Friday, February 13, 2009

Hantaran bertunang antara Los


Pic1.
Gambar tok sama ngan, nok dipost Rediah tapi dari lain angle. Tok diLos Lutong. Jangan jangan tukang ambik gambar tok si Adi ya. Tangar kitak orang, Tini sik tentu senyumnya, nampak nerbes jak jalan ya. Nok bungkusan hantaran diembaknya pun macam nok tergugok dari talam, mbaknya nerbes nangar urang muda tengah ngelik kamera.


Pic2.
Ada kenal ngan sapa sapa lam tok? Ada nangar urang tua tengah nyelin anak dara manis dari Los Miri tok?

Pic3.
Tok sidak angkatan Nembiak Empuan Los Junior masa Hantaran bertunang Talip kamek. Gambar tok ditepi rumah kamek Jln Bintang. Dudok depan Anak Arwah Bogel, Suhana Sani Rock, Bee adik Kaderi. Belakang ada anak Pak Gagok, Anak Beradak, Adik Arwah Taip Len, Ramnah bini Kaderi, kazen Kamal udah di US, Leha kazen aku. Adik Edi Belayong ngan kazen nya pun ada terlindong sikit di belakang.
Posted by Picasa

323 comments:

1 – 200 of 323   Newer›   Newest»
nembiak Los said...

Jangan eran kitak orang nangar label aku tulis tambi.....

dr_poli said...

Apa hal label cham ya ...malam tek nnyigor ?

Tahun berapa gambar tok Hab ? Bukan apa ...sinae kmk masa ya Ooooo ?

Salammmmmmmm

Kamal said...

Chali gambar dak nembiak ompuan los dolok. Kazen aku, Salbina Sidek kinek tok di Miami. Nya jadi terrorist di sinun. Lakinya bagus, nang maok ngekot adat kita sitok.

Nancy brangkali masa ya kau gik masih nangkap ikan kaler lam parit ngan Adol atau gik ngubat Adol kenak gigit lintah, ya urang sik ngembak kau. Mun sik, sik patut kakak rediah sebelah rumah sik ngembak kau.

Yatie said...

nostalgia nar nembiak los tapi betul2 chali

nembiak los lutong said...

Hab,

sik tauk menauk aku pasal gambar ya. gambar tok di jumpa aku dlm album lamak Tini. beberapa buah rumah di lorong ya masih ada kinek tok tp dlm keadaan yg amat memilukan & opis Petronas dekat ya.

Lom lagik ngeluar gambar 18SX Kamal to Hab....

aminah taha said...

eh taun bila tok hab..talip ktk org bertunang masa di los lagik kah

Redy A. said...

Aok eh sama dengan gbr anok d pos kmk cnun. Minak nya Hj Moh lom ada cya.Nah eh, macam sudara kita jak bertunang tok, Ya Hjh Yot nok makei cermin mata ya .Nya ndak ya.tapi mun tok d Lutong sik lah aku tauk.Tapi yg aku heran bukan Dancy ajak sik ada ctok Kamal eh, aku pun sik ada.sene tuju kita sik da bergambar ctok, sedang dak Jaisah, Saadiah ada cya. Salu nya sene ada Saadiah adalah aku.Kenak nya sik ngembak aku pangelan time ya bah. Tok maok ku nanyak nya kelak.

Askum. Ya ada org nembiak pempuaan baru los dtg ya.Yatie , selamat berblog. tok Yatie kakak Amid kah.Suka juak mun byk pempuan masok blog.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Salam Reddy,
Yatie ya adik aku, the only pompuan dalam family kmk. Masa tok nya dgn W.I di Miri toklah, opis cdak di Saberkas ya.

Kamal said...

Yatie. welcome... Nak madah awal ngan dirik, kamek urang tok kuat plentey, so kadang2 plentey kamek urang tok keras juak. So harap dirik atau sapa2 nok maca blog tok, baca dengan open mind. Sebab apa nok diguro kamek ya hanya nok disusei dalam tok ajak, sik ada niat nak nyakit ati sapa2. Mun rasa sik tahan dengan game kamek jangan respon.

Di, mun diengkah gambar ya dalam tok nang perang dunia ketiga. Tapi bukan ngan bini aku, nya dah nanggar gambar ya.

Minah, ada kau madah ngan dak abang2 kau pasal blog tok? Esp Ijas & Hj. Abu, lamak sik jumpa daknya.

Redy, wah puas round. Sik ada meli buah tangan ngan kamek sitok?

Mid, ya tandanya kau awet mudak, mun dah adik kenak padah kakak. Brangakli kau ngamal petua nok diajar Muss ari dolok.

nembiak Los said...

Dancy. Nok tulis Tambi ya pakei kazen aku maca di Kashmir. Ada kitak duak Kak Reddy ikut masa ya, tapi pilem angus bila nangar muka kitak duak. Nok ada tok jak tinggal.
Minah. Disia lah sidak Talip bertunang. Sik lamak pas ya kamek pindah kePiasau.
Adi. Sik boleh disor sitok gambar nok camya. Kenak Bang ditelinga kanan oleh Hj. Amit kita kelak.
Ati. Selamat Datang. Jangan malu malu, sampok jak sitok.

Dolt Udin said...

Selamat datang yatie, kenak kau lambat masok lam tok? Jauh dah cerita kamek tok...Tapi sik apalah sik juak terlambat....Apa khabar kau tek? Ingat kau aku selalu numpang basikal gentleman bapak kau dari rumah kamek di los cermin sampey ke padang.? Macam tidak ajak kita duak kongsi basikal...Mun kinek tok macam ya nang eran orang nangar kita...Tauklah kau masa ya kita di los macam adik beradik, nang sik singkol rasa kita masa ya..Ngak Dancy ngan Rediah ajak sik pandey nuleh2 masa ya..Lurus ajak jalan, laju agik ya.Kadang2 berekot dak duak bila sampey depan rumah kamek...sik juak ada asuk di inang kamek masa ya..hehehee eran aku..

dr_poli said...

Yatie ....hati hati masuk dalam blog tok...hati maok kental....dak nembiak los laki .....masih cam dolok....jera-ol .

MAsa tok baruk bergeng balit ngan dak nya ...dolok sama sama sik ambik pot ...de-dek nak berkelakar ...jauh pak Awi.....

krus semangat ....bila ktk keluar dari blog tok...carik tanah kuning ...calit rah daie sikit ....mundak nyigor .....

nembiak Los said...

Eh Dancy. Kau tok nyigor jauk kah. Kol 12:04 gik ngerepak. Gak pegi ambik tanah kunin nun. Mun sik ada, pinjam kapur dak sebelah, engkah ke daiee. Jangan banyak gilak, betuk kelak...

dr_poli said...

Awok ...malam tek pandei sik maok lelap mata kmk . Lain rasa perut...banyak gilak makan ubat kali .

Kak ya malam tadik terasa gilak panas ..sik ada ujan 2 bulan dah . Air cond dlam bilit compuetr tok berolah juak ...leaking ...lebor laor jak lantei ...bagus juak bapak dak nya tek nangga ...

Rinduk nangga gambar 2x tok . Kmk dah pujut masa ya . Talip ngan Amoi kahwin di Los kah ? Kitak org pindah Piasau tahun berapa ?
Kmk pindah ke Pujut tahun 1979 . siapa penghuni terakhir keluar dari sia Oooo?

Salammmmmmmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Yalah cuaca kita tok udah sik ngam lagik. Kamek sitok baruk ari marek nangar matahari. Ari tok hujan lagik. Rugi RM12 cuci kereta.

Talip/Amoi kahwin masa kamek dah diPiasau. Amoi dah di Pujut 3. Aku lah jadi drebar dak duak lok.
Kamek pindah Piasau taun 83. Penghuni terakhir sik pasti juak, tapi yang jadi ???, sinea aku masa Los ruboh abis macam nok lam gambar Jamel ya. Sik pernah aku ingat nangar Los tinggal batu dapur ngan Jamban ajak ya.

Salam

Dolt Udin said...

Sik susah ya Yatie, mun sik ada tanah kinin, ko carik jak nok dayak selalu ngembak banyak sauk dolok.Delalunya kelilin pasar miri makey limat di geruk.Ko mintak jimat ngan nya, pengerasnya ngak RM3..gerenty sik nigo kau...

mussjulai said...

Sitok padu kitakorang berambeh,patut ketok pintu di blog sebelah sik di saut2 urang?

Dancy,wahhhh,cerdit nya di sitok,nya pikir kamek duak Dol sik tauk!Sik dapat escape kau cy.

Yatie,bagus ko bekal Kunyit mun ko takut gan kamek orang.Mun ko beliang ati ko culit kit ke daie,ok lah nya kak ya!

Dancy,taun 1979 kitak ornag pindah ke pujut,aku baruk masok kerja gan telekom masa ya.

dr_poli said...

Ya kmk padah ...Si Moss tok nang ngelapar ajak ajak ...kulu kilir kulu kilir ...ujung ujung ncuri ...kata org tua .....

Nae nya empun tek kah ? Ya mudah dah berulit mata nya ko ......maok
be-pok juak tidor ...nok apa nama .....ya ....!!

Moss ...taun berapa ktk pinda ke Pulo melayu ? Masa kmk pindah ke los .....ktk masih kat jln satok lagik kah ?

nembiak Los said...

Moss tok ada darah dak Kublai Khan. Yalah nya tok ngelayo ajak kerja nya. Cho ko chek ditapak kaki nya, mesti ada taik lalat. Urang tua dolok madah, taik lalat ya boleh jadi petunjuk olah. Mun dikaki, kuat ngelepar. Mun dekat mata, sama ada kuat nangis atau kuat bergerek. Mun di bibir kuat ngerenyang. Mun di daie, tajam utak. Yalah dak Tambi engkah dot di daiee, biar utak sidak tajam...

mussjulai said...

Jangan ko kuat gilak madah Kublai Khan,dengar dak keluarga Moktar Khan kelak,pecoma kenak saman kelak?

nembiak Los said...

Eh Sedara kitak orang ndak Moss. Ingat aku, dak Elly ada bersangkut paut ngan dak tok.

Dancy said...

Mokhtar Khan dak Lokman Khan kah ? Lokhman classmate kmk dolok.

Kamal said...

Arwah Mokthar Khan. Dak anaknya sik ada Khan. Jemayah dolok klasmet kamek duak Wahab. Aku rasa kinek tok kedak dram dah badannya. Masa sekolah Anchi dolok pun dah ada unsur2 nak jadi dram.
Hab, taik lalat tok ada sigek tempat nya sik berapa bagus. Mun ada taik lalat kat sia memang urang sik suka. Sapa tauk coba padah ngan aku.

nembiak los lutong said...

Mal,
kawu tok mun ada masok blog nang bagey urang nunok sumbu mercun. lekak ya berekot jauh jauh....

aku rasa aku tauk tempat taik lalat not sik berapa bagus ya tp sik ku berani madah. lesen celupar aku lom di renew lagik.

aku nengar kawu demam, coba ko nyuroh Dol merik kawu mandik, kak ya belumor makey minyak nok di cerita nya duak Mos ya.

Kamal said...

Jidi Blayong merik aik tawar malam tadik. Tok pun masih palau jak rasa. Nek ndak seminggu makan nyaman, biasa makan ikan masin ajak.
Salah jawapan kau Di. Aku nunggu Rediah jawab soalan tok.
Sik hal. Jawapannya kat baju putih. Mun taik lalat kat baju rona puteh nang sik disuka urang. Nok tempat lain aku sik tauk gilak. Tapi ada juak urang suka munnya tumboh kat tempat lain, terutama jenis taik lalat nok ada tumboh bulu ya.

Dolt Udin said...

Aku ada taik lalat di tempat lain selain di tepi daguk aku..Nang ada bulu tiga egek mal..cun cun rap palak nya mal...maok ku buang sik tauk sapa pandey muang menatang tok.Dolok ada aku nangar sorang apek kat Boulevard miri pandey muang taik lalat, tapi aku begaut masa ya...ada orang madah pakey kapor..ku coba ngkah kapor pecoma betuk palak tut aku...tekupak kulit...Lamak aku sik dapat makey seloar panjang....

Redy A. said...

Beli Ubat kei buang taik lalat d kedai sinsei China namanya Tian chian Ko, pearl powder, ada gambar amoi cantek depan kotaknya, rega nya lam rm7 gyalah.ada instructn gene nak makei ya. InsyaAllah ilang taik lalatya , kalau taik lalat besar ikat ngn benang terit2 taik lalat ya kakya engkah ubat ya.Yang kecik kecik, cucuk tgh tghnya ckit jak kak ya engkah ubat anok d sebut tok tek.Taik lalat tok kata org eh, adalah darah itam lam badan kita .Mana yg besar mcm taik lalat Phua Chu Kang ya boleh di simpan , pemos olehnya.
salaam.

Dolt Udin said...

Benar kah Rediah tok? Di seney ada jual ubat tok kah? Taik lalat Phua Chu Kang sik ku ingin eh...Macam Lango jak dari jauh.Kelak kenak spray tegolek anjing aku kelak.

Kamal said...

Benar kata Rediah ya Dol. Kau carik kat kedei ubat cina. Make sure apek nok nyual ubat tok sik ada taik lalat, mun nya ada taik lalat macam PCK nang pebulak apek tok.
Dol, masih sik berapa ngam alightment aku tok. Talip madah panas dari dalam. Tadi kat opis tiga lapis baju aku pakei, masih begegar sejuk. Pakei aku Long sleeve, sweater & jacket masih juak sejok. Ujong2 sik tahan, balit ke Piasau pegi woksop Talip. kat woksop masih lagik makei baju 3 lapis, tapi tie ku bukak, masih juak sejok.
Aku nak coba minum teh cina pas tok. Mun sik maok juak minum teh tambi........ Mun sik maok juak terpaksa aku ngambik cuti esok ari. cuti aku masih ada 54 ari lagik. Last year jarang ngambik cuti.

Dancy said...

Mal....dolok pernah kmk demam cham ya ...jumpa doctor ...minak betul dicheck nya ...takut kmk kenak denggi ...blood platelets kmk ok...so sik lah kmk kenak tahan .

Sik tauk benar kah sik Ooooo...kata org mun kenak denggi minum aik tonik drink 100 Plus ya ...atau direbus pucuk pokok betik......pinum...pahit lah benda tok

Take care and Salammmmmmmmmmm

Kamal said...

Nancy, mun kenak denggi pasya ada kuar darah kat liang roma tandanya nak ke liang lahatlah ya. Sedia jak kain kapan.
Tok demam biasa jak, cuaca sik tentu, lepas ujan tek panas. Nok nama dah masuk jadi warga emas tok bukan dapat kenak kejut kedak ya. Lagi pun aku jarang demam, bila kenak demam sikit lalu manjak.
Ari tok Alhamdulillah dah ok dah. Nok nama dugaan dari Allah SWT tok banyak nikmatnya. Bila dah bait demam tok baruk kita terasa betapa besar nikmat dugaanNya.

Redy A. said...

Benar kata ku , Dolt,Udah umur gtok, malas ku nak berbulak bulak,Berapa byk dah taik lalat kwn2 n sudara d buang aku ngn obat china ya. sik payah bayar pun. ada anak buah ku sorang ya sbsar bigik goli taik lalatnya, entah sik tauk, taik lalat kah atau tombeikah.Tumbuh benda tok di tempat yg rahsia ckit.nak gi doktor malu, jadi sian juak .lalu ng berani ati aku muang benda tok, ya lan makei tali n ubat tok, lam 3 hari tergolek guguk benda tok mati.InsyaAllah,syukur juak , semua beres, tinggal bekas ajak sampei kinek tok.Meli ko ubat tok lok d sinsei. Ngn demam panas,mkn ubat panadol rona biru kak ya pakei stokin basah, insyaAllah turun demam ya

dr_poli said...

Ya benar Red...makei stokin basah ? Sik kurap kaki bila makei nok basah gia? Sigek gik...sik selesa makei nok basah gia .....maok maok di pesik juak stokin ya .

Kamal said...

Ada aku nenggar ubat nok dipadah Rdiah ya. Aku ada taik lalat kat daiee kanan ngan atas bibir kanan, malas nak buang nya. Bukannya nganok, melainkan mun taik lalat mcam Azean atau PCK ya patut dibuang mun maoklah.
Nancy, aku demam tok bukan apa dah terlalu exhausted. Taun lepas nang sik ada tentu cuti. Cuti pun sebab ada hal, bukan pakei relax.. banyak lagiklah, nok hal kerja nyuroh biol palak, sik boleh nak disusei sitok.

nembiak Los said...

Mal. Aku pikir demam kau ya kenak limpasan antu Tambi nok mati minggu lepas ya....Dancy pandei ngubat penyakit ya, kan nya anak murid Tambi sebelah rumah sidak....nya ngubat pakei baldi berisi air nok pandei bunyi bul bul ya...

Dolt Udin said...

Benar kata Dancy ya mal bagus jumpa doktor takut ada penyakit lain yang kita lom kenal agik..Jangad di lambat lambat, bukan nyumpah tapi takut makin kurang sepsis miaak los kelak....Sapa nak mukol deram lagik kelak..Kus semangat...

Dancy tok, baruk Rediah nak nurun ilmu terus jadi kurap kaki indah....Ney nak maju kita tok...

Aok Rediah, pecayak lah aku ubat taik lalat ya....Aku main2 ajak..jangan manas, kelak macam kamal.Selalu gilak manas lamak2 abis panas jadi sejok begegar indah dah tok...

Benar ya hab, mun kamal maok tepaksa pegi masjid tambi di dekat ferry lamak, nok nama Gudwara...Sitok ajak boleh daknya communicate molah aik tawar pakey mandik..pengeras nya jarum segek, duit duak sen nok square..

Kamal said...

Dah ok Dol. Ditangas Talip ngan minyak itam. Lagik pun ada Jidi blayong merik aik tawar. Nancy ya nang cabol, nya madah aku cabol.
Dol anak Bibah kamek ari Selasa ya tek kena saspek kenak sakit tangan,kaki & mulut. jangkit miak di sekolah. nunggu ari selasa depan tok resultnya. tapi nya sik demam, ada bintik2 kat tangan ngan kakinya.

Hab, sik antu tambu berani nak melimpas atau nak melangkah aku. Sebab aku sik aku nendang kakinya, memang nok antara ya ku sepak. sak nya senak.

Dol, sidak nok depan JKR ya sik sama Dol. dak ya putih, geng dak Amrat.
Jiran Nancy tok sidak salah baca. Macam aku tek bah, kau cerita hal minyak gereda, aku cerita hal minyak rambut. Sidak tok lain, urang madah 45 min dalam oven, nya 45 min dalam microwave, ney ndak lain kaler.

Ada cerita geng dak tol Dol/Hab. Kisah daknya jadi cikgu kat estate. Ada sorang tok David namanya, nya ngajar BM. Sorang lagi Maniam, nya tok ngajar English.
Jadi one day Maniam tok terdengar si David ngajar dak nembiak darjah satu.
Kata David, " Murid2 , cuba sebut kuat apa yang telah saya perdengarkan kapada kamu. S.A, kalu, Y.A kalu, SAYA."
Apa lagik dak nembiak kiak kaong macam kita darjah satu marek belajar spelling, "S.A kalu, Y. A. Kalu, SAYA!"

Senyum jak Maniam, nya tengah nunggu Cikgu david keluar. Sidak duak tok nang sik berapa ngam.
Bila keluar jak David, Cepat2 nya madah ngan dak nembiak.
" Citt poorahh! Yetu cikgu mana pandai eja. Saya eja ada betul. Coba ikut, " S.A tara kalu, Y. A. tara kalu, SAYA.".......

nembiak Los said...

Hahaha Mal.. D.A.N kalu, C.Y kalu, DANCY .....M.O tara kalu, S.S ada kalu, MOSS keluang man......

Dolt Udin said...

Aku sik pandey gilak tutor tambi tok mal..Coba suroh Dancy becakap lok.

Ada sekali accident di Btu dolok dekat tepi pantai ABF, tegolek orang tua tok sik sedar dirik..nasib ada kereta peronda polis melimpas...bila mencarik saksi nang susah.Tapi bila diberik hadiah, sik lamak kak ya datang sorang Singh madah nya ada nangar kereta nok melangar ya tek..Jadi Polis nyiasat singh tok..di tanyak daknya plat number, nya ngata "Saya tengok ada, kereta satu ijau..lesen juga nomor, lapan belum sampai, satu dekat tiga, satu tara satu tara...lalu manas polis tok..'Hey Singh saya mau tau nomor kereta cepat cakap kalau tidak lu masok lokap' Lalu ada lah sorang CID ya tek merik pensel ngan kertas untok Singh ya nulis....Coba kau tekak apa monor kereta ya mal?

Kamal said...

Dol, tersangatlah susahnya soalan kau itu. Apakah gerangan jawapannya itu.
Muss tolong aku......
jangan jawab dolok Dol. Muss terrer pasal nombor tok.
Ada hadiahkah sapa dapat jawab soalan tok?

Dancy said...

Sama kita duak Dolt ...dak tok tutur lenggok lain ....ya sik berkonek ....


Tok dah main tekak teki ...nae sik cah lak ikir awal pagi tok...

Dolt Udin said...

Yalah Dancy mun lengok MDK tauk lah kita ada bekonek.Tok tang tebalit jak lengoknya..Tok lah gaya mun dah nak abis idea, stat teka teki lah pulang....ya rabi ngantok lalu mata aku malam tok..selalu kol 4 baruk maok masok kandang...

Dolt Udin said...

Nampak gaya betambah lah hadiah terkumpol tok mal...Lom ada agik orang dapat nyaut cabaran teka teki tok..Ada tiga talian hayat.Petama tanyak ngan aku.Keduak call aku. Ketiga email soalan ngan aku..

Kamal said...

Tunggu lok Dol, Moss lagik bertungkus lumus mikir. Tapi masa tok nya lom masok blog.

mussjulai said...

Yarabbie,aku juak di tungu kau Mal,coba ko agak terepik tikus,ko tanyak ko gan nya,gerenti nya maok jawab gan kau,sebab kau sik pernah ngaco nya dolok.Mun Dol sik nya maok nulong.

Dancy tauk,tapi sik mauk nyawab soalan ya.Nya kan kas cekgu.Nak gia cy Ooiii.

Kamal said...

Moss soalan tok terbukak ngan semua. Orang nok sik tauk ajak boleh njawab, mun nok dah tauk sik iboh. Aku dah tauk.

wahab said...

Aku Tau.......

Dolt Udin said...

Benar ya mal mun nok tauk dudok diam ajak..Mun nok sik tauk masa di berik seminggu molah research....Jawapan ada lam sikh temple di ferry point Miri..

Kamal said...

Ada aku nanggar gambar adik Amratpal kaur tek Dol. Brangkali nya pandei njawab soalan kau, ya nya sik masok sitok.

nembiak Los said...

Bukan adik (Just One) Jastwant Singh kah mal?...

Kamal said...

Lebih kuranglah Hab. Tok kazennya. Ada sorang kuat bertumbok, namanya La Singh. Sorang lagik selalu kompius Phoo Singh.

Dolt Udin said...

Aok mal, coba kau nyeruk sapa sapa maok mencoba merik jawapan. Ada hadiah proton saga...

nembiak Los said...

Aok lah oooooo. Ada juak sorang Singh nok kapal nya tenggelam...

Kamal said...

Duak orang Hab, sik berapa ngam sidak duak ya. Sorang nama Kapal Singh, sorang nama Karam Singh.

mussjulai said...

Aku tauk!mun tauk sik boleh berik tauk,takut Dancy tauk.Mun mauk tauk kol aku.Ok,tok ada cerita urang brunei eksiden pakei kereta gan singh,kebetulan polis pun lalulintas di tempat ya.Bila urang brunei ya nangar polis datang nya cabut lari,apa lagik nerais singh ya nungah polis mintak tolong.Lalu singah polis ya tek.Ya polis nyanyak nya,"lu ada nampak dia punya lesen no?"terus dipadah singh no ya tek.Mauk tauk no nya oi nembiak los semua? BG2264.Coba sebut laju2 no tok!Pecoma singh kenak tampar oleh polis ya tek,sangka nya singh ya nganok nya,he.he.he.ha.ha.ha.Cerik rasa ko Dol!

Dolt Udin said...

Mos, leka kau bebelog ada ndakkah kau melukis gambar parang nok di maok kau ya?Esok aku datang, kau mesti merik aku lukisan ya supaya aku cepat molah...Tapi depen ngan stok spring juak lah..Esok tgh hari aku pegi meli spring dolok baruk tauk mos..

Kamal said...

Dol, layap anak aku nanggar lastik tek. Dak nya nanyak cam ney makei benda tok. Esok ngeso skill ngan sidaknya. tek aku ngeso skill sik menjadi, dah out benar aku.

dr_poli said...

Mun masih ada skill ya ....diembak sama tidur tek ...diengkah debah bantal ?

Kamal said...

Nancy, masih ada skill aku makei benda tok. Maok jaga2 mun maca newspaper......

nembiak Los said...

Boleh juak kau ngetes ngan Hj. disebelah rumah ko ya Mal....
Ponan ajak lestik Ko nok makei bullet batu jeraya Los....tepaksa mbeli goli diKenyalang ajak...

Dolt Udin said...

Kamal, jangan sik tentu ngetes di piasau mun makey goli.Kelak kenak rumah orang, naya kita..Kau carik tanah liat ajak pakey molah peluru, baruk sik pecah cermin kalau kenak...Ada ari kita pegi ngorek tanah liat kelak..Dolok lam parit belakang kelab banyak tanah liat rona grey tok..

Dancy said...

Nang benar ...kmk pun ada sekali ngambik tanah liat rah parit besar kat los bujang ...art class darjah enam marek ngan Miss Yap .

Dolt Udin said...

Kadang2 pernah aku dapat sekok ular belud semasa nyelok lam tahan liat di parit ya...nasib bukan ular bisa..Dancy , ada nangar mos kah? Kesian aku nangar muka nya sari ya masa kamek duak ke pulo melayu pegi nangar pokok kedaong...macam sik fresh jak muka nya.Nak ku tanyak sik sampey hati juak..Kak ya malam nya madah sik dapat tidor, abis ngiluk tulang nya..rupanya tek tekenak magic...Tok sik ada bunyi agik nya.Mudahan juak sik apa2 tedah...Gago sekali jak nya ngabas aku di miri walau sakit2..siang malam nya tepon aku..

Kamal said...

Aok Dol, masa praktis ya pun sik berapa aktif nya tok. Mun sik, nya yang paling cerdit.

Belom aku try di luar rumah. Kat belakang rumah aku ajak. Ya pun test sikit ajak. Aku ncarik timah, goli ada juak. Tapi aku masih prefer timah. Dolok ada aku nanggar dijual di kenyalang.
Hab, sik berani aku ngetest nya orang sebelah, nya ada sumpit.

mussjulai said...

Alhamdulilah,aku dah beransur puleh dari cobaan ALLAH,tapi maseh ada sisa2 nya lagik mauk di buang.Berkat kita sik molah salah gan orang.Kitakorang apa kabar tek,mudah mudahan sehat,Aminnnn.
Dancy aku dah ok tok,boleh ko encang ajak,sik ada hal.

nembiak Los said...

Moss, Bagus juak ko dah sihat, dapat kita pegi mukat. Mun sik dapat mukat diLaut, kita mukat ditepi jalan Kuala Beram..

Kamal said...

Lom dapat nya macam ya Hab. Kamboh kelak. Apa lagik mun pegi mukat ngan aku. Tadik aku pegi woksop, ada perauk direpair dak Talip. Boleh dibedal ya. Aku nengar sidak berondeng nak ke laut, tapi sik maok sound ngan aku. Sik hal kelak aku napok cerobot perauk ya.

Dolt Udin said...

Aku sik minat lagik nangar laut mal.Sebab dolok dah 15 taun kja di laut....Mun kau ngembak aku ngail udang di sungey baruk aku nait dugal..Banyak kail udang ku simpan debah katil.Ada duak beg mal...Tapi susah nak mencarik cacin sungey pakey umpan..

Kamal said...

Mun pegi sekejap maok aku, mun lamak memang aku boring. Ada dolok sidak member sama kerja ngembak aku ngail undang di kuala baram. Sik sampei setengah jam, aku dah ngembak pulang. Fedap daknya ngan aku... sampei kinek tok daknya sik maok ngembak aku lagik.
Aku fedap daknya ajak dapat undang, aku empun kail, somet undang pun sik nyangkut.

Dolt Udin said...

Mun pegi sekejap sik guna mal, balit ngembak cacin ke rumah..Aku pegi selalu dari kol 6 pagi sampey kol 4 petang baruk pulang..Relax debah pokok, pilih pokok redang baruk sik panas...Penoh net sampey dapat 150 ekok, baruk sik temakan..Kinek tok aku ngail atas kalan batu ajak..senang milih nok besar2 ajak..

Elly said...

Dol :
Coba kitak ngail makei umpan kompon, cepat naik udang galak sebab kompon ya baunya semacam ajak. Tapi mun kitak mau dapat udang cepat kitak makei sarong kaki pompuan kakya engkah sadin anok lam tin lam sarong. Tin sadin ya tek di tebok kecik kecik lubangnya kiar 5/6 igek lubang tapi bait bait kitak orang kakya MESTI boyak akan timbol.

Kamal said...

Stail lamak ya Li. Ada Dol ngajar aku teknik baru. Sidak nok expert di Miri pun sik tauk. Ngak geng dak Dol ajak tauk. Dah kau ngetest makei telor goreng nok dipadah Hj. Hamid ya?

Dolt Udin said...

Kamal jangan di padah ngan orang dolok teknik baru tok.Kelak kita ngetes sama2 baruk madah.Tapi aku dah ngetes dolok di Pulau Binai di sungey Kemena..Nang best ngasi mal..Kalah kompon...

mussjulai said...

Aku tok ikot mood juak ngail tok.mun sik ngam urang gan pergi sik ku mauk.Ada gik sigek rahsia nok pakei adik ku ngail masa nya di Lawas dolok.Nya madah nya makei hot dog.Heran sidak lawas nangar nya pun kail ajak dapat udang agang(apek).Coba ko Dol,nei kita tauk!

Kamal said...

Sik aku nak madah Dol. Mun sik ada sebuah Bot Bayliner jangan arap aku nak madah.

Moss ada aku ncoba makei Hot Dog di Bintulu dolok. Puas dak Bintulu mutit undang dalam sungei. Nang banyak undang timbol masa ya. Semua mati pecah perut embak tetak. Ney ada maok makei hot dog ya.

mussjulai said...

Sik berapa juak ko tok mal.Nok dah di coba urang,mun nya belom sik ku berani komen!Ada juak sidak madah pakei ati manok.Ko coba jak dolok Dol,jangan sik coba.Kelak mun bekesan Feedback gan kamek orang.

nembiak Los said...

Pagi tadik aku dapat sekilo undang nok jenis Apek, sepit nang biru belumut lumut gik ya......sekali aku nikam umpan duit RM10 ajak dah dapat sekilo. Sik sampei 10 saat...malam tok pecoma undang ya kenak kicap cap kuda aku........

Kamal said...

Moss, bagus kau slow talk ngan Dol. Nya empun umpan ya nang berkesan. Mun makei telor goreng Man Patah boleh juak.

Hab, siney kau meli murah gilak ya? Aku nunggu news urang jual bubok. Mun sapa2 ada jumpa kol aku, sik kisah mun tengah malam. Aku nang dah jujoh aik lior nak makan cucor bubok tok......

Dancy said...

Sitok sik ada bubok...ya belacan dak nya sik ada kick ........mun ke sitok jgn sekali kali ngoder apa apa sayur masak belacan .........

Kamal said...

Nancy, iboh jeles sik lamak lagik malarlah kamek makan cucor bubok. Campur daun sup atau daun bawang, nang kick. Nya empun sambal aku suka makei sos cabik ajak. Tapi kali tok aku nak coba resepi tok: Bawang puteh 2-3 ulas ditunok. Pasya diblander atau tutok ngan cabik jarum. Banyak cabik tok ikut sukati tak urang. Pas ya di gaul ngan kicap manis Adabi. Mun sik ada kicap, taruh gula sikit campur ajak ngan arang. Bulak aku bah, apa2 kicaplah. Bukan aku kenak sponsor oleh dak Adabi tok.
Bubok tok mun dipais dalam batang nipah pun kick juak.

Nang best Cy. Coba kau embak Auntie sebelah ya makak bubok di laut. Sik ada pakak, makei kelambu...

wahab said...

Bubok pun nyaman digoreng. Campor ngan serei nok dihiris halus halus, bawang merah/puteh, chabik. Sikboh banyak gilak minyak lah, macam diaruk ajak.....nang nyamannn.

Nang botinang Kui botikui....

Dancy. Ya lah aku udah kenak ngoder Nasi masak Kampung di Kuantan dolok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Macam2 dah resepi bubok tok, tapi pun tok sik nampak2 juak. Goreng ajak Bubok kastam ya. Pedar pun pedarlah.

nembiak Los said...

Maok dicampor ngan kapor barus dolok Mal, pakei ngilang rasa pedar.

Di Bekam tek ada juak urang jual bubok. Kamek talip ngenjin rumput disia tek.

Kamal said...

Berapa sekilo di Bekam? Mun sama rega ngan Miri, malas nak pegi sia. Di Miri 3 kila rm10 kata urang, tapi lom jumpa lagik. Pas tok aku ncarik.

nembiak Los said...

Aok Mal, walo pun di Miri 4 kilo RM10, mun lom jumpa lagik, bila nak makan.. Esok memang ada Tauke awet jual diLtg.... sedia jak ubat sakit perut ngan ubat mutah...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dah jumpa tek Hab. Sekilo rm5, beli ajaklah. Yapun dah basah baju aku kenak aik lior nak makn cucor. Masa tok masih kenyang lagik, takut overdose makan cucor bubok. Aku meli sekilo ajak tek, sik konfiden aku. Takut sik fresh. Benar juak sangka aku, bubok ya bolehlah, tapi kurang fresh tek. Mun dah gian entam ajaknya.

mussjulai said...

Jangan ndak tentu meli bubok,kadang2 bepasir mauk sakit perut kelak.Kadang2 ada telor lalat juak mun nya dah lamak atas meja ya.Awas2 mun mauk meli,pereksa dolok!

aminah taha said...

kalau mauk meli bubok presh pegi ke batu satu jalan kuala beram lamak ya. cdak sia jual rm5 sekilo tapi kalau meli 5 kilo rm29. di sia nang presh lah sebab nya baruk di angkat dari bot dak nya. aku slalu nunggu nok baruk di angkat jak. kalau nok dah lamak gilak di meja gelik ku nak molah cucur takut ada taik lalat. mos, sapa kitak org sik jual blacan kah? kalau jual brapa sekilo?

aminah taha said...

eh salah ku tek. bukan rm29 tapi rm20.

Redy A. said...

Bah molah lah belacan Nah, kelak aku meli, aku sik da belacan kinek tok, molah sambal makei belacan jenama Maggie.sik nyaman rasanya.

Dolt Udin said...

Minah, sik hal taik lalat ya.Goreng jak sekali. Ada hasiat taik lalat untok molah badan kita koat sik mudah kenak sakit selsema..Lagik pun taik lalat tok boleh di lekat kat daguk kah kat pipi kah sak nampak manis kelak..

Rediah, aku ada banyak belacan di berik ipar biras aku dari lutong..nya molah makey stokin.Boleh juak tahan belacan tok mun pakey numis numis..

mussjulai said...

Ooo nah,setauk aku sekilo RM30.mun nya gik fress.Masa tok lom dapat gi gambik bubok,gik gago nganti tugas urang.Mun free kelak ada ku melengkong,aku kol tak orang.

Kamal said...

Moss, kol aku dolok. Jangan kol Amoi.

Senang ajak mun maok make sure lalt sik berak atas bubok. Suroh daknya makei spender atau pampers....

nembiak Los said...

Lalat nok kata Minah tek, nok dari Kuala Beram, nang sik pandei makei spender dak ya. Pegi pulo Melayu kita meli bubok nok di Inang Moss, patih bubok ya.. sik payah pakei Pakak.. kaut ajak ngan tapih...

Dancy said...

Mun di Pulo Besi nun ......ada dak lango ngan lalat kah ?

mussjulai said...

Hab,kelak tetak dak boyak nangar ko makei tapeh nyiut bubok.Ko tauk cam nei dak boyak madah,Babo Wahab ya,ada kah makei tapeh,kenak sik makei cawat,hu.hu.hu kata sidak boyak ya tadik!
Dancy,nei ada lalat di pulo besi sia,ko tauk kenak?Sidak lalat ya sik tahan mabok laut.

nembiak Los said...

Benar kata kau Moss. Lango ajak ada tapi sik dapat pulang kedarat bab sik cukup minyak.....Lalat nang sik sampei, setengah jalan, abis minyak. Mun ngembak tangki sepir, berat gilak......

Redy A. said...

Benar Dolt, mcmne nak meli belacan dari ipar ko.Ko jaoh glak bah.lamak dah aku sik berulam tok. badan dah gemok sik pedah pedah .aku pernah molah dolok, ngalus belacan makei blender, ngerin makei microwave, tetak mak mentua aku, kak ya berdebus d kubur , sik pat nak d mkn.yalah aku jerak molah belacan.

Dolt Udin said...

Rediah, mun kau maok sik payah di beli, kau mbak jak sekop ngan wheel barrow, self service kata orang...Kau ambik sendirik berapa banyak kau dapat ngembak..Gemok benar kah kau kinek tok.Kau sik maok jogging ney ndak gemok..Pegi jak taman bulatan sia kakya brisk walking tiap petang, memang slim kau lam duak bulan..Mun kau mbak makan belacan, memang lah gemok jadinya..

mussjulai said...

Rasa aku Rediah tok sik juak berapa gemok,boleh tahan juak nya tok.Cuma kurang kan makan nok belemak ajak,tapi sik boleh di tingal terus nok belemak takut jadi hal kelak.Kontrol bah makan ya,ngikot cara Nabi makan,mun rasa nak nambah nasik terus stop,sik boleh ngikot nafsu makan gilak.

Kamal said...

Nok nama makan tok, sebelum kenyang berenti. Nang benar kata Moss, ikut kata Nabi. Bukan makan ajak, nok lain2 pun cam ya juak. Mun molah apa2 jangan sampei timbol rasa lejuk. Apa lagik mun urang lain lejuk.
Tapi mun bab belajar sik ada tahap maksimumnya, bab kata Nabi 'Tuntutlah ilmu walau sampei ke negeri China.' Mun setakat Betnam lom berapa ya tapi dah dekat2 dah. Apalagi mun setakat Siam, nok lain dapatnya kelak.
Cam ya juak bab ibadah & cari rezeki nang sik boleh berenti. Beribadahlah kita seolah2 kita mati esok hari, berusahalah kita nambah rezeki seolah2 kita hidup 1000 tahun............. Tuan Haji correct me if I'm wrong. Jangan korek...

nembiak Los said...

Mal. Tuan Hj Wahab madah OK syarahan kau tek. Boleh pakei kata nya. Nok kata Moss tek, maok diimprove sikit.....pitching sik ngam...

mussjulai said...

Bukan nya nambah rezeki,encarik rezeki.Benar kata kau ya Mal,iboh nungu tuan hj jawab nya, aku ada tapi jangan di korek,susah kelak!he.he.he.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Korek idong Moss. Yalah aku maok kompom, kita tok bukannya perfect. Mesti ada salah. Dari kesalahan yalah kita belajar. Tapi ada juak sik bagus mun belajar melalui kesalahan tok, terutama mun part driving. Ney ndak malar ajak kenak saman baruk belajar.
Moss, bubok dah ada?

mussjulai said...

Belom ada gik Mal,dah tiga ari sik ada.Aik jernih gilak.

Redy A. said...

Aku rasa gemoklah kerana aku dari dolok mmg maintain slim.55 kg dolok tapi kinek tok. 62 kg.Takorang sik pandei nait kah badan?Aku sik jogging tapi kebun sayur d kawasan umah.Nyangkol sama juak ngn jogging ndak?Kurang juak aku mkn nasik tapi suka molah toffee ., kakya molah pie ayam n daging. sik mkn tapi molah ajak ngn tetamulah, anak buah lah. Ya kalik molah gemok O. Kata org eh dgn cium mknan pun boleh molah gemok. benar kah ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Redi nya ngekot height kau. Mun 62kg pas ya tinggi 179, siklah overweight. Nanggar umor juak. Bini aku maintain 55kg dar dolok, mun nait pun dalam 56 - 58 kg. Bila nait berat badannya, nya sik makan nasi malam.

Aku sentiasa nait badan, kan masa tok tengah membesar.. Sik lalek eh. Janji happy.
Main cium makanan, macam crita P. Ramlee.....

Moss, ari tok malar ujan, ya nyuroh bubok sik maok nait.

Dancy said...

Mal ...high 5 Mal...bab jaik tubuh tok ......

kmk suka ncurik makan ...maksud kmk ...bila tengah masak ya ...kmk lah mala ncerik dolok ...kak ya ....mun laki kmk balit dari shift pagi ...sampei sik sampei nya ke rumah 8.30 malam ...duduk makan ...jam 9 mlm ...nok nama laki kita makan ...ngibun juak nya tek kan ...kak ya ...nya nanyak...sik makan kitak?....nok nama rangkak ....pedal juak ....nae sik nait berat ...sebab sik ada activiti gilak belah malam ....

Ok lah ktk ya KAk Red ....emak ktk sentiasa maintain dolok bah ....untung tak org ..........

mussjulai said...

Rangkak nya tok patut tabum jak.Encang jak lah cy takut kelak mun dah sik mauk makan susah juak.Janji senang ati udah lah,ndak gia cy!

nembiak Los said...

Moss. Ya lah untong kita berpengalaman kerja talipon tok. Badan sentiasa menten macam tiang talipon. Coma Elly ajak ada macam parabola talikom....

Dancy, Minah ngan Kak Redy sik macam kapal tangki LNG nok selalu singgah di Bintulu port ndak...

Redy A. said...

Mun mcm kapal tangki LNG terok juak ya Hab, tapi mcm ikan dugong, ya lebeh ngam lah.makei gik baju kelebar eh pusak ngr pun bingung bah.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Redy jangan merendah dirik gilak. Dirik ya masih mengancam lagik bah. Sik banyak perubahan, nok nama ompuan melayu tok nang sentiasa ngamal perubatan tradisional lepas beranak jadi sentiasa awet muda. Bini aku pun sentiasa ngamal nok cam ya juak. Dirik bukan sik tauk dak orang tua kita, mun sik makan/minum benda2 tok masa lepas beranak nang rioh mulut dak nya.

Hab, macam disk parabola terbalit. Elly tok selalu gilak makan kan KFC. Jangan diamal ya Li. Makan kat KRC ajak.

Nancy, high 5!! Kita tok kategori kanak2 sedang membesar.....

Moss, sedia lagu kau. Polah list lagu nok maok diembak kau. Tapi kau tok selagik lagu dalam buk ya kau bedal.....

nembiak Los said...

Chewahh... sik tentu lah senyum Kak Reddy ya, masih menten kata Kamal. Mun macam ikan dugong, nang slim lah ya....

Parabola Elly ya salah pasang dak Talikom. Jangan jangan Moss masang ya...

Sidak nok kategori sedang membesar, selalu lah minum susu cap junjong...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dolok susu cap junjong, bila tulang dah longgar terpaksa minum susu Anlene. Dolok gik kecik makan nestum, kinek tok makan quakers oat. Nasib sik kenak suroh makei oto....

Redi, iboh nenggar kata Wahab ya. Aku ikhlas madah tok.

mussjulai said...

Sebarang ajak ko tok Hab.

nembiak Los said...

Eh... ada padu kau Moss. Pikir aku masih tidor tek...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, ingat kau Brahim Kawi? Mun kau ingat, mesti kau ingat macam ney nya tetak.....

mussjulai said...

Rumah dak illi jak ko madah gan kamek cam ney nya tetak.ingin juak nak dengar nya pun tetak ya.

nembiak Los said...

Mal, ingat ku ngan Berahim Kawi ya. Dah siap benar airpot di palak nya masa tok. Tetak nya ya nang mengusik jiwa...nak keluar sik juak keluar bunyi... mun urang sik tahan sakat, nang manas terus kenak tetak nya ya... dolok nya ada jadi guru sandaran di Kelulit juak.

Katuk ngan Ekong pernah nyewa dibah rumah kakak Berahim di Kpg Weles dolok.

Kamal said...

Harap Brahim masok dalam blog tok. lamak sik nengar nya tetak. Moss mun nya tetak, sik keluar bunyi. tang ada bunyi kihkihkih ajak... Mun nya madah apa2 ngan kau, pas ya nya tetak bunyi ya. Gerenti kau sik konfiden dengan apa nok dipadahnya.

mussjulai said...

Tauk ku gan berahim kawi ya.Nya nang gia stail nya,mun tetak semadi jak.Mun sik biasa gan nya,sik paham nok apa di padah gan kita.

Kamal said...

Best nembiak nok nama Brahim Kawi tok. Sik tauk siney nya kinek tok. Moss siney kau, di Bukit Songkah? Ada Elli sia? Coba kau tanyak nya kenak nya sik datang petang tek.

mussjulai said...

Nya gago kata nya malam tek.Nya cover kerja sebelah petang.

nembiak Los said...

Moss ngan Elly nang rajin kerja. Sidak duak selalu cover mencover kerja kawan.... asal jangan sampei mukak kain cover dak indok dibukit Song ajak...

Kamal said...

Kira coverline lah. bagus kitak duak tok. Pandei coverline kawan.

Elly said...

Selalunya mun sik cukup orang di Bukit, kamek terpaksa cover shift daknya tapi mesti ngekot giliran.

nembiak Los said...

Nang hebat benar lah ya. Udah jak coverline kawan, bergilir gilir gik ya....macam cerita ngaseng...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hebat, hebat sebukit urang dicover sidak duak tok. Lebih hebat dari ngaseng lagik. Dah kategori melengkong bubok ya. Sik makei pakak lagik.

nembiak Los said...

Hahaha.. sik Elly tau cerita kita tok Mal...

Kamal said...

Sak nya sik tauk. Mun nya tauk rioh bukit song ya olehnya. Ney Saudara Moss kita menghilang dirik. Yalah susah mun dah jadi artis, sik dapat nak keluar sebarang.

mussjulai said...

Ya lah mal,takut di lengkong dak bukit song kelak.Aku ari minggi tek off,ari isnen kerja malam,ya lah aku ahir singah sitok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss mun dak bukit song ya tauk kau dah jadi artis nang siap kau kenak serbu. Daknya minta otograf. Sik hal Elli boleh jadi bodyguard kau.

nembiak Los said...

Aok Moss, bait bait ko jalan jalan sik berbodiguard. Sik pian ko kenak serbu ajak ajak. Banyak offer belagu di Fun fair e-mart kelak....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik dapat diharap juak bodyguard Elli ya, leka nya gago ngan disc nya.

nembiak Los said...

Mun dikepong Asuk, pecoma Atis Moss kenak tinggal dibelakang.

Dolt Udin said...

Sik asuk ingin nok ngigit Mos tok, sebab asuk dari jauh dah tauk dagin mos tok pait, sama rasa isik ikan Banglus yang belom masak..

Kamal said...

Asuk minat tulang Dol.

Dolt Udin said...

Sik sanggup asuk makan tulang Mos tok mal...Keras gilak.Macam kayu belian, bagus agik pakey aku nunok besi spring pakey molah parang

mussjulai said...

Ha,ha,ha,Takut asuk ndak ngigit aku sebab takut makey gigi emas.Abis asuk di rompak orang mun nangar sidak makey gigi emas.

Elly said...

Aku pikir pun sik asuk ya berani ndak ngigit Mos, nya takut giginya kelak patah cusah nya maok ngunyah barang makanan lain kali----sik gia Dol

adi said...

aku rasa asuk ya takut kenak gigit balit oleh Mos...

Dancy said...

Kata org bahaya begigit tok....esp mun ngan asuk. Mesti kenak injection ....munsik boleh masuk tg bahagia .......bab dak duak tok.....sik tauk nok nae yg akan ke sia .......

adi said...

gigi Mos ya ngalah racun ular tedong...

nembiak Los said...

Depend ngan kat nae kenak gigit. Mun burit Elly kenak gigit, walau pun ular tedong tek, nang sik ngasi racun ya... nya udah tukar leather seat dolok.
Ular nang sik berani ngan Moss. Sidak takut Moss ngeluar seronae...

Dancy said...

Hehehe....dari cerita asuk ...tok dah masuk ular tedong .......Di mata mata kmk Moss nyerungguk sambil main serunae nya . ....makei turban rona oren ....makei baju jenis kurta......fed up nga biuk juak dak ular ngan Moss....sik ada tune lain diembak .... mun dipatok manassssssss

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nancy kau sik nanggar Moss berenang makei kain batik ari marek. Nang macam sidak dari bali. Sik iboh ular tedong, anakonda pun berekot lari mun nya ada kaki.

Dolt Udin said...

Kamal, bagus juak ada Mos beranang ari ya.Mun sik kan kita di marah dak ular belut itam ya. Jaik2 ada Mos rona nya sama itam jadi sik nya nganok kita...Tapi bahaya mos makey tapeh bini nya..Aku nyuroh nya nyarong ikan Kelik nya makey plastik ajak, nya sik maok....Mun ndak kan betemu ular belut ngan ikan mos...

nembiak Los said...

Jangan lah kita eran nangar sungei Bekam kenak pagar urang kampong sia sampei keKuala kelak. Sidak takut air sungei jadi Itam kenak Moss......

Kamal said...

Dol, masih sakit rasa pinggang aku tok. Berapa kali ndak aku bergoleng dalam sungei kenak batang. lain kali embak chainsaw, tebas batang dalam aik ya. carik chainsaw nok waterproof. Boleh dipolah lagik aktiviti tok, nang enjoy benar aku.

Hab, best ari marek. Rugi kau sik ikut.

nembiak Los said...

Mal. Lain kali lah aku join. Coba check newspaper ari tok. Bangkali ada urang diKuala Sungei Bekam jumpa ikan angol angol terlantar dipasir....

musatahar said...

Hari minggu ya tek ada abg ijas aku dtg miri.Aku cerita ngannya pasal kita piknik di bekam.Aku madah ngannya ramei kita nembiak los pegi.Nya madah kenak sik madah ngannya.Kalau nya tauk maok juaknya pegi.Lamak dah sik jumpa ngan geng2 lamak dari los dolok katanya.Nya madah ngan aku kalau kita molah piknik agik padah ngannya.Kalau ada free nya mok join kita.Nya ingin mok jumpa ngan Dolt,Kamal & lain2.Mok cerita pasal kisah2 lamak.

Dolt Udin said...

Musa suroh Ijas datang ke piasau mingu tok.Kita prektis belagu...Suroh nya prepare lagu mukah...Lagu senabek...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Susah main lagu senabek ya Dol. Nya makei kod mamoth ngan kod badminton.

musatahar said...

Dol,minggu tok aku rasa ijas sik dapat datang miri.Bulan april tok nya dah tukar kompeni baru kat bintulu.
Dol,bagus ko kol nya.IJAS-0198148481.

Dolt Udin said...

Adoh Musa, nebei diak lah itaw kalau Ijas sik dapat datang...Ok lah kelak aku kol Ijas mun aku free kelak

Kamal, Mesti maok di campor ngan Kod liver oil baruk lancar.....asal jangan Green Oil jak(Minyak ijo)

musatahar said...

Dol,kalau ktk urg dgr ijas belagu kompom ktk urg tabek ngannya.Nya tok suroh ktk lagu iban pun nya pandei.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol pandei ngembak lagu Kayan..

Dolt Udin said...

Lagu kayan nang power mal...ada sekali kelak aku cerita pasal Kayan kenak gigit ular....best cerita tok....Semua dak kayan di laut sik suka ngan aku pasal cerita tok dolok...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kayan Bukit pun sik suka nengar cerita kau Dol. Cucah maok paham, tidak ada cireh....

Dolt Udin said...

Esok aku cerita pasal Kayan njerat Babi di ulu masa gawai...

mussjulai said...

Di bekam ajak kau cerita gan kamek orang.

adi said...

lalu sikda cerita Dol tek leka dgn pembalakan haram nya....

nembiak Los said...

Eh Di, pembalakan Halal ya Di. Kita minak motong tunggol mati ajak ya tek. Pencemaran bunyi boleh diterima lah. Nabun dak tupei lari kenak bunyi chainsaw Dol...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Chali rupa tupei berekot sambil tangan nutup telinga.

adi said...

monchong jak jungor tupei embak nya marah ngan Dol...

Dancy said...

udah juak telinga dak nya ngerendeng ...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

jangan ingar gilak nyebut telinga ngerendeng ya Cy, marah Besah kelak.

nembiak Los said...

Ada kawan kita di bukit Song sik suka cerita telinga ya juak....

Dolt Udin said...

Tuan2 dan puan2 sekelian, ada cadangan aku untuk lain kali...Ku rasa dari ari tok kita stat prepare untuk next gathering/piknik..Kali tok kita di wajib kan makey pakaian seragam Askar.Anak beranak mesti makey baju seragam tok.Kasut kalau ada ok juak..kak ya kita polah segek sorang tag alluminium pakey gantong di geruk masing2 supaya macam askar benar2...Kita group photo di lam utan di bekam pakey kenangan....Segek agik, sapa ada anak berminat nok join pertandingan melastik, sila mula training anak2 melastik target...Polah target di belakang umah masing2 untuk persiapan ..Kelak aku sponsor hadiah.....Macam tele match lah tok..Peluru kelak aku supply...Masa tok aku dah mula molah peluru dari tanah liat...Kelak kamek Mos , kamal, adi mencarik Clay di rumah Waylin...Jadi sila ambik perhatian ok....Lastik boleh molah atau meli di pasar...

mussjulai said...

Sapa ada drill makey beteri tolong embak pakey nebok lubang buloh pakey kita molah meja gan bangku kelak di bekam.

Dolt Udin said...

Mos mbak jak drill karan, kelak talip ngembak generator baruk sik sangkut kja kita...Kelak aku ngembak Drill set...Beli jak pakuk macam macam size..Atau ikat makey tali kapal...lagik tahan lamak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku nak molah lastik, aku rasa dalam duak tiga bulan tok kelak siap lastik ya. Ari minggu tok (12/4/09) tok aku ke Sandakan. Siklah dapat praktis lagik. Minggu tok op dolok kita.

Kamal said...

Aku sik jadi ke Sabah, ada masalah teknikal sikit. So dapat praktis minggu tok. Anyway, kelak aku kompom lagik...

adi said...

Dol,
mun ada prektis minggu tok turun ke Miri. Apa juak polah kawu di Bintulu ya.....

mussjulai said...

Sabar Di,mun Dol sik dapat kan aku ada.Kelak aku gencang belagu,janji ko tahan dengar aku belagu.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

OK. On ajak Moss. sak urang meruyan nenggar sora kau ya.

mussjulai said...

Meruyan serta gandong tiga bulan mun dengar aku belagu,he,he,he.

nembiak Los said...

Ada nembiak berkukut di telinga kau di bukit song malam tadik, Moss?

Dolt Udin said...

Adi aku di bintulu tok banyak kja, ngajar dak kampong ngaji.Tajuit lom lurus agik.....kak ya ngolong pelir agik supaya tajam.Pakey aku nebok ulu parang....

Mos, suroh Adi ngan kamal ngembak video cam, baruk real wayang kita ...

adi said...

Dol,
nang banyak keja kawu ya, lekak ya nok ngemop padang belon gik, nyuci sungei sebiew.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol kau kenak chabik Nancy mulut kau kelak nyebut "leyle" ya.

Dolt Udin said...

Aok Adi aku maok nukar kapet lam belon agik...nebas rumput di bukit nyabau...nyukat jeraya....nyemor belachan....nguar rusip.....molah tebaloi....banyak lagik lah....

Kamal, mun bukan cabik antu sik aku takut mal...cabik lain sik ada rasa lagik...

Kamal said...

Nya makei chabik India.
Dol, aku empun rusip menjadi. Nyaman, macam budu ada juak rasanya. Aku molah makei anak ikan sardin.... Aku sik maok merik urang... kuat nyamai.

Dancy said...

Chabik gronong dikentut Dolt ajak.........

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bunyi geronong kentutnya....

Nancy, ingat kau ngan janitor kat SK Sayed Othman dolok? Sapa namanya?

Dolt Udin said...

Kamal nama nya Boothy...Nya tok org keturunan Btu juak.Jangan sedara dak Elly...

Elly said...

Keturunan dak Kasma Boothy kah Dol, he he he

Dolt Udin said...

Entah lah elly, keturunan apa nya tok...Masih aku ingat mun nya marah memang nya madah sudal pat kulupat kata nya..

Elly said...

Pis Kelupis, sama rasa tapi sik sama bentuknya.

Dancy said...

Kamal / Dolt ....mun ikut sebutan ...kmk nunggah caretaker school kmk ya ...Buuuutik . Ada kmk jumpa nya di Btu ....dah pencen kali ....muka masih cam ya ....masih sik nampak tua .

Ada sekali kmk negur nya ....kmk introduce kamek empun ...dari sayed othman school .....diam ajak nya ...ya baruk ...bo layan terus kmk kenak ..senyum pun isik ...ngata apa apa pun isik nya tok .

Kak ya bila bertemu ngan nya lagik...sik kmk negur nya ...

Masa kmk darjah tiga dolok ...kmk jumpa nya nunok anak anak pusak ...diengkah nya dalam kotak ...ditepuk nya kotak atas api .....te-ngiao ngiao ajak anak pusak ya .....ada sorang dari kawan kmk narit kotak ya tek ....bila kmk plg sekolah ...nangga lagik kotak ya atas api ...sik lah tauk pusak ya dalam ya kah atau sik ....tapi yg kmk ingat kmk plg ke rumah dgn rembak rembeh aik mata .

Dolt ....org gitok harus di lastik ......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok Nancy ada aku nenggar nya tok nunok anak pusak dolok. Nang sakit ati aku nenggar. Mun nya masih di Btu kelak ncariknya, nyuroh pusak ngeramusnya. Mun nak melastik jangan tempat lain, tempat nok nyuroh nya melupat ajak.
Eh, lupak aku tek. Tadik aku ke blog aku, blog nembiak los jalan puspa, ada kazen aku, Salbina sidek masok. aku arapnya masok ke blog tok. Bina mun kau masok sitok, join kamek urang. jangan malu2.

Dol/Elly mun nya tok keturunan dak kasma boothy, nang terrer belagulah nya tok.

Dolt Udin said...

Padah jak Dancy seney booty tok selalu melepak, kelak aku menjalan kan tugas sehingga semporna....kurang ajar booty tok..

Kamal mun benar nya pandey belagu kita ambik nya prektsi ngan DYM, bila nya hayal belagu, kelak Mos nyekak dari belakang aku melastik mata nya....udah ya kerat 18 baruk di bungkus lam news paper cina...

Masa pertandingan melastik kelak kita molah muka booty jadi target jak..

Cina madah org macam tok, Tiu Ngia Seng....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol, kinek tok dak nembiak dah ada duak pilihan. Maok target Butik atau trepik tikus. Print besar2 senang ditarget.

musatahar said...

Nang bnr kata kitak org ya pasal si butik tok tek.Org tua ya nang sik senunoh.Aku pun ada nangga nya nunok pusak.Bkn nunok anak pusak ajak.Dlm rmh nya masa ya indok pusak ya di gantong nya makei tali.org tua ya nang sial.marah lah tek...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Musa coba kitak duak Moss ubah dartboard, taroh gambar butik, baruk ngam. Polah game baru.

nembiak Los said...

Polah macam game President Rumbu kenak tikam ngan kasut..

Nok tukang jaga Sayed Othman, Butik. Nok jaga sekolah Anchi, Ah Ji nama nya. Pak Amin dari bukit pun ada kerja di Anchi dolok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ah Ji ngan Pak Amin jauh lebih bagus dari Butik tok. Butik tok ibohkan nanggar pusak, nanggar poster garfield ngan Felix the cat pun nya manas.

Dancy said...

Kamal, masa kmk meli barang kat kedei ranto kmk sia , tang ada lah anak pusak nyelit nya empun rah kaki kmk .

Bagus kmk sik tertinjak ngan nya . Cute muka nya . 3 rona ...gonek sekali badan nya ....diangkat kmk ..sik bebunyi tedah ya tek . Lalu di embak kmk ke kereta .

Ya tokei kedei ngepong lalu nanyak...." Apa awak nak buat sama itu kucing ? "

" Saya nak ambik ..."

" Oiiii...tak boleh ...ia masih menyusu ....Itu dia punya emak"....benar ati juak ....ada sikok gik anak pusak ya tengah nyusu emak nya .

LAlu ...pas pas lah kmk ngan anak pusak ya tek ....bukan rezeki kmk.

Kamal said...

Mun tertinjak Cy, nang jadi lempeng anak pusak ya. Aku sik ada apa2 komen tentang saiz badan kau ahhh. Ngak terselap ajak... Mun aku, ku ambik dengan mak nya sekali. Atau ngan tokei ya sekali. Cam ney pendapat kau tek Dol?

hab, kau di cney kinek tok? Di laut atau di darat?

adi said...

sik tauk aku sapa Butik tok tapi anak aku ada skill nyelam anak pusak. selain dari nyelam anak pusak, skill nyimpan pusak dlm freezer ada juak nya....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 323   Newer› Newest»