Sunday, December 12, 2010

Malam Nembiak Los Begumpol Balit 8..

Pic 1. Begambar kenangan sebelom pulang....

Pic 2. Bukan nya sik lapar Nembiak bekak begumpol malam ya. Sampei lengis makanan...

Pic 3. Kamal sik sanggup mukak balit drum set nya. Belalak nok main lagik. Tepaksa Dol nyabut segala drum ya...
Camya lah cerita Malam Kamek Nembiak Los Begumpol Balit di rumah Hj Amit tek......
Posted by Picasa

64 comments:

Kamal said...

Yang paling best sidak Nembiak los Lutong pun ada juak malam ya. Next year masuk sidak tok dalam AJK juak. taun tok tek Adi sorang jak wakil Nembiak Los Lutong.

Dolt Udin said...

Kamal, banyak juak nemiaklos lutong malam ya eh..Ada Majid Merasin, Hj Bohari, Azahari Bujang, sapa agik sik ku ingat..

nembiak Los said...

Aok, banyak juak Nembiak Los Lutong malam ya. Abang Mat Su'ut pun ada. Nok lain sik ingat nama. Malam ya kita berbaris bersalam cepat gilak, sik sempat berloyar ngan sidak ya.

Banyak juak respond dari sidak nok sik sempat dijemput bila bertemu di Opis. Ada sorang nembiak Kpg Dagang, sik ingat aku nama, dalam Masjid ari Jemat ya tek, nya nanyak pasal reunion ya. Mun ada Nembiak Los jual teket ngan nya, maok nya datang kata nya.

Ada sorang gik, Kamal masih ingat ngan Razak nok selalu turun sekolah ngan Madon Ketik dolok. Kita selalu nyuroh nya ngan Madon ngembak Jambu merabas kesekolah. Nya masa tok kerja di opis lutong, tapi sik sama department ngan aku. Tekejut aku bila nya nyebut pasal reunion.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Haji Razak dah nya Hab. Nya diam sebelah rumah Adi di Luak. Tadi masa pengilan, aku tekejut juak bila aku cerita hal kisah kita marek tang tauk jak nya. Komplit ngan madah di Los marek, pada hal nya start datang ke sarawak Los dah sik ada lagik. Reti nya ada nya maca bog tok atau FB kita.

Dolt Udin said...

Kamal, sapa rajak ya? Sik ku ingat muka nya, coba tunjok lok muka rajak ya..

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Susah aku nak madah cam ney muka nya Dol. Nya ada 2 bigik mata, 2 lubang idung, 2 telinga & 2 bigik temedak.

Nok ada cerita masa pengilan dalam posting di atas ya bukan Hj. Razak yang aku jumpa masa pengilan. Lupa aku madah... yang dengan aku beloyar masa pengilan anak Norsiah kawen ari marek, Ustaz dari Malaya. Nya kawen ngan orang Piasau, nya tauk pasal Nembiak Los.

Dolt Udin said...

Kamal, mun gia chek bigik temedak nya lok, mun nya keras macam batu.Picit kuat2.sampey sius nya activate.Bila ada bunyi AWWWWWWWWWWwwwwwwwwwww...kompom lah rajak batau tok.

nembiak Los said...

Hj. Razak nok dicerita aku tek nok lain lah ya Mal. Ada lagik aku jumpa nya dengan Hj Mohd Asa'ari Seruji(Hj.MAS) di opis ari Empat tok marek. Rioh sidak duak sik kenak jemput. Sik hal lah, tahun baru kita ngantar teket ngan sidak duak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Ngamlah Hj. Razak nok dpadah kau Hab. Aku tek becerita hal ustaz nok tauk ngan nembiak los. Aku sik tauk nama ustaz ya. Hj. Razak tok nang best friend Madon masa sekolah Anchi dolok.

nembiak Los said...

Ngam ya Mal. Settel cerita Hj Razak. Ada banyak juak nama tok diLos dolok, Arwah Pak RAzak nokbada motosikal antik, Arwah Rajak Moksin, Rajak Batao, Rajak SEmoke.........

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Banyak lagi classmate kita nok di sekolah Anchi dolok sik pernah kita jumpa lagik. Bagus mun dipolah reunion. Kita empun idea tok kadang2 terpakei juak orang nengar. Coba kau tanggar dalam Facebook, berapa banyak reunion taun tok. Kali tok kita sik maok molah reunion. Macam ney mun kita molah konvoi rami2 ke Pontianak. Cdak nembiak los laki dolok, kita molah recci dolok. Mun ok baruk ngembak dak nembiak ompuan plus bini. Mun sik ok, kita ajak ok2 di sinun.

nembiak Los said...

Bagus idea ya Mal tapi begantong ngan result piala Suzuki AFF lok. Mun Malaysia menang diJakarta kelak, bagus jangan ke sia!

Dolt Udin said...

Bagus kita konvoi ke KK, sik ragu2 kita.Mun pontianak, kelak ada orang lemah semangat kenak terikik pontianak

nembiak Los said...

Pontianak takut ngan Jali Pomen.

Bagus juak ke KK. Sik ada ragu ragu. Kita ngerap pasar pilipin makan bbq seafood.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Kita atur jak proram. Paling jaik pun kita konvoi ke Pulo Melayu atau ke Pengkalan Lutong jak. Mun nak glamer bunyi kita ke Kanada Hill.

Dolt Udin said...

Bekas kita melawat kanada, kita pegi Iran..Ngail udang.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bila nak piknik di Bekam lagik?

Dolt Udin said...

Nunggu aku ada ke miri baruk kita plan piknik ke bekam Mal...Aku maok mencarik kayu temedak agik.Mun kau jumpa Waylin tanyak ngan nya masih kah sik pokok temedak kat umah nya?

nembiak Los said...

Masa tok lom dapat nok berpiknik di sia, rumput gik panjang. Lamak udah sik dipotong. Gago gilak duak tiga bulan ya tek. Nunggu ari sik selalu ujan baru dapat kesinun, nebas rumput.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol, Wailyn madah ada pokok temedak besar dalam utan ya. Mun kau datang kita nebang nya. Tunggu ari bagus lok, masa tok ari sik bagus. Malar ujan.
Hab, mun nak nebas sound jak ngan member, tapi maok dibriefing dolok, mun sik abis anak pokok kenak tebas.

Dolt Udin said...

Kamal, padah ngan Waylin.Kalau kita nebang kelak suroh nya ngandang antu apek dolok.Takut nya ngacho kelak

Dolt Udin said...

Kamal, padah ngan Waylin.Kalau kita nebang kelak suroh nya ngandang antu apek dolok.Takut nya ngacho kelak

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Dol wailyn madah pokok temedak masih ada dalam utan. tapi jambatan pakei ke seberang ya dah sik ada lagik. Kelak mun kau ke Miri kita ngabas nya.

nembiak Los said...

Bagus di abas pokok ya cepat cepat sebelom nya jadi kayu api sidak pekerja molah rumah dekat ya.

Dolt Udin said...

Kamal,

Insyallah kelak kita plan ngambik pokok temedak ya..Nampak gaya kita mesti molah jalan masok dolok baruk dapat..Masa tok aku lom ada off panjang agik..Tunggu ajak.Ada aku madah ngan Mos juak pasal ngambik kayu..

Anonymous said...

Jangan lupa embak kamek juak

Dolt Udin said...

Azlan, mun maok ikot, sedia bekal aik sejok kedirik.Makanan kita makan kayu lebih2 ajak.

Anonymous said...

Ok boleh ajak, gigi kamek dah kuat lalu. Anjang jaga gigi anjang ajak, kelak kamek bekal ubat nyamuk ajak. Mbak nek Kamal juak. hehehehe

Dolt Udin said...

Ok, mbak batu asah juak pakey ngasah gigi...Guni kosong jangan lupak pakey ngambik telor boyak.Molah masin pakey jual ari minggu.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Jangan lupak embak spender cap boyak, pakei mandi kat sungei pang.

Anonymous said...

Anjang, kamek suka lalu makan telor boyak setengah masak. :D

Nek Kamal, kelak kamek minjam spender pang.Boyak sik berani dengan spender ya. Jangan lupa, mbak kamek bila pergi...

Dolt Udin said...

KAMAL spender boyak besar gilak, kelak telus telor biawak dari tepi spender kita, kan tercemar sungey pang kelak.

Azlan, telor boyak sik nyaman, sama rasa telor yassen.

Anonymous said...

Anjang, cari boyak kecik mun dak sik minjam dengan anak boyak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Al Fatihah. Aku nerimak call dari Azlan & Nana (Anak Uda Hj. Ramli Hj. Lani) sidak duak madah Ayahnda Tn. Haji Reduan Tuah Johari ninggal dunia di KL pagi tek. (26/03/2011) Semoga rohnya ditempatkan bersama orang orang yang beriman.

nembiak Los said...

Al Fatihah. Pergi nya seorang gik warga dari Los Jalan Intan. Semoga rohnya dicurahi rahmat.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Yalah Hab, bak kata Jai kita tok masing2 nunggu giliran. Persoalan nya, dah cukup bekalan kita untuk pulang kelak.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Lamak dah sik ke sitok. leka gago sik tentu pasal. OK, sigek hal jak maok ku tanyak. Apa program kita taun tok? Reunion udah... macam ney mun kita molah Majlis Berambeh Hari Raya, tapi aku rasa sik sesuai juak. Ney ada orang berambeh rumah orang masa Raya. Apa word nok cun mun kita bejarah rumah orang & nerimak tetamu masa Raya?

nembiak Los said...

Ya lah Mal, Gik gago ngenang duit banyak gilak diberik ngan income tax tok...padahal bulan bulan udah kenak potong gaji...

Lom gik nok terpikir kes reunion taun tok. Nunggu mimpi bagus baruk lah mikir hal ya. Part nok word berambeh pun boleh juak asal jangan terus ngembak periok belanga masa ya.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Bila nak ke Bekam lagik? Rumput dah panjang, sik lama lagik posa.

Dolt Udin said...

Gago dayak kata org tua dolok.Gago sik tentu pasal.

nembiak Los said...

Lom lom dapat gik Mal, jematan besar sungei pang udah rempek kenak lantak batang anyut. Ada aku nanggar ari minggu tok tek. Motosikal belalang ajak dapat limpas. Kalau maok ke sia, tepaksa paking jauh.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun jamatan ya putus, abis harapan nak peknek.

Dolt Udin said...

Kamal, kelak kita gotong Royong motong kayu.Kita molah jematan baru.Mun ada besi boleh aku welding juak..Abis ya kita kolek TOL...ada juak pakey meli kebait.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Boleh. Bila kau ke Miri Dol? Mun kau ke Miri, kita ngambik buluh lagik. Aku nak belajar molah pansoh. Kita molah pansoh katak.

Choco.bear said...

Salam semua sidak nembiak Los. I pun nembiak los juak lebih kurang sama waktu ngan umor Wahap & Mail hensem. Udah lebih kurang 30 tahun ninggal Miri. Bila nanggar gambar2 reunion nembiak los rumah Hj Amit akhir tahun reya tek, ya rabbi jaie ati sampei jujoh si aie mata. Terselap cerita2 lamak di Los Cermin taun2 70 - 80-an dolok. Kuaters kamek urang di Jalan Biru.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Choco, sapa nama kitak? Join jak kamek orang. Kitak cney kinek tok? Nembiak Los pun banayk dah sik di Miri lagi, so dalam blog atau FB kamek berjumpa. Bila nak balit Miri lagik?

nembiak Los said...

Selamat datang Choco bear. Mun diLos Cermin dolok, ada cina diJalan Kelabu digelar kamek Bear. Anak empuan nya nama May Lan, geng Dancy. Tapi kitak tok konpom bukan nya lah. Apa polah kitak pindah jauh gilak keMalaya ya? Sik banyak urang diJalan Biru masih kamek ingat. Mun dari ujong Padang Machinda, rumah pertama, sidak cina Mdm Tong. Sebelahnya sidak Hj. Yus. Kak ya rumah Arwah Aliaman bersebelahan rumah Dolah samat. Kak ya rumah abang Hj. Amit. Rumah sidak Madon/Awang. Nok lain diantara ya sampei rumah Ah Chiok ajak aku masih ingat......Ah Chiok tok sik boleh dilupa sebab kamek Edi Belayong selalu melastik burong Achang nya!!

Choco.bear said...

Untok Nembiak Los Jalan Puspa, Choco Bear ya anak kamek, numpangnya ngempun blog jak. Si nembiak los nama Wahap tok satu dol juak (ngekot cerita P. Ramlee). Kelak ku nyusun rumah ne di Jalan Biru: kak rumah dak Pak Akup, rumah Madon Ketik, udah ya rumah Pak Awet, kak ya rumah Hj. Dillah, kak ya rumah Chip Masni (bekas manager Los United), pas ya rumah kak Haw (urang Melano belaki urang Kedayan lupak namanya ko, last di ujung sekali rumah Cina & di belakangnya rumah Edi Belayong. Jadi kitak urang main tekak2 lah sapa kamek tok, konpom kitak tauk.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Mun betul, ada hadiahkah?

Choco.bear said...

Hadiah mestilah ada, penerbangan free pulang balit dgn belon kontet Hornbill Skyways dan 2 malam free hotel beratap bintang bulan di Afghanistan ditaja oleh kompeni Hj Amit. Mun Afghanistan sik aman, kitak urang boleh pilih diam di mana2 rumah panjai bala kaban kita sidak Iban di menoa Sarawak kien. Diam di rumah panjang tok mun sik salah ditaja oleh kompeni Bonnie & The Gang. Ya jak jakok aku...Uu..haah...

nembiak Los said...

Apoo amat steady prize nyak wai...sampei sik dapat kamek neka sapa kitak!. yang pasti nya, ada sigek blog anak kenak hack/godam oleh bapaknya..
Walaumacam ne pun, masa kitak sia, masih ada derek atau udah ada rumah SAPO? Masa gik ada derek. ada juak urang Los senior berkebon jagung sia, sempat juak kamek kongsi....

Choco.bear said...

Aiee... masih sik dapat nekak juak you tek Hap. Menaun kamek urang di sia, sempat bekebon jagong ngan urang ninggal Aji Moh & urang ninggal Pak Ali, Wan Kadir(bapak sidak Wan Saiful sebelah rumah dak Mail & Lias Pak Ali). Derek sik ada lagik, cuma bekasnya aja ada, tapi derek dekat rumah kitak rasanya masih ada di belakang qtrs bujang sik jauh rumh dak Mat Mahri, masanya banyak kerbo berkubang di sia. Rumah SAPO belum ada, sebut rmh SAPO terselap kamek dengan sidak tua2 Los suka main jimrami di sia, malas nak nyebut nama. Qtrs bujang kemek terselap dengan AMCO - A Man Called Onong. Mun lepas tok kita urang masih sik dapat nekak kamek, barulah kamek madah sapa kamek.

nembiak Los said...

Sik lah dapat aku nekak gik tok. Maklomlah CPU jenis 256, sik dapat diupgrade.
Nok sorang Nembiak Los dari Jalan Biru masih ilang lam blog tok lah Dollah Samat. Lebih dari ya sik ingat aku. Bagus kau madah sapa kau tok, bab malam tadi sampei mimpi aku ngohet basikal gentleman di jln Biru ya!!
Aok ooo, baruk aku teringat ngan AMCO. Ngam masa ya seloar AMCO pemos. Sama ngan dak TEXWOOD. Ngak Levi's ngan Lee ajak masih bertahan sampei kinek tok.

Choco.bear said...

doh..adohh.. masih pel juak kau. Tok ku merik klu sapa aku tok, bapak kamek kerja Wireline Production. Ada 3 anak laki, yang tua pernah jadi golkeeper Los United team kitak urang dan masa ya kawan rapat ngan Haji Amit. Pasal basikal gentleman, nisik lawan cerita Aji Moh bila pulang kerja petang ngohet basikal gentlemen nya, sampei jak depan rumah Pak Buang bilanya nerais nombor 1..2.. dan belum jak sampei nombor 3, betabun lari anaknya Ahim ngan Udin pulang ke rumah. Mun nisik terok nya duak dikerja oleh Aji Moh diikat kat tiang belakang rumah dan kenak cat seluruh badan. Kamek urang nanggar dari penjan geli hati.. Ne Ahim ngan Udin kinek tok ksh...

Dolt Udin said...

Mat,
Seney kau lamak sik nampak? Ada adik kau nok nama seri pun lamak sik nangar.Masih sidak mak kau diam di Pujut kah?

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Sapa tok Dol?

nembiak Los said...

Ngam lah tekak kau ya Dol. Aku tersilap baca clue Mat tek. Aku terbaca, nya madah bapak nya jadi golkeeper Los Utd, padunya sendirik jadi golkeeper. Sah lah nya tok Mat Pak Dillah wireline dolok. Sekurang2 nya aku ngam Mat lamak menetap diMalaya nun.

Dolt Udin said...

Kamal,

Sik patut kau sik ingat ngan Mat Keceng.Member lamak kita di kelab dolok..Siang malam dudok sama di tanggak kelab dolok.

Wahab, kalau bapak Mat jadi golkeeper memang banyak masok gol...

Choco.bear said...

Untuk Dol, ujungnya sipi2 tauk juak kitak urang. Wahap masih ncarik. Tapi aku bukan Mat. Bapak jak ada di Pujut tapi selalu ulang-alit ke Kuching ngagak cucuknya anak Tuyah bini Man Sape. Kadang2 ke KLnya ngagak aku. Mak aku udah ninggal lamak 6 tahun reya. Aku toklah Seri. Udah 30 tahun ninggal Miri. Kinek tok diam di KL carik makan bah, ada rumah aku sitok. Pencen kelak aku balitlah, tapi sik di Miri, ke Kuching jak kerana ada rumah aku di siya.

Kamal said...

Selamat datang Seri. Ney Mat kinek tok? Polah blog kau empun, taruh gambar kitak orang. Ada juak pakei tanggar kmk org di sitok.
Dol, Hab semua kita sik dapat hadiah. Sik hal, bas Aoun Kurap dah masok woksop.

nembiak Los said...

Salam Semua. Selamat datang ke Los balit, Seri. Lamak sik nengar berita. Jangan jangan anak Seri sik maok minjam Latopnya.

Ya lah Nasib kita Mal. Mun teka teki tok diberi masa diLos dolok, tepaksa kita numpang Koboi dari kelab.

Ada nengar berita Trepik Tikus ninggal ari tiga tek (13/07/11). Upacara cremation ari tok (16/07/11) di Riam Road.

Nembiak Los Jalan Puspa said...

Assalamualaikum & salam sejahtera semua Nembiak Los. Lama dah sik berjumpa di sitok. Bukan apa, lama dah ada facebook tok jadi malas nak nulis blog. Main game lagik best, mun cdak anak biak main game dianok kita. Dipadah malas belajar, mun dirik empun main game diam ajak. OK. Tok ada perkara aku nak madah, 2 minggu lepas aku ada berjumpa dengan Tn Hj. Amit, lalu kamek duak bercerita hal perjumpaan Nembaik Los kali ke 2. Aku madah mun taun tok sik sempat nak molah apa2 aktiviti. Aku cadang taun depan ajak, lagik pun ada masih baki duit nok ari ya rah aku. Dapat makei belanja menguru pas ya minta tambah dah geng Nembiak Los. Cadangan aku, kita molah perjumpaan tok 2 taun sekali, sik perlu tiap taun. Mun nak berjumpa selalu, pegi jak ke restoran YeT di Piasau Phase 1, ada muka cdak Talip makan mee Jawa Yet kat sia pagi-pagi.

nembiak Los said...

Waalaikumsalam & alhamdullillah sihat sihat juak tok. Nang gia lah cerita nya tek, masin masin ada gago sendirik.
Bagus juak cadangan kitak duak Hj Amit ya, Mal. Mun lamak sikit sik bergumpol, banyak juak trill nya, banyak juak cerita kelak!!
Simpan jak duit nok lebih ya dolok, biar nya jadi banyak...dapat pakei kita meli teket belon ke Hamburg ngabas Lapok sinun!

kamaluddin abdulrahman said...

http://jininembiaklosjlnmerpatimiri.blogspot.my/2009/12/assalammuaalaikomperjalanan-nembiak-los.html?showComment=1449625562554#c7790010768208049094