Wednesday, July 29, 2009

Kawasan Los MAREK ngan KINEK TOK

Pic 1.

Pic 2.
Lamak udah kita sik berjumpa. Gambar tok di ambik dari Blog Jamel (JB). Terimak Kasih Mel. Ngambik dolok, baruk madah!. Berulang lagik cerita nostalgia Los kita. Nok di Draw kamek lam Pic 2 ya, main agak agak ajak, tapi sekurang kurang dapat merik sikit idea sinea dasan rumah rumah Los kita dolok. Aku nyukat tok pun makei tali Bondong ajak, ya lah sik chun gilak. Mun nok nyukat makei laser, terpaksa nunggah dak Land Survey....muang masa aku ajak.
Mun ngekot drawing tok, Machinda Club lebih kurang di parking lot seberang Public Pool. Padang Machinda udah jadi swimming pool. Kebanyakan rumah Los Cermin didalam Stadium Miri. Ada tiga egek ajak jeraya masih ada. Ya pun sikit ajak tinggal. Sigek diujong State gov't flat, Jalan Rambutan??, Jalan nok di Ujong rumah dak Lapok/Jali Pomen. Sigek gik, ujong Jalan Ungu, nok korner Jalan Rambutan tek. Di ujong ngan depan rumah Lapok Buntuk, berdekatan berek polis. Jalan Biru, bertemu ngan Jalan Rambutan, di antara Stadium Tertutup ngan Stadium Miri.
Jalan Puspa, dak Kamal, Jalan Intan ngan Jalan Bidadari masih juak ada tinggal sikit. Jalan Unus masih ada diantara Bangunan Persekutuan ngan Masjid Besar Miri.
Jadi tok ajak dolok, lain kali jumpa lagik.........
Posted by Picasa

288 comments:

1 – 200 of 288   Newer›   Newest»
JB said...

Labih kurang gialah rupanya kedudukan los kita marek. Kalaulah nembiak los ramei ada blog nang bagus gilak, macam-macam kenangan, pengalaman dan masing-masing ada cerita kediriknya pun.

Dancy said...

Nyelepat lok ...sebelum masuk dapur . Thanks HAb . Bila u madah u ada nangga ujung Jln Ungu ....pilu rasa ati . Ingin nar nak explore mun alit Myy kelak .

Pandei itok kmk ...bagus juak ktk tek berisik tali bondong nyonyah togae pakei nyukat tempat kita dolok . Kmk pun nak nyimpan gambar tok . Kmk Makei juak JAmil aaaa...mintak ijen tok .

Kelak sambung lagik .

Kamal said...

Aku masih di Marudi tok. Esok (Khamis) baruk balit. Internet line terok sitok. Aku makei broadband celcom, sitok sik ada 3G so terpaksa makei GPRS macam tekoyong.
Nang pilu juak ati nanggar gambar los tok. Coba kitak urang tanggar aik kat Sungei baong ya, masih biru. Kinek tok dah macam rona aik Milo.
Rumah dak Sapo lebih banyak dari Los.....

nembiak Los said...

Mel, Dancy, Mal...Thanks. Laju juak kitak tiga pulang ke Los tek. Makei Bus Aon ka? Aku tek numpang koboi kereta pak mentua aku... turun di ujong rumah dak Nanny sebelah dak Jamel.
Baruk minggu tok tek aku perasan ada gik Jln Ungu, Jln Rambutan ngan Jln Biru ada tinggal sikit berpandukan ngan bangunan State Gov't Flat.
Mal. ya lah dolok sik gelik gilak bila terjun ke sungei baong, tapi mun aik baruk nait pasang, maok awas awas.... ada nok kinin timbol tengelam sia....
Aku esok 30/07 pegi ke Mulu. Ari nam pulang.

Dancy said...

Kira lambat juak ya HAb . Kmk paksa makei beca Pak Suhaili ....Jamil awal ..makei basikal gentlemen bapak nya . Kamal gik lekat kat Sg Baong tadi .....

Aon entah sinae ari tok .Merajuk nya kali sebab Amoi bas conductor ...nok kacak ya ...sik maok geng ngan nya .

Kmk ke sia tek sempat juak singgah rumah Kak Jijon meli sekerem samboi nya ......emmmm....nyamannnnn....

nembiak Los said...

Patut juak aku nangar bapak Jamel ahir turun kerja tek... basikalnya kenak hijek, padu hal....

Kamal terpaksa makei jalan jauh, bekak kenak kepong asuk Achoi.

eh.. mun kinek tok masih ada beca berenjin macam ya, suk juak usei usei round round di pasar...bila aus geruk, singgah rumah kak jijon makan sekerem. kalau ndak, ngagak kedei dak Moss...bila pulang, singgah di kelab...makan tahu..

Dancy said...

Terjumpa ngan Pak Cik Giok masa ya juak Hab . nang masih gap org tua ya . Ngan boot nya ...plus topi koboi nya . Steady jak nya makei bike nya .Nae nak ncarik...! Bagus belum dimesti org makei helmet .

Tangga kmk Dol melastik asuk Achoi . Nang patut di kerja asuk ya . Bagus nya sik ngepong kmk ari ya . Dah ready kmk ngan payung kertas pakei ngempas nya juak .

Amin ngantar pegerem wayang juak ...cerita hati Mere Saati ...Rajsh Khanna ....tiket 50sen dah abis dengar cerita . ya baruk .....nae dapat nangga ...esok sekolah ...test geography gik ya .

JB said...

kamek orang phobia dengan tali bondong ya. Teringkat balit dengan Pak Aji Mos. Anaknya Udin sik dapat kenak sikit, kalah main goli terus report dengan bapaknya. lalulah bapaknya ngembak tali bondong mauk ngikat nembiak yang nganuk udin. Maka bertempiaranlah kita orang balit ke rumah masin-masin.

JB said...

Aon masih lagik terkial-kial nukar tayar basnya depan machinda club. Dak Ramli sapong ngan Lan mohdlah pun kerja ya. Yang misnya motorsikal pakcik atoh sik kedengaran. Hab kalau kau sik ada transport pakei ajak basikal pak onong atau basikal pak mentua kau.

Kamal said...

Aku baruk turun dari rumah. Jalan kaki, basikal poncet lagik. Dari jauh aku nanggar nan Tompel dengan Temon berekot keluar dari kelab, di belakang sidak duak nyonyah ngembak penyapu. Memang sah kes berludah atas lantei kelab. Lepas ya apek keluar berdiri kat depan pintu, mulutnya bisin ngerepak, ditambah dengan sound efx idungnya.

Hab, berapa lama kau di Mulu. Best sia. Kata Suma, best giler.
Aku baruk balit dari Marudi petang ari marek. Aku masih minat makei bot express, walaupun transport darat dah ada. Aku suka duduk atas atap bot ya. Ari marek sepanjang jalan ya ada 4 ikok boyak aku tanggar. Daknya sunbathing tepi sungei, sempat juak aku ngambar daknya. Kelak aku naroh gambar nok sempat diambik ya.

Dancy said...

Aduhhhhhhhhh....lambat lagik...nae Aon tok ...sik nampak batang idung . Mun mood nya sik betul ...kita juak kenak . Mun mood nya ok...belagu seranto ranto lah nya . Diam jak kita semua dalam bas bila nya belagu . PAksa lah ngohet basikal kak ya . Benar kata JAmel....entah entah dak duak ya gik ngerja bas Aon .....

Ari Jemat ari tok . Ada org kahwin minggu tok ....gago jak dak bapak bapak ke rumah pengantin nulong masang kem . Dak empuan gago ngias bilit pengantin ngan pelamin . Tangga kmk tek ...bapak dak Maimon Said dah di belakang rumah...ngator tempat pakei masak . Sik juak pasti ada kah sik org begendang ? Sih gendang nae diambik dak nya ? Ada lah Dolt ngan Wahab nopeng ujung minggu tok ......

Cayak tak org .........kmk sik pernah ke Marudi .....? Merik malu na ooo?

musatahar09 said...

Jgn kitak lupak A'on ya selalu mbak buak betek dlm bas nya.Pakei nya jual ngan urang los.

Dancy said...

YA benar Musa .........? Sik lah tauk ...kali bila dah sampei ranto kmk....dah abis dibeli . Yg ingat ...Nyonyah Pisang turun dari bas Aon ......Besar kalik jak bakul pisang duak egek ya .Sik betah Aon nak nulong ..........

Mun sik ..Nyonyah Sagong bejajak kedak ya juak ...ada lah anak patong disangkut rah kayu panjang nya . Plus Nyonyah TAugeh ....sebelah pagi nya tok conquer . Nang tiga se kawan dak ya Oooo

JB said...

Dancy,

Lamak juak kamek orang tok nunggu cerita baru dari Melaya apa tah lagik sik lamak nak nyambut puasa tok. Di Miri gago jak nembiak los ngisik perut makan kenyang-kenyang sebelum berlapar.

Dancy said...

JB.....Apa khabar u ? LAmak juak sik dengar cerita dari u juak .

Kmk ok sitok .....ari marek puting beliong rah kmk sitok . Kuat angin ya ...nang takut na pokok pokok nok tepi pagar depan rumah tumbang .

Melimpas sawah padi pagi tek bila ngantar anak ...kmk rasa sik ada gilak padi nak dituai ari tok . Beberapa bendang dah sempat diambik ...ada juak yg belum . Banyak juak tangga kmk padi tumbang . Jenis padi sitok nok jenis main tabur pun ..bukan macam kita sinun nang di tanam dalam tanah . Jadi akar kuat dalam tanah .

Kotan kuat angin...tong uras kmk pun bergoling juak rah jiran . Angin kuat plus hujan lebat tengah ari marek

Salammmmmmmmm

Kamal said...

Baruk balit dari minum tek. Ada aku jumpa JB tek. Nya kinek tok dah boleh masok kelab kita Cy, Kelab BOB.
Nasib juak kita tok kategori BOB, mun sik gerenti terbang kenak tiup angin ya. Gago ajak dak hiffy di sia.

nembiak Los said...

Salam semua. Ada aku merik komen ari marek tapi pandei ilang.. tah tersesat ke Mulu kali.
Sunyek Los minggu nun kelak. Sidak nembiak pegi panggilan diPujut. Aman lah apek kelab.
Minggu lepas kamek penggilan rumah dak Katuk. Best eh, sidak Askar main band. Banyak juak urang dara los nok ngerek penyanyi nok nama Wan. Kamek urang sik berapa gilak nanggar band... gago berbasoh tapak dibelakang rumah. Tuala "Good Morning" udah diberik sigek sorang, nae dapat nok ninggal tapak berkari.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab, coba kau sound ngan tuan rumah, rokok tiga lima tok dah abis. Mintak sekarton lagik. Kelak dak nembiak protes, percoma kenak tinggal. Jangan lupak aik oren campor. Haus tok. Apa polah Fob ngan Keria wahab gago ngan urang main band ya. Coba tolong sitok.

Berapa malam kau di Mulu Hab? Mun tinggal kat Basecamp lagik best. Dekat ajak dengan Deer cave. Jalan kaki dalam masa 45 minit ajak. Lebih kurang 3.5 km ajak.

nembiak Los said...

Mal. Aku disia 3 ari 2 malam. Diam diMulu Resort. OK juak, dari sia direct makei boat ke CW ngan Wind cave. Kak ya, nok pegi ke Lang ngan Deer cave makei tuk-tuk ke Taman Negara HQ, dari sia jalan kaki 3.5km...

Benar juak Mal, padu nya rokok 555 ngan aik oren campor kurang tok. Patut juak sik ranchak masoh tapak. Tapi Dol ngan Ninggal Johnny Philip udah kenak teriak urang encarik KETEL tek.... sik ku berani mintak. Suroh Fof ajak. nya ya ada kebal sikit.... nok disuroh Deden, iboh jak, nya takut rambut "koral" nya ruboh kenak angin...

Nae Dancy sik ada nangar urang bergendang malam tek? Sik best kamek nopeng....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Keria dengan Fob lagik gago belagu. Keria ngembak lagu D Llyod, Fob ngembak lagu D' Mercy. Muncong jak jungor Fob nak niru sora Charles D' Mercy.
Cepat sikit basoh tapak malam tok ada begendang. Nunggu Lasa ngan Ah Ho jadi tukang mukun kelak.
Dak Nancy gik rindok merati urang main band.

dr_poli said...

Kata nak ngagak org begendang tek . Tapi lelah rasa badan lekak nulong ngias bilit pengantin . Sik pandei lekak lekak . Sempat juak makan kuih ja'on...

Duak bengkah orang kahwin ari ya HAb . Orang rumah kamek paksa bebagi tuboh . Juki tek nang udah rah dak Katuk ....emak ke sia juak kali . Kamek ngan Udak Baah rah sidak Maarof Seman....sebelah rumah dak Kassim Keram . Kahwin belah tengahari .

BAnd dak pelepos main sia . Ada nangga Wan ya tek belagu . Jujuh jak aik lior anak dara nangga nya tek ...kotan handsome nya kah ...atau rindok dengar sora nya . Sik lah tauk ....mun muka nok macam kamek tok...nae org nak ambik pot ....hehehe....muang masa ajak Oooo.

Kamek duak Saudah Keram tek makan di kem .Ya riuh org dalam rumah ngan hadrah ...ya riuh di luar ...org main band . Nok nae nak didengar .Tapi pengantin nang kacak . Sama ngam dak duak ya .

nembiak Los said...

Patut lah kau sik nampak dirumah dak Ekong tek.
Sidak Mak aku pengilan dirumah dak Marof. Ada nanggar nya ngan Ros kamek tek? Pengantin kakak Marof ya nang kacak. Laki nya abang Usup Dawek. Minah sik ada ko jumpa tek? Aku nanggar ada kem juak diujung rumah sidak juak.
Nasib angin sik bertiup dari rumah nyonyah Sangong. Kalau ndak, potong stim kitak orang kenak harum bau dari kandang Itit nya.

Kamal said...

Spoil ajak nyonyah sanggong tok. Coba komplen ngan Mandor Amit. Mandor Taik Lalat iboh ajak, kenak rasuah ngan sagong sebungkus lalu sik nya berbunyi lagik.

nembiak Los said...

Sik hal Mal. Tunggu Ari Raya kelak, kita nikam mercun ke penjan nyonyah sangong ya. Apek selalu tidor beKelambu di ruang tamu. Penjan sik pernah bertutup... arap ngan bar besi macam jail. Udah kamek nikam mercun keatas kelambu nya dolok. Lom jerak gik apek ya...
Sidak rumah ya selalu juak molah Kuetiau. Lepas siap, selalu di tumpu ngan kipas angin..

Dancy said...

Ya rabbi ...kenyang perut makan masa pengilan tek , Hab . Malam kelak sik maok makan....nak maintain badan .

Rami org pengilan .....kotan dah banyak gia .....sik ada betemu ngan emak kitak ...kali dak nya datang awal ...duduk rah majlis atas . Kamek org dara nae nak duduk sia...dak emak emak sia .... Berik space ngan dak nya . Semua gap turun ari tok tek . Dak emas emas pun banyak dipakei . Ngesep na dak emak emak ngan sanggul dak nya .Selendang rah bahu dak nya . Nek Udak Baah tek makei selendang rona gadong tua ...belis ngan tatting polah emak dak Wahab / Dolt .

Kamek duak Adah ( Saudah ) tek sik bepaesen gilak . Makei gelang ngan rantei emas pun sik . Bego Nek Udak Baah . Menjus jak muka nya nangga kamek turun pengilan kering kontang rah badan .

Dak kumpulan berzikir diatas ya tek dapat percak sigek sorang . Kmk duak Adah nulong melipat percak tok...style baju kebaya . Dipolah juak bunga dada ....makei bunga orkid hidup betimpak ngan daun pakuk ...ikat ngan benang tebal...benang main wo tak org ...engkah pin juak...kak ya pakei semat rah dada dak baju melayu dak nya . Awok percak ya tek diketis ngan minyak londa ....emmmmharum jak bau . Ya lah kerja kmk duak Adah sebelum majlis start .

Bersih tapak cuci tak org ? Makei omo tak org kan ? Bagus sik lelas tangan lamak gilak berendam dalam aik .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Daun pakuk rumah kamek ya. Mun ada kenduri mesti ada urang minta bagi sikit. Selalu kenak kemeh pusak aku daun pakuk ya. Tapi dah kenak sembor minyak doyong, sik ada bau kemeh pusak lagik.
Lauder of Paris aka minyak londar.
Gago jak dak di rumah Mahrof ngator tabir pakei bergendang malam kelak.
Sapa kat telok bebaju singlet ya? Time urang gago nya betapok kat telok. Ehhh.. Bapa Mahrof padunya.. Main PS2 gik ya..... Patut nya betapok.

nembiak Los said...

Hahaha.. nama gik masakan Pak Sayed. Semua urang pengilan grenti semput kekenyangan bila urang tua ya masak. Nae ndak anaknya sidak Mail, Yahya, Memon ngan Hasbi jadi gilak tubuh.
Kamek urang malam tek berbadak makan soup tulang dipolah urang tua ya.
Masa pengilan tek sempat juak nulong sidak ngidang dalam kem. Ya lah semerbak ajak bau minyak wangi cap Doyong. Aku rasa semua sidak urang tua makei minyak wangi sama jenis.
Ada juak kamek kenak berik bunga nok lebih tek... nok dipolah kitak duak Adah dolok.. Nasik kunin ngan dagin masak Itam ajak dapat diKandong kamek. Ya pun nok di tapok oleh urang tua ya. Nok lain sik sempat.
Pandei juak terik sidak ya, diberik nya kandong dolok... sak kamek nyuchi sampei abis. Tok lelas dah jari kenak Omo. Tah dapat ndak kan nulong nyuci di Pujut minggu baru kelak...

Dancy said...

Awok...minyak londar chap ikan doyong ...pupor amoi ...

Rindok ati ada kandong .....masih digeruk kamek daging masak kicap ya HAb . Betemu ngan acar mantak ...timun ngan nanas ....plus gik nasi minyak ....aduh...hidup kk duak Adah medal ya tek . Sendat rasa nyawa lekak makan .

Minggu nok di Pujut ya .. Mudahan sik ujan ....mundak teruk masuk ranto sia . Sigek gik mun dah ujan lebat gilak ....buak ari kata org ...paksa nikam lowar dalam pengantin atas atap . Kamek pernah nangga nok gitok dolok tapi sik ingat rah nae .....

Banyak pegerem minggu tok ....Sekolah kmk org ada interhouse sportsday . Kmk pun event 100 ngan 200 meter . Mudahan sik onchet beraekot .Kmk LIM House .

nembiak Los said...

ya lah.. pengantin selalunya sik perlu gilak seloar bib... ya nya kenak tikam atas atap pakei nyuroh ari redak.

Mudahan juak sik ujan minggu nun kelak. DiPujut ja bila ujan, selalu banjir sampei ke kedei Bulan... jauh jalan kerumah pengantin ya.

CY, Kitak orang sport selalu diPadang sekolah sendiri, sik hal... padang st.co sik banjir. Mun di padang MDC bila ujan, betukar jadi padang kerbo....

JB said...

Betul ya hab, apabila kamek ikut sukan antara sekolah tempat yang paling sakit ialah permulaan 200m dan garisan penamat. Yang menjadi masalah apabila kita belari bagi acara 400 hurdle, kalau kasut sik diikat betul-betul selalu tercabut terutama apabila kenak lorong 1, 2 dan 3. Apabila sampei ke garisan penamat sebelah kasut ajak tinggal.

aminah taha said...

biar bena ktk org dlm tok. merik jaik ati jak ngenang peristiwa lalu ya. mcm baruk marek jak ooo. kita dolok pegi siney2 semua jalan kaki jak.

nembiak Los said...

Yaaaa rabi..kuus semengat... tekejut aku nengar Minah tok. Minggu ya tek, aku nanggar kau makei basikal sport biru limpas Machinda kelab ya..nae tuju kau. Sikal sapa ndak dirusah nya.
Dancy ari marek limpas jambatan kelab pun sik nyaut ditegor kamek. Kan main laju gik basikal chopper digohetnya. Bagus gik nyonyah kelab maok negor bila aku meludah lantei...

Mel, aku ingat kitak orang beradik ajak active ngan belombak. Sedek dolok sampei represent Malaysia B indah, kalau sik silap.
Kamek orang dolok berekot kenak kepong asuk Achoi ngan Apek kelab ajak...selain dari ngepong bol.

dr_poli said...

Petang tek 200meters hits Hab . Semput rasa nyawa ...sik lah onchet ...tapi kira masuk semi final lah . Tok nasib nasib lah ...dak ya semua nok terror beraekot . Laju kamek setakat laju kenak kepong asuk ajak .

Kamek belombak makei kaki ayam ajak tek . Nae kita ada nok kasut spike spike ya ......

Selalu mun sport nang rah MDC padang Hab . Time PE ( physical exercise ) makei padang kat kamek sia. Sebelum start main game kamek kenak suruh berekot ngeliling padang 2 round ....oleh Mr Fam .Main hockey minggu ya tek Hab ...melambung rasa nyawa bukuk lali kenak kayu . Surrender main tok lok .

Sorry sik negor ktk tek Hab...sengaja sik nangga and ...sengaja sik maok negor juak . Masih manas ngan kitak ...sebab sengaja nendang bol rah kamek masa kamek ngohet basikal melimpas padang .

Trapik Tikus berenti dekat padang ...tepi rumah bradak Hosen . apa hal ?

Kamal said...

Baruk balit dari sekolah, ada praktis softball tek. Senan bakar paloi gilak, adakah tali gloves sik diikatnya. Terpaksa bejait jarinya.
Teruk juak cikgu ompuan leput kenak tikam ngan softball bat. Sapa nyuroh berdiri belakang catcher. Aku tek jadi pitcher. Biasalah tiap ari praktis nikam mempelam di pendam cina.
Ari marek ke pasar, nasib ada Fiat Mangkai. Mun sik terpaksa jalan kaki. Tapi balit jalan kaki. Sik hal sik panas gilak. Rami jak geng kamek nanggar wayang di panggung Miri theather. Tiket 3rd class gik banyak. Nanggar cerita Wang Yu....
Moi, siney kau ngembak basikal sport aku?

nembiak Los said...

Sikal lombak Kamal padu diAngkut Minah tek...
Bukan Senan nok bisak tangan ari marek Mal, Peran abang nya ya. Sidak duak ya lebih kurang rupa.

Sekurang kurang nya dapat juak kau masok semi final, CY. Rioh ajak dak supporter kau tek.
Lewat juak manas kau pasal kenak bol ya. Sik sengaja bah... sori ah.. tapi kau ok sikit manas, nok Trepik Tikus, lalu nok ngembak Beradak Osen ke balai lepas kenak bol. ya pun nok ditendang oleh urang lain... mentang mentang nya kenak depan rumah beradak..

JB said...

Camyalah rupanya Hab, dari sedek sampei kamek semuanya aktip dalam belombak. Mungkin juak ada benarnya kerana selalu makan dagin rusak yang berik oleh arwah bapak kitak dolok.

Dancy said...

Aduh ....ujan lebat ...cam nae nak beraekot semi final tok . Ya rupa padang .....Sungguh pun gia , rami juak orang nangga . Sik ada aktiviti lain bah ujung minggu tok .

Banyak juak lah nangga dak org dara ngan org bujang ngechong . BAruk lah tauk si nyanun tek ...padu hal ...bechan ngan si nyatok . Gago jak dak Boy Scout nulong jaga tepi padang . Takut penonton ngacho dak org org beraekot .

Heriah ada ditemu tek . Adah tek event shot putt ngan javelin . Boleh tahan nya .

PAtut sik nampak Hasnan ...gago ajak emak dak nya maera abang nya tek ...nok bejait tangan ya .Cah lak ikr emak nya ...anak delaki semua nya enam ...ya kamek kat Sayed Othman nunggah dak nya Enam Jahanam ...........

Kamal said...

Aok Peran Hab. Dak tok semua sama muka. dahlah umur semua dekatnak sama. Yalah khasiat makan dagin rabbit, nang sikok setaun macam rabbit juak. panik juak Mr Loh nanggar jarinya bisak.
Minggu tok team kamek main softball. Aku main sampei 4th inning ajak. Kaki selauk kenak choke kat 3rd base, terpaksa keluar padang. Tapi team kamek menang, arap minngu depan kaki aku bait.
Petang esok praktis main band pakei farewell party dak senior student ujung taun kelak. Glamor juak rasa main band kat sekolah tok. Sik ada drummer, terpaksa import Ojek main dram. Micheal main lead aku main bass, David Reggie berlagu. Makei instrument dak Steven kat Gilbert estate.
Masa sport day tek aku ngekot field event ajak, tapi sik dapat ngalah Paul Yong.
Cy, iboh berekot, berenang ajak esp kat korner starting 200m ya.

dr_poli said...

Pun taun tek ada main softball.....mala ajak miss ball . Sik patut kmk sik pandei ....pada hal main rounders tepi rumah kmk lah terror main . Fed up David Reggie ngajar kmk main ....lalu lekak ya sik main lagik . padu tek ....kmk pun mata sik betul ...astigmatism .

No 3 last 200 m , Mal . Nok dichaelen geng dak Nancy Bijam . KAk ya Lim House onchet lagik tahun tok . Siannnnnn.....Kamek rasa salah event diberik nya ngan kmk.,...mun lomba basikal ....tauk menang kali Ooooo?

Lelah rasa nyawa. Esok sekolah gik . NAe dapat escape . Ada kenak aro bapak ...sik sanggup kamek dengar ceramah awal pagi .

Udah bejemur duak ari tek....paham paham ajak lah ginae rupa kamek ...ya Kassim Keram sempat nganok kamek anak tambi tek , Mal...kamek nganok nya balit ...kassim buntuk ...kassim buntak ...kassim ikan buntal......

nembiak Los said...

Dancy, sik sempat aku ke padang MDC ari sport ya tek. Ngam juak ari ujan. Kamek Talip, Dol, Su'ut, Kamal ngan Assan pegi mestik burong dibelakang kelab. Masa ya ujan rintis rintis. Dapat juak duak ekok burong pilim, sikok burong perak ngan sikok burong pipit. Ya pun burong pipit tengah ngeram....berderei palak pipit kenak peluru goli Su'ut.
Udah ari sigek gik tek, aku datang demam, duak ari tercembek dirumah. Tepaksa nunggah ambolen dari klenek lutong. Abis lam ambolen kenak mutah aku. Nasib juak drebar Pak Balek ya sik manas....
tok udah ok sikit, tapi sik kenak suroh main diluar dolok.....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sori geng lom dapat main luar. Baruk lepas bersunat ari dolok, sik boleh main luar takut terlangkah taik menok. Kata urang tua mun melangkah taik manok, bengkak nya kelak. Tok tengah naroh ubat 693.

Dancy said...

Ya padu kisah Kamal tek . Bapak dak Dihi nyunat tek ?

Masih lelah badan . Sik terkabir rasa ngohet basikal turun sekolah ari tok . Ari sabtu tok kakak Adah Keram ngembak kamek ornag ke RTM Miri . Nangga org rekoding belagu ...stage show . Sik ingat ngan juruhebah miak Kuching ya . Tinggi jak kasut pakei nya . Lowar bell bottom nya nyapu pentas . cermin mata hitam nya sentiasa jak dipakei .Radio RTM miri baruk beroperasi .....

Kamek ada cikgu dari Malaya nun. BAruk datang ari tok . Sorang orang Kedah ...sorang org Terengganu . MAsih san muka dak nya . KAli dak nya pikie dak nya bemalam atas pokok kali .....

aminah taha said...

yabiii...lelah jak rasa ku tok eh. kak berekot dari padang mdc ke loss. besa lah kalau nak gi padang pun cam ya juak. basikal sport dah di amik kamal balit tek. eh cy, ada ku jumpa cikgu mohd dgn cikgu manaf tek di padang. daknya duak tgh jaga nembiak practice relay 4X400 meters. kau sik ngekot event ya kah cy?

nembiak Los said...

Mal. Bait udah kau? Aku bulan nun kelak baruk pegi besunat. Sama ngan Lapok kurus ngan Johnny Philip ( "itu PILAP punya anak" kata Nyonyah Kelab).
Sik lah dapat pegi melastik kelak.

Dancy said...

Minah ....event 4 x 100m ajak kmk join . MAsa practise Runner no 2 tek pandei guguk indah baton tek Nah....

Cikgu MAnaf ngan Cikgu Mohamad meli basikal tangga kmk tek . TAng chali jak dak nya bebasikal . Muak juak Cikgu MAnaf pandei negur ,cikgu Mohamad ..senyum pun sik . Kenak mata nya selalu merah Nah Oooo?

Kamal ngan Wahab ...Selamat Besunat .....

JB said...

Hab,

O... tedah, nilit jak kamal di rumah. Nak turun ke dibah sik dapat. takut telangkah taik manok. Sik hal lah biarnya betapa dolok..

Kamal said...

Baruk lepas dressing tek. Ninek aku, bapa dak Usop Nawi merik tempurong nyiur tek. Sik aku tauk pakei apa benda ya. Nya madah pakei ngetok palak tut. Wait and seelah.
Jeles nanggar dak Nancy ngan Minah berekot di padang.
Hab, apahal Johnny Pilap ngekot bersunat juak? Minggu depan aku dah bait dah, turn kitak urang lagi berkurong. Lapok Buntuk sik ikut tak urang kah?

nembiak Los said...

Mal. Yalah mesti sik boleh mis pegi melestik burong sebelom kenak kurong. Ada aku nanyak Lapok buntuk tek. Maok nya ekot. Apa ajak pantang nya Mal? Aku nengar sik boleh makan telor ngan sambal. Rumah kamek sik ada nginang manok, tapi rumah dak Bonny disebelah jak jadi masaalah kelak.
Nasib juak sempat nanggar sport minggu ya tek, kalau sik, jeles ajak aku nengar cerita dak Dancy ngan minah ya.

Mel. Apahal bapak Nuai ngepong sampei betapok belakang los bujang Pak Onong kitak orang ari marek Mel?

Dancy said...

Tedah tak orang kenak kurung .......sunyek los tak org sik ada . Dak burung pun rasa selamat ngan gmbira . Ngurut dada apek ngan nyonyah kelab mun nya tauk ....

Hab ....balit akhir dari school marek ...lekak practise relay . NAe tauk kenak pilih pakei represent inter school sports .

Kak ya bila sampei rah padang ...penuh jak padang ngan dak truck askar . Ada main ball padu ...sik tauk ngan team nae lah .Dak askar siap ngembak kerusi lipat dak nya pakei engkah rah tepi line padang .

Kmk tek sik nangga org main ball...tapi main ayun / lanang kat kelab ...nok tepi bilit Pak Onong ya ....main ngan anak doctor om putih shell ya .....anak nya delaki ...biak 3 tahun dari kmk ....lalu sengong bunyi hidung kmk lekak tutur om putih ngan anak ya..........

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Iboh cerita hal main lanang ngan main bol. Aku gik bersabok tok.
Mun bait kelak siap burong kat jalan pasir ya. Mun sik dapat entam jak burong acang dak Simon.

Dancy said...

Suk rasa ati .... . Sik lamak gik bapak ngembak kamek adik beradik pegi kedei ...meli kasut pakei raya .
Lekak nya terimak . Kakak kmk BB sik maok ikot ...jadi dah besukat kaki nya tek makei penyapu lidi . Paksa lah emak milih kasut ngan nya kelak .

Dah gago Nek Udak Baah bejemur ramuan pakei molah bubur pedas nya . Kak ya nulong nya betutok gik . Rasa ak escape tapi sik dapat .

PAgi tek turun sekolah betemu ngan Wahab ....debah pokok ruk ..ujung rumah cina nok ada asuk ya . Dollah Samat sia juak ...ngan anak Pak Mahari . Ada org ditumang dak nya ke sekolah Lutong nun .Sik betegur kamek duak . KAli nya nervous yang nya nak besunat minggu depan .Gap jak nya tek pakei baju uniporm serba serbi putih .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Jeng jeng jeng. Dah bait dah. First time makei seloar bip, dolok makei seloar pelarut ajak. Baruk cam urang bujang rasa.
Hab, mun kitak urang bersunat kelak jumpa bapak Lihi. Urang tua tok best.
Cy, gagolah kitak urang shopping pakei raya. Juki meli seloar apa tek? Kamek adik beradik lom lagik, biasa mak molah pakaian kamek. Kasut ngan stokin ajak beli kat kedei Bata.

nembiak Los said...

Adoi. Makin nerbes aku nengar kau dah bait, Mal. Tapi sik apa, aku udah diembak bapak aku ke Bekam ari marek. Anjang aku merik kunyit pakei palit kedada. Nya madah pakei nyuroh kuat Ati, sik ketakutan kelak. Tunggu ngan liat jak lah. Mun kitak urang nengar ada urang kenak kepong bapak Lihi dekat Ferry minggu depan, sik ada urang lain lah ya...
Bapak aku udah juak meli seloar pakei raya ngan aku, kaler biru tua ada stripe kunin. Ingin nok meli kasut high hill, bapak madah sik cukup duit. Sidak lain lom meli gik kata nya. Ok jak lah, settle ngan sandal Bata ajak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kamek lom lagik meli pakaian raya. Ari mrek kamek ke kampong Dagang, pegi rumah nenek. Best main kat jambatan tepi sungei.
Tengah syuk main perauk kayu.Tiba2 tang ada jak urang neriak nyuroh balit ke rumah nenek. Daknya madah ada urang berbunoh kat rumah Sakai. Banyak jak dak pelepos ngan polis. Kamek orang kenak suroh bertapok dalam rumah.

Dancy said...

Hehehe.....bedebak bedebuk ajak bunyi jantung Wahab . Pandei bapak ktk mujuk ati ktk ....beli nya seluar baru .

Belum gik ke kedei meli ...bapak tek ditunggah PAk Juing ...turun kerja ...sik tauk lah ganti siapa . Sik genae genae bapak ngisik kantung ijo nya ngan flask aik ....kak ya ada bekal lain .

EMak sidak Den Awang ngan KAk Minah kmk ( bini Bang Long ) turun nangga cerita hindustan Haathi meri saathi ....jam 3 ptg. Sempat dak nya ngepong bas Aon .

Mun sik salah nangga layak Kamal bebasikal ...belok rah rumah Pak Onong ..tang rupa Dolt ajak nunggu di palak tanggak rumah org bujang ya .Dah bait lah Kamal ya .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok Cy, kamek duak Dol ke pasar. Aku nak meli beg duit. Orang dah jadi orang bujang mesri mok ada beg duit. Sik lamak lagik posa, Wahab masih besabok di rumah. Cerik rasanya.
Kamek sik minat nanggar cerita Hindustan, tapi cerita Tarzan ngan koboi minat kamek orang.
Ney Amoi tek?
Dak Lan@RM nagan dak jamel gik berseloar pelarut main lam parit. Cerik rasa daknya mun kenak sunat kelak.

aminah taha said...

mak aku molah 2 pasang jak baju pakey ku raya tok. awal ku mdh dgn mak ku tek supaya molah kochek baju kurung raya ku. besa lah kita tok mauk ngumpol anak mancis mun sikda gula batu..ptg esok bapak ku ngembak kmk pegi kede bata meli kasut raya tapi sik dpt lah pegi semua sekali, kamboh tokey kede bata ya oleh kmk adik beradik kelak. nok kecik jak dolok di embak bapak ku.nok besar ya dudi.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun macam ya, sik kau dapat bejalan ngan kamek lagik. Taun lepas kau makei seloar. Ya baruk boleh join nembiak laki. Mun makei baju kurong, sik boleh. Kitak 3 Nancy ngan Besah ajak boleh join nembiak laki, sebab kitak tiga makei seloar.

aminah taha said...

mak ku madah jgn makey loar lagik raya tok. nya nak nangga aku santun kali nak. tekejut nya kelak kalau aku pulang beraya baju kurung ku kotor embak ku masuk dlm parit nangkap ikan.

nembiak Los said...

Aok, benar ya Minah. Yang rioh kelak, Kak Isot, nya yang lelah nyuci baju kurong nok bau parit.

Aku tok malu maok madah ngan kitak orang. Ari marek datang gatal bekak makan kueh donat dijual adik Ali Wahab. Sik aku ingat kueh ya ada telor. Tok udah OK sikit nya. Ari jemat baruk dressing. Arap bait sebelom Raya tok. Jeles ajak aku nangar dak Kamal berbasikal depan rumah. Cuit cuit ajak wallet kamal dibelakang. Mentang mentang nya udah bait...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ya aku madah. Jangan sik tentu makan Hab. Kelak bengkak lagik, tapi coba kau tanyak ngan bapa Lihi, brangkali ada doa nok nyuroh hilang sakit ya ajak, bengkak ya sik hal. Sak nya bengkak.
Best kamek dua Dol round pasar marek. Makan cendol kat depan panggong miri theather. Tapi sik makan rojak, duit ngak dua ringgit ajak. Duit lebih pakei meli asam boi. Lepas ya kamek duak pegi long jetty.
Moi, apa kaler baju kurong kau? Mun kau makei baju kurong rona kalas nang ngam benar. Cun ngan kasut bata nok kau beli minggu lepas.
Ney Nancy tok sik berbunyi? Main meriam kabait sidak duak Moss ya.

Dancy said...

Tok aku ............Gago nulong Nek Baah molah mumbu bubur pedas nya . Sakit masih tangan tok...lekak nutok dak beras...kunyit ...macam macam lagik lah . Berat nak mampus aluk ya .

Wahab tengelup balit dalam bilit bila kmk ke rumah dak nya . Padu ada hal nya tek . Ya sik dengar padah org .Kmk sia Ngantar dekah bubur kacang . Ke rumah dak Lan kak sayot juak ...bebasikal ke sia .Melimpas rumah dak Mariani Lai ...dah gago PAk Lai ngator lampu raya ....lampu dak tok betemu ngan lampu raya rumah dak Elly . Kelak check malam....mesti kacak rumah tok .Ada masang lampu kelam kelip juak .

Mak kamek madah kamek ada baju tidur baru ....masih bejait nya nun....malam raya baruk kamek boleh makei . Sorry Mal....kamek ngan Minah raya sama ....belum gik nanyak Besah ...baju kurung kamek rona chok pisang . Kasut masih belum beli ...cam nae kasut dirik tek Nah ?

JB said...

Yalah kau Hab, urang gago nak posa tok, Dak Alem dah gago nebok lubang molah meriam tanahnya. Awal udah Pak Osen Sigai warning jangan numpu rumahnya. Terpaksalah dak nya nukar arah nuju ke kelab machinda.

aminah taha said...

nang nya wahab ya cy, nasib nya kenak.....mun sik gago juak nya turun main dibah ya. besah jadi ndak kah ngikot kita cy. norsiah kompom jadi. baju nya rona engkodok kata nya. yeaaaaa...aku dah meli kasut. rona cokelet, mak ku mileh ya sebab nya madah kalau makey kasut rona ya sik nampak gilak kalau kotor. besar kasut aku ya, mak ku mdh dapat pakey sampe setaun kalau sama ngam takut lekas sempit

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aku pun ada kenak beli seloar tek. Rona biru taris oren, dah lamak aku berkenan ngan seloar tok. Kasut lom lagik, sik hal kasut safety bapa masih ada. Kiwi ajak gerenti berkilat nya.
Ngam kasut kau ya Moi, mun embak main dalam parit pun sik nampak kotor. Besah kamek tek kenak polah baju kurong juak. Protes nya, tapi dah kenak paksa makei baju kurong terpaksa juak nya. Sedondon jak sidak tiga orang makei baju kurong rona biru air laut berbunga kalas.
Nancy, nang cun kaler baju kau ya. Kompomlah taun tok kitak 3 sik berjalan ngan dak nembiak laki lagik....

Dancy said...

Bingong kmk Nah . Bapak masih belum ngembak ke kedei gik meli kasut . Takut sik ada saiz kelak .Susah juak bejalan mun terlampau besar . Maok maok didedat ngan kertas belah depan kasut ya kelak . Sik kmk dapat jalan jauh kelak Nah .

Nah ....nyonyah pisang tek ada bejual bunga api . 20sen sepaket ...emak meli 5 paket tek . Dapat lah main kelak .

Kakak Lili kmk ngembak Juki ngan Mamat ke kedei meli selowa panjang . Sik tauk cam nae lah paesen dak duak ya .Bell bottom juak kali.

nembiak Los said...

Yahoo.... ngam ngam target, sebelom Raya udah bait. Baruk tercium bau sop labi labi apek kelab tek...
Bapak aku udah janji pagi tek, pulang kelak nya meli bunga api nok gagang besi ya... baju raya pun udah siap dijait mak malam tadik.
Kamek lapok buntuk udah janji tek, malam raya pertama bejarah di Lutong. Kak ya baruk ngaro rumah di Miri.
Mel, eran ajak mak ko nanggar kamek Ali Wahab betapok belakang dapor kita orang petang tek. Kamek lari kenak kepong Philip Sureng. Nae ndak, meriam dipolah makei pancor aik di tumpu kerumah nya dari Los Bujang. Aku tepaksa pulang rumah melimpas rumah dak Bayas ngan Luntai.
Dancy, mun kitak urang Minah ngan Besah nok bejarah kerumah kamek, tanggar dolok. Kalau aku ada, limpas ajak. Malu urang bujang baru bah!!!!... Mun Kamal ada dirumah kamek, sik hal.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dah meli beg duit Hab? Urang bujang mesti maok ada beg duit.
Pandei2 Philip sureng ya, bom nok dipolahnya lagik besar. Ney Johnny sik join kitak urang main mariam Hab.
Aku main mariam tanah ngan dak Usop. Bapa Noraini Rajiee merik karbait. Banyak, setin susu diberik nya.
Maok melawan dak kampong wireless.
Cy, cam ney rupa seloar bell bottom ya? Aku makei seloar biasa jak. Nok dalam kotak kat kedei Ah Beng ya. Murah jak RM15 sigek.

nembiak Los said...

Nunggu bapak terimak lok, baru nyuroh nya meli. Nya baru kak mayar skul fee Dol ngan Talip. Tau jak kau rega fee UNI LSW.
Johnny tek udah tekiak kaong kenak embat bapak nya. Udah jak urang ya tengah kenak golden hammer.

Kamal said...

Apa hal lagik Johnny ya. Dah jak ari marek berkaliee dengan noyah kelab.
Petang kelak kita meli mercun maok? Kat kedei nyoyah sanggong ada banyak mercun padi. 20 sen sekotak. Kelak cari botol pakei jual. Temaga ada juak tok, tapi maok kumpol dolok lom berapa berat. Sik maok nyual rah Tinggal, diboyok nya kelak.

JD Poli said...

Patut muka Pak Philip tang meroot ajak tek . Ya mudah nyonyah kelab ada komplain ngan nya tentang si Johnny ya . Dudk rah beranda Pak Philip tek ....apa endak diraut nya .Encuit jak cerot / paip ? rah mulut nya .

Udak Baah meli jagung Mak Bonny tek . Dah mahal RM 1 for 10egek . Bego Nek Udak ....dolok 12 egek RM1 . Kitak yang medal dolok nak ...? Sebab mak bonny madah sik banyak gilak jadi tanam nya kali tok ....

MAnis jagung ya tek Mal .....

Kamal said...

Bukan kamek ajak molah keja ya. Sidak Jeff pun ada makan juak jagung nok dibedal kamek. Sapa nyuroh nya nyual mahal.
Memang Nek Udak kau molah bubor jagung ya Cy. Nyaman bubor jagong polah orang tua ya.
Bapa Johnny tension sebab nomor 4D diambik nya miss semata, pas ya nenggar Johnny berkalaiee ngan Nyonyah.
Wahab tek ke Pasar brangkali. Aku nanggar nya nahan kereta Pak John tek. Tang rancak jak sidak duak beloyar. Apa ndak dirondeng nya d. Janengan orang tua ya. Jangan2 nya nak ngerek anak Pak John kali.

nembiak Los said...

Mal, aku turun nangar wayang tek. Berpasing teket ngan Lapok kurus. Lampam sik sedar, Amin sik ada aku nanggar tek. Kali nya tengah ngantar pegerem ke Kampong Weles.

Ngam lah ya Mal, kamek duak Lapok numpang Pak John tek. Sik ada cerita nok ngerek anak dara nya tek eh... anak empuan nya nok sulong baruk jak derjah Nam di St Columbus ya.. lain kali lah aku coba nasib....

Sampe kerumah tek, mak aku ngidang bubor jagong nok diberik Nek Udak Ba'ah kata nya. Uhhhhh kick bubor ya.

Mal, mun kau ada free, tengah hari esok kita projek belakang los bujang. Masa ya sidak Mak Bonnie sik ada dikebon. Panas. Sidak selalu ada petang petang ajak,. mun malam, sik nampak, sik best kelak.

Kamal said...

Ada Amin Hab. Brangkali urang masih berdiri dalam panggung. Mun urang rami berdiri nya sik nampak.
On ajak projek ya. Malam kita ke kandang manok gengstar Sibo...
Mun kau berani ngerek anak Pak John nang terrer lah kau. Orang tua ya sik pandei senyum. Mun tetak pun kontrol ajak bunyi nya.
Ney Nancy duak Amoi tok? Gerenti gik gago ngetest baju kurong. Besah tek manas kenak suroh ngetest baju kurong. Nay nak makei seloar macam aku.

dr_poli said...

Akhir plg sekolah ari tok . Kmk ada pagi ngan kelas ptg . Sik plg tengahari . Lapar rasa . slow jak jalan kmk tek . Paksa minum aik paip kat tepi dinding sekolah st columbas .

Putih mata nangga dak nembiak lain makan dalam kelas tadik .Sik berani tecapik capik ...org sik ngajak kita ...ajak ajak ayam pun sik . Sak dak nya bergerumun sama dirik empun .Barngkali dak nya pikir kite nembiak los sik sama standard ngan dak nya . KAli dak nya pikir kentut dak nya bau harum . Ya dak nya sombong mandang rendah ngan kita . Cara dak nya sik best ....nyakit ati ...sebab dak nya rami ...kmk sorang sia ...dak nya molah kita macam pariah tok ko .

Lamak dah kmk merati olah dak nya . Bukan sekali tok ajak . Tapi ari tok tertekan na jiwa. apa di sakit ati dak nya ngan kita sik lah tauk . Ada kah jahit baju smocking polah kmk dapat pujian dari cikgu Mrs Chin nyuruh dak nya manas .....? Yang kmk tauk kita sik boleh lebih tinggi dari dak nya ...mun molah jawapan pun sik maok kongsi ngan kita ...betapok tapok ...kak ya ditetak mun jawapan org lain salah .Oiiii....bukan bapak tak org merik kmk makan ...ngan merik kmk sekolah ....sik iboh nak idung tinggi . Sik juak mancung nae idung ya .

Dah ...nyaman rasa lekak ngeluar manas tok . Mun Minah ada tek ...abis dak ya di aro Minah . Paksa juak kmk nahan Minah dari betumbuk .... Kmk tek cool ajak . Sik juak mati kebuluran . Dak nya maok ngetes daya tahan kita ...sama ada kita ngeluar tutur kata kesat atau sik ....dak nya maok nangga kita tok jenis meletup kah sik atau kita tok jenis pemintak ? Pasal gia maok meletup? Muang masa ......jadi dak nya pun sik bebunyi juak ...sebab kmk sik ambik pot . Sik maok dak nya merati mata kmk .

Kita dah biasa nahan lapar ...main dalam parit se ari aari ...sik plg makan ...ok juak kita .

JB said...

Ya Rabbi.. sampei ati tokrang koh. Nyelaar ajak mata apek kelab ndiat nembiak los ke ulu ke ilir, sik singgah-singgah ke machinda kelab meli gelembong tiup. bunga apinya sik laku. AOn pun leka ngrepak, mungkin udah high minum stout..

nembiak Los said...

Mel, biar apek ya nyelaar bigi mata. Jangan dibeli gik gelembong tiup nya ya. Ari minggu ya tek, kamek sah sah nanggar nya ngan nyonyah ngetes gelembong ya. Gelembong udah bekak aik lior sidak duak, di jual ngan kita... sik semporna muka apek ya. Kelak aku melestik manok nya dibelakang ya.. Si Aon manas ditanggar kau sebab bus nya dilestik oleh Mat Kecheng..

Eh Cy, boleh tahan juak cabaran kau di sekul ya. Sik pernah Miss Armour ngajar sidak cam ya.

Mal, benar juak kata kau. Masa kamek masok panggung, urang tengah masok juak. Ya lah Amin sik nampak... maka nya udah ada kasut High Hill.
Aku masa tok ada plan nok belajar main raga. Sidak Katuk ada molah court di ujong rumah. Senang juak nanggar anak dara Pak John di sebelah...

Dancy said...

Salam ngan tak org . Nyaman dah rasa nyawa lekak madah rasa ati kmk . Sik semua dak nembiak sekul ya gia . Ada sekumpulan tok ajak .Ya lah Ooo ...dugaan angkat dara ....hehehe...

Eh eh HAb .....aok anak dara pak John manis manis . Kamek nang sik berani ngan org tua tok...tedah bini nya jak Kak liang berani ditegur kmk .

Ujung minggu tok rami gik beranda kmk . Bandat adik PAk John ngan dak Sebli cousin Den Awang mesti main catur diberanda rumah .Si Bandat nang best friend bang Louie .

Ada nangga JAmel..posa yok yok lah nya ya kelak ......

Bina said...

Jangan sik nyengok ke sitok sekejap. Enchuit ati benar cerita tak orang tok. Macam movie dak "time traveller". Selamat posa semua.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Eh, Bina. baru pulang ngaji brangkali nya tok.
Cy, mun aku jumpa geng macam ya malas aku melayan. Dlam kelas aku walaupun sik rami geng dak bumiputera & melayu. kamek semua best friend. Dak cina pun ok juak. Sorang jak tambi, si Francis Savasivan. Nok samseng ada juak, tapi kamek sik berkawan ngan dak nya. Ari dolok si Leslie carrol bertumbok ngan dak samseng tok. Terok sidak dikerja Leslie dengan kayu Bruce Lee.

Hab, ada kau jumpa Jamel Hakim tek? Lama nya sik ada brangkali nya balit Sibo nak Raya tok. Padu cam ya kes gelebong tiup ya, sik aku betah nak meli gelembong ya lagik.

Mel, bukan geng kitak urang moncet tayar bas Aoun kurap ya kah?

JB said...

Mal, kerja moncet bas Aon tok kerja Lan (adik now) duak Ramli sapong. Kalau sik bas Aon, basikal apek sombeng dikerjanya. Tapi yang bestnya... tayar motorsikal pakcik Atoh.. Ne kan urang tua ya terpaksa nyurong melintas depan rumah kamek orang di jalan ungu

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Gaok nar geng sidak ya.
Sik lama lagik cuti sekolah. Apa projek kitak orang kelak? Aku rasa maok kerja. Mun dah terimak kelak aku maok meli seloar jean Seleco ngan Texwood. Tunggu lepas raya.

Dancy said...

Selamat pagi semua . Esok kita posa . Syukur alhamdullillah . Selamat menunai ibadah puasa dalam bulan Ramadhan utk kitak semua .

Adik kmk madah nya nak posa juak . Posa yok yok nya kali ...awal pagi bukak periuk . Ada juak style posa setengah ari ajak . Kmk cam tok dolok masa umur gik darjah duak tiga gia .

Sik lah Mak cik Dang Diah ngan Kak Ham Sapong bejual kat sekolah . NAngga ajak dari jauh kmk ais kumpal ngan cendol emak Moss .....yarabbi tok nang mencabar keimanan kmk . Aus nya gerukkkkkkk

JB said...

Nyebut AIS KUMPAL mak Moss tok, keluar aik liur, ne ndak lepas sukan atau kerja gotong royong di sekolah, gerai mak moss lah kenak serbu dolok. Ne kan urang tua tok kelam kabut masing-masing maok ais kumpalnya dolok. Sepanjang-panjang jalan lah kita ngisapnya. Apabila tinggal ais ajak pakei main perang atau pakei nikam geng dak pompuan.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Malam Terawih... yesss... dapat main kepong2 kat luar Masjid.
Embak mercun kelak Hab..

nembiak Los said...

Lom dapat meli mercun tok Mal. Gik ngumpol temaga tok. Ari marek sikit ajak dapat kamek dari wayar lampu Los bujang ada Coffin ya. Sikit gik Awang Itam kenak karan.

Esok aku ngan Sudin, ipar Wan Azhal, Mat Sinong ngan Boh nok mintak kerja Chokan... kalau sik dapat, coba nanyak ngan Mandor Sayed kerja Bomo.. Keria Wahab madah ada Kapal nait Slipway maok diKikis ngan dichat. Mun Mandor Sayed sik ada, kelak mintak tulong Lan (RM) nanyak ngan abang Ipar nya, Omar. Mun dapat kerja, dapat juak meli loar jean AMCO. Mun kerja kelak, tah dapat ndak Posa.. lelah ngikis teritip dibah kapal ya..

Dancy said...

Eh....maok escape posa ....posa yok yok jak .

Ingat kmk tahun ya tek ....Pak Aji Moh manas ....dak nembiak main merchun masa terawih . Pandei lari lintang pukang kenak kepong Pak Aji .

Kamal ngan Dolt selambar jak muka berdiri kat sukut ....bukan main innocent jak muka . Wahab sik nampak batang hidung . Ada nya madah sik sengaja main merchun kak ya .....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lekak raya baru kerja. Cuti sekolah kan panjang, cuti third term. Masa posa mesti maok posa, kan kamek dah bujang.......
Tapi malam masa semayang terawih masih main jadi.

nembiak Los said...

Lekak sungkei tek, aku terus relax di ayun kelab. Ramei jak nembiak berpasing pasing puntong rokok. Nae ndak, udah sehari sik kenak Lados.
Jamel Akim ada sia tek, Mal. Mula mula madah sik ada rokok. Udah bekak nya ngepau nok urang, baruk nya ngeluar dari hendel basikal nya.
Best juak pusin pusin Los. Terang jak jeraya kenak lampo cabik. Lampo cabik kelab udah teburei duak egek tek...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nang perangei jamel cam ya. Lom lagik jumpa Awangku Ali, binasa Jamel ya uleh nya. Ya Jali Buang datang, nanggar gaya ngohet basikal dah tau. Ney ada nembiak los ngohet basikal sampei keluar wing dua igek. Fof lom nampak muka, brangkali nya sungkei rumah dak Bohan kali. nak pegi masjid lok.

Dancy said...

Ya lah Oooo..kenak dak nembiak laki cam ya Ooo...main jadi malam malam butak . Kat Masjid gik ya .....

Kmk empuan duduk renah ajak dalam Masjid .Santun jak kmk...........sik ada tetak ..mun betutur pun ...arum bulak bebisit ...

Kmk round ngohet basikal malam tek . Kacak dak rumah rumah los bepasang lampo raya . Excited dah nak raya tok ..........

nembiak Los said...

Ada Fop ngan Bohan datang malam tek Mal. Kau pulang awal. Baruk juak pukol 11 malam.
Kamek round sampei jalan Biru. Ada belimpas ngan geng dak empuan, sidak Dancy kali. Lampo raya dak Keria Lai, sik dapat dilawan. Untong dak Elly, Lampo dipasang Pak Lai sampei ujong rumah dak Elly. Jalan Kelabu ngan Jalan Hijau paling terang lah, pasal sebelah nyembelah jalan ada urang masang lampo. Jalan Biru, rumah SAPO didepan. Jalan Ungu, Los Bujang didepan... nae ada masang lampo cabik.
Bekak Sahur pagi tek, kamek duak Elly bekareh jalan kaki ke ujong rumah dak Alem..pegi merokok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik pulang umah Hab. Kamek Jali Buang, Talip & member2 lain pegi Lutong. Sik dapat melawan Los Miri, kita lagik banyak lampu.

Mun ada buah semangka best molah aik semangka pakei sungkei kelak.

Dancy said...

Kmk enggak ke lutong bila ke klinik ajak . Sik ada lah sempat nak round round sia .

Minum aik oren bancuh sunvalley kei sungkei tek ....Nek Baah engkah selasih ...telur katak kata kmk ...pakei nyejuk badan kata nya . Murah rezeki ari tok tek...dak jiran ngantar sedekah ; MAk Redy ngantar bubur ubi kayu ...bestttttt...., Kak Leha ...emak Amoi / Awang merik cucur kurma.....emmmm...puncak tak org .

Ada nangga Minah ngan Besah bebasikal petang tek...berembak gik sidak duak ya ......Kmk takut nar kenak kepong Trapik Jem lagik ....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Best round di Lutong. Tapi rasa nak singgah kat kedei cendol kat panggung Lutong. Mun sik posa tek nyaman nar makan cendol kat sia.
Maok mintak karbait lagik. karbait kamek dah kat nak abis. Kitak orag sik ada karbait Hab?
Rokok pun sik ada pakei sungkei kelak. Maok bergeng ngan Nan kelak.

Dancy said...

Salam semua . Best posa lamak tok...syukur ...ari sik panas ...sejuk jak rasa sbab mala ujan .

Ari tok tek tang susah ajak bangun pagi ..rasa mata ya nang sik dapat dibukak ...dapat imagine dak iblis begayut rah bulu mata yuruh tidur lagik . Dapat jauk bangun kak ya . Nek Udak Baah madah mun sik posa ...sik raya , sik makei baju baru ...

Ari tok Nek Baah madah nya nak molah agar agar ...kak ya dikering atau dijemur dalam panas ....kelak tang timbul jak rupa gula gula rah agar agar ya . Nyaman ....tok kuih pakei raya .

Mak madah tabir penjan sama rona ngan rumah dak Amoi Pak Mat ..jiran kmk .Tak org rona apa ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ney tauk. Ya keja ompuan. Kamek duak Besah kenak suroh ngusok periasan temaga makei brasso. ya ajak keja kamek duak mun masa raya. Bibah duak Tini nulong mak masak. Kamek dua Besah ngias rumah, masang lampu cabik and so on.
Boring, karbait dah abis. Mercun pun abis. Lom ada duit, maok carik botol ngan dawei temaga pakei jual....

nembiak Los said...

Kelak aku nanyak ngan bapak ku. Dolok ada nya ngembak balit kebait nok macam saguk. Nya madah nya mintak ngan Rajiee.

Ari marek aku tersilap makan agar agar nok dijemor mak aku diTaman Kain. Udah jak lapar ngan aus pukol 12 tengah hari. Sik berani aku madah ngan sidak Mak ngan Bapak. Masa sungkei, makan juak sama sama ngan sidak. Tah ngasi kah endak posa aku ari marek Oooo...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Boleh ya kira lupak sik ingat. Mun tiap ari kedak ya barul sik boleh. Masa kita main lomba kat padang sekolah Anchi pun aku pernah lupak lalu terminum aik paip. Dah kenyang baruk aku ingat aku posa.

nembiak Los said...

Rejeki lah nama nya tek. Esok ari sik maok main dekat ya gik eh...
Ada juak aku nanggar nyiruk bejemor didepan rumah dak Dancy. Kueh nok berjemor tok selalu nya dak niyor nok berkaler kaler, dak dodol indah. Ada juak urang nyemor nasik lebih...bila kerin, digoreng, kak ya diambor gula ngan niyor parut. Lupak udah aku nama benda ya...

Ari nam ngan ari minggu kelak, kamek Awgku Ali maok berpuasa di Long Jetty. Molah camp makei daun Ruk. Bila dekat sungkei batuk pulang......

Dancy said...

Salam Ramadhan nembiak los . Posa tek ? Atau posa yok yok ...?

Dolok masa start belajar posa ...macam macam didengar ...tips posa tek konon . Esp bab telan menelan aik lior ya .Sik boleh ditelan takut batal .

Jadi problem utk kmk org bila dalam kelas . Cam nae nak mala keluar kelas membuang aik lior nok dibiar beumok dalam mulut ya ...?

JAdi ada sorang start melipat kertas arithmetic...dipolah nya macam kotak ...kak ya dalam tok lah nya meludah keluar aik lior nya tek . Lalu start lah semua kmk empuan molah kedak ya . Dismpan dalam desk . Dibuang bila nak pulang . Ishhhh...kemaik na bila dah dikenang .

sik tauk nagan dak Siman ngan Ikong lah ....dak nya pelik pelik jak merati olah kmk empuan .


Salammmmmmmmmmm

nembiak Los said...

Salam semua..

Siman ngan Ekong sik posa kali masa ya. Datang seloar. Kalau empuan datang kain.
Ada juak urang madah, aik ludah sik boleh dilangkah... batal posa.

JB said...

Hab,

Kalau aik ludah sik dapat dilangkah terpaksalah ngembak botol atau tin pakei engkah aik ludahya..

Dancy,

Patutlah be bau ajak desk ya, rupa-rupanya pakei daknya engkah air ludah..

nembiak Los said...

Ya lah Mel. Bila maok beludah tek, tepaksa carik parit lok, kalau sik, tepaksa ke jamban. Tapi ada tujuan sebenarnya, supaya nembiak sik beludah di merata rata tempat....

Udah meli mercun tek kitak urang?

Dancy said...

JB .....bagus masa ya sik ada penyakit . Nang ari ari lah book arithmatic dibisak pakei molah kotak tok . Miss Irene Yap nang diam ajak nangga olah kmk org . Dak miak laki kelas sik berani bising takut kenak simbah ngan aik tok kali Oooo...maok maok bisuk sminggu .

Sik ada betemu mercun sitok . Dah nak seminggu kita posa ....nyaman rasa posa tahun tok ...ari sik gilak panas .......syukur rahmat Tuhan .

JB said...

Hap,

Nampak gayanya kita kenak tukar strategi.. sik main mercun kita main pistol mancis.

Tapi ari minggu lepas aku pegi ke supersave ada mercun pop-pop. Yalah dak anakku mintak beli. Teringkat juak waktu dolok, mercun pop-pop pakei main perang. Dak nembiak los pompuanlah selalu jadi sasaran. Tengah suk-suk bejalan ndiat lampu kenak tikam pakei mercun pop-pop. Sepanjang jalan kita nengar sumpah daknya.

Yang lebih serius lagik apabila kenak meriam kabait dak ali wahab. Sebabya bapak dak johnny selalu ngamok.

Dancy said...

Duwei...u padu nok selalu nikam mercn rah kmk orang pompuan . Kmk nang sik rajin na ngan benda tok . Nang benar hilang eksen kmk org bila dah terkejut .

Sik ingat gilak dak Keria Wahab main meriam kebai . Last kmk org main benda tok di los jln satok dolok .

Tapi Juki ada main juak epan rumah masa di Los cermin dolok . Kmk dah dara masa ya ...sik ada lah nak betarit guni utk nya lagik .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun bejarah rumah urang rami jak basikal. Masa ya sik kisah basikal ya singgit kah, bengkok kah rimnya. janji dapat digohet. Dolok basikal toklah transport utama dak nembiak. Bukan dekat2 mun kamek urang bebasikal, sampei ke kuala baram nun. Sik cayak, aku lagik sik cayak. Tok bukan bulak, cerita benar. Bulan posa tok ney boleh bulak. Tapi mun ada urang nanyak hal2 nok sensitip terpaksa pegi side B ajak......

nembiak Los said...

Meriam kebait kamek selalu main di belakang Los bujang depan rumah dak Ali Wahap. Ya lah selalu kenak kepong Pilip Sureng. Meriam di polah makei besi "drain pipe" di babak dari Los bujang. Sik ada mikir bahaya kah sik, padahal pipe ya dipolah makei besi jenk ajak. nasib nya sik terburei....

Bila maok meli mercun kah, pistol kah... mesti pegi Kubor Bebek dolok, mencarik duit nok ditikam urang rah nisan ya...

Aku dolok pegi bejarah sik berbasikal lah. Jalan kaki ajak. Mun keLutong, makei bas, tapi pulang jalan kaki. Nae ada bas lepas pukol sembilan masa ya. Ada sekali kamek urang numpang Land Rover Polis dari Lutong ke berek depan dak Dancy.

mussjulai said...

Aku dolok selalu molah meriam kecik debah rumah kosong jln merpati masa diam los satok...mauk juak nya meletup...lepas ya kenak kepong urang...nei ndak urang tengah tidor tengah ari main meriam ya...mun mauk main meriam gan dak urang bujang kenak marah,paksa lah main debah rumah urang...cali2 kesah dolok marek...
Mun pegi bejarah rumah gap ajak pakayan gan tali leher macam Kamal lam gambar ya,he,he,he...Penoh jak gula batu lam poket kak bejarah...

salam.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Tauk aku sapa dengan kau main meriam ya....

Dancy said...

Salam Merdeka Nembiak Los . Bapak dah gago engkah bendera depan rumah tek .bangga rasa nangga bendera ya berkibar kenak tiup angin .

Syukur kita masih diam dalam negara yg aman ...sik da dengar dak bunyi meriam ngan brengan bebunyi nak Ooo. Bunyi dak meriam dak Moss ada lah ...tapi ya sekali setahun ajak didengar .

Rinduk rasa bebasikal kulu kilir ...sik ada nok ditakut , meli barang rah apek kelab ...sik rasa kwatir ...tak orang yg selalu ngacho org tua ya .....tapi sik ada juak sampei nya nunggah geng geng nya sampei huru hara los marek ooooo...? Nae ada ..........

Kamek nang dolok dah jatuh cinta ....ngan Malaysia . TAk org cam nae ?

nembiak Los said...

Salam Mardeka untuk semua bekak Rakyat LOS, ngan rakyat Malaysia juak.
Ngenang juak Apek kelab awal pagi ngikat ngan narit tali bendera diDepan kelab ya. Sambil nya ngerepak nangar duak tiga egek lampo cabik nya pecah.
Suk juak nangar tiap tiap rumah Los ada ngibar Bendera. Time ya lom ada bendara kecik pakei urang tua kita engkah dihendel basikal gentleman sidak.

Kamal said...

Best masa Merdeka, kamek orang ngekot belarak tanglong. Belarak start kol 7.30 malam, tapi kamek kol 4.30 ptg dah ke Padang MDC. Kadang2 padang GCM. Sekolah Anchi nang tiap taun ngeluar tanglong ular sawa nya. Tiap taun nombor satu. Kamek orang ngembak tanglong nok kecik square, taroh dian. Masa nunok maok hati2 mun sik angus tanglong, jadi macam bodo lah kita ngembak gagang tanglong ajak seranto2 masa belarak.
Merdeka bagi aku adalah kebebasan ngembak tanglong di pasar pada waktu malam. Tapi maok hati2 masa nunok dian, takut angus. Apa2 pun pikirlah apa nok tersirat.........

nembiak Los said...

Aku dolok tiap tiap taun ninggal Bapak molah tanglong Bintang pakei mbak belarak. Bila udah abis belarak kelak, pakei belantak ngan nok nembiak lain.
Aok Mal, tanglong ular sawa sekolah Anchi dolok di simpan dalam bilit store nok tengah tengah sekolah, tempat sidak empuan selalu main seremban.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Geng sidak Sayed Othman selalu fedap ngan tanglong ular sawa tok. Ney ndak, sik ada chan sidak nak nombor satu...

Dancy said...

Eh eh ...ya kmk madah ....dak nya ajak menang .

Sekolah kmk pun ada menang juak lah .....Cikgu Wan kmk boleh tahan terror ngan creativity nya . Puas juka kmk nulong nampal kertas wo rah tanglong ya . macam macam shape polah cikgu wan ngan Si Butik .Siap apron rona ijo polah emak ngan kmk . Besar jak gam dimasak Butik makei periok lamak .

mussjulai said...

Jangan kau Mal,kamek urang warga syed othman selalu menang dalam apa juak pertandingan...Boleh tahan juak cekgu Wan ya...sik ku medo nya ya...Mun pasal molah gajah makei kertas news campor gan gam nang macam real ajak gajah ya...Buti ya lah jadi mangsa tukang polah gam...nasib bait nya sik ketagih gam nok di polah nya ya.he,he,he...

Berapa banyak dah anak murid nya berjaya...ada jadi Doktor,lawyer,penyamun,penyanyak,penyanyi....

Ya ajak dolok,kepak nyawa ku beloyar burok tok...

Salammmm lempokkkkk.......

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Buah anggor, buah nanas sidak duak ikok tok......
Sekolah Anchi terrer lagiklah....

nembiak Los said...

Eh Sekolah Anchi nae pandei kalah bila betanding tanglong. Sekolah Sayed Othman dolok ada menang, tapi dari belakang.

Sekolah Anchi dolok ada juak molah tanglong Gajah, tapi bila udah siap berekot lari Gajah ya... ngam ngam ada sarkas dibelakang rumah dak Zaidi Kayan, lalu ditangkap sidak, pakei tangar mbiak Sayed Othman.....
Sikok Pelandok dipolah, udah jadi Apek Pelandok...

Dancy said...

Pandei tak org .....setauk kmk Sek Anchi ya sik pandei menang tanglong .Mun bab tok...nang diconquer sekolah kmk oiiii.

Ingat kmk ckgu wan molah tanglong roket . kak ya ada nembiak makei baju astronaut bejalan tepi . Masa tok baruk bejaya manusia ninjak kaki rah bulan .....ya jadi sumber inspirasi cikgu wan . Nang juak gerenti menang .........Mos Ooo?

Kak ya molah dak binatang binatang nok kata Mos ya ....nang benar ....kacak sekali ajak ....tapi kmk nang sik molah binatang tok...kali time dak Mos molah ya .

Mun tak org sik cayak nok pdah kmk ...tanyak ngan cikgu wan empun ...JB , tedong u dah dekat ngan cikgu ...coba lah u confirm lok ngan cikgu wan .....asal u jgn nanyak Butik ajak cukup lah ....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ya dah dudi, kamek urang dah masuk secondary school. Mun kamek orang mnasih di ACMS sik kalah kenak sayed Othman. Sik hal tanglong ambik kitak aja, tapi main bol sekolah Anchi terrer.

mussjulai said...

Sik apa main bol ambik tak orang...mun belombak lari and apa juak trek even gerenti syed othman dapat nombor ndak gia nancy?...Mun sik cayak tanyak gan HJ Sani Bujang...nya ya lah ganti Jappar waktu japar masok secondary school...Aku sik boh tak urang tanyak,jadi penonton ajak...nasib bait sik di suroh molah aik,he,he,he...

nembiak Los said...

Mos. mun belombak lari Sekolah Anchi juak terrer masa ya. Hadi Malindo sama kelas kamek Kamal masa ya. Tiap taun nya represent Miri. Sidak Sayed Othman nang selalu Onchet kenak nya.
Kamek takut kenak kepong asuk nyonyah tauge ajak masa ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kamek duak Wahab selalu berlomba ngambik aik kat jamban pakei berik ngan Ah Beng. Dapat ais kompal free. Best!!!!!!

nembiak Los said...

Ya lah skill overtake masa berekot masih ada sampei kinek tok.

Boleh kita ulang lagik Mal, kedong jamban Anchi masih ada disia.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ah Beng dah sik ada Hab. Tapi kedong Moss terrer molah cendol ngan ais kompal suroh Moss ganti Ah Beng. Kereta surong ya maok di carik. Lupak aku rupa keta surong ya.

Dancy said...

Hehehe ...dah bkak puasa tak org sinun...kmk 1 jam gik . Ari tok molah cucuq temedak ...cempedak org sitok . bebaloi meli tek...sebab buah ya pun isik nang dedat ajak .

Anak kmk no 2 ya demam . Degil demam ya jua ...sekejap ok sekejap sik ok ajak temp nya . Lupak meli buah epol ijo tek ...ada nok kmk baca ...dipolah juis benda tok pakei buang nya pun sakit tekak ya tek . Kelak turun gik kdei dekat sia .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kamek sungkei jam 6.32. Imsyak 4.53 pg. Sik boleh merokok lagik lepas ya. Pukul 5 aku ke Masjid, solat jemaah. Yalah rutin aku bulan posa tok. Mun dapat setiap waktu berjemaah. Kedong ada sale masa tok. Rugi sik ngambik nya.
Ada Juki email aku tek. Tang supan jak bahasa nya bulan posa tok. Nya madah nya balit ke Miri Raya kelak. Dapat kita berjumpa and molah bisin mun berjumpa kelak.

Dancy said...

Salam semua. Apa khabar tak org ?

Baruk nak duduk.....lekak molah laksa swak kei sungkei kelak...kak ya ngabis buah temedak ari marek pun ...polah cucur .Ya ajak kei bukak posa kmk .

Pagi tek ke clinic ...anak kmk tek direfer ke hospital private ...sebbab demam ya tek sik bait bait .

Doctor cina ...tanyak nya soalan itu ini ....suruh nya pergi chest x ray ...kak ya nya empun pegi operation theater.

Doc ya tek sik dapat abis kerja di operation room ya...suruh jumpa doc lain ...Dr Imran . Syukur chest Xray anak kmk clear . doc tok ambik nya temp gik . Check nya telinga ...clear ...check nya hidung ....anak kmk selsema ngan blocked nose . ...check nya chest gik..Suhu badan sik lah teruk ...kata doc...mun nok Hole IN 1 ya ...temp nya persistant 39C...sik turun turun .

Padu ...kata doc...nyatok tek demam kenak sinus nya ...dah infected sinus nya tok...ya nya demam ....berik nya antibiotic ...nok jenis kuat pun ...kak ya beberapa jenis lain lagik .

Syukur bukan nok benda ya . Jumpa doc ya lagik ari selasa tok .Ya ajak lok .

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Takut juak nenggar crita kau ya Cy. Semoga anak kau cepat semboh. Penyakit kinek tok nang macam2. Macam ya juak ngan perangei urang kinek tok. Tanggar jak cam di Perak ya, mun dah gila kuasa sik peduli bulan posa. Semadi nya gago kedak ya coba nya prove ngan rakyat, nya tok boleh diharap jadi ketua. Tok baru jadi CM dah gago nak nukar kereta. Ngambik kesempatan gilak.
Malam tok sik hal gilak ngerepak.

nembiak Los said...

Salam semua. Selamat Posa.
Syukur juak bukan penyakit nok pelik ya kenak anak Dancy. Dah boleh jadi Dr. udah bunyi Dancy tok. Paling kurang pun jadi Misi.

Mal, Masih bergegar gik sidak YB diPerak ya padu. Kelak kenak tukar pangkat jadi TB baruk sidak sunyek.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Nancy tok dah boleh jadi doktor. Sejaik2 pun jadi dukun. Cara nya diagnosis penyakit ya nang pro jak bunyi nya.
Dak di Perak ya masih bertarit rambut. Nasib juak YB ngan Menteri kita sitok sik macam ya. Mun ada nok molah perangei macam ya di sitok, boleh dikempen habis2an. Kempen nyuroh gugok. Tapi sidak di Sarawak tok semua bagus2. Pun ada juak geng dak dari Malaya nun nak ngaco di sitok. Ari marek aku maca paper, ada geng dak PKR nyuroh nyiasat FDS (Flying Doctor Services). Dah sik ada kerja gago nak ngaco sitok. Pasal FDS tok pun perentah kita di sitok patut molah R&D juak. Nok ney lebih economical, molah klinik berpusat untuk beberapa buah kampong atau Flying Doctor tok. Mun molah klinik desa secara berpusat lebih jimat kos, so sik perlulah FDS tok. Melainkan untuk kes2 tertentu yang perlu heli pakei ngangkut patience.

Dancy said...

Mal...Wahab...nae nak molah ...anak buah Misi Rose....

Mun makei Flying doctor tok ...ke ceruk ceruk nun dapat diagak . Yang sik puas ati ya ...dak nya nangga siapa yg empunya helicopter ya ...dak nya sik rajin helicopter ya ajak conquer bisnes tok .

Dak dental nurse pun nang mala ke ulu ulu nun Mal. Tapi dak tok kira travelling 1 minggu ....bemalam di sekolah sekolah ....abis sigek tempat ..mudit gik ke ulu . Rasa ati nak merik kesihatan yg bagus utk semua . Salang ya gik ubat ubat gigi nok distok pakei tahun ya sik abis dipakei . Byk juak bebuang kata Misi bila dah out of date .

Sekolah tadika kamek dolok nang tiap tahun merik free dental treatment ngan dak nembiak with help dari misi kerajaan tok . I think the only school yg slot in pegerem tok . Some tadika sik suka coz ngacho jadual pembelajaran dak nya . For me ...this is pembelajaran too ....expose dak nembiak ngan profession misi tok ...

nembiak Los said...

Mun sik maok Flying Doktor Services, suroh dak PKR molah jeraja ke seluroh kampong di Sarawak tok. Di Malaya nun sik payah lah ada FDS, duit income tax kita udah pakei molah highway sidak. Belon Engkabang pakei kecemasan ajak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok Hab, duit IRS ngan minyak kita. Tok pun pakei modal politik sidak kelak. Sebenarnya kita di Sarawak tok dah lamak ngamal 1 malaysia. Duit minyak dibahagi sama rata ke semua negeri. Sik macam negeri sigek ya, duit ya diambik sidaknya balit sik maok dikongsi. Lain juak stail orang sik maok rugi. Lebih kurang macam Yahudi ngan Belanda...
Aok jeraya kita pun masih terok. Coba tanggar jeraya nok ke ulu baram, subis & bakong (tok example di miri ajak). Mun jeraya kat sia bagus aku rasa puas kita makan buah2an dari ulu. Murah gik ya, pas ya sidak nok berdagang pun makin bagus bila dak geng tok turun ke Miri.

nembiak Los said...

1 Malaysia kita sejak kita di Los udah ada.
Masa kamek di Jln Ungu, sebelah kanan, rumah dak Bonnie, belah kerek, rumah dak Johnny, dibelakang, rumah Mangkai ngan James Gringgu. Bila Hari raya, sidak sama sama bejarah kerumah. Bila raya sidaknya, kita bejarah kerumah sidak. Arum bulak, semua pendudok LOS ampit beraya bila mana mana kaum celebrate.
Mun Kongsi Raya, sik miss kita ngabas Apek ngan Nyonyah kelab.

dr_poli said...

Masa tok dah kurang 1 Malaysia rah kita nun .

Tapi macam famili Wahab , Moss , Kamal ngan famili kmk masih kental 1 Msia ya . Wahab ngan Bidayuh nya ..., Moss ngan dak Iban nya , Kamal ngan org ulu nya ,kamek empun cina/melanau nya .

Hehehe.....tahun baru cina dapat juak anak kmk ang pow , bila Mak mertua ( melanau ) celebrate xmas , bediri juak pokok xmas nya....kak ya yg bejalan ke rumah nya masa tahun baru cina ngan xmas adalah saudara islam mak mertua . Hehehe...masa ya lah macam macam tutur keluar ...cina, melano , melayu , om putih , iban pun ada nyelit juak .

Hai ya ...lu kong hami...?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Yalah dolok berjiran, kinek tok sekatil...... dah nasib..

















nasib bagus...hehehe

mussjulai said...

Ney lah kita sangka nok nama jodoh,ya lah kinek tok,mun nangar ompuan melayu leleh aik lior,apa boleh buat bukan seratan kita gan ndak nya...Benar kata kau ya,mun gawai pulang lah kamek sekeluarga ke kampong bini ku,begawai juak...Sekurang2 nya kita tauk adat istiadat dak nya...

Dancy said...

Leleh aik lior indah ....ya ku madah . Sykur bekekalan sampei kinek tok...mudahan sampei ke akhir hayat kita .

mussjulai said...

Ya ku madah Cy,harap2 bekekalan lah selamak lamak nya...

JB said...

Muss,

Dancy udah susah ati nengar perkataan `leleh aik liur'. Awal-awal lagik nya ngeluar aik mata, ne kan terpaksa carik buk arismatik pakeinya molah kotak pakei nyambut aik liur..

nembiak Los said...

Jamel, sik ada gik buk arismatik Dancy ya. Tepaksa nya misak buk anak nya tek.... esok anak nya kenak marah cikgu, bila anak nya komplen, nya empun eksen sik tauk.

Ya lah, bila kita tau adat istiadat/agama bangsa lain, kita sik ragu ragu ngan sidak nya. Sampei berumahtangga pun sik hal. Adapun urang mandang serong bangsa/agama lain, sabab sidak sik tau ulu ilir... like frog under coconut shell...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Benar kata kau ya Hab. Ada kawan aku dolok kedak yalah, mun nya nanggar urang tang serong ajak pandangannya. Bila diperati benar2 barulah perasan nya tok julin.

mussjulai said...

Ha,ha,ha...pandei ko Mal...mun pasal serong menjerong kau nang pakar...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Oppsss. Lupak tek sik boleh nganok urang bulan posa tok. Tebik posa kelak. Aku tek kenak tegur Juki pasal nganok urang dalam posa tok. Syukor juak Juki tok dah jauh berubah nya tok. Nya balit ke Miri Raya kelak. Maok tauk bila tarikh nya datang, Usop tek cadang nak nyambut Juki di airport. Rami2 kita nyambut nya di airport. Macam urang pulang Haji eh..

nembiak Los said...

Eh... maok juak aku ekot Mal. Lamak udah sik nanggar Juki.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Boleh. Sound juak dak lain. Kelak nanyak bila nya balit.

mussjulai said...

Mauk embak lastik gan peletop pakei jaga nya,juki tok boleh di angap macam YB juak,sebab lamak sik jumpa...Mauk nyuroh sidak main haderah kah?he,he,he....

JD Poli said...

Salam semua . Tinggal 27 hari gik anak kmk nok no 2 ya PMR . Today next week ...insyaallah kmk terbang ke Myy . Sik best mun sik raya plg kpg . Masa tok masih sik ada rasa raya . Dalam radio masih penuh gik rancangan ceramah agama bab puasa Ramadhan . Lagu raya pun di dengar sikit sikit ajak . Chun lagik kenak jiran hiffy .........

Tok org tek dah rasa kejeron nak raya ?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Anak aku balit next week 17hb. Nok ompuan dari Kuching, nok lelaki no 3 dari Labuan. Best juak jadi bapak bila anak2 semua balit masa raya. Alhamdulillah.

nembiak Los said...

Macam ya lah rasa Bapak kita dolok. Tapi sidak selalu tertungu tungu kita balit dari Machinda Kelab...Nunggu kita nulong nangkap manok pakei nya sembelih..

Dancy said...

Hehehe Hab .........chali juak nok dikenang ktk ya . Bila dah dak abang abang sik ada nulong bapak ...paksa kmk ngan kakak Bb nulong megang manok . Kak ya nulong cabut bulu manok ya agik . Nak nunggu dak nya ....malam ari .

Kamal said...

Aku dolok selalu nganggap aku tok sik penting dalam korga. It doesn't matter kalau aku ada atau sik ada. Bagi aku kawan2 tok lebih penting, so priority masa ngan kawan2 ajak. Family ngan adik beradik kira 2nd.

Bila dah jadi bapak, baruk tauk yang anak2 tok semua nya sama di hati bapak. Sik ada yang lebih, sik ada yang kurang. Cuma ada anak nok kurang tinggi ngan kurang sifat ajak...

mussjulai said...

Aku tok sedih gan anak ku no 2...nya sik dapat pulang raya tok...nya beraya gan kawan nya di pahang...nya ingin merasa beraya tempat urang...mauk jimat duit kata nya...Sik apa taun tok nya sik dapat beraya gan aku,mun umor panjang taun baru jak...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sik hal Moss. Biar nya merasa raya di tempat urang. Rugi sik nanggar nok kedak ya.

Projek lemang kita ON. 3 malam ON. Aktiviti 3 hari mula dari 17 haribulan. Malam #1, main meriam. Malam #2, main meriam. Malam #3 baruk kita nunok lemang.

Tapi mun malam #2 kenak kepong oleh polis pencen belakang rumah Dol, sik berlemanglah kita raya tok.

nembiak Los said...

Ya baruk dikatakan beraya. 3 ari 3 malam.
Aku rasa sik sempat kita makan lemang kelak. Polis pencen ya masih ada ngembak Pistol, Mal. Bila cerik nya bisin gilak, di soot nya kita kelak.

Dancy said...

Ya nama Raya sakan . Bukan nya anak kejeron ...dak bapak lepas gian.

mussjulai said...

Sik hal Cy,bila masa gik kita melepas kejeron kita main meriam...ngeso kita empun skill gan ndak nembiak kinek tok...urang lamak kata kan.....Oooo cy,aku petang tek turun kerja sempat juak masok kpg lambir dak nek Bulat...tang sunyi jak rumah ndak nya...kali gago di dapor...malas ku singah,dah ahir juak...

Dancy said...

Awok Moss...lamak Jijah dah kahwin plus lamk Nek Usu Siah sik ada ...nang sunyek rumah dak Ngah Bulat . Tipa raya nang kamek rahnya ..........

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Hab aku ngecek rumah polis pencen tek. Sepetol nya nang masih ada, peluru nya dah madot. Boleh main meriam di rumah Dol.
17hb awal pagi pegi Bekam, mun dapat lepas suboh terus pegi. Sik panas gilak. Moss ingat ya.
Cy, berapa ari bulan kau balit Miri? Buakn apa senang kamek booking bilit VIP.

mussjulai said...

Ya ku madah Cy,kesian ku nangar nek Bulat....Oooo Mal awal juak gi Bekam ya?....Mun cam tok siap polis pencen ya kenak tembak gan meriam kelak,cerik rasa nya.....Oooo Cy mun gi umah Nek Bulat kol aku kelak...tok no tel aku...0178570168...jangan sik kol mesti kol k.....

Dancy said...

17hb tok Mal, Insyaallah . Mudahan perjalanan ya mujur lurus .....belon sik dalay ...takut terlepas juak kelak hotel nok bilit vip yg dibook tak org . Mun ikut Kmk rah bapak nun ......Hotel California kamek org .....

Moss.......insyaallah ....kelak taepon ...nangga pegerem dak abang abang lok ...kmk tok ngikot dak nya ajak ..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Anak aku balit 17hb tok juak. Mun jumpa di airport rioh kelak. Nok dari Kch petang nok dari labuan malam.

Moss, lepas subuh aku sik sempat tidor. Mun lambat sejam ajak aku tidor.

nembiak Los said...

Mun peluru sepetol urang tua ya udah madot, dapat lah kita ngebom rumah nya kelak.

Awal nar juak nok keBekam ya, Mal. Sedia jak spray pakei munoh nyamok banyak banyak. Arap dak nyamok sik makei penutup idong. Sidak pun takut ngan H1N1 masa tok.

mussjulai said...

Bukan apa Kamal tok,nya ndak derma darah nya gan nyamok Bekam...udah juak ria nya derma darah kat umah tak urang di Bekam ya,tercucok pakuk...Oooo Cy,kelak nyuroh anak Aon njemput kitak urang di airport miri sia....maok sidak rongan atau haderah main di airport kelak?.....Aku bekal lestik ajak....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun akhir panas, aus geruk. Ujong2 Moss nekik nyior kelak. Mun Moss maok nekik nyior bagus juak, dapat pakei sungkei.

Sik hal nyamok nak ngigit, besar ney jak badan nyamok ya. Jangan buyak ngigit, mun buyak parah sikit.

Aok Moss, sedia jak hadrah ngan rongan. Mun dapat nok sidak ngajat ya juak.

mussjulai said...

Mauk nunok mercun juak kah Mal?...nunok meriam ajak bagus...sak begegar airport sia...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Wahab & Moss. Dol SMS aku tek nya ngembak pegi Bekam 17hb jam 8 pagi. Setakat tok yang kompom pegi kamek tiga Moss ajak. Mintak tulong dak lain juak.
Dak Musa, Mael Sahat, Lan, Katuk, Ikong & Kamang pun boleh ikut.

mussjulai said...

Adi sik ko embak Mal?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lom aku madah ngan Adi. Kelak aku sms. Nya gago kinek tok.

nembiak Los said...

Ok. Sedia ajak semua. Aku sik dapat lamak gilak lah. Kol 1220 duak orang anak pulang sekolah ngan sorang masok kelas. Jangan lupak mbak plastik bag. Ada udah buah masak.

Dancy said...

Pegi jak tak org .

Pagi marek kmk ke pasar tani lekak ngantar anak sekolah . Nangga org jual daging ....RM18 sekilo . Fresh daging tempatan . Kata nak meli tulong rusuk atau kaki kei molah sup . ...sik jadi sebab dah nak balit Myy .

LAst last meli daging kmk ...3 kilo...kei embak ke Myy . Difreeze kmk dah...merasa juak beratnya . Kita sinun berapa rega nok fresh gia Oooo? Susah juak nak carik dak tulang kaki ...sinae boleh meli sinun ?

sinae best meli manok sinun ?

nembiak Los said...

Sitok selalu ada sidak dari Ladang berjual diSaberkas. Aku sik tau gilak berapa rega sekilo. Kamal kali tau...

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Di Kerokop murah. Tapi sik dapat pakei molah sup ekor.

Di Miri cam biasa jak. Manok gik lebih sepuloh ringgit sekilo.

nembiak Los said...

Aok Mal. Nok di Krokop sik dapat dipolah Sup ekor, pendek gilak, tapi pakei Sup Idong dapat.

JB said...

Di Miri, fresh sekilo bergantong dengan jenisnya, paling murah 28 sekilo, kalau top side RM33-38 sekilo. Kalau macam tok.. 1st ari raya kelak kita pegi melanggar rumah dak dancy, 3kilo daging udah direadynya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Aok Mel. Sebelom semayang Raya kitak dudok depan pintu rumah sidak.
Nya gago nak ke Miri ari tok. nang kejeron dah sidak masa tok...

Bagus lagik makan dagin kambin. Dagin kambin tok banyak khasiat dari dagin sapi. Tapi sapa nok gaot terus melompat kenak nya.

Dancy said...

Sik boleh ditanyak tak org tok . Cukup jak jenis sup dipadah .

JB ...sitok...whatever side nang tetap RM18 sekilo. San jak dengar . Tapi sik juak tetanyak ngan dak tulang ya tek . ....

Salah Mal. Esok kmk berangkat . Mungkin Hiffy sebelah nulong ngantar . Kelak ngambik gambar nya .
Salammmmmmmmmmm

mussjulai said...

Ndak ko berik gan sapa gambar Hiffy ya Cy?...Mesti berik nya gan Kamal lah gambar ya...bagus juak...
Hab jangan ko takut,sik boh embak bag plastik,tepuk ajak lam kereta D'Max ku ya...Guni jak embak pakei kita naroh buloh ya kelak...

aminah taha said...

salam, mos kitak org molah lemang kah? heheheheehehe,,,boleh lah jual dgn aku sigek duak ya koh. kalau ada lebih sound jak dgn aku k.

mussjulai said...

Oooo Nah,bagus kau joint kamek urang manggang umah dak Dol piasau 2...mun kau mauk lemang free,he,he,he....

nembiak Los said...

Ya ujong nya Minah tok.... bila nya nyaut, ada ajak.... tapi memang ada lebih kelak, Moss udah madah nok ngarang buloh dengan D'Max nya.

JB said...

Sorry minah, moss madah buloh kinek tok sik ada stok... kalau maok kenak order dolok.. lagik pun kalau ngekot sirimnya, sik lawan buloh belakang machinda kelab atau utan belakang ULSW dolok.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun nak meli beli kat pasar. Lemang tok lemang spesel, sapa makan
lemang tok gerenti....... gerenti apa tek Moss?????
Sik berani Moss, kau nganok nya kedak cucu Sanggong tek...

Cy tauk aku kitak urang balit esok sama ngan dak anak2 aku. Tapi aku
pasti, ari tok dah kejeron nak balit. Kan main lamak sik nanggar ninek
di Pujut nun.

Mel, mun kau pegi belakang kelab kinek tok pun masih buloh ya. Tapi dah tukar jadi besi.

aminah taha said...

mos, aku ney lah dpt nak dtg masa ya. aku masa ya dah stat gago nak masak bah...besa lah kita tok org dapor bah. jgn lah juak bunyi ya mal, aku nak meli bah merasa lemang tunok kitak org...eh sebelom aku lupak, jemput dtg umah aku raya tok ok...tok alamat umah aku..
LOT 1003, JlN BELATOK, LUTONG BARU, kalau nak dtg kol dolok takut aku sikda di umah sian juak ktk org kelak dtg jauh2 kak ya sikda org di umah...mel, amik kau alamat aku ya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moi, kau tok nyuroh kamek nerbes ajak. Buloh gik di bekam, pulut masih dalam kampit, nyior pun belom berparut dah nak meli. Insyallah mun nya menjadi kelak, adalah kamek sound ngan kau. kelak madah ngan Musa, suroh nya datang juak.

Rumah aku di piasau phase2. Kol dolok, no hp aku 0138496085.

aminah taha said...

hehehehehe gia lah kita. eh lupak ku tek. tok no hp aku..0198549408/0198159408

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dah kamek ngambik buloh pagi tadik. Banyak masih buloh di Bekam ya. Tanah sidak Dol besar juak, buah pun banyak tapi lom masak. Aku rasa lepas raya tok kelak. Lepas ya pegi kat kebon Talip, pun banyak buah. Best tok kelak.
Malam esok baruk kamek start molah lemang. Dah dikira tek Alhamdulillah banyak juak. Insyallah mun dijual, lepas raya tok boleh pegi umrah kamek orang.

mussjulai said...

Mal mun ndak pegi umrah,pegi mukah ajak ngambik dekat...
Minah,mun ko mauk datang malam esok lepas sembahyang tarawih kamek nunok lemang ya...lepas ya buang gian main meriam...Dancy pun boleh datang juak....Rami2 kita bah....

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Moss, Dol ngajak nunok lemang start dari pukuol 3 petang esok. Takut ujan, lusa Dol balit Bintulu, ngambik barang lagik.
Dak Musa ngan Maelo maok di padah. Kita molah aktiviti tok dari pukol 3 petang sampei pukol 3 pagi. Mael sahat dah janji ngembak kopi Saigon. Aku baruk balit dari umah Dol. Lekak raya kelak kita meeting pasal nak pegi Umrah di Mukah ya.

nembiak Los said...

Aku ingin nok merasa Lemang stail Iban ngan Pansoh Moss. Dirumah aku ada sikok manok urang sesat. Mun dipansoh, kali OK juak ndak.
Mal, camne buah embang tek? udah di polah kerabu?

mussjulai said...

Hab,embak ajak manok sesat ke rumah Dol,kelak aku nyembeleh nya,dari padah nya mati bagus di pansoh....Hab buah embang gik mantak,mun nya masak mauk juak aku encoba molah kerabu nok di padah kau marek,nyuroh aku belior ajak kau ya Hab......

aminah taha said...

mos, di cney ktk org nunok lemang ya. mauk juak rasa ati nak pegi tapi nok di umah tok kelak sapa nak masak. ujong2 kmk kelak makan lemang dgn gula jak dah sikda org nak masak dak rendang dgn kari. eh biar musa jak lah nulong ktk org nunok lemang ya. insyaallah kalau keja ku di umah dah siap aku ngagak ktk org di sia k

adi said...

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin dari kamek sekeluarga. Jemput datang ke rumah kamek di Kpg Luak.

mussjulai said...

Ada ang pow kah lu mauk kasih...Selamat hari raya ma'af zahir dan batin,halal kan termakan,terminum sepanjang pergaulan kita,erat kan lagi siratulrahim diantara kita semua...kemungkinan aku gi kuching dalam tiga ari raya by land...

musatahar09 said...

Aku sekeluarga pun mengucapkan..SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR & BATIN... kepadah semua yang kenal ngan aku.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kenyang perut ari tok. Hehehe maok titon dolok.

nembiak Los said...

Salam semua. Selamat Hari Raya Aidilfitri dari KAMEK sekeluarga. Maaf Zahir Batin.

Perut gik kenyang kak berkaol di Bekam tek. Ramei kamek sekeluarga, Mak, kakak, Dol sekeluarga termasuk menantu ngan cucuknya, Talip sekeluarga termasuk menantu ngan besan nya, Moss sekeluarga, Musa sekeluarga, Kamal sekeluarga serta kawan kawan anak bujang nya, kazen Nor anak Usu Dahlan ngan anaknya, ngan Usu Angkut. Ramei jak dak anak buah serta cucuk berjumpa tek. Bengis juak rasa telinga kenak air-bomb ngan Meriam Dol.
Kenak gik makan manok pansoh,kaki manok pansoh pun ada. Ulam buah Jerin, linut/lemantak ngan sambal buah Embang.
Anak Kamal ngan Anak aku ari tok, first time nunok Meriam....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 288   Newer› Newest»