Tuesday, February 10, 2009

Hari Raya diJalan Merpati taun 1960.....

Los Panjang Jalan Merpati


Tangar kitak orang keluarga kamek di pagi Hari Raya 1960 di rumah nenek di Jalan Merpati. Rumah tok berdepan ngan Madli Satay kinek tok. Masa ya semua rumah Los sik dicat. Semua rona coklet kenak palit ngan minyak ajak. Dalam akhir taun 70an baruklah Los panjang dicat dinding Puteh, lis atap, pagar beranda ngan lis tepi/dibah di cat berona. Yang pelik nya ngak empat egek rona ajak pakei lis rumah Los masa ya, Merah, Ijo, Biru ngan Kunin ajak.
Posted by Picasa

340 comments:

1 – 200 of 340   Newer›   Newest»
Dolt Udin said...

Rumah tok di corner tahan.Di hujong ada parit besar tempat nenek kamek ngetes perauk.Nya suka molah perauk dolok....Kawasan tokmlah rumah apek pelandok dolok....Apek pelandok selalu makey seloar pendek...mun nya dudok nampak telor rebusnya..Kalau masa ya aku ada lastik, memang bederay telor apek pelandok.Minak nujah kicap ajak...

JB said...

Yang aku suka nanggar basikal dibah rumah ya. klassik & stail: Gentleman

RM said...

Dolt,rumah apek pelandok diujong sekali leret madli satay bedepan ngan Mall,rumah apek pelandok dah masuk kategori los perintah.Depan rumah nenek kitak ia lah rumah nyonyah togey.Sidak Elly bukan diam ranto ia kah dolok?

Dolt Udin said...

Lan,
Kurang lebih camyalah lan.Ruham apek pelandok sik ku ingat gilak seney kedudukan sebenarnya...Ku rasa sama leret ngan Rumah cekgu Abang.Dak Elly sik pasti pernah kah ndak daknya diam di los tok....First aku jumpa dak Elly di los cermin ajak....Kelak nanyak Elly jak.

M aa said...

Dolt,terbayang ku ninggal ninek Abeng kau selalu dtg umah tak org masa di Jln Gertak dolok.Nya selalu dtg ngabas Minah.Masa ia nya ngebak texi.

Kamal said...

Dol, ingat kau rumah Dayak kat jalan merpati ya dolok? Seberang jeraya yalah rumah dak Elly. Rumah kamek belakang ruamah dak Elly, kamek di Jalan satok. Depan rumah kamek, rumah dak Nancy.

Hab, aku rasa cat rumah los doloklah diikut dak rumah sukan sekolah. Sebab dekat nak semua sekolah dolok ada red house, green house, blue house and yellow house. Kinek tok banyak dah tukar nama tapi kaler ya masih juak sama. Sampei team Liga omputeh pun ngekot rona tok. Macam Liverpool ya Red House. Dol lagik kecik nang cute, palaknya besar dari badan. Talip ya mun sik disambut lepas bergambar gerenti gugok ke dibah, macam urang ngantok ajak rupanya. Rahanah nang samseng sekali jak rupanya. Apa related tak urang ngan dak Usup Hipni tok?

Aok, M aa, arwah Pak Abeng dolok nang sayang ngan Minah. Tapi masa ya aku rasa fokus utamanya memang ngan cucu2 nya. Aku sik ingat kaler teksi nya, mun kinek tokk semua teksi sama rona, dolok mun na salah aku ada nok rona itam kunin jauk

Jamel jauh juak mata kau sampei nilit dibah rumah urang, memang dolok kau tok suka main dibah rumah. Mun dicek palak memang banyak parut luka terantuk gelegar rumah. Tapi ada juak member yang sik pernah luka palak masa kecik marek. Ndak gia Hab?

nembiak Los said...

Lan. Rumah nonyah togei berdepan ngan rumah Cikgu Abang. Rumah kampung cina.
Rumah apek pelandok dicorner sekalik. Jalan ujung apek ya ada rumah Jamal.
Maa. Nek Abeng ya Pak Kenge kamek nunggah. Bahasa Jawa retinya Bapak Tua (nenek lah tek). Nok sebelah mak aku ya nenek empuan (Cina).
Dari urang Jawa yalah kamek teronek ngan dak Kaderi, Aruah Mak Kamal dan banyak Nembiak Los lagik....

nembiak Los said...

Mal. Masa aku molah komen di atas, kau pun komen lom keluar. Mak aku adik Mak usup ya Mal. Kamek nunggah nya Anjang Alot. Tapi bukan Alot Wik mal.

Mata Jamel nang gia. Nok nangar basikal Gentleman nenek aku ajak.

dr_poli said...

Padu ...Talip tek abang kepada Wahab . Patut Wahab tok bujat bin bejit gilak .

Hmmmmmmm...Cute ktk Dolt ...nae lastik aku Ooooo...? Bagus dah Wahab engkah nama Dolt dalam gambar tok...sekali pandang kmk pikir Dolt cucu Nyonyah Togay tek.....

M aa said...

Hap,aku pun heran kenak nama ninek kau lain.Nama nya Abeng tapi kau tulis Pak Kenge.Tok baruk ku faham.Rupa nya kitak org ada darah campuran Jawa dgn Cina.Patut lah muka tak org macam Cina.Tangga Talip ia gelak2 macam Cina

M aa said...

Hap,Lan tok anak sapa?

nembiak Los said...

Maa. Lan(RM) nok baju askar ya kah? Lewat juak sik ingat ngan adik beradik Now, Mong, Rosini. Berahim, abangnya, nok selalu ngantar pegrem cerita Hindustan ke rumah kitak orang dolok. Diam di sebelah dak Sani diujong rumah kitak orang dijalan Kelabu dolok. Kali dolok nya belum hensem lagi. Kinek tok dah segak urang muda tok.

Kamek ada darah cina/Jawa, yalah Dancy tersilap tangar Dolt macam cucuk nonyah Togei.

Tapi walaumacamne pun, tambah tebal lah buku tiga limak Aku juak. Mun aku tau Dancy merik anugerah aku macam ya, keluar aku sekejap dari swimming pool mak aku, ikut dak dol bergambar sambil ngobek Dancy.
Ooooo Mael. Ne kau? Tangar ko Dancy nganok aku tok. Jangan maok meli kain lapit meja ngan nya ya. Ko carik kain nok pakei mbalut Tambi mati sebelum ditunok, beri free jak ngan nya.......

Kamal said...

Nancy, tadik aku nanggar Dol nambah getah lastiknya. Siap kau....

Hab, Suma tok sik dapat nanggar urang makei uniform nang terus minatnya. Kelak ncarik gambar aku makei uniform stout... eh salah scout....

nembiak Los said...

Yalah Mal. Rona unipom ya pun macam plepos pun.
Unipom kerja aku sik macam dak askar. Dolok ada anak cina depan rumah aku nanyak, aku kerja Pombreget apot atau nok kat tepi bukit.

nembiak los lutong said...

Hab,
Salleh Hipni siney kinek tok?

mun masa dlm gambar ya kawu dlm perut emak kawu, aku rasa aku dgn Salleh Hipni pun ada dlm perut emak kamek org, mun sik, kamek org masih dlm b***k p***r bapak kamek org...

nembiak Los said...

Aok Di, kamek duak salleh lebih kurang umor.
Salleh tinggal diBintulu kinek tok. Nya drebar terak kontenar. Kali sik ko ngelala gik ngan nya. Gemok nya masa tok.

nembiak los lutong said...

Hab,
kamek duak Salleh tok marek classmate di SRK Lutong. Nya tok antara yg bebadan tegap masa sekolah rendah marek (kinek tok aku rasa aku lebih "tegap" lah. aku sik mok guna word gemok takut ada dak ompuan sik sedap ati nengar).
oleh kerana badan Salleh ya tek tegap lah nya slalu jd tukang nyikut aku bila main "belawan kuda". bila pulang ke rumah, baju nang amo jak.....

dr_poli said...

Hab , padu ...rah ya kitak dapat darah cina tek ....nenek ompuan cina kitak ya kenak angkat org melayu ?

sik ada berkonek kita Hab ....mun dah nenek laki kitak Jawa ngan nenek ompuan kitak cina.Cham nae konek ktk ngan Mael ?

Ingat kmk dak Mael pun emak dari kpg sg bedil besar kching nun ...betul Mael Ooooo? Rasa kmk emak Mael pure JAwa ..ndak gia Mael ?

Marek dolok tok ko ...ada org Jawa selalu datang ke rumah kmk di jalan satok nun ....asal nya datang ....mesra bob kmk ngan nya . Reti tek kmk macam anak agkat nya lah ....ya lah mun berkelahi ...dak adik beradik selalu nganok kmk anak org Jawa.....aduh hah...terbukak rahsia ...ada modal lah Dolt/ wahab / Kamal pakei ngencang kmk . Gugok dari tanggak lah Dolt tetak tok .....

Wahab....sayang kain sari di tunok sama dalam keranda .....so ...Mael ...jgn dengar kata wahab ...sik boleh membazir...kelak mati masuk jail ...kata abang apek ...

Eiiii best mun kitak dah ada duduk kat tanggak ya tek Wahab ...chun lagik lastik kmk . Moss ...sik nulong kmk ktk ?

Kamal said...

Nancy nok nama Jawa tok ada banyak. Ada nya dari Jawa Tengah, Jawa Timor, Jawa Barat ada juak digelar sidak Jawa Beret tapi kes dak arwah nenek Wahab tok kes Jawa Terpinggir yalah sebabnya ada terkonek.

Di bukan tegap, kata Nancy "Jaik Tuboh". Jadi Salleh tok dah jaik tubohnya.

JB said...

Mal,

Main dibah rumah tok, boleh dikatakan hampir semua nembiak los main dibah rumah, apa siknya apabila kenak kepong dak bapak ngembak rotan terus lari masok dibah rumah. Cam ya juak kesah melastik terepik tikus, lepas dilastik lari masuk dibah rumah. Boleh dikatakan dibah rumah tok tempat kubu bagi nembiak los. Cuma dibah Machinda Club ajak sik dapat dimasuk kerana ada asuk. Mungkin juak ada kesah masuk dibah machinda club apabila kenak kepung oleh apek.

JB said...

Dolt,

sebijik macam Pua Cu Kang... jangan-jangan PCK copy nembiak los dolok ndak?

Kamal said...

Aduh, banyak dah bahan Nancy tok, tulah kerja Wahab nyimpan gambar tok sitok....

M aa said...

Hap,bukan apa,aku sik kenal agik dgn Lan tok.Dolok masa aku pegi KL,sidak nya agik kecik bah.Padu nya tek Lan tok adik dak Simai(shimah) dgn Nani.
Lan,sory aku sik ngelala dgn kau.Kirum salam dgn sidak kakak kau.

maelsahat said...

Maa,
Lewat juak sik kenal ngan lan lagi maklomlah nya tok maseh hansem...mula2 aku pun tekejut juak RM siapkan gerangan...macam JR cerita Dallas ajak bunyi tok lagik cangeh RM-duit ndak...Apabila di renong lagi Roslan padu hal...Mun di suroh makae topi koboi macam ateng lagi lah kita semua sik kenal.

maelsahat said...

Hab,
Ya rabbi mun gambar di auction di negeri rang putih memang kaya kitak rang...jangan berayan gambar tok sayang...bukan kau sik tau nancy tok baru keluar dari ward...sik lah aku dapat medo sapa2beri peluang jalan dolok...beri can bah.

Nancy,
Benar memang dak mak kamek ngan dak mak dak wahab ada berkait...munkin dolok nenek sidak hanyut ke miri kak ya nenek kamek hanyut di sungae bedil...bertemu di LOS kita...mun mauk nerang satu per satu pulang op baru abis cerita tok...
Salam dolok esok nyambong

nembiak Los said...

Dancy. Sik lah aku tau gilak camne boleh terkonek. Ada mak aku explain tapi susah aku paham, maklom lah sound systemnya masa tok sik berapa gilak. Lain nok ditanyak, lain dijawab, tapi ada logiknya juak nok diexplain nya pakei nyuroh terkonek. Sik hal lah asal aku tau, kamek sik terkonek ngan dak tambi Pakistan ngan Mat bangla...
Jamel. Nang dibah rumahlah kubu kuat Nembiak Los dolok. Sampei Rally kenak kutu asuk masa ya. Dibah Kelab ada juak terpaksa masok ngambik bol.

Mal. Jadi terbukak luas lah pintu gol pakei striker Pakistan nyekor gol tok mal. Sik hal Mal. Tok kita pakei tektik KGB. Biar nya leka sekor lok, KGB gik ncarik bom tangan 2nd hand dari Iraq lok.....

M aa said...

Mael,memang ku sik kenal ngan Lan ia.Masa nya gik kecik,jarang nya campur ngan nembiaklos.Nya tok dolok sik gauk macam sidak2 ia bah.

Kamal said...

Aoklah kamek ajak gaok. Nya sik sedar sampei gugok dalam parit main basikal.

Dolt Udin said...

Ney anak jawa ya tek....baruk lah kamek tauk padu dancy tok anak jawa patut lah rona nya cam ya...tapi sik hal Dancy...Aku ada petua nok ku ajar ngan sorang tambi dreber di Johore dolok..kinek tok dah putih benar tambi ya...Kau mandik jak makey Clorox, tiap petang jemat.Ulang sampey 6 kali...gerenty jadi..kakya minum sikit..pakey mutih sebelah dalam..

Jamel, PCK tok asal usol miak sibo.kja di S,pore bila dah pemos nya sik maok balit agik...jangan2 ada sedara ngan mak kamek..

Mael, lan tok banyak lan, ney ndak suma sik kenal..Lan somet pun ada dari Piasau satu.Lam bombo ada juak di BTU tok.Kakya lan plastik ada juak...Keliru suma olah nya...

Suma, aok dolok Lan kecik, kinek tok nya dah besar serta panjanggggggg...Arum bulak dah berapa kali di potong.Masih juak tumboh...

dr_poli said...

Tok lah kata org dolok ....mundah sorang bertanyak khabar tentang nyatok nyatok tek....cham tok lah kita menjawab ...." RM ya ....bujang dah nya ....dah besar panjang ....arum bulak mun di berik bini ...beranak .....!!" ...

Kamal said...

Ya rabbiii dak tok....
wahab tek gik wokcop di Eastwood, tadi aku nanggar daknya wokcop dibah pokok buyoh...

Soalan2 di sitok banyak unsor2 trik, susah nak jawab... Coba kau tulong Hab.

nembiak Los said...

Betul sekali itu Neng....kok nya udah besar, kalo diperisterikan, pasti ada hasilnya dong....

Dancy. Kita Gencatan Senjata lok sekejap....Aku baru balit dari nyiasat dirumah mak aku tek. Kata nya, Arwah Nek Abeng kamek petungal 2kali ngan Arwah Nek Ba'ah menerusi sidak nenek nenek dari sungei Bedil ya.
Sidak Mael dari sebelah Mak nya dan dak Mos Julai dari sebelah Pak Julai sendiri menerusi Arwah Nek Sahar. Arwah Nek Sahar tok petungal sekali Arwah Nek Abeng.
Arwah Mak Kamal ngan Arwah Mak Kaderi paling dekat konek ngan Arwah Nek Abeng ya.
Sidak Adi, nok dah muang cawat(ya pun pasal Manok nya ninggal), sebelah Nek Paen.

Jadi dari sia lah konneksen ya datang.
Sik eran juak lah banyak dak nenek datok kitak Pol-In-Lup ngan keluarga Arwah Nek Abeng ya, tangar jak gambar ya, Hensem bah urang tua ya, sama hensem macam dak cucuk cucuk nya di Miri tok...

Jadi mun kau nerimak cerita aku tok, auto semitek lah kau sik dapat ditunggah Hitam Manis gik, dah jadi Sawo Matang kata dak nya...sia lah kenapa kau minat gilak ngan urang Jawa dolok..

nembiak los lutong said...

makaseh Hab kawu nulong nyusun sitok. jgn dlm gilak kawu nyusun, kelak tauk sidak semua kita tok gik dekat menar dgn James Brooke...

kedong urang tua gik masih ada, senang2 kelak dtg ke rumah emak aku di Luak, sak nya dgn emak kawu nyusun sambil kita duak mencatit. jgn jadi sesal kita kelak Hab sik bejelas menar2 masa urang tua gik ada.

mcm aku dgn Wahid (ipar Elly) ya, kesal nya sik sempat bejumpa dgn arwah bapak aku.

JB said...

Hab,

Kalau kitak jumpa mak kitak kirim salam kamek sekluarga. Padahnya dari Jamel anak usu Tura yang suka ngaco bunganya dolok di los. Didoakan juak semoganya sihat.

Kamal said...

Hab, terima kasih kerana sanggup terkiak kaong ngan mak kau nak nanyak pasal tok. Ok. Mun dah tauk asal usul baguslah. Kita tamatkan gencatan senjata.....
Start perang lagik. Masa dolok mun main perang bertengkar pasal sapa kenak tembak dolok, nok bertembak makei mulut ya sik sakit. Nok bertumbok kadang2 bertikam ngan kayu ya lebih menyakitkan.
Tapi sakit lagik ati mun dah tauk kenak boyok........

nembiak Los said...

Adi. Ngam2 kamek pun facilitator tek nama Brooke juak. Muka nya pun sikit macam James Brooke sedara kita ya...

Jamel. InsyaAllah, esok aku madah anak Usu Tura kirum salam, kelak jumpa, nya ngubit tangan kau nok selalu ngaco bunga nya.

Yalah Mal. Kedong lom sampei tarap terpaksa pakei bullhorn bertutor ngan nya. Tapi bila nya nangar mulut kita dapat nya paham, sik payah pasang vol 10.

Kamal said...

Hab, dah keluar gamabr ari tok. Ari marek sidak google ilang akal sekejap. Jamel tok kira macam Si Awang aku doloklah, suka ngaco bunga.

dr_poli said...

Oh buah ati......lamak sik bertemu ngan emak ktk Hab ....sampei salam kmk ngan nya .

Cham ya padu kisah kita ...berarti nenek tuyah ( emak empun emak ; adik beradik nagn nek Baah ) kmk ngan nenek laki kitak 2nd cousin lah tek . Berarti emak kita duak 3rd cousin ; kitak duak 4th cousin ; anak kita duak 5th cousin ...

Mun dah kita duak 4th cousin ...dah bau bau bachang kita duak tok ...patut kita duak sik betemu bukuk ...bah cancel kan lagik gencatan senjata tok ...

Kamal said...

Mun dah sampei 7th kazen dah sik bau bacang lagik. Nya dah jadi bau kentut. Ok. Start perang!!!!!

Redy A. said...

Ih, Udahlah berperang perang tok .Sik takorg ngar mcmne Palestin d entam Yahudi nun .Cy Jgnlah d cancel genjatan senjata ya . Peace not war kata org puteh.

JB said...

Hab,

Kinek tok siknya dapat ngubit kamek lagik. Lagikpun bunganya kinek tok udah selamat. Kalau dolok asalnya ndiat aku, mestinya madah,

"adooohhh! abis bunga aku tok kelak dikaco oleh jamel".

Tapi sik tauklah, bunga mak aku pun abis aku kaco dolok-dolok marek terutama bunga ekor pusak (warna merah), abis gondol bunga ya tinggal tangkei ajak.

Kamal said...

Nancy, nama2 nok disebut kau tek macam familiar jak bunyi. Brangkali kita duak ada bau2 juak. Arwah Nek Udak Ba'ah nang aku kenal. Bait arwah ngan kamek dolok.

Redy, sik jadi perang tek. Gencatan senjata seminggu.

Mel, kau tok lagik kecik macam anak buah aku nok di Luak, nang suka matah bunga. Tambah lagik mak Wahab ya nang suka ngan bunga.

nembiak Los said...

Maka demikian lah ada nya cerita mak kamek tek, Dancy. Tapi camne dak Wa keson ko..ooooo?.

Yalah aku suka Kak Reddy tok ada. Terima Kasih Kak. Benar ya, jangan berperang lagi. Buku tiga limak dah abis ku tunok tek. Sigek ajak tinggal pakei aku ngabas dak Peri/Ramli/Bibot/Seni..

Mel. Bunga okid Uju Jijah, mak Nanny, tetap selamat dari tangan kau. Bunganya dipagar sampei kebelakang rumah. Nasib kau sik ngaco bunga digeruk Philip sureng bapak Johnny dolok.

Dolt Udin said...

Kamal, apahal muka rediah betukar jadi macam ya? Apa ndak kah di makan miak tok??Rediah, seney ada beperang tek? Kau baruk juak balit dari palestine ari marek, sik ada juak orang kelaie di sia..relax ajak daknya bemasak di depan rumah daknya...

dr_poli said...

Bab belah nenek ktk org Jawa ...ada juak dolok usu Atem kamek madah cam ya juak ...kak ya nya empun sik pasti .

Mun dah kedak ya ... nok Jawa tok belah emak dak Nek Baah lah ya Oooo....sebab bapak nek Baah org malaya tok .....belah Penang .

Wak Kaeson indahhhhhh...iboh disebut dak nya gik . Suka nar nya bangkit.

se titit pun sik ada ngalir dalam darah kmk geng Kaeson tok . Tanyak u ngan moss ....

Nae u Moss....jawab lok ....

RM said...

JB..Arap2 Keria Lai sik maca kesah ktk suka ngaco bunga oked.Mun nya tengah pameran nangga ktk ndak kah gelisahnya.Masa tok masehkahnya jadi tokey oked?Kamal/Dolt/Nembiak los..nanggar dari gambar ktk raya,rumah nenek ktk ya leret dak apek pelandok kah?sebab leret ya ngan leret cikgu abang ajak betangga di tengah beranda.Rumah los tuk dahlah bebagei nama,tangga nya pun sik sama .ada yang betemu,muka tangga ada yang di ujung ,adajuak tangga simen.

nembiak Los said...

Yalah Dancy. Kelak aku nanyak ngan Usu Temon...eh..nanyak ngan Mak ku Usu Atem ya. Nang konpidennya nyusei pasal Nek Ba'ah ya ber sodara ngan Nek Abeng.
Ok lah, baru aku paham, sik ada darah Tambi Keson lam saloran pipe kau, kali sebelah dak Kamal nya ya.....

Lan. Boleh jadi juak masa ya rumah belum dimodipiet, sampei ahli Fungsui nyuroh alih tanggak ke tepi. Tapi benar juak, rumah dua leret dak cikgu Abg ngan apek pelandok sia bertanggak depan.

Mos. Nea maok nyaut, nya udah kantoi malam tadik. Konok nok nulong bapak ko.....

dr_poli said...

Hab ...masa tok kmk tengah update family tree korga kmk ...esp belah dak emak ngan nek baah . Ktk tulis apa yg ktk dapat dari emak ktk ...kelak kita duak share notes ...rah nae kita berkonek Ooooo? Masa tok kmk dah stuck kat Nek Udak pun emak ngan nenek nya .

Email apa apa yg u tauk .

Dalam gambar tok ...sabok nok pakei Ngah ngan bapak ktk ....kacak na juak . Kmk pun ada nyimpan sabok org ninggal nenek kmk . Nang masih bagus ....macam tok juak tabor bunga nya ...

Salammmmmmmmmm

dr_poli said...

Pelik tanggak rumah tok ...nang rah jalan merpati rumah tok kah ? Sik ingat kmk ...

Yg kmk ingat rumah nenek Suma di jalan ya ...sbsb bertemu belakang ngan rmh kmk ...sebelum kmk pindah depan rumah dak Kamal .

Bertemu tepi ngan rumah nenek sSuma dak Ocham/Acham ....cina merepair jamban/tong taik los dolok .

JAlan dak Ikong /Katuk / Rebi/ Kamang apa nama tek Oooo?

RM said...

Dancy, rumah ktk di jln satok lok marek besebelah ngan dak Den/Pong ndak? Jalan dak ikong dilos cermin ,jln Hijau.Rumah kamang ialah rumah Hassan lani dolok.

dr_poli said...

RM,

Awok...jln satok ...rumah kmk sebelah dak Den/ Pong ...berdepan ngan dak Kamal ..bertemu belakang ngan dak Pak Hj Moh .

Mula bapak start kerja ngan Shell ...rumah di jalan satok juak ...bertemu belakang ngan dak nenek Suma , Pak Suut ...bertemu tepi ngan dak org ninggal Rony John ...bertemu depan ngan dak Ali Buang . Sebelah Ali Buang ...dak Ah Hong ..... KAk ya baruk pindah depan dak Kamal ...

Rumah ktk kat los debah rah nae dolok ? RM ,kktk kerja sinae kinek tok ? Anak kakak ktk simai berapa org Ooooo? Salam ngan nya mun jumpa nya .

RM said...

Dancy, rumah kmk mula2 di los katon ,betul2 ujung imigresen kinek tuk.Anak simai 7 org ,nya ngajar di Marudi ngekot lakinya jadi peg. pendidikan Baram.

Dolt Udin said...

Salam Dancy, sorry nyampok lok...Sapa Ali Buang tok? Macam pernah nengar tapi sik berapa ingat...Sapa adik kah kakaknya mungik yang sebaya ngan kamek, mengkali ada klue di sia?

Lan, Simai tok Rosnah kah? Mun nya rosnah , sik pernah aku makey nama ya nungah nya dolok...Last kamek diak betemu masa Darjah enam di Sekolah Anchi dolok lam taun 1968...Kakya aku terus masok ULSW..Rosnah tok kuat tetak lam kelas tapi nya tok very friendly...

Dancy said...

Dolt ....dak Ali Buang ...awal pindah dari rumah ya di Satok nun . Dak nya pindah ke kpg Dagang .... Lekak dak nya keluar ada sigek famili gik masuk ...sik ingat siapa dak tok .

Kakak Ali kahwin ngan nok miak main ball ngan dak Wahab ......Lamit .....sik tauk cam nae Lamit related ngan Rediah .

Kakak nya sorang gik...Timah ...kahwin ngan miak polis ...nok main ball ngan dak Wahab juak . Check gambar nya ...ada di engkah wahab .Masa tok kakak nya tok dah di Btu lagik...dolok rumah nya di RPR kidurong sinun...masih kah sik....sik tauk lah .

Ali sama umur ngan kamek .

Anyway ....dak emak Ali tok berkait ngan dak Lihi Bujang ...sik ingat apa nama nenek laki dak tok ...mesti emak ktk tauk .

RM said...

Dolt, Simai tok Roshimah,kmk saruk ngan susunan ktk adik beradik,mungkin ktk layak sidak Rosnah(Now)Wahab layak sidak Rosini gia.Ali Buang tok jadi Checker kat miri transport.mun ktk nanggar mbiak melayu gemok2 makei baju kelabu dudok ngimpak bas kat bus stop nyalah ya.

dr_poli said...

RM ada 3 org pompuan ktk org kah ? Ingat kmk Simai ngan kakak kita tua ajak ....

RM said...

Beradik mpuan ada nam org,atas kmk now nani ngan simai debah kmk dak tipoi(Fatimah),Norazizah ngan Mariana.

nembiak Los said...

Salam.
Dancy, mak aku nanyak Nek Jumat/Sipon, adik beradik Nek Udak Ba'ah kah. Sidak tok lah 2nd kazen Nek Abeng

Adi. Nek Umar/Silot, Nek Nong, Nek Munah 2nd Kazen Nek Abeng juak. Sidak tok ada related ngan Nek Evening in Paris, Odek.

Lan, ada aku jumpa adik laki ko di kedei Awang Sitam di simpang Niah tadi. Aku round round ke Bintulu, nya ncarik undang dai Niah/Bekenu. Dolt tek gago molah pemarang...

Dolt Udin said...

Bah, jauh dah celoteh tak orang tok.Tepaksa aku res kuat sikit nan ngepong vespa kitak orang...

Dancy, sik ku ingat nok nama Ali Buang tok eh...timbol migren aku bila nak mikir sapa miak tok..Lamit nok kata kau ya ku rasa Tamit.Miak itam2 rambut ikal ya kali...Tapi sik ku tauk ngan bini 'Lamit' kata kau ya...kelak lah mun aku di Miri aku coba mencarik Ali tok..Lan ngata nya kja checker di Miri Transport.

Lan, padu nya Rosnah tok nama nya Now. Berapa orang dah anak now tok lan?Daknya sik ada balit ke miri kah? Kau madah nya di Merudik, bini aku asal orang merudik juak..Tapi aku sik pernah nangar Merudik tok..sik berani aku numpang express lan...Sidak madah boyak merudik tajam2 gigi daknya..

Ahim kitak orang di seney nya lan? Nya sekolah dolok kuat nangis, masih ku ingat macam ney bunyi nya nangis...Tapi eran lepas jah nam sik jumpa2 lagik ahim..sekali sekala ada lah jumpa juak masa nya ngantar pegrem wayang dolok...

mussjulai said...

Dancy,Ali buang tok nang bepetungal gan lihik babak,nya tok gemok,dak nya tingal di pujut adong...Bapak nya tok banyak tanah tapi banyak juak di jual..Kamek dolok nang tingal di los satok bedepan gan dak Mandor Amid bapak dak konseler Bakar,kak ya pindah sebelah dak Ah Hong betemu dapor gan dak HJ yahya and pak Aban.

aminah taha said...

lost udah aku dgn cerita kitak org tok. cah alak ikir....eh aku nak nanyak lah sapa ajak diam di jalan puspa dolok ahh? selain dari dak kamal lah..

mussjulai said...

Minah,bagus ko tanyak gan Kamal cos Kamal tingal di sia dolok.Sik patut memori nya out.Kenak cah alak ko ikir,agan ikir anyak ilak,meruan lak.he.he.he.Kamal tok pakar jln Puspa.Mun aku Jln Satok.

maelsahat said...

Dolt,
Relek tarit napas...don panik...Muss tok tauk tak rang Uncle aku...Ali Buang ngan Lihi tok petungal sekali...bersaudara ngan kamek sebelah bapak mek...

Jarang nemaik nok nama Ali tok bergaul di los dolok...
Ngam kata nancy lepas dari los sidak pindah ke kpg dagang...kinek tok sidak diam di Pujut...

Adik beradik Ali Buang tok nama Ross, High nok empuan sik tau nama.

Oi Minah,
Lamak nar bercuti...lama sik singgah di sitok. sidak tok mcm jet susah mau catch up mun lama sik di abas. Semua peloyarrrr

Dolt Udin said...

Mael, kau di lautkah? Bila balit darat? Aku kelak ada di Miri 27.02.09 sampey 02.03.09...Mun kau ada di darat jumpa kita kelak..

Patutlah aku sik kenal ngan Ali Buang, nya sik begaol ngan kita padunya...Mun aku nangar muka kali aku boleh rekol kali...

Aok Minah, mun kau maok tauk pasal bigik kedaong batuk kau nanyak mos..nya tok pakar hal tok..

dr_poli said...

MAel,

Jgn sik madah ngan dirik ...kmk dalam blog tok ajak peloyar ...mun kmk berjumpa ..kak ya duduk se meja ...kmk rasa sik bertutur kmk org ...sebab sik tauk cam nae nak start; nok nama lamak lamak ya bercontact dlm blog ajak ...paksa ngembak letop ...baruk kmk org " on " ....

Mun kita duak ...tah agik...makei signal kali ...lamak sik bertemu .


Aok..baruk kmk tauk ktk duak Moss related ....Apa pangkat u pakei nunggah Moss ....Mosquito ? Eh che kolok....latah tek ....un- ke - lae ( uncle ) Moss ?

dr_poli said...

Wahab ,

Awok Nek Sipon ngan Nek Baah adik beradik...sorang gik beradik dak nya ..nenek kmk ...Nek Tuyah ...nenek kmk nang di Kching nun .

Nek Sipon ...nenek dak Jamel / Pendi / Usup Bujang . Emak kmk di angkat oleh nenek dak Jamel ...ya nya jadi anak sulong dalam korga ya ...jadi ktk nunggah emak kmk Wa Timah .

Ngan tok lokkkkk

nembiak Los said...

Dancy, ngam lah susei mak aku ya. Dak Cikgu Bolek pun disebut nya. Ada sorang ditunggah Tauke. Sapa ya? Nang kamek nunggah ninggal mak ko Wa Timah.
Masa kitak orang dah pindah kePujut, kamek Juki, Mael, Den, Jali Pomen, Robert selalu keluar pakei kereta kitak orang, Toyota corolla MA3732.

Oooo Mael. Ingat ko geng dak Ali, Bojeng dak Awang, Tahir, Mat panggong selalu lepak dipanggung Cathay dolok. Kita selalu join sidak kat tanggak pangung lok.

Dancy said...

Wahab ...nyelepat lok .

Tauke ya anak Nek Jumat / Nek Sipon ....adik beradik benar ngan dak Mak Jamel/ Pendi / usup .

Cikgu Bolek abang benar kpd emak kmk . Sorang lagik adik dak nya ...usu Atem . Dak tiga tok yg ada di Miri . Adik beradik lain di Kuching nun...kpg tanjong .

Ingat kmk ngan dak Ali ngan Bojeng tok . Sik kenal mun jumpa dak nya lagik . Cousin dak Awang / Amoi kan ? Sinae dak nya Ooooo?

maelsahat said...

Nancy,
Nang menar sik juak aku nok medo...dari blog tok ajak kita ilang supan, mun face to face ilang idea...bak kata dolt nebes...kata kata pun sik keluar...
Tok sebenar nya macam penyakit glabah bah...panik ndak tentu pasal...
Mun konpom reunion kelak masing2 kita ngembak laptop kak ya dudok jauh2...macam ya ajak
Auk dak Muss tok pangkat uncle kamek...
Dolt,
Hard to say i m sori...sik dpt jmp lah mcm tok.Aku plg 3/3/9...mis sehari...mun dak klak aku ke btu ajak masa aku opp...mcm nae????
Hab,
Auk Tahir tinek tok kerja di hospital ndak...dak tok nemiak kpa wirless...betul kah?
SALAM untuk semua...

aminah taha said...

hahahahaha..tok dah jadi kes jejak kasih kitak org. abis lah aku sik ada idea lagik nak di loyar dgn kitak org. eh aku nak mintak tolong mael jak lah.
mael, aku nak mintak tolong kau meli dgn aku telekong di sia. aku dgr di sia nya pun kain telekong lembut bah. kalau kau sempat meli sound jak dgn aku kalau kau dah balit ctok. COD lah ok.

mussjulai said...

Bukan telekong Minah,telekom kei sembahyang ndak?Alhamdulilah sukor,cam ya lah kita penoh lah suro atau masjid.

Mail kau sene masa tok?Agik di vetnam kah atau tempat lain?

Dancy,ada dak bomba nyuwal pakei nutup mulut gan idong ya supaya sik tercium bau nok di padah ko sebelah umah ko ya..

Dolt Udin said...

Mael, boleh juak kalau kau ada masa dtg Btu.Tapi jangan kenak ari aku kja, sik dapat juak kita jamming kelak..Call aku dolok bila nak datang. Kelak aku ngembak kau roun di Sing Kwong jadi lah mael...kak ya makan di kedey Nor...hahahaaaa...tauk2 lah kau mael apa jak ada di Btu tok..

nembiak Los said...

Dancy. Jadi lebih kurang cukup lah info kita tok. Sik payah tambah lada ngan garam ndak?
Aok, Dancy, Nembiak nok nama Bojeng ya sedara dak Amoi. Kerja JKR di Miri tok.

Minah. Kenak Ko sik maok jejak kasih juak ngan kamek. Abang Mamat, laki kak Isot Ko, sedara dak Mak aku. Mak aku nunggah Arwah Pak Hj. Uni ya, Ngah Hj. Uni.

Mael. Kerja Tahir ngan Temon ada spesel sikit. Bila ada penyakit sik dapat diubat oleh Doktor & pecialist gik, sidak duak tok ditunggah pakei nyakat urang sakit ya. Banyak dah pesakit jadi bait, tapi timbol latah ajak lah...
Bila reunion, kita embak Latop jak, baruk dapat bercerita, kalau sik...jammed. Aku bila jumpa Dancy, memang betapok dibah meja dolok.....

Dancy said...

Ok lah Wahab ...bila reunion kelak ...kita main tapok lok ....susah juak mun nak main baelon ngan main jadi ...sik kongang gik nak beraekot ....takut terlaecok kaki ...sigek gik...takut tersembam muka rah lantei ...nak ilang paesen ngan eksen kita ....

maelsahat said...

Min,
Kau mau talkom cotton atau sutera korea...bunga warna apa...besar kah kecik??? Auk benar kata wahab Ya...sidak Bang Hj mat (laki kak siot)ya ada juak terkonek ngan kamek tok...coba kau siasat...pajang juak jadi cerita kelak...
Unc Muss,
Auk lagi cari makan di laut...banyak ikan masa tok...puas ngangang ikan...
Hab,
selalu juak aku jumpa Tahir tok...rang tok suka senyam sik banyak cerita...Bojeng kerja Laku...Ali dolok kerja forest ndak...Kawan kita nok nama Ali tok pengabisan banyak...tanyak ngan dolt klak nya konpom...
Dolt, klak kontek sebelom aku ke btu...dapat nangar taman Tombina sukur lah...
Salam semua

Kamal said...

Bait2 kita urang bersusei hal nok konek mengonek tok. Mun Muss masuk maok dipadahnya macam manok kelak.

Dolt Udin said...

Ok mael, kol dolok sebelom kau ke Btu supaya sik mis q kelak...Tambah agik lamak tok aku selalu ganti orang ajak2...

Kamal said...

Ney mael tok. Memang landing ke darat betnam nya tok. Carik kain ajak Mael, jangan mukak kain.

Dolt Udin said...

Mukak kain si salah mael..Nang procedure asal nya cam ya...Jangan jak sik maok mukak kain lalu nak bemain...kelak kamah kain ya...

maelsahat said...

Relek bro...gago banyak kerja masa tok sik dapat lamak gilak di sitok...kerja mcm aku tok mcm ya kadang2 gogoo...kdg2 relek sikit ndak dolt...
Auk apa2 jak...masa tok rang makae seluar sik mcm dolok mke kain...

aminah taha said...

mael, kalau dpat beli kau nok cotton pun. lembut kah cotton nya? sik kesah lah bunga kecik kah besar janji nya kacak di mata kau. kaler pun aku sik kesah juak.
ya ku madah kitak org dlm tok dah berkonek semua. aku jak lah sik kena mengenak. tapi sesama los jak lah. sama lah kita muss ohh sik ada berkonek dgn daknya. eh sapa gik nembaik los jalan puspa ya. kau kah mal? nok blog nya gambar pusak jak ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Minah, akulah ya. Dah aku tukar gambar. Marah pusak ngan aku. Terpaksa aku ngambik gambara aku empun pagi marek. Kau klik gambar tok pegi blog nembiak los jalan puspa. Ada gambar pusak ngan rabbit aku. Aku sik ada pusak ompuan. Rabit pun laki juak, manok pun laki. Nasib dak tok sik gay... Aku nak ncarik bini ngan daknya. Rabit ada aku nanggar ari dolok, tapi sik ada nok kacak gilak, semua macam muka renab.

Dolt Udin said...

Kamal, mun kau maok nok kacak senang ajak, kau beli ajak nok sik kacak ya, kakya mbak ke rumah hj awat, suroh nya ngejas sikit2, makeup tebal sikit, ngkah minyak wangi. Gerenty stim temedak puask abu kau ya...

aminah taha said...

mael, lupak ku madah dgn kau. kalau dapat kau beli size nok besar pun. saya bukan seperti yg kau kenal dulu.....hahahahahahaha...
mal, aku pun ada pusak 3 ekok. 2 ekok laki sekok empuan. tapi pusak aku pusak kampong ajak, sik kembang bulu nya. kalau nya kenak kepong pusak gangster baruk nya kembang sebab ketakutan.

Kamal said...

Dol, aku lom ada masa nak ncarik renab tok. Ari Sabtu atau ari minggu kelak aku ncarik. Aku maok nok kaler kelabu atu coklat. Nok putih ya lejuk ku nanggar.

Minah, pusak aku semua laki. Lokal juak ney aku betah nak meli pusak rega seribu lebih. Bagus aku meli drumset baru baru tiga ribu lebih rega. Nok lokal pun mun selalu dimanja, nang jinaknya. Manok aku jak import dari pilipin. Dolok ada aku pusak nok jenis persia, mati sik atuk apa sebabnya. Jenis campur sebab mak nya ada skandal nya pusak jiran aku. Rona putih gik ya nang cute muka. Adik beradik ngan si Tomok, pusak aku nok kaler itam putih ya. Nya tok jenis nok badan besar.

mussjulai said...

Pusak ya kurang lebeh mcam kau lah Mal,Malar nginang pusak nok jenis gay ajak nya tok.Manok and rabbit ya sembeleh jak,sedap isik nya ya pakei molah satay kak ya ko antar ke Madli Cafe,ada untong nak gia!

Benar Mail,ko beli nok sais besar mcam sais Ali Hj Keram ya baruk ngam gan nya ya bukan ko sik tauk Minah ya,nya dah jadi anak king kong kinek tok.he.he.he.

Mail,ko ada gitu2 di vetnam kah?ha.ha.ha.

Kamal said...

Moss, manok ngan rabbit ya sik boleh dimakan, pait isi nya. Dah ku beri makan jadam tiap ari. Jangan kau nganok minah kesian nya bah.

Mun ada guni baja boleh juak Mael...

Kamal said...

Mael lupak aku pesan tek. Mun ada amoi betnam nok cun, aku guna sikok, pakei anak angkat aku.

aminah taha said...

auk jaik mos dgn kamal nganok aku. sik mok lah aku geng dgn kitak duak lagik. sik juak apa bah janji razak masih sayang. hahahahahahahahaha...jgn kau dgr kata nya duak ya mael. aku nang suka makey saiz besar bah. sik kan lah org makey telkom fit2....brani kau ngankat amoi betnam mal kelak kau tido di luar oleh bini kau..

Kamal said...

Aoklah Moss tok, kesian amy...wadehh Amy, cam pernah jak aku nengar nama tok..Ooooo Amy Search. Geng 4 Julai Search datang ke Miri.

Moi, lupak aku nanyak bini aku tek. Pas tok aku nanyaknya. Mun sik ada bekas kalido kat daiee aku pagi esok, kira nya approvelah ya.

dr_poli said...

LAeper terus daiee mun dipaluk ngan kelido ....maok maok masuk spaetar.

Dolt Udin said...

Mun kelido kayu ok juak, tapi kelido nek tok semua mayak steel...boleh ningal kalau cun kenak pressure point kelak..

Kamal said...

Gik penin palak aku Dol. Bukan kelido pakeinya, aluk pakei nutok bubok ya. Kensel jak Mael. Lain kali mun line clear baruk nanyak lagik.

nembiak Los said...

Bagus jangan ditanyak agik Mal. Kalau selalu gilak kenak entam, boleh jadi sewel. Tapi kalau bagus aribulan, jadi macam kawan joQ lok, makin bergeliga utak....

Kamal said...

Yalah, nunggu pening tok ilang lok. Sapa ada nak pegi Nigeria? Aku rasa mun aku nak ngangkat amoi negro sik nya melarang kali.

mussjulai said...

Jangan mal,mun ko ngangat amoi negro,ko imagine jak gajah merik belakang,cam ya lah buntut nya.Tekaber ko kah?he.he.he.Mun nyonyah sangong masih idup,ya boleh.

Mal, sik mauk minah geng kita duak.Sik apa mal,tarit napas dalam2.Suroh nya geng gan Amin pendek ajak,dapat nangar wayang pree.

Bahaya mal mun kenak tukuk gan sendok,mauk jadi katak kata urang tua dolok marek.Ko mauk jadi katak Mal?Jadi makanan ular ko kelak Iiiii!

JB said...

Ya nasib bagus penin ajak, kalau tumboh anak sendok di daie lagik parah.

maelsahat said...

Min,
Klak ngantar pesanan makae DHL kerop ke ltg...jgn susah...
Unc Muss,
Nok apa gitu2 ya bah...nok amoi bnyk sitok...lawa2... badan mengelbu lgk...tapi sik ada macam2 nok...bak kata tak rang bencol daee klak...kenak prempan jgn molah hal.

Kamal said...

Mael mun kau sound hal amoi betnam ya, jangan nyerin gilak. Moss bukan dapat nengar. Aku nak diberiknya nok gajah.

Moss, ada juak ompuan negro kacak. Janet Jackson ya sik kacak apa. Mun nok dari Afrika ya lain cerita, muka kacak sikit dari gorilla.

Mel, mun tumboh anak sendok, bagus juak. Dapat jadi tokey sendok.

aminah taha said...

auk mael trimak kasih lah mun cam ya. jgn kau layan mos nya duak kamal ya. kau berik anak itit pun nya duak terkam. sik boleh cam ya kitak duak oiii...sian nangga bini kitak org. kelak dak nya nyuroh mael mencarik juak pakei cdak nok laki baruk tauk. org laki sinun kacak2 tapi nok artis jak lah. mun nok lain ya sik gerenti aku....

Kamal said...

Potong stim jak minah tok. Baruk nak stim tek...

aminah taha said...

eh biol dah palak ku mencarik kitak org tok. kejap sia kejap sitok...hab, coba kau madah dgn daknya merik komen sigek tempat jak sik ku kulu kilir.....dah lah pc ku ngalah terkura berjalan.
dol, sori ku sik dapat pengilan malam ya sebab aku gi belait pengilan anak buah ku kawin. lain kali lah kita jumpa..giney dgn crita reunion tak org tek. jgn lupak ngembak aku k

JB said...

Sik ada hal ya, macam hari raya dolok marek, nait rumah turun rumah, ngumpol gula batu.

dr_poli said...

Syukur di kampong di Pujut dak nembiak masih rajin berjalan masa raya ...sik duduk depan TV

...kadang kadang dak nya gik pandei madah ngan kita ...sik maok aik "gas" ( lemenade...kita dolok ) , mintak aik sejuk jak Chik ....dah kenyang gilak tok ....rinduk kamek nangga dak nya .......

nembiak Los said...

Minah, kau sik ngecek ditepi parit kelab tek...rame sidak dudok sia. Mun sik ada sia, ko agak jak ditempat kamek bermukun.

Benar juak kata Jamil ya, bila dah banyak gula batu, relax di tanggak kelab, ngambor kulitnya, kak ya gago Nyonyah ngepong...

Air lemenet ya lah pemos dolok Cy. Ada juak ditunggah aik oren Miri. Oren Greenspot pun ada. Masa ya, sik ada juak urang ngidang oren campor ndak?

Dolt Udin said...

Ada segek aik de gelar miak los aik spring dolok...Tiap hari raya nyebut2 nama aik tok.Tapi sampey kinek tok sik tauk apa sebenarnya aik spring...mun sik salah aku aik oren merah sirap grenadin campor ngan susu ya kali.

JB said...

Tapi memang benar, aik lemenet ya memang nyaman, kita sik gago gilak nok nama pepsi, 7up.. Asal ada ajak, kadang-kadang sitok sia numtum. Udah abis, tikam ajak botolnya dalam parit, atas jalan atau di belakang los bujang. Lebih aru lagik ditikam ke dindin machinda kelab.

Dancy said...

Sik ingat aik nok kata ktk ya Dolt .....tapi ada sigek aik ...rona macam 7 up ...tapi rasa nya lain ...dalam 3 tahun tok tek ...ada lagik nya dijual .....

puas juak main bunga api ....dah susah betemu jenis bunga api tok ...

kak ya rinduk bebasikal sekeliling los ...nangga lampu rumah org malam malam ari ..yg best ...lampu rumah dak arwah Pak Lai ngan rumah dak Elly ...tang macam betemu ajak

HAb ...sik main lah HAb aik campor zaman ya ....bak kata JB aik lemenad juak best ...

Marek dolok mun nak beraya ...nang niat beraya lah tek...sik ada nak ngumpul duit raya ...lagik pun zaman ya nae ada style org swak sedia duit raya ......

Dolt Udin said...

Sik juak aku ingat aik Spring tok..Masa ya agik biak gilak, sik merati gilak...Zaman tok dak Hj Amit baruk tauk apa aik spring tok..Aik nok kata kau ya Dancy, nok sama rona 7up ya Icream soda nama nya, sedap aik tok.Banyak jual di sing kwong masa tok.Lam botol kecik2..

Tah sejak bila di swak ada makey duit raya....spa ndak intro, style tok..nyuroh miak sik berapa ikhlas nak beraya....

RM said...

Dolt,seingat kmk orang miri mula beduit raya awal 80'an mungkin pengaruh sidak askar melaya atau dak Polis melaya lok marek ataupun pengaruh tv. Agik ingat lok marek bila beraya di kem Askar , di enjok dak duit 20 sen sorang,dpt nait 5,6 buah rumah ,lepas tambang bas.Masa ia sidak sik ngidang lemenet.Kek pun sik ada.Sidak ngidang kari ,pulut,kueh kerin, teh ,kopi ataupun air sirap..

Dolt Udin said...

Mengkali juak lah Lan , lam taun 80an...Aku sik sempat beraya di kem askar masa ya Lan.Mungkin kerana aku dah kawin, sik main jauh lagik..Hampir tiap minggu aku ngekot pak mentua pegi mukat di laut beram...takut kalau sik nulong kelak di ambik nya balit anak nya kelak..

Kamal said...

Mun cerita hal hari raya zaman dolok nang banyak kenangan aku. Semua nya kenangan manis ajak. Taun tok sik tauk macam ney rasa Hari Raya sik orang tua lagik. Sik tauk siney nak pegi. Pagi raya pegi kubor ajak kamek adik beradik. Biasa nya, malam sebelum Raya aku pegi ngagak arwah Mak, nanggar preparation daknya. Ngetest nok dimasak. Taun tok kelak semua ya tinggal kenangan ajak.

aminah taha said...

auk, bena kata kau ya mal. jadi kenangan jak lagik semua ya. bena kata dol ya kinek tok nembiak kalau dtg beraya sik pian lagik nak minum. cdak nak ngolek duit raya jak.

Kamal said...

Aku jumpa Musa tek Moi. Nya madah nya ada maca blog tok, tapi sik pandei nak masok. Coba kau ajarnya. Belukuk juak Musa ya.

Yalah Moi, nok nama kita masih idup tok, jangan berenti berdoa untuk mak bapa kita, saudara mara, sahabat handai serta semua muslimin muslimat yang dah sik ada. Jangan lupa juak berdoa untuk dirik kita empun serta sidak nok masih idup semoga kita sentiasa sejahtera serta dijauhkan daripada melakukan apa yang ditegah oleh Allah SWT. Amin.

mussjulai said...

Mal,cam nei raya taun tok,kita kunjung mengunjung rumah geng nembiak los nok yang beblog masa tok.Sik juak ko tecarik carik,ada juak nok ngibor kau kelak,ndak gia?
Ya lah tek,tok cubaan ALLAH gan kita,setakat nei iman kita.Mun ko tekenang gan arwah, ko sedekah surah yassin gan nya,baruk ko merasa tenang.Mcam aku eh,mun aku tekenang arwah bapak ku,ambik ku wuduk terus ku baca surah yassin pakei sedekah ku gan nya.Inshaallah ko akan merasa tenang setenang nya kelak!

yusopm59 said...

Geng,
Sik hal la geng, semua kita kelak akan jadi yatim piatu, sikda mak bapak gik. kena sabar, mbak tawakal, terima hakikat kehidupan memang macam ya. Aku rasa Raya kita dolok2 meriah gik, mungkin sik banyak influence macam anak2 kita kinek tok. Belum start gik bulan puasa, dah start main meriam kebait, bila time mok Raya, kena dengar dari suro ngan radio ja, ya pun jam 8, 9 malam bruk tau, jangan salah dengar siaran radio Brunea ja he2. Time ya kamek belum ada ais box gik, lagi pun karan belum sampae ke kpg Luak gik dalam taun 60+. Semua masakan pake esok pagi mesti la fresh, kena tangkap, sembelih manok, masak2 malam ya jua. Ingat sik kitak orang ais box zaman ya.. anok make pelita di belakang nya he2

Dolt Udin said...

Sup. Apa abar tek? Kamek dolok malam raya selalu nulong bapak kamek motong ayam.Selalunya bapak aku suka meli manok tua pakey masak kroma..Rebus lamak2 baruk maok licak...Manis isik manok tua tok sup..Lom pandey main meriam masa ya. Ngaknya main mercun ngan bunga api nok gagangnya dawey..Dak abang aku Ah Cheng ngan dak sulong anak angkat pak jamel ada main meriam tanah..Kebait halus macam beras...Pernah sekali Salus adik sulong nunok meriam kol5 pagi...Sampey masok hospital bini bensen di hujong rumah kamek..Sakit jantong cina ya kenak meriam Salus..

Kamal said...

Yalah Usop/Moss. Tapi sik banyak, sikit memang terasa juak. Sik hal bak kata urang Dalat, Life must go on.
Masa raya dolok marek, aku dengan dak uncle aku, Usup & Ghani Hj. Nuhi, Yakup Hj. Ahmad pas ya Kassim Keram memang sama berjarah rumah urang. Tiap taun kamek ngumpol anak macis, ngira berapa buah rumah dijarah kamek. Nang banyak juak, mun kinek tok dah loaded kamek nerimak duit raya. Dolok marek ney ada, tapi enjoy. Ada atau sik duit raya, yang penting enjoy.
Dolok marek kita nang sik pernah nak mikir pasal duit, yang penting kita enjoy. bila perlu duit kita kerja kontrek. Kinek tok kadang2 element tok selalu ilang. Element nok nama enjoy tok. Enjoy tok maksudnya happy/gumbira, rasa senang hati. Benar juak kata buk nok akau baca dolok, harta atau kekayaan tok bukannya duit. Tapi pemandei macam ney nak molah duit ya bekerja, lepas ya "freedom". Kebebasan nok pergi siney2, tanpa mikir mun kita sik turun kerja sik ada duit, macam2 lagik kebebasan. Freedom tau kebebasan nok dipadahnya sitok, bukan maksud freedom nok jaik2. Tapi rasa senang ati atau happy tanpa rasa takut bila sesuatu ya sik ada esp. nok nama duit atau dengan erti kata lain kebahagiaan. Kinek tok ada setengah urang duit tok jadi priority dalam idup daknya. Jadi kebahagiaan ya tulak tepi...
Tok aku cerita hal urang lain, nembiak los sik ada macam ya. Sebab nembiak los tok biasa sik berduit, tapi sentiasa happy...

aminah taha said...

bena kata kau ya mal. eh mal, ingat kau masa tuah kamek main meriam buloh masa di jalan puspa. meriam ya meletup depan muka nya kesian member sik raya taun ya. kamek ngelar nya big john.
mal, sapa nembiak yusopm59 ya.
bagus cadangan tak org raya taun tok kita melanggar meja geng2 nembiak los nok beblog ya. dekat raya kelak kita exchange address umah.

Kamal said...

Nang benar Moi, sebab aku sik berduit tapi sentiasa happy. Mun aku berkenan nak meli barang aku nyimpan duit. Bila dah dapat meli nang sik dapat dibayangkan kepuasannya. Tapi mun aku senang2 jak meli barang ya, sik ada rasa puas cam ya. Mun dah sik mampu rasa, anggap jak ya bukan keutamaan dalam idup kita. Yang penting happy ajak.

Aok, lupak aku kes Tuah main meriam buloh ya. Aku sik ingat sapa dengan nya main. Yang aku ingat urang bisin2 masa ya. Lepas raya muka Tuah masih itam.

Sik aku maok ngekot cadangan sidak tok. Marah urang kelak mun abis meja daknya kenak langgar......

yusopm59 said...

Moi,
kesian nya, apahal la Kamal sik njawab soalan kau ya, sik hal la kelak aku nyuruh Kamal ngan Wahab simpan gambar aku kat Blog tok dapat jua geng2 lamak kenal.
Dolt,
ada skali ya kamek cousen mengasen ngepong manok malam Raya, manok kampong gik ya, dah la sidak ya tido atas pokok2, masa ya masing2 ngeluar bakat melastik, njala manok he2
Mal,
Anak2 kita dah diam dalam era teknologi,'instant, 3 in 1', sikit2 'pak, duit' he2, jadi manja sidak ya Mal, sik macam kita dolok2, mainan pun knak polah, baruk dapat main. Lantak ja tudung tin kat ujung kayu dah jadi motosikal, sapa mok keta knak lebih kreatif kit he2

dr_poli said...

MAl

First time dengar " langgar meja " masa kmk di Btu nun ....kak ya JB makei word ya juak .......setauk kmk mun nak ngagak rumah org masa raya ...kmk madah ngan emak ..." pergi bejarah ".......

Awok ...ada juak kmk dengar dak kawan kawan mun bejarah ngutip macis ...pakei tanda jumlah rumah yg dah dinait .....mun diapply masa tok ...nae dapat Ooo...sebab banyak ajak macis "ketek " dicollect .....

Sigek gik yg diingat ....bapak mesti standby rokok ngan macis rah meja kecik .....mun kawan nya datang ...pian nunggu aik dihidang ....dak rokok tok tek diulur ....pakei pembukak mulut masa bejarah ........

kelak sambong gik bab raya tok....

JB said...

Tapi Cy, rumah sidak dolt aku selalu terkandas, ne kan kalau maknya ada di rumah siaplah kita disurohnya makan sampei kenyang. Nya ndiat kita melintas ajak nyerin suaranya neriak nyuruh singgah. Maok sik maok tepaksalah kita singgah.

Kalau di lain-lain rumah disediakan rokok dan mancis, rumah sidak dolt disediakan sireh-pinang, ready jak kacipnya... he he he..

mussjulai said...

Kamek eh mun pagi raya selepas sembahyang,begumpol adek beradek,ipar biras bermaaf maafan sesamasendirik.Kinek tok bapak dah sik ada,mak lah tempat bejarah pagi raya.Pilu rasa hati nangar bapak sik ada.Lepas ya gi ziarah kubur arwah bapak kak ya makan hidangan berami rami.Suk juak nangar dak anak buah,dak cucuk,dak anak sedirik becampor makan sama gan kita di pagi raya.Mudah mudahan di panjang umor dapat juak nangar kerenah sidak nembiak.

Dolt Udin said...

Mos macam ya lah dak bapak and nenek kita suk nangar kita masa kecik dolok, Tapi bila remaja dak nya sik suk agik nangar olah kita.Nasib bagus kita cepat berubah hnigga sempat daknya nangar perubahan kita sebelom ningal kita selamak lamaknya..Doa kita semoga daknya masok sorga terang mos. Jangan di seksa , mun dapat kita nangong seksa daknya pakey bayar utang kita masa remaja dolok..

mussjulai said...

Ya lah ku madah,susah kita nak melupak sidak nya,tampa sidak sapa lah kita.

Kamal said...

Sup nak sengaja aku sik madah ngan Minah, sak nya mikir sendirik. Dah kau coba naroh gambar kau tek? Mun kau nyuroh kamek duak Wahab, memang gambar gorilla kamek taroh.

Dol/Moss syukor juak sebelom urang tua kita ninggal daknya sempat jumpa cucu & perangei kita pun dah jauh berubah. Kinek tok yang sampei ngan dak nya ngak doa kita ngan amalan dak nya.

Mel, aku dolok suka naroh macis dalam rokok. Bila urang ngisab rokok syuk nanggar daknya tekejut berok. Pernah juak aku nak coba naroh mercun padi, tapi takut bibir urang tanggal. So kensel niat aku tek.

aminah taha said...

sampe lah juak sikmok madah dgn aku. kelak mun aku jumpa nya sine2 sik bertegor sapa sombong gik kata nya. maklum nembiak los kinek tok bukan nya masih mcm dolok marek. ada nok masih tebal rambut ada nok dah licin palak. byk bah biak los nama yusup. mana nok slalu jumpa jak masih di ingat rupa. tapi kan muka dol ya aku sik dapat lupak bah. sentiasa ingat.
dol ya awet mudak sik berubah muka nya. jgn kembang dol ahh.

dr_poli said...

Tersengih nya NAh....ktk kak muji Dolt awet mudak.......sik tentu arah lah nya ari tok ........

Udah dikenang benar kata dirik Nah....engkah muka latest baruk betul .....sebab apa tok ko ...macam kmk ...mun nak reply ngan si Wahab ...dalam minda kmk ...muka Wahab ya muka masa nya gik beramut lebat dolok ....muka si JB muka nya gik 9 tahun ........

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moi, Usup tok nok main gitar ngan kamek. Mun kau nanggar gambar dalam DYM, nok somet tebal masa taun 80an dolok yalahnya. Kinek tok dah sik ada somet lagik.

Nancy, nang benar Dol tok sentiasa awet muda. Masih cam dolok juak. Nya ada petua. Aku sik berani nak madah, mun nya maok kongsi ngan kitak urang baruk aku madah.

Dolt Udin said...

Mimnah to ada2 jak, nang benar kata Dancy ya tek, sik tentu aku sampey telangar pintu indah.Tok jeraya ke jamban pun aku sik ingat dah.Tepaksa bekemeh di lam parit ajak..

Kamal, jangan di padah petua ya lok, kelak semua miak los jadi mudak balit, ndakkah rok balit daknya, sapa nak mera miak kelak..

Minah, sian nangar kau dah jadi pusak.Sapa ndak molah kau tok minah?.Coba kau usaha ngan Mos supaya dapat balik jadi Minah macam lok marek.

mussjulai said...

Dol sik dapat juak ilmu ku nyuruh nya balik mcam dolok marek,nya tok sik masok ilmu sebab banyak gilak lemak.Susah Jin ndak masok tuboh nya licin mcam belut.he.he.he.

nembiak Los said...

Baruk nok jujoh air mata aku maca cerita urang tua kita di Hari Raya tek....datang minah ngembak cerita awet muda, lalu potong stim...

Mun muka Minah sik dapat dilupalah, kecuali nya udah molah gigi mas, sik pasti kita boleh kenal.....

Dancy ngan Moss, kalau berjumpa diBatu Cave, memang sik kenal kita....

aminah taha said...

tulah kau mos. kelak kau di masuk jin. sik apa jak. eh, ney mael sik timbol2 tok. aku tok nunggu nya. mos, pahal ku lamak sik nangga kau. kau bertapa ahh.

Kamal said...

Minah, Mael dah ada di darat tok. Ari mareknya pegi umah urang ninggal. Mun nya di darat siknya pian nak mukak email atau blog. Ada benda lain lebih penting dibukaknya dolok.
Hab, Minah tok nang selalu potong stim. Dah nait feel kita, tang ada nya motong.
Moss, jangan kau nganok Minah, masa tok nya tiap petang jogging. Tapi sik jauh gilak, dari depan TV ke dapor ajak.
Moss camney dah kau? Dah ok benarkah? Coba kau ngamal petua Dol, sik kau kenak lagik. Kedongnya selalu molah parang ya, coba kau minta taik besi ngannya. Bagus pakei numis sayor benda tok.

Dolt Udin said...

Mos mun sik ada taik besi , semantara waktu ko makey taik lain pun boleh asal jangan nok licak gilak ya...Kau ada nginang pusak kah mos? Mun ada kau berik nya makan pencahar lok.Kakya sejam duak jam kau ipak seney nya nanam kunyit....Sabila kunyit ya masih panas2, terus telan makey aik naga...Geranty kebal sik masok peluru buah ceri..

Dancy said...

Jangan didengar gilak kata Dolt ya Mos ...munoh pencahar nya ya ........

aminah taha said...

ceridak dol ya. suruh nya pun nelan benda ya...kita nangga mcm ney upa muka nya kak ya. masih kah sik awet mudak nya.

Dolt Udin said...

OOoo Minah, tok petua pakey kebal, bukan pakey awet mudak....Mun maok awet mudak lain resepinya...Lain kali aku madah jak...

Dancy nang tujuan nak munoh Jin lam badan Mos ya...Telan jak mos, baruk kau bait kelak...Picit idong kakya terus ngap, janji jangan kenak lidah...Mun sik ada pusak, kau minjam pusak Minah ya...

RM said...

Moss madah lekak sembayang raya daknya begumpol adik beradik. Tapi lok marek abis dari mesgit terus ngagak kubor bebek.Ada kedak sidak miak los sampei koyak baju baru, berebut duit nok diambor urang atas kubor.

nembiak Los said...

Nae ndak bertambah bebek urang ninggal Bebek kenak nembiak berebut atas kubor nya..

nembiak los lutong said...

Dolt,

nok ajar kawu dgn aku dolok utk awet mudak bkn campor dgn minyak rona ijo kah?....

Dolt Udin said...

Aok adi, campor sikit lam duak titit minyak ijo kakya kuar rata rata(Macam Molah kueh) baruk di slrupppp sikit skali...sik eboh di baca apa2 Di...gerenty berubah muka kau macam umbut sawit, boleh di sayor boleh juak di makan mantak..

Lan bebek dah pindah.Jangan kau arap mutit duit ditempat lamak agik...Nya udah meli kubor baru, detached serba konkrit..

musatahar said...

Dol,aku pun maseh ingat juak pasal kubor bebek ya.asal ari raya jak ramei lah dak nembiak krukup bekumpol d kubor bebek ya.nunggu org nabor duit.

nembiak Los said...

Urang bebek selalunya tulik juak ndak.. camne nya boleh dengar urang maca doa atas kubor nya.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Apa beza bebek ngan bisuk? Tuli ngan bengal?

musatahar said...

Hab,nya sik dgr urg maca doa ya tp merati mulut urg ya.kalau mulut urg ya tegunyap2 tauk nya.tauk ko apa katanya dlm ati.Maca doa ngan aku lah nya tok.

mussjulai said...

Aku rasa mun di soal mungkar gan nangkir mesti sik di ambik nya pot,pasal bebek tok kan pekak,ha.ha.ha.
Oooo minah,terima kaseh gan kau,pandei juak ko kesian gan aku bila di rusah oleh Dol ya.Aku lamak sik ditangar kau masa tok sebenar nya aku dah di bukit song tv station sitok.

Kamal said...

Pandei kau Moss. Nok kat pendam ya bila disoal oleh Mungkar Nangkir pandei lagik nunjuk kat kubor melayu. "Bukan sini, sibilah," katanya. Tapi last2 kenak paluk juak.

mussjulai said...

Ha.ha.ha,sebenar nya nok di sebelah coba nak ngelier dirik,ya nya madah sibilah sana.Sik ada can gerenti kenak tunok jadi kayu api!

Kamal said...

Ada juak nok suka niru. Sebelom mati disuroh nya anak bininya nulis jawapan nok ditanyak sidak duak ya kat kain kapannya. Sik nya sedar tangannya kenak ikat. Last2 kenak paluk juak. Eh..paloi eh, jangan pelentei hal tok, kenak tulis kelak...

mussjulai said...

Pandei ko takut.Mal ginei ko pun cucor bubok ria.Mun ko mauk cecah nya nyaman kelak aku ngajar ko.
Ko beli sos thai cili kak ya ko campor gan aik gula and kacang goreng nok dah di belender,banyak sodap Ooooo.

aminah taha said...

mal, kau mauk ngangkat pusak aku kah? aku ada sekok mauk di give away tok. sikpat ku mera byk gilak, susah aku nak pegi2 kalau byk gilak. kesian ku nak ninggal cdak nya di umah sik ada org merik makan bah. cute pusak tok. nya pusak local tapi ekor nya kembang mcm ekor tupai. nya di jamin jinak dgn bersih. nama nya suzie q di berik anak ku.

nembiak Los said...

Minah. Mun Susie Q ya manusia, mungkin Kamal maok. Mun nya pusak, ko simpan ajak.....

Dancy said...

Buak ari , Nah .....Susie Q gik ya nama pusak tak org .....

aminah taha said...

hahahahahahahaha...tulah kau ya hab.
cy, anak aku nang nya. semua pusak umah aku tok nama nya glemer bah ada nya john, iman, labu ngan labi..
eleh cy nama kau lagik lah di berik daknya dlm blog tok. sejak bila nama kau jadi nancy...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moi, berapa umurnya? Maok kompom munnya gik dara atau dah pernah kawin. Bukan apa takut jadi isu kelak. Rioh pusak lain madah Si Abu aku ngembak lari bini urang......

Nang juak namanya Nancy. Yang aku heran kenaknya jadi Dancy.

Hab, mun Suzie Q ya susah juak. Kan ya nama glamer Rajak Pondan dolok.

mussjulai said...

Kau tok minah suka potong stim ajak,urang cerita cucor bubok nya cerita pusak.Mun dak kelabit dengar pasal pusak habis dipangang dak nya kelak,jangan kau!suka dak nya makan daging nya.Rasa arnab kata sidak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss tauk aku sambal nok padah kau ya, dolok masa di Los dak ninek aku selalu molah sambal ya. Nang kick Moss. Mun kau jumpa Hj. Medin airport, minta kacang dalam belon. kacang ya nyaman pakei nyampor sambal tok....
Ney Minah tek?

aminah taha said...

mal, umo nya dah lebih 7 bulan rasa aku. dah deworming juak nya. kalau kau mauk nangga nya ada dlm blog aku ya. aku dah invite kau.

musatahar said...

Dah ada pusak nok kacak cam ya.mok juak mintak pusak aku.
Pahal ko mok berik ngan urg gik.pera jak nya.
Mun kamal jd ambik pusak ya jgn ko lupak cukor lok bulu ekor nya.Takut pusak ya madah klk apa tuan baru aku tok kurang bulu.hehehehe..jgn mare....

Dancy said...

Mal...nang benar kacang belon MaS ...best . Pernah kmk dari Penang ke Kl makei belon ....chun tek sir steward ya tek miak cina swak ....gago nya tutur swak plus exited pun ada nya tek betemu ssesama kita nun ....kak ya ..bila nak landing ...ya nya nepuk se bag plastik besar kacang ngan km anak beranak ......rinduk ati juak bila betemu ngan org kita ....

mussjulai said...

OooDancy,ko mauk tauk cam nei cara molah kacang ya?Ok,kacang ko beli nok dah di kupak kulit kak ya ko campor gan aik bawang puteh(rendam),Lekak sebati ko goreng dengan api gas kecik,sik boleh kuat gilak api gas ya,takut over cook,coba jangan sik coba!
Musa sampe ati ko madah gan Kamal cam ya,dah juak urang serba aerbi kurang,ko sound gik.he.he.he.betenang Mal.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aoklah Musa tok. Dahlah gigi sik ada, rambut pun kurang sampei pusak pun nak kau suroh cam ya juak.
Sik semua kurang aku tok Sa, masih ada nok disimpan aku masih power. Boleh test.....

Moi. Musa sik nyuroh. Sik hal Moi. Suroh pusak aku berbini ngan rabbit ajak.

Nancy, aku selalu ngumpol kacang ajak mun dalam flight. Dah aku coba makan dua butir kacang, dari Miri sampei ke Kuching baruknya ancor ku kunyah.

Moss, kau empun resepi ya boleh test masa ari raya.

mussjulai said...

Iboh nunggu ari raya Mal,takut sik bejumpa kelak.Polah jak pakey makan masa relek,mun sik dapat ngunyah belender ajak.Mem ku selalu molah kacang tok.Nembiak suka sampey penuh kocek sidak gan kacang tok,senyum jak aku nangar telatah dak nembiak,teringat dirik sendirik masa nembiak dolok!

nembiak Los said...

Salam semua. Sebenarnya Moss tukang supply kacang tok ngan MAS. nya malu nok madah ngan kita. Boleh dicoba resepi Moss ya.

Sidak duak Meden ya nang kamceng. Meden tukang ngambik kacang original, kak ya ditukar ngan kacang Moss..... bab ya lah kadang kadang kita dapat kacang lempam juak..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss kau dah jadi penyanyi ya jangan kuat gilak makan kacang rusak sora kelak. Mesti Nancy sik cayak Moss pandei belagu. Nang benar Cy, nya empun pitching nang perfek. Tinggi gik sora Moss tok. Mun masok AF ada juak partner Mama Rina. Jadi sebelum Moss kenak ambik sidak Anderson ngalai, kamek urang dah nak sain kontrek ngannya.

Hab, boleh juak dipolah kueh kacang nok macam kuyak ya..

mussjulai said...

Sik dapat juak Mal,nok nama kacang ya nang bini no duak.Mun aku duti di lambir nang sik jauh gan kacang,pakey buang boring.

nembiak Los said...

Ya lah kau selalu angol Moss. Kacang jangan diamal kuat gilak. Tinggi juak konten protein ngan minyaknya ya. Nya boleh nyerang segala joint di tuboh kita.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Benar kata Wahab ya Moss. Kacang panggang ya nang tinggi kolestrolnya. Tinggi dari santan. Ya aku sik maok makan kacang. Lagik pun sik ada pakei ngunyah kacang ya.

mussjulai said...

Mun gia slow down jak dolok makan kacang ya.Patit lan mun kak makan kacang rasa bisa lutut aku,sik perasan juak aku baruk tauk tok.Terimakaseh madah gan aku.

nembiak Los said...

Yalah Moss. Coba kau makan Kacang nok cap tangan Good ya. Pas makan sebungkus, nang rasa No Good terus lutut kau. Nok nama enjin kita dah berpuloh taun tok, sik boleh lebih gilak makan nok pelik pelik.....atau nok lemak lemak macam kacang... sebab kita tau ngan nampak lemak dagin, dapat di elak, tapi sik nampak lemak kacang tok..

Macam Kamal ada untong juak bila enjin ngisar kacangnya sik berfungsi ke tahap maxima...

mussjulai said...

Kamal nunggu batu pengisar nya nok duak igek ya gugok baruk nya meli batu pengisar pelsu.Ada aku merik gan nya cadangan molah batu pengisar ya,nya madah tunggu dolok.

Elly said...

Mun camya makan ajak kacang potet yang di rebus, sik perlu pengisar lagik pun kacang rebus ya licak---- betul sik Mal. Aku nolong ko ajak Mal,supaya sik sidak duak Wahab ngan Mos nganok ko lagik.

Redy A. said...

Aku takut makn kacang , molah byk angin lam badan.cikit cikit sik pa lah, ih pandei juak muss beri resepi kacang goreng Mas ya. aku suka mkn kacang goreng ya.lemak rasa nya.boleh tahan juak Muss tok.mcm2 brg pat d polahnya,walaupun nya diam d bukit song cnun tapi atinya d umah.yalah aku suka mcm2 resepi udah ku dpt dari blog tok, kenak cdak pempuan lain sik masok masok , O, rugi cdak nya ya.

mussjulai said...

Oooo diah,gelepar aku carik kau sitok juak aku jupa kau.Ada aku ngabas blog kau tek nak dengar lagu Maya ya tadik tapi sik dapat di main,peras menongeng aku.
Diah,resipi apa ajak kau mauk,padah ajak kelak ku merik.
Joe paksa lah molah kacang potet pakey Kamal makan,rebus licak2 senang mamam.
Coba gik lagu ya diah.Ko cek lok gan aku lam ko pun blog ya,k.

musatahar said...

Mos,aku cadang kan,bagus suroh kamal jumpa bonnie piasau utara.Kan bonnie ya pandei molah pagar kamal ya.

Mos,ko maseh ingat ngan bonnie yakah?Nok di gelar kita dr gigi masa main dart dolok.Kinek tok nya molah bisnes di rmh nya sendirik.

Kamal said...

Musa, ada lagik nok belum diatur, mun dak rata kelak aku ngangak Bonnie. sebelum ya pegi jumpa Hj. Latip dolok. Ney tauk nya ada nyembeleh sapi.

Redi, mun maok mbuang angin makan pucuk cepak rebus ngan serei plus bawang putih.

Hab, yalah untong bila ada kekurangan. Nya ada cek and belen.

Elli, pandei kau nok nama kacang kuda tok nyuroh kuat kentut..

Elly said...

Mal
kentut ya bagus Mal, ya angin nok sik di pakei so kita buang ajak. Kalau angin ya terkeluar ada macam macam tiun & tone ada yang kuat bunyi termasuk jua yang terkeluar ngan xxxx sekali.

mussjulai said...

Musa,tauk ku gan bornnie ya,Laku nya pun bisness ya.Sidak dari brunei pun nyuroh nya molah.Nya tok sik jauh gan rokok paip nya.
Ada klinik nya pun di rumah nya.
Mal,nok sapi pun,sik dapat ko makey,sebab sik ngam,perati ko benar2 sapi ya,bujur ndak muka nya,ujung2 bujur juak muka ko kelak,he.he.he.

adi said...

Elly,

pandey censored xxxx indah, tang padah jak tebobok......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Iboh madah tebobok sensitif ya Di.

Moss, aku nak molah taring macam dracula. Mun malam dapat aku ngabas kitak duak Elli di bukit song.

Elli, mun kentut jangan deras gilak. yalah nyuroh tebobok...

Elly said...

Maok nanyak kitak orang semua :
" Kenak Kentut Orang Lelaki Berbunyi KUAT ( macam bunyi BOM )"

adi said...

sebab "microphone" ada berdekatan....

Kamal said...

Depend juak, mun bateri nok duak igek ya dah weak, blurrr jak bunyinya.....

mussjulai said...

Mun bunyi nya blurrr jak mauk serumah rumah bau.Lekat di baju bau ya.

adi said...

Elly,

beriklah teka-teki bnyk2 lagik. Tanggar ko besambong2 kmk org jawap.

Elly said...

Jawapan kitak orang sik 100% betul.

Adi
kentut ya kuat disebabkan oleh duak igek LOUD speaker yang terdapat di celah Microphone ya, he he he.

Apa binatang yang paling KUAT ???

Kamal said...

Binatang idup, mun dah mati ney nya kuat lagik.

Elly said...

Sik terjawab kitak orangkah pasal binatang yang KUAT. Binatang ya masih idup agik.
Suba suba lah kitak jawab, ney Adi tek.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Benarlah jawab aku tek, binatang idup. Mun dah mati walaupun rimo sekali nang sik nganok lagik. Kecuali rimo nok dibah pokok nyior.

nembiak Los said...

Ehhh senang ajak ya Elly. Cicak idup ajak dapat nahan ceiling bangunan.....

adi said...

Elly,

Jawapan Kamal dgn Wahab ya kira betol lah ya. Aku dah madah bnyk ney pun teka-teki diberik kawu semua dpt dijawab cuma istilah betol salah nya ditangan kamek urang. Mun kamek madah betol, betol lah ya. Tugas kawu merik teka-teki ajak (sik boleh decide betol salah jawapan)... kah kah kah....

mussjulai said...

Wahab betol,cicak lah yang paling kuat sampey rumah di tahan nya.Mun nok dijawab Kamal ya coma apai jak boleh jawab,sebab nya nyual nok di bawah pokok kelapa.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik tauk apahal Elli suka main teka teki. Mun kat bukit song jangan kitak duak main tapok Moss, kelak kenak tapok atu. Ditapok nya belakang pitu.

nembiak Los said...

Moss kali cayak aku dapat ditapok Atu. Di tapok belakang periok kerak pun sik nampak. Tapi Elly tok jadi masalah. Susah Atu mikir sinea nok napok, disc nya didepan ya malar unjar unjar ajak....

Kamal said...

Ney Elli tok? Moss pun sik nampak batang idong. Ney burong garuda kau Moss?
Hab, disc Indon ya, kecik sikit.

nembiak Los said...

Oh. Elly sik ada ngekot piknik padu Mal.
Kaderi ada tau ejen jual disc indon ya....

Dolt Udin said...

Kalam jangan ngacho Mos, Nya agik ngepam tayar burong geroda nya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Elli gago ari minggu tek.
Sik jadi Moss meli burong garuda Dol.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 340   Newer› Newest»