Sunday, February 15, 2009

WLFC ngan Machinda Club....

Pic1. Gambar sumbangan Jali Buang. Gambar tok dalam taun 1977-78. Masa tok kamek baru lepas juara U18 & banyak players dipromote ke Senior WLFC. Tapi iboh nangar gilak muka players ya lok. Tangar muka Nan di depanya, macam nok makan urang!!
Cuba bayangkan apa polah urang lam Kelab Machinda di belakang nun. Di bilit ujung kanan, Wak tengah gago nguntin rambut bapak sapa kah?, dibelakang bilit Wak Jemani ada rang tua Los tengah panas berkipas. Apek tengah masak sambil Nyonyah leka beloyar ngan Ah Po ngan apek rona Pink....nunggu lempah labi labi apek masak....di bilit kerek sekali, lekak lekok bunyi buah urang main antu atau main kenen. Masa petang petang camtok lah kelab ngan Apek/Nyonyah ya aman sekejap. Ada nangar pokok Ruk tinggi di kanan. Dibah pokok tok lah kamek selalu lepak, kadang kadang ngail ikan puyu sia. Petang ari gitok juak nembiak lain gago ngan aktibiti sidak sendirik. Dak JB kali tengah nangkap belalang, dak Dancy ngan Rediah main rondes, dak Peri nangar kamek main bol, sidak Hj. Amit ngan Mat Mahari kecik main raga ngan Ah Chye tago......sik kurang juak dak urang Los Senior tengah gago nebas rumput lam kebun jagong di belakang Los bujang.....mun kita dapat balit sekejap kezaman tok, nang best Ooooooo............

Pic2. WLFC combine ngan Nembiak Pujut. Madi dari Band Laser Beam ada sia. Gambar di Machinda Kelab Lutong, 1979.
Posted by Picasa

473 comments:

1 – 200 of 473   Newer›   Newest»
JB said...

Hab,

Waktu cam tok, kamek orang selalunya bermain bol di belakang tiang gol sama ada di depan Machinda Club atau di belakang tiang gol sebelah (ada tempat bekas basketball yang tiangnya bengkok). Kalau sik pun duduk tepi parit berhadapan rumah bang osen ndiat urang main bol.

nembiak Los said...

Mel. Geng kitak orang sik ada main perang lam utan sebelah basketball court ya ka?

mussjulai said...

Mel,aku nangar gambar ko gan dak team brighton tek,masa ya bapak ko nang aktif gan team tok,pemos juak team tok selain team los...Tapi team los nang dah tekenal masa ya marek.Maseh ingat ku,mun team los jumpa team kitak orang,penoh jak padang temasok aku ada juak sia jadi penyokong

Mel,masa tok sene ko,lamak sik jumpa gan kau.Jangan ko tekejut nangar aku,sik kurus gik,dah boroi.ha.ha.ha.

nembiak Los said...

Mos. Kau salah urang tok. Jamel JB ya adik Sani Bujang.

mussjulai said...

Ya kah,pecoma ajak aku tek,potong stim jak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Muss, lain kali berik salam lok...tok tang main serbu jak.
Hab, kmk org selalu juak main perang belakang court basketball ya, Lan Ukoi (adik Suut) memang terer main game tok...sampei ke ptg pun susah nak nembak biak tok.Ney ndak ka si Lan Ukoi tok...

mussjulai said...

Mun main perang ne ada berik salam gik pecoma kenak tembak.Kita setael comando bah,serbu jak baruk sidak tauk,he.he.he.

dr_poli said...

Suka na kmk ngan word pecoma ya ...susah nak expalin ngan org sitok bila terpakei word tok....hehehe...pecoma kenak jelinnnnn

mussjulai said...

Gago jak,free lah nya tok koh!Word pecoma ya aku dapat lam kamus di gua niah,paham2 lah...Nok apa ko tok nang sik ada gik nok dicerita ko gan kamek gik kah?Dah abis minyak kah atau kenak potong stim.he.he.he.Nisik nya berani nyelin kohhhhhh.Takut kenak lestik gan rumput.

JB said...

Pasal main perang tok, ceritanya panjang dan menarik. Waktu ya nembiak los tok terpengaruh dengan cerita COMBAT. Tempat yang paling popular ialah hutan di belakang los bujang (rumah pak onong) atau di hutan di belakang basketball court.

Cerita lanjut dalam ... http://arounddcorner.blogspot.com/2009/02/machinda-club-aka-miri-annex-club-bhg-3.html

JB said...

Mus,

Sorry mus, aku perlu 'correct' dolok.. aku sik ada dalam gambar ya. Waktu ya aku masih lagik nembiak los junior. Waktu ya kamek orang masih lagik sik disuroh oleh urang tua main jauh-jauh takut penyamun kata daknya. Jadi kita orang cuma bermain di sekitar padang los machinda club ajak.

Hj Bujang dalam gambar ya ada juak anaknya nama jamel, cuma ejaan ajak berbeza. nya JAMEL aku JAMIL

dr_poli said...

Wahab ....

Aok...dak ompuan main rondes ...main baelon ...badminton masa tok ....main seremban pun ada .

Mun kmk ...sik suka gilak melimpas padang bla dak nembiak laki main ball .....sengaja dak nya nendang kuat kuat ball sak kmk ompuan guguk dari basikal . Asal melimpas sitok ...laju lah gohet basikal .

nembiak Los said...

Aok kau Dancy, nganok kamek sengaja nendang bol kebasikal kau. Padahal, dolok bila aku sedang maok sekor, ngam ngam kau limpas, terpaksa stop sekejap, takut bol terkenak basikal anak Wa Timah ya....sidak lain pun camya juak...

Amit. Lan Ukoi masa tok kerja diLambir. Ada ko nangar building JKR dekat jambatan sebelum nait bukit song, kalau ko dari Miri. Mos ngan Elly selalu limpas tempat ya. Bait bait ko kesia, Pecoma ko kenak kutik antu kelak...

dr_poli said...

Wahab...nae ktk tek ? Tercarik carik kmk ...dak sebelah dah nyeruk ...sik juak nampak batang hidung . Nok gitok sik best . Org makan 16 ari ari tok oiiii....Mun famiy ktk pengilan tek ...nang kira snow white dak nya .


Sik ngakuk...entah entah ktk juak ikut sama nigak ball arah kmk ....sampei kinek tok kmk nang sik minat ngan football tok...gara gara tak org dolok .

Salammmmmmmmm

nembiak Los said...

Dancy.....aku baru pulang dari semua blog kitakorang tek. Dah jak trapik jam, tayar bas gik poncet. Pecoma ajak, kata Mos, jalan kaki.

Camne balu manager ko masa pengilan tek. Mun nya nok cari ganti, padah ko ngan Mos.

Dancy said...

Hab,

Patut lah sik timbul timbul ....nunggu dak sebelah tek ...nanyak juak sidak tek ...wahab hae ...mana hae ...?

sampei akhir malam belum gik abis sembahyang dak nya . Nok nama tempat kecik ..sik nyaman rasa nak masuk kereta ke patio rumah ..sebab kem dak nya chun chun sama ngam ngan pagar rumah kmk . Maok sik maok parking jauh dari rumah . Ya lah tek .....dah 12.30malam ....macam org nyigor keluar rumah sekadar nak engkah kereta rah patio . Pelik pelik mata dak nya nangga kmk ....

kenak gambar gambar lam cputer sekejap ada sekejap sik ada ...tak org cam ya juak kah ?

mussjulai said...

Mil mun combat di los marek main perang,mun di pulo melayu combat ya ngipak urang molah urang di tepi patei ya.Jangan salah sebut min gi pulo,kah.kah.kah...

Dancy benar juak kata ko gan gambar ya,pandei ilang,mungkin ada atu pi pitu kali.he.he.he..

nembiak Los said...

Aku sik ada masaalah ngan gambar hea..Dancy/Moss.. Ari marek Amit dak Elly ada juak pon aku pasal gambar kejap ada kejap sik ada. Bangkali dak google dah nok mintak duit bab tangar sidak banyak gilak dah loyar burok lam tok.....

mussjulai said...

Ha.ha.ha, benar juak kata kau kali Ooo.manas kali sidak google tok,sik apa kita embak sidak minum duluuuu.Iboh kita gago gan sidak ya,biar nya...

Dolt Udin said...

Buka apa mos, tok kau pun pasal tok mos.Sebenarnya sidak google nyindir kau sebab kau sorang jak sik ada gambar lam tok..Sementara waktu kau pinjam jak gambar amin pendek mos...

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Macam iklan nok makan biskut jak...kejap ada, kejap sikda...
Yalah akibat kuat makan biskut.

nembiak Los said...

Salam.
Benar ya Mit. Udah jak Moss sik ada gambar, kali nya tok ada juak ngilang biskut apek dolok.

Setat ari tok, kurang lah aku ngabas blog tok. Kol 11 kelak aku dah ke Pulo Besi, bukan Pulo Melayu nok kata Moss ya.....

Dancy said...

okay .....take care .

Safety First

Salammmmmmmmmmm

Kamal said...

Helo geng. Sori lama sik masok blog. Aku flat lagik ari minggu lepas praktis. Dua ari aku sik kerja. Ari tok baruk kerja ya pun masih sik berapa ok. Aku terpaksa maca dolok komen kitak urang disitok takut salah sampok lagik, pecoma ajak kenak marah urang. Tambahan mun kenak urang nok meruyan.

Muss, ada aku ngecek ngan google pasal gambar tok, nya madah masa tok daknya tengah update blog. Sik tauk benar ndak, mun selalu gilak bukan update nama nya. Mun nya dah start nak berolah terpaksa ncarik tempat lain pakei lepak.

Mid, mun biskut roti keben sik nya pandei ilang. Aku sampei kinek tok masih minat makan roti keben ya. Mun direndam ngan susu panas dalam mamngkok, nang nyaman rasa. Apa guna puding nok kat Hotel.

Nancy, aku bukan juak nak medo nembiak los main bol masa ya. Aku pun ada juak main bol dolok. Masa dolok main bol sebelah petang, jadi mun dah gelap ya ney nampak urang limpas. Goal sik ada net, jadi mun goalie sik dapat nangkap memang terkenak urang. Atau pun bol tersasar dari goal pun kenak jeraya juak.

Hab, kelak mun tahlil ke 20 atau 40 Arwah Mak Elly kita jumpa lagik.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam semua,
Jemputlah ke rumah tahli 20 arwah mak klk k...pada Jumaat, 27.2.09 (macam biasa Maghrib/Isyak).
Aku rasa Dolt pun ada kat Miri masa ya, silalah ke rumah...dpt kita nembiak Los jejak kasih...
Mal, biskut nok dipadah ko ya mmg sedap bila dicelup gan susu/milo panas.
Biskut zaman dolok lagik sedap rasanya, kinek tok biskut ya byk gilak ramuannya.

Kamal said...

Mid, biskut kinek tok macam ada kureng ajak rasa. Ada aku meli biskut marie nok kinek tok. Nang jauh bezanya.
Insyallah Mid, mun aku ada di Miri ada aku datang. Muss, jangan lupak datang Muss.

Dolt Udin said...

Kamal, mun rasa sik sehat jangan lah bebelog dolok..Rehar cukup2 minum aik suam banyak banyak....Maklom kita dah tua tok nang banyak toksin lam badan kita, jadi mun minum banyak aik pasti banyak juak bekemeh...Sambong jak hos di palak bal kau jangan leka kelak masok lepeh lam hos ya...timbol penyakit lain kelak...

Amit, insyallah aku datang makan 20 hari dirumah kitak kelak...Aku pun gago juak masa ya sebab molah persediaan makan selamat cucuk aku yang baru hari Sabtu 28.02...Di jemput datang pada semua warga los ke rumah mak mentua aku di Kpg Pengkalan Lutong selepas isya..Sis mudah sesak kalau nak ke sia sebab sik jauh dari jeraya besar masok Kampong..

Mos, mun kau compom datang kelak aku merik inyak derek kalau masih ada...

Kamal said...

Masih boleh bertahan setakt tok Dol. Mun dah bait benar kelak aku nak nyakat tahap maximum, sik ada ampun kali tok. sapa nak kecik ati entam daknya lah.
Dol, rumah kau bekerja siang atau malam? Sebab mun malam tok susah sikit aku nak bergerak jauh gilak.

Elly said...

Salam semua ( Vanakam Nen )
Terima kasih ngan kitak warga warga Los semua diatas ucapan takziah/condolence semasa kembalinya arwah Ibunda tercinta kami ke Rahmatullah. Pada 27/02/09 di jemput datang ke rumah Ayahnda kamek di Pujut Adong ( Tahlil 20 Hari Arwah Ibunda kamek )waktunya macam biasa kita sama sama berjemaah. Tuan Haji Hamid tolong madah ngan Ust. Dr Amin juak.

Dolt : aku kemuskilan pakey apa minyak ya. Aku ada nyimpang sikit lam botol bekas celup.Jangan lupa datang jua kelak Dolt kedong kitak ada di Miri.

Kamal said...

Insyallah Li.
Minyak rambut nok rona ijo ya bah. bau nya wangi semacam jak. Dalam taun 60an pemos minyak tok. Yang aku tauk nok brand Tancho ajak, nok lain sik aku tauk gilak.
Minyak toklah jadi isu di Iran kinek tok. Kata sidak banyak udang & ikan mabok di Iran masa tok.

JB said...

Elly & Kamal,

Minyak warna ijo tok banyak jenis, tancho (nok di kata kamal), poken (muss), zam-zam minyak kayu putih / minyak panas serai wangipun ada.

Kamal said...

Mel, mun minyak serai wnagi ya pakei engkah atas palak nang berkilat palak olehnya.

nembiak Los said...

Salam Semua. Kalau dikelulit, jangan salah mintak minyak, kelak kenak berik minyak pelekat..nok pakei nyuroh urang pencuri melekat di pagar kebun. Minyak sakang pun bahaya juak, mintak ngan dak dirumah panjang........

Dolt Udin said...

Kamal, makan selamat rumah aku lepas isyak, malam 28.02.09...
Mun kau sik dapat datang , sik hal lah mal.Dak lain ada kelak..

Elly, kamal tok agik masih demam ya lah nya masih cerita minyak ijo tok..Minyak yang di cerita kamek duak mos tok, minyak derek yang vergim kaka orang.Nok fifst keluar bila drilling ..Minyak tok banyak kegunaan nya elly..Pakey miak sakit perut kalau masok angin(Bukan anjing)pakey sakit lutut, sakit sengal2 dan apa lagik selain sakit ati ajak.

Kamal, jangan sik tentu makan udang/ikan mabok.Mingu ya tek sorang kawan aku miak kontrek mati makan menatang tok..Mungkin ada racun masa banjir..

Kamal said...

Salah lagik aku Dol. Aku lupak kau tek cerita hal minyak gereda. Aku cerita hal minyak rambut. Sik hal, bila salah cek ajak. jangan buah anggor buah nanas.
Elly, minyak rona ijo dari tanah ya nak pure crude oil. Mun kau ngamal minum segelas sehari gerenti jalan.
Benar ya Dol, mun lagi binatang nok mati sik tentu pasal ya memang ada sebabnya. Mun nak meli undang galah aku selalu merati bigik matanya, mun kabor atau pecah bigik matanya memang kenak racun. Udang tok bukan kedak kita dapat nutup mata. Bila aik kenak racun matanya pedih. Bila dikusalnya ngan sepit, yalah bigik matanya pecah.

JB said...

Dolt,

Nyuruh-nyuruh pg ke rumah, letak mapnya juak. Nembiak los bukan kedak marek, pakei basikal lepas tangan sik ada apa-apa. Kinek tok di Kpg Pengkalan, lepas tangan terus lepas ke sungei. Kalau sik kelak, join dak underground group, sakit palak apek ndiat nembiak los.

JB said...

Dolt,

Jangan lupak jemput juak wak jonmani, padah dengannya jangan sik datang.. nembiak los maok jumpa pakei perasmian nyukor jambol cucuk nembiak los.

Dolt Udin said...

Aok mal, udang yang lom meli goggle memang pedih mata masa banjir besar..Segek agik cara ngechek samada udang kenak racun mal...Gantong kan udang makey jangut nya, kalau rapoh memang kas kenak racun...Aku dolok ada meli parauk ngan duak egek enjen speed boat pakey ngail udang di Pulau Binai di sungey Kemena....Yalah aku kinek tok dah lejuk makan udang galah....Lagikpun sik ada masa lagik aku nak ngerja menda tok...Perauk aku dah burok gia ajak..Enjen masih bagus ku simpan lam rumah.

Jamel, kelak aku ngkah map nuju ke rumah mentua aku bila dah ready..

Kamal said...

Dol, taruh map ya dalam Blog kau. jangan lupak naroh muka udang makei google ya tek. Thanks for your info tentang janggut udang tek. Mel, lewat juak kau sik tauk umah dah Epen. Sik dari rumah dah Assan Kong. Rumah sidak belok kerek, mun lurus rumah dak Assan. Mun kau makei sungei senang lagik, tanyak ajak ngan dak boyak sia.

yusopm59 said...

Geng,
cerita pasal udang tok, ingin jua nyampok kat sitok, ada sekali kes udang kenak racun kat sungae Lutong belakang masjid dolok, gago ja kamek, Apen ipar Dolt ngan nembiak Loss Lutong ngembak besen, baldi, rawa nanggok udang kat sungae ya, sik tau apa hal, kenak racun, tuba ka, macam berpesta jak orang masa ya, gelik jua rasa nanga udang ya tang 'melupat2' kata Dol Buyak he2 Ada jua make kaedah2 nok di pake torang kat atas, tapi ada gik sigek petua sidak orang tua dolok, udang ya di rendam dalam aik baru, aik paip ka, selama sejam lebih baruk di masak, alhamdullillah sikda jua dengar kes orang mabok, maut kenak keracunan udang masa ya he2.
Mel,
Bukan susah carik rumah mentua Dolt kat kpg Pengkalan ya, mbak ja lastik, lastik jak kat atap2 rumah orang2 kpg kat sia, kalau Dolt sik keluar, kitak orang pun sama, sik keluar dari kpg ya jua he2
Dolt,
pake mbiak aja ka Dolt? Minyak pake orang tua sikda ka? Minyak lintah gunung, lintah darat ka? he2 jangan di padah apa guna nya kat sitok, PECOMA jak kenak komen sidak nembiak loss pompuan kelak he2
Salam Mit/Elli,
Mintak maaf la sik dapat pergi tahlil arwah mak kitak ari ya, ada Kamal madah, ngembak pergi tapi kamek pun kenak hal jua ari ya, wa Hassan kamek nok berdagang kat Hole no.9 di Pulo Melayu pun admitted ari ya jua, kenak kidney failure ngan lung kanser, ninggal lepas tengah malam tadi (20/2/09) Kurang sorang dah penyanyi veteran / karaoke kat Miri.
Insyallah makan 20 kelak ada aku datang kat rumah torang k,
Wassallam...

nembiak Los said...

Eh..., sampe nok abis ruang lam blog tok sekali usup muka cerita. Bait ink pc nya masih banyak....

Kamal said...

Masok blog lok sekejab. Kinek tok weekend sik ada banyak masa free. Sabtu, pagi ajak ada free sekejab. Petang setting sound system plus praktis dengan G Trax band. Malam dah main band kat wheels. Ari minggu, biasalah ngando. Kol dua prktis ngan DYM. Yalah nyuroh life more intelesting. Pas tok praktis.
Dol, aku ada ubat batok baru. Free ajak. Aku rebus daun hempendu tanah (pasak bumi), tapi pait nak mampus. Ilang batok olehnya. Kahak banyak keluar. Aku kira nak molah jem kahak. Sapa maok ngoder padah ngan aku.

Dancy said...

Kemaik na......

Kamal said...

Sik jadi praktis. Usop pegi kenduri hol. Tek nya pegi kubor, adik Chip ninggal. Nok kat kampong wireless. Lupak nanyak nama nya tek.

Nancy, best jem ya. lemak berkrim.

Baruk aku maca posting tok. Dibah pokok ru ya nang nyaman tido mun petang. Mun sik ada keja, cabut rambut pas ya dipintal. Cucok kat mata, nang asyikkkkk. Ada lagik sigek aktiviti. Ada sejenis rumput ya mun dipicit batngnya ada keluar aik macam embun. Sejuk mun diengkah kat palak nenen......

nembiak Los said...

Mal. Kau sik nyebut nenen urang laki. Sensitip ya....tapi ok juak lah mun dipikir bab nang Nembiak Los laki ajak maok main ngan kemak lok...
Ada juak aktibiti nyucok ronga air mata ngan rambut dah digolong dibah pokok rhu ya tek. Jenis rumput dibah ya pun nok jenis rumput arnab kata urang. Sejok ajak belakang bila gurin sia....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nembiak laki Hab. Nok kedak tok ney ada nembiak ompuan main. Jalan dua tiga langkah, jumpa los bujang kosong nok jadi stor dak mandor taik lalat. Macam2 ada sia. Baju stripe pun ada kat sia. Bila segrup makei baju ya ke pasar nag nuleh mandor taik lalat. Besar jak question mark atas palaknya. Di sitok juak tempat Nan tompel lepak.

Dolt Udin said...

Neylah kita tauk mal..Jangan2 dak pompuan pun ada ngetes rumput tok juak. tapi sik di padah ngan kita..takut jadi cerita...Mingu depan ada prektis kah mal? Mun ada call aku, kelak aku coba datang sia...jangan lupak madah ngan mos juak..Aku nak merik minyak derek ngan mos..

Baju stripe kunin ijo ya bekas dk GCM main rugby dolok di padang dekat ferry...Ingat aku nangar sorang iban kenak bol hokey di padang GCM dolok.Macam manok kenak sembelih nya ngelepar, terus di antar ke seberang ospital...Ada kah nya tok dudok di belakang tiang gol??..

Kamal said...

Brangkkali juak Dol.

Mun sik ada halangan memang kamek praktis. Mun ada kelak aku kol. Aku harap Moss dapat datang juak, ney tauk tang telanjor mombok soranya boleh laku. Nang glemor nya jadi artist. Mun dah pemos, ingat ndaknya ngan kita...

Dolok masa sekolah, aku dari form 1 main softball. Aku nang minat main games tok. Dapat pakei ngentam cikgu masa ya. Ada cikgu leput dolok kenak tikam ngan bat. Nya coaching, ngam juak nya tok jenis garang dalam kelas. Lepas ngembat bol, tikam bat ke belakang terus berekot. Pas ya polah muka bodo, bila nanggar cikgu setengah mati nahan perut. Padahal dah diadjust ngam2 sebelum mukol bol.

mussjulai said...

Singgah ajak boleh kah?Jangan lupak minyak derek kelak.

Kamal said...

Moss, Dol ngembak kau belagu juak. Mun sik maok belagu bermukun ajak.

dr_poli said...

Betul ya ...Dolt ada madah nya practis nak nopeng .....

JB said...

Mal,

Embak jak buk lagu banyak-banyak. Waktu tok sik tepilih daknya lagu, rambang mata..

nembiak Los said...

Aku nanggar ada urang baru datang keblog tok. Cho ko siasat ngan aku Jamel...

Elly said...

Nancy, coba gambar diatas ya di engkah dot baru kacak nya, mun sik cayak padah ngan sidak Wahab, Kamal, Mos & Dolt.
"Sik Cayak Kah, kata Faisal dari Lundu".

dr_poli said...

Elly ...dak nya sepakat nak engkah dot rona ongkodok......kamek dah sedia rubber ....pakei madam ...

nembiak Los said...

Dancy. Kau masih diLos Jln Ungu masa gambar tok kah? Masa tok lom ada dot ongkodok.....

Kamal said...

Vanekam. Ada aku cek tek Hab. Sik tauk sapa ya. Dalam blog DYM pun ada nya datang. Ada atu blakang pitu kali.
Wah, rindok Elli nanggar gambar Nancy. Mun Nancy makei Sari nang ngam, cun abisss...ooooo.
Kepada nok nilit2 ya, masoklah iboh nginding cam ya.

Dancy said...

Gambar masih ada pony tail ya Hab....dah di Pujut ...seksa zaman ya ...kmk nang di chop geng dak tok .....ada nama gik di berik dak nya ....


Masa tok sik ada lagik muka ya ....sebab pony tail ya sik ada ..... muka macam dak melanau dah ....

Bah udah lagik cerita pasal gambar mensia ya ...sik paedah pedah ...byk gik cerita lain ....

Dolt Udin said...

Jangan engar gilak nyebut pony tok.Kelak tekenak mak dak semah dni piasau ya, kan susah...

nembiak Los said...

Ooooooo. Dah dipujut, patut lah aku sik nangar kau cam ya Dancy. Ok lah, kinek tok dah pakei rambut ala sarang tebuan...macam kamek orang, sik dapat pakei pesen rambut nok canggih2 gik.....pakei pesen Padang Belon ajak...

dr_poli said...

Semekom....eh eh ..baruk perasan sik jauh dari venekem...padu .......

Lambat masuk ari tok...gago ...laki kmk visiting plant petronas kat Segamat , Johor nun . Nulong packing ajakkkk...


Kak ya rasa sik nyaman badan ....pedal ubat tek...gurin kejap ...baruk nyaman rasa palak...mun dak tek....rasa melayang layang ajak nya ...Jangkit Kamal kali...ya lah ngacho nya ari ya ....


Tok ajak ok....nak ngambik anak pulang ....( ya lah diembak gurin awal tek....takut pening palak masa drebing ).

Klak sambong gik....salammmmmmmm

Kamal said...

Nancy, banyak minum aik mati. jangan minum aik ais. Relax jak kat umah.

Aok, pesen full back namanya, depan sik ada rambut, kat belakang ajak panjang.

Dancy said...

Thanks...........masih rasa angol angol....semadi nadai masuk dalam blog tok ....

nembiak Los said...

Abis dah angol tek....jangan diAmal gilak makan ubat. Minum air banyak banyak ubat angol paling mujarap...

mussjulai said...

Payah2 makan ubat,bunoh ajak indok nya,baruk nya mauk bait!

Dol ko jangan lupak kol aku mun sampei miri kelak.Kita gi tempat sidak praktis and belagu sak sidak suspen gan kita duak.Janji sidak pandei main.Mun sidak sik pandei main kita duak main and sidak belagu.

Lagu kita duak jangan di padah gan sidak nya,sak sidak pecah palak encarik key gan kita duak.he.he.he.

Dolt Udin said...

Aok mos, jadi aku ke miri esok kol 6 pagi...Bila sampey kelak aku kol kau mun dah selesai meli barang pakey makan doa selamat ari 6 tok...Jangan kau sik datang mos..senang ajak mencarik rumah mentua aku ya mos...Kau masok simpang Lutong selepas trapik light(Belok kerek).Kakya kau carik jalan ke Masjid Lutong....Masok lajan debah jembatan lutong, masok Kampong sambil nilit sebelah kerek...Bila sampey simpang nok ada gerai di tepi sungey ko belok kerek jalan terus masok rumah mentua aku..Mun kau nangar ramey nya lah ya...Aku nok molah Map sik sempat, banyak gilak kja mos..

Dolt Udin said...

Wahab, minggu tok aku nak ngambik Motosikal...suroh dak di rumah sedia green card...Duit kelak aku merik ngan sidak di rumah...

Dancy,
bukan apa kau demam ya...Pasal semangat kau masih melekat kat gambar yang baju kalas ya...Coba kau masokkan semangat ya lam gambar industan tok, gerenty sik payah makan ubat..

aminah taha said...

ya....dol, jaik sik nyeruk aku kah. sak jak aku diam di lutong tok sik di ingat nya. mun agik umah mentua kau ya ehhh belakang tangan aku jak bah. dancy, ya kau diam jauh gilak mun dak dapat kita duak gi pengilan ngintuk kata org...hehehehehehe
ney mael tok...sana sinek jak aku mencarik nya sik juak ada. mael, tok no hp aku 0198549408. kalau ada nok di rondeng kita duak ya kau sms jak aku ok.

Dolt Udin said...

Salam Minah, Semua ku seruk, janji sudi datang ajak....Jangan kau sik datang kelak Minah...Mbak jak semua orang lam rumah kitak ya...Mbak Laptop sekali pakey kita bebelog kelak...

dr_poli said...

Muss...lamak sik makei word indok ...mun anak indok tok ...keduwat nak ooooo...?

Muss ...mun kitak duak Dolt belagu ....jangan anyut ......manas Kamal kelak ...semporna kit bila belagu ya ...

Minah ...ya lah ko ...sik ada juak Dolt nyeruk kmk tek ..tapi ya lah ...sik di seruk pun ...mun kmk tek tang chun ada sinun ...memang kita duak pengilan ...ngindin plus ngintuk ....

Kamal said...

Nancy, dah bait meroya ko? Alhamdulillah mun dah bait.

Moss, bagus juak mun kau belagu. Banyak juak penyanyi. Lagik pun lamak dah sik ujan.

Dol, jumpa ari minggu kelak. Call aku lok, takut kensel. Sebab Usop kadang2 sik ada sitok.

nembiak Los said...

Aok, muak lah udah Dancy ya. Sik berapa meroot nya ari tok.

Mal. Aku takut ada urang kenak pangkak nyaru, bila Moss belagu. palis juak palis......

Kamal said...

Hab, kamek balik dari tahlil tek pukul 11 malam. Ya baruk panjang tazkhirah Ustaz Dol tek. Sampei abang Elli pun syuk nenggar crita Dol. Nang nostalgia nar cerita Dol tek. Mun Moss ada tek gerenti pukul 2 pagi balit. Yang paling best aku dah ada lastik!!!!!!! Yessssss!!

Dancy said...

Ya rabbi ...apa endak loyar Dolt ngan tak org ? Mun dah pukul 11 malam ...betul ndak ya Si Dolt kah ? Ada ditangga kaki nya tek ?

nembiak Los said...

Eh panjang juak loyar kitakorang ya....Mos madah nya datang angol malam tek.

Lastik Ko jangan mbak ke Pujut...ada urang masih san...di sia.
Dancy. pesan ngan bapak ko, ada duak egek lestik didalam tangan Nembiak Los masa tok......

nembiak los lutong said...

Hab,

Dol kitak org ya bkn anak kayan di angkat oleh bapak tak org marek kah? Bukan anak kayan dari Long Laput, bukan juak dari Long Bedian tp nya madah dari Long Jetty.... Sebab mlm ya nengar nya morah dak kayan ngelakar nang sebijik jak bunyi.

dr_poli said...

Berubah pokok ari kamek sitok ....kuat angin ....nak ujan lah ya

...tang ada ajak buak ari ....mesti Dolt ngan Moss lah tok belagu ngan dak DYM ......burak bungkang.......

Mudahan sik padam api ......

Kamal said...

Tadi kamek praktis, Dol kontrak belagu. Masih lelah rasa tok, bekepong ngan Dol

Di, kau lom nengar nya morah apek kelab. Nyonyah pun kompius nengar.

Dol, sori sik ngembak lirik. Aku empun printer berolah. Lagipun aku bz minggu tok tek. Lagu "Kerana" tek boleh dipolish lagik, ada dua tiga igek lagik. Nok lain kau macam sik konfiden ajak, lelah ngepong. Tapi aku rasa mun full band senang lagik kau belagu.

nembiak los lutong said...

rugi sik nanggar Dol belagu tek, ada tetamu di rumah. ada ko merakam sik Mal?

nembiak Los said...

DiLaut tok cuaca bagus ari marek. Baru nampak matahari pagi, tapi petang buak lagik.....

Aku pikir dak angin, ribut, guntor, kilat, pagi ya, semua ngagak ke Miri nok nengar DYM belagu.....sik ada kitak urang nanggar awan itam bergegar diatas studio Lai?

Dancy said...

Ya lah ....masih ujan juak kmk pagi tok .....

Mal....lain kali...ikat kan ajak Dol ya terus ...sik lelah bekepong

Kamal said...

Di, Moss ada merakam. Nya gago ngambik video ajak. Suruh belagu macam2 alasannya.

Hab, nang ada ujan sikit marek. Nasib sora Dol ngam ngan kod, mun sik nang buak ari. Mun aku belagu gerenti ribut topan.

Nancy, malam tadi pukol 1 aku balit adri rumah Dol. banyak cerita kamek duak. Mun aku sik ngenang kerja gerenti sampei suboh. Best juak rasa macam dolok marek. Ya baruk sikit, macam ney ndak rasa mun reunion tok jadi. Sik sabar nak reunion.... harap dapat berjumpa masa anak Kaderi atau apa2 function nembiak los kelak.

JB said...

Plan ajak reunion..

dr_poli said...

MAl ....Hehe...ya nyaman tak org laki ....mun kmk empuan ...bila dah bertemu ...nya tetap ada curfew time ....sik dapat nak lamak lamak ...sebab tugas sebagai emak ngan isteri tetap nunggu di rumah ........perlu dipolah ....

nembiak Los said...

Nea gaya nok reunion tok, Dancy dah nak curfew.....tapi bila reunion kelak, eksen tertinggal jam tangan.....baruk panjang loyar kita....mun terloyar lah, maklom lah lamak sik jumpa....

Dolt Udin said...

Baruk aku nak belajar belagu, udah nak di ikat Dancy, macamney nak maju aku tok eh...sik hal lah, kelak mun aku jadi atis baruk kitak orang tauk sapa pangnam tok...Tapi benar juak kata kitak orang eh, masa aku datang di Studio Lai, nang lebat ujan.Lamak aku nunggu lam keta sik juak maok tedoh.Tepaksa aku berekot masok...Kakya lom lamak masok, kamal pun masih nune2 drum ada orang motong jalan, tepaksa kamek pindah di piasau garden hujong rumah Delima...Best juak prektis di rumah tok...luas agik ya...

Lamak sik belagu nang sik masok gilak...Ya juak neves kenak rolling drum kamal...mengancam nar bunyi drum kamal, ukai2 beat nya, cukup terator, coma ada tempat2 rusak oleh lagu aku, kalau lah semua datang agik power kita prektis ari ya.

Adi, kau lom nengar lagu kayan aku agik..Sedia ajak toala pakey kau ngelap aik lior kau bila nak nengar lagu kayan aku...Ada juak tek ucapan kayan aku semasa jadi MC daknya kawin di ulu dolok.....lain kali kita sama2 nengar bila jumpa kelak..

dr_poli said...

Nebes indahhhh.....ya kmk suk dengar .....akai...ukai2 beat drum Kamal dehhh.... .....neber mind...janji dah berlagu ......

Masih buak kmk malam tek Dolt ....dari tengah ari marek ...bisa juak bila kita belagu ....sik boleh diamal selalu ......maok maok seluruh Miri tenggelam ..........

Dolt Udin said...

Nang benar Dancy sik berubah beat kamal dari dolok.Mun orang latah nang jem sik dapat belagu oleh beat nya tok...tang heavy and lancar ajak bunyinya...Masih buak kah ari di sia? Nasib aku balit awal mun ndak banjir lagik lah Miri..

Apa abar dirik tek? Masih lagik angol kah?Udah ndak kah jumpa Doktor? Jangan leka bebelog ajak, kesehatan maok jaga juak eh..

Dancy said...

Alhamdullillah ...Dolt ...apa khabar org Miri tek ?

Ok lah ....sik lah kamek beblog...byeee.......

Dolt Udin said...

Hahaha lalu lah Dancy tok nak merajuk....jangan gia eh....agik awal tok sik hal lah...Orang Miri semua sehat belaka...ngak kamek ajak sakit segala badan lepas belawan ngan kayu temedak...Frust juak kamek bila nangar pokok kedaong di pulo melayu dah mati, lelah jak si mos ngembak kamek kesia...tengah hari terit agik ya...Last2 dudok kamek duak di restoran dak Jali Hj Mokhtar Khan di tepi jalan Pulo Melayu....sik lamak kakya ramey member berenti singgah bila nangar kamek duak mos relax di sia...

nembiak Los said...

Ehhh Kenak Dancy merajuk ya...
Ooooo Dik, O Gunong, O intan O payong, jangan sik ngabas kamek sitok eh.....

mal, MAL, MALLL, Moss tulong tungah Dancy......

Dol, mun camya, nang masih pemos Moss di pulo melayu ya.

RM said...

As'kum, apa kabar tek ? lamak sik nyengok.Plan nok pengilan rah Dolt tapi apakan daya,kita cuma merancang.Kenak Dancy macam merajuk ajak bunyinya.Nya pun lama sik di abas.Lom lamak tok ada kmk jumpa Ros, salah sorang adik kembar Ali Buang.Nya kerja ngan Doha molah gerai dak Nuar Sinong kat Persatuan Melayu...

Kamal said...

Salam semua. Baruk masok blog ari tok. Sik sedap badan ari tok, terpaksa cuti rehat tek. Lelah gilak weekend tek, nok nama dah sizen tok ada ati juak nak main band. Baruk praktis 2 jam dah sakit pinggang.
Lan, siney kau lamak sik nampak. Kamek pikir kau merajuk juak.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Balik kampung ooo...
Balik kampung ooo...
Balik kampung ooo...
Hati girang... (lirik lagu Sudirman).

Siksabar rasa nak nunggu REUNION tok.
Hab/Mal, nembiak Los ne pandei kecik ati / merajuk...dari dolok marek dah kita tok idup macam kuarga ndak...

jangan tak jadi...
Jangan tak jadi...
Orang kampung semua sudah tahu...
(lirik lagu Ramli Sarip).

Kamal said...

Aku merajuk tok Mid. Mun kau nak mujuk boleh,

mussjulai said...

Nok apa kata kitakorang tok,Dancy ya bukan nya merajuk,nya ya sik rasa nyaman badan ajak bah!Maklum lah urang dah mupok senja nang gia bah.Coba ko carik urang pandei ngurut di sinun CY?Carik ko urang melayu nok pandei nyurut,jangan ko suroh laki ko ngurut,"bahaya".

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Tambi boleh Moss?

nembiak Los said...

Di Miri banyak juak tukang urut, Moss, tapi sidak sik pandei ngurut Empuan..

nembiak Los said...

Lan RM, Nuar sinong tok, abang Mat Sinong kah? Jadi dah start berjual dah sidak ya....

Dolt Udin said...

Sik ada melawan apek kelab pasal urut mengurut tok.Dolok aku nangar nya ngurut ular sawah..Di urutnya dari palak sampey ke ekor...Lalu relax ular ya.Sik lamak kakya ada ku nangar muka ular ya tek lam koali apek dah di masaknya serondeng....Gago dak pilip soreng booking...

mussjulai said...

Mal mun tambi ko suroh ngurut bahaya.Nanti belakang jugak dia tengok.
Hab mun di miri banyak dak popuan pandei ngurut,tapi ngurut dak pompuan ajak,coma ada sorang pompuan indon mauk ngurut urang laki,tapi mesti bini kita ngikot mun sik nya sik mauk ngurut.Aku dah pernah di urut nya,mantapppp rasa nya.Urang tok tingal di promin jaya sik jauh dari umah aku.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Di Luak ada dua orang ompuan pandei ngurut, sorang dah balit Kuching. Ya suka ati kau Moss nak ngembak binikah atau sik. Nya sik peduli.

mussjulai said...

Bahaya ya Mal,sik ku berani,kelak pecoma kita di tangkap basah nisik berfaedah kerja ya.Ujong2 lain yang diurutEeeeee!

nembiak Los said...

Mun sakit gilak rasa badan, pakei ajak resepi nok ngurus badah dipadah Dol dolok. Tapi mesti maok berbait bait ngan sidak JKR nok molah jeraya dolok. Sidak ya ajak ada alat nok nama Steam Roll ya.....sik payah di baca jampi apa apa, minak ngucap kelimah sahadah ajak.....

Eh sorry lok...ada aku nangar Ramli Sapong ngekot kita tok. Selamat Datang Li....sapa sik kenal ngan anak arwah Pak Sapong tok.....Adik the Hunters ngan fullback Telekom /refree arwah Deraman, Jenot, diam depan rumah dak Su'ut.......

Kamal said...

Moss, urang tua ya. Dah tujuh puloh lebih umurnya. Nya biasa ngurut urang beranak.

Wellcome Ramli. Hab kau udah di daratkah? Lom aku burn CD sound forge kau, mun sik kerak rusak aku burnnya.

nembiak Los said...

d darat lah tok Mal

Dancy said...

Nae nya ingat madah gik Mal....

Kamal said...

Iboh ingar gilak Cy. Didengar Moss kelak. Rioh sekampong oleh Moss tok.

wahab said...

Mal. Bait bait kau nyebut nok nama BURN, ya. Kaler benda2 udah kenak BURNT, sensitip....Lain kali sebut ajak "tiru"....tok pakei kita nyaga keharmonian antara kaum diMalaysia....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Burnt ya rentong. Eh, benar juak sensitif ya Hap. Sik apa makei bahasa standard ajak, "rakam salin."

nembiak Los said...

Ada juak East Len dah Ngekot sitok. Selamat Datang East. Lamak sik nangar kau. Jangan malu malu, cerita lah ngan kawan kawan Nembiak Los tok. Cerita kitak orang Siman ngembak kapak nok nebas Rebi dolok kah...

East, sigek pesanan abang Wahab ngan kau, bait bait kau disitok, kenak putttt dengggggg kelak.

RM said...

Hab, Nuar Sinong ndang beradik ngan Mat Sinong.Dak ya kat los perentah lok marek,sebelah rumah dak Rebi.Gerai baru masang atap tanggar kamek.

Elly said...

Lan
Mun camya dak nya tok kompom lah dari Kpg Sinong Bintulu ndak gia.
Mun sik da sekolah ( OKMS ) di sia, abis la kpg ya kena develop, tinggal nama ajak lagi.Tedah. Ya la asal mula kampong dak nenek kamek dolok.

Dancy said...

Elly .....masih ada rumah nenek kitak di Btu nun ?

MAsa tok pun banyak rumah sia kosong .....byk disewa....ada juak udah diruboh ....

nembiak Los said...

Oh camya kah Lan. Kamek duak Mat dolok sama sama kerja Chokan... Crew kamek dolok, Arwah Tinggal, Mat Sinong, Jenal Sahari, Was Gagok, Udin (Ipar Wan Azhal), adik angkat Arwah Usop Kastam... kamek ikot sidak Material dept...

Nok kampong dak Elly ya jauh gilak..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Terima Kasih ngabas pusak aku tek Lan.
Hab ada kau jumpa Was kinek tok? Jenal kinek tok di Limbang.
Nancy, dolok mun aku ke Btu, aku suka makan umei kat gerai nok sik jauh dari Plaza Hotel. Boelh tahan umei sia. Tapi kinek tok dah banyak tempat makan di Btu.

nembiak Los said...

Mal, Was kerja diMRC (pusat belia) ndak salah aku. Kelab nok dekat St. columba ya.
Di Btu juak ada jual isi ikan nok udah di iris. nya tok di tepi laut di tg kidurong. Mun maok sidak molah terus boleh juak.
Kinek tok di Pasar Lrg 10 krokop juak ada jual ikan udah diiris pakei umei.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku jumpa was di spetar dolok. Masih ingatnya ngan aku.
Di Miri, mun kau nak makan umei suruh ajak Mail matusin ngurus. Aku selalu nyurohnya.

mussjulai said...

Mun pasal umei, umei bedukang lah yang paling nyaman.Mun mauk terer makan umei.Mun mauk encarik was gi ko padang pusat belia,nya kerja sia.

Redy A. said...

Umei ikan Lumek fresh nyaman.

nembiak Los said...

Ishhhhh...benar ndak kah Kak Redy tok. Cair ajak ikan ya dipolah umei. Mun disop baruk nyaman Lumek ya......

Dolt Udin said...

Jangan kata ikan bedukang, selipar jepon kalau pandey molah nyaman juak pakey umey...

Rediah, coba kau share ngan kamek macamney molah ikan lumek jadi umey.Kelak aku ngetes.Di Btu tok menimbun ikan lumek masa tok...

mussjulai said...

Bubok nok fress ya nyaman di umei,tapi mok tahan perut jak.Mun sik tahan siap,sik sempat jengok jamban,gerenti half way ajak kita oleh nya.
Ikan lumek mun di umei sik pernah ku buat tapi mun di goreng gan tepong KFC mesti kaw2 punya,goreng jangan tak goreng.

Kamal said...

Dalam tahun 90an kamek team band education pernah kenak sakit perut makan umei bubok. Sampei maok kenak tahan spetar. Nasib juak arwah mak tauk cara ngubatnya. Masa ya molah umei makei bubok nok halus ya, urang molah makei bubok kasar. Neylah tauk, nang sik pantan taik. rasa nak putus tali perut entamnya.
Redi, ikan lumek nyaman mun digoreng ngan tepong KFC.

Dancy said...

Ya rabbi ...sampei ati tak org berkelakar tentang ikan lumek .....buah ati kmk tok ...

Puncakkkkkkkkk

mussjulai said...

Dancy,jadi ko tok ngidam nak makan ikan lumek lah?Ada kah ikan tok di sia.Ya ku madah mintak balit miri jak takorang,mcam2 ada di sitok,nyuroh nok teceret pun ada di sitok(bubok umei)mun berak sendat.Jadi baruk lah kamek tauk padu ikan lumek tok buah ati nya,OooDol terok Dancy tok,ada kah ikan lumek buah ati nya!kah.kah.kah.

Dancy said...

Apa nama nya ....nok nama Moss ya ....Moss ya kah ? Sebab apa ....Moss nok ditauk kmk baruk juak bait .....dari apa apa yg nyakat nya ....

Moss yg nok tok ...nya main sembat ajak bertutur plus ..tang ngerecho ajak .....mun tak org ada masa ...call nya lok....mun terlaeyok laeyok ajak nya berkelakar ....bukan lah Moss Loss ya ......

mussjulai said...

Sebarang jak ko tok cy,ada kah kita dipadah nya teleok2 bukan aku pondan palis2 jauh dari malaikat 44.

RM said...

Elly, bapa dak Nuar urang Miri,cuma emaknya urang Btu, beradik ngan bapa Zainal sahari.Hab, kmk pun pernah kerja cokan ngan arwah udin belon.masa ia Was kenak retrenched cokan .Dancy,masa tok musim lumek, di Miri.Ndang benar kata kamal, binatang ya nyaman dicucor ngan tepong KFc,kmkpun baru tauk baruk2 tuk.

nembiak Los said...

Lan Terima Kasih. Padu dah ninggal Udin ya...Al Fatihah.
Hahahaha...Ada juak urang kenak retrench Kompeni Chokan padu Lan. Memang ada part Was tok sik Competent, diganti Kau.

Bab ikan Lumek, aku suka nok Sop ajak. Bila disiruppppppp, berkecei jak isiknya masok lam geruk..Ummmmmmph...

dr_poli said...

Bah ...udah gik tentang lumek ya .....berdosa tak org ...nyurh org putih mata ........

Dolt Udin said...

Dancy nang benar jam tok di Btu musim lumek.Fresh2 agik ya.Ada yang masih senyum bila nangar aku bediri di tepi meja, macam kenal ajak ngan aku.Mungkin nok selalu melimpas di Platform aku masa aku kja laut dolok..Kesian ku nangar muka lumek tok..Mun di saley best juak ikan tok kakya pakey molah sop lumek saley..

mussjulai said...

Cerik rasa ko cy,sik dapat makan ikan lumek.
Lmek saley ya mun dimasak gan terong asam nang kaw.Mun dimakan gia ajak gan saguk and kopi panas nang kaw2 rasa nya.

Kamal said...

Hab, tek bini aku meli lumek tapi sik banyaknya meli. Mun banyak takut ada lebih, mun dah masuk petiais sik nyaman lagik. Ngan 2 kg ajak. Polah sup nang macam kolam ajak tapak nasik. Campur cabik iris.
Nancy, camney nak ngirum ngam kau? Sik hal kelak aku email ajak.

Moss tok nampak gaya dah bait benar dah nya tok. Alhamdulillah.

Lan, ada kau jumpa Apai kinek tok? Suroh nya join venture ngan dak Nuar. Sak kenak amok dak Jamel sebab nyual nok salei di sia. Dak Peri sayang jauh gilak, mun sik boleh join at sia. Tempat ya nang strategik, banyak opis kat sia. Tapi masa tok lom start lagik....

nembiak Los said...

Mal, Aku nang berencang ngan Lumek sop tek. Berebut ngan anak anak makan sop ya. Sama lah stail kita makan sop ya Mal. Cabik mesti dicecah lam kicap. Lumek tek direndam ngan kicap pedas tek, kaut ngan suduk...terus di slrrrrruuppp lam mulut. Mun ada urang FLU didepan, nang sik diambik pot...

mussjulai said...

Hab,ikan lumek tok nang feberet mak aku.Mun aku mauk pegi pulo ngabas nya,mesti nya nyuroh singah gerai awet meli lumek tok pakei nya molah sup.Aku minat di goreng gan tepong KFC.Lekak digoreng ko cecah gan sos cili thai campor aik gula gan kacang goreng nok dah di belender mesti kaw punya,coba jangan sik coba!

nembiak Los said...

Moss. Mesti mesti nok di coba.

Petang tek lepas kamek w/shop kerja, kamek terus BBQ di KRP. Ngam ngam ada ikan Parek di Q sidak nya. Apa lagi aku ngentam parek panggang ya... dak sayap manok, fish/suntong ball sik di jamah terus....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lumek tok nang nyaman mun dimakan, coba mun nya lekat kat pukat fedap kenaknya. Dahlah giginya tajam.
Hab, mun parek burong manis. Isinya licak. Parek tok selain dari dipanggang, aku suka dimasak kari.

RM said...

Hab,kamal tuk ada juak pengalaman pasal lumek lekat dipukat.Mal,selalu juak Apai telipon kmk nanyak ada beer lelong kah sik.Nya regular customer kat stor kmk.Mun nya njual saleinya kat PMM,sahnya kenak aro jamel.

nembiak Los said...

Hahaha Lan. nya lah ya... cerita dari pengalaman kita tok semua. Sama nama adik laki ko nok bungsu ya Lan? Lupak aku nama nya. Ada aku jumpa nya dikedei Awg Itam diSepupok, Niah lok.

mussjulai said...

Hab ko sik tapau parek pangang gan geng kita,asal jangan bujang parek jak dipangang.

Redy A. said...

Benar eh, lumek fresh nyaman d umei, aku pun terkejut bla kakak ku molah d umah kamek.Nya kan keja hospital, cdak doktor pun suka mkn.yalah nya salu molah kei embaknya mkn sama sama cdak d hospital cya.

Tanggar aku sama juak nya molah mcm nya molah ikan umei biasa ya. Ikan lumek fresh lah. di cuci kak ya d buang muka ngn tulang tghnya . udah nya jadi fillet, potong takorang keping segi segi gya, jgn d hiris alus allus glak, sik nyaman nya.Kak ya campur lah limo, cabik ngn apa apa jak lah mcm resepi molah umei ngn ikan biasa lah.bukan bulak tok.Ari tok ari jemat, sik ku pelenter. cobalah, kak ya mdah ngn aku mcm ne rasanya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Redi, kelak ncoba resipi kau tok. Tapi aku sik berapa pandei nak mileh ikan lumek fresh. Bini aku pandei. Aoklah ari tok ari Jumaat, malam tadi malam Jumaat.....

Moss, mun Bujang parek panggang lari aku nanggar. Bagus juak cadangan kau tok Moss....
Minggu depan aku cuti, maok juak rasa relax di Pulo, kat gerai adik Kandar ya....

Lan, selalulah kau jumpa Apai? Besar dah perutnya?

Dancy said...

Awok musim pemisi sekolah ......dak tuisyen anak kmk pun dah replace class class masa pemisi tok ....insyaallah ke KL kali esok ......sik lamak ...ari senen dah pulang .....

Salammmmmmmmmmmm

mussjulai said...

Pulang ke miri kah? Aku tunggu ko pulang,kelak aku ngenen goli ku gan goli ko,ha.ha.ha.

nembiak Los said...

Baruk OK network line kamek tok.
Aok. Hari senen tok dah cuti nembiak semua. Duak ari ajak dapat bercuti ngan anak anak. Ari 3 dah cuti ke pulo besi.
Lambat gilak Dancy madah ada cuti. Kalau sik, dapat juak aku ngambik cuti seminggu, sama ngan anak anak...

RM said...

Hab,adik kmk ya mel namanya,ada nya madah nya jumpa ktk kat sepupok.Apai selalu kmk jumpa. boroi dah nya.Muss,kalau kayo2 kat lektra di Kuching ndang jumpa Bujang Parek ya,tapi jangan dirapat mun sik mauk kenak tax.

nembiak Los said...

Lan. Terimak Kasih. Baruk aku ingat Mel nama adik kau. Bagus nya Lan, dari jauh udah negor, masih ada semangat Nembiak Los.....
Apai tok, sapa sapa nok masih main 10/3, boleh carik nya. Tapi kita tok nok berjumpa dengan semangat kawan ajak lah.
Sik hal kenak inkome tax Bujang parek, Lan. Sekali sekala. Mun Ko jumpa Lasa Tompok pun sama. Tapi nya sik mintak, nya pandei mukak cerita, kita paham ajak lah....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik ingat aku camney muka bujang Parek......
Lan, apa polah Mel di Sepupok? Pelik nama tempat ya Sepupok macam sekali try ajak. Mun sik terpaksa dua tiga kali pupok.....

nembiak Los said...

Mal. Susah nok explain camne muka si Bujang ya. Sik ada urang di Miri imbas muka ya. Tapi senang kalau maok ncarik Bujang tok. Nya sorang ajak ada tatoo empuan sik bebaju di tangan nya...pegi jak ke Elektra house Kch.
Paling senang, mbak Lan ke Kch. Suroh Lan jalan depan nunjok ngan kau. Udah kau kenal, lari terus....Sak lan sorang kenak tax.

RM said...

Kamal,mel masa ya tengah ncari udang galah di Sepupok. Bujang parek tok ada imbas2 A.Rahim kruk cerita melayu.Hab rupa gayanya gerai di PMM dah stat.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lan, sik ingat aku. Mungkin aku sik bergaul gilak ngan nya. Mun arwah Pak Onong sampei kinek tok aku masih ingat mukanya, ada imbas2 arwah Loloq.

Hab, mun kau ke Kuching coba cariknya eksen kau talipon, snap gambarnya pas ya masok dalam blog tok. Cuai juak kau tok sik ingat ngan nembiak cuti Hab. Aku cuti seminggu, tapi sik dapat pegi siney2, sebab ari rabu kamek ada test.....cucai juak.

nembiak Los said...

Terima Kasih Lan. Bila senang kelak aku ngetest makanan sia.

Mal. Ujong bulan 5 kelak baru aku ke Kch ngabas rumah. Mun terjumpa Bujang, aku ngambarnya. Ya lah Mal, sik sedar aku nembiak cuti. Kalau tau dolok, ngambik cuti juak. Esok dah nok pulang kerumah nombor duak......

mussjulai said...

Biasa lah bujang parek ya,dari miri dah perangey nya ya suka mintak2 sampey kucing apa lagik,bukan ada kerja sia.
Aku dah kenak oleh nya,mintak lima ringgit,ku berik seringgit,padah ku gan nya aku lom terimak lagik.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss mun kau merik ngan nya anggap ajak amal jeriah. tapi mun pakei nya meli aik naga, kira subahat juak. Tapi mun sik tauk sik hal.

Hab, bulan 5 anak aku nok di Unimas ya balit cuti. Relax kat Miri ajak. Mun ada masa round ke Btu/Niah/Subis ajak.

mussjulai said...

Kuala beram gan bekam sik ko mauk raun.Bagus ya mal pakey release tension.Drep ko slow sikit,jangan laju gilak,sambil ya singah2 juak ketamu tepi jalan sia.

nembiak Los said...

Moss. Sambil dreb, sambil makan buah berangan...

Kamal said...

Mun aku cuti dapatlah raond. Tapi bulan jun aku ke Mukah, anak aku konvo. Pegi Mukah best juak. harap ada buah kelak.

mussjulai said...

Mun ke mukah kelak jangan lupak,embak2 juak buah tangan,tebaloi kah,ikan masin kah,jangan jak ulat mulong.

Kamal said...

OK. No problem Moss. Harap musim buah masa ya, aku empun favoret buah dabei.
Mun buah dabei banyak, selalunya aku masinkan buah tok. caranya senang ajak. Mula2 basuh buah dabei makei aik. Pas ya campor ngan garam kasar & minyak makan, bila dah digaul rata jemur. ada juak urang suka campor ngan mentega, ikut suka tak urang. Jemur sampei petang ajak. lebih kurang dalam masa 5 jam ajak. Pas ya simpan dalam botol, mun banyak simpan dalam tempayan, mun sik muat juak simpan dalam tanker. Mun molah stail tok lebih nyaman dari diselor. Lepas dijemor sik payah diselor lagik, mun nak makan ambik ajak. Eh, nak pegi wokcop doyok.

mussjulai said...

Jangan ko lupak,mun ari ujan cam ney ko nak jemor dabey ya.Mun aku,aku jemor jak lam mulut lagik cepat masak.

nembiak Los said...

Masok microwave oven laju gik nya masak...ngan bigik nya sekali...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Engkah dibah ketiak. Lemak berkrim...

nembiak Los said...

Makin besar urang ya, makin lemak jadi buah dabei....

adi said...

nasik goreng dabey makan ngan ikan terubok masin......

Kamal said...

Tapi mun urang nok kategori ketiak angit iboh dekat gilak. takut dioffernya makan dabei ya kelak.
Ngam ya Di, mun ada sup lumek lagik kaw.....

mussjulai said...

Aku mun musim dabey,sekilo aku sorang gencang.Ada aku nyuroh anak buah ku meli dabey masin di kucing ria,maseh ku nyimpan gik.Makan gan bubor dabey masin ya nang kaw2.

nembiak Los said...

Bah, bagilah dabei masin ya sikit Moss....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss, sik bagus makan dabey masin ya sorang2. Mesti maok kongsi ngan kawan2 juak, baruk bagus.

nembiak Los said...

Aok lah. Bila kenak penyakit buah pinggang, ramei juak urang kenak sama.....

Kamal said...

Sik hal Hab. Kamek tek lepas praktis semua dapat penawar dari Usop Mat. Ateng tek terus balit Brunei bila dah dapat penawar ya tek. Selain penawar, aku tek dapat bahan motivasi dari Moss tek. Kira berbakat juak Moss tok. tapi ari tok soranya sik berapa ngam sebab sakit idong. Dol tek OK, cuma mikrofon ya sik berapa friendly ngan Dol, tengelam jak bunyi soranya. Adi nembiak Los Lutong tek pun ada datang merik semangat ngan kamek praktis.

nembiak Los said...

Wah... gombira lah kitak orang sia tek. Mun semua pemain datang tek nang sikmok pulang...
Bagus juak bahan motivasi Usup ya. Minggu baru kelak embak lagik Sup. Jangan eran dak urang sik dikenal pun datang.
Jadi kenal benar lah Ateng ngan Nembiak Los Puspa tek....

Dancy said...

Ya benar Ateng ngan Nembiak Los Puspa ....baruk berkenalan ? Sayang kita duak sik ada HAb .....bagus dak duak tok ditepung tawar ....enggak nya sik ada minyak ikan duyong ....susah encarik benda tok .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dah kenal nya Hab. Sikit lagik nak kenak pangkong ngan kelido palaknya. Moss sik maok berenti belagu. Bagus juak semangat sidak duak Dol. Minggu lepas ari Jumaat ya nang gago kamek tiga Dol & Mos. Macam2 aktiviti kamek tiga. Yang best makan umei.

nembiak Los said...

Aok benar ya Cy. Ateng ya Bagus disiram ngan minyak grease, kak ya disapu ngan tepong muka nya, kak ya baruk nya kenal ngan Kamal.

Kembang air lior aku kenak cerita umei ya Mal. Sik hal lah, asal jangan cerita ikan lumek ajak. Jeles Dancy kelak...punnnn chakkk..

adi said...

Nang tabik spring aku ngan sidak DYM tok. Bukan senang mok ngumpol balit ahli lamak2 & boleh bemain lagik. Mun di kumpol balit sidak nok main bol pun belom tentu boleh main lagik.

Kpd semua yg dtg prektis ari ya (Ateng, Kamal, Phillip, Usop, Wailin, Dolt & Mos)aku nang "suspek" (minjam word dipakei Wahab) ngan kitak org. Cuma aku terkilan belom sempat nengar Dolt ngembak lagu Kayan....

Kamal said...

Di, nya lupak ngembak sireh. Cucah maok nyanyi kalau tidak makan cireh. Anyway thanks merik semangat ngan kamek. Dol dengan Ateng sanggup datang dari jauh. Harap2 Babu dapat datang ke Miri one day kelak.
Hab, abis dah lumek. Bubok pun sik nampak lagik. Sedih aku sik sempat molah cencaluk. Nak molah kasam bedukang ajak. Pandei Ateng mujok kamek, dibelanjanya kamek minum 100 plus.

mussjulai said...

Hab ada Adi ngambik vedeo kamek orang.Mun ko dah kedarat,kelak ko nangar vedeo klip ya gan vedeo klip kamek makan umei di pengkalan kapal mail!

nembiak Los said...

OK Moss. Kelak aku upload ke sitok. Mun besar gilak masok ke youtube ajak.
Adi. Memang aku suspek juak ngan kau sebab sanggup datang merik semangat ngan sidak. Nae tau sidak jadi atis kelak, ada juak kau ampit. Asal jangan sidak jadi atis nok nero ngan nyonteng dindin Los Bujang ajak lah..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Atau jadi pelakon cerita nok lupak makei baju ya......

Dolt Udin said...

Rasa maok sesat aku bila dah lamak sik masok 'blogkok' kita tok eh..Rugi kitak orang sik join kamek makan umey di wharf kapal Mael ari jemat ya tek...Nang power umey ikan banglus tok...Dolok masa aku di laut selalu ikan tok di kail kakya bila dah mampus di tendang ke laut...Rupa2 nya nyaman di polah umey...Rasa isik ikan yuk, tapi sik se liat ikan yuk lah..

Kamal said...

Nang benar Dol. Mun wahab jumpa ikan tok di laut jangan kau sepak ke laut Hab, nyaman ikan tok pakei molah umei. Aku dolok Mail Matusin madah ngan aku. Masa ya lom berapa pemos ikan tok. Diberiknya free ajak ngan aku.

Dolt Udin said...

Kamal, masa di laut dolok kamek nungak ikan tok Ikan Kayu..Jadi ada sorang orang tua nanyak ngan aku lam kapal masa balit dari laut..Nya nanyak macam ney molah ikan tok bagus? Jadi aku pun merik jawapan yang kreatif ngan nya...Ku madah, mbak jak ke kerukup sidak kedey ya boleh mulah ikan kayu tok jadi papan pakey kitak nyambong rumah...Manas orang tok ngan aku...Nya maok numbok sik berani...Last2 sik berapa betegor kamek duak bila jumpa di laut...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nang kreatif jawapan kau Dol. Ari jemat tok aku cuti, boleh kita bermaharajalela....

nembiak Los said...

OK lah Mal. Mun aku jumpa ikan kayu tok, ku coba molah umei... tapi mok check lok, mun kayu belian sik aku berani, ruboh pagar makan ikan ya...

Kamal said...

carik kau nok kayu pelaik, licak sikit. Ari tok tek umei ikan kuek. Aku pun sik pernah nenggar nama ikan tokk. Pas ya ikan tunok nok nama ikan durian. rasa isinya macam isi ketam. nang pelik2 nama ikan nok diintroduce Mael tok.

nembiak Los said...

Oooo. Pelik juak nama ikan ya, lom kenal aku ngan sidak ya.
Mun ikan nok kaler kaler, tanyak jak ngan Dancy ngan Redy.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mael Sahat merik nama ya.Tanggar kau dalam blog Nembiak Los Jalan Puspa, ada gambarnya. Sik berapa hensem tapi nyaman....

nembiak Los said...

OK kelak aku nanggar.... Benar ndak kah nama ikan nok diberik Mail ya.

adi said...

mok di confirm ngan jabatan pendaftaran namanya Hab...

nembiak Los said...

Ya lah Adi. Nae tau nama ikan Betnam nok dipadah Mael ya. Sidak jabatan perikanan pun sik pernah nengar nama ikan tok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kompom ajak ngan Mael Sahat atau Mail Matusin. Duak2 mail tok berkawan ngan ikan durian. Jangan tanyak ngan Rajak. Gugok smoke nya kelak...

nembiak Los said...

Aok Mal. Mun semok Rajak gugok atas mata ikan, sik sempat lah dimakan mata ikan ya. Udah jak mata ikan nang part nok paling nyaman....

Kamal said...

Bigik mata ikan yalah favoret aku. Tapi masa kamek duk Dol medal ikan durian sik aku makn matanya, takut ada bala dak Smoke gugok kat sia. Sensitip nya kelak.

Dolt Udin said...

Kamal sik aku ingat jaraya ney masok rumah ningal mak kau di luak...Bukan sama jeraya masjid luak kah? Aku coba datang ari nam kelak ..Kalau jadi aku driving terus awal pagi selapas kja malam....Kak makan baruk aku tidor masa driving balit....Remote kontrol drive...Atau aku nyuroh Mos driving ngantar aku balit Btu

adi said...

Dolt,
mun ko dah sampey ke Luak sik nya susah ya.... kol jak kamek org.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol, mun kau jumpa sekolah SK Luak, sik jauh dari sia. Lebih kurang dalam 150 meter ajak. Moss boring tek, lalu pegi minum kamek urang. masih rindu ngan kau nya Dol. Nang kesalnya sik dapat keluar ngan kita duak ari Jemat ya tek.

Dolt Udin said...

Adi ok lah kalau aku ada chan kelak aku dtg...Mun sik ada org mintak ganti memang aku dtg...

Kamal, SK luak pun aku sik ingat seney...Mun sekolah Anchi boleh lah mal...Jauh kah Sekolah Anchi dari rumah ya mal?

mussjulai said...

Kelak mun ko pergi tahlil ko kol jak sidak Dol.Mun anci gan rumah dak Kamal jauh gilak.

Dancy said...

Dolt , heran ngan ktk. Ya lah dah banyak gilak makan belachan btu ......smpei sek anchi ngan sk luak pun ktk dah bel......

Ohhhhh....sik sah nya tok masih di chop as org miri .....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 473   Newer› Newest»