Thursday, March 11, 2010

Penghuni Veteran Los Miri & Lutong

Kawan Kawan semua, lamak udah sik beloyar pasal Los. Mula mula mintak Maaf dengan mana mana keluarga Nembiak atau Veteran Los kerna ngesor gambar nok mungkin memiluk ati anggota keluarga nok udah kembali keRahmatullah atau udah ninggal dunia. Banyak juak sidak lam gambar tok udah sik ada lagik termasok Arwah bapak aku. Adapun gambar tok pakei kita bersusei sambil nganang kisah kita diLos dolok. Maaf Geng.
Gambar tok diambik masa sidak Veteran meraikan Service Anniversary sidak nya. Sidak dari Maintenance Department tok. Lebih kurang 60% atau 70% sidak lam gambar tok diam di Los Miri, nok lain diam diLos Lutong. Masa ya nae maok diam dirumah sendirik, kedong tempat tinggal free, api, aik ngan gas Free.
Ada nangar duak orang Ninggal Bapak aku lam tok. Bapak mertua aku dudok depan, kerek sekalik. Bapak aku empun leret dibelakang, nya didepan bapak Jamil JB. Grenti banyak muka muka lam tok kitak orang kenal. Sik patut sik kenak Ooo. Masa ya kita benar benar hidup berjiran. Sik kira bangsa, agama atau keturunan. Ya baruk boleh dikatakan Satu Los, Satu Malaysia. Lamak udah kita ngamal cara idup keperihatinan macam ya.
Tapi ada juak semangat perihatin urang tua kita dolok jadi masalah bagi segelintir Nembiak nok Nakal atau Gaok sikit, pasal semua Bapak bapak ngan Mak mak urang Los kenal ngan anak sapa ya, anak sapa tok. Bila sidak nangar Nembiak molah nakal didepan sidak, grenti kenak sound, " Aaaa, kau tok anak sanok tok, sanok tok, kelak madah ngan bapak ko......" eh bukan aku ya..., aku dolok nyaga apek kelab ajak!.
Sik kira bila Hari Raya, Krismas, Gawai, Raya Cina kah, memang sik payah diseruk. Sama juak bila ada urang kawin. Apa lagik bila musim Bubok. Nang harum ajak Los Miri ngan Los Lutong. Kadang kadang, bila ada jiran sik sempat pegi makak, jiran sebelah merik bubok pakei molah belacan atau molah cencaluk. Bila abis stok belacan, sik payah kepasar, sound ajak ngan jiran sebelah, sik payah tebal muka.
Kinek tok susah gik nok merasa suasana macam ya walaupun masa tok musim bubok........
Posted by Picasa

168 comments:

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nang benar Hab, susah nak dapat suasana macam ya. Sapa nok pernah diam di Los ajak dapat merasa nya. Bahkan di kampung pun susah nak dapat suasana ya. Ya baru dikatakan Harmoni, satu laki & satu bini, satu keluarga & satu Los...

Gia juak mun part ada trouble, sik payah sound ngan member, gerenti macam lanyek datang pas ya orang nok bait ati ya tek gerenti kena seperah... Tapi jaranglah nak molah cam ya kecuali orang ya nang benar2 kureng asam boi...

Mun bab belajar agama pun gia juak, banyak sumber tempat menuntut ilmu dak nembiak. Guru ngaji nang rami. Selain nok di rumah (kita pegi rumah guru)atau nok mobile (guru ngaji bergerak- retinya berbasikal dari rumah ke rumah)pun ada juak.

Selain ya mun nak nambah side income pun ada juak. Pada masa-masa tertentu boleh berjual botol & temaga dengan orang-orang tertentu. Mun sik tentu-tentu percoma kenak tiaw....

nembiak Los said...

Nya lah ya Mal. Rindok ngenang kisah kita diLos dolok. Bila part main bol, semua urang Los support mana mana ajak team nok dari sia, terutama sekalik, Los Utd, Belia XI, Gemas, Brothers, Equitana ngan lain lagik. Sama juak bila team UNI LSW main di padang Machinda, asal ada sorang jak Nembiak Los lam team ya.
Cerita pasal trabel, nang pemos lah... sampei sidak FRU nulong melarang...
Part nok belajar ngaji, kamek orang belajar ngan arwah bapak ngan nenek ajak. Sidak diLos Prentah dolok berguru ngan Guru Wan Hamzah. DiLos cermin ngan Arwah Hj. Sanai... guru mobile tok.

JAI said...

Salam bro wahab,

Bagus..terus meng"update" gambar lamak-lamak.Terkenang balit zaman dolok-dolok.Nampak hj reduan dalam gambar tek,nok lain kenal muka,nama dah lupak.Nyalah dah tua kamek tok..hehe..

Teruskan update moga boleh kemudian hari kita ngesyor dengan cucu cicit kita pada masa akan datang kenangan marek dolok..jangan distopkan posting dalam blog kitak tok.

nembiak Los said...

Salam JAI... & semua.
InsyaAllah JAI, mun ada jumpa gambar lamak lamak, kelak aku postkan sitok gik.
Masih ingat juak ngan Hj. Reduan ya. Sidak pernah diam di ujong rumah kitak orang diJln Intan dolok, tapi sik pasti samada kitak orang udah sia atau pun masih diJln Bintang. Maklom lah, kita dolok berpindah randah...

Di ujong rumah kitak orang diJln Intan ya lah tempat kamek main bol petang petang.

JB said...

Kalau sik ada daknya sik ada lah kita.. Kalau disusun satu persatu cerita..memang banyak cerita. Dolok ada yang cadangkan untuk dibukukan.. memang bagus idea ya..cuma di peringkat tok kita perlu ngumpol gambar..

mussjulai said...

Salam semua nembiak los,ya lah aku madah mun sik ada blog tok mungkin kenangan los lenyap gia ajak...Alhamdulillah semua kenangan silam macam sik pernah lupus walau pun tempat nya hampir lupus di telan zaman...Dengan ada gambar lamak dapat juak kita imbas kembali apa yang telah kita sama2 lalui semasa kita semua di los marek...sebak rasa di dada bila ngenang kembali kesah dolok marek.

Salam semua....

JB said...

20 Mei akan diadakan pameran sempena 100 tahun eksplorasi minyak di miri anjuran SSB di pustaka miri. Bagus juak jika nembiak los menyumbang dari segi foto kerana aku salah seorang dalam main committee nya. Aku boleh mintak satu sudut khas untuk nembiak los..

nembiak Los said...

Mel, bagus idea ya. Mun ada nok sanggup melekat gambar di booth, boleh print ajak gambar lam tok. Aku masa ya, 20/05, masih diLaut.

Moss, aku rasa gambar rumah kitak orang diJln Merpati lebih antik gik. Kalau sik silap, masih jenis sik bercat dindin ndak....

Dancy said...

Eiiii....best nya JAmil . Harap mek org balit Myy masa ya .

nembiak Los said...

Aok CY, mun ada peluang maok juak aku pulang kedarat masa ya. Jangan lupa ngembak kamera. Mesti ada gambar Los disia.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mel, kalau nak molah buku ada banyak bahan dalam cerita Nembiak Los. Nok Non Fiction mungkin perlu banyak kajian, tapi mun nok Fiction ada banyak. Pilih ajak sigek character dalam tok pas ya polah jalan ceritanya.
Contoh nya, character nok nama "Kamang", boleh dijadikan Puteri Bunian mun nak jadi cerita klasik. Boleh jadi Minah rempit mun nak molah cerita masalah sosial nembiak kinek tok.

mussjulai said...

Hab, baruk dapat masok tok...nang benar kata ko hab,rumah kamek di los jln satok ya nang antik...dindin nya di cat gan cat jelait cokolet...kamek bersebelahan gan dak Jalet bedepan gan umah dak konselor ABU BAKAR( mandor AMIT)...Rasa aku semua gambar nok di ambik dak kakak gan abang ku ya dah hilang semasa berpindah rumah...biasa lah kalau diam rumah los,selalu pindah...

Sekian Wasalam....

nembiak Los said...

Mal, boleh juak dipakei molah cerita masa depan. Sidak di Irak ngan Afganistan suka nangar cerita Combat dipadang sasar Machinda..

Ya lah Moss, leret kitak orang ya selalu kamek round makei basikal bab jln ya panjang. Kira jak, dari rumah dak Lihi sampei rumah Wak Edi disimpang Jln Bintang. Kak ya masok Jln Merpati, gohet sampei rumah apek Pelandok.... puas round..

Dancy said...

salam semua . YB Sulaiman Hj Daud ninggal ari tok tek ....Al Fatihah.

Lain tanyak I ...ingat tak org rumah perintah di Los Satok dolok miak nok nama Abg Affendi ...nok bapak nya ninggal on the way to aport Myy marek ? Dak nya berisik kaeta Volkswagon rona putih . Apa kaitan daknya ngan org ninggal tok Ooo?

nembiak Los said...

Salam. Al Fatihah...

Sik ingat ngan korga ya CY. Nok aku ingat, Arwah YB Sulaiman saudara sidak Moss.....

mussjulai said...

Salam,Alfatihah...Arwah tok ada lah petungal arwah bapak ku,bapak saudara kamek...lom lah mak ku tauk hal tok...kelak madah gan nya...
Benar kata kau ya Hab....jalan satok ya lah terpanjang di los sama juak gan jalan merpati depan sekolah SYD OTHMAN ya...jalan tempat aku selalu terjun lam parit mun sik dapat kontrol basikal bapak ku dolok...nang boleh di kata kan tempat landing lah parit sia..
Hab,mun arwah ya ada konekson gan bapak ku bermakna ada konekson gan mak kau lah ya...kau tok sik berapa juak Hab....termasok kamal mungkin....
Awok,lupak ku gan Mail Sahat,mun mail, arwah ya pangkat nenek nya sebelah emak nya..kan nenek pompuan nya kakak bapak ku...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, Mak Pendi adik beradik ngan Dr Sulaiman tok. Kakak Pendi nama Zaiton.

Moss, dapat kau no hp Talip? Aku sik ada kredit masa kau sms aku.

Masih demam algikm ari tok, aku rasa lebih 3 minggu aku demam. Terok aku demam kali tok.

mussjulai said...

Mal kau masa tok di umah kah?...sik hal kelak aku pulang dari lambir terus ke umah kau...aku ari tok shift pagi..balit kol duak kelak...
Tauk ndak kah Pendi aku ada petalian darah gan nya kah?...
Kau sedia ajak minyak pakei ngurut...kelak aku jalan projek urut ya...

Dancy said...

Betul lah ya Mal . Baruk ingat nama kakak nya . PAdu emak dak nya yg ada kaitan .

Ada I jumpa Pendi di Kch Mal . Tahun 80an gia . MAsih ingat nya ngan Los Satok .....I rasa mmg nya ngaji ngan Wan Hamzah juak .Dolok nya bechan ngan kawan I Ivy Lim .

Dancy said...

Sorry dengar ktk demam Mal ....terkenang kmk masa u demam di Los Satok .
Tauk lah kmk org sia ....ada ajak dak Tini ngan Besah kenak tunggah . Suk suk dak nya main ..adalah kenak perintah ....

Tang sama jak bunyi style demam ya masa tua tok...heheheheheh jgn marah....

Sik nunggah Tini ngan Besah merik moral support ...ginae ndak bunyi dak duak ya masa tok .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, masih juak stail ya. Tapi kinek tok bini dah take over tugas ya. Aku tok jarang demam, mun demam meringsak rasa.

Mos, terima kasih mun kau nak ngurut aku. Mun sik, kita duak pegi ngagak Pilipin di Piasau tok, ada tempat ngurut di Piasau.

nembiak Los said...

Salam. Moss, terima kasih. Sigek gik jaraya panjang lupak ko nyebut. Jln Unus, dari rumah dak Johnny Brooke sampei ke rumah Tepol Akup (Arwah Pak Akup nok kaca tajam ya).
Sik lah aku tau Arwah YB ada koneksen, Moss.

maels said...

Salam semua,
Mal, mbak mkn panadol fast relief atau pun pegi berurut...
D piasau utara contek org nama kamol...org tok boleh tahan mun muang angin...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Thanks Mael. Aku rasa bukan angin, anyway 1st April kelak aku check up. Masa tok gik gago, baruk balit meeting. Esok ada program 5S di opis, terpaksa juak pegi. 28th sidak SAMEO (Menteri Pelajaran South East Asian datang) sampei 31st aktiviti sidak tok.

Ari tok tek paling terok, sampei masang baju pun sik dapat. Turun keja pun bini aku ngantar. Lepas ku telan pil panadol muscle relief, baruk kurang sikit. Tapi sakit kat dada aku masih juak, anyway masih dapat bertahan.

Dancy said...

Apa maok nunggu 1st April ....check up dada ya ....

Kerja opis mmg sik opis oiii...km sitok mun demam sik bait bait ...diingat dak doctor to come back secepat mungkin ...mun dah diberik antibiotik and sik bait dalam masa 4 ari ya ....

Jgn plaentaer pok !

Dancy said...

Sorry * habis

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Thanks for your concern Cy. Mula2 aku pun nerbes juak olehnya. Anyway bukan serious gilak, aku rasa just muscle spasm (selauk bantal). Dada sakit mungkin sebab batuk masa aku demam, masa tok dah ok, cuma tengkok masih sakit, terpaksa macam robot. Anyway perlu juak aku check up kelak.

nembiak Los said...

Eh Mal, bagus kata Dancy ngan Mael ya. Pegi cek up lok. Lepas ya pegi agak Kemol, berurut. Nya tok klasmet kita di Anchi dolok, Mal. Kumpolan kita tok, mudah kenak masok angin...

Kemol ya ejen jual pukat juak. Aku meli dua egek udah dari nya.

mussjulai said...

Salam semua,maseh terok kau mal? Check ajak kau...ney tauk angin meruyan...
Hab lupak aku gan jalan unus ya,benar juak jln ya nang panjang...


salam semua...

nembiak Los said...

Kamal masih OK. Nya nok pegi ngagak urang ngurut sambil belajar ilmu ngurut. Bila nya pandei kelak, nya boleh mukak kedei tukang urut, kita boleh lah berurut ngan nya....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dah cek tek Hab, makei nok wire berjarut ya. Alhamdulillah jantung aku OK. Nok sakit ya just muscle pain, ada kena beri ubat plus vitamin B1, B6 & B12. Tapi nang sakit benar rasa, tahan jaklah.
Maok berurut jak.

Dancy said...

Syukur ....semua nya ok . I pun rasa nak beurut juak ....cerah rasa tok .

nembiak Los said...

Ngam ya Mal. Umor kita udah setengah abad tok mesti chek makei wayar setaun sekali. Macam kamek, Nang mesti molah, kalau sik, sik dapat ke pulo besi.

Aku ada juak tau sorang tukang urut di Lutong. Nya tok Iban. Dolok nya udah ngurut Robert Dumol masa nya kenak stroke. Kinek tok steady jalan Robert udah.

mussjulai said...

Salam semua,ari marek ada aku jumpa Robert Dumol gan Aceng kudong di Emart minun kopi...apa lagik kamek duak bila betemu nang emart ya macam kamek duak empun...nei peduli gan urang gik mun dah bejumpa,mesti rioh bunyi,macam rasa bejumpa di rumah panjang ajak rasa,he,he,he....

Salam semuaaaaa....

nembiak Los said...

Salam. Mos, sik kau nyuroh Robert ngan Aceng meli sayoran diTamu kau. Aku bila ke tamu kau memang sik miss meli cabik ijo nok udah di iris. Kick cabik ya bila dimasak belacan perah ngan asam jawa..... sik nampak telinga kata urang tua marek...

Dancy said...

Salam semua nembiak los

Harap tak org semua sihat . Syukur kmk sitok pun cam ya juak .

dah mupok mala ujan kmk org ; sebelah ptg ajak ...bagus juak ...kering juak kain pagi ari .

Hati hati kita semua
Nok Horlick 1 Nescafe 1 ya timbul lagik . 4 buah sekolah tutup di Langkawi nun .

Cancel jak plan sesiapa nak ke sia . Ngan tok lok berita dari utara .

nembiak Los said...

Salam semua. Terima Kasih madah ngan kamek CY. Berhati hati lah juak kitak urang di sinun. Mikel Pembuat Kasut ada call aku nyuroh ke sinun nangarnya belombak, sik jadi lah tok. Kensel. Takut kenak berik Horlick ngan Nescafe. Terpaksa tersandar depan TV ajak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Good Morning semua. Hari tok dah sihat & segar bugar dah aku. 2 minggu aku sakit dada, bingung juak rasa. Tapi tugas kenak selesei juak, takut berhutang dengan rakyat.
Alhamdulillah, lepas aku scanning on Thursday last week, kompom jantung aku masih ok.
Cy, bahaya juak mun dak horlick 1 nescafe 1 ya datang lagik. Maok hati2 kitak urang di sinun.
Hab, ari marek mati enjin kereta Mikel ya. Aku rasa bateri nya flat...

mussjulai said...

Salam semua,Nembiak los,coba tak urang bukak surah Yassin ayat sembilan...sentiasa kitak urang baca kan ayat ya Inshaallah kita akan di lindungi oleh ALLAH dari bencana nok sik kita ingini ya....Bagi yang sik pandei jawi coba baca lam tulisan Rumi...
Hab,cabik hiris ya mun ko tumis gan ikan pusuk,belacan,bawang puteh and merah gerenti berasap telingga kau...Mahal sekilo cabik ya Hab...Sik tentu harga nya ngikot sais nya....Ya lah aku agik encarik sapa nembiak los mauk nanam cabik ya,untong nanam cabik ya,ada potensi untuk pasaran....



Salammmmmmm.

nembiak Los said...

Salam semua. Syukran Mal. Mbak merokok banyak banyak.. sak luas rasa dada.
Mal, enjen kereta Mikel madot bukan apa. Ari nam aku nanggar nya paking didepan kelab kita. Grenti lam tangki minyak nya kenak kemeh nembiak.. sapa nyuroh nya block tiang bendera ya.

Moss. Lilih aik lior aku nengar cabik ijo tumis belachan.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Benar kata kau ya Moss, selain ya kebersihan maok jaga. Kan kebersihan tok sebahagian dari Iman, terutama kitak orang nok berdagang ya. Banyak berkontek ngan orang rami.
Moss, coba kau mukak branch jual kopi Usop. Memang laku mun di E mart, orang Brunei selalu kat sia, bukan kau sik tauk geng dak tok. Nang suka perubatan nok cam ya.

Hab, brangkali juak sebab ari ya helmet Hiroshi Aoyama geng dak motogp, kenak kemeh. Pas ya tangki moto nya kenak taroh gula. Nasib bait basikal apek kelab ada, pakei nya ngantar togey balit ke rumah.

nembiak Los said...

Haha, Mal. Masih ingat gik bunyi sora Aoyama ngerepak kak ya. Tauge nok diantar nya pulang pun udah masak kenak matahari petang. Sik payah di selor gik, Minak engkah sambal, terus jadi kerabu....

Moss, sambal kau ya dicampor ngan buah tomatos mudak pun kick juak...

mussjulai said...

Bukan sik lagik ya Hab,mun cun nok di campor gerenti kenak flying kick...
Mal,bagus juak cadangan kau ya,mun usop mauk sik salah nyalan bisnes ya janji usop pecayak ajak gan aku...boleh rondeng bah...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss, rondeng ngan Usop jangan makan sorang. Mun ada untung belanja juak kamek duak Wahab minum kat Al Husna.

Hab, coba kau molah sambal makei crab apple. Nyaman.. macam molah sambal mempelam tapi makei apple.

Malam tok sidak Hiroshi Aoyama main chut. Pagi esok mutit daun tan ya pakei molah belon kontet.

Dancy said...

Yarabbi ....cayak tak org ....ikan kelapak kita sinun ...org sitok nunggah ikan selambau ....RM20 sekilo . Nak mampus ...mun fresh macam kiat sinun muak juak ....saiz sederhana besar . Lepas kmk balit . Mun ikan tenggiri sik juak dilalek .

Puncak ! Lamak sitok baruk nangga juak ikan tok dijual .

mussjulai said...

Cy,ikan kelapa ya mun di sitok pakei kamek umpan ngambik ikan kerapuk...tapi mun di bekam kalau maseh baru sik kurang juak harga nya,RM12 sekilo....benar juak Cy,mun ikan kelapa ya nang nyaman mun di polah AMPAP lam daun engkudu kak ya di tunok atas api...mun di goreng kerin kerin kak ya masak kicap nang kauuu.....

nembiak Los said...

Salam. CY, Di sinun banyak urang jual ikan Kelik. Nyaman ikan ya bila digoreng kunyit atau dipanggang. Ipar Kamal ada jual ikan Kelik diLuak. Sapa sapa maok, kontek jak Tauke Kamal, pakar ikan aik tawar..... Mun maok ikan aik masin, kontek tauke Mael.

Moss, apa benda nok nama AMPAP ya? Ikan APAP biasa aku makan. Kalau sik ada daun ngkudu, daun Simpor pun boleh di pakei.

Mal, jangan bisin gilak bila nok ke jamban kelab. Ilang konsentrasi sidak urang meeting kelak.

mussjulai said...

Sama ajak nya duak ya Hab...kurang lebeh macam pais ikan...tapi nya tok di bungkus gan daun engkudu campor rempah kak ya di masok lam gerenceng kecik taroh atas dapor ges sampei nya masak.....

Hab and Kamal,jangan lupak mun musim main Lotto...rioh ajak bunyi sidak veteren los...apa lagik apek kelap ngambik kesempatan...

nembiak Los said...

Moss. Musim Lotto lah sidak Musa Atouh berjual karipap. Besar besar karipap 20c ajak. Nae ndak malar laku. Lain juak kes tayar basikal urang kenak poncet. Masa ya bapak Nanny, Hatta, tukang pusin nombor. Assistant nya, urang ninggal Pak Len. Nya tukang ngechek nombor nok udah kenak.

Dancy said...

Ari merek kmk meli pulut sambal nok ada inti ya . Terlior lior ngenang pulut samabal org ninggal Dang Diah ngan Kak Ham ....masa ya jual 10 sen sigek .

Frust meli pulut samabl masa tok ...nang sik ada rasa lemak ...kecik saiz juak dari nok di jual dak veteran los ...rega nya tek 60sen . SAmbal nya pun nang madot lah .

nembiak Los said...

Oo tedah CY... bunyi urang nok nimang nimang!
Ya lah, pulut sambal disitok pun lebih kurang camya rega nya. Ada 50c ada juak 60c. Mun pulut panggang "O", tiga egek seringgit. Ya pun kenit kenit. Apa boleh buat lah, rega pulut ngan dak undang kerin bahan bahan lain udah nait.
Kamek di jln Gertak lok selalu makan pulut panggang dipolah mak mertua Bang Osen Sigai.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, jauh juak jarak nya Cy. Berapa umor nok biak sekali?

Nang benar, makanan kinek tok nang sik berapa ada kualiti. Nampak cam sama, tapi rasa macam hampas.

Hab, ingat kau mee & bihun Nek Aji kat Tuck Shop sekolah Anchi dolok marek? Susah nak dapat makanan cam ya lagik.

nembiak Los said...

Hahaha Mal, aku sik berani nyambong gik....

Masih terasa mee nek Hj.Dawek ngan Nek Kot ya Mal. Mee ya dibungkus terus ngan newspaper. Bukan ada lapit ngan plastik, tapi nyaman sampei kinek tok rasa nya! Bila musim jambu air, dibelakang tuck shop, ada juak ulam ngan kicap campor gula dikedei ya.

Dancy said...

Kelak I komen rah tok ...I gik macha nok tulis kita tahun ya tek . Sakit perut juak I tetak lagik . Miak los miak los juak ....!

mussjulai said...

Salam semua,pagi tek aku jumpa gan Radiah and anak plus adek nya shopping kat tamu emart...apa lagik aku,peluang ngaco nya...sempat juak nya meli baby corn nok di bungkus aku lam plastik...Alhamdullah juak dapat jumpa nembiak los pompuan....nok nembiak los pompuan lain jarang ku jumpa kat emart....mun nembiak los lelaki betimbun timbun di emart sia......

nembiak Los said...

Salam Semua. Moss ari nam ya tek ada aku ke tamu kau. Lamak aku berpisin pusin encarik kitak duak bini ko sik ada sia. Aku meli cabik nok Kick ya ngan sayor dari mak ko ajak. Nasib urang tua ya ada sia, kalau sik, sik aku tau nok nae tamu kau... ya kata kamek duak Kamal dolok, bagus di engkah nama ditempat kau ya.., Moss & Co kah, Moss Enterprise kah, Moss & Keson kah... baruk urang tauk..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Signboard besar Moss & Keson ya bgus Hab. Aku sokong.

Tek aku pegi rumah Uda Sayot, nya ngidang sup lumek tek. Nyaman....
Dah ada lumek padunya, banyaklah bubok tok kelak. Setakat tok ngak sikok jak bubok ku tanggar kat opis Kastam ya.

Masa tok boleh tahan banyak ikan, sampei ke darat ikan. Ari marek aku nanggar parek berbasikal di Piasau..

nembiak Los said...

Salam. Moss gik molah signboard, ya lah nya sik ada tok.

Mal. aku berlior lior encarik ikan lumek. Abis pasar ikan sampei ke Kuala Baram aku carik sik jumpa.
Lamak udah aku sik nanggar parek ngan bubok, Mal. Kali sidak takut kenak Pakak...

Azman Jafar said...

Cuba nak paham kan cerita ni, tapi paham sikit sikit aja. Nampak menarik tapis edih tak dapat baca penuh

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Azman, terima kasih kerana berminat dengan blog ni. Masa ni you kat mana? Kalau you kat Sarawak, no problem dalam masa setahun atau kurang Insyallah yaou akan faham bahasa ni. Tapi kalau you kat Johor, you coba cari orang Sarawak kat sana dan belajar dari mereka. Aku pernah ke Johor, aku jumpa ramai orang Sarawak kat sana. Kalau kita kat Sarawak ni boleh faham loghat Kedah, Trangganu, Negeri Sembilan dan Kelantan jadi tak mustahil bagi orang kat Semananjung nak faham loghat kita orang.
Sekali lagi saya bagi pihak "Nembiak" (budak) "Los" (kuarters pekerja Shell di Miri suatu ketika dulu) ingin mengucapkan terima kasih dan salam persahabatan Satu Malaysia. Jangan lupa datang ke blog saya juga (Nembiak Los Jalan Puspa), boleh tengok aktiviti kita orang di Miri.

maels said...

Salam semua...

Masa tok musim ikan tengiri...pakae molah umei cecah no 1. Mun ada yg ingin...sound ajak...

Tok jak dolok

nembiak Los said...

Salam Azman & Semua. Terima kasih Mal.

Mael, boleh boleh... mintak lima ekok? Jangan malu malu merik 10 ekok....

Dancy said...

Okay ...kamek sound juak tok . Antar jak sitok ...iboh banyak ....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mael, lama sik makan umei cecah, maok nunggu Dol baru nyaman makan. Ari minggu tek ada Dol datang sekejap, nya ngantar pesanan Adi ngan Minah pas ya balit Bintulu.

Hab, aku pun masih "shy shy cat" tok....

Cy, apa khabar tek? hehehe....

nembiak Los said...

Kamal ngan Dancy sound awal gilak tek....... mael udah reseb ngan aku, nae nya dapat merik banyak gilak, kitak duak udah "disturb the leaf", puuuuuun cak.....nasib ikan tenggiri.

Mal, bulan baru aku start kerja diOpis ajak. Sik ke pulo besi lagik. Boleh lah kita molah strategi gi ngail atau ngabas kapal ikan mail....

Dancy said...

MAk...sik ktk nanyak lastik kmk ngan Dol ? Ingat dak nya kah ?

Sik nyaman rasa pagi tek ....masa drebing ngantar anak ke sekolah ...tang high jak rasa palak . Sampei rumah ...sejam kak ya ...merupuk depan TV ...sik ginae ginae I tiidur . Tok baruk nyaman rasa diembak bepeloh di luar nun tek .

KAli terkenang ngan ikan tenggiri Mail ya . Ya lah nya sound nyerin gilak . Puncak !

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, kira nait pangkatlah ya. Nunggu title Dato' jak ya. OK juak, boleh molah banyak program asal jangan program jaman mensia marek.....

Cy, embak banyak berehat kau dah berisik ya. Iboh selalu gilak drebbing.. Lupak aku nanyak ngan Dol pasal lastik kau, nya masa tok gago molah parang. Ari minggu ada nya datang sekejap ke Miri, ngantar parang Minah & Adi..

nembiak Los said...

Nunggu title Dato' gik tok. Cukup 28 taun tinggal dipulo. Masa 5 taun gik main didarat ajak. Nae tau ada ingin molah projek perahu kecik pakei main lam sungei, ngepong boyak.

Benar kata Kamal ya CY. Lepak banyak banyak. Kinek tok banyak rancangan tambi lam TV pakei kita rehat...

Dancy said...

Mun dapat mala nangga TV ...rinduk ati . Nae pian nok gia .

Ari tok tek ...syukur nyaman rasa badan . Kali diembak senyum ngan dak org org di pasar tani kali . Meli ikan jamah , undang ngan manok . Cukup lah ya sampei ari minggu tok . Dak orang pasar tani pun rajin negur ngan kelakar ngan kamek . Tauk dak nya kita org swak . Nae sik ...tang anyut jak bunyi tune bila tutur malaya ....Tu diaaaaa....

mussjulai said...

Ya rabbie,berayas tak urang beloyar burok...mentang2 aku sik dapat on lam blog tok...tok baruk dapat joint tak urang...apa kahbar semua....
Ari selasa ya tek ada aku pegi umah mak Mail kat lutong...lamak sik jumpa mak nya...masih kenal gik nya gan aku...terus di berik Noren ikan gan aku + buah mangga epel...nok nama rezeki kata urang.....
Cy mun kau tutor malaya anyut,mun kau tutor tambi sik anyut kah?he,he,he.guro ajak bah...lalu ndak manasssss........

nembiak Los said...

Khabar bagus kamek sitok, Moss. Lamak sik nengar berita dari kau, padu nya kau pegi ngindin dirumah Mak Mael. Sik eran aku ngan kau ya Moss, manok pakei bapak Ah Hong semayang di Jln Satok gik di rusah..

Dancy, kau mesti maok banyak banyak makan budu malaya, baruk ngam bunyi tutor sia...
Mun Kamal susah sikit nok molah sama tune ngan sidak sia, angin selalu lepas dari celah pagarnya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss, ari marek Musa mintak mangga epol ngan Jali Pomen. Ngidam nembiak ya, aku nanggar perutnya dah kira masok lapan bulan dah. Petang adik nya nok nama Aron ya ngembak mangga epol, nya tok dah sarat benar rupa.

Cy, sik iboh gago nak tutok Melaya ngan daknya, embak jak tutor Melano. Sak daknya cah alak ikir.

Hab, mun susah ngekot tune dak nya, suroh daknya ngekot tune kau...

nembiak Los said...

Hahaha benar ya Mal. Sidak Musa udah tumboh ketepi ngan kedepan. Mun sik gia, sik Musa padan nereb Big Bike nya.

Kita aja kesinea sinea tepaksa makei bahasa tempatan sidak. Tapi OK juak lah, kita urang Sarawak nang International.... yeahhhhh...

Dancy said...

Oiiiii...nae tak org tok ? Sik nampak batang idung .....gik betapok debah rumah kah takut Myy kenak tornado tek ? Bagus nya sik ke darat .......palis palis ....NAe nya berani mun sik kenak lastik Dol ....

Salam ...kmk sehat sitok . HArap tak org cam ya juak .

nembiak Los said...

CY, ada kamek sitok. Gago molah besday cake aku. Sik lamak gik jadi warga senior.
Benar kata kau, Tornado tek takut kenak lestik. Tapi diPulo besi kamek nang selalu nampak benda ya. Kadang kadang bila nya dekat gilak, nampak aik nait keatas......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, tek aku masuk dalam facebook. Ada Lapok Gemok msg aku, nya kinek tok di laut Kelantan.
Mun kau atau sapa2 nembiak los masuk FB coba carik nok nama Morshidi Morni, kelak aku tag ngan kau Hab.
Apa cerita di Kuching? Dol ke Miri ari minggu tok, boleh target praktis....

Dancy said...

Lamak juak kmk mikir siapa Morshidi ya ....! Awok benar ati juak ..... si lapok pun nama .....dah nak mangkong palak ncoba ngingat .

Apa khabar tak org ? Harap semua sihat . i batambah sihat . susah hati masa tok ...tang rasa makei sarong nangkak makei dak baju . nae tahan mala meli .

salammm

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, kamek sitok selalu sakit palak. Cuaca panas gilak. Yalah kamek sitok semua slim. Makin Moss nang macam lidi kotan slim gilak.
Sik payah kau meli baju baru, pakei sari ajak. Pakaian ya adjustable jimat sikit lagikpun sik perlu antar rah tailor.
Wahab ada sms ngan aku tek, nya masa tok di Kuching ada kenduri 100 ari arwah Aceng. Al Fatihah buat arwah.
Wahab sik dapat masok ngantar komen, line sik bagus kat area ya, nya dapat maca ajak.

Dancy said...

Ari marek suhu panas sitok 37'C.....nang ari ari panas terit . Hujan nya enggak 5 minit .....betambah nait gik rasa panas .....cabaran Tuhan utk kita semua

melambong juak bil api kmk sitok . Malam ari nang semua acond on . Kita di Los marek nae berisik benda tok ...tapi time ya sik gilak panas cam tok ooooo? Kurang kereta ngan masih banyak pokok kita sinun ....enggak bas masuk ranto kita bas Aon...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, sitok dah mula ujan. Alhamdulillah. Petang tek pegi ngail dengan anak aku nok bongsu. Best juak tapi mun dak bini aku ngekot lagik best. Dak nya sik dapat ngekot sebab kakak ipar aku datang berambeh (lamak sik makei word tok, last used when I was in jalan satok) rumah kamek.
Harap next week cuaca bagus dapat kamek piknik kat muara sungei. Aktiviti macam tok nampak ciput ajak tapi nya empun kenangan sepanjang hayat......
Cuti tok sik balit Miri kah? Dol ada di Miri masa tok. Lupak aku kontek nya petang tek...
Minggu tok sik ada yang special except rasa kena tipu nunggu PC fair. Pikir tek ada laptop murah, tapi rega masih cam lama jak. Last2 aku meli kat kedei komputer sik jauh dari opis kamek orang. jauh lebih murah dari PC Fair.

mussjulai said...

Salam semua and selamat pagi nembiak los. Baruk dapat on tok sebab gik gago gan kerja.Aku baruk balit dari KCH ari marek,ada pertandingan DART.Alhamdulillah dapat juak masok kumpulan last 16.Ya pun team terjun he,he,he.Di KCH cuaca panas juak mun di siang ari,mun malam ujan.Kenderaan pakei gi KCH tetap belon darat lah,suk juak lamak sik makei bus,imagine numpang bas a'on.Lepas tok banyak gik game nok di main,Labuan,sabah,johor and Malaysian Open.Doa ajak mudahan berjaya....

Salammmmm

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kira macam Datuk Chong Wei lah kau Moss. Mudahan juak menang. Bangga juak kamek, tapi melastik burung kau lom cun...

Dancy said...

Best internet speed ....laju duak ari tok . sik lamak bukak blog . I pun jadi sekejap jak depan tok . ya ajak lok .
salammmmmmmmmm

nembiak Los said...

Salam Semua. Lamak sik dapat cerita ngan kitak orang. Mula mula sebab aku keBau, Kuching, line sia sik bagus. Kak ya, bila pulang Miri, kabel talipon kamek kenak curi sidak Jeraol!!. Abis seLeret leret rumah dikawasan kamek seminggu sik bertalipon ngan sik dapat ngeNet. Arap maca blog kitak orang dari henpon ajak. Nok ngantar komen makei ya, malas teteropong teropong.

Masa tok aku rasa jadi macam urang baru masok kerja. Baru report keOpis ari Empat tek (13/05). Singkol rasa sik biasa kerja makei pakaian semat. DiPulo besi dolok, biasa makei baju Kera rona merah.

Camne cerita Moss tek. Bila selalu menang kelak, jadi Dato' Moss, sama ngan Dato' Chong Wei. Sik juak lamak gik nok jadi Datuk, cucuk udah ada..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik kau guris kat ranto rumah kitak orang sia Hab. Tapi mun sebuah rumah dapat juak diguris, mun banyak gilak cair guris ya.
Dato Moss brangkali masih di Istananya di Bukit Song.
Nancy tek madah Internet nya laju pas ya sik nampak batang idong..

Dancy said...

Salam semua kawan kawan kmk . Sori ...sik nampak batang idung kata Kamal .

Entah lah ...apa yg digago sitok nang sik lah I tauk . Cam ya juak rupa rumah .....di dapur ajak kerja . Dah lah rasa dalam oven dapur I ya ....kotan ari panas ... angin sik betiup rah arah dapur . Bekaus jak rasa .

Ari marek chun laki kmk op sehari ....awal awal dah plan ngembak nya ngan anak anak ke Penang nun . Dapat lah jalan jalan carik makan sinun ...dapat lah I gantong periuk . Mun keluar gia ...ada lah dak anak anak bebeli dak baju .....sales belum start sitok ...kali masa bulan enam kali .

Kmk dengar ktk sinun awal start cuti sekolh ...kmk sitok tetap ngan jadual ya . LAki kmk kerja time cuti ...so sik ke siane sinae .....relek jak kat rumah ....lelah juak rasa turun nait ngantar ngan ngambik dak nya .


Ngan tok lok cerita dari utara . Mudahan tak org sihat sihat sinun .
Syukur kmk semua ok sitok .

Wassalammmmmmmmmmmm

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, sitok ujan. Bergegar kamek org kesejukan. Jangan kau malar di dapur, mun di dapur nang sik ada keja lain. Mesti nyebal nok lam oven atau periok.
Di sitok tengah Gawai Sale. Rami kamek sitok shopping pakei Gawai kelak. Macam macam jak rona baju dibeli mek orang.
Moss tok dah ilang lagik. Susah juak dah dapat title Datuk, malar pegi oversea. Mun sik over the hill ajak.
Syukur juka nengar kitak orang sihat.
Esok, mun sik ujan aku nak pegi ngail. Dak anak-anak aku dah kejeron nak pegi ngail. OK. Nak nanggar Shin Chan ngan Doraemon lok.

nembiak Los said...

Benar kata Kamal ya, ujan ajak ari tok.
Pagi tek pegi Gotong Royong disekolah anak.
Tengahari aku ngan anak pegi Bekam netest sepetol aku. Sik tahan lamak sia banyak gilak nyamok masa ujan tok. Sik sempat mandok pakei muru nyamok. Sempat juak ngentam tin ngan botol kosong.
Sebelom ya tek, sempat juak target buah pinang dibelakang rumah mak aku di Piasau. Nang cun udah anak aku "2uak" orang ya

Cuti Gawai tok kelak aku drebing ke KK melawat dak Sumandak sia...

Nae Dato' Moss tok kah? Jangan jangan gago ngan urang ngundi di Sibo nun...

mussjulai said...

Ya rabbie,baruk dapat masok malam tok tek,Server tok sik berapa bagus duak ari ya tek...kelabu asap punya line sitok....maca ajak aku oleh nya...nembiak los semua,lepas gawai aku pegi labuan main dart kak ya bulan tujuh tok kelak pegi kch buat pemilihan untuk mewakili TM ke johor...masa tok gik gago belateh gan ngambik buah mempelam di bekenu pakei jual ke Sibu...harga nya lumayan mun di jual di Sibu....sekali ngantar sampei duak ratus kilo...lumayannnnn....Aku dengar sidak Talip gan haji ahok terjun engin ke laut(gugok)...cuai nama nya ya...rasa aku sidak sik release lock kaki engin ya...mun belangar gan kayu gerenti gugok nya...Sik patut haji ahok sik tauk hal benda ya....Ya lah silap,dah tua bah,he,he,he.....

Salammmmmmm.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bukan salah sidak Moss, tempat naroh enjin ya dipotong oleh orang empun bot. Jadi kedudukan enjin sik tegap. Nasib enjin diikat, mun sik dah jadi tukun enjin ya. Talip call aku. So kamek duak Jali Pomen call Noren malam ya pegi search and rescue. Noren dak Mail Sahat tok nang kuat semangat Nembiak Lossnya. Thanks Noren & Mael.

Malas nak cerita sitok, hal dah berlaku, bukan nok dimaok kita. Alhamdulillah semua dak nya selamat.

Ingat Moss bila kau madah kau Nembiak Loss, bila diperlu walau tengah malam di tengah lautan bergelora, kau mesti datang. Mun sik, ya kira outsider..

mussjulai said...

Mun aku di bukit lambir giney aku ndak datang...bukan ada kenderaan...jalan kaki malam ari ndak sampey,kecuali aku ada di rumah dah pasti datang....nyuroh aku tauk cerita tok,duak ari yg lepas aku pegi kalan kapal mail ya aku dengar cerita dak nya...mula2 aku sik pecayak cerita ndak nya...bila aku nangar perauk ya baruk aku perasan....

Nasihat aku,sebelom pegi pasti kan semua berjalan gan selamat..jangan embak ati kejeron...pasti kan semua berkeadaan selamat...countercheck(betul kah ejaan tok)perbetul kan dolok boleh kah?,he,he....

Selamat malammmmmmm semua......

nembiak Los said...

Benar juak kata Moss ya Mal. Aku nyokong benar. Kalah bunyi Nasihat YB. Mun Moss stand di pilihanraya Sibo dolok, atas tiket DAP, memang menang BN....

Sik nyuroh Kandar ngambik nombor rah enjen bot ya..... mun sik kenak nombor lurus, kenak nombor terbalit pun jadi juak....

Dancy said...

Ya kmk madah ....nasihat yg betul harus diambik pot . Macam dak ngundi di Sibo nun ....kotan bencik gilak ngan DAP di pangkah terus ....sik merik merik muka ngan dak nya .

Apa khabar tak org ? Harap semua sihat . Ari tok ada rilek sikit ...sik perlu turun nait ngambik ngantar anak ...sebab abang tua dak nya take over masa nya cuti semester tok . Dapat juak maera barang barang yg perlu dikemas .....ya pun belum habis .

Selamat malam semua . Gusok gigi cuci kaki ...kelak nyigor .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nasihat menasihati tok nang bagus. Tapi mesti ikhlas.
Aku sik ngan sidak 3 orang tapi masa nerima call dari Talip nang berdebar rasa aku. Lagikpun masa ya cuaca nang sik bagus. Ya juak ngenang Talip sik pandei berenang.
Nasib bait ada Nembiak Los yang masih kuat semangat setia kawan sanggup nulong. Nang sik dapat dilupa jasa Noren dak Mael. Kamek duak Jali Pomen dah kira nak makei bot ke laut. Mun sik, gago gik bercarik ngan kamek duak Jali.

mussjulai said...

Kau pandey berenang Mal?...jangan kelak jadi batu susah nembiak los lain encarik kelak....mun pandey berenang kelak aku embak kau kelaut kak ya tulak ke laut, bukan apa ingin ndak liat kau berenang bah,he,he,he....Giney ndak kah rupa Kamal berenang...mungkin macam Hippo kali,kah,kah,kah.....guro ajak bah........
Ari jemat mungkin aku pegi mukah main dart(Mukah Open)..doa ajak kejayaan......

Salam semua......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Maseh pandei Moss, tapi sik konfiden mun jauh gilak stamina. Banyak lagik skill nok dolok2 maseh aku ingat. Macam ney nak makei samurai ngan kerambit masih aku ingat. Mun diperlu masih ada skill ya.
Mun ke Mukah jangan lupak meli saguk Oya, nyaman pakei makan umei.

Dancy said...

Salam ...apa khabar kawan kawan di Los ? Harap tak org semua sihat.

Sik rasa dah nak ujung minggu . Cepat na rasa masa belalu . Kerja rumah tok sik siap siap . Ada ajak nak dipolah . Ish ish ish .

Terkenang masa dolok ...sekali se bulan gia ada main wayang di kelab Machinda . nang tauk nangga kmk ...walaupun cerita ya sik bagus . Susah juak mun anok taik wayang tok . Sik free ...bebayar juak masuk . NAng dedat ngan padat kita orang dalam ya . Banyak yg turun nangga makei baju tidur . Kadang kadang dak tok main waktu malam sekolah .

Siapa dak ya ooooo...nok main wayang ya ? Orang shell juak kah ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sidak Information Cy.
Kat padang kelab dolok kamek suka nanggar wayang free.
Yang paling famous cerita kartun makan gandum....

nembiak Los said...

Salam. Alhamdullillah, Sihat masih tok CY.
Sidak komittee kelab dolok memang aktif. Selain dari main wayang, sidak juak organise main lotto. Mun ujong minggu, sidak juak aktif main kipas... Tiap tiap ujong tahun ada family day. Masa ya, selain dari merik present ngan nembiak, ada main silap mata juak.

mussjulai said...

Baruk pulang dari Mukah ari isnin ya tek....hebat juak Mukah kinek tok...sik macam zaman kamek dolok marek...kedei dah betambah...rumah batu dah banyak di develop....Rugi mun urang melanau lari keluar dari Mukah ya....negeri ya nang kaya dengan sumber asli nya seperti arang batu.....
Boleh tahan juak nembiak sia main Dart...Kamek Champiang,
Agik tebayang mukah di mata aku masa tok.....

Salammmm

nembiak Los said...

TahNiah, tahBekenu ngan kau Moss. Nang boleh tahan Nembiak Los sorang tok. Nok part Mukah hebat gilak ya, sik klear aku Moss... bandar Mukah kah, "Mahow" Mukah?
Aku ada juak plan nok main Dart dolok, tapi bila Moss malar chempiang, sik jadi aku nok main ya. Aku nok ngembak Kamal belajar nikam Kapak Red Indian ajak......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Malas nak ngucap tahniah ngan Moss, nok telanjor antu ya.
Tadi pagi sidak Talip BBQ kat rumah arwah Ali Woksop. Kamek duak Moss datang makan ajak. Nyambut hari vesak.

nembiak Los said...

Masa diLos dolok, sik pernah merasa BBQ rame rame macam ya. Kita selalu BBQ lam utan belakang kelab atau diLong Jetty ajak.

Aku masa tok diKK. Banyak juak tempat udah di agak kamek anak beranak. Ari minggu tek ke gunong ngan Kundasang. Ari marek sehari hari di OneBorneo. Kak tok lom tau gik..... ari Nam baruk pulang Miri...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Banyak sumandak masa tok.
Di sitok aku nak ngucap Selamat Gawai Dayak pada member-member Nembiak Los nok nyambut Gawai tok. Gayu Guru Gerai Nyamai, Lantang Senang & Maaf Zahir Batin. huhuhu....

nembiak Los said...

Banyak Sumandak sitok, Mal.

Selamat Hari Gawai untok semua ex-penghuni Los nok berbangsa Dayak. Enti udah Palau anang Drebing wai...

mussjulai said...

selamat gawai kepada nembiak los berbangsa dayak,Gayu Guru Gerai Nyamai and salam sejahtera.....
Enti dah palau gali and tindu,anang drive kereta ngau moto sikal,bahaya,he,he,he......

Salammmmmm.......

nembiak Los said...

Ngam ya Moss, tapi yang penting sidak nok sik sepatutnya palau, jangan ngirup. Masa diLos dolok, sidak nangar siapa datang ngabang, kalau Nembiak Los Melayu/Islam, sik sidak merik aik pengayu...kecuali mintak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aik pengayoh boleh diminum pakei ubat saal.
Best ngail dalam ujan tek... tapi aku terpaksa awal balit.

nembiak Los said...

Ha ha... Salam. Lamak juak sik beloyar. Aku nangar banyak sidak gago lam FB. Ada juak cerita Los lam ya. Mana mana ajak lah, asal senang diabas. Aku pun lom ada masa maok update blog tok. Sabar jak lok ahhhh...
Mal, kail aku lom gik masok lam air.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Minggu depan, mun cuaca ok. Kamek maok ngail kat Tanjong. Kat sia ada parek & kerapu. Boring nanggar muka gelama kat muara.
Ari minggu tek kamek Talip pengilan kat Eastwood, anak Latum kawen.

nembiak Los said...

Di piasau ya ada Parek juak ndak? Sikok udah balit ke Kuching. Nangar keadaan cuaca lok Mal, kalau sik ujan, ada aku ngagak kitak orang diTanjong. Jangan jaoh gilak dari Taman Selera..... senang ngetest Parek panggang dari Warong As anak Udak Sayot Ko!!

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Parek sikok, pelayak sikok. nang ngembak belukuk di Tanjong ari marek, Talip, Kandar & Philip ada dapat. Aku sik dapat.
Ari marek aku akhir turun. Talip dengan anaknya, Zul. Kandar ngan anak nya Iqbal. Aku ngan anak aku Zulhusni. Philip jak sik ngembak anak.Gik nak cari bini.
Ari marek kenyang makan ajak.
Telur burong acang nok aku ambik kat rumah Zul Kambin dah mecah sikok. 3 igek dah nampak macam nak mecah. Esok lusak mecahnya. Kelak aku naroh gambarnya dalam blog Nembiak Los Jalan Puspa.

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Shukran Sdr Fakeh,
Kepada member2 nembiak los ingat
ahlussunnah wal jamaah berpgang teguh pada dua saja
al quran dan assunnah.
Jangan nak pandei2 ngekot nok kita sik pasti..

nembiak Los said...

Salam....Ngam Ya Mal, sik payah nok kaji mengkaji lagi selain dari Al Quraan dan Sunnah Nabi.
Bagus ikut jaringan Wahab Udin ngan Kamaluddin pegi ngail diKuala Sungei Miri.
Petang tek aku jumpa Philip tengah ngurut jorannya. Nunggu ujan tedoh baru pegi keKuala, kata nya.

maels said...

Salam semua 1 los 1 msia. Lamak juak sik ke sitok, masa tok gago ngan FB. Lejuk ke FB ke sitok lagik.
Mal..pulang aku tok kelak kita pangang2 lagi, mun ktk rang ada free...pangang ikan durian mun ada rezeki...kali tok aku molah sambal...sambal nok d polah kandar sik ada kik...
Coba nok d polah nelayan baru ada omp...
pilip mesti d tunggah, nya belom merasa cecah d polah nelayan...mun merasa bediri rambut...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ok Mael. Aku selalu singgah sitok tapi sik ada orang. Masa tok kamek gik gago ngail. Selagi tempat nok ada air gerenti kamek pegi ngail. Swimming pool kat KRP jak belum.

maels said...

Ada aku nengar cerita nok kail mengail tok...jangan kenak kail nok rambut itam jak...si pilip sik apa....

nembiak Los said...

Salam Semua.
Eh jangan lupak aku juak, Mael. Nok merasa cecah dak nelayan.

Aku dirik pun jarang ngabas sitok. Gik masih lom serasi ngan schedule kerja diDarat. Biasa dolok empatbelas egek ari Minggu. Tok tinggal sigek ari Minggu ngan Sigek Ari Nam. Sik lamak rasa rehat. Sabar jak lok lah.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, mun dah biasa tiap hari jadi arinam ngan ariminggu. Kamek BBQ ari Jemat, jadi gerenti kau sik dapat datang. lain kali kita molah arinam. Ariminggu pakei kita ngail.

maels said...

Salam semua...Hab, nang gia rasa apabila keja darat dua ari jak cuti mcm dak kamal, kita tok biasa cuti empatbelas hari...nok cuti tok molah dah keja opis jeles...mun kau sik tahu...
Mal...ari lima tok ktk rang mangang lagi...
Ada masa klak kita molah panggang panggang d kuala miri...sambil nyelam minum air...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

On jak, aku no problem asal jangan molah bulan posa....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Asalamualaikum nembiak Los semua. Aku nengar berita dari Mimah Lias nya madah mak Salim Mohd. ninggal pagi tadik. Tolong kompom.

nembiak Los said...

Alaikumsalam.
Kompom Mal, nya ninggal ranto Suboh pagi tek (14/07/10). Ada juak aku msg ngan Zaidi pagi tadik. Adik Alim nama Yatie madah ngan Bini aku.

Mael, nya lah ya... ilang udah cuti empatbelas ari aku, kecuali mintak cuti tahunan.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Innalillahi wainalillahirajioun. Al Fatihah.

Kamal said...

Lamak dah sik beloyar dalam blog tok. Ney gik member los tok? Jangan dibiar kosong, macam Los Katon dolok marek.

Wahab Jalan Bintang said...

Ya lah Mal. Ali Ayub baru msg aku tek. Tunggu senang, aku mukak loyar baru.

Kamal said...

Baruk balit dari Madeli satay Corner. Sidak perkerja nya dah gago berkemas, kamek duak Usop masih beloyar. X hal Hab, ya kes salah kerop hehehe....

nembiak Los said...

Hahaha, benar benar salah Kerop aku malam tadi.
Kalau dapat suroh si Ali ya masok sitok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada Ali maca blog tok. Tapi nya sik molah komen, takut terkantoi apa nok pernah dipolah nya dolok.

nembiak Los said...

Ali nok nae gik tok kah. Ali Ayub atau Ali Hj. Moh.

Ali Ayub, Mintak maaf lah mal, sik ingat aku nok sorang nae ya.
Aok, kalau terkantoi atau salah kerop, ramei sidak nembiak nyaut kelak.

Dolt Udin said...

Ali ayub ngan Ali aji moh adik kembar...Nok d KL ya jawai amau...Musoh Hj Moh dolok ya.

nembiak Los said...

Baruk aku ingat, Ali nok rambur besar dolok. Main back Gemas. Masa ya sidak makei baju kaler Meroon.

Dolt Udin said...

Sik ada Ali lain lah mun nok diam rumah Hj Moh ya.Mesti nok rambut macam Landak ya.

nembiak Los said...

Tahan juak Ali tok... sik ada respond bila kenak loyar.... tapi aku nang masih suspek ngan Ali tok, nya lah juak tukang edit tulisan Jawi diposter Nembiak Los masa Maulud Nabi dolok. Kita molah di rumah dak Alim Mat.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kacak juak tulisan jawi nya tok, tapi masa ya mun ada rupa jawi nyalah ya. Masa ya dekat nok semua nembiak los butak jawi.

Dolt Udin said...

Tulahan juak miak los masa ya.Maka tiap petang Hj Sanai volunteer ngajar ngaji, gago main gitar ajak kebanyakan miak los...Mun Ali sik di sep oleh Hj Moh, sama juak lah butak..hehehehee..

Kamal said...

Aku belajar maca & nulis Jawi dari Cina. Dolok masa aku belajar, kamek empun lecturer bangsa Cian. Nya madah dalam masa 4 bulan gerenti kamek pandei. Nang benar jauk Dol, bagus teknik nya ngajar. Kita dolok belajar ngaji main hafal, sik kenal huruf. Sampei kiamat pun sik akan pandei... Lagipun masa ngaji utak ke lain. Baruk nak maca Bismillah, dah ada bunyi member rioh main basikal unta bapa. Ney ndak kejeron rasa ati.

Dolt Udin said...

Aku puas di ajar nenek aku ngaji, tiap malam aku kenak pukol.Sik juak pandey pandey.Bila belajar ramey2 ngan sidak Leslie, junior, hendry carol, baruk maok masok sikit...Tapi kesian salus anak angkat pak jamel kenak pukol bapak aku pasal sik pandey fatehah..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Patut juak kenak pukul nya ya. Betis dah berbulu pun lom pandei maca Fatehah. Cam ney nak semayang.

Dolt Udin said...

Bukan betis ajak bebulu mal, sampey palak pelir pun dah tumboh kapet, masih sik pandey2.Ney ndak panas org tua ya.

nembiak Los said...

Bagus juak sekolah kinek tok. Nembiak darjah 6 udah dapat Khatam Al Quraan. Pandei maca jawi indah.

Dolt Udin said...

Dancy, coba bangun lok...mandik gik sia orang dah nak stat tok...ramey dah nemiaklos depan umah hj amit nunggu kitak org datang,..Mos mesti gago dayak masa tok..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Suroh salus ya jual karpet ajak Dol. Kedong nok nya dah pandei tumboh karpet.

Dolt Udin said...

Sik org maok meli karpet salus ya Mal.Kasar gilak bulu kapet nya...Macam berus dawey,..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun kedak ya pakei main golf pun sik dapat.
Aku dolok 3 orang guru ngaji termasuk arwah bapa aku. Mun nak dikira khatam, sampei kulit Koran pun abis. Tapi mun dah nama bebal, jus duak pun sik abis. Kira nak nyambong balit tok, pelahan2 bah. Mula2 belajar alip ba ta dolok, mustahil 3 bulan sik hapal alip ba ta ya. Mun ada ompuan arab maok ngajar aku, rindok ati.

Dancy said...

Patut nyawa tang sik nyaman ari marek...padu tak org nyebut nyebut .

Gago duak tiga ari tok ...dak cousin bapaknya datang dari Myy . Anak nya kahwin ngan org sitok . Nyaman makan ari marek ....nasik ya sik boh makan ngan nok lain , makan ngan ikan masin ngan sambal dah cukup . Yarabbi ...berangat makan sambal tutok ya ....sik tekabir air I kenak .

Ari marek May anak Cikgu Miss Quini ada taepon ngan kmk...ada madah ngan nya tentang reunion ya . Tang maok jak nya pergi ...ada merik nombor taepon Kamal kelak kei nya kontek . Nya sik ingat nama tak orang ...I madah mun u nangga muka tauk u ngan sidak nya .....

Dolt Udin said...

Kamal,
Mun pompuan arab jadi guru ngaji kau, sedia jak video kamera.Pakey tak duak ngambik gambar kenangan masa NGAJI...boleh buat duit ooooooooo.......hehehehehe

Dancy, aku masih kenal ngan May tok.Selalu jumpa nya di Kong Teck Motor dolok.Mun sik salah aku, may tok bukan anak miss quinie, nya empun mak benar macam mem dah ninggal masa operation di los katon dolok.Sik ingat aku nama mak benar nya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol, mun ompuan Arab tua minata maaf ajak. Sik ku maok belajar NGAJI. Leput kelak.
Bila Miss Quini kawen, mun sik salah aku May tok anak buah nya. Sik patut juak nya tok macam manok karan, sik belaki tang ada betelor.
Cy, sedih juak nenggar kau sik dapat datang. Besah ada datang Miri tapi nya balit awal. Mun nya dapat nunggu sampei 12hb, dapat nya ikut reunion tok. Cdak Nosiah, lom ada response. Aku dengar anak nya kawen di Miri bulan 12 kelak. Mun ngam2 nya ada di Miri bagus juak.

Dolt Udin said...

Tah lah Dancy, bila mis quinie belaki?..Mungkin juak ada kekasih gelap kali nya.Hahahahaa...

kamal, ada jemput sidak Abong kah? Anak cik normah.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada, tapi aku rasa sik dapat nya datang. 2-3 minggu lepas mak sidak (Che Mah) ninggal, lepas ya minggu lepas mak tiri nya ninggal. Nok eksiden di Similajau ya.
Aku rasa aku tauk siney tempat sidak eksiden ya sebab aku pernah "terbang" kat sia. Ada sigek tempat kat jalan ya nok sik berapa bagus. dari jalan besar tiba2 kecik. Ney ndak aku terbang malam ya, aku drebing balit dari Kuching nasib juak sik tebalit kereta aku. Nasib jak masa ya aku relak ajak kontrol stering, mun aku nekan brek gerenti terbalit. Kereta dah berpusing. Apa hal sidak tok molah jeraya macam ya. banyak lagik tempat nok bahaya kat ranto ya, dahlah gelap sik berlampu. Miskin gilak kah orang Sarawak tok, coba ambik balit sikit hasil minyak nok diberik ngan federal goverment ya. Sidak di malaya ya nang dah mewah, mun nanggar ranto tempat nancy tingal ya, highway tengah sawah padi. Kita sitok macam jalan dalam kampon jak highway kita. Tamak gilak dak malaya ya, yalah selalu kenak timpa bala.
Letchumi selalu kena timpa Bala. Balasundram.

Dancy said...

Oiii...sempat juak dak lechumi ya dikait .....

bab jalan ya tek....mun jalan highway mmg lah kacak ...tapi petang peti juak seranto ranto ...ada pun terang kenak lampu kereta kereta ....

Mun makei jalan federal ...terok macam kita sinun . Bagus lagik kkita sinun ada dak MMC ngambik gago bersih parit ...sitok rumput tepi jalan sik betah dipotong dak nya . Pecoma ajak kita bayar assessment rumah .....terok juak dak PAS tok megang ....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sapa nyuroh Letchumi pelentey ngan Bala.

Mun dak PAS atau DAP lebeh2 lagik PKR, nang hancor Malaysia tok. Kita di sarawak brangkali semua beduruk tinggal dalam gua Niah balit.
Nasib bait juak Tok Uban kita tok bijak mentadbir negeri Sarawak. Ya pun malar juak kenak anok urang. Mun nya arap ngan duit nok diberik sidak federal, ibohkan jeraya, batu jeraya pun sik nampak. Syukur juak pembangunan di Sarawak tok ada kedaknya lebih maju dari negeri nok dolok lebeh maju dari kita. Tapi kinek tok dak nya dah ketinggalan.
Kita berharap nok bakal penganti Pehin tok kelak dilatih awal tok. Sediakan nya benar2, takut nya kenak boyok dak lepeh nun kelak. Najib dah madah, ingat sejarah. So semua kita mesti ingat sejarah sarawak dolok marek.

Dolt Udin said...

Undi lah aku, pati chap parang.Mun aku menang, segek sorang urang sarawak ku berik parang pree, kita sama sama nebas tepi jeraya Miri Bintulu ajak...Kawasan lain suroh Mos nyaga.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok kelak ngundi parti kau Dol. Tapi yang sik best, kenak suroh nebas. Mos brangkali lom masok dalam blog tok, ya nya sik tauk kita cerita hal nya. Mun ditelanjang pun nya sik tauk.
Tapi sik best nok Mos tok itam, mun pakei molah bedio pun sik clear. Terpaksa makei lampu 1000 watt. Bertambah jak kos pakei mayar bil letrik. Bedio lom tauk laku.

Dolt Udin said...

OK sapa2 ngundi aku kelak aku merik teket pecoma pulang balit Miri Btu..Tidor semalam di Taman tumbina...

Mos bukan apa, nya dolok marek selalu main meriam minyak gas.Ya lah nya itam legam ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lepas ya minyak itam ya pakei nya mandi. Ney ndak itam legam nya. Coba nya makei minyak ijo, terus jadi Hulk nya kinek tok. Macam bradak, dolok bradak makei minyak ijo, ya badan nya berketul2 macam Hulk. Somet macam somet Hulk Hogan.

Dolt Udin said...

Mun Mos jadi Hulk, sik ngam Mal, sebab bila badan nya kembang macam Hulk, spender nya pecah juak.Nampak nya mpun BRADAK sik betukar kala jadi ijo...masih itam macam ikan kelik.Alik alik lah rona badan Mos..

nembiak Los said...

Aku tengah nunggu belon di Labuan nok pulang Miri tok. Ramei dak lepeh lamak Labuan jadi WP. Masa dLos dolok, bila disebut lepeh, otomatik kita tau sidak dari Kem. Kinek tok semua tempat kerja ada lepeh.

Sunyek juak sidak Nembiak Los ari tok.

Dancy Binti Poli said...

Tok aku.....

Baruk balit dari meli barang tek . Jarang juak nak keluar waktu malam . sekali sekala ok lah . Bukan apa banyak juak kereta time ujung minggu tok .

Esok pagi ke pasar tani ...macam tamu kita sinun ...tapi dak tok ari minggu ajak . Mun nak ncarik daun kei ulam jam tok lah meli .

Gik gagao dak nembiak los lain . Bepolah baju kali . Molah gigi baru kali . Ngechok rambuk nok putih ya kali ...mana nok sakit palak tut ...gik berurut kali ....

Kmk tok numpang gembira dari jauh ajak ....Salam utk semua

Kamal said...

Yarabi, lamak dah sampei tek Cy? Sik sedar kau datang sitok tek. Masok2, jangan supan.... Kamek tek gago di atas, sik njengok di dibah tok. Sapa jak dengan kao tek.. Tunggu lok nak ngambik tapak sireh lok. Kau nak makei gocohkah? Masih koat gigi ko tek? Ney dak nembiak tok? Ooi kitak, coba ampar tikar lok, Ngah Nancy kitak datang tok....

nembiak Los said...

Eh cekolok....tekejut juak aku. yarabi eh, dak kain pelikat, gulin busok gik mengambor dilantei. Jangan masok lok... tunggu kamek ngemas ...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ok, dah disapu Elli ngan Moss tek. Mos gik mandok di luar nun. Nang suka main api nembiak nama Moss tok. Elli tek gik ngetest skill main basikal.
Dak Talip ngan Jali pomen nanggok ikan dalam parit kelab. Rami dak nya, Tuah ngan Siman pun ada juak ku tanggar tek. Banyak ikan kaler lepas ujan tok.

Dancy Binti Poli said...

Duei....gik ngandor dak rumah tok . Ya baruk nang macam rebak anyut jak rumah .

Sik iboh tak orang gago gago.....sik dapat lamak tok . Nak nyampei hajat dak Kak Hj Yak kitak ...ngajak tak orang berambeh anak beranak di rumah dak nya ...ngantar raeya Jamil..malam minggu tok kelak .

Ya lah mudahan ari sik ujan ...takut licak jalan ke sia . Takut lampu padam juak ....

nembiak Los said...

CY, Terima Kasih kau nyampei ajat sidak ya tek. Harap ari sik ujan masa pengilan kelak. Mun ujan, aku sik dapat datang...licak gilak jalan ke sia, kamah kasut high hill aku kelak. Tambah gik kalau loar bell bottom ngembo kenak tanah kunin, siap kenak bego pulang rumah kelak....mun kenak seloar Juki........ ada urang manas...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik dapat bercakap banyak. Terusuk kat tepi parit lalu tegugok dalam parit, amor jak muka aku. Bibir tebik, dah kedak Kunta Kinte jadi nya...

Dancy Binti Poli said...

Tedah ....samalah kita duka tok , Kamal . I tek telaechok kaki laeka kulu kilir nyeruk ....

KAk ya lugei tangan kaerek kenak kelido panas ...kotan begaut betulong ngaruk dodol labuk tek .Mos tek janji nak ngembak upeh pinang kei engkah dodol ....belum juak nampak batang idung nya .

nembiak Los said...

Moss ya diArap kau. Ada aku nanggar nya ngambik upeh pinang diPulo. Udah siap diikat, diantarnya ke Tamu Muhibbah. Aku ingat nang nya sengaja nok berjual tek, padunya upeh dipesan kau. Kurang asam nembiak ya....
Bagus kau mintak tulong Awang Itam nekik pokok pinang dak Den.., Awang ya grenti maok disuroh, asal kau merik 10c pakei nya meli sebatang rokok Ardth...