Sunday, November 29, 2009

Setaun Kita beloyar.....

Salam semua Nembiak Los, Laki, Empuan, Senior, Junior, Cucuk, Icit, ngan Semua nok ngabas Blog Cerita Nembiak Los tok, jaoh ngan dekat,...arap kitak semua sihat sihat belaka. Jangan lupak makan ubat bagi nok terpaksa makan ubat.... asal jangan sengaja minum ubat batok walaupun sik batok! atau sengaja makan ubat nyuroh tenang urang gila, walaupun utak gik waras... Bagi sidak nok sik bermasalah, jaga dirik. Kontrol juak makan, jangan kurang eksersais. Kalau malas joging, jalan jalan, turun nait tanggak Shoping komplex pun jadi lah. Nok paling penting, jangan lupak beribadah ngan yang maha kuasa, umor kita tok makin sari makin "mudak" you, you..

Mula sekalik, Terima Kasih ngan semua nok ngaekot beloyar disitok ngan nok ngabas juak. Ari tok 29/11/09, udah SETAUN LAPAN Ari udah Umor Blog kita tok. Sik berasa, aho punya aho, loyar punya loyar, udah lebih setaun padu loyar kita.

Banyak juak komen komen dari pengomen dapat jadi pengajaran atau pedoman. Sik kurang juak nok ngelik ati sampei macam urang gila tetak sorang diri kita didepan PC. Kesimpolannya, cukup terhibor rasa maca komen komen dari kitak urang nok ngaekot disitok. Banyak juak kisah nok udah dilupak, timbol lagik hasil dari kongsi cerita kita. Di antara nya, kisah dak Kamal, Moss, Dancy, masa sidak di Jalan Satok lam taun 60/70an. Banyak juak kawan kawan, macam dak Kadri ngan Usop Mat, pernah tinggal di Los Jln Merpati ngan Satok tapi masa ya kita sik tau. Lam blog tok baru tau. Ada nok baruk tau sanok tok, sanok tok, saudaranya padu. Ada juak sumbangan dari Mael, Lapok kurus, Suma, Minah, Lan Mohd, Jamel, JoQ, Elli, Musa dan banyak gik, sik pian/kongang nok mukak komen nok banyak gilak!!! TQ jak lah.....

Disitok juak molah kita lebih rapat ngan kawan kawan nok walopun sik pernah berkelakar masa gik kecik diLos dolok. Contoh nya, aku sik pernah betutor ngan Dancy diLos dolok, apatah lagik ngan Laki nya. Baruk ari Raya tok tek bersalaman. Bukan sombong, tapi aku rasa, masa ya, masin masin, sekoh kedirik ngan geng empun... Aku gago ngan dak Kamal, Juki, Suut ngan ramei gik geng di Machinda Annex club, Dancy ngan Rediah gago nangkap ikan Puyu di belakang Los Bujang!!! camne nok bertegor sapa???...

Terimak Kasih juak ngan Nembiak Los Senior, Hj. Hamid. Cerita nya pasal urang kawin diLos molah aku terasa macam masa ya juak, terutama sekali kisah tidor didalam Lipat kembes di ujong kem urang kawin. Kisah Hj. muru Antu kirong mencuri buah nyior pun ada juak.
Kisah Trepik ngan Apek/Nyonyah kelab nang panjang sekali.

Pendek kata, sekali lagik, Terima Kasih ngan semua, sama ada nok komen ngan nok ngabas sambil maca ajak. Arap kita dapat kontinue berblog walaupun mata jadi kabor..........

86 comments:

nembiak Los said...

Salam Semua. Minggu ya tek aku di Kuching terjumpa ngan bapak sedara Bini ku. Panjang lebar cerita kamek duak. Nya pernah diam di Miri dari taun 1960 sampei 1967 di Jalan Merpati. Kerja ngan P&T (Postal & Telegraph)kata nya. Yalah tekeluar juak kisahnya ada Beg kembes nok selalu di chat Ijo/Gadong (beg nok disusei Dancy), diberik oleh uang ninggal Bapak mertua aku. Kisah nya meli ikan, masa ya, makei sekop Tauke ikan ngisik lam beg kembesnya... baruk 20c rega. Dak ikan Yu, parek, bedukang, di ambik ajak, sik berega masa ya!... suk urang tua ya becerita kisah diMiri dolok. apabolehbuat nya sik pandei ngetok keyboard, mun ndak, udah ku berik URL blog tok ngan nya...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab,Tahniah atas usaha kau molah blog tok. Dapat juak kita berjumpa ngan dak member lamak. sekurang kurangnya mun ada trabel,dapat puak nunggah dak member Los balit.
Lain tanyak aku tok, rami urang Tahlil ari ya? Aku kinek tok gago gilak. Esok dah nak ke Sabah. baruk jak balit dari Kuching minggu lepas.
Ari marek sempat pegi ngail dengan Jali Pomen, Kandar, Hj. Yusop (Laki Hasbi anak Hj. said) & kazen kandar. Boleh tahan juak oleh kamek. Tapi banyak lagik umpan nok dibeli kandar.

JB said...

Betol ya, Selamak tok kita masin-masin dengan haluan kita, sik tauk menauk udah ke sene tuju nembiak los. Dengan blog kita dapat semula berkonsi cerita dan foto.

Ari sabtu ya tek, pengilan rumah dak Radiah pak meran (anaknya kawin) dapat juak berjumpa dengan talip, abu, siman dan banyak lagik nembiak los.. termasuk urang tua di los dolok marek. Dancy juak ada.. panjang jak loyar kamek duak.. apa boleh buat masa ya suntok gilak... kalau sik dapat juak di polah dokumentari..

dr_poli said...

Hehehehe....blog punya pasal kmk jadi tetak sorang dirik .....mun tetak pelahan muak juak .

Tahniah ...dah setahun blog yg diusaha oleh Wahab tok . Tq juak ngan semua yg sudi nyambong cerita dolok marek nak ooo...

JB : Rinduk jumpa u that day .Benar kata u ...kita sontok masa .Mundak maok juak beloyar lagik ..part 1 ...part 2 ...dokumentari ya . Syukur dapat jumpa ngan yr mem. Salam ngan nya .

Masa tok di Mukah. Baruk dtg tadik . Okay belon ya tek ...sik oever weight ...takut juak kmk ....nang 3 ari ya tek nang berentam makan ajak .

Masa tok kat kedei CS bro in law . so far baruk makan dabei and rambutan dari pokok mak mertua .

Salam dari Mukah .

nembiak Los said...

Salam Semua.
Mal, boleh tahan juak ramei urang tahlil minggu ya tek tapi aku sik paham apa nok dibaca makei bahasa sidak empun! 11 ari aku sinun tepaksa meli "lados" pakei aku tercangok cangok diluar rumah.

JB, nya lah ku madah, bila udah bertemu jiran lamak... mun dapat sampei ke pagi beloyar buruk. Aku masa kitak orang pengilan, masih diKuching, kol 6 petang baruk sampei. Talip tepaksa balit awal dari rumah Rediah, pegi ngambik aku di apot.

Dancy, syukor juak sik overweight Belon masa ya. Ada Ranah madah nya jumpa kau. Jangan ko lupa lagik ngan nok pakei molah Laksa Sarawak. Mun lupak juak, grenti sik pandei TUS aik lior, macam nembiak maok tumboh gigi tepaksa makei Oto.....

JB said...

Dancy: Insya Allah kelak aku sampeikan salam ya dengan mem aku. Padu hal, terbang agik ke Mukah...

Jauhlah perjalanan ya...

joQ said...

Salam semua kawan2,
Rumah kamek jalan Ungu, sebelah rumah Pak Atoh. Sika ada papa lagik..sik tauklah..mun dikorek tanah belakang rumah kamek (belakang rumah kamek sidak Rose Song)..ada lamberetta MB1458...hehehe

aminah taha said...

hehehehehehe...cy sik berjumpa kita masa kawin anak rediah ya ooo..aku sempat terjumpa talip ngan amoi jak sia...bagus juak lah wahab molah blog tok kei kita ngenang masa dolok. ada part nya jaik ati juak maca ada nok cali ya senyum sendirik depan pc...
cy, kalau balit kelak jgn lupak embak buah dabei dari kebun mertua kau..heheheheh...bila kau balit bah? ayen ada chat dgn aku nak jumpa kedong nya turun miri ari nam tok kelak tapi ku madah dgn nya kau di mukah..

hassan jln hijau said...

Assallamu'alaikumm semua., terutama skali insan yg menghidupkan kembali blog cerita nembiak los tok..,
Mr. Wahab., apa kabar ktk & family masa tok..,d harap semua blogger2 nembiak los dlm keadaan sihat sejahtera seterusnya.., Hab., tekejut juak kmk apabila nangga wajah U dlm face book tok tek.., kmk rasa banyak gik dak nembiak los belom tauk U dah mula agik molah Laman tok..,difahamkan semua nembiak los gago glk masa ya tadik., jadi mulakan dgn apa2 yg patut lahh k...

nembiak Los said...

Alaikum Salam, Hassan. Aku pun lamak sik nengar berita dari kau. Ada 2 tiga kali ajak bertemu di parkson. Syukor juak, Semua Nembiak los masih ber"keep-in-touch", kata urang puteh.

Terkejut aku nangar JoQ tek. Tunggu aku ada masa kelak, ngorek stadium Miri, nae tau ada terjumpa selipar jepon JoQ disia. Kelak ngantar makei Poslaju.

Ooo Minah, lamak sik nangar kau juak. Ada kau ngajar anak Ko main Palak Apek ngan main Seraemban.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Assalammualaikum semua. Aku masih di KK. Esok malam balit Miri.
Masa tok masih seminar. Ada 2 paper nak dibentang.
Mun free kelak aku lepak kat sitok lagik. Thanks semua sebab respon dalam blog tok.

nembiak Los said...

Salam Semua. Ari malar ujan ajak masa tok. time tok lah suk main bol dipadang kelab ya. aik parit kelab nang sentiasa pasang, banyak lah anak katak berenang renang. sik kurang juak ada urang start encarik segala rawa burok pakei nanggok ikan puyu di belakang los bujang.....

Kamal said...

Jangan main dalam parit kelak kudis. Mun nembiak laki sik hal, parut kudis ya nampak macho sikit.
Mun ompuan, gugok saham mun berkudis paha.....

nembiak Los said...

Makin bekilat rupa kulit kenak panas matahari, makin nampak terror... eh, misim ujan tok, nae dapat bejemor....

mussjulai said...

Salam semua warga los...baruk dapat mukak blog tok sebab password aku ada maasalah...tapi alhamdulillah semua nya ok...Tadi aku gan mail jalan2 dari kol 9 pagi sampei kol 2 petang terus gi umah dancy,,,minak metol ajak kamek duak mail jadi teksi dancy ngantar nya tiga beranak ke terminal bas ndak ke bintulu kol duak tek...masa tok dah sampei sinun kali?.....masa tok aku di bukit song kerja...esok pagi pulang and terus cuti panjang sampei ujung taun...sik lah dapat beloyar lam blog tok buat sementara waktu sebab laptop aku di embak anak ku ke KL pakei nya molah kerja nya d U sinun...Jadi mun mauk jumpa aku gi ke kalan kapal mail sebab aku main kelaut gan adek mail nangkap udang...Yes,yes,yes....

Salam,jumpa lagik inshaallah......

Kamal said...

Mualaikumsalam Moss. Nasib bait cuma password ajak ilang, mun ilang akal ndaklah aku tauk camney jadinya.

Padu Nancy ada di Miri. Sik ada nya kol.

Aku tok nak jemput kitak orang semua pegi Tahlil arwah mak aku di Luak malam tok (11/12/09). Ada jemaah Maghrib & Isya'. Sapa nok ada maca tok tolong pesan ngan dak lain.

nembiak Los said...

Mal, syukor juak majelis ya udah selesei ngan selamat ngan semporna. Sik ujan malam tadik. Part nok makan Ikan Keli nang best.

Dolok di parit lam utan Merbau estate nang banyak ikan tok. Masa ya gik bersi, lom ada perumahan, jalan pakei ngagak ke Derek ajak. Pak Ai kontrol Bubu disia. Puas juak kamek makan Keli Pak Ai.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Alhamdulillah. Mun ujan, jadi ikan keli kita.
Ari marek aku pengilan nikah anak arwah Hj. Salam. Lamak dah sik nanggar band main kat umah orang kawin. Band dak anak Kaderi main, boleh tahan juak band tok. Anak Kaderi belagu, bagus sora nya tapi sik dapat melawan sora mak & bapa nya....
Wadeh, kembang idung Kaderi kenak puji....

nembiak Los said...

Camya juak sora Arwah Pak Alol, sik dapat dilawan lawan. Bila sidak hadrah datang, lalu terbenam bunyi lagu sidak band askar.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Masa arwah main kompang, aku layap merati tangannya. Dapat ku bayangkan mun tangan ya singgah ke pipi. Mun sik bisuk, pekak gerenti masok wad ICU....

hassan jln hijau said...

Wa'alaikumussallamm semua..,
lamak juak kmk x da ngabas blog kita tok, leka gago gilak bah., Mr. Kamal, kmk mintak ma'af banyak2coz x dapat pengilan atas jemputan ktk sekeluarga ari ya, kmk lagik d Kuching nulong dak opis ngator hal Musabaqah & jadi pengiring dak Qari/Qari'ah ke H.Q. kmk. Banyak juak umah urang kenduri kawin d miss kmk minggu ya tek.
Mal, kmk brk balit dari kuching trus g Limbang ari ya juak, ne ndak kamboh rasa badan., tok elax lok lahh...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Assalamualaikum En. Hassan.
Ada Puan Hassan madah ngan kamek tentang kitak ke Kuching. Mula2 sik percaya juak saya nengar pasal kiatk ngator sidak Musabaqah, sebab biasanya kitak ngator hal orang main "bol' ajak. Tapi bila nanggar gambar kitak tang segak gialk tok, terus sik ada was-was lagik saya.
Wadeh! nang gago nar kitak masa ya. Macam ney sidak "balo" di Bangkita. Harap dak nya sihat walafiat.

nembiak Los said...

Salam Semua termasuk Encik Hassan ngan Encik Kamal.
Saya sunggoh terharu bila nangar sorang Nembiak Los berkecipong ngator Musabaqah, sampei ke Kch nun!!!. Macam kamek ngan Encik Kamal, sik eran lah, leka bekepong ngan manok Mak Musa... nae ada bakat nok nulong ngator Musabaqah...

Esok kamek drebing ke Limbang. Ari Jemat atau ari Nam dreb gik ke KK. Ari duak baruk pulang Miri.

hassan jln hijau said...

Wa'alaikumussallamm semua..,
Alhamdulillah lah jumpa agik kita tok rupanya.,
Tn. Kamal apa brita balit dari kk tek, ada ngabas dak seberang, oii., skali2 mok juak kita bekecimpong dalam nok keja amal/bagus kedak ya., nok d Bangkita ya d lupak jangan lahh, ada juak dirik ngabas d ranto yaa., jgn sampe masok lam pagar yaa udahlahh...
Hab., manok mak musa ne d rusah ktkduak ya.., adoo.., bestlah dirik drebing ke kk ya., enjoy g sia bahh., kamek mun x gago wakel kawin anak urang seblah umah, mok juak g kk., apa boleh buatlah, lain kali jak mek pegi... ENJOY jak kitakk.... WASSALLAM....!

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Alhamdulillah. Senag juak ati nengar penerangan Encik Hassan tek.
Masa di KK nang enjoy kamek. Tiap ari makan ikan tunok di Pasar Pilipin. Nang murah ikan di sia. Ayam Pilipin sik ada kamek ncoba. Pas ya meli kristal ngan dak anak buah. Lebih dari ya siklah ada, maklumlah masa pegi ya "kapeh" juak kata urang Limbang.
Hab, mun kau di KK, nyaman lagik tinggal kat marina court apartment. Ada 3 bilit, sik jauh dari pasar. yang penting tempat parking kereta selamat. Sidak ada guard sia. Secruity nang best kat sia, sampei pintu apartment kau sik bertutup pun sidak tauk.

hassan jln hijau said...

Mr. Kamal.., yaa mek madah nang enjoy ktkurang d kk yaa., tapi "Pak Usen" mesti mok cukuplah, kata urang Limbang.,
Mal., mun x dapat merasa ayam Pilipin, ayam laut ada juak d gerai mkn pasar Pilipin.,
Hab., bena kata Kamal ya., Marina Court Apartment nang bagus tinggal sia.., facing laut gik bahh..,
Hab mun dah sampe jgn lupak mkn d Tanjung Aru beach., sia macam2 ada, jagong kukus & kacang tanah murah lahh.., k sallamm...

hassan jln hijau said...

Assallamu'alaikum kepada semua Nembiak Los., untuk Makluman dan Pengetahuan member2 semua yang membaca Blog ini, bahawa Ibunda Kepada En. Su'ut Bin Taha telah kembali Kerahmatullah pada hari Juma'at 18 Disember, 2009 bersamaan 01 Muharam 1431H.
Kita do'a kan semuga Roh Beliau dicucuri Rahmat berserta didalam golongan orang2 yang beriman AMINN..., "ALFAATIHAHH"

nembiak Los said...

Innalillahiwainnalillahirajiuun. Al Fatihah.
Masa tok aku gik diKK, malam ari duak baruk dapat sama ngan sidak berTahlil. Jumpa di sia, InsyaAllah...

Kamal said...

Innalillahiwainnalillahirajiuun. Al Fatihah. Mun kau pegi Hab, sama kiata. Aku sik ingat rumah sidak. Malam tadik Usop Mat pun ada nanyak aku.

nembiak Los said...

Ok. Kelak aku survey lok. Aku pun udah "remember remember forget" rumah ya.
Siop udah aku padah, nyuroh nya madah ngan Assan juak. Sama geng melestik dolok, mesti maok dipadah.

hassan jln hijau said...

Hab.., tauk dirik umah bpk dak Su'ut ya., x jauh dari masjid pujut bahh., kmk rasa Jamil Bujang tauk na umah daknya ya.., x jauh dari umah bpk Jamil ujong ya ajak.., k...

Dancy said...

Awok ...ada kmk dgr emak dak Suut ninggal . Salam takziah ngan dak klga tok .

nembiak Los said...

Salam. Malam tok baruk dapat bertahlil dirumah dak Su'ut. Kak tok aku survey jalan kesia lok.

Baruk sampei kerumah petang marek(21/12). Puas juak round diKK. Sempat nangkap Kuno/Lokan dipantei Tanjung Aru.

hassan jln hijau said...

Sallam Hab.., dah selamat sampe ke tanah air miri lah tok.., shukur alhamdulillah.., apa hal pande nangkap lokan indahh.., d sepanjang jln pndaruan Limbang banyak jual lokan., tapi bukan lautlah, lokan apong.., puaslah makan jagong kukus & kacang tanah kukus d tanjong aru sia.., rami lah urang becuti d KK masa ya hab.., rugi x dpt pegi bah.., ada ranto hot spring & gunong d kundasang... k lah hab....

nembiak Los said...

Sallam San. Puas, nang puas aku round di sinun. Kuno nok ditepi laut diambik kamek San. Sempat ngabas pasar malam Pilipin tapi sik makan ikan pangang. Nasib sik ke gunong ngan Hot spring, panjang gilak Q keatas. Hotel pun full semua....

Sik sempat aku Tahlil rumah dak Suut. Sesat aku malam ya.....

hassan jln hijau said...

Hab.., x hal ya, mun tahlil nujoh or dua puloh klk aku mdh ngan dirik., ada dirik pegi pulo gaya seberang ya jak x jaoh bah., 45 minit pake bot, sia best air lautnya jernih nampak dak ikan & macam2 gik dbah ya., mun pegi gunong & hot spring ada jaoh sikitlah., lain kali mok ator jadual g sia baruk cukup masa, k lah Hab, SALLAM...

nembiak Los said...

Salam. OKlah.

Enjoy kitak orang pun Krismas untuk semua kawan kawan dan kenalan beragama Kristen.... Selamat Taun Baru 2010.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hello semua, sorry lamak sik masuk sitok. Ada problem dengan browser PC aku. Nanggar & maca dapat tapi sik dapat posting. Word verification sik keluar, sapa tauk cara nyetel nya, tolong padah aku.
Tok makei laptop aku. Lagikpun aku gago masa cuti tok, gago berkebun dalam FB.
K. Selamat Tahun Baru 2010.

nembiak Los said...

Alo alo, semua gago lah tok. Mal, latop aku pun ada kena penyakit camya masa diKK minggu ya tek. Tok dah ok.
Kebun aku dalam FB udah kering kontang. Kena El Nino...

Selamat Tahun Baru 2010.

Abd Hamid Bin Sulaiman said...

Hello nembiak Los semua, Selmat Tahun Baru.....010110 bermulalah episod baru.....nok lamak ya kalau blom tertunai, teruskanlah.....semoga kita semua akan diberi kesihatan yang sempurna dan meneruskan perjuangan.....

nembiak Los said...

Selamat Tahun Baru 010110. Azam pun baru. nok lamak, kalau lom tertunai, trade-in ajak ngan nok baru.
Aku tok, 07/01/10 baru nangar darat.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Assalammualaikum semua. Ari tok baruk start keja, sebelum migang cangkol, pegi sitok sekejap. Best rasa cuti, 2 minggu cuti nang banyak aktiviti kamek orang. Sik sabar nak cuti lagik. Taun baru Cina kelak cuti lagik.......
Anyway Selamat Tahun Baru, semoga taun tok kita semua berjaya dalam semua bidang yang kita ceburi. Mun ada member nembiak los nok masih belom kawin... pikir2kanlah.. Sikkan k kemeh jak nok kitak orang ya.

nembiak Los said...

Salam. Wadeh... jangan cerita gilak part nok Cuti ya Mal. Aku lom nangar dak manusia ngan pokok pokok diDarat tok.. Kamek sitok pun cuti macam urang nok belom kawin juak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Yalah, bila dah lamak gilak cuti tang malas rasa nak keja. Patut juak Es Sugus ngambik pencen mudak. tapi mun dah lamak gilak sik keja, boring juak rasa. Ari tok start adjust balit mood. So far so goog kata orang Oya.
Pagi tek Tini ada call aku, nya madah Cikgu Hajjah Sharifah Napisah ninggal dunia ari minggu tek. Al Fatihah.
Banyak jasa arwah ngan kita Hab. Banyak kenangan masa nya ngajar kita dolok. Last aku jumpa nya masa kenduri arwah bapa saudara aku, di Tudan. (Bapa mentua En. Hassan). kata Tini seminggu nya di hospital, sik ada orang madah ngan aku. Semoga rohnya ditempatkan bersama orang2 yang beriman. Amin.

Dancy said...

Awok Mal.....ada kmk call anak org ninggal ari marek . Nyampei salam takziah ngan klga nya .

MAsa balit Myy dudi tok tek ada nejumpa ngan Sha TAhlah tapi sik sempat ke Rmh nya ....kotan byk gilak pegerem hujung minggu ya ..kak ya kmk ke Mukah ...chun juak org ninggal ngan Tahlah ke Kl nun berubat . By the time nya balit ke Myy kmk pun dah ke sitok juak .

Sik pernah juak diajar oleh org ninggal ...cuma kmk anak murid Cikgu Wan Morshidi ajak .

nembiak Los said...

Salam. Al Fatihah. Aku baru nengar dari En. Hassan ari marek. Ya lah Mal/Dancy, besar jasa aruwah ya. Ngajar kita selama 6 taun di Anchi dolok. Apa apa juak dipolah nya nok nyingong perasaan aku dolok, semuanya dimaafkan. Semoga Allah menempat kan roh nya bersama para anbia dan suhadah.
Minggu ya tek gago gilak sampei sik terabas blog tok. Balit dari kerja, terus gago ngan nembiak sekolah.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Yalah Hab, kita tok sik sempat nak minta maaf ngan nya. Tapi sebagai guru, aku rasa dah lamak nya maafkan kita. Lagik pun bila nanggar rami geng kita dah berjaya dalam hidup kita, nya pun rasa bangga.
Sebenarnya dari pengalaman aku jadi guru, hadiah yang paling berharga bahkan lebih mahal dari emas permata adalah kejayaan anak didik aku. Dari daknya pas darjah 6 sampei keluar dari menara gading & seterusnya berjaya dalam kehidupan daknya. Apa2 perbuatan atau tingkahlaku daknya masa aku ngajar dolok marek nang sik pernah aku simpan dalam hati.
Tapi bila nanggar daknya sik tentu pasal cara hidup walaupun dah berpelajaran tinggi apa lagik nok kandas, nang banyak soalan dalam dirik aku. Kadang2 timbul rasa bersalah. Sebab jadi guru tok nang besar tanggungjawab, sebab yalah aku sik berapa nak nyuroh anak2 aku jadi guru kalau daknya masih nak mikir pasal gaji & so on. Mun nak mewah, carik kerja lain ajak. Tapi kalau daknya nang minat jadi guru, minat nak nulong urang, sanggup guna duit gaji dirik empun pakei cover dak nembiak nok datang dari korga susah nak meli buk, then go ahead. Mun sik cayak tanyak Nancy, nya pernah jadi pengetua, aku pemuda ajak.......

Dancy said...

Eh eh ,,,ya ujung tulis KAmal tek .

Kmk rasa Mal....dak Cikgu tok sik ada nak bedendam ngan dak anak murid nya . MAlah merasa bangga mun dak anak mrid masih sudi negur dak nya bila dah besar and bejaya dalam kehidupan . Kita pun suk juak that once upon a time we once played a role in their life .

MAsa tok pun dah ada dak anak murid tadika bekontek ngan kmk dalam facebook . Masih terit cikgu nya MAl .

nembiak Los said...

Aku nengar ajak cerita pengalaman kitak duak jadi Guru dolok.

Lain juak cerita urang jadi Guru Silat. Manas juak guru ya nangar anak murid nya nyilat urang sampei gugok lam parit. Mun murid nya terpelantin lam parit, manas juak nya.

Aku suk nangar Jackie Chan berjaya bekak berguru Kung Fu ngan Aku....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Cy, nok nama cikgu tok sampei dalam kubor pun digelar cikgu. Ngak beza perkataan selepas cigu ya. Mun kita bagus bagus nama di belakang ya, mun sik kenak gelar "Cikgu dot dot dot"..

Hab, guru silat pun cikgu juak. Cam ya juak cikgu sekolah, mun sik cukup ilmu nya percoma kenak silat oleh anak murid. Ujung2 manas.

Mun cikgu arithmatic lain cerita, dak tok ngajar hal nombor ajak. Kat woksop Talip banyak cikgu arithmatic.

nembiak Los said...

Hahaha... Cikgu arithmatic nang banyak. Sidak tok ada spesel talent, sik payah ngambik ijazah kalau maok jadi cikgu ya. Janji tauk, besar atau kecik ngan tauk bila ada spesel draw. Yang best sekalik, masa Maghrib, sidak turun ngambik keputusan kertas ujian...20sen ajak selambar.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Iboh ingar gilak, marah gurubesar nya kelak.
Ney Moss tok lamak sik nampak? dari aku 1st day cuti sampei abis cuti lalu sik berjumpa dengannya. Masa anak Dollah samad kawen ada aku pengilan, sebelum balit ke Miri sempat ke rumah Dol.
Masa tok lom dapat molah program dolok, ujan nak lebat di sitok. Nak main aik ujan, takut demam. Dolok marek ney tauk reti demam ya, mun ujan gerenti macam kerbo berkubang di padang Machinda.
Mael sahat ada di darat masa tok.

nembiak Los said...

Ari Minggu ya tek ada aku ke eMart meli sayur diTamu Moss. Bini nya ajak nyaga, dirik nya ngelayo dalam eMart kata bini nya, puas aku encarik sik jumpa.
Ari malar ujan tok, takut banjir. Kalau kenak ujan, penin palak kelak. Dolok nang berenang lam parit kelab. Kak berenang, baruk berkubang diPadang. Ya lah keruk ajak rambut kenak minyak tumpah dari derek.

Dancy said...

HEhehehehe....kmk ompuan sik adalah main dalam ujan macam kitak org . Hanya berujan mun tek chun bila plg sekolah ari ujan . Apa lagik ...slow slow plg ke rumah . Rinduk kenak basah .Gerenti bekasik kak ya . Tapi tetap turun sekolah sebab bapak pantang nangga mek org duduk relek dlm rmh .

Mun ujan tengah malam and aik depan rmh penuh and chun ari sekolah ....paksa juak turun dalam ujan lebat gia . Sak bepayong kertas and bebaju ujan . KAsut engkah dalam beg . Makei slepar jepun . MAcam nae pun ...tetap basah sampei sekolah . Happy sampei walaupun rasa sejuk .Paksa makei jalan jauh . Sik dapat short cut rah padang . Aik dalam parit deras and titi kecik ya licin . I sik expert laju laju melintas mun Amoi dak Talip sik ginae ginae nya menyemberang . Miak ya sepatut jadi gymnast . Jgn tangga aik deras ya Cy ...kata perangsang nya . Power juak utak miak ya ...dapat black out aik deras ya dalam palak nya . Kmk sik dapat overcome fear factor ya .

mussjulai said...

Asalamualaikom semua,aku tok gik gago kat emart bisnes...Selalu awal banggun gi bekenu encarik sayor pakei jual...Sebelom pencen tok awal dah aku besedia,sik payah tekial kial mun dah pencen kelak...sedia payong sebelom ujan kata urang tua2 lok marek,he,he,he....Ari tok tek ada lah ari jadi aku ke 25 taun,eh salah......Kitak urang apa kabar semua....aku tok leka becarik gan duit sampei sik ingat gan Blog tok gik,sorry ke....
Dancy apa kabar kau di sinun...arap2 kau sehat...saguk nok kau berik gan aku ria lom abis di mamam,sayang nak ngabis nya sebab payah nak dapat jenis ya...di emart sitok melambak ajak buah durian dari long lama,buah langsat and so on....
Hab aku selalu dudok kat tempat nembiak enjahit kasut sia(emart)....sebab bini aku dah ada urang nulong nya bejual sayor...aku taukei besar tukang suply duit ajak....
Mal jangan kau selalu main di atas bukit sia,kelak gugok begoleng ke bah kelak.....tinggi bukit sia....tapi mun banjir kau selamat,he,he,he...

Salam semua......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss tok mun ditunggah baru nay ngecoi dirik nya. Macam antu raya. Mun Amin Raya tauk aku.
Hab, bulan tok sampei lepas taun baru cina malas aku nak ngambik cuti. Sik ada paedah duduk di rumah ajak. Cuaca tok malar sik ngam. Arap lepas Chap go Meh kelak sik ujan lagik (Tapi jangan juak sik ujan terus, baruk parah kita sik mandi).
Masa ya boleh ngambik cuti, dapat pegi ngail. kail aku nok baru ya belom ku test lagik. Sik iboh ikan besar gilak, dapat ikan mirah nok 3 kg ya jadilah.
Nancy, mun dak ompuan masa aku sekolah dolok nang sik rindok daknya mun ari ujan. Bukan sik tauk school uniform st aidan. bukan nya makei pinafore. Skirt kelabu, talipinggan maroon ngan baju puteh. Mun ari ujan sik selesa jak mun kenak tenong topographical map dak nya.

Dancy said...

Awok MAl ........bila dah angkat dara ...malu na mun baju basah kenak ujan .

DAk miak laki pun rasa malu juak bukak baju dak nya esp mana nok ada peta peta negeri swak nun ....TApi sik seteruk mun banding ngan kurap . Tedah org ninggal Aon masih champion lah Oooo.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Masa ya sik aku ingat gilak. Tapi nembiak laki tok lambat sikit nak sedar tentang hal2 nok cam ya. Aon nang sik ada urang dapat celen, asuk apek lagi malu ngan nya. Malar jak asuk ya bertapok dibah rumah kotan malu kurapnya ngak sikit.

Cy, sinun ujan kah? Sitok malar jak ujan 2-3 ari lepas. Aku sik keja ari tok, demam tek.
Asal awal taun mesti aku demam, macam orang meroyan kata Rediah. Nok nama dah season tok bukan dapat kenak ujan.

nembiak Los said...

Mal/Cy, baruk lah steady sikit ari tok. Sik payah nutup ubun ubun bila bejalan diluar rumah. Arap ari bagus sampei ke ari kamek terbang ari empat kelak.

Ooo tedah, Aon juak jadi cerita. Tapi mun nok nangar muscle, sik lawan Bradak lah. Sik payah nunggu ujan bila maok nangar nya.

Ilang lagik Moss tok.

mussjulai said...

Bukan nya season mal, dah lanjut.Kau demam tapi aku betaboh bejual sayur di Emart sia....musim tok lah urang suka bebeli sayur....mun sidak urang berunei ya nang sik buang peluang shopping di Emart sia.....ya lah peluang aku bisnes...
Bisnes di Emart tok cuma sementara ajak,ada yang nok di target oleh aku...nisik boleh di padah gan urang dolok...rahsia nembiak los encarik makan.....
Nembiak los macam Mail dah bejaya dengan bisnes nya...nok tok lah mauk jadi contoh kita nembiak los yang lain....Ooo nembiak los bangun lagik nuju kejayaan untuk masa depan.....
Dancy,kau apa kabar sia tek?...semoga sehat...kirim salam gan boss kau k?...

Salam maju jaya.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Wadeh. Bersemangat nar bunyi Moss tok, makin sakit palak aku nengar. Semua kita ada target Moss, jangan target nok sik senonoh dahlah.
Selain dari ya, sapa2 nok umur dah lebeh setengah abad jangan lupak daftar nama kat Tabung haji. 10 taun nunggu giliran, kelak sik sempat nak ngerja haji. Ya target utama kita, bila semua dah makei kupiah putih baruk nyaman pegi melastik burong kat rumah kerajaan atas bukit. Ndak gia Moss.... Pelentey ajak bah. Adoh sakit palak tok...

mussjulai said...

Mun dah sakit palak ya makan lah ubat....mun palat sigek ya sakit baruk kau tauk,he,he....Hj lastik nama nya ya Mal.....
Mun Hj peletop lagik terok bunyi nya...

Salam.......

nembiak Los said...

Salam... Alim Mat udah jadi Hj masa di Sekolah Anchi dolok. Tah kenak kah rambut nya kenak cukor. Kak ya tepaksa nya makei perechak nutup palak nya.

InsyaAllah, kalau panjang gilak nunggu Q nait Hj, kita minjam Kapal Ikan Mael kesinun.. ramei ramei Nembiak Los nait Hj...

Moss, bagus lah rancangan kau ya. Nembiak Los nok lain, datang datang juak ngengok Tamu Moss di emart ya...

Jangan lupak juak kontek Usup Mat. Nya ada bisnis spesel, sik boleh disebut sitok!!!

nembiak Los said...

Kawan Kawan. Dibah tok komen dari seorang gik Nembiak Los jalan Unus. ( anak Arwah Kak Jijon).
Morni, selalu kita nunggah dolok. Ada juak ber kilo kilo aiskerim Arwah mak nya dimakan kita dolok. Kesian tedah lamak juak komen nya sik aku baca. Mintak ma'af sebesar padang Bol Machinda Kelab.......

** Aku tok...masih ingatkah...full back Buccaneers dengan sidak abong (Samad Said)Haji Reduan(Hj.John,Fatimah Hotel dolok) goalkeeper Micheal Ong, Johnny Kapong, Salleh Mandor Amit,(laki taukey nior House Of Champion),dan banyak lagik, maaf kerana usia dah lanjut , tapi tak lupa dengan geng loss machinda,di pandang bermusuh, hari raya maaf bermaafan,moga2 geng loss machinda hidup sentosa, happy selalu dari No.48B, jalan Unus Miri, warna rumah kuning, dekat klinik shell nama kamik Ahmad bin Bujang,digelar Morni anak arwah Kak Jijon, bapa Bojeng, SELAMAT BERJAYA SEMUA BUDAK LOSS 70AN.

SAPA2 ADA FACEBOOK YA TLG ADD AKU.
email: abb.5853@gmail.com

December 11, 2009 9:20 PM ****

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, cney Morni kinek tok?
Moss ya bukan nya bisnes di e mart, nya kayo2 ajak. Bisnes Usop Mat kinek tok makin maju, tapi banyak pakei makan nya empun. Ada aku naroh video nya belagu dalam blog DYM.
Lama dah kamek sik praktis.

nembiak Los said...

Mal, sik aku tau sinea nya tinggal kinek tok. Ada aku email, cc ngan kau juak.

Moss ya nang macam ya. Madah taukei besar sik payah nyaga tamu, padahal nya gago ngelayo ajak ya. Bini nya terkatok katok nyaga...., tapi walau macamnae pun, aku cadang Moss engkah nama dimeja Tamu nya supaya urang tauk bila nya terkayo kayo.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok macam kat opis. Mun nya ngelayo, taroh "out".....

Dah aku email ngan member tek, tapi aku empun add book pun banyak ilang.

Ari tok tek gago TPM datang ke SK Kpg. Bakam, sebenarnya dah 2-3 minggu dah gago. Ari tok kemuncaknya, sebab nya datang ari tok. Angol masih rasa palak tok. Rami juak dak adik kakak datang tek. Tapi sik ada aku nampak muka Yassen.
Aku nak ngembak TPM pegi Sungei Pang tek tapi malar kenak jelin bodyguard nya. Malas juak aku ncarik pasal... kelak pecoma kenak pasong.....

Seriouly, banyak juak pelan pembangunan pendidikan nok nak dirancang nya tek. Ktk org tunggu jak.... Pakei anak cucu kita dudi ari....

nembiak Los said...

Ngam ya Mal. Macam ya baru lah rapi perniagaan Moss.

Arap semua nok dicadang TPM ya dilaksanakan. Apalagik mun rancangan ya diBekam, ramei juak anak cucuk Nembiak Los disia dapat merasa...

Kamek urang pun kenak tempias oleh sidak TPM ari marek, sampei delay crewchange sikit.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Rami sidak Hab. CM & dak menteri2 pun ada juak. Nang rami di Bekam. Tapi sayang sik ada ikan. Kira nak bebeli ikan... Mun sidak rami berjual di sia, bila minta something dengan sidak tok. Sayang daknya sik ngambik peluang.

Moss pun sepatutnya ada di Bekam ari marek. Boleh introduce ubat kuat nya.....

Nancy tek ada SMs ngan aku madah dak jiran nya makan hol. Ada nya pengilan tek, aku nak minta tapau kari takut susah juak nya ngirum.

Hab kau masa tok di laut atau di darat?

nembiak Los said...

Mal, aku dilaut masa tok. 04/02 baruk pulang.

Lain kali kita ramei ramei ikut ngagak sidak YB, bila sidak datang.

Jiran Dancy nok nae Mal? Sidak Hiffi ya kah?

mussjulai said...

Mal,waktu nya datang aku gi beraya ngambik sayur...sik ku layan dak nya...sik ada masa nok kedak ya...malas aku ndak ngampu dak nya...usaha sendirik gik bagus...mun aku ndak senang dah lamak aku senang sebab pak penakan aku DR Sulaiman...tapi aku bukan jenis macam ya....pesan arwah bapa aku jangan sekali kali ngampu...usaha sendiri mun berjaya lapang rasa dada...takuk kenak bangkit dudi ari kelak.....
Mal,padah gan usup aku mauk ubat nya k.....
Kol aku....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, jiran hiffy nok ninggal taun lepas. Ada nya ke sia tek. Lupak nyuruh nya malit kapor di daiee nya. Sak sama jak rupa. 3 stripe cam adidas.
Moss benar kata kau ya, sik iboh nak ngampu dak tok. Makin kita ngampu makin lupak daratan daknya. Sidak dipilh oleh kita supaya dak nya nulong kita. Jadi aku rasa sik salah mun kita nak minta tolong sidak molah projek nok beguna pakei masyarakat setempat. Jangan pakei kepentingan kita sorang ajak, ya salah juak. Macam ada kedak orang mintak tanah pakei molah projek, mun dah dapat daknya ngan geng2 nya ajak dapat. Pas ya jual ngan developer, ngambik kaya cepat. Makin banyak projek nok dipolah daknya ngan kita, makin nyaman rasa jari kita ngundi daknya lain kali.... Ndak gia tek?

nembiak Los said...

Eh eh benar ya Wa Kamal. Anjang Moss tok lalu sampei ke cerita ampu mengampu lah pulang. Tapi mun sidak eksen "ngugok" Bag jebon penoh duit di depan rumah kamek, sik sempat kitak orang....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Yalah, kita mun nak jadi manusia jangan suka ngampu. Mun nak molah manusia baru boleh, ya pun cara nyebut nya lain sikit.

Moss apa jak bisnes kau sia. Sik dapat aku kontek Usop tek. Kelak aku coba lagik. Coba kau makei petua Dol, boleh tahan juak ubat pakei Dol. Nya nelan taik pelandok, sik iboh banyak 2-3 butir ajak cukuplah.

nembiak Los said...

Mal, susah makei petua Dol ya kinek tok. Pelandok udah nok pupus. Mun maok, betapa dipendam Apek Pelandok ajak.

Moss. Mun kau maok bisnis umbut kelapa sawit senang ajak. Ambik jak diKebun dak Wa, Mok, Udak kita dibelakang Go-Kart trek ya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, Kandar banyak nginang kambin. Boleh ganti taik pelandok, tapi rasa nya pedar sikit.

Moss, coba kau jual umbut pinang ajak. Sidak nok kaki palau beguna umbut tok.

Apa hal Usop Mat tok lamak sik masok blog. Ada ajak projek nya tok...

Mun Dol tauk aku nya gago molah parang. Sik tauk apa disepoh Usop tok.

maels said...

Salam semua baru pulang cuti...lama sik jumpa kitak rang d sitok...panjang juak udah cerita ktk rang padu hal...
Semoga suksess semua...d darat boleh kita jumpa makan mee sapi d restoren Lemidin...

nembiak Los said...

Salam Mael. Nang lamak juak sik kesitok, leka ngan cerita urang ninggal.
Kedei Lemidin kat nae to Mael? Pernah aku terbaca signboard tapi sik ingat di sinae.

maels said...

Salam Hab. Baru pulang cuti...
Lemidin tok dibah opis YB mat lai...kat NAZA moto.
Tempat tok favorite Kamal...udah 3 kali kmk jumpa d sitok.
Mun U ingat mee sapi d open air kch...lebih kurang rasa nya cuma sambal nya jak kurang...d kch sambal halia bawang putih...d lemidin sos biasa ajak.
Coba k sia jangan sik coba.
Hab ada aku nengar pasal Arwah Aceng sudah sik ada...tapi sik pasti...mcm ada klu dari Dolt...apabila aku telepon ngan Talip masa nya d kch ngagak anak arwah baru kompom...Talip pikir aku udah tau...
OK lah Hab tok ajak dolok...salam semua

nembiak Los said...

Salam Mael. Owh nok ya. Lupak ndak ingat aku tek. Saini janggut berkongsi ngan geng nya empun kedei ya. Lamak sik makan "mee amoi" tok Mael.

maels said...

Hab geng kita kinek tok gago d FB...sia udah tempat beloyar burok...

Mee Amoi lupa udah nama tapi rasa maseh d lidah...sbb cabi nya unik...ada campor lengkuas ngan helia bawang putih juak...

nembiak Los said...

OK ya Mael. Pulo kamek tok, kenak trace bila ngabas website nok besar besar macam FB. Aku ngabas sia bila pulang ke darat ajak.

Ummmph... lamak sik kenak mee amoi..., benar ya Mael, di geruk geruk masih ingat rasa mee ya.

maels said...

Sama juak d sitok...FB kenak block tapi ada dak MCgiver pandae nok melipas block ya juak...ya lah kdg2boleh k FB...

Rang sitok lain sikit...sidak nya kgd2 pandae memandae...mcm saintis...ceh alak pikir. Kdg2 lain d suroh lain d polah.

Trip lepas tek ada tech. d sitok angol/stress tepaksa d antar plg...ya aku madah lain d suroh kita lain d polah...kdg2 pandae cakap melayu aku ngan sidak...mcm cerita P Ramlee...

nembiak Los said...

Hahaha... sik hal ya Mael, asal jangan jak kau sik ingat cakap Melayu lagik. Susah kamek encarik dictionary bahasa Betnam-Mal kelak.

maels said...

Sik hal Hab...byk udah sidak Betnam d negri kita kinek tok...d tanjong Sirek jak udah dlm 5,000 rang kerja nangkap ikan d sia...

Udanh byk dak tok kerja kilang d melaya ngan jdi GRO...mun dak indon jual mahal kita makae dak tok ajak jadi pembantu rumah.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mael bila kau ke darat? Iboh cerita hal mee sapi di laut. Marah Jidi Belayong kelak. Nya ya banyak pantang. Aku dah di"blacklisted" nya. Sik dapat ngekot aktiviti nya lagi. Dah ya dikempen nya ngan dak lain. Tapi aku jenis sik peduli....