Friday, January 16, 2009

koboi sesat ilang Kuda...

Kenal kitak orang ngan koboi sesat tok? Nya tok dolok sik cayak ngan Nembiak Los di Machinda Kelab. Urang madah jangan ngikat kuda kat tiang bendera, nya sik cayak. Sekali pulang, sik ada gik kuda sia. Nya lah mencari sampei ke Brunei. Bila sik tau jalan pulang terus menetap di Brunei nun, macam urang kenak buang negeri. Tapi keluarga dak tok nang sik heranlah, pasal semua sidak udah kenak Buang! Koboi Empuan ne ndak kah dibelakang nya ya?

Cerita pasal kendaraan tek, selain Kuda koboi Brunei, basikal lah yang kita mampu. Macam macam ajak model. Ada niru Hell angel, nok handel tinggi, ada jenis chopper, ada jenis biasa. Nok ada bar di depan, basikal Laki. Nok sikada, basikal Empuan. Ada sigek model Raleigh. Model lain sik ingat.

Basikal Rally Badihi sorang ajak berkaler silver. Nan Tompel ada juak, oleh nya cabutan bertuah di panggung Miri Theatre.

Kebanyakan urang Los ada berisi basikal Gentlemen, basikal subsidi Company. Uniknya basikal tok, brake nya makei rod besi. Sik makei cable macam basikal biasa. Aku rasa kebanyakan Nembiak Los belajar basikal makei basikal Gentlemen tok. Popular juak basikal tok pakei berembak. Sorang atas handel, sorang dudok dibar sorang Ngohet dan sorang dudok ditempat nyimpan barang dibelakang. Tempat nyimpan barang dibelakang ada benda spring pakei nahan barangan. Macam trap tikus nok dicadang kita ke nangkap Trapik Tikus ya!

Basikal juak popular pakei hadiah Nembiak bila Pass Darjah 6, Common Entrance, masa ya. Macam aku, sik dapat hadiah sebab terlalu pass, terus masuk Universiti Lau Siew Wai. Terpaksa jalan kaki, dikepong asuk Acoi hari hari. Udah pom 3 baru dapat hadiah basikal dan pindah sekolah ke LGSS........
Posted by Picasa

183 comments:

nembiak los lutong said...

dpt Diploma di U LSW, lekak ya nyambong Degree di LGSS lah kiranya tek....

nembiak Los said...

Lebih kurang camya lah Di.
Kau sik ngajar aku camne melepas manok. Mun ku pandei dolok, udah kaki Ricky Ho kenak taji manok. Shhh marah Peter Peck kelak, nya pun unkel ya...

nembiak los lutong said...

Hab,
sapa jejaka hensem bertopi koboi tok kah? kawu kinek tok Hab aku nanggar nang jauh menar perubahan, udah pandei menar beceloteh mcm tok dlm blog tok. setauk aku kawu di LGSS marek sik bnyk cakap bah. memori pun masih bagus, bnyk hal nok alus masih di ingat kawu. coba kawu carik partner masuk Raja Lawak.

ada aku email dgn peter peck, nya mcm rindok juak dpt gambar LGSS kita ya.

nembiak Los said...

Adi, sik kenal kau ngan Ateng Buang kah? Tanya ngan Tini.
Dolok di LGSS aku nyimpan semua cerita lam archive file. Bila kamek Kamal nok ngemaskini, terjumpa lah nok file lamak lamak tok.
Aku kadang kadang ada juak beremail ngan Peter Peck, selalu madah nya anak Ricky Ho.

ateng said...

Habis kita dua mael kena juaal, di sitok plang nya nyimpan gambar kita...

nembiak los lutong said...

dah sah lah.... muka tok lah di jumpa aku di kenyalang piasau masa bulan posa lepas....

koboi sorang gik dibelakang ya sapa ndak kah.... mun idi belayong nanggar mampus kita....

nembiak los lutong said...

aku salah sorang yg belajar ngohet basikal makey basikal gentlemen subsidi company tok. ada kes di los lutong dolok nembiak terentak di bar sampei tekeluar "bigk nangkak dari karong"....

ateng said...

Ngam ia, kitak dua wahab yang ku jumpa di kenyalang masa bulan posa tahun lepas, ada ku mention dengan lena D tapi sik nya ingat, aku pun lupa rupa kau tok,nya pun nanya mcm ney conection ktak urang dgn udak los, wah jejak kaseh lagi tok...

Nok cowboy di belakang aku dalam gambar ia anak tuan rumah, kebetulan mlm ia theme nya cowboy nite jadi terpaksa lah kita jadi cowboy

dr_poli said...

Ateng,

Sorry ...ketinggalan zaman kmk...ehhh...bini u Lena ya ...org Miri juak kah ?

Salammmmmmmmmmmm

ateng said...

Dancy,

Sebenarnya bini kamek lena ia lahir di kuala belait tapi nya knak angkat oleh arwah nenek nya di pujut sesco sia.Dolo nya tok sekolah di saint columbas jua sama classmate dengan bini wahab, kinek tok bini kamek dah balit ke brunei tok ngambi kerakyatan brunei lah nya, jadi kamek tok pun ikut aja lah, adik beradik nya semua di sitok.

Salam dari brunei...

nembiak Los said...

Eh! pandei tutor Sarawak Koboi sesat tok! Ku pikir sidak pandei tutor koboi ngan Red Indian ajak.
Kalau sik silap aku Lena gik kecik dolok pernah diam dekat Ferry ngan Nek Los. Aku ngan mak aku selalu singgah sia, lepas ngabas arwah Jenal kamek di spetar, nangar Lena gik Mepet masa ya!.

Adi. Nang dekat semua lah sidak Nembiak Laki Los pernah terkeluar bigik nangka masa belajar sikal gentleman ya.

Dolt Udin said...

Ateng,
Samalah ngan aku tok..Aku pun keturunan Bruney..Tapi aku tok Askar Melaya Bruney..Sedara Saleman Pendek anok "Fuck Blue Jean" ya dolok....Selalu nya tok makey austin Mini biru parking depan rumah Achoi bila ada lawan bol di padang kelab los..

ateng said...

Hab, memory kau ia memang brilliant, wa caya lu... ngam lah ia sidak bini ku tinggal dekat ferry ia dolok, masa ia arwah bapak nya hj mahmun maseh kerja di hospital lepas ia transfer ke poliklinik.

Dol,
Sapa sedara saleman tok bro?

nembiak Los said...

Sik Ko tau ngan Leman Blue Jean tok Teng. Sedara dak Deraman Letom tok. Sebelah bapaknya. Nya tok Nembiak Los Bujang Lutong dolok.

Arwah bapak ko ada basikal gentlement Teng? Boleh diImagin, bila adik beradik kitak orang berembak pakei basikal ya. Grenti bengis telinga dak Mat Kecik didepan nengar arwah bapak ko neriak. Yang aku ingat, dibah Vespanya, nang sentiasa berkilat, tebal ngan chat juak.

nembiak los lutong said...

Ateng,
ngam lah ya, aku nanyak ngan emak aku ptg tek (masa makan hol pertama arwah bapak aku ari tok). kata emak aku wife u ya cucuk (udak Los & Hj Awg memon) di angkat jd anak. Udak Los tok sebelah dak arwah bapak aku. Nama emak Wahab pun ada emak aku mention. padu bnyk adik-kakak dpt di jumpa dlm blog tok. Hab, makasey....

ateng said...

Di,sapa nama arwah bapak ko, dapat ku madah dgn lena kelak d. Nama mak dak wahab ia semua urang tau,bini ku pun tau jua dgn mak aton ia.

Hab, yang aku sik dapat lupa asal hujung minggu sik lah dapat kamek urang ke sney2 hab, ada aja arwah bapa ku molah activity nya, arum bulak nya tiap hujung mnggu mesti nya ngecat vespa nya, bukan nya berkilat aja hab tebal pun ada.

Kamal said...

Ateng, Adi, Nancy and semua nembiak Los termasuk anak cucu kak Los. Blog kamek duak Wahab (Blog DYM & Nembiak los) dah dekat nak mencapai objektif kamek masing. Blog nembiak Los pakei ngumpol balit nembiak los and blog aku pakei reunion band DYM. Blog Nembiak Los dah nemu balit kebanyakan member nembiak los dolok, bukan setakay ya ajak, bahkan dapat nyusun hubungan keluarga. Blog DYM dah hampir berjaya denag objektif kamek apabila kamek mula praktis ari marek. Walaupun sik semua dapat datang praktis, tapi cukup komfiden aku dengan performance dak member DYM tok, walaupun sik Young lagik. Ari marek Usop ngan Philip terpaksa makei cermin mata nak nyucok kabel gitar and nak adjust sound. 25hb tok kamek praktis lagik. Harap2 Ateng dapat datang, bilit kat Studio Lai dah booking. Mun kau sik datang rugi kau Teng. Nembiak Los dijemput untuk datang nanggar kamek praktis, sebab masa praktis tok ajak boleh nanggar free.

ateng said...

Awu... mal, datang ku, lepas ku ngantar dak mem ku di pujut satu ia terus aku ke studio lah. Banyak barang ku mbak ia mal,kybd stand, roland kybd and stool ku jua, knek tok aku terpaksa duduk main kybd mal dah tua sik dapat berdiri lagi.
Syabas lah ia mal arap2 mnggu tok dak member lain dapat datang jua.

nembiak los lutong said...

Ateng,
Arwah bapak aku Junaidi B Omar, emak aku Kamsiah Hj Rajak, diam di Luak. Aku sik pasti gilak wife u masih ingat sik dgn orang tua aku tok.

Mal,
tempat praktis ya kelak mok ada pengkritik mcm sidak AF sik? Mun maok pengkritik kelak aku nunggah Idi Belayong....

Dancy said...

Kamal .

Chali ajak masa tak orang praktis . Dapat kmk imagine riuh rendah tak org .

Benar kata Nembiak Los Lutong ya ...mun ncarik pengkritik ....dah standby ngan tiket belon kmk tok .

Rah nae ndak tempat kata kitak tok ooo?

Mudahan berjaya rancangan tak orang ..........

Salammmmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy & nembiak Los Lutong. Sik payah pengkritik, baruk migang instrument udah kenak kritik anak kaderi nok kecik ya. Mudahan juak berjaya, Kaderi dah booking pakei main masa anak nya kawin kelak. Mun sik ada orang ngambik kamek main, aku rasa depan Mall ya sik ada orang butak belagu kat sia lagik. Dapat juak kamek ganti orang butak ya. Aku dapat offer dari dak KCA, main ngan orkestra nok backing cina mati ya......

ateng said...

Kalau arwah pak junaidi yang tinggal di luak ia ingat nya di,kelak aku madah dengan nya lah.

Kamal said...

Jangan madah ajak. Emabak nya berjalan rumah dak Mak Adi di Luak ya. Mun sik tauk kau talipon aku atau Adi.

nembiak Los said...

Tapi Teng, sebelum ke Luak, kita singgah di taman selera lok....

Kamal said...

Mun dah singgah ke taman selera, lalu siklah ke rumah dak Mak Adi. bagus pegi taman awam terus....

Elly said...

Kamal,( aku sambung pasal program Ateng tok ) :
Mun udah sampei di taman awam kak ya terus ajak ke taman buaya- he he he, sorry bro pelentei ajak bah.

Adiosssss-----Amigosssss

nembiak Los said...

Mun dah sampei keTaman buaya, terjun ajak.....

Elly said...

Sik Hab, mun dah sampei di taman buaya, berik signal belok keirek kakya terus ajak nait jambatan ASEAN ( paham paham ajak lah mun udah nait jambatan asean ya )

Endak gia bro Ateng : pelentei ajak bah.

Ginei praktis kitak orang tadi, sapa ngembak lagu " Cik Mek Molek " kira ala Dato M. Daud Kilau mun nya sik silow lah.

Adiosssss-----Amigosssss

wahab said...

Dato David Sparkle ndak Mal...

Kamal said...

Aok Dato David Sparkle. Talip tak orang juak minat ngan lagu Dato david tok. sigek lagik nok diminat Talip tok, program nok bercerita hal masalah berbahagi harta dalam TV ya.

nembiak los lutong said...

Mal,
aku baruk balit dr rumah Joe kamek org tek. Best juak nengar rekod lamak2. Joe ada berisik radiogram lamak marek, jd nya mintak aku posting dlm blog tok sapa2 masih ada nyimpan rekod lamak2 nya beminat mok deal. bnyk juak collection nya, lagu sidak koes plus, cliff richard dll....

sapa2 yg ada nyimpan rekod2 lamak boleh hebahkan di blog tok.

Kamal said...

Dol, ney rekod kau dolok? Di, Dol tok banyak rekod dolok marek. Aku rasa Koes Plus, Mercy, Panbers, Uriah Heep and banyaka lagik. Dol mun kau sik maok legonya, minjam dolok. Di, mun ada phone outnya, dapat aku convert jadi CD lagu2 lamak tok. Sapa maok aku volunteer molah rekod lamak kitak orang jadi digital. Free ajak. Tapi mun aku penat, sedia ajak rusip..Benda toklah dicarik aku, tapi rekod lamak aku dah abis pakei malo ulu parang.

nembiak Los said...

Eh maok maok. Mp3 Koes Plus, Dlloyd ngan Mercy ada ku. Nok Panbers, G & G ngan Uriah Heep lamak dah ncarik.
Mun dapat dikopi rekod ya bagus juak tapi nok Turn table pakei main rekod sik ada.

Kamal said...

Hab, mun rekod ya masih ada kelak minjam abang Adi empun turntable pakei main kelak aku convert nya jadi digital. Dapat burn ke dalam CD, mun lagik pakei kegunaan sendirik sik hal. Mun molah secara besar2, ya lain kes. Mun ktk urang maok nyual ngan nya pun boleh rondeng.

nembiak los lutong said...

Mal,

aku rasa phone out nya ada sebab Joe pernah nyambong pegi amplifier. Nya madah kuat gilak bunyi, begegar rumah kata nya. Aku ada a few rekod Koes Plus, ku simpan rah Joe jak. Molah rumahnya jd library. Joe tok boleh diharap, nya tok cermat dgn barang.

Dol,
mun ada rekod kawu mok dispose, deal jak dgn abang aku tok.

Dolt Udin said...

Rekod sik ada tapi mun lagu dak Koes plus, D'lloyd, Mercy's Uriah Heep, Deep Purple, Bad Co.,CCR,Rainbow, banyak lagik lah, aku ada.Udah ku rip jadi Mp3...tapi speed rate ko polah rendah dari 128 kb/sec...sebab ku pakey main makey Modulator lam keta aku...Mun maok boleh ku rip agik sampey 320 kb/sec....ngambik masa sikit lah..

nembiak Los said...

Adi,

Kalau Joe ya no poblem ngan aku. Nya tukang supply susu sapi juak ngan aku dolok.

Haji Hamid said...

Kamal,

Benar kitak boleh convert rekord lamak to CD? Kamek sikda rekord Koes Plus, Mercy, Panbers, Uriah Heep tapi nok lebih lama lagik dari ia masih banyak. Boleh rondeng kah? Ia benar2 dapat ngingat peristiwa los cermin. Kalo sekira boleh, let me know k.

Kamal said...

Tn. Hj. Hamid,
Mun nya dapat dimain oleh turntable yang dipadah nembiak los lutong tek, nang boleh kamek convertnya. Sik payah rondeng, asal kamek boleh burn pakei kamek empun juak.
Lagu klasik nang dicari, apalagik mun nok sik ada dalam pasaran kinek tok.

Haji Hamid said...

Kamal thanks,

kamek ada nyimpan rekod lamak tok. Mudah2an maseh dapat berfungsi. Ada masa kamek kontek kitak tentang tok kelak...seriously.

Kamal said...

Insyallah, tapi nanggar jumlahnya. Mun banyak mungkin ngambik masa, sebab transfer data at real time (sama masa lagu ya dimain, macam kita merakam sora) pas ya mun perlu edit maok makan masa juak. Tapi mun kamek free no problem, cepat ajak molah. Sebab hardware ngan sofware dah ada. Cuma nunggu underwear ajak.

JB said...

Pasal rekod lamak tok, aku masih nyimpan lagi rekod elvis Presley, (Columbia Record), Blue Hawaii.

Kamal said...

Mel, ya pun boleh. Nok macam yalah dicarik. Mun ada dak Cliff Richard and so on. Tapi lagu omputeh tok banyak juak nok udah kenak polah dalam bentuk digital tok. Melainkan yang benar2 rare macam dak El Chicano, Rare Earth, Uriah Heep dak tok jarang kita jumpa. Mun lagu Elvis aku ras abang nancy nok nama Luie ya banyak....

dr_poli said...

Masih ada Mal ...masih disimpan ngan bagus ...rah Abang Ean kmk pn banyak juak ...

Salammmmmmmmmmmmm

Dolt Udin said...

Kamal,

Lagu El Chicano "It's Been Wrong So Long" ngak ada lam stok aku.Tok ku ambik dari web site ARES..CD Uriah Heep ada aku .Oleh ku beli dari US makey E bay ada duak album ku beli Free Me dengan Wonderworld..Disc Olivia Newton john pun aku ada ku beli dari Korea..Lagu Olivia nak di minat Patricia Chee dolok "If You Love Me Let Me Know"..Kau ngan Davis Chia yang main guitar masa ya...Kak ya aku belagu cina duak egek..

Kamal said...

Aku ada rekod Christopher kelly taun 60an, rekod nok kecik 45rpm ya. Gambar kat kulit rekod ada gamabr dak induk rumah panjai sik makei bra.
Dol, lagu El chicano 2 atau 3 igek ajak yang ada free dalam internet. Mun ada rekod taun 50an, 60an baruk best. Lama dah sik nengar bunyi rekod scratch....

dr_poli said...

Mana mana lagu om putih nok baru baru tok ...ada sigek duak ajak dapat masuk dalam jiwa kmk ....dapat kmk appreciate lah .

Last last dengar juak lagu lamak kita dolok....nang old timer benar kmk tok ...kadang kadang bila kmk terdengar lagu lagu kita dolok keluar dalam cerita carton and kmk tek sing along juak ...san anak anak ..... Kata dak nya " U know this song ? Wow ...."

Salammmmmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Nang gia lah kita tok old timer. Lagu nok baru nang sik banyak ditau ngan diminat.
Ada sekali aku ngan anak ku tengah delete lagu nok dicopy dari kawan. Ada lagu sigek, lepas ditest sikit, nok ku delete, sik disuroh anak ku. Jangan delete, katanya, beat shuffle tok. Aku blank, apa reti shuffle tok. Sik kitak tau bah katanya, copy ngan kamek jak.
Duak bulan dolok aku berkareh meli album lagu cina, Beyond, walaupun ngak sigek lagu ditau. Band Canto-pop. udah lebih 25 tahun sik nengar lagu ya. Coba kitak orang pegi youtube. type; truely love you..

Dancy said...

Lagu cina di introduce oleh bapak dak Maelan ngan Munying .Radio / record nya di main kuat kuat dolok . Masa ya belum lah pandei appreciate .

Entah cham nae ...kmk di saloon rambut ...tang chun lah tek lagu cina nok dolok marek di main dak nya . Ya rabbi nostalgia kmk sekejap . San dak amoi sia kmk tauk ngan lagu ya .

Nok di padah kitak tentang di u tube ya betul kah Hab . Jangan palentaer . ....slow kadang u tube tok .

Kamal said...

Aku ada 2 igek album band Beyond tok, tapi aku sik tauk nama tajuknya. sik pandei aku maca. Lagu Pang Yau ada kamek main, ada 3 igek lagu cina kamek main tapi aku sik ingat namanya. pandei main ajak.

nancy, lom aku pegi kedei Munying ya. Kelak mun ada masa aku ngaro sia.

nembiak Los said...

Nok lagu lam youtube ya nang benar Dancy. Sik ada cerita nyepak antu lam ya. type Beyond Truely Love You....

Kamal said...

Aok benar ya Nancy. Kau download makei orbit, pas ya download FLV player atau GOM player. Bila dah install, mun dah kemas download, masa nak nanggar tutup tangan kat muka takut kau dikobeknya kelak. Mun nya ngobek cepat2 tutup muka....

dr_poli said...

TQ Hab ...tunggu usei lok ...baruk coba . Pagi tok ...manyak keleja...kata nyonyah kelab ( Hehehe...ya ku heran....dapat singgah lam blog tok ...nunggu ikan goreng kmk masak )...

Tahnks Kamal ...mun sik betul kata ktk ya ...tiakm pakei telur malak ..

Kamal said...

Nancy, benar. Mun kau lom ada orbit download juak dari internet. Aku tauk kau suka download. Last week, kalau sik silap aku ari Khamis ada aku jumpa Minah kat e mart. masa ya aku ngan bini aku carik ikan. Pasar ikan di Miri sik ada ikan. Jaik tubuhnya...
Aku nang sik dapat mun sik makan ikan, tapi mesti ikan fresh. Aku sik suka makan manok atau dagin. Bukan macam kawan Nembiak Los Lutong dolok, nya madah lejuk nya makan ikan masin tiap ari. Sekali ikan masin ya datang ke tempat nya kerja lalu manasnya ngan dak Nembiak Los Lutong.

Dancy said...

Cham nae cerita u tok Mal ?...side A ...ke side B.....side C pun ada ...

Cah lak ikir........

Apa cerita ktk duak Minah tek ?

Kamal said...

Sik sempat ngelakar aku berjalan bukan pandei nanggar urang. Nya bersalam ngan bini aku, sik tauk apa nok dikelakarnya. Cerita tok makei DVD Nen, ney ada side A side B.

ateng said...

Mal,dr, coba ktak orang nengar lagu Hoi foot tin hong(sea and sky) by beyond bagus lagu tok, kalau band kamek orang pform balit2 sidak request lagu tok, selain pang yew, Xiaw wei pun bagus jua mal

Kamal said...

Teng, kamek ada ngembak lagu pang yau , siau wei ada sigek lagik aku lupa nama. masa taun baru tek dak cina nyuroh main lagu nasyid daknya, neylah kamek tauk. Lagu rayanya pun aku sik ingat. Masa lepas count down taun baru, wailyn main lagu dendang perantau. Menjus muka daknya. Pandei kau tutor cina Teng, tok memang belajar ngan Kamang dolok. Hoi Foot Tin Hong tok bukan maksudnya "sea and sky", tapi "kaki babi dalam tin."....

nembiak Los said...

Benar terjemah kau tek Mal. Tapi seluroh maksudnya "kaki babi nyangkut dalam tin Ah Hong"
Teng. Aku ada 25th Annivasary Album dak Beyond, udah ku burn jadi mp3. 3 album dalam satu.

Kamal said...

Ingat kau ngan kumpulan wayners? dak tok juak best dolok.

nembiak Los said...

Kaderi ada nyimpan lagu Wayners. Lam youtube pun masih ada.

maelsahat said...

Salam teng apa kabar tek...senyum kambing koboi kau ya mahal...
Aku pikir koboi sesat nae tek?? mun dari jauh???
Shockkkk sekejap aku apabila nagar gambar aku kenak post dalam blog tok....sik apa sabar jakkkk aku...
Mal nang menar juak...lejuk juak makan dagin ngan ayam.mun makan ikan sik pandae lejuk pasal ikan tok banyak jenis...arum bulak ribu bah... jadi ribu juak lah rasa nya dak macam ya hab...
Lain kali mun mauk makan ikan merah,ijau,itam,coklat,biru,kuning,ikan saripah ani,ikan murah,ikan mahal kontek ajak aku....
Hal nok lagu tok kelak namporrr...banyak lagi homework tok

Dolt Udin said...

Mael,
Di kuala Btu dekat Hotel Park City selalu ada orang ngail...banyak ikan merah kecik ada juak ikan kerapuk...aku sekali ajak ngail sia tapi sik maok lagik bila aku dapat duak tin ikan sadin...malas gik aku...sik ada ikan lain makan kail aku...manas aku..

nembiak Los said...

Mael. Ada ikan Kasut di sia? Dolok ikan tok bila dapat, ikat kat ekor, kak ya ikat ngan jerry can, lepas balit. Yalah tenggelam timbol ajak jerry can ya. Kadang kadang plastik beg ditiup jadi pelampong, pakei ngikat ikan kasut ya tek.

Kamal said...

Hab, mun koboi Munshi tauk ada ikan kasut mesti nya pegi ngail di sia, ney tauk dapat ikan kasut but koboi.

Dol, mun dua bulan kau ngail sia nang dapat mukak super market aku. tapi nyual sadin ajak.

maelsahat said...

Dolt,
Jangan lalu manas bagus dapat sadin lam tin sik payah di masak...bukak lalu makan ngan roti paun macam kita selalu pergi piknik.
Hab,
Hairan aku udah 10 taun aku di sitok sik pernah aku nanggar sekor pun ikan kasut munkin udah abis kenak polah jadi sapety boot.
Macam ya juak ikan yu di tok...dak ikan putih banyak..ari2
dapat di kail masak sup.
Mal,
Mun dolt udah pencen jadi nelayan ikan sadin ajak...dapat aku jadi saleman

Dolt Udin said...

Mael,
Neylah aku sik manas, mun nya sadin lam tin ya sik hal tok ndak, tin sadin chap nanas di bukak telor masin ati sapa sik manas...

atengbuang said...

Tulah kau tok mal, lelah aku belajar nok translate lagu ia,senang2 ja kau myinpan nama babi,

Hab, aku mau copy lagu beyond ia, kalau aadaa beri dengan kamal hab.

Kamal said...

Teng ada aku download lagu ya dari Youtube, mun kau cadang nak nyuroh Kamang ngembak lagu ya, sorry teng nya jual mahal kinek tok.

Dol ya pantun Awangku Ali ya. Seney ndak nembiak tok, rindu juak ngan nya tok, aku rasa lebih dua puluh taun dekat tiga puluh taun sik jumpa nya tok. Mun aku tauk alamatnya di kuching memang aku ncariknya. Nya selalu jadi sparing partner aku dolok, dak lain ney berani sparing ngan kamek duak. Jali Pomen nang manas, mun jadi urang muder pun sakit apa tah lagik mun jadi pesauk.

Dolt Udin said...

Sik ku tauk seney dak duak tok...Masa di los dolok dak duak tok lah ngikot kamek medal ikan tenggiri lam kereta landrober bruney yang selalu parking di depan kelab...Masak di kuala miri...

nembiak Los said...

Teng, Ada aku album beyond ya. Kelak ngator ngan Kamal.

Aku pun sik tau sine rumahn Awgku Ali di Kuching nun. Last aku jumpanya masa kamek diJln Bintang. Nya datang ngan kawan nya nok dari Lawas. Kak ya, adik nya Awgku Usup aku jumpa diKch masa aku training Telekom taun 1981. Awnku Usop masa ya pun sama besar macam Awgku Ali di Miri dolok.

Kamal said...

Hab, walaupun badannya sama besar tapi matanya sik berkelip2 macam abangnya.

Dol, masa ya nang puas makan ikan. Cook sedia di los bujang.

nembiak los lutong said...

Mal,
Awg Ali tok org melano kah? aku ada kwn nama awg ali juak & description kawu tang sama jak dgn nok di kenal aku tok....

Kamal said...

Di, aku rasa bukan. Nya tok urang Melayu Sibo. Sik tauk juak, Wahab pandei ngecek. Mun nya ada adik nama awangku Yusuf, nyalah ya. Bapa nya kerja kastam di Miri dolok. Pas ya transfer ke Kuching.

dr_poli said...

Mun Awgku Yusuf tok ....nya sekolah sayed othman dolok marek. Darjah limak ngan enam ajak nya ngan kaek . Form satu sik ingat .

Confirm lok Mael Sahat ...? Ingat ko miak tok ....?

Kamal said...

Nancy, taun berapa ya? Sebab daknya pindah dari Lawas atun 75 atau 76. Wahab ingat brangkali...

maelsahat said...

Dancy/Mal
Awanku Yusof tok sebenarnya geng keras aku dolok...nemiak tok mun nya tetak lain macam ajak...dengan muka2 sekali senyum nya juak nang original erti nya iklas bah...ada rang tok senyum senis semadi nadai kata iban...
Sidak tok dolok diam di los perintah dekat rumah dak Mat rumah nok ujong sekali mun sik silap...
betulkah Mal mun sik salah rang...

nembiak Los said...

Sidak AwgKu tok urang Kuching, tapi lamak meranto ngikot urang tua, maklom lah Kastam, berpindah randah. Slang sidak bunyi Melayu Sibo. Selalu diporah kamek juak. Nok tok, katanya Nok tuk. Bilanya nanyak; ada ko beisi benda tok? kamek selalu njawap, nadai bisik...
AwgKu Ali sekelas ngan aku dari taun 1974 sampei 1976 di Uni LSW, sama ngan dak Awang Itam, Keria Lai, Peran Bakar, Hamidah bini Wa Busnak, Bonnie Lucas, Mat Mamut, Azahari Bujang(Tet)...nok lain kebanyakan Cina. Sidak pindah ke Lawas taun 1976, lepas kamek test SJC.

Kamal said...

Ada lagik sigek Hab. Nya selalu nyebut nok sebuti'. Kita madah nok bekenu.
Awanku Yusof classmate nancy ya siklah aku tauk. Sebab aku rapat ngan abangnya ajak.

dr_poli said...

sinae rumah dak Awang Yusup tok marek ? Kamek duak benar sekelas ...sik ada nak berkelakar . Arum bulak sik bertegur ....

KAli nya dudi masuk kelas kmk ...jadi sik se rapeh macam ngan dak Mael , Lokman Khan , Yet , arwah Abdl rahman paelok , Ali Seruji ....

Mael...Awg k Usup tok ke St columbas juak kah dolok ?

Kamal said...

Nancy, aku rasa Arwah Abdul Rahman ya bukan paelok nama bapanya. Suka ati ajak nembiak tok, mun Moss pandei nya nganok. Rumah dak Awangku Yusop tok kat Los Parentah depan pos opis kinek tok. Bapak nya kerja Kastam. Dak Kastam nang selalu pindah randah, macam pusak siam beranak bungas. Abang Luie kau sik pernah pindah2 kan?

dr_poli said...

Ohhhh Sori Mal , baruk ingat tek ...Fauzi nama nya ...Poji Paelok org nunggah . Bapak nya Abdul Razak ....

Jiran kmk dolok bila dak Adol dah pindah ke jln Bintang .

Nae si Moss Ooooo? Apa hal nya tang diam ari tok ?

Kamal said...

Muss lagik makan umei ikan bedukang. Nya tok kuat makan umei ikan bedukang, somet nya pun macam somet ikan ya.
Nancy, nok nama arwah Poji tok nang bait nembiak ya, aku berkawan ngannya masa kecik2 dolok. Bila dah besar masin2 ngembak haluan dirik empun. Nya dolok pernah ngajar urang dreb kereta. Last aku jumpa nya, seminggu atau duak sebelumnya ninggal. Aku jumpa nya kat kafenika. Nya madah nya nak meli keta toyota corolla aku. Aku madah ambik ajak, sebab keta ya nang dah hancur dah. Pas ya dengar berita nya dah ninggal, sedih juak rasa. Geney nak molah dah ajal. Arwah bapanya pun jenaka juak urang tua tok. Mun nya kelakar nang sik dapat disampok.

Dolt Udin said...

Mak ningal poji pelok tok nama nya Timah Abd Latip.Nya orang Marudi..Beradik ngan bapak mentua aku...Bapak mentua aku bongsu lam korga tok..Ada agik sorang deradik ngan bapak Poji tok diam di pujut adong namanya Talip...ada duak anak daranya...Sorang nama Aisah sama kelas ngan aku di sekolah Anchi dolok..Nya tok pernah ku iris ngan pisok jilet..Lukak tangan kanan nya...Kaong2 nya nangis..Esok ari aku kenak rotan chekgu Abang.....Kadang kadang ada aku jumpa Aisah tok bedagang di pasar malam di seberkas....Kesian sampey kinek tok nya ingat hirisan pisok jilet aku ya...komplen nya ngan Bini aku juak...Sik lah aku tauk kenak aku molahnya macam ya.Bukan main baitnya ngan aku masa ya...bodo juak sik paham di budi orang...

Kamal said...

Yalah Dol, dapat dibayang aku, muka nembiak nok duduk di tanggak dalam gambar nok dipos Wahab taun 60 ya ngiris tangan anak urang. Nang gaok nembiak ya, ney ndak manas Cikgu Abang. Arwah Cikgu Abang (Al Fatihah) tok mun nya manas nang berkilat daieenya. Masa ya sidak cikgu Latip sik payah ngembak cermin mun nak bersisir rambut.

Dancy said...

ya lah ko Mal ....san nyawa nangga olah anak tok . Apa dalam pikiran nya masa ya Ohhh ? Rasa nya kali belajar ngiris ikan nok pakei molah umei .

Ehh ehhh...bagus bapak miak tok sik keluar angin ...mundak cam nae kita nak nulong anak tok MAl Ooooo...?

Anak gitok lah nang patut diikat rah pokok ceri ...jgn dilepas lepas ....merbahaya kpd masyarakat dak tok .

Tapi dah insap nya Mal...syukur ...mundak sik kmk duak bergeng dah tua tua cham tok ...

salam

Dolt Udin said...

Sik ku tauk juak apa hal aku molah kja ya, ngiris tangan Aisah ya...Kinek tok baruk aku rasa kesian nangar mukanya bila jumpa di seberkas bedagang..Masa ya datang juak Bapaknya tapi sik nya marah ngan aku.Ngak nya madah Jangan gia Nak..jangan kelaie katanya..masa ya ku liat Aisah sik maok turun dari basikal bapak nya...Lalu sik maok sekolah...tapi sik jerak agik aku.Duak tiga ari kakya ku cucuk makey pensel tajam...Patah pensel di lengan kanan nya...Nerais ajik miak tok oleh aku...Lalu di pisah tempat dudok kamek duak.Nya dudok belakang sekali aku masih didepan.Baruk aman.

Jangan ko ngikat aku di pokok chery Dancy, kelak Wak Edi bapak lehot datang sik dapat lari aku kelak..Puas aku di kepong Wak Edi dolok pasal mencuri jambu di belakang rumah daknya di los katon..

Nasib dirik empun sense dolok tajam.Boleh detect kamek tok brutal masa dilos dolok.Mun sik kalau sempat kita begeng dolok ndak kah jadi umey cecah dirik Dancy....Tok dah tua sik lah aku macam ya agik.Dah insap dah.Kesian gik ada nangar orang melimpas depan aku...mun dolok, nang ngereot hati nangar kawan melimpas tekenjit kenjit.Ada ati nok melastik tapi takut hutang betambah, susah nak mayar kelak..

Ada ko meli rubber kah Dancy...Mun ndak kelak aku ngirum pakey madam book tiga limak ya...

Dancy said...

Awok....rubber pakei kita dolok...masuk form 1 jadi eraser benda tok ....

ruler ...sharpener ...masih gik word tok pakei kmk .exercise book...drawing book...crayon ....water kalar , brus ...word om putih ...paham juak emak kita dolok .

Duit belanja ke school ...10sen ajak ... kitak org ? Ya pun ...takut duit ilang ...di ikat rah ujung percak ....baruk percak tok masuk poket ...

Anak kmk sik ada makei tok gik...dak nya dah ngembak tissue paper ...nok pek kecik ya ....

Dancy said...

Eh...salah ...dolok bukan poket ...kita makei kochek ...kochek baju ...kocek seloar....

teringat ngan baju kurung org marek .....kocek nang sebelah kaerek baju ...bukan macam kinek tok ...kemas jaj di polah tepi baju ...


salammm

nembiak Los said...

Kinek tok eraser dah jadi pemadam bilak anak masok bahasa medium. Aku selalu keliru bila nulong anak molah arismatik. Dolok kita makei, times, divide, minus & plus. Bila sidak nyebut darap, bergaruk palak aku sekejap.

Dolok primary school nang 10c lah. 5c meli mee hoon, 5c segelas air campur besar gelas pakei ngidang Hari Raya. Udah form 1-3 nait gaji jadi 30c. Dah form 4-5 jadi 50c...

Masa primary school, kamek sik makei percak nyimpan duit. Duit ya di masok kochek loar, kak ya diikat ngan rubber band dari dalam kocek tek.

Dolt Udin said...

Sedih juak ngenang duit sekolah ya tek..Kamek adik beradik dolok, pagi pagi ada duit 20 ct di simpan mak bapak di atas handrail papan masa di los jln Gertak..Sekolah sik jauh di belakang rumah...Seloar panjang itam betampong tampong.Sampey Tingkatan limak pun sama duit belanja ya...Nemiak kinek tok sampey 5 ringit sekali belanja...barang pun mahal juak lah mun di banding ngan dolok marek..Jaik ati ngenang macam ney susah orang tua2 kita nak ngidup kita masa ya...Dari kesusahan ya lah kita jadi senang kinek tok, walaupun sik lah kaya tapi alhamdulillah boleh idup lega..

Dancy said...

Masa primary school dolok ...ada kelas pagi ngan kelas ptg ....Plg jam 12tgah ari ...berjalan kaki plg dari jln merpati ke los nun. Kak ya 1.30...keluar gik ...bejalan gik ...ke sekolah . Nae ada basikal . Yg ada basikal masa ya Musa Atoh .

Tapi tgh ari kelas bejait ...drawing ...art craft ...mun masa ada lantern procession ...nulong cikgu wan enkah kertas wo rah rangka nok dipolah dak nya .

Belanja ptg ...5 sen ...pakei meli samboi...rah kedei surong emak dak Moss atau emak dak Ali seruji...ais kumpal kah ...atau ais krim Kak Jijon .

Sentiasa ada activity .

Dolt Udin said...

Aku masa sekolah primary, sekolah pagi tapi sikada aktivity tgh hari..Kadang2 tingal sorang dirik di rumah, main rim basikal di surong makey kayu bengkok..Emak aku selalu pegi rumah jiran/sedara mara berulam.Macam2 boleh di ulam dak nya.Ada sekali aku nangar dak nya ngulam pucuk simpor.Bila ku test, nyaman juak rasa nya.Makey sambal asam jawa..

Mun aku sik dapah di suroh nulong melekat kertas wo, memang ku curi kertas wo pakey mbak pulang..Patut cikgu Abang sik pernah mintak tulong aku dolok..

Kamal said...

Dol masa form 4 dolok ada buk reference Physic, bio ngan chemistry. Aku terpaksa nyimpan duit belanja sekolah nok 20 sen sehari ya pakei meli buk tok. Nak madah ngan bapak sik berani sebab buk tok nang mahal reganya. Masa ya rm15/++ reganya. Tiga igek dah dekat rm50. RM50 dolok marek macam nanggar sport rim. Ngak dapat aku meli physic ngan Biology ajak. Chemistry nang aku minat jadi aku sik ada masalah gilak. Masih aku simpan buk 2 igek ya sampei kinek tok, pakei kenangan. Sebab bila keluar result form 5, tiga-tiga sabjek tok aku dapat 9.......

Dolt Udin said...

Bagus kau dapat 9.....bukan senang nak skor setinggi ya mal...ada orang dapat 1 ajak...kecik kan main...dah belajar stgh mati....mun dapat 10 ke 20 muak juak..

dr_poli said...

Setujuuuuu.....biology ya nang best subject ...

bagus juak ada nombor ..semadi kosong ...kan ? Ya lah sesiapa yg pandei dalam subject tok...memang Biol pun org....

Kamal said...

Ada aku jumpa duak2 buk ya malam tadik. Aku nanggar anak aku molah nota biology. Miak form 4 kinek tok belajar sains dalam English. Berkareh aku ngerugak kotak book aku. Masih bagus gik buk ya. Ada tanda harga rm12.50 buk bio. Physic ya sik ada, aku rasa physic ya pun sama juak rega. Kinek tok buk tok aku rasa dalam rm50 lebih reganya.

Dolt Udin said...

Aku ada book Physic mal.Biology pun ku rasa masih...Ingat kau Sani abang Jamel temuntah muntah keluar exam room kak molah soalan Chemistry?...Aku masa lom exam ya belajar atas pokok lam gate sekolah ULSW...ada lah ama LSW anak buah Achai sepak tago nait tas pokok juak..Pecoma aku di tudoh principle Mr.Kwong bedating ngan Ah Aeng tok...molah kja nya tok...

dr_poli said...

Mun manas marek...word A'eng tok keluar .....

Kamal said...

Apa reti A'eng ya Nen?

Dol, boleh tahan juak Ah Aeng ya Dol. Ompuan lain ney pandei nekik pokok. Lupak aku camney mukanya. Bukan nok bejual cendol di beach Tanjong ya kah?

nembiak Los said...

Mal, A'eng nok partner Mat Aak berdisko dolok, ingat aku. Bekak bini sedara dak alim....

Kamal said...

Bukan nya ya Hab. Nya tok cina.
Nok partner disco Mat Ak ya bininya. Pas ya kawin ngan sedara dak Alim. Kalau sik silap akulah. Dol, tolong kompom, kau selalu berdua2 an ngan Ah Aeng tok atas pokok dolok.

Dancy said...

Cam ya rasa nya Mal....umpama Tarzan ngan Jane.........

Dolt Udin said...

Mal, Aeng partner Mat Ak ya bekas bini Johan ndak....Johan tok sama sekolah ngan aku di Anchi dolok...Aeng anak buah Achai Sepak Tago tok nyalah ya mal yang nyual cendol di beach...Laki Aeng tok apek bayat kja ngan aku di Slipway masa kja kontrex dolok...Sehari sebelom aku lepas kja sia, ku tulak nya tok lam sungey sebalah Dok yard...Nasib ada orang nama Bediyai ngesepnya...Piee sedara dak Letom sama ngan aku masa ya...

nembiak Los said...

Oooo. Aeng ya Adik Kok San. Choi Kok San nama nya. Kita nunggah bapak nya Ah Choi ajak. Jalan Biru sidak tok dolok. Sik jauh dari rumah Ah Chok.

Kamal said...

Hab, aku heran juak kenak nama cina di los semua ada "Ah" di depannya. Mun dalam IC daknya sik ada "Ah".

Dol,ngamlah ya. Nancy ngaok kau macam Tarzan..

nembiak Los said...

Ya cina pun nama. Kalau Melayu selalu nya macam En Hassan......

Dolt Udin said...

Ngam lah adik kok san anak buah achai sepak tago tok lah...Kan Achai adik beradik ngan bapak Kok San..Tapi eran juak kenak kita nungah bapak KOk San Achoi...Nama nya Chai...atau mengkali nama penohnya Chai Kok Choi..

Dancy tok ada ada ajak nama di gelarnya kita, Tarzan lah...Tah macam ney boleh kenak menganak ngan Tarzan aku tok Mal? Spender Tarzan pun aku sik ada nyimpan.

Dancy said...

Kamal ...bab " Ah " tok nae nak muang Ah Cheng ....tapi nya tok ...nyaruk juak jadi cina ...macam dak Wahab ngan Dolt ....ndak gia Ah Hab ?

nembiak Los said...

Aya Ah Cyee ahhhh...itu nama lu cakap ada ngam lah Amoi...

Tapi kalau lu punya nama tukat nyadi Cina punya, titak ngam wooo...pasat lu punya kaler tidak Cina punya kaler wooooo.....saya titak belani cakap...nanti lu kasi puttttt dengggg sama saya Ooooo...pecoma saya......

Kamal said...

Kajol....
Wah terlebih sudah..
Dol, ney ada tarzan makei spender boyak. Maok ncarik kulit rimo baruk ngam. Mun di Sarawak tok terpaksa makei kulit pusak utan ajak.

nembiak Los said...

Di woksop Bus di ujung Jln Satok ada Cina Tarzan dolok. Ari ari kita limpas sia bila pegi/pulang sekolah.

dr_poli said...

Bukan anak Aon ya kah Hab ?

Kamal said...

Aok, Usop Pawi udah nanggis disakat cina Tarzan tok.
Nancy, bukan anak Aon. Aon dah kawin kah?

Dolt Udin said...

Sapa berani kawik ngan Aon tok..Nak mencarik nahas kah..kurap besi seluroh badan nya ya tah cam ney ndah kah mun nya melok bininya...terus putus jantong bini nya kali..Rasa macam kikir kayu nok pakey aku molah sarong parang..

Kamal said...

Aon tok dah masok kategori parek kikir. Liat isinya. Eh. baruk aku ingat ada anaknya sama sekolah ngan aku dolok. Tapi aku lupak namanya. Hensem anak Aon tok, tapi kategori lembut.

Dolt Udin said...

Ney ndak lembut.Mun dah ari2 kenak kikir, sedang besi spring ku kikir ala kadar ajak dah lembut..Mun sekira nya Aon belawan ngan Bujang parek sapa boleh menang mal?

dr_poli said...

Nang ada sorang anak Aon kerja kat workshop ujung jalan satok ya ,Mal ....se ingat kmk nyatok nang hensem...mun jumpa Lihi ...tanyak ngan nya ...pakei confirm cerita tok ....

Dolt Udin said...

Sik Lihi dapat posting lam tok Dancy, kelak lekat lekat nok di tulisnya.Mun ada sorang nepok belakangnya baruk lancar...

nembiak Los said...

Nang benar Dancy, Aon ada anak. Sorang nok empuan selalu ber basikal ngan anak apek temaga limpas kelab dolok. Nembiak Los sik berani nok ngacho amoi ya, takut bermertua ngan Aon. Kelak jadi lembut kenak asah Aon.

Apek temaga tok, bapak Chey nok selalu minum dikelab dolok. Sorang anak apek tok kerja Shell sama ngan Mohidin, abang Elly.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kacak2 anak Aon tok. Tapi sayang takut pureh kikir parek ya ada ngan sidaknya.

Dolt Udin said...

Kamal,
Jangan kau was was ngan anak aaon mal, sik ada pureh anak aon berisik parek, sebab aaon kenak kurap selepas 5 anak anak nya dilahir... 3 pompuan and duak laki nakao aaon...Sorang chip mekanik timber camp. Nya tol selalu ngagak aku semasa aku di UM dolok.....Aaon kenak parek selepas nya selalu pegi rumah Jamal nok jeraya ke sekolah Anchi dolok...Jadi gunakan lah anak pompuan aaon dengan tanpa was was..

mussjulai said...

Ok aku setuju nok di padah ko Dol.

adi said...

aku sik apa cerita tak org tok tapi aku dah ngangkat tangan tanda setuju jak lah.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Tunggu lok, gik ncarik kopi...

Dolt Udin said...

Jangan lebih gilak kopi usup mal kelak angol agik, sik dapat motong pokok temedak kita kelak...

mussjulai said...

Mun angol sik apa,dapat relek debah pokok,mun berader bangun kotan lebeh kopi susah nanti,mana mauk taroh.Senang ya,suroh ajak pokok temedak ngepit nya.

Dolt Udin said...

Senang ajak ya Mos....Sumbat lam exjos pikup kau mos....

nembiak Los said...

Anak empuan Ah On semua udah kawin, sik sempat lah kita nok minang. Ah On sendirik udah jadi Ah OFF.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hehehe.. teringat aku ngan Pakcik On Off...

nembiak Los said...

Sampei berkokok manok, malar lampu On/Off, ndak Mal.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok. kesian nanggar geng nya, nang lelah nekan suiz lampu.

adi said...

mun kinek tok sik nya lelah nekan suis lagik, makei remote jak. makei bluetooth pun boleh bah...

Kamal said...

Pun abis juak batteri uleh nya tok..... Kelak mun ada masa cerita masa offline, best cerita tok. Dol, sik dapat diremind, abis disoundnya dalam tok kelak....

nembiak Los said...

Mail pun ada cerita nok cam tok, Mal/Adi. Nya sik napak napak minggu tok...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mael 2/5 nya balit. Ada nya ngembak kirum kamek urang.
Tapi aku rasa sik dapat makan umei dolok. Sebab kata Musa ada urang ninggal di piasau Utara. Adat sidak sia mun ada urang ninggal, sebulan daknya sik ke laut. Tapi mun Mael komfiden ngan kamek duak Moss dreb kapal ya, boleh kita ke laut..

nembiak Los said...

Eh bagus cadangan kau ya Mal. Aku pun ada lesen Coxwain Lifeboat tok. Tapi, mesti maok dipasang tayar burok banyak banyak dikelilin bot Mail dolok sebelom aku nereb... Silap silap ada ajak rumah urang kpg Weles gugok ke Aik kelak...

adi said...

Marah Rajak Smoke kelak mun rumah nya gugok ke aik....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun kenak rumah Yot, nahas kita...

nembiak Los said...

Aok benar ya. Pecoma biru muka kenak penumbok sulong Yot. Penumbuk si Smoke ya sik hal. Kalau nya numbok, lari kita ke kerek, sik nampak nya sebelah ya.....

adi said...

Hab,
mun nya masok sukan nembak aku rasa senang2 nya dpt wakil Malaysia. memang cun nya nembak sebab sik payah ngeceng mata mun nginci.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, belah kerek atau kanan nok blow ya? Mun jumpa trepik bakir gerenti kenak saman, sebab lampu sebelah blow...

Dancy said...

Hidup olah kitak tiga malam tok . ...macam macam cerita digoreng tak orang .

Lamak juak mikir tok Mal...bab nok blow ya ....aduh ha .....mun duduk test nembiak los tok...gerenti pail ( fail ).

Mun nya makei 'patch' rah mata blow ya gerenti kita ingat sampei kinek tok .....sik kita dapat ngacho nya ...geng dak pirate of the caribbean ....

adi said...

dolok masa R.Smoke gik begiat aktif, bila kamek org belintas dgn nya ada kamek org embak lagu Rudy Ahmad (dari Sabah dolok) "Sinar mata mu, mendebar hati ku...." nang ndak ku tauk lagik jelin nya dgn kamek org...

nembiak Los said...

Mata batu nang kuat bersinar Di. Sebelom turun operasi, nang di gusok ngan Brasso dolok atau digusok ngan tepong kulit kuno.... udah berkilat, baru kelassssss...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Masa aku jamming main band kat Texarcana Pub kat Pelita dolok, pernah aku nanggar Rajak smoke tok palau. Nok belah mata batunya nang maseh besar, tapi nok mata orijinalnya kuyu jak. nang chali jak rupa.

nembiak Los said...

Ya lah Rajak bagus diambik jadi tukang jaga. Dak penyamun sangka nya gik bangun bila nangar mata batu nya malar encelar ajak semalam malam...
Bagus direkomen nyaga BCB...

adi said...

sik banyak lagik Bank makei jaga malam gik Hab, rugi Bank bayar gaji sidaknya, kebanyakan sidak tidor. kinek tok system dah canggih sikit.

Dancy said...

Awokkk...se canggih nae pun ...palak manusia tok sentiasa nangga ya as a challenge ...cam nae gik cara nak medal ....kamek rasa lelah kerja guard sitok . Jaik ati kadang kadang nangga dak orang tua jadi guard ...nang di puttt denggg dak perompak .

Dekat Parkson di Penang ada sorang apai dari kita sinun ....pilu rasa ati ...mun chun kamek duak betemu berjakok kamek duak .Happy org tua tok bila nya nangga kamek sudi maok negur nya . Masa Gawai pulang nya ke kpg .

Mun org sik baesa ...nang san nangga org tua tok . Imagine tak org ...bertattoo rah geruk ...mun sik salah ada juak rah tangan nya ...and then telinga nya panjang ...belubang . Klasik org swak uuuu...imagine tak org mun nya makei pakaian traditional nya ....kmk rasa nang attraction na ...chun juak penang ya nang penuh ngan tourists .

Mudahan temu nya lagik ...nak ngambik gambar nya .

adi said...

Benar nok kata kawu ya Cy, kita hanya berusaha maok nyaga kepentingan pelanggan tp ney dpt lari dari cobaan. Aku rasa company guard di semenanjung sinun lebih ketat lagik syarat2 sidaknya sebab lebih rami guard yg mudak2 berbanding dgn sitok. Sitok no choice, sik banyak pun org maok keja ya. Yg maok keja pun rata2 yg dah pencen.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kat bahu depan belakang ada tatoo bunga terong.
Kat betisnya ada tatoo mata kail.
Kat lengan nya ada tatoo Gun and Roses. Hehehe....

adi said...

ada geng nok betattoo naga dgn burong lang ya, bila di tahan polis lalu panik. Polis nunjok rah tattoo naga nanyak "Ini apa?!", kecik jak sora nya jawab "Ini gambar ulat Tuan...." Tunjok gik Polis ya rah tattoo burong lang "Ini apa?!" jawabnya lagik "burong pipit tuan...."

Dolt Udin said...

Last sekali trapik tikus nanyak ngan pok tok tek, di tunjok trepik tikus seluar sumbu nya terus nanyak apa dalam itu, serta di pegang nya nok debah ya dan nya menjawab nyerin sekali, ini URAR tuan, hangan sentoh, udah lamak nadai di kena katanya...

mussjulai said...

Dol,maseh idup tikus tok .Ada aku jumpa nya driving kereta lamak nya.Tang macam tikus belanda nok mauk mati jak nya!

Dancy said...

Andai kata kmk terserempak ngan nya masa di Miri kelak ...kmk mesti ngambik gambar ngan nya ...kak ya ajak nya minum ...kak ya nanyak nya apa hal hobi nya suka ngepong org dolok . Sembang ajak ngan nya . Nae lah tauk ada kisah nembiak los yg di tauk nya .............

nembiak Los said...

Dancy. Mun nya ngan Mrs nya, tanyak ngan nya, tangan nae nok nyuroh idong aku bedarah dolok. Kelak aku ngubit nangan nok belebih ya....mun nya sik ngakuk kelak aku ngobek nya ajak....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kacak anak nya Hab. Mun nya berjalan ngan anaknya, gerenti sik sampei tangan ko nak ngubitnya.

dr_poli said...

Paksalah ngintir nya Oooo? Trapik Jam ya maok di interview benar benar . Mesti banyak story ngan nya .

Entah ngelala kah sik kmk ngan nya lagik Oooo? Sinae nya bejual masa tok kah ? Nyatok ...second top on the list .

Paling top on the list ...nok molah peletop ya ...Dolt .

Dolt Udin said...

Yarabi sik ku sangka sampey macam tok.Adakah aku pulang top on the list...Baruk juak aku nak ngabas kitak orang lam tok.....Beriklah nomor tiga dolok kah...Sikhal lah, tok baruk aku tauk apa hal Dancy sik respon ngan aku masa di los dolok...Rupa nya Dancy ada skendel ngan Shaadi padu...heheheeee, pecah tembelang dah...

Mos esok kita molah chuan pakey masak timah ok....Pagi kita molah.Lepas sembahyang Jumaat kita masak...Petang kita test burong puney di tanjong....

dr_poli said...

Yarabbi Dolt .....kejut mek dengar kisah skandel ya tek ...padu hal...sik lah kmk tauk kmk ada skandel ngan Shaadi .....mati kita ...apa endak kata bini nya ....apa ndak kata anak / laki kmk .

Parai...anang bekenyak Dolt . Nda ulehhhhh.....

Sik abis kerja lastik tak org . Dah babo dak nembiak los kali Oooo?

adi said...

ari tok tek complete dah rasa kehidupan aku..... dah dapat lastik dari Dolt. Aku sik keja ari tok tek, demam. Bila Dolt call madah nok ngantar lastik lalu sihat. Sempat juak test lastik tadik.

Makaseh Dolt, best lastik ya. Mun keris Taming Sari sik ada adik beradik tapi lastik dipolah Dolt tok ada empat adik beradik. Empat kah limak Dolt?

mussjulai said...

Limak adik beradik Di,rah wailin sigek.

dr_poli said...

Enam ngan kamek kelak ....ndak gia Dolt ?

adi said...

Dolt,
mun ngekot hikayat Hang Tuah cuma ada limak sekawan ajak. Mun nya jd lebih sigek takut makan tuan. Coba ko pikir mun kelido ditambah dgn lastik, ndak kah jadi ada kelebihan nya....

Dancy said...

Eh..eh..lalu masuk dak Hang Jebat ..Hang Tuah indahhhh...nae dapat dak tok nyaruk ngembak lastik dalam tangan atau diselit rah sabok dak nya ...sik ngam .

HAnya miak los chun makei gia ...lastik belakang poket belakang atau rah kocek baju depan ....kaki ayam atau selipar jepon ...nae pandei betopi ....

MArah Hang Po Li kelak ....ehhhh...HAng Li Po ( sitok lah kmk ngakon kmk ada darah cina ... ) mun lastik ditukar dari makei kris .....Chis...!!

mussjulai said...

Bukan Hang kebon kah?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Raya tok kelak kita bergambar, makei baju melayu pas ya bersabok. Selitkan lastik di depan, ganti keris. Tapi ada masalah, Wailin makei cawat!!!

Dolt Udin said...

Salam semua,

Dancy ok juak kalau Limak beradik lastikya, 4 lelaki 1 pompuan...tapi lastik pompuan lom pandey aku molah.Kelak lah aku nanyak ngan Buti...

Mos, Hang Ah Onn kurap...

Kamal, gantong jak di geruk lastik ya kelak, baruk ori..Tadik petang kamek Binik ngan anak Talip melastik burong tekukur di Mariner Bay.Nang banyak di sia tapi susah nak target..Nya main lam rumput.Kecuali kita duduk ngendapdari awal baruk dapat..Dapat sekok burong perak laut nok rona itam putih ya..Di mbak Zul balit pakey goreng...Di tanjung sik berapa banyak lagik sebab buah leban and buat ara masak dah lengis..

dr_poli said...

Mos ...Dolt madah ktk Ah Onn kurap ...kerja kan nya Mos...jgn merik chan .

Tutor org sitok mun dak nya madah ' hang ' maksud nya Kau atau kitak .

Hang pi mana ? Kitak ke sinae ? ...
Awai pagi ni ? Awal pagi tok ?
Hantaq anak pi mengaji ....tu lah awai .Ngantar anak ke sekolah ...ya lah awal .

Elok awai no.....kalut kalau lambat .
Bagus lah awal ndak Oooo...susah mun akhir .

adi said...

sebab ya lah Belanda sik jadi nyerang Kedah dolok, besusah payah nyerang Melaka sebab ada limak orang Hang (Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir & Hang Lekiu). Di Kedah sia-sinek jak Hang.... Hang Pi Mana, Hang Dah Makan, Hang Dah Tidoq, Hang Pandai, Hang Bodoh, Hang Penipu, dan mcm2 lagi lah...

mussjulai said...

Bukan Dol nganok aku,nya ngelar aon ya Hang ah aon.
Dol ya Sifu kamek orang.Mun sik ada Dol,sik abis pokok temedak,nasib bait ada dol pakey motong pokok temedak ya! Sik juak aku medo nya!

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Pandei Moss ngolok sarong parang!! Chewah, aku dolok ya...

Terrer juak sejarah kau Di. Aku dolok terrer dalam chemistry ajak, sebab yalah muka Lamun dak Ateng angus kenak meriam karbait aku.

Dol, mun digantong rah geruk lambat sikit responsenya Dol. Kenak lindong perut.

dr_poli said...

Kmk terrer bajait dolok...sampei jari dirik empun di jait ....patah ngan lekat jarum dalam jari manis kmk . Tedah Dr Chan ya nyabut jarum tok keluar .....ya kmk masih saspek ngan nya tok .

Kamal said...

Aku pun pernah terjait jari sendirik. Dolok masa gik kecik. Kinek tok dah expert nyait. Mun lagik merepair seloar atau baju nang boleh tahan juak aku. Tapi kinek tok dah malas.......

adi said...

sik lah jari ya tek nama jari manis lagik, dah jadi waris jari hantu....

Kamal said...

Nang berantu jari ya Di. Ngam2 jari nok pakei aku ngajar Adib madah good morning ngan cikgunya...

adi said...

maseh Adib ingat cerita ya Mal. Dah jerak dah nya kenak paluk cikgu.

nembiak Los said...

Cikgu Adi, nama cikgu ya ndak?

adi said...

salah ya Hab, kelak kawu kenak marah Cikgu Adi Badiozaman kelak....

Kamal said...

Dato Dr. Hj. Adi badiozaman dah nya kinek tok. Kita masih gik tahap Dukun....

nembiak Los said...

Apek kelab dolok tahap Sinsey ajak...

ezan said...

samekom.smua org lamak..boh manazzz..huhuhu..stail juak rmbk ktk org dolok owhh..

nembiak Los said...

Alaikom Salam Ezan. Terima Kasih datang ngabas.