Tuesday, January 26, 2010

Al Fatihah. Jafar Hj. Udin @ Mail @ Ah Cheng kembali keRahmatullah...

Al Fatihah. Dengan dukacita dimaklumkan Jafar Bin Hj. Udin @ Mail Udin yang dikenali juga dengan nama Ah Cheng telah kembali keRahmatullah pada pagi 26/01/2010 diHospital Daerah Bau, Kuching. Beliau adalah Abang kami yang paling sulong. Jenazahnya telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam, Bau, Kuching, Sarawak. Semoga Allah mengampun kan dosa dan roh nya dicucuri rahmat. Amin.

71 comments:

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, salah inform aku tek. Biasa kita nyebut nama arwah tok Mail. Lupa aku nama nya Jafar.
Maaf aku sik dapat ke Bau tek. Harap petang esok meeting awal abis, kelak usaha ke sia.
Al Fatihah...

Dancy said...

Sik lah tauk nama org ninggal as Jafar . MAcam KAmal juak ...kmk tauk nya as Mail . Ah Cheng ya pun kmk tauk bila BAng Louie nunggah nya cam ya .

NAk beloyar benar benar sik ada kmk duak .... setakat betegur and betanyak khabar bila kmk ke rumah dak Wahab dolok nang ada lah . Sik ada betemu lagik lamak pindah dari Los .Sedih juak rasa di ati . terkenang ngan rupa nya gik mudak and masih gap dolok .So sik ada lah dalam imaination cam nae rupanya lamak kita semua dah berumur tok .

Semoga rohnya dicucuri rahmat . Al Fatihah . Salam takziah utk semua famili nya .

PS. Terkenang ngan org ninggal Zainal . Ahhh ...nyatok benar benar ngan kmk bekelakar dolok .Ada ajak cerita nya . Sentiasa senyum nya ....peramah juak .

Elly said...

Al Fatihah

Salam takziah dari kamek sekeluarga buat semua keluarga arwah.

Mal apa sakit arwah ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kalau stroke, sik ada lain memang tinggi darah. Yalah kita tok makin berumur, makan minum maok jaga. Jangan lupa pegi medical cek atleast setaun sekali.
Petang tok aku balit Miri.

JB said...

Al-Fatihah, didoakan rohnya mendapat kerahmatan dari Allah SWT & ditempatkan bersama-sama para solihin.. Jaik rasa hati apabila ndiat foto waktu kecik dolok bersama mail..

aminah taha said...

alfatihah...baruk dgr tek..

nembiak Los said...

Salam Semua Kawan kawan. Terima Kasih ngan doa doa kitak orang.
Aku sik dapat berblog dari rumah sidak. Gago bah. Arap maca komen kitak orang dari HP ajak. Baruk sampe Myy kol 6 petang marek.

Mal, aku pun lupak engkah/madah nama arwah ya Mail lam posting tok. Kelang kabut ari ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, frust juak rasa sik dapat ke Bau ari aku di Kuching. Sik ada transport, lagik pun aku sepatutnya meeting ari ya, tapi oleh sebab aku makei flight petang jadi aku miss meeting tengahari. Next day terus meeting sampei petang. hari Khamis aku ingat free, rupa nya ada lagik meeting sampei pukul satu lalu, lepas makan pukul 2.30pm terus ke airport.
Aku ingin nak jumpa ngan anak nya nok ngajar di Subis ya. Sik hal lain kali mun aku ke Subis coba carik nya. Tapi sik tauk sekolah & namanya.

nembiak Los said...

Sik hal lah Mal. Aku masa ya pun sik ada transport. Ari empat baruk dapat kereta sewa. Nyewa ngan Polis kawan kazen bini aku.
Ingat kau Geng dak arwah nulong settle kisah cina lukak mata kena kau diTaxi stand belakang Cathy dolok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Polis ya kah Hab? X berapa ingat aku.
Masa ya mun ada transport pun, siney nak pegi. Bukan aku tauk tempat ya. Masa aku sampei Talip dah di airport nak bali ke Miri. Talip sik bermalam di Kuching.

nembiak Los said...

Mal. Aku nyewa kereta Polis...nae ndak besar langkah aku.
Lupa aku madah tek. Anak Geng nok Cikgu Empuan ya dah transfer ke SK Bekenu nok belakang Polis stesen. Tinggal di qtrs sia.
Ngam lah kita duak ari ya Mal. Kau bertemu ngan Talip di apot KCH nok ke MYY, aku jumpa nya baruk sampei dari KCH.

Kamek urang ada molah TAHLIL 20 ari dirumah Mak aku di Piasau, 14/02/10 kelak. Ari Minggu Pukol 4:30 lepas Ashar. Semua dijemput datang.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ada aku cek kat PPD Subis, nya kawin nya orang Bekenu kan? Nama nya Siti Fatimah. Mun aku ke sinun kelak carik nya.
Aku ney ada can nak nyewa kereta, nak keluar pun sik sempat. Tapi ari aku sampei ya mun ada transport, panjang juak langkah aku. Kereta member ada di Kuching, tapi sik nyaman juak nak makei.
OK Insyallah kelak datang.
Tapi maok remind aku, kelak macam kat rumah Talip minggu lepas. tengahari baru aku ingat, jemputan belah pagi.
Mun datang pun percoma ajak kenak suroh nyuci tapak.

nembiak Los said...

Ngam lah ya Mal, Siti nama nya. Heavyweight champiang.

Kelak ari Jemat baru, aku remind semua. Grenti sik berbasuh tapak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hehehe. Cam Rahanah. Aku selalu juak ke Subis, mungkin pernah jumpa sidak tok. Anak nya nok lain ada di Miri tokkah? Maok dijumpa juak. Kelak takut macam anak Dol, si Haris ya. Jumpa berapa kali dengannya tapi sik sedar nya anak Dol. Bila pegi umah Dol baruk tauk. Dolok nya gik kecik neylah tauk. Bila dah kenal, dari jauh nya kiak kaong nunggah ninek..

nembiak Los said...

Aoklah, udah jak mata Ninek kinek tok sik setajam masa diLos dolok. Mun dolok lam gelap pun nampak. Kira jak, bila combat, bukan nya siang siang.

Tunggu ari Tahlil kelak nunjok ngan kau anak Geng nok duak orang tinggal diMiri tok. Duak orang anak laki tinggal diKuching. Arap sidak geng Los nok tau, datang juak ari Minggu tok kelak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Insyallah Hab.
Tadi pagi aku pegi Sg. Rait, berurut. Nyaman rasa badan. Boleh tahan orang tok. Malam Sabtu ya tek kamek pegi, Talip ngurut tangannya. Aku adjust kaki aku.
Tolong remind aku tahlil kelak aku tok pelupak.

nembiak Los said...

OK, Mal.
Mun berurut ngan urang dari Sg. Rait pecayak aku Mal. Mun berUrut ditempat nok ada Lampu biru, merah, puteh berpusin pusin, sik ku pecayak ngurut tangan ajak.

mussjulai said...

Asalamualaikum, baruk dapat masok malam tok...ada masa'alah gan line aku sitok...maca ajak aku oleh nya...geram rasa ati...Hab,mun 14 ari bulan inshaallah dapat aku datang sebab kerja shift malam..
Mal,hab,aku selalu gi bekenu meli barang di tamu sia...sik lah aku tauk anak geng diam sia.....mun aku tauk sik juak aku sik negur nya.....ya lah aku madah mun sik ada urang madah sik kita tauk cerita ya...
Mal kau nang di tauk pelupak,dah babo kali....

Sekian wasalam semua.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss, Dol nyuruh kau ngembak lastik 14hb kelak. Lepas tahlil kita ke tanjong nyerang punei.
Mun sik cayak kau call nya.

Hab, berurut ya lain Hab. Mun maok kenak pelangkong, pegi jak tempat ya.

Dancy said...

Salam Geng .

Ari ya panajang sekali jak tulis kmk ...kak ya tek sik keluar keluar rah tok . Ada problem kata benda tok . So merajuk and sik betah nak nulis .

Padu anak org ninggal tek ada di Myy nun . Salam takziah dari kak Lili kmk ngan klga ktk , Hab . Mmg nya ingat ngan org ninggal . Rindok kakak kmk sebab kita org ada betemu and still in touch .

Apa nama ...masa di Myy tahun ya tek ...kmk beurut ngan bini Sahminan ...sik jauh dari rmh bapak . Betahun tahun I ngidap sakit pinggang ...lekak beranak anak bongsu ....jadi kmk madah ngan bini nya ...dah sik tahan benar ngan sakit tok ...diembak sembahyang nang macam org tua benar . Nya ngurut kmk sampei 3 jam .....overhaul abis . 3 ari ngurut ...belat ari lah ....syukur ...sik ada sakit pinggang kmk sampei kinek tok .

LAki nya pun pandei ngurut juak .....

nembiak Los said...

Hahaha benar ya Mal. Jangan carik pasal bila udah jadi Seior Citizen tok.

Moss. Datang jak kau kelak aku introduce ngan anak anak buah, cucuk kau disia.

Yarabi, ya padu hal nya ngan Dancy. Aku ingat sik maok Geng ngan kamek lagik. kuuuuuus semangat. Baruk jak kamek kenal ngan Reduan.... Terima kasih ngan Kak Lili

Syukur lah CY, kau terjumpa ngan pakar urut. Maok juak rasa nok encoba ngan laki tukang urut ya kelak. Maklom lah, lamak udah sik kenak overhaul tok... tapi jangan madah ngan Moss, takut nya jadi macam urang bujang kelak!!

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Boleh tahan juak orang ya ngurut Hab. Sik lamak, sekejap ajak. Tapi boleh tahan sakitnya.

Aku tek ke Subis tapi sik ke Sekolah anak arwah tek. Sik hal ari minggu jumpa. Aku belum nak ke sekolah sidak lagik.

Cy, aku selalu kenak problem macam ya dolok. Fedap jak rasa. Bila nak nulis semula sik ada kick lagik rasa. So untuk selamat sebelum aku post selalu aku highlite semua pas ya aku copy. Mun ada problem aku just paste ajak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Innalillahiwainalillahirajioun. Al Fatihah.
Awal pagi tek nerima SMS dari Wahab, nya madah anak arwah Mail nok nombor 3 ninggal dunia malam tadi. Eksiden hit & run masa nya balit kerja. Bini nya nunggu ari nak beranak. Doa semoga rohnya dicucuri Rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Semoga keluarga daknya tok tabah dan sentiasa dilindungi Allah SWT.

mussjulai said...

Inalillahwainahirahjiun,ya ku madah pangkat cucu aku nok ningal ya...sedeh rasa ati aku bila ngenang nasib sidak beranak...semoga roh nya duak beranak di cucuri rahmat,AMINNN....
Mari lah kita nembiak los besedekah AL Fatihah gan nya duak beranak...
Oooo Cy,apa kahbar kau and keluarga di sia...semoga sehat tak urang sia,Aminn...
Wasalam semua....

nembiak Los said...

Innalillahiwainalillahirajioun. Al Fatihah.
Terima Kasih Mal.

Aku baruk balit dari Bau malam marek (11/02/10). Maaf, salah info aku berik ngan kau dolok Mal. Sebenar nya Arwah kenak self accident masa pulang kerja. Adiknya dreb kapchai, nya penumpang. Masa eksiden ya ari ujan. Arwah terpelantin lam parit, kemungkinan pengsan, lalu lemas. Adik nya nok terselamat sempat berangong ke atas jeraya, lalu pengsan juak. Nya dijumpa ngan diGerak oleh Polis peronda kira kira jam 0430 pagi.
Sidak duak eksiden kira kira tengah malam.
Apabolehbuat dah ketentuan Ilahi, baruk jak nambelas ari bekak Arwah bapaknya pergi......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

OK Hab, kadang2 bila nerima berita nok macam tok, otak kita pun sik berapa ngam. Aku masa ya sik terpikir juak nak ke Kuching sama ngan Talip. Pada hal aku free masa ya. Bila Kandar madah Talip dapat seat ke Kuching baruk aku terfikir. Lagik pun aku sik konfiden ada seat masa emergency gilak cam ya.
Jumpa esok kat rumah mak kau. tadi masa balit dari Subis ngan Usop Mat, kamek dua ke Bekam tempat sidak bertamuk. Aku jumpa Jorji, ada aku madah pasal tahlilesok ari. Nya tauk pasal arwah Mail ninggal tapi nya sik tauk anak arwah ya ninggal juak. Ada aku nyuroh nya ke rumah kitak orang esok.

nembiak Los said...

Salam Mal. Terima Kasih. Ya lah jadi nya bila nerimak berita 2nd hand. Bila udah nengar dari adik nya empun baruk lah klear kisah ya.

Ada juak kamek Talip keBekam ari marek, ngambik umbut kelapa sawit sambil nyeruk sidak sia.
Jumpa kelak, arap Moss ada juak. Dapat juak nya tapau pakei kerja malam tok.

nembiak Los said...

Alhamdullillah, selesei juak Majelis Tahlil 20 hari dengan Selamat ari marek (14/02/10). Terima Kasih semua nok datang. Boleh tahan banyak juak Nembiak Los datang.
Macam reunion juak kamek, nangar muka kawan kawan dah semua Faded meMaded, tapi maseh hengSeng semua lah....Kesian juak ngenang Moss tepaksa kerja nganti kabannya cuti.
Ateng pun ada datang dari Brunei. Dak Kamal ngan Adi ngan family dari tengah hari sampei abis di sia. Balit sekejap tukar baju ajak. Ada juak Jali Pomen, Kandar, Jenet Madli, Binik duak orang, serta semua saudaramara jauh ngan dekat. Juji di seruk Kamalpun ada datang dari Bekam.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nyaman linut Hab. Malu juak rasa ngambik 2nd round. Mun ada emparuk lagik kick. Lamak sik makan emparuk dimasak mak kau. Tapi sayur terong ya kira boleh juak nganti lempah emparuk.
Moss ya bukan menu tahlil, kamek ada sessi ngintuk makan tengahari kat rumah mak Dol.
Kaderi pun ada ari marek, aku pikir tambi jual carpet

nembiak Los said...

Aok, lupak aku nyebut Kaderi ngan anak nya ada juak. Adik nya ngan laki pun ada juak.

Lamak sik makan linut ngan terong ramei ramei nang nyaman. Sambal limo mesti maok cukup pedas juak lah. Lain kali lah kita molah operasi ngambik emparuk ngan midin di Padang Kerbo.

mussjulai said...

Asalamualaikum semua,peras menongeng aku 14 hb ya tek sik dapat tahlil besama semua nembiak los rah rumah mak kau Hab,apa boleh buat kerana tugas memerlu kan aku....jeles rasa ati aku dengar cerita tak urang makan linut ya.....Alhamdulilallah lah semua berjalan dengan lancar di rumah mak kau...
Mal,ney nok dipadah kau barang baru nok di embak usop ya...tetunggu tunggu aku....bila boleh kita buat ujian ya?...

nembiak Los said...

Moss, Terima Kasih walaupun sik dapat datang, Niat kau nok datang dolok dah cukup. Lain kali kita organise berjumpa diBekam lagik.

Esok aku nok keRumah nombor 2 di Pulo Besi...

Masa tok aku lom ada apa apa nok diPost pakei loyar kita seterusnya. Sapa sapa nok ada gambar Los lamak dolok, email ngan aku. Kelak aku post ke sitok. Salam....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss, sabar dolok. Usop gik gago. Mun nya free kelak ada nya ngembak.
Hab, kelak aku ncarik gambar lamak di Los & email ngan kau. Cdak lain mun ada tolong juak. Mun ada problrm nak scan kelak aku nulong.

mussjulai said...

Salam semua,ada Dol gan bini nya ke emart encarik ulam pegaga...ada nya duak singgah ke gerai sayor aku...Lepas juak rindu aku gan nya sebab lamak sik jumpa walau pun engak duak tiga bulan....Aku tok gik nunggu Kamal datang ke gerai sayor aku di emart sia....mun nya datang siap nya ku suroh embak pulang sayor free....jangan padah gan Kandar ajak...kelak ari ari nya datang,ha,ha,ha.....
Kelak aku coba carik gambar lamak kita di los dolok,inshaallah...
Dancy,why no sound?

Wasalam semua...

nembiak Los said...

Salam.

Ada nangar Keria Wahap baru join sitok. Selamat Bertemu lagi Keria. Ingat kau camne nendang bol gik kah? Ada Cina Taichi mencarik kau ditepi rumah dak Alim. Bohan mada Cina Taxi.....

Dancy said...

Ada kmk scan surat khabar Shell dolok .....ada juak rasa ati nak engkah rah FB....sengaja disimpan 'apa khabar" tok sebab ada gambar bapak retire dari shell dalam ya ...
Moss ...salam ....bukan nya sik ada sound
....lamak tok susah gilak nak go on line ...mala jak putus putus nenet I tok tok ...ya fed up gilak

joQ said...

Al-Fatihah....

nembiak Los said...

Dancy. Boleh kongsi "Apa Khabar" ya. Lamak sik nangar. Ya lah, masa tok line nenet kamek pun kadang kadang berolah. Dah penoh gilak urang kali. Trepik Jam.

joQ. Terima kasih.

Inalillahwainahirahjiun. Al Fatehah. Aku baruk nengar juak, anak Kak Jijon, duak orang ninggal selang tiga hari ajak.

maels said...

Al-Fatihah...untuk Acheng dua beranak ngan anak kak Jijon.

Dari Ismail Sahat

maels said...

Hab. Apa sakit anak kak Jijon...nok nae satu...sakit tua kah?

nembiak Los said...

Salam Mael. Sik aku tau nok nae. Aku baru nengar dari Amjah Seruji pagi tek. Ingat kau ngan Amjah tok. Nya diam diLos Bujang Pak Onong dolok. Bila udah kawin, nya diam diJalan Biru, leret dak Dolah Samat.

maels said...

Salam juak. Tauk aku ngan Amjah..nya maseh kerja kah? Amjah diam d sinae?
Yang aku tauk kak jijon diam d belakang rumah pak alim mat d kampong wireless dekat rumah sidak emi singa.
Lama juak sik ada nangar sidak tok kecuali abang lelaki nok pemain bek BEcenus dolok.

Kamal said...

Al fatihah. Nok ney satu ninggal Hab? Kakak Mornikah?

nembiak Los said...

Salam Mal/Mael. Duak orang adik Morni, Mal. Arwah Rosni ngan Arwah Haironi.

Mael, masa di Los, sidak diam diJln Unus. Leret Alan guntin rambut. Sik jaoh dari Klenek Shell dolok.

Dancy said...

Oh buah ati . Bila tek ? Arwah Rosni sama baya ngan Kak Bb kmk di syed Othman dolok . Arwah Haironi biak 2 or 1 tahun dari kmk . Last jumpa dak tok di Btu ...adalah 17 tahun dolok . Sakit apa oooo?

Thanks Hab ...update mek org .

maels said...

Cy apa kabar d sinun? d sitok kemarau...Al Nino
Hab benar ya rmh sidak d simpang jln leret sidak Eli...Morni kenal aku pasal sama hobby...ari2 ke padang...nok lain sik berapa
Mal klak kita jumpa d LEMIDIN mkn mee sapi...

Salam semua

Dancy said...

Alhamdullillah ...sihat Mael. Betambah tambah lamak 3 bulan tok . susah hati I ko .....

nang panas lamak 3 bulan tok . Kering kontang dak sawah padi . Mandik awal pagi ...aik nang rasa angat ajak . Best ..sik rasa sejuk . Tapi bila dah matahari nait ...rasa nak makei cermin mata hitam mun nak bejemur kain di luar . Pedih mata ....

Take care semua . salam dari utara . Masih sedih juak ngenang dak arwah ....teringat masa bejalan raya rumah dak nya ....bukan main best layanan arwah Rosni ngan kamek org .

maels said...

Salam Cy. Sukur alhamdulillah...semua ktk rang sihat...kmk d sitok pun alright juak mcm biasa ajak.
Ya lah mun udah ujan ari2 pun susah juak...banjir jadi nya...pemberian Tuhan kita mesti reda...terima ajak tapi kita mesti pandae mengatasi nya.
Mcm negri rang putih bukan senang nok hidup d sia ada snow ada hujan dan panas...tapi sidak pandae mengatasi nya.
Dak Jews lagi teruk...hidup d padang pasir tapi sidak bijak mengatasi nya sampae boleh bercucuk tanam...molah negeri ya mcm sorga...
Padek kata tok semua rahmat bagi kita...supaya kita boleh berfikir lebih jauh.
Aok Cy mmg benar mun geng kita udah pergi baru d kenang...mun maseh ada sik d peduli...
Ya untung kita ada Blog Wahab tok dapat juak kita bersusae...kontek2.
Mun sik ada Blog tok tepaksa kita makae FB ajak...
Tok jak dolok udah panjang gilak cerita aku pagi tok...klak mcm komplain kata Wahab...
Salam semua

mussjulai said...

Salam semua,Alfatihah untuk yang kembali kerahmatullah semoga roh dak nya di cucuri rahmat Aminnn....
Dancy,kau apa kahbar sinun,semuga sehat,Aminnnn....
Wahai nembiak los semua,mari lah kita ubah hidup kita supaya seronok sujut kepada yang maha Esa...hanya kepada nya lah kita kembali...jangan lupak gan yg Esa...Yg Esa sik pernah lupa gan kita...Sujud lah wahai umat Muhammad sebelum terlambat...Tok ada lah pesanan dari ku Hamba ALLAH yg serba kekurangan mudah mudahan dapat hidayah dari yg ESA,Aminnn....
Hab,bukan Rosni nok kerja gan LAKU kah? Mun nok kerja gan LAKU ya selalu aku jumpa nya turun kerja gan moto sikal nya.Laku kat Lambir....
Mail,sorry uncle sik dapat ngagak kau di kalan kapal sia kerna gago di emart bejual dak sayor,encarik rezeki lebih sikit bah.....

Sekian dolok,salam mesra semua.....

nembiak Los said...

Salam Semua, lambat balas loyar kitak orang. Gago diPulo tok. Sitok pun panas juak walaupun banjir besar dibah ya. Lepas Rongan Rimo berbunyi, sik ada ujan gik.
Ngam kata Mael ngan Moss, kita jangan renong renong ajak. Polah kan juak.
Tunggu bila semua ada didarat, kita ngabas Lemidin ya, Mael.
Dancy, tunggu unkel Tony merik tambang murah kelak, kamek urang ke utara ya.

maels said...

Sama d pulo tok langsong sik berangin...akon...kipas udah full swing

Klak mun siapa ada free boleh k lemidin makan mee sapi aka mee amoi.

Pak menakan Moss...sik apa masing2 ada tugasan...

Benar jangan baca ajak polah juak...jgn lupa tangong jawab sbagai hamba Allah...

nembiak Los said...

Salam Semua. Kamek duak Mael ajak berblog masa ujong minggu tok. Dak lain gik berurut betis kak belarak Maulidur Rasul.

Terkenang juak masa "Maulud Nabi" kata kita, sik pernah miss belarak tok. Selalunya ending di Masjid lama Miri, berebut rebut ngambik air lepas belarak.

Dancy said...

Sik ada I ngikut org belarak tek ....Benar kata ktk ya HAb ...sik miss dolok marek , sampei belarak limpas rumah dak Mail ...limpas rumah dak Hj Amit ...ending dekat masjid lamak .

I dengar byk ikan lumek sinun plus bubok juak ....puncak!

maels said...

Hab...Cy...geng kta kinek tok gago d FB...dpt chat2...suk d sia molah loyar burok ya lah jarang k sitok...mcm aku juak...

Aok Maulud Nabi kta kita marek...geng dak artis d LOS gago molah sepandok...tapi kinek tok udah sik serancak dolok...munkin kinek tok udah banyak soping komplex...

Kita dolok sik ada pilihan...cuma air free dari Masjid Lama ajak...
Mun ndak Ais Kumpal dekap debah pokok dekat Arwah kedae Hj Ann.

Cy...sik lah aku ada nengar pasal Bubuk ngan ikan Lumek...
Mun dak Bubuk udah timbol...Harum lah kpg2 d Miri klak...

mussjulai said...

Salam semua,udah ada bubuk nait di miri,tapi sik lah rancak gilak...baruk ndak njengok bubuk ya udah jadi cencaluk kata urang tua2 lok marek,he,he,he.....sidak bubuk ya baruk ndak belajar berenang bah.....
Cy,ko gi lah miri ngambik bubuk ya,mun nya ada kelak? Rugi kau mun sik ngikot sidak ngambik bubuk ya....
Mail,bila kau pulang miri?...Kelak kita berundeng pasal bubuk ya...

Salam.....

JD Poli said...

Salam . Puncak ngan bubuk ngan cencaluk ya . Terlior juak ngenang ..di mata mata cucur bubuk cecah ngan sos gik . di mata mata juak ikan lumek melambei . Poah sup ya....emmmmmm...puncak puncak .

Mail ....lamak dah sik molah belachan ...lamak org ninggal Nek Baah sik ada . Merasa juak tangan tok nutok belacan makei aluk belian ya . Jemur ...kak ya tutok gik . Nae ndak lesung ya kah ....

salam dari kmk sitok utk semua nembial los .

Dancy

maels said...

Salam...Cy masa tok sik ada makae lesung lagi...udah upgrade makae kisar kopi sambil ngisar bubuk boleh nangar TV. Tapi belacan pun mcm rupa kopi itam2 sik mcm belacan mun d tutok coklat rupa nya.
Aku ada cencalu nok d simpan 4 taun...lagi lama d simpan lagi kick..mcm rusip atau tuak...mun sapa2 nok mencoba padah klak aku supply...
Ucle Muss...ari 4 tok ada aku d Miri...boleh kita berunding pasal Bubuk darat ngan bubuk laut..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Talip mdaha ari marek di Berayak RM2 jak sekilo. Aku sik jumpa. Pagi ada kat pasar ikan, rm5 sekilo tapi sik sempat dah kenak borong orang. Ari tok dah sik ada layak bubok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, mun kau ke darat polah posting baru. Sik best rasa beloyar dibah posting orang ninggal tok. Polah cerita macam ney dak orang tua kita molah belacan atau ngisar kopi dolok marek. Mun kau jumpa kisar kopi ya gambarkan, dak nembiak sik pernah nanggar menatang tok.

nembiak Los said...

Salam. Terima Kasih Mal. Ya lah aku ngenang tek. Bila balit kelak aku ngepost baru. Encarik ilham lok........ ari 4 baruk pulang.

Dancy said...

Ya kenang kmk juak Mal .

Awok eh ...Hab polah jak posting baru ....molah belacahn ...kelak kmk org sama sama goreng cerita ya ...

Salammmmmmm

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Goreng jak Cy. Asal jangan angus.
Carik jak ilham Hab, mun Erham tauk aku siney nak ncarik. Petang tek aku jumpa Rajak Batau gago nya cerita hal blog nembiak los. harap nya dapat join kita beloyar.

Dancy said...

Si Razak ya tek...masih cam dolok nya MAl ? NAng betuah lah tak org dapat betemu balit .

Ari marek sik betah ke pasar ikan . Nang tauk rega ikan melambong tinggi ...mun fresh macam kita sinun muak juak .....dah tinggal sejenis jak ikan dalam ridge nun . petang kelak makan apa ooo? Biuk rasa nyawa nangga manok ya . Coba lah ada itit serati nyonyah sangong . Sik ada lagik org bepaera itit tok o ?

Salam ...........

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku heran, mun makan mesti maok ada ikan, dagin & manok pakei sumber protein. Lain coba makan tauhu atau tempe pakei sumber protein kita. Test 2 bulan.... cam ney ndak rupa badan kita... Aku rasa gerenti macam super model...

nembiak Los said...

Aku minum Susu kacang soya ajak ari ari...

Eh... ada nengar berita sorang gik bekas penghuni Los meninggal dunia. Nya tok bini Arthur Srikod. Mak sidak Molly, Haini, Grace, Ten ngan Marlin. Nya ninggal ari senin tok tek (08/03/10), dikubor ari Rabu (10/03/10).
Rumah sidak dolok diJalan Kelabu, ujong rumah dak Roslan Mat (RM), berdepan ngan rumah Apek Mangkai..
May Her Soul Rest in Peace...

Dancy said...

Oh tedah .......jaik ati dengar . Selalu ke rumah dak tok masa Gawai ngan Xmas . Sik ada juak bekelakar ngan nya ...tapi nang mesra lah klga tok .

HAb ...mun u ada Hp Grace atau HAini ...padah ngan kmk ......

Salamm

nembiak Los said...

Salam.. Ya lah gaya kita bekak jiran sekampung / seLos, walau sik bekelakar tapi tetap kenal ngan satu sama lain.
Udah lah kau tepon Molly ari marek....

Dancy said...

Thanks Hab sudi encarik no hp dak famili ya

I msg jak ngan Molly . Ada nya reply . Marek begaut gilak nak keluar ...nunggu waktu yg sesuai kei beloyar pjg skit . Kmk nang sekelas ngan Grace . Dak tok nang bagus pun famili ............ya byk kenangan .

salam.

nembiak Los said...

Salam & Thanks CY.

abu said...

Al-fatihah dan semoga rohnya dirahmati Allah s.w.t.
Salam Takziah buat kitak sekeluarga.

nembiak Los said...

Abu, Terima Kasih.