Friday, October 15, 2010

LOS 1962

Gambar diatas tok ada caption dipolah Kamal.


Eh eh, apa kabar tek? Lamak juak sik beloyar sitok. Maaf gambar tok sik klear gilak. Nya diambik lam tahun 1962. Masa ya umor aku baru jak duak taun. Tah bila masa kah BELON kontet ya melimpas lalu ngambik gambar tok. Mun gambar kaler muak juak Ooo. Sik hal lah, ada juak pakei kenangan. Tanggar kitak orang Jalan Merpati, Satok, Gertak ngan Jalan Bunga Rose. Piluk juak rasa ati nanggarnya. Jalan nok sebelah Jalan satok sik ingat aku nama nya. Kalau sik silap Jalan Unus? Dalam gambar tok ada duak egek rumah kamek. Sik ingat juak nama jalan rumah kamek kedua di Los Katon ya. Ada juak nampak Jalan Setia Raja. Rumah dak Kamal, Ateng, Arbi Yahya, Cikgu Taiee, Lihi ngan dak di Los Perentah semua nampak sia.
Sapa sapa kitak urang ingat nama jeraya jeraya di Los Katon, padah ajak...... kelak aku merik makan Manok. Ya ajak lok Aah..


Posted by Picasa

63 comments:

nembiak Los said...

Hah, sapa ada ingat ngan nama Jeraya nok di Los Katon ya?

Kamal said...

Rumah kamek dolok 24A Jalan Satok. Gik kenyang gilak lepas landing di Madeli Satay Corner. Mun dolok MSC tok kat area Jalan Merpati. Sidak Elli kat Jalan Merpati tok. Sori Hab sik ingat nama jalan kat Los Katon. Gambar tok aku download, maok distudy dolok baruk molah statement, takut salah fakta..

JAI said...

Yarabbii..gambar tok kenak hantar kat Muzium di KL untuk di Kaji tok..Antik lalu ehh..hehe..bukan gambar di London tahun 60an kah tok

nembiak Los said...

Hahaha Jai, nang benar antik gambar tok. Kira jak 48 tahun udah disimpan. Nok jurugambar ngan tukang nereb belon ya pun dah gol ngan belon belon nya sekali! London masa ya udah moden dah Jai.

Rest lok kau Mal. Jangan beloyar bila perut kenyang gilak. Mupus kelak.

Ada juak berberapa egek jeraya diLos katon, kalau sik silap, nama nya Jalan Sungkit, Jalan Merdu, Jalan Kulas, Jalan Bidadari.. tapi sik ingat nok sigek nae sidak ya lam gambar.

Dancy said...

Salam ...ya padu rupa rumah kita zaman dolok . Tkasih .

No 11 ya tek Kamal ...rumah Pak Hj Moh ...bapak mertua Hj Hamid Ghani .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Thank s Cy, macam ney aku boleh lupa dengan the most prominent figure di los masa ya.

nembiak Los said...

Ya lah, sedangkan Apek Pelandok gik sik dapat dlupakan. Rumah nya diujong sekalik Jln Merpati.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Apek Pelandok pun aku lupa Hab. Cam ney muka mahluk tok? Masa dalam meeting sidak nyebut Amin Katak nang sik ingat juak aku, bila Hj. Amit madah Amin Pendek nok keja kat panggung dolok baruk aku ingat balit.
Slow sikit blog kita kinek tok, sidak nembiak dah masin2 leka dengan Facebook. Sik hal di sitok tempat kita molah dokumentasi masa di Los marek. Mun sik ada blog tok sik terkeluar idea nak molah reunion ya balit. Ada rahmat nya juak molah blog Nembiak Los tok. Dolok sik rami orang ngakuk sidaknya nembiak Los, dengan ada nya blog tok mungkin sidak dah tauk siney asal usul daknya. Kita jangan lekas lupa asal usul kita. Jangan malu ngakuk kita tok Nembiak Los. Memanglah dolok banyak juak perkara yang sik berapa sedap dipandang orang dipolah kita. (Sik iboh ditaroh contoh di sitok) Tapi masa berubah, lekak ya masa banyak mengajar dan mendewasakan kita. Sampei kita jadi apa yang ada kinek tok. Aku rasa rami dak Nembiak Los tok dah berjaya dalam hidup dak nya. Yes, I'm proud to be part of Nembiak Los.....

nembiak Los said...

Yes yes, di Los lah kita mula mula merasa SATU MALAYSIA!!! Sia lah asal usul kita...

Aku pun sik ingat camne rupa muka Urang ninggal Apek ya. Yang aku masih ingat, masa kamek Dol melimpas rumah nya. Apek ya tengah ngupak niyor didepan rumah. Tah ginea kah aku atau Dol nyebut "Pelandok"... terus bungkas apek, tinggal niyor, ngepong kamek urang. Nae ndak Nabun lari kamek.. tah kenak kah apek ya sensetip gilak ngan nama pelandok ya..

Nang benar juak, banyak sidak Nembiak Los gago ngan FB. Banyak kelebihan FB. Kali ada sidak ngabas tapi sik ada loyar burok nok dicerita. Mun blog tok pandei ngidang Kopi, baruk ramei urang beloyar macam dikedei Politik....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun ada gambar apek pelandok ya dapat juak ditaroh di sitok. Mun ada member2 nembiak Los nok maca blog nok masih nyimpan gambar lamak di Los marek, tolong scan lepas ya email ngan Wahab. Mun sik ada scanner, pinjam gambar kelak wahab atau aku scan gambar ya. Pakei kongsi kita di sitok.
Beguna nok kedak ya, pakei kenangan kita masa di Los dolok marek.
Nang benar kata Wahab, dolok di Los kita dah ada Satu Malaysia. Sik pernah kita membezakan agama dan bangsa. Mun ada tugas nok rasmi atau sik rasmi,nok senonoh atau sik senonoh, tugas yalah diutamakan. Sik pernah nak mikir hal dirik empun.
Semangat setia kawan pun kuat, sampei kinek tok masih tetap berkontek.
Untuk makluman member-member Nembiak Los yang sik ada Facebook, kamek dah meeting pas ya bersetuju untuk mengadakan "Reunion Nembiak Los" pada 11 Disember 2010, jam 7.30 malam. Tempat Lot 524, Piasaujaya Fasa 1 (Rumah Tn. Hj. Amit). Bayaran untuk majlis yang kita sebut "Malam Nembiak Los Begumpol Balit" tok ngak RM25 sorang. Jadi diharap sidak Nembiak Los nok maca blog tok tulong padah juak ngan member-member nok sik kalak mukak komputer, atau ada nok makei komputer tapi sik lalek nak maca blog atau Facebook. Sama-sama kita menjayakan program tok.
Mun sik kita, sapa lagik. Malam ya kelak macam2 aktiviti nok dah dirancang kamek orang termasuk "Lucky Draw", live band (band DYM pun ngambik peluang reunion juak malam ya kelak). Banyak lagiklah, mun sik datang kira nenggar cerita ajak.

nembiak Los said...

Salam Nembiak Los semua. Dengan penoh harapan, berjaya rancangan kita nok Begumpol balit di rumah Hj Amit kelak. RM25 sepalak sik dapat dinilai dengan tali persahabatan kita!! Datanglah beramei ramei. Nembiak kpg lain nok berkawan ngan Nembiak Los pun dialu alukan untok datang. Ndak nya hal ya!
Sigek gik, sapa sapa nok tau kontek Nembiak Los nok udah berhijrah di bandar lain, tolong madah juak ngan sidak nya. Lamak nae jak nekan butang SMS...

Dolt Udin said...

Kamal, aku ada gambar apek pelandok.Kelak aku merik ngan kau

Kamal said...

Dol, scan pas ya email ngan aku. Email aku kamaluddin59@gmail.com.
Mun ada gambar apek & nyonyah kelab tau nyonyah sanggong pun boleh email ngan aku.

Dolt Udin said...

Kamal, nunggu aku ke rumah nya kelak aku minjam gambar nya.Nya pun muka macam aoek Fair Oak.Wahab tauk rupa nya.

nembiak Los said...

Hahaha... aku pun lupak-ndak-ingat rupa apek ya. Nunggu kita reunion kelak, nanyak sidak Moss...

Dolt Udin said...

Muka apek pelandok sik salah muka mos agik kecik.Jangan jangan ada sedara ngan mos kali..

Kamal said...

Brangkali juak, kan Mos ya ada pureh cina. Jangan2 udak nya kali apek pelandok ya. Nyonya Togeh ya pangkat usu nya.
Dol, harap kau dapat datang reunion tok kelak. Kita makei baju koboi semua. Macam Giok.

Dolt Udin said...

Nang benar Mos anak buah Apek Pelandok, ada ku nangar muka Mos ngantar apek Pelandok ke pendam dolok...Kompom ya mal.

OK mal semua makey baju koboi...Jangan sik jemput Geok juak.

nembiak Los said...

Arap Elly dapat sponsor Nan Geok.

Kamal said...

Hab ada orang sponsor Nan Geok, mun nya maok datang. Carik lagik sapa yang patut di sponsor padah jak. Wak & Bradak pun dah kenak beli teket sidak duak. Kelak kita diskas, orang nok sponsor ya sik nyuroh madah kat sitok.

Dolt Udin said...

Kamal, mat keceng udah di jemputkah? Dollah samad juak.

Dancy said...

Yarabbi...nang dah kejeron tak org ngan reunion ya . Cukup jak loyar tak org lam tok....baruk I tauk padu si Mos ya emak menakan nya Nyonyah Togeh ...mun Mos ada nyimpan baju kei nyonyah bejajak time ya ...maok juak I nyarong ...

Nae tak org lupak ngan nyonyah Pisang ...klip rah rambut nya ya mahal ....square cut gik pesen rambut nya ya .

Kak Red madah Aon masih hidup ...jgn tak org sik nyeruk nya ehhh ...nya ya lah banyak juak bebakti ngan kita di Los ya .....

nembiak Los said...

Eh ada Dancy muncol. Sik anyut selipar jepon kau kenak banjir sia.
Benar juak, jangan lupa ngan nyonyah pisang. Nyonyah kelab mun nya gik idup pun, grenti sik maok datang! Gik ngenang kaki asuk nya penchat kenak soot Kamal.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, sapa nak nyeruk Aon ya. Sapa nak besalam ngam ngan nya. Nok tangan macam kertas pasir no 100 ya.

Dolt Udin said...

Nancy, nang juak aon masih idup.Tapi nya sik kurap agik.Sir name aon tok Chin...Ada segek cineplex kat miri nama Chin Cineplex.Ya lah tempat aon diam..

Nonyah togey mak manakan Mos ya, terrer nya ngangkat bakol berat2.Mun masok bena badan mesti nya juara. Bradak mungkin dapat nomor tiga ajak.

Dancy said...

Dolt : Dari nyonyah ya Bradak belajar ....nae maok Nyonyah merik ilmu semua .

Ingat I ngan nyonyah taugeh tok ....seluar hitam nya besar ...makei kasut kung fu ...kak ya bila nya bejalan ...tangan kanan nya ngepit seluar nya ..chun rah dak semandin nya tangan nya ya tek....tangan tok juak pakei nya megang togeh bila kita meli ....patut ada org sik makan togeh sampei kinek tok ....

Kamal : Dimata mata kmk muka Aon senyum datang reunion ya .....ada lagu cina nok suka dilagunya masa nya dreb bas ya ....bagus sik masuk dalam parit bah ....

Wahab :

Ok ranto kmk sitok ...sik acap aik ...baruk kedengaran bunyi keretapi 4 ari tok ...sebelum ya tek ...sunyek ranto kmk .

Kamal said...

Cy, detail benar kau decribe nyonyah pisang. Sampei kedudukan tangan nya pun kau ingat.
Aon tok nang musoh ketat Mat Dawok dolok.
Arwah ninek ku dolok suka nait bas Aon tok. Dolok ada 2 jenis transport ajak yang ada; beca nok ada enjen ngan bas Aon. Favoret nya tetap bas Aon. Sebab dolok jeraya kat jalan Satok bergelumbang, mun nait beca gerenti senak perut kenak lambung.
Lama juak Aon berkhidmat, mun sik silap aku late 60's sampei 80's. Sepatutt nya dapat anugerah "Long service" dari MTC. dari tangan nya licin sampei tumbuh kurap.
Aku nang suka makan tgeh, tapi bila nenggar macam2 cerita pandei gelik juak rasa. Especially ada sidak nok makei chemical nok nyuroh togeh cepat tumboh. Mun lagik setakat nya migang nok semandin nya sik ku lalek gilak.

Dolt Udin said...

Dancy, gelik ati aku maca pasal nonyah togey tok.Ada kah megang togey lekas nya makey tangan nya ran semandin...Patuh gemok gemok jak togey nya dolok.Lemak lemak masin jak rasa nya walau sik di taroh garam..

Lagu aon, abis abis lagu raya cina jak.

Kamal, patut org los merik anugerah khidmat chemerlang ngan aon..Mun sik aon , susah nemiak los maok transport free ke pasar.

Kamal said...

Dak nembiak los ada alternative selain dari bas Aon. Kereta Mangkai pun kira ok juak.

nembiak Los said...

Sempat juak aku numpang koboi kereta biru bapak mentua aku dolok

Dolt Udin said...

Kereta anak nonyah sanggong pun aku pernah koboi..ya pun bekak aku ngan mat tar bekepong ngan nya tok makey kapak di los jalan gertak dolok..Nangis tua nya masa ya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik aku ingat ngan anak2 nyonyah sangong, tapi cucu nya ingat aku.

Dolt Udin said...

Puas kamek ngan mat dauk medal tebu nonyah sanggong dolok..Makey kacip maka aku motong malam malam...Timun nonyah sayor pun puas makan..

nembiak Los said...

Mun maok tau camne rupa keluarga Nyonyah Sangong, tanyak ngan Musa atau Minah. Rumah sidak dekat ngan rumah nyonyah ya. Lam rumah nya aku ingat ada gambar presiden Taiwan. Di pagar depan pintu ada Taipekong kecik. Selalu buah di Idang ngan taipekong ya ilang...

Dolt Udin said...

Rumah nonyah sangong tok kira anchor sidak lorong Minah Taha ngan Kamal..Mun hanyut rumah nonyah sangong, hanyut juak lah seleret rumah sia.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cucu nyonyah sanggong tok ada imbas2 Dollah samad. jangan lupa madah ngan Dollah juak Dol.

Dolt Udin said...

Aok Kamal, nok macam muka dollah ya ada duak beradik, sorang pompuan selalu dudok atas pagar ruham nya dolok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nok ompuan ya dolok keja kat Hock Hua bank, kinek tok RHB. Nya selalu ngekot sidak Bulan sabit merah.

Dolt Udin said...

Ngamlah ya mal, lamak aku sik nangar nya tok, coba jemput nya juak..Mintak gambar nonyah sanggong ngan nya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun jumpa kelak aku nanyak. Mun sik suroh Moss ngecek kat pendam cina. Mun jumpa, gambarkan.
Kat sitok suka ati kita nganok Mos, nya sik masok ke blog tok lagik leka nya gago dalam facebook.

Dancy said...

MArek masa nyimpan baju ...tetangga baju rona pink ya . Kejeron jak rasa nak makei time reunion . Sik hal lah ...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Datanglah Cy. Aku sedia sigek teket ngan kau.

Dolt Udin said...

Kamal, coba kau nyuroh wahab molah link semua nemiaklos pun FB ngan Blog kita tok, baruk sik putus2.

Dancy, jangan ko sik datang kelak ok.Mbak sekali baju pink ya, baju nok molah aku jem sik dapat becakap masa ya...

Dolt Udin said...

Kamal, udah Aris merik duit teket aku duak egek kah?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lom gik Dol. Suroh nya meli ngan Talip, sebab Talip ngembak book teket Mael Sahat juak. Nok rah Talip ya RM1000 value, leput Talip mayar kelak. Rah aku tinggal sigek book. 10 igek jak. Ateng booking 9 igek.

Dolt Udin said...

OK mal, teket aku duak egek kelak aku nyuroh Aris meli dari talip lah...Anak aku ada juak maok join kita, kelak dak nya meli dari talip juak lah...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

K. Pas, kamek Wahab tek meeting pasal meli hadiah lucky draw. Nak nanyak Yassen kelak, maok sik nya jual spender bradak nok direndam nya di sungei Bekam ya.

Dolt Udin said...

Sikhal mun nya sik maok nyual, kelak nyuroh talip photostat spender bradak ya.Kakya nok oroginal kita molah hadiah grand, yang kopi ya berik balit ngan yassen, mesti di timbak nya abis aik sungey pang supaya kita sik dapat mandik sia agik.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Adek, adik Elli pandei nyait baju. Suroh nya nyait 2-3 igek. Lebih simpan pakei stok. Tapi jangan dipadah ngan Nan Giok, pakei nya bersilat nya kelak.

Dolt Udin said...

Jangan di kaco Nan Geok ya Mal, kelak kalau nya mukak bunga 31 nahas kita.Dolok Keria wahab udah senget idong kenak Nan Geok.

nembiak Los said...

Sayang juak Nan Geok sik dapat datang. Nya tepaksa nyaga Nembiak Los senior dirumah nya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Masih di Labuan ko hab? Usop minggu lepas di Labuan. Ada jumpa Juki? Mun nak jumpa nya kinek tok, pegi jak solat jemaah di masjid Labuan, ada jumpa nya sia.

nembiak Los said...

owh! Sik sempat jumpa sidak ya, masa tok aku carik nembiak kedazan d kk. Puas udah bekaul ngan dak kedayan edi belayong d los dolok sampei kinek tok

Nembiak Los Jalan Puspa said...

OK bah kalo kao.
Banyak sumandak sia Hab, bait2 jak kau. Pandei nyumpit sidak ya, lebih kurang macam landak kita sitok.

nembiak Los said...

Masa tok jualan murah disitok. Anak ku madah, nya maok pegi kedei YES. Lamak aku mencari kedai ya, sampei nya nunjok poster "Year End Sale"...padu hal....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku di Kuching sik sempat nak shopping, svhedule tight gilak. Sempat berkirum ngan sidak sinun nyuroh meli ambal ajak. Ambal tok makanan favoret aku...

nembiak Los said...

Dekat rumah kau ada Ambal, Mal. Bini nya pandei ngurut ngan jadi bidan...

cahsiji@Blog said...

yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani

Dolt Udin said...

Cam man rupa muka kayu jabon ni ha?

Dolt Udin said...

Ada serupa kayu pokok Temedak kah?

nembiak Los said...

Pokok jabon sik pernah aku nengar apa tah nok nangar. Kalau nembiak nama Jabot tau aku...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bagus juak mun nak molah kebun sagon. Lamak dah sik makan sagon. Sapa tok Hab? Bkn sedara Wak tok kah.

nembiak Los said...

Sik kelala aku nama ya Mal. Sidak nok bisnis sagon kali