paham setiap apa juak bangsa di siney kita bermasyarakat esp dari segi amalan tradisi masing2, cara idup dan amalan2 daknya...Tok untok supaya sapa2 antara dak bangsa2 tok sik mudah mandang jijik antara satu sama lain....Masing2 akan appreciate antara daknya...baruk aman dunia...Mun dak mak bapak ya madah kitak menyesat anak2 daknya setegal nangar rongan ajak, bermakna mak bapak tok sik cukup padah ngan anak2 tok pasal ugama dirik dan ugama atau amalan orang di sebaliknya..Sabar jak...tauk kamek kitak tok tahan/keras palak pun orang..

Kamal said...

Ada juak nya madah mun orang masok Islam, masok melayu. Ney ndak san dak bangsa lain nengar. Nang benar kata Dol ya, mun nak bersikap perkauman tok bukan stail orang kita. Mun Dol nak benci ngan urang cina susah juak, siney nya nak naroh maknya.... Sama juak mun Nancy benci ngan dak tambi..hehehe...Kecuali trapik tikus ya kes lain.

Sikap macam nok dipadah Nancy & Dol ya teklah dikategorikan sebagai mentaliti kelas ketiga. Perlu ada anjakan paradigma dalam pemikiran urang kita. Mun nak tauk lebih lanjut anjakan paradigma dalam masyarakat Melayu tok, coba tanyak ngan JB. Nya tauk lagik. Mungkin daknya ada program khas..

dr_poli said...

Ktk nganok kmk tambi Mal Oooooo...kelak ko .


Zaman kita dolok kita mesra ngan apa apa bangsa pun .Masa anak PAk Juing ninggal ...ada kmk ngagak ke rumah dak nya ...sebab kmk kenal ngan nok ninggal tok . Kak ya bila nenek Lloyd empuan ninggal ..belakang rumah dak Adol rumah dak nya ...emak kmk pun ada ngagak ...kita pay respek kata om putih .

Kak ya masa Xmas ...emak ngan bapak ada ngagak rumah Pak Rentis . Sik ada juak diberik aik nok pelek pelek . Kadang kadang berpolah kek emak / biskut pakei merik ngan dak nya . Kak ya masa raya , Pak Rentis merik hasil kerja tangan nya ...nok dak gambus /pelempong ....di ukir nya jadi se kuntum bunga ....semua ya dihargai pemberian org .

Teringat kmk masa colleague iban kat port dolok ninggal ....anak nya ada sorang kat tadika kmk . As usual lah ...kmk kat sekolah collect donation...sampei rah cikgu kmk tok ...nya sik maok merik apa apa ...

Kak ya balit kmk dari ngabas tek ...kmk nanyak lah kenak sik merik ngan bangsa dak tok . Ya nya madah ...kelak duit nok berik nya di pakei dak nya meli arak plus babi kelak .Nya sik maok bersubahat . Nguchap besar panjang kmk dalam ati . Susah mun pikir gia ...kata kmk .masa tok dak nya dalam kesusahan ...sekati dak nya lah makei duit ya ....

Ya kmk madah ngan nya lagik ...mun gia ...apa apa musibah nimpak u ...mun dak nya donate ngan u duit ...sik dapat u ngambik ...nae tauk duit ya tek hasil dak nya berjual daging babi ...nae nya madah ngan u ..kata kmk .

Ada sorang gik cikgu kmk ...sik maok madah ngan dak anak miak " pig " .....sedang kan word tok lah pakei nembiak vocalize sound huruf huruf dalam english language . Keluar tanduk kmk ...kmk madah ...if that child comes across a pig and he/ she doesn't know its a pig .....I'll hold u responsible ..." .

Bnayak juak kisah lah tentang pikiran masing masing tok ...the thing is dak nya sik ngagak terus ngan kmk ...senang kmk explain . Kita hanya dengar dari belakang ajak ..dari mulut org lain . ...that is the saddest part .

Salammmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, nok toklah dikata aku tek Mentaliti kelas ketiga. Pemikiran nok belum matang, jawapan bagi semua tok ada terjawab dalam Al-Quran:

Firman Allah (maksudnya): Wahai manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (Surah al-Hujurat: 13).

Mun kita ngakuk dirik kita Islam, baca and fahami maksudnya. Ayat tok simple ajak direct to the point.

Selalu juak disebut dalam ceramah motibasik tentang pemikiran kita tok macam payong terjun, nya berfungsi bila terbukak. Mun dalam bahasa omputeh tang kacak jak bunyinya "A mind is like a parachute, functional only when it is open", nang syuk nengar, ditulis dalam notepad, pasya balit rumah, polah dalam words, taroh font size 60, pasya print, esok bila kat opis lekas kat tepi tempat duduk, pakei remind tek konon, tapi sik diamal..

maelsahat said...

Salam semua maaf pemblog semua lagi cuti2 malaysia lamak tok tek...
Hj Amit
Tok masa mauk plg ke miri nok nungu express dari Vung Tau ke Saigon...perjalan makan masa 2 jam...baruk dari Offshore blom makan minum lagik...nae ndak posing macam tok...sik sabar nok plg kpg...
Hab/Eli/Amit
Kelak mun aku posing gap2 jeles sidak model...sik dapat cari makan...
Kamal
Banyak2 maaf mal sik datang rmh kitak rang masa mkn 40 tadik...ada klash jemputan...insaallah lain kali kelak mayar...
JB/RM
Selamt datang ke pangkuan kampong kita LOS AMIGOS lamak sik nengar kabar berita darik kitak rang...masa tok aku di laut...
Dolt
Apa kabar tek...air nait...4 kaki atas katil...(tidor oi)...terik magang itau...
Dancy/Raddy
Sabar ajak...nama nya lumrah alam...dalam kehidupan tok banyak cabaran dan dugaan...apa lagi bagi kaum hawa...
Dalam menempohi parjalanan idup tok kita mesti banyak macae common sense atau logik...mun sixth sense pun boleh...kerna zaman tok kita mikir pasal globalisation tanpa mengenepikan agama kita...ndak macam ya mal
Tok ajak dolok salam semua...Nae dak kak suma tok kah????

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mael,
Ko memang ada bakat jadi model pun...jadi masa reunion ya klk, bolehlah ko bergaya gaya dak model...baju2 di vetnam ya kan murah, ko carik jak baju nok sikda di Miri tok pakei ko masa reunion ya klk.

Dolt Udin said...

Aok mael, banjir di Btu aik nait 4 kaki atas katil...pagi baruk aik turun tingal 2 kaki ajak..kakya malam nait agik 4 kaki juak.Nang standard lah aik tok kalau musim ujan.Tapi kadang2 ada juak aik nait sampey 8 kaki tas katil sebila ada pertunjukan harimau...

Kamal said...

Mael, ada juak ikan nok aku lejuk makan. Ikan sadin dalam tin. Dolok masa aku first posting di ulu, sekotak besar ikan sadin ku embak, sik sampei setengah taun aku dah lejuk makan ikan tok. Ney ndak, bukan mata ajak dah nanggar sadin, tengahari sadin, malam sadin. seminggu syuk, sebulan mula takut nak mukak periok. 3 bulan nang phobia nanggar sadin. Last2 muka pun kedak sadin.

maelsahat said...

Amit,
Nang benar textile di sitok murah..bukan aku medo negri tok...Mun bini dak rang petronas datang sitok nang berangkut lah sidaknya...
Mun kau pergi ke kedae dak pakistan tingkat 3 boluvard semua impot dari sitok...
Kelak aku makae AU DAU ajak mun ada reunion kita...
Dolt,
Bila kau nok datang roun2 ke sitok.Mun ada plan padah ajak awal2 dapat aku ngambik cuti...aku ngembak kau ke Cau cu tunnel tempat sidak tok melawan ngan rang america.banyak juak tempat besejarah di sitok.macam tempat raja sidak dolok marek.
Mal,
Dolok aku ada nginang pusak ari2 ku merik nya makan sadin cap manok lamak2 mogok nya mal, apa lagik kita tok.Sigek ajak barang makan kita sik pandae lejuk ndak dolt...
Salam semua...

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Mael,
Mun dak kain2 ya murah bolehlak ko bisnes kedong ari raya, gawai,christmas lamak gik tok. Klk aku nolong ko jual, kita tumpang gerai dak Peri.

maelsahat said...

Mit,
Takziah atas keberangkatan ibunda kitak rang yang tersayang.

Ada juak rang ngirum dak Talkom sutera dari korea ada macam2 corak bunga...

Dak T-Shirt banyak juak ku mbak, ada di jual...banyak juak jadi souvenir ke geng2...
Ada aku Souvenir ngan Eli ari ya ndak tauk ok kah ndak...mun ok ada green light boleh aku ngembak lagi...

Ada juak rencangan aku nok nual di shirt...tapi sik kena tangkap kah?...nae tauk rang jeles report ngan polis atau kastam...mun kastam RM atau Dol boleh rondeng mun si bubuk mcm nae...
Ujung2 hilang cenkram aku kelak...
padam pilem... masok lokup

Kamal said...

Mael mun kau ngembak sikit sik hal, kira pakei sendirik. Tunggu RM lok, munnya ada kelak nanyak. Nya tok lagik operasi di sempadan brangkali.

dr_poli said...

Mael...kedong kita duak sekelas dolok ...nak dikata bestfriend sik juak ...nak dikata sik bertegor sik juak ...tapi kita duak miak Los ...jadi dipanjang kan cerita ...kmk maok numpang duak kaki .....nok lain sik kmk minat ...ktk beli ngan kamek barang jaitan tangan dak nya ....macham table runner ...cushion cover .....

Mun yes...yeSSSSSSS.....kmk ngantar duit ...masuk akaun ktk ....

maelsahat said...

Mal,
Mun setakat dua tiga egek kira souvenir/ole2 ajak...sik hal apa nok di ingin dari sitok, mun aku ada masa bisa di ator pak...antar e-mail.
Ada nemiak sabah nya tok rekoding artis juak di pinjam kamek di sitok,tiap trip berangkut ngan gitar...2-3 egik di mbak nya pulang.murah katanya.Terok aku ngulunya keulu kehilir abis ajak pasar saigon sampae krem kaki...

dr_poli,
Nok jaitan tangan tok bertimbun2 apa table runner tok bak...mun run for you life...ya tauk kamek nok cerita dlm TV dolok marek...guro ajak bah...
Biasa nya rang meli table cloth nok beranyam...ya yang pamos di sitok...mun ndak talkom (paling top)kak ya baju pasen nok banyak manit etc...nok duit tok biasa di ator bila2.Mun mauk table cloth apa saiz???
Salam sampai ketemu....

nembiak Los said...

Eh pandei cerita lapit table kitak dah mael...mun kurang pasti tanyak ajak ngan Cikgu Dancy ya. Yang aku tauk Roadrunner ajak...katon nok selalu beep, beep ya....

Dolt Udin said...

Mael, ada spender jait tangan kah...nok beranyam ya bah..Jangan nok ada zip ya, kelak besunat duak kali kelak...patah guntin Dr Mat...

Kamal said...

Dol, ney ada spender makei zip. Tapi mun ada seloar pelarut nok dipolah ngan kain sutera ya nang nyaman makei. Sejok jak dak semandin.... Dol ingat kau ngan Halimah Hj. Uni dolok masa di U LSW,..........

Dolt Udin said...

Ingat mal, nya tok klas mate aku masa form 3 dolok lam taun 1973...Nya masa ya geng keran ngan Annie Philip...Seney nya kinek tok kah?.

Dak semandin sik di galakkan selalu sejok mal..Takut datang begegar susah nak napok kelak...Nampak orang nangar getaran nya...

Kamal said...

Nya dah jadi cikgu. Dolok nya ngajar di SK Pujut Corner. Aku jumpa masa aku melawat sekolah ya. Senyum jak nya nanggar aku, sik berani gilak nya negor aku. Masih phobia teringat kita selalu nyakatnya masa di U LSW dolok. Dol, mun nya bergegar gilak kumbuk ngan selimut atau beri stokin getah ya.

Dolt Udin said...

Yalah mal, Halimah tok ada malu sikit.Pernah aku jumpa nya di Miri, nya senyum sikit ajak nangar aku...sik sempat nak beloyar ngan nya...ku tangar sik pandey besar2 miak tok, masih macam dolok juak.Senang meli baju.

Dolt Udin said...

Kamal, ada kau ngail di kuala miri kah? Jangan sik tentu ada orang jumpa boyak timbol di sia.Aku ada nangar gambar boyak ya.Jangan2 boyak anyut dari pulo melayu kali...Mos coba kira boyak kau sia...Mun shot sekok, ko carik di kuala miri..

mussjulai said...

Asalamualaikumsemua,apa kabar semua tek.Mail apa kabar vetnam,gerenti sik beperang gik jangan ko takut,beperang jak ko gan dak kain,baju sia...mun banyak barang ko embak pulang kelak,bermakna menang lah kau ya ,he.he.he...Dol mun boyak nok di liat dak nya di kuala ya,boyak gik biak,memang nya gaok,nembiak kata kan,mcam kita gik biak marek!

Suk nengar celoteh kitakorang,nang ceredit lalu,makin gik Dancy mcam2 suroh nya Mail meli,kenak sik suroh Mail meli Engine Jait jak sak mail behempar mikol nya,kenak sik nyuroh meli Kelambu kei kita reunion kelak,ne tauk ada nyamok!.he.he.he

Mal ikan sadin ya mun dimodified waktu nak masak gan dak bawang,halia and cabik sedap mal.Kau makan cam ya kalisampei ko rasa lejuk,ne ndak!

Mail nok ko beli gan aku ya eh,Best,terima kaseh,ngam semua.

Sementara waktu dolok,

Wasalammmmmmm.

Dancy said...

Moss,

Awok....anok ajak kmk ...apa lah ada kmk tok.....( sambil kmk nulis...ktk imagine ...bibir kmk ngelebek ...)

Bila Mael plg ke darat lagik tek ...? Belum madah ngan nya saiz cushion cover nok kmk maok ....

Sitok banyak ikan sardin nok fresh ....di Miri nun jarang nangga ...macam nae masak nya Ooooo?

nembiak Los said...

Mael. Jangan lupak saiz kain Dancy ya. Kalau Ko sik pasti, sukat jak ngan Tambi nok terdekat dipasar Betnam kelak....asal dapat nutup tuboh tambi, OK lah ya.
Ngam ndak Moss....?

mussjulai said...

Ngam,aku setuju dengan cadangan kau.

Dancy,lewat ko sik tauk cara masak ikan ya,let me ngajar you cara2.Ko pangang atau ko masak taucu nok lam botol gerenti tebalit bigik mata ko.Sak Boss ko heran nangar mata ko tebalit.

Pasal saiz cushion ya,ko suroh mail ngembak cushion nok tempat nya tingal ke sia,abis cerita!he.he.

Lekak tubuh Tambi ya eh,sik bau ngang kah kelak?

Terok nar ko cy,sampe ngelebek bibir mulut nulis?Bukan apa tok,di anok ikan sadin kali?

Dol jadi ko ke Miri kah?

Kamal said...

Nancy, bertimbun ikan sadin di Miri tok. Masok oven senang lagi. Minyak/lemak ikan tok bagus pakei jantung. Tinggi kandungan omega oilnya. Yalah rasanya ada ngan sikit. Tapi nyaman ikan tok.
Muss, tauk kau ikan ayam laut? Ikan tok aku suka dimasak korma. Mun tunok pun ok juak. Ada lagik ikan nok nama haruan tasik, Ikan tok nyaman pakei molah umei. Tapi mun nak molah sendirik nang susah sikit. Biasanya aku nyuroh Mail matusin motong ngan aku, nya tok expert. Mun aku ke pasar ikan memang nya dolok ku carik, nya tok uncle aku. Kamek duak Wahab selalu ke rumah daknya, masa sekolah Anchi marek. Mun nya sik ada baruk aku pegi tempat dak lain.

Nancy, nenggar kau tutor dak tok. Size cushion cover semua sama. Kau cek ajak kat supermarket nombor size nok sama ngan cushion cover kau.

Dancy said...

Yalah ko Mal...setegal kmk nak meli sarong cushion ...dak lain nembiak semua nak nulong ...nae sik MAel tok kelak bingong ....betul ndak dibeli nya ngan kmk kelak ...

Mael...benar kata Kamal ya ...semua sama standard size cushion ...ada lah about 16inches ..beli nok ada embroidery work nya ...nok ada bersulam ...rona putih atau krim ...ok ? Beli ngan kmk 1 dozen ...sik berat kah ?

TQ and salammmmmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Mail. Sik payah ko meli diBetnam kain ya mail. Nyuroh berat belon ajak. Bila ko sampei Miri, kelak aku ngembak Ko meli kain dikerukup, dekat kubor cina ya murah Mail. Kita antar kerumah Beradak Osen molah Sarong kusen ya. Diam diam ajak...ko pakei poslaju ngantar ngan Dancy....

Dancy said...

Jeles na dak tok ko....

Ada lagik batu api...mekin si Wahab ya .....sabar nya aku ....!!

mussjulai said...

Salam mehhhh,Aku malas nak jeles gan kain kusen ya!Nok melambak kat chow kit sia.
Apa kabar warga Malaysia semua,semoga jangan kelaei pasal kusen ya he.he.he.

Mail,apa kabar ko di sia(Vetnam)?Mun dapat ko beli sigek sorang ndak nya tok basikal abis cerita,dapat pakei lombak kelak!

Mal sik kelaut tek? Nei tauk nangar telentang lalu sik dapat ke laut?Kah,kah,kah.

Dancy,setal jak hal kusen gan Wahab ya,suruh ajak Mail ngembak pakei tongkang ke miri ya!Embak betenang ok.Marah amin pendek mun nya dengar kelak,hu.hu.hu.

nembiak Los said...

Oooooo Moss, ne ada aku nganok Dancy nok meli kusen ya. Aku ceritangan Mail ajak bah....Kamek duak mail selalu misak kusen Bar di kelab dolok. Ingat kitak urang ada lebih kurang limak egek tempat dudok bulat dapat dipusin di depan bar ya dolok.

Dancy said...

Kerja tak org ya tek ?...patut lah di tak org masa tok ditikan ke laut nun ....

mussjulai said...

Dancy,jangan ko nikam mek orang ke laut,kelak kenyang jaws mamam kamek orang,mun kenak mamam sapa gik mok beblog,kesian gan mek orang cy oiiii.

Patut lah apek nyelin aku mun aku duduk kat kerusi bulat ya dolok,heran juak aku nangar nya tang serious jak apek ya,padu nya gik encarik urang nok misak kusen ya.Aku sik tauk apa2 masa ya.Mun aku tauk masa ya mauk juak apek kenak teriak aku.Kau tauk cam nei aku neriak nya mun aku tauk? "APA LU TENGGOK TENGGOK"Cam ya lah bunyi nya tekkk.Lekak ya cabut lari,mun sik lari pecoma kenak kepong!HA.HA.HA.

Dol, polah gan aku sigek parang kecik pakei ku ngupas kulit kerbo waktu urang korban,blet nya nipis sak nya sentiasa tajam,sik payah ngasah.Boleh kah?Tolon lahhhhh.

Dancy said...

Muss..tok baruk kes ...PECOMA kenak jelinnnnnnnnnn...

Ya ujung nya ...mintak polah parang indahhhhhhhhh....

nembiak Los said...

Moss nang gia...mesti ada darah Tambi campor Jawa juak tok....

Dolt Udin said...

Ya rabi,baruk ada bekokok mos tok eh, sama macam kokok manok jalan lenteng...Parang kah pisok kata kau ya mos? Boleh mos tapi masa tok besi spring aku dah abis..Jemat tok kelak aku pegi Miri aku terus meli besi di piasau industry sia..kali tok ku beli banyak2 baruk tahan lamak stok...Bagus kau lukis kat kotak, kak ya potong ngam2 size yang kau maok baruk cun...jangan sebut2 ajak kelak salah polah jadi senapang patah kelak mos...Jangan bisin gilak bila nyebut Kerbo ya mos, kelak marah mael kelak..

mussjulai said...

Dol,jangan kuat gilak nyebut perkataan ya,dengar mail mati kita duak kelak.Ada nya moniter blog tok kah? Di miri kelak ku nunjok gan kau peten pisok ya kelak,kol jak aku mun ko dah di miri!

Hab,Tambi,Jawa And cina pun ada mcam cendol,kacang and ais.Sik dapat lari ya hab.Yang nampak gilak kedak tambi,Dancy. Kita duak mcam jawa campor cina,ada ok sikit,he.he.he.

Dancy,pecoma kau kenak jelin dak sebelah ya,ha.ha.ha. Mun ko jadi gan tambi nok lam bas ya,payah kamek ngelakar gan kau,mcam manok gan itit ajak kita.Gine ndak kah rupa anak? Hab tolon jawab!

nembiak Los said...

Muss. Sik pandei aku imagine camne rupa sidak anak anak nya. Aku rasa macam bapaknya lah....maknya memang masih puteh cam masa tok...

Dancy said...

Kopi susu dak nya.....

nembiak Los said...

Aok, nya lah ya putih Kopi susu. memang sik macam Kopi Kaw kaw....

Kamal said...

Dol, mun kau nak molah parang Moss ya sik payah makei besi spring. Nya maok nipis, pakei kau ruler steel, banyak kat kenyalang.

Moss, ada mail dak arwah Ali ngabas blog tok. Jangan kau macam2.

Hab, aku rasa sik jauh gilak bezanya Hab, masih juak cam ya kalernya.

nembiak Los said...

Di kenyalang ya ada banyak macam jenis parang bah Mos, tapi belum bersepoh jak. Mbak ko rah Dol nok nyepohnya. Mun ko maok aku nyepoh boleh juak tapi jangan nyesal....

Mal. Nok cerita kaler anak tek....asal ada kontrast ajak jadi lah.

Kamal said...

Senang ajak nyepoh parang. Tunok ajak makei api gas, pas ya rendam dalam aik lamak2. Atau mun maok bagus lagik, masok lam peti ais. Gerenti tahan parang ya.

nembiak Los said...

Nok di engkah lam peti ais, Kacang Parang nama nya Mal.

Kamal said...

Hab, ada Dol nyusei hal nyepoh parang tok. Nang komplikated, banyak teknikal. Padu guru Dol hal nyepoh parang tok rupanya omputeh. Mun cam tok semua nok dipadah aku ya tek salah. Maok juak aku nak nyuroh Dol nyepoh ada benda sigek ya, sak nya ampoh...

Elly said...

Salam Mael
Kalau sik keberatan tolong ko beli Talkom Sutera jenis bunga besar ngan aku. Tadi aku ada cerita ngan bini aku tentang Talkom Batnam ya jenis sutera lalu bini aku madah mun sik keberatan nya nyuruh ko beli sigek Talkom Batnam kelak aku bayar ko.
Ya ajak dolok lain kali nyambong udik.

nembiak Los said...

Elly. Mun talkom besar ya, bukan telekom Betnam, nama sebenarnya nya telekom Batman. Nya dijual serta ngan topeng sekali....

Dancy said...

Elly ...sik ingat nak madah ngan kitak ....mun meli apa apa dari Batnam nun ....bebisit ajak ngan Si Mael ......

Tangga ktk ....bila dah dak Nembiak Los lain dengar ....masuk campur juak ...ya kmk sukkkkkk....

Yg kmk kesian Si Mael tok ...nok nae ndak didengar nya ....ujung ujung ktk ...ngan Amy Taha ngan kamek ...putih mata ..sik ada apa apa dapat dibeli Mael ....

Kamal said...

Aku pun maok juak. Ingin aku nak semayang makei talkom tok. Cam ney ndak rasanya. Mun dolok best pakei nyakat urang. macam antu pocong.

nembiak Los said...

Mal. Urang laki guna telekom pakei nyakat urang ajak...Lapok ChefDM dolok pernah nyakat nembiak empuan cina diutan depan dak Musa Atouh dolok. Ada jalan nok nuju ke berek Polis ya...mukanya ngan badannya dipalit ngan arang, bila urang melimpas, ya nya melompat tengah jeraya...nae ndak sampei nangis nembiak kenak nya....

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Nasib bait juak kenak empuan cina Hab, mun kenak empuan melayu tek kompom si Lapok ya terkejut kenak daknya...mun dah ngayun kayu rondes dah expert...entah2 Lapok yg pengsan....

dr_poli said...

Mun lah ya tek Mid.....puncak ajak Lapok ke German nun ........

Nok nama rezeki nya dah tertulis ....sik ginae ginae .....nya kak nyarong telekom ya ...sia nya dapat ilham ndraw ....nak Oooo? Ada kmk nangga painting nya dalam blog nya ........belum dapat kmk appreciate .....nok nama sik ada mata artistic ....

Kamal said...

Nancy, mun kau nak nanggar painting Lapok, jangan dengan mata tapi dengan hati. Kosong semua nok dalam palak, mula2 fokus kat setiap garisan, baruk kau nanggar colornya. Memang dapat merasa apa nok nak dipadahnya. Mun urang lom biasa nang ngambik masa. Macam kamek urang tok dah biasa. Ada sigek painting nya mun diperati benar2, nya madah dalam painting ya, minggu tok 3364 nait.

Mid, masa di Los dolok ney ada kita nak nganok ompuan melayu. Dak cina nang selalu jadi mangsa. Nok nama Kamang ya sampei kinek tok masih terencat akalnya.

Hab, gerenti telekom maknya dirusah Lapok. Ney Lapok tok lama sik nampak batang idong.

mussjulai said...

Mail mun sidak nyuruh ko meli telkom sutera,ko beli gan aku kereta buatan vetnam,baruk sidak tauk,he.he.he.Nok gitu2 pun ko sik tauk mail?Tungu ko balit Miri aku madah gan kau,di sitok takut sidak lain ingin mauk tauk,rugi kita duak kelak!

nembiak Los said...

Mos Mail ada diMiri masa tok. Kau tepon nya. Aku jumpa nya diApot Miri, banyak guni beras Betnam diembak nya balit. Nya madah pakei molah Cusion cover Dancy ngan Telekom Minah.........

mussjulai said...

Aok hab,ada nya kerumah aku ngantar telkom bini illi.Ada juak buah tangan berik nya gan aku.Ya ku madah,anak buah aku sikok tok nang boleh tahan bait nya.Sik nya lupak gan aku walau pun nya puas nangar negeri urang.

nembiak Los said...

Aok Moss. dipadan ngan Bapak Buah nok kuat mintak, nae ndak ngam gilak.... eh sik ada ko mintak ndak Moss..., nang Mail ya bait ati.... dapat juak lah aku tok kelak...

mussjulai said...

Aok Hab,aku nok nyuroh mail ngembak belon perang vetnam pulang ya pun mun dapat di bungkus,ha.ha.ha.

nembiak Los said...

Aku mun dapat tayar belon ya pun sukur juak.....beledarnya pun ok..

mussjulai said...

Kelak madah gan mail hal tok.Jangan ko susah.

Kamal said...

Mun aku jadi Mail berik periuk api ajak ngan kau Moss. Kat Lusut banyak periuk kerak. Bulan posa pakei dak kedayan molah kueh, nyaman kueh tok...

mussjulai said...

Sidak madah periok kerak nok besar ya boleh pakei masak nasik,benar kah Mal? Di bukit song tok nok jenis kecik ajak ada,sik tauk tengah utan ya lah.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik tauk, sik pernah aku nanggar kerak masak nasik. Mun kau jumpa kerak masak nasik padah ngan aku, senang aku call sidak National Geo.

nembiak Los said...

Suroh jak Moss ngan Elly masak nasi makei periok kerak ya. kak ya kita nunggah Nat Geo, madah ada kerak duak ekok pandei masak nasi..

Elly said...

Hab
Kamek duak Mos tek maok ngambik periok ya,tapi udah di jual daknya ( kexxx & monxxx ) rah TAMU nun, mun sapa sapa jumpa kelak berik ajak ngan Mos pakei kamek duak nanam balik saknya tumbuh banyak banyak pakei kita molah/masak pulut lam periok ya semasa Hari Raya kelak.

nembiak Los said...

Sik hal ya Li. Tunggu jak nya tumboh balit. Nunggu Hari Raya lamak gik.

Kamal said...

patut dak kerak protes tadik, padu periok daknya kenak bedal oleh Moss duak Elli.

Nang bagus tazkhirah kau malam tadi Moss. Nok tentang bapa ya. Mun kau dapat nulis dalam tok dapat kita kongsi. Mana2 sidak nok masih ada bapa sak daknya sedar, pasya merik lebih perhatian ngan bapa atau mak daknya..
Dalam kau suka pelentei ya Moss, sekali kau serius bercakap nang terasa sampei ke paru2.

mussjulai said...

Ya lah ku madah Mal,dalam kita pelentey ada masa kita ingat gan peristiwa yang pernah kita lalui.susah kita ndak encarik ganti mun sidak dah sik ada terutama sekali di pagi raya selepas sembahyang.
Sapa2 yang maseh ada keduak2 urang tua,jaga lah sidak macam sidak jaga kita masa kita kecik dolok.Jangan bekira gilak gan kerenah sidak.Masa kita kecik marek,kita pernah molah kerenah sampey sik cukup tidor urang tua kita.Tok lah masa kita malas budi sidak.
Sama2 lah kita renongi nok apa di padah aku tok.Eh merepak pulang aku!

nembiak Los said...

Terima Kasih Moss. Memang aku 'suspek' ngan kau Moss, tapi kau nang kuat ngerepak, mun tengah ngunyah sireh lebih rancak gik...

Nang benar Moss/kawan kawan, sapa sapa nok masih ada urang tua, jangan berkira ngan sidak. Walau camne gago pun kita, mesti utamakan sidak. Mana mana anak nok ada bergaji, jangan lupak bagi juak ngan sidak walaupun sikit. Tau ndak kita, bila sidak nyambut buah tangan dari kita....sekalinya nyebut Alhamdullillah, sik terkira pahala ya....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Benar ya Hab. Aku masih ingat pesan arwah ninek aku, mun terimak jangan dolok blanja duit. Berik ngan mak bapa dolok, baru berkat hasil titik peluh kita ya.

Dolt Udin said...

Benar mal, yalah aku tiap bulan ngantar se beg duit ngan orang tua...Orang tua sebelah rumah sewa aku di sitok lah...Janji nya merik balik se beg setengah ngan aku tapi ngak stengah beg. Manas aku....

Kamal said...

Libas nya Dol. Libas makei tali bondong aja.

Dolt Udin said...

Haha, tali bondong sik ada jual agik mal...Makey tali spender ajak..pesitkan nya sekali, memang merah kenak getah ya...

mussjulai said...

Nok tali getah sepender padah kau ya Dol,apek kelap empun tali seloar pelarut ya ha,ha,ha.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kinek tok sik ada kita jumpa tali bondong lagik. Semua makei plastik. Nembiak kinek tok sik pernah nanggar nok nama tali bondong tok.

Dancy said...

Mun kmk ingat ngan tali bondong ...ingat kmk ngan Nyonyah Towgay .......

Mun ingat ngan Nyonnyah Towgay ...ingat kmk ngan style nya jual towgay ...2 bakul ngan kayu panjang plus style baju cina nya plus kasut kong fu nya .....plus anting anting emas rah telinga nya ..........mun sik salah sigej duak gigi nya pun emas juak kan ?

nembiak Los said...

Aok, gigi mas nya ada lambang jantong rona merah...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada tatoo kelebar gik kat .... nya.

Dolt Udin said...

Lidah nyonyah tok Krome mun sik salah aku...

Dolt Udin said...

Kak ya dalam geruk nya ada tatoo bunga singkel...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kat pusatnya ada antin2.

Dolt Udin said...

Ujong lidah nya ada cincin...

adi said...

ujong cincin ada digantong bulu mata kambin....

Dolt Udin said...

Ujong bulu mata kambin ada guntin...

nembiak Los said...

Guntin ya lah selalu dipinjam Arwah bapak Lihi pakei nembiak bersunat...

Dolt Udin said...

Aok , guntin ya lah juak dipakey Bapak Shamsat nguntin kain...kak nya makey selalu nya dilap ngan lilin supaya sentiasa licin...Terus di gantong di tepi dindin...Sekali sekala nya nyelin...takut kenak pakey Khalid main main..

Dancy said...

Kesian na ngan kisah nyonyah togay . Ya jung kisah nya tek .

Gunting diambik bapak shamsat dari dinding ..... pakei nya motong kain rona biru bunga bunga pakei molah baju cina ngan kain hitam pakei seluar pantaloon Nyonyah togay .Senyum nyonyah ngeso gigi emas setebik nya ya .....chun terkenak sinaran matahari ...silo sekejap mata bapak shamsat ......

adi said...

oleh kerana mata nya silo sekejap ya tek lah maka Shamsat tok dapat adik...

mussjulai said...

Bapak samsat tok pandei,mun nya beterus terang nya gerenti kenak rejek olen nyoyah,terpaksa nya nyuroh nyonyah ya silor sikit.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Apa cerita kitak urang tok? Aku dah kompius. Moss, dak samsat ya ada kait mengait ngan kau kah?

Dolt Udin said...

Adi, Shamsat bukan sik ada adik kerana bapak nya silo...Tapi ikan kelik nya silo nangar guntin ya tek sebab phobia ngenang guntin tok di pakey Dr.Mat nyunat nya dolok....Biasa lah kalau dah dalam ketakutan....kopi usup sederam pun sik ngasi....Jadi nya macam ney Bapak Samshat maok molah adik Samshat?

nembiak Los said...

Shamsat nae ada adik. Abang nok nama Khalid ada lah.
Terus selamat Nyonyah Tauge kenak cerita Moss. Potong stim ajak....

Dancy said...

Ada adik nya pompuan ....kahwin ngan geng dak nya juak ...tapi dah diam di Spore nun ........

nembiak Los said...

Aok benar juak. Nasib ada sedara sidak madah tek.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Geney nak molah Hab, nok nama adik kakak.....

nembiak Los said...

Mun dalam istilah Cina, abang adek kata sidak.......

mussjulai said...

Bukan abang adek,berade love.

nembiak Los said...

Cincai cincai lah peng yu...

Dancy said...

Oh Peng yu ...peng yu ...Eng Hock madah ngan ktk...." Wa peng yu ".

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nyonya kelab madah tiam tiam kacau...

Dolt Udin said...

Apek kelab madah tim tim lok lok...

adi said...

ada cina di Lutong dolok manas sik dapat pegi mukat bila cuaca sik bagus "Cilaka, hali hali mau bujan mau bujan, atak lomang..." ( Celaka hari-hari hujan, ada gelombang...)

Dancy said...

Mun Nyonnyah Pisang dolok ...Hai ya ! Mai kacauuuuuuu.....mun kmk org ncuri buah buah nok jual nya ........

Kacak nyonyah makei style rambut square cut ....kak ya ada clip hitam diselit sebelah palak nya ...kemas nya ....sik unsar ansir rupa nya ......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nancy, ya nama Canton look. Ya padu polah kitak urang dolok. patutlah nyonyah pisang ya kurus kerin.

Ada juak masa mun nyonyah kelab dah marah gilak nya madah " lanti saya simpayang tuan alah kasi mati....", yang paling best expression mukanya, mulut dimuncong, mata dikecik nanggar kita makei ikor matanya ajak. Muka dituleh ke lain, macam pusak berkarat......Mun ditetak, ya nya berjalan ke dapur. Stail jalannya macam micheal jackson molah moonwalk. Iboh ditunggu gerenti nya ngembak penyapu.....

nembiak Los said...

Nyonyah Pisang ya nang Kacak mula mula nya masok Los dolok, bila selalu gilak pisang kenak curi, yalah ari ari meroot ajak rupa nya. Gara gara sidak geng nangkap ikan kaler lah ya......

Nyonyah Kelab, semakin ari semakin kacak, mbak nya selalu exercise muka ngan ngepong Nembiak ngan Penyapu...."itu budak memang kuat sakit, nanti Tuan Ala kasi mati sama dia..." kata nya...

Kamal said...

Lebih kurang macam muka Amy Mastura rupa nyonyah masa ya. Kadang2 macam Angelina Jolie ada juak rupa mulutnya. Apek kelab nang kompom macam Brad Pitt. Nyonyah taugeh macam shiela majid.
Apek nok rona pink, macam Jet Li. Gangstar Sibo macam datuk Yusof Haslam. Ada nok sorang ya macam salah sorang pelakon Starky and hutch, nok jadi huggie bear. Ehhh, banyak nar artis look alike dolok marek....

Dancy said...

Awok Mal...nang benar ya ...Latip Ibrahim pun ada dolok .....suka makei scrambler nya tok..........

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hehehe, ingat juak kau ngan Latip Brahim ya. Orang ninggal Johnny Philip macam Saleh Melan.

nembiak Los said...

Ingat kitak urang sapa digelar Rano Karno? Aku sik ingat.

Kamal said...

Mun ndak salah aku Jidi Blayong tau Bang Osen.
Tapi dak tok aku sik kesah gilak, aku minat nanggar sidak pelakon HBO cerita Vic Morrow di padang ajak.

nembiak Los said...

Stg Saunders, Lt Hanley ngan Little John ajak dapat di ingat pelakon Combat dolok. Mun pelakon Combat nok diPadang semua ingat...

Kamal said...

Masa main kombat di padang kadang2 sampei dibah rumah. Nok nama main dibah rumah tok nak dah jadi rutin. Mana2 geng nok terrer main dibah rumah, jangan dikepong mun daknya masok dibah rumah. Mun coba nak ngepong gerenti nahas daiee kita.... Ndak gia Di?

nembiak Los said...

Kecuali kawan sidak nok udah campion berekot dibah rumah, sik pandei kenak daiee....

Dancy said...

Aok .....binchut daiee...pernah juak merasa........hehehe.....

adi said...

ada pun skill ngelak daiee binchut berekot dibah rumah tok selain dari cukup latihan intensif, banyak anugerah dari Tuhan juak lah.... betol ndak Mal?

aku dolok selain dari binchut, ada juak kulit belakang tesimbak kenak gelegar dibah rumah.

Dancy said...

Adui....ya nyaman rasa ....mun dah berpeluh mekin gik rasa best........

nembiak Los said...

Nyaman kau Di. Ada juak tangan kenak taik pusak bila berangong dibah rumah. Kalau ngam ngam idong gatal, tangan nok kenak taik pusak ya juak pakei ngaruk.......terus HI palak kenak nya....

Kamal said...

Adi tok kita nanyak nya, ditanyak nya kita balit. Sik masok trik FBI. Aku dolok nang puas terantok daiee. Yang paling nyaman bila main dibah rumah tengahari terik, pas ya tengah belakang terantok. Mesti ngeledin kuar dari dibah rumah. Nok nama taik pusak iboh heran, kadang2 kerin di tangan jak benda tok.

adi said...

merbahaya mun jawab nok ditanyak kawu ya Mal. aku tepaksa cover line sebab ya aku nanyak kawu balit...

Kamal said...

Sik hal Di, cover mengover tok nang amalan mulia. Macam dak Elly di Bukit Song nun, sorang cover sorang.

Hab, aku nanggar kau nunggah bapa Mail tok nek usu. Jadi Moss tok kira ninek kau juak ndak gia? Nek Moss, hehehe...

mussjulai said...

Bukan nek muss,uncle muss.Emak nya gan aku bepetungal.Mak wahab nungah bapak ku Usu.

nembiak Los said...

Ngam lah ya Moss. Aku nunggah ekot macam mak ku nunggah juak bah. Nang nunggah sidak ya Nenek ajak. Moss ya mudak nok ditunggah Nenek. Jangan potong Stim ndak Moss.

Dancy said...

Kmk pun banyak juak cucuk buah . Kadang kadang dak nya nunggah Nek Yak ....ya lah maok diingat ...jgn nyerin gilak nunggah ....

Cucuk buah di Kuching nunggah kmk Nek Mer ....Nenek Glamour ...perasan...

adi said...

mun aku ku suroh jak nembiak nunggah Dancy tok Nek Nak.....

nembiak Los said...

Hahaha ADI, aku sik berani nangar cerita Nek Nak ya.....seram gilak cerita ya. Mun sidak Siam nengar gelaran Dancy camya, lintang pukang sidak lari ngesep dirik.

Anak aku semua nunggah Kamal ya, Nek Kamal.

Dancy. Bagus suroh dak cucuk buah kau nunggah kau "Nae Tek" ajak...

Dancy said...

Hehe.....kmk sik berani nangga cerita Nek Nak .....dah lah bapak dak nya selalu kerja malam .Nyyuruh kmk sik dapat tidur kelak .

Masa mk di hostel di Kch dolok ....ada juak close encounter ngan dak tok . Kmk nait tanggak nak msuk ke bilit . Tang ada pintu bilit kmk bebukak ...keluar roomate kmk makei baju tidur ....nya nak turun tanggak . Tunduk jak palak nya ...ditegur kmk sik nyaut . Diberik kmk way ngan nya pakei nya turun . Kamek tek sak besandar rah dinding tanggak .

Mandik indah kamek ...sik juak kawan kmk tok nait nait . Kak ya ranto pukul enam ptg ...tang ada pntu bilit kmk bebukak ...masu kawan kmk tok ...madah nya lelah ...terus merepuk atas katil ...nya masih makei baju nok dari pagu pun .

Yang kmk nanyak nya ...Aieee ...kau tek nang sik ada balit balit , Habiot ?

JAwab nya ...nae nak balit ...lecture dari pagi sampei petang ari tok .

Apa nama ...mun kmk tauk ya tek benda lain Ooooo....mun nya di terajang macam Wahab nerajang Ooooo...apa akan jadi Ooooo?

Ada kah nya bejalan terenchot enchot lalu ngobek kamek ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, aku pernah juak jumpa benda tok masa belajar dolok. Yang aku heran dak tok mun jumpa kita mesti tunduk muka.

Banyak dah aku dengar cerita urang jumpa dak tok tunduk jumpa kita.

Last2 bila aku molah kajian tentang metaphysic, rupa2nya dak tok malu bila jumpa kita.

Ney ndak mak bapak daknya antu, yalah molah nya malu bila jumpa kita. Lain kali mun jumpa dak tok, padah jak "iboh malu kamek pun antu juak....."

nembiak Los said...

Hahaha, mun kau nerajang atu ya Cy, nang kenak kobek kau ajak ajak. Sik sidak maok peletae ngan kau agik.

Nang ngam kajian kau ya Mal. Sidak semandin ya nang pemalu sikap sidak ya. Dolok kedei Mat Ralip (Sikh Manak) selalu ilang cermin mata itam. Bila dikaji Lapok Chef, rupa rupa nya sidak semandin ngambik, pakei napok malu....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Yalah, mun terjumpa nok kedak tok baca ajak apa nok patut.
Ngak sigek ajak, jangan baca timetable, sebab kamek Wahab dolok selalu kenak rotan mendiang miss Rabeca Ng, sebab sik apal timetable. Masa tok nya dah mendiang, ney tauk antu nya yang datang, mun salah timetable nahas kita dirotannya.

Dancy said...

Gara gara kamek sik apal timetable sembilan ya kenak embat tangan kamek oleh Mis Chang .

nembiak Los said...

Ya lah aku tidor kinek tok ngembak kalkulater, takut ditanyak oleh Mendiang pasal time table....

CY, Miss Chang ya bukan beradik ngan David Chang kah? David tok pemos di main pedang di Hong Kong dolok...

adi said...

Hab, tanyak ko dgn Cheng Kuan Tai, tauk nya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bukan Hab. Nya adik Chang Kok, juara motocross di Tanjong dolok.

nembiak Los said...

Padu nya ya adik Chang Kok. Untong nya ada berAbang ngan seorang Juara. Aku kira nok nanyak ngan Ti Lung ngan Fu Sheng tek. Nasib juak kita ingat ngan dak star star tek.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku masih nak ncarik jeket nok pakeinya berlomba dolok. sapa ndak nyimpannya. Jangan Jidi belayong.

nembiak Los said...

Ya lah aku lamak sik nyambong komen sitok Mal. Gago juak aku pegi ke Qtrs dak penjara di Lambir, mencarik jeket antik ya.

mussjulai said...

Iboh ko gago encarik jeket ya lagik,aku rasa dah lamak tekubor kali!

Dancy said...

Dah di muzium nun ...!

nembiak Los said...

.....atau udah jatoh ditangan dak Tomb Raiders....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dah pakei bininya mungkus nangkak kat kaurters penjara. Aku tertanggar nya dudok dibah pokok nangkak ya, mata mirah, jari nunjok atas pokok. Bila ku tanggar di atas, nang kemas jak nangkak ya kenak bungkus ngan jeket ya. Nang piluk rasa ati nanggar.

dr_poli said...

Awok...recycle kan baju ya . Jangan membazir .

dolok unchang tepung ajak pakei mungkus dak tok ....kinek tok baju T shirt ngan skirt panjang pun dipakei .

nembiak Los said...

Coverall ngan Tracksut aku udah juak diPakei muru tupei di kebon Talip.

Dancy said...

Mun kmk nangga coverall ya ..kmk pun san . Tah agik dak tupei ....patut dak tok hilang skill melupat ....pandei gugok ke tanah juak .

nembiak Los said...

Ada juak udah empat limak ekok tupei sia kenak sakit jantong mbak tekejut....lain gik nok patah tangan gugok dari pokok terap... yassen sik berani limpas sia bila petang ari...

Kamal said...

Dolok ada udak lek (bapa jai) merik kamek coverall nya nok lom pakei, pakei kamek urang mukat. Yang sik best semua nama Ramli.

nembiak Los said...

Baruk aku teringat Mal. Mun ada burong tiong pandei maca dibekam, ari ari sidak nyebut nama aku nok dicoverall ya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Di Bekam sik aku tauk Hab, tapi mun di Bintulu ada. Nang pandei maca, tapi sik pandei ngaji. Besar tiong ya, kenak berik title datuk lagik ya.

Dancy said...

Tiong tok nok jenis loaded pun.....sik alang alang .

adi said...

Nok kata kawu ya Mal nang benar nya pandei maca, cerdit jak mulut nya di Parlimen....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nya belom kenak chabik oleh Nancy...

maelsahat said...

Salam semua...angol maca loyar ktk rang tok...udah lamak gilak cuti...
Anywhere nok rang nama logey...nok champiang motokross d bekam dolok maseh idup kah?
Aku nengar berita rang tok udah jadi pengurus motokross klub d kuching...ya lah lama sik nampak d miri...
Mal,hab,adi,Cy nok nama kita jauh dari kampong tok lain...sik banyak molah dosa...pasal sik ada mengkritik orang...kedirik2 ajak yalah sik berapa tauk perkembangan pasal rang d kampong...mcm burong tiong...atau logey

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik ada nengar berita si logey tok. Dolok masa gik kecik nang geng kamek urang di jalan satok nya tok. Sama ngan Lihi. Nancy kenal dak tok....

Dancy said...

Lamak nak ngingat Mal.....nok nae tok Oooo?

maelsahat said...

Dancy purak2 sik tauk indah...nok juara motocross miri dalam taun 70an...coba recall lok...lihi masa tok d sebuyo ngan kampong bini nya...
Mun susah kelak aku nuroh Uncle muss aku jejak kasih ngan nya ajak...kedong2 nya lagi kerja ngan telekom...

Dancy said...

Nang sk ingat Mael.....cerita gik...nae tauk tang terselap ngan muka miak tok kak ya .........

Kamal said...

Lihi Babak anak arwah Hj. Bujang nok tukang sunat nembiak laki di spetar dolok bah Cy. Lewat juak kau sik kenak. Dak nya tinggal di pujut ranti ktak urang juak. Dolok daknya tinggal di Los Parentah Jalan Satok. Masa kat jalan Satok dolok nang kira gila H1N1 juak nembiak tok .Macam2 jak olahnya.

Dancy said...

Aieeee...mun si Lihi ya kenak nya sik kenal . Logey ya ....nya juak gia ?

Patut kmk bel.....

maelsahat said...

Ah Lock aka logey ya cina diam d kerokop lorong 5 kat maket sia...
dolok selalu juak main d los kita...mun ndak silap kinek tok abang nya ada nual cendol ngan rojak d sia.
lihi ya adik beradik ngan M

nembiak Los said...

Logey dolok ada motosikal cap Marlboro ditangki nya. Sama berentap ngan dak Changkok dolok. Masa ya motocross track di Beach Tg Lobang, ujung taman selera...

maelsahat said...

Hab salah kerop lah aku macam ya...

nembiak Los said...

Mael. Udah diBetnam kau? Mbak lagik nok kotak Ijo kelak...